Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA"

Transkript

1 Året runt i den södra delen av DALARNA 2015 FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA

2 Välkommen I Södra Dalarna finns det mycket att göra, upptäcka och uppleva självklart erbjuder vårt område mycket mer än vad som visas i den här broschyren. Läs mer och boka på visitsodradalarna.se eller prata med oss på turistbyråerna. Vi hjälper dig att boka biljetter till evenemang, aktiviteter och boende. Varmt välkommen! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 14 Pärlor för hela familjen 20 Cykel 22 Vandring 24 Fiske 26 Golf / Hästaktiviteter 28 Sjön Runn 30 Dalälven / Paddling 31 Bad 36 Längdskidåkning 38 Alpin skidåkning 40 Långfärdsskridsko 42 Världsarvet Falun / Falu Gruva 46 Kulturmiljöer 54 Sundborn / Carl Larsson-gården 56 Museer / Utställningar 60 Hantverk 62 Shopping 64 Matupplevelser 70 Evenemang 74 Konferenser 76 Boende BESÖKSADRESSER Falu Turistbyrå Trotzgatan Borlänge Turistbyrå Sveagatan 1 Gagnefs Turistbyrå Lindberghallen, Djurås Hedemora Turistbyrå Östra järnvägsgatan 5 Vansbro Turistbyrå Lokstallet Ludvika Turistbyrå Bergslagsgatan 10 Säters Turistbyrå Salutorget Avesta Turistbyrå Kungsgatan 32 WEBB TELEFON visitsodradalarna.se Foto: Anders Abrahamsson, Micke Bergman, Kjell Bergqvist (Säters kommun), Stefan Borgius, Lars Dahlström, Erik Dilexit, Thomas Dolk, Per Eriksson, Jonas Fjellgren, Ryan Garrison, Jonas Hagborg, Henrik Hansson, Jeroen Hartings, Hans Hedström, Jeanette Hägglund, Birgitta Karlestedt, Daniel Karlsson/Äventyrsgruvan, elk Eva-Lena Karlsson, Mattias Klockar, Åsa Larsson, Per Leijström, Mikael Lindberg, Veronica Lindberg, Jonas Lindgren, Richard Lindor, Mattias Lindqvist, David Lundberg, Nicklas Myrin/Äventyrsgruvan, Kjell Mårts, Anna-Maria Nordström, A OlofssonMedia, Ulf Palm, Fredrik Peras-Cederberg, Mickan Palmqvist, Håkan Rattlöf, Gunnar Ridderstedt, Thomas Rissveds, Magnus Sjöberg, Lars Sjöqvist, Gomer Swahn, Säfsen Resort, Säters kommun, Göran Uhr, Benjamin A Ward, James Venimoore, Jon Wallsten, Heidi Winnberg, m fl. Grafisk form: Mikael Granberg Illustration karta: Magnus Sjöberg Text: Ewa Brobäck, Åsa Larsson, m fl. Tryck: Sörmlands Grafiska Med reservation för ändringar och tryckfel.

3 Falun Lugnet Borlänge Torsång Världsarvs- och evenemangsstaden Falun är verkligen i fokus med hela världens blickar riktade mot sig i slutet av februari. Skid VM 2015 samlar världseliten i längdskidor, backhoppning och nordisk kombination samt mängder av publik som hjälper till att skapa en folkfest av sällan skådat slag. VM-arenan finns såklart kvar även efter mästerskapen för den som är intresserad att besöka Falun vid ett senare tillfälle. Världsarvet Falun är inte bara själva gruvan, utan hela landskapet runt omkring; staden med sina historiska röd målade kvarter och den lantliga bergsmansbygden. Här finns mycket att upptäcka, för hela familjen. Carl Larssons färgstarka hem i Sundborn är ett omtyckt besöks mål och en källa till inspiration. Gården visas varje dag och besökarna får då veta mer om det världsberömda konstnärsparet, konsten, kärleken och deras bullriga liv. På Carl Larsson-gården finns också en butik med formgivning direkt från gården. Man brukar säga att sjön Runn, som ligger mellan Falun och Borlänge, har lika många öar som det är dagar på ett år. Sant eller inte, så är det här en utmärkt sjö att lära sig segla eller paddla kajak på. Båt- och badlivet är intensivt. Men Runn är inte bara en sommarsjö. På vintern plogas milslånga banor för långfärdsskridskoentusiasterna och varje säsong hålls internationella skridskotävlingar på Runns is. I den levande stadskärnan hittar du ett stort antal butiker samt mysiga kaféer och restauranger. Borlänge är en stad som alltid har varit öppen för nya idéer och sätt att göra saker på. Att musiken är en viktig del i Borlängebornas liv är kanske förklaringen till att så många spännande musiker kommer just härifrån: Mando Diao, Sugarplum Fairy och Miss Li, för att nämna några. Glöm heller inte storheter som Jussi Björling, Lars Roos och Lille bror Söderlund. Här föddes också Peace & Love, Sveriges coolaste festival. Sista veckan i juni är det dags för Dalecarlia Cup, Sveriges gladaste fotbollscup. Och den som vill röra på sig har också mycket annat att välja på, äventyrsbadet Aqua Nova är bara ett exempel. I Borlänge är det också nära till vildmarken för den som söker stillhet och fysiska utmaningar. Inom 20 minuter från centrala Borlänge finns till exempel Romme Alpin, Äventyrsgruvan Tuna Hästberg och fantastiska naturisbanor på sjön Runn. En mil öster om Borlänge ligger Torsång, som ibland kallas för Dalarnas Venedig. Kaféet vid älven är en populär samlingsplats och härifrån är det sedan inte långt till den medeltida kyrkan, motormuseet och hembygdsgården. Med den nya handelsplatsen Norra Backa, Kupolen köpcentrum och Borlänge centrum är Borlänge idag Dalarnas handelsstad nummer ett.

4 Påsöm, Dala-Floda Vansbrosimningen Vansbro Vansbro kommun, som består av tätorterna Vansbro, Dala-Järna, Nås, Äppelbo och en rad mindre byar, är en pärla i det vackra Dalarna. Enkelheten, närheten, det stora utbudet av aktiviteter, sevärdheter och det blomstrande kulturlivet är några av anledningarna till att många trivs i bygden. Några av de stora årliga evenemangen under året är Vansbrosimningen, Vansbro Triathlon, Vansbro Marathon, Vansbro Bianchi 120, Pepes fotbollscup, Marie Memorial Race, Ingmarsspelen och Trollbröllopet. Flygfesten i Dala-Järna anordnas vart tredje år och 2015 är det dags igen. I Vansbro finns naturen ständigt närvarande med fina jaktmarker och fiskevatten, vandringsleder och områden för rekreation. Här finns smultronställen både sommartid och vintertid. Underbara badstränder på många ställen i kommunen och vintertid gott om skidspår och skoterleder för både motion, rekreation och naturupplevelser utöver det vanliga. Att vandra runt Närsjön är en lisa för själen och att en frisk vinterkväll ta en skotertur i finnmarken kan vara magi. Passa också på att besöka det populära Vansbro konditori. Ett av Dalarnas och kanske landets populäraste fik. Från gårdar och företag runt om i kommunen kan du handla lokalproducerad mat som exempel vis tomater, ägg, kött och potatis. Gagnef I Gagnef slingrar älvarna sig genom och förbi det gamla kulturlandskapet som består av åkrar, skogar, fäbodar, faluröda byklasar och orter som Björbo, Dala-Floda, Mockfjärd, Gagnef, Djurås, Djurmo, Bäsna och Sifferbo. Flera av de mindre byarna är klassade som kulturmiljö mässigt intressanta och bjuder på stora skönhetsupplevelser. I Djurås flyter den forsande Västerdalälven och den lugna Österdalälven samman i den mäktiga Dalälven. Gagnef är en oas för avkoppling och återhämtning. Här finns sjöar för bad och fiske, mysiga kaféer och ett rikt kulturliv. Missa inte Komidsommarfesten i Dala-Floda som firas för 112:e gången 2015 Skankaloss, Auktionsveckan och Björborevyn efter nyår. Gagnef är också platsen för äventyr och utmaningar. Att kasta sig utför Västerdalälvens otämjda forsar i gummibåt eller forskajak är en hisnande upplevelse utöver det vanliga. Här finns djupa skogar för strapatsfyllda vandringar eller bekväma dagsutflykter. Värdshuset i Dala-Floda är omnämnd i både White Guide och Sveriges Bästa Bord. Köket är KRAV-märkt och serverar här-odlade grönsaker och kött. Wålstedts lantbruk erbjuder gårdsbutik, kultur, konst, servering ibland också en cirkusskola. Misssa inte heller Wålstedts anrika ullspinneri som levererar exklusivare garner över hela världen. Bäsna trädgård är mer än en handelsträdgård; här finns spännande miljöer och ett gulligt sommarkafé som serverar en populär pelargonkaka.

5 Ludvika Säfsen Smedjebacken Smedjebackens hamn Ett besök i Ludvika öppnar dörren till många spännande upplevelser. Området ligger inbäddat i ett omväxlande landskap med milsvida skogar, berg, dalar och mer än 360 sjöar. Här sammansmälter vildmarken med skapar kraften och högteknologin. Bergen, skogarna och malmen har gett liv åt människor sedan urminnes tider. Spåren från järnepoken finns kvar. Det är tätt mellan gruvhål, hyttor och bruk. Ekomuseum Bergslagen samlar historien med alla sevärdheter och museet sträcker sig från Grangärde Finnmark i väster till Strömsholm i öster. Finnmarken kallas det vidsträckta skogsområde som befolkades av skogsfinnar i början av 1600-talet. Finnarna var kända för sin trollkunnighet. Tron på det övernaturliga levde kvar länge. Än idag finns mystiken och det trollska kvar i finnmarken. Dan Andersson var finnmarkens egen spelman och ingen annanstans kan man uppleva tolkningarna bättre än i hans hemtrakter. Säfsen Resort erbjuder många möjligheter till rekreation och äventyr för hela familjen. Fiske, utmanande MTB-leder, vandring, småviltsjakt och mycket annat under den gröna årstiden. Den vita årstiden är det framförallt skidor som gäller, både utför och på längden. Under sommaren arrangeras många spännande evenemang som Knivveckan i Ludvika, en institution inom knivhantverk, Dan Anderssonveckan, musikfester och mycket annat. I Smedjebacken börjar Strömsholms kanal som följer Kolbäcksåns vattensystem i ett naturskönt landskap. Den 110 km långa farleden sträcker sig från sjön Barken till Mälaren. De grävda kanalsträckorna är sammanlagt bara 12 km, men har hela 26 slussar och en total stighöjd på 100 meter. Kanalen är en del av Ekomuseum Bergs lagen där också Flogbergets besöksgruva ingår. Vid sjön Barken ligger en av Sveriges största insjöhamnar. Här finns cirka 400 bryggplatser till båtar i olika storlekar. I hamnen kan du hyra kanoter och flytvästar, köpa sjökort och slussbiljetter, tanka båten eller äta en bit mat medan du kollar på sjölivet. Malingsbo-Kloten är ett stort naturreservat med ett brett utbud för dig som längtar efter friluftsliv med vildmarksprägel. Njut av den storslagna naturen. Fiska, vandra, paddla kanot eller låna en häst och rid genom landskapet. Eller varför inte boka en älg- eller bäversafari! Meken är valsverkets gamla mekaniska verkstad som har förvandlats till en livaktig mötesplats för kultur. Här arrangeras utställningar och många andra upplevelser tillsammans med föreningar och entreprenörer. I anslutning till Meken finns också en stor smedja där du kan få prova på att smida din egen grillgaffel.

6 Säter Säterdalen Avesta Visentpark I Säters charmiga stadskärna en av Sveriges bäst bevarade trästäder möts du av restauranger och butiker i den bedårande gamla staden. Här kan du också göra en resa i tid och rum; följ silvrets och järnets spår via Silverringen. Du som söker unika kulturupplevelser kan besöka någon av hembygdsgårdarna, Mentalvårdsmuseet eller Biografmuseet. Landsbygden bjuder på skogar och öppna vyer. Stora Skedvi stoltserar med en egen liten saluhall, Visthusboden, där du kan köpa de allra bästa råvarorna över disk. Här finns bland mycket annat ekologiskt nötkött samt KRAV-märkta produkter som ägg, potatis och griskött. Allt från leverantörer inom en radie av några kilometer. Om du besöker Säter på sommaren är Säterdalen, ett stenkast från stadskärnan, ett måste! Säterdalen lockar med sin prunkande grönska i det mäktiga ravinsystemet. Här finns flera vandringsleder att välja på. För barnen finns spännande klätterställningar, rutschkanor och en levande fäbod. Musik, barnteater, dans och veteranbilsträffar med loppis är återkommande evenemang i Säterdalens folkpark. Sommartid är det full fart i Säter. Passa på att besöka Nostalgidagarna, Skördefesten eller den historiska veckan med Säterstampen. Har du fortfarande krafter kvar? Lägg dig i hårdträning inför Säter Triathlon. Avesta Världens största Dalahäst hälsar dig välkommen till Avesta, en stad med allt från skatepark och enorma mynt till urtidsdjuret visenten. Avesta är en bruksort och vår 400-åriga historia återberättas interaktivt på Verket i Koppardalen. Det gamla järnbruket är ett inlevelsemuseum som fått internationella utmärkelser. Konstintresserade missar inte Avesta Art som visar verk av nationella och internationella konstnärer från maj till september. Avesta är ett Sverige i miniatyr. Här möter det norra naturlandskapet det södra, vilket skapar variationsrik geografi med klara källvattensjöar, vidsträckta slätter, djupa skogar och Dalälven som pulsåder genom kommunen. Vid den nedre sydostliga delens strömmar och forsar, i Tyttbo, nappar både harr och öring. Här finns Färnebofjärdens nationalpark och biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven biosfärområden utses av UNESCO. Avesta Visentpark är berömd för sitt räddningsarbete med de utrotningshotade djuren. Runt den gamla bondgården går visenterna i hägn där du kan möta urtidsdjuren öga mot öga. Följ med på en guidad tur så får du höra historien om hur det hela började. 10 visitsodradalarna.se visitsodradalarna.se 11

7 Medeltidsdag Hedemora Gammelgård En hel värld att upptäcka. Så väl ovan som under jord. Välkommen till Falu Gruva mitt i Världsarvet Falun. En plats som har fascinerat besökare i generationer. Vi har guidade gruvturer året runt och äventyret fortsätter ovan jord. Se vår hemsida eller ring för aktuell information om öppettider och utbud. falugruva.se Hedemora Hedemora, som grundades 1446, är Dalarnas äldsta stad och en välkänd ort för motorsport. Här hittar du välbevarade trähusmiljöer, service, handel och en landsbygd bergsmansbygd där det förflutna nästan är lika närvarande som nuet. I omgivningarna finns stora sjörika områden med orörd och spännande vildmark. Några mil från stadskärnan ligger Stjärnsund, en välbevarad bruksmiljö som har fått nytt liv tack vare sina engagerade invånare. Det vita bruket grundades av 1700-talsgeniet Christopher Polhem, känd för sina revolutionerande mekaniska uppfinningar. Här finns Polhemsmuseet, och ett stenkast bort Smedjan, som idag lockar långväga konsertbesökare under sommarmånaderna. Stjärnsund är också en del av Husby ringen en 60 kilometer lång natur- och kulturled för både vandring och cykling med natur och kultursevärdheter av högsta klass. Fiskevattnen i Hedemora domineras av Dalälven. Älven, och de sjöar som den rinner igenom, bildar några av Sveriges absolut bästa gäddvatten. Hedemoras matutbud är varierat: Lappens välkända gatukök serverar snabbmat i stora portioner. Dala Husby Hotell och Restaurang är vida berömt och har fått många fina utmärkelser och finns med i White Guide. Under skördefesten, första helgen i september, välkomnar över 40 mathantverkare, gårdsbutiker, caféer och restauranger besökare och bjuder in till en smakrik upplevelse för hela familjen. Upptäck EKOMUSEUM BERGSLAGEN Gör din egen Järnrutt till häftiga hyttplatser och hisnande gruvområden i landskapet där det en gång hände på riktigt. Välj mellan 61 besöksmål i Västmanland och Dalarna från Mälardalens slätter i söder längs Strömsholms kanal till Finnmarkens skogar i norr. Välkommen! Gå på visningar och aktiviteter för barn Läs om detta och mycket mer på Prova på järnframställning och smide Upplev unika industrimiljöer och museum 12 visitsodradalarna.se visitsodradalarna.se 13

8 Pärlor för hela familjen I den södra delen av Dalarna finns aktiviteterna, även tyren och utflykterna som ni kommer att prata om när semestern är slut. Spännande gruvutflykter, härligt friluftsliv, gulliga djur, skateboard arenor, kreativa och roliga experiment. På följande sidor hittar du några pärlor som passar för hela familjen. Cykla Dressin i Finnmarkens djupa skogar Bo på en gammal tågstation och ge er ut på ett äventyr på tandemdressiner i ett landskap med skogar, sjöar och vattendrag. Boende på vandrarhemet Sågen, frukost och lunchpaket ingår. Paketpris per/person Från 625 SEK Avesta Visentpark /Avesta På bronsåldern strövade visenterna omkring fritt i lövskogarna. I början av 1900-talet fanns bara ett femtiotal kvar i hela världen. I Avesta bestämde man sig för att bevara dem, här kan du fortfarande komma nära och möta urtidsdjuren öga mot öga. I Logen finns en utställning att titta på och för barnen finns en lekplats. Du kan fika eller ta en lätt lunch i trädgården eller i ladugårdsfiket. Sahlins struts /Borlänge Familjen Sahlin utanför Borlänge har ett par hundra afrikanska strutsar i olika åldrar. I det fräscha sommarkaféet kan du äta strutsäggkaka, eller nygrillad strutsburgare med strutsägglass som dessert. Allt som säljs i gårdsbutiken är tillverkat av struts, till exempel handgjorda choklad praliner med strutsägglikör, dammvippor, salvor, tvålar och lampskärmar. Gruppvisning och provsmakning mot avgift. Men du kan också bekanta dig med strutsarna på egen hand. På gården finns en härlig lekplats. STRUTSFAKTA Strutsen är världens största fågel, men den kan inte flyga. Strutsar kan bli väldigt gamla världens äldsta blev 81 år (i Sydafrika). Att springa ikapp med en struts är svårt om man inte är jättesnabb. Strutsen kan komma upp i cirka 60 km/h. Hjärnan hos strutsen är väldigt liten, ungefär som en valnöt. Däremot ser strutsarna mycket bra. Lunån /Falun Stora Lunåns gårdsmejeri söder om Falun bjuder på vacker natur och närproducerade delikatesser. Bekanta dig med minigrisen, getterna, kossorna, hönsen, katterna, kalkonerna, påfågeln, hunden, ankorna, fåren och hästarna. Sommarkafé med sjungande servitriser. Akvariet /Ludvika Akvarium med fisk från sjöarna i området. Naturrum med djur, fåglar och mineral. Även försäljning av hantverk från bygden, mineral och fisk samt kaffeservering. Verket/Avesta Art /Avesta Verket/Avesta Art önskar stora som små besökare välkomna att ta del av verksamheten. Här bjuds på upplevelser som spänner över genera tionerna. Interagera och fascineras av den levandegjorda industrihistorien, fundera över och diskutera konsten tillsammans. Kliv in i Järnfjädrars Rike, en plats där berättelsen och fantasin ges utrymme och tar form. Utmanas av klurigheterna i Bagdads matematik eller skapa ett eget verk i Konstverkstan. Håll även utkik efter Verkets familjedagar där konst, kultur och kreativitet är i fokus. Långshyttans Älgpark Långshyttan/Hedemora Långshyttans älgpark har 8 st älgar och besökarna erbjuds personlig guidning där man kommer mycket nära älgarna. Förutom att besöka älgarna finns en mängd andra aktiviteter och kafé Säterdalen /Säter Säterdalen ett storslaget ravinsystem har vacker natur och ett rikt fågelliv. Meterhöga ormbunkar, täta lövbuskage och prunkande örter ger ett nästan tropiskt intryck. Här finns Barnens Dal som är en spännande lekplats i naturmiljö med klätterställningar, rutschbanor och en levande fäbod med djur. Ljusteråns porlande vatten inbjuder till både lek och fiske. Sommartid lockar Folkparkens scener med barnteater och musikunderhållning av olika slag.här finns även leder för vandring och mountainbike. Ta med fikakorg och sätt er på en filt och njut, eller slå er ner i Dalstugan där kan ni både äta mat och fika. 14 visitsodradalarna.se 15

9 SK8- TIPS Hyttgårdsparken /Falun kvadratmeter utmanande streetåkning i betongpark på klassisk skateboardmark vid Västra skolan i centrala Falun, strax nedanför Falu Gruva. Den populära parken har även blivit uppmärksammad för sin unika utformning. Skateparken Palatset /Avesta Byggd helt i betong, storlek 1500 kvm. Parken är designad och byggd av Stefan Hauser, Oregon, USA. Rolig allaktivitetspark för hela familjen där du kan åka både inlines och skateboard. Här finns även parcourpark, RC-bana och niohåls frisbeebana. Leta troll i Gagnef Ta med familjen ut på troll-letning! I naturreservatet Trolldalen i Björka möts onekligen naturen och sagans värld. Förmodligen får du inte se några troll, de är skygga både för dagsljus och människor, men att de har sin hemvist här känns ändå inte som en omöjlig tanke. Gå in i någon av de gamla ängsladorna, här finns bra dokumentation som lär dig mer om växtligheten i reservatet och de spännande sägner som naturen inspirerat till. En vandringsled i reservatet passerar Trollbäcken och i den östra bergsbranten finns ett stenvalv som går under namnet Trollkyrkan och lite högre upp finns Ättestupan. Sportys /Falun Leklandet Sportys är ett inomhus äventyr som erbjuder lekställningar med studsmattor, bollhav, klätter ställningar och bollkanoner. Här finns också mjuka mattor och gång ar och vrår att gömma sig i. Ett perfekt tillhåll vid dåligt väder. Matservering för kurrande magar. Framtidsmuseet /Borlänge För ett år sedan öppnade Framtidsmuseet efter en omfattande ombyggnation. Butiken och receptionen är ny. Utställningarna likaså. Dessutom väntar både klättervägg och dansgolv på energiska besökare. Vi har byggt upp de nya utställningarna utifrån fem teman; människan, mekanik, fysik, energi och rymden, berättar Håkan Sandin som är ansvarig för planetariet. Och självklart är också planetariet helt nytt. Nu kan vi resa runt i rymden tillsammans med våra besökare på ett helt nytt sätt, upp levelsen har blivit mycket större, berättar Håkan och tillägger att planetariet nu också kommer att kunna visa filmer. Säfsen Fredriksberg/Ludvika Rekreation och äventyr för hela familjen året runt. Prova någonting nytt, eller koppla av och njut av frisk luft, vackra vyer och orörd vildmark. Ledarledda aktiviteter eller vandra och paddla på egen hand. Som knatte (upp till 7 år) åker du gratis i skidbackarna, när du har hjälm såklart. Runt om Filuriland kan du grilla korv, busa och vara med på skattjakt. Dressin i Vansbro En utflykt på cykeldressin är ett äventyr för hela familjen. Det speciella järnvägsfordonet tar dig via järnvägarna (som inte längre nyttjas för tågtrafik) rakt ut i vildmarken med möjligheter att ta rast på de mest fan tastiska platser längs vägen. Ta med hela familjen, packa picknickkorgen och hyr dressiner hos någon av Vansbros två arrangörer. Station Sågen erbjuder turer i finnmarkens vackra natur i den södra delen av kommunen. Vansbro Äventyr erbjuder dressinturer i den norra delen av kommunen, bland annat längs vackra sjön Van och Vanån. Här och där dyker något fritidshus eller en före detta stations byggnad upp, annars är det bara naturen och lugnet. Aqua Nova äventyrsbad /Borlänge Den familjevänliga bad- och friskvårdsanläggningen Aqua Nova bjuder på både avslappnande och fartfyllda aktiviteter, till exempel Black Hole, en 100 meter lång rutschkana i totalt mörker och 3G (turbon) med extra fart. Här finns också, som tur är, lite mindre läskiga rutschkanor, vildfors, vågbassäng, utomhusbassäng med virvelström, varmpool, klättervägg och relax. Piratskepp för de minsta. Metropoolen /Avesta Modernt och trevligt äventyrsbad för hela familjen i centrala Avesta! Vattenrutschbanan Magic eye på 78 m, bubbelpooler, ångbastu, barnbassäng, motionsbassäng, gym och cafeteria. Granne med badet ligger nya Sportparken och Skateparken Palatset. Lilla Gruvbyn Falu Gruva/Falun Välkommen att på Gruvmuseets innergård besöka en interaktiv by med experiment och sagor för hela familjen. I elva små stugor finns sommartid möjlighet att leka, klättra, lyssna, känna och testa sig fram till kunskap om de elva metaller och mineraler som finns representerade och som utvunnits ur Falu Gruva. Lämpligt för små och stora barn i alla åldrar! 16 Pärlor för hela familjen visitsodradalarna.se 17

10 Välkommen till Framtidsmuseet! Häftiga experiment Rymdupplevelser Rolig shopping Roligt, aktivt & lärorikt för nyfikna i alla åldrar! Naturvetenskap & teknik. öppet: mån: tis-fre: lör-sön:12-17 folkets hus, borlänge VÄLKOMMEN TILL OSS I NATURSKÖNA SÄTERDALEN - FOLKPARKEN I SÄTER! DALSTUGAN Café - Restaurang & Glasskiosk Dagens rätt Mån Fre kl Tel Barnens dal! Stor lekplats med bl.a. långa rutschkanor. Här finns även varje sommar en levande fäbod med djur. Tel Midsommarfirande Artister Barnteater Evenemangskalender, Öppettider m.m. Se vår hemsida: Nu för 10:e året: Tisdagsträffarna 2015! Varje tisdag hela sommaren 12 Maj t.o.m. 25 Aug. Veteranfordonsträff & Musikunderhållning kl LOPPIS från kl Fri entré! Välkommen! VISNINGSTRÄDGÅRD VÄXTFÖRSÄLJNING TRÄDGÅRDSCAFÉ ÖPPET LÖR SÖN TEL Välkommen till ett av Sveriges häftigaste äventyrsbad Besök gärna vår stora fina relax-avdelning (fr. 18 år). Måndag: Mix Tisdag: Herrar Onsdag: Dam Torsdag söndag: Mix Aqua Nova öppet: mån ons tor fre lör sön För mer info ring , Masergatan 22, 784 Borlänge Mentalvårdsmuseet Säter Alltid guidade visningar. Sommartider 2015, fasta visningstider 22/6 16/8, Mentalvårdsmuseet guidade visningar 24/6-11/ Måndag - fredag kl & Söndag kl Info måndag fredag visningar kl och Söndagar kl Stängt för visningar december februari. Begränsat antal per visning. För säker plats förboka på tel: Telefontid: Måndag-fredag kl augusti 2015 För 25:e gången ett av Nordens största MTB-lopp Lödag 8 augusti Lilla Finnmarksturen MTB för barn och ungdomar Söndag 9 augusti Mentalvårdsmuseet Länsvägen 16, Skönvik guidade visningar 24/6-11/ Säter Stora Turen 68 eller 48 km Måndag - fredag kl & för Söndag både tävlande kl och motionärer Info Läs mer på Här cyklar, paddlar och vandrar du på upplevelserika leder i Gränslandet mellan Dalarna och Gästrikland. Hyr cykel och kanot på flera platser längs Pråmleden. Vintertid 22 km skridskoleder i naturskön Dalamiljö Gränsträff: Silvhytteå, 7/3 Slussens Dag: Silvhytteå, 27/6 Pråmledstrampet: Start i Stjärnsund och Hofors, 13/9 Info: Hedemora turistbyrå, visitsodradalarna.se visitsodradalarna.se 19

11 Semester på två hjul Att cykla är grönt, billigt och smart. Cykling är också strålande träning och ett utmärkt sätt att stilla glida fram och utforska landskapet. Milslånga mountainbikeleder, downhillcykling eller en lugn cykelutflykt den södra delen av Dalarna har mycket att erbjuda alla cykelentusiaster. Cykelpaket Falkudden Bo 2 nätter i stuga på Falkuddens Bad och Camping som ligger naturskönt vid Bysjön, Avesta. I området finns det flera korta och långa turer att välja på. Cykel, karta och boende med frukost för 2 personer. Paketpris 2 pers i stuga Från SEK Velodromen /Falun Den 190,1 meter långa velo dromen är byggd i björkplywood och lutar 16 grader på lång sidorna och 50 grader i kurvorna. Introduktionskursen är obliga to risk för dig som vill cykla här. All nödvändig utrustning ingår i kursavgiften. CYKEL- TURER Bispbergs klack, Säter Runn runt Falun & Borlänge Runn Dalarnas skärgårdssjö är en pärla på sommaren. Men det är inte bara från vattnet som Runn är vacker; cykelturen på fem mil runt sjön lämpar sig utmärkt för en dagsutflykt. Förutom vägen längs Faluns stränder passerar du de tre byarna Vika, Torsång och Ornäs, var och en med sin egen intressanta historia. Cykel- och MTB-leder /Gagnef Natur, kultur, motion och friluftsliv förenas i ett stort nät av cykelleder runt hela kommunen. Cykellederna går till största delen på mindre, grusade körvägar som slingrar sig fram genom ett kuperat och skogstäckt landskap. Fäbodleden är en utmärkt tur för den som på nära håll vill uppleva Gagnefs vackra fäbodar. Behöver du hyra cykel? Information finns på visitsodradalarna.se Säfsen Fredriksberg/Ludvika I terrängen runt Säfsen finns 350 km MTB-leder i olika svårighetsgrader och gupp. Vissa av lederna passar för familjer och nybörjare, andra är bättre för erfarna cyklister. För den som vill kasta sig utför berget på en downhill cykel finns maskin grävda banor släta som dansgolv med hopp och velodromer från topp till dal. Pråmleden /Hedemora 65 km. Pråmleden ligger i gränslandet mellan Dalarna och Gästrikland och består av ett sjösystem med bl.a sjöarna Edsken, Fullen, Grycken och Lången som förr i tiden användes som transportväg för malm och järn. Vägarna och stigarna i området lämpar sig väl för MTBcykling. Alla leder är skyltade i området och det finns vackra rastplatser med vindskydd och grillmöjligheter. Säter Säters kommun erbjuder milslånga vackra cykelleder. Hyr en cykel för en dag, ta med matsäck och njut av genuin dalamiljö. För MTB-cyklisten finns i Säter tre huvud områden med leder. I skogarna söder om Säter åker man mest på grusväg i vacker natur. Vid Bispbergs klack och Djupdalen bjuds det på mer tekniskt krävande åkning. Biking Dalarna Biking Dalarna är ett samverkande nätverk av cykelupplevelser i Säfsen, Falun, Sälen, Lima, Rättvik och Idre. Tillsammans har de samlat Sveriges största utbud av cross country, downhill, leisure cycling och landsvägscykling. Här hittar du en standard med gradering av alla leder och gemensam skyltning som gör det lätt att hitta. Runt om alla leder erbjuder Biking Dalarna boende, mat, cykeluthyrning och cykeltvätt. Läs mer på bikingdalarna.se Lugnet /Falun Faluns kuperade terräng erbjuder fantastiska möjligheter för all typ av cykling, både i terräng och på väg. Lugnet erbjuder det mesta från rolig stigcykling på specialbyggda leder till enklare downhill och fina turer för landsväg och leisure cycling. Husbyringen /Hedemora En natur- och kulturled på 6 mil som sträcker sig genom böljande öppet jordbrukslandskap och fortsätter norrut, genom täta skogar och över blånande berg. Du färdas på vägar och stigar som ibland har medeltida anor mellan de kända bruken Långshyttan, Silfhytteå, Stjärnsund, Kloster samt Smedby/Dala Husby. Bysjön runt med cykel /Avesta Cykla runt Bysjön och ta färjan över älven i öster. Vägarna är mindre bilvägar, både asfalterade och grusvägar. Cykelturen går genom grönskande landskap med Dalälven som bakgrund. Här finns stugor med övernattningsmöjligheter, öar med sandstränder, museum och kulturbyggnader, hantverk och fina fiskemöjligheter. Karta finns på Avesta Turistbyrå. Strömsholms kanal /Smedjebacken Strömsholms kanal är en av Sveriges längre kanaler. Cykla längs kanalen på historisk mark i natursköna omgivningar. Leden, som är 110 km lång, erbjuder många alternativ och variationer. 20 Cykel visitsodradalarna.se 21

12 Sköna vandringar Mossa, tallbarrsdoft och knakande grenar under fötterna kanske det allra bästa sättet att njuta av naturen i den södra delen av Dalarna. Men det kan också vara lusten att uppleva fäbodarna och byarna som ger fötterna bränsle. Oavsett vad som lockar dig finns massor av vandrings alternativ utmed välmärkta leder. Fäbofrid i sommartid all inclusive Vandringspaketet med en annorlunda och härlig upplevelse. Börja dagen med en härlig bondfrukost på Wålstedts, Dala-Floda. Vandra i fantastisk natur. Övernatta i egen fäbod i avlägsen glänta i skogen. Bekväma sängar och en matkällare fylld med hemlagad mat. Paketpris per/vuxen Från SEK Säfsen Fredriksberg/Ludvika I Säfsens fina omgivningar kan du göra korta och enkla familjeutflykter till fots eller mer krävande långvandringar. Vägen till de många fina utflyktsmålen i den omgivande naturen ger lika stor behållning som målet. Kartor och tips får du hjälp med på plats. Mer information om vandringsleder i området finns i boken Vandra i Dalarna. Boken och fler tips på lokala vandringsalternativ finns på våra turistbyråer. Malingsbo-Kloten /Smedjebacken Berg, dalar och vattendrag i orörd natur med ett rikt djurliv, där du kan stöta på älg, rådjur eller bäver. Njut av det dramatiska landskapet genom att vandra längs väl markerade leder eller följ med Naturarvskompaniet och Wild Sweden ut på älgsafari, en helkväll i skogen med stor chans att möta vilda älgar i Malingsbo- Klotens naturreservat. Bäversafari på en vacker skogssjö i båt med elmotor eller ett dygns vargsafari i ett varg revir med stor chans att höra vargar yla på natten är också spännande alternativ. Välskötta vandringsleder /Gagnef Gagnefs unika kulturmiljö välkomnar dig till välbevarade fäbodar och bruksmiljöer. Här finns ett 48 mil långt nät av märkta vandringsleder. Några populära utgångspunkter för sköna vandringar är Lövsjön, Bastberget, Tanså Hytta och Västtjärnslindan. Spännande och lättillgängliga miljöer är också kulturreservatet Kvarna i Dala-Floda samt naturreservaten Lortån, som namnet till trots har så rent vatten att du kan få se flodpärlmusslan. Missa inte heller Trolldalen med både ättestupa och trollkyrka. Stadsnära strövtåg Säterdalen /Säter Säterdalen är ett halvmilslångt ravinsystem som ligger mellan samhället och Dalälven. Meterhöga ormbunkar, täta lövbuskage och prunkande örter ger tillsammans med det rika fågellivet ett nästan tropiskt intryck. Dalen har ett omfattande ledsystem som i stort sett följer i Ljusteråns stränder. Vattnets väg /Falun Stadsnära vandring i kulturhistorisk miljö i Världsarvet Falun, längs väl skyltade leder. Vandringsleden har sitt ursprung i de vattenvägar som tidigare försörjde Falu Gruva. Lederna är mellan 3 km och 3 mil långa med närhet till parkering. Utförlig karta finns på Turistbyrån och i Världsarvshuset, Falu Gruva. Gyllbergen /Borlänge Gyllbergen har en speciell karaktär som liknar lågfjälls terräng. Det är ett stort höglänt och väglöst vildmarksområde med stora möjlig heter till friluftsliv. Spännande och väl mar kerade vandrings leder i olika längd. Grillplatser, vindskydd och övernattningsstugor finns. Bjursås /Falun En populär vandring är Vildmarksleden upp till Ärtknubben norr om Bjursås utanför Falun. Den mäktiga utsikten är en fröjd för ögat. På toppen finns vindskydd och grillplats. Pråmleden /Hedemora Leden har 65 km vandringsleder som följer befintliga stigar i vildmarksmiljö kring Långshyttan, Stjärnsund och Hofors. Vindskydd, märkta leder. Bra karta finns hos turistbyråerna. Pråmleden ligger i gränslandet mellan Dalarna och Gästrikland och består av ett sjösystem med bl.a sjöarna Edsken, Fullen, Grycken och Lången som förr i tiden användes som transportväg för malm och järn. Pilgrimsleden /Hedemora 12 mil. Skyltad från Hedemora kyrka till Garpenberg, Kloster, Stjärnsund, Långshyttan, Husby, Vikmanshyttan, Norn, Hedemora. Leden passerar Hedemoras alla 7 kyrkor och en klosterruin. Lätt/medelsvår terräng längs bl a gamla skogsstigar, järnvägsbankar och landsvägar. Vandringsled i Bergsmansbygd /Hedemora, Smedjebacken & Avesta Ca 10 mil uppmärkta vandringleder i Norbergs Bergslag och södra Dalarna. Leden går förbi gamla torp och bergsmansgårdar på slingrande grusvägar och stigar. Fina naturupplevelser i historisk bygd. Karta finns att köpa på turistbyråerna i Hedemora och Avesta. Carl Larsson-leden Lugnet/Falun Konstnären Carl Larsson vandrade ofta över berget mellan hemmet i Sundborn och Falun tillsammans med sin familj. Leden, som är cirka en mil lång, bjuder på underbar natur och vidsträckt utsikt. Skyltar utmed vägen berättar om konstnärsparet Carl och Karin. Schisshyttans kulturstig /Smedjebacken En 4 km lång skyltad stig. Vandringsleden följer Schisshyttebäckens lopp och visar lämningar från traktens tidigaste järnhantering. Älvpromenaden /Avesta Promenaden är 8,5 km lång och går utmed älvkanten på båda sidor om Dalälven från Avesta till Krylbo. Längs vägen finns bänkar och grillplatser för den som vill ta en paus samt besöksmålen Gamla Byn med Carl Jularbomuseum och café, Myntmuseet, Verket med Avesta Art och Döda Fallen. Här kan man lyssna till den mäktiga Avestaforsens brus! Vandring vid Närssjön Nås/Vansbro Att vandra längs Närssjön är en lisa för själen. Naturen är sagolik runt sjön och utsikten vidunderlig. Längs leden finns fina rastplatser för den som vill göra vandringen i etapper. Här finns också möjligheter till övernattning i någon av eldpallkojorna och vill du stanna för att prova fiskelyckan så kan du få fin abborre eller gädda på kroken. Flera av rastplatserna och eldpallkojorna är också handikappanpassade. Den 30 km långa leden hittar du med utgångspunkt från byn Närsen på Nås finnmark i Vansbro kommuns södra delar. 22 Vandring visitsodradalarna.se 23

13 Här nappar det I den södra delen av Dalarna har du ett hundratal sjöar att välja mellan. I många av dem har fiskevårdsföreningarna planterat ut ädelfisk av olika slag. Men många innehåller också den naturliga stammen av abborre och gädda. Fiskeguidepaket Bo 2 nätter i stuga på Falkuddens Bad och Camping som ligger naturskönt vid Bysjön, en vik av Dalälven. Tre dagars hyra av båt inkl. bränsle, flytväst och karta över Bysjön ingår. Paketpris för 2 personer Från SEK Lungsjöån Köp fiskekort på visitsodradalarna.se Södra Dalälven Avesta och Hedemora Fiskevattnen i Avesta och Hedemora domineras av den mäktiga Dalälven. Älven och de sjöar den rinner igenom bildar några av Sveriges absolut bästa gädd- och gös vatten. Varje år tas gäddor på 120 cm och däröver. I flera områden har regler införts om att gäddor över 80 cm ska sättas tillbaka. Abborren finns i alla fiskevatten och inte minst i älven lyckas många dra upp sin rekordabborre. I strömmar och forsar i den nedre sydostligaste delen av älven kan man få harr och öring. Runn Falun/Borlänge Gäddfisket på Runn är välkänt där bland annat Argos Active genomför fisketurer med kunniga guider. Du hittar snabbt ditt favoritställe i den vackra skärgårdslika sjön med sina många öar och otaliga fiskeställen. Fisksorter: Siklöja, gädda, abborre, lake och vitfisk. Grangärde Fiske /Ludvika Inom fiskeområdet finns ett 50-tal sjöar och tjärnar samt cirka 20 km strömmande vatten. I sjöarna och vattendragen simmar gädda, abborre, mört, brax, sik, öring och regnbåge. Cirka 15 ton öring och regnbåge planteras kontinuerligt ut under hela året. Säfsen Fredriksberg/Ludvika I närheten av Säfsen finns inte mindre än 175 sjöar, tjärnar och vattendrag med god tillgång på abborre, gädda, röding och öring. Området erbjuder både fiske för nybörjare och erfarna. Här fiskar man året runt, men sjöarna är öppna för fiske på olika tider. Barken /Smedjebacken Runt Smedjebacken bjuder Barkens fiskevårdsområde på ett 40-tal sjöar samt en del av Kolbäcksån. Beståndet i området består främst av gädda, abborre, lake, vitfisk men även lax, öring, gös och sik. Malingsbo-Kloten /Smedjebacken I Malingsbo-Kloten naturreservat finns över hundra sjöar, rent vatten och massor av fisk. Här kan du fiska inplanterad regnbåge och öring i både sjö och rinnande vatten. Tyttbo Forsfiske /Avesta Tyttbo ligger 4 mil nedströms Avesta, i Färnebofjärdens national park, och är en 3 km lång älvsträcka med tre forsar. Tyttbo erbjuder ett varierat sportfiske av öring, harr, gädda, gös och abborre. Boende, eldpallkoja, vindskydd, grillplats. Lungsjöån & Borrsjöån /Falun Välkommen till ett spännande flugfiske i björn- och vilt rika vildmarker. I dessa grunda örings- och regnbågsåar som rinner krokigt genom storskogen får ett spännande fiske upplevas. Det är för det makalösa torrflugefisket som gästerna återkommer år efter år. Lungsjöån erbjuder inte bara ett härligt flug fiske utan har också flera utmaningar. Många platser är ofiskade på grund av buskar och vegetation. Borrsjöån bjuder på en 6 km magiskt spännande flugfiskesträcka i världsklass.ett härligt flugfiske får upplevas i vackra poolsystem, myrsträckor och i fiskrika sel där fisken stortrivs. Exklusivt fiske i privat vattten. Bokas via Fly Fishing in Sweden. Fiske i Västerdalälven /Vansbro & Gagnef Du som tycker om att fiska i strömmande vatten får inte missa de många forsarna i Västerdalälven. Fänforsen 900 meter lång med en fallhöjd på nio meter räknas som den största älvforsen söder om Norrland. För att säkerställa ett naturligt bestånd av ädelfisk bedrivs ett så kallat catch-and-release-fiske här. Ovanför Fänforsen hittar du också fina vatten för fiske. Harren är kanske den stora utmaningen och den fiskar du från början av juni när vattenflödena är stabila igen efter vårfloden och till en bit in i augusti. Laxöringen nappar också bäst under den här tiden, och lite längre in på hösten, till den fredas i september. Storforsen, Järforsen och Skifsforsen är några av forsarna i Vansbro kommun. Eldforsen, Hummel forsen och Risforsen likså. I Västerdalälven hittar du också många grådor, det vill säga strömmande vatten som inte är forsar, perfekta för flugfiske. Akvarium Naturrum öppet 1 juni 15 augusti Loppmarknad varje lördag mellan 2 maj 12 september Knivvecka 8 11 juli GRANGÄRDE FISKE För bokning och information ring Fiske visitsodradalarna.se 25

14 Putsa klubborna Det är med golf som med kärlek. Om man inte tar det på allvar så är det inte roligt, och tar man det på allvar så kan det krossa ens hjärta. I den södra delen av Dalarna finns hela nio natursköna golfbanor med stor variation och hög kvalitet. Avesta GK är en bana med park- och skogskaraktär med Dalälven som närmsta granne. I grannkommunen finns Hedemora GK med en utmanande 9-håls bana. Hagge GK i Ludvika är en vacker skogsbana intill sjön Haggen. Ett par mil nordöst om Hagge hittar du fina Säter GK vid sjön Ljustern. Här jobbar Årets Greenkeeper 2012, Mikael Lagestam. Från Säter är det nära till Dalsjö GK norr om Torsång som ligger inbjudande i det böljande land s kapet. En knapp mil västerut ligger Aspeboda och Falun/Borlänge GK där tourspelarna Maria Hjort och Daniel Chopra slipat på tekniken genom åren. Stadsnära golf hittar du vid Samuelsdals GK i Falun som är belägen cirka fem minuter från Faluns centrum. En annan naturskön bana är Gagnefs GK som ligger vackert vid Västerdalälvens kant i byn Rista mellan Mockfjärd och Djurås, cirka 2,5 mil norr om Borlänge. Utanför Vansbro hittar vi slutligen Snöå GK. En fin skogsbana i genuin bruksmiljö. Hästkompisar om du bor smart är det roligare att pendla till jobbet Besök vår hemsida Ställplats 75:-/dygn inkl.el Kaffe & räkmacka Kopparstaden har över lägenheter i alla storlekar, och i alla delar av Falun. Mitt i underbara Dalarna, med smidigt pendlingsavstånd till Borlänge, Gävle och Hedemora. Och Stockholm med för den delen, om du tar tåget. Det tycker vi är smart. Ridläger, ridskola, turridning på islandshästar eller slädfärder i snön. I den södra delen av Dalarna finns ett stort antal arrangörer som erbjuder hästupplevelser för stora och små, erfarna som oerfarna. 45:- Matlådor från Mattsjonsgården Besök vår NOSTALGIBUTIK Cd-skivor, kuddar, plåtskyltar M.M Stationsgatan 8 Krylbo (Stationshuset) Gilla oss på Facebook Öppet: Mån-Fred Lör Sön Hyttornas hästgård /Säter Sör Sellnäs Islandshästar /Borlänge Här erbjuds turridning på islandshästar där man får uppleva den fantastiska naturen i Dalarna Man kan rida runt Solberget, Sellnässjön eller upp till Skommartjärnarna, där terrängen bjuder öppna fina vyer. Under långturer/övernattningsturer går färden söderut in i Säters kommun där man passerar Silvbergs gruva. 26 Golf / Hästaktiviteter TIPS! Ridning i Bergsmansbygd Ca 15 mil uppmärkta leder för ridning och vandring i Norbergs Bergslag och södra Dalarna. Karta finns att köpa på turist byråerna i området. Hyttornas hästgård i Skenshyttan ligger i en gammal bruksmiljö med skogen in på knutarna. Rid- och körupplevelser för såväl erfarna som helt ovana. Här kan du rida ut på tur, ta en ridlektion, åka på ridläger eller rida på ridskola. Du kan också åka häst och vagn, låta ditt lilla barn rida eller bara titta på hästarna. ANTA UTMANINGEN! Ingevallsbo Turridning /Avesta vansbrosimningen.se Turridning året runt, två timmar till flera dagar med logi och mat. Främst islandshästar. Grupper upp till 15 personer. Ridskola och ridläger samt uthyrning av ridhus. Upplev gemenskap, glädje och folkfest under några sköna simmardagar i Vansbro! VANSBROSIMNINGEN JUNI 6 JULI visitsodradalarna.se 27

15 Sjöliv på Runn Runn är en fantastisk och vacker sjö hela det stora sjösystemet är perfekt för sjöliv, vare sig du vill segla, paddla kanot, bada eller bara njuta. Vintertid är sjön ett eldorado för långfärdsskridskoåkarna. Vill du uppleva Runn på egen hand finns både, kanoter, sup och segelbåtar att hyra. Information finns på visitsodradalarna.se M/S Slussbruden /Falun Slussbruden bjuder på sköna räk- och tacokryssningar bland Runns många öar. Turerna körs regelbundet hela sommaren. Runndagarna /Falun & Borlänge Sjön Runn lever upp extra mycket under Runndagarna, som i år äger rum 8 9 augusti. Ångbåtsturer, power-båtar, paddling, musik, kultur, m.m. Det finns något för alla att ta del av denna helg. Torsång /Borlänge Torsång är ett av Runns populäraste utflyktsmål, både för de som kommer land- och sjövägen. Här kan du göra ett besök vid hembygds gården, titta in i den medeltida kyrkan, besöka motormuseet, ta en hästräka på kaféet eller en pizza på Älvkanten. Eller ät din egen medhavda matsäck nere på ångbåts bryggan och njut av den fina naturen. Sjönära läge för action och vila Främby udde /Falun Främby Udde Resort ligger bara tio meter från skärgårdssjön Runns strand, fem minuters bilresa från centrala Falun. Hos oss pågår aktiviteter och evenemang i världsklass året runt, berättar Pär Allansson som driver anläggningen tillsammans med sin familj. Vår, sommar och höst lockar aktiviteter som konferenser, fester och event, segling, vattensport och fiske samt lek och skoj för stora och små. Avsluta dagen i den mysiga restaurangen öppen alla säsonger. Eller koppla av på vår vedeldade bastuflotte eller i badtunnan innan du kryper till kojs i en av de fyrtiotvå hotellstugorna, tipsar Pär. Charmig grosshandlarvilla Främby udde är ett naturskönt område med gamla anor. Den charmiga grosshandlarvillan är i sig värd ett besök för sina vackra takmålningar, snickarglädjen och det trevliga utkikstornet, berättar Pär. Villan som byggdes som sommarstuga 1897 rymmer idag restaurang, konferens- och festlokal. Runn är en fantastisk sjö för aktiviteter året runt med fina paddlingsturer, bad, utmärkt gäddfiske samt inte minst Europas bästa naturisbanor för långfärdskridskoåkning. Det går att hyra kajaker, kanoter och långfärdsskridskor på området, hälsar Pär. Ornässtugan /Borlänge Ornässtugan, eller Ornäsloftet, byggdes omkring 1504 och öppnade redan i mitten av 1700-talet som museum. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa, som handlöst flydde från stugan genom dasset på loftets baksida. Ornässtugan ligger vackert beläget på en udde strax utanför Ornäs mellan Borlänge och Falun. I den mysiga servicebyggnaden intill Ornässtugan finns ett kafé och en liten presentbutik. Här går det även att hyra kanoter för en stilla tur på sjön, eller bara njuta av miljön på en picknickfilt i det inbjudande grönområdet. Servering vintertid på helgerna under skridskosäsongen. 28 Runn visitsodradalarna.se 29

16 Paddla, plaska och bada Att uppleva naturen från en kajak eller kanadensare är en härlig upplevelse. Ljudlöst glider du fram på vattnet och njuter av den vackra naturen. Kajakpaket Ta en paddeltur och glid fram ljudlöst i sjöarna Runn och Ösjön med anslutande vattendrag. I priset ingår kajak, paddel, flytväst, kapell, matsäck och övernattning med frukostbuffé på Activ Stay Hotel, Borlänge. Paketpris för 2 personer Från SEK Uthyrning Uthyrning av kanoter och kajaker finns på många platser i vårt område. Information finns på visitsodradalarna.se Dalälven Som landets tredje längsta älv har Dalälven förstås stor betydelse för de landskap och orter den rinner igenom. Förr handlade det mest om transporter och överlevnad, idag också om rekreation och nöje. Den ringlar sig från den nordvästra delen av Dalarna med sina 54 mil ut i havet via Västmanland, Uppland och Gästrikland. I Djurås rinner Österdalälven samman med Västerdalälven. Att färdas längs Västerdalälven en sommardag är en vacker resa. Längs vägen finns många fina platser att stanna på för att fika, fiska, vandra eller bara njuta av vacker natur. Nedre Dalälven Nedre Dalälven har unikt värdefulla natur- och kulturmiljöer och här pågår ett aktivt samarbete för hållbar utveckling. Det ledde till att området blev utnämnt till biosfärområde av Unesco år Värdena har skapats av älven och mötet av nordligt och sydligt i svensk natur. Biologerna talar om att den naturliga Norrlandsgränsen Limes Norrlandicus går just här. Här möter den europeiska lövskogen Norrlands väldiga barrskog. Inget annat område i Skandinavien har så stor artrikedom av däggdjur, fåglar och fiskar. Älven korsas på flera ställen av rullstensåsar där det har bildats långa, smala näs och öar, ofta med inbjudande sandstränder. Barken/Strömsholms kanal /Smedjebacken Vid sjön Barken ligger en av Sveriges största insjöhamnar. I hamnen kan du hyra flytvästar, köpa sjökort och slussbiljetter, tanka båten eller äta en bit mat medan du kollar på sjölivet. Här börjar också Strömsholms kanal som följer Kolbäcks åns vattensystem i ett naturskönt landskap 110 km ända till Mälaren. De grävda kanalsträckorna är sammanlagt bara 12 kilometer, men har hela 26 slussar och en total stighöjd på 100 meter. Slussarna är jämförelsevis höga och stigningen Sveriges största. Forspaddling i Västerdalälven /Gagnef Paddla på i vackra Västerdalälven och känn krafterna som strömmar fram. I Björbo lockar Fänforsen be sök are att prova på forsränning och paddling. Två kilometer uppströms ligger även Käringforsen som är något snällare och passar extra bra för nybörjare. Kurser med erfarna instruktörer finns genom arrangören Kajaktiv i Dala-Floda. Storsjön Dala-Järna/Vansbro Storsjön med sitt fina paddelvatten inbjuder till mysiga turer. Längs sjön finns fina grillplatser, badplatser och fint fiske. I anslutning till Storsjön ligger Ryggåsstugans sommarkafé. Säfsen Fredriksberg /Ludvika Gör gärna en utflykt till ön Gusserholmen eller varför inte till den pyttelilla ön Lusen. Vill du lära dig att paddla kajak från grunden ska du anmäla dig till någon av Säfsen Resorts kajakhelger under sommaren. Balungen /Falun Kanotleden Balungen-Runn går genom typisk småbrukarbygd med mycket vacker natur och är en utmärkt familjetur. Övervägande delen består av sjöpaddling med dammar och strida åar mellan sjöarna. Färden beräknas ta fyra dagar då den totala sträckan är ca 60 km. Kanotvagn rekommenderas. Runn Falun & Borlänge Upptäck Runns vackra sjösystem. Mer än 100 öar ger skärgårdskänsla och stor variation.turförslagen täcker in olika delar av sjösystemet från Sundbornsån till Runn, Vikasjön, Liljansjön, Ösjön, Dalälven och Tunaån. Malingsbo-Kloten /Smedjebacken Naturreservatet Malingsbo-Kloten är ett paradis för paddlare och bjuder på många olika typer av paddling. Boka färdiga paket med guide eller paddla själv. Kanottransport till Bergslagens 20 kanotleder. Kanotleder Dalälven Trevlig paddling från Fäggeby- Hedemora-Avesta, ca 50 km. Omväxlande lugna vatten och pulserande forsar. Naturskön och storslagen natur, rikt fågelliv och bra fiske. Från Näs till Tyttbo /Avesta Det finns en iordningställd kanotled som följer Dalälvens sträckning från Näs kraftstation till Stadarna, Tyttbo, där man kan fortsätta ut över Färnebofjärden och vidare ut till havet vid Älvkarleby. Delen genom Södra By bjuder på paddling mellan de sju små öar som utgör Bysjöns naturreservat. Det är lätt att hitta sin egen badvik eller rastplats. Leden har skyltar, markerade landtransporter, vindskydd m.m. Karta finns på turistbyråerna. Kanotled Årängsån /Avesta Från Hede till By i Avesta kommun. Kanotled som är 4 km lång med fina rastplatser. Karta finns att hämta på Avesta turistbyrå. Pråmleden /Hedemora Hofors-Stjärnsund-Långshyttan. Rika natur och kulturupplevelser på och runt sjöarna Lången-Grycken- Fullen-Edsken. Ca 30 km lång kanotled med slussning i sjömiljöer i området. Avesta Kanotcenter Området runt Avesta Kanotcenter är en öppen landsbygd inramad av sjöoar och skogar. Dalälven flyter fram genom byggden och bildar sjöar, vida fjärdar och strömmande forsar. Kanotcentret erbjduer fyra färdiga förslag på kanotturer i olika svårigehtsgrad och längd i Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark. Här kan du boka ett kanotpaket med boende, all utrustning, karta och transport ToR. I den södra delen av Dalarna finns många natursköna badplatser vid sjöar, tjärnar och älvstråk. Läs mer och hitta din egna favorit på visitsodradalarna.se Äventyrsbad och simanläggningar är en härlig kontrast till alla natursköna utomhusbad Aqua Nova i centrala Borlänge bjuder på både fartfyllda och avslappnande aktiviteter. I Falun hittar du Lugnets simanläggning, med 25-meters inomhusbassäng, hopptorn, trampolin, ångbastu och bubbelpool samt en 50- meters utomhusbassäng. Tempererade friluftsbad finns också i Slätta och Vika utanför Falun. Sporthallen Ludvika har familjebad med rutschbanor, badlagun och bubbelpool. Björbobadet i Gagnef tempererad utomhusbassäng 25x10m, hoppsvikt. Här finns även en mindre barnbassäng. Två omklädningsrum med dusch. Skönvikshallen i Säter erbjuder bad, vattengympa, styrketräning, bastubad, solarium och kafé. Vansbro simhall har bassänger för både simning och lek. Metropoolen i Avesta är ett trevligt äventyrsbad för hela familjen. I Horndals badhus finns bad, vattengympa, bastu och motionslokal. Vasahallen i Hedemora är ett populärt familjebad med bassäng, barnbassäng, bubbelpool och kafé. 30 Paddling visitsodradalarna.se 31

17 Producerad av Kartbolaget falun.se/ Upptäck skatter du inte visste fanns Ta chansen att uppleva det många missar! Vi har möblerade lägenheter för uthyrning! Ring Ludvika Turistbyrå tel: Välkommen till LudvikaHem! Ludvika kombinerar idag småstadens fördelar som trygghet och närhet med storstadens puls. Vi har ett välsorterat utbud av lägenheter och lokaler för dig. Välkommen till Ludvika! ludvikahem.se Färnebofjärdens nationalpark kantas av en levande landsbygd. Mitt i Dalälven möts de fyra landskapen Dalarna, Västmanland, Uppland och Gästrikland. Utmed vägarna gömmer sig skatter som du inte visste fanns. Här finns levande fäbodar med övernattningsmöjligheter, fina sandstränder, museum och kulturbyggnader, caféer och hantverksbodar. Kring FärneboFjärdens nationalpark och bysjön Nu finns det en gratis cykel- och paddlingskarta med spännande besöksmål kring Färnebofjärden och Bysjön. Du finner den på turistbyrån och på flera andra platser i vårt område. På vår hemsida finner du all information om våra leder och besöksmål. Välkommen! Projektägare: By Socken Detta projekt är genomfört med stöd från: Stanna lite längre, känn dig som hemma Upptäck faluröda kvarter, sportevenemang, caféliv, konserter, skön natur och inspirerande vyer välkommen till en plats där det alltid är något på gång. Falu kommun Bada, lek och umgås i Aqua Nova äventyrsbad maserhallen.se Lär känna tenoren på Jussi Björlingsmuseet borlange.se/jussibjorling Upplev svensk historia i Ornässtugan borlange.se/ornasstugan I Borlänge är det lätt att trivas och vi vet varför. Här bor det sympatiska människor. Trevligt folk, helt enkelt. DAN andersson veckan JULI- 2 AUGUSTI Ludvika Dalarna Sweden Utförligt program med plats, tid och biljettpriser: Dan Andersson Museum Visit Södra Dalarna / Ludvika Turistbyrå Nio kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden, södra Dalarna. Musik- poesi- föreläsningar- kulturfrukost sångkurs- finnmarksvandring- kolmila öppen scen- debatter- nattcafé och visor i skymningen I samarbete med Dan Anderssonsällskapet och Skattlösbergs bygdegille. 32 visitsodradalarna.se visitsodradalarna.se 33

18 KONSERT EVENT UTSTÄLLNING HÅLL KOLL PÅ! MAGASINETFALUN.SE FACEBOOK.COM/MAGASINETFALUN Fantastiska besöksmål i Grängesberg mitt i Bergslagen upplev en industrihistorisk resa Cassels Gruvcentrum Mojsen representativa lokaler för Utställning om gruvor, alla ändamål gruvarbetare och gruvsamhällen njutbara konserter samt konst se program besöksgruva För information och bokning Skidåkning som i fjällen på näravstånd! Upplev Bjursås året om Bo i fina dalainspirerade timmerstugor eller på campingen som ligger alldeles vid sjön Bjursen. Cykel- och vandrings leder som går över berg och dal genom uråldriga skogar. Vintertid har Bjursås Nya SkiCenter 16 pister av varierande svårighetsgrad och The Soulpark är en stor snöpark för de som önskar lite extra spänning i sin åkning. Bjursås är det perfekta resmålet för hela familjen året om. ÅRETS NYHETER! Tel: Våffelstuga på Snöbergets topp Fördubblat nybörjarområde med 2 nya skidband Läs mer på rommealpin.se 34 visitsodradalarna.se visitsodradalarna.se 35

19 Skidåkning på längden I den södra delen av Dalarna hittar du miltals av fina längdskidspår, från krävande utmaningar för elitåkare till lättare slingor i mysig natur. Njut av vildmarkskänslan i Gyllbergen eller Sörskog, testa Mördarbacken på Riksskidstadion Lugnet eller ta ett varv i något elljusspår om du föredrar att åka på kvällen. Toppa Vasaloppsformen på VM-arenan! Träna din teknik på Lugnet, officiellt vasaloppscenter. Bo på skönt hotell och slappna av efter träningen. Snöå Skidstadion Dala-Järna/Vansbro Gunde Svan har designat rullskidbanan på skidstadion i Snöån, Dala-Järna. Fortfarande tar han sig en åktur här ibland och så gör även många andra. Femkilometersbanan är elbelyst, men det finns också möjlighet att åka andra sträckor, anpassade både för nybörjare och mer vana åkare. I anslutning till rullskidbanan finns en av Sveriges bästa skidskytteanläggningar och många stigar och mindre vägar lämpliga för både vandring och cykelåkning. FLER TIPS Sörskog /Falun I snösäkra Sörskog finns fina längdskidspår med vildmarkskänsla. Är det dåligt med snö på andra ställen är det garanterat bra med snö i detta höglänta område på ca 400 meters höjd norr om Bjursås. I anslutning till par keringen i Sörskog finns en värmestuga, toalett, dusch och omklädningsrum och en vallabod med vallaställ. Dessa är fritt tillgängliga för alla skidåkare. Ljungåsens skidanläggning Grängesberg/Ludvika Vid Ljungåsen finns många fina spår både för klassiskt och skate med olika längd och svårighetsgrad. Omklädningsrum, raststuga och en servering som är öppen på helgerna. Café Skyttepaviljongen /Falun Här är allting härbakat, med färskt fika- och matbröd varje dag. Den unika skyttepaviljongen från 1907 ligger placerad i naturreservatet vid Lugnets riksskidstadion i Falun. Lugnet /Falun Vill du få ut mesta möjliga av din träning, skaffa dig bättre teknik, eller bara koppla av med en skön träningshelg tillsammans med familjen eller kompisar? Välkommen till Lugnet det senaste i raden av officiella Vasaloppscenter för cykel, löpning och skidor. Vid en första anblick kan terrängen verka kuperad och inte alls lämplig för vasaloppsträning, men faktum är att Lugnets leder och spår innehåller allt du behöver för att komma väl förberedd till Vasaloppsstarten. Det gäller bara att veta hur du bäst utnyttjar de olika spåren och fokuserar på rätt saker på olika platser. Lugnet en arena i världsklass Sveriges mest kompletta motions - anläggning. Massor av leder och spår för cykel, löpning och skidor. Mat och boende i olika prislägen. Vill du slipa tekniken eller få tips om hur du optimerar din träning? Boka en instruktör eller anmäl dig till en kurs! Gyllbergen /Borlänge Gyllbergen är Borlänges största naturreservat med fina skid- och vandringsleder. Under våren kan du se trana, småspov och grönbena. Under vintern har man även sett kungsörn och hökuggla här. Vintertid erbjuds cirka 70 kilometer preparerade leder för längdskidåkning. Vildmarksleden passerar genom fem gamla fäbod vallar, vindskydd och året-runt-öppna raststugor. Populära utflyktsmål är Präst bodarna, Drag berget och Spånsans fäbodar. Säfsen Fredriksberg/Ludvika För dig som älskar längdskidåkning är detta den perfekta platsen. Säfsen är officiellt Vasaloppscenter och här finns 115 kilometer välskötta längdåkningsspår för både klassisk åkning och skating. Njut av den vackra naturen längs berg, dalar, sjöar och vattendrag. När det är dags för en paus finns det många mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara njuta en stund. Knutsbo /Säter En härlig vildmarkstur kan du göra i Säter. Här lockar Knutsbo fäbodar med 20-, 30- och 40-kilometer långa skidspår bland fäbodar och skogstorp. Källbotten /Ludvika Elljusspår 1 km, 3 km och 11 km långa.föreningen använder sig av konstsnö tillverkning. Uthyrning av skidutrustning begränsat antal. Boka i tid. Brunnsjöberget /Hedemora Bra längdskidåkning nära stan. Motionsslingor 2,2 km konstsnö. 3,8 km (elbelyst) samt 1,5 km teknikspår ej elbelyst. Barnens Bamsebana. Motionsspår 5,5 km lättare terräng. Skidlekplats. Skiduthyrning vid klubbstugan. Åsbo, Dalahästen /Avesta 3 km spår med konstsnö och belysning samt ett spår på 5 km med vanlig snö. Klassiskt och skate. Spåravgift, säljs på Bagheera Outlet vid Dalahästen. Spåren ligger i anslutning till Åsbobacken med tillgång till värmestuga och servering. 36 Längdskidåkning visitsodradalarna.se 37

20 och på tvären Oavsett om du ska prova för första gången eller om du är en van åkare så väntar många skidupplevelser på dig i den södra delen av Dalarna. Våra anläggningar utvecklas ständigt, i etapper med nya backar, liftar och utmaningar. Idag finns både långa, lätta backar perfekta för nybörjare och barn men även nedfarter för mer avancerade åkare. FLER TIPS Källviksbacken /Falun 2 nedfarter och Falu Snowpark. Nybrobacken /Borlänge 4 nedfarter, barnbacke, juniorskicross, rails och hopp. Fornby Klint Horndal/Avesta 3 nedfarter och barnbacke. Åsbobacken /Avesta 1 nedfart och barnbacke. Ryllshyttebacken Garpenberg/Hedemora 2 nedfarter och barnbacken. Lindesnäs skidanläggning Nås/Vansbro 3 nedfarter och big jump. Hunflen Äppelbo/Vansbro 3 nedfarter och halfpipe. Fjällberget Grängesberg/Ludvika 3 nedfarter och en Fun Park. Uvbergsbacken /Smedjebacken 2 nedfarter. Säfsen Resort Fredriksberg/Ludvika I Säfsen är barnen de viktigaste gästerna. Därför är den största nyheten inför vintern Barnens skidland för de allra minsta med rullband, pulkabacke och barnvagnsparkering. Det kommer att vara helt anpassat för de minsta åkarna och det absolut första åket, berättar Karin Wiklund, marknadskoordinator för Säfsen Resort. Filuriland, där Filurius och de lite större barnen håller hus, kommer att flyttas och göras om. Dessutom kommer en liten snowracerbana att ligga bredvid. Också i Wärdshuset, kaféet och skidboden kommer en hel del förändringar, både vad gäller utbud och inredning. Alla som förbokat sin skidutrustning kommer att ha en egen kassa/utlämningsplats för att de ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Alltid något att göra För den som inte åker slalom finns många och välpreparerade längdåkningsspår, elva mil. Fler och fler vill åka på längden och vi satsar på att också de ska hitta nya utmaningar här hos oss, säger Karin. Säfsen bjuder också på rika möjligheter för den som hellre promenerar, pimplar, åker snöskoter, rider på tur eller vill slappna av med en spa-behandling. Och när backen stänger kan de som har energi kvar delta i massor av roliga utomhusaktiviteter: ponnyridning, miniskoter och mycket mer hela vintern lång. Som hemma, fast bättre De flesta stugorna i Säfsen är nyrenoverade och i Dalenbyn är husen utformade så att två familjer bekvämt kan dela på ett. I Hyttan Kök och Bar serveras god mat i en trivsam och mysig miljö. Här äter dessutom alla barn helt gratis från en egen barnbuffé. Köket använder lokala råvaror och skapar spännande och klassiska temakvällar. För de minsta finns ett lekrum på samma våningsplan som restaurangen. Romme Alpin /Borlänge Romme Alpin har utvecklats till ett attraktivt och spännande resmål för hela familjen toppmodernt liftsystem och flest backar av de anläggningar som finns utanför fjällvärlden. Här finns 28 nedfarter och 13 liftar, varav tre är toppmoderna 6-stols expressliftar. I Ski Lodgen bor hela familjen i ett bekvämt hotellboende med ski-in/ ski-out. När magen suger efter skidåkningen finns många olika alternativ, till kvällen serveras till exempel middag i Lodgerestaurangen. Några riktigt bra nyheter för inför vintern 2015! En stor rustik våffelstuga på Snöberget helt klädd i sten med cirka 250 sittplatser. Våfflorna är självklart i fokus men det finns även annat att äta/ fika. Toaletter med ski-in/ski-out. Dubblerat nybörjarområde där marken har jämnats ut till en flack yta som passar perfekt för de första försöken. Dessutom två nya skidband ett på 30 meter och ett på 90 meter. Nu har nybörjarområdet tre skidband och flera knappliftar. I skidsystemet har en ny telefonmast rests och alla de större svenska operatörerna beräknas vara installerade till säsongen Detta ger bättre mobiltäckning och kapacitet för alla skidåkare. Bjursås Nya SkiCenter /Falun Bjursås Nya SkiCenter erbjuder en total vinterupplevelse med härlig natur och välpreparerade pister i olika svårighetsgrader. Många liftar och god kapacitet gör att det sällan blir kö till liften. I skidanläggningen finns det snälla nedfarter som är perfekta för barn och nybörjare. I Barnens Hörna kan barnen åka pulka, rutschbana, gunga på gunghästar, krypa genom tunnlar, klättra i klätterställningen och grilla korv med resten av familjen i grillhörnan. Runt om i anläggningen finner barnen lite roliga figurer som gör skidåkningen lite extra rolig. För de större barnen och våghalsarna finns Soulpark, som 2012 utsågs till Sveriges bästa park, i hård konkurrens med Åre och Lindvallen. Här hittar du även boende som passar hela familjen. Stugbyn och campingen ligger alldeles vid foten av Bjursberget så låt skidorna sitta på och glid mot stugan för en eftermiddagsfika. Vill du överlåta matlagningen åt någon annan så kan vi varmt rekommendera ett besök på värdshuset Bäverhyddan eller Bju Inn. 38 Alpin skidåkning visitsodradalarna.se 39

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen Råtjärn Liftgatan Råtjärnsvägen Toppstugevägen 19 natursköna tomter till salu i grönklitt TOMT CA M 2 AREAL UTGÅNGSPRIS 1 1320 300 OOO KR 2 1160 400 OOO KR 3 1480 400 OOO KR 4 1150 650 OOO KR 5 1370 650

Läs mer

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN!

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! Upplev världsarvsstaden Falun. Strosa i faluröda kvarter, slå dig ner på ett café, shoppa eller gå på konsert. Vi har alltid spännande saker på gång, välkommen! 1 3 2 4

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga TR MÖTESPLATSER3 1 På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga konferenser. Vi hjälper dig att ge

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015 Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ 27 juni-2 augusti 2015 Fågelmara Kristianopel Fågelmara gård Olsäng Jämjö Parkvägen Jämjö centrum Hallarum Klakebäck Orranäs Konugshamn Yttre Park Möckleryd

Läs mer

DITT NÄSTA MÖTE! MÖTEN AKTIVITETER EVENEMANG KONFERENSER FALUN & BORLÄNGE

DITT NÄSTA MÖTE! MÖTEN AKTIVITETER EVENEMANG KONFERENSER FALUN & BORLÄNGE DITT NÄSTA MÖTE! MÖTEN AKTIVITETER EVENEMANG KONFERENSER FALUN & BORLÄNGE Välkommen till Dalarna Falun & Borlänge erbjuder aktiviteter och evenemang som ger konferensen, företagskickoffen eller gruppaktiviteten

Läs mer

Fiske og jakt. Torsby och Sunne

Fiske og jakt. Torsby och Sunne Fiske og jakt Torsby och Sunne FISKA I SJÖ, ÄLV OCH BÄCK Kväsfiske med guide - ca 4 timmar Prova på fiske efter t.ex gädda, gös eer abborre. Enke förtäring ingår. Utrustning finns att hyra - ingår ej.

Läs mer

PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti!

PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti! PM Cykelcity Gran Fondo Tour 11-15 augusti! Varmt välkommen till en härlig cykelvecka i Dalarna med oss på Cykelklubben.se, YA Arena, Bancykelklubben och Cykelcity! I år är vi stolta över att få ge svenska

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist i din egen stad.

Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist i din egen stad. Kropp & Själ Annonsera Kontakta oss Sök Hem Utflyktsmål i sommar Smultronställen Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist

Läs mer

Upplev Den Södra Delen av Dalarna. Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter

Upplev Den Södra Delen av Dalarna. Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter 2012 Upplev Den Södra Delen av Dalarna Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter 1 GAGNEF FALUN IDRE SÄLEN ORSA BORLÄNGE MORA RÄTTVIK SÄTER MALUNG VANSBRO LEKSAND FALUN GAGNEF BORLÄNGE SÄTER HEDEMORA

Läs mer

Top End Safari med 4WD

Top End Safari med 4WD Top End Safari med 4WD Upplev fantastiska vattenfall, klippmålningar från urminnes tider och det riktiga djurlivet i nationalparkerna Kakadu och Litchfield på denna guidade tredagars tur från Darwin. Ni

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration.

En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration. En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration. E n a v D r a k a m ö l l a n s s t ö r s t a s k a t t e r ä r t y s t n a d e n. Vänlig och omfamnande. DRAKAMÖLLAN GÅRDSHOTELL Brösarps

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Guide till tystnaden. Naturlig kraft och tankepauser

Guide till tystnaden. Naturlig kraft och tankepauser UPPTÄCK TYSTA PLATSER I SUNDBYBERG Guide till tystnaden Det här är en guide för dig som enkelt vill ta en promenad till en rofylld och tyst plats i naturen. Sundbybergs stad har valt ut fem natursköna,

Läs mer

Konferensanläggningar

Konferensanläggningar Konferensanläggningar i Hylte kommun Konferens på landsbygden Hylte kommun erbjuder ett antal inspirerande miljöer för alla typer av möten och konferenser. Från kick-off med personalen till dagskonferenser

Läs mer

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Vinnare! Närmaste gissning och mest antal rätt i tipspromenaden har: Vuxenfrågor 1. Hugo Sandberg, Täby 2. Thomas Granbohm,

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN! Ansia ligger vid natursköna Umeälven. Nära till allt! Ansia är en modern camping med två-, fyra- och sex-bäddars stugor med självhushåll. Husvagn- och tältplatserna ligger i en öppen och trevlig miljö.

Läs mer

Brf Ljugarn BRF LJUGARN / INFORMATION BRF LJUGARN / SITUATIONSPLAN HAVET, 100 M POOL VÄLKOMMEN TILL LJUVLIGA LJUGARN PARKERING Gotland är speciellt. Denna Sveriges största ö ger besökaren en härligt

Läs mer

Äventyrsläger 2015. www.aventyrslager.se

Äventyrsläger 2015. www.aventyrslager.se Äventyrsläger 2015 www.aventyrslager.se Vår filosofi är: Att allting är möjligt på varje deltagares sätt. Att vi vågar prova tillsammans. Att ha tid. Välkomna till våra roliga äventyrsläger! Som vanligt

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Bad- och relaxkalender

Bad- och relaxkalender Bad- och relaxkalender Våren 2015 www.storsjobadet.se 063-14 31 79 Januari 5 Familjedag på relaxen 10.00-18.00 Ta med era barn och ungdomar till relaxen för en härlig stund tillsammans, med aufguss, bubbelpooler

Läs mer

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre.

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. SAMMANHÅLLNING Vi ser fram emot att se er växa både som grupp och individ. ENTUSIASM Tillsammans skapar vi minnesvärda

Läs mer

42 tomter med bästa läge

42 tomter med bästa läge 42 tomter med bästa läge Hotellet med vackra rum och mysiga små stugor lockar både golfare och företagsresenärer. Här finns bra konferensmöjligheter, fina rum för privata fester och välfylld vinkällare.

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013 Semesterprogram Sommaren 2013 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2013. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

NÄRA TILL BOENDE. Foto: Øyvind Lund

NÄRA TILL BOENDE. Foto: Øyvind Lund NÄRA TILL BOENDE Foto: Øyvind Lund Hotell Kungskvarnen Borgvik Hotell i gammal bruksmiljö. Rum med dusch, toalett, tv och telefon. Värdshuskök med fullständiga rättigheter. Festvåning, bar och pub. Bastu.

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN Ockelbo turism 2012-07-12 turism@ockelbo.se ÄTA WIJ TRÄDGÅRDAR Lunchöppet: Måndag - fredag 11.30-14.00 Tel: 0297-554 50 NINJAS KÖK www.ockelbopensionat.se Tel: 0297-409

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Välkomna till sommaren 2014

Välkomna till sommaren 2014 L L Välkomna till sommaren 2014 Tjäna på att resa! Bunkra sommar och sol i Heiligenhafen Konferens All Inclusive 7 golfbanor på 7 dagar Ullared med tjejgänget! L Välkommen till oss och vårt trevliga utbud

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

Motor og spill. Torsby och Sunne

Motor og spill. Torsby och Sunne Motor og spill Torsby och Sunne KUL TÄVLING FÖR KONFERENSEN, FAMILJEN O KOMPISARNA Adventure Challange, 3-, 4-, eller 5-kamp med vildmarksbad i badtunna Tävling Det traditionella 3, 4 eller 5-kampspelet

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013 Flytta till Kungsör Kungsörs kommun presenterar Boendeguide 2012/2013 Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike - Kungsör Kunglig historia Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där

Läs mer

Välkommen ut i naturen

Välkommen ut i naturen Välkommen ut i naturen Tätt intill Örebro ligger två fina naturreservat, Oset och Rynningeviken. Här finns också Naturens hus som är öppet för alla naturälskare. När kommer du? Ett gott råd, börja vid

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Munksjön-Rocksjön Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Rocksjön och Munksjön är två centralt belägna sjöar med goda fiskemöjligheter. Sjöarna tillhör de artrikaste i Jönköpings län och är kända för

Läs mer

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Saltsjökajaker är ett litet familjeföretag med agentur och direktförsäljning av kajaker. Vi har också en liten uthyrningsverksamhet. Uthyrningskajakerna är permanent

Läs mer

ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT

ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT loka delfiner och busiga gorillor. Snurriga karuseller och K pirriga berg- och dalbanor. Våghalsiga bad och makalösa konserter. Vilda hotell och mysiga

Läs mer

destination strömholms kanal

destination strömholms kanal 14 PåKRYSS 06/2014 Fyra män i en båt Strömsholms kanal är inte en så välkänd vattenväg, men en kanalfärd här bjuder på mycket fina upplevelser. Foto: Ulf Hjertberg Text: Bertil Cassemar Vi som genomförde

Läs mer

Nära konferens i unik miljö beläget med härlig utsikt över Rådasjön mitt i Värmlands kulturvagga.

Nära konferens i unik miljö beläget med härlig utsikt över Rådasjön mitt i Värmlands kulturvagga. Nära konferens i unik miljö beläget med härlig utsikt över Rådasjön mitt i Värmlands kulturvagga. Till Företaget/I jobbet Uddeholms Hotell & Konferens ligger 9 mil norr om Karlstad, 1 tim med bil, mitt

Läs mer

Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus

Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus I Mariestads skärgård finns många utflyktsmål. Här samsas naturreservat med sandstränder och klippor. foto: mostphotos Mariestad har en av

Läs mer

Rabatterat semesterboende i Italien

Rabatterat semesterboende i Italien Rabatterat semesterboende i Italien Fackförbundens medlemmar har möjlighet att boka rabatterat semesterboende i Italien. La Serra och Riva del Sole är två semester och konferensanläggningar som ägs av

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Höstlov 2015. Höstlov. Hörby 26 oktober 1 november 2015

Höstlov 2015. Höstlov. Hörby 26 oktober 1 november 2015 Höstlov 2015 Hörby 26 oktober 1 november 2015 Prova på karate med Hörby Karateklubb Kom och prova karate med oss på Älvdalsskolan. 7-12 år tisdag 27/10 och torsdag 29/10 18.00-19.00. 13 år och uppåt tisdag

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem. www.grastorp.se. Ekedals säteri. Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem. www.grastorp.se. Ekedals säteri. Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem www.grastorp.se Ekedals säteri Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell Stuga i Bjärby Ekarnas Golfmotell Dillingen Ekarnas Golfmotell

Läs mer

Dalagård. For information in English: www.dalagard.eu

Dalagård. For information in English: www.dalagard.eu Dalagård 2012 For information in English: www.dalagard.eu Välkommen till Dalagård Dalagård är en nybyggd småskalig konferensanläggning, mitt i naturen. Den fungerar lika bra för privat boende, som för

Läs mer

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför LERK Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför Lilla Edet. Vi har funnits sedan 1981 och har ridskoleverksamhet samt anordnar tävlingar från klubb nivå upp till nationell nivå.

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal Landskapsmåleri i akvarell Kurserna utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet

Läs mer

Sveriges bästa vandringsleder

Sveriges bästa vandringsleder Reslust Sveriges bästa vandringsleder 4 höjdare och 7 vandringsleder att uppleva! Vandring är en folkrörelse som aldrig stannar. Det är ett perfekt sätt att upptäcka Sverige. Söndag guidar till Sveriges

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

Figeholm Konferens. Välkommen till. Figeholm Konferens

Figeholm Konferens. Välkommen till. Figeholm Konferens Figeholm Konferens Välkommen till Figeholm Konferens En familjär känsla Många gäster bor under långa perioder här. Därför känns det viktigt för oss att vi kan skapa en familjär känsla >>> Figeholm konferens

Läs mer

Kulturprogram. Sommar 2008

Kulturprogram. Sommar 2008 Kulturprogram Sommar 2008 Musik på bruket Söndagen den 1 juni står Hällekis Musikkår åter som värd för den traditionella musikfestivalen Musik på bruket. I år är det 20:e gången som publiken bjuds på musik

Läs mer

Välkommen till Levi centrum för året-runt-upplevelser i finska Lappland. sve

Välkommen till Levi centrum för året-runt-upplevelser i finska Lappland. sve Välkommen till Levi centrum för året-runt-upplevelser i finska Lappland sve Levi hälsar välkommen Välkomna till det fantastiska och vackra Levi en by med hänförande vyer, mängder av aktiviteter och rogivande

Läs mer

Må bättre på Hennickehammars Herrgård

Må bättre på Hennickehammars Herrgård Må bättre på Hennickehammars Herrgård Hennickehammrs Herrgård väntar på att få välkomna dig! En Värmländsk saga HENNICKEHAMMARS HERRGÅRD är en plats att bli förälskad i. Mjukt inbäddad i den trolska skogen,

Läs mer

Välkommen ut! Din guide till Sveriges närmaste vildmark

Välkommen ut! Din guide till Sveriges närmaste vildmark Välkommen ut! Din guide till Sveriges närmaste vildmark 1 2 Största möjliga tystnad I hjärtat av Sverige, mitt emellan Göteborg och Stockholm, ligger skogsriket Tiveden. Ett stenkast från trängsel, buller

Läs mer

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN Med ett fantastiskt läge vid havet......mitt i centrala Strömstad, ligger Laholmen Hotell. Hotellet ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över havet i väster samtidigt

Läs mer

Den perfekta semestern i Lappland

Den perfekta semestern i Lappland Den perfekta semestern i Lappland I ett unikt servicekoncept förs två bekväma, förstklassiga hotell samman med Levi Summit Kongress- och utställningscenter. Det vidsträckta vildmarksområdet i de finska

Läs mer

TRE KANOTLEDER I NORRA UPPLAND

TRE KANOTLEDER I NORRA UPPLAND ANSVARIG FÖR KANOTLEDERNAS ANLÄGGANDE OCH INFORMATION Upplandsstiftelsen telefon 018-611 62 71 hemsida www.upplandsstiftelsen.se Info även Uppsala Turistbyrå Fyristorg 8, 753 10 Uppsala telefon 018-27

Läs mer

ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152

ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152 ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152 1 ÄLVKULLEN TISDAG 17/2 kl. 19.00 åk.7-9 Kom och spela FIFA 09 på storbild i stora salen! ONSDAG 18/2 kl. 15.00 åk.4-6 Kom och testa WII Fit på storbild i stora

Läs mer

EKOTURISMDESTINATION EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER

EKOTURISMDESTINATION EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER Vänerskärgården med Kinnekulle Projektpresentation Ove Ringsby 2012-01-17 Bakgrund Besöksnäringen är en av våra stora framtidsbranscher. Självklart skall också den bidra

Läs mer

Personlig service. Värdparet David och Margareta hälsar såväl nya som gamla kunder välkomna till Odalgården.

Personlig service. Värdparet David och Margareta hälsar såväl nya som gamla kunder välkomna till Odalgården. En närbelägen idyll Värdparet David och Margareta hälsar såväl nya som gamla kunder välkomna till Odalgården. Personlig service Som konferensgäst på Odalgården blir du snabbt varse om den familjära stämningen

Läs mer

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset.

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset. N Vandra längs pilgrimsleder över frihet Skandinaviska halvön Trondheim S Skarvdörrspasset delande Bruksvallarna Funäsdalen Rombovallen Snösvallen tystnad snösvallen, härjulf hornbrytares boplats Strax

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Semesterprogram Sommaren 2014

Semesterprogram Sommaren 2014 Kontakt Fritidskonsulenter: Ingela Andersson 013-20 67 07 inande@linkoping.se Christer Holmström 013-20 67 44 chrhol@linkoping.se Adress: Linköpings kommun LSS Funktionsstöd/Fritid 581 81 LINKÖPING Besöksadress:

Läs mer

för mer info. se www.skanesdjurpark.se

för mer info. se www.skanesdjurpark.se 1 Lär dig paddla kajak och ha kul i kanotskola! Åk. 3 - uppåt Tid: Mån 14 juni - tors 17 juni, kl.l10.00-15.00. Söndag 13 juni k.l15.00 har vi föräldraträff med information om kanotskolan. Kostnad: 500kr

Läs mer

Välkommen. Särdeles vackert beläget invid skog och park vid sjön Lilla Björken i Närke, ligger Svartå Herrgård, uppförd 1782 av Carl Falker.

Välkommen. Särdeles vackert beläget invid skog och park vid sjön Lilla Björken i Närke, ligger Svartå Herrgård, uppförd 1782 av Carl Falker. Välkommen Särdeles vackert beläget invid skog och park vid sjön Lilla Björken i Närke, ligger Svartå Herrgård, uppförd 1782 av Carl Falker. Husets karaktär är alltigenom väl bevarad men motsvarar även

Läs mer

Välkommen att fira Jul och Nyår nära Polcirkeln

Välkommen att fira Jul och Nyår nära Polcirkeln Välkommen att fira Jul och Nyår nära Polcirkeln Fira julen i vitt! Ta dig fram med spark, skidor, snowboard och snöskoter eller bara njut av vintern, det speciella ljuset och genuina vardagsupplevelser

Läs mer

Valkommen till Turkiet! *

Valkommen till Turkiet! * Valkommen till Turkiet! * ALLT DU BEHÖVER VETA OM DINA GUIDER / UPPLEVELSER / UTFLYKTER / PRAKTISK INFORMATION / HEMRESA VÄLKOMMEN TILL TURKIET! Kara gast Vi guider och aktivitetsguider vill hälsa dig

Läs mer

Fyrishov. eventarena. i Uppsala

Fyrishov. eventarena. i Uppsala Fyrishov eventarena i Uppsala Möjligheternas arena Fyrishov är Sveriges mest besökta arena och femte största besöksmål med ca 1,7 miljoner besökare under 2011. Varje år genomförs 250 300 event av olika

Läs mer

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år?

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Det och mycket skog, skratt och god mat blir det på Spillkråkans 15-årsjubileum den 27-28 april - fest och allvar från lördag förmiddag till

Läs mer

Skidresa Whistler ***

Skidresa Whistler *** Skidresa Whistler *** Upplev nordamerikas bästa skidåkning i detta skidåkarmecka. Whistler har över 200 nedfarter och skidåkning för alla - från barn och nybörjare till avancerade åkare som söker utmaningen.

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015 Inbjudan till Träningsläger Österrike Wipptal 8-16 augusti 2015 Info: Den andra veckan i augusti är det dags för årets stora klubb-händelse. Då drar nämligen OK Hammaren till Wipptal i Österrikiska alperna

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Kryssning från Cairns

Kryssning från Cairns Kryssning från Cairns Vill du uppleva barriärrevet och slippa alla dagsturister? Då är detta kryssningen för dig. Detta är en 4-dagars minikryssning från Cairns med mindre fartyg, avslappning, grym snorkling

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00.

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. 24/6 7-kamp 30/6 Bokstavsjakt 7/7 Vattenaktiviteter 10/7 Freesbee-golf 21/7 Fotboll & Brännboll

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2012

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2012 Semesterprogram Sommaren 2012 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2012. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

Hästaktiviteter i Roslagen. Turridning, Bädd & Box och annan hästturism

Hästaktiviteter i Roslagen. Turridning, Bädd & Box och annan hästturism Hästaktiviteter i Roslagen Turridning, Bädd & Box och annan hästturism Hästupplevelser Roslagen bjuder på rika möjligheter till hästupplevelser av olika slag, året runt. Här finns något för barn som vuxen,

Läs mer

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Upplev underbar skidåkning i Alperna 10 dagar Följ med på årets skidresa till fantastiska Alpendorf- St. Johann i Österrike.

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne Bättre liv i Skåne Bättre liv i Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Enheten för kommunikation, Region Skåne Fotograf: Kasper Dudzik, Ingram, Dan Ljungsvik, Håkan Sandbring Tryck: AM-Tryck &

Läs mer

CITY HOTELL ESKILSTUNA

CITY HOTELL ESKILSTUNA CITY HOTELL ESKILSTUNA 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 1 2013-11-13 16:32 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 2 2013-11-13 16:32 CITY HOTELL ESKILSTUNA Övernatta hos oss när du är i Eskilstuna!

Läs mer