Söndagsvandringar på Omberg med Lars Frölich och vänner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Söndagsvandringar på Omberg med Lars Frölich och vänner"

Transkript

1 Söndagsvandringar på Omberg med Lars Frölich och vänner 2015

2 Följ med Lars Frölich och vänner på en Ombergsvandring för att utforska kända och okända hörn av berget. Högt och lågt, stort och smått, gammalt och nytt, från tidig vår till oktober när de gula och röda färgerna dominerar på Ombergs sluttningar. Samling: alltid klockan på en söndag. Varje söndag mellan 5 april 5 juli samt 2 och 9 augusti, 6 och 13 september med avslutning den 4 oktober. Alltid samling vid Stocklycke vandrarhem under blodboken framför huvudbyggnaden. Därifrån promenerar vi eller samåker till dagens besöksmål. Tag på vandringskängor och utekläder och följ med Lars med vänner till udda och kända platser och upplev spännande flora, fauna, historia och geologi. Pris: 100 kronor De vänner som är med i år är: Hans G Johansson, pensionerad geolog som ska följa med till Dags mosse den 31 maj. Kjell Antonsson, biolog med insekter som särskilt specialområde som ska visa på den tidiga försommarfaunan med inriktning mot fjärilar den 10 maj. Per Persson, Sveaskog som följer med på vandring med Ombergs historia från Klosterhemman till Ekopark som tema den 12 april. Gunnar Gebbe Björkman, naturmålare och illustratör, som tar oss med på upptäcktsfärd vid Ombergsliden den 14 juni. Anders Persson, arkeolog på Östergötlands museum som vi får följa in i forntiden den 28 juni. Malin Granlund Feldt, Tåkerns trädgård, som ska visa på ätbara växter som finns i vår omgivning den 4 oktober. Anders Tingvall, biolog, som följer med vid tre tillfällen, Mullskräerna den 26 april, Hålmossen den 7 juni samt till en gammal strandvall från isens avsmältning den 6 september.

3 April SÖNDAG 5 APRIL kl OMBERGSVÅR I den skira vårgrönskan tar vi en promenad mellan nyutslagna blåsippor och lungört som skiftar i rosa likt tibastens blommor som sitter på bar kvist. Rödhakens kvillrande och bofinkens tydliga drill hörs från buskar och träd. SÖNDAG 19 APRIL kl FLORAN KRING ALVASTRA Tidig vår runt Alvastra. Pestskråp med sin udda och grova blomställning, luktviol och sloknunneört tillhör de tidiga växterna. Paddor har satt sina strängar med rom i dammarna och knipan intar sin häckningsplats i de ihåliga gamla träden. Här trivs också vinbergssnäcka som en rest från den gamla klostertiden. SÖNDAG 12 APRIL kl FRÅN KLOSTERHEMMAN TILL EKOPARK Följ den spännande historien om Omberg, från medeltidens klosterhemman över djurgårdstiden via skogsskoleepoken till dagens ekopark som förvaltas av Sveaskog. Per Pettersson som ansvarar för skötseln av ekoparken följer med på dagens vandring där vi besöker olika aspekter på insatser för att gynna naturvärdena på berget. SÖNDAG 26 APRIL kl MULLSKRÄERNA SLUTTANDE LERSKIFFER OCH ROTSLÅENDE IDEGRANAR En av Ombergs märkligaste geologiska formationer är lerskifferytorna som sluttar ner i Vättern. I övre kanten besöker vi en udda skog med idegran och gråal där högväxta sällsynta gräs samsas med lundflora och ovanliga snäckor. Vätterns svallande verkan nöter sig in i strandområdet.

4 Maj SÖNDAG 3 MAJ kl NUNNEÖRTER I MUNKABYGD Nunneörterna tillhör de växter som är lätta att gå förbi. De tidigblommande och mestadels små arterna försvinner lätt bland mer högvuxna vårväxter. Även gulsippa, gulplister och desmeknopp börjar visa sina vackra blommor samtidigt som grönsångaren drar sin karaktäristiska strof från den alltmer i grönt skiftande ädellövskogen. SÖNDAG 10 MAJ kl VACKRA FJÄRILAR PÅ OMBERG I början på maj visar sig den tidiga insektsfaunan. Trots att det bara är början på säsongen så har flera fjärilsarter börjat flyga. Kanske får vi se gullvive- och aurorafjäril. Entomolog Kjell Antonsson följer oss ut på en tur med tyngdpunkt på Ombergs vackra fjärilar. SÖNDAG 17 MAJ kl EKEN DEN GAMLE PÅ BERGET De äldsta träden på Omberg är ekar. Vi ska bege oss tillbaka till medeltiden och slutet av 1300-talet då flera av Ombergs ekar grodde. Under sin levnad har de varit med om många olika skeenden på berget och nu i slutfasen finns fortfarande mycket liv men svampar börjar den långdragna rötprocessen som gör att stammarna blir ihåliga. Den erkänt hårda ekveden bryts ner av bland annat oxtungsvamp och svavelticka så att det bildas ett vedmjöl som kallas mulm där mängder med liv fortsätter att leva. SÖNDAG 24 MAJ kl SANKTE PERS STÅTLIGA NYCKLAR OCH GRUSBRÄCKANS GRACILA STÄNGEL Orkidén Sankte Pers nycklar hör till en av de orkidéer på berget som inte växer på de öppna kalkkärren utan trivs på lite mer udda platser. Denna gång besöker vi norra delen av Omberg där en mycket spännande flora visar sig både i dikeskanter och på fuktig gräsmark. SÖNDAG 31 MAJ kl VAD DÖLJER SIG I DAGS MOSSE Dags mosse med sina mäktiga torvlager har använts och brukats under lång tid. Geologen Hans G Johansson berättar om mossen och den spännande geologi under torven som vi också kan ta del av tack vare täktverksamheten.

5 Juni SÖNDAG 7 JUNI kl HÅLMOSSEN EN OKÄND KALKKÄRRSPÄRLA Mitt uppe på berget leder en äldre körväg österut. Genom en högvuxen skog skymtar man en glänta. Rätt som det är öppnar sig trädskiktet och solen strålar på ett kärr där axag, svarthö och majviva samsas med tätört och näbbstarr. Området har nyligen röjts för att gynna den udda floran och även en spännande djurvärld med flera sällsynta snäckor. Vid detta tillfälle har Lars med sig biologen Anders Tingvall. SÖNDAG 21 JUNI kl BLAND KLOÄRT OCH FÄRGMÅRA Kloärt är det gamla namnet på luddvedel som på Omberg har en av sina få växtplatser på det svenska fastlandet. Dagens besök ger oss också möjlighet att bekanta oss med den gracila färgmåran som växer tillsammans med fältmalört, vippärt och kungsmynta. SÖNDAG 14 JUNI kl PÅ UPPTÄCKSFÄRD MED GEBBE Naturmålaren Gunnar Gebbe Björkman tar oss med på en upptäcktsfärd i försommarens tecken. Vi parkerar vid högsta kustlinjen och går längs det gamla djugårdsstaketets sträckning. SÖNDAG 28 JUNI kl MED ARKEOLOG ANDERS PERSSON VANDRAR VI IN I FORNTIDEN Förbi buskvicker till Hälle Källor där vi läskar oss inför vår fortsatta vandring mot nyfunna rösen som anlagts för mycket länge sedan. Arkeolog Anders Persson ger oss en målande beskrivning av hur det kan ha sett ut för flera tusen år sedan.

6 Juli Augusti SÖNDAG 5 JULI kl DOFTYXNE ELLER LUKTSPORRE EN BEDÅRANDE VÄXT FÖR ÖGA OCH NÄSA På några få platser på Sveriges fastland förkommer denna orkidé. Gräsullen vajar i vinden och mängder av plantor med kärrknipprot börjar sträva mot himlen. Kärrgräshoppan sitter på en axagtuva och tar ett skutt förbi akleja och jordtistel. SÖNDAG 2 AUGUSTI kl KAL KNIPPROT EN SENSOMMARDOLDIS Ytterligare en av Ombergs dolda orkidéskatter. Kal knipprot växer bara på några få platser på berget och är mycket sällsynt för övrigt i Sverige. Den täta bokskogen har en mycket speciell flora där också nästrot visar sig med sin blekbruna färg som nästan saknar klorofyll. SÖNDAG 9 AUGUSTI kl TRÄDGÅRDEN PÅ STRAND MED DEN OMGIVANDE BOKSKOGEN I trädgården vid Ellen Keys strand förekommer akleja, murgröna, mörkt kungsljus och krollilja. Murgrönan strävar upp längs med tallens stam och kanske blommar höstcyklamen. Promenaden går också in i den angränsande bokskogen som redan fick sitt första skydd som domänreservat 1946 men som idag är ombildat till naturreservat.

7 September & Oktober SÖNDAG 6 SEPTEMBER kl OMBERGS BADSTRAND FÖR ÅR SEDAN? På östra sidan av Omberg finns resterna efter en strandlinje där Baltiska issjön en gång stod och skvalpade och tog med sig allt finkornigt material så att bara större stenar ligger kvar. Längs promenaden har vi också chans att få se många intressanta växter. Med på turen denna gång är biologen Anders Tingvall. SÖNDAG 13 SEPTEMBER kl SKOGSSKOLAN ELLER ROFALLET TVÅ NAMN PÅ SAMMA PLATS Runt skogsskolan förekommer mängder av säregna träd och buskar som på olika sätt kommit till berget. Rödek, Hickory och avenbok är förutom alla olika ädelgranar, några av de träd som finns längs med promenaden. Förutom träd och buskar får vi också studera spår från skogsskolans aktiviteter på berget med kolning, mobila plantskolor. SÖNDAG 4 OKTOBER kl SMAKA PÅ OMBERG Många är de växter som man kan hitta på Omberg och som kan användas till matlagning och smaksättning. Tillsammans med biologen Malin Granlund Feldt får vi ta del av ätbara och på annat sätt användbara produkter som finns i naturens skafferi. Vi vandrar till Ombergs nyaste grillplats med fantastisk utsikt över Dags mosse bort mot Tåkern.

8 APRIL SÖNDAG 5 APRIL kl OMBERGSVÅR SÖNDAG 12 APRIL kl FRÅN KLOSTERHEMMAN TILL EKOPARK SÖNDAG 19 APRIL kl FLORAN KRING ALVASTRA SÖNDAG 26 APRIL kl MULLSKRÄERNA SLUTTANDE LER- SKIFFER OCH ROTSLÅENDE IDEGRANAR MAJ SÖNDAG 3 MAJ kl NUNNEÖRTER I MUNKABYGD SÖNDAG 10 MAJ kl VACKRA FJÄRILAR PÅ OMBERG SÖNDAG 17 MAJ kl EKEN DEN GAMLE PÅ BERGET SÖNDAG 24 MAJ kl SANKTE PERS STÅTLIGA NYCKLAR OCH GRUSBRÄCKANS GRACILA STÄNGEL SÖNDAG 31 MAJ kl VAD DÖLJER SIG I DAGS MOSSE JUNI SÖNDAG 7 JUNI kl HÅLMOSSEN EN OKÄND KALKKÄRRSPÄRLA SÖNDAG 14 JUNI kl PÅ UPPTÄCKSFÄRD MED GEBBE SÖNDAG 21 JUNI kl BLAND KLOÄRT OCH FÄRGMÅRA SÖNDAG 28 JUNI kl MED ARKEOLOG ANDERS PERSSON VANDRAR VI IN I FORNTIDEN JULI SÖNDAG 5 JULI kl DOFTYXNE AUGUSTI SÖNDAG 2 AUGUSTI kl KAL KNIPPROT EN SENSOMMARDOLDIS SÖNDAG 9 AUGUSTI kl TRÄDGÅRDEN PÅ STRAND MED DEN OMGIVANDE BOKSKOGEN SEPTEMBER SÖNDAG 6 SEPTEMBER kl OMBERGS BADSTRAND FÖR ÅR SEDAN? SÖNDAG 13 SEPTEMBER kl SKOGSSKOLAN ELLER ROFALLET TVÅ NAMN PÅ SAMMA PLATS OKTOBER SÖNDAG 4 OKTOBER kl SMAKA PÅ OMBERG Information finns också på: OMBERGSvandringar 2015

En liten krysslista för stora och små

En liten krysslista för stora och små En liten krysslista för stora och små Träd 1. ASP Aspen får sprakande höstfärger. De har en mycket rak stam och det finns aspar som blivit hela 35 meter höga. Det brukar heta att asplöven darrar och det

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG 1. HÄR BÖRJAR SKOGSSTIGEN! När du vandrar längs Skogsstigen följer du en orangemarkerad slinga som är 2.5 km lång. På illustrerade skyltar berättar vi om skogsskötsel och naturvård

Läs mer

Smultronställen på Falbygden för alla

Smultronställen på Falbygden för alla Följ med till Smultronställen på Falbygden för alla Mössebergsparken Söndag 28 mars 09.00 Samling på vandrarhemmets parkering på Lidgatan. Kultur och natur i Kurortens park. De första blåsipporna tittar

Läs mer

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd Här 6 Bergets nordsida. Kontrasten mellan vegetation finns flera arter av stora träd samt Robinia som inte är utanför respektive innanför hjorthägnet är stor inhemsk.

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Strandinventering i Kramfors kommun

Strandinventering i Kramfors kommun Strandinventering i Kramfors kommun Bredkaveldun Utförd av biolog Bernt Persson 2011 Syfte Strandinventeringen utfördes med syfte att ge ett underlag som både kan användas av kommunen vid löpande handläggning

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2013 Blåsippor i Mössebergsparken Onsdag 20 mars 17.30 Samling Kurortens parkering (till höger) Vandring i Mössebergsparken, kommunekolog Carin Fransson

Läs mer

Fjärilsfaunan i åtta stadsnära naturområden i Linköpings kommun

Fjärilsfaunan i åtta stadsnära naturområden i Linköpings kommun Fjärilsfaunan i åtta stadsnära naturområden i Linköpings kommun Foto: Karl-Olof Bergman Kristina Bergman Bakgrund Rapportförfattaren fick av Linköpings kommun uppdraget att inventera dagfjärilar i åtta

Läs mer

Den flygrädda ängsvätten

Den flygrädda ängsvätten Den flygrädda ängsvätten Bland gräs och nyutslagna blommor på Blåklocksdalens äng, blommar blåklockor ståtligt med sin blåa färg. Maskrosor lyser med sin klargula färg och sommargyllen för gyller sommaren

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Naturreservat i Säffle kommun

Naturreservat i Säffle kommun Naturreservat i Säffle kommun Naturreservatet Yttre Hedane På sidan 12 hittar Du en kommunövergripande karta med naturreservaten och på sidan 13 finns en tillhörande lista över naturreservaten samt koordinater

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

GAMLA EKAR (Querqus robur) som ekosystem

GAMLA EKAR (Querqus robur) som ekosystem GAMLA EKAR (Querqus robur) som ekosystem Inom Nolhagaområdet finns en hel del gamla och mycket stora träd. De flesta är ekar, men även av bok, lind, ask, björk, lärk samt tall och gran finns det enstaka

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

STYRESHOLM OCH PUKEBORG

STYRESHOLM OCH PUKEBORG Förslag till Skötse.lplan för STYRESHOLM OCH PUKEBORG 199408 18 av museiekolog Elisabeth Aberg e e e - STYRESHOLM OCH PUKEBORG N i r---- rasbrant _ H-l " ' ".>: '..' '. '. / N /1 /v V d c - gammal älvfåra

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan?

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? 1 Välkommen till Nya Silon i Vadstena, vår del av klosterstaden

Läs mer

Boken om NO 1 3. Elevens första grundbok i NO. PROVLEKTION: Fascinerande växter

Boken om NO 1 3. Elevens första grundbok i NO. PROVLEKTION: Fascinerande växter Boken om NO 1 3 Elevens första grundbok i NO PROVLEKTION: Fascinerande växter Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om NO 1 3, elevens första NO-bok. Du får också två sidor ur Arbetsboken och utdrag

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag.

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Guidade turer 2015 Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Heldag Ellen Key i författarinnans fotspår 10.00-16.00 570 kr Heldag Alvastra kloster

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

LÅNGALMASTIGEN. Ut och njut av en fin promenad!

LÅNGALMASTIGEN. Ut och njut av en fin promenad! LÅNGALMASTIGEN Stigen slingrar sig genom skogen i Långalma by upp mot Lösholmen och förbi Storvreten och tillbaka till Långalma, en sträcka på 5 km. Väljer du istället att gå hela vägen via Stackholmarna

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Komperskulla slå eräng

Komperskulla slå eräng Komperskulla slå eräng Text, foto och layout: Mikael Gustafsson orchis@telia.com Historik Slå ern på Komperskulla har anor sedan långt tillbaka i tiden. Ängen är en inäga som användes för foder åt djuren

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15 Invigning av naturreservaten Vedåsa och Marsholm Samling Vedåsaguidning, Parkering 9 September 2012 Marsholms gård, Parkering Vägbeskrivning: Från väg 124 mellan Liatorp och Ljungby, sväng söderut mot

Läs mer

EKOLOGISKA UNDERSÖKNINGAR. Bokskog

EKOLOGISKA UNDERSÖKNINGAR. Bokskog EKOLOGISKA UNDERSÖKNINGAR Praktisk del - Utförs på Fredriksdal Bokskog I södra Sverige bildar boken naturligt stora skogar. Redan tidigt på våren kan man skilja de smala bladknopparna från de tjockare

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Bestorps naturreservat och friluftsområde

Bestorps naturreservat och friluftsområde Bestorps naturreservat och friluftsområde Bestorp har stora naturvärden Bestorp är beläget på Mössebergs sydsluttning och omfattar även en del av platån. Mösseberg är ett av Falbygdens mest markanta kambrosiluriska

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

BETESMARKEN. BYSAMHÄLLET Bete. Foder NYA ODLINGSMETODER FÖRÄNDRAR LANDSKAPET

BETESMARKEN. BYSAMHÄLLET Bete. Foder NYA ODLINGSMETODER FÖRÄNDRAR LANDSKAPET Betesmarken är mycket värdefull för artrikedomen och variationen i odlingslandskapet. Tillsammans med ängen är de bland de mest artrika markslagen i vårt land och har dessutom en lång historia bakom sig...

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis. Äng anläggning och skötsel Inger Runeson, biolog Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.se 2013 04 07 1 Naturliga ängar

Läs mer

Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag.

Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag. 1 Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag. Blöta sopor var på väg mot landtransport......och i skogen lyste röda skogssniglar (Arion rufus) på marken. 2 I detta väder inledde

Läs mer

Natur- & kulturguidningar. Känn vårt K inda

Natur- & kulturguidningar. Känn vårt K inda Natur- & kulturguidningar Känn vårt K inda MAJ Lördag 2 maj kl 10.00 VÄSBY BRANTER Ur elden och askan kommer livet Sommaren 2014 brann det högst upp på berget vid Väsby branter. Direkt eber branden började

Läs mer

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala På Idön har kalkbarrskogen fått växa och falla lite som den vill. På marken ser man förra generationen av gran som nu är helt täckt av mossa. Betande djur gör att skogen blir lite mer öppen, men ändå behåller

Läs mer

Naturreservat i Örebro län

Naturreservat i Örebro län Naturreservat i Örebro län Välkommen till Hults till Hults naturreservat Strandvallarna som som finns finns i reservatet i har har avsatts avsatts av den av den sjunkande Ancylussjön för cirka för cirka

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [8] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Skötselplan. för området kring dammen på Hökeberget, Hamburgsund 2010-09-01

Skötselplan. för området kring dammen på Hökeberget, Hamburgsund 2010-09-01 Skötselplan för området kring dammen på Hökeberget, Hamburgsund 2010-09-01 Skötselplan för området kring dammen på Hökeberget, Hamburgsund Området är höglänt beläget på Hökeberget i Hamburgsund och exponeras

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter

Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter Den extremt hotade strandärtmotten på ett Strandvialblad i Sandö. Sandstränderna i området är insekternas habitat I Skärgårdshavet bl.a. på Sandö

Läs mer

Katrineholms åtta ansvarsarter

Katrineholms åtta ansvarsarter Katrineholms åtta ansvarsarter En faktabroschyr om hotade och sällsynta växter och djur i Katrineholms kommun www.katrineholm.se/ansvarsarter Vår natur är värdefull och är också en källa till upplevelser

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

ÖVERSIKTLIG INVENTERING

ÖVERSIKTLIG INVENTERING NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE ÖVERSIKTLIG INVENTERING OCH BEDÖMNING AV OMRÅDEN VÄRDEFULLA FÖR INSEKTER NORRA BORSTAHUSEN, LANDSKRONA KOMMUN 2011-09-14 Naturcentrum AB, 2011 Stenungsund: Strandtorget

Läs mer

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Naturinventering Väsjö norra, Sollentuna Juni 2011 Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Utfört av: Tengbomgruppen AB. Medverkande: Jenny Andersson och Agnetha Meurman.

Läs mer

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012 ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen.

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Välkommen ut i det gröna Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Bättre stigar, nya rymliga toaletter och sittvänliga rastplatser

Läs mer

VÄLKOMMEN UT I NATUREN Natur- & kulturguidningar i Haninge

VÄLKOMMEN UT I NATUREN Natur- & kulturguidningar i Haninge VÄLKOMMEN UT I NATUREN Natur- & kulturguidningar i Haninge HÖSTEN 2017 1 Välkommen till natur och kultur i Haninge 2017 Haninge har en fantastisk och omväxlande natur! Här finns allt från karga kobbar

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik

Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik Text, foto och copyright: Mikael Gustafsson www.skogsfru.se Bakgrund Med anledning av planarbete av ett område SV Hällevik har en inventering av fladdermusfaunan

Läs mer

Brucebo naturreservat

Brucebo naturreservat Brucebo naturreservat Handledning till naturstigen Länsstyrelsen i Gotlands län Välkommen till Brucebo naturreservat! Trots att Brucebo naturreservat inte är speciellt stort (ca 35 ha), så inrymmer reservatet

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Metapopulation: Almö 142

Metapopulation: Almö 142 141 142 Metapopulation: Almö Lokal 80 Läge: Almö, Slättahammar. Beskrivning: Ca 15*30 meter stort, relativt mycket vass i vattnet. Norr om lokalen finns lövskog, söder om sank mark/havsvik och väster om

Läs mer

Nu vaknar trädgården Beskärning Växtval (perenner som inte faller rådjuren i smaken ) Plantering Nigella Trädgård, Camilla Wihlander Nu vaknar Trädgården Aspenäs Villaägarförening februari 2011 Beskärning

Läs mer

Gränums gångled. Text, foto och layout: Mikael Gustafsson Stopp 1 - Torp med nässlor

Gränums gångled. Text, foto och layout: Mikael Gustafsson Stopp 1 - Torp med nässlor Gränums gångled Text, foto och layout: Mikael Gustafsson orchis@telia.com Strax e er du passerat östra kanten på fotbollsplanen så kommer det e torp på vänster sida. Det är idag fritidsbostad. Marken kring

Läs mer

Stärnö-Boön. Naturreservat

Stärnö-Boön. Naturreservat Stärnö-Boön Naturreservat Fridfullt Särpräglat naturreservat och omtyckt besöksmål Naturreservatet Stärnö-Boön i Karlshamns kommun är ett både särpräglat och artrikt kustoch skärgårdsområde. Målet med

Läs mer

Sammanställning över fastigheten

Sammanställning över fastigheten Sammanställning över fastigheten Arealer hektar % Produktiv skogsmark 42,9 99 Myr/kärr/mosse 0,0

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun På uppdrag av Fintorps Gård Maj 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Konsekvenser

Läs mer

1. Vad är allemansrättens

1. Vad är allemansrättens 1. Vad är allemansrättens huvudregel? 1. Inte störa & inte förstöra X. Bara störa & förstöra 2. Det finns inga regler 2. Vad ska du göra när du råkar komma nära ett djur i skogen? 1. Jag går fram och klappar

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

Inventering av lundflora vid Råstasjön

Inventering av lundflora vid Råstasjön Inventering av lundflora vid Råstasjön Innehåll Uppdraget!... 3 Metod!... 3 Lundfloran i Råstasjöns skogar!... 5 Känslighet!... 7 Referenser!... 18 Planhandlingar!... 18 Personlig kommunikation!... 18

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

Linnéstigen. ärenden än att undersöka våra vägkanters blommor.

Linnéstigen. ärenden än att undersöka våra vägkanters blommor. Linnéstigen VÄGAR OCH VATTENDRAG är betydelsefulla spridningsvägar för växter. Dagens användning av vägsalt har dock utarmat mycket av vägkanternas växtlighet längs de hårt trafikerade stråken. Kvar finns

Läs mer

Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum

Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum Tåkern Fåglarnas sjö Ett paradis för fåglar en oas av mångfald TEMA 2019 Biologisk mångfald Naturum Tåkern Fakta: Invigdes 25 maj 2012 Ägs av Naturvårdsverket

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3 RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Therese Lundell Adress: Box 5073 Länsstyrelsen Västra Götaland Postadress:

Läs mer

Vresrosen ett hot mot kustens flora

Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen (Rosa rugosa) är en främmande art som förts in från Sydostasien i början av 1900-talet, och som sprider sig särskilt i

Läs mer

Våra vilda växter vid havet

Våra vilda växter vid havet Våra vilda växter vid havet Norra Havsängen Tätörten Tätörten har lila blommor och en bladrosett på marken. Den är en köttätande växt och fångar små insekter på de klibbiga bladen. Insekten löses upp med

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Svenska träslag Ask Avenbok

Svenska träslag Ask Avenbok Al Växer: Sverige, Europa och Mindre Asien. I Sverige finns två arter, Klibbal och Gråal. Alen är snabbväxande och blir 20-25 m, med en omkrets på 0,3-0,4 m. Användningsområde: möbler, modellbygge, trätofflor,

Läs mer

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER INLANDSISEN HAR FORMAT TERRÄNGEN Fina slipade berghällar, många med isräfflor, vittnar om inlandsisens nötning på berggrunden för cirka 10 000 år sedan. När

Läs mer

Naturreservat i Hamrångeområdet

Naturreservat i Hamrångeområdet Naturreservat i Hamrångeområdet Söderhamns kommun Skärjåskogen Häckelsängs högmosse och Gnagmur Axmar Skämningsön Svartstensudden Gåsholma Ockelbo kommun Hådells gammelskog Bergby Norrsundet Hamrångefjärden

Läs mer

Torsdag 6:e september kl. 18:00 LINNÉ OCH VÄXTERNAS NAMNSÄTTNING, en guidad vandring i Bergianska Trädgården.

Torsdag 6:e september kl. 18:00 LINNÉ OCH VÄXTERNAS NAMNSÄTTNING, en guidad vandring i Bergianska Trädgården. Höstprogrammet 2007 Nu går trädgårdslivet in i en sprakande final och det börjar bli dags igen för inomhusaktiviteter. Vi ska passa på att njuta av frukt och grönsaker, dra lärdom av det som hänt och inte

Läs mer

Rikkärr 2015 i Älvkarleby kommun

Rikkärr 2015 i Älvkarleby kommun Rikkärr 2015 i Älvkarleby kommun Pär Eriksson Gulyxne Ambricka. Foto Pär Eriksson BAKGRUND Arbetet med rikkärr i Älvkarleby kommun har pågått i över tio år inom ramen för projektet Ekologisk landskapsplanering

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

Medlemsblad för Hallsbergs Naturskyddsförening Nr

Medlemsblad för Hallsbergs Naturskyddsförening Nr Medlemsblad för Hallsbergs Naturskyddsförening Nr 2 2004 Skylten till vänster sitter på det gamla offerträdet Löcknatallen i Rönneshytta, medan skylten till höger sitter på den grövsta eken i Nalavibergs

Läs mer

Vånsjöåsen. Vånsjöbro. Härnevi. kvarn. Härnevi. kyrka. Rotbrunna. Äs puss. Äsåsen. Copyright Lantmäteriet, Medgivande nr MS2006/1489

Vånsjöåsen. Vånsjöbro. Härnevi. kvarn. Härnevi. kyrka. Rotbrunna. Äs puss. Äsåsen. Copyright Lantmäteriet, Medgivande nr MS2006/1489 Vånsjöåsen P P Vånsjöbro Härnevi kvarn Härnevi kyrka Rotbrunna Äsåsen P Äs puss 26 Copyright Lantmäteriet, Medgivande nr MS2006/1489 3. Vånsjöåsen Vånsjöbro Härnevi kvarn Härnevi kyrka Rotbrunna Äsåsen

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

Maria Österlund. I trollskogen. Mattecirkeln Begrepp

Maria Österlund. I trollskogen. Mattecirkeln Begrepp Maria Österlund I trollskogen Mattecirkeln Begrepp NAMN: Kotte går i skogen. Måla det längsta trädet grönt. Måla det näst kortaste trädet gult. Kotte Svampis Sten Troll-Fia Vem är störst? Vem har längst

Läs mer

HISINGSPARKENS UTFLYKTSLEKPLATS

HISINGSPARKENS UTFLYKTSLEKPLATS Bondgården HISINGSPARKENS UTFLYKTSLEKPLATS KONCEPT 2014 03 04 Skog/Våtmark HISINGSPARKENS UTFLYKTSLEKPLATS Bakgrund Hisingsparken ingår i en av Göteborgs gröna kilar och är en viktig del i Göteborgs-regionens

Läs mer

CYKLA I I2-SKOGEN CYKELTUR I KARLSTADSNATUR

CYKLA I I2-SKOGEN CYKELTUR I KARLSTADSNATUR CYKLA I I2-SKOGEN CYKELTUR I KARLSTADSNATUR CYKLA I I2-SKOGEN Cyelturen I2-skogen är en tur som går från Karlstads centrum ut till det fantastiska strövområdet I2-skogen. Du startar på Stora torget och

Läs mer

Upptäck naturen i Täby. Täby Naturskyddsförening. Täby kommun

Upptäck naturen i Täby. Täby Naturskyddsförening. Täby kommun Upptäck naturen i Täby Täby Naturskyddsförening Täby kommun Upptäck naturen i Täby 5 3 Fågelsångsmossen 4 Skålhamra kvighage 2 Prästgårdsängarna och Gullsjön Hagby, Käringsjön och Mörtsjön 1 Rönningereservatet

Läs mer

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000 4. Östra Täby 1 2 3 4 9 5 6 10 11 8 12 7 13 Skala 1:18000 177 4. Östra Täby 1. Jaktvillans naturpark Arninge Kundvägen = Fornlämningsområde Skala 1:2000 = Fornminnesobjekt =Kulturlämning 178 1. Jaktvillans

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt).

Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt). Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt). 23 glada Rapphönor från många delar av Sverige droppade på fredagseftermiddagen den 14/9 2012 efter

Läs mer

GÖTA OCH NORDRE ÄLVS DALGÅNGAR

GÖTA OCH NORDRE ÄLVS DALGÅNGAR GÖTEBORG DELSJÖOMRÅDET Lördag 20 april kl 10.00-14.00 Söndag 30 juni kl 10.00-14.00 Våra vanliga växter under en långpromenad Ett härligt tillfälle att kombinera frisk luft och motion med att lära sig

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ERSDALEN

VÄLKOMMEN TILL ERSDALEN VÄLKOMMEN TILL ERSDALEN Ersdalens naturreservat sträcker sig från Starrsvik och Sand-vikarna i söder till Sekroken i norr och i öster fram till Röds by. I dagligt tal kallas området för Rödbergen. Strandlinjen

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer