Vi skapar Åternäring!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi skapar Åternäring!"

Transkript

1 Vi skapar Åternäring! Som fristående sparbank bestämmer vi själva vad vi vill återinvestera vår vinst i. Läs mer om hur vi ger tillbaka och tillför näring till bygdens företag, ungdomar och föreningar.

2 Vi ger tillbaka och skapar Åternäring! Vi är ingen vanlig bank med ägare som kräver utdelning och bonusar, vi är en fristående sparbank. Att vara just fristående innebär enastående möjligheter för oss och för orten vi verkar på eftersom vi själva kan bestämma hur vi vill använda vår vinst. Som lokal sparbank vill vi finnas nära våra kunder och bidra till att både människor, föreningar och företag kan utvecklas. Det gör vi genom att ge tillbaka delar av vår vinst och låta den få ge näring och växtkraft till ortens företag, ungdomar och föreningar - vi kallar det för Åternäring. Vi ger tillbaka till näringslivet för att vi vill ha välmående och blomstrande företag här i Åtvidaberg. Vi ger tillbaka till barn och ungdomar för att de är det viktigaste vi har - vår framtid. Vi ger tillbaka till idrotts- och föreningslivet för att vi vill se en mångfald av aktiviteter och möjligheter som gör att människor trivs här och vill flytta hit. För en ort som mår bra och utvecklas är den bästa garanten för att vi ska kunna fortsätta att vara Sparbanken i Åtvidaberg. Och det vill vi fortsätta att vara länge till. I den här skriften kan du läsa mer om vad vi har valt att investera vår vinst i. På vilket sätt vi ger tillbaka och skapar åternäring helt enkelt. Ronny Mårtensson Vd, Åtvidabergs Sparbank Ulla Lönn Styrelseordförande

3 Vi satsar på ungdomar Våra barn och ungdomar är det viktigaste som finns. Vi vill göra vad vi kan för att stötta dem, ge dem verktyg för sin utbildning och rätt förutsättningar så att de kan utvecklas och fatta rätt beslut för sig själva och sin framtid. Sandra Kindstrand Åtvidabergs Sparbank Jag älskar att spela kontrabas! Det är ett mäktigt, udda och roligt instrument. Här på Kulturskolan har jag en lärare som hjälper mig att utvecklas och bli bättre hela tiden. Det känns kul! Astrid Fredriksson Klaar Kulturskolan, Åtvidaberg Unga jobb Många ungdomar står utan jobb idag. Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa dem att komma in på arbetsmarknaden. Sedan 2009 har vi därför, tillsammans med Swedbank, drivit projektet Unga jobb med målet att få ut fler ungdomar på praktik och på sikt minska ungdomsarbetslösheten. Fri tillgång till Nationalencyklopedin Kunskap är något av det bästa vi kan ge våra barn och ungdomar. Vi har valt att ge alla skolungdomar och lärare i Åtvidaberg fri tillgång till Nationalencyklopedin för att underlätta och stödja undervisningen och skolungdomarnas utveckling.

4 Ung Företagsamhet Ung Företagsamhet är en ideell och obunden organisation med syftet att, tillsammans med skolan, införa entreprenörskap och ett engagerat näringsliv i utbildningssystemet. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Sommarskola Livsstil Åtvidaberg Vi har startat ett livsstilsprojekt för ungdomar där de som vill får teckna ett kontrakt om drogfrihet i årskurs sju. Sedan är ungdomarna med på aktiviteter och utlottningar ända upp till årskurs nio. De som är intresserade får även öppna ett månadssparande. Hittills har över 300 ungdomar gått med. Vi har valt att finansiera en sommarskola för barn som vill eller behöver studera mer svenska, matte och engelska. De som har hand om undervisningen på sommarskolan är lärarstudenter från Linköpings universitet, som på det här sättet får möjlighet till ett givande sommarjobb och bra arbetserfarenhet. För oss på Alléskolan är det viktigt att samverka med olika företag och organisationer i samhället. Åtvidabergs Sparbank och Alléskolan har under lång tid samarbetat inom olika områden som exempelvis projekten Livsstil, Sommarskola och IT-satsning. Samarbetet har varit mycket gott och värdefullt. Hans Grimsell Rektor, Alléskolan Arvid Lagerström, Jessica Klaff, Hanna Löfqvist Elever som är med i Livsstil Åtvidaberg

5 Vi stöttar föreningslivet Ett urval av föreningar vi stöttar: Åtvidabergs ridklubb Åtvidabergs ridklubb är en ideell förening som vill verka för att främja ridningen som folksport. Idag har ridklubben cirka 300 medlemmar. Jesper Brommesson Åtvidabergs Motorklubb Som ortens sparbank tycker vi att det är viktigt och värdefullt med ett levande föreningsliv med stor bredd. En betydande del i föreningslivet bygger på ideella insatser men för att komma till nästa steg så krävs ibland kronor och ören och det är där vi kan göra en insats. Vi vill gärna bidra till att fler lokala föreningar kan växa och utvecklas så att alla som bor och verkar här kan ta del av ett rikt föreningsliv. Andreas Dernelid Åtvidabergs Sparbank Åtvidabergs motorklubb Klubben har en spårstyrd 8-filig, 49 meter lång miniracingbilbana med bilar, manöverhandtag och automatisk varvräkning. Många ungdomar är medlemmar varav 25 tävlar aktivt och fyra är rankade bland de 50 bästa i världen. Totalt stöttar vi hundratals föreningar! Solkanonklubben Solkanonen finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet. Solkanonklubbens syfte är att tillvarata, återuppliva och vårda värdefulla kulturtraditioner.

6 Ett urval av föreningar vi stöttar: ÅFF är så mycket mer än bara fotboll. Som spelare känner man en stark tillhörighet till ÅFF. En självklar gemenskap. Tillsammans är vi med och utvecklar klubben, vårt spel och den speciella familjekänsla vi har både inom och runt laget. Kristian Bergström Mittfältare A-laget ÅFF Bysjörock Bysjörock arbetar för ett breddat kulturutbud genom att ge plats för rock och blues som annars får ganska lite utrymme i dagens underhållningssamhälle. Åtvidabergs fotbollsförening ÅFF, som grundades redan 1907, är idag en av Sveriges största elitklubbar som även har en framgångsrik ungdomsverksamhet. Genom att få många barn att spela fotboll i Åtvidabergs FF ökar man urvalet för framtida elitspelare. Gärdserums föreläsningsförening Föreningen har funnits i över 60 år och erbjuder varje termin intressanta och lärorika föreläsningar och kulturevenemang med efterföljande fika. Yxnerums Hembygdsförening Yxnerums hembygdsförening anordnar aktiviteter så som kafferep, fruntimmersveckan, loppis, utomhusteater, midsommarfirande, skördefest och julmarknad. Bowlingklubben SF-04 Bowlingklubben har cirka tjugo aktiva medlemmar och spelar i division två. De har även en aktiv ungdomsverksamhet med regelbunden träning. Åtvidabergs båtklubb Klubbens ändamål är att som ideell allmännyttig förening främja båtlivets verksamheter, inklusive hamnverksamhet, samt verka för sjösäkerhet, god miljö och gott sjömanskap. Åtvidabergs konstförening Åtvidabergs konstförening bildades 1960 för att främja intresse och förståelse för god konst i alla dess uttrycksformer. Idag har föreningen cirka 300 medlemmar. Åtvidabergs bridgesällskap Klubben har cirka 60 aktiva medlemmar som träffas för att spela tre kvällar per vecka. Bridgesällskapet bedriver även tävlingsverksamhet och har utbyte med andra klubbar i Sverige.

7 Vi investerar i företagande Jag är stolt över att vara en del av Åtvidabergs Sparbank. Vi har som ambition att vara initiativtagare och driva på den lokala samhällsutvecklingen. Samhället, näringslivet och banken har utvecklats på alla områden under det senaste decenniet, vilket syns i Svenskt Näringslivs årliga ranking av Sveriges kommuner. Bankens engagemang i näringslivsfrågorna har stor betydelse, det får vi kvitto på varje dag. Mitt jobb innebär att stötta näringslivet i Åtvidaberg och se till att ortens företag kan utvecklas, öka sin lönsamhet och skapa tillväxt. Ett blomstrande näringsliv är oerhört viktigt för framtiden och där har Näringslivscentrum en central roll i att hjälpa Åtvidabergs företag att stå starkare. Marianne Jansson Näringslivscentrum i Åtvidaberg Ulf Davidsson Åtvidabergs Sparbank Företagsutveckling genom Näringslivscentrum Vi brinner för lokal näringslivsutveckling och vill bidra till ett gott företagsklimat tog vi därför initiativet till Näringslivscentrum i Åtvidaberg AB, där kommunen och cirka 70 företag är medlemmar. Idag är vi en stor delfinansiär och vi gläds åt att Åtvidaberg har klättrat uppåt som företagarkommun.

8 Centrum för affärsutveckling i mindre företag (CAM) gör universitetets resurser tillgängliga för ortens företag och samlar samtidigt in kunskap och erfarenheter från Åtvidabergs näringsliv och tar dem till den internationella forskningsarenan. Vårt uppdrag handlar kort och gott om att ta forskningen till verksta n och de mindre företagens frågeställningar till akademin. Genom CAMs nätverk och kontaktvägar till studenter, forskare och stödjande aktörer, både i regionen och nationellt, kan vi bidra till att stärka konkurrenskraften lokalt. Fristående sparbank Enastående möjligheter Anna Öhrwall Rönnbäck Centrum för affärsutveckling i mindre företag Affärsutveckling för mindre företag Åtvidabergs Sparbank är delfinansiär av CAM (Centrum för affärsutveckling i mindre företag) som för kunskapen från Linköpings universitet närmare företagen och på så sätt bidrar till deras tillväxt och konkurrenskraft.

9 Centrum för affärsutveckling i mindre företag (CAM) gör universitetets resurser tillgängliga för ortens företag och samlar samtidigt in kunskap och erfarenheter från Åtvidabergs näringsliv och tar dem till den internationella forskningsarenan. Vårt uppdrag handlar kort och gott om att ta forskningen till verksta n och de mindre företagens frågeställningar till akademin. Genom CAMs nätverk och kontaktvägar till studenter, forskare och stödjande aktörer, både i regionen och nationellt, kan vi bidra till att stärka konkurrenskraften lokalt. Fristående sparbank Enastående möjligheter Anna Öhrwall Rönnbäck Centrum för affärsutveckling i mindre företag Affärsutveckling för mindre företag Åtvidabergs Sparbank är delfinansiär av CAM (Centrum för affärsutveckling i mindre företag) som för kunskapen från Linköpings universitet närmare företagen och på så sätt bidrar till deras tillväxt och konkurrenskraft.

10 Som fristående sparbank bestämmer vi själva hur vi vill använda vår vinst. Vi har valt att dela med oss och låta den få ge näring och växtkraft till ortens företag, ungdomar och föreningar. Att ge tillbaka är inget nytt, det har vi gjort i snart 150 år, men först nu har vi satt ett namn på det - vi kallar det för Åternäring. Fjärilen symboliserar att vi låter delar av vinsten få vingar så att den kan landa där den gör största möjliga nytta. Fristående sparbank Enastående möjligheter

Ung i Ängelholm EN VAG IN. FORSLAG från projekt till mötesplats

Ung i Ängelholm EN VAG IN. FORSLAG från projekt till mötesplats Ung i Ängelholm EN VAG IN FORSLAG från projekt till mötesplats INNEHÅLL FÖRORD BAKGRUND - Ung i Ängelholm PROJEKTSPÅR - Program för unga arbetssökande - Näringslivsengagemang - Entreprenörskap - Samverkan

Läs mer

Fler unga företagare. Sex förslag som kan hjälpa ungdomar att förverkliga sina drömmar.

Fler unga företagare. Sex förslag som kan hjälpa ungdomar att förverkliga sina drömmar. Fler unga företagare Sex förslag som kan hjälpa ungdomar att förverkliga sina drömmar. Fler unga företagare 2 Miljöpartiet vill underlätta för unga människor att starta och driva företag. Så kan fler förverkliga

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig... en småskalig miljö präglad av entreprenörskap, med unika möjligheter för dig att få ta ansvar och att få utvecklas - hjälper företag utvecklas Välkommen till Hogia-gruppen!

Läs mer

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet www.ridsport.se Ridsporten VILL Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet Innehållsförteckning Vet du vad Ridsporten Vill?...2 Du är en del av svensk ridsport...4 Till ridklubben är alla välkomna!...6 Ridsport

Läs mer

Brev till Maria. Nio framtida reformer för civila samhället. Sektor3 tankesmedjan för det civila samhället

Brev till Maria. Nio framtida reformer för civila samhället. Sektor3 tankesmedjan för det civila samhället Brev till Maria Nio framtida reformer för civila samhället Sektor3 tankesmedjan för det civila samhället Den här rapporten ges ut av Sektor3 tankesmedjan för det civila samhället www.sektor3.se Idétidskriften

Läs mer

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009 Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009 Innehållsförteckning Inledning 2 Idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund 4 Bra i idrott och bra idrott

Läs mer

Teknikcollege. Där alla är vinnare

Teknikcollege. Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare förord Teknikcollege skapar bra förutsättningar Ägare av varumärket Teknikcollege är Industrirådet som består av ledande företrädare

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

R I D S P O R T E N V I L L

R I D S P O R T E N V I L L RIDSPORTEN VILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vet du vad Ridsporten Vill? 3 Du är en del av svensk ridsport 4 Till ridklubben är alla välkomna! 6 Ridsport ska vara roligt! 8 Ansvar engagerar och utvecklar 10 Ryttare

Läs mer

Målet är mer än resan

Målet är mer än resan Målet är mer än resan vinster med internationellt ungdomssamarbete vinster 1med internationellt ungdomssamarbete Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som verkar för att unga ska få verklig tillgång

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 DRÖMMEN OM ETT BÄTTRE LIV 1 Förord För att vi ska kunna utveckla verksamheten tillsammans är det viktigt att det finns en tydlig färdriktning. Med det här dokumentet

Läs mer

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige!

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Foto: Felicia Oreholm Det behövs nya livskraftiga företag! Jobs and Society NyföretagarCentrum hjälper dem som vill starta eget företag med kostnadsfri rådgivning

Läs mer

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST ATG ska trygga en långsiktig utveckling för trav- och galoppsporten genom att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt. Så lyder uppdraget från trav- och galoppsporten, som äger

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orienterings vision dit vill vi Svensk orientering vill vara

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer

Vilket Sverige vill vi ha?

Vilket Sverige vill vi ha? Vilket Sverige vill vi ha? Forums förslag för ett civilsamhälle i världsklass... Inledning Denna skrift ges ut av Forum - idéburna organisationer med social inriktning 2014 Illustratör: Hanna Stenman Redaktör:

Läs mer

Över Gränserna. Steget ut i Europa är vägen in i arbetslivet

Över Gränserna. Steget ut i Europa är vägen in i arbetslivet Steget ut i Europa är vägen in i arbetslivet Över Gränserna Projekterfarenheter från KRUT Över Gränserna Utlandspraktik som ett medel för ökad delaktighet i samhället 1 Innehåll VARJE MÄNNISKA EN RESURS...

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

Idrotten vill. Idrottsrörelsens idéprogram. omslagets framsida

Idrotten vill. Idrottsrörelsens idéprogram. omslagets framsida Idrotten vill Idrottsrörelsens idéprogram omslagets framsida Antagen av RF-stämman 2009 Idrotten vill Idrottsrörelsens idéprogram ISBN 978-91-9781-300-6 Idrotten vill Förord Förord Vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan Hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott Idrott kan vara en fantastisk upplevelse mellan barn och ungdomar och deras

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer