Latinklassen 8 april

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Latinklassen 8 april"

Transkript

1 2010 Rom är huvudstad i Italien. Rom var även huvudstad för det romerska riket och Rom var också latinklassens destination den 8 april. Maria Johannson åker dit varje år med sina elever, hon är latinfröken och vill gärna att eleverna ska få ta del av romarrikets historia (då romarna var de enda som pratade latin). Det hade länge hörts snack om en resa till Rom, många var osäkra på om det ens skulle bli av, men när det väl bestämdes att en resa skulle bli av jublade hela latinklassen, eller i alla fall de som hade råd att åka med. Jag som inte läser latin fick också åka med. Latinklassen Andreas Ahosson, Josef Demir, Tommy Doung, Erik Elgh, Adam Friberg, Rickard Haghdal, Carl Hellsten, Mohammed Ibrahim, Marcus Jansson, Badinan Kawa, Hernan Mendoza, Matilda Modig, Sara Nilsson och Jennifer Toro-Valencia. 8 april Resan började den åttonde april, som alla flygresor så börjar det på Arlanda. Vi skulle samlas tidigt, eller tidigt och tidigt, tjugo i nio skulle vi vara vid terminal två. Min vän Rickard samåkte med mig till Arlanda. Min mamma stod för skjutsen och för att ta sig till flygplatsen använde hon sig av GPS, vilket inte var en bra idé, men efter lite skrik och bråk kom vi fram till slut. Väl framme visade det sig att flyget var försenat en timme. Kortspel frälste oss från en olidlig väntan vid gaten. Tillslut kom planet. Vi vinkade av landet och steg på flyget. Tre timmar senare var vi i Rom Vi landade runt ett och det var nu man insåg att allt inte var en dröm, det var på riktigt, vi var i Rom! Vädret var soligt och temperaturen låg mellan sexton och tjugo grader, man kände sig riktigt fräsch. Flygplatsen Fiumicino var enorm och enorm var också spänningen inför vad som komma skulle. Efter att vi plockat på oss vårt bagage tog vi taxi in till vårt förbokade hotell. När vi anlänt till hotellet så skulle Maria se till så att vi fick våra rum, men efter en kvarts diskussion med receptionisten visade det sig att hotellet hade bytt ägare och att bokningarna var försvunna. Helvetet hade brutit ut i Marias huvud. Mierda skrek hon högt, men hotellpersonalen var snäll och hittade snabbt ett nytt hotell åt oss. Hotell Zara var namnet, där checkade vi in för dagen. Vi blev tillsagda att packa upp våra saker snabbt och det gjorde vi, sedan var det samling vid hotellets entré. Maria informerade oss om farligheterna med att vara turist, hon sa att vi var tvungna att hålla ihop eftersom att kriminaliteten i Italien inte var samma sak som i Sverige. Dessa förvarningar gjorde resan mer spännande. Efter samlingen

2 tågade vi till vår första sevärdhet, Plaza del la Reppublica. Plaza de la Reppublica är ett semi cirkulärt torg som används för demonstrationer eller mottagande av utländska delegationer, i torgets mitt finns en fontän med fyra bronsstatyer. Under antiken fanns det redan en fontän där, då vid namnet Acqua Pia. Dagens fontän färdigställdes 1888, fast då med skulpturer av fyra lejon, men dessa ersattes senare av fyra nymfer (Havets nymf som rider på en häst, Undervattnets nymf som lutar sig över en mystisk drake, Sjöarnas nymf som håller i en svan och Flodernas nymf som ligger utsträckt på ett flodmonster). I fontänens mitt finns en skulptur som symboliserar människans makt över naturen. Vid piazzan ligger också Santa Maria degli Angeli e dei Martini, en kyrka som byggdes på order av Påven Pius IV efter att det sagts att en ängel uppenbarat sig där. Vi gick in, vi såg och vi tappade hakan, det var ett underverk, man blir så tagen av dess konstruktion, det går inte att beskriva, men det var en mäktig känsla. 9 april Den andra dagen var vi tvungna att byta hotell igen. Fast vi skulle få byta tillbaka till vårt gamla sen. Idag skulle vi få uppleva bland annat Spanska trappan och Piazza del Poppolo. Innan dess tog vi oss en titt in på Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, det är en katolsk kyrka som administreras av munkar från kapucinordern. Fast det är inte därför kyrkan är så känd utan det beror nog mer på kyrkans krypta som är helt utsmyckad med ben av döda människor, det var en hemsk upplevelse, vem fick för sig att gör något sådant?!

3 Vart vi än gick så gick vi tillsammans, Maria var vår ledare. Vägen kantades av kyrkor lite här och där, man blev faktiskt lite förvånad över hur mycket kyrkor det finns i Rom. Staden har runt 900 stycken och klassas som världens kyrktätaste stad, personligen tycker jag att de borda ha nöjt sig med S:t Peterskyrkan. Spanska trappan byggdes 1723 och ligger på Pincioskullens sluttning, men dess egentliga namn är Scalinata della Trinità dei Monti. Dess smeknamn beror på att spanska ambassaden ligger vid trappans fot. Konstverket är uppdelat i tre plan och i tre trappupplopp, detta skall symbolisera den kristendomliga treenigheten. Värt att notera är att trappan har 138 trappsteg och att italienare såsom fransmän vägrar kalla trappan för den spanska trappan, ni vet hur det är med gammal rivalitet. Trappan leder ner till Piazza di Spagna, där finns fontänen Fontana della Barcaccia som är utformad som en vattenfylld båt, den symboliserar den svåra översvämningen av Tibern 1598, då en båt gick på grund vid foten av kullen Pincio. Vid fontänen svalkade vi oss ett tag, några var törstiga, så de drack ur fontänen. Sedan begav vi oss till Piazza del Popolo.

4 Piazza del Popolo är ett stort torg med en stor obelisk från Egypten. Det var Påven Sixtus V som såg till att obelisken från Cirkus Maximus flyttades till torget och där står den än idag, 23,2 meter hög och ståtlig, runt obelisken finns det fyra fontäner skulpturerade som lejon. På torgets norra sida finner man Porta del Popolo, en stor och ståtlig port, vilken leder till Via Flaminia. Via Flaminia byggdes 220 år före Kristus och är/var en av de viktigaste vägarna som ledde till Rom. Det sägs att Drottning Kristina red på Via Flaminia genom Porta De Popolo när hon konverterade till katolicismen. Santa Maria del Popolo är en liten kyrka som är världskänd för sina målningar, den ligger vid sidan om Porta de Popolo, vi hade tänkt gå in i kyrkan, men när vi kom dit så hade de mässa.

5 Oturen hade slagit ner ännu en gång. Vi fortsatte istället till museet Ara Pacis som är känt för Augustus begravningsaltare. Inne på museet fick vi se altaret och flera byster på Augustus familjemedlemmar. Värt att notera är att precis bredvid museet ligger Augustus Mausouleet, det är en antik byggnad, där flera ur den Julianska släkten ligger begravda. Efter Ara Pacis stack vi ner till Fontana de Trevi för att käka pizza, det var riktigt skönt med mat efter att ha vandrat så mycket. Efter maten var det egen tid fram tills halv tolv på natten, vi var alltså fri att göra vad vi ville! Vi delade upp oss i mindre grupper, några gick till Donken, andra gick och kollade i affärerna, jag gick till Pantheon med några av mina vänner. Att gå in i Pantheon var som att se en liten bit av himmelriket, man blev så tagen! Det var så perfekt konstruerat och taket skall vi inte ens prata om, det går inte ens att beskriva, ÅK DITT! 10 april Idag var det Forum Romanum som gällde och det var en mycket varm dag. Forum Romanum kändes som huvudattraktionen i Rom då mycket av det romerska rikets historia har med just den platsen att göra. Forum Romano var ju trots allt det antika romarrikets centrum och är den äldsta delen av Rom. Under romarrikets storhetstid gick man dit för att delta i religiösa, rättsliga eller politiska ceremonier. På platsen finns ett stort antal antika byggnader, de mest kända byggnaderna är Vestatemplet och de två mycket ståtliga triumfbågar uppförda till Kejsar Titus och Septimus Severus ära. Romarikets stora kejsare och förnämsta män/kvinnor sägs ha vandrat på dessa platser och bara en sådan sak gjorde vistelsen där mycket trevlig. Alldeles i närheten av Forum Romano finner man också romarrikets svar på Stureplan.

6 Palatinen Palatinen var under romarrikets tid överklassens boningsplats, med flera privata bostäder och bibliotek. Här finner man också Livias hus och Kejsar Augustus hus. Palatinen ger inte bara en underbar fingervisning av den gamla romerska aristokratins livsstil, den ger en även en fin utsikt över Rom, en utsikt som vi länge stod och beundrade medans den italienska vinden kylde ner våra svettiga kroppar. Utmattade och trötta tog vi oss till slut fram till vad världen anser vara Italiens huvudattraktion, om ni gissade på Colosseum så hade ni rätt. Colosseum får flera miljoner besökare varje år. Det var som ni säker vet en plats för avrättning och gladiatorspel. Under sina bästa år kunde åskådare få plats i byggnaden. Dess officiella namn är Amphiteatrum Flavium men fick smeknamnet Colosseum efter en stor bronskoloss av Nero som stod i närheten. Denna koloss finns dock inte kvar längre, då den smältes ner för att förse romarna med vapen. Det som vi ser idag av Colosseum är bara en skugga av byggnadens ursprungliga form och skönhet, men vilken majestätisk skugga det var ändå. 11 april Idag skulle vi ta oss fram till Vatikanstaten, många var inte så optimistiska gällande detta, inte för att de inte ville dit, utan för att det skulle ta så lång tid att gå. Optimistiska eller inte så kom vi fram till slut. Fast innan vi kom ditt så gick vi över en mycket vacker bro, Ponte Sant Angelo. Bron hade statyer med änglar med redskap som spelade en avgörande symbolisk roll vid Jesus korsfästning, Basilica di San Pietro in Vaticano ( S:t Peterskyrkan) är katolicismens huvudkyrka, den är uppkallad efter Aposteln Petrus, som sägs ha blivit begraven på platsen där kyrkan byggdes. På kyrkans kupol står det ett citat från bibeln "Du är Petrus och på denna klippa skall jag bygga min kyrka; Jag skall giva dig himmelrikets nycklar." Det är mycket komiskt att man bokstavligen byggt en kyrka på honom. Det är en mycket vacker och betydelsefull kyrka och

7 en dröm gick i uppfyllelse för mig. Aldrig i mitt liv trodde jag att jag skulle få uppleva denna kyrka, så många som vill åka dit och så få som får chansen. När vi stod och beundrade kyrkan fick vi reda på att vi skulle få gå på Amazing race i Rom och att de som vann skulle få ärofyllda gåvor. Leken gick ut på att lista ut vart ett visst antal latinska texter fanns och vad de betydde. Man delades in i grupper och sedan vart det bara att köra igång. Amazing race var verkligen ett trevligt sätt att få utforska Rom på, det gav en verkligen chansen att få bekanta sig med staden. Något magnifikt som min grupp stötte på var Viktor Emmanuel monumentet, även kallad skrivmaskinen. Detta monument ligger alldeles bredvid Forum Romano och på detta monument brinner en evig eld för att hedra de okända soldaterna som stupade under andra världskriget. Resten av resan är som man säger HISTORIA. Av Hernán Mendoza-Galiano, NV2a

Dag ett, 27 april 2011

Dag ett, 27 april 2011 Dagbok: Romresan Dag ett, 27 april 2011 Vi landade på Roms flygplats, Fiumicino, runt elvatiden tror jag. Vädret var på topp och solen lös hela dagen. Det kändes som att man hade åkt fram två månader i

Läs mer

ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011

ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011 ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011 BYGGPROGRAMMET ÅK.2 STAFFANGYMNASIET Innehållsförteckning Slutrapport...3 Första dagen (Måndag)...3 Andra dagen (Tisdag)...3 Tredje dagen (Onsdag)...3 Fjärde dagen (Torsdag)...3

Läs mer

Kläder för olika väder Regnkläder, varma samt även svala kläder Bra gångskor Täcka knän och axlar i kyrkor, ej leggings

Kläder för olika väder Regnkläder, varma samt även svala kläder Bra gångskor Täcka knän och axlar i kyrkor, ej leggings Romresan 2013 KU3A, SK3A och PS3A Kostnaden för resan är 900:- som betalas till följande konto senast 14/2 2013. Bankgiro 5254-4111 Ange elevens namn, klass samt konto 4270. Flyg och boendeinformation

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

ROM. BE RESOR AB Björkhagavägen 8

ROM. BE RESOR AB Björkhagavägen 8 Invånare: 2,3 miljoner Valuta: Euro Språk i landet: Italienska; sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska är minoritetsspråk Shopping: La Rinascente - exklusivt varuhus ROM FOTBOLLSRESA

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Club Eriks noga utvalda upplevelser Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Barcelona - Palma - Marseilles - Rom - Neapel Följ med på en kryssning i Medelhavet. Detta är de sju

Läs mer

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen Tidsmaskinen! På besök i Romarriket och kristendomen Wow! Du har uppfunnit en tidsmaskin och bestämmer dig för att resa bakåt i tiden! Du åker till Romarriket där du får lära dig massa intressanta saker.

Läs mer

In KS Information Sveriges Nya Geografi 2013, häfte, Arena för Tillväxt, Sweco EuroFutures AB

In KS Information Sveriges Nya Geografi 2013, häfte, Arena för Tillväxt, Sweco EuroFutures AB MEDDELANDEN (händelser) Kommunstyrelsen 2013-09-24 Sida 1 (1) Lindesbergs kommun Kansliavdelningen Riktning Hid Besl.inst Info Ärendemening Diarienr Sammtr.dat Notering Handläggare In 2013.2201 KS Information

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

EC2EL Europaresa! Ons 13/5

EC2EL Europaresa! Ons 13/5 EC2EL Europaresa! Ons 13/5 Vi samlades på resecentrum kl 07:10 ovanför rulltrappan, för att senare när alla anlänt dela ut biljetter och pengar till mat. Kl 07:25 ankom tåget i tid och vi åkte förväntansfulla

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

ÅBY-EXPRESSENS VECKOBLAD

ÅBY-EXPRESSENS VECKOBLAD ÅBY-EXPRESSENS ÅBY-EXPRESSEN VECKA 28 2010 Tack Min Stora Dag I det här numret: Ett jättestort Tack till stiftelsen Min Stora Dag för att Ni uppfyllde en av mina stora drömmar. Nämligen att få åka till

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Romarriket en resa i tiden

Romarriket en resa i tiden Romarriket en resa i tiden Namn: Klass: För att lösa denna uppgift måste du åka tillbaka i tiden. När du skriver skall du skriva som det händer nu, det vill säga i presens. Du ska berätta vad du upplever

Läs mer

Romresan Text och bilder: Bertil Berglund

Romresan Text och bilder: Bertil Berglund Romresan 2016 I den årliga långresan, har den här hösten 49 reslystna pensionärer rest åtta dagar till Italien. Avresa från Piteå busstation till Luleå Airport, därifrån till Arlanda och sedan vidare till

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE.

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Kristendom lektion 4 Den katolska kyrkan Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Påven Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Dagens

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

KULTURRESA TILL SPANIENS INLAND

KULTURRESA TILL SPANIENS INLAND Viajar EXTREMADURA Svensk översättning resa KULTURRESA TILL SPANIENS INLAND Nu har du tillfälle att uppleva Spanien och dess inland pa ett nytt och annorlunda sätt. Vi erbjuder hög kvalitet, naturupplevelser,

Läs mer

Guide för Formel 1 resor till Ungern & Budapest

Guide för Formel 1 resor till Ungern & Budapest Guide för Formel 1 resor till Ungern & Budapest 2015 07 17 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Ungern & Budapest Ska du åka på Formel 1 resa till Ungern & Budapest med BE Resor kommer du vekligen

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018

VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018 VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018 Sommaren är nu i sin högform, men snart nog blir det höst igen! Varför inte tillbringa en del av denna på den italienska ön Ischia!? Följ med VIMIL

Läs mer

Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Nisse. Jag är tio år. Jag går i fyran. Min bästa vän heter Mattias. Den jag är rädd för är en kille som heter Björn och är 40 år. Han jobbar i matsalen. Jag

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

ROM. Inbjudan till retreat med Anna Berg i Rom den 5 12 maj Anna Berg inbjuder nu till Retreat i Rom igen våren 2018

ROM. Inbjudan till retreat med Anna Berg i Rom den 5 12 maj Anna Berg inbjuder nu till Retreat i Rom igen våren 2018 ROM Inbjudan till retreat med Anna Berg i Rom den 5 12 maj 2018 Anna Berg inbjuder nu till Retreat i Rom igen våren 2018 För nya deltagare och för dig som deltog i våras Vi återvänder till Rom och Casa

Läs mer

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa till Bryssel där ni under en

Läs mer

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa I denna folder hittar du några utvalda städer och hotell. Hotellubudet är enormt och vi presenterar här endast några få utvalda. På www.hotelreservation.se

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Det katolska Rom 30 sept-4 okt 2015 Konstresa för Nationalmusei Vänner med ciceron Ulla Gudmundson, tidigare Sveriges ambassadör vid den Heliga stolen

Det katolska Rom 30 sept-4 okt 2015 Konstresa för Nationalmusei Vänner med ciceron Ulla Gudmundson, tidigare Sveriges ambassadör vid den Heliga stolen Det katolska Rom 30 sept-4 okt 2015 Konstresa för Nationalmusei Vänner med ciceron Ulla Gudmundson, tidigare Sveriges ambassadör vid den Heliga stolen Rom barockens främsta stad med en mångfald kyrkor,

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Kryssning Greklands ö-värld 28 augusti 5 september 2016

Kryssning Greklands ö-värld 28 augusti 5 september 2016 Kryssning Greklands ö-värld 28 augusti 5 september 2016 Rederi: Royal Caribbean Cruise Line Fartyg: Jewel of the Seas Resrutt kryssning: 28/8 Rom (Civitavecchia), Italien 17:00 29/8 Till havs 30/8 Santorini,

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012 HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 steg till ett rikare liv Niklas Forser, 2012 Hävstångseffekten Copyright 2012, Niklas Forser Ansvarig utgivare: Niklas Forser Illustration: Mats Forser Omslag: Frida Forser Framställt

Läs mer

Toscana. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Toscana. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Toscana Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T o s c a n a Toscana - Guidad Resa Bli inspirerad av pittoreska byar, historiska städer och natursköna vingårdar på

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Kundutvärdering (Marie-Louise Borger) Avresedatum: 2015-06-13 Destination: Kroatien, Split - Krka långritt Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? mottagen vid ankomsten? Hur var boendet

Läs mer

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa till Bryssel där ni under en

Läs mer

Onsdag den 13 oktober 2010

Onsdag den 13 oktober 2010 Onsdag den 13 oktober 2010 Kära dagbok! Nu är det dags för mig att träffa mina Comenius vänner i England. Först provade jag att sitta i eget säte men det var lite läskigt så jag satte mig hos Tommy. I

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka.

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka. Banja Luka Staden Banja Luka nämns för första gången år 1494, även fast området har varit bosatt sedan antiken, vilket innebär att det här är en stad med lång historia. Banja Luka befinner sig i norra

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Formel 1 resor till Italien & Monza guide för resan

Formel 1 resor till Italien & Monza guide för resan Formel 1 resor till Italien & Monza guide för resan 2015 06 03 Inga kommentarer Guide och info för Formel 1 resor till Italien & Monza Innan du åker på en Formel 1 resa till Italien & Monza bör du läsa

Läs mer

VAD ÄR KONFIRMATION?

VAD ÄR KONFIRMATION? 2015/2016 VAD ÄR KONFIRMATION? Konfirmation handlar om TRO, HOPP och KÄRLEK.. Under konfirmandtiden får du tillfälle att fundera på vem du är och vad du tror du på. Konfirmation rymmer även frågor om:

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer