Latinklassen 8 april

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Latinklassen 8 april"

Transkript

1 2010 Rom är huvudstad i Italien. Rom var även huvudstad för det romerska riket och Rom var också latinklassens destination den 8 april. Maria Johannson åker dit varje år med sina elever, hon är latinfröken och vill gärna att eleverna ska få ta del av romarrikets historia (då romarna var de enda som pratade latin). Det hade länge hörts snack om en resa till Rom, många var osäkra på om det ens skulle bli av, men när det väl bestämdes att en resa skulle bli av jublade hela latinklassen, eller i alla fall de som hade råd att åka med. Jag som inte läser latin fick också åka med. Latinklassen Andreas Ahosson, Josef Demir, Tommy Doung, Erik Elgh, Adam Friberg, Rickard Haghdal, Carl Hellsten, Mohammed Ibrahim, Marcus Jansson, Badinan Kawa, Hernan Mendoza, Matilda Modig, Sara Nilsson och Jennifer Toro-Valencia. 8 april Resan började den åttonde april, som alla flygresor så börjar det på Arlanda. Vi skulle samlas tidigt, eller tidigt och tidigt, tjugo i nio skulle vi vara vid terminal två. Min vän Rickard samåkte med mig till Arlanda. Min mamma stod för skjutsen och för att ta sig till flygplatsen använde hon sig av GPS, vilket inte var en bra idé, men efter lite skrik och bråk kom vi fram till slut. Väl framme visade det sig att flyget var försenat en timme. Kortspel frälste oss från en olidlig väntan vid gaten. Tillslut kom planet. Vi vinkade av landet och steg på flyget. Tre timmar senare var vi i Rom Vi landade runt ett och det var nu man insåg att allt inte var en dröm, det var på riktigt, vi var i Rom! Vädret var soligt och temperaturen låg mellan sexton och tjugo grader, man kände sig riktigt fräsch. Flygplatsen Fiumicino var enorm och enorm var också spänningen inför vad som komma skulle. Efter att vi plockat på oss vårt bagage tog vi taxi in till vårt förbokade hotell. När vi anlänt till hotellet så skulle Maria se till så att vi fick våra rum, men efter en kvarts diskussion med receptionisten visade det sig att hotellet hade bytt ägare och att bokningarna var försvunna. Helvetet hade brutit ut i Marias huvud. Mierda skrek hon högt, men hotellpersonalen var snäll och hittade snabbt ett nytt hotell åt oss. Hotell Zara var namnet, där checkade vi in för dagen. Vi blev tillsagda att packa upp våra saker snabbt och det gjorde vi, sedan var det samling vid hotellets entré. Maria informerade oss om farligheterna med att vara turist, hon sa att vi var tvungna att hålla ihop eftersom att kriminaliteten i Italien inte var samma sak som i Sverige. Dessa förvarningar gjorde resan mer spännande. Efter samlingen

2 tågade vi till vår första sevärdhet, Plaza del la Reppublica. Plaza de la Reppublica är ett semi cirkulärt torg som används för demonstrationer eller mottagande av utländska delegationer, i torgets mitt finns en fontän med fyra bronsstatyer. Under antiken fanns det redan en fontän där, då vid namnet Acqua Pia. Dagens fontän färdigställdes 1888, fast då med skulpturer av fyra lejon, men dessa ersattes senare av fyra nymfer (Havets nymf som rider på en häst, Undervattnets nymf som lutar sig över en mystisk drake, Sjöarnas nymf som håller i en svan och Flodernas nymf som ligger utsträckt på ett flodmonster). I fontänens mitt finns en skulptur som symboliserar människans makt över naturen. Vid piazzan ligger också Santa Maria degli Angeli e dei Martini, en kyrka som byggdes på order av Påven Pius IV efter att det sagts att en ängel uppenbarat sig där. Vi gick in, vi såg och vi tappade hakan, det var ett underverk, man blir så tagen av dess konstruktion, det går inte att beskriva, men det var en mäktig känsla. 9 april Den andra dagen var vi tvungna att byta hotell igen. Fast vi skulle få byta tillbaka till vårt gamla sen. Idag skulle vi få uppleva bland annat Spanska trappan och Piazza del Poppolo. Innan dess tog vi oss en titt in på Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, det är en katolsk kyrka som administreras av munkar från kapucinordern. Fast det är inte därför kyrkan är så känd utan det beror nog mer på kyrkans krypta som är helt utsmyckad med ben av döda människor, det var en hemsk upplevelse, vem fick för sig att gör något sådant?!

3 Vart vi än gick så gick vi tillsammans, Maria var vår ledare. Vägen kantades av kyrkor lite här och där, man blev faktiskt lite förvånad över hur mycket kyrkor det finns i Rom. Staden har runt 900 stycken och klassas som världens kyrktätaste stad, personligen tycker jag att de borda ha nöjt sig med S:t Peterskyrkan. Spanska trappan byggdes 1723 och ligger på Pincioskullens sluttning, men dess egentliga namn är Scalinata della Trinità dei Monti. Dess smeknamn beror på att spanska ambassaden ligger vid trappans fot. Konstverket är uppdelat i tre plan och i tre trappupplopp, detta skall symbolisera den kristendomliga treenigheten. Värt att notera är att trappan har 138 trappsteg och att italienare såsom fransmän vägrar kalla trappan för den spanska trappan, ni vet hur det är med gammal rivalitet. Trappan leder ner till Piazza di Spagna, där finns fontänen Fontana della Barcaccia som är utformad som en vattenfylld båt, den symboliserar den svåra översvämningen av Tibern 1598, då en båt gick på grund vid foten av kullen Pincio. Vid fontänen svalkade vi oss ett tag, några var törstiga, så de drack ur fontänen. Sedan begav vi oss till Piazza del Popolo.

4 Piazza del Popolo är ett stort torg med en stor obelisk från Egypten. Det var Påven Sixtus V som såg till att obelisken från Cirkus Maximus flyttades till torget och där står den än idag, 23,2 meter hög och ståtlig, runt obelisken finns det fyra fontäner skulpturerade som lejon. På torgets norra sida finner man Porta del Popolo, en stor och ståtlig port, vilken leder till Via Flaminia. Via Flaminia byggdes 220 år före Kristus och är/var en av de viktigaste vägarna som ledde till Rom. Det sägs att Drottning Kristina red på Via Flaminia genom Porta De Popolo när hon konverterade till katolicismen. Santa Maria del Popolo är en liten kyrka som är världskänd för sina målningar, den ligger vid sidan om Porta de Popolo, vi hade tänkt gå in i kyrkan, men när vi kom dit så hade de mässa.

5 Oturen hade slagit ner ännu en gång. Vi fortsatte istället till museet Ara Pacis som är känt för Augustus begravningsaltare. Inne på museet fick vi se altaret och flera byster på Augustus familjemedlemmar. Värt att notera är att precis bredvid museet ligger Augustus Mausouleet, det är en antik byggnad, där flera ur den Julianska släkten ligger begravda. Efter Ara Pacis stack vi ner till Fontana de Trevi för att käka pizza, det var riktigt skönt med mat efter att ha vandrat så mycket. Efter maten var det egen tid fram tills halv tolv på natten, vi var alltså fri att göra vad vi ville! Vi delade upp oss i mindre grupper, några gick till Donken, andra gick och kollade i affärerna, jag gick till Pantheon med några av mina vänner. Att gå in i Pantheon var som att se en liten bit av himmelriket, man blev så tagen! Det var så perfekt konstruerat och taket skall vi inte ens prata om, det går inte ens att beskriva, ÅK DITT! 10 april Idag var det Forum Romanum som gällde och det var en mycket varm dag. Forum Romanum kändes som huvudattraktionen i Rom då mycket av det romerska rikets historia har med just den platsen att göra. Forum Romano var ju trots allt det antika romarrikets centrum och är den äldsta delen av Rom. Under romarrikets storhetstid gick man dit för att delta i religiösa, rättsliga eller politiska ceremonier. På platsen finns ett stort antal antika byggnader, de mest kända byggnaderna är Vestatemplet och de två mycket ståtliga triumfbågar uppförda till Kejsar Titus och Septimus Severus ära. Romarikets stora kejsare och förnämsta män/kvinnor sägs ha vandrat på dessa platser och bara en sådan sak gjorde vistelsen där mycket trevlig. Alldeles i närheten av Forum Romano finner man också romarrikets svar på Stureplan.

6 Palatinen Palatinen var under romarrikets tid överklassens boningsplats, med flera privata bostäder och bibliotek. Här finner man också Livias hus och Kejsar Augustus hus. Palatinen ger inte bara en underbar fingervisning av den gamla romerska aristokratins livsstil, den ger en även en fin utsikt över Rom, en utsikt som vi länge stod och beundrade medans den italienska vinden kylde ner våra svettiga kroppar. Utmattade och trötta tog vi oss till slut fram till vad världen anser vara Italiens huvudattraktion, om ni gissade på Colosseum så hade ni rätt. Colosseum får flera miljoner besökare varje år. Det var som ni säker vet en plats för avrättning och gladiatorspel. Under sina bästa år kunde åskådare få plats i byggnaden. Dess officiella namn är Amphiteatrum Flavium men fick smeknamnet Colosseum efter en stor bronskoloss av Nero som stod i närheten. Denna koloss finns dock inte kvar längre, då den smältes ner för att förse romarna med vapen. Det som vi ser idag av Colosseum är bara en skugga av byggnadens ursprungliga form och skönhet, men vilken majestätisk skugga det var ändå. 11 april Idag skulle vi ta oss fram till Vatikanstaten, många var inte så optimistiska gällande detta, inte för att de inte ville dit, utan för att det skulle ta så lång tid att gå. Optimistiska eller inte så kom vi fram till slut. Fast innan vi kom ditt så gick vi över en mycket vacker bro, Ponte Sant Angelo. Bron hade statyer med änglar med redskap som spelade en avgörande symbolisk roll vid Jesus korsfästning, Basilica di San Pietro in Vaticano ( S:t Peterskyrkan) är katolicismens huvudkyrka, den är uppkallad efter Aposteln Petrus, som sägs ha blivit begraven på platsen där kyrkan byggdes. På kyrkans kupol står det ett citat från bibeln "Du är Petrus och på denna klippa skall jag bygga min kyrka; Jag skall giva dig himmelrikets nycklar." Det är mycket komiskt att man bokstavligen byggt en kyrka på honom. Det är en mycket vacker och betydelsefull kyrka och

7 en dröm gick i uppfyllelse för mig. Aldrig i mitt liv trodde jag att jag skulle få uppleva denna kyrka, så många som vill åka dit och så få som får chansen. När vi stod och beundrade kyrkan fick vi reda på att vi skulle få gå på Amazing race i Rom och att de som vann skulle få ärofyllda gåvor. Leken gick ut på att lista ut vart ett visst antal latinska texter fanns och vad de betydde. Man delades in i grupper och sedan vart det bara att köra igång. Amazing race var verkligen ett trevligt sätt att få utforska Rom på, det gav en verkligen chansen att få bekanta sig med staden. Något magnifikt som min grupp stötte på var Viktor Emmanuel monumentet, även kallad skrivmaskinen. Detta monument ligger alldeles bredvid Forum Romano och på detta monument brinner en evig eld för att hedra de okända soldaterna som stupade under andra världskriget. Resten av resan är som man säger HISTORIA. Av Hernán Mendoza-Galiano, NV2a

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

På promenad med Peter i Paris! 5-9 september 2011

På promenad med Peter i Paris! 5-9 september 2011 På promenad med Peter i Paris! 5-9 september 2011 Följ med på en annorlunda resa till Frankrikes underbara huvudstad Paris! Vi kommer under denna resa att se och uppleva Paris och dess invånare på nära

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising det enda som räknas det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising 2012 BookHouse Editions Det enda som räknas, socialt entreprenörskap på riktigt

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Ett ansvarsfullt lån

Ett ansvarsfullt lån Ett ansvarsfullt lån Av: Johannes Djerf [Även som bibelstudium för ledarscouterna, UV-Lägret 2011] Har du någongång fått i uppgift att ta hand om något som egentligen inte är ditt? Du har kanske fått låna

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Återkomst från Flag 1986

Återkomst från Flag 1986 Återkomst från Flag 1986 Detta är en fortsättning på min berättelse som jag publicerat här på bloggen. Jag har tidigare berättat om hur det gick till när jag lånade ihop pengar för att åka till Flag och

Läs mer

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig...

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig... BOMBAY Någon hade sagt till mig att jag borde vaccinera mig mot tyfoid om jag skulle resa till Indien. Och av någon anledning hade denne någon också föreslagit att jag skulle ta vaccinet i drickbar form.

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

Absolut. abruzzo. topptur. Abruzzo

Absolut. abruzzo. topptur. Abruzzo abruzzo topptur Absolut Abruzzo Toppturer för livsnjutare innebär vårsnö och goda vänner, bra mat och lika goda viner. Så när bergen ligger helt nära Fontana di Trevi i Rom är det förstås en bra början.

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

Villach - Day by day reports

Villach - Day by day reports Villach - Day by day reports [05-02-17] Nu är det dags! På fredag åker den Svenska truppen ner till Villach i Österrike för att där försvara de Svenska färgerna under årets Veteran VM. De som skall kämpa

Läs mer

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni.

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni. Italienresan 2010 Då var det dags för en resa till outforskat territorium igen, södra Italien. Vi har hyrt en stuga på en svenskägd turistanläggning 6 mil norr om Neapel kallad La Serra. 14 dagar skall

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss.

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss. GRUPPRESOR 2015 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Italien Holland Frankrike Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se Det är lätt att följa med! Våra bussar startar från Ulricehamn

Läs mer

25 frågor och svar om. katolsk tro

25 frågor och svar om. katolsk tro 25 frågor och svar om katolsk tro Innehållsförteckning 1. Vem är Gud? 2. Vem är Jesus? 3. Vad är Kyrkan? 4. Tillber katoliker Maria? 5. Är allt som står i Bibeln bokstavligen sant? 6. Varför behövs påven?

Läs mer

Livet för en ägare av Cheon Il Guk

Livet för en ägare av Cheon Il Guk Bok Fe mton Livet för en ägare av Cheon Il Guk Innehåll Kapitel 1 Guds sanna kärlek är den motiverande kraften i skapelsen Sektion 1 Sann kärlek står i centrum för Guds önskan 2261 Sektion 2 Sann kärlek

Läs mer