CATHARINA ÄLSKAR BARNBÖCKER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CATHARINA ÄLSKAR BARNBÖCKER"

Transkript

1 NR SVENSKA 18 Mariehamn fyller 150 år 2011 och har fått sitt namn av kejsarinnan Maria Alexandrovna. 20 Följande två fartyg på tur i serien med passagerar färjor är m/s Alandia och m/s Apollo. CATHARINA ÄLSKAR BARNBÖCKER är det 200 år sedan orientforskaren Georg August Wallin föddes på Åland.

2 Åländska kosmopoliter det är den gemensamma benämningen för Ålandsättlingar som genom sina gärningar har gjort det lilla öriket känt i världen. Tidigare har vi gett ut frimärken med Haddon Sundblom och Warner Sallman. Om Sundspojken Georg August Wallins äventyr på Arabiska halvön kan du läsa i den här tidningen. I nästa nummer har turen kommit till Paul Gustafsson, ålänningen som med sin fantasi och vassa penna var med och skapade föregångarna till dagens superhjältar. Dessa fyra herrar hör till de tidiga åländska kosmopoliterna. Vilka stordåd dagens ålänningar gör ute i världen, det får framtidens åländska frimärken visa. Anita Häggblom AFFÄRSOMRÅDESCHEF POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN MEDARBETARE Jag leder det dagliga arbetet MONITA LÖFROTH Enhetschef, Produktionen Jag leder det dagliga arbetet inom produktionsavdelningen. Jag koordinerar frimärken med produkter och utskick och därtill har jag lite kundkontakt, främst genom telefonsamtal och vid olika frimärksmässor. Det bästa med mitt jobb är variationen och att det händer mycket hela tiden. GERD JANSON Produktionen Jag jobbar i produktionen av de åländska frimärkena. Mina arbetsuppgifter är huvudsakligen att serva våra tyska kunder genom att uppfylla deras speciella önskemål vid engångsbeställningar av frimärken. Jag packar även abonnemang och tillverkar olika förpackningar. Vi är ett glatt gäng och kamratskapen på arbetsplatsen är god. Jag servar våra tyska kunder

3 POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB 1100 AX MARIEHAMN ÅLAND, Finland TELEFON Från Finland: Beställningar från Finland: Från utlandet: Telefontid: mån fre FAX Från Finland: Från utlandet: INTERNET Nordenfrimärken: E-POST BESÖKSADRESS Flygfältsvägen10 Sviby, Jomala REDAKTION Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEXT Katja Rikberg LAYOUT Cecilia Mattsson PRODUKTION Posten Åland Ab Waasa Graphics OMSLAGSBILD Andreas Dienert Vi reserverar oss för ändringar i informationen Innehåll Ledare 2 Medarbetare 2 Åland tvåa i frimärkstävling 4 Rättelse om s/s Viking 4 Samla klubbpoäng även på mässor 5 Konsttallrik nr 13 5 Krönika: Kiki Alberius-Forsman 5 Diskutera på samlarforumet 6 Nyhet: julstämpel 6 Hjärthalssmycke 6 Kyrkfönster från Jomala 7 Barnböcker är min stora kärlek 8 Del tre i serien med remmare 16 Mariehamn 150 år 18 m/s Alandia och m/s Apollo 20 Inges gummor 23 Abd-al-Wali från Åland 28 Förstadagskuvert Utställningskort Specialstämplar Besök hos Minna Rundberg 33 Ryssland och Åland i unikt samarbete 34 Kalender Mariehamn fyller 150 år 2011 och har fått sitt namn av kejsarinnan Maria Alexandrovna. 20 Följande två fartyg på tur i serien med passagerar färjor är m/s Alandia och m/s Apollo är det 200 år sedan orientforskaren Georg August Wallin föddes på Åland.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN NYHETER Posten Åland kom på andraplats med miniatyr arket Drottningkleven. Konstnären Juha Pykäläinen fick i somras motta priset. Åland tvåa i frimärkstävling Den tyska filatelitidningen Deutsche Briefmarken-Revue har för trettonde gången arrangerat tävlingen Europas vackraste frimärke. Posten Åland kom på en hedersvärd andraplats. Till omröstningen om det vackraste frimärket 2008 hade 20 postverk skickat in ett bidrag. Posten Åland valde att delta med miniatyrarket Drottningkleven som utkom 27 mars Omröstningen skedde under hela 2009 och totalt röstade cirka personer. Tyskland vann med 39,59 % av rösterna. Åland fick 16,69 % av rösterna och kom på andraplats medan Norge kom på tredjeplats med 13,99 % av rösterna. Posten Åland har överräckt diplomet samt prisstatyetten till konstnären Juha Pykäläinen som står bakom det prisade miniatyrarket. Rättelse om Viking och Skandia På samlarsidorna om s/s Viking står det felaktigt att färjan skrotades i Stockholm. Det korrekta är att fartyget skrotades i Helsingfors Informationen om m/s Skandia har också varit missvisande. Fartyget gick på rutten Åbo Mariehamn Norrtälje.

5 Samla klubbpoäng även på mässor Din nivå i Postens kundklubb baserar sig på de inköp som du som kund har gjort under året. Många passar på att köpa frimärken och produkter på mässor och utgivningar och nu kan du tillgodoräkna dina inköp även där. För att få dina inköp registrerade så behöver du ange ditt kundnummer direkt i samband med inköpet. Detta gäller enbart på de mässor och utgivningar som Posten Åland har personal närvarande. Konsttallrik nummer 13 kommer i december Årets konsttallrikar har nummer 13 och 14 och föreställer motiv från Sund och Eckerö. Som vanligt skickas de ut i två omgångar men den här gången utkom nummer 14 (Sund) på våren och nummer 13 (Eckerö) på hösten. Lemland Granboda Åland Europa Universum den 28 juli 2010 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KIKI ALBERIUS-FORSMAN Journalist och skribent KÄRA POSTVÄG! Vad kurvig Du är! Så guppigt gåtfull och skön! Det är omöjligt att veta vad Du gömmer bakom nästa kurva. Man blir munter i nerförsbackarna när vinden suger tag i tröja och hår. Det skrivs på tok för få kärleksbrev med undantag för kronprinsessan Victorias 30 till Daniel. Här är ett kärleksbrev, ett brev med kärlek till en väg. DU DRAR TVÄRS ÖVER ÅLAND, från Eckerö Signilskär till Brändö Norrstrand. På fasta Åland är Du knappa 60 km lång en lagom dagsetapp på cykel med ett fyra minuters färjpass med Töftöfärjan. Trots din höga ålder, Du pensionerades faktiskt för hundra år sedan, är Du blomstrande som aldrig förr. Hundkäx står som spetskanter utmed dig som kilometerlånga brudslöjor, blåklockor nickar, kärringtanden gulnar, rödklövern doftar sött, vitklövern likaså. ÖVER DIG SVIRRAR SÅNGLÄRKOR OCH SVALOR. Utmed Dig håller taltrastar sina malliga föreläsningar, gulsparvar räknar 1,2,3,4,5,6 sjuuu, rådjur skuttar, tranor trumpetar, katter spinner i köksfönster. Allra bäst är Du när Du är naturlig och genuin. Som i Eckerö Marbys kringelikrokar eller i Vårdö Hullvik när man anar seklernas gång i mörkgröna granars skugga. På Dig har postdrängarna sprungit flåsande och tysta de hade faktiskt talförbud när de var i tjänst på Dig har kurirer galopperat och 200 bönder fick sätta livet till när Du drog över isar som varken bar eller brast. TRAFIKEN GICK, en gång i veckan i vardera riktningen. Du var till för en sak; att förmedla budskap människa och människa emellan. Kärleksbrev färdades också på Dig. Högaktningsfullt och Pok! Kiki Alberius-Forsman KRÖNIKA

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN NYHETER Diskutera på samlarforumet Nu kan Posten Åland presentera en stor internetnyhet för alla som är frimärksintresserade! På Postens hemsida har nämligen ett diskussionsforum startat. Där kan du diskutera frimärken, samlarprodukter och annat som rör filateli. Dessutom kan du sälja och byta frimärken med personer som är intresserade av samma sak. Samlarforumet finns på svenska, finska, engelska och tyska och det är fritt fram att delta i diskussionerna på de språk som du kan. Vem som helst kan läsa inläggen men för att kommentera måste du logga in. Det är enkelt att komma igång med diskussionerna och du kan också skicka privata meddelanden till andra medlemmar i samlarforumet, om ni vill fortsätta diskussionerna på det sättet. Nyhet: julstämpel I år kan du skicka dina julhälsningar och andra försändelser via Åland och få dem stämplade med en speciell julstämpel. Julstämpeln finns tillgänglig från 15 november till 31 december Den fungerar som en vanlig datumstämpel men med ett juligt motiv. Du som vill ha dina försändelser stämplade med julstämpeln kan skicka dem till: Posten Åland Frimärken, PB 1100, AX MARIEHAMN, Åland. Märk kuvertet med Julstämpel. Kom ihåg att försändelserna ska vara försedda med åländska frimärken. Hjärthalssmycke Passligt inför julen, samt till alla hjärtans dag i februari, säljer Posten Åland ett halssmycke med ett silverhjärta. I mitten av hjärtat finns en liten granitkula. Smycket heter Valentina och är tillverkat av det åländska företaget Ele och kele. Halssmycket levereras med en 45 cm lång silverkedja i en presentask. Du kan beställa smycket i Postens webbshop eller med hjälp av beställningsbroschyren. Smycket kostar 24,50.

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 NYHETER Kyrkfönster från Jomala I förpackningen (ovan) finns bland annat ett gemensamt FDC. Förstadagskuverten och stämplarna (nere upptill) ser likadana ut för båda utgåvorna. På gutterparen för Kyrkfönster II (nere i mitten) finns olika motiv från hela kyrkfönstret samt färgade glasskärvor. På miniatyrarket (längst ner) finns texter på kinesiska, portugisiska och svenska. 30 augusti gav Posten Åland, tillsammans med Macao, ut ett miniatyrark och ett frimärke med temat kyrkfönster. Motiven på miniatyrarken är likadana men det som utkommer på Åland har det åländska frimärket perforerat medan Macao i sin tur ger ut ett miniatyr ark där deras frimärksbild är perforerad. Ålands del av miniatyrarket (Kyrkfönster I) föreställer Jomala kyrkas fönster, som är gjort av konstnären Ture Bengtz. Förutom miniatyrarket gav Posten Åland ut ett frimärke med samma tema (Kyrkfönster II), som föreställer en annan del av samma kyrkfönster som på miniatyrarket. I anslutning till utgåvorna 30 augusti utkom två förstadagskuvert som är stämplade med en och samma förstadagsstämpel. Det finns även en speciell förpackning som innehåller både Macaos och Ålands variant av miniatyrarket samt ett gemensamt FDC med Ålands frimärke kyrkfönster II och Macaos enskilda frimärke på samma tema.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN ANDREAS DIENERT Catharina Nygård Holgersson är född och uppvuxen i Jakobstad i Finland men nu bor hon i Stockholm i Sverige.

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 UTSTÄLLNINGSKORT BARNBÖCKER ÄR MIN STORA KÄRLEK För konstnären Catharina Nygård Holgersson var det slumpen som gjorde att hon fastnade för att göra illustrationer för barn. Jag började jobba för den finlandssvenska barn- och ungdomstidningen Eos när jag var 19 år, och på den vägen är det. Catharina är uppväxt i Jakobstad i västra Finland. Hon hoppade av gymnasiet och gick istället en tvåårig linje vid en konstskola i Nykarleby. Därefter blev det Åbo ritskola med inriktning på måleri. Efter några mellanår flyttade jag till Stockholm och gick en fotoutbildning. Under den här tiden kunde inte Catharina försörja sig på sitt målande, men trots det fanns det alltid närvarande.

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Ännu har det inte blivit slentrian Jag jobbade inom hemtjänsten på kvällar och helger och på dagarna målade jag. VARIERANDE UPPDRAG Men efter att Catharina hade fått barn krävde familjelivet ett annat upplägg på jobbfronten. Jag startade ett eget företag, sökte illustrationsjobb och valde att satsa på det helt och hållet. Det var 1999 och fortfarande kan Catharina jobba som illustratör på heltid. Idag har hon mycket varierande uppdrag, hon illustrerar barnböcker och läromedel och har återkommande uppdrag för tidningarna Eos i Finland och Kamratposten i Sverige. Främst jobbar jag i Sverige men jag har även vissa uppdrag i Finland, berättar Catharina, som fortfarande bor i Stockholm. FÖLL SIG NATURLIGT Att så många av uppdragen är inriktade på barn föll sig naturligt, enligt Catharina. När jag började söka jobb hade jag ju främst illustrationerna för Eos att visa upp och då blev det automatiskt så att jag i början illustrerade mycket för barn. Men idag kommer uppdragen också från tidskrifter för vuxna, bland annat från tidningarna Journalisten och Familjedaghem. Jag tycker om att ha så pass blandade uppdrag. Det är roligt att få göra något helt annat ibland. Illustrationsuppdragen varierar och hon jobbar bland annat för tidningen Journalisten. Men Catharina illustrerar också mycket till barntidningar. HUMOR FÖR BARNEN Och skillnaden mellan att illustrera för barn och för vuxna är stor, menar Catharina. För barn försöker jag få in mera humor i bilderna. För vuxna tycker jag inte om att göra det spexigt så jag illustrerar hellre tyngre ämnen. Det blir en utmaning för mig att berätta en hel berättelse med bara en bild. Just nu är illustrationerna för facktidningen Journalisten (där journalister skriver för andra journalister) Catharinas största utmaning.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 ANDREAS DIENERT Jag var nästan rädd när jag skulle börja jobba för dem. Hur skulle jag förstå de tunga texterna och hur kunde jag veta att jag tolkade dem rätt? Catharinas uppdragsgivare finns i både Finland och i Sverige, och från och med i år även på Åland. Catharina har gjort årets utställningskort. KORSBEFRUKTAR Men efter att ha läst texterna några gånger hittar hon ändå ämnen att ta fasta på och en bildidé utkristalliseras.

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN ANDREAS DIENERT ANDREAS DIENERT Illustratören Catharina Nygård Holgersson är född 1966 och uppvuxen i Jakobstad i Finland. Hon gick två år i konstskola i Nykarleby ( ) och sedan vid Åbo ritskola ( ). Efter en flytt till Stockholm studerade hon fotografi. Idag jobbar Catharina på heltid som illustratör för olika tidningar såsom barntidningarna Eos och Kamratposten och vuxentidningarna Journalisten, Kosmetik och Familjedaghem. Hon jobbar även för olika bokförlag och illustrerar läromedel och barnböcker. Catharina har därtill gett ut barnböcker, bland annat tillsammans med författaren Solja Krapu. Hon har dessutom gjort illustrationer till en bokserie för 9 11-åringar om fotbollsklubben Lundeby IK. De böckerna ligger ofta på bästsäljarlistor i Sverige gör Catharina Postens utställningskort och utställningsfrimärken och 2011 är hon konstnär för frimärket Beachvolley.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Catharina har gjort illustrationer till en bokserie för 9 11-åringar om fotbollsklubben Lundeby IK. Ännu har det inte blivit slentrian i att göra bilder för Journalisten och det uppskattar jag. De vitt skilda uppdragen hjälper också Catharina framåt i sin skapandeprocess. Om jag jobbar med två olika uppdrag samtidigt kan de ofta korsbefrukta varandra och jag hittar inspiration och lösningar till det ena uppdraget i det andra, trots att det handlar om otroligt olika uppdrag. OLIKA TEKNIKER Catharina varierar också tekniken beroende på om hon illustrerar för barn eller för vuxna. För vuxna använder jag ofta tusch, men tar även in alternativa tekniker. För barn målar jag nästan alltid akvarell. MEDITATIVT Catharina tycker ändå bäst om att jobba med bilderboksmanus. Då får jag jobba för mig själv med materialet och behöver inte anpassa mig. Då gör jag stora bilder och det är väldigt meditativt. Det är dock svårt att nå ut med bilderboksidéerna till bokförlagen. Men tillsammans med Solja Krapu har hon gett ut två barnböcker och de båda har idéer om flera böcker i framtiden. Det är väldigt meditativt att jobba med bilderboksmanus LÄSER MYCKET Inspirationen hittar Catharina i andra barnböcker. Eftersom jag har barn läser jag automatiskt mycket barnböcker, men jag har alltid varit intresserad av det. Impulserna kommer också från vad andra gör och från olika medier. MYCKET EFTERFORSKNING Catharina är konstnären bakom årets utställningskort med temat sevärdheter. Uppdraget att göra utställningskort för Posten Åland innebär

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Utställningskorten 2010 har temat sevärdheter och för att kunna göra illustrationerna krävdes mycket efterforskning. ofta extra mycket efterforskningar då motiven på korten ska ha koppling till utställningsorterna. Jag gjorde många sökningar på nätet. Men det var i sig ingenting ovant för mig eftersom jag även annars läser in mig mycket på olika ämnen som jag ska illustrera. SKA OCKSÅ GÖRA FRIMÄRKE Catharina ägnade också en hel del tid till att fundera och tänka och testa innan hon lämnade in sina skisser till Postens frimärksgrupp, som tyckte om vad de såg. Frimärksgruppen uppskattade Catharinas arbete så mycket så 2011 ska hon göra ett frimärke som avbildar beachvolley.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 ANDREAS DIENERT Catharina varierar sina tekniker efter målgruppen. När det gäller bilder för barn jobbar hon ofta i akvarell. Hittills är det frimärket bara i skisstadiet men jag fortsätter på samma sätt som med utställningskorten, berättar Catharina. Jag vill göra riktiga, svulstiga, målade barnböcker VÅGADE INTE DRÖMMA För många konstnärer står möjligheten att göra ett eget frimärke högt upp på önskelistan. Men för Catharina var det inte riktigt så. Frimärken är inte något som jag har tänkt på att jag ens skulle kunna få en möjlighet att göra. Jag har inte ens vågat drömma om det! Istället drömmer hon om att göra flera barnböcker. Barnböcker är min stora kärlek. Jag hoppas få möjlighet att göra många flera egna böcker, jag vill göra riktiga, svulstiga, målade barnböcker!

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Del tre i serien med remmare I februari är det dags för den tredje och sista frankeringsetiketten i serien med remmare. Först ut var remmare enligt det gamla systemet, därefter remmare av system A. Nu är det dags för bojar, det vill säga större remmare. Bojar är flytande sjömärken som är avsedda för navigering och har färger och former som motsvarar remmare. Bojar förekommer ofta i stora fartygsleder. NIO ISBRYTARE I FINLAND På både frankeringsetiketten och på förstadagskuvertet har konstnären Allan Palmer avbildat bojarna i vinterskrud. Isläget runt Åland varierar beroende på vädret från år till år. Finland har nio isbrytare som ser till att passagerar- och lasttrafiken fungerar även vid stränga isvintrar. ÖSTERSJÖLÄNDER HJÄLPS ÅT Vid Finlands norra och östra kuststräckor ligger isen så gott som varje vinter. Blir det ovanligt kalla vintrar så har länderna runt Östersjön sedan 1961 ett isbrytaravtal som innebär att man assisterar varandra vid behov. vintern gjorde att farygen hade ovanligt svårt att ta sig fram. I början av mars fastnade bland annat Viking lines fartyg m/s Isabella och m/s Amorella i isen i Stockholms skärgård. Ålänningarna, som är vana vid flera dagliga färjavgångar till Sverige och fastlandet, fick nu uppleva dagar då det knappt gick någon färja alls allt på grund av isläget. KLARAR SVÅRA ISFÖRHÅLLANDEN Det är ofta packisen, som uppstår då isen driver på grund av hård blåst, som ställer till med problem för fartygen. Fartyg som anlöper finska eller svenska hamnar under vintermånaderna måste inneha en så kallad isklass enligt vilken deras kapacitet att navigera i is har fastslagits. Viking lines fartyg, till exempel, har alla isklass 1A, som innebär att de klarar svåra isförhållanden och is som är tjockare än 50 centimeter. MYCKET IS VINTERN 2010 Innan vintern 2010 var det länge sedan isen låg tjock runt Åland. Men den stränga kylan under senaste Källa: och

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 På förstadagsstämpeln ser vi en boj. REMMARE, BOJAR UTGIVNINGSDATUM KONSTNÄR Allan Palmer SERIENS VALÖRER 0,75; 0,80; 0,85; 0,90 (Portona kan komma att ändras. Det meddelas i så fall i kommande nummer av magasinet.) PRIS FDC 3,85 STORLEK 40,00 x 30,34 mm PAPPER Fluorescens, 105 g/m² TRYCKMETOD 5-färgsoffset TRYCKERI Post Danmark ALLAN PALMER Den åländske konstnären Allan Palmer (f. 1955) har tidigare gjort 25 motiv för Posten Åland. Allan jobbar som skeppare och bildhantverkare och driver det egna företaget A. Palmer Sailing Ab. Han är befälhavare på den nybyggda, svenska briggen Tre Kronor. Han anordnar även charter seglingar med den egna skonerten Nordboen. Förutom den marina verksamheten ägnar han sig åt illustrationsarbeten, layout, teckning, målning och skulptering. På förstadagskuvertet avbildas olika sorters bojar i vintermiljö.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 279 MARIEHAMN 150 ÅR UTGIVNINGSDATUM KONSTNÄR, PORTRÄTT Franz Xaver Winterhalter KONSTNÄR, STADSPLAN Georg Theodor von Chiewitz FORMGIVNING Cecilia Mattsson UPPLAGA VALÖR 1,00 PRIS FDC 1,55 FRIMÄRKETS STORLEK 41 x 53,5 mm MINIATYRARKETS STORLEK 105 x 70 mm PAPPER 110 g/m² PERFORERING 13 per 2 cm TRYCKMETOD 5-färgsoffset TRYCKERI Cartor Security Printing Förstadagsstämpeln föreställer Mariehamns första vapen som fastställdes av tsaren 14 mars 1881 och användes i över 75 år. På miniatyrarket avbildas kejsarinnan Maria Alexandrovna, som har gett namn åt Mariehamn. I bakgrunden ser vi den första stadsplanen över Mariehamn, gjord av länsarkitekt Georg Theodor von Chiewitz. Förutom Mariehamn så har han även ritat stadsplanerna för Lovisa, Björneborg och Nystad i Finland. FRANZ XAVER WINTERHALTER Franz Xaver Winterhalter ( ) var en tysk målare som var känd för sina porträtt av kungligheter. Hans mest kända porträtt föreställer kejsarinnan Eugénie av Frankrike och kejsarinnan Elisabeth av Österrike. Under sin levnadstid blev Winterhalter föga prisad för sina målningar och blev dessutom ofta anklagad för att vara ytlig. Dock var han populär bland kungahusen i England, Frankrike, Spanien, Ryssland, Portugal, Mexico och Belgien. Även efter hans död tog det länge innan hans målningar uppskattades. Först under 1980-talet ställdes hans verk ut vid The National Portrait Gallery i England och vid Petit Palais i Frankrike och idag hänger flera av hans målningar på populära museer i Europa och i USA. Förstadagskuvertet har detaljer från ramen kring porträttet på miniatyrarket.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 Mariehamn 150 år 2011 har det gått 150 år sedan staden Mariehamn grundades. Från att inledningsvis ha varit en liten by med 33 invånare är Mariehamn idag en växande stad där gammalt möter nytt. Det hade länge funnits planer på att grunda en stad på Åland och olika platser hade diskuterats. I samband med byggandet av fästningen i Bomarsund uppstod den första stadsliknande bebyggelsen. I byn Skarpans växte ett litet handelssamhälle upp men i samband med att Bomarsund föll 1854 övergavs även Skarpans. FICK NAMN AV KEJSARINNAN 1859 förordade kejsar Alexander II av Ryssland att en stad skulle grundas invid Svibyviken på Åland. Två år senare utfärdades Hans Kejserliga Majestäts Nådiga Fundationsbref och staden namngavs efter kejsarinnan Maria Alexandrovna. MARIA BLEV 56 ÅR Maria Alexandrovna föddes 1824 i Darmstadt i Tyskland. Hon var gift med Alexander II av Ryssland och mellan 1855 och 1880 var hon Rysslands kejsarinna. Maria hade mycket dålig hälsa och tillbringade stora delar av tiden som kejsarinna utomlands på olika kurorter. Hon avled i lungtuberkulos 1880, 56 år gammal. Förutom Mariehamn har Mariinskijteatern i Sankt Petersburg namngetts efter henne. STADSPLAN I RUTMÖNSTER Mariehamn grundades invid Övernäs by i Jomala socken. Byn bestod då av fyra gårdar och två torp och fanns i närheten av den plats där Mariehamns stadshus finns idag. Länsarkitekt Georg Theodor von Chiewitz gjorde snabbt en fyrdelad stadsplan som byggde på rutnätsmönstret. Meningen var att den nya staden med några få undantag skulle bebyggas med stenhus i flera våningar. Men de första invånarna i staden var så fattiga så efter några år gavs dispens att få bygga trähus istället. EN GÅRD FINNS BEVARAD 1861 bodde 33 personer i byn som då hade blivit staden Mariehamn. Så småningom revs de flesta ursprungliga gårdarna i Övernäs men idag finns en av dem bevarade, Övernässtugan. Läs mera på sidan 34. Källor: och Georg_Theodor_von_Chiewitz och wiki/franz_xaver_winterhalter.

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 277 OCH 278 PASSAGERARFÄRJOR, M/S APOLL0 OCH M/S ALANDIA På förstadagsstämpeln ser vi m/s Apollo. UTGIVNINGSDATUM KONSTNÄR Håkan Sjöström UPPLAGA 2 x VALÖRER 1,50 och 0,80 PRIS FDC 2,85 FRIMÄRKENAS STORLEK 35,4 x 26 mm ARKENS STORLEK 2 x 20 frimärken PAPPER 110 g/m² PERFORERING 13 per 2 cm TRYCKMETOD 4-färgsoffset TRYCKERI Cartor Security Printing Samma fartyg som finns på frimärkena avbildas också på arken. HÅKAN SJÖSTRÖM Konstnären Håkan Sjöström (f. 1933) anses vara en av de främsta marinmålarna i Skandinavien idag. Under hela uppväxten var måleriet viktigt för Håkan. Efter en ekonomexamen fick han jobb på ett varv i Åbo, där han stannade till pensioneringen. Parallellt med arbetet målade han av varvets nybyggen. Håkan har också målat fartygs bilder till flera rederier, bland annat Viking line. Han har därtill gjort illustrationer till tidskrifter och böcker. Vissa marin måleriuppdrag har han kvar ännu. Det här är Håkans femte och sjätte frimärke för Posten Åland. På förstadagskuvertet ser vi fartyget Per Brahe, som byggdes i Köpenhamn i Danmark köptes fartyget av Ångfartygs Aktiebolaget Mariehamn och gick mellan 1937 och 1953 på linjen Åbo Mariehamn Stockholm. Per Brahe skrotades 1955.

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 m/s Alandia och m/s Apollo I februari kommer två nya frimärken i serien med åländska passagerarfärjor. Den här gången får vi se m/s Alandia och m/s Apollo avbildade av konstnären Håkan Sjöström. Alandia byggdes som m/s Bastø i Moss i Norge Efter att ha gått i trafik i Norge under många år, samt använts av de tyska trupperna för transport 1944, kom hon till det nybildade Rederiaktiebolag Eckerö Sedan 1938 fanns det seriösa planer på att starta passagerartrafik mellan Grisslehamn i Sverige och Eckerö. Men kriget kom emellan och planerna återupptogs 20 år senare. FÖRST KOM ROSPIGGEN Rederiaktiebolag Eckerös föregångare, trafikbolaget Grisslehamn Åland, körde 1960 premiärturen med den nya specialfärjan Rospiggen, som dock hade vissa konstruktionsfel och såldes redan 1962 till Italien. TESTADE MÅNGA RUTTER Alandia hade under det första året namnet Alpha och var den första åländska bilfärjan som fungerade enligt principen roll-on-roll-off med bilport i både fören och i aktern. Under Alandias första år experimenterade man med många olika linjer och hon gick bland annat mellan Nystad och Grisslehamn med vissa invikningar till Mariehamn. Man prövade även på trafik till Öregrund i Sverige samt mellan Mariehamn Stockholm och Mariehamn Kapellskär. Så småningom bestämde man sig dock för den nuvarande snabbrutten mellan Grisslehamn och Berghamn i Eckerö. VATTENFYLLDES 4 november 1961 råkade Alpha, som fartyget ännu hette, ut för en olycka. För tungt lastade långtradare hade körts ombord i Nystad utan att besättningen hade fått rätt information. Vid ankomsten till Grisslehamn kantrade fartyget och vattenfylldes. Men tack vare rådigt ingripande av befälhavaren

22 22 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 2011 fortsätter serien med samlarsidor om passagerarfärjorna. De nya bladen placerar du i pärmen som du fick med första beställningen. Har du ännu inte inlett din samling så kan du fortfarande köpa pärmen och samtliga utgivna blad. Alandia kantrade och fick snabbt öknamnet Åland runt och andra i besättningen kunde alla människor ombord räddas. ÅLAND RUNT Alphas kantrande ledde till ett svårt ekonomiskt bakslag för det nystartade rederiet. Dessutom fick färjan snabbt öknamnet Åland runt. Alandia blev ändå den färja som lade den ekonomiska grunden för nya investeringar och hon förblev i rederiets ägo fram till BYGGDES I PAPENBURG Apollo byggdes 1970 av Jos. L. Meyer Schiffswerft i Papenburg, Västtyskland. Samma år som Apollo levererades även två andra fartyg till Viking line, nämligen Viking 1 och Marella. MED BETONING PÅ KOMFORT År 1970 brukar ses som ett märkesår för Viking line. En av orsakerna var att de tre nybyggda fartygen, som var baserade på ett genomgripande nytänkande, levererades. De byggdes alla med högsta skandinaviska klass med särskild betoning på komfort och service för passagerarna. För det andra blev Kapellskärsvägen, som går ut till färjfästet på svenska sidan, upphöjd till Europaväg. Det innebar att bilfärjorna blev en naturlig fortsättning på vägen med samma status av Europaväg. GICK MELLAN SVERIGE OCH FINLAND Apollo gick inledningsvis på linjen Kapellskär Mariehamn Nådendal bytte hon rutt till Stockholm Mariehamn Åbo och slutligen till Stockholm Mariehamn. HETER FORTFARANDE APOLLO Apollo var i trafik för Viking line från maj 1970 till mars 1976, då hon såldes till ett danskt rederi och fick namnet Olau Kent. Fartyget har därefter också seglat under namnen Gelting Nord, Benodet och Corbiére. Mellan 1990 och 2000 ägdes Apollo av Eckerölinjen. Därefter såldes Apollo till Kanada och är fortfarande i trafik för Woodward group med ursprungsnamn Apollo. Källor: Vägen över havet av Per-Henrik Sjöström, sv.wikipedia.org/wiki/ Eckerölinjen, Historien om ett rederi, Eckerö Linjen , utgiven i samband med Eckerölinjens 25-årsjubileum, och

23 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 23 Inges gummor BRYR SIG INTE OM VAD ANDRA TYCKER Både på årets julfrimärke och på julmärkena får vi skratta åt konstnären Inge Lööks lekfulla och humoristiska gummor. I skapandet av gummorna har Inge valt att ge dem en livsfilosofi som hon själv delar: Gummorna bryr sig aldrig om att visa sig duktiga inför andra eller vad andra ska tycka om dem. För dem är det viktigast att de är sig själva och att de har trevligt!

24 24 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN INKKU PAJUNEN Inge Löök är utbildad trädgårdsmästare och jobbade också som det ett tag innan hon började teckna på heltid. Vissa konstnärer hittar sin skaparådra senare i livet, efter att ha prövat på många olika jobb innan. Andra hittar rätt direkt och så var det också för Inge Löök, den finlandssvenska konstnären bakom årets julfrimärke och julmärken. Jag började som femåring skicka in teckningar till den svenska tidningen Allers familjejournal. Tillsammans med sina systrar skickade hon teckning efter teckning till tidningens spalt Unga tecknare. Och under en tid fick vi priser nästan varje vecka. Det var fina leksaker som Inge och hennes syskon inte var bortskämda med i efterkrigstidens Finland. BLEV TRÄDGÅRDSMÄSTARE Under hela sin skolgång ritade Inge mycket. Jag var ganska dålig i skolan och ville inte sitta inne och göra läxorna. Istället var jag antingen ute eller satt och ritade. Tecknandet ledde så småningom till studier vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors där hon blev grafiker. Hon utbildade sig också till trädgårdsmästare och hann jobba som det i fem år innan hon började teckna på heltid i slutet på 1970-talet. ATT VARA TROGEN SIN VÄN För den breda allmänheten har Inge gjort sig känd med hjälp av de glada och tokiga gummorna som hittar på allehanda hyss. De första korten med gummorna kom Jag fick i uppdrag av Röda Korset att göra fyra kort till vändagen (alla hjärtans dag) och jag började fundera över vad vänskap är för mig. Eftersom jag är kvinna ville jag avbilda en kvinna och kom fram till att vänskap är när man är trogen sin vän och man blir gamla tillsammans. Fast Röda Korset tyckte inte om Inges idé med gummorna. Det var nog så annorlunda att illustrera vänskap med hjälp av två gamla tanter. Men efter ett tag fick en representant från det finska kortföretaget Paletti upp ögonen för gummorna och de blev snabbt en stor succé!

25 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 25 JULMÄRKEN 2010 UTGIVNINGSDATUM På julmärkena åker de glada gummorna skidor nedför en backe. KONSTNÄR Inge Löök UPPLAGA ark med 20 självhäftande märken PRIS 3,70 MÄRKENAS STORLEK 23 x 26 mm ARKETS STORLEK 146 x 210 mm PAPPER 110 g/m² TRYCKMETOD 4-färgsoffset TRYCKERI Waasa Graphics INKKU PAJUNEN INGE LÖÖK På årets julmärken får vi träffa samma gummor som på julfrimärket. Med andra ord passar det perfekt med både julmärken och julfrimärket på julkortet. Konstnären Inge Löök är född i Helsingfors 1951 och bor nu i Pernå, öster om Helsingfors. Hon började rita redan som femåring och vann då flera tävlingar i tidningen Allers. Efter att ha påbörjat studier vid Ateneum bytte hon inriktning och studerade vid en trädgårdsmästarskola. Efter 5 år som trädgårdsmästare tog tecknandet åter över och sedan dess har hon jobbat med det på heltid. De populära gummorna föddes 2003 när Inge skulle teckna ett kort för alla hjärtans dag. Årets julfrimärke samt julmärkena är Inges första jobb för Posten Åland.

26 26 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Nu kan du också köpa en kalender med Inges roliga tanter. En av månadsbilderna är densamma som årets frimärksbild. Kalendern för 2011 kan du beställa i Postens webbshop eller med hjälp av beställningsbroschyren. Kalendern kostar 15. VARJE ÅR GÅR MEDEL från försäljningen av Postens julmärken till välgörande ändamål. Årets bidragsmottagare är Ålands räddningshundklubb och Ålands Bruks- och Sällskapshundklubbs sektion Rescue Dog. ÅLANDS RÄDDNINGSHUNDSKLUBB OCH ÅBSK RESCUE DOG är två frivilliga föreningar på Åland som utbildar hundar till godkända räddningshundar. För att få jobba som räddningshund måste hunden ha klarat prov i ruinsök och skogssök eller ruinsök och personspår. Föraren utbildas i första hjälp, orientering, radiokommunikation och efterspaning med skallgångskedjor. Föreningarna samarbetar med polisen, frivilliga sjöräddningen, sjöbevakningen och brandkåren. DE BÅDA FÖRENINGARNA kommer att använda pengarna från julmärkesmedlen till kurser och redskap. GJORDE DEM VÄNLIGA Förebilderna för de två gummorna var två vithåriga gamla tanter som bodde i samma område i Helsingfors som Inge när hon var liten. Tanterna tyckte inte om barn, de tyckte att vi var högljudda och jagade oss på gården. Dessa damer kom, trots det, att bli förebild för de omtyckta gummorna. Jag behöll deras yttre men ändrade deras inre värld, så att de blev vänliga. Varför gummorna har blivit så populära vet inte Inge. Jag har själv svårt att förstå det och är fortfarande förvånad. Kanske det är något som ligger i tiden och att det finns många som tänker på samma sätt som jag.

27 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 27 INKKU PAJUNEN Inges gummor föddes när hon skulle göra vändagskort för Röda Korset. Jag har själv svårt att förstå varför mina gummor är så populära SÅ FICK INGE SITT NAMN: VILL VARA SIG SJÄLVA På julfrimärket har Inge ritat gummorna som lucior. Jag ville lyfta fram luciafirandet som inte är så utbrett i de finska delarna av Finland. På julmärkena åker gummorna skidor nedför en backe i full fart. Gummorna bryr sig aldrig om att visa sig duktiga inför andra eller vad andra ska tycka om dem. För dem är det viktigaste att de är sig själva och att de har trevligt, säger Inge och berättar att det är precis så hon också ser på livet. Inge Löök heter egentligen Ingeborg Lievonen. Redan under sin skoltid ritade hon mycket och ville då ha ett bra namn att signera sina teckningar med. Som tioåring tyckte hon illa om lök och av den anledningen valde hon det som efternamn. För att visa hur obehagligt hon tyckte att det var med lök satte hon till ännu ett ö och så blev namnet Inge Löök, som hon har fortsatt att signera sina teckningar med. TÄNKER EFTER I JULTIDER I jultider uppskattar Inge att ta det lugnt och stanna upp och tänka efter. Det är alltid så mycket stress innan julen, huvudet hinner knappt med det kroppen gör. Då är det viktigt att lugna ner sig och minnas vem man är.

28 28 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Abd-al-Wali från Åland Varför avbildar Posten Åland en orientalist och forskningsresande med det arabiska namnet Abd-al-Wali på ett frimärke? Jo, eftersom han föddes på Åland för 200 år sedan. Hans egentliga namn var Georg August Wallin och han föddes i Sund på Åland 24 oktober Hans föräldrar var överkamrer Israel Wallin från Kumlinge och Johanna Maria Ahrenberg från Eckerö flyttade hela familjen till Åbo, då fadern utnämndes till landskamrer i Åbo och Björneborgs län. BLEV INSPIRERAD 1829 började den då 18-åriga Georg August Wallin sina studier i orientaliska språk vid Helsingfors universitet tog han sin magisterexamen och tre år senare for han till St. Petersburg där han träffade den egyptiske shejken Muhammad Sayyad al-tantawi som med sina berättelser inspirerade Wallin till hans första forskningsresa till Egypten. SA SIG VARA MUSLIM Där stannade han i sex år och reste runt i den arabisktalande världen. För att få acceptans och tillträde till alla ställen så presenterade han sig som en rysk undersåte från Centralasien, muslimen Abd-al-Wali. Wallins utseende var inte typiskt nordiskt, han hade mörkt hår och bruna ögon, vilket, i kombination med hans språkkunskaper, hjälpte honom. Under hela sin tid i arabvärlden skrev han dagböcker och brev men på grund av sin tidiga död ( ) har endast en bråkdel av hans material från forskningsresan publicerats. Men från och med i år utkommer en serie med Wallins texter, utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland. Wallin var väldigt språkkunnig och i materialet och böckerna ingår texter på arabiska, latin, tyska, franska, engelska och svenska. BLAND DE MEST BETYDELSEFULLA Wallin har hittills fått oförtjänt lite plats i historieskrivningen, trots att han, tillsammans med 1800-talets två andra Arabienresande Johann Ludwig Burckhardt och Charles Montague Doughty och 1900-talets Wilfred Thesiger, anses utgöra de mest betydande av samtliga upptäcktsresande på Arabiska halvön. Källa: Georg August Wallin skrifter 1 av Kaj Öhrnberg och Patricia Berg.

29 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 29 På förstadagsstämpeln ser vi Georg August Wallins arabiska namn. 280 ÅLÄNDSKA KOSMOPOLITER, G A WALLIN UTGIVNINGSDATUM KONSTNÄR Robert Wilhelm Ekman UTFORMNING Cecilia Mattsson UPPLAGA VALÖR Världen (0,90 ) PRIS FDC 1,45 FRIMÄRKETS STORLEK 30 x 35,3 mm ARKETS STORLEK 2 x 15 frimärken PERFORERING 13 per 2 cm PAPPER 102 g/m² TRYCKMETOD 5-färgsoffset TRYCKERI Southern Colour Print ROBERT WILHELM EKMAN På framsidan av FDC ser vi en ökenbild, inspirerad av Georg August Wallins alla resor i den arabiska världen. Liksom frimärket har förstadagskuvertet guldtryck. På frimärksarket är gutterparen täckta av orientaliska mönster samt ett utdrag ur Georg August Wallins handskrivna dagboksanteckningar från hans första resa till Orienten. Robert Wilhelm Ekman ( ) var en finsk romantisk porträttmålare samt lärare. Han föddes i Nystad och studerade vid Konsthögskolan i Stockholm. Tack vare resestipendier kunde han jobba i bland annat Holland, Frankrike och Italien och verkade även i Stockholm återvände Ekman till Åbo och jobbade på Åbo ritskola fram till sin död Bilden av Georg August Wallin målade Ekman två år efter Wallins död. Som förlaga använde han en profilteckning som Johanna Ramstedt gjorde när Wallin just hade avlidit. Originalet för frimärksbilden hänger i Helsingfors universitetsmuseum.

30 30 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förstadagskuvert 2010 Helsakskort, Signum, Norden Livet vid kusten (miniatyrark), Mina frimärken Ungdomssegling (miniark), Julen 2010, Head of Christ, Naturmiljöer, Eckerö, Remmare, system A (frankerings etikett), Leksaker från Åland (häfte), Naturmiljöer, Sund, Passagerarfärjor 2010, Europa Barnböcker, Kyrkfönster II, Kyrkfönster I (miniatyr ark), Postvägen, Victor Westerholm, Nu kan du köpa årets förpackning med åländska förstadagskuvert. Förutom samtliga årets frimärken ingår årets serie med frankeringsetiketter med remmare samt årets helsaker av Minna Rundberg. Årets FDC-förpackning finns tillgänglig från och med den 8 oktober och kostar 34.

31 Utställningskort 2010 Frimærkeforum, Roskilde, ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 31 Antwerpia 2010, Antwerpen, Turun kevät 2010, Åbo, Frimynt, Helsingborg, Int. Briefmarkenmesse, Essen, London 2010, London, Nordia 2010, Borås, Int. Briefmarken-Börse, Sindelfingen, Frimärkets dag, Stockholm, Lapoex 2010, Lahtis, Stamps in Svedala, Svedala, SF 2010, Helsingfors, e Salon philatelique d automne 2010, Paris, Förpackningen med utställningskort från 2010 finns till salu från och med 7 november. Temat för årets utställningskort är sevärdheter och konstnär är Catharina Nygård Holgersson. Utställningskorten är försedda med speciellt fram- tagna utställningsfrimärken och stämplade med en utställningsstämpel. Årets förpackning kostar 24,05. Du kan även köpa alla årets utställningsfrimärken i en förpackning. Den innehåller 7 häften och 6 miniark och kostar 88,40.

32 32 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Specialstämplar Ålands guider 40 år 2.10 Ålands judoklubb 40 år 27.4 Mariehamns gymnastik förening 80 år 7.5 Skolmusik Leksaker från Åland (maximikort) 19.6 Postrodden 8.10 Julen 2010 (maximikort) 8.10 Frimärkets dag Varje år uppmärksammas vissa evenemang på Åland med en specialstämpel. I slutet av året utkommer en förpackning med alla specialstämplar. Förpackningen består av kuvert frankerade med åländska frimärken och stämplade med specialstämpeln. Förpackningen kostar i år 11 och finns till försäljning från och med 8 oktober.

33 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 33 Minna visar upp ett collage av en del av de mönster som hon har tagit fram under åren. Besök hos Minna Rundberg I mitten av maj bjöd Posten Åland in trogna frimärkssamlare till en träff hos designern Minna Rundberg, som har gjort årets helsakskort. Minna öppnade sin ateljé i Kungsö, Jomala och berättade bland annat om sin verksamhet och om hur arbetet gick till med att ta fram helsakskorten. Besökarna fick också tillfälle att ställa frågor och Minna signerade sina kort. Under kvällen ordnades också signering. Minna hälsar besökarna välkomna till sin ateljé. I ateljén visar Minna upp sina olika produkter.

34 34 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Ryssland och Åland i unikt samarbete Den historiska kopplingen mellan Åland och Ryssland är glasklar gällande Mariehamns 150-årsjubileum. Miniatyrarket, som utkommer 1 februari, är en unik samutgåva mellan Åland och Ryssland. När Mariehamns stad grundades var Åland och Finland en del av Ryssland. Dessutom fick staden sitt namn av den ryska kejsarinnan Maria Alexandrovna. Det kan du läsa mera om på sidorna 18 och 19. SAMARBETE Sedan tidigare finns det ett gott samarbete mellan Posten Åland och posten i Ryssland då de åländska frimärkena säljs i Ryssland. Nu när även en samutgivning kommer att ske blir samarbetet ännu tätare. SAMMA MINIATYRARK, OLIKA TEXTER Ålands och Rysslands miniatyrark har samma utseende och avbildar kejsarinnan. Skillnaden är att de har olika valörer och olika texter. I anslutning till utgivningen utkommer även en förpackning som innehåller Ålands miniatyrark och förstadagskuvert samt Rysslands miniatyrark och förstadagskuvert. DYRBAR SPECIALUPPLAGA Exklusivt för den här utgåvan är att det av Posten Ålands miniatyrark kommer att tryckas en extra upplaga på miniatyrark med guldprägling. Guldpräglingen finns placerad längs kanterna på miniatyrarket samt på ramen kring bilden av Maria Alexandrovna. Därtill kommer de miniatyrarken att vara numrerade. Priset är 15 och den begränsade upplagan gör att den här produkten blir väldigt dyrbar och unik. Det görs även en speciell guldupplaga av den ryska varianten av miniatyrarket.

35 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 35 Utgivningar 2011 KALENDER 1 februari Remmare, bojar Frankeringsetikett 1 februari Passagerarfärjor 2 frimärken 21 februari Mariehamn 150 år 1 miniatyrark 1 april Åländska kosmopoliter 1 frimärke 9 maj Europa Skogar 1 frimärke 9 maj Skogar 1 maximikort 9 maj Åländsk sommar 3 helsakskort 9 maj Superhjältar Häfte, 9 frimärken, 3 olika motiv 9 maj Superhjältar 3 maximikort 7 juni Åländska äpplen 2 frimärken 7 juni Chips 1 frimärke 16 augusti Mina frimärken, Beachvolley Miniark med 8 frimärken, 1 motiv 16 augusti Beachvolley 1 maximikort 28 september Naturmiljöer från Åland, Kökar och Jomala 2 frimärken 7 oktober Julen frimärke 7 oktober Julmärken Ark med 20 självhäftande märken Leveranser och stopptider LEVERANS- NUMMER STOPP FÖR ABOÄNDRING LEVERANS INNEHÅLL mars april Frankeringsetikett, Passgerarfärjor, Mariehamn 150 år (miniatyrark), Åländska kosmopoliter maj juni Europa, helsakskort, Superhjältar (häfte), Åländska äpplen, Chips, 4 maximikort september oktober Mina frimärken (miniark), Naturmiljöer Kökar och Jomala, Julen, 1 maximikort oktober november Årssats, julmärken, förpackningar, juldekorationer, årsblad m.m Övriga abonnemangsleveranser (OBS! PRELIMINÄRA LEVERANSTIDER) PRODUKT LEVERANS PRODUKT LEVERANS Myntförpackning 2011 februari Ålands frimärken berättar november Samlarsidor, passagerarfärjor februari Sepac-förpackning november Samlarbil nr 24 maj Konsttallrik nr 16 december Frimärksklocka nr 9 juni Samlarbil nr 25 december Konsttallrik nr 15 juni

36 36 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN KALENDER Mässor 2011 Posten Åland deltar i följande mässor under året. Uppgifterna är preliminära och tillägg kommer att göras. Detta meddelas på posten.ax och i nästa nummer av Ålandsposten Frimärken. TURUN KEVÄT INT. BRIEFMARKENMESSE JF50V. FRIMÆRKEFORUM Åbo, Finland Essen, Tyskland Träskända, Finland Danmark, mars 5 7 maj 7 9 oktober 4 6 november NORDIA 2011 PHILANIPPON 2011 INT. BRIEFMARKENBÖRSE Jyväskylä, Finland Yokohama, Japan Sindelfingen, Tyskland, 1 3 april 28 juli 2 augusti oktober På samtliga mässor finns ett utställningskort, ett utställningsfrimärke samt en utställningsstämpel. Temat för 2011 är bakverk och konstnär är Alexander Lindén. Specialstämplar 2011 Följande evenemang har hittills beviljats specialstämplar under 2011: 9.5 SUPERHJÄLTAR (MAXIMIKORT) JUNI POSTRODDEN 9.5 SKOGAR (MAXIMIKORT) 7.10 FRIMÄRKETS DAG 16.8 BEACHVOLLEY (MAXIMIKORT) Tillägg kan komma att göras under året. Dessa meddelas i kommande nummer av magasinet samt på På hemsidan kan du också se bilder av specialstämplarna. Helgstängt Posten Åland Frimärken håller stängt följande helgdagar: SJÄLVSTÄNDIGHETSDAGEN JULAFTON TRETTONDAGEN 6 december 24 december 6 januari Nästa magasin Nästa nummer av Ålandsposten Frimärken utkommer i april maj 2011.

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förr var jag mer slaviskt bunden till hur djuren exakt såg ut men det är skönt att idag kunna frigöra sig och jobba mera enligt fantasin, även om jag lägger stor vikt vid att

Läs mer

fångar dagen sådde symboliska frön da vinci-metoden

fångar dagen sådde symboliska frön da vinci-metoden Jag tänker inte låta cancern stoppa mig i mitt liv. Jag har inte tid med det, jag har ju så mycket som jag vill göra. Det var tankar som stärkte Håkan Sandberg, konstnären bakom frimärket Blå bandet, när

Läs mer

Facit (Michel) Pfr Stpl Facit (Michel) Pfr Stpl Facit (Michel) Pfr Stpl STF nr ** o STF nr ** STF nr ** o

Facit (Michel) Pfr Stpl Facit (Michel) Pfr Stpl Facit (Michel) Pfr Stpl STF nr ** o STF nr ** STF nr ** o STF nr ** Allmogebåt, 1984-86 1 ( 1 ) 1:- 1:- 2 ( 2 ) 1:- 1:- 3 ( 3 ) 2:- 2:- 8 ( 8y ) 1:- 1:- 9 ( 9y ) 2:- 2:- 14 ( 14 ) 2:- 2:- Serie/Set/Satz (6) Olika motiv, 1984 4 ( 4 ) 2:- 2:- 5 ( 5 ) 6 ( 6 ) 1

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Samla Ålands frimärken

Samla Ålands frimärken Samla Ålands frimärken Åland ett självstyrt örike Innehåll Åland 3 Landskapet Åland är ett självstyrt demilitariserat örike som ligger i Östersjön, mellan Finland och Sverige. Besök oss på internet Här

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 Inspireras av höstens samlarprodukter nr 3 2015 svenska

frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 Inspireras av höstens samlarprodukter nr 3 2015 svenska frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 nr 3 2015 svenska Inspireras av höstens samlarprodukter frimärken Telefon Från Finland: 018 636 639 Från utlandet: +358 18 636 639 Telefontid (finsk tid):

Läs mer

Nordens Nyheter. Nummer 1. Lite info om lägret. Päiväuusi syr igen. Janni gillar läger. Hela tidningen. Sidan 4. Sidan 3. Lördagen den 30.6.

Nordens Nyheter. Nummer 1. Lite info om lägret. Päiväuusi syr igen. Janni gillar läger. Hela tidningen. Sidan 4. Sidan 3. Lördagen den 30.6. Nordens Nyheter Nummer 1 Lördagen den 30.6.2012 Vår kungliga lägerchef Sabina Holopainen aka Drottningen av Åland berättar om sitt första läger och vad hon gör som lägerchef. Dessutom berättar drottningen

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

NR 2 2009 SVENSKA ALLAN KOMBINERAR TVÅ YRKESROLLER. www.posten.ax

NR 2 2009 SVENSKA ALLAN KOMBINERAR TVÅ YRKESROLLER. www.posten.ax NR 2 2009 SVENSKA ALLAN KOMBINERAR TVÅ YRKESROLLER www.posten.ax Vi syns på mässan! Att vara nära kunden och ge en personlig service. Att känna igen kunden, inte bara till utseendet utan många gånger också

Läs mer

NR 1 2010 SVENSKA ÅSA KAN INTE TÄNKA SIG ETT LIV UTAN BÖCKER. www.posten.ax

NR 1 2010 SVENSKA ÅSA KAN INTE TÄNKA SIG ETT LIV UTAN BÖCKER. www.posten.ax NR 1 2010 SVENSKA ÅSA KAN INTE TÄNKA SIG ETT LIV UTAN BÖCKER www.posten.ax ÅLAND+MACAO=SANT Två små, autonoma regioner på varsin sida av jordklotet har hittat varandra. Just före årsskiftet undertecknades

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck 1 en av skaparna av mulle meck Jens Ahlbom illustratör, tecknare och barnboksförfattare 2 3 inledning Mulle Meck George Johansson/Jens Ahlbom Foto: Monika Franzon I hjärtat av Hudiksvall i norra Sverige

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar.

Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar. NYHETSBREV FRÅN GÖRAN ADLÉN tankar om TRENDER juli 2010 Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar. När du gör saker, se till att göra det så lustfyllt som det bara går!

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Tranås/Ydre Släktforskarförening

Tranås/Ydre Släktforskarförening Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2012 2 Ordförande har ordet Så har vi då återigen gått in i ett nytt år. Ett nytt år med nya utmaningar, med nya trender och nya drömmar. I år kanske

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 HANTVERKSKAMMAREN Magiska figurer Trollkulorna har många ansikten. HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 SNART ÄR DET JUL Hösten rullar på och nu är det bara en månad kvar till Skyltlördag julens

Läs mer

Skeppspost i Åbo Skärgård fram till 1960-talet

Skeppspost i Åbo Skärgård fram till 1960-talet Skeppspost i Åbo Skärgård fram till 1960-talet karta 1 Innehåll Milstolpar i ångbåtstrafiken Post med ångbåtar, fråmst Åbo södra skärgård Skeppspoststämplar Båtfigurstämplar Figurstämplar Namnstämplar

Läs mer

Happy Valentine s day

Happy Valentine s day SC-0014 Happy Valentine s day Let love bloom! Snart är det Alla Hjärtans Dag! Passa på att skicka ett kort eller ge bort en liten gåva till dina nära och kära! Av materialet du fått kan du bland annat

Läs mer

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET NYTT FRÅN NR 9 JULI 2017 SVENSKA FDC SÄLLSKAPET FDC med Magasin Copenhagen vinjett Det stora danska varuhuset Magasin du Nord i Köpenhamn inrättade i mitten av 1940-talet en avdelning för filateli. Inriktningen

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON FÖRSLAG PÅ FRÅGOR OCH AKTIVITETER VAR ÄR MIN KOMPIS? Att Prick blev rädd när Fläck var borta är fullt förståeligt. Att tappa bort sin vän kan skrämma både liten

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Personporträtt av Telegrafist Stig-Åke Wallin Född i Bengtsfors 1933.

Personporträtt av Telegrafist Stig-Åke Wallin Född i Bengtsfors 1933. Personporträtt av Telegrafist Stig-Åke Wallin Född i Bengtsfors 1933. Stig-Åke Wallin på 1960-talet. Skrivet av Sven-Erik Nyberg 2013-07-29. seonyberg@gmail.com 1 Stig-Åke Wallin var kanske den mest språkbegåvade

Läs mer

FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUXEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken

FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUXEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken 4 25 66 86 FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken Nästa söndag kommer Pettson hit till Tipspromenaden

Läs mer

Varför är det viktigt att ditt barn läser?

Varför är det viktigt att ditt barn läser? LUST ATT LÄSA Många av oss föräldrar drar en lättnadens suck när barnen lärt sig läsa och vill börja läsa själva. Och visst är det en milstolpe att fira, men även efter detta har du möjlighet att uppleva

Läs mer

frimärken Nya segelfartyg drar ut på världshaven sid 4 Slutförsäljning - rabatt på ditt köp sid 20 nr 4 2015 svenska

frimärken Nya segelfartyg drar ut på världshaven sid 4 Slutförsäljning - rabatt på ditt köp sid 20 nr 4 2015 svenska frimärken Nya segelfartyg drar ut på världshaven sid 4 nr 4 2015 svenska Slutförsäljning - rabatt på ditt köp sid 20 frimärken Telefon från finland: 018 636 639 från utlandet: +358 18 636 639 Telefontid

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Den vackra konsten. Gåvor

Den vackra konsten. Gåvor Den vackra konsten Grafisk konst (i alla former) är ett exklusivt jobb. Det har jag lärt mig genom åren. Det är ett riktigt hantverk; man kan inte ta hjälp av elektroniken, utan man måste sköta allt med

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN 02-2012 Ålands Brand och Räddningsförbund MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN I väntan på solen Hej alla kårer! Enligt kalendern har vi redan haft sommar en månad nu, men både värme och sol har hittills

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Hej svejs bland tackel och tåg.

Hej svejs bland tackel och tåg. Nr 2 2009 Årgång 27 Hej svejs bland tackel och tåg. Detta blir den sista tidning, som kommer från min dator. Jag har skrivit i tidningen sedan 1996. Det känns som om nya idéer och bättre datakunskaper

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

INNEHÅLL. Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA. Sid 3. Intervju med Ms Ekholm. Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst?

INNEHÅLL. Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA. Sid 3. Intervju med Ms Ekholm. Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst? Nr 1 INNEHÅLL Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA Sid 3. Intervju med Ms Ekholm Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst? Sid 6-7 Vad tyckte eleverna om teatern Tant Meier? Sid

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Nr 1 2014. Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR

Nr 1 2014. Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR N KLUBBE Nr 1 2014 Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR 1 Hej! V isst är det skönt att våren verkar vara tidig i år och på väg med stormsteg! Redan nu kan man promenera i skogen och lyssna

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

EWK-PRISET TILL SAAD HAJO FIRADES MED SAMTAL OM SATIR OCH YTTRANDEFRIHET

EWK-PRISET TILL SAAD HAJO FIRADES MED SAMTAL OM SATIR OCH YTTRANDEFRIHET EWK-PRISET TILL SAAD HAJO FIRADES MED SAMTAL OM SATIR OCH YTTRANDEFRIHET Satir är ett globalt språk som öppnar för samtal mellan meningsmotståndare. Samtidigt är balansen skör för att inte falla över i

Läs mer

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Bokmärken Pappersdockor Bonader Redaktörer Kerstin Bergengren Anne-Marie Jacobsson Av samma författare har Atremi AB även givit ut följande böcker: Svenska bokmärken

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt)

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Följande test är avsett för att du själv ska kunna bedöma vilken nivå/kurs i Svenska för utbytesstudenter som är lämplig för dig. I slutet av testet kan du

Läs mer

Om LasseMajas Detektivbyrå:

Om LasseMajas Detektivbyrå: Om LasseMajas Detektivbyrå: Diamantmysteriet 2002, Hotellmysteriet 2002, Cirkusmysteriet 2003, Cafémysteriet 2003, Mumiemysteriet 2004, Biografmysteriet 2004, Tågmysteriet 2005, Tidningsmysteriet 2005,

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT Blandade resultat Nu var det riktigt länge sedan jag fick iväg någon rapport om hur skoteråkandet går för min del. Jag kan väl säga att det varit mer än fullt upp med arbete, familj, garagetid och träning/tävling.

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Vad erbjuder Gunilla och G-kraft Akupressur? Jag gör behandlingar utifrån traditionell kinesisk medicin. Akupressur Öronakupunktur Koppning/koppningsmassage

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Svenska - Läxa ORD att kunna förklara

Svenska - Läxa ORD att kunna förklara Svenska - Läxa ORD att kunna förklara Substantiv är namn på ting; t ex boll och ring Adjektiven sen oss lär hurudana tingen är Verb det är vad man kan göra; skriva läsa, se och höra Ordklasser som vi lärt

Läs mer

SURREALISTISKA 18 Bo Lundwall är konstnären SURREALISTISKA MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET. posten.ax

SURREALISTISKA 18 Bo Lundwall är konstnären SURREALISTISKA MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET. posten.ax NR 2 2012 SVENSKA 12 2013 uppmärksammas Ålands konstmuseums 50-årsjubileum med ett frimärke av Guy Frisks tavla Längtan. 14 S/s Ålandsfärjan utkommer på ett frimärke i serien Passagerar färjor i februari.

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

www.posten.ax Andreas Dienert har gjort årets humoristiska julmärken. Även i år kan du delta i ett lotteri i samband med julmärkena!

www.posten.ax Andreas Dienert har gjort årets humoristiska julmärken. Även i år kan du delta i ett lotteri i samband med julmärkena! S V E N S K A www.posten.ax Andreas Dienert har gjort årets humoristiska julmärken. Även i år kan du delta i ett lotteri i samband med julmärkena! SID 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 AX-22101 MARIEHAMN

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Liknelsen om talenterna 33:e söndagen under året (årgång A) 16 november 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, 19-21 (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Det blir nämligen

Läs mer

Riksdagsvalet 2011. Kenth Häggblom, statistikchef Tel 25497. Val 2011:1 3.5.2011

Riksdagsvalet 2011. Kenth Häggblom, statistikchef Tel 25497. Val 2011:1 3.5.2011 ' Kenth Häggblom, statistikchef Tel 25497 Val 211:1 3.5.211 Riksdagsvalet 211 Lägre valdeltagande Valdeltagandet på Åland i årets riksdagsval var 51 procent, vilket var 6 procentenheter lägre än 27. Kvinnornas

Läs mer

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder Pictogram för dem som behöver kommunicera med bilder Bilder kan se olika ut beroende på vad de ska ha för funktion i kommunikationen. Berättar man om när man varit i sin sommarstuga kan en fotografisk

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer