SURREALISTISKA 18 Bo Lundwall är konstnären SURREALISTISKA MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET. posten.ax

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SURREALISTISKA 18 Bo Lundwall är konstnären SURREALISTISKA MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET. posten.ax"

Transkript

1 NR SVENSKA uppmärksammas Ålands konstmuseums 50-årsjubileum med ett frimärke av Guy Frisks tavla Längtan. 14 S/s Ålandsfärjan utkommer på ett frimärke i serien Passagerar färjor i februari. MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET MED EN FÖRKÄRLEK FÖR DET SURREALISTISKA SURREALISTISKA 18 Bo Lundwall är konstnären bakom ett WWFhäfte med fyra olika fågelarter. posten.ax

2 2 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Trilogi med WWF-fåglar Först var det berguvar (1996), sedan kom alförrädaren (2001) och nu är det dags för nästa omgång WWF-frimärken från Åland med fåglar som motiv. Den utkommer fyra utsökta frimärken med två lommar och två doppingar, målade av Bo Lundwall, en av Sveriges mest kända fågelkonstnärer. Idén till lommar kom egentligen från lomfantasten Sandi Fuchs i Finland, som under flera års tid påminde oss om fåglarna. Att dessutom få WWF med i utgivningen ger en ytterligare fjäder i hatten för frimärkena. Åland har ett hundratal insjöar, de flesta på norra Åland. Här hittar den intresserade flera olika fågelarter och bland dem även arterna som är avbildade på frimärkena. Anita Häggblom AFFÄRSOMRÅDESCHEF POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TELEFON Från Finland: Från utlandet: Telefontid: mån fre I juli mån fre FAX Från Finland: Från utlandet: INTERNET Nordenfrimärken: E-POST POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB 1100 AX MARIEHAMN ÅLAND, Finland BESÖKSADRESS Flygfältsvägen10 Sviby, Jomala REDAKTION Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEXT Katja Rikberg LAYOUT Cecilia Mattsson PRODUKTION Posten Åland Ab Waasa Graphics OMSLAGSBILD John Häggblom Innehåll Ledare 2 Nyheter 3 Mångsidiga Jonas 4 Fåren på våren 11 Ålands konstmuseum 50 år 12 Den första Ålandsfärjan 14 Posten stöder Rosa bandet 16 Trävettar med alfågel 17 Från rödhakar till elefanter 18 Julmärken hjälper 23 FDC Utställningskort Specialstämplar Kalender 27 Vi reserverar oss för ändringar i informationen.

3 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 3 NYHETER Byte av telefonnummer JULSTÄMPEL Även i år kan du skicka dina julhälsningar och andra försändelser via Åland och få dem stämplade med en speciell julstämpel. Julstämpeln finns tillgänglig från 15 november till 31 december Den fungerar som en vanlig datumstämpel men med ett juligt motiv. Du som vill ha dina försändelser stämplade med julstämpeln kan skicka dem till: Posten Åland Frimärken, PB 1100, AX MARIEHAMN, Åland. Märk kuvertet med Julstämpel. Kom ihåg att försändelserna ska vara försedda med åländska frimärken. Servicenumret (som tidigare har funnits tillgängligt för våra kunder i Finland) har tagits ur bruk sedan 1 juni. Istället kan du som bor i Finland kontakta oss på Posten Åland Frimärken på telefonnumret Skicka in e-postadress, vinn paket För att ta del av vårt nyhetsbrev med aktuella erbjudanden, nyheter och evenemang önskar vi att du skickar oss din e-postadress. Då deltar du även i utlottningen av 5 stycken hemliga paket som innehåller filateliprodukter till ett värde av 50! Skicka in din e-postadress senast och märk det Hemligt paket till Vinnarna meddelas personligen samt på vår hemsida

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN MÅNGSIDIGA JONAS Jonas Wilén är en etablerad konstnär på Åland som under sina 20 år som konstnärligt aktiv på heltid har hunnit göra många olika saker, däribland frimärken, bokillustrationer, scenografi och en fontän. Idéerna för framtiden är ändå många, och drömmotivet för ett frimärke är av det lite mer udda slaget. Konstnären Jonas Wilén är ursprungligen från Eckerö men bor nu i Mariehamn med sin familj. Ateljén finns dock kvar i Eckerö och där har han även utställningshall och ramverkstad.

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 Jonas Wilén har hittills gjort sex frimärken för Posten Åland och ett flertal olika filateliprodukter, bland annat årets utställningskort med temat Stadsvapen. Vi tog tillsammans med Jonas en titt på frimärkena och bad honom berätta om dem. MIDSOMMAR (EUROPA), UTKOM 1998 Det här var det första frimärket jag gjorde och uppdraget var tydligt från Postens håll. Jag gjorde ett flertal olika utkast och till sist bestämde vi oss för det här. I efterhand ser man att stilen liknar min farbror Tages (Wilén, även han konstnär), vilket också efterfrågades. CIRKUS (EUROPA), UTKOM 2002 På det här frimärket ville jag ge en positiv bild av cirkusen och valde att göra en elefant. Dock kan det ju vara lite problematiskt med djur på cirkus så jag JOHN HÄGGBLOM

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Man utvecklas ju hela tiden. valde att göra en ung och glad elefant, och tänkte mig att den blev frisläppt efter att den hade uppträtt, beskriver Jonas, lite skämtsamt, men även med ett uns av allvar. SEMESTER (EUROPA), UTKOM 2004 Det här var ett friare tema och jag gjorde ett flertal olika skisser där alla på olika sätt föreställde en båt i en naturhamn. OS, UTKOM 2004 Reglerna kring OS-frimärket var ganska hårda, speciellt OS-ringarna fick inte behandlas hur som helst och frimärket kontrollerades av OS-kommittén innan det godkändes. Det var dock extra kul att göra ett OS-frimärke och det fanns en utmaning i motivet. Det var inte det lättaste att avbilda den stora stadion i litet format. TJEJFOTBOLL, UTKOM 2007 Tjejfotboll var ett roligt frimärke att göra. Som gammal fotbollsspelare var det kul att avbilda en kroppsfint, berättar Jonas, som inte behövde göra någon efterforskning innan han tog fram motivet allt fanns i huvudet. BIOGRAFVERKSAMHETEN 100 ÅR, UTKOM 2009 Med det här frimärket fick jag fria händer och valde själv att avbilda den första filmkyssen. Hattarna på publiken använde han som en tidsmarkör. Det fanns inget referensmaterial från Ålands första biograf, vilket var lite skönt. Då kunde jag Jonas har hittills gjort 6 olika frimärken för Posten Åland. Det första utkom skapa en egen bild och det finns inga bilder eller liknande att dubbelkolla mot. SER EN UTVECKLING När han ser tillbaka på frimärkena ser han sin egen konstnärliga utveckling och skillnaden mellan första frimärket 1998 och det senaste, som utkom 2009, är tydlig. Jag tycker bäst om Biografverksamheten 100 år, och det känns bra att det är så, säger han. Han medger att han ofta kan hitta fel i konstverk som han har gjort tidigare och känner att han idag skulle göra saker annorlunda. Men jag accepterar det ändå, man utvecklas ju hela tiden.

7 JOHN HÄGGBLOM ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 Jonas jobbar med både illustrationer och måleri och helst vill han ha en balans mellan dem. Då är han som mest kreativ.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UTMANING ATT FÅ DEM LEVANDE Årets utställningskort med stadsvapen var överraskande kul att göra, menar Jonas. Och ändå var ju motiven väldigt styrda. Det som ändå var en utmaning var att få vapnen, som inte bara består av blockfärger och är plana, utan har struktur, att se levande ut. För att ta reda på hur alla städers vapen såg ut så använde han Google, men var också noga med att dubbelkolla motiven. Speciellt vapnen för Paris och Essen var det extra jobb med, eftersom de är så detaljerade, till skillnad från exempelvis Stockholm. Eftersom Beijing inte hade något stadsvapen valde Jonas, i samråd med frimärksgruppen, att avbilda en drake, då 2012 är drakens år. Det var lite som lök på laxen att få göra ett så annorlunda motiv, beskriver Jonas det. TRADITIONSTYNGT FRIMÄRKSJOBB Det här är inte första gången Jonas målar utställningskort gjorde han 10 kort med byggnader. Det var kul att hitta olika landmärken för städerna och att avbilda dem i en udda vinkel. Skillnaden mellan att göra frimärken och utställningskort är flera. En tydlig skillnad är att det med korten handlar om många motiv, vilket är spännande. Frimärksjobbet är ju dock mera traditionstyngt och därigenom roligare. ÅNGRAR SIG INTE Jonas är idag 38 år men har, trots sin unga ålder, hunnit jobba som konstnär på heltid i cirka 20 år. Att ta beslutet att ägna sig åt sitt konstnärskap på heltid var en kombination av slump och planering. Jag gick en ettårig linje på konstskolan Basis i Stockholm i början av 1990-talet och tanken var att jag skulle fortsätta. Men i samband med det fick jag många utställningar som avlöste varandra och allt rullade på. Att han valde att satsa helhjärtat på sitt konstnärskap ångrar han inte. Vi konstnärer är oftast extremt konservativa och ovilliga att ge upp. Vi tar nog hellre ett jobb på sidan av om det skulle behövas, än att sluta helt. Det var lite som lök på laxen att få göra ett så annorlunda motiv. JOHN HÄGGBLOM Jonas drömmer om att få tid över och kunna göra en samling målningar som han sedan presenterar för gallerier i Stockholm och Helsingfors, för att även få in en fot där.

9 PARIS SALON D AUTOMNE 2012 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 JOHN HÄGGBLOM HÄMEENLINNA TAVASTEX 2012 HELSINGFORS FRIMÄRKSMÄSSAN RKSM MÄS 2012 Till varje mässa som Posten Åland deltar i görs även ett utställningsfrimärke. Frimärkena föreställer detaljer från utställningskorten. JONAS WILÉN Här ser vi fyra av årets 13 utställningskort med temat stadsvapen. Eftersom Beijing inte hade något stadsvapen avbildades istället en drake, då det 2012 är drakens år i Kina. Konstnären Jonas Wilén är född i Eckerö Han började sin bana som serietecknare och hade sin utställningsdebut redan Sedan dess har han haft ett flertal separatutställningar, både på Åland och i resten av Norden. Jonas arbetar oftast med olja på duk, i olika format och med olika teman, både föreställande och helt abstrakta. Han har bland annat arbetat som illustratör för dags- och veckopress, gjort omslag för böcker, cd-skivor och andra publikationer och trycksaker. Jonas har tidigare gjort frimärkena Midsommar (1998), Cirkus (2002), Semester (2004), OS (2004), Tjejfotboll (2007) och Biografverksamheten 100 år (2009) samt utställningskorten 2002 för Posten Åland.

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN JOHN HÄGGBLOM Drömfrimärksmotivet för Jonas är ett djurmotiv och han skulle gärna hitta på nya djurarter. VILL KOMBINERA Idag kombinerar han illustrationsuppdrag med direkta måleribeställningar, även om illustrationsuppdragen tenderar att ta över. Bäst är det för mig när jag har en kombination av illustrationsuppdrag och måleri, då ger de kraft och energi åt varandra. Men om illustrationsjobben tar över blir det tråkigt, förklarar han. Teknikmässigt jobbar han oftast med olja och teckning, där han ser det senare som grunden till allt. Men jag skulle gärna syssla mera med skulpturer. Dessutom har jag just köpt en grafikpress och ska börja med det i vinter. Grafiken ligger väldigt nära tecknandet, så det ser jag fram emot. EN BARNSLIG POJKDRÖM Beställningsarbetena är oftast ganska styrda och Jonas kan ibland önska att han skulle ha tid att göra flera målningar utan beställning. Jag drömmer om att få tid att göra ett antal målningar och sedan presentera dem för olika gallerier för att kunna visa dem utanför Åland, i exempelvis Stockholm eller Helsingfors. Att ställa ut sina alster är ändå inget nytt för Jonas, som har haft utställningar i hela Norden samt i Italien. Han beskriver det som en barnslig pojkdröm att komma ut i världen med sin konst, men säger samtidigt att han alltid har varit dålig att prata för sig själv. Jag är absolut ingen streber, utan jobbar mera inåt än utåt. På Åland är han ändå en väldigt etablerad och känd konstnär, vilket har gett honom varierande uppdrag som exempelvis att illustrera böcker, ta fram logotyper, göra scenografier och bygga ett permanent vattenkonstverk. VILL GÖRA DJURMOTIV Senast Jonas gjorde ett frimärke var 2009 och han skulle gärna göra flera i framtiden. Om kurvan fortsätter som den har gjort hittills så skulle det vara roligt att göra ett ännu bättre frimärke. Det är roligt att jobba i ett så litet format som frimärken är. Drömfrimärket skulle ha ett djurmotiv, och han skulle gärna vilja få hitta på nya djurarter. Jag har en förkärlek för det surrealistiska och lätt bisarra, förklarar han med ett leende.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 HELSAKSKORT, VÅREN UTGIVNINGSDATUM Fåren på våren 2013 utkommer helsakskorten i april eftersom temat för de tre korten är Våren. Konstnären bakom korten är en ny bekantskap för Ålandspostens läsare. Hon heter Ammi Krogius och har valt att symbolisera våren med glada får. KONSTNÄR Ammi Krogius UPPLAGA 3 x PRIS 1,90 /helsak 5,70 för tre helsaker STORLEK 105 x 148 mm PAPPER Chromocard 240 g TRYCKMETOD 4-färgsoffset Jag har alltid älskat att måla får. Jag bodde i södra Frankrike i 25 år och drev en keramikbutik tillsammans med min man. Även där gjorde jag får på bland annat lampskärmar, skulpturer och karaffer, berättar Ammi. Det hon gillar med fåren är att de liksom människorna är flockdjur. HUMORISTISK TON Fåren på helsakskorten är alla leende och lite busiga. Jag har nästan alltid en humoristisk ton i mina bilder. Att göra sorgliga motiv ligger inte i min natur, säger Ammi. Förutom glada motiv för exempelvis kort målar Ammi även mera spontant. Det handlar då inte om abstrakta motiv men jag målar mera det som kommer sponant, förklarar hon. AMMI KROGIUS Konstnären Ammi Krogius är född 1947 i Sverige men uppvuxen i Finland och har gått en treårig keramiklinje på Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Under 25 år bodde hon i södra Frankrike och drev där en keramikbutik tillsammans med sin man. Efter att hennes händer blev sjuka av keramik arbetet bytte hon bana och började istället måla. Sedan 1999 bor hon i Mariehamn. Det här är Ammis första uppdrag för Posten Åland. Helsakskorten föreställer glada får som njuter av våren. Även porto betalt-symbolerna samt förstadagsstämpeln är vårinspirerade.

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Ålands konstmuseum 50 år 2013 fyller Ålands konstmuseum 50 år och det uppmärksammas med ett frimärke. Motivet till frimärket valdes genom en omröstning bland sju av konstmuseets konstverk och allmänheten fick sedan utse sin favorit. Omröstningen anordnades under våren 2012 och de sju konstverken som man kunde rösta på var tavlor av Henrik Nylund, Guy Frisk, Sigrid Granfelt, Robert Hancock, Hildur Stenbäck, Ture Bengtz och Johan Scott. De sju konstverken finns alla i konstmuseets samlingar och var utvalda av en sakkunnig grupp. LÄNGTAN VANN MED 42 PROCENT Omröstningen genomfördes på Ålands konstmuseum, via Postens hemsida samt på postkontoret i Mariehamn och totalt röstade personer. Vann gjorde Guy Frisks tavla Längtan med hela 42 procent av rösterna. Längtan är en av konstmuseets mest efterfrågade verk i samlingarna. Målningen förmedlar en meditativ kraft som fångar besökarna och lockar dem att återvända till verket. Konstverket är målat med olja på pannå och måtten är 103 x 120 cm. Längtan ingår i en lång serie bilder, runt 400, där den sista målningen heter Glömskans hav. SPRIDER KUNSKAP OM ÅLÄNDSK KONST Initiativet till ett museum för konst togs 1955 av Ålands konstförening. Landskapsstyrelsen tillsatte två år senare en inköpsnämnd för konst och denna konstnämnd förde tillsammans med konstföreningen frågan till ett slutligt avgörande och Ålands konstmuseum grundades Konstmuseets samlingar koncentreras till konst med åländsk anknytning i vid bemärkelse. Samlingarna kompletteras årligen. Ålands konstmuseum ägs och förvaltas av Ålands landskapsregering. Till de grundläggande uppgifterna hör att sprida kunskap om åländsk konst, att verka stimulerande på konstnärliga aktiviteter och att öka intresset för ämnesområdet. Källa:

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN ÅLANDS KONSTMUSEUM 50 ÅR På förstadagsstämpeln ser vi Ålands konstmuseums logotyp. UTGIVNINGSDATUM KONSTNÄR Guy Frisk UPPLAGA VALÖR Världen (1,00 ) PRIS FDC 1,60 FRIMÄRKETS STORLEK 36,25 x 31,5 mm ARKETS STORLEK 2 x 15 frimärken PERFORERING 13 per 2 cm PAPPER 102 g/m 2 TRYCKMETOD 4-färgsoffset TRYCKERI Joh. Enschedé Stamps På förstadagskuvertet avbildas Ålands museum, där även Ålands konstmuseum finns. Bilden är målad av före detta stadsarkitekten Folke Wickström, som även gjorde frimärkena i häftet Arkitektonisk nostalgi (utgivningsdatum ). På gutterparstrippen finns samma bild som på förstadagskuvertet. Även Ålands konstmuseums logotyp avbildas på två olika ställen. GUY FRISK Konstnären och grafikern Guy Frisk föddes 1934 i Lovisa i sydöstra Finland och bor idag i Lumparland på Åland. Han är utbildad vid Konstindustriella läroverket och Konstakademi skolan i Helsingfors och flyttade till Åland på 1960-talet. Guy Frisk är en väldigt produktiv målare som började som surrealist i en abstrakt stil, som ofta gestaltades i collageteknik eller monotyper. Tidigt ägnade han sig åt relativt konventionella akvareller, som så småningom skulle följas av en mängd tekniskt fulländade alster i samma genre. Han jobbade som teckningslärare i Ålands lyceum under 17 år och efter att han slutade har han ägnat sig åt den egna konsten på heltid. Det här är Guy Frisks första frimärke för Posten Åland.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 306 PASSAGERARFÄRJOR, S/S ÅLANDSFÄRJAN UTGIVNINGSDATUM KONSTNÄR Håkan Sjöström UPPLAGA VALÖR Lokalpost (0,75 ) PRIS FDC 1,35 FRIMÄRKETS STORLEK 35,4 x 26 mm ARKETS STORLEK 2 x 20 frimärken PAPPER 110 g/m² PERFORERING 13 per 2 cm TRYCKMETOD 4-färgsoffset TRYCKERI Cartor Security Printing Förstadagsstämpeln föreställer s/s Ålandsfärjan. HÅKAN SJÖSTRÖM Håkan Sjöström (f. 1933) anses vara en av de främsta marinmålarna i Skandinavien idag. Under hela uppväxten var måleriet viktigt för Håkan. Efter en ekonom examen fick han jobb på ett varv i Åbo, där han stannade till pensioneringen. Parallellt med arbetet målade han av varvets nybyggen. Håkan har också målat fartygs bilder till flera rederier, bland annat Viking Line. Han har därtill gjort illustrationer till tidskrifter och böcker. Vissa marin måleriuppdrag har han kvar ännu. Det här är Håkans nionde frimärke för Posten Åland. På förstadagskuvertet avbildas fartyget s/s Bore I. Fartyget byggdes 1898 i Danmark och gick fram till 1916 på rutten Åbo Mariehamn Stockholm. Efter att ha gått på en annan linje under några år var fartyget 1919 tillbaka på rutten, men nu med namnet Hebe. På gutterparstrippen avbildas samma fartyg som på frimärket.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Den första Ålandsfärjan Många förknippar nog namnet Ålandsfärjan med det fartyg som trafikerade mellan Mariehamn och Kapellskär Men på frimärket som utkommer 2013 är det den första Ålandsfärjan som har avbildats. Efter en dispyt mellan grundarna till Rederi Ab Vikinglinjen (som startade passagerartrafiken mellan Åland och Sverige 1959) lämnade en del av ägarna företaget och startade gemensamt det konkurrerande Rederi Ab Ålandsfärjan. KANALFÄRJAN BRITTANY S/s Ålandsfärjan byggdes i Skottland 1933 och hette ursprungligen s/s Brittany. Ålandsfärjan blev det nystartade rederiets första färja och den 20 juni 1963 inleddes trafik mellan Roslagen på svenska sidan och Mariehamn på Åland. Brittany var tidigare en kanalfärja som ägdes av den brittiska järnvägen. EGEN HAMNANLÄGGNING Inledningsvis fanns hemmahamnen på svenska sidan i Gräddö men från och med 1964 flyttades hamnen till Kapellskär. Dock kunde rederiet inte använda sig av den redan existerande hamnen (på grund av dispyten) utan måste bygga en egen hamnanläggning i närheten. Rederi Ab Ålandsfärjans kontor i Mariehamn fanns i Societetshusets norra flygel (Societetshuset avbildades i frimärkshäftet Arkitektonisk nostalgi som utkom 23 augusti 2012). Från kontoret styrdes marknadsföring och försäljning. GEMENSAM MARKNADSFÖRING Konkurrensen om passagerarna var hård och 1966 gick Rederi Ab Ålandsfärjan, Rederi Ab Vikinglinjen och Rederi Ab Slite ihop och bildade marknadsföringsbolaget Viking Line. Redan innan hade man accepterat varandras biljettpriser och nu distribuerade man en gemensam turlista med priser för enkelresor, tur- och returresor samt olika kategorier för motorfordon. Förutom det diskuterade bolaget reklam och PR, gemensamma bokningscentraler i Helsingfors och Mariehamn, utbytbara biljetter och samordnande av personal i Kapellskär. SKROTADES 1972 S/s Ålandsfärjan trafikerade fram till 1972 då hon efter en grundstötning skadades och senare skrotades i Tykö.

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Minimus 12,50 Posten stöder rosa bandet Mössa 11,50 Under hela 2012 satsar Posten Åland på Rosa bandet och samlar in pengar till Ålands cancerförening. I oktober utkom även ett frimärke med Rosa bandet-tema. Skal till iphone 8,30 Frimärket kunde du läsa om i förra numret av Ålandsposten frimärken. Här nedanför avbildas förstadagskuvertet som inte fanns med i förra magasinet. Kylväska 13,30 ROSA PRODUKTER SÄLJS Förutom frimärksutgivningen arrangerades en specialstämpling 6 oktober och flera andra aktiviteter ordnas under hösten runt om på Åland. Dessutom finns ett tiotal produkter med Rosa bandet på till salu på postkontoren och i Postens webbshop på Produkterna är rosa eller vita och har ett rosa band. Överskottet från försäljningen av produkterna går direkt till Ålands cancerförening. T-shirt 15,50

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 GAMLA TRÄVETTAR, ALFÅGEL UTGIVNINGSDATUM Trävettar med alfågel 2012 inleddes en treårig serie med gamla trävettar på frankeringsetiketterna. Först ut att avbildas var ejdern och 2013 är det dags fär alfågeln. KONSTNÄR Juha Pykäläinen SERIENS VALÖRER 0,75, 0,80, 0,95 och 1,00 PRIS FDC 4,10 STORLEK 40,00 x 30,34 mm PAPPER Fluorescens, 100 g/m 2 TRYCKMETOD 5-färgsoffset TRYCKERI The Lowe Martin Group Vettar är naturtrogna attrapper som används vid jakt för att locka till sig fåglar. De äldsta vettarna var gjorda av växtdelar, såsom kaveldun. Därefter började man tillverka vettar av trä och i början var de omålade. Idag används främst vettar i plastmaterial. ALFÅGELN Alfågeln tillhör släktet andfåglar och blir cm lång och väger upp emot 1 kg. Den har ett rundat huvud och en kort, knubbig näbb. De helmörka vingarna är ganska smala och spetsiga. När den flyger håller den ofta vingen ganska bakåtvinklad och den flaxar med smidiga snabba vingslag. Källa: På förstadagskuvertet har Juha Pykäläinen målat jägare i en vettaskåra. Maximikortet visar två alfåglar. JUHA PYKÄLÄINEN Konstnären Juha Pykäläinen är född 1953 i Tammerfors i Finland men bor nu i Sund på Åland. Han är en mångsidig konstnär som jobbar i många olika tekniker såsom akvarell, gouache och olja. Han har även gjort skulpturer, etsningar och grafik. För Posten Åland har han hittills gjort 16 frimärken samt många andra filatelistiska produkter, bland annat utställningskort 1994 och 2007 och julmärken 2006.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förr var jag mer slaviskt bunden till hur djuren exakt såg ut men det är skönt att idag kunna frigöra sig och jobba mera enligt fantasin, även om jag lägger stor vikt vid att själva djuren ska vara verklighetstroget avbildade, säger Bo.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 LOMMAR & DOPPINGAR Från rödhakar till elefanter Bo Lundwall fastnade tidigt för det zoologiska målandet och har hållit sig till det sedan dess. Förklaringen är enkel: Jag har alltid varit intresserad av djur. Efter att ha gått gymnasiet i Småland och en ettårig konstskola i Malmö flyttade Bo till Stockholm för att gå på Anders Beckmans skola i 3 år. Därefter jobbade han en tid på Sveriges radios ateljéverksamhet och nyhetsprogram. Bo fick därefter anställning på en studio i Stockholm som arbetade med design och illustration där han kom att arbeta under cirka tio år. Redan där fick jag många uppdrag med zoologisk inriktning och intresset ökade, förklarar Bo. Sedan 1989 har Bo jobbat heltid som konstnär och bland uppdragsgivarna finns både privatpersoner och företag. En stor del av tiden går också åt till att göra målningar för utställningar och gallerier. Det har även blivit en hel del bokprojekt, bland annat boken Däggdjuren i Norden. Illustrationerna till den boken jobbade jag med i 2 ½ år och reste mycket runt i bland annat Danmark och Finland för att samla på mig material. former och uttryck för att det ska bli så verklighetstroget som möjligt. När jag skulle börja med fåglarna som finns på frimärkena så hade jag material till alla förutom smålommen. Så medan jag kunde måla de övriga tre fåglarna direkt så fick jag vänta till mitten av maj innan jag kunde åka till Hällefors i Västermanland i mellersta Sverige och studera smålommen. Som underlag tar Bo alltid mängder med bilder och skissar mycket. När jag sedan väl ska göra en målning så jobbar jag mycket om motiven jämfört med fotografierna. Jag har aldrig sett exakt det som avbildas på målningarna och tycker att det är viktigt att delvis släppa verkligheten. Förr var jag mer slaviskt bunden till hur det exakt såg ut men det är skönt att idag kunna frigöra sig och jobba mera enligt fantasin, även om jag lägger stor vikt vid att själva djuren ska vara verklighetstroget avbildade. SKISSAR MYCKET Just materialinsamlingen är avgörande när Bo ska måla djur, för det gäller att ha stenkoll på färger, UT I VÄRLDEN Bo har tidigare gjort frimärken för svenska posten med vilda djur som motiv. En serie utkom 1993 och

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Nu vill Bo ta sig ut i världen. Han har redan skapat fl era kontakter i USA. en annan Att måla frimärksmotiv skiljer sig inte nämnbart från att måla större motiv. Under min tid på design- och illustrationsstudion jobbade jag med exempelvis trycksaker och skaffade mig där en kunskap om tryckteknik. Så jag känner väl till vad som fungerar i litet format och vad man behöver tänka på. Som erfaren frilansare på hemmaplan vill Bo nu ta sig ut i världen och har redan skapat flera kontakter i USA. Han har bland annat ställt ut sina målningar på American Swedish Institute i Minneapolis och har deltagit ett flertal gånger i utställningen Birds in Art på Leigh Yawkey Woodson Art Museum i Wisconsin. Hans målningar har även funnits med flera gånger i boken Artists for Conservation som utkommer i Kanada. AFRIKANSKT I USA I framtiden vill Bo jobba mera med afrikanska motiv. Och just dessa tilltalar den amerikanska marknaden, har han märkt. Visst finns det kunder även i Skandinavien som tycker om afrikanska motiv men överlag är vi mera konservativa här och vill ha älgar och rödhakar på tavlor. Men i både England och USA är intresset stort för afrikanska motiv. Något favoritdjurmotiv har han inte utan säger sig vara allätare. Jag tycker om allt från elefanter och lejon till små rödhakar. Och helst vill han få fria händer då blir det som bäst. Drömmen är att få göra en egen bok där han förutsättningslöst väljer ut vilka motiv som ska avbildas, utan att vara bunden till en text som han har varit i de tidigare bokprojekten. Drömprojektet har kommit så långt att han har fört diskussioner med de författare som han samarbetade med i boken Däggdjuren i Norden. Nästa steg är att hitta ett förlag som intresserar sig för idén. GICLÉE ÄR EN NY METOD För Bo är det akvarell som gäller samt olja, då det handlar om större målningar. Han jobbar också i en metod som heter giclée som är relativt ny i Sverige men som har funnit i över 20 år i USA. Det är en grafisk teknik i form av bläckstråleutskrifter. Gicléebladen blir ruggigt bra! Man har varit lite avvaktande inför det här i Norden hittills men nu har intresset ökat och resultatet blir riktigt fint, säger Bo. Bo rör sig mycket ute i naturen och som underlag till sina målningar tar han alltid mängder med bilder och skissar mycket.

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN LOMMAR & DOPPINGAR UTGIVNINGSDATUM De fyra frimärkena avbildar storlom (uppe till vänster), smålom (uppe till höger), svarthakedopping (nere till vänster) och skägg- dopping (nere till höger). KONSTNÄR Bo Lundwall UPPLAGA häften VALÖR Europa (8 x 0,95 ) PRIS FDC 4,40 FRIMÄRKETS STORLEK 35 x 26,56 mm HÄFTETS STORLEK 181 x 62,5 mm PAPPER 98 g/m² PERFORERING 13 per 2 cm TRYCKMETOD 4-färgsoffset TRYCKERI Posten Sverige På häftespärmen ser vi två storlommar. Förstadags stämpeln föreställer en smålom. På förstadagskuvertet avbildas en simmande svarthakedopping. BO LUNDWALL Konstnären Bo Lundwall (född 1953) är utbildad vid Skånska målarskolan i Malmö samt vid Anders Beckmans skola i Stockholm. Sedan 1989 har han på heltid ägnat sig åt zoologiskt målande och bland uppdragsgivarna finns privatpersoner, företag och gallerier. Han har gett ut flera böcker och gjort två frimärksserier för svenska posten. Bo har deltagit i många utställningar i Norden samt i USA och hans målningar har sålts på Christie s auktionsverk i London. Det här är Bos första frimärken för Posten Åland. Mera av hans bilder kan du se på hemsidan

22 22 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Bo målar i princip bara zoologiska motiv och under sina år som aktiv konstnär har han hunnit med många olika djur som han avbildar så verklighetstroget så att man nästan tror att det är fotografier. Bo arbetar också med den traditionella metoden litografier. I bägge teknikerna numrerar och signerar han upplagorna och allt är tryckt i ljusäkta färger på grafikpapper. WWF-FRIMÄRKEN Det här är tredje gången Posten Åland ger ut frimärken med WWF-logo på (WWF är en förkortning för Världsnaturfonden). Tidigare har ett häfte med berguvar (1996) och ett med alförrädare (2001) utkommit. WWF-frimärken har utkommit sedan 1982 och är världens största tematiska frimärkssamling. WWF-frimärkena avbildar skyddsvärda, ofta utrotningshotade djur. WWF säljer frimärkena i motivförpackningar där vinsten går till att bevara världens utrotningshotade djur. Källa: Fåglar i Norden av Matsåke Bergström och Carl- Fredrik Lundevall. STORLOMMEN Storlommen är cm med ett vingspann på cm. Utmärkande är den grå hjässan och de svartvita fläckarna på ryggen. SMÅLOMMEN Smålommen är cm med ett vingspann på cm. Utmärkande är den smala, uppåtböjda näbben, det gråa huvudet och den gråbruna översidan utan ljusa fläckar. SKÄGGDOPPINGEN Skäggdoppingen är cm med ett vingspann på cm. Utmärkande är den tudelade hjässtofsen och det roströda och svarta kindskägget som skiljer skäggdoppingen från alla andra sjöfåglar. SVARTHAKEDOPPINGEN Svarthakedoppingen är cm med ett vingspann på cm. Utmärkande är de lysande rödgula örontofsarna, de svarta kinderna och den röda halsen.

23 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 23 Julmärken hjälper Varje år ger Posten Åland ut julmärken som kan användas som dekorationsmärken på julkort och paket. Årets julmärken matchar julfrimärket perfekt, eftersom de är gjorda av samma konstnär Minna L. Immonen. Varje julmärkesark består av 20 märken med fyra olika motiv. I år föreställer de klassiska julsymboler såsom en tomte, domherrar och en ljuslykta. PENGAR TILL BARN MED CANCER Medel från försäljningen av Postens julmärken går varje år till välgörande ändamål. Årets bidragsmottagare är Ålands Cancerförenings Barn- och familjecancerfond. Barn- och familjecancerfonden ger bidrag till familjer med barn som har drabbats av cancer. Bidragen ges för att underlätta barnens sjukhusvistelse samt till hela familjer där ett barn har insjuknat i cancer. Bidraget kan även sökas av familjer där en vuxen familjemedlem har drabbats av cancer och där hela familjen gemensamt kan behöva göra något positivt tillsammans, exempelvis en resa. JULMÄRKEN 2012 UTGIVNINGSDATUM KONSTNÄR Minna L. Immonen UPPLAGA ark med 20 självhäftande märken PRIS 3,70 MÄRKENAS STORLEK 23 x 26 mm ARKETS STORLEK 210 x 146 mm PAPPER 80 g/m² TRYCKMETOD 4-färgsoffset TRYCKERI Arkmedia MINNA L. IMMONEN Konstnären Minna L. Immonen (född 1964) från Oulunsalo är utbildad grafisk formgivare i Rovaniemi i norra Finland och har gått fria konstskolor i Lappland och i Limingo. Hon jobbar nu inom det egna företaget Minna-Kortti och ger där ut bland annat kort, kalendrar och tavlor. Hon har även designat porslin åt Arabia Finland, bland annat en barnserie med nallemotiv och julmuggar och -burkar med traditionella julmotiv utformade hon omslaget för en av Fazers chokladaskar och hon har även illustrerat många böcker. Minna har förutom julmärkena också gjort årets julfrimärke. Årets julmärkesark visar juliga motiv av konstnären Minna L. Immonen, som även har gjort årets julfrimärke.

24 24 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förstadagskuvert 2012 Helsakskort, julen, Titanic 100 år, Trollsländor, Julen 2012, Norden Livet på havet (miniatyrark), Mina frimärken, Mitt Åland, (miniark), Rosa bandet, Passagerarfärjor, Gamla trävettar, ejder (frankeringsetikett) Europa Visit Åland, Mannen vid ratten, Bussar, Arkitektonisk nostalgi (häfte), Nu kan du köpa årets förpackning med åländska förstadagskuvert. Förutom samtliga årets frimärken ingår årets serie med frankeringsetiketter med gamla trävettar samt årets helsaker av Alexander Lindén. Årets FDC-förpackning finns tillgänglig från och med den 9 oktober och kostar 36,00.

25 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 25 Utställningskort Beijing International Stamp & Coin Expo, Beijing, Int. Briefmarkenmesse, Essen, Frimärkets dag, Stockholm, Frimärksmässa, Helsingfors, Salon d automne, Paris, Turun Kevät 2012, Åbo, Die Liba 2012, Schaan, Nordpost, Hamburg, Nordia 2012, Roskilde, Huddex 2012 och Frimung 2012, Huddinge, Tavastex 2012, Tavastehus, Stamps in Svedala, Svedala, Int. Briefmarken Börse, Sindelfingen, Förpackningen med utställningskort från 2012 finns till salu från och med 10 november. Temat för årets utställningskort är stadsvapen (förutom på kortet för Beijing där Drakens år 2012 har avbildats). Konstnär är Jonas Wilén. Utställningskorten är försedda med speciellt framtagna utställningsfrimärken och stämplade med en utställningsstämpel. Årets förpackning kostar 24,70. Du kan även köpa alla årets utställnings frimärken i en förpackning. Den innehåller 13 miniark och kostar 104,00.

26 26 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Specialstämplar Ålands fredsinstitut 20 år 4.6 Trollsländor (maximikort) 9.6 Självstyrelsen 90 år 16.6 Postrodden 23.8 Arkitektonisk nostalgi (maximikort) 6.10 Folkdansarna på Åland 90 år 6.10 Rosa/blå-bandet galan 9.10 Frimärkets dag 9.11 Demensföreningen på Åland 20 år Varje år uppmärksammas vissa evenemang på Åland med en specialstämpel. I slutet av året utkommer en förpackning med alla specialstämplar. Förpackningen består av kuvert frankerade med åländska frimärken och stämplade med specialstämpeln. Förpackningen kostar i år 15,50 och finns till försäljning från och med 9 november.

27 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 27 Utgivningar 2013 KALENDER 15 januari Ålands konstmuseum 50 år 1 frimärke, 1 postkort 19 februari Gamla trävettar, alfågel Frankeringsetikett, 1 maximikort 19 februari Passagerarfärjor 1 frimärke, 1 postkort 5 april Lommar & doppingar (WWF) Häfte med 8 frimärken, 4 olika motiv, 4 postkort 5 april Helsakskort, våren 3 helsakskort 6 maj Mina frimärken, Ålandsost Miniark med 8 frimärken, 1 motiv, 1 postkort 6 maj Postfordon (Europa) 1 frimärke, 1 postkort 4 juni Näckrosor, vit och gul 2 frimärken, 2 maximikort juli Musikevenemang 2 frimärken, 2 postkort 5 augusti Passagerarfärjor 1 frimärke, 1 postkort 20 augusti Påfågelöga (Sepac) 1 frimärke, 1 maximikort 2 september Blå bandet 1 frimärke, 1 postkort 9 oktober Julen 1 frimärke, 1 postkort 9 oktober Julmärken Ark med 20 självhäftande märken Leveranser och stopptider (OBS! PRELIMINÄRA LEVERANSTIDER) LEVERANS- NUMMER STOPP FÖR ABOÄNDRING LEVERANS INNEHÅLL februari april Ålands konstmusem 50 år, Frankeringsetikett, Passagerarfärjor, Lommar & doppingar (häfte), 1 maximikort, 6 postkort, 3 helsakskort april juni Mina frimärken Ålandsost, Europa Postfordon, Vit och gul näckros, 2 maximikort, 2 postkort september oktober Musikevenemang, Passagerarfärjor, Påfågelöga, Blå bandet, Julen, 1 maximikort, 5 postkort oktober november Årssats, julmärken, förpackningar, juldekorationer, årsblad m.m Övriga abonnemangsleveranser (OBS! PRELIMINÄRA LEVERANSTIDER) PRODUKT LEVERANS PRODUKT LEVERANS Samlarbil nr 27 april Sepacförpackning september Myntförpackning 2013 april Samlarbil nr 28 oktober Passagerarfärjor, samlarblad augusti Ålands frimärken berättar oktober Frimärksklocka nr 12 augusti

28 28 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN KALENDER HÄMEENLINNA TAVASTEX 2012 SINDELFINGEN INT. BRIEFMARKENBÖRSE 2012 Mässor 2013 Posten Åland deltar i följande mässor under året. Uppgifterna är preliminära och tillägg kommer att göras. Detta meddelas på posten.ax. INT. BRIEFMARKENBÖRSE FRIMYNT NORDIA 2013 München, Tyskland, Helsingborg, Sverige Gardabæck, Island 28 februari 2 mars 27 april 7 9 juni SAVOFILA INT. BRIEFMARKENMESSE STAMPS IN SVEDALA Kuopio, Finland Essen, Tyskland Svedala, Sverige 8 10 mars 2 4 maj 7 8 september TURUN KEVÄT FRIMÄRKETS DAG INT. BRIEFMARKENBÖRSE Åbo, Finland Stockholm, Sverige Sindelfingen, Tyskland, 9 10 mars datum oklart oktober På samtliga mässor finns ett utställningskort, ett utställningsfrimärke samt en utställningsstämpel. Temat för 2013 är postfordon och konstnär är Staffan Nylander. Specialstämplar 2013 Följande evenemang har hittills beviljats specialstämplar under 2013: 19.2 GAMLA TRÄVETTAR (MAXIMIKORT) OKTOBER ROSA/BLÅ BANDET-GALAN 4.6 NÄCKROSOR (MAXIMIKORT) 9.10 FRIMÄRKETS DAG 15.6 POSTRODDEN DATUM OKÄNT POSTEN ÅLAND 20 ÅR 20.8 PÅFÅGELÖGA (MAXIMIKORT) Tillägg kommer att göras under året. Dessa meddelas i kommande nummer av magasinet samt på På hemsidan kan du också se bilder av specialstämplarna. Helgstängt Posten Åland Frimärken håller stängt följande helgdagar: SJÄLVSTÄNDIGHETS- DAGEN JULEN NYÅRSDAGEN LÅNGFREDAGEN ANNANDAG PÅSK 6 december december 1 januari 29 mars 1 april Nästa magasin Nästa nummer av Ålandsposten Frimärken utkommer i april 2013.

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förr var jag mer slaviskt bunden till hur djuren exakt såg ut men det är skönt att idag kunna frigöra sig och jobba mera enligt fantasin, även om jag lägger stor vikt vid att

Läs mer

Måla Rosa. Måla Rosa är en kampanj skapad av ambassadörerna. Var går pengarna? Visionen är att Måla Rosa blir en årlig

Måla Rosa. Måla Rosa är en kampanj skapad av ambassadörerna. Var går pengarna? Visionen är att Måla Rosa blir en årlig är en kampanj skapad av ambassadörerna för Rosa Bandet 2012, konstnärerna Anna Benson och Peter Sköld Vi har båda personliga erfarenheter av bröstcancer med folk i vår närhet som har drabbats mycket illa

Läs mer

frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 Inspireras av höstens samlarprodukter nr 3 2015 svenska

frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 Inspireras av höstens samlarprodukter nr 3 2015 svenska frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 nr 3 2015 svenska Inspireras av höstens samlarprodukter frimärken Telefon Från Finland: 018 636 639 Från utlandet: +358 18 636 639 Telefontid (finsk tid):

Läs mer

reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild

reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild Fotografen Johan Marklund gillar både och Johan är en 25-årig fotograf som trots sin ganska unga ålder ändå kommit en bra bit på vägen i

Läs mer

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02 Porträtt Detta är ett utlåningsmaterial från Falsterbo konsthall på tema porträtt. Syftet med mappen är inspirera till att betrakta, upptäcka, prata och skapa. Det finns inget rätt eller fel, bara oändliga

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG?

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG? identiet VEM ÄR JAG? BILD & FORM SERIE ANNA-KARIN LIEDBERG ELLA KALOGRITSA Elever färglägger lerskulpturer med akvarellteknik. Kronbergsskolan, Lysekil BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE

Läs mer

Din lilla rosa bok om bröst

Din lilla rosa bok om bröst Din lilla rosa bok om bröst Årets Rosa Bandet-designer är Liselotte Watkins Jag ville göra ett mönster som hyllar brösten och som känns positivt och glatt. Även om ämnet är allvarligt och jag själv har

Läs mer

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Nordens Nyheter Nummer 2 Söndagen den 1.7.2012 Lägeröppningen! Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Isopomo har planerat Vi har

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekberg Keramik, måleri och skulptur Göteborgs Konstförening 10/5-1/6 INRE FÖRFLYTTNINGAR Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekbergs skapande ger en förnimmelse

Läs mer

Reklamfotografen har fotat all världens rockstjärnor HELGINTERVJUN

Reklamfotografen har fotat all världens rockstjärnor HELGINTERVJUN Larsåke Thuresson har hängt med många celebriteter.foto: Yasmine Winberg. Reklamfotografen har fotat all världens rockstjärnor HELGINTERVJUN Bob Dylan, The Who och The Beatles. Många skulle ha gått över

Läs mer

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej November 2013 Årgång 2 Nummer 4 TEMANUMMER: Lucia 11% 10% Gillar Vi har gjort en undersökning om hur många som gillar lucia här på skolan. Vi frågade 100 elever och till vänster ser ni resultatet. Gillar

Läs mer

i m a g e s o f w i l d l i f e

i m a g e s o f w i l d l i f e i m a g e s o f w i l d l i f e B r u t u s Ö s t l i n g P h o t o g r a p h y Nyhetsbrev nr 9 januari 2007 Möte vid gömslet: kungsörn och fotograf: vem betraktar vem egentligen? Beställ Örnarnas rike

Läs mer

ALL WE NEED IS LOVE 2016

ALL WE NEED IS LOVE 2016 ALL WE NEED IS LOVE 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING We hate cancer Porslinsfabriken Köksfabriken Trollfabriken 3 4 8 16 HELP US FIGHT IT... Livet far förbi. Vi människor jäktar och stannar sällan upp och utvärderar

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

VEM ÄR DU? OTTOSSONPHOTO

VEM ÄR DU? OTTOSSONPHOTO VEM ÄR DU? Mellan städerna Oslo och Göteborg finns samhället Tanumshede, där bor en man med sin fru. Mannen har två barn och två barnbarn. Hans namn är Benny Ottosson. Benny är utbildad och har jobbat

Läs mer

CAROLINE CAROLINE MÅNGSYSSLAREN MÅNGSYSSLAREN VISAR SITT ÅLAND VISAR SITT ÅLAND. posten.ax

CAROLINE CAROLINE MÅNGSYSSLAREN MÅNGSYSSLAREN VISAR SITT ÅLAND VISAR SITT ÅLAND. posten.ax NR 1 2012 SVENSKA 4 Ij juni utkommer en ny ram för Mina frimärken. Motivet, en abborre, är gjort av Caroline af Ugglas. 8 Europ Europafrimärket har temat Visit Åland och visar en somrig bild av fotografen

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Ivar gillar djur, framförallt pandor. I skolan blir han retad för att han kan så mycket om pandor. Coola Saga

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

fångar dagen sådde symboliska frön da vinci-metoden

fångar dagen sådde symboliska frön da vinci-metoden Jag tänker inte låta cancern stoppa mig i mitt liv. Jag har inte tid med det, jag har ju så mycket som jag vill göra. Det var tankar som stärkte Håkan Sandberg, konstnären bakom frimärket Blå bandet, när

Läs mer

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Av Martina, Simon och Kasper Det var en gång en jultomte som skulle fixa julklappar till alla barnen. Det var 5 dagar kvar till jul och han var

Läs mer

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN 02-2012 Ålands Brand och Räddningsförbund MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN I väntan på solen Hej alla kårer! Enligt kalendern har vi redan haft sommar en månad nu, men både värme och sol har hittills

Läs mer

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism 17 januari 2013 Bilen övervann avstånden och öppnade möjligheter till vidsträckta resor runtom i vårt land och omvärlden, men för många män

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Att följa dina drömmar och förbättra världen LINA EGGEMAR

Att följa dina drömmar och förbättra världen LINA EGGEMAR Att följa dina drömmar och förbättra världen LINA EGGEMAR INNEHÅLL Inledning 5 ATT FÖLJA DINA DRÖMMAR 7 Framtiden 8 Hur jag ser på framtiden Hur jag inte vill att min framtid ska se ut Min mardrömsframtid

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

Ett skepp kommer lastat

Ett skepp kommer lastat Ett skepp kommer lastat Publicerad 24 okt 2012 När det stora kryssningsfartyget Marina lägger till i Frihamnen startar ett intensivt arbete. Genom att erbjuda

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Personlig funktionalism

Personlig funktionalism Personlig funktionalism Solens strålar kastas runt i den ljusa lägenheten på Mälarhöjden. Här bor den skånska familjen som består av Julia Nilsson, Magnus Bengtsson och deras 1,5 åriga dotter Polly Nilsson

Läs mer

Pass på! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1.

Pass på! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? För första gången i sitt liv får Robin följa med på älgjakt. Hans farbror Sven och han ska sitta på pass tillsammans.

Läs mer

LYCKAD FÖRENINGSDAG ***************************************************************************

LYCKAD FÖRENINGSDAG *************************************************************************** LYCKAD FÖRENINGSDAG Juli 2011 Många medlemmar tog chansen att vinna priser i tipsrundan, grilla korv, lyssna på Limpans rock-trio och sist men inte minst låta barnen rida ponny Familjen Peterson som vann

Läs mer

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén Avskalat vs pråligt Johanna Uddén 32 Hur mycket kan jag blanda utan att det blir för mycket? Kan det bli för mycket? Hur ska skålen användas? Är den bruksvänlig? Måste den vara det? Är den bra på att innehålla?

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Tranås/Ydre Släktforskarförening

Tranås/Ydre Släktforskarförening Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2012 2 Ordförande har ordet Så har vi då återigen gått in i ett nytt år. Ett nytt år med nya utmaningar, med nya trender och nya drömmar. I år kanske

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Så har det hänt igen ännu en lantras har hittats!

Så har det hänt igen ännu en lantras har hittats! Så har det hänt igen ännu en lantras har hittats! De senaste svenska lantrasresterna som har återfunnits kommer alla från vår nordligaste landsända. Lappgetter från Fatmomakke och Vilhelmina, en fjällnära

Läs mer

Galleri sid 40 47 Strindberg och

Galleri sid 40 47 Strindberg och Galleri Strindberg och sid 40 47 gåtfullheten foto Johan Strindberg Kamera&Bild Nr 1 Med formstarka, statiska porträtt och en solid känsla för ljus har Johan Strindberg rönt stora framgångar i Grand Prix.

Läs mer

Jag kanske är utvecklingsstörd men kalla mig inte för MONGO

Jag kanske är utvecklingsstörd men kalla mig inte för MONGO NICOTEXT Jag kanske är utvecklingsstörd men kalla mig inte för MONGO Inga delar av denna bok får kopieras eller reproduceras utan skriftligt godkännande av förlaget. Förlaget och författarna ansvarar

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin Hantering av konst Gotlands kommun Revisionsrapport 2010-12-16 Ramona Numelin Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och revisionsfråga... 3 Revisionsfråga... 3 3. Metod... 3 4. Kommunfullmäktiges

Läs mer

DEN PERFEKTA GÅVAN. GÅVOKORT GÅVOKORT. BONUSGÅVA Snyggt tvådelat serverings-/salladsbestick. Värde:

DEN PERFEKTA GÅVAN. GÅVOKORT GÅVOKORT. BONUSGÅVA Snyggt tvådelat serverings-/salladsbestick. Värde: SAGAGIFTS erbjuder ett sortiment som vi vet är eftertraktat i butik, artiklar som många vill ha! Produkterna är skapade av våra kreativa formgivare med de skandinaviska trenderna som grund. Från det allra

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Utställning på Värdshuset Vild Hussen, Hammarstrand 5 12 maj, 2007 STOR AMATÖRUTSTÄLLNING

Utställning på Värdshuset Vild Hussen, Hammarstrand 5 12 maj, 2007 STOR AMATÖRUTSTÄLLNING Utställning på Värdshuset Vild Hussen, Hammarstrand 5 12 maj, 2007 STOR AMATÖRUTSTÄLLNING Carina Asplund, Siv Höglund, Thomas Lindqvist, Allan Lundkvist, Mary Lundkvist, Ingela Melin, Anna Kristina Norman,

Läs mer

Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet

Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet IDROTT HELA LIVET ÖREBRO 2015 ÄH, NU LÄGGER JAG AV! OM UNGDOMAR SOM SLUTAR MED IDROTT Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet Foton: Mats Ragnarsson

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Det är dagen före den stora fotomässan

Det är dagen före den stora fotomässan En av Holgabilderna från Perpignan. Lisa och Nicklas Elmrin fotograferade tillsammans och har gemensam byline. porträtt lisa thanner Den nyfikna fotografen Hur behåller man bildglädje och inspiration efter

Läs mer

80 and still going strong

80 and still going strong Seglingsloftet i Newport, USA under utmaningsserien till America s Cup 1977. Sista seglingen i Kiel under OS 1972 där Pelle tog silverpengen. 80 and still going strong Olympier, världsmästare, designer

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Lekfu. Timmarna före en vernissage brukar pulsen vara

Lekfu. Timmarna före en vernissage brukar pulsen vara I sina egna verk döljer Aida Chehrehgosha ingenting. Och inom henne finns mycket svärta. Men inte bara när hon gör reklamjobb dyker lekfullheten upp. Och glädjen som också bor i henne. Möt en kontrasternas

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Mellbybladet våren 2015

Mellbybladet våren 2015 Mellbybladet våren 2015 Ordförande har ordet Så har ännu en vinter gått. För min del som har tagit ett sabbatsår och gått en florist-utbildning har den gått lite väl snabbt. Men eftersom jag även gillar

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset Tomtens lilla Maskrosängel Text & Bild: Margareta Juhlin blå huset Tomtens lilla Maskrosängel ISBN 91-973991-0-8 Text & bild Margareta Juhlin Första upplagan november 2000 Grafisk form: Daniel Sjöfors

Läs mer

Svenska Bokmärken. Kerstin Bergengren Gunilla Haglund Anne-Marie Jacobsson

Svenska Bokmärken. Kerstin Bergengren Gunilla Haglund Anne-Marie Jacobsson Svenska Bokmärken Kerstin Bergengren Gunilla Haglund Anne-Marie Jacobsson Innehåll Inledning... 7 Eric F. Olsson & Co...9 Williams förlag...65 Sagokonst AB...71 Alga... 81 Gunnar Wallén... 86 Hemmets journal...90

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

KONST I KVARN 2016. Varje konstnär ansvarar för egen försäkring av sin konst.

KONST I KVARN 2016. Varje konstnär ansvarar för egen försäkring av sin konst. KONST I KVARN 2016 24:e sommaren i rad Konst hela sommaren i unik miljö i en gammal kvarnbyggnad vid Vindelälvens strand. Ca 15000 besök varje sommar. En utställning med bildkonstnärer och bildskapare.

Läs mer

Text Stephan Rössner/Svenska Läkaresällskapets redaktionskommitté Illustrationer Marie Åhfeldt Tryck

Text Stephan Rössner/Svenska Läkaresällskapets redaktionskommitté Illustrationer Marie Åhfeldt Tryck Svenska Läkaresällskapet, 2000 Text Stephan Rössner/Svenska Läkaresällskapets redaktionskommitté Illustrationer Marie Åhfeldt Tryck Svenska Läkaresällskapets Handlingar, Hygiea Band 109 Häfte 1 ISSN 0349-1722

Läs mer

Pelle Johansson, ordförande i Galleri London. Bilden på väggen är från utställningen In Transition, Sydafrika under förändring av fotografen Per

Pelle Johansson, ordförande i Galleri London. Bilden på väggen är från utställningen In Transition, Sydafrika under förändring av fotografen Per k ULLA FRIES g 90 Pelle Johansson, ordförande i Galleri London. Bilden på väggen är från utställningen In Transition, Sydafrika under förändring av fotografen Per Anders Pettersson. 91 Scener för livet

Läs mer

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship Fotoalbum Englandsresa 15--19 All England Veteran Championship Resan startade på Säve pytte-flygplats. Där intogs Staropramen & Ahlgrens bilar (som synes) Gunnel & Jeanette Gunnel Deltagare från Sverige

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Konsthantverkets Dag. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. Konsthantverkets Dag. textilkonstnär katrin bawah Pressinformation 200 Lukta, vrida, vända, lyssna, lära, prova, smaka, fråga, känna, veta, kliva på och möta... Välkommen till en upplevelse för alla sinnen i öppna ateljéer; museer, butiker och gallerier

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

VERKSTÄDER 2016-2017

VERKSTÄDER 2016-2017 VERKSTÄDER 2016-2017 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen är främst avsedd för elever som har avlagt

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

THE BEAVER CREEK GAZETTE nyhetsbrev 5

THE BEAVER CREEK GAZETTE nyhetsbrev 5 THE BEAVER CREEK GAZETTE nyhetsbrev 5 Nyhetsbrevets innehåll: Från City Hall Bilagor Program Aktivitetstips Patrullutmaning 1 Patrullutmaning 2 Transport till lägerplatsen In- och utcheckning Lägeranmälan

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Ulla Ohlson heter jag, och är verksam som konstnär på heltid i Göteborg. Jag arbetar både med måleri, grafik och glas.

Ulla Ohlson heter jag, och är verksam som konstnär på heltid i Göteborg. Jag arbetar både med måleri, grafik och glas. Ulla Ohlson heter jag, och är verksam som konstnär på heltid i Göteborg. Jag arbetar både med måleri, grafik och glas. 1989 startade jag Nordiska Akvarellsällskapet tillsammans med bl a Arne Isacsson,

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 14 Fredag 30 april 2010. Nytt kärnkraftverk nära Haparanda

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 14 Fredag 30 april 2010. Nytt kärnkraftverk nära Haparanda LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 14 Fredag 30 april 2010 NORRBOTTEN Nytt kärnkraftverk nära Haparanda Det finska företaget Fennovoima vill bygga ett kärnkraftverk i Simo i Finland. Simo ligger bara fem mil från Haparanda.

Läs mer

I KB: 11 illustrationer monterade på 8 ark. Illustrationerna återfinns på följande sidor i o.u: s.22-23; 35/52; 41; 46; 46/104; 57/31; 108; 121.

I KB: 11 illustrationer monterade på 8 ark. Illustrationerna återfinns på följande sidor i o.u: s.22-23; 35/52; 41; 46; 46/104; 57/31; 108; 121. INGRID VANG NYMANS ILLUSTRATIONER:1-3 Acc. 2004/60 Bullerbyn Kapsel 1 Bullerbyn I Alla vi barn i Bullerbyn /Astrid Lindgren, [illustrationer av Ingrid Nyman]. Stockholm: Rabén & Sjögren, tr. 1946, utg.

Läs mer

ÅRSMÖTE I slutet av mars har vi vårt årsmöte där vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Kallelse kommer tre veckor innan årsmötesdatumet.

ÅRSMÖTE I slutet av mars har vi vårt årsmöte där vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Kallelse kommer tre veckor innan årsmötesdatumet. MÅNADSBREV, JANUARI 2013 Bästa medlemmar! Nytt år och nya möjligheter. Vi har nu avverkat en månad av 2014. Ett år som vi alla ser med spänning fram emot. Vintern har låtit vänta på sig men rätt som det

Läs mer

bit för bit av maria soxbo foto: john scarisbrick idé: linda öhrström

bit för bit av maria soxbo foto: john scarisbrick idé: linda öhrström bit för bit Sveriges mest självständiga artist är inte så märklig som somliga tror. För ELLE berättar Robyn om urringningar, doftande krämer och hur skönt det är att inte behöva vara kreddig. av maria

Läs mer

Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på

Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på Varför du ska läsa litteraturvetenskap Har du någon gång känt att du skulle vilja utvecklas som skribent, bli en bättre författare eller kanske

Läs mer

frimärken Nya segelfartyg drar ut på världshaven sid 4 Slutförsäljning - rabatt på ditt köp sid 20 nr 4 2015 svenska

frimärken Nya segelfartyg drar ut på världshaven sid 4 Slutförsäljning - rabatt på ditt köp sid 20 nr 4 2015 svenska frimärken Nya segelfartyg drar ut på världshaven sid 4 nr 4 2015 svenska Slutförsäljning - rabatt på ditt köp sid 20 frimärken Telefon från finland: 018 636 639 från utlandet: +358 18 636 639 Telefontid

Läs mer

Det hela började den dag jag

Det hela började den dag jag Teknik Macvarium Text och foto: Christian Alfredsson Det hela började den dag jag fyllde 25 år. Jag jobbade då som IT-samordnare för utbildningsförvaltningen i Alingsås kommun. Mina kollegor hade sedan

Läs mer

Vad får jag fotografera?

Vad får jag fotografera? Vad får jag fotografera? Vad får man fotografera? Jag tänker gå igenom olika situationer som man kan hamna i och se vad lagen säger. Ibland kommer jag att ange de lagparagrafer som gäller på följande sätt;

Läs mer

Månen. Månen i perigeum, Kalifornien

Månen. Månen i perigeum, Kalifornien Månen Månen i perigeum, Kalifornien Hur kan månen lysa? Allmänt om månen Månen bildades för över 4 miljarder år sedan. En jättestor planet krockade med vår jord som då var en glödande klump. Kollisionen

Läs mer