En ny dag gryr för världen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En ny dag gryr för världen"

Transkript

1 En ny dag gryr för världen Av: Johannes Djerf Denna påskdag är den första söndagen som jag predikar efter att varit pappaledig och jag kan därför inte låta bli att berätta något om när vårt barn föddes. Att bli född den 1 april, kan ju låta som ett enda stort april skämt. Jag trodde att det var en pojke när barnet kom ut, men det var bara navelsträngen jag hade sett och inget annat, vilket man kan skratta åt, men mer skämt än så var det inte faktiskt när Hilma kom till världen, även om det var en dag full av glädje. Man hade hört många säga att det är bland det bästa man kan få uppleva. Man hade läst om hur allt brukar och inte brukar gå till i olika böcker, gått på föräldrakurs och försökt förbereda sig så mycket man bara kunde men ändå kunde jag inte tänka mig eller förbereda mig det minsta egentligen inför det mirakel som det är när en helt ny människa öppnar sina ögon och ser dagens ljus för första gången. Jag har fått höra att min mormor brukade säga till mina äldre syskon och mina kusiner när de föddes att stackars barn som behövde födas till denna mörka värld. Jag kan förstå vad Mormor menade men i det här tillfället så ser man inte det mörkret. Nu vet jag att det är väldigt olika, men för många så är det faktiskt som att allt av smärta är borta i den stunden då ens barn ropar ut med sitt skrik att jag lever. Det enda min fru kan säga och komma ihåg om förlossningen är att allt var fantastiskt, även om jag vet att hon sa helt andra saker under förlossningens gång. Och kanske är det för att närmare skaparen än så här kommer man knappast, som vår barnmorska sa. Det hör ihop med honom som är orsaken till livet. Det hör ihop men Jesus som är livet själv på ett mäktigt och förunderligt sätt, som inte riktigt går att förklara. Ingen kunde förbereda sig på det, hur många gånger man än hade hört att Jesus skulle uppstå, men när han visade sig levande så fick mörkret ge vika. En total glädje som smittat av sig på en hel värld i alla tider, en levande glädje som aldrig kommer tyna bort. Man kan säga att det är glädjens födelsedag som vi firar idag, det är den största dagen på hela året för detta är en glädje som står över alla andra omständigheter, en glädje som du kan få erfara i ditt eget hjärta! Att få se ett barn födas är ingen självklarhet. Det är inte alla som får uppleva det, det finns säkert flera här med den erfarenheten, och tycker att min berättelse kanske är mer jobbig än rolig att lyssna till, men erfarenheten av att Jesus, konungarnas konung lever och vill leva med dig idag är en erfarenhet som vi alla kan få uppleva!

2 Glädjen över ett nyfött barn är en bra bild, men ändå är den ganska så blek i jämförelsen med hur du kan få uppleva det verkliga livets glädje. Hur mörkret och smärtan som du kan uppleva finns inom dig och runt omkring dig bara får ge vika och bli bortglömt för evig tid av han som är hela orsaken till att du finns! Vid den tomma graven så är det många som upptäckt denna tro. En av dessa är Maria Magdalena. Som var en av lärjungarna som följde Jesus. Hon var inte en av de tolv men som vi kan se när vi läser i evangelierna så var det många som lämnade sina hem och familjer för att lära känna Jesus på heltid, och däribland många kvinnor. Maria Magdalena var som det hörs på namnet ifrån den galileiska staden Magdala som troligen var en av de stora fiskestäderna som låg intill stranden av Gennesarets sjö. Vi vet inte så jättemycket om Marias bakgrund. Det finns en hel del teorier, t.ex. så har hon ibland identifieras med den prostituerade kvinnan som tvättade Jesus fötter med sina egna tårar, och en del nyare romaner påstår att hon skulle varit gift med Jesus. Teorier som är helt grundlösa gissningar bara. Det finns inte någonting som skulle kunna tolkas på det sättet vare sig i bibeln eller i några andra skrifter från församlingens första tid. Däremot så kan vi läsa att Maria var en av flera kvinnor som under en tid levde i ett fruktansvärt mörker. Hon hade varit ett offer för 7 demoner, varför vet vi inte, men i en mörk värld så är det svårt att veta var man ska gå med sitt eget mörker, och vägen till att öppna sig för mörkrets värld på ett nytt sätt är inte alltid så långt borta. Demoner är de fallna änglar som följde med ärkeängeln Lucifer i sitt uppror mot Gud innan jordens skapelse. De tillhör en osynlig värld som vi inte kan se med våra fysiska ögon. Deras främsta syfte är att förstöra det Gud älskar eller skapar. Framförallt människan som de försöker angripa och inta hennes känslovärld och förlama det som är varmt och fungerar. Demonerna är personliga och kommer för att bryta ner själen med bitterhet, hat och ännu större förtvivlan. Antalet sju är i bibliska sammanhang ofta mer än en uppgift än om antal. Sju står får helhet, och i Marias fall så handlar det alltså om att demonerna hade total kontroll. Inflytandet ifrån de onda makterna var så starkt att hon inte hade tillgång till sig själv längre. Hon visste inte vem hon var eller vad hon gjorde. Hon ägde inte sitt eget liv längre. Något annat hade tagit över, någon annan talade när man hörde henne. När man mötte hennes blick så var det inte hennes. Något främmande hade intagit hennes ögon.

3 Jag vet inte hur långt man kan dra detta, men jag kan inte låta bli att tänka på berättelser om ganska så vanliga Svenssons, men som plötsligt gjort avskyvärda handlingar. Ingen känner igen personens handling och ofta så har personen efteråt vittnat om en röst i huvudet som tvingat till den vidriga handlingen. Jag tänker också på människor som inte bara lider av depression, ångest och tvångstankar utan också är kontrollerad av det. Man sitter fast i det som i ett fängelse som man inte kan komma ur. Ett fruktansvärt lidande som inte är så främmande tror jag i vårt samhälle och i vår närhet. Som demonernas offer hade Maria plågats svårt. Men en ny dag skulle gry för henne. Den dagen när Jesus kom förbi henne och talade om ett annat rike, befriat ifrån mörker. En ny dag av ljus mötte henne då världens ljus bad mörkret att lämna henne. Vilket det gjorde i ett enda andetag helt och fullt. 7 onda andar for ut står det, alltså allt av mörker försvann. Hon var fullständigt fri! I Jesus såg hon Guds leende och hon var sig själv igen. Själen fylldes av en total glädje och förundran. Jesus hade återupprättat hennes själ och hon blev hans efterföljare. Vilket innebar att ett nytt hopp tändes inom henne. Hoppet att allt mörker som låg över jorden skulle skingras. Inom henne fanns en visshet att snart så måste det hon fick uppleva komma i full kraft och befria hela världen ur ondskans våld. Hon visste att Jesus var värd att följa hur långt som helst, för det var genom honom som detta skulle ske, efter det hon upplevt så bara visste hon det. Därför så blir nästa sekvens i dramat en omtumlande vändning då vi möter Maria vid Golgata. Framför henne så hänger den hon litat på, älskat och följt, genomborrad och upphängd på ett kors. Jesus som befriat henne ur ondskans våld är nu själv ett offer för den. Den gryning för världen som hon anade kom inte. Hon vill inte se det hon ser. Men ljuset dör och mörkret är tillbaka. Bara för några timmar sedan hade natt blivit dag men nu var nattens mörker redan tillbaka då ett onaturligt mörker lägger sig över platsen. Maria känner igen det. Hon hade en gång varit under dess makt, och hon vill inte tillbaka till det. Och därför så tillåter hon inte sig själv att vända sig om. För hon vet att vänder hon sig om och går ifrån korset så kommer ondskans mörka tankar att kontrollera henne på nytt. Hon vägrar det, hellre står hon kvar och möter sitt enda hopps blodiga kropp och lidande blick. Hela tiden står hon där. Av de 12 lärjungar som blivit kallade att stå Jesus närmast, var knappt någon där, men Maria stod där. Hon var hos Jesus under världshistoriens mörkaste timmar. I tre timmar av totalt mörker så står hon och tittar upp mot Jesus, som till slut ropar till med ett hjärtskärande rop och ger upp andan.

4 Vad gör du, när mörkret visar sig runt omkring dig och i dig? När du möter berättelserna om lidandet i vår värld, när meningslösheten tränger sig på, när oförmågan att kunna förlåta bara gör dig ännu mera trasig, när rädslan börjar jaga dig, när ångesten över misslyckanden börjar bygga bo, när prestationskraven börjar kontrollera varje handling, varje ord och ja allt som rör vem du är, vad gör du då? Jag tror att du liksom jag många gånger har vänt oss alldeles för tidigt mot mörkret och lämnat hoppet som vi tror inte längre finns men som faktiskt finns där rakt framför oss. Marias hopp dör, men ändå så håller hon ut. Och visar på något som du och jag bör ta med idag. Även om Marias erfarenhet av demoner och ondska inte är allas på samma sätt. Även om du kanske inte just nu känner att mörkrets tankar omger dig så tror jag att vi alla har någon erfarenhet vad detta mörker innebär, och vi vet att då och då kommer det sådana dagar, då jag tror att det enda rätta är att som Maria stå kvar vid Jesus, även om du tycker att du inte ser hans hopp, hans kärlek. Jag tror att vi som Maria bör vänta utan att vi egentligen vet vad vi väntar på. Vaka tills det vänder. Det finns egentligen ingen logisk mening med det, Maria visste att det var trolöst, men ändå så stannar hon. Även om förnuftet inte längre var med, så var hennes hjärta med. Hon lämnar honom inte ens då allt är över, och det är därför det sker. Vi läser Mark.16:1-7. Den här berättelsen berättas på lite olika sätt i evangelierna men Markus har fått höra och skriver att Maria, mamma till en av de 12 lärjungarna som hette Jacob, Salome, troligtvis Jesus egna moster som var mamma till Sebedeaus söner Johannes och Jakob och så Maria från Magdala hade förberett sig och köpt välluktande oljor för att gå och smörja Jesus kropp i hans grav. Maria hade fortfarande inte vänt sig mot mörkret. Frågorna måste varit många, Hon var fortfarande i djup sorg och tårarna fanns där, men hon lät dem inte ta makten över henne längre. Hon var fortfarande en lärjunge till Jesus. Hon ville vara där han var. Och när sabbaten, den välbehövliga vilan inför Gud var över, mitt i all förvirring, så gick de till graven då solen gick upp. Jag tycker det är en fantastisk mening. Det var morgonen när nådens sol gick upp för världen. De visste inte det när de gick iväg, men något tändes inom dem tror jag när solens strålar lyste åter på dem. Det är som våra vårkänslor som jag tror många av oss har nu. Vi har haft en lång och mörk vinter, och när solen börjar lysa igen och värmen kommer så är det som mycket av bekymmer och mörker glöms bort, precis som det är att få barn.

5 Alltså man tänker inte ens riktigt klart, utan glädjen man känner är större än allt annat när man tar sin första cykeltur och man är nära att gång på gång att cykla av vägen, i alla fall går det väldigt vingligt. Så var det också denna morgon. De hade sett den stora stenen för graven på fredagskvällen, men de hade redan hunnit klä på sig, kokat sin gröt, rostat sina mackor, druckit sitt kaffe, hämtat de inköpta salvorna och kommit en bra bit på väg till graven innan de stannar upp och kommer på sig själva, men vänta nu, vem ska rulla bort stenen från gravöppningen åt oss. Den nya dagen hade gjort att de glömt en liten men ändå så viktig detalj och utan att de egentligen visste om det så hade de tagit ett stort steg i tro. Och utan att de hinner tänka på nytt så går de vidare. De springer inte hem igen och försöker få tag på någon som kan hjälpa dem komma in i graven utan de fortsätter och går i tron på att det löser sig nog. Jag tycker det är helt fantastiskt! Den tron skulle jag vilja ha. Ibland så tar allt förnuftigt tänkande över och gör att de här stegen i tro aldrig blir av, och jag måste säga jag är lite trött på det. För Gud har kontrollen. Maria och de andra behövde inte ha koll på allt när de gick, precis som du och jag inte behöver ha koll på allt! När de kom fram så var stenen, det hinder som de för en stund sedan kom och tänka på, bortrullat. Gud hade tagit bort hindret, på samma sätt som Gud röjer undan de hinder på vägen som behöver bli bortröjda för att vi ska se att graven är tom. Stenen var borta, inte för att släppa ut Jesus och göra honom fri, utan för att de, för att vi ska kunna se in, och tro på det som sagts av och om honom, att Jesus lever! Och själv bli fria Den första reaktionen var nog att de säkert flyttat Jesus någon annanstans, och därför så kommer inte budskapet med förklaringen ifrån någon människas hjärna eller mun.utan ur en ängels mun med hälsning ifrån Gud själv. Ni söker Jesus från Nasaret, den korsfäste. Han är uppstånden, han är inte här. Se, här är platsen där de lade honom. Jag tror heller inte att Maria vid det här tillfället tittade bort utan gick fram och såg att det inte fanns någon kropp att sörja över. Jesus hade inte fått för sig att sätta upp löpsedlar över hela jorden utan han ville bygga upp Maria inifrån. Hon behövde inte vara rädd. Hon behövde inte ens börja oroa sig för fortsättningen utan Jesus skulle gå framför henne och visa henne att hennes trofasthet inte var bortkastad. Allt skulle vara som han sagt henne.

6 Hon hade inte haft fel, när hon i sitt inre sett hur kraften i Jesus kärlek steg som morgonljuset över jorden. En ny dag hade grytt för världen! Ibland så låter det som tomma ord att höra att det kommer en ny dag. Var inte så ledsen, du ska se att det blir bättre imorgon, är inte alltid jätteroligt att höra speciellt när man inte har fått uppleva den morgonen och är mitt i mörkret. Men det är faktiskt den sanna verkligheten! Det kommer en ny dag för dig! Även om du kanske ibland har svårt att tro det. Det kommer en ny dag då ditt mörker måste fly! Då stenen rullas bort och du ser ljus. För inget mörker är för mörkt för honom! När mörkret lägrade sig över Jesus och över platsen vid korset så gjorde han inte det som Maria gjorde utan han vände sig till det och gick in i det. Han gick in i de ensammas och hjälplösas hopplöshet. Han trängde sig in i de dödsdömdas isolerade mörker. Han bar det hat som finns ibland oss, det hat som utlöser krigen i vår värld, i våra hem, på våra arbetsplatser, han bar din och min ångest och allt vad depression kan ha för uttryck. Han bar din prestationsångest. För dig som är ung och som varje dag matas av att du måste prestera i skolan, prestera för att behålla vänner, ha ett vackert utseende, skapa karriär, skapa familj, skapa sig det som i mångas ögon är ett bra liv. Jesus bar den prestationsångesten som många av er föräldrar brottas med, att forma väluppfostrade och troende barn. Jag hör det nästan varje vecka ifrån föräldrar som trycker ner sig själva pågrund utav att deras barn inte går den väg och tror på Gud som de önskar att de gjorde. De ser på andras lyckade barn och tycker att de inte gjort tillräckligt för sina egna barn och drar en fruktansvärd skam över sig. Jag vill säga till dig som jag vet finns här idag och som känner igen dig i dessa beskrivningar. Jesus gick ner i detta mörker och omfamnade det!! All din erfarenhet av att känna dig misslyckad i ett land där ens självförverkligande har blivit livets mening, all den skam du känner över att misslyckats som en god kristen förälder, det har Jesus omfamnat när han dog för dig. Du är en unik skapelse som Gud vill använda på hans sätt, du behöver inte leva upp till någon norm som den här världen har skapat! Och du som är förälder och lever med skammen över att inte gjort tillräckligt, lyssna! Du har gjort det du kan!! Jag tror detta är ett budskap till flera här, och det är därför jag nämner det så konkret. Du kan alltid fortsätta leda och be för ditt barn. Men jag skulle i Jesu namn vilja lösa dig idag ur skulden och den ständiga oron att du inte gjort det du kunnat!

7 För att upptäcka att Jesus lever så behöver man själv gå in och upptäcka att graven är tom! Du kan inte ta på dig detta, om nu ditt barn inte gjort det än. En sanning som inte bara var aktuell då det utspelade sig för 2000 år sedan utan det är en verklighet som finns att möta för var och en idag. Jesus har uppstått! Livet, glädjen har fötts. Idag är det en ny dag, då Jesus vill befria dig. Jesus har uppstått för att detta budskap skall vara levande! Du tillhör inte mörkret, du tillhör Jesus. Du är ett konungabarn! Lärjungen Johannes berättar att en fortfarande ganska så chockad och tårögd Maria som inte hunnit smälta allt än, möter Jesus efter sitt besök hos ängeln i graven. Hon tror först att det är trädgårdsmästaren men plötsligt så säger han hennes namn, Maria, och att höra sitt eget namn av den rösten så känner hon att hon har hittat hem igen. Hennes namn hade en gång ägts av ondskans krafter, men när hon nu hörde sin befriare livs levande kalla vid henne på nytt så visste hon vilket levande hopp som hon alltid kommer att tillhöra. Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder. Kol.1:13. Han kallade Maria, han kallar dig idag ut ur mörkret och han kallar dig vid namn till att leva med honom här och nu, och ända in i evigheten. Amen

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Tunadalskyrkan, påskdagen Mark 16:1-14

Tunadalskyrkan, påskdagen Mark 16:1-14 1 Tunadalskyrkan, påskdagen 2013 03 31 Mark 16:1-14 Man brukar ibland säga att någonting är början till slutet, men i allt som händer runt påsken skulle jag vilja vända på det och säga; det är slutet till

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60 Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Översatt av: Christian Lingua Bearbetad av: Lyn Doerksen Berättelse 54 av 60 Svenska Licens: Du har

Läs mer

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Den första påsken

Bibeln för barn presenterar. Den första påsken Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Bearbetad av: Lyn Doerksen Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Bibeln för barn. presenterar. Den första påsken

Bibeln för barn. presenterar. Den första påsken Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Bearbetad av: Lyn Doerksen Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat.

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat. Predikotext: Luk 12:4-7 Uttrycket Var inte rädd återkommer ofta i bibeln. I lite olika former hela 365 gånger dvs ett för varje dag året runt! Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12 1 Tunadalskyrkan 140420 Påskdagen Luk 24:1-12 Vad var det som hände den där morgonen? Ja, egentligen har vi inga svar på det, vi vet bara att det hände. Och de ögonvittnesskildringar vi har är också lite

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag 1 Kor. 15:12-22 Men om det nu förkunnas att Kristus har uppstått från de döda, hur kan då några bland er säga att det inte finns någon

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Men nu har Kristus uppstått Värnamo Påskdagen 2006

Men nu har Kristus uppstått Värnamo Påskdagen 2006 Men nu har Kristus uppstått Värnamo Påskdagen 2006 Text: 1 Kor 15:17-20 [17] Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös och ni är ännu kvar i era synder. [18] Då är också de som har avlidit

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Ja, jag reser mig igen! Av: Johannes Djerf

Ja, jag reser mig igen! Av: Johannes Djerf Ja, jag reser mig igen! Av: Johannes Djerf Känner du dig kallad? Har du en kallelse över ditt liv? Amen! Kanske flera av oss svarar med eller ajamen som jag lärt mig att man säger i småland. Du vet var

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Mörk scen. Kvinna med ljus i handen är allt man ser. Ljuset brinner och kvinnan ser stint in i lågan. Efter en stunds tystnad säger hon:

Mörk scen. Kvinna med ljus i handen är allt man ser. Ljuset brinner och kvinnan ser stint in i lågan. Efter en stunds tystnad säger hon: Allt i din hand Scen 1 Mörk scen. Kvinna med ljus i handen är allt man ser. Ljuset brinner och kvinnan ser stint in i lågan. Efter en stunds tystnad säger hon: Allt gav du Allt tog du! Hon blåser ut ljuset

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Kära föräldrar! CEF är en internationell organisation som finns i 185 länder. Post Box adress

Kära föräldrar! CEF är en internationell organisation som finns i 185 länder. Post Box adress Kära föräldrar! Detta häfte är en gåva till era barn, så att de kan läsa mer om vem Jesus är och vad han har gjort. Vi ber dig som förälder att själv läsa igenom häftet, innan du sätter det i händerna

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32 1 Herrdals kapell 20130616 Det är jag var inte rädda Matt 14:22-32 I Herrdals kapell utanför Kungsör finns en altartavla som föreställer bibelberättelsen om när Jesus och Petrus går på vattnet. I mitten

Läs mer

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling Var läraktig! Ords 3:1 Min son, glöm inte min undervisning, bevara mina bud i ditt hjärta. 2 Ty långt liv och många levnadsår och frid skall de ge dig. 3 Låt ej godhet och sanning vika ifrån dig. Bind

Läs mer

Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014

Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014 Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014 Vittnesbörd från förebedjarna i konferensen Jag förväntade mig att något speciellt skulle ske under konferensen. Jag hade feber och

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Innehåll: Utjämningens betydelse De tio utjämningsbuden Tro Utjämningens betydelse Det liv som Jesus utmanar till innehåller mycket mera än materiella

Läs mer

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop.

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. 1407 32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. Inledning Långsamt närmar vi oss kyrkoårets slut. Och allt oftare

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Tunadalskyrkan Påskdagen, Joh 20:1-8 Han är uppstånden

Tunadalskyrkan Påskdagen, Joh 20:1-8 Han är uppstånden 1 Tunadalskyrkan 150405 Påskdagen, Joh 20:1-8 Han är uppstånden Det var som att hela världen stannade upp ett tag. Det hände så mycket omkring dem att de inte varken förmådde förstå eller ta in något av

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

MEDITATION MED FREDRIK LAUTMAN PÅ BERGET

MEDITATION MED FREDRIK LAUTMAN PÅ BERGET MEDITATION MED FREDRIK LAUTMAN PÅ BERGET MARS 2012 Meditation 1: Skärtorsdag. Markus 14:32-42, 120316 Getsemane - De svåra valen Getsemane. Stunden är laddad. Man har firat den sista måltiden tillsammans

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Umgås med rätt tankar

Umgås med rätt tankar Umgås med rätt tankar Av: Johannes Djerf Om jag eller någon annan som står mig nära skulle beskriva mig så tror jag att det skulle sägas att jag är mycket av en tänkare, på det viset att jag kan gå in

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 36 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 36 av 60 Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Översatt av: Christian Lingua Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Berättelse 36 av 60 Svenska Licens: Du

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 02 03. Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40

Tunadalskyrkan 13 02 03. Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40 1 Tunadalskyrkan 13 02 03 Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40 Jesus var drygt en månad gammal, och Maria och Josef började vänja sig vid att ha en bebis i familjen. Det hade hänt så mycket omkring dem och det

Läs mer

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B 547 Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B Ingångsantifon (jfr Ps 139:18, 5-6) Jag är uppstånden, jag är ännu hos dig, du håller din hand över mig. Underbart har din kunskap blivit uppenbarad, halleluja.

Läs mer

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 15 söndagen efter Trefaldighet Psalmer: 67, L63, 243, 249, 400, 207:1-3 Texter: 5 Mos 6:4-7, Gal 5:25-6:10, Matt 6:24-34 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Läs mer

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf Lidandets befriare Av: Johannes Djerf Under vår kvällsgudsjänst som vi hade här i Törestorp sist så predikade jag utifrån ett bibelstudium som jag senare skulle ha på vårt UV-läger. Och jag tänkte även

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp Avsnitt 6: Vårt framtidshopp 02:16 02:48 03:15 03:45 05:31 06:12 07:52 07:55 1 Kor 15:19-22 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf I tron på att en predikan inte ska vara så dålig att den inte kan predikas mer än en gång och i tron på att nattens tankar som kom till mig ändå kan

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer