Sveriges Allmänna Konstförening de första 50 åren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges Allmänna Konstförening de första 50 åren"

Transkript

1 Sveriges Allmänna Konstförening de första 50 åren Konstföreningstanken Konstföreningstanken har sin början redan 100 år innan den vandrar upp till Norden och Sverige. Unga engelska aristokrater samlades 1732 i Rom och startade två år senare, när de återvänt till sitt hemland, The Society of Dilettanti som i första hand uppskattade konsthistorien. Efter detta startskott instiftades flera föreningar rörande konst runt om i England och tanken spreds så småningom ner till Tyskland via konstnären Heinrich Füssli. I Köpenhamn startade år 1825 en konstförening som hade som syfte både att bilda människor och stötta samtida konstnärer men också att starta en egen konstsamling som blev grunden till Statens Museum fur Kunst. Sju år senare, 14 januari 1832, startade Stockholms konstförening som så småningom kom att bli Sveriges Allmänna Konstförening. Stadgar för Konstföreningen i Stockholm Konstlivet i Sverige Sveriges konstliv var under början av 1800-talet stillastående och Konstakademien som var landets ledande institution för konst fick allt sämre rykte. Utbildningen kritiserades och Konstakademien höll endast utställningar vartannat år, så möjligheterna för konstnärer att nå ut till en konstintresserad publik var små.

2 Unga konstnärer som studerade utomlands återvände till Sverige fulla av nya erfarenheter och uppfattade klimatet som svårarbetat. De aktiva inom konstvärlden i Sverige som stod utanför Konstakademien sökte en alternativ plattform där konsten kunde föras framåt. Konsten var vid den här tiden inget allmängods och för en intresserad publik var möjligheterna att ta del av den mycket små små. Man hade under en lång tid diskuterat idén att grunda ett statligt konstmuseum men detta förslag hade ännu inte blivit verklighet. Arkitekten Axel Nyström ritade i samråd med Kronprins Oscar ett förslag till byggnadsritning men efter att 1828 lagt fram det i riksdagen lades idén på is då inget beslut fattades. Istället vände sig Axel Nyström till likasinnade inom de högre samhällsklasserna, bland annat konstsamlaren Axel Bjelke, och konstföreningen som idé kom till. Konstföreningen i Stockholm bildas Konstföreningen i Stockholm, det som efter en senare sammanslagning med ett antal andra konstföreningar runtom i landet skulle bli Sveriges Allmänna Konstförening, startade år 1832 i Stockholm och var den första i sitt slag i Sverige. Stiftarna av föreningen bestod av 25 konstnärer, konstintresserade och professorer från Konstakademien. Man ämnade upplysa allmänheten, främja samtidskonsten och verka för att få till grundandet av ett nationalmuseum. I de första handlingarna från föreningens historia beskrivs ändamålet enligt följande: väcka och underhålla ett allmännare och livligare intresse för den bildade konsten samt att befordra dess bästa med alla medel, som därtill kunna bidraga och ligga inom föreningens verkningskrets. Konstföreningen var till en början menad att samla konstintresserade män, och det uppstod en viss förvåning när drottning Desideria och kronprinsessan Josefine köpte lotter av föreningen. Det uppmärksammades vid en sammankomst i mars samma år att flera kvinnor anmält intresse för att ingå som ledamöter, som medlemmarna då kallades, i föreningen och att det inte fanns något i stadgarna som motsatte sig detta. Eftersom tanken på kvinnligt intresse inte hade föresvävat stiftarna till Konstföreningen hade de helt enkelt inte nämnt något om det i stadgarna. Sju kvinnor valdes därmed in som ledamöter och under tiden som följde växte antalet räknade man ett tjugotal kvinnliga ledamöter, många fruar till ledamöter, men även t.ex. konstnärinnan Sophie Adlersparre ( ), som året därpå fick sällskap av sin finländska kollega Mathilda Rotkirch

3 ( ). Lördagssammankomster Allmänna sammanträden hölls två lördagar i månaden och var en viktig del av föreningens verksamhet och för dess mål att skapa en konstpublik. Ledamöterna kunde här visa upp sina egna utförda konstverk eller delar av sina konstsamlingar, man förde samtal om konst och det fanns även flera utländska konsttidskrifter, planschverk och konstböcker att läsa och bläddra i. Samtliga verk som exponerats vid sammankomsterna listades i en bilaga till den första årsberättelsen och innefattade verk ur Kronprinsens och många andra ledamöters samlingar, samt verk som lämnats in för inköp. För många konstnärer, särskilt de yngre, var detta en av få chanser att exponera sina verk och därmed innebar Konstföreningens sammanträden en välkommen möjlighet att synas och hitta en konstintresserad publik. Vid dessa sammankomster valdes även nya ledamöter in. Blommérs Näcken och Ägirs döttrar, 1850, utlottad samma år. Nu i Nationalmuseums samlingar. Foto: Nationalmuseum. Sammankomsterna hölls regelbundet ända till Mellan år 1832 och 1852 hölls de i en lokal i Arvfursten palats i Stockholm som Kronprins Oscar ställt till föreningens förfogande. När denna lokal skulle användas för att inrymma Kungl. Livrustkammarens samlingar, hyrde Konstföreningen en lokal i Konstakademien. Här höll man till fram till 1868 då man hyrde lokal i Atelierbyggnadensbolagets hus vid Kungsträdgården.

4 Carl Johan Fahlcrantz, Stegeborgs ruiner, Utlottad Foto: Bukowskis Historiska konstutställningar Ett syfte med föreningen var att bilda allmänheten och också att råda bot på bristen på ett nationalmuseum. Man beslutade därför att genomföra utställningar av konst i svensk ägo. Den 26 april 1832 ägde den första utställningen rum, bestående av 144 konstverk av äldre italienska, franska, nederländska och tyska mästares hand, varav de flesta ur ledamöternas egna samlingar. Under det första tiotalet år genomfördes ytterligare fyra historiska utställningar visade man äldre nederländska arbeten, 1835 gravyrer, 1837 italienska mästare och 1841 svenska mästare. I den sistnämnda utställningen samlades svenska konstnärers arbeten, från drottning Kristinas tid, karolinska tiden, frihetstiden och den gustavianska perioden, samt den första delen av 1800-talet med då samtida konstnärer som Carl Johan Fahlcrantz och Julius Berg. Utställningarna hade en tydlig pedagogisk prägel, ordnades kronologiskt och åtföljdes av kataloger. Även under påföljande år höll man utställningar av historisk karaktär, till exempel en serie retrospektiva utställningar av äldre svenska konstnärers verk.

5 Gustaf Wilhelm Palm Vue af klostergården i Palermo, 1861, utlottad samma år. Foto: Bukowskis Konstlotteriet Enligt stadgarna skulle föreningens överskott användas till inköp av konstverk, företrädesvis av levande inhemska konstidkare, vilka skulle lottas ut bland medlemmarna. En inköpsnämnd skulle ha ansvaret för inköpen, som under de första åren valde att företrädesvis gynna de yngre konstnärerna. Man beslöt också att andra nordiska konstnärer fick köpas in, men dock högst för en tredjedel av inköpsmedlen. Det kan nämnas att kända namn som Carl Larsson, Bruno Liljefors, Georg Pauli och Ernst Josephson i unga år fick sälja till och ställa ut hos Konstföreningen. Vid 50-årsjubileet räknade man ut att konstverk dittills köpts in, varav den övervägande delen oljemålningar, men även gravyrer och skulptur. Bland de mer än 300 konstnärer, som enligt de tryckta vinstlistorna sålt arbeten till Föreningen, torde ej saknas månget af vår konsthistorias namn under den period, som Föreningens verksamhet omfattar, konstaterar man i jubileumsskriften Priserna hade varit växlande men i allmänhet inte höga, med toppnoteringar som 750 kr för Egron Lundgrens Corpus-dominifesten och 800 kr för Joseph Wilhelm Wallanders Bröllopsdansen och Edvard Berghs Bhömiska landskap. Antalet verk har under perioden växlat mellan 42 år 1847 och 94 år Många verk som en gång lottades ut finns nu i Nationalmuseums samlingar.

6 Ernst Josephson, Interiör från Dalarna, utlottad 1870-tal. Foto: Bukowskis Konstföreningens nya inriktning Under 1800-talets mitt förde Konstföreningen en lite mer tillbakadragen tillvaro och fokuserade på lördagssammankomsterna och utställningarna i samband med dessa. Flera styrelsemedlemmar var engagerade i både Konstföreningen och Konstakademien och arbetet med den senares revitalisering och med ett kommande nationalmuseum gick före arbetet med Konstföreningen utarbetades nya stadgar och man beslutade att läggas större tonvikt på inköp och utlottning och hålla längre utställningar med företrädesvis samtida konstnärers arbete, i motsats till de mer tillfälliga tidigare utställningarna i samband med lördagssammankomsterna och de historiskt präglade utställningarna. Dessa utställningar innebar en möjlighet till försäljning av konstverk till både privatpersoner och Konstföreningen. Man genomförde även en del historiska utställningar, bl.a.behandlades frihetstidens respektive gustavianska tidens måleri. Fritz von Dardel som sedan 1864 satt i konstföreningens styrelse genomdrev uppförandet av Atelierbolagets byggnad vid Kungsträdgården i samarbete med Konstakademien. Här kunde Konstakademiens elever få ateljéer, och Konstföreningen få lokaler som lämpade sig för större utställningar.

7 Ateljébyggnaden, där Konstföreningen huserade från Huset revs 1965 och på dess plats finns idag Sverigehuset. Bilden tagen runt Foto: Stockholmskällan. Konstföreningens utställningslokal i Ateljébyggnaden. Teckning av K.A. Ekvall, ur utställningskatalogen Sveriges Allmänna Konstförening 150 år Nu, 1982

8 Den 2 februari 1882 firade Sveriges Allmänna Konstförening 50-års jubileum på Hotel Phoenix. Det beskrevs som en stor fest med många tal, påkostad mat och ena väggen i lokalen täckt av porträtt föreställande föreningens första stiftare, samt ett hundratal tidigt inköpta verk. Man konstaterar i jubileumsskriften att antalet medlemmar vuxit stadigt, från 395 år 1832 till år Högst antal under denna period var medlemmar år //Malin Bjuggfält Anna Hesselbom Källor: Protokoll från Sveriges Allmänna Konstförening år Georg Nordensvan, Sveriges Allmänna konstförening Utställningskataloger, Sveriges Allmänna konstförening Stockholms konstförening Kort Öfversigt av dess verksamhet Stockholms Konstförening, Årsberättelse 1833 Bo Lindwall Då och Nu, SAK 150 år

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 24 november 2010 i SKK:s Museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 24 november 2010 i SKK:s Museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2010 2010-11-24 10 21 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 24 november 2010 i SKK:s Museum, Spånga Närvarande: Ordinarie ledamöter

Läs mer

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI lärarhandledning Freskerna Om du står med näsan pekande mot slottet och museets ingång har du den södra väggen på vänster sida. De tre väggfälten visar händelser och personer ur den svenska konsthistorien.

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

Hej! Välkommen till höstens aktiviteter! Bild framsida: Red Chair, Alexander Lervik

Hej! Välkommen till höstens aktiviteter! Bild framsida: Red Chair, Alexander Lervik HÖST PROGRAM 2018 Hej! Konstklubben i Haninge kommun är en ideell förening vars syfte är att främja intresset för och kunskap om konst. Tillsammans besöker vi utställningar med guidade visningar, hälsar

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2013 2013-06-04 14 25 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM

KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM Läs mer och bli medlem på haninge.se/konstklubben Hej! Konstklubben i Haninge kommun är en ideell förening, vars syfte är att främja intresse för, och kunskap om,

Läs mer

Konsten att ta sig in i konstvärlden

Konsten att ta sig in i konstvärlden LÖRDAG 13 JANUARI KULTUR Konsten att ta sig in i konstvärlden Charlotta Kåks Röshammar 7 Okt 2016 Meira Ahmemulic i Gårdsten, Göteborgsförorten hon växt upp i. Foto: Emelie Asplund Foto: Emelie Asplund

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

Samlingspolicy och strategi för framtida förvärv Göteborgs konstmuseum

Samlingspolicy och strategi för framtida förvärv Göteborgs konstmuseum ( 1 ) Samlingspolicy och strategi för framtida förvärv Göteborgs konstmuseum Samlingspolicy 1. Göteborgs konstmuseums syfte Göteborgs konstmuseums syfte är att visa konstens skilda uttryck och kreativa

Läs mer

Arkiv: Plats: Årsmötesprotokoll A 1 Styrelseprotokoll A 2

Arkiv: Plats: Årsmötesprotokoll A 1 Styrelseprotokoll A 2 Årsmötesprotokoll Seriesignum: A 1 1 1945 1962 Serien i arkivkartong. I denna volymen ingår även: A:2. 1965 1988 1989 1998 1999 1999 Verksamhetsberättelser ingår som bilaga till protokollet. 2 2000 2008

Läs mer

Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 1/2015 2015-04-14 1 14

Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 1/2015 2015-04-14 1 14 Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 1/2015 2015-04-14 1 14 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 14 april 2015 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008

Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008 Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008 Uppdaterad: 2008-10-16 15:20 Bild: Lars Alexi Villa Solfrid står och förfaller Guldgrävardottern Elin Sundbergs gamla hus på Tjörn förfaller. Nu vill stiftelsen som

Läs mer

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER EN HYLLNING TILL CO HULTÉN UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER STOCKHOLM 2006 Ur:Krigsbok, ca 1921, krita, sida: 32,5 x 21 Chock, 1938, gouache, 28 x 20 Fågel och diktskärvor, 1939, gouache/collage, 25 x 21

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

KulturSkåne. Konstkansliet. Vikten av konst

KulturSkåne. Konstkansliet. Vikten av konst KulturSkåne Konstkansliet Vikten av konst Konsten är en garant för mental hälsa Ebba Matz/ BUS 2005 sa den 87-åriga fransk-amerikanska konstnären Louise Bourgeois när hon intervjuades i Nike för Sveriges

Läs mer

Malmö Kommunanställdas Konstförening. Stadgar

Malmö Kommunanställdas Konstförening. Stadgar Malmö Kommunanställdas Konstförening Stadgar Antagna 2015-02-12 1. Konstföreningens namn är Malmö Kommunanställdas Konstförening (MKK) med säte i Malmö. 2. Konstföreningens syfte och verksamhet Föreningen

Läs mer

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning KURSPLAN 1 år Umeå Konstskola 1 Utbildningen är ettårig med syfte att utveckla den studerandes förmåga att utarbeta, fördjupa och genomföra en konstnärlig idé. Den ger kompetens att söka till högre studier

Läs mer

Ewa Lorichs Grill 70 år.

Ewa Lorichs Grill 70 år. Ewa Lorichs Grill 70 år. Ewa Lorichs (1844-1926) var Andreas Gustaf Grills (1827-1889) tredje hustru. Hon växte upp på den vackra karolinska herrgården Wahlsta i Västmanland. Med Andreas Gustaf fick hon

Läs mer

MEDLEMSBREV # SAK Edition #2 2017: Begynnelser av Malin Gabriella Nordin.

MEDLEMSBREV # SAK Edition #2 2017: Begynnelser av Malin Gabriella Nordin. MEDLEMSBREV #2 2017 SAK Edition #2 2017: Begynnelser av Malin Gabriella Nordin. BEGYNNELSER OCH BERÄTTELSER Året inleddes med att 185-åriga Sveriges Allmänna Konstförening blev barnförbjuden då den nya

Läs mer

Thielska Galleriet på Blockhusudden!

Thielska Galleriet på Blockhusudden! 2017-09-11 FRA 75 år Låt oss inte glömma att myndigheten i år blir 75 år. Och att vi har en lång och spännande historia. Thielska Galleriet på Blockhusudden! Välkommen till en visning som är bokad mellan

Läs mer

Våra museer 110 år lokal museihistoria i Eskilstuna

Våra museer 110 år lokal museihistoria i Eskilstuna Våra museer 110 år lokal museihistoria i Eskilstuna Den allmänna tidsandan i Sverige i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet präglades dels av en nationalromantisk syn på omvärlden, dels av insikten

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015 1(7) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT

KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT . KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT Introduktion till en serie artiklar om konsten på KS Av Håkan Eriksson och Jan Lindsten Det har sagts att hälsan är juvelen i kronan på den friska människans

Läs mer

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Den fjärde september öppnade Östasiatiska museet efter att ha varit stängt för ombyggnad sedan augusti

Läs mer

Målningarna i Österbybruks kyrka

Målningarna i Österbybruks kyrka Målningarna i Österbybruks kyrka Av JOHAN PALM I den år 1735 invigda kyrka, som utgör västra flygelbyggnaden till österby Herrgård, finns tre gamla oljemålningar. Den största, som är altartavla, föreställer»nedtagningen

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011 HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011 Så bra, då är vi överens! Elisabeth Elgán* Stockholms universitet Jag vill tacka Sophie Nyman och Lena Hejll från Historiska museet för att de tog sig tid att svara

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Utställning av stadens konst vid Stockholms skolor Motion av Tomas Rudin och Emma Lindqvist (båda s) (2008:72)

Utställning av stadens konst vid Stockholms skolor Motion av Tomas Rudin och Emma Lindqvist (båda s) (2008:72) Utlåtande 2009:127 RVIII (Dnr 328-2442/2008) Utställning av stadens konst vid Stockholms skolor Motion av Tomas Rudin och Emma Lindqvist (båda s) (2008:72) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

LONE LARSEN. Född 1955 bor och verkar i Höganäs Autodidakt UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT I URVAL. 2007 Corpus Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm

LONE LARSEN. Född 1955 bor och verkar i Höganäs Autodidakt UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT I URVAL. 2007 Corpus Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm LONE LARSEN Född 1955 bor och verkar i Höganäs Autodidakt UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT I URVAL. 2007 Corpus Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm 2006 Galleri Mårtenson & Persson. Båstad Dunkers Kulturhus.

Läs mer

STIFTELSEN HELGE LINDENS MINNE

STIFTELSEN HELGE LINDENS MINNE STIFTELSEN HELGE LINDENS MINNE konstnären helge linden (1897 1961) var under många år en drivande kraft i Umeås kultur- och konstliv. Han var aktiv i Västerbottens konstförening där han bidrog till utställningsverksamheten

Läs mer

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, född 1976 i Stockholm, utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004. Han arbetar främst med måleri och

Läs mer

Det här är ett smakprov på Wanås KonstLEK. Utforska konst genom aktiviteter i parken och på andra platser.

Det här är ett smakprov på Wanås KonstLEK. Utforska konst genom aktiviteter i parken och på andra platser. Det här är ett smakprov på Wanås KonstLEK. Utforska konst genom aktiviteter i parken och på andra platser. Hela KonstLEK finns på svenska och engelska och du kan köpa den i Wanås Konst Shop. Wanås Konsts

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2017

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2017 1(6) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST

VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST LJUNGBY KOMMUN VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST Gäller från: 2018-06-18 Gäller för: Ljungby kommun Faställd av: Kommunfullmäktige Utarbetad av: Kulturstrateg Version:

Läs mer

SVENSK KONST NU. Sommarutställning 9 juni 29 juli 2018, Bryggeriet i Nora. Sammanfattning. Bakgrund

SVENSK KONST NU. Sommarutställning 9 juni 29 juli 2018, Bryggeriet i Nora. Sammanfattning. Bakgrund Sommarutställning 9 juni 29 juli 2018, Bryggeriet i Nora SVENSK KONST NU Sammanfattning I sommarens utställning deltog ett 15-tal svenska och internationella konstnärer varav en konstnärsgrupp. Utställningen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:59 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar SKRIVELSE 1 (2) Landstingsstyrelsen Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Motionärerna

Läs mer

KATALOG. Tomelilla kopings konstsamling 1925. Jubileumsutstalln ing

KATALOG. Tomelilla kopings konstsamling 1925. Jubileumsutstalln ing 1925 2015 KATALOG Tomelilla kopings konstsamling 1925 Jubileumsutstalln ing I våra dagar tar vi bilden för given. Den finns överallt och ersätter ofta orden som uttrycksmedel. Så var det inte i början

Läs mer

Policy och riktlinjer

Policy och riktlinjer Policy och riktlinjer för hantering av den kommunala konsten 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-01, 113. Bakgrund Högsby kommun äger en konstsamling. Den offentliga konsten betingar stora kulturella

Läs mer

Karta år Bildanalysen omfattar 5 sidor.

Karta år Bildanalysen omfattar 5 sidor. Villa Getkärret före 1884. Huset fick namnet från det intilliggande kärret som finns med på karta från 1796. Det brutna taket gjordes om till sadeltak 1984. Fasaden mot sydost efter ombyggnaden 1884. Odinsvägen

Läs mer

Bertil Anderson. Bertil Anderson

Bertil Anderson. Bertil Anderson Vet du mera om den här konstnären eller känner du till konstverk av konstnären? Sänd mail till info@salakonst.se eller ring 076-106 82 20. 1909-1985 1909 Född i Järlåsa den 26 maj. 1936 Gifter sig i Sala

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

Galleri Bergmans/Cultus medlemsresa till Oslo 28-30/ l

Galleri Bergmans/Cultus medlemsresa till Oslo 28-30/ l Galleri Bergmans/Cultus medlemsresa till Oslo 28-30/4 2017 l20172017 Konstscenen i vårt fina grannland är större än vad många tror. Under vår resa i Oslo får ni bl.a. uppleva verk i världsklass med alltifrån

Läs mer

MEDLEMSBREV # SAK Edition #2 2018: Strange, and not so strange, events in and around a tree av Oskar Nilsson

MEDLEMSBREV # SAK Edition #2 2018: Strange, and not so strange, events in and around a tree av Oskar Nilsson MEDLEMSBREV #2 2018 SAK Edition #2 2018: Strange, and not so strange, events in and around a tree av Oskar Nilsson LIVSGLÄDJE, PORTRÄTT OCH DYRKAN Det är mycket som kan hända i krokarna runt ett träd visar

Läs mer

Vård, drift och underhåll av konst

Vård, drift och underhåll av konst 2014-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr Kulturnämnden Vård, drift och underhåll av konst Förslag till beslut 1. Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Kulturnämnden beslutar att alla verk

Läs mer

Scholnaders första förslag 1843 Stülers förslag omkr Tillbyggnad 2013

Scholnaders första förslag 1843 Stülers förslag omkr Tillbyggnad 2013 Mål och vision: Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Museet ska beröra, berika och engagera med betraktaren i centrum. -från museets hemsida Något som alltid fascinerat mig är den

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 1 Verksamhetsberättelse 2018 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 Styrelse och övriga befattningshavare Styrelseledamöter: Ordförande Vice ordförande, Broschyransvarig, Utställningsadministratör, Medlemskontakter

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

MEDLEMSBREV # SAK Edition #1 2017: Pollock on Prozac av Erik Berglin.

MEDLEMSBREV # SAK Edition #1 2017: Pollock on Prozac av Erik Berglin. MEDLEMSBREV #1 2017 SAK Edition #1 2017: Pollock on Prozac av Erik Berglin. NYTT KONSTÅR MED PERSPEKTIV Årets första sak Edition är Erik Berglins fotografiska verk Pollock on Prozac. Bilden började som

Läs mer

1865 Victor Forssell är inskriven i Konstakademiens principskola

1865 Victor Forssell är inskriven i Konstakademiens principskola 1846 1931 1846 Victor Reinhold Forssell föds i Sala den 19 juni. Mor Beata Forssell, f. 14 november 1814, från Vittinge, far okänd tjänsteman vid Sala silfvergruva 1855 Började första klass i Sala elementärskola.

Läs mer

Vad händer på bilden?

Vad händer på bilden? Vad händer på bilden? Till vänster kan man se den offentliga brunnen på Norra Stortorget, skiss av Einar Bager, Malmö Stadsarkiv Vad händer på bilden? Södergatan på 1600-talet, skiss av Einar Bager, Malmö

Läs mer

Riktlinjer för offentlig konst

Riktlinjer för offentlig konst Dokumentansvarig Charlotte Strömberg Eliasson, 0485-478 60 Handbok RIKTLINJE Beslutande Kommunstyrelsens 243 2017-10-10 Giltighetstid 16 oktober 2017-2021 1(6) Beteckning Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

GÖTEBORG KONST. mette dalsgård souvenirs no 2,1 Objekt, 49 cm. mette dalsgård

GÖTEBORG KONST. mette dalsgård souvenirs no 2,1 Objekt, 49 cm. mette dalsgård GÖTEBORG KONST mette dalsgård souvenirs no 2,1 Objekt, 49 cm. mette dalsgård daniel ekta götesson self contained Målning, 77 x 55 cm. daniel ekta götesson göran lantz den röda stugan Målning, 56 x 72 cm.

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2015/2016

Verksamhetsberättelse för 2015/2016 Stockholmspostens konstförening Verksamhetsberättelse för 2015/2016 Styrelse PO Brandeker ordförande Lena Sandin vice ordförande LG Karlsson kassör Monika Patz-Strömstedt sekreterare Raili Kalliovaara

Läs mer

Hej! Här i programmet presenteras konstklubbens aktiviteter under våren 2019 hoppas du vill vara med!

Hej! Här i programmet presenteras konstklubbens aktiviteter under våren 2019 hoppas du vill vara med! Vår Program 2019 Hej! Här i programmet presenteras konstklubbens aktiviteter under våren 2019 hoppas du vill vara med! Konstvåren inleds med det traditionella och uppskattade besöket på Liljevalchs vårsalong.

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Rapport nr 07/2016 December 2016 Clara Wiklund, revisionskontoret Diarienummer: REV 25:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Storhässja i sommarnatt, 1938. HELGE LINDEN

Storhässja i sommarnatt, 1938. HELGE LINDEN Storhässja i sommarnatt, 1938. HELGE LINDEN Västerbottens folkblad/västerbottens museum KONSTNÄREN HELGE LINDEN Helge Linden (1897 1961) föddes i Umeå. Fadern Ivar Linden var Umeås första tandläkare och

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR FREDENS VÄV. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR FREDENS VÄV. textilkonstnär katrin bawah Textila bilder om fred och ofred i vår tid. Samlingsutställning anordnad av Frikyrkliga studieförbundet. Utställningsturne under 1982-1985 FREDSMARSCHEN 11 deltagande textilkonstnärer FREDSMARSCHEN FREDSMARSCHEN

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

KRISTIANSBORGSSKOLAN 2012

KRISTIANSBORGSSKOLAN 2012 KRISTIANSBORGSSKOLAN 2012 årskurs 7 och 8 Utsmyckning med konstnär Unna Katz Ett elevprojekt i skapande skolas regi. 225 elever i åk 7 och 8 medverkar för att göra en varaktig utsmyckning. Syfte Elever

Läs mer

Stiftelsen. Pro Artibus. samlingspolitik

Stiftelsen. Pro Artibus. samlingspolitik Stiftelsen Pro Artibus 2014 samlingspolitik STIFTELSEN PRO ARTIBUS SAMLINGSPOLITIK 2014 SAMLINGENS BAKGRUND Stiftelsen Pro Artibus är en självständig del av Svenska kulturfonden, och har som uppgift att

Läs mer

2. Val av sekreterare och justerare för mötet Annette Söderlund är sekreterare. Ulrika valdes till justerare.

2. Val av sekreterare och justerare för mötet Annette Söderlund är sekreterare. Ulrika valdes till justerare. Protokoll, styrelsemöte per telefon Fredagen den 15 april 2011 kl. 13-14 Deltagande; Beatrice Norberg, Sofia Dahlquist, Hugo Wester, Jessica Andersson Sjögerén, Lotte Edsbrand, EvaTua Ekström, Ulrika Sjöstrand,

Läs mer

Konsten förde dem samman

Konsten förde dem samman Konsten förde dem samman När Linda och Alexey träffades för sju år sedan hade de inget gemensamt språk, men dock ett stort gemensamt intresse konst. Linda Jakobsson studerade andra året vid Lahden Taideinstituutti

Läs mer

- 1 - Medlem som inte erlagt fastställd medlemsavgift förlorar sitt medlemskap i föreningen.

- 1 - Medlem som inte erlagt fastställd medlemsavgift förlorar sitt medlemskap i föreningen. - 1 - STADGAR FÖR STADSBYGGNADSKONTORETS KONSTFÖRENING I GÖTEBORG Fastställda 8 dec 2004 samt 10 mars 2005 1 Föreningens namn är Stadsbyggnadskontorets Namn och ändamål Konstförening i Göteborg. Den är

Läs mer

AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M M

AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M M 1 AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M M mellan svenska staten, representerad av Statens kulturråd å ena sidan och Konstnärernas Riksorganisation,

Läs mer

SPF Markbygdens konstcirkels vårresa 2017 till Småland.

SPF Markbygdens konstcirkels vårresa 2017 till Småland. SPF Markbygdens konstcirkels vårresa 2017 till Småland. Vårens första resa gick till Småland där vi först besökte Vandalorums museum för samtida konst och design. Museet, som ligger vid in/utfarten till

Läs mer

Höstprogram 2014. Torsdag 4 september. Tisdag 30 september. Helgen 4-5 oktober. Onsdag 5 november. Onsdag 12 november. Torsdag 20 november

Höstprogram 2014. Torsdag 4 september. Tisdag 30 september. Helgen 4-5 oktober. Onsdag 5 november. Onsdag 12 november. Torsdag 20 november Höstprogram 2014 Torsdag 4 september Tisdag 30 september Helgen 4-5 oktober Onsdag 5 november Onsdag 12 november Torsdag 20 november Dramat i Arles - om van Gogh, Gaugin och Bernhard Föredrag av intendent

Läs mer

Medaljer. utgivna av SVENSKA AKTUARIEFÖRENINGEN

Medaljer. utgivna av SVENSKA AKTUARIEFÖRENINGEN Medaljer utgivna av SVENSKA AKTUARIEFÖRENINGEN Utgåva: 2011-10-19 1 Arne Sandström Gösta Mittag-Leffler (1846-03-16 1927-07-07) Matematiker. Professor 1877-81 vid Helsingfors Universitet och 1881-1911.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2007-2008 avseende Stockholmspostens Konstförening

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2007-2008 avseende Stockholmspostens Konstförening Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2007-2008 avseende Stockholmspostens Konstförening Medlemsantal Antalet medlemmar den sista oktober 2008 var 120 (116) stycken medlemmar. Vi har fått 14 nya medlemmar

Läs mer

Nr 1/2006 Premiär för ny e-tidning Ur innehållet Bild i byn, vilka är vi... Porträtt av ett språkrör Tändstickstavlor Akvareller av fem

Nr 1/2006 Premiär för ny e-tidning Ur innehållet Bild i byn, vilka är vi... Porträtt av ett språkrör Tändstickstavlor Akvareller av fem Nr 1/2006 Premiär för ny e-tidning Ur innehållet Bild i byn, vilka är vi... Porträtt av ett språkrör Tändstickstavlor Akvareller av fem Bodenkonstnärer Ur dimman - fotografi av Dan Lindgren Dan Lindgren

Läs mer

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret avseende Stockholmspostens konstförening

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret avseende Stockholmspostens konstförening Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2010-2011 avseende Stockholmspostens konstförening Medlemsantal Antalet medlemmar den sista oktober 2011 var 102 (111). Vi har fått två nya medlemmar under året

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-07 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna konstmuseum Kenneth Åström 016-710 17 11 Josefine Bolander 016-710 71 66 Diariebeteckning KFN/2013:281 Kultur- och

Läs mer

Riktlinjer för lös konst

Riktlinjer för lös konst 2 ( 7 ) Reglemente Kommunala beslut som utöver kommunallag och andra författningar styr och reglerar kommunala verksamheter. Innefattar Nämndreglementen, Delegeringsordningar, Bolagsordningar, Ägardirektiv,

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Historiska tidsbegrepp När vi studerar historia använder vi tidsbegrepp för att sortera det som hände i olika tidsperioder.

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Värmlands Museum

Stadgar för Stiftelsen Värmlands Museum KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 1979-05-17 Ersätter: Gäller fr o m: Stadgar för Stiftelsen Värmlands Museum Godkända av kommunfullmäktige den 17

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

2017 års konstlotteri i Jönköpings läns konstförening

2017 års konstlotteri i Jönköpings läns konstförening 2017 års konstlotteri i Jönköpings läns konstförening Lördagen den 25 november kl 15.00 samlas medlemmarna till lotteri och vinstutdelning på Länsmuseet i Jönköping. Den som betalat medlemsavgift för året

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

Galleri Final ställer ut i

Galleri Final ställer ut i 5-ÅRS JUBILEUM Galleri Final ställer ut i Henrik Johansson, olja på duk BÄSTEKILLE 3/4-6/4, 11/4-12/4 2015 Välkommen till Galleri Finals påskutställning i FABRIKEN Bästekille Vi säger det varje år, vår

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

1% KONST SOM GÖR SKILLNAD. roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan.

1% KONST SOM GÖR SKILLNAD. roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan. 1% KONST SOM GÖR SKILLNAD roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan. roland borén uppochner Skulptur, färgad betong. Höjd 3 m. Ramsdalsskolan. theo ågren hur gick det sen? Skulptur, lackerad

Läs mer

Donation till Uppsala konstmuseum från Eva Bergströms dödsbo

Donation till Uppsala konstmuseum från Eva Bergströms dödsbo KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Werkmäster, Daniel 2018-03-28 KTN-2018-0188 Rev. 2018-04-11 Kulturnämnden Donation till Uppsala konstmuseum från Eva Bergströms dödsbo Förslag till beslut

Läs mer

Tariff för visning av konstverk för allmänhet genom tillfällig utställning (Utställningsersättning)

Tariff för visning av konstverk för allmänhet genom tillfällig utställning (Utställningsersättning) Tariff för visning av konstverk för allmänhet genom tillfällig utställning (Utställningsersättning) Följande tariff skall tillämpas för 6 i avtalet för konstnärers medverkan och ersättning vid utställningar

Läs mer

Föreningsstämma 080309

Föreningsstämma 080309 MÖTESPROTOKOLL 1 (5) Föreningsstämma 080309 Datum för mötet Tid Plats 2008-03-19 13.00-15.00 Församlingsförbundet, Direktorn Kallade och inbjudna Kyrkvindens medlemmar, styrelse och revisorer Närvarande

Läs mer

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005)

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) Hallands Konstförening 1 Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Hallands Konstförening har till uppgift att väcka, underhålla och

Läs mer

Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017

Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017 Datum 1 (2) Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017 Under år 2017 förvärvades fyra verk genom inköp till konstmuseets samling. Av dessa fyra slutbetalades ett verk och ett verk som

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

KONSTEXPERTENS 5 MÅSTEN UNDER STOCKHOLM ART WEEK

KONSTEXPERTENS 5 MÅSTEN UNDER STOCKHOLM ART WEEK INREDNING OCH DESIGN HEMMA HOS BOSTAD ARKITEKTUR MER STORA FORMPRISET INSPIRATIONSGALLERI BLOGGAR Annons KONSTEXPERTENS 5 MÅSTEN UNDER STOCKHOLM ART WEEK 11 APRIL 2018 KONST MEST LÄSTA Titta in hemma hos

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Tore Kurlbergs vänner

Tore Kurlbergs vänner S ä l l s k a p e t Tore Kurlbergs vänner Medlemsblad nr 5 Februari 2007 Ordföranden har ordet Fyra år har gått sedan Sällskapet Tore Kurlbergs vänner bildades och det är intressant att se hur en liten

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 5 september i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 5 september i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2016 2016-09-05 17-32 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 5 september i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga Närvarande: Ledamöter

Läs mer