Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt?"

Transkript

1 1 STORMAKTSTIDEN Fram till 1500-talet var Sverige ett litet och fattigt land. Trots detta blev Sverige på 1600-talet en stormakt där Östersjön nästan var som ett svenskt innanhav. Varken förr eller senare har Sverige varit så stort. Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt? Sveriges grannländer som konkurrerade om makten i Östersjöområdet var ganska svaga. Ryssland, Polen och Tyskland låg alla i krig och den danska armén var för liten. Sverige började tjäna mycket pengar på vår export av tjära, koppar och järn. Pengarna gjorde att kungen hade råd att hyra soldater som hade kriget som yrke, så kallade legoknektar. Det var lugnt inom landet och Sverige hade bra ämbetsmän som såg till att skatterna drevs in och användes effektivt. Gustav II Adolf införde en ny stridsteknik som gjorde armén rörligare under ett slag. Kanoner var tunga och flera hästar måste hjälpa till att dra dem. Arméerna var därför ganska stillastående när ett slag väl börjat. De svenska kanonerna var lättare och vi kunde därför ge eld och sedan rycka framåt eller rikta om kanonerna om fienden plötsligt kom från sidan. Soldaterna som sköt slogs också mer effektivt. I stället för att springa tillbaka och ladda om geväret när de skjutit, fortsatte de framåt och gick över till att använda sina sablar eller satte på bajonetter. Den svenska armén var bra på närstrid Den svenska armén var också vältränad och kunde röra sig snabbt i små grupper på slagfältet. Små grupper var lättare att ge nya order och styra om mitt under slaget om detta skulle behövas. Vi var en militärstat där nästan alla resurser gick till armén och flottan. Att de flesta svenska fick leva väldigt fattigt struntade de styrande i. Eftersom det inte fanns någon demokrati behövde man inte bry sig om att folk var missnöjda. Man hade den kung man hade och var man missnöjd gick det inte att rösta fram en ny kung. Var Sverige verkligen en stormakt? En stormakt är ett land som kan påverka världshändelser genom att få igenom sin vilja. Sverige kunde detta genom att använda våld. Men vi var ingen ekonomisk stormakt, ett rikt land som USA och Kina är idag. Vi var inte heller en kulturell stormakt som USA är. En kulturell stormakt sprider sin kultur (kläder, matvanor, musik ) till andar länder. Bara i Sverige kallas perioden för svensk stormaktstid.

2 2 Kontrollen över Östersjöområdet var det man främst bråkade om, men varför? All viktig handel i norden gick över Östersjön. Vägarna var dåliga under 1600-talet och det fanns ju varken bilar eller järnvägar, så det var fartygen som gick lastade med varor mellan länderna. När ett fartyg kom in i en hamn var de tvungna att betala en avgift en tull, och det tjänade landet mycket pengar på. Målet var att kontrollera så mycket land som möjligt runt Östersjön och att tjäna mycket pengar på tullavgifterna. Dessutom var det ju bra att skaffa nya landområden för då fick man fler invånare som var tvungna att betala skatt. Slutligen var det en stor ära att vara kung över ett stort land! Sverige blev en stormakt genom krig. Varför bröt kriget ut? 1611 ärvde Gustav II Adolf tronen efter sin far som i sin tur var en av Gustav Vasas söner. Den nye kungen var bara 17 år när han blev kung och han ärvde fiender efter sin far. Danmark och Sverige var gamla fiender arvfiender. Båda länderna ville vara störst och mäktigast i norden och krig bröt ut då och då. Polens kung Sigismund var Gustav II Adolfs kusin och han tyckte att han hade större rätt att bli kung i Sverige. Ryssland ville ha kontrollen över de östra delarna av Östersjön, framför allt gränsområdena mellan Finland och Ryssland. Finland tillhörde Sverige, vilket gjorde att Ryssland stred om gränsen mellan sina båda länder. Krig vid gränserna bröt ofta ut. Norra Tyskland hade kust mot Östersjön och där fanns rika hamnstäder som drog in höga tullinkomster. Nu hade den svenske kungen tur! Ryssland var ganska svagt för tillfället och I Tyskland bröt det ut ett krig som den svenske kungen kunde utnyttja. Tyskland var egentligen inte ett land, utan bestod av flera småriken som alla styrdes av en liten furste. Över alla furstar styrde kejsaren Ferdinand. Furstarna ville ha mer makt och kejsaren ville att de skulle lyda honom. Kejsaren var katolik och många av småfurstarna var protestanter. Det blev krig om makt och religion. Gustav II Adolf bestämmer sig för att inte bara kriga mot Ryssland, Polen och Danmark utan också anfalla Tyskland. Gustav II Adolfs farfar Gustav Vasa hade ju gjort Sverige till ett protestantiskt land och katoliker till sina fiender. Gustav II Adolf sa nu att han skulle hjälpa sina protestantiska vänner i Tyskland att försvara den rätta tron. Vi vet inte om han menade vad han sa eller om han bara använde religionen som ursäkt. De rika tyska kuststäderna lockade! Kriget i Tyskland som Gustav II Adolf drog in Sverige i kallas för det trettioåriga kriget, för så länge pågick det. Nästan alla europeiska stater var någon period inblandade i det trettioåriga kriget som var det första europeiska storkriget. Tysklands befolkning minskade från 15 miljoner till 10 miljoner. Alltså med var tredje person! Inte i något tidigare krig hade så många civila (människor som inte var soldater) dött.

3 3 Hur gick det för Sverige i kriget och hur stort blev Sverige? I den svenska armén var bara en femtedel svenskar. Resten var legoknektar som kungen hyrt in. I det största slaget i Europa på hundra år vid byn Breitenfeld i Tyskland, vann Sverige Slaget varade i sju timmar och över människor dog. Men bara ett år senare, den 6 november 1632 dödas Gustav II Adolf i ett slag utanför den tyska byn Lützen. Det var dimma och kungen red vilse. Han träffades av ett skott i halsen och hans häst skenade in i dimman och kanonröken rakt in bland fienderna. Kungen omringades av ryttare som stack ner honom. Året efter sin seger fortsatte Gustav II Adolfs arméer slåss och plundra i Tyskland. Protestanterna i Tyskland såg honom som hjälte och kallade honom Lejonet från norden, medan katolikerna var rädda för honom. Efter kungens död fortsatte Sverige kriga och segra. När freden kom hade Sverige tagit diverse nordtyska områden (från Tyskland) områden som nu ligger i Estland och Ryssland (från Ryssland) Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän (från Danmark). Dessutom tillhörde ju Finland Sverige. Men varför är Sverige inte längre en stormakt? I längden kunde inte Sverige med sin lilla befolkning klara av de många krigen som krävde mycket pengar och stora arméer och det väldiga Ryssland växte sig starkare. Under 1700-talet förlorade Sverige alla områden utom Finland och de landskap som tagits från Danmark erövrade Ryssland även Finland. Slaget vid Lützen

4 4 SVERIGE UNDER STORMAKTSTIDEN Vem ärvde tronen efter Gustav II Adolfs död? När Gustav II Adolf dog var hans enda barn, Kristina, bara fem år så Sverige fick styras av en så kallad förmyndarregering (=höga adelsmän bildar en regering och styr till kungen/drottningen är gammal nog att själv ta över) tills hon var 18 år och kunde regera själv. Det var när Kristina regerade som adeln blev som rikast och byggde så många slott. Hur kunde detta komma sig? Drottning Kristina hade ett stort problem. Sverige var en stormakt nu, men samtidigt väldigt fattigt eftersom de långa krigen kostat mycket pengar. Sverige hade fått låna pengar av andra länder för att ha råd med krigen och dessa lån skulle nu betalas tillbaka. De adelsmän som krigade för Sverige ville också få betalt. Men Kristina hade inga pengar. Hon löste problemet med att sälja flera av statens stora bondgårdar och jordbruksmarker till rika adelsmän. Rätten att ta in skatter över vissa områden gav de bort som belöning till de höga officerarna. Resultatet blev att staten nu fick pengar, men i längden var detta en riktigt dålig lösning. Staten hade nu bara rätt att ta upp skatt på en tredjedel av landets jord så statens ekonomi kunde bara bli sämre. Prästerna, borgarna och bönderna klagade, men adelsmännen var naturligtvis nöjda med att nu få ta in skatt av sina bönder, pengar som gick till att bygga ståtliga slott runt om i landet. Kristina avsäger sig tronen efter några år hon abdikerar och flyttar till Rom. Varför? När Kristina varit drottning några år hände det oerhörda: Kristina som var dotter till protestanternas stora krigarkung blev katolik! Detta blev en skandal bland protestanterna i hela Europa, men katolikerna blev naturligtvis nöjda. Det var omöjligt att ha en katolsk regent i ett land där det var förbjudet i lag att vara katolik. Detta och att Kristina inte ville gifta sig och skaffa en arvinge till tronen blev för mycket. Kristina abdikerade (=avsade sig tronen) och flyttade till Rom där påven tog emot henne med fester och parader. När Kristina dog begravdes hon i själva Peterskyrkan i Rom. Perioden efter Kristina kallas den Karolinska tiden. Varför? De tre kungarna som regerade närmast efter drottning Kristina hette alla Karl. Därför kallas perioden den karolinska tiden.

5 5 Kung Karl X Gustav gjorde Sverige till det avlånga land vi har idag. Hur gick det till? Drottning Kristinas kusin Karl X Gustav var kung i bara sex år och under den tiden krigade han nästan jämt. När han stred i Polen passade Danmark på att förklara krig mot Sverige eftersom de trodde att den svenska armén inte skulle hinna hem till Sverige för att försvara sig. Men, kungen tog snabbt upp sin armé mot Danmark. Det var februari och havet mellan de danska öarna var fruset. Hur skulle Karl X frakta över sin armé till ön Själland och anfalla huvudstaden Köpenhamn? Kungen hade tur. Det visade sig att isen var så tjock att kungen tog risken att låta hela armén gå över isen. Detta var ett oerhört djärvt beslut för isen kunde brytas upp på bara några timmar. Det lyckades och svenskarna vann därefter kriget. Segern innebar att Danmark fick lämna ifrån sig Skåne, Bohuslän, Blekinge och Halland i fredsförhandlingarna tåget över Stora Bält Skåningarna hade alltid varit danska. Hur fick man dem att bli svenskar? Tänk dig att ett främmande land anfaller och besegrar oss. Tänk dig att du sedan kommer till skolan och alla böcker på svenska är utbytta till böcker på ett språk du inte kan Det fanns två idéer om hur försvenskningen av Skåne skulle gå till: 1. Utrota snapphanarna (=skånska gerillasoldater som gömde sig i skogarna och gjorde allt för att Skåne skulle bli danskt igen genom att anfalla de svenska soldaterna), ta slotten från de danska adelsmännen och ge dem till svenska adelsmän, tvångsförflytta svenska bönder till Skåne och flytta de skånska/danska bönderna till Baltikum. Avskeda alla skånska/danska präster och ge prästjobben till svenska präster och slutligen tvinga alla skåningar att börja tala svenska. 2. Låt folket i Skåne fortsätta prata skånska, men prästerna ska predika på svenska och barnen måste lära sig att skriva på svenska. Snapphanarna ska förföljas och dödas om de inte ger upp.

6 6 Man valde alternativ 2 och detta innebar att folket i Skåne efter bara några generationer hade gått över till att använda svenskan hela tiden. Karl XI är känd för tre saker: enväldet, reduktionen och indelningsverket. Vad handlar dessa tre saker om? Krigen var dyra och kungen hade ont om pengar. När adeln tagit över så mycket av statens jordar, kom det in alldeles för lite skattepengar. Karl XI behövde få in mer skattepengar, men då måste han ta tillbaka de bondgårdar och jordar adeln fått och det var inte helt lätt adeln protesterade. Med hjälp av bönderna, köpmännen, hantverkarna och de adelsmän som inte fått så mycket, kunde kungen göra sig starkare. Enväldet: Kungen tog makten att ensam bestämma nästan allt. Han lydde bara Gud. Rådet, adeln och riksdagen fick inte vara med och bestämma lika mycket längre. Reduktionen: Karl Xl förbättrade nu Sveriges ekonomi genom att helt enkelt ta tillbaka många av de gårdar och marker som drottning Kristina delat ut. De flesta adelsmännen var naturligtvis inte glada, men några adelsmän och prästerna, borgarna och bönderna i riksdagen såg till att förslaget gick igenom. Bönder, som betalat skatt till en adelsman, fick återigen betala skatt till staten. Karl Xl kunde nu genom att ta från de rikaste bygga upp Sveriges ekonomi. Indelningsverket: När ett land gick ut i krig skaffade man fram en armé genom att skriva ut lämpliga unga män. Karl Xl bestämde att soldater skulle anställas redan i fredstid och att alla bönder runt om i Sverige skulle hjälpas åt att försörja dessa soldater i väntan på att de kallades ut i krigen. Några bondgårdar skulle tillsammans bygga ett torp till en soldat och ge honom mat och kläder. Vapen och uniform fick soldaten av staten. När det var fred skulle soldaten arbeta hos bönderna och på kvällarna kunde han hjälpa hustrun och barnen med arbetet på soldattorpet. Minst en gång i månaden träffades soldaterna och övade i att skjuta med musköt (gevär), och marschera. Detta system fick namnet indelningsverket och avskaffades först i början på 1900-talet. På 1600-talet fick de flesta sitt namn efter pappans förnamn. Ofta fanns det därför flera som hette till exempel Jon Andersson, Per Jonsson eller Anders Persson. För att lättare skilja soldaterna åt fick många soldater byta namn. Många soldatnamn finns kvar än: Druid, Sträng, Modig, Blom, Bergman, Näktergal Men andra namn som inte uppskattades av bärarna har försvunnit: Rus, Birhals, Kålhuvud, Drucken, Ruter Vid ett kompani var kaptenen som skulle hitta på namnen antagligen ganska less, för de tre sist inskrivna soldaterna fick heta Adjö, Punkt och Slut. Karl XII, Sveriges hjältekung. På vilket sätt passar beskrivningen och varför passar den inte? Alla länder har sina historiska hjältar och Karl XII var under flera hundra år Sveriges.

7 7 För hundra år sedan fick svenska skolbarn lära sig allt om Karl XII. Det är lite konstigt, för under Karl XII förlorade Sverige sin roll som stormakt. Karl XII var bara fjorton år när hans pappa Karl XI dog och han blev kung när han var femton. Sveriges fiender Ryssland, Polen och Danmark fiender passade på att gå till anfall eftersom de tänkte att kungen var för svag för att kunna försvara Sverige. Kanske har Karl XII blivit den stora hjälten eftersom han, trots att han var så ung, vann många segrar i början. Flera länder anföll samtidigt, men Sverige hade en mycket välfungerande armé och Karl XII:s armé vann snabbt över Danmark och besegrade sedan den ryska armén vid staden Narva (i nuvarande Estand) som då var en svensk stad nära den ryska gränsen. Karl XII var inte nöjd utan tågade in i Ryssland med en stor armé för att angripa den ryska huvudstaden Moskva. Ryssarna brände då alla byar som låg i den svenska arméns väg, så att de svenska soldaterna inte skulle kunna hitta någon mat. När det sedan blev vinter blev det ännu värre soldaterna både svalt och frös ihjäl. Vid Poltava möttes de två arméerna och denna gång vann ryssarna. Karl XII anföll därefter Norge som då tillhörde Danmark. Den 30 november 1718 blev den svenska kungen skjuten i en skyttegrav vid fästningen Fredriksten. När kungen dött anföll Ryssland Sverige. Några tusen soldater gick i land för att erövra Stockholm. De stoppades bara en dryg mil från huvudstaden. Nu var Sveriges stormaktstid över. Statyn över Karl XII står i Kungsträdgården och restes under 1800-talet. Han pekar i riktning mot Ryssland. Varför?

8 8 Vilka var vinnare respektive förlorare under stormaktstiden? Kungarna och adeln: Kungarna ville alltid bestämma själva, samtidigt kunde de ju inte styra alla beslut: Vem ska se till att skatten tas upp i byn Ödemåla? När ska biskopen i Uppsala träffa prästerna i staden? Hur många fartyg ska ligga utanför Öland? Kungen hade ämbetsmän som satt i ett råd (efter ordet ge råd eller rådgivare) till hjälp som alla var experter på var sitt område. Ämbetsmännen var adelsmän (0,5 % av befolkningen var adel) och de ville i sin tur också bestämma så mycket som möjligt. Mellan de höga adelsmännen och kungen var det ständigt en maktkamp. Under vissa perioder, ofta om kungen var väldigt ung, fick adeln mer makt. Karl XI och Karl XII var enväldiga kungar. Eftersom det var mycket som skulle skötas: handel, skatter, lagar behövdes många ämbetsmän och då räckte inte adeln till. Nu kunde begåvade söner till präster och köpmän bli adlade och sedan få sköta dessa jobb. Detta var något nytt begåvade personer (män) kunde bli adlade och komma sig upp i samhället. Bönderna: För en bonde (95% av befolkningen var bönder) spelade det inte så stor roll om han skulle betala skatt till staten eller betala en adelsman för rätten att bo och försörja sig på adelsmannens jord. Under 1600-talet blev det kallare och oftare missväxt (skörden slår fel) än under 1500-talet, vilket gjorde att bönderna oftare fick ont om mat. Innan indelningsverket riskerade man också att bli uttagen som soldat till kriget om man var ung och stark. Bönderna fick det naturligtvis svårt när så mycket arbetskraft gick till kriget. Krigen och missväxten gjorde att bönderna fick det svårare under stormaktstiden. Kvinnorna: Adelskvinnans man var ofta borta flera år utomlands som befälhavare i krig. Hon fick då själv ta hand om allt som hörde till slottet. Ett slott (eller flera) med stora jordar, kanske gruvor med järn som skulle utvinnas, hundratals bönder på gårdar som skulle betala avgifter och komma och arbeta gratis på slottets jordar, tjänstefolk etc. En adelskvinna kunde ha hundratals personer som hon ansvarade för. Man kan jämföra det med stora företag idag! Ansvaret kunde ge makt och oberoende för dessa kvinnor. Men, de flesta var ju bönder. För en kvinna som kanske hade både man och söner i kriget, blev det väldigt tungt. Hon fick själv plöja, så och mjölka hennes liv blev svårare. Den vanlige svensken under 1600-talet uppfattade knappast att vi var en stormakt. Vanligt folk märkte mest kriget genom att unga män försvann från byarna och aldrig kom tillbaka. Skatterna blev också högre och allt svårare att klara av att betala. Pengarna Sverige tjänade på handeln och alla rikedomar som rövades från andra länder gick inte heller till vanligt folk. 95% av befolkningen var bönder och dessa fick det snarast sämre när Sverige var som mäktigast.

9 9 Ordlista Stormakt Legoknektar Ämbetsmän Militärstat Tullar/tullavgifter Arvfiender Furste Katoliker Protestanter Trettioåriga kriget Breitenfeld Lützen Förmyndarregering Abdikera Den Karolinska tiden Snapphanar Tvångsförflytta Envälde Reduktionen Indelningsverket Narva Poltava Rådet Missväxt

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Stormaktstiden utförlig. fakta

Stormaktstiden utförlig. fakta Stormaktstiden utförlig Stormaktstiden varade i ca 100 år. Från 1611-1718. Sverige var stort till ytan med hade endast 1 miljon invånare. Det var inte mycket, jämfört med Tyskland och Frankrike som hade

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

Stormaktstiden 1611-1718 (1721)

Stormaktstiden 1611-1718 (1721) Stormaktstiden 1611-1718 (1721) v Stormaktstiden kallas den period i Sveriges historia, framför allt på 1600-talet, när Sverige var ett betydande rike i Europa. v Det var militärt starkt och hade ett stort

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Renässansen Antiken återupptäcks

Renässansen Antiken återupptäcks Renässansen Antiken återupptäcks Norditalienska stadsstater Städer i norra Italien var självstyrande, t.ex. Venedig och Florens. Handel med Kina och Indien gjorde dem rika. Köpmän n och hantverkare blir

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Facit till frågor Kompass historia

Facit till frågor Kompass historia Facit till frågor Kompass historia Vikingatiden 1 Mellan år 800 och 1050 brukar man säga att vikingatiden varade. 2 Ingen vet säkert. Kanske betyder det någon som ligger på lur i en vik och väntar på att

Läs mer

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting.

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting. Medeltiden 1 Medeltid I Sverige 1050-1520 (500-1500 ute i Europa) Tider förändras sakta Efter det vi kallar Vikingatiden kommer medeltiden. Nu var det inte så att människor vaknade upp en morgon och tänkte:

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Historiska tidsbegrepp När vi studerar historia använder vi tidsbegrepp för att sortera det som hände i olika tidsperioder.

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte speciellt många kolonier jämfört med andra länder i

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige?

Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige? Kunskapsinventering: Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 8, När startar stormaktstiden? Del 9, När börjar stormaktens fall? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige? Del 11, När sker

Läs mer

A. Utdrag ur en dagbok skriven av en tysk legoknekt (yrkessoldat). Här beskrivs slaget vid staden Magdeburg i centrala Tyskland 1631.

A. Utdrag ur en dagbok skriven av en tysk legoknekt (yrkessoldat). Här beskrivs slaget vid staden Magdeburg i centrala Tyskland 1631. Källor och historisk metod A. Utdrag ur en dagbok skriven av en tysk legoknekt (yrkessoldat). Här beskrivs slaget vid staden Magdeburg i centrala Tyskland 1631. Den 20 maj ansatte vi Magdeburg på allvar,

Läs mer

Göran Behre Lars -Olof Larsson Eva Österberg ESSELTE STUDIUM. historia Stormaktsdröm och. småstatsrealiteter

Göran Behre Lars -Olof Larsson Eva Österberg ESSELTE STUDIUM. historia Stormaktsdröm och. småstatsrealiteter Göran Behre Lars -Olof Larsson Eva Österberg ESSELTE STUDIUM historia 1521-1809Stormaktsdröm och småstatsrealiteter Innehåll Regentlängd Förord 1 Vasatiden och stormaktstiden av Lars-Olof Larsson och Eva

Läs mer

Summering Enväldet i Europa politisk historia. SPANIEN.

Summering Enväldet i Europa politisk historia. SPANIEN. Summering Enväldet i Europa politisk historia. SPANIEN. 1. Karl V 1516-1556 a. Augsburg 1555 b. Krig emot främst Frankrike om Italien. c. Abdikerar och delar upp sitt väldiga rike: i. Österrike till brodern

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige

Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige Vikingatid medeltid - Norden började kristnas på 900- talet, under vikingatiden. - Norra (nuvarande) Sverige och Finland kristnades sist.

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Lars Gahrn Herrevadsbro 1251 Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Maktens vägar Hon är så trött av att alltid oroa sig. Oroa sig över att rövare ska plundra matförråden. Att hungriga

Läs mer

Kort historik. hela den militära organisationen, inklusive officerarna, och den civila statsförvaltningen.

Kort historik. hela den militära organisationen, inklusive officerarna, och den civila statsförvaltningen. 1 Kort historik Sedan 1815 har det oavbrutet rått fred i Sverige, en längre tid än i något annat land i Europa. Tidigare var förhållandet helt annorlunda. Mellan år 1600 och 1815 befann sig landet i krig

Läs mer

Sverige då och nu. Sveriges historia

Sverige då och nu. Sveriges historia Sverige då och nu Sveriges historia Sveriges historia Från fattigt bondesamhälle till modernt samhälle 1800-tal 2000-tal Istiden, ungefär 14000 år sedan De första människorna kommer till Sverige när isen

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

Lars Ericson Wolke 1658. tåget över bält. historiska media

Lars Ericson Wolke 1658. tåget över bält. historiska media Lars Ericson Wolke 1658 tåget över bält historiska media 3 1658. tåget över bält tidigare utgivning av lars ericson wolke på historiska media Svenska knektar (1995, 1998, 2002, 2004) Svenska frivilliga

Läs mer

Vasatiden. Du kommer att få läsa om den här nya tiden, lite om vad som hände i Europa men mest om vad som hände i Sverige.

Vasatiden. Du kommer att få läsa om den här nya tiden, lite om vad som hände i Europa men mest om vad som hände i Sverige. Vasatiden Med Gustav Vasa brukar man säga att den nya tiden kom till Sverige. Medeltiden tog slut och en ny tid kom till Sverige. Vi kallar den Vasatiden. Det var den tiden då Gustav Vasa och hans söner

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Rysslands problem före revolutionen.

Rysslands problem före revolutionen. Rysslands problem före revolutionen. - Feodalt system. Livegenskapen avskaffas 1861. - Ont om land. Ingen skiftesreform. - Växande befolkning. Drabbar främst bönderna. Bönderna utgjorde 80 % av befolkningen.

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Upptäck Historia. PROVLEKTION: Digerdöden orsak och konsekvenser

Upptäck Historia. PROVLEKTION: Digerdöden orsak och konsekvenser Upptäck Historia Upptäck Historia Lgr 11 är ett grundläromedel i historia för årskurs 4 6. Läromedlet består av grundboken Upptäck Historia med tillhörande två arbetsböcker och en lärarbok. PROVLEKTION:

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

Sveriges historia

Sveriges historia GÖRAN BEHRE LARS-OLOF LARSSON EVA ÖSTERBERG Sveriges historia 1521-1809 Stormaktsdröm och småstatsrealitet Innehåll Regentlängd 7 Förord 9 Periodiseringens dilemma 10 Vasatiden och stormaktstiden 13 AV

Läs mer

Franska revolutionens orsaker:

Franska revolutionens orsaker: Franska revolutionens orsaker: Adelns privilegier -rätt jaga på allas mark -rätt ta ut avgifter på byarnas kvarnar, bagarbodar och vinpressar -rätt att slippa betala skatt Franska revolutionens orsaker:

Läs mer

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Inehållsförtekning INEHÅLLSFÖRTEKNING 1 FÖRORD 2 VARFÖR 3 HUR 4 IDAG 7 KÄLLFÖRTECKNING 7 1 Förord Det svenska försvaret och den svenska industrin har mer eller mindre

Läs mer

Från Sturarna t o m Gustav Wasa.

Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Kalmarunionen 1398 1522. Drottning Margareta hade lyckats via sin son att skapa en union mellan Sverige, Danmark och Norge. Denna union och den svenska kampen emot den

Läs mer

År 1718 var drygt svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30

År 1718 var drygt svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30 År 1718 var drygt 60.000 svenska soldater samlade för en attack mot Norge. Huvudarmén stod utanför Halden i södra Norge. Där föll Karl XII 30 november. I Jämtland var general Armfeldt och 10.000 soldater

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Uppdrag: gör Danmark sven

Uppdrag: gör Danmark sven Uppdrag: gör Danmark sven I början av 1600-talet drömde Danmarks kung om att styra hela Norden. Senare gjorde svenskarna upp planer på att erövra Danmark. Men 1600-talets krig nationalmuseum, stockholm

Läs mer

En stad föds. Karlshamns historia för årskurs 3-6. Av: Gabriella Karlsson

En stad föds. Karlshamns historia för årskurs 3-6. Av: Gabriella Karlsson En stad föds Karlshamns historia för årskurs 3-6 Av: Gabriella Karlsson Inledning Den här skriften om bildandet av Karlshamn är skriven som ett projektarbete i årskurs 3 på gymnasiet för elever i årskurs

Läs mer

Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden)

Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden) Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden) Tips 1: Repetera ordläxorna innan du läser det här, då blir det lättare att läsa. Tips 2: Det du måste kunna är markerat.

Läs mer

FÖRE 1814: 300 ÅR AV KRIG

FÖRE 1814: 300 ÅR AV KRIG 1 ERIK NORBERG 2 november 2014 FÖRE 1814: 300 ÅR AV KRIG Sammanfattning I detta avsnitt tecknas den långa period av krig som föregick den tvåhundraåriga freden. Från Gustav Vasa till konventionen i Moss

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

Andra världskriget. 65 år sedan den Stora Segern

Andra världskriget. 65 år sedan den Stora Segern Segern genom nära och käras öden Andra världskriget 65 år sedan den Stora Segern Det har gått många år sedan den hemska tiden då det mullrade explosioner, bombades städer, och så många människor offrade

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Så fick man soldater

Extramaterial till Blod och lera Så fick man soldater Så fick man soldater Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid Ypres. BLOD och LERA första världskriget

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. I den här essän kommer jag att undersöka och jämföra skillnader och likheter i orsakerna till den amerikanska

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det?

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom De Centrala tankegångarna i kristendom Kristendomens historia; hur religionen började och hur

Läs mer

Min hjärtans allra käraste på världen

Min hjärtans allra käraste på världen Min hjärtans allra käraste på världen Under några år i början av 1600-talet utspelade sig en hopplös kärlekshistoria mellan en adelsfröken och en svensk kung. Några brev, skrivna under åren 1613-1615 minner

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. I denna essä kommer likheter och skillnader mellan den franska respektive den amerikanska revolutionen

Läs mer

medeltiden 1050-1523 Malin Hägg, Emådalskolan, Mörlunda www.lektion.se

medeltiden 1050-1523 Malin Hägg, Emådalskolan, Mörlunda www.lektion.se medeltiden 1050-1523 Medeltiden Medeltiden varade i Sverige i ungefär 500 år. Mellan åren 1050 1523. Under medeltiden hände det mycket både inom kyrkan och med handeln. Jordbruket utvecklades också genom

Läs mer

Innehåll. Förord. Inledning. 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid DEL 1 KLERKERNAS TID 800 1520. Vikingatid och tidig medeltid

Innehåll. Förord. Inledning. 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid DEL 1 KLERKERNAS TID 800 1520. Vikingatid och tidig medeltid Innehåll 11 13 Förord Inledning 15 Medeltid och tidigmodern tid en klerkernas och adelns tid 17 Könsrelationernas betydelse för samhällsorganisationen 20 Klerkernas tid stat och kyrka etableras 22 Adelns

Läs mer

Högkulturerna. Historia.

Högkulturerna. Historia. Högkulturerna. Historia. Högkulturer För 10.000 år sen - övergång från jägare/samlare till jordbrukare med husdjur. Efter några tusen år ledde jordbruk till bofasthet, man började då bygga varmare hyddor

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid

Läs mer

Hur byggdes Rom enligt sagan?

Hur byggdes Rom enligt sagan? Hur byggdes Rom enligt sagan? Sagan berättar att två små pojkar, Romulus och Remus, lades i en korg på floden Tibern. Deras mamma var en prinsessa och deras morfar var kung. Pojkarnas morfar jagades sedan

Läs mer

Det blev dock vanligare och vanligare att folk sade vad de tyckte om olika beslut som riksdagen fattade under 1700-talet.

Det blev dock vanligare och vanligare att folk sade vad de tyckte om olika beslut som riksdagen fattade under 1700-talet. Tryckfrihet Under frihetstiden var det mycket som förändrades i Sverige. Det hade tidigare varit förbjudet att kritisera kungen eller riksdagen. Man kunde till och med få dödsstraff om man uttryckte sig

Läs mer

På västfronten intet nytt

På västfronten intet nytt ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ERICH MARIA REMARQUE LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 smed (sida 8, rad 3), en som jobbar med metall skyttegravar (sida 11, rad 4), diken där soldater kan skjuta på fienden men ändå vara

Läs mer

Franska Revolutionen. Bakgrund. Varför blev det revolution i Frankrike?

Franska Revolutionen. Bakgrund. Varför blev det revolution i Frankrike? Franska Revolutionen. Bakgrund Varför blev det revolution i Frankrike? 1. Ekonomiska faktorer: a) Dåliga skördar gav höga priser på bröd. Detta drabbar bönderna därför att de får lite mat, men i gengäld

Läs mer

Vad en tavla kan berätta

Vad en tavla kan berätta Vad en tavla kan berätta För att förstå den roll Magnus Stenbock senare fick i historien, måste vi gå lite tillbaka i historien. Magnus Stenbocks pappa var generalguvernör för Skåne, Blekinge och Halland.

Läs mer

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden Läs s 6 9 i din Historiebok! 1) Nämn tre olika varor som vikingarna sålde i andra länder. 2) Nämn fyra olika varor som vikingarna köpte i andra länder. 3) Vad hette den viktigaste handelsplatsen i Sverige

Läs mer

GUSTAV VASA GUSTAV VASAS STÖD

GUSTAV VASA GUSTAV VASAS STÖD GUSTAV VASA 1. INTERNATIONELL BAKGRUND a. De geografiska upptäckterna innebar att nya handelsvägar etablerades! Det innebar också att de äldre handelscentra - Italienska städer och Hansan började förlora

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7 Tidslinjetexter åk 7 Konstbevattning 2000 år f. Kr så började vi med konstbevattning för att det fanns ett problem. Problemet var att det inte regnade regelbundet utan det regnade ofta för lite vilket

Läs mer

Tryckt hos Saligen avsomnade Georg Hantsch:s Efterlevande änka År 1669

Tryckt hos Saligen avsomnade Georg Hantsch:s Efterlevande änka År 1669 Tryckt hos Saligen avsomnade Georg Hantsch:s Efterlevande änka År 1669 INLEDNING Denna faksimilutgåva skänktes av Barbro Lundqvist till Sancta Lucia Gille i november 2016 1600-talet Den Svenska Stormaktstiden

Läs mer

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj 1 Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj Bakgrund Erik den helige, kung och martyr, är Sveriges nationalhelgon och skyddspatron som också givit namn till vår katolska Domkyrka i Stockholm.

Läs mer

, detta kapitel får du läsa om. ! i I I. _ Historikernas källor. hur Sverige. blir en stormakt. de många krigen och hur de påverkade vanliga

, detta kapitel får du läsa om. ! i I I. _ Historikernas källor. hur Sverige. blir en stormakt. de många krigen och hur de påverkade vanliga På 1600-talet blir Sverige en av Europas stormakter. Därför kallas den här tiden stormaktstiden i svensk historia. En stormakt är ett rikt och mäktigt land med en stark krigsmakt. Nästan jämt är Sverige

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

I SKOLAN PÅ EGEN HAND. Skolmaterial från Marinmuseum

I SKOLAN PÅ EGEN HAND. Skolmaterial från Marinmuseum I SKOLAN PÅ EGEN HAND Skolmaterial från Marinmuseum Örlogsstaden Karlskrona och Marinmuseum Karlskrona var i flera hundra år en viktig plats för Sveriges flotta, den del av militären som har ansvar för

Läs mer

Historian om Sankta Claras kloster

Historian om Sankta Claras kloster Historian om Sankta Claras kloster Ture Turesson Bielke var en svensk adelsman, gift med en danska. Han levde på 1400-talet och ägde stora delar av Kalmar län och Blekinge län. Han var mycket rik och lånade

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Romarriket alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Tidslinje Romarriket Romerska akvedukter Colosseum ca 50 e Kr Romarriket delas i Östrom och Västrom Västrom faller Romerska republiken Pax

Läs mer

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Artikelserie: Skånska kriget Friskytten Åge Monsen RM-RAPORTERING 2 timmar sedan RMs reporter har lyckats ta sig in i krigets Skåne och fått kontakt med en av de skåningar som tagit

Läs mer

Släkten Herrström. Släktbok 2015-08-24 Släkten Herrström Hemsida : www.bjornlind.se

Släkten Herrström. Släktbok 2015-08-24 Släkten Herrström Hemsida : www.bjornlind.se Släkten Herrström Pers familj... 2 Härslöv... 2 Kalender över bl a Härslöv från 1893... 4 Pers anor... 5 Byggmästarna... 7 Den äldste Herrström-anan... 8 Norra Skånska Kavalleriregementet... 9 Herrström-släkter...

Läs mer

Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona

Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona Namn: Mia Karlsson, Västervångskolan, Landskrona www.lektion.se Vikingar tog ibland med sig hästar ombord på skeppen. De behövde hästarna när de anföll fiender. På vikingatiden var pengarna av silver.

Läs mer

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar).

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar). HT 2010 LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN och reformation med mera I korthet Idéernas utveckling RENÄSSANSKONST Diverse skulpturer I detta kompendium återfinner du anteckningar från våra lektioner. Du behöver

Läs mer