Albertus Pictor inspirerar. en utställning med sju Kaleido-medlemmar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Albertus Pictor inspirerar. en utställning med sju Kaleido-medlemmar"

Transkript

1 Albertus Pictor inspirerar en utställning med sju Kaleido-medlemmar

2 härkeberga kyrka foto: anne daftler Anna-Karin Sjöblom Barndomens kyrkmålningar blev skimrande tyger Som barn var jag ofta i kyrkan med min mamma och följde alla mönsterslingor och bilder på kyrkväggarna mer än själva gudstjänsten. Upp till sju års ålder var det Rimbo kyrka med fantastiska målningar av en okänd mästare från 1500-talet. Sedan blev det Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala med Albertus Pictors målningar. Därefter har jag även besökt Härkeberga kyrka. I mina textilier har jag önskat återskapa Albertus Pictors slingrande fantasifulla mönster på de kalkade väggarna. Jag ville framför allt uppnå det «torra» utseendet som putsade väggar har. Färgaccenterna har jag tagit från kyrkmålningarnas jordfärger. «Pictoresk», tyg i vaxbatik, målat på fri hand och handfärgat i flera omgångar. Foto: Viktoria Eriksson.

3

4 husby-sjutolfts kyrka foto: anne daftler Anne Daftler Jubileumstallrikar till minne av Albertus Pictor Båda faten är dekorerade med en slinga som jag hämtat från Husby-Sjutolfts kyrka i Uppland. Jag har valt att stilisera den något. Partallrikarna består av en tallrik med positiv och en med negativ relief. Namnet blev Albertus och Anna. Anna var Albertus fru och jag tyckte det kändes både roligt och naturligt att ta med henne. Jag vill gärna tänka att han hade en lugn och skön stund med sin fru vid middagsbordet efter att han avslutat sina kyrkomålningsperioder. Kanske var hon lite stött för att han arbetade borta i långa perioder. Kanske var middagarna ett sätt för dem att prata sig samman igen. Skillnaden mellan då och nu är nog mindre än man tror. Femhundra år är ingenting... Materialet är stengods. För att göra det lite enklare för dagens Albertusar och Annor så går de också att diska i maskin. «Albertus och Anna», jubileumstallrikar i stengods, Ø 30 cm. Foto: Anne Daftler.

5

6 Annica Danielssson Almén Monster och madonnor I Härkeberka kyrka hittade jag bilden av madonnan som ammar sitt barn en fridfull och ömsint bild. Som många andra har jag också fastnat för Albertus lustiga små fabeldjur. Ibland ser de nästan ut som japanska mangafigurer. Två av dessa små monster har jag lekt med på skålar och muggar. Madonnan har huvudrollen och monstren smyger hotande eller avvaktande runt henne. Materialet är drejat eller gjutet stengods med inslag av porslinsmålning. härkeberga kyrka foto: anne daftler Drejad skål i stengods, Ø ca 35 cm. Gjutet kärl i stengods med porslinsmålning i botten, Ø ca 25 cm. Foto: Annica Danielsson Almén.

7

8 Ebba Stålhandske Medeltida sömmar nutida broderidrömmar Jag har intresserat mig för Alberts verk som «pärlstickare». Redan för flera år sedan började jag fördjupa mig i medeltida broderier. Jag har bl a besökt Historiska museet för att kunna närstudera textilierna. De medeltida sömsätten och mönstren har jag sedan omsatt till egna broderier på t ex kuddar och smycken. Atlassöm, lasursöm, sammetssöm och frisésöm är några av de medeltida sömmar jag undersökt på nära håll. Man broderade med silke i klara färger och metalltråd. En del av broderierna är slitna men man kan se hur skickligt de skapade ansiktsdrag med små små stygn och täckte ytor med olika sömmar. En del linjer framhävs med en snodd som täcks med silke och guldtråd. Man dekorerade också med pärlor och ädelstenar. foto: ebba stålhandske T.h.: Halssmycke «Gloria», silke-och metalltrådsbroderi på linne, samt bomulls- och lingarn, glaspärlor, odlade pärlor och koraller på sammet. Foto: Ebba Stålhandske. T.v.: Detalj från mässhake från Uppsala-Näs kyrka, deponerad på Historiska museet.

9

10 härkeberga kyrka foto: elisabet berg Elisabet Berg Härkeberga-figurer översatta till mönster Jag har koncentrerat mig på Albertus Pictors målningar i Härkeberga kyrka. Min första tanke var att omvandla människorna i målningarna till nutida människor med nutida attribut som mobiltelefon och elgitarr. Men Albertus Pictors bilder visade sig vara tillräckliga i sig själva. Ju mer jag studerade dem desto onödigare kändes det att göra om dem. Utmaningen blev istället att välja ut lämpliga figurer, översätta dem till enhetliga teckningar och sätta ihop musikanter, fabeldjur, språkband och andra figurer till fungerande mönster. Halssmycke i mässingplåt, höjd 52 mm. Penseltecknat mönster färglagt med akvarell.

11

12 härkeberga kyrka foto: bengt a lundberg, riksantikvraieämbetet Kerstin Derrik En aning om färgernas ursprungliga lyskraft Albertus Pictors fantastiska bildspråk och fantasifigurer väcker associationer till dagens serietecknare. Intrycket förstärktes hos mig när jag på Riksantikvarieämbetets hemsida hittade en artikel om färgpigment. Särkilt fastnade jag för konservator Misa Asps arbete med att rekonstruera de ursprungliga färgerna. Jag vill visa de kraftiga färgerna som Albertus Pictor använde i sina målningarna, vilken färgexplosion det måste har varit när man kom in i en kyrka för 500 år sedan. T ex var en del av de mörkbruna ytor vi ser idag lysande orange från början. Schablonmönstren valde jag med tanke på medeltidens rädsla för tomma ytor horror vacui. Vilken kontrast till dagens inredningsideal med enkla, avskalade, rena ytor! T.h.: Fönsterbilder i glas, Ø 10 cm. Foto: Kerstin Derrik. T.v.: Konservator Misa Asp har med hjälp av bildbehandlingsprogram, nytagna fotografier och analys av färgpigmenten tolkat färgförändringarna i några av Albertus Pictors målningar.

13

14 Lisa Malmgren Åberg Döden och livet i stark kontrast Jag har fastnat för bilden av riddaren som spelar schack med döden i Täby kyrka. På medeltiden var döden mycket närvarande och man stod maktlös inför pesten som tog mångas liv. Målningen väcker tanken på livets slut men också på födelsen, en stark kontrast som får oss att leva i nuet. Det enda människan vet alldeles säkert är att en dag står hon inför döden. Det gör att skönheten, poesin och kärleken i livet blir starkare. Kontrasten mellan ljus och mörker blir tydligare. På huvudet bär livets drottning en silverkrona med en krans av lysande röda bär, kungen bär sin krona med det mjukaste pälsbräm. Tillsammans bär de livets mysterium, att vi finns till. Kransen symboliserar döden men också det eviga livet. Bakom schackspelet växer ett mönster upp på väggen. Det är en skön och svindlande känsla att jag 500 år senare ritar upp exakt det växtmönster som finns omkring målningen i Täby kyrka. täby kyrka «Krona till Livets Drottning», silvertråd och torkade rönnbär. Foto: Lisa Malmgren Åberg.

15

16 Albertus Pictor, även kallad bl a Albert Målare och Albert Pärlstickare, levde ca Han var en av Sveriges mest kända kyrkomålare och står för målningarna i ett 30-tal kyrkor runtom i Mälardalen firas 500-årsminnet av hans död. Med anledning av Albertus Pictor-jubileet visar sju av Kaleidos medlemmar hur nutida konstnärer och konsthantverkare kan inspireras av hans verk. Vi har bl a besökt Härkeberga kyrka, 3,5 mil sydväst om Uppsala, där en av Albertus Pictors bäst bevarade målningssviter finns. Kaleido är ett konsthantverkskooperativ bestående av ett tjugotal konsthantverkare och konstnärer som arbetar i olika material såsom keramik, glas, betong, textil, silver och papper. Tillsammans äger och driver vi en butik med galleri i Godsmagasinet som ligger mittemellan centralstationen och konserthuset i Uppsala. foto framsidan: elisabet berg foto baksidan: viktoria eriksson Kaleido och respektive fotografer Redigering och grafisk form: Elisabet Berg Uppsala i juni

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén Avskalat vs pråligt Johanna Uddén 32 Hur mycket kan jag blanda utan att det blir för mycket? Kan det bli för mycket? Hur ska skålen användas? Är den bruksvänlig? Måste den vara det? Är den bra på att innehålla?

Läs mer

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekberg Keramik, måleri och skulptur Göteborgs Konstförening 10/5-1/6 INRE FÖRFLYTTNINGAR Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekbergs skapande ger en förnimmelse

Läs mer

Intervju: Karin Holmberg

Intervju: Karin Holmberg Intervju: Karin Holmberg Hej, och varmt välkommen till ännu en intervju här på vår blogg! Idag möter vi en trefaldig bokförfattare som bland annat broderat omslagen till pocketutgåvan av Vilhelm Mobergs

Läs mer

KONSTHANT VERK NYA KURSER PÅ WIK 2014/2015

KONSTHANT VERK NYA KURSER PÅ WIK 2014/2015 KONSTHANT VERK NYA KURSER PÅ WIK 2014/2015 SHIBORI FRIT T BRODERI TOVNING SNILJE VÄVNING Anmälan (avbokning) kurs/boende Anmälan via e-post skall vara skolan tillhanda senast fem veckor före kursstart.

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer

FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga. Lanseras 1 december 2012

FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga. Lanseras 1 december 2012 FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga Lanseras 1 december 2012 Med historien invävd i sömmarna Det finns inte en berättelse om textilkollektionen FJÄLLTÅG det finns flera. Alla delar bär

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Konsthantverkets Dag. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. Konsthantverkets Dag. textilkonstnär katrin bawah Pressinformation 200 Lukta, vrida, vända, lyssna, lära, prova, smaka, fråga, känna, veta, kliva på och möta... Välkommen till en upplevelse för alla sinnen i öppna ateljéer; museer, butiker och gallerier

Läs mer

BRODERISYMPOSIUM 50-60 tals broderier

BRODERISYMPOSIUM 50-60 tals broderier Broderi Frukt Gunilla Fransén, bilden är beskuren BRODERISYMPOSIUM 50-60 tals broderier 21 23 oktober i Linköping Föreläsningar, workshops och utställningar en mötesplats för alla broderiintresserade På

Läs mer

-Det ryker, det fräser, det brinner!

-Det ryker, det fräser, det brinner! -Det ryker, det fräser, det brinner! Signe Persson Melin om Gråsippa, debuten i aluminium. - Äntligen har jag hittat rätt material till den här formen. Signe Persson Melin hade prövat att göra sippformer

Läs mer

ETT LITE MJUKARE HASTA

ETT LITE MJUKARE HASTA HOME SWEDEN ETT LITE MJUKARE HASTA På Hasta har vi alltid tyckt att design är viktigt. För oss förtjänar även något så funktionellt som en gardinsskena en vacker formgivning. Så för ett tag sedan ställde

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson

Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson 10 stycken Japanska textilprover på kartongark, med enstaka limrester. Märkning/Inventarienummer: Acc-nr: OM-1968-0070.

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer

Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer Det enkla är alltid det vackra Hissgardiner kan uttrycka enkelhet och rena, raka linjer men också skapa en spännande kontrast med olika mönster och strukturer.

Läs mer

När Lisa skulle sövas.

När Lisa skulle sövas. 2010 När det var dags att sova fick jag sömnmedel genom plaströret på handen. markusmarkusmarkus När Lisa skulle sövas. Barn- och ungdomsmedicinska kliniken, Jönköping 2010-03-25 Här är jag, jag heter

Läs mer

Från 1800-talets schal till 2000-talets mässhake Att använda datorn för att utforska en inventering. Åsa Martinsson

Från 1800-talets schal till 2000-talets mässhake Att använda datorn för att utforska en inventering. Åsa Martinsson Från 1800-talets schal till 2000-talets mässhake Att använda datorn för att utforska en inventering. Åsa Martinsson Under de senaste 10 åren har program för vävning blivit alltmer utvecklade och när man

Läs mer

Workshop 00:Almestrand Nina Söderström Malin Sörman Maria Hager Under åren 1999 2000 genomförde jag min andra fotografiska workshop på ett behandlingshem för mammor och deras barn. Hemmets uppgift är att

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

INLEDNING. Olle är 77 år. Han har intellektuell funktionsnedsättning och har större delen av sitt liv bott på olika institutioner.

INLEDNING. Olle är 77 år. Han har intellektuell funktionsnedsättning och har större delen av sitt liv bott på olika institutioner. INLEDNING Jag sätter mig mitt emot Olle vid köksbordet. Han tecknar noga och duktigt en solnedgång och en segelbåt, en himmel med moln och fåglar och en sjö med vågor. Olles högra hand darrar och jag ser

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER 1 INNEHÅLL HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK OCH TRADITION PRODUKTER Kuddar Servetter Tavlor LINNETYG BRODYRFÄRGER TYPOGRAFI PRISLISTA 2 3 HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild Kornig galleri markus jenemark kärlek och landsbygdsångest Familjen och lilla Hjo är Markus Jenemarks motivvärld. Här hittar han den stämning som hans bilder bygger på. Och här har

Läs mer

Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3

Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3 Älvahäxan S e a s o n 2 0 1 3 T O O r d e r s e n d m a i l : l e a n a @ a l v a h a x a n. s e Mina kläder är sydda för att klara hårda tag, och linnekläderna går alltid att tvätta i maskin. De flesta

Läs mer

FÖREMÅLSANALYS i KLS 201 Material och tekniker 1, textil. Bildknyppling. "Fontän Pragbarock" 1998.11.0791

FÖREMÅLSANALYS i KLS 201 Material och tekniker 1, textil. Bildknyppling. Fontän Pragbarock 1998.11.0791 FÖREMÅLSANALYS i KLS 201 Material och tekniker 1, textil Bildknyppling "Fontän Pragbarock" 1998.11.0791 Catarina Appelgren Göteborg Universitet LSK År 1 Mars 2015 1 Innehåll Varför valde jag bildknyppling?...

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder.

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. GE en stödjande metod som hjälper till koncentration och

Läs mer

Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn

Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn Nr 3/2007 Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn Fokusera Under söndagspromenaderna med gubbarna i byn behandlas inte bara

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. 5 Bildmakare. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. 5 Bildmakare. textilkonstnär katrin bawah UTSTÄLLNINGAR UTSTÄLLNINGAR De deltagande konstnärerna bildar gruppen 5 Bildmakars, och presenterar sig själva som följer: Vi är 5 bildmakars, som bor i Lerumsområdet och har känt varandra en längre tid.

Läs mer

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan Ull & fjäll 2015 Funäsdalen En fjällvistelse med hantverkskurser för dig, och möjlighet till natur-och kulturupplevelser med familj och goda vänner. Lördag 8 augusti till torsdag 13 augusti 2015 Mer info

Läs mer

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Karen Sato Innehållsförteckning Inledning... 1 Inspiration... 2 En skiss till mitt täcke... 3 En skiss till baksidan av täcket... 4 Färgning till mitt täcke...

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Någon mil väster om Karlskrona, Länge leve Tilda Winge! Den vackra omgivningen ger mig energi och skaparglädje

Någon mil väster om Karlskrona, Länge leve Tilda Winge! Den vackra omgivningen ger mig energi och skaparglädje Den vackra omgivningen ger mig energi och skaparglädje Länge leve Tilda Winge! Skön lantstil i sommarträdgård Någon mil väster om Karlskrona, utefter en slingrande grusväg, kantad av hundraåriga ekar och

Läs mer

Väggarna talar. Några smakprov ur boken! Albertus Pictors kyrkor. Beställ på tel 018-55 66 20 eller order@ordbruket.se

Väggarna talar. Några smakprov ur boken! Albertus Pictors kyrkor. Beställ på tel 018-55 66 20 eller order@ordbruket.se Väggarna talar Albertus Pictors kyrkor Några smakprov ur boken! Beställ på tel 018-55 66 20 eller order@ordbruket.se Bilder begränsar och befriar Anders Wejryd, Svenska kyrkans ärkebiskop. Bilderna i kyrktaket

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer.

Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer. Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer. Året är 1916 Min mormor Gunhild Persson (1885-1975) och min morfar Karl Persson (1880-1940), bild enligt nedan, kommer för

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Uppgift 1 Instruktioner

Uppgift 1 Instruktioner Uppgift 1 Instruktioner Du bör ha sett kursens första tre lektioner innan du gör denna inlämningsuppgift. Syftet med denna uppgift är att bildbehandla en egen fotograferad bild på valfritt sätt så att

Läs mer

PÅSKRUNDAN. Sjöbo 2016 MED KARTA. www.kulturisjobobygden.se

PÅSKRUNDAN. Sjöbo 2016 MED KARTA. www.kulturisjobobygden.se PÅSKRUNDAN Sjöbo 2016 MED KARTA www.kulturisjobobygden.se 1 Samlingsutställning på Övedskloster Öppet: 25-27/3 kl. 10-17 Adress: Harlösavägen 585-15 i Öved Sjöbo har ett stort och brett utbud av kulturella

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 HANTVERKSKAMMAREN Magiska figurer Trollkulorna har många ansikten. HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 SNART ÄR DET JUL Hösten rullar på och nu är det bara en månad kvar till Skyltlördag julens

Läs mer

Det levande väveriet

Det levande väveriet Det levande väveriet Kärleken till hantverket Ett besök på Björke Vävstuga är något mer än bara en shoppingtur. Här får du en helhetsupplevelse där kärleken till hantverket står i fokus. Vi väver med kärlek.

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

INNOVATIVA MONUMENTALSTENAR

INNOVATIVA MONUMENTALSTENAR INNOVATIVA MONUMENTALSTENAR PASSION FÖR STEN OCH HISTORIA "Jag växte upp i Portugal och lekte i slott där mina föräldrars bekanta bodde. Minnena förankras omedvetet och man bär med sig atmosfären under

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step, Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia oktober 2011

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step, Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia oktober 2011 Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step, Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia oktober 2011 Dashain-festligheterna är över och alla barn

Läs mer

Viktigt att veta innan du börjar

Viktigt att veta innan du börjar Namnlappar Viktigt att veta innan du börjar Innan vi börjar med din design så betalar du 150:- i en startavgift som du sedan får tillbaks på fakturan då du beställer dina namnlappar. (har du redan en

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Happy Valentine s day

Happy Valentine s day SC-0014 Happy Valentine s day Let love bloom! Snart är det Alla Hjärtans Dag! Passa på att skicka ett kort eller ge bort en liten gåva till dina nära och kära! Av materialet du fått kan du bland annat

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 Det var en torsdag klockan 13.30 som jag förväntansfull stod utanför dörren som leder in till Casa Dei Bambini. Jag har i många år längtat tills den dagen jag skulle

Läs mer

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Sagan om Sara-Vide 18

Sagan om Sara-Vide 18 Sagan om Sara-Vide 18 av Johanna Uddén Att prata med Sara-Vide Ericson är befriande. Hon är rättfram och enkel. Kanske kan man säga att hon har ett skönt lantligt sätt. Vi träffas i stan för en fika och

Läs mer

Elevmaterial Livets steg om riter

Elevmaterial Livets steg om riter Elevmaterial Livets steg om riter Apachernas soluppgångsdans, Arizona, USA Människor har det gemensamt att de vill uttrycka det som är viktigt genom handlingar. När vi utsätts för starka sinnesrörelser

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Mer än Karl Johan. Ett möte mellan konst och vetenskap. 5-20 april 2014, Å-Huset, Uppsala. - svamparnas hemliga liv

Mer än Karl Johan. Ett möte mellan konst och vetenskap. 5-20 april 2014, Å-Huset, Uppsala. - svamparnas hemliga liv Mer än Karl Johan - svamparnas hemliga liv Ett möte mellan konst och vetenskap Vad vet vi egentligen om svampar? Alltså mer än bara att en sort kallas Karl Johan? Tänker vi någonsin på vad som finns där

Läs mer

Hon som fick veta. Marina Kronkvist. Sofie Bilius

Hon som fick veta. Marina Kronkvist. Sofie Bilius Hon som fick veta Marina Kronkvist Sofie Bilius Till Ukko, Armas och Akim Jag är ett år gammal och jag vet. Jag vet att min mamma och min pappa reser sin väg snart. De dör. Vad gör jag nu? De skall dö.

Läs mer

Söta änglar med guldlockar

Söta änglar med guldlockar SK-0025 Söta änglar med guldlockar Den här gången innehåller ditt paket material till att göra fint julpynt. Du får två söta trädockor som du målar och dekorerar med vingar, guldlockar, glitterlim mm.

Läs mer

Prislista Porträtt 2015

Prislista Porträtt 2015 Prislista Porträtt 2015 Info Att fotograferas av en fotograf tycker jag skall vara så mycket mer än bara vackra bilder. Det skall vara en upplevelse. Därför planerar jag noga alla mina fotograferingar

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Elevmaterial. Kapitel 1 1. Varför håller sig Soli alltid i bakgrunden? 2. Varför önskade Soli bort Lucy? 3. Vad menas med att vara adopterad?

Elevmaterial. Kapitel 1 1. Varför håller sig Soli alltid i bakgrunden? 2. Varför önskade Soli bort Lucy? 3. Vad menas med att vara adopterad? SIDAN 1 Kapitel 1 1. Varför håller sig Soli alltid i bakgrunden? 2. Varför önskade Soli bort Lucy? 3. Vad menas med att vara adopterad? eller falskt? 1. Lucy brukar säga att Soli är modig. 2. Soli har

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

" Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away! " okänd

 Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away!  okänd Prislista Porträtt Info Att fotograferas av en fotograf tycker jag skall vara så mycket mer än bara vackra bilder. Det skall vara en upplevelse. Därför planerar jag noga alla mina fotograferingar så att

Läs mer

KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem.

KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem. KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem. GÖR DITT PERSONLIGA FÄRGVAL! Att välja nya färger till sitt hem, så att de uttrycker din egen personliga smak är inte alltid så lätt.

Läs mer

Per Eklund. Stenarbetsmuseum Yxhult

Per Eklund. Stenarbetsmuseum Yxhult Per Eklund Stenarbetsmuseum Yxhult Per Eklund Per Eklund Per Eklund var verksam som keramiker under nästan sju decennier. I början av 2000-talet skänkte han delar av sin samling till Kumla kommun. Samlingen

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Kalles mamma får en psykos

Kalles mamma får en psykos Kalles mamma får en psykos Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Kalle bor i en lägenhet på Marmorgatan med sin mamma och pappa. Kalle går i 6-års gruppen på skolan. Kalles pappa är taxichaufför.

Läs mer

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år.

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år. Artikel av Tuva Klinthäll Publicerad i Smålandsposten den 18 september 2010 Kl 07.00 Klockan har precis slagit sju och det är i mitten av augusti. De allra flesta ligger och sover men inte Håkan Håkansson.

Läs mer

uppvärmt cityläge Anna och Olof bytte ett vitt, nybyggt hem i Göteborg mot ombonat 1800-tal i Stockholms city.

uppvärmt cityläge Anna och Olof bytte ett vitt, nybyggt hem i Göteborg mot ombonat 1800-tal i Stockholms city. De beigegrå väggarna värmer upp och håller samman inredningen. Soffan är från Mio och kuddarna från Day home. På hyllan bakom står lampor och skalbaggefat från John Derian decoupage/k & co. Ljusstake,

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare!

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare! 1. Schackproblem Det går bara inte! Det är omöjligt! Man blir ju bara arg på problemet!! Mariana dunkar en av pjäserna hårt i köksbordet. Lugna ner er! Jag trodde schack var ett tyst spel. Efter alla dataspel

Läs mer

Min bror som vargungen THA i HedvigEleonora Scoutkår, och jag har just fått en Blåvingedräkt, som min mamma sydde.

Min bror som vargungen THA i HedvigEleonora Scoutkår, och jag har just fått en Blåvingedräkt, som min mamma sydde. Mitt liv som Blåvinge och Scout Sally Stehager Min bror som vargungen THA i HedvigEleonora Scoutkår, och jag har just fått en Blåvingedräkt, som min mamma sydde. Jag Sally Stehager nybliven Blåvinge i

Läs mer

Naturens grundformer

Naturens grundformer Naturens grundformer Vi talar om grundformerna som vi arbetade med i avsnittet om geometri. Vi ser hur föremål i naturen kan reduceras till grundformer, cirklar, rektanglar och trianglar. Vi tecknar former

Läs mer