Yttrande över SOU 2015:24 En kommunallag för framtiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över SOU 2015:24 En kommunallag för framtiden"

Transkript

1 REMISSVAR DNR: DATUM: ER REFERENS: FI2015/1581 Finansdepartementet Stockholm Yttrande över SOU 2015:24 En kommunallag för framtiden Riksrevisionens yttrar sig huvudsakligen om förslagets kapitel 17 om en förbättrad kommunal revision. Riksrevisionen lämnar slutligen även några synpunkter på andra delar av förslaget till ny kommunallag. Den kommunala revisionen (kap. 17) Riksrevisionens sammanfattande synpunkter Det är enligt Riksrevisionen mycket angeläget att det finns en oberoende och professionell revision och att internationellt erkända standarder för revision av offentlig verksamhet används i denna. De åtgärder som utredaren föreslår tillförsäkrar varken en hög kvalitet i revisionen eller att erforderliga resurser avsätts för revision. Riksrevisionen anser att internationellt erkända standarder bör tillämpas även för den kommunala revisionen. Sådana standarder ställer krav på oberoende, kompetens och kvalitetssäkring som inte kan tillförsäkras med förslagen i betänkandet. De analyser som redovisas i betänkandet är enligt Riksrevisionens uppfattning otillräckliga. I utredningens uppdrag ingick inte heller att överväga huvudmannaskapet för den kommunala revisionen. Mot bakgrund av detta anser Riksrevisionen att den kommunala revisionens organisering behöver utredas ytterligare. Utredningen bör innefatta frågan om det ska ställas krav på yrkesrevisorer för hela eller delar av revisionen och överväganden om annat huvudmannaskap för revisionen. RIKSREVISIONEN NYBROGATAN STOCKHOLM W WW.RIKSREVISIONEN.SE 1 ( 9 )

2 DAT UM: Principiella frågor i kommunal revision Riksrevisionen vill inledningsvis framhålla några principiella frågor. Därefter lämnas synpunkter på de delar som gäller förslag till förändringar av den kommunala revisionen. Användning av internationellt erkända standarder Förutsättningar för offentlig revision vid nationella revisionsorgan behandlas i INTOSAIs direktiv (ISSAI 1), den så kallade Lima- deklarationen. [1] [2]. Deklarationen avser nationella revisionsorgans status, vilket i flera av INTOSAIs medlemsländer omfattar verksamhet som bedrivs på lokal, regional och statlig nivå. I Limadeklarationen anges bland annat att revisionen ska vara oberoende i förhållande till revisionsobjekten. Vad som utgör god revisionssed definieras i internationellt etablerade och tillämpade standarder för offentlig verksamhet, de s.k. ISSAIerna. Sådana finns både för effektivitetsrevision och för finansiell revision. För finansiell revision innefattar dessa standarder de globalt accepterade standarderna för revision, International Standards för Auditing (ISA). God revisionssed enligt ISSAIerna för offentlig revision ställer krav på funktioner för kvalitetskontroll, kvalitetssäkring och kompetens för den som ansvarar för ett revisionsuppdrag. Revisionens vikt för demokratin Utgifterna i kommuner, landsting och regioner utgör en avsevärd del av den svenska ekonomin, ungefär 20 procent av BNP [3]. Ur detta perspektiv är det alltså av stor vikt att det finns en oberoende professionell kommunal revision. Användning av erkända standarder för offentlig revision är en viktig del i den demokratiska processen. De tillförsäkrar att revisionens genomförande blir transparent för medborgarna samtidigt som de säkerställer en enhetlig grund för revisionsarbetet. En revision enligt sådana standarder är viktig för ansvarsutkrävandet inom den offentliga förvaltningen. Genom en förstärkt kommunal revision där internationella standarder används, tillförsäkras en professionell och likvärdig granskning i hela landet. Det är ägnat att [1] INTOSAI är en förkortning av International Organization of Supreme Audit Institutions som är en sammanslutning av nationella revisionsorgan, organisationen har 192 medlemmar, varav Riksrevisionen är en. [2] ISSAI 1 (International Standards for Supreme Audit Institutions 1) har även antagits av FN genom United Nations Resolution A/66/209 on the Independence of Supreme Audit Institutions. [3] Rena fakta - om kommuner, landsting och regioner, Sveriges kommuner och landsting, ( 9 )

3 DATUM: stärka tilliten till den kommunala demokratin och bidrar till en effektiv och god hushållning med skattemedlen. Den kommunala revisionen i Norden I våra nordiska grannländer, Norge, Danmark och Finland bedrivs revision av hela eller delar av den kommunala verksamheten av yrkesrevisorer med krav på utbildning och certifiering av olika slag. Danmark införde yrkesrevision redan 1997, efter att tidigare haft ett system som påminner om det svenska. Finland har yrkesrevision med särskild certifiering för revisorer inom offentlig verksamhet. Dessa står under statlig tillsyn. I Norge ska alltid en yrkesrevisor vara huvudansvarig för revisionen. Andra revisorer kan anlitas för förvaltningsrevision. God revisionssed för kommunerna fastställs antingen genom motsvarigheter till Föreningen Auktoriserade revisorer, eller genom särskilda bestämmelser i lag. Riksrevisionen konstaterar att våra grannländer valt att i högre grad professionalisera sin kommunala revision. En analys av den kommunala revisionens resultat saknas. Enligt tilläggsdirektiven skulle utredningen analysera och vid behov lämna förslag på hur den kommunala revisionen kan förstärkas. I uppdraget ingick bl.a. att överväga en ytterligare professionalisering av den kommunala revisionen liksom utformningen av revisionens granskningsuppdrag för att öka dess oberoende. Riksrevisionen saknar dock en analys av den kommunala revisionens syfte och kvalitet. En fråga som skulle övervägas var också om revisionen ska bedrivs helt eller delvis av yrkesrevisorer. Riksrevisionen saknar en analys av detta. Utredaren konstaterar att tilltron till den kommunala revisionen har försvagats och att den kommunala revisionens andel av resurserna har minskat [4],[5]. Detta är omständigheter som enligt Riksrevisionens uppfattning borde ha lett till andra överväganden innefattande en analys av behovet att stärka inte bara resurser, utan även oberoende genom en ökad professionalisering. [4] Enligt utredaren uppgick den genomsnittliga revisionskostnaden för landets samtliga kommuner till 0,86 promille av kommunernas totala verksamhetskostnader år Motsvarande siffror för åren 2007 och 2004 var 0,87 respektive 0,91 promille, betänkandet sid 617. [5] Andelen ledande politiker och tjänstemän i kommuner som instämmer i bedömningen att den kommunala revisionen är ett viktigt kontrollinstrument för att stävja eller avslöja maktmissbruk och korruption har fallit från 56 procent till 43 procent mellan åren 2008 och 2011, betänkandet sid ( 9 )

4 DAT UM: Revisorernas granskningsuppdrag och resurser (kap 17:5) God revisionssed behöver definieras Utredningen bedömer att revisorernas granskningsuppdrag är tydligt reglerat i och med kommunallagens hänvisning till god revisionssed. Riksrevisionen vill betona att detta bör tolkas som att erkänd internationell standard (de tidigare nämnda ISSAIerna) ska tillämpas vid all kommunal revision. Idag råder viss otydlighet på detta område, eftersom både Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Sveriges Kommunala Yrkesrevisorer (skyrev) har gjort sig till uttolkare av god revisionssed genom att ta fram vägledningar för både förtroendevalda revisorer och sakkunniga. Revisionen behöver tillförsäkras tillräckliga resurser I utredningen framgår att resurserna för kommunal revision som andel av kostnaderna minskar [6]. Utredaren pekar också på att det finns stora skillnader vad gäller resurser som avsätts för revision mellan olika kommuner, landsting och regioner. Utredaren föreslår att fullmäktiges presidium upprättar förslag till revisionens budget. Det finns i utredningen inget argument hur detta förslag skulle garantera att tillräckliga resurser skulle tillföras revisionen. Riksrevisionen anser att andra sätt att tillförsäkra tillräckliga resurser för en professionell revision av kommunal verksamhet borde ha belysts bättre, såsom lagreglering av miniminivåer för revisionen. Förtroendevalda ska fortsätta ansvara för revisionen (kap 17:7) God revisionssed kräver professionella revisorer Utredaren anser att systemet med förtroendevalda revisorer ska bestå. Systemet med förtroendevalda revisorer bedöms ha ett demokratiskt värde genom att förtroendevalda ges möjlighet att granska den kommunala verksamheten och möjligheten att fler personer får politiska uppdrag ses som något positivt. Enligt Riksrevisionens uppfattning gagnar inte systemet med förtroendevalda revisorer den kommunala demokratin. Som utredningen redogjort för kan den förtroendevalde revisorns oberoende ifrågasättas eftersom denne ska granska verksamhet för vilken egna partikamrater och kanske tidigare kollegor ansvarar. Systemet med förtroendevalda revisorer uppfyller inte de krav på oberoende som enligt Riksrevisionen ska ställas på verksamheten. Som redogjorts för tidigare är en oberoende revision grundläggande för att [6] Enligt utredaren uppgick den genomsnittliga revisionskostnaden för landets samtliga kommuner till 0,86 promille av kommunernas totala verksamhetskostnader år Motsvarande siffror för åren 2007 och 2004 var 0,87 respektive 0,91 promille, betänkandet sid ( 9 )

5 DATUM: det demokratiska ansvarsutkrävandet inom den offentliga förvaltningen ska fungera. Detta är också något som långsiktigt skapar förtroende för verksamheten. Systemet med förtroendevalda revisorer säkerställer inte heller i sig revisorernas kompetens såsom god revisionssed enligt internationell standard kräver. Riksrevisionen anser att utredningen inte heller belyser frågan om svårigheten med att tillämpa standarder som tillförsäkrar en hög kvalitet i revisionen i systemet med förtroendevalda revisorer. Enligt Riksrevisionens bedömning är inte dagens system med förtroendevalda revisorer förenligt med de krav som internationellt accepterade standarder ställer. ISSAI för offentlig revision, ställer krav på funktioner för kvalitetskontroll, kvalitetssäkring och kompetens för den som ansvarar för ett revisionsuppdrag. En jämn och hög kvalitet på revisionen förutsätter enligt Riksrevisionens uppfattning att olika typer av yrkesrevisorer ges ansvaret för genomförande av både finansiell revision och effektivitetsrevision. De sakkunnigas roll ska stärkas (kap 17:8) De sakkunnigas rätt att yttra sig ger inte avsedd effekt Utredningen föreslår att de sakkunnigas roll ska stärkas genom att de får rätt att yttra sig när fullmäktige ska behandla revisionsberättelsen. En professionell finansiell revisors uppgift är att försäkra sig om tillräckliga revisionsbevis för sitt uttalande som baseras på hela den finansiella rapporteringen. Riksrevisionen anser att ett system med förtroendevalda revisorer och sakkunniga inte gör detta möjligt. Förtroendevalda revisorer kan beställa granskningar från de sakkunniga revisorerna av delar av den finansiella rapporteringen. Det kan innebära att de sakkunniga revisorerna kan uttala sig om varje beställd del men inte alltid om helheten. Att stärka de sakkunnigas möjlighet att göra sig hörda genom att införa en rätt att yttra sig inför fullmäktige, ger då inte erforderliga effekter. Uttalande om ansvarsfrihet (kap 17:11) Uttalandet om ansvarsfrihet bör tas bort Utredaren föreslår att revisorerna ska fortsätta att uttala sig rörande ansvarsfrihet. Utredningen konstaterar att det finns argument som talar ytterligare för att betona vikten av att fullmäktige ges ett professionellt underlag som även inkluderar en bedömning i den svåra frågan om anmärkning ska riktas eller ansvarsfrihet ska vägras [7]. Utredningen menar att det är rimligt att revisorerna ger ett förslag till beslut till fullmäktige. Utredaren konstaterar samtidigt att uttalandet ska ses som både en politisk [7] Sid ( 9 )

6 DAT UM: och juridisk prövning av verksamheten. Vidare konstaterar utredaren att det saknas sanktionsmöjligheter vid avstyrkande av ansvarsfriheten. Riksrevisionen anser att uttalandet, mot bakgrund av avsaknad av innebörd, inte är vare sig nödvändigt eller lämpligt. Revisorerna bör ges i uppgift att rapportera sina iakttagelser utifrån de eventuella normer som styr verksamheten. Ett uttalande om till eller avstyrkande av ansvarsfrihet bör inte avlämnas då det saknas i lag fastställa rekvisit för när till eller avstyrkande ska göras. Riksrevisionen vill påpeka att någon prövning av ansvarsfrihet inte görs inom staten [8]. Det är upp till regeringen att besluta om åtgärder utifrån de iakttagelser som erhålls från revisionen av olika myndigheter. Detta är i enlighet med INTOSAIs principer. Revisorerna rapporterar sina iakttagelser och beslutande organ fattar erforderliga beslut på grundval av revisorernas rapporter. Det uttalande om ansvarsfrihet som finns i privaträttsliga sammanhang har också varit diskuterat på senare tid. Detta trots att den civilrättsliga lagstiftningen är tydlig i fråga om sanktioner och anger rekvisit när till respektive avstyrkande ska göras. Riksrevisionen anser att uttalandet om ansvarsfrihet bör slopas. Övriga synpunkter Förtroendevalda och anställda (kap ) Betänkandets utgångspunkter och förslag I betänkandet anges som utgångspunkt för vad som bör regleras i en ny kommunallag fyra förvaltningspolitiska värden som är grundläggande för den kommunala verksamheten; demokrati, rättssäkerhet, professionalism och effektivitet. Enligt betänkandet måste bestämmelserna också utgå från ett medborgarperspektiv. Att den offentliga förvaltningen är transparent lyfts fram som centralt för samtliga dessa värden. En förutsättning för en transparant förvaltning är att såväl de förtroendevaldas som de anställdas uppgifter är klara och tydliga. [9] Utifrån de intressen som Riksrevisionen har att bevaka kan tilläggas att detta också utgöra en viktig förutsättning för en ändamålsenlig kommunal revision, liksom för att kunna följa de statliga medel som kanaliseras till kommunerna. För att förbättra förutsättningarna för detta föreslår utredningen ett nytt kapitel i kommunallagen som behandlar de anställda (kapitel 7). Kapitlet innehåller bland annat bestämmelser om delegation till tjänstemän (5 8 ) och allmänna bestämmelser om [8] Utom för Riksbankens ledamöter och riksbanksfullmäktiges ledamöter [9] Betänkandet s. 288 ff. 6 ( 9 )

7 DATUM: kommundirektören (1 2 ). Riksrevisionen är positiv till förslagen, men anser att en viktig förutsättning inte behandlas i betänkandet att gränsdragningen mellan de kommunala förvaltningsmyndigheterna inom en kommun är tydlig. Den kommunala organisationen Något förenklat består en kommun av en politisk beslutande församling, fullmäktige [10], kommunala förvaltningsmyndigheter, styrelsen och övriga nämnder [11] samt de kommunala bolagen och stiftelserna [12]. Kommunerna är inom vida ramar fria att själva besluta hur verksamheten ska organiseras. [13] Vilka nämnder som ska finnas, deras verksamhet, geografiska ansvar och inbördes förhållanden beslutas således i huvudsak av kommunen själv. [14] Den kommunala organisationen varierar därför avsevärt mellan olika kommuner och det finns ett stort antal exempel på olika kommunala nämndstrukturer. [15] Lägger man till detta den kommunala tjänstemannaorganisationen blir variationerna än större. Det är t.ex. inte ovanligt att en förvaltnings verksamhet avser flera nämnders ansvarsområde. En tjänsteman kan därför formellt arbeta för två eller fler kommunala förvaltningsmyndigheter. Medborgarkontor och liknande kan också innebära att medlemmarna tillhandahålls viss service från flera nämnder av några för detta särskilt anställda tjänstemän. Vid dessa förhållanden är det av stor vikt att det tydligt går att urskilja de olika kommunala myndigheterna och gränserna för deras respektive verksamhet. Går inte detta kan aldrig nog så tydliga bestämmelser i övrigt leda till den tydlighet och transparens för förtroendevalda, anställda och allmänhet som utredningen vill skapa. Här finns det enligt Riksrevisionen problem som inte åtgärdas med utredningens förslag till ny kommunallag. De kommunala förvaltningsmyndigheterna definieras inte i lagen, begreppet används inte ens i lagtexten. I stället bidrar den lagtekniska användningen av begreppet förvaltning i några avseenden till att skapa osäkerhet. Av de föreslagna bestämmelserna i 7 kap. 3 och 6 framgår att det finns förvaltningar som hör till en nämnds verksamhetsområde. Bestämmelserna skiljer på nämnd och förvaltning på ett sätt som ger sken av förvaltningen är fristående från nämnden. Vidare kan delegation enligt de föreslagna bestämmelserna i 7 kap. 5 och 6 ske från en nämnd till en anställd inom kommunen eller landstinget. Delegation kan alltså ske utanför den kommunala [10] 14 kap. 1 regeringsformen och 3 kap. 1 kommunallagen. [11] 1 kap. 8 regeringsformen och 3 kap. 2 6 kommunallagen. [12] 3 kap. 16 a 18 b kommunallagen. [13] Betänkandet s. 180 ff. [14] 3 kap. 3 och 4 kommunallagen. [15] Se SOU 2013:53 s. 278 ff. 7 ( 9 )

8 DAT UM: förvaltningsmyndighet som delegerar sin beslutanderätt vilket kan skapa en bild av att kommunen i sig utgör en förvaltningsmyndighet. Otydligheten kring de kommunala förvaltningsmyndigheterna kan försvåra för kommuner att till fullo tillgodogöra sig de rättsliga förutsättningarna för sin organisation, något som kan skapa betydande problem i förhållandet mellan de olika kommunala förvaltningsmyndigheterna. Mot bakgrund av de komplexa kommunala organisationerna som beskrivits ovan bör denna problematik inte underskattas. Den kommunala förvaltningsmyndigheten behöver definieras För att den kommunala organisationen ska vara tydlig och transparent krävs enligt Riksrevisionen att de kommunala förvaltningsmyndigheterna definieras i lag, d.v.s. att det framgår att varje nämnd har/kan ha en förvaltning och att denna är en del av nämndens verksamhet. De ovan nämnda bestämmelserna i 7 kap. 3 och 6 förslaget till ny kommunallag bör ändras så att detta framgår. Kommuner och landsting ska verka konkurrensneutralt men utan vinstkrav Riksrevisionen anser att det finns en principiellt viktig fråga som utredaren kunde belyst mer. Hur ska kommunen och landsting konkurrera på lika villkor med privata aktörer samtidigt som offentlig verksamhet drivs med andra syften än att generera överskott till ägarna och när de inte ska driva verksamhet med vinstsyfte? Riksrevisionen vill peka på att principiella problem kan uppstå när dessa principer kolliderar. Ett exempel på detta är att landsting ska utforma vårdvalssystem så att alla utförare behandlas lika, om det inte finns skäl för något annat. Samtidigt som landstingen har ansvaret för att alla medborgare har tillgång till vård. Landstingens vårdcentraler ska alltså konkurrera på lika villkor på en marknad med privata vårdcentraler. Samtidigt ska landstingens vårdcentraler inte kunna gå med vinst. Vidare har landstinget fortfarande ett ansvar för de medborgare som bor på platser som marknaden inte täcker. 8 ( 9 )

9 DATUM: Beslut i detta ärende har fattats av riksrevisor Margareta Åberg. Revisionsråd Jonas Hällström har varit föredragande. Revisionsdirektör Bengt Sundgren, seniorjurist Ulf Hanson och jurist Jens Västberg har medverkat i den slutliga handläggningen. Stockholm Stockholm Margareta Åberg Jonas Hällström 9 ( 9 )

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-04-21 Fi2015/1581 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Sammanfattande bedömning Den särskilde utredaren

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Översyn av Riksrevisionen - grundlagsfrågor (2016/17:URF1)

Yttrande över delbetänkandet Översyn av Riksrevisionen - grundlagsfrågor (2016/17:URF1) REMISSVAR DNR: 5.1.1-2017- 0970 ERT DATUM: 2017-06- 08 ER REFERENS: 673-2016/17 Riksdagsförvaltningen Juridiska enheten 100 12 Stockholm Yttrande över delbetänkandet Översyn av Riksrevisionen - grundlagsfrågor

Läs mer

Revisionens granskning av ekonomi och verksamhet. Bokslutsdagen 2018 Luleå, Göteborg, Stockholm, Malmö. Anna Eklöf, SKL

Revisionens granskning av ekonomi och verksamhet. Bokslutsdagen 2018 Luleå, Göteborg, Stockholm, Malmö. Anna Eklöf, SKL Revisionens granskning av ekonomi och verksamhet Bokslutsdagen 2018 Luleå, Göteborg, Stockholm, Malmö Anna Eklöf, SKL Varför finns det revision? Självklart? Uppdragsgivaren fullmäktige behöver granskning

Läs mer

Att jämföra äpplen och päron? En internationell utblick på kommunal och regional revision. Anna Eklöf Sveriges kommuner och landsting

Att jämföra äpplen och päron? En internationell utblick på kommunal och regional revision. Anna Eklöf Sveriges kommuner och landsting Att jämföra äpplen och päron? En internationell utblick på kommunal och regional revision Anna Eklöf Sveriges kommuner och landsting Vad gör SKL inom detta område? Bevakar den kommunala revisionen i andra

Läs mer

Utredningen om en kommunallag för framtiden

Utredningen om en kommunallag för framtiden Utredningen om en kommunallag för framtiden Johan Höök särskild utredare En totalöversyn av kommunallagen Parlamentarisk referensgrupp Expertgrupp och referensgrupp för organisationer och näringsliv Slutbetänkande

Läs mer

Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund

Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Den här bildserien informerar om vad den kommunala revisionen är och hur den fungerar. Bilderna kan

Läs mer

Offentlig revision i ett europeiskt perspektiv

Offentlig revision i ett europeiskt perspektiv Offentlig revision i ett europeiskt perspektiv Internationell utblick Revision i andra europeiska länder Flera faktorer påverkar Samhällsstrukturen Nivåer, ansvarsfördelning, historisk utveckling Kommunens

Läs mer

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Revisionens uppdrag Det kommunala ansvarssystemet En väl fungerande revision och ett tydligt ansvarsutkrävande är viktiga delar i den kommunala

Läs mer

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun Kommunal revision Utbildning Uddevalla kommun 2019 01 23 Agenda Varför kommunal revision? Den kommunala revisionens uppdrag Revisionsprocessen Ett revisionsår Frågor? Sida 2 Varför kommunal revision? The

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer Landstingets revisorer Grafisk formgivning: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting, april 2011 Det är vi som är Revisorerna i Norrbottens läns landsting Lars Hedberg (s) ordf Marita Björkman (s) vice

Läs mer

Revisorerna i Falkenberg

Revisorerna i Falkenberg Revisorerna i Falkenberg Vilka är revisorerna? Gösta Svensson (ordförande) Jan Johansson (vice ordförande) Hans Bertilsson Ulf Johansson Carina Ejdestig Håkan Jeppsson Kjell Birgersson Nils-Erik Johansson

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning

Yttrande över SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning ERT DATUM: 2016-04- 25 ER REFERENS: FI2016/01153/K Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning Riksrevisionen har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Yttrande R.nr 46.15 2015-10-14 Dnr 17/15 Saco Tiina Kangasniemi Box 2206 103 15 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Utredningens förslag Utredningen om en kommunallag för framtiden (SOU

Läs mer

2008 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG

2008 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG Kommunal revision en ifrågasatt revision? "Kommunernas tillsyn ligger 150 år efter" Tillsynen har inte förändrats sedan för 150 år sedan då man bara hade förtroendevalda i kommunerna som skötte en mycket

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Yttrande över Översyn av Riksrevisionen slutbetänkande (2017/18:URF2)

Yttrande över Översyn av Riksrevisionen slutbetänkande (2017/18:URF2) R E M I S S V A R D N R : 5. 1. 1-2018- 0278 E R T D A T U M : 2018-02- 21 E R R E F E R E N S : 673-2 0 1 6 / 1 7 Riksdagsförvaltningen Juridiska enheten 100 12 Stockholm Yttrande över Översyn av Riksrevisionen

Läs mer

Revisionsdelegationen informerar Plan och arbetsläge

Revisionsdelegationen informerar Plan och arbetsläge Revisionsdelegationen informerar Plan och arbetsläge Politiken i SKL Styrelsen: 21 ledamöter och 21 ersättare, varav 22 män och 20 kvinnor. Arbetsutskottet: 7 män och 7 kvinnor. Ordförandeposter: 15 kvinnor

Läs mer

Styrelsen får en stärkt ställning i förhållande till övriga nämnder (5.5)

Styrelsen får en stärkt ställning i förhållande till övriga nämnder (5.5) REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2015-10-26 KST 2015/296 Ert datum Ert diarienr 2015-04-21 Fi2015/1581 Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Kammarrätten har

Läs mer

Reglemente för Umeå kommuns revisorer

Reglemente för Umeå kommuns revisorer Reglemente för Umeå kommuns revisorer Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00834 Revisionens roll Revisorerna

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: Reviderad senast: FÖRFATTNINGSSAMLING. Revisionsreglemente

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: Reviderad senast: FÖRFATTNINGSSAMLING. Revisionsreglemente Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: 2006-11-27 Reviderad senast: 2016-10-31 FÖRFATTNINGSSAMLING Revisionsreglemente 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionens roll...

Läs mer

Fullmäktige och revisorerna - samband och samspel. Nyköping 2015 06 09 Karin Tengdelius

Fullmäktige och revisorerna - samband och samspel. Nyköping 2015 06 09 Karin Tengdelius Fullmäktige och revisorerna - samband och samspel Nyköping 2015 06 09 Karin Tengdelius Varför finns det revision? När någon bedriver verksamhet för någon annans räkning eller med andras medel, uppstår

Läs mer

Reglemente för Skurups kommuns revisorer

Reglemente för Skurups kommuns revisorer Reglemente 1 (6) Reglemente för Skurups kommuns revisorer Innehåll Revisionens roll...2 Revisorernas antal och organisation...2 Revisorernas organisation...4 Revisionsberättelse...5 Lekmannarevisorer i

Läs mer

Revisionens roll. Revisionens uppgift

Revisionens roll. Revisionens uppgift 1 Reglemente för Malmö Stadsrevision ant av kf 17 18/12 1991, 304, bih 208. Ändr 25/5 2000, 99, bih 50, 1/11 2002, 200, bih 99, 15/5 2003, 105, bih 54, 1/11 2006, 230, bih 145, 29/11 2006, 247, bih 148,

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om en kommunallag för framtiden (Fi 2012:07) Dir. 2013:100

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om en kommunallag för framtiden (Fi 2012:07) Dir. 2013:100 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om en kommunallag för framtiden (Fi 2012:07) Dir. 2013:100 Beslut vid regeringssammanträde den 14 november 2013 Sammanfattning Regeringen beslutade den

Läs mer

Ansvarsprövning mm. Skyrevs årsstämma

Ansvarsprövning mm. Skyrevs årsstämma Ansvarsprövning mm Skyrevs årsstämma 2016 09 20 Lotta Ricklander Karin Tengdelius Vi tar upp Ansvarsprövningen i teori och praktik Aktuella frågor - Grundläggande granskning - Fullmäktige och revisorerna

Läs mer

Reglemente för revisorerna

Reglemente för revisorerna Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden. De granskar och prövar om verksamheten

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017

Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017 RIKSDAGEN Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Vingåkers kommun

Reglemente för revisorerna i Vingåkers kommun VK400S v1.0 040416 L:\Dokument\Författningssamling\Flik 3.17 Reglemente för revisorerna i Vingåkers kommun, rev 2015.doc FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.17 Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-27, 127 Gäller

Läs mer

Reglemente för revisionen

Reglemente för revisionen Reglemente för revisionen Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-11-23 Ansvarig för revidering: Kommunfullmäktige Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: KS 15-648 Regler 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN 1 (5) Kommunal författningssamling Revisionsreglemente. Revisionens roll

LUDVIKA KOMMUN 1 (5) Kommunal författningssamling Revisionsreglemente. Revisionens roll LUDVIKA KOMMUN 1 (5) Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57,

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, Datum Diarienummer 2010-04-29 KS-2009/1033 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, 2010-04-29 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun I anslutning till allt som

Läs mer

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015 Bilaga K Direktionens protokoll 160316 12c R I K S D A G E N Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning Regeringen beslutade den 2 juli 2015 att ge en kommitté

Läs mer

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag.

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag. REGLEMENTE FÖR KALIX KOMMUNS REVISORER Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

1 (3) Revisionsberättelse Till föreningsstämman i Brf Hjorthagshus, org.nr 702000-8954 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen för år 2016. Enligt vår uppfattning

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer Landstingets revisorer Grafisk formgivning: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting, november 2008 Det är vi som är Revisionen i Norrbottens läns landsting Lars Hedberg (s) ordf Vanja Berglund (s) vice

Läs mer

Normering enligt ISA Johan Rasmusson

Normering enligt ISA Johan Rasmusson Normering enligt ISA 2012-09-28 Johan Rasmusson Varför normering? Kvalitet i den kommunala revisionen har diskuterats och ifrågasatts under många år. Praxisundersökningar har påvisat behov av förbättrad

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I TJÖRNS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige , 127

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I TJÖRNS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige , 127 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I TJÖRNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-09, 127 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna, i bolagen, (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 Kf 19/2006 Dnr Ks 2012/135 Dnr Ks/K 2006.10322 REVISIONSREGLEMENTE Gäller från den 1 januari 2007. Revisorernas roll 1 Revisorernas uppgift är att

Läs mer

Förbundsordningen i kommunalförbund och regionförbund ger de grundläggande förutsättningarna i det aktuella förbundet.

Förbundsordningen i kommunalförbund och regionförbund ger de grundläggande förutsättningarna i det aktuella förbundet. BRÄCKE KOMMUN 2007-08-28 1(5) Reglemente för Bräcke kommuns revisorer Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6)

Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6) YTTRANDE 2017-02-10 Dnr 2016 1361 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6) Inledning

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND REVISIOSSTRATEGI LADSTIGET HALLAD 2002-08-23 2 (10) IEHÅLLSFÖRTECKIG REVISIO I KOMMUER OCH LADSTIG 3 Lagstiftning och God revisionssed 3 Utgångspunkt för kommunal revision 3 AMBITIOE MED REVISIOSSTRATEGI

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer

Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer REVISIONSREGLEMENTE FÖR FALKENBERGS KOMMUNS REVISORER fastställt av kommunfullmäktige 200 6-11-30 154 Gäller fr o m 2007-01-01 Dnr: 2006:294 Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer Revisionens

Läs mer

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen Revisorerna Revisionsstrategi 2017 2018 Antagen 2017-06-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige... 3 1.2 Skillnader mellan privat och kommunal

Läs mer

Riksrevisionen den oberoende granskaren av staten

Riksrevisionen den oberoende granskaren av staten Riksrevisionen den oberoende granskaren av staten RIKSREVISOR INGVAR MATTSON, TILLSYNSFORUM 23 MAJ RIKSREVISIONEN DEN OBEROENDE GRANSKAREN AV STATEN 2 Riksrevisionens uppdrag och mandat Myndighet under

Läs mer

Revisorernas ekonomi. i kommunerna FAKTABAS REVISION 2012. Revisorernas ekonomi. i kommunerna 0

Revisorernas ekonomi. i kommunerna FAKTABAS REVISION 2012. Revisorernas ekonomi. i kommunerna 0 i kommunerna FAKTABAS REVISION 2012 i kommunerna 0 Innehåll Inledning... 2 Ekonomiska förutsättningar... 3 Budgetberedning... 3 Underlag för revisorernas anslagsframställning... 3 Otillräckliga resurser?...

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2017

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2017 R I K S D A G E N Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2017 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Falu kommun

Reglemente för revisorerna i Falu kommun Reglemente för revisorerna i Falu kommun Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER Författning 1.6 Antagen av kommunstyrelsen 6/17 REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2001:06 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr 07:06 2007:16 REVISIONSREGLEMENTE Reglemente för revisorerna i Höganäs kommun Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER 1 (5) FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER Bilaga Revisionen 9/12 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Reglemente för kommunens revisorer

Reglemente för kommunens revisorer Styrande dokument Senast ändrad 2018-10-16 Reglemente för kommunens revisorer Dokumenttyp Reglemente Dokumentnamn Reglemente för kommuns revisorer Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 263 2018-10-16

Läs mer

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16 Revisionsstrategi Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Revisionens uppdrag... 2 3 Revisionens strategier... 3 3.1 Ansvarsprövning... 3 3.1.1 Planering... 3 3.1.2 Granskning... 3 3.1.3 Prövning... 5

Läs mer

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MILJÖ-FÖRBUNDET BLEKINGE VÄST

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MILJÖ-FÖRBUNDET BLEKINGE VÄST U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.21 Sid 1 (5) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 397/2006/003 2007-01-01 2006-12-18 179 REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MILJÖ-FÖRBUNDET BLEKINGE VÄST Nr

Läs mer

Revisionsberättelse Till årsstämman i 24 Mobile Advertising Solutions AB, org. nr 556693-7958 Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen Vi har utfört en revision av årsredovisningen och koncernredovisningen

Läs mer

Reglemente för Kommunrevisionen

Reglemente för Kommunrevisionen Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-30 14 Reglemente för Kommunrevisionen Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning

Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning 1 (8) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning har getts möjlighet att yttra

Läs mer

En kommunallag för framtiden - SOU 2015:24 (dnr Fi2015/1581) Dnr KS15/

En kommunallag för framtiden - SOU 2015:24 (dnr Fi2015/1581) Dnr KS15/ Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden - SOU 2015:24 (dnr Fi2015/1581) Dnr KS15/123-100 Ekerö kommuns synpunkter Inledning Ekerö kommun är generellt sett positiv till förslaget

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Härnösandsmodellen. en effektiv kommunal revision

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Härnösandsmodellen. en effektiv kommunal revision HÄRNÖSANDS KOMMUN Härnösandsmodellen en effektiv kommunal revision Revisorernas granskning ska utgå från de mål och riktlinjer som fullmäktige har fastställt för den verksamhet som styrelse och nämnder

Läs mer

Revisionsreglemente för Nyköpings kommun Revisionens formella reglering 2

Revisionsreglemente för Nyköpings kommun Revisionens formella reglering 2 1 Bil KF 112 Revisionsreglemente för Nyköpings kommun Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av den

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik R Titel REVISIONSREGLEMENTE FÖR MELLERUDS KOMMUN

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik R Titel REVISIONSREGLEMENTE FÖR MELLERUDS KOMMUN Ersätter KF 11/96 Utbytt den Sign 1:5 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av

Läs mer

kvalitetssäkrad välfärd Ansvarsprövningen i fullmäktige

kvalitetssäkrad välfärd Ansvarsprövningen i fullmäktige kvalitetssäkrad välfärd Ansvarsprövningen i fullmäktige Ansvarsprövningen i fullmäktige Upplysningar om innehållet: Karin Tengdelius, karin.tengdelius@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting, 2014 ISBN:

Läs mer

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 2006 12 11, 237, med ändring 2017 12 11, 17 Reglemente för Huddinge kommuns revisorer 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-10-08 Dnr 1501464. Remiss. En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

YTTRANDE. Datum 2015-10-08 Dnr 1501464. Remiss. En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2015-10-08 Dnr 1501464 1 (6) Remiss. En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) har beretts möjligheter

Läs mer

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN 1 REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN KF 2006-12-18 196 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA. Antagen av Kf 146/2006 Gäller fr.o.m

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA. Antagen av Kf 146/2006 Gäller fr.o.m 1 LINDESBERGS KOMMUN Författningssamling REGLEMENTE FÖR REVISORERNA Antagen av Kf 146/2006 Gäller fr.o.m. 2007-01-01 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Oberoendet i den kommunala revisionen

Oberoendet i den kommunala revisionen Konstitutionsutskottets betänkande 2009/10:KU16 Oberoendet i den kommunala revisionen Sammanfattning I detta betänkande behandlas proposition 2009/10:46 Oberoendet i den kommunala revisionen. Propositionen

Läs mer

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011.

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglemente 2010-12-20 Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglementet ersätter det reglemente som beslutades av kommunfullmäktige den 16

Läs mer

Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017

Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017 Stadsrevisionen Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut Granskningsplan för 2017 goteborg.se/stadsrevisionen 2 GÖTEBORGS STADS RÄKENSKAPER OCH BOKSLUT 2017 Granskningsplan för 2017 Stadsrevisionens uppdrag

Läs mer

Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer

Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige den 20 december 2011 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsstrategi 2011 2014 Fastställd 2011-04-27 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige...

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016

Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Revision i ett landskap som ständigt förändras. Starev s vinterkonferens Åre 2013 01 27 Karin Tengdelius

Revision i ett landskap som ständigt förändras. Starev s vinterkonferens Åre 2013 01 27 Karin Tengdelius Revision i ett landskap som ständigt förändras Starev s vinterkonferens Åre 2013 01 27 Karin Tengdelius Snåriga landskap Kommunalförbund Göteborgsregionens kommunal-förbund GR Stiftelser Kul-i-stan

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Nordost Revisionsredogörelse 2010

Samordningsförbundet Göteborg Nordost Revisionsredogörelse 2010 Samordningsförbundet Göteborg Nordost Revisionsredogörelse 2010 REVISIONSREDOGÖRELSE FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET NORDOST 2010 2 Innehåll Sammanfattande bedömning sid 3 Uppföljning av föregående års granskning

Läs mer

Oberoendet i den kommunala revisionen (Ds 2009:11) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 19 juni 2009

Oberoendet i den kommunala revisionen (Ds 2009:11) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 19 juni 2009 PM 2009:116 RI (Dnr 001-535/2009) Oberoendet i den kommunala revisionen (Ds 2009:11) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 19 juni 2009 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Revisionens inriktning. övergripande styrdokument. beslutande: riksrevisorerna föredragande: inge danielsson förvaltas: granskningen

Revisionens inriktning. övergripande styrdokument. beslutande: riksrevisorerna föredragande: inge danielsson förvaltas: granskningen övergripande styrdokument beslutande: riksrevisorerna föredragande: inge danielsson förvaltas: granskningen beslutad: 2014-10-15 gäller från: 2014-10-15 Revisionens inriktning 1 Innehåll Revisionens inriktning...3

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun 2007-04-16 1(6) Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2007-01-31 18 och gäller från och med 2007-02-01. Ersätter Kommunfullmäktige beslut 2003-03-26 106. Revisionens

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.7

Laholms kommuns författningssamling 3.7 Laholms kommuns författningssamling 3.7 Reglemente för revisorerna i Laholms kommun; antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2006, 135 1, med ändring den 16 december 2014, 201 2. Revisionens roll 1

Läs mer

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 2016-03-21 48 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2015:674-003 Ersätter: Revisionsreglemente beslutad av kommunfullmäktige 17, 2006-11-27 (reviderad 211, 2011-09-26) Revisionen

Läs mer

Reglemente för kommunrevisionen

Reglemente för kommunrevisionen Styrande dokument Senast ändrad 2017-06-13 Reglemente för kommunrevisionen Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Reglemente för kommunrevisionen Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 227 2017-06-13

Läs mer

Landstinget Dalarnas revisorer

Landstinget Dalarnas revisorer Landstinget Dalarnas revisorer fr o m 2019-01-01 Region Dalarnas revisorer Kjell Johansson Revisionschef Grundläggande ansvarssystem Beslutande organ Verkställande organ Granskande organ 2018-11-14 2 Det

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Grums kommun

Reglemente för revisorerna i Grums kommun REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRUMS KOMMUN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 14 1(5) Reglemente för revisorerna i Grums kommun 2(5) Reglemente för revisorerna i Grums kommun Revisionens

Läs mer

Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016

Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016 Rapport om årsredovisningen med koncernredovisning Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016

Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Revisionsreglemente Tyresö kommun

Revisionsreglemente Tyresö kommun Datum 2006-08-09 Kommunkansliet Antagen av kommunfullmäktige 06-10-12 57 Revisionsreglemente Tyresö kommun Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Kumla kommun

Reglemente för revisorerna i Kumla kommun Reglemente för revisorerna i Kumla kommun Antaget av kommunfullmäktige den 20 november 2006, 114 1 Revisionens roll Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas

Läs mer

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08 Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Revisionsreglemente 2 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna

Läs mer

Till bolagsstämman i Ortoma AB (publ), org. nr 556611-7585 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen för Ortoma AB (publ) för år 2016. Bolagets årsredovisning

Läs mer

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 7 AVSNITT NR 4.7 Datum Sid 1 (1-5) 2006-11-23 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 7 AVSNITT NR 4.7 Datum Sid 1 (1-5) 2006-11-23 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN Datum Sid 1 (1-5) REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige, 75, att gälla från 2007-01-01. Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges

Läs mer

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (59) 2018-02-26 Kf Ks 27 12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 Gällande reglemente för den samordnade revisionen

Läs mer

Reglemente för landstingets revisorer

Reglemente för landstingets revisorer Reglemente för landstingets revisorer Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 145 2014-10-29--30 14LS7144 2(7) REGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLANDS REVISORER

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Utredningen om en kommunallag för framtiden

Utredningen om en kommunallag för framtiden Utredningen om en kommunallag för framtiden Johan Höök särskild utredare www.sou.gov.se En totalöversyn av kommunallagen Parlamentarisk referensgrupp Expertgrupp och referensgrupp för organisationer och

Läs mer

Revisionsreglemente för revisorerna i Surahammars kommun

Revisionsreglemente för revisorerna i Surahammars kommun REGLEMENTE 1 (5) Revisionsreglemente för revisorerna i Surahammars kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11 88 Dnr 2006.200.003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Revisionens roll 1 och lekmannarevisorerna

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REGION GOTLANDS REVISORER

REGLEMENTE FÖR REGION GOTLANDS REVISORER REGLEMENTE FÖR REGION GOTLANDS REVISORER Antaget av Region Gotland (dåvarande kommunfullmäktige) 1992-05-11. Ändrat 1996-09-16 och 2006-10-16. Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen)

Läs mer