Svensk Travsports BESLUT ÖDB 16/2011 ÖVERDOMSTOL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk Travsports BESLUT ÖDB 16/2011 ÖVERDOMSTOL"

Transkript

1 Svensk Travsports BESLUT ÖDB 16/2011 ÖVERDOMSTOL KLAGANDE och MOTPART Svensk Travsport, STOCKHOLM OMBUD: Förbundsjuristen Göran Wahlman KLAGANDE och MOTPART Nils Enqvist (610522) (innehar B3-licens) OMBUD: Advokaten Eva Kornhall ÖVERKLAGAT BESLUT Svensk Travsports ansvarsnämnds beslut , ärende 3/ Ansvarsnämnden har i det överklagade beslutet (bilaga 1) dömt Nils Enqvist för brott mot bestämmelserna i 43, 44 och 45 Tävlingsreglemente för Svensk Travsport 2011 (nedan reglementet) och bestämt påföljden enligt reglementets 72 1 mom till förlust av licens, totalt tillträdesförbud och förbud att tas upp i hästägarregistret för en period om åtta (8) år. Ansvarsnämnden har vidare jämlikt reglementets 72 5 mom förordnat om förbud för hästarna Thunderstormviking, Freedom Viking och Simsalabim att delta i offentliga tävlingar intill dess att två (2) år förflutit från det att hästarna lämnat negativa prover avseende stanozolol samt att förbudet gäller även för det fall äganderätten skulle övergå till någon annan person. Svensk Travsport (nedan ST) har överklagat beslutet (bilaga 2) och yrkat att överdomstolen skall skärpa påföljden, i första hand genom att bestämma att Enqvist skall ådömas förlust av licens och totalt tillträdesförbud på livstid samt för alltid vägras rätten att vara registrerad i ST:s hästägarregister, i andra hand att en längre tidsbestämd påföljd skall dömas ut. Enqvist har anslutningsvis överklagat beslutet (bilagor 3-4) och, såsom han slutligen bestämt sin talan, yrkat att påföljden skall lindras och därtill yrkat att han inte skall dömas för brott mot 43 eller 44 i reglementet.

2 2. Parterna har bestritt motparts yrkande. Överdomstolen har handlagt ärendet vid sammanträde ST har vid sammanträdet företrätts av förbundsjuristen Göran Wahlman och han har biträtts av säkerhetschefen Michael Halvarsson. Enqvist, som genom kallelse har beretts tillfälle att närvara personligen vid sammanträdet, har endast närvarat genom sitt ombud. På ST:s begäran har ST:s överveterinär Peter Forssberg hörts. Enqvists uppgifter, såsom de har antecknats i ansvarsnämndens beslut och i ansvarsnämndens protokoll från förhandlingen där, har föredragits. Enqvist har, i samband med att sidan 25 i ST:s utredning föredragits, anfört att den innehåller ett skrivfel; Enqvist menade hästen Thunderstormviking och ingen annan häst. Detta framförde han även vid förhandlingen i ansvarsnämnden. I överdomstolen är upplyst att den av Enqvist anlitade veterinären heter Marco Astrologo och att denne är verksam i Italien. Parterna är i överdomstolen ense om att Astrologo gav upplysningar till Enqvist om att preparatet, dock utan att ange dess namn, var ett hormon med tre månaders karenstid efter behandling. Lika är parterna ense om att Enqvist inte frågade Astrologo om preparatet var ett dopningsmedel. Den frågan dryftades aldrig mellan Enqvist och Astrologo. Det är ostridigt att de i målet aktuella hästarna var registrerade på Enqvists träningslista och att de var intagna i ST:s register. ST har till utvecklande av sin talan anfört att det av hänsyn till djurskyddsaspekter finns anledning att skärpa påföljden. Enqvist har till utvecklande av sin talan anfört att resultatet av de tagna analysproven i och för sig är riktiga. Astrologo hade tillåtelse att använda ACME Sungate eftersom preparatet var tillåtet i Italien. Det föreligger hos Enqvist vare sig oaktsamhet eller uppsåt i förhållande till ACME Sungate. Det bestrids att ACME Sungate har någon dopningseffekt alls på häst. Enqvist hade inte möjlighet att förstå att medlet kunde vara förbjudet att använda i Sverige, eftersom det var Astrologo som förordade användandet. Metokarbamol har använts på inrådan av Astrologo.

3 3. Ingen av hästarna i målet omfattas, enligt Enqvist, av bestämmelsen i reglementets 44, eftersom de vare sig var tävlingshästar eller i träning på sätt som avses i nämnda paragraf. Samtliga i målet aktuella hästar skulle inte starta på längre sikt och en av hästarna Diamond Viking hade avslutat sin aktiva tävlingskarriär. Enqvist underkastar sig dock ansvar för brott mot 45 i och med att han själv och hos honom anställd har utfört injektioner på hästarna, att han förvarat otillåtna läkemedel och att han har underlåtit att föra behandlingsjournaler. Såsom skriftlig bevisning har Enqvist åberopat information från tillverkaren av preparatet ACME Sungate, som är en anabol steroid. Med hänsyn till den låga terapeutiska doseringen saknar preparatet emellertid dopningseffekt. Preparatet är tillåtet i Italien. Det är detta preparat som, enligt Astrologo, har injicerats på hästarna Thunderstormviking, Freedom Viking och Simsalabim. Genom ett flertal leveranser har preparatet införts till Sverige i behållare märkta Vit. E + Sel39. Enqvist har till stöd för sitt yrkande om lindring av påföljden gett in och åberopat artiklar från bl.a. Travronden rörande fall med anabola steroider i Finland och Frankrike. Peter Forssberg, som har hörts inför överdomstolen på ST:s begäran, har lämnat upplysningar om i målet aktuella preparat och anfört följande: Stanozolol ökar uppbyggnaden av muskler och röda blodkroppar. Inom veterinärmedicinen användes preparatet fram till i början av 1990-talet då det ersattes av andra preparat. Karenstiden var 90 dagar. Efter en utredning inom dåvarande STC visade det sig att preparatet i princip hade utmönstrats och det togs fram ett centralt förbud om att förbjuda användandet av stanozolol (och andra anabola steroider) från Det finns inte någon vetenskaplig studie som visar att ACME Sungate inte har de för anabola steroider klassiska kännetecknen. Han menar för sin del att produkten har en sådan effekt. EU-direktiv förbjuder behandling på hovdjur med medel som stimulerar till maskulinisering, s.k. androgena medel, inkluderande ACME Sungate. Det ifrågasätts inte att ACME Sungate säljs i Italien, som i så fall bryter mot EU-direktivet. En italiensk veterinär kan dock inte med stöd av bestämmelser i Italien tillåtas att använda preparatet i Sverige. Metokarbamol används bland annat när en häst vaknar upp ur narkos för att förhindra spasmer. Det är ett kramplösande medel som även kan användas som smärtstillande.

4 4. Det verkar då på hjärnnivå, dvs. det släcker ut smärtan i hela kroppen, till skillnad från andra medel, som verkar direkt mot det smärtande stället på kroppen. En i Sverige verksam veterinär kan vid Läkemedelsverket ansöka om att på licens få ta in metokarbamol via ett apotek och därmed få använda medlet vid behandling i Sverige. Slutligen har Forssberg anfört att en utländsk veterinär, som önskar bedriva tillfällig verksamhet i Sverige, måste underrätta Jordbruksverket om detta och ge in vissa handlingar. Marco Astrologo har inte underrättat Jordbruksverket och han är därför inte berättigad att verka i Sverige Överdomstolen gör följande bedömning. Genom ansvarsnämndens beslut är slutligt avgjort att Enqvist har brutit mot 45 reglementet genom att ha utfört injektioner, förvarat otillåtna läkemedel och underlåtit att föra behandlingsjournaler. Ansvarsnämndens beslut, såvitt gäller startförbuden för hästarna Thunderstormviking, Freedom Viking och Simsalabim har inte överklagats. Denna del av beslutet har således vunnit laga kraft. Utredningen vid överdomstolen är i allt väsentligt densamma som vid ansvarsnämnden, med undantag av att parterna i överdomstolen är ense om att Enqvist inte frågade Astrologo om preparatet ACME Sungate var ett dopningsmedel och att det var Astrologo som upplyste Enqvist om att medlet var ett hormon som hade en viss karenstid. Överdomstolen har inhämtat uppgift om att Enqvist är ensam ledamot av styrelsen i det aktiebolag som ägde hästarna Thunderstormviking, Freedom Viking och Diamond Viking. Enqvist var personligen ägare till hästen Simsalabim. I ST:s register stod han vid gärningarna antecknad som hästarnas tränare. Det finns inte skäl att ifrågasätta Enqvists vid överdomstolen lämnade uppgifter om att det var preparatet ACME Sungate som togs in i Sverige och som injicerades på tre av fyra hästar i målet.

5 5. Överdomstolen ansluter sig till ansvarsnämndens ställningstagande vad gäller hanteringen av metokarbamol. Reglementets 2, 43, 44 och 45 beskriver det uttalade djurskydd som skall prägla svensk travsport. Bestämmelserna reglerar ingående vad som skall iakttas vid behandling av häst. Det klarläggs bland annat att erforderlig behandling skall ske med läkemedel som enligt läkemedelslagen är tillåtet att försäljas och användas i Sverige och att häst får tillföras receptbelagt läkemedel endast om veterinär för namngiven häst ordinerat detta. Vidare uttalas i klartext att behandling med anabola steroider eller tillväxthormoner är förbjudet. Till säkerställande av att behandlingen är ordinerad skall behandlingsjournal föras och, vid behov, kunna uppvisas. Redan genom Enqvists egna uppgifter framgår att han på en rad väsentliga punkter har brutit mot dessa föreskrifter. Således är visat att han till Sverige har infört och använt ett preparat som är en anabol steroid. Han har även använt det smärtstillande läkemedlet metokarbamol som enligt reglementets 43 är förbjudet att användas i Sverige. Det saknades nämligen licens för dess införsel till Sverige och användande här. Astrologo var inte berättigad att verka i Sverige som veterinär eftersom han inte underrättat Jordbruksverket. Trots detta har han, utan att ange hästens namn, ordinerat läkemedlet. Förfarandet har pågått under en längre tidsrymd och vid flera tillfällen. Tillvägagångssättet, varvid särskilt anmärks att den anabola steroiden infördes i falskmärkta flaskor, tyder på en förslagenhet och ett synnerligen nonchalant förhållningssätt till gällande regler. Av utredningen framgår därtill att merparten av injektionerna har utförts av annan person än en veterinär. Det saknas i utredningen stöd för att vare sig Enqvist eller annan person skulle vara delegerad att utföra injektionerna (jfr 45 3 st reglementet). Vad gäller misstanke om brott mot 44 så framgår av utredningen att samtliga i målet aktuella hästar var upptagna på Enqvists träningslista och hästarna var även införda i ST:s register. Hästarna är därför att anse som varande i träning på sätt som är att jämställa med tävling, 44 1 st reglementet jämte tillämpningsanvisningar. Som en konsekvens av behandlingen med ACME Sungate respektive metokarbamol återfanns s.k. icke kroppsegna ämnen vid analyser av proven från samtliga i målet aktuella hästar.

6 6. Sammantaget är samtliga gärningar som lagts Enqvist till last styrkta. Påföljd för brott mot reglementets bestäms i dess 72. Den innehåller åtta undermoment. I dessa anges påföljden beroende av med vilken avsikt som den misstänkte har handlat. Strängaste påföljden anges i första momentet. Reglementets uppbyggnad föreskriver att gärningar, som till sitt yttre förlopp avser samma händelse, kan bestraffas för brott mot flera i reglementet angivna regler. Således följer av reglementet att ett användande av förbjudet läkemedel, som regleras i 43, även kan medföra ansvar enligt 44 reglementet. Innehav av otillåtna läkemedel regleras i 45. Mot denna bakgrund anser överdomstolen att en gemensam påföljd skall dömas ut för de sammantagna överträdelserna och att ingen gärning konsumerar en annan. I fråga om Enqvists avsikter vid gärningarna så ansluter sig överdomstolen till ansvarsnämndens bedömning och finner det således klarlagt att Enqvist både vad gäller behandlingen av hästarna med de otillåtna preparaten och i förhållande till påträffandet av icke kroppsegna ämnen hos hästarna (43-44 ) har vidtagit åtgärderna med avsikt att påverka hästarnas aktuella prestationsförmåga. Han skall därtill ådömas ansvar för brott mot 45. Vad gäller påföljdens längd gör överdomstolen följande överväganden. I likhet med ansvarsnämnden anser överdomstolen att påföljden, med stöd av 72 1 mom, bör bestämmas till förlust av licens, totalt tillträdesförbud och förvägran av rätten att vara registrerad som hästägare i ST:s register. Det finns inte anledning att dela upp påföljderna på olika lång tid. Svensk travsport genomsyras av omsorg om hästen. Djurskyddet är av central betydelse för ST:s regelverk. Enqvist har handlat i egenskap av såväl tränare som ägare till hästarna, vilket i sig är försvårande. Särskilt stora krav på djurskyddsaspekterna bör kunna ställas på en person som har sådana dubbla roller. Av det tidigare anförda anser överdomstolen att hanteringen av preparaten och tillvägagångssättet vid införandet av dessa till Sverige

7 7. pekar på en förslagenhet och ett beräknande. Till detta noteras, såvitt gäller anabola steroider, att det är ett brott mot svensk lag att till Sverige införa och inneha sådana preparat. Det finns enligt överdomstolens mening inga förmildrande omständigheter. Påföljdsbestämning vid överträdelser av regementet regleras i varav bland annat framgår att påföljder exempelvis totalt tillträdesförbud - kan dömas ut för viss bestämd tid eller för alltid (livstid), se t ex uppräkningen i 71 reglementet. Överdomstolen noterar att påföljden förlust av licens för tränare endast regleras i reglementets 72. Enligt reglementets 72 1 mom 1 st dömes, såvitt nu är i fråga, tränare till förlust av licens i minst två år och till totalt eller partiellt tillträdesförbud i minst två år. Någon övre gräns är inte angiven i bestämmelsen. Det anges inte att påföljdernas längd kan bestämmas att gälla för alltid. Enligt 72 1 mom 2 st kan rätten att vara registrerad som hästägare återkallas eller vägras för viss tid eller för alltid. Reglerna om hur påföljdens längd skall bestämmas i första och andra styckena skiljer sig således åt. Med hänsyn till denna skillnad är det enligt överdomstolens mening oklart om det är möjligt att enligt första stycket bestämma påföljdens längd att gälla för alltid. Regler om påföljd skall vara förutsägbara och tydliga. Det saknas enligt överdomstolens mening därför möjlighet att bestämma påföljden, vad gäller förlust av licens och tillträdesförbud, i enlighet med ST:s förstahandsyrkande. Såsom ansvarsnämnden har anfört saknas tidigare avgöranden vid nu aktuella överträdelser av reglementet. Inte heller ger reglementet någon vägledning vid straffmätningen. Det får därför anses ankomma på den dömande instansen att utdöma påföljd efter angivande av gärningarnas straffvärde. Ansvarsnämnden har sökt ledning i lagen om näringsförbud. Enligt överdomstolens mening kan denna lag i nu aktuellt sammanhang inte tillmätas någon större betydelse.

8 8. Ansvarsnämndens majoritet synes inte i sitt beslut ha lagt någon större vikt vid djurskyddsaspekterna. Gärningarna har ett mycket högt straffvärde. Enqvists användande av otillåtna preparat, vilka har använts med prestationshöjande avsikt, har som ansvarsnämnden konstaterat skadat travsportens anseende och är ägnade att medföra betydande skada för sporten liksom betydande vinning för Enqvist genom att snedvrida konkurrensen i samband med tävling. Överdomstolen lägger emellertid vid bestämmandet av påföljdens längd störst vikt vid att Enqvist flagrant åsidosatt grundläggande djurskyddsregler. På grund härav finner överdomstolen anledning att skärpa påföljden. Med nu redovisade överväganden ändrar överdomstolen ansvarsnämndens beslut såvitt det avser påföljd och bestämmer denna till förlust av licens och totalt tillträdesförbud i femton (15) år. Enqvist vägras därjämte rätt att vara registrerad som hästägare i ST:s hästägarregister under femton (15) år. Överdomstolen har inhämtat uppgift om att ST interimistiskt meddelat Enqvist tillträdesförbud till alla till ST anslutna travbanor. På grund härav skall överdomstolens beslut såvitt det avser totalt tillträdesförbud gälla från Överdomstolens beslut angående förlust av licens och förvägran att vara registrerad som hästägare i ST:s hästägarregister skall gälla från dagen för överdomstolens beslut. Enligt reglementets 81 kan talan inte föras mot överdomstolens beslut. I överdomstolens handläggning har deltagit Olle Sohlberg, ordförande, Lars Morell, referent, Göran Sandh, Seymour Wegebrand, och Stefan Wendén (enhälligt). På överdomstolens vägnar Olle Sohlberg

Svensk Travsport ANSVARSNÄMNDEN Ärende 3/2011 BESLUT. meddelat i Stockholm den 2 december 2011 PARTER. SVENSK TRAVSPORT företrädare Göran Wahlman

Svensk Travsport ANSVARSNÄMNDEN Ärende 3/2011 BESLUT. meddelat i Stockholm den 2 december 2011 PARTER. SVENSK TRAVSPORT företrädare Göran Wahlman Svensk Travsport ANSVARSNÄMNDEN Ärende 3/2011 BESLUT meddelat i Stockholm den 2 december 2011 PARTER SVENSK TRAVSPORT företrädare Göran Wahlman MOTPART Nils Enqvist, 610522, Ombud: Advokat Eva Kornhall,

Läs mer

Svensk Travsports Antidopningsreglemente från och med den 1 januari 2019

Svensk Travsports Antidopningsreglemente från och med den 1 januari 2019 Svensk Travsports Antidopningsreglemente från och med den 1 januari 2019 Förkortningar som används i detta reglemente: ST: Svensk Travsport STAD: Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd ÖD: Svensk

Läs mer

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 12/2018 ÖVERDOMSTOL ÖVERKLAGAT BESLUT Svensk Travsports Licenskommittés beslut den 6 augusti 2018

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 12/2018 ÖVERDOMSTOL ÖVERKLAGAT BESLUT Svensk Travsports Licenskommittés beslut den 6 augusti 2018 Svensk Travsports BESLUT ÖDB 12/2018 ÖVERDOMSTOL 2018-12-14 KLAGANDE Mikael Melefors, innehar B3-licens MOTPART Svensk Travsports Licenskommitté Företrädd av förbundsjuristen Göran Wahlman och vid den

Läs mer

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 2/2013 ÖVERDOMSTOL

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 2/2013 ÖVERDOMSTOL Svensk Travsports BESLUT ÖDB 2/2013 ÖVERDOMSTOL 2013-04-03 KLAGANDE Svensk Travsport, 161 89 STOCKHOLM OMBUD: Förbundsjuristen Göran Wahlman MOTPART Travtränaren Gunnar Melander (470430) ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 07/2017 ÖVERDOMSTOL

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 07/2017 ÖVERDOMSTOL 1 Svensk Travsports BESLUT ÖDB 07/2017 ÖVERDOMSTOL 2018-04-13 KLAGANDE OCH MOTPART Fabrice Souloy, innehar utländsk A-licens OMBUD: Advokaten Staffan Uvabeck KLAGANDE OCH MOTPART Svensk Travsport OMBUD:

Läs mer

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 12/2015 ÖVERDOMSTOL MOTPART Svensk Travsports Licenskommitté Företrädd av förbundsjuristen Göran Wahlman

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 12/2015 ÖVERDOMSTOL MOTPART Svensk Travsports Licenskommitté Företrädd av förbundsjuristen Göran Wahlman Svensk Travsports BESLUT ÖDB 12/2015 ÖVERDOMSTOL 2016-04-29 KLAGANDE Tomas Malmqvist, innehar A 3 licens Ombud: Advokat Staffan Uvabeck MOTPART Svensk Travsports Licenskommitté Företrädd av förbundsjuristen

Läs mer

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 03/2018 ÖVERDOMSTOL

Svensk Travsports BESLUT ÖDB 03/2018 ÖVERDOMSTOL Svensk Travsports BESLUT ÖDB 03/2018 ÖVERDOMSTOL 2019-09-20 KLAGANDE OCH MOTPART Svensk Travsport (nedan ST) Ombud: Advokat C-G Leissner Advokat Göran Starkebo KLAGANDE OCH MOTPART Nicolina Moxness Fredrik

Läs mer

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [4951] Med narkotika avses i denna lag detsamma som i 8 narkotikastrafflagen (1968:64) (Smugglingslagen m.m. [1710]).

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om företagshemligheter Utfärdad den 25 maj 2018 Publicerad den 30 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens innehåll 1 Lagen innehåller bestämmelser

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 juli 2003 B 112-03 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART M. F. Offentlig försvarare och ombud: advokaten R. H. SAKEN Barnpornografibrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 november 2016 B 3667-15 KLAGANDE ETK Ombud och offentlig försvarare: Advokat GF MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:6 2003-02-12 Dnr C 30/01. Stockholms tingsrätts, avd 4, dom 2001-10-31 i mål nr T 11586-00, se bilaga (ej bilagd här)

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:6 2003-02-12 Dnr C 30/01. Stockholms tingsrätts, avd 4, dom 2001-10-31 i mål nr T 11586-00, se bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:6 2003-02-12 Dnr C 30/01 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avd 4, dom 2001-10-31 i mål nr T 11586-00, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Kopparbergs Bryggeri Aktiebolag,

Läs mer

BESLUT. Svensk Travsport Ombud: Advokat Carl-G Leissner och jur kand Jenny Johansson Box 10022, Lidingö

BESLUT. Svensk Travsport Ombud: Advokat Carl-G Leissner och jur kand Jenny Johansson Box 10022, Lidingö Svensk Travsport Ansvarsnämnden Ärende nr 1 BESLUT meddelat i Stockholm den 29 mars 2018 PARTER Svensk Travsport Ombud: Advokat Carl-G Leissner och jur kand Jenny Johansson Box 10022, 181 10 Lidingö MOTPARTER

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 oktober 2003 B 2854-02 KLAGANDE K. S. Offentlig försvarare och ombud: advokaten P. M. MOTPART Riksåklagaren SAKEN Narkotikabrott m.m.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 mars 2014 Ö 4211-13 SÖKANDE SR Ombud: Advokat TA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 oktober 2005 B 2159-05 KLAGANDE MC Ombud och offentlig försvarare: Advokat HÖ MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grov

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2010 B 5521-09 KLAGANDE SKYA Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Brukande

Läs mer

Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet

Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet Detta reglemente har fastställts av RF-stämman den 30 maj 2015 att gälla fr.o.m. den 1 juni 2015. 1 Idrottens reglemente

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 mars 2019 B 5025-18 PARTER Klagande KYÅ Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 juni 2007 B 769-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART MF Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB SAKEN Utvisning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 1 oktober 2014 Ö 4417-12 KLAGANDE RG Ombud: Jur.kand. FE MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Ansökan i hovrätt om resning

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Ylva Aversten, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Ylva Aversten, även protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga Mål nr Dok.Id 1703838 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Ylva Aversten, även protokollförare PARTER SÖKANDE 1. Copyright Management Services Ltd, 09276690

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 oktober 2009 Ö 5288-08 KLAGANDE N.B.S. Snickeri Bygg & Fastighetsservice AB i likvidation, 556204-4288 Box 5873 102 40 Stockholm Likvidator:

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m.

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-01-19 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 november 2003 Ö 1162-02 KLAGANDE CC Ombud: advokaten CML MOTPART Dödsboet efter BH Dödsbodelägare: AMW Ombud: jur. kand. HW SAKEN Förordnande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 16 juni 2015 KLAGANDE AA Ombud: BB MOTPART Kriminalvården 601 80 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 26 maj

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 december 2016 Ö 904-16 KLAGANDE PL Ombud: Advokat JE SAKEN Uteslutning ur Sveriges advokatsamfund ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges advokatsamfunds

Läs mer

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 Målnummer: M390-09 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2009-10-15 Rubrik: Lagrum: Miljösanktionsavgift för avloppsanordningar ----- Hinder mot att ta ut miljösanktionsavgifter

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 5060-08 KLAGANDE DI Ombud och offentlig försvarare: Advokat CT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Rån ÖVERKLAGADE

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:3 2008: Datum 2009-02-17 Dnr B 5/08 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Abitur AB, Box 2071, 429 12 SÄRÖ SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 november 2005 B 1598-04 KLAGANDE RP Ombud och offentlig försvarare: Förbundsjurist HA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 april 2005 Ö 4803-03 KLAGANDE 1. GW Ombud: advokaten SE 2. IW MOTPART SW Ombud: advokaten AS SAKEN Rättegångshinder ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 020106 BESLUT 2019-03-27 Stockholm Mål nr ÖH 1286-19 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Stockholm, beslut 2019-01-09 i ärende nr 18260-18, se bilaga A KLAGANDE Heba Fastighets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2008:153 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 mars 2003 Ö 1839-02 KLAGANDE Göteborgs-Posten Nya AB, 556000-6966, 405 02 GÖTEBORG Ombud: advokaten G. K. MOTPART Riksåklagaren SAKEN

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02. ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här)

MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02. ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Gustavus Holding AB, 556576-4874, Box 11046,

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08 Domen kommer inte att refereras i publikationen Arbetsdomstolens domar. Postadress Telefon Box 2018 08-617 66 00 kansliet@arbetsdomstolen.se 103 11 STOCKHOLM

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2015:184 Utkom från trycket den 9 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 oktober 2004 B 1412-04 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART H.E. Offentlig försvarare och ombud: advokaten J.L., SAKEN Bokföringsbrott ÖVERKLAGADE

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2016-01-19 Meddelad i Stockholm Mål nr 26159-15 1 SÖKANDE LEIF Tage Roland Broman, 481103-4158 Tranvägen 5 271 71 Nybrostrand MOTPART Försvarets materielverk, 202100-0340 115 88 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 maj 2006 B 4929-04 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART JN Ombud: Advokat NL SAKEN Otillåten miljöverksamhet ÖVERKLAGADE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 december 2004 B 276-03 KLAGANDE BC Offentlig försvarare och ombud: advokaten ML MOTPARTER 1. Riksåklagaren 2. EG Ombud, tillika målsägandebiträde:

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 28/07 Mål nr A 233/06

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 28/07 Mål nr A 233/06 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 28/07 Mål nr A 233/06 Sammanfattning En arbetstagarorganisation har för egen del väckt talan i Arbetsdomstolen mot en arbetsgivare med krav på skadestånd för förhandlingsvägran.

Läs mer

DOM. Meddelad i Stockholm. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box Stockholm. SAKEN Tillstånd och föreläggande enligt djurskyddslagen

DOM. Meddelad i Stockholm. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box Stockholm. SAKEN Tillstånd och föreläggande enligt djurskyddslagen Avdelning 05 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) Mål nr 5932-15 KLAGANDE A Ombud: B MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms

Läs mer

BESLUT 2001-09-07. SÖKANDE Planavergne S.A., Fontanes, F-46230 LALBENQUE, Frankrike

BESLUT 2001-09-07. SÖKANDE Planavergne S.A., Fontanes, F-46230 LALBENQUE, Frankrike SVEA HovRXTT Avd. 8 BESLUT 2001-09-07 Stockholm &) 29 Mål nr Ö 4645-99 Rotel 34 SÖKANDE Planavergne S.A., Fontanes, F-46230 LALBENQUE, Frankrike Ombud Advokaten Magnus G. Graner, Box 14240, 104 40 STOCKHOLM

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 april 2005 B 3808-04 KLAGANDE LB Offentlig försvarare och ombud: advokaten MS MOTPART Riksåklagaren, Box 5553, 114 85 STOCKHOLM SAKEN

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 35 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare PARTER SÖKANDE Scanbox Entertainment Distribution Rights APS Magstraede

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 december 2014 B 2489-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MÅLSÄGANDE Aktiebolaget Svensk Filmindustri, 556003-5213 c/o

Läs mer

DOM 2014-11-18 Stockholm

DOM 2014-11-18 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 0707 DOM 2014-11-18 Stockholm Mål nr B 4556-14 Sid 1 (6) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 8 april 2014 i mål nr B 2750-13, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Motpart

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 januari 2012 B 5566-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART CLR SAKEN Snatteri ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18 Fråga om ett bolag gjort sig skyldigt till förhandlingsvägran och därvid om det av 10 medbestämmandelagen följer en skyldighet att förhandla om att teckna kollektivavtal

Läs mer

meddelat av Juridiska Nämnden den 9 mars 2018 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (dnr )

meddelat av Juridiska Nämnden den 9 mars 2018 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (dnr ) 1(6) Juridiska Nämnden BESLUT meddelat av Juridiska Nämnden den 9 mars 2018 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (dnr 1-2018-14) KLAGANDE SR, medlem i NmGK Ombud: KW MOTPARTER

Läs mer

Svenska Bodybuilding & Fitness Förbundet REGLEMENTE OM BESTRAFFNING

Svenska Bodybuilding & Fitness Förbundet REGLEMENTE OM BESTRAFFNING Svenska Bodybuilding & Fitness Förbundet REGLEMENTE OM BESTRAFFNING Bestämmelsernas omfattning Bestraffning enligt detta reglemente får, dömas ut till Förening, styrelseledamot, domare, tävlande eller

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 september 2003 T 2176-03 KLAGANDE A. W. Ombud, tillika biträde enligt rättshjälpslagen: advokaten P. F. MOTPART R. H. Ombud, tillika

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 juni 2011 B 193-10 KLAGANDE TB Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Barnpornografibrott

Läs mer

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 5 8:3. Fråga om kommuns möjligheter att inskränka verksamhetsområdet för en allmän va-anläggning.

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 5 8:3. Fråga om kommuns möjligheter att inskränka verksamhetsområdet för en allmän va-anläggning. 8:3 Fråga om kommuns möjligheter att inskränka verksamhetsområdet för en allmän va-anläggning. G.J. ägde en fastighet i Sotenäs kommun. Fastigheten saknar anslutning till kommunens allmänna va-anläggning.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-03-06

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-03-06 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-03-06 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 20 februari

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 maj 2008 B 5251-06 KLAGANDE HK Ombud och offentlig försvarare: Advokat MN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om vårdnad m.m.

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om vårdnad m.m. Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juni 2011 Ö 5958-10 KLAGANDE A B Ombud: Advokat B H MOTPART J S Ombud: Advokat B S SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om

Läs mer

GALOPPÖVERDOMSTOLEN BESLUT Ärende nr 1/ Stockholm

GALOPPÖVERDOMSTOLEN BESLUT Ärende nr 1/ Stockholm GALOPPÖVERDOMSTOLEN BESLUT Ärende nr 1/2016 2016-03-17 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svensk Galopp, Ansvarsnämnds beslut den 15 januari 2016 i ärende 1/2015, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPART Svensk Galopp

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-26 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Överlämnande från Sverige

Läs mer

DOM 2012-11-14 Stockholm

DOM 2012-11-14 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060208 DOM 2012-11-14 Stockholm Mål nr P 6541-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-20 i mål nr P 1419-12, se bilaga A KLAGANDE E

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare 1 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 30 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, tillika protokollförare PARTER SÖKANDE Scanbox Entertainment Distribution Rights APS Magstraede

Läs mer

JO./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m.

JO./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Riksåklagarens kansli Datum Rättsavdelningen 2013-01-09 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2012-05-09 B 1496-12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM JO./. riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 november 2008 Ö 1139-08 KLAGANDE ME MOTPART HE Ombud: Advokat MA SAKEN Avvisande av ansökan om försäljning enligt lagen (1904:48 s.

Läs mer

Ärende nr 9/ Guld i Vällingby AB. Svensk Galopp AB (Svensk Galopp) genom t.f. verkställande direktören Helena Gärtner

Ärende nr 9/ Guld i Vällingby AB. Svensk Galopp AB (Svensk Galopp) genom t.f. verkställande direktören Helena Gärtner GALOPPÖVERDOMSTOLEN Protokoll hållet vid handläggning Galoppöverdomstolen den 26 september 2017 i Stockholm Ärende nr 9/2017 PARTER OCH OMBUD; EJ NÄRVARANDE KLAGANDE: 1. Tränaren Lars Kelp 2. Guld i Vällingby

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2017-04-25 Stockholm Mål nr M 9801-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-10-21 i mål M 3084-16, se bilaga

Läs mer

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel 58 kap. Om resning och återställande av försutten tid 1 [5421] Sedan dom i tvistemål vunnit laga kraft, må till förmån

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 mars 2010 Ö 3554-08 KLAGANDE BI MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättning till offentlig försvarare ÖVERKLAGADE

Läs mer

FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE. Förvaltningsrätten bifaller Strålsäkerhetsmyndighetens ansökan och

FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE. Förvaltningsrätten bifaller Strålsäkerhetsmyndighetens ansökan och FÖRVALTNINGSRÄTTEN D O M I S T O C K H O L M 2015-04-23 Allmänna avdelningen Meddelad i Enhet 12 Stockholm Mål nr 15899-14 Sida 1 (3) SÖKANDE Strålsäkerhetsmyndigheten 171 16 Stockholm M O T P A R T Praktikertjänst

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 april 2007 Ö 2933-05 KLAGANDE AI MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Återupptagande av mål om grovt rattfylleri

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ingripanden mot unga lagöverträdare

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ingripanden mot unga lagöverträdare 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Karin Almgren och f.d. kammarrättspresidenten Jan Francke. Ingripanden mot unga lagöverträdare

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 37/12 Mål nr B 40/12

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 37/12 Mål nr B 40/12 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 37/12 Mål nr B 40/12 Sammanfattning En arbetsgivare har hävt ett anställningsavtal och åberopat avtalslagens ogiltighetsregler. Fråga om interimistiskt förordnande enligt 35 andra

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-11-19 Stockholm Mål nr F 5627-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-23 i mål nr F 1430-13, se bilaga A KLAGANDE G S MOTPART

Läs mer

Åklagare Kammaråklagare Eva Kokkonen Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Linköping

Åklagare Kammaråklagare Eva Kokkonen Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Linköping LINKOPJNGS TINOSRATT Målenhet2 DOM 2013-03-il meddelad i Linköping Mal nr B 151-13 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Eva Kokkonen Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Linköping Tilltalad

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08 Sammanfattning En arbetstagarorganisation och tre av dess medlemmar har väckt talan i Arbetsdomstolen och var och en framställt yrkanden för egen del samt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 3676-08 KLAGANDE SK Ombud och offentlig försvarare: Advokat JM MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 februari 2008 Ö 2908-06 KLAGANDE AG Ombud: Advokat SW MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd till prövning

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Caroline Löfling DOM 2016-02-15 Meddelad i Falun Mål nr 173-16 1 SÖKANDE Prickman AB, 556587-1968 Ombud: Advokat Johanna Näslund och jur kand Ida Karlsson Advokatfirman Lindahl KB Box 143 701 42 Örebro

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 september 2014 B 1296-14 KLAGANDE COC Ombud och offentlig försvarare: Advokat JR MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö Mål nr M 2516-15 KLAGANDE Miljönämnden i Malmö Stad 205 80 Malmö MOTPART Căldăraru Gheorghe c/o Centrum för Sociala Rättigheter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga; SFS 2003:406 Utkom från trycket den 23 juni 2003 utfärdad den 12 juni 2003. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar; SFS 2017:655 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 20 juni 2013 KLAGANDE Västtrafik AB, 556558-5873 Ombud: Advokat Henrik Seeliger Advokatfirman Lindahl KB Box 11911 404 39 Göteborg MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 september 2008 Ö 1187-06 KLAGANDE TF Ombud: Advokat FR MOTPARTER 1. A M P 2. S F P Ställföreträdare för 1-2: B P Ombud: Försäkringskassan,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; Utkom från trycket den 9 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Utfärdande och återlämnande av resedokument

Utfärdande och återlämnande av resedokument 2 (5) 2. Bakgrund och frågeställning Det förekommer att utlänningar som har beviljats resedokument begär att få tillbaka sitt inlämnade hemlandspass samt att utlänningar som ansöker om resedokument, efter

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Legitimation för lärare och förskollärare

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Legitimation för lärare och förskollärare 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-23 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Legitimation för lärare och förskollärare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 4533-12 KLAGANDE IMB Ombud och offentlig försvarare: Advokat CT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-16 Meddelad i Linköping Mål nr 8651-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2005 T 1421-03 KLAGANDE Länsförsäkringar Västernorrland, 588000-3842 Box 164 871 24 Härnösand Ombud: Försäkringsjurist UL MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 februari 2017 B 5248-15 KLAGANDE JO Ombud och offentlig försvarare: Advokat BS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i rättegångsbalken; SFS 1999:84 Utkom från trycket den 16 mars 1999 utfärdad den 4 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i läkemedelsförordningen (2006:272); SFS 2012:347 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om läkemedelsförordningen

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02 ÖVERKLAGAT Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2001-12-18 AVGÖRANDE i mål nr T 10594-99, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Uponor AB, 556548-9738, Industrivägen

Läs mer

DOM 2014-06-11 Stockholm

DOM 2014-06-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-06-11 Stockholm Mål nr M 5165-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-05 i mål nr M 1850-14, se bilaga KLAGANDE Kristianstads

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om viss verksamhet med konsumentkrediter; SFS 2014:275 Utkom från trycket den 20 maj 2014 utfärdad den 30 april 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-08-24 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 39 Mål nr PMÄ 9350-17 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Maria Bruder, även protokollförare PARTER Sökande

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART statslös ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 1 augusti 2007 i mål nr

Läs mer