Fastan - as-siyaam. TROENDE! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - kanske skall ni frukta Gud.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastan - as-siyaam. TROENDE! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - kanske skall ni frukta Gud."

Transkript

1 Fastan - as-siyaam TROENDE! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - kanske skall ni frukta Gud. (2:183) Fastans definition och dess grunder i den islamiska lagen Att fasta innebär att avstå från mat och/eller dryck under en viss period. För muslimerna innebär fastan att avstå inte bara från både mat och dryck utom även sexuell umgänge. Avsikten är också en viktig del samt att man fastar från gryningen till solnedgången. Allah gjorde fastan obligatorisk under Ramadan det andra året efter hidjra, den andra dagen i den islamiska månaden Sha'baan. Fastans bestämmelser klargjordes i tre perioder. Under den första perioden var fastan frivillig, man kunde avstå från att fasta även om man var kapabel till att fasta. Villkoret för att inte fasta var att man skulle föda en fattig. Denna bestämmelse var enligt Allahs ord: [Fastan skall vara] ett begränsat antal dagar. Men den av er som är sjuk eller på resa [skall fasta senare] under motsvarande antal dagar och de som har möjlighet skall som offer ge en nödställd att äta. Och den som självmant gör gott utöver vad plikten bjuder, [skall finna att] detta kommer honom själv till godo. Och fastan är för ert väl - om ni visste [hur mycket gott den tillför er]! (2:184) I den andra perioden, blev fastan under Ramadan obligatorisk och man kunde inte längre välja att avstå. Dock behövde inte den sjuke eller den resande fasta, men de skulle kompensera detta med att ta igen de dagar de inte fastat vid en annan tidpunkt. Denna bestämmelse var enligt Allahs ord:för att ge människorna vägledning [inleddes] i månaden Ramadan uppenbarelsen av Koranen i vilken vägledningen klargörs och en måttstock ges med vilken rätt kan mätas och skiljas från orätt. Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut. Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar. Gud vill göra det lätt - inte tungt - för er. Håll [fastan under den föreskrivna] perioden och prisa Gud som har väglett er - kanske skall ni visa [Honom] tacksamhet. (2:185) I den tredje perioden utökades bestämmelserna till att Allah tillät mat, dryck och sexuellt umgänge efter solnedgången, fram till gryningen. Under de tidigare perioderna fick man inte äta, dricka eller ha sexuellt umgänge ifall man hade somnat efter solnedgången och brytandet av fastan, fram till nästa solnedgång, men detta blev mycket hårt för muslimerna. Då kom Allahs uppenbarelse:nattetid under fastan är det tillåtet för er att komma nära era hustrur. De är en klädnad för er och ni är en klädnad för dem. Gud vet att ni här misstog er och Han vänder Sig till er i Sin barmhärtighet och befriar er från denna börda. Det är rätt om ni ligger hos dem och söker det som Gud har anvisat åt er; och ni får äta och dricka till dess den vita strimman av gryningsljuset kan urskiljas mot nattens mörker. Återuppta då fastan och håll den tills natten faller på. (2:187)

2 De muslimska lärda är överens om att fastan under Ramadan är obligatorisk och att den är en av Islams pelare. Den som förnekar fastan under Ramadan är inte muslim och avfälling. Fastans villkor och för vilka fastan är obligatorisk De första villkoren fastställer vilka krav en individ måste uppfylla för att fastan skall vara obligatorisk för denne. Dessa är att man ska vara muslim, mogen, samt vara fysiskt och psykiskt kapabel att fasta. Fastan är inte giltig om man inte uppfyller dessa krav. Vid fysiska hinder får man kompensera de förlorade fastedagarna med att fasta senare eller med att föda en fattig för varje missad fastedag. Små barn ska uppmuntras till att fasta för att vänja sig vid detta. Fastan är obligatorisk för såväl män som kvinnor. Detta gäller även kvinnor som genomgår sin menstruation eller barnafödsel. För att de ska kunna fasta bör de befinna sig i rent tillstånd, dvs. att de har slutat blöda och tvättat (duschat) hela kroppen. Därefter kan de ta igen de dagar de missat, genom att fasta dessa på några andra dagar under året. Fastans obligatoriska element Fastan innefattar två obligatoriska element, dessa är: 1. Avsikt Avsikten är obligatorisk, eftersom det är avsikten som skiljer dyrkanshandlingar från vardagshandlingar. Det krävs inte att man skall uttala avsikten högt, eftersom dess plats är i hjärtat. Detta betyder att den som intar måltiden innan gryningen, al-tassahur, för att klara fastan resten av dagen har då redan utfört avsikten. Den som har bestämt sig för att avstå från allt som bryter fastan, al-mofattiraat, har då bestämt sig med den avsikt som krävs. Tiden för att bestämma sig för avsikten är hela natten fram till gryningen och detta gäller under månaden Ramadan, samt de dagar som man kompenserar med för de dagar man inte kunnat fasta under Ramadan. Detta gäller även, al-nathr, den fasta man självmant, lovat Allah att göra, samt al-kaffaraat, den fasta man gör för att kompensera någon handling som Allah kräver att man fastar för. Den som inte har uppfyllt avsikten för fastan, innan gryningen, dennes fasta är inte giltig. Denna slutsats har dragits utifrån den rapportering, hadith, som Profetens (fvmh) fru, Hafsa, berättat om att Profeten (fvmh) sade: "Den som inte bestämt sig för att fasta innan gryningen, den personen har ingen fasta." Angående den frivilliga fastan, så är bestämmandet av avsikten accepterat ända fram till förmiddagsbönen, zuhr, hos de hanafitiska och malikitiska

3 rättsskolorna. Denna bestämmelse dras ut från en rapportering gjord av Aisha, en av Profetens fruar, enligt följande: "En dag så kom Profeten (fvmh) in till mig och sade, 'Finns det något (att äta)?' jag sade, 'nej', varpå han sade, 'då fastar jag.'" 2. Avståndstagande från det som bryter fastan Avståndstagandet från det som bryter fastan måste ske då gryningen inträtt och det blivit dags för bön, fram till solnedgången. Fyra olika saker bryter fastan: a. Allt som kommer in till strupen genom munnen, vare sig det är mat eller dryck eller något annat som påverkar kroppen, vare sig det är närande eller icke närande. Detta gäller även det som tillförs kroppen genom munnen. Däremot bryter inte en medicinsk injektion fastan, vare sig den ges in i kroppen eller ådrorna. b. Att kräkas avsiktligt bryter fastan, däremot bryts inte fastan om man inte kräks avsiktligt. Angående detta sade Profeten, Allahs frid och välsignelser vare med honom, "Den som kräks oavsiktligt behöver inte kompensera, men den som kastar upp (alltså kräks avsiktligt) måste kompensera." c. Utlösning om man avsiktligt avsöndrar sädesvätska, vare sig det är resultatet av en makes fysiska kontakt med sin hustru eller att man använt sig av handen, så bryter detta fastan. Kommer sädesvätskan däremot till följd av vad man sett eller tänkt på, så bryter detta inte fastan. Sädesslem som kan komma utan orsak bryter inte heller fastan. d. Samlag bryter fastan, eftersom Allah har förbjudit sexuellt umgänge under Ramadan, förutom under nattetid. Detta enligt Hans egna ord: NATTETID under fastan är det tillåtet för er att komma nära era hustrur. De är en klädnad för er och ni är en klädnad för dem. Gud vet att ni här misstog er och Han vänder Sig till er i Sin barmhärtighet och befriar er från denna börda. Det är rätt om ni ligger hos dem och söker det som Gud har anvisat åt er; och ni får äta och dricka till dess den vita strimman av gryningsljuset kan urskiljas mot nattens mörker. Återuppta då fastan och håll den tills natten faller på. (2:187)

4 Det krävs att alla dessa handlingar görs med avsikt för att fastan skall anses vara bruten. Därför ifall en person har ätit, druckit, kräkts, fått utlösning eller haft sexuellt umgänge som ett resultat av glömska, då gäller fortfarande hans/hennes fasta. Detta gäller vare sig det är under Ramadan eller någon annan tid, eller om fastan är frivillig eller obligatorisk. Denna bestämmelse har dragits utifrån följande uttalande av Profeten (fvmh): "Den som glömde och åt eller drack, kan fortsätta sin fasta, för denne har Allah bespisat och vattnat." Bestämmelserna för brytandet av fastan under Ramadan. Brytandet av fastan under Ramadan kan göras med anledning av sex orsaker: 1. Kvinnor som börjar menstruera eller föd barn ska avbryta fastan. Det är förbjudet för dessa att fasta. De måste sedan komplettera de missade dagarna av fastan. Aisha sade: "När vi fick vår menstruations period under Allahs Sändebuds (fvmh) tid blev vi beordrad att komplettera de förlorade fastedagar, men vi blev inte beordrade att ta igen bönen." 2. Det är tillåtet för den sjuke eller resande att bryta fastan men de missade dagar ska kompletteras vid ett senare tillfälle. Det är bättre att fasta för den resande om denne inte skadas utav detta, annars är det bättre att bryta fastan. Denna bestämmelse kommer från följande rapportering av Abu Said al-khudrii: "När vi gick ut i strid med Profeten, (fvmh) under Ramadan, fanns bland oss både de som fastade och de som inte fastade. Den som fastade gjorde inte några kommentarer över den som inte fastade och tvärtom. Därpå ansåg de att den som hade styrka och fastade, så var det rätt och den som kände sig svag åt, så var det också rätt." 3. Det är tillåtet för den ålderstigne och den sjuke som inte har något hopp om att tillfriskna att äta och behöver inte ta igen fastedagarna. Dessa ska istället föda en fattig för varje dag de inte kan fasta, enligt den rapportering som gavs av Ibn Abbas: "Det blev tillåtet för den ålderstigne gamlingen att inte fasta, men att istället föda en fattig varje dag utan att komplettera fastedagarna." 4. Den som bryter fastan avsiktligt med någon annan anledning än sexuellt samlag, som t ex. att äta, dricka, kräkas, få utlösning av sädesvätska, samt den som bryter fastan av misstag, (exempelvis en person som tror att gryningen ännu inte infallit eller tro att solen gått ned) alla dessa personer måste komplettera med att fasta dagen de missat, men behöver inte kompensera med något annat utöver detta. Däremot behöver den som brutit fastan av glömska varken komplettera med att fasta dagen han missat, eller föda någon fattig. Den som bryter fastan av misstag bär ingen synd för detta, men den som bryter fastan avsiktligt har begått en stor synd. Enligt Profeten (fvmh), "Den som äter en dag ur Ramadan, kan inte kompensera detta med att ens fasta hela livet (dahr)."

5 5. Den man som avsiktligt bryter fastan genom sexuellt umgänge, måste fortsätta fasta resten av dagen och både ta igen den dagen han missat genom att fasta den någon annan dag och betala kaffara. Den hanafitiska skolan anser att samma regler gäller för kvinnan, medan den shafi' itiska skolan anser att kvinnan inte behöver göra något utav detta. 6. Sinnesförvirrade, små barn eller icke troende behöver inte kompensera dagarna de missat genom att fasta eller genom att föda fattiga. Kaffara innebär att man befriar en slav. Ifall denna möjlighet inte finns måste man fasta två månader i sträck. Klarar man inte detta måste man föda 60 fattiga precis som man föder sin egen familj. Denna ordning är obligatorisk enligt majoriteten av de skriftlärda. Man får inte ta det nästa alternativet förrän man inte klarar av det föregående. Denna slutsats dras ur om en känd hadith om en man som sa till Profeten (fvmh): - "Det är ute med mig, O, Allahs Sändebud - Profeten frågade: Och vad har orsakat detta? - Mannen svarade: Jag har haft samlag med min fru under Ramadan. - Profeten frågade: Har du medel att befria en slav? - Mannen svarade: Nej - Profeten frågade: Kan du fasta två månader i sträck? - Mannen svarade: Nej - Profeten frågade än en gång: Har du medel att föda 60 fattiga? - Mannen svarade "Nej", och så satte han sig ner. Då kom Profeten med en hink med dadlar och sade, skänk ur denna. - Mannen sade: Finns det någon fattigare än jag? Det finns ingen familj i området som behöver detta mer än min familj Då skrattade Profeten tills hans bakre tänder syntes och sade, Gå och mata din familj med dem. Den som upprepar och har samlag under samma dag, behöver bara kompensera med endast en kaffara. Skulle man däremot ha samlag vid olika dagar, måste en kaffara utgå för varje dag man har samlag. Hur man skall fasta de dagar man har missat? Enligt konsensus bland de skriftlärda ska man fasta de dagar man har missat i Ramadan, utan att ha brådska i detta, fram till Ramadan året därpå. Man behöver endast ta igen de dagar man har missat, missar man tre dagar, tar man igen tre dagar. Det finns inget krav på att man skall fasta dessa dagar i sträck efter varandra. Det är tillåtet att fasta de tre dagarna spridda över hela året, dock är det bättre att fasta dem efter varandra i sträck. Skulle nästa Ramadan infalla innan man hunnit ta igen de dagar man missat, måste man ta igen de dagar man har missat

6 med att fasta dem samt kompensera med att föda en fattig för varje av dessa dagar. Om man inte kunde fasta dessa dagar på grund av någon stark anledning, som sjukdom eller något liknande, behöver man endast ta igen de dagar man missat genom att fasta dem. Om en muslim dör och han inte har kompletterat de fastedagar han missat, så är det bra ifall någon av dennes familj skulle fasta dessa dagar åt denne. Denna slutsats dras ur följande hadith enligt vilket Profeten (fvmh) sa: "Den som dör och har fasta att ta igen, kan en av hans familj fasta åt honom". Majoriteten av de skriftlärda anser att det räcker med att man föder en fattig för varje dag, enligt följande rapportering: "Den som dör och har fasta att ta igen, för hans räkning ska man föda en fattig för varje dag." Det tillåtna under fastan Följande är tillåtet för den fastande: 1. Att sänka sig själv ner i vatten, då man tvättar sig, enligt hadithen om att Profeten (fvmh) brukade hälla vatten över sig, medan han fastade. Ifall vattnet skulle råka passera genom den fastandes hals, utan avsikt, är hans fasta fortfarande giltig. Detta påminner också om den rapportering som handlar om den som drack av glömska. 2. Att använda kohl eller ögondroppar, även om detta skulle ge en smak i halsen. Detta gäller även örondroppar. 3. Att skölja munnen utan att överdriva. Skulle man råka svälja något vatten av misstag då man gör detta är fastan fortfarande giltig. 4. Att kyssa sin partner, för den som kan behärska sig (och inte går vidare). Denna slutsats dras från rapporteringen om att Profeten brukade kyssa sin fru medan han fastade. Omar Ibnu al-khattab kysste en dag sin fru medan han fastade och kom till Profeten (fvmh) och sade: - "Idag har jag gjort något förfärligt, jag kysste min fru medan jag fastade." - Då sade Profeten: Vad skulle du säga om du sköljde din mun medan du fastade? - Då sade Omar, Det är väl inget fel med det. - Profeten svarade: Än sen då?" 5. Åderlåtning och blodtappning. Denna bestämmelse har gjorts eftersom Profeten brukade göra detta medan han fastade.

7 6. Medicininjektion som tas genom spruta eller liknande. 7. Det är tillåtet allt som den fastande inte kan undvika som att svälja saliv, lukta på goda dofter. Det är också tillåtet att smaka av mat, dock får man absolut inte svälja något utav det man smakar. 8. Det är tillåtet att påbörja fastan medan man fortfarande befinner sig i det orena tillståndet efter utlösning. Detta gäller vare sig man har fått utlösning efter ett samlag eller om detta tillstånd har uppstått under sömnen. Denna slutsats har dragits ur rapporteringen av Aisha samt Umm Salama, om att Profeten (fvmh) vaknade i orent tillstånd efter samlag, varefter han tvättade sig och fortsatte fasta. 9. Det är tillåtet att äta, dricka samt umgås med sin partner ända tills strax före gryningen. Fastans etik 1. Gryningsmålet - suhoor. Profeten (fvmh) sade: "Ät gryningsmålet, för i gryningsmålet finns det välsignelse" Gryningsmålets tid är från och med mitten av natten fram till gryningen. Dock är det att föredra att äta målet så sent som möjligt innan gryningen. 2. Att skynda sig med att bryta fastan, då man är säker på att solen gått ned. Detta enligt Profeten (fvmh): Människor kommer att fortsätta att befinna sig i det goda, medan de skyndar sig till att bryta fastan. Det är bra om man kan bryta fastan med dadlar, helst i udda antal. Har man inte dadlar kan man bryta fastan med att dricka vatten. Efter detta kan man äta som man vill, helst utan överdrift. 3. Att göra en förbön innan man bryter fastan. Det berättas att Profeten (fvmh) brukade be:"thahaba - a - thama, wa btallati'orooq, wa thabata al-ajdr, insha' ata' ala", vilket betyder, Törsten har försvunnit och ådrorna har blivit bevattnade och belöningen har säkrats med Guds vilja, Den Upphöjde. Sedan kan man också tillägga, Allahoma barik lanaa fi ma a 'taitanaa, wa kinaa

8 'adaaba- naar vilket betyder, O, Allah, Välsigna det som du har försörjt oss med och skydda oss från Eldens kval. 4. Speciellt under Ramadan är det viktigt att anstränga sig ännu mer för att inte förstöra sin fasta med någon dålig gärning. Profeten (fvmh) sade: "Fastan angår inte bara mat och dryck, fastan angår också förtal och oförskämt prat och om någon skulle svära åt dig eller förolämpa dig så säg, jag är fastande, jag är fastande" Profeten (fvmh) sade också: "Den som inte lägger av med falskt tal och att tillämpa detta, så har inte Allah inte någon nytta i att han (den som för falskt tal) avstår från mat och dryck." 5. Att utöka de goda handlingarna. Detta gäller särskilt studerandet av Koranen och att spendera tid för Allahs skull. Enligt Bukhari och Muslim så var Profeten (fvmh) den mest generöse bland människor och han var mest generös under Ramadan. 6. Att utöka sin dyrkan och sina goda handlingar. Ett bra sätt är att vara med på salat al taraawih, de frivilliga kvällsbönerna under Ramadan. Profeten sade: "Den som står upp (och ber) med stark tro och för Allahs skull, blir förlåten för alla synder han har begått" 7. Att regelbundet borsta tänderna. Detta enligt rapporteringen av ' Amir ibnu Rabi' a, som sade: Jag såg Profeten, Allahs frid och välsignelser vare med honom, (utan att kunna räkna antalet tillfällen) borsta tänderna, medan han fastade." Från

Vad är fasta och varför fastar man?

Vad är fasta och varför fastar man? Vad är fasta och varför fastar man? Fastan är den andra av islams fem grundpelare. Det är sådan form av dyrkan som avser stärka själen och öka ens självbehärskning. Fasta på arabiska kallas Saum, vilket

Läs mer

Ramadanpromenad

Ramadanpromenad Ramadanpromenad Ramadanfråga 1 När börjar fastemånaden Ramadan varje år? a. Månaden juni. b. Månaden Ramadan. c. I början av året. Ramadanfråga 2 Vad är suhor? a. Måltiden innan soluppgången. b. När muslimer

Läs mer

ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT

ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT KHOTBA FREDAG 4 / 7 2014 Alhamdulillah al lazi farada aleyna Ramadan, wa ja3alaho rahmatan lill muslim, wa salat wa salam ala rasolihi al karim, wa ala alihi wa sahbihi ajma3in wa ba3d. BISMILAH AL RAHMAN

Läs mer

25 HADÎTHER OM FASTAN UR BOKEN BULÛGH- UL- MARÂM. Al Hâfidh Ibn Hadjar al- Asqalânî (rahimahullâh) Studiehäfte

25 HADÎTHER OM FASTAN UR BOKEN BULÛGH- UL- MARÂM. Al Hâfidh Ibn Hadjar al- Asqalânî (rahimahullâh) Studiehäfte UR BOKEN BULÛGH- UL- MARÂM. Författare: Al Hâfidh Ibn Hadjar al- Asqalânî (rahimahullâh) Studiehäfte Copyright. www.islam.nu 25 HADÎTHER OM FASTAN UR BOKEN BULÛGH- UL- MARÂM Hadîth 1. Abû Hurayrah (radhiya

Läs mer

DEN SOM ALLAH SWT VÄLJER ATT VÄGLEDA KAN ABSOLUT INGEN VILSE LEDA, OCH DEN SOM ALLAH VÄLJER ATT VILSELEDA KAN INGEN VÄGLEDA..

DEN SOM ALLAH SWT VÄLJER ATT VÄGLEDA KAN ABSOLUT INGEN VILSE LEDA, OCH DEN SOM ALLAH VÄLJER ATT VILSELEDA KAN INGEN VÄGLEDA.. KHOTBA FREDAG 27/6 2014 BISMILAH AL RAHMAN AL RAHIM ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT VI TACKAR ALLAH OCH BER ALLAH SWT OM SKYDD OCH VÄGLEDNING PÅ DEN RÄTTA VÄGEN. OCH VI BER ALLAH SWT ATT

Läs mer

Förtjänster med månaden ramadan Ramadan är den islamiska kalenderns nionde månad. Den är årets bästa månad med en rad förtjänster, bland andra:

Förtjänster med månaden ramadan Ramadan är den islamiska kalenderns nionde månad. Den är årets bästa månad med en rad förtjänster, bland andra: Att fasta under ramadan Definition Fasta (ṣiyyām eller ṣawm) är en dyrkans-handling under vilken man under tiden mellan gryningen (den tidpunkt då gryningsbönen infaller) och skymningen (den tid då skymningsbönen

Läs mer

DE SEX GRUNDERNA. Studiehäfte DE SEX GRUNDERNA. Författare: Shaykh Muhammed bin Abdil- Wahhâb. (rahimahullâh) Presenteras av: Ibn Abbas Centret

DE SEX GRUNDERNA. Studiehäfte DE SEX GRUNDERNA. Författare: Shaykh Muhammed bin Abdil- Wahhâb. (rahimahullâh) Presenteras av: Ibn Abbas Centret 1 Studiehäfte DE SEX GRUNDERNA Författare: Shaykh Muhammed bin Abdil- Wahhâb (rahimahullâh) Presenteras av: Ibn Abbas Centret 2 www.islam.nu 3 Introduktion I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges namn.

Läs mer

Sv Kort orientering Alla religioner i världen har fått sitt namn antingen efter deras grundare eller efter det samhälle och nation i vilket respektive religion föddes. Kristendomen, till exempel, har fått

Läs mer

OCH VI BER ALLAH SWT ATT VÄCKA ISLAM I VÅRA HJÄRTAN OCH ÖKA OSS I KUNSKAP OCH BELÖNA OSS MED PARADISET.

OCH VI BER ALLAH SWT ATT VÄCKA ISLAM I VÅRA HJÄRTAN OCH ÖKA OSS I KUNSKAP OCH BELÖNA OSS MED PARADISET. FREDAGS KHOTBA 28 FEBRUARI, 2014 BISMILAH AL RAHMAN AL RAHIM ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT VI TACKAR ALLAH OCH BER ALLAH SWT OM SKYDD OCH VÄGLEDNING PÅ DEN RÄTTA VÄGEN. OCH VI BER ALLAH

Läs mer

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln ISLAM Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln Gabriel för första gången och börjar mottag guds

Läs mer

Världens fest i Sverige (sas)

Världens fest i Sverige (sas) Avnr: 11223tv12 Ramadan Handledning för svenska som andraspråk av Carolina Ahnhem och Viveca Öste OBS! Begär gärna att få en textad version av programmet från AV-media och på långlån! Se även Generell

Läs mer

Al-Hafidh An-Nawawi korfattat om Baktal [Kortfattat ur an-nawawis al-adhkar (sid.534-545)]

Al-Hafidh An-Nawawi korfattat om Baktal [Kortfattat ur an-nawawis al-adhkar (sid.534-545)] Al-Hafidh An-Nawawi korfattat om Baktal [Kortfattat ur an-nawawis al-adhkar (sid.534-545)] (Kortfattat och översatt av Abu Isa Imran Sheikh) Känn till att dessa två egenskaper hör till de sämsta av egenskaper

Läs mer

570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds

570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds ISLAM 570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibril ) Muhammad kunde inte

Läs mer

Islam är fred och barmhärtighet

Islam är fred och barmhärtighet Islam är fred och barmhärtighet Assalamu Alaikum warahmatullahi wa barakatuh, (Allahs fred, barmhärtighet och välsignelse vare med dig) är det första muslimer säger till varandra närhelst de träffas. Koranen

Läs mer

Masjid Lund. I Allahs Namn. den Nåderike. den Barmhärtige. Dagens khutba handlar om: Domen för firande av Profetens fö delsedag (Del 2)

Masjid Lund. I Allahs Namn. den Nåderike. den Barmhärtige. Dagens khutba handlar om: Domen för firande av Profetens fö delsedag (Del 2) Masjid Lund I Allahs Namn. den Nåderike. den Barmhärtige Fredag den 16 Januari 2015 Fredag 25 Rabi Al-Awwal 1436 A.H. All lov och pris tillkommer Allah. Vi prisar Honom och söker Hans hjälp och ber om

Läs mer

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim?

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim? Islam Film! Att samtala om: Vilka fördomar hade tjejen i filmen möts av? Vilka fördelar såg flickan i filmen med att vara muslim? Vad krävs för att vara muslim? Islam är en monoteistisk, abrahamitisk religion.

Läs mer

Hur skall man börja bli religiös

Hur skall man börja bli religiös Hur skall man börja bli religiös - och hur skall man lära sig vad det innebär att vara religiös? Inledning: Denna text skrevs som en Nasihah, dvs. 'ett gott råd baserat på en uppriktig välvilja', till

Läs mer

OCH VI BER ALLAH SWT ATT VÄCKA ISLAM I VÅRA HJÄRTAN OCH ÖKA OSS I KUNSKAP OCH BELÖNA OSS MED PARADISET.

OCH VI BER ALLAH SWT ATT VÄCKA ISLAM I VÅRA HJÄRTAN OCH ÖKA OSS I KUNSKAP OCH BELÖNA OSS MED PARADISET. BISMILAH AL RAHMAN AL RAHIM ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT VI TACKAR ALLAH OCH BER ALLAH SWT OM SKYDD OCH VÄGLEDNING PÅ DEN RÄTTA VÄGEN. OCH VI BER ALLAH SWT ATT VÄCKA ISLAM I VÅRA HJÄRTAN

Läs mer

Starka reaktioner mot det budskap han predikade

Starka reaktioner mot det budskap han predikade ISLAM MUHAMMAD 570 e.kr föddes Muhammed i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibrail ) Kunde inte

Läs mer

Det blev starka och upprörda känslor mot det budskap Muhammad predikade Monoteismen(tron på en gud) Alla ska vara med och ta ansvar Domedagen (Guds

Det blev starka och upprörda känslor mot det budskap Muhammad predikade Monoteismen(tron på en gud) Alla ska vara med och ta ansvar Domedagen (Guds Islam Muhammad 570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibril ) Muhammad

Läs mer

Ett budskap till icke muslimer

Ett budskap till icke muslimer www.konvertitguiden.com 1 Källa: www.kalamullah.com Översättning: www.konvertitguiden.com Ett budskap till icke muslimer I Allahs den Nåderikes, den Barmhärtiges namn Bästa läsare: Avsikten med detta budskap

Läs mer

Begreppet dyrkan i islam

Begreppet dyrkan i islam Begreppet dyrkan i islam Av Mostafa Malaekah Dyrkan är inte något som praktiseras utanför det vanliga livet. Snarare är det den fundamentala anledningen till att Gud (Allah) 1 uppenbarade skrifterna och

Läs mer

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Islam Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Gud Guds namn: Allah Guds egenskaper Gud är en, det finns bara en enda Gud, monoteism Gud finns i en annan dimension (osynlig) Gud har

Läs mer

Surat Al-Baqarah (Kon)

Surat Al-Baqarah (Kon) www.islamguiden.com 1 Surat Al-Baqarah (Kon) Källa: Amro Khaled http://www.amrkhaled.net/ Översättning till svenska: Syster Soona Surat Al-Baqarah (kon) Uppenbarades under Madina-perioden. Består av 286

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Starka reaktioner mot det budskap han predikade

Starka reaktioner mot det budskap han predikade ISLAM MUHAMMAD 570 e.kr föddes Muhammed i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibrail ) Kunde inte

Läs mer

UTSLAG OM FASTAN. Allâmah och Shaykh Ahmad bin Yahyâ an-nadjmî (d. 1429) Översättning www.darulhadith.com

UTSLAG OM FASTAN. Allâmah och Shaykh Ahmad bin Yahyâ an-nadjmî (d. 1429) Översättning www.darulhadith.com فتاوى الصيام UTSLAG OM FASTAN Av Allâmah och Shaykh Ahmad bin Yahyâ an-nadjmî (d. 1429) Översättning www.darulhadith.com - 1! - - 2! - COPYRIGHT 2016 DARULHADITH.COM ALLT MATERIAL PÅ DENNA WEBBSIDA ÄR

Läs mer

Ett urval av Profeten Muhammeds (Må Guds frid och välsignelser vara över honom) uttalanden (Hadither)

Ett urval av Profeten Muhammeds (Må Guds frid och välsignelser vara över honom) uttalanden (Hadither) www.islamguiden.com 1 Ett urval av Profeten Muhammeds (Må Guds frid och välsignelser vara över honom) uttalanden (Hadither) www.islamguiden.com www.islamguiden.com 2 "Den bästa muslimen i fråga om tron

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Ahkâm-ut-Tahârah [Reningens domar]

Ahkâm-ut-Tahârah [Reningens domar] Ahkâm-ut-Tahârah [Reningens domar] Författare:. Översättare & ev. fotnoter: Abû Mûsâ al-albânî. Layout: Abdullateef Allundî. 1 Tvagning (Wudhû ):...3 Tvagningens tillvägagångssätt...4 Bad (Ghusl)...6 Tayammum...7

Läs mer

Vad är Islam? ! Lär dig förstå Islam! Detta häfte är gratis! Språk kontrollant Obaida Alramahi. Projektledare/Designer Kamal Ahmad

Vad är Islam? ! Lär dig förstå Islam! Detta häfte är gratis! Språk kontrollant Obaida Alramahi. Projektledare/Designer Kamal Ahmad DETTA Utgåva HÄFTE 2012, ÄR version GRATIS 2 Vad är Islam? Lär dig förstå Islam Projektledare/Designer Kamal Ahmad Språk kontrollant Obaida Alramahi 1 Kontrollant Imam Ahmad Alsaegh Detta häfte är gratis

Läs mer

Abu Bakr al-baghdadis fredagspredikan (khutbah) i Nouri moskén i Mosul, Irak, 4 juli 2014, (6 ramadan, 1435 e.h. (efter hijrah))

Abu Bakr al-baghdadis fredagspredikan (khutbah) i Nouri moskén i Mosul, Irak, 4 juli 2014, (6 ramadan, 1435 e.h. (efter hijrah)) Abu Bakr al-baghdadis fredagspredikan (khutbah) i Nouri moskén i Mosul, Irak, 4 juli 2014, (6 ramadan, 1435 e.h. (efter hijrah)) Översättning: Susanne Olsson och Emin Poljarevic, 2015-02-18 Fred vare med

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

www.islamguiden.com 1 Vad är Islam - en kort orientering

www.islamguiden.com 1 Vad är Islam - en kort orientering www.islamguiden.com 1 Vad är Islam - en kort orientering www.islamguiden.com 2 Alla religioner i världen har fått sitt namn antingen efter deras grundare eller efter det samhälle och nation i vilket respektive

Läs mer

Islams trosbekännelse

Islams trosbekännelse Islam Islams trosbekännelse Det finns ingen gud utom Gud (=Allah på arabiska) och Muhammed är hans profet (sändebud) Laa ilaaha illal-lah Muhammadun Rasoolullaah Profeter Adam första människan och profeten

Läs mer

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär Islam Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär 350 000 muslimer. Islam betyder att lyda Gud. En person som tror på islam kallas muslim. Tro Gud (Allah) skapade världen.

Läs mer

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Var och hur uppstår Islam? Islam uppstår på den Arabiska halvön Enligt Koranen får Muhammed uppdraget av Gud att sprida ett budskap till alla människor

Läs mer

Svar på sju frågor om islam

Svar på sju frågor om islam www.islamguiden.com 1 Svar på sju frågor om islam Översättning till svenska: Aisha & Aisar Källa: http://www.thetruereligion.org/7questions.htm 1. Vad är Islam? Ordet "islam" är ett arabiskt ord som betyder

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Till religionsprovet fredag vecka 50

Till religionsprovet fredag vecka 50 Till religionsprovet fredag vecka 50 Provet kommer vara precis som vanligt, där det finns fakta, ord och resonemangsdel. Allt detta har vi gått igenom i klassen! Islam betyder att lyda Gud. En person som

Läs mer

Utgåva 2014, version 1 KVINNAN ISLAM. Sammansatt av Kamal Ahmad Språkkontrollant Obaida Alramahi. Kvinnan i Islam

Utgåva 2014, version 1 KVINNAN ISLAM. Sammansatt av Kamal Ahmad Språkkontrollant Obaida Alramahi. Kvinnan i Islam AT IS R D ET TA H ÄF TE Ä R G Utgåva 2014, version 1 KVINNAN I ISLAM Kvinnan i Islam -1- Sammansatt av Kamal Ahmad Språkkontrollant Obaida Alramahi Kapitel Vad säger Qur ân och Sunnâh? 3 Kärleken till

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I ISLAM

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I ISLAM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I ISLAM Eftersom Gud är människornas och universums absolute och ende Härskare, så är Han den högste Herren, Upprätthållaren, Livgivaren och den Barmhärtige, vars barmhärtighet omfattar

Läs mer

Aisha bint Abu Bakr. www.islamguiden.com 1. Översättning till svenska: Aisha & Aisar Källa: http://jannah.org/sisters/aishah.html

Aisha bint Abu Bakr. www.islamguiden.com 1. Översättning till svenska: Aisha & Aisar Källa: http://jannah.org/sisters/aishah.html www.islamguiden.com 1 Aisha bint Abu Bakr Översättning till svenska: Aisha & Aisar Källa: http://jannah.org/sisters/aishah.html Aishas (må Allah vara nöjd med henne) liv är ett bevis på att en kvinna kan

Läs mer

Belöningen och nyttan av Ramadan

Belöningen och nyttan av Ramadan Belöningen och nyttan av Ramadan I GUDS, DEN NÅDERIKES, DEN BARMHÄRTIGES NAMN Betydelsen av vad Profeten Muhammad (Guds frid och välsignelser vare över honom) sade: Den som fastar månaden Ramadan med tro

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Profeten Mohammed (Må Guds frid och välsignelser vara över honom) förklarar barns rättigheter

Profeten Mohammed (Må Guds frid och välsignelser vara över honom) förklarar barns rättigheter www.islamguiden.com 1 Profeten Mohammed (Må Guds frid och välsignelser vara över honom) förklarar barns rättigheter Av: Payman Salehi www.islamguiden.com 2 När man läser om Janusz Korczak (1878-1942),

Läs mer

Bevisen för att nattbönen i Ramadan är elva raka at. Abu Isa Sheikh as-salafi

Bevisen för att nattbönen i Ramadan är elva raka at. Abu Isa Sheikh as-salafi Bevisen för att nattbönen i Ramadan är elva raka at Abu Isa Sheikh as-salafi Bevis [1]: ) :. ( A isha (må Allah vara nöjd med henne), profetens hustru sade: Profeten(salallahu alayhi wa sallam) brukade

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

Livet efter döden 1. Inlednidn:

Livet efter döden 1. Inlednidn: Danea Asaad Sharif Re B Livet efter döden Innehållsförteckning 1. Inledning Syfte Frågeställning Metod Källkritik 2. Bakgrund 3. Resultat på frågorna 4. Slutsats 5. Källor 1. Inlednidn: Jag har valt det

Läs mer

ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT

ALL LOV PRIS OCH TACKSAMHET TILLKOMMER ALLAH SWT KHOTBA FREDAG 25 / 7 2014 Bismilah Al Rahman al Rahim Alhamdulillah al lazi hadana li hada. Wa ma kona li nahtadi low an hadana Allah wa salat wa salam ala ahsraf al anbya2 wal morsalin,wa ala alihi wa

Läs mer

Vallfärden Hajj och Umrah

Vallfärden Hajj och Umrah Hajj och Umrah Vad är vallfärden? Vallfärden är en av de fem milstolparna i islam. Vallfärden i islam betyder resan till den heliga moskén som ligger i staden Mecka i Saudiarabien och att upprätta vissa

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Herakles uttalar sig om profeten Muhammed (Må Guds frid och välsignelser vara över honom)

Herakles uttalar sig om profeten Muhammed (Må Guds frid och välsignelser vara över honom) www.islamguiden.com 1 Herakles uttalar sig om profeten Muhammed (Må Guds frid och välsignelser vara över honom) Källa: www.islam-svarar.se www.islamguiden.com 2 Abu Sufyans möte med Herakles angående profeten

Läs mer

En ledare efter Guds hjärta

En ledare efter Guds hjärta En ledare efter Guds hjärta Ur Bibeln: Men jag skall låta en präst framträda åt mig, som blir bestående, en som handlar efter vad som är i mitt hjärta och min själ. Åt honom skall jag bygga ett hus som

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

kapitel får du läsa om:

kapitel får du läsa om: 'slam är den största religionen i Mellanöstern, i delar av Asien och i norra Afrika. Den som tillhör religionen islam kallas muslim. Det finns muslimer över hela världen. Muslimer ber till samma Gud som

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Att behandla diabetes under Ramadan. Anders Frid SUS Malmö, Stockholm 14 November 2017

Att behandla diabetes under Ramadan. Anders Frid SUS Malmö, Stockholm 14 November 2017 Att behandla diabetes under Ramadan Anders Frid SUS Malmö, Stockholm 14 November 2017 Endokrinologiska kliniken Endokrinologiska kliniken 24,5 Endokrinologiska kliniken Endokrinologiska kliniken Endokrinologiska

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Islams syn på sjukdom, lidande och livets slut Av Mostafa Malaekah (En föreläsning på Östra Sjukhuset, Göteborg 2008)

Islams syn på sjukdom, lidande och livets slut Av Mostafa Malaekah (En föreläsning på Östra Sjukhuset, Göteborg 2008) Islams syn på sjukdom, lidande och livets slut Av Mostafa Malaekah (En föreläsning på Östra Sjukhuset, Göteborg 2008) Copyright 2011 Mostafa Malakeah. All rights reserved. (Omtryckning eller reproducering

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Jihad eller terrorism?

Jihad eller terrorism? Jihad eller terrorism? Islam är emot terrorism Islam och terrorism är motsatsen till varandra, som ljus och mörker, liv och död eller fred och krig. Islam tillåter inte krig eller att vålla andra religioner

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Eskatologi Den yttersta Domen

Eskatologi Den yttersta Domen Eskatologi 2015-03-04 Den yttersta Domen Den yttersta domen "Det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas" (Hebr. 9:27) Varje dag (i världen) så dör ca 150 000 människor. Det innebär ca 6 400

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B

Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B Instuderingsfrågor Kristendom och islam NV10B - - - Läs sidorna 76 81 och 120 122 i läroboken (Religion1) Läs stencilerna Jesu sista vecka, Jesus skärper lagens bud och Islam Instuderingsfrågorna hittar

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

APOKRYFERNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 BÖN av ASARJA & låt av tre JUDARNA. Bön Asarja och songen av tre judarna

APOKRYFERNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 BÖN av ASARJA & låt av tre JUDARNA. Bön Asarja och songen av tre judarna APOKRYFERNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 BÖN av ASARJA & låt av tre JUDARNA www.scriptural-truth.com Bön Asarja och songen av tre judarna Asarja bön {1:1} och de gick mitt i elden, prisa Gud och välsignar

Läs mer

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen.

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. Syfte Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper

Läs mer

14 söndagen 'under året' - år A

14 söndagen 'under året' - år A 1053 14 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 48:10-11) Vi tar emot din nåd, o Gud, i ditt tempel. Som ditt namn, o Gud, så når också ditt lov intill jordens gränser. Din högra hand är full

Läs mer

Du frågar & Koranen besvarar 1. Du frågar. Koranen besvarar. Av Mohammed Yahya Al Toom

Du frågar & Koranen besvarar 1. Du frågar. Koranen besvarar. Av Mohammed Yahya Al Toom Du frågar & Koranen besvarar 1 Du frågar & Koranen besvarar Av Mohammed Yahya Al Toom Du frågar & Koranen besvarar 2 Innehåll 1. Vem är Skaparen?...4 2. Vem är Allah?...5 3. Trodde du a Allah skapade dig

Läs mer

Nu, en efter en, kommer vi att studera dessa olika former av tillbedjan.

Nu, en efter en, kommer vi att studera dessa olika former av tillbedjan. Islams fem pelare Islam kräver av sina anhängare, inte bara att tro på vissa saker men också att utföra vissa arbetsuppgifter. I det här avsnittet kommer vi att behandla de uppgifter som hänför sig till

Läs mer

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen med den Engelska titeln Unparadonable Sin. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder,

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Rättegång. Åklagare: Vad har Gabriel Arwidson och Jon Righard för inställning till detta?

Rättegång. Åklagare: Vad har Gabriel Arwidson och Jon Righard för inställning till detta? Rättegång Välkomna! Jag heter Ludvig Löfqvist och är domare i rätten idag. Vi har endast en nämdeman, Otto Jeppsson, eftersom de övriga var på semester, som även är notarie, samt målsägare Line Gustavson,

Läs mer

Surat Al-Ma'idah (Den himmelska måltiden)

Surat Al-Ma'idah (Den himmelska måltiden) www.islamguiden.com 1 Surat Al-Ma'idah (Den himmelska måltiden) Källa: Amr Khaled http://www.amrkhaled.net/ Översättning till svenska: Meisoun Saleh, soona_superstar@msn.com Korrigerat av: Roheen Ashiq,

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

De två stora buden. Predikan av pastor Göran Appelgren

De två stora buden. Predikan av pastor Göran Appelgren De två stora buden Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 34:8-16,20,23; Mark 12:28-34; SKR 579. Se sista sidan!) "Det största av alla buden... är detta: Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren

Läs mer

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi Dikter: Robab Moheb Översättning från persiska: Sohrab Rahimi 1 Skorpion på månen i dimma skorpion i taket i dimma skorpion på husets tak i dimma i skorpionens dimma förbryllad garnnystan faller mellan

Läs mer

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett Islam - Gud är en - Koranen är Guds sanna ord - Följ de fem pelarna - Religion och vardagsliv är ett En muslim tror att gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Gud heter Allah

Läs mer

Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta.

Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta. Samtal 2: Alex (Okodat) Målbeteende: Undvika ofrivilligt faderskap och sexuell smitta. LILO: Är det okej att jag sammanfattar lite? LILO: Tidigare så sa du, eller du bedömde din risk att du blivit smittad

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer