UTBILDNINGAR: LBS MEDIA. LBS MUSIKPRODUKTION. LBS SPELDESIGN. LBS ARKITEKT. LBS SPELUTVECKLING. LBS SYSTEMUTVECKLING.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTBILDNINGAR: LBS MEDIA. LBS MUSIKPRODUKTION. LBS SPELDESIGN. LBS ARKITEKT. LBS SPELUTVECKLING. LBS SYSTEMUTVECKLING."

Transkript

1 kreativa gymnasiet UTBILDNINGAR: LBS MEDIA. LBS MUSIKPRODUKTION. LBS SPELDESIGN. LBS ARKITEKT. LBS SPELUTVECKLING. LBS SYSTEMUTVECKLING.

2 vision/mål LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet. HJÄRTAT HOS OSS PÅ LBS PUMPAR KREATIVITET, KOMPETENS OCH ENGAGEMANG JIMMY KJELLSTRÖM VERKSAMHETSCHEF LBS KREATIVA GYMNASIET

3 JIMMY K Verksamhetschef välkommen till lbs det kreativa gymnasiet vision/mål LBS är det kreativa gymnasiet! Sedan starten 1993 har vi jobbat med utbildningar alla inriktade mot kreativitet och moderna medier. Du ska om en tid göra ett stort och viktigt val. Det är inte livsavgörande på något sätt men ändå ett litet steg på vägen mot att få bli den du vill. Vi har skapat högskoleförberedande utbildningar för dig som vill studera vidare både mot de ämnen som vi utbildar mot, men även mot många andra högskole- och universitetsutbildningar. Vi tycker det är viktigt att hålla så många dörrar som möjligt öppna. För en del är det svårt att redan nu bestämma vad man ska jobba med som vuxen, för andra är valet redan självklart! Hjärtat hos oss på LBS pumpar kreativitet, kompetens och engagemang därför är detta centralt i våra utbildningar. Vi ser att det finns ett stort behov för många att få utveckla sitt intresse och sina talanger men ändå få med sig grunderna för fortsatta studier. Därför är alla våra utbildningar universitets- och högskoleförberedande. Du har säkert överösts med olika kataloger, broschyrer och flygblad den senaste tiden. Antagligen har du slängt en hel del utan att ens titta i dem. Därför är det extra kul för mig att du tagit dig tiden att titta i vår. Det är ytterst dina behov, önskemål, drömmar och förväntningar som är vägledande för oss och för det sätt vi ger dig den undervisning du har rätt till! Har du några funderingar eller frågor tveka inte att höra av dig till oss!

4 Index LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet. LBS Program LBS MEDIA. LBS MUSIKPRODUKTION. LBS ARKITEKT. Lbs speldesign. lbs spelutveckling. lbs systemutveckling. kreativa gymnasiet LBS Media LBS Musikproduktion LBS Speldesign LBS ARKITEKT LBS Spelutveckling LBS Systemutveckling LBS INFORMATION OM LBS Om lbs intervju Studera på LBS GY11 LBS Media. ES estetiska programmet INRIKTNING ESTETIK OCH MEDIA Foto KAMERATEKNIK Film lbs Musik. ES ESTETISKA PROGRAMMET INRIKTNING MUSIK Musikproduktion Sång inspelning STUDIOTEKNIK LBS spel design. ES ESTETISKA PROGRAMMET INRIKTNING Bild & FormGIVNING 3D BILD lbs arkitekt. TE Teknikprogrammet inriktning Samhällsbyggande & Miljö CAD 3D LBS Spel utveckling. TE TEKNIKPROGRAMMET INRIKTNING DESIGN OCH PRODUKTutVECKLING Programmering Speldesign lbs system utveckling. TE TEKNIKPROGRAMMET INRIKTNING INFORMATIONS OCH MEDIETEKNIK Webbproduktion applikationer INFO Orter Så söker du framtid Öppet hus plugga utomlands

5 RASMUS NILSSON LBS MUSIKPRODUKTION LBS VARBERG Index

6 1 om lbs... LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet. lbs Kreativa gymnasiet samtliga våra utbildningar ger behörighet till universitet och högskola. LBS VÄNDER SIG TILL DIG SOM ÄR INTRESSERAD AV MEDIA OCH SOM VILL HA HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET EFTER GYMNASIET. LBS har fokus på att varje elev ska kunna nå sin fulla potential och prestera resultat som ger många valmöjligheter för vidare studier. För det krävs självförtroende och en trygg och trivsam skolmiljö. Men det krävs också motivation. På LBS erbjuder vi skarpa medieutbildningar där du förutom den traditionella undervisningen även får skapa och uttrycka dig inom områden som intresserar dig lite extra. Det ger skolor med en speciell samhörighet, dynamik och kreativtet. Det ger engagerade lärare och självständiga elever. Det ger en skola som erbjuder både mediekompetens och högskolebehörighet. LBS UTBILDNINGAR Samtliga våra utbildningar ger högskolebehörighet. Men hos oss får du även lära dig mer om områden som intresserar dig. Du får också jobba med dem både praktiskt och kreativt. LBS erbjuder utbildningar inom intresseområdena speldesign och spelutveckling, musikproduktion, media och arkitektur. Målet är att du efter dina tre år hos oss ska känna dig ordentligt förberedd och säker inför framtiden. VÄRDEFULL ERFARENHET Första Ljud & Bildskolan öppnade i Varberg redan 1993 Sedan dess har vi ständigt strävat efter att höja kvaliteten på våra utbildningar. Många känner till oss just för vår medieinriktning men vi på LBS har även höga mål vad gäller våra elevers utveckling och akademiska prestationer. VÅRA SKOLOR Idag finns LBS på elva platser i landet. LBS ingår i AcadeMedia Sveriges största utbildningsföretag. Det ger oss den trygghet och stabilitet som behövs för att kunna erbjuda utbildningar av hög kvalitet. LBS är en friskola (eller fristående skola som det formellt heter) och vi kontrolleras och godkänns av Skolinspektionen. Det är ytterligare en garanti för att vi håller den standard och kvalitet som krävs. VÅR VISION LBS vision är att erbjuda de mest attraktiva utbildningarna inom kreativa områden. Utbildningarna ska ge dig kunskap och färdigheter som överträffar både dina egna och andras förväntningar. Vår verksamhet ska underlätta för dig att, här och nu, se en tydlig koppling mellan utbildningen och livet efteråt. Våra utbildningar ska tydligt bidra till att utveckla dig till en stark, kreativ och företagsam person.

7 1 om lbs VÅR SYN PÅ UTBILDNING Vi lägger stor vikt vid att sätta alla våra utbildningar i ett sammanhang. Det är viktigt att kunskapen du får idag har ett tydligt samband med hur den ska användas i framtiden. På LBS är vi övertygade om att både framgång och misslyckande är utvecklande. Man måste våga pröva och våga göra fel för att komma framåt. Under din utbildning får du möjlighet att utveckla dina kunskaper, skaffa dig värdefulla erfarenheter och stärka ditt självförtroende. Du ska helt enkelt få bästa möjliga förutsättningar att kunna påverka din egen framtid. VÅR FILOSOFI På LBS arbetar vi varje dag för elevernas bästa. Men vi arbetar också för samhällets bästa. Vi är övertygade om att samhället behöver individer med kreativ och kommunikativ kompetens. Säkra personer som har lärt sig respektera andra och samverka för att nå både sina egna och större, gemensamma mål. Dagens ungdomar är morgondagens vuxna, dagens elever är morgondagens arbetskraft och samhällsbyggare.

8 1 om lbs... LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet

9 1 om lbs eleonor lindvall Rotoscope Artist resan från LBS varberg till Double Negative I london ATT VÅGA VÄLJA MED HJÄRTAT Jag har alltid varit en väldigt målmedveten människa, vilket i sin tur bidragit till att jag haft svårt att läsa sådant jag egentligen inte haft något intresse för. När det blev aktuellt med gymnasieval visste jag att jag inte ville studera något som jag inte brann för. Efter en tids letande hittade jag spelutvecklingsprogrammet på LBS, 15 mil hemifrån. Beslutet att flytta upp till Varberg och LBS, gick snabbt men när jag tittar tillbaka inser jag vilken tur det var att jag tog mig dit. Idag jobbar jag med specialeffekter till film, på Europas största effektföretag Double Negative med bas i London. Sedan min start i November 2011 har jag jobbat på titlarna The Dark Knight Rises och Total Recall, som båda har premiär sommaren Just nu är det James Bond: Skyfall som är i fokus. Genom en lång resa med 3D/2D grafik, som började när jag var 16 som student på LBS, har jag tagit mig från dröm till verklighet. Jag har alltid älskat spel, film, musik och konst i alla sina former. Dessutom jag har enda sedan barndomen haft ett brinnande intresse för datorer något jag visste att jag jag ville kombinera. Hade jag inte redan på gymnasiet blivit introducerad för den innovativa och utmanade världen av spelutveckling hade jag absolut inte varit där jag är idag. Den kunskap jag fick på LBS gav mig möjlighet att bygga på med specialkunskaper inom specialeffekter. När jag började min intensivutbildning i Vancouver, Kanada var jag redan introducerad för många av de koncept som nu är en del av min vardag. Mitt mål i framtiden är att bli Visual Effects Supervisor. Det är personen som är bryggan mellan regissören och produktionsföretaget. Och som ser till att regissörens vision bärs ut på ett sätt som är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Det är en lång väg dit, men jag har fått en bra start.

10 1 om lbs... LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet Studera på ljud & bildskolan Att få läsa ämnen som verkligen intresserar dig gör det sjukt kul att studera! På LBS får du arbeta kreativt samtidigt som alla våra utbildningar ger behörighet till högskolan. Tryggt och trivsamt LBS erbjuder en trivsam och trygg atmosfär där elever och personal snabbt lär känna varandra. För oss är det viktigt att alla trivs i skolan. Kreativitet och studiero kräver båda trygghet. Nära till allt Våra skolor ligger så att du enkelt kan ta dig dit. Många kan du komma till med både med buss, tåg, cykel eller till fots. Du har naturligtvis rätt till busskort enligt nationella föreskrifter, beroende på hur långt du har till skolan. På LBS har du alltid nära till lärare och skolledning. Vi tycker att det är viktigt att du som elev är delaktig och elevinflytande är en naturlig del av LBS vardag. Här finns elevgrupper som arbetar med områden inom allt från miljö till likabehandling. Lärarna på skolorna uppmuntrar elevinitiativen och det är inte ovanligt att man anordnar både kvällsaktiviteter och övernattningar. Skulle du bli sjuk eller behöver hjälp och stöd finns det tillgång till skolsköterska eller kurator hos oss. När du vill ha vägledning kan du alltid vända dig till skolans studievägledare. kostnadsfri utbildning och bärbar dator I Sverige är det gratis att få en bra gymnasieutbildning. Men du behöver också material för att kunna bedriva framgångsrika studier. Det gäller litteratur och teknisk utrustning. På LBS ingår allt detta kostnadsfritt. Dessutom får du tillgång till en egen bärbar dator under studietiden. Vi serverar självklart lunch varje dag och behöver du specialkost är det inga problem. Modern teknik Vi använder oss av ny och modern teknik. Under utbildningen får du tillgång till vår webbaserade kommunikationsplattform. Där har du koll på uppgifter, schema och frånvaro du kan också hämta eller lämna in skoluppgifter, antingen på skolan eller hemifrån. Vi ordnar också speciella studiehjälpmedel om du t.ex. har läseller skrivsvårigheter. Öppet hus Vill du veta mer? Välkommen till något av våra öppna hus. Där kan du träffa både lärare och elever. Du har också möjlighet att få vara med under en vanlig skoldag för att se hur det är. Ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare så får du hjälp att ordna det. Alla våra utbildningar har nationellt intag det betyder att du kan söka till oss oavsett var du bor.

11 1 om lbs FOTO: JESSICA KROON STUDENTER LBS LUND

12 1 om lbs... LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet så fungerar Gymnasieskolan ny skollag och nytt betygssystem innebär ny gymnasieutbildning BEHÖRIGHETSKRAV Alla LBS utbildningar är högskoleförberedande. Därför ställs det speciella krav för att komma in på någon av våra utbildningar. För att kunna söka till LBS måste du från grundskolan ha godkänt i matematik, svenska, engelska och ytterligare 9 andra ämnen. Alla elever som går i gymnasieskolan i Sverige läser något som kallas för gymnasiegemensamma ämnen. Det är ämnen som alla läser, oavsett vilket studieförberedande program eleven valt. Hur många kurser man läser inom respektive ämne varierar dock mellan programmen ( poäng). Varje poäng motsvarar en klocktimmes undervisning. Varje program har också ett antal programgemensamma karaktärsämnen ( poäng). Tillsammans utgör de grunden i den nationella utbildning du valt. När man väljer program på LBS, väljer man också den inriktning på programmet man vill läsa. Alla inriktningar är nationellt framtagna ( poäng). För att ytterligare fördjupa kunskaperna inom det program du väljer, sätter skolan samman kurser som utgör en så kallad programfördjupning ( poäng). På LBS kallar vi dessa för profiler, vilket gör våra program unika och specialiserade. Slutligen ska du, inom ramen för individuellt val, välja kurser om 200 poäng för att kunna anpassa utbildningen efter sina egna önskemål och framtidsplaner. Kurserna inom gymnasiegmensamma ämnen, programgemensamma karaktärsämnen, inriktningar, programfördjupningar och individuellt val präglas alla av utbildningens profilering. Läser man till exempel LBS Spelutveckling (Teknikprogrammet Design och produktutveckling) genomsyrar detta val kurserna i såväl teknik som programmering. Gymnasieexamen som ger dig högskolebehörighet. LBS mål är att alla elever ska genomgå en fullständig utbildning och genom det kunna ta en gymnasieexamen. För att få en gymnasieexamen (och grundläggande behörighet till högskola)

13 1 om lbs krävs godkänt (lägst betyget E) i minst 2250 poäng, i svenska 1 3, engelska 5 6 samt matematik 1. Lägst betyget E krävs också på gymnasiearbetet. Nytt betygssystem När du börjar i gymnasiet har ett nytt betygssystem börjat gälla. Den tidigare betygskalan IG/G/ VG/MVG har bytts ut mot de nya betygen A F. A är det högsta betyget och E är det lägsta godkända betyget. Betyget F motsvarar det tidigare Icke Godkänt. gymnasieexamen istället för slutbetyg. Ett av de viktigaste målen med den nya gymnasiereformen är att höja kunskapsnivån och skärpa kraven för en examen där varje program kommer att ha sina egna examensmål. Begreppet slutbetyg försvinner. Istället får man efter avslutad gymnasieutbildning antingen ett studiebevis eller en gymnasieexamen. Sofia Andersson Lärare matte & Fysik Lbs borås

14 2 lbs media LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet Media foto/film Estetiska programmet. Estetik & media Putsar du på klippen längre än dina kompisar innan du lägger upp filmen på nätet? Tänker du skärpedjup och ljussättning när du ser en supermodell? På LBS Media läser du Estetiska programmet med inriktningen Estetik och media men med extra fokus på foto eller film. Fotografi har funnits över 170 år och film längre än 110 år. Ändå går de båda mot en ny storhetstid. Aldrig har det producerats så mycket som distribuerats till så många. Livestreaming, mobilsurf, 4G, fiber nu börjar det gå att leverera hög digital kvalitet till allt större delar av världen. Då kommer också innehållet och utförandet att hamna ännu mer i fokus. På LBS Media får du möjlighet att utveckla dig både konstnärligt och tekniskt inom områdena fotografi och filmskapande. Du kommer att planera, genomföra, presentera och utvärdera medieproduktioner med fokus på foto och film. Du lär dig använda utrustning som digitala systemkameror och filmkameror. Du kommer även att efterbearbeta bilder och filmer med digital teknik. Väljer du att fördjupa dig inom foto får du möjlighet att genomföra fotoutställningar och bygga din egen portfolio. Inom fördjupningen Film och TV, planerar och genomför du både dokumentärfilm och dramafilmproduktioner. Eftersom utbildningen är baserad på det nationella estetiska programmet med inriktningen estetik och media ger den dig behörighet att läsa vidare på högskola eller universitet. Om du vid utbildningens slut vill fördjupa dig inom foto eller film och TV är du både behörig och även väl förberedd att ta dig an antagningsprov och andra studier på eftergymnasial nivå. Sökkod: ESEST JULIA AXNÉR LBS MEDIA lbs LUND

15 2 lbs media GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1150p Engelska Engelska Historia 1b 100 Historia 2b - kultur 100 Idrott & hälsa Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1 (alt. svenska som andraspråk 1) 100 Svenska 2 (alt. svenska som andraspråk 2) 100 Svenska 3 (alt. svenska som andraspråk 3) 100 PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 150p Estetisk kommunikation Konstarterna & Samhället 50 INRIKTNING 400p Digitalt skapande Medieproduktion Medieproduktion Medier, samhälle & kommunikation GYMNASIEARBETE 100p Gymnasiearbete 100 PROGRAMPROFIL - FOTO 500p Fotografisk bild Fotografisk bild Fotografisk bild Grafisk kommunikation Visuell kommunikation 100 PROGRAMPROFIL - Film & TV 500p Film- & TV-produktion Film- & TV-produktion TV-produktion 100 Filmproduktion 100 Film- & TV- kunskap 100 Individuellt val - Totalt 200p Bildteori 100 Ljus & bildproduktionsteknik 100 Utställningsdesign Ljudproduktion Entreprenörskap 100 Ledarskap & organisation 100 Religionskunskap 2 50 Idrott & hälsa Moderna språk 100

16 3 MUSIKPROD LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet Musikproduktion Estetiska programmet. musik Tycker du att hörlurar är ett måste för att lyssna på musik utanför studion? Har du svårt att höra låtar utan att tänka på hur de skulle kunna ha gjorts annorlunda? På LBS Musikproduktion läser du Estetiska programmet med inriktningen Musik och får dessutom jobba kreativt under hela din utbildning. Att kunna spela in en låt professionellt och sedan ge den ett perfekt sound det är det musikproduktion handlar om. På utbildningen får du en bred inblick i allt från komposition och inspelning till branschkunskap (STIM, lagar och regler, skillnad mellan skivbolag och förlag, kontrakt m.m.). Du lär dig också hur en inspelningsstudio är uppbyggd, både akustiskt och tekniskt. I studion arbetar du med avancerad teknik och omsätter teori till praktik. Utbildningen ger dig även stora möjligheter att utvecklas som musiker eller sångare. Kombinationen av kurserna innebär att du får de praktiska kunskaper du behöver för att kunna producera, hantera och leverera musik. Under utbildningen kommer du att träna upp ditt gehör och även få goda kunskaper inom områden som arrangemang, komposition och inspelningsteknik. En annan del av utbildningen är att lära sig att arbeta med ljudläggning av exempelvis film och spel. Exempel på framtida yrken är musikproducent, låtskrivare, studioinnehavare, kompositör, ljudtekniker och ljudläggare. Eftersom utbildningen är baserad på det nationella estetiska programmet med inriktningen musik ger den dig behörighet att läsa vidare på högskola eller universitet. Du kommer att vara behörig och väl förberedd inför antagningsprov och studier inom musik, musikproduktion och musiklärarutbildningar på eftergymnasial nivå. Sökkod: ESMUS Vesa Kenttäkumpu lärare i musik lbs borås

17 3 MUSIKPROD GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1150p Engelska Engelska Historia 1b 100 Historia 2b - kultur 100 Idrott & hälsa Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1 (alt. svenska som andraspråk 1) 100 Svenska 2 (alt. svenska som andraspråk 2) 100 Svenska 3 (alt. svenska som andraspråk 3) 100 PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 150p Estetisk kommunikation Konstarterna & Samhället 50 INRIKTNINGAR 400p Ensemble med körsång 200 Instrument eller sång Gehörs- & musiklära GYMNASIEARBETE 100p Gymnasiearbete 100 PROGRAMPROFIL 500p Musikproduktion Musikproduktion Arrangering & komposition 100 Digitalt skapande Ljudproduktion INDIVIDUELLT VAL - DU VÄLJER TOTALT 200p Ljudproduktionsteknik 100 Ljudproduktion Instrument eller sång Instrument eller sång Gehörs- & musiklära Entreprenörskap 100 Idrott och hälsa Moderna språk 100 På LBS kan du bli certifierad i ljudprogrammet Avid Protools. Det används av proffsen i många musikstudior och för ljudläggning av alla stora filmer och spel.

18 4 Speldesign LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet Speldesign Estetiska programmet. BILD & FORMGIVNING Fascineras du av skuggorna när andra bara ser motståndare? Tittar du på blänket i motorhuven när andra bara gasar? Då är LBS Speldesign utbildningen för dig. Speldesign handlar om grafik, känsla och uttryck. Under utbildningens gång får du förståelse för processen och de olika roller som samverkar vid utvecklingen av ett spel. Du lär dig behärska de programvaror som används inom branschen i skapandet av bilder och grafik till spel. Du skapar också egna spelkaraktärer genom digital 3D-modellering och animation. Du får under utbildningen presentera egna idéer med hjälp av tvåoch tredimensionella tekniker. Skissteknik, konceptutveckling och projektplanering är viktiga delar i utbildningen för att sedan kunna planera och skapa egna projekt. Utbildningen är kreativ och du kommer att ha stora möjligheter att utveckla din teknik och konstnärlighet. Under årskurs två och tre får du arbeta med större spelprojekt från idé till färdig produkt. Då får du koppla samman det du lärt dig och har även möjlighet att fördjupa dig inom något område. Exempel på framtida yrken är spelgrafiker, speldesigner, 3D-grafiker, animatör eller medieproducent. Eftersom utbildningen är baserad på det nationella estetiska programmet med inriktningen bild och formgivning ger den dig behörighet att läsa vidare på högskola eller universitet. Det finns en mängd högskolor med utbildningar med inriktningen mot grafik för spel. Andra alternativ är spelutbildningar som bedrivs på folkhögskolor eller som YH-utbildningar. Det finns även en mängd utbildningar på högskolenivå inriktade på bildbearbetning samt medieteknik som också kan vara lämpliga för fortsatta studier. Sökkod: ESBIL

19 4 Speldesign GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1150p Engelska Engelska Historia 1b 100 Historia 2b - kultur 100 Idrott & hälsa Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1 (alt. svenska som andraspråk 1) 100 Svenska 2 (alt. svenska som andraspråk 2) 100 Svenska 3 (alt. svenska som andraspråk 3) 100 PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 150p Estetisk kommunikation Konstarterna & Samhället 50 INRIKTNINGAR 400p Bild & form 1b 100 Bild 100 Form 100 Bildteori 100 GYMNASIEARBETE 100p Gymnasiearbete 100 PROGRAMPROFIL 500p Design Animation Animation Digitalt skapande Digitalt skapande INDIVIDUELLT VAL - DU VÄLJER TOTALT 200 POÄNG Design Animation specialicering 100 Gränssnittsdesign 100 Fysik CAD 1 50 Matematik 2b 100 CAD 2 50 Entreprenörskap 100 Ledarskap & organisation 100 Religionskunskap 2 50 Idrott & hälsa Moderna språk 100

20 5 arkitekt LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet ArkitekT Arkitektur Teknikprogrammet. samhällsbyggande & miljö Är du intresserad av arkitektur, ritningar och 3D-grafik? Är du nyfiken på hur en stad fungerar och hur man bygger för framtiden? På LBS Arkitekt läser du Teknikprogrammet med inriktning Samhällsbyggande och miljö men med fördjupningar och kreativt arbete inom arkitektur. LBS Arkitekt är utbildningen där du lär dig skapa arkitektur från grunden. Här får du lära dig arkitektur- och samhällsbyggnadshistoria, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Du får förståelse för hur den omgivande miljön och platsens förutsättningar påverkar planeringen av byggnader. På LBS Arkitekt studerar du grunderna inom ritteknik och arkitektur. I kurserna CAD 1 och 2, lär du dig principerna från skiss till modeller i tre dimensioner. LBS Arkitekt ger dig förståelse för designprocessen utifrån olika förutsättningar. Du får lära dig att lösa designproblem utifrån olika perspektiv. På LBS Arkitekt får du förutom kunskaper inom arkitektur även förståelse för vilka förutsättningar som ligger till grund för ett hållbart samhälle. Eftersom utbildningen följer det nationella teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö ger den dig behörighet att söka till arkitektutbildningarna vid Chalmers, LTH och KTH. Den förbereder dig även för arkitektprovet som erbjuder ytterligare en möjlighet att komma in på arkitektutbildningarna. Utbildningen ger dig dessutom behörighet att söka till ingenjörs- och civilingenjörsutbildningar. LBS Arkitekt ger även generell behörighet till andra fortsatta studier på högskola eller universitet. Sökkod: TESAM NADJA RICKLUND LÄRARE ARKITEKTUR lbs HALMSTAD

21 5 arkitekt GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1100p Engelska Engelska Historia 1a1 50 Idrott & hälsa Matematik 1c 100 Matematik 2c 100 Matematik 3c 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1 (alt. svenska som andraspråk 1) 100 Svenska 2 (alt. svenska som andraspråk 2) 100 Svenska 3 (alt. svenska som andraspråk 3) 100 INDIVIDUELLT VAL - DU VÄLJER TOTALT 200p Digitalt skapande Design Matematik Fysik PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 400p Fysik Kemi Teknik INRIKTNINGAR 300p Arkitektur - hus 100 Hållbart samhällsbyggande 100 Miljö- & energikunskap 100 GYMNASIEARBETE 100p Gymnasiearbete 100 Entreprenörskap 100 Ledarskap & organisation 100 Historia 1a 2 50 Religionskunskap 2 50 PROGRAMPROFIL 400p Arkitektur - rum 100 Bild & form 1b 100 CAD 1 50 CAD 2 50 Design Idrott & hälsa Moderna språk 100

22 6 Spelutveckling LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet Spelutveckling Teknikprogrammet. Design & Produktutveckling Är du nyfiken på hur spelfigurerna kan falla så naturligt? Vill du veta hemligheten bakom framgångsrika spelproduktioner? På LBS Spelutveckling läser du Teknikprogrammet med inriktning Design och produktutveckling men med djupdykningar i ditt stora intresse spel. Sverige är ett av de ledande länderna när det gäller att utveckla och leverera spel i olika former. Marknaden med många nya typer av spel som mobilspel, reklamspel och onlinespel växer kraftigt. På LBS Spelutveckling fokuserar du på den tekniska delen i utvecklingsprocessen. Helt enkelt det som händer bakom grafiken. Du arbetar främst med programmering i både två- och tredimensionella miljöer. Men du har också möjlighet att fördjupa dig inom exempelvis 3D-grafik eller design. Genom egna mätningar och beräkningar lär du dig avancerade tekniker för bland annat simulering av fysik och effekter i spel. Du får också möjlighet att utveckla spel i en aktuella utvecklingsmiljöer, t.ex. Xbox 360. Under utbildningen får du arbeta med större spelprojekt från idé till färdig produkt. Då får du koppla samman det du lärt dig och har även möjlighet att fördjupa dig inom något område. Du kommer att kunna utmana dig själv. LBS Spelutveckling ger dig chansen att nå så långt det är möjligt inom spelutveckling och programmering på gymnasienivå. Eftersom utbildningen är baserad på det nationella teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling ger den dig behörighet till ingenjörs- och civilingenjörsutbildningar för fortsatta studier. Den ger också generell behörighet till högskola och universitet. Det finns en mängd utbildningar på högskolenivå med fokus på spelutveckling och spelprogrammering. Andra alternativ är spelutvecklingsutbildningar på folkhögskolor eller som KY-utbildningar. Sökkod: TEDES Torbjörn Hermansson lärare Programmering lbs jönköping

23 6 Spelutveckling GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1100p Engelska Engelska Historia 1a1 50 Idrott & hälsa Matematik 1c 100 Matematik 2c 100 Matematik 3c 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1 (alt. svenska som andraspråk 1) 100 Svenska 2 (alt. svenska som andraspråk 2) 100 Svenska 3 (alt. svenska som andraspråk 3) 100 PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 400p Fysik Kemi Teknik INRIKTNINGAR 300p Bild & form 1a1 50 CAD 1 50 Design Konstruktion GYMNASIEARBETE 100p Gymnasiearbete 100 PROGRAMPROFIL 400p Programmering Programmering Digitalt skapande Digitalt skapande INDIVIDUELLT VAL - DU VÄLJER TOTALT 200 POÄNG Bild och form 1a2 50 Matematik CAD 2 50 Fysik Animation Entreprenörskap 100 Gränssnittsdesign 100 Ledarskap & organisation 100 Design Religionskunskap 2 50 Historia 1a2 50 Idrott och hälsa Modernaspråk 100

24 7 Systemutvecling LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet systemutveckling teknikprogrammet. informations- & medieteknik Vill du arbeta med webbutveckling och programmera framtidens appar för smartphones och surfplattor? På LBS Systemutveckling läser du Teknikprogrammet med inriktningen Informations- och medieteknik och får möjlighet att arbeta praktiskt med både hemsidor och applikationer. Att studera utveckling inom ett område som utvecklas så mycket, så snabbt, blir garanterat aldrig tråkigt. Webbaserade lösningar blir allt viktigare i samhället och de sociala medierna skapar ständigt nya kontaktvägar, konsumtionsmönster och opinionsbildningar. LBS Systemutveckling är en utbildning som ger dig goda kunskaper för arbete med utveckling, administration och drift av webbplatser. Du lär dig att genomföra webbutvecklingsprojekt där fokus ligger på att produkten skall vara användbar och lättillgänglig. Du kommer även studera hur man bearbetar text, bild och annan media så att de anpassas till produkten eller hemsidan. Utbildningen ger dig djupa kunskaper inom programmering och webbutveckling. Eftersom utbildningen är baserad på teknikprogrammet med inriktningen informations- och medieteknik ger den dig behörighet till ingenjörs- och civilingenjörsutbildningar för fortsatta studier. Den ger också generell behörighet till högskola och universitet. Efter utbildningen är det naturliga steget att läsa vidare på något programmerings-, systemutvecklings- eller webbutvecklingsprogram på högskolenivå. Sökkod: TEINF Under utbildningen skapar du applikationer till mobiltelefoner som iphone och android-mobiler. Du lär dig också hur man anpassar webbplatser till mobiltelefoner.

25 7 Systemutvecling GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1100p Engelska Engelska Historia 1a1 50 Idrott och hälsa Matematik 1c 100 Matematik 2c 100 Matematik 3c 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1 (alt. svenska som andraspråk 1) 100 Svenska 2 (alt. svenska som andraspråk 2) 100 Svenska 3 (alt. svenska som andraspråk 3) 100 INDIVIDUELLT VAL - DU VÄLJER TOTALT 200p Nätverksteknik 100 Webbserverprogrammering Matematik Fysik PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 400p Fysik Kemi Teknik INRIKTNINGAR 300p Datorteknik 1a 100 Programmering Webbutveckling GYMNASIEARBETE 100p Gymnasiearbete 100 Entreprenörskap 100 Ledarskap & organisation 100 Historia 1a2 50 Religionskunskap 2 50 PROGRAMPROFIL 400p Programmering Gränssnittsdesign 100 Webbutveckling Webbserverprogrammering Idrott & hälsa Moderna språk 100

26 8 ORTER LBS BORÅS ÄR DU NY LÄR DU KÄNNA ALLA PÅ NOLLTID! PÅ BILD: elever LBS SNABB KOLLEN Inspirerande Mysig Familjär Kreativ PÅ BILD: Studenter 2012 LBS Bor LBS BORÅS Det som är unikt med vår skola är att alla får vara som de är, om du är ny på skolan lär du känna alla på nolltid. Vårt mecka på skolan är den heliga kaffemaskinen som får jobba hårt! Vi har fantastiska och inspirerande lärare som får skolan att bli en höjdpunkt. Du har alltid tillgång till lärare om du har frågor eller bara vill prata. Hoppas vi ses på skolan! Hälsningar eleverna på LBS Borås

27 <3 AV KNALLELAND Att plugga på LBS Borås innebär lärande i öppna lokaler och en grym sammanhållning. Skolan ligger mitt i knalleland, centralt med bra bussförbindelser fick Borås utmärkelsen årets stadskärna så utöver en mysig skola får man också en väldigt trevlig stad. Många elever pendlar till skolan tack vare dess goda rykte. PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS ARKITEKT [TE] LBS BORÅS LUNDBYGATAN BORÅS TEL: BORAS@LBS.SE 8 ORTER PÅ BILD: Personal LBS Bor PÅ BILD: AndersEidborn LBS Bor

28 8 ORTER PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS ARKITEKT [TE] LBS HALMSTAD GENTOFTEVÄGEN HALMSTAD TEL: HALMSTAD@LBS.SE LBS HALMSTAD Här finns verktygen för att nå dina drömmar både kreativt och i studierna. Vi har grymma lärare, som är unga, engagerade och roliga. Stämningen på skolan är bra, som en stor familj faktiskt, det hjälper oss verkligen att utvecklas. Individ anpassad undervisning öppnar upp för lösningar som tar till vara elevermas kreativa idéer. Alla känner alla, klass och årskurs spelar ingen roll! Vi har ljusa fina lokaler och gott om modern mediautrustning. Skolan ligger nära både havet och stan vilket vi elever tycker ger bra en miljö för det kreativa skapandet. Hälsningar elevambassadörerna på LBS Halmstad PÅ BILD: Filmelever LBS Hstd

29 LBS HALMSTAD HÄR FINNS VERKTYGEN ATT NÅ DINA DRÖMMAR! 8 ORTER KOLLA IN OSS PÅ FB OCH LBS.SE PÅ BILD: Arkitektelev LBS Hstd SNABB KOLLEN Kreativ Bra stämning Utvecklande Positiv PÅ BILD: Student LBS Hstd HAV & STJÄRNOR Halmstad ligger vackert vid havet och är en väldigt mysig stad. En liten stad med storstadskänsla. Staden har gett upphov till en hel rad kreativa människor från musiker till nobelprisvinnare, här vill vi utbilda framtidens mediastjärnor.

30 8 ORTER LBS HELSINGBORG EN SERIÖS SKOLA DÄR INGEN GÅR ENSAM LBS HELSINGBORG Skolan är väldigt öppen, man känner igen alla och därför blir det tryggt och trevligt. Alla ingår i LBS familjen. Skolan är seriös och vi får verkligen motivation och stöd för att prestera och utvecklas! Skolan är kreativt nichad så alla har liknande intressen, och det bygger gemenskap. Är du kreativ och nyfiken kom hit och plugga du också! Hälsningar eleverna på LBS Helsingborg FOTO: Mathilda Ahlberg LBS HBG PÅ BILD: Marcus Malmsten Nk & Matte <3 HELSINGBORG En lagom liten storstad som är både gammal och ny. Skolan ligger centralt med en minuts gångväg från centralstationen. Lokalerna är totalrenoverade ljusa, fräscha och utrustade med all den teknik som behövs för våra utbildningar. Helsingborg har länge varit känt för att ha en stor och kreativ reklambransch. Därför satsar vi just här på LBS Reklam & Kommunikation, ett kreativt samhällsprogram unikt för LBS Helsingborg!

31 8 FOTO: LBS HBG SNABB KOLLEN Mysigt Nytänkande Kreativt Nära PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS REKLAM & KOMMUNIKATION [SA] LBS HELSINGBORG PRÄSTGATAN HELSINGBORG TEL: ORTER

32 8 ORTER PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS KRISTIANSTAD LASARETTSBOULEVARDEN 2H KRISTIANSTAD TEL: LBS KRISTIANSTAD LBS har inriktningar inom ditt eget intresse vilket ger sammanhållning mellan eleverna, klasser och lärare. Vår skola är liten och de flesta känner varandra, det bidrar till att man känner sig trygg och välkommen. Skolan ligger centralt och Kristianstad är en stad i utveckling. Vi deltar i lokala evenemang och arrangerar dessutom egna till exempel Old-School koncerten och LBS Galan. Perfekt när man som vi lär oss att producera, dokumentera och porträttera glitter och glamour! Hoppas att vi ses på Öppet Hus! PÅ BILD: Elias Speldesingelev LBS Hälsningar eleverna på LBS Kristianstad PÅ BILD: Alexander Mediaelev LBS

33 LBS KRISTIANSTAD HÄR FRODAS TALANGEN I EN TRYGG KREATIV MILJÖ! 8 ORTER KOLLA IN OSS PÅ FB OCH LBS.SE SNABB KOLLEN Pålitlig Uppfinningsrik Talangfull Trygg FOTO: LBS Krstd SJÖ Å & HAV Kristianstad ligger inbäddat mellan Hammarsjön, Helge å och underbara Åhus strand mot havet. Rekreation och inspirations möjligheterna är oändliga. Skolan ligger bekvämt nära resecentrum. Plugga i en stad i ständig förändring, en spännande stad! PÅ BILD: Elever LBS

34 8 ORTER LBS LUND HÄR ÄR MAN INTE EN I MÄNGDEN ALLA ÄR UNIKA PÅ BILD: Jonas Paulsson Idrott SNABB KOLLEN Humor Sammanhållning Lärarna Heltäckningsmattan PÅ BILD: Personal LBS Lund PÅ BILD: Lucas Spelelev LBS LBS LUND Här har man möjligheter och stöd att göra sina idéer till verklighet! Lärarna och eleverna vet vem man är, alla får lov att ha sin personliga stil. Sammanhållningen mellan eleverna och lärarna är väldigt bra och de är verkligen stöttande. Hälsningar Elevambassadörerna på LBS Lund

35 8 LUND I MITT <3 Skolan ligger väldigt centralt med gångavstånd till massor av caféer och mitt emot Lunds statsbibliotek, det är inte ens fem minuter att gå från centralen. Innergården är skyddad, lokalerna är renoverade och ljusa trots att byggnaden är gammal och fin. Här har ni en skola som mycket framgångsrikt fokuserar på studieresultat och kreativ utveckling av alla sina elever. PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS LUND BREDGATAN LUND TEL: LUND@LBS.SE ORTER FOTOGRAF: Jessica Kroon LBS Lund PÅ BILD: Julia Mediaelev LBS

36 8 ORTER PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS SYSTEMUTVECKLING [TE] LBS VARBERG TRÄSLÖVSVÄGEN VARBERG TEL: LBS VARBERG Samarbetet mellan lärare och elever på skolan är väldigt bra, Lärarna är både moraliskt stöd, och grymma peadgoger. Skolans miljö är kreativ och ljus här finns verktygen som ger oss möjligheter att lyckas. Blir man sugen på något är man välkommen till vår mysiga och fräscha cafeteria mitt i skolan. Lokalerna är nybyggda, stora och luftiga, men behövs det så erbjuder biblioteket och grupprummen extra arbetsro. LBS samarbetar ofta med lokala event för att ge eleverna erfarenhet av vekligheten utanför skolan. Vi fotar och filmar surfing, skate och festivaler. Man får även starta egna företag, eleverna utvecklar och marknadsför allt från appar och spel till helt nya produkter eller tjänster. Hälsningar elever och lärare på LBS VARBERG PÅ BILD: Elever LBS Vbg

37 LBS VARBERG KREATIVT SAMARBETE GER RESULTAT OCH GEMENSKAP 8 ORTER KOLLA IN OSS PÅ FB OCH LBS.SE PÅ BILD: Malin Pettersson Spel PÅ BILD: Personal LBS Vbg SNABB KOLLEN Gemenskap Kreativitet Genomarbetat Modernt HAV & VIND Varberg är sommarstaden med stort S. Bilden som ledande kurort och erkänt sufparadis drar till sig både turister och studenter. Det är en härlig stämning i staden som erbjuder gott om utomhusaktiviteter och miljöer att bara njuta av, eller vara kreativ i. PÅ BILD:Adam elev LBS

38 8 ORTER LBS NYKÖPING ELEVEN I CENTRUM, SKRATT OCH GLÄDJE PÅ BILD: Tony A Lundell Idrott Stödverksamhet FOTO: Frida Larsson LBS Nkpg SNABB KOLLEN Modern Omväxlande Engagerande Rolig FOTO: Rebecca JohanssonLBS Nkpg FOTO: Rebecca JohanssonLBS Nkpg KULTUR & NATUR Gammalt och nytt möts i Nyköping! En perfekt plats att utbilda framtidens kreativa stjärnor. Med förtrollande historisk arkitektur, närhet till natur, hav och huvudstaden är Nyköping ett självklart val för både turister och studenter. Kom du med och plugga på LBS Nyköping!

39 8 LBS NYKÖPING Visst vill du gå på en skola där du inte är en i mängden där skratt är en självklar del av dagen? Där lärarna är glada, kompetenta och så engagerade att det omedelbart skapar motivation och inspiration hos oss elever? På LBS Nyköping är pedagogiken effektiv, utrustningen samt de öppna lokalerna moderna det skapar en väldigt bra arbetsmiljö. Här trivs vi! Häsningar Sanna, Frida och Emilia! FOTO: Jessica Larsson LBS Nkpg PÅ BILD: Personal LBS Nkpg PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLNG [TE] LBS NYKÖPING INDUSTRIGATAN NYKÖPING TEL: NYKOPING@LBS.SE ORTER

40 8 ORTER PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS TROLLHÄTTAN NOHABGATAN TROLLHÄTTAN TEL: LBS TROLLHÄTTAN Att vara elev på LBS Trollhättan är helt underbart! Lärarna har alltid tid, relationen mellan eleverna är välkomnande och varm. Kunniga och kreativa lärare gör att intresset för vad man lär sig blir mycket större. På LBS får man rikta in sig på det man är intresserad av och saker man vill jobba med i framtiden, man får växa som person i sin egen takt. Det är unikt att se elever som frivilligt sitter kvar på skolan efter dagens slut men på LBS hör det till vanligheterna bara för att det är så roligt! Hälsningar eleverna på LBS Trollhättan PÅ BILD: Personal LBS Trh

41 LBS TROLLHÄTTAN VÄX SOM PERSON & I DITT INTRESSE, TILLSAMMANS 8 ORTER KOLLA IN OSS PÅ FB OCH LBS.SE PÅ BILD: Elever LBS SNABB KOLLEN Mysigt Utvecklande Roligt Inspirerande PÅ BILD: Martin Dejevik Foto TEKNIK <3 KULTUR Mitt i Innovatum, teknikparken belägen i det vackra slussområdet ligger passande nog vårt Kreativa Gymnasium. Trollhättan är ett nav för forskning nyföretagande och kulturproduktioner. Vi inspireras alla av utvecklingen, det världsberömda Film i Väst och den vackra naturen.

42 8 ORTER LBS KUNGSBACKA SPÄNNANDE, KOMPETENT & VÄNSKAPLIGT FOTO: Alexandra Eriksson LBS Nkpg PÅ BILD: Elever LBS SNABB KOLLEN Grymma lärare Lugnt & tryggt Cafét Teknisk utrustning FOTO: Mathilda Ahlberg LBS Hbg LBS KUNGSBACKA LBS Kungsbacka är en liten, mysig skola där ingen försvinner i mängden. Kreativa, kompetenta lärare skapar en bra lärmiljö och en spännande utbildning. Du kan i lugn och ro lära dig HDkameran, musikstudion eller 3D-programmet och utveckla dina kreativa ideér. I Cafét finns goda mackor och en Dj. (Kanske blir det du som spelar skivorna?!) Hälsningar eleverna på LBS Kungsbacka PÅ BILD: Elever LBS

43 8 <3 KUNGSBACKA Kungsbacka är en mysig västkuststad med många möjligheter till bad, naturupplevelser, fikapauser och shopping. Skolan ligger i närheten av kungsmässan, freeport, willys och inte minst busshållsplatsen. Pendling från Göteborg går enkelt och smidigt med tåget. PÅ BILD: Dennis Wikström Musik PÅ BILD: Personal LBS Kungsbacka PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS KUNGSBACKA KRAFTVÄGEN KUNGSBACKA TEL: KUNGSBACKA@LBS.SE ORTER

44 8 ORTER PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS MUSIKPRODUKTION [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS ARKITEKT [TE] LBS JÖNKÖPING VÄSTRA STORGATAN JÖNKÖPING TEL: LBS JÖNKÖPING Kom och var pionjär med oss! Skolan startades 2011 och bjuder på en kreativ, luftig miljö nära stationen i Jönköping. Engagerade, duktiga, nytänkande lärare och elever jobbar tillsammans för att skapa den unika stämning och trivsel som vi har på LBS Jönköping. Mässan Elmia i Jönköping är även hem åt spelfestivalen Dreamhack där hela LBS och många av eleverna medverkar. Hoppas vi ses på skolan! Hälsningar elever och lärare på LBS Jönköping FOTO: Mathilda Ahlberg LBS Hbg PÅ BILD: Elever LBS

45 ORTERLBS JÖNKÖPING KREATIVITET, GEMENSKAP OCH NYTÄNKANDE 8 ORTER PÅ BILD: Mikael Andersson Musik KOLLA IN OSS PÅ FB OCH LBS.SE SNABB KOLLEN Liten Kreativ Nära Motiverande <3 JÖNKÖPING Om du lägtar till havet men bor i inlandet är Jönköping en pärla att plugga i. Staden präglas av vatten och kustkänslan gör att man nästan tror sig vara vid havet. Omgivningen är vacker och skolan har utsikt över Vättern. Skola och samhälle i symbios!

46 8 ORTER LBS MOTALA EN MODERN SKOLA DÄR (NÄSTAN) ALLT ÄR MÖJLIGT LBS MOTALA Som elev på LBS Motala får man verkligen chansen att vara kreativ. Genom bra kontakt med duktiga, kreativa lärare är sällan något omöjligt. Det är skönt att gå på en liten skola, man känner sig viktig som elev och dialogen mellan elever, elevråd, lärare och rektor är effektiv och bra. Skolan är modern och nytänkande samt har en härlig gemenskap, man tas på allvar och blir sedd! Hälsningar eleverna på LBS Motala PÅ BILD: Fredrik Karlsson Matte MOTOR CITY Motala är vackert beläget vid Vättren. Skolan ligger centralt i stan med bekvämt gångavstånd till bussar och tåg. Motala har lång tradition av motorsport idrottsföreningar på elitnivå, det skapar massor av möjligheter till spännande foto och filmscener. Nästa vår trafikeras järnvägen med pendeltåg och snart står högbron över Vättern klar. Samtidigt som man bygger ut City! FOTO: Mathilda Ahlberg LBS Hbg

47 8 ORTER PÅ BILD:Julia Mediaelev LBS SNABB KOLLEN Modern Omväxlande Rolig Engagerad PROGRAM LBS MEDIA [ES] LBS SPELDESIGN [ES] LBS SPELUTVECKLING [TE] LBS MOTALA AKASIALIDEN MOTALA TEL:

48 8 info... FOTO: MATHILDA AHLBERG lbs hbg På bild: simon reklam & Kommunikation

49 8 LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet info... Så söker du betyg/preparand Bästa sättet att se hur det är på lbs är att komma hit! Så söker du Du söker till oss som till vilken skola som helst. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare för mer information om hur det går till. Sista ansökningsdag är olika beroende på vilken kommun du bor i. Vanligast är den 1 februari, men kolla för säkerhets skull med din SYV så att inte din kommun har andra datum. Framåt våren får du ett preliminärt antagningsbesked. Det slutgiltiga beskedet om du kommit in eller inte kommer i slutet av sommaren. Till LBS sker antagningen endast på betyg. Preparand Saknar du behörighet att söka någon av våra utbildningar? Då kan LBS Preparand vara något för dig. Utbildningen ger dig behörighet till alla våra program. För att läsa LBS Preparand måste du vara studiemotiverad och snabbt vilja bli behörig. Du kan antingen läsa ett år eller snabbt göra mindre ämneskompletteringar. Kontakta ditt närmaste LBS så får du mer information om LBS Preparand. Sökkod: IMPRE Prova på Bästa sättet att se hur det är på LBS är att komma hit. Under ett besök får du chansen att prova på en skoldag, träffa lärare och andra elever. Det ger dig en känsla för hur din framtida skoldag kommer att se ut. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för att boka en prova-pådag. Om du vill ha mer information, kontakta oss så hjälper vi dig.

50 8 info... LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet Öppet hus Tider/info Välkommen på öppet hus träffa lärare, elever och se våra inspirerande skolor! Lördag 13 oktober kl Lördag 17 november kl Torsdag 6 december kl Lördag 19 januari kl Torsdag 18 april kl Håll även utkik på vår hemsida lbs.se efter lokala event. Dessa tillfällen kan vara elevexpo, lan, konserter eller helt enkelt prova-på dagar med workshops då man får uppleva hur det är att vara elev hos oss på LBS.

51 8 info... välkommen på öppet hus! kontakta gärna skolorna för mer info om lokala event!

52 8 info... LJUD& BILDSKOLAN kreativa gymnasiet. plugga utomlands? Att inte vara rädd för att gå ur sin trygghetszon är en förutsättning för att få jobb! Studie- och yrkesvägledarna på LBS jobbar på många olika sätt för att hjälpa våra studenter till nästa steg efter gymnasiet. Ett av dessa är att upprätta kontakt med AMSII.se som har specialiserat sig på att hitta de bästa utbildningarna i världen när det gäller yrken inom Arts, Design och Media. Det kan vara svårt att själv reda ut vilka de olika utbildningsstegen är och hur dessa värderas i Sverige, inte minst när man har mycket att göra tredje året i gymnasiet. AMSII.se hjälper studenterna inte bara första steget utan finns med hela vägen Vårt sammarbete med AMSII.se är endast informerande, inga övriga samband finns mellan organisationerna. För mer information kontakta oss eller AMSII.se. Killen här på bilden heter Adam och studerar TV Journalistik i Kanada. Om du är nyfiken på hur det är att plugga utomlands är du välkommen att kontakta Adam direkt via mail. adam.json@gmail.com eller följ hans blogg. Adam jönsson tv journalistik humber college

53 LBS ELEVER i utlandsstudier Interactive Gaming Media Design School Nya Zeeland Jesper Johnasson Digital Media Media Design School Nya Zeeland Kasper Lewau 3D Media Design School Nya Zeeland Victor Malm LBS Lund Alexander Diogo LBS Lund Martin Hernblad LBS Borås David Weinemo LBS Borås Alexander Gustavsson LBS Borås Robin Olin LBS Borås Musikproduktion JMC Academy Australien Victor Hansson LBS Lund TV Journalistik Humber College Kanada Adam Jönsson LBS Lund Film & TV Sydney Film School Australien Adam Johnsson LBS Kristianstad Amanda Lantz LBS Borås PetrIt Ljatif LBS Borås Zabina Borrud LBS Halmstad Film South Seas Film & Television School Nya Zeeland Albin Glasell LBS Varberg Viktor Johansson LBS Varberg Viktor Nilsson LBS Borås Foto Media College Danmark Josfine Järlebrink LBS Kungsbacka Alexander Pålsson LBS Halmstad Emy Johansson LBS Halmstad Alexander Öfverberg LBS Lund Kalle Viberg LBS Lund Oscar Hansson LBS Lund Johannes Nilsson LBS Lund Ida Larsson LBS Halmstad Foto South Seas Film & Televison School Nya Zeeland Ida Larsson LBS Halmstad Jonas Ivarsson LBS Borås Maria Hååg LBS Varberg Michele Ählart LBS Borås Robin Ohlsson LBS Lund

54 kreativa gymnasiet ÖPPET HUS Lördag 13 oktober kl Lördag 17 november kl Torsdag 6 december kl Lördag 19 januari kl Torsdag 18 april kl 18-20

SYV-info KREATIVA GYMNASIET

SYV-info KREATIVA GYMNASIET SYV-info LJUD & BILDSKOLAN KREATIVA GYMNASIET estetiskaprogrammet Estetik & Media LBS MEDIA Foto/Film PÅ LBS MEDIA LÄSER MAN DET ESTETISKA PROGRAMMET MED INRIKTNINGEN ESTETIK OCH MEDIA MEN MED EXTRA FOKUS

Läs mer

LJUD & BILDSKOLAN UTBILDNINGAR: LBS MEDIA. LBS MUSIKPRODUKTION. LBS SPELDESIGN. LBS ARKITEKT. LBS SPELUTVECKLING. LBS SYSTEMUTVECKLING.

LJUD & BILDSKOLAN UTBILDNINGAR: LBS MEDIA. LBS MUSIKPRODUKTION. LBS SPELDESIGN. LBS ARKITEKT. LBS SPELUTVECKLING. LBS SYSTEMUTVECKLING. LJUD & UTBILDNINGAR: MEDIA. MUSIKPRODUKTION. SPELDESIGN. ARKITEKT. SPELUTVECKLING. SYSTEMUTVECKLING. vision/mål HJÄRTAT HOS OSS PÅ PUMPAR KREATIVITET, KOMPETENS OCH ENGAGEMANG JIMMY K Verksamhetschef välkommen

Läs mer

GYMNASIEVALET 2014. Utöver detta finner du också korta beskrivningar om programmen och vad de innehåller samt var våra skolor ligger runt om i landet.

GYMNASIEVALET 2014. Utöver detta finner du också korta beskrivningar om programmen och vad de innehåller samt var våra skolor ligger runt om i landet. SYV-infO GYMNASIEVALET 2014 Som studie- och yrkesvägledare är du kanske den viktigaste personen för blivande gymnasieelever. Du sitter på en unik kunskap som kräver både bredd och djup. För att hjälpa

Läs mer

SYV-INFO GYMNASIEVALET 2015

SYV-INFO GYMNASIEVALET 2015 SYV-INFO GYMNASIEVALET 2015 SYV-INFO GYMNASIEVALET 2016 VÄLKOMMEN PÅ ÖPPET HUS UNDER HÖSTEN OCH VÅREN! Som studie- och yrkesvägledare är du kanske den viktigaste personen för blivande gymnasieelever. Du

Läs mer

STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN

STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till ha kunskapen att producera den nya teknologin. IT-Gymnasiet utbildar inom olika områden av den nya

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET

S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET RUSTAD INFÖR FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet får du arbeta med den senaste mjuk- och hårdvaran inom allt från programmering och nätverksteknik till animation och

Läs mer

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16 VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Teknikprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom olika val. Du skall välja: Inriktning med fördjupningspaket

Läs mer

SÖDERTÖRN IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET

SÖDERTÖRN IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET SÖDERTÖRN IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET UTMÄRKT PENDLARLÄGE. Flemingsberg är väl trafikerat med både bussar och tåg. Bussarna till Huddinge sjukhus eller Södertörns högskola stannar precis

Läs mer

INFORMATION FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE - GYMNASIEVALET

INFORMATION FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE - GYMNASIEVALET INFORMATION FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE - GYMNASIEVALET 2 018 - 02 INTRODUKTION SYV-information 2 Så söker man 5 06 MUSIKPRODUKTION Programinformation 6 Poängplan 7 08 SPELGRAFIK Programinformation

Läs mer

IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Eftersom IT-Gymnasiet utbildar i alla aspekter

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Teknikprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom olika val. Du skall välja: Inriktning med fördjupningspaket

Läs mer

IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Bygg och programmera dina innovationer i vårt

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera..

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. ALLTID MÖJLIGHET TILL SÄRSKILD HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! TE

Läs mer

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE EGEN FÖRETAGARE med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! HA

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K f o t o o c h f i l m S E R I E T E C K N I N G S K AT E B O A R D Foto: DD, åk 3 at e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o S K AT E PA R K På Bryggeriets gymnasium läser du Estetiska programmet med

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

IT TEKNIK IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT-PROGRAMMET UNDERVISNING. Våra lektioner består av tvåtimmarspass. För de elever som vill nå ytterligare högre betyg eller har behov av extra stöd och hjälp erbjuds två timmar extra undervisning

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO)

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) VISA RESPEKT FÖR VARANDRA På Östrabo 1 gör vi det genom att ha en positiv attityd till alla, hälsa på varandra och hjälpa varandra när det

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:55) om kurser för teknikprogrammet; beslutade den XX maj 2015.

Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:55) om kurser för teknikprogrammet; beslutade den XX maj 2015. Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:55) om kurser för teknikprogrammet; beslutade den XX maj 2015. Med stöd av 4 kap. 5 gymnasieförordningen (2010:2039) föreskriver Skolverket

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Eftersom IT-Gymnasiet utbildar

Läs mer

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST Lina Benatti B2A ESTETISKA PROGRAMMET GY-GEMENSAMMA ÄMNEN Svenska 1 Svenska 2 Svenska 3 Matematik 1b Engelska 5 Engelska 6 Samhällskunskap

Läs mer

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! VILL DU BLI Eventarrangör, Marknadsförare, Projektledare, Egen företagare, Webbmarknadsförare, E-handlare, Artistbokare, Mässkoordinator, Marknadsförare i sociala medier, Butikskommunikatör... VÄLJ HANDELSPROGRAMMET

Läs mer

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET Regementsgatan 4 Malmö / Tel. 040-6918300 VÄLKOMMEN Einar HansEngymnasiEt är en liten skola och kommer aldrig att bli större än 200 elever. syftet med det är att bibehålla

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

FRI KONST INRIKTNING PROFILER

FRI KONST INRIKTNING PROFILER På Bryggeriets gymnasium läser du estetiska programmet med inriktning mot bild och formgivning samt estetik och media. Du får dessutom profilera din utbildning mot foto och film, bild och form, serieteckning

Läs mer

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson Nacka gymnasium 2

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson Nacka gymnasium 2 Välkommen till och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson 2 Examensmål för teknikprogrammet Uppläggning Inriktningar 3 Två skolor enl. skollagen / Natur & Teknik / Samhälle 4 Ca 2200 elever Knappt 50%

Läs mer

Välkommen till Spyken 2015-2016!

Välkommen till Spyken 2015-2016! Välkommen till Spyken 2015-2016! Några värdeord kunskap Så tycker eleverna om skolan 2014: Jag trivs i skolan 89% Det är positiv stämning på skolan 91% Förhållandet mellan personal och elev präglas av

Läs mer

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION PROGRAM 2017/ 2018 Känner du till Odenplansgymnasiet sedan tidigare? Skolan grundades 2012 och ligger på Surbrunnsgatan 66 vid Odenplan. Vi är en förhållandevis liten skola med drygt 200 elever, vilket

Läs mer

Estetiska programprofiler

Estetiska programprofiler Snitz gymnasium är en skola med specialpedagogisk profil som riktar sig till dig som har behov av anpassningar av lärmiljö och undervisningsmetoder för att lyckas i skolan. Vi tar emot elever som av något

Läs mer

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING Vad drömmer du om? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING Samhällsvetenskapsprogrammet medier, information & kommunikation ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

Läs mer

Teknikprogrammet. för Löpare. Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng. Programgemensamma ämnen 400 poäng. Inriktningar 300 poäng

Teknikprogrammet. för Löpare. Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng. Programgemensamma ämnen 400 poäng. Inriktningar 300 poäng Teknikprogrammet för Löpare Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1a1 50 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1c, 2c och 3c 300 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska

Läs mer

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner...

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VILL DU BLI Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET Teknisk högskola & Spelutveckling

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET WE LOVE SUPPORT. IT-Gymnasiets datorsupport drivs av elever som studerar på IT-Programmet. Dit kan du vända dig om du får problem med din bärbara dator som är

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Dnr 44-2015:9628 Ljud & bildskolan LBS AB Hakan.Stenstrom@academedia.se Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i LBS Ljud & Bildskolan Borås belägen i Borås kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9628

Läs mer

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Gymnasieskolan En presentation av gymnasieskolan och dess program En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Dagens Gymnasieskola består av 18 olika program indelade

Läs mer

IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Eftersom IT-Gymnasiet utbildar i alla

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING KURSÖVERSIKT 2016/2017*

TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING KURSÖVERSIKT 2016/2017* TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING Cad 1 + Bild och form 1a1 100 Design 1 100 Design 2 100 Grafisk kommunikation** 100 Fysik 2 / Entreprenörskap 100 Konstruktion 1 100 Visuell kommunikation**

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

Välkommen. Till NACKA GYMNASIUM och enheten för NATUR & TEKNIK Teknikprogrammet

Välkommen. Till NACKA GYMNASIUM och enheten för NATUR & TEKNIK Teknikprogrammet Välkommen Till NACKA GYMNASIUM och enheten för NATUR & TEKNIK Teknikprogrammet Natur & Teknik Jarl Axelsson, rektor Krister Bergström, biträdande rektor Malin Jergander, studievägledare Kvällens Agenda

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet för Löpare Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET 2011-2014 2010-12-03

TEKNIKPROGRAMMET 2011-2014 2010-12-03 Poängplan TEKNIKPROGRAMMET 2011-2014 2010-12-03 Kärnämnen Kurs Kurskod Åk 1 Åk 2 Åk 3 Svenska 1 100 Svenska 2 100 Svenska 3 100 Engelska 5 100 Engelska 6 100 Matematik 1 100 Matematik 2 100 Matematik 3

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

OM LBS... KREATIVA GYMNASIET

OM LBS... KREATIVA GYMNASIET KREATIVA GYMNASIET LBS KREATIV KOMMUNIKATION FOTO FILM TEXT. LBS MUSIKPRODUKTION. LBS SPELGRAFIK. LBS GRAFISK DESIGN. LBS ARKITEKTUR & SAMHÄLLSBYGGANDE. LBS SPELUTVECKLING. LBS SYSTEMUTVECKLING. OM LBS...

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

IT TEKNIK IT-PROGRAMMET IB-PROGRAMMET T4 - TEKNISKT FJÄRDE ÅR

IT TEKNIK IT-PROGRAMMET IB-PROGRAMMET T4 - TEKNISKT FJÄRDE ÅR IT TEKNIK IT-PROGRAMMET IB-PROGRAMMET T4 - TEKNISKT FJÄRDE ÅR SKOL-LAN OCH PROGRAMMERING Vi genomför årligen ett antal LAN som arrangeras av våra elever på IT-programmet och även GameOn, en spelprogrammeringstävling

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer

Vi siktar högt både med hjärta och hjärna!

Vi siktar högt både med hjärta och hjärna! Vi siktar högt både med hjärta och hjärna! Svea Gymnasium tillhandahåller utbildningar som speglar verkligheten. Detta är något vi åstadkommer genom att frekvent arrangera studiebesök hos riktiga arbetsgivare,

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made GÖTEBORG Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium i Göteborg, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara rollspel, öppna redovisningar och

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Högskoleförberedande Humanistiska programmet Inriktning Språk PB ligger väldigt centralt, buss max 5 min. Det är också en vacker skola med ett bra bibliotek. Jag är väldigt språkintresserad, därför var

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL UTBILDNINGSPROGRAM 2016 KUNSKAP TRYGGHET RESPEKT GEMENSKAP TOLERANS Här på Snitz Gymnasium har vi utvecklat ett arbetssätt för att kunna möta elever i behov av särskilt

Läs mer

VÄRMDÖ GYMNASIUM. vid Gullmarsplan

VÄRMDÖ GYMNASIUM. vid Gullmarsplan VÄRMDÖ GYMNASIUM vid Gullmarsplan PROGRAMKATALOG 2016-2017 2500:- EK NA SA TE ES Ekonomiprogrammet Marknadsföring och Juridik s. 7 Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskap och Forskning-Journalistik s.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Dnr 44-2015:9619 Hakan.stenstrom@academedia.se Ljud & bildskolan LBS AB Org.nr. 556485-1649 Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i LBS Ljud & Bildskolan Jönköping belägen i Jönköpings

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Välkommen. Till NACKA GYMNASIUM och enheten för NATUR & TEKNIK Teknikprogrammet

Välkommen. Till NACKA GYMNASIUM och enheten för NATUR & TEKNIK Teknikprogrammet Välkommen Till NACKA GYMNASIUM och enheten för NATUR & TEKNIK Teknikprogrammet Natur & Teknik Jarl Axelsson, rektor Eva Rejnevall Nord, biträdande rektor Krister Bergström, biträdande rektor Malin Jergander,

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Tidigare elever berättar Teknikprogrammet

Tidigare elever berättar Teknikprogrammet Tidigare elever berättar Teknikprogrammet Markus Mathiason student 2017 1. Jag hade länge vetat att jag ville hålla på med programmering och letade efter ett teknikprogram som var fokuserat på det. Jag

Läs mer

Välkommen till Spyken och NA-programmet

Välkommen till Spyken och NA-programmet Välkommen till Spyken och NA-programmet Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! Förmågor för morgondagens samhälle okreativitet osjälvständighet

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET

PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Vad drömmer du om? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ Samhällsvetenskapsprogrammet SAMHÄLLSVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Turism & Resor HANDEL-

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Val inför årskurs 2 & 3. Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016

Val inför årskurs 2 & 3. Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Val inför årskurs 2 & 3 Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Din framtid Studera? Jobba? Resa? Praktik? Utomlandsstudier? Hur tänker du? Du har möjlighet att välja själv Individuell studieplan

Läs mer

Val inför årskurs 2 & 3. Estetiska programmen 13 januari 2016

Val inför årskurs 2 & 3. Estetiska programmen 13 januari 2016 Val inför årskurs 2 & 3 Estetiska programmen 13 januari 2016 Din framtid Studera? Jobba? Resa? Praktik? Utomlandsstudier? Hur tänker du? Du har möjlighet att välja själv Individuell studieplan Ansvaret

Läs mer

Välkomna! Informationskväll 24 september 2014

Välkomna! Informationskväll 24 september 2014 Välkomna Informationskväll 24 september 2014 Ingrid Crabo, biträdande rektor Jan Liljegren, rektor En månad sedan... Upprop - album ...18 augusti 2014 Upprop - album Uppropet 9.00 Upprop - album Resan

Läs mer

Vi finns i Stenungsund

Vi finns i Stenungsund Florist Estet Design Kreativitet Aktivitet Munkeröds Utbildnings C enter floristutbildning.se estetutbildning.se Vi finns i Stenungsund Munkeröds Utbildningscenter i Stenungsund veckor har du praktik och

Läs mer

Estetiska programmet musik

Estetiska programmet musik Val till årskurs 2 Estetiska programmet musik Jag väljer musikfördjupning Jag väljer musikal Jag väljer musikproduktion Musik Du erbjuds fördjupad undervisning på två intrument/sång. Vi samarbetar även

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap Programstruktur Beteendevetenskap är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Sammanfattning Gy 2011

Sammanfattning Gy 2011 Sammanfattning Gy 2011 Likriktning (lokala kurser/inriktningar och specialutformning försvinner) Förändrad programstruktur (Yrkes- och Högskoleförberedande program) Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Beslut Dnr 44-2015:9624 Ljud & bildskolan LBS AB Org.nr. 556485-1649 Hakan.stenstrom@academedia.se Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i LBS Ljud & Bildskolan Varberg belägen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola Språkintroduktion fortsättning Språkintroduktion fortsättning är för dig som har kommit en bit på väg med din svenska. Du har till exempel läst Språkintroduktion nybörjare, något eller några år i grundskolan

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING HOTELL-

Läs mer