Kulturellt, vilt och vackert

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturellt, vilt och vackert"

Transkript

1 Kulturellt, vilt och vackert

2 Mitt på Polcirkeln där nätterna sommartid är ljusa och timmarna med dagsljus vintertid är få ligger Jokkmokk. I mångas öron klingar namnet exotiskt. Tankarna går till dramatiska fjällsiluetter, milslånga fjällvandringar, renhjordar och rovdjur men också till färggranna film- och reportagefoton från Jokkmokks marknad med samekoltar, slöjd och folkfest. Sanningen rymmer både det och mycket mer. Den kompletta bilden är mer komplex och att beskriva Jokkmokk med några få ord eller bilder är helt enkelt omöjligt. Vi bjuder in dig till den plats på jorden vi älskar allra mest och uppmanar dig till att själv skapa din egen upplevelse av Jokkmokk. Du kommer att få hjälp på traven. Oavsett om det är natur, kultur och friluftsliv som lockar eller möjligen golf, ett genuint vattenkraftsintresse eller skoteråkning som är målet för resan kommer du att finna det du söker. Somligt bara väntar på besök, annat kräver både möda och beslutsamhet för att upptäckas.

3 Säkert har du hört talas om, eller själv upplevt, den svenska fjällvärlden. Själva tycker vi att de vackraste och mest storslagna områdena finns i Jokkmokks kommun. Här finns Europas största nationalparksområde med fyra nationalparker och ett stort antal naturreservat. Med vandrings- och turåkningsleder samt enkla övernattningsstugor eller bekväma boendeanläggningar blir fjällvärlden lätt att utforska. Hur äventyrligt det ska bli bestämmer du själv. Väljer du att slå följe med en kunnig guide får du garanterat ut mer av din vistelse. Skulle vi nämna något utöver nationalparkerna som du absolut inte bör missa så är det kanske Kvikkjokk med sitt grönskande deltalandskap, där älvarna Kamajokk och Tarraätno vindlar sig fram. Eller också skulle vi nämna dödisområdet i Kronogård med slingrande dödisåsar och 250 småsjöar som gör Kronogård till ett spännande och nästan trolskt fiskeparadis. Antagligen skulle vi rekommendera långa vandringar i det bärrika skogslandet mellan älvdalarna med kaffepanna och en bit torkat renkött i ryggsäcken. Vi skulle definitivt inte missa att berätta om tystnaden och stillheten vintertid, och om det högljudda fågellivet och den explosiva grönskan när ljuset och värmen återvänder. Men, som sagt, Jokkmokk låter sig inte beskrivas så enkelt. De stora upptäckterna överlåter vi åt dig. Packa din ryggsäck. Upplevelsen är din. Välkommen Jag visst ej om jag var uti Asien eller Afrika. Ty både jordmånen, situationen och alla örterna voro mig obekanta. Carl von Linné i Kvikkjokk, 1732.

4 Naturen har i alla tider lockat människor till Jokkmokk. Visst är det naturen som lockar människor till Jokkmokk. Den är vidsträckt, storslagen, kontrastrik och till stora delar orörd. Dramatiska glaciärområden i väster, gamla urskogar och oändliga myrmarker övergår i levande kulturbygder i de bördiga älvdalarna. Jokkmokk är till ytan Sveriges näst största kommun, lika stor som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Åtskilliga kvadratkilometer ödemark utgörs av världsarvet Laponia med de fyra nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus samt naturreservaten Sjaunja och Stubba. Den samiska kulturen är fortfarande stark i området med en aktiv renskötsel. Laponia har utsetts av UNESCO till något så ovanligt som ett kombinerat natur- och kulturvärldsarv. Laponia är ett av endast fyra världsarv i världen, som representerar ursprungsbefolkningens landskap. De andra är Kakadua National Park och Uluru-Kata Tjuta National Park i Australien samt Tongariro National Park i Nya Zeeland. Djurlivet är rikt med björn, järv, lo och en och annan varg. Den fredade storvuxna älgstammen i Rapadalen är legendarisk och under vårvintern då älgarna vandrar ner i skogslandet kan man se flockar på upptill etthundra djur, ofta helt oskygga för människan. Fågellivet i framförallt Muddus och Sjaunja är artrikt, för att inte säga unikt, och bland annat den skygga sångsvanen häckar i Muddus flacka myrlandskap. Sjaunja med sina vidsträckta myrar och sin småkuperade terräng är ett av Sveriges

5 Sareks nationalpark Sareks storslagna och orörda högfjällsområde är dramatiskt med glaciärer, djupa dalgångar och branta toppar, sex av dem når över meteters höjd. Terrängen gör en vandring fysiskt krävande, vintertid med ständig risk för laviner. Detta är den totala vildmarken då markerade leder och övernattningsstugor saknas. Padjelanta nationalpark Genom Pajdelantas vidsträckta renbetesland med stora sjöar, botaniska rariteter och artrika djurliv går Padjelantaleden, en idealisk vandringsled även för den som inte är alltför fjällvan. Här har renhjordar betat i århundraden, vilket på ett naturligt sätt har gjort landskapet extra bördigt. största fågelskyddsområde och också ett viktigt vår- och höstbetesland för renskötseln. Frisk luft, rent vatten och en orörd natur är självklara livsbetingelser i Jokkmokk. För oss är det naturligt medan andra förvånas över att vattnet är drickbart direkt ur bäckar, kallkällor och fjällsjöar. Vi har förstått att detta är en sällsynt lyx att värna om. Stora Sjöfallets nationalpark Stora Sjöfallet sträcker sig tvärs över högfjällen från barrskogarna i söder till norska gränsen i väster. Den anrika Kungsleden går genom parken. Fjället Akka som vi minns som Nils Holgerssons fjäll kallas också för Lapplands Drottning och dominerar sydvästra delen av parken. Muddus nationalpark Muddus, liksom reservaten Sjuaunja och Stubba, är känt för sina vidsträckta myrar, sina vackra tallurskogar och ett synnerligen rikt och känsligt fågelliv. Artrikedomen saknar motstycke. Bland rovfåglarna märks kungsörn, fiskgjuse och blå kärrhök. Parkens karaktärsfågel är den skygga sångsvanen. Ett stort antal naturreservat Inom Jokkmokks kommun finns förutom de stora nationalparkerna även nitton naturreservat och ett stort antal Natura 2000, naturminnen och fågelskyddsområden. Mer information finner du på Länsstyrelsens hemsida:

6 Årstider du kan välja mellan åtta olika Årstiderna är fler än fyra i Jokkmokk trots att de långa vintrarna varar ett halvår, eller mer. Det samiska språket har åtta benämningar på årstiderna, alla med koppling till renskötselns årscykel. När den arktiska polarnatten sänker sig är timmarna med dagsljus få, snötäcket färgas i en blå nyans av månljus och flammande norrsken. Kölden knäpper i isar och trädstammar då den stora tystnaden breder ut sig. Många föredrar fjällen och skogslandet på vårvintern med gnistrande snö, härligt skidföre, stark sol och långa ljusa dagar. Efter vårdagjämningen har ljuset återvänt på allvar och man åker skidor till långt in mot midnatt. Under den korta varma sommaren exploderar växtkraften och midnattssolen lyser dygnet runt ända till slutet av juli. Vem tror sig att sova då? Efter den intensiva och ofta varma sommaren färgar septemberhösten växterna i rött och guld och fjällsluttningarna glöder. Luften är klar och frisk och den första snön faller på fjälltopparna.

7 Den ljusa sommaren Försommaren, giessegidá, kommer i juni då naturen grönskar och sommarfisket i sjö, bäck och älv startar. Under sommaren, giesse, i juni och juli samlas renarna nattetid till kalvmärkning i stora hagar. Kom som du är. När du vill. Oavsett årstid finns boendeformer och all den utrustning du kan tänkas behöva. Campingplatser, stugbyar, vandrarhem och hotell kommer att ge dig den nattvila du så väl behöver efter aktiva dagar i friska luften. Den färgsprakande hösten Under förhösten, tjaktjagiesse, i augusti mognar bären, nattmörkret kommer tillbaka och löven i fjällregionen färgas i rött och guld. Hösten, tjaktja, infaller i september oktober. Nu sprakar höstfärgerna och köldnätter gör landskapet frostigt. Den arktiska vintern Under förvintern, tjaktjadálvve, novemberdecember lyser snön upp vintermörkret. Norrsken bjuder på fantastiska skådespel. Vinter, dálvve, från december till mars, ligger snön djup och det är ofta rejält kallt. Släpljuset, då solen skiner bakom trädtopparna, ger de kalla vinterdagarna extra lyster. Vårvintern Vårvintern, gidádálvve, mars till april. Solen värmer, det är ofta plusgrader dagtid men kallare nattetid. Skotersafari, isfiske, skidåkning och andra utomhusaktiviteter bidrar till att många tycker att denna årstid är den allra bästa. Varje ledig stund tillbringas i naturen. Våren Våren, gidá, infaller i april till maj och även om snö och is ofta ligger kvar så tar smältvattnet fart och isarna blir förädiska. Björnen vaknar från sin vintervila och tjädrar och orrar hörs spela på myrar och i skogsland. Storspov, svanar och tranor är högljudda men mycket efterlängtade vårtecken.

8 Kultur Jokkmokks marknad i ett nötskal En mångkulturell mötesplats av rang är Jokkmokk och det har satt en tydlig kulturell prägel på såväl levnadssätt som konstnärligt arbete. Hit kommer människor från hela världen för att låta sig inspireras. Få andra kommuner har så många aktiva kulturarbetare författare, fotografer, konstnärer, slöjdare och konsthantverkare som Jokkmokk. Flertalet av de skickliga hantverkarna tar emot i sina ateljéer. Många kombinerar traditionell konst och hantverk med nya idéer och utbudet av sniderier i trä och horn, oljemålningar och akvareller, grafik och litografier, fotografi, tenn, silver, skinn-, sten- och sameslöjd är stort. Sameslöjd, duodji, visas bland annat på Sameslöjdsstiftelsen och Ájtte. På Samernas Utbildningscentrum utbildas den unga generationen samer som på nya och spännande sätt för slöjdtraditionerna vidare. Årets stora händelse är förstås Jokkmokks marknad, en unik vinterfest sedan 400 år tillbaka. Kung Karl IX var upphovsman då han i början av 1600-talet instiftade marknadsplatsen vid sjön Talvatis för att styra lappmarkshandeln dit. I dag är marknaden en symbol för Jokkmokk och lockar besökare från världens alla hörn. Under några hektiska vinterdygn, enligt tradition alltid det första torsdag lördag i februari varje år, tiodubblar Jokkmokks samhälle sitt invånarantal. Samer från hela Nordkalotten kommer för att träffa släkt och vänner. Kultur- och nöjesarrangemangen och det genuina konsthantverket särskiljer marknaden från andra. Den som söker

9 Sameslöjdstiftelsen I herrgården, mitt i centrala Jokkmokk ligger Sameslöjdsstiftelsens galleri och butik. Här finns duodji samiskt hantverk, samisk konsthantverk och samisk konst unika, vackra och funktionella produkter tillverkade av samer. Sameslöjdstiftelsen informerar kring sameslöjd och förmedlar kontakter med sameslöjdare. Kyrkorna Sexton vackra kyrkor kan beskådas, varav hälften finns i fjällområdet. Jokkmokks nya kyrka, i nygotisk stil, är från Den gamla samekyrkan var ursprungligen från 1753, den brann ned helt 1972 men byggdes upp igen. Exteriört är den precis som tidigare. Färgerna inne i kyrkan blått, rött och gult motsvarar färgerna i den samiska Jokkmokksdräkten. sig utanför marknadsområdet där marknadsstånd med allehanda varor pockar på uppmärksamhet finner den verkliga marknaden. Jokkmokks marknad kräver en del av sin besökare, men ger desto mer tillbaka till den nyfikne och aktive marknadsgästen. Även utomhustemperaturen under dessa dagar är eljest och värd att ta på allvar. Inte sällan kryper temperaturen ner mot minus trettio. Bättre påpälsad och varm än lättklädd och chic om vi får råda. Jokkmokks marknad pågår under några intensiva dygn, men även veckan före och efter anordnas olika vinteraktiviteter. Turistbyrån tipsar och förmedlar logi och praktiska paketlösningar om du vill uppleva marknaden. Sedan kan du bege sig ut i marknadsvimlet och skapa din alldeles egna upplevelse av Europas största vinterfest. Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum På Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum skildras såväl samernas som nybyggarnas liv i vackra och spännande utställningar. I Ája, Ájttes nybyggda arkiv och bibliotek, finns unika naturoch kulturhistoriska samlingar men även en inspirerande forskningsmiljö som är tillgänglig för alla. Vuollerim 6000 år I Vuollerim visar 6000-åriga fynd att ett jägaroch samlarfolk valt att bosätta sig i den resursrika älvdalen. Museet skildrar på ett pedagogiskt sätt Norrbottens tidigaste historia och bedriver i dag forskning delvis med fullskaleexperiment. Bildspelet Björnkvinnans folk och utställningen En vision av forntiden ger en spännande bild av livet under jägarstenåldern. Porjus samhälle och Porjus Expo Ett av Sveriges första kraftverk byggdes i Porjus Femtio meter under jord finns det spännande kraftverksmuseet. I stationsbyggnaden finns Porjus EXPO, som skildrar denna del av Norrbottens teknologiska megasystem, samt Arkivkommitténs fantastiska foto- och dokumentsamlingar. Idag är orten Porjus Sveriges enda bevarade kraftverkssamhälle.

10 Aktiv eller inaktiv? Du väljer. I Jokkmokk behöver man inte vara sysslolös, om man inte vill. Oavsett om du vill koppla av i enskildhet eller jaga adrenalinkickar finns det mycket att välja på. Att laga mat över öppen eld tillhör livets enkla nöjen. Att göra en backside-air med snowboard i halfpipen är desto häftigare. Några testar förmågan med gokart. Alla årstider har sin tjusning och sina nöjen. Naturupplevelser kan vara väldigt olika. Väder och vind och egen fysik skapar olika förutsättningar. Åk på en fartfylld skotersafari över vidderna eller snöskovandra en natt under norrskenets gröna skimmer. Att färdas med hundspann över de tysta vidderna är oförglömligt, somliga gör det veckovis. Andra föredrar en vandring eller skidtur med tamrenar eller en golfrunda i midnattssol i Porjus där banan korsar Stora Lule älv två gånger. En Jokkmokksvistelse innehåller absolut ett besök på Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum där samekulturen och fjällvärlden skildras i vackra och spännande utställningar. Sommartid kan man lära sig mer om fjällfloran i den intilliggande Fjällträdgården. Sedan väntar besöket i världsarvet Laponia. Många drömmer om att åtminstone en gång i livet se Sareks fjäll. Den som vill uppleva världsarvets storslagenhet enkelt och bekvämt flyger helikopter ända fram. Utbudet av samiska traditionella aktiviteter ökar ständigt. Att vara med om kalvmärkning nattetid, besöka ett sameviste eller en renslakt är starka upplevelser. En kväll vid

11 I Jokkmokks kommun finns riktigt bra fiskevatten oavsett fisketeknik och årstid. Flugfiske, spinning, bäckmete eller isfiske det är bara att välja. Vattnen når man till fots, bil eller med helikopter. Småviltsjakt och älgjakt är för många den optimala avkopplingen. Andra nöjer sig med att spåra och fotografera villebråden. Tips om jakt, viltspårning och älgsafaris får du via Turistbyrån. kåtans eldstad med traditionell samisk mat och jojk ger inblick i renskötarnas liv. Varje ställd fråga leder till nya infallsvinklar och samtalen blir ömsesidigt berikande. Kan ett möte bli bättre än så? Små- och storviltsjakt kan upplevas antingen med vapen eller med kikare och kamera. Kunniga guider gör safarin lyckad. Det finns också fina fiskevatten för bäckmete, trolling, spinnoch flugfiske. Kanske kombinerar man det med att lära sig röka fisk. Eller tillaga viltet, om jaktlyckan varit god. Varför inte passa på att ta körkort eller jägarexamen. Ta chansen att lära något nytt! Men Jokkmokk är förstås mer än friluftsliv. Konserter, föreläsningar, kortkurser, olika temadagar, festivaler och sportevenemang anordnas av olika arrangörer runtom i kommunen. Singel i Salto, KultUrkraft i Vuollerim, Linnédagarna i Kvikkjokk är bara några exempel. Den som aktivt söker sitter aldrig sysslolös. Vi ser fram emot att träffa dig! Slalom och snowboard åker man bäst i någon av kommunens tre skidanläggningar. Kåbdalis Skidliftar är en komplett skidanläggning med boende och restaurang. Även i Porjus och Vuollerim finns slalombackar. Korta och långa turer med hundspann snöskor, skoter, kanot eller mountainbike, norrskensturer, viltspårning, eller fjällbröllop det finns ett stort utbud allt efter årstid. Nya aktiviteter tillkommer hela tiden. Fråga Turistbyrån! Samiska kulturaktiviteter som vandring med klövjade renar, kalvmärkning, besök i sameläger med inblick i renskötarlivet och samiska matupplevelser är genuina och minnesvärda upplevelser.

12 Länkar värda ett besök inför ditt besök i Jokkmokk Jokkmokks Turistbyrå Box 124, Jokkmokk Tel: , Fax: , turist@jokkmokk.se Grafisk produktion: ByaTryck AB. Foto: Fredrik Broman, Patricia Cowern, Tor Lundberg, Kenneth Johansson, Kari Sirén, Jan Gustavsson, Kenneth Lundström, Polarmedia. Tryck: GTC Print AB, 2005

Fyra måsten när du besöker Gällivare. Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet

Fyra måsten när du besöker Gällivare. Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet Turistguide Gällivare Fyra måsten när du besöker Gällivare Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet Paddla i Laponia världsarvet Fiska drömöringen 01 Kommunfakta Antal invånare

Läs mer

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK VÄLKOMNA! Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det vilda Sarek nationalpark. Det är tillsammans med lokala, certifierade guider

Läs mer

SÁPMI. Vår del av världen

SÁPMI. Vår del av världen SÁPMI Vår del av världen En vandringsutställning om SAMERNA från Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk. Utställningen är finansierad av Ájtte och Etnografiska Museet i Göteborg med EU-stöd: Mål

Läs mer

Swedex Examen i svenska som främmande språk

Swedex Examen i svenska som främmande språk Examen i svenska som främmande språk A2 Läsförståelse 45 min Namn:... A2 LÄSFÖRSTÅELSE Läs texterna och svara Ja eller Nej på fråga 1-8.! " # $$! % % $ $$ %!& % % $% & % $$ % % & $" % % ' " " ' ( % ( &

Läs mer

LAPONIA WORLD HERITAGE PHOTO ADVENTURE

LAPONIA WORLD HERITAGE PHOTO ADVENTURE L u n d s h a g s p r e s e n t e r a r LAPONIA WORLD HERITAGE PHOTO ADVENTURE Laponia, 21-25 september 2016 Upptäck Laponia, Europas sista vildmark och UNESCOS världsarv. Lundhags och Serkan Günes, en

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga TR MÖTESPLATSER3 1 På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga konferenser. Vi hjälper dig att ge

Läs mer

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat.

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Mina damer och herrar Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Se så vackert här är.. På de branta sluttningarna växer ädellövskog med en fantastisk blomning av ramslök

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Paradis i norr Bosse Johansson

Paradis i norr Bosse Johansson Paradis i norr Bosse Johansson Paradis i norr Bosse Johansson Bokförlaget Stigfinnaren, Kalix Copyright: Bosse Johansson Kopiering av denna bok är förbjuden utan författarens tillstånd. Foto: Författaren

Läs mer

Varumärkesplattform. Antagen i kommunfullmäktige , 109

Varumärkesplattform. Antagen i kommunfullmäktige , 109 Varumärkesplattform Antagen i kommunfullmäktige 2015-11-23, 109 Om varumärket Kiruna Kiruna kommuns varumärkesplattform är grunden som den interna och externa kommunikationen vilar på. Vårt agerande, vad

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Porjus gamla kraftverk LaponiaPorten

Porjus gamla kraftverk LaponiaPorten PORJUS Mötesplats Porjus I samhället Porjus vattenkraftens vagga med elkraftproduktion sedan tidigt 1900-tal finns goda förutsättningar för lyckade konferenser, utbildningsarrangemang, träningsläger eller

Läs mer

Den perfekta semestern i Lappland

Den perfekta semestern i Lappland Den perfekta semestern i Lappland I ett unikt servicekoncept förs två bekväma, förstklassiga hotell samman med Levi Summit Kongress- och utställningscenter. Det vidsträckta vildmarksområdet i de finska

Läs mer

7 destinationer för Working Holiday-visum

7 destinationer för Working Holiday-visum 7 destinationer för Working Holiday-visum Sommaren kan kännas avlägsen, men det är dags att börja planera för nya äventyr som väntar. För många som avslutar sina studier under året kan ett avbrott från

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

Nordiskt Hemslöjdsläger

Nordiskt Hemslöjdsläger Nordiskt Hemslöjdsläger 30 juni 5 juli 2013 Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund hälsar välkommen till sommarens Nordiska hemslöjdsläger vid Visjön i Östergötland. Missa inte chansen att slöjda tillsammans

Läs mer

Välkommen till Levi centrum för året-runt-upplevelser i finska Lappland. sve

Välkommen till Levi centrum för året-runt-upplevelser i finska Lappland. sve Välkommen till Levi centrum för året-runt-upplevelser i finska Lappland sve Levi hälsar välkommen Välkomna till det fantastiska och vackra Levi en by med hänförande vyer, mängder av aktiviteter och rogivande

Läs mer

En bok om hur vi tillsammans ska få fler i vår omvärld att upptäcka hur fantastiska Sveriges nationalparker är.

En bok om hur vi tillsammans ska få fler i vår omvärld att upptäcka hur fantastiska Sveriges nationalparker är. En bok om hur vi tillsammans ska få fler i vår omvärld att upptäcka hur fantastiska Sveriges nationalparker är. Vår gemensamma identitet Varumärken har personligheter, precis som människor. Vi står för

Läs mer

Safaris og dyr. Torsby och Sunne

Safaris og dyr. Torsby och Sunne Safaris og dyr Torsby och Sunne BÄVERSAFARI I BÅT Guidad tur 2,5-3 timmar Följ med vår utbildade guide på en stämningsfull bäversafari i båt. Turen är anpassad till 2-4 personer och går kvällstid under

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

In i det vilda vackra. där midnattssol och norrsken möts

In i det vilda vackra. där midnattssol och norrsken möts In i det vilda vackra där midnattssol och norrsken möts Inspiration 216 Platser bortom Det är inte hur många resor du gör som räknas det är vilka. Med Inlandsbanan får du tillgång till en tredjedel av

Läs mer

ICEHOTEL mars 2019

ICEHOTEL mars 2019 ICEHOTEL 15-17 mars 2019 VÅR HISTORIA PÅ SJUTTIOTALET BÖRJADE Yngve Bergqvist köra forsränningsturer, fiske, restaurang och museum i Jukkasjärvi. Sommaren blomstrade men vintern var tuff. Yngve reste ner

Läs mer

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013 SKOTEREXPEDITION PÅ APRIL 2013 R FÖLJ MED PÅ DITT LIVS ÄVENTYR PÅ Europas sista riktiga vildmark! Bara några timmar med flyg från Oslo. SKOTEREXPEDITION Äventyr i Isbjörnens rike MITT EMELLAN NORDNORGE

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset.

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset. N Vandra längs pilgrimsleder över frihet Skandinaviska halvön Trondheim S Skarvdörrspasset delande Bruksvallarna Funäsdalen Rombovallen Snösvallen tystnad snösvallen, härjulf hornbrytares boplats Strax

Läs mer

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4.

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. MITT I NATUREN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern Må ndågår

Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern Må ndågår Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern 2016-17 Må ndågår Kl. 10 11 Renen- ett fantastiskt djur! Träffa några av våra renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer. Upptäck vilket

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Renar och snöskotertrafik

Renar och snöskotertrafik Renar och snöskotertrafik www.snöskoterrådet.se Tips och råd om hur du som snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt om du möter renar på din färd Att komma ut i naturen en gnistrande vacker vårvinterdag

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING FOTO: MIKAEL PILSTRAND www.bocamp.se Välkommen till Luleå och Norrbotten I Luleå möts naturen, historien, kulturen och sporten. På vintern lyser snön upp staden och

Läs mer

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305 Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305 Stöten, med Sälens högsta fallhöjd. Stöten har Sälenfjällens högsta fallhöjd på skidbackarna och erbjuder det bästa du kan

Läs mer

MÖTESPLATSER. inom Grönklittsgruppen

MÖTESPLATSER. inom Grönklittsgruppen MÖTESPLATSER inom Grönklittsgruppen 1 Konferens hos oss arbetsro och inspirerande möten! Fjäll eller sjö, U- eller V-sittning, kött eller fisk, längdåkning eller alpint, tiger eller isbjörn? Oavsett vilka

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur Resor Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur [ISLAND : LANDMANNALAUGAR] Vandring i ett sagolikt landskap Den isländska naturen är så dramatisk och vacker att den nästan känns overklig. Landmannalaugar,

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Inspire me... Dalsland. Biker s Stop gör. Besök Dalsland! SKOGSDAL & SLÄTTDAL

Inspire me... Dalsland. Biker s Stop gör. Besök Dalsland! SKOGSDAL & SLÄTTDAL Biker s Stop gör Inspire me... Dalsland Besök Dalsland! Här har vi det mesta som Sverige har att erbjuda. Vi är ju trots allt - Ett Sverige i miniatyr. Det var målarprinsen Prins Eugen som i slutet av

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Top End Safari med 4WD

Top End Safari med 4WD Top End Safari med 4WD Upplev fantastiska vattenfall, klippmålningar från urminnes tider och det riktiga djurlivet i nationalparkerna Kakadu och Litchfield på denna guidade tredagars tur från Darwin. Ni

Läs mer

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Marknadsbeskrivningar Några av de faktorer vi tittar på vid val av marknader är gästnattsvolymer, tillväxtpotential, dygnsutlägg samt marknadens kännedom om

Läs mer

FK Stigens fjälltur påsk 2013

FK Stigens fjälltur påsk 2013 FK Stigens fjälltur påsk 2013 Efter en utsökt lunch på Grövelsjöns Fjällstation startade turen den 1:a april med 3 km uppförsbacke. Med stighudar gick det utmärkt, och efter en knapp timme var det dags

Läs mer

ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA

ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA INLEDNING Tack vare Allemansrätten kan vi bedriva organiserat friluftsliv. Som förespråkare av friluftslivet vill Friluftsfrämjandet hjälpa till att

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

FICKHANDBOK: ATT LEVA VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER

FICKHANDBOK: ATT LEVA VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER FICKHANDBOK: ATT LEVA VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER Det här är en förenklad beskrivning av hur vi jobbar med varumärket Sveriges nationalparker. Här hittar du snabbt och enkelt grunderna för hur vi

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

Välkomna till sommaren 2014

Välkomna till sommaren 2014 L L Välkomna till sommaren 2014 Tjäna på att resa! Bunkra sommar och sol i Heiligenhafen Konferens All Inclusive 7 golfbanor på 7 dagar Ullared med tjejgänget! L Välkommen till oss och vårt trevliga utbud

Läs mer

Tack för din bokning!

Tack för din bokning! Tack för din bokning! Singel i Salto 9-14 juli 2017 I det här informationsbrevet vill vi berätta lite mer om vad veckan innebär och ge dig svar på saker du undrar över. Vill du ha ytterligare information

Läs mer

Vandring på Maria Island

Vandring på Maria Island Vandring på Maria Island Den tasmanska naturen är något helt speciellt och upplevs allra bäst på plats i någon av nationalparkerna. Önskar ni några avkopplande dagar omgivna av en natur i en klass för

Läs mer

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner STRATEGISK PLATTFORM För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

Välkommen till vår skog!!!

Välkommen till vår skog!!! Välkommen till vår skog!!! Lär Dig mer om den svenska vildmarken och de stora rovdjuren!! Du kan hälsa på de olika rovdjurens hem och se vad de gör och äter!!!! Ha det så kul!! Lodjur Lynx lynx Hej!! Vill

Läs mer

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 BILAGA 1: Enkät med gemensamma frågor samt unika enkäter Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 Sunne kommun genomför under sommaren 2011 en besöksundersökning

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland

Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland Luleå är residensstaden med allt du kan tänkas vilja göra och uppleva. Ett spännande kultur-, nöjes- och idrottsliv, innehållsrika gallerior och butiker,

Läs mer

Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Gällivare. Gällivarekortet. I många vatten

Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Gällivare. Gällivarekortet. I många vatten Gällivarekortet 2014 Välkommen till Norrbottensfjällen! Med sina 55 000 km² är fjällområdet (området ovan odlingsgränsen) i Norrbottens län ett enormt landområde. Det kan jämföras med en yta som omfattar

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

INNEHÅLL. Förord. Karta. Valley of Fire State Park. Mono Lake och Eastern Sierra. Death Valley National Park. Vermillion Cliffs National Monument

INNEHÅLL. Förord. Karta. Valley of Fire State Park. Mono Lake och Eastern Sierra. Death Valley National Park. Vermillion Cliffs National Monument INNEHÅLL Förord 5 Karta 6 Valley of Fire State Park 8 Mono Lake och Eastern Sierra 22 Death Valley National Park 34 Vermillion Cliffs National Monument 46 Antelope Canyon 60 Hoodoos i närheten av Page

Läs mer

Motor og spill. Torsby och Sunne

Motor og spill. Torsby och Sunne Motor og spill Torsby och Sunne KUL TÄVLING FÖR KONFERENSEN, FAMILJEN O KOMPISARNA Adventure Challange, 3-, 4-, eller 5-kamp med vildmarksbad i badtunna Tävling Det traditionella 3, 4 eller 5-kampspelet

Läs mer

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING RESA CHAMONX VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC Chamonix, egentligen Chamonix-Mont-Blanc, är en ort belägen i regionen Rhône-Alpes i östra Frankrike, vid foten av Alpernas högsta berg Mont Blanc. Chamonix är till

Läs mer

Reserapport Alaska Hallo Bay augusti 2009

Reserapport Alaska Hallo Bay augusti 2009 Reserapport Alaska Hallo Bay augusti 2009 Årets resa till Hallo Bay, Katmai National Park i Alaska bjöd på upplevelser över förväntan. Vi fick vänta en extra dag för att flyga ut till Hallo Bay på grund

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

Yoga, vinterfjäll, skidåkning och stor chans för norrsken

Yoga, vinterfjäll, skidåkning och stor chans för norrsken Yoga, vinterfjäll, skidåkning och stor chans för norrsken 9/3 12/3 2017 Häng med oss i vinter på 4 dagar fyllda med yoga, nypistade längdåknings spår, välsmakande måltider med produkter från lokala mat-hantverkare,

Läs mer

Zanzibar Café & Rökeri

Zanzibar Café & Rökeri 146 Zanzibar Café & Rökeri HITTA HIT: Från Göteborg kör E6 norrut. Ta av väg 168 mot Kungälv/Marstrand/ Ytterby och kör 17 km. I Tjuvkil fortsätt rakt fram tills du ser Café Zanzibar B & Bs plank. et sticker

Läs mer

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen Stöten, med Sälens högsta fallhöjd. Stöten har Sälenfjällens högsta fallhöjd på skidbackarna och erbjuder det bästa du kan tänka dig av vinteraktiviteter.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland konsertbesökarna på Avicii #truetour Tele Arena mars 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN I FÖRSTA HAND

Läs mer

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen Råtjärn Liftgatan Råtjärnsvägen Toppstugevägen 19 natursköna tomter till salu i grönklitt TOMT CA M 2 AREAL UTGÅNGSPRIS 1 1320 300 OOO KR 2 1160 400 OOO KR 3 1480 400 OOO KR 4 1150 650 OOO KR 5 1370 650

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Vinnare! Närmaste gissning och mest antal rätt i tipspromenaden har: Vuxenfrågor 1. Hugo Sandberg, Täby 2. Thomas Granbohm,

Läs mer

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 1. Av vilken anledning är du i XXX? Åretruntboende Sommarboende Semesterboende

Läs mer

Skyddad natur. En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur

Skyddad natur. En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur Skyddad natur En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur Jenny Börlin, Kantar Sifo Lina Lenefors, Professional Management 29 juni 2018 Projektnummer 1539819 Metod och urval -

Läs mer

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen.

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Stöten, med Sälens högsta fallhöjd. Stöten har Sälenfjällens högsta fallhöjd på skidbackarna och erbjuder det bästa du kan tänka dig av vinteraktiviteter.

Läs mer

Läsnyckel. Nils Holgersson

Läsnyckel. Nils Holgersson Läsnyckel Nils Holgersson Efter originalberättelsen av: Selma Lagerlöf Återberättad av: Maria Seidemann Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Ute Thönissen Nils Holgersson är en bearbetad klassiker.

Läs mer

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm.

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm. Vårprogrammet 2008_2 När detta skrivs är det Påsk och snön ligger vit efter en grön och våt vinter. Men frösådderna gror inne i värmen och snart är det barmark igen. Väl mött på nya inspirerande träffar

Läs mer

MIDVINTERFEST Den stora julresan

MIDVINTERFEST Den stora julresan MIDVINTERFEST Den stora julresan Nu är det dags att söka till årets Midvinterfest på Bohusläns museum i Uddevalla! 2015 års tema är Den stora julresan. OBS! Sista ansökningsdag 1 september VAD ÄR MIDVINTERFEST?

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

Samer. Sveriges urbefolkning

Samer. Sveriges urbefolkning Samer Sveriges urbefolkning En liten film om Sapmí: (3:53 min) https://www.youtube.com/watch?v=jm13u5rjcmk För länge sedan levde samer av att jaga vilda djur och av att fiska. Samerna jagade bland annat

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag ALLEMANS Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9 Elevmaterial och kopieringsunderlag 1 Tankar om allemansrätten Tänk efter vad du känner till om allemansrätten och svara på frågan: Vad tänker du på när

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Bara den som vandrar nära marken

Bara den som vandrar nära marken Lilla Birgittavandringen i Fresta Bara den som vandrar nära marken Foto:Magnus Aronsson/IKON I din hand så håller du i ett häfte som kan vara till en hjälp om du vill gå Lilla Birgittavandringen. En pilgrimsvandring

Läs mer

Må bättre på Hennickehammars Herrgård

Må bättre på Hennickehammars Herrgård Må bättre på Hennickehammars Herrgård Hennickehammrs Herrgård väntar på att få välkomna dig! En Värmländsk saga HENNICKEHAMMARS HERRGÅRD är en plats att bli förälskad i. Mjukt inbäddad i den trolska skogen,

Läs mer

Rundresa med bil i Alaska

Rundresa med bil i Alaska Rundresa med bil i Alaska Alaska har allt från djupa skogar och öppna tundror till snöklädda toppar som sträcker sig mot himlen. Även om det finns städer och många bor här känns det totalt öde i landskapet.

Läs mer

En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer.

En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer. En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer. Vilka är vi? Sportfiske Vi är ett Gävleföretag med flerårig erfarenhet inom branschen. Vi producerar värden och upplevelser genom att formge och genomföra event,

Läs mer

Sveriges bästa vandringsleder

Sveriges bästa vandringsleder Reslust Sveriges bästa vandringsleder 4 höjdare och 7 vandringsleder att uppleva! Vandring är en folkrörelse som aldrig stannar. Det är ett perfekt sätt att upptäcka Sverige. Söndag guidar till Sveriges

Läs mer

Tåg i USA - Natur & storstäder

Tåg i USA - Natur & storstäder Tåg i - Natur & storstäder Detta är den perfekta tågresan för naturälskare. Från Denver kommer du till bergstoppar och vackra sjöar i Rocky Mountains National Park. Därefter går tåget genom svindlande

Läs mer

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept!

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du dela med dig av din kunskap? Bli mentor! Coachning och mentorskapsprogram inom rennäringen en modell för kunskapsöverföring mellan generationer.

Läs mer