SVARTHAKEN. Meddelande från Falbygdens Fågelklubb Juli 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVARTHAKEN. Meddelande från Falbygdens Fågelklubb Juli 2011"

Transkript

1 SVARTHAKEN Meddelande från Falbygdens Fågelklubb Juli 2011

2 Program och Kalendarium för Jätteviktigt! Samma gäller som tidigare. Du har två programblad - dels Svarthaken och dels Smultronprogrammet som vi, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet har gjort tillsammans med anledning av skriften Smultronställen på Falbygden som utkom för ett par år sedan. Den text som finns i Smultronprogrammet upprepas inte två gånger utan i Svarthaken står det, mål, tid och ledare och hänvisning till Smultronprogrammet så vi hoppas att du sparat det. I den utgåva av Svarthaken du har i handen är inga aktiviteter som finns i den förra utgåvan ändrade utan att detta anges i texten Exkursionsprogrammet Smultronställen på Falbygden för Alla är resultatet av en idé som fanns redan när vi skrev skriften Smultronställen på Falbygden. Nu realiserar vi detta för andra gången med en lång serie exkursioner till närmål på Falbygden. Exkursionsmålen är av olika slag, här växlar vi mellan fåglar, botanik och kultur, precis som i skriften Smultronställen på Falbygden. För enkelhetens skull kallar vi programmet nedan för Smultronprogrammet kort och gott. Om anmälan behövs framgår detta vid respektive aktivitet, i övrigt har vi ingen anmälan numera. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering (övre delen av Wetterlinsgatan) om inte annat sägs under respektive programpunkt I Smultronprogrammet finns samlingsplatsen angiven för varje aktivitet; endera Fredriksbergskyrkans parkering eller Hästbacken. Ta alltid med fika och kläder efter väder gäller. Om resa sker med privatbilar kan chauffören ta ut arton kronor per mil i reseersättning, som delas av dem som åker i bilen.

3 Hedrande utnämningar. Enligt stadgarna har klubben rätt att utse hedersmedlemmar. Så har skett vid två tillfällen. På 80-talet utsågs först en av klubbens grundare, skogvaktare Julius Nilsson och några år senare Gustav Bertilsson från Floby. Gustav var den som försåg klubben med de billiga plyfaholkar som haft stor betydelse för Falbygdens hålbyggande fågelarter. Därefter har inga hedersmedlemmar utsetts. Saken har helt enkelt inte varit uppe på agendan. Kanske har vi inte tänkt på att möjligheten fanns, kanske har det varit brist på lämpliga kandidater. När saken fördes på tal inom styrelsen för en tid sedan så dök genast med en sorts självklarhet två namn upp. Sven-Olof Gren, skådaren med stort S, guiden och berättaren. Det finns personer som åker till Trandansen mer för att kanske träffa SOG än för att skåda. Gösta Eriksson, fixaren med stort F. Samma bokstav kan ju också stå för fotograf. Vårt örnprojekt, klubbens kanske framgångsrikaste projekt genom tiderna hade det varit möjligt utan Göstas insatser? Knappast troligt. De insatser som dessa två herrar gjort för klubben har de gjort av eget intresse, de har inte varit valda eller utsedda till något. Detta gör att de är synnerligen välförtjänta för den finaste utmärkelsen som Falbygdens fågelklubb kan ge. Möt upp vid Trandansen den 9 augusti för att hedra Sven-Olof och Gösta. Styrelsen/Lennart Studiefrämjandet Vårt studieförbund i alla lägen.

4 Mekelsmäss Nu har det kommit ut, Skördefestmagasinet för i år. Det digra magasin som beskriver allt som händer på Falbygden i höst. Du kan hämta det t ex vid ingången till ICA PA:s. Gör så, det finns mycket att läsa i det. I den långa raden av utställarannonser har Falbygdens Fågelklubb en av de längsta med 18 deltagande konstnärer. Därtill har två, Gösta Eriksson och Jarmo Wiipola anmält sig i efterhand. Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig. Vi kan nog få in någon mer. Är det någon som samlar på något som vi kan visa så hör också av er. För övrigt så kör vi efter invant koncept. Vernissage för föreningens medlemmar på fredag 30 sept. kl Övriga tider, se magasinet. Vi kommer också att behöva personal till allt möjligt som t ex hänga tavlor, sälja holk, pricka av besökare, sälja fika m m. Hör av dig till Lennart Höstprogrammet Viktigt! Här finns alla höstens aktiviteter som fanns i vårprogrammet med ännu en gång. Ändringar kan förekomma så använd endast det nya. Om något är ändrat är det angivet vid respektive aktivitet. Om du inte har kvar Smultronprogrammet kan du höra av dig till Åke på tfn så fixar vi ett nytt. Ängens dag i Kurebo. Lördagen den 6 augusti klockan Se Smultronprogrammet. Naturskyddsföreningen - Ledare Birgitta Halvorsen tfn Vadarkväll vid Trandansen. Tisdagen den 9 augusti mellan klockan och Uppstart för hösten och vi hoppas på en fin kväll med mycket att titta på. Åke finns där som ciceron och vi bjuder på korv om så önskas. För samåkning kan du ringa Åke på tfn Som framgår på annan plats kommer vi att under festliga former utnämna två hedersmedlemmar i föreningen vid detta tillfälle.

5 Sjöängen i Vartofta. Måndagen den 15 augusti klockan Se Smultronprogrammet. Fågelklubben ledare Åke Abrahamsson Månadsmöte vid Ekehagens forntidsby. Tisdagen den 16 augusti klockan Augustimötet har under många år gått i kulturens tecken och vi har besökt många platser i kommunen. Nu är det dags för Ekehagens forntidsby nära Åsarp. För samåkning ring Åke Abrahamsson på telefon Rovfåglar på Falbygden. Söndagen den 28 augusti klockan Bästa tiden för spaning efter rovfåglar. Runt Ålleberg är ett synnerligen lyckat val men det finns fler platser.. Lennart Friggeråker leder. Räkna med att vi är ute fyra timmar. Leta nötkråkor på Mösseberg. Lördagen den 3 september klockan Bra tid för att titta efter nötkråkor. Det flyger från berget och hämtar hasselnötter i hässlena runt om kring. I synnerhet Tunhemskanten och även Hörne mosse brukar vara bra. Anita Ljungström leder och räkna med att vara ute fyra timmar. Anita har tfn Hornborgadagen söndagen den 4 september klockan Den första söndagen i september äger årets stora Hornborgadag rum. Detta har blivit en tradition och vi brukar i samma anda vara med och guida ute på Fågeludden. Fältstationen ordnar med ringmärkning hela dagen. Länsstyrelsen ordnar många aktiviteter för alla åldrar; inte bara nere på Fågeludden utan också uppe vid Heljesgården. Välkomna! Falsterboresa. Fredag den 9 till söndagen den 11 september. Avresa klockan fredag em, hemma söndag kväll. Åke leder resan som vi gör tillsammans med våra vänner i Skövde Fågelklubb. Kostnad runt 1000 kronor - boende och resa tillsammans, exkl. mat. Anmälan gäller, senast tre veckor innan vill vi ha din anmälan. Ring Åke tfn och anmäl dig. Då får du också all information som kan behövas.

6 Offerkällor på Falbygden. Lördagen den 10 september klockan Se smultronprogrammet. Naturskyddsföreningen Ledare Torbjörn Persson. Månadsmöte i klubblokalen. Tisdagen den 20 september klockan Lotta Berg från Varnhem och Norra Lundby är vår gäst denna gång. Det kommer att handla om Nidingens Fågelstation och vad som händer där. Välkomna! Mekelsmäss från den 30 september till den 2 oktober. Se notis ovan om detta förnämliga arrangemang i klubbens program. Ölandsresa den 7 oktober till den 9 oktober. Fredag till söndag. En traditionell Ölandsresa just vid den tid när ön är översvämmad av gäss och spännande sångare från öst. Kostnad omkring 1000-lappen och Åke tar emot anmälan senast tre veckor innan. Åke har tfn Som vanligt åker vi tillsammans med Skövde Fågelklubb. Smultronställen på Falbygden i ord och bild. Bildvisning i Missionskyrkan måndagen den 10 oktober klockan Se smultronprogrammet. Naturskyddsföreningen och Fågelklubben. Inget inträde Bjärsjö skjutfält. Söndagen den 16 oktober klockan Spännande område i vår kommun där få har varit. Vi hoppas få fatt på någon järpe, detta är bästa tiden. Vi är hemma vid middagstid och Christian Johansson leder. Christian har tfn Månadsmöte i klubblokalen tisdagen den 18 oktober klockan Denna gång handlar det om Costa Rica som Per Olof Bengtsson har besökt. Vi får se ett bildprogram från detta förnämliga skådarland i Mellanamerika. Getterön och Morups Tånge. Söndagen den 23 oktober klockan OBS OBS ändrat datum! Resan då vi de flesta gångerna ser alkekungar, för övrigt har vi faktiskt träffat på det mesta i fågelväg från bergtaigasångare till grålira under dessa resor! Åke leder och vi vill ha anmälan fram till kvällen före. Åke har tfn

7 Måndagen den 7 november är det åter dags att njuta av Ingemar Linds underbara naturfilmer. Titta efter annonsering I Falköpings Tidning i anslutning till aktiviteten för besked om lokal - eller på vår hemsida. Studiefrämjandet ansvarar tfn Havsörnssafari. Söndag den 13 november klockan Se Smultronprogrammet. Fågelklubben Åke Abrahamsson leder. Månadsmöte i klubblokalen. Tisdagen den 15.november klockan Hongkong är målet för kvällen. Tore Johansson tar med oss till en annorlunda plats för natur och fågelskådning. Välkomna Nu bör det vara klart med hur det blir med vår stora vinteraktivitet - Örnutfodringen och Örndagarna vid Trandansen. Hänger det på oss är det ingen tvekan, men med tanke på de svårigheter vi hade att ta tag i förra vintern, finns det ingen möjlighetet att ha någon uppfattning om hur det blir kommande vinter. Adventsrally. Söndagen den 4 december klockan Det handlar om tvåmannalag inom Falköpings kommun. Det gäller att få ihop så många arter som möjligt på fyra timmar. Samling i klubblokalen för genomgång efteråt. Christian Johansson och Lennart Friggeråker ansvarar Christian har tfn och Lennart har Luciafika i klubblokalen. Tisdagen den 13 december klockan Vi ordnar ett trevligt Lussefika med någon överraskning. Susanne och Anita ansvarar. Vid det här laget har vi ett nytt program ute men det finns anledning att redan nu slå ett slag för vårt årsmöte som blir den 27 januari Om allt går i lås kommer Claes Astin att svara för programpunkten på årsmötet. Claes Astin har, som ni alla vet, varit en älskad radioröst för oss Skaraborgare under flera årtionden.

8 Bra aktiviteter! Vårens aktiviteter har gått riktigt bra. Många deltagare även i de arrangemang som är lite mer speciella. Smultronprogrammet, som vi gör ihop med Naturskyddsföreningen, har slagit väl ut och det är nog inte otroligt att samarbetet kommer att fortsätta. Eftersom vi har en mycket mer omfattande programverksamhet än Naturskyddsföreningen innebär samarbetet inte att vårt eget programblad upphör det kommer ut precis som vanligt även om vi beslutar oss för att fortsätta med Smultronprogrammet. Däremot kan det innebära att vi breddar programutbudet ytterligare. Framförallt vill vi nå nya deltagare som är sugna på att uppleva Falbygdsnatur. Där är det kanske klenare beställt. Dessutom har vi svårt att skapa intresse för lite mer avlägsna resmål. Bjurbäck, Kinnekulle och liknande lockar på sin höjd ett par bilar. Deltagarna på våra långresor är även de ganska fåtaliga; om inte vi gjorde dem ihop med Skövde Fågelklubb blev det nog inga resor av. Nedan kan du läsa reserapporten från den senaste av våra längre resor den till Skåne i början av juni. Inte illa eller hur! Resan till Skåne i början av juni eller den långa jakten på Odensvalan. Vid niotiden på Kristihimmelsfärdsdagen samlades 13 resedeltagare i Skövde för vidare avfärd mot sydligare nejder. Fyra från Falköping och resterande från Skövde. Eftersom vi gå grund av det faktum att Flygarehelgen låg så sent fick en dag extra så kostade vi på oss att angöra ett par hallandslokaler på nervägen. Färden gick först till Getterön där ytterligare en bil med tre skövdeskådare anslöt. Här var nog det mest minnesvärda en vattenrall som satt i vassen bara någon meter från stigen. Den var omöjlig att se men den bjöd på hela sin repertoar av grymtanden, skrik och kvidanden. Nästa stopp var Halmstads hamnområde. I ett vassparti fick vi fina obsar på ett par skäggmesar, en kärrsångare sjöng och även här grymtade en vattenrall. Ett par överflygande prutgäss noterades också.

9 Vi som kollat Svalan innan resan har ju konstaterat att i Helsingborg har det sedan några dagar sjungit en sydnäktergal. Detta måste ju kollas och efter lite trixande hittades den berömda fågellokalen på Ragnvallsgatan. Vad som däremot inte hittades var näktergalen så efter ett tag beslutade vi oss för att åka ned till hamnen och titta på det pilgrimsfalkspar som häckar där. Ganska snart hittades bolådan och en falk som höll på med flyguppvisning mellan silotornen. Bolådan är försedd med webbkamera och snart kunde vi via medhavd utrustning se ett Hemma-hos-reportage hos familjen Falk. Ännu en teknikens landvinning. Därefter följde ännu ett resultatlöst besök på Ragnvallsgatan. Sydnäktergalen var inte låtvillig, vi gav upp och styrde kosan mot Tollarp där vårt vandrarhem väntade. Nästa dag tidig uppgång för likaledes tidig avfärd till Drakamöllans naturreservat där vi förväntade oss att sommargyllingen skulle hålla flöjtkonsert för oss. Gyllingen var kanske inte riktigt lika morgonpigg som vi tillresta skaraborgare var men innan den/de startade sin konsert så kunde vi lyssna på sjungande rödstjärt och hoande skogsduva. När konserten sedan drog igång så hade en av deltagarna den goda smaken att flöjta från toppen av en bok. En knallgul, flöjtande gylling är mäktigt även på lite avstånd. Ravlunda skjutfält stod sedan på turlistan. En inte alltför ödesdiger felkörning gjorde att vi i en damm kunde notera en rörhöna, smådopping och gyllingsång från skogskanten. Vid det egentliga målet, det vill säga de stora öppna hedområdena som sträcker sig ned mot havet fick vi så ett par timmar för egna upptäckter. De små gröna lövgrodorna som vid tidigare besök visat sig vid en liten damm stod dessvärre inte att finna. Ej heller kunde vi få tag på någon höksångare som var en av de arter som vi hoppats på. Desto bättre gick det med den andra förhoppningsarten fältpiplärkan. Minst 2 exemplar sågs på mycket fint avstånd. Vi fick även höra det gråsparvslika locklätet. I törnbuskar och snår noterades gök, hämpling, näktergal, härmsångare, buskskvätta och ett flertal törnskator. En liten flock om 6 trädlärkor flög bort över heden och längs med strandkanten drog en ängshök förbi. Med jämna mellanrum hördes gyllingen flöjta från den närliggande skogen. Nästa stopp var vid Furuboda folkhögskola i vars park ännu en av Skånes specialiteter står att finna, nämligen gulhämplingen.

10 Flera gula hämplingar sågs och hördes ganska snart bl a med hjälp av ett trevligt skådarpar från Tanum. De hade för övrigt haft en turturduva på gräsmattan utanför sitt vandrarhemsfönster på morgonen. Vi såg dessutom en lärkfalk och några mindre korsnäbbar flög över. På grund av rådande hetta så lades ett besök på en glassbåt i Åhus in på programmet. Framfusiga gråsparvar, kajor och gräsänder kunde där studeras i minsta detalj. Fågelreservatet Äspet i Åhus bjöd väl inte på några större märkvärdigheter. Gravand, större strandpipare och ejder med ungar och några småtärnor som fiskade tappert. Vid Herkulesdammarna var skräntärna sedd tidigare på dagen men av den sågs nu inte en skymt. Vi fick nöja oss med en fin flock svarttärnor som ivrigt låtande fiskade i de båda dammarna. Vi har dom ju i Hornborgasjön men det var verkligen fint att se dem på så fint avstånd vilket inte minst uppskattades av våra fotografer. Det fanns också uppgifter om pungmes vid Herkulesdammarna och när vi nästan var på väg att ge upp så upptäcktes en fågel och sedan som pricken över i även ett bo i ett av de större träden en bit från dammarna. Boet var kanske inte något mästarbygge men det fyllde uppenbarligen sin funktion eftersom minst två ungar kunde ses i boöppningen när det var dags för matning. Värmen var nu ganska påtaglig varför kosan ställdes mot havet och närmare bestämt då Tosteberga hamn. På vägen dit gjorde vi ett nedslag vid Viby storkcenter, en gård med en mycket välsorterad gårdsbutik och två storkbon på taket. Varje bo innehöll tre ungar och en vaktande förälder. Precis när vi kom såg vi en stork som var på inflygning. För övrigt väntade vi förgäves på att någon som skulle komma och mata. Lite märkligt är också att vi inte såg någon stork någon annanstans under resan, åtminstone ingen vit. Vid Tosteberga hamn kunde vi först konstatera att husbilarna numera har en tendens att föröka sig likt Egyptens gräshoppor. Dä ä inte lätt å komma ve. Skräntärnorna lös även här med sin frånvaro så vi fick här hålla tillgodo med den kentska varianten. Några kentingar låg och ruvade på en lite ö en bit ut och andra ägnade sig åt fiske. Vi hade då goda möjligheter att höra deras typiska Kilroy-läte.

11 Tillbaka i Tollarp så intogs en enklare supé på en av byn pizzerior. Efter avslutad måltid så hade Claes A. den goda smaken att läsa ett par dikter av Jönn. Lite äkta falbygdsmål sitter alltid bra speciellt i Skåne. Nästa morgon, lördag steg vi inte upp riktigt lika tidigt. Första målet var hamnen i Simrishamn där återigen husbilarna flockade sig. Fågelmässigt var det ganska tomt så vi fick ägna oss åt fiskskådning. Ett större stim med för oss okända fiskar kunde ses där ån flyter ut i havet. Speciellt en knepig individ fick vår uppmärksamhet eftersom den stod i 45 graders lutning med stjärtfenan ovan vattenytan. Simblåsekatarr kanske. Vi åkte sedan till Hammar för ännu en av Skånes specieliteter, kornsparven. En kornsparv hördes sjunga svagt och efter mycket letande hittades ett ex och så ytterligare en sittandes på ett stängsel. Vid Kåseberga fikade vi och en del besåg Ales stenar och andra ägnade sig åt att titta på växter på strandsluttningen. Fyledalen är ju berömd för sina rovfåglar men tyvärr så blev det inte så mycket av den varan. Många glador naturligtvis och en kungsörn var vad som bjöds. Vid Näsbyholm fanns ett vägmärke som varnade för fasaner på vägen och det var ju en befogad varning. Fasaner överallt. Torde väl vara ungefär samma princip som fisket på Hökensås. Släpp ut dom ena dan och skjut dom nästa. Förutom alla fasaner så såg vi också en fantastiskt fin gammal havsörn och en brun kärrhökhane som under oerhörd mobbning av vipföräldrarna uppenbarligen knep en vipunge. Vi fick nu larm om vitvingade tärnor vid Sjötorps ängar vid Krankesjön. Be begav oss naturligtvis dit och hittade dom nästan genast sittande på ett par stolpar vid strandkanten. De gav sig sedan ut och flög och vi hade då goda möjligheter att studera dessa tjusiga tärnor. Besöket vid Silvåkratornet på andra sidan sjön gav inte så mycket, tre svartsnäppor på en revel och en större hackspett. Vid Vombs ängar kunde vi göra närstudier på ett par gulärlor och en lärkfalk jagade över våra huvuden. Sista dagen inleddes med ännu ett besök på den nu så berömda fågellokalen på Ragnvallsgatan i Helsingborg. Sydnäktergalen hade hörts vid niotiden på lördagsmorgonen så därför borde den väl också köra på söndagen. Så var dock inte fallet. Kanske helgade den vilodagen.

12 Några förstulna näktergalsdrillar hördes men alla var nog inte beredda att sätta ett x i den egna listan. Dock finns den med på exkursionslistan. Vid inre delen av Foteviken på väg ut mot Falsterbo hade sedan ett antal dagar en svart stork hållit till och det var tänkt att exkursionen skulle av slutas med denna celebritet. Först åkte vi till fel sida av viken men efter en del elektronisk guidning så hamnade vi på rätt sida och fick då tämligen omgående se den svarte. Lite värmedaller men ändå en förnämlig observation. Så var då den långa jakten på Odensvalan till ända. Nöjda och belåtna åkte vi ned till Skanör för att tillsammans med badfolk, skärfläckor och småtärnor inta en sista fika. Överhuvudtaget var vi mycket nöjda med resan. Fint väder och mycket fågel. Några reflexioner. Inga vita storkar förutom de i bona. Sjungande rödstjärtar nästan överallt. Förvånansvärt lite fågel i de flesta av sjöarna. Skånska skådare är välkomna hit upp och titta på gråhake, svarthake och svarthalsad. Avslutningsvis vill jag å deltagarna från Falbygdens fågelklubbs vägnar tacka deltagarna från Skövde fågelklubb för mycket trevlig gemenskap under dessa fyra dagar i Skåne. Lennart Friggeråker Namnen på Falbygdens sjöar och dammar. Vår kommun är väl knappast känd för sina många sjöar. Det är väl snarast tvärtom. Vad många saknar är ju närheten till vatten trots att en av vårt lands förnämligaste fågelsjöar ligger till stor del i Falköpings kommun. Faktum är också att håller man till godo med också ganska små sjöar och dammar så finns det numera ganska många att välja på. Genom de ganska förmånliga bidragen för att anlägga dammar i jordbrukslandskapet så dyker det upp nya på löpande band. Åker man en rejäl sväng på Falbygden så är chansen stor att man träffar på någon ny. På enirokartor och Google Earth kan man också leta dammar. Detta har naturligtvis haft betydelse för fågellivet. Gräsand, knipa, sothöna, fiskmås, sångsvan och kanadagås häckar i många av dammarna. Lite mer ovanligt är svarthakedopping och än mer ovanligt gråhakedopping och smådopping.

13 Just svarthaken och gråhaken är årets riksinventeringsarter så det är extra viktigt att rapportera alla observationer av dessa. Ser man någon av dessa arter eller något annat värt att rapportera så är det ju då bra om man kan precisera vilken sjö eller damm obsen gjorts i. Många av de större sjöarna och de gamla dammarna har namn redan på kartorna så då är ju saken klar. Det finns också en del dammar som har vedertagna namn som vi känner till och som är använda sedan lång tid tillbaka. För dem är ju också namnfrågan löst men hur är det med hela raddan av nya dammar där det nu t ex finns svarthakedopping. Ett sådant exempel är dammen i Åsarp utmed vägen mot Smula. Vad heter den? Det kan ju vara så att den har ett namn i folkmun. Kanske finns det en del dammar som har döpts av folket i bygden. Är det någon som har kunskap om detta så hör av er. Har ni bra förslag på namn på nya dammar så hör också av er. En damm som ligger mitt i en by eller helt nära en gård är ju ofta ganska lätt att döpa. En del kan ju få namn som inte riktigt stämmer med detta. Den riktigt fina dammen i Broddetorp som ligger på Uddebergs marker och som anlagts av dess ägare har nu döpts efter torpet som man brukar stanna vid för att obsa, Stenkrogen. Dammen heter tydligen Stenkrogens viltvatten inte som vore mer naturligt Uddebergssjön. Nedan följer ett antal namn på sjöar och dammar i Falköpings kommun som finns på kartor eller är för övrigt gångbara. Kanske har jag glömt några. Hornborgasjön, Sjötorpasjön, Vartoftasjön, Lönnern, Yttern, Lacksjön, Kalvsjön, Rösjön, Skårsjön, Putsasjön, Bjärsjön, Barnasjön, Stenkrogens viltvatten, Mårbysjön, Bergssjön, Pankasjön (Skogssjön), Hulesjön, Vattenpussen, Karbosjön, Valundasjön, Ruddammen (Trävattna), Alebäckasjön, Tovarpasjön, Torrevalladammen, Kaffedammen, Tomtens kalkbruk, Rössberga kalkbruk, Orreholmens kalkbruk och Uddagårdens kalkbruk. I min hemsocken Friggeråker finns sedan gammalt Brukadammen och Svandammarna och nydöpta är Marjarpsdammen, Åsbergadammen, Trampetdammen och Jättenedammen. De fyra sistnämnda har jag självsvåldigt namngett och det kanske är så man får göra. De viktigare dammar som det inte finns något namn eller namnförslag på får vi helt enkelt döpa. Som sagt hör av er med förslag. Lennart friggeraker@spray.se

14 FÖRENINGSINFORMATION Ordförande Åke Abrahamsson Vice ordförande och kassör Lennart Friggeråker Sekreterare Susanne Wieland Övriga Anita Ljungström Jan Johansson Lars-Erik Thim Rolf Mörk Kenneth Mörk Sivan Karlsson Håkan Fridner Arnold Liljegren Medlemsavgift Familjemedlemsskap 150:- Enskild medlem 100:- Ungdom under 16 år 50:- Postgiro Medlemsblad Hans-Åke Abrahamsson Hemsida internet Mari Friberg Rapportmottagare Anita Ljungström Varenbergsgatan 21, Falköping Svalanadministratör Albin Thorsson Adress Klubblokal Hemsida Falbygdens Fågelklubb, c/o Lennart Friggeråker Prästgården Friggeråker Falköping Wetterlinsgatan 23 A Falköping

15 Fler än tio tusen! I år passerar vi tiotusen märkta ungar sedan starten på vårt stora projekt som ju heter Tornfalk Skaraborg. Den större delen av projektet dras av jag själv, Helge Sunden och Peter Lindqvist Vi startade årets tornfalkssäsong den 18 maj och blev klara den 12 juli. Detta är ett medelår med mindre kullar och färre häckningar än de två senaste åren. Den viktigaste faktorn som styr allt vad falkarna gör är maten. Tillgången på basfödan, som är gnagare av olika slag, bestämmer om det skall bli någon häckning det året eller inte. Allt annat, tillexempel boplatser, är sekundärt. Honan kräver försörjning för att hon skall våga satsa. Det innebär att hanen får lov att leverera byten i sådan mängd att hon känner sig trygg inför den långa tid som hon skall försörjas av hanen. Inte bara under hela ruvningen utan även hennes ungar till de är ungefär två veckor gamla. Efter denna tid styckar hon inte bytena längre utan detta får ungarna sköta själva. Nu kommer hennes större storlek väl till pass, det innebär att hon kan jaga på större byten än hanen kan vilket är välbehövligt eftersom en stor kull växande ungar är i stort sett omättliga.//åke

SVARTHAKEN. Meddelande från Falbygdens Fågelklubb December 2011

SVARTHAKEN. Meddelande från Falbygdens Fågelklubb December 2011 SVARTHAKEN Meddelande från Falbygdens Fågelklubb December 2011 Kallelse till Falbygdens Fågelklubbs årsmöte fredagen den 20 januari 2012 klockan 19.00 i Friggeråkers bygdegård Dagordning 1. Mötet öppnas

Läs mer

SVARTHAKEN. MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2013

SVARTHAKEN. MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2013 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2013 Program och Kalendarium för andra halvåret 2013. Att komma ihåg! För att vara rätt utrustad behöver du ha tillgång till båda programbladen, dels

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Program våren 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass

Skövde Fågelklubb. Program våren 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass Skövde Fågelklubb Program våren 2015 Foto: K-O Hvass www.skovdefagelklubb.se Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Banggiro är: 489-7930 Post skickas

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde.

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde. Skövde Fågelklubb Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde. Medlem i klubben blir man genom att för enskilt medlemskap sätta i 150 kr på bankgiro: 489-7930, för familjemedlemskap 200 kr och

Läs mer

SVARTHAKEN MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2010

SVARTHAKEN MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2010 SVARTHAKEN MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2010 Härfågeln som förgyllde hösten. En riktigt pådrag blev det i början av november när en härfågel dök upp i Trädet. Det blev en skön upplevelse

Läs mer

Program hösten 2016 Skövde Fågelklubb

Program hösten 2016 Skövde Fågelklubb Program hösten 2016 Skövde Fågelklubb www.skovdefagelklubb.se Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Bankgiro är: 489-7930 Post skickas till Ordförande

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Program hösten 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass

Skövde Fågelklubb. Program hösten 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass Skövde Fågelklubb Program hösten 2015 www.skovdefagelklubb.se Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Man blir medlem i klubben genom att sätta i 150 kr

Läs mer

Program våren Skövde Fågelklubb

Program våren Skövde Fågelklubb Program våren 2018 Skövde Fågelklubb Skövde Fågelklubb Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde. Vägbeskrivning till klubblokalen från centrum: Obs: Parkering sker vid ICA Kvantum som ligger

Läs mer

SVARTHAKEN. MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2013

SVARTHAKEN. MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2013 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2013 Kallelse till Falbygdens Fågelklubbs årsmöte fredagen den 31 januari 2014 klockan 19.00 i Friggeråkers bygdegård Dagordning 1. Mötet öppnas

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB MARS 2014

MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB MARS 2014 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB MARS 2014 Det har varit bändelkorsnäbbarnas vinter. Aldrig har man väl kunnat se dem så fint som de gångna månaderna. Helt oskygga, man har kunnat komma

Läs mer

Jönköpings fågelklubbs program för 2010

Jönköpings fågelklubbs program för 2010 PROGRAM 2010 Jönköpings fågelklubbs program för 2010 Detta program gäller för Jönköpings fågelklubbs aktiviteter under året 2010. Om man vill delta i någon aktivitet är det viktigt att man någon dag innan

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2013 Blåsippor i Mössebergsparken Onsdag 20 mars 17.30 Samling Kurortens parkering (till höger) Vandring i Mössebergsparken, kommunekolog Carin Fransson

Läs mer

Skövde Fågelklubb Program våren 2016

Skövde Fågelklubb Program våren 2016 Skövde Fågelklubb Program våren 2016 Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Post skickas till Ordförande! Medlemsskap kostar 150 kr, för de under 16 år;

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse 2018

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse 2018 Skövde Fågelklubb Medlem i klubben blir man genom att för enskilt medlemskap sätta i 150 kr på bankgiro: 489-7930, för familjemedlemskap 200 kr och för barn under 16 år, 75 kr. Från och med hösten 2018

Läs mer

Klassiska fågelsjöar 2018 Fredag 13 april kl 8:00 till söndag 15 april till ca kl 20:00

Klassiska fågelsjöar 2018 Fredag 13 april kl 8:00 till söndag 15 april till ca kl 20:00 Klassiska fågelsjöar 2018 Fredag 13 april kl 8:00 till söndag 15 april till ca kl 20:00 Deltagare: Lars Magnusson (ledare och chaufför) Monica Ahlberg, Wouter Entbrouxk, Klas Reimers, Ragnhild Stamsäter,

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB DECENBER 2015. Ringtrast i Torbjörntorp sistlidna oktober. Foto Rolf Andersson

MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB DECENBER 2015. Ringtrast i Torbjörntorp sistlidna oktober. Foto Rolf Andersson SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB DECENBER 2015 Ringtrast i Torbjörntorp sistlidna oktober. Foto Rolf Andersson Under ett par oktoberveckor fanns det tusentals trastar i markerna häromkring.

Läs mer

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB DECEMBER 2014. Sidensvansar. Karl-Axel Axelsson är konstnären bakom omslaget denna gång.

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB DECEMBER 2014. Sidensvansar. Karl-Axel Axelsson är konstnären bakom omslaget denna gång. SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB DECEMBER 2014 Sidensvansar. Karl-Axel Axelsson är konstnären bakom omslaget denna gång. Kallelse till Falbygdens Fågelklubbs årsmöte fredagen den 30 januari

Läs mer

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI Rosenfink. Foto Lennart Ljuhs

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI Rosenfink. Foto Lennart Ljuhs SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI 2017 Rosenfink. Foto Lennart Ljuhs Sedan sist.. Mycket händer under några vårmånader. Tranorna har kommit och gått och alla markens fåglar från sydliga

Läs mer

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Om resan Vi reste med minibuss från Mörby centrum på fredagsmorgonen. På vägen mot Skåne stopp för skådning och fika vid Sättunaviken och Hyltena. Väl i Skåne prioriterades

Läs mer

Informationsblad för medlemmarna i Lidköpings Fågelklubb Nummer 1 år 2001. Förenings information

Informationsblad för medlemmarna i Lidköpings Fågelklubb Nummer 1 år 2001. Förenings information UVEN Informationsblad för medlemmarna i Lidköpings Fågelklubb Nummer 1 år 2001 FÖRENINGS INFORMATION 1 FÖRENINGS FUNKTIONÄRER 2 VERKSAMHETSRAPPORT 2000 2 KORTA NOTERINGAR 3 JUBILEUMSFEST 3 PROGRAM 2001

Läs mer

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Mars 2010

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Mars 2010 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Mars 2010 Program och Kalendarium för våren och försommaren 2010. Jätteviktigt! Med detta utskick får du två programblad. Dels Svarthaken och dels Smultronprogrammet

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Reserapport, Norra Bohuslän

Reserapport, Norra Bohuslän Reserapport, Norra Bohuslän Från torsdagen den 28/10 till söndagen den 1/11 genomförde StOF en exkursion till norra Bohuslän med Hasse Nordin och P-G Laren som reseledare. Förhoppningarna var att vi skulle

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb

PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb PROGRAM 2011 Jönköpings Fågelklubb Jönköpingsfågelklubbs program för 2011 Detta program gäller för Jönköpings fågelklubbs aktiviteter under året 2011. Om man vill delta i någon aktivitet är det viktigt

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Text: Torbjörn Winqvist Foto: Peter Berglin och Torbjörn Om resan Vi for med en minibuss och en personbil från Liljeholmen på torsdagen

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

på Falbygden 2005 Ett projekt av Falbygdens Fågelklubb under ledning av Lennart Sundh

på Falbygden 2005 Ett projekt av Falbygdens Fågelklubb under ledning av Lennart Sundh STORSPOV på Falbygden 2005 Ett projekt av Falbygdens Fågelklubb under ledning av Lennart Sundh 1 STORSPOV på Falbygden 2005 Under 2005 har en av Falbygdens främsta karaktärsfåglar i odlingslandskapet,

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Styrelse i Jönköpings Fågelklubb

Styrelse i Jönköpings Fågelklubb Program 2016 Tidskrift utgiven av: Jönköpings Fågelklubb Lyckås 15, 561 92 Huskvarna Hemsida: www.jonkopingsfagelklubb.se Styrelse i Jönköpings Fågelklubb Ordförande: Leif Jansson, tel. 070-625 80 43 e-post

Läs mer

Smultronställen på Falbygden för alla

Smultronställen på Falbygden för alla Följ med till Smultronställen på Falbygden för alla Mössebergsparken Söndag 28 mars 09.00 Samling på vandrarhemmets parkering på Lidgatan. Kultur och natur i Kurortens park. De första blåsipporna tittar

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2011 Djupadalen i Karleby Lördag 2 april 09.00 Djupadalsbäcken, som rinner upp vid Hokällan, har skurit en djup dalgång genom skiffer- och sandstenslager.

Läs mer

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Foto: Kent-Ove Hvass. Tranans dag. 5 års jubilerar. 26-29 mars 2015. Trandansen vid Hornborgasjön

Foto: Kent-Ove Hvass. Tranans dag. 5 års jubilerar. 26-29 mars 2015. Trandansen vid Hornborgasjön Foto: Kent-Ove Hvass Tranans dag 5 års jubilerar 26-29 mars 2015 Trandansen vid Hornborgasjön Torsdag 26 mars Trandansen 10-17 Vid väg 184 (Falköping Skara) Fullt med aktiviteter kring tranor och andra

Läs mer

STYRELSEN. Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12

STYRELSEN. Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12 1 STYRELSEN Viggen Tele,mail Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12 Vice ordförande Åsa Lundvall 08-580 172 55 asa.lundvall@comhem.se Kassör & Lägeransvarig Katarina Ejergård 08-87 85 87 ninaejergard@hotmail.com

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2014 Ansvarig utgivare Birgitta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Hallandsresan november

Hallandsresan november Hallandsresan 2013 8-10 november Tärnan on tour Halland 8-10 november 2013 Tärnan on tour Efter flera års uppehåll i flerdagsresandet kände vi, Karin Lindström och Susanne Stilling, att det vore kul att

Läs mer

Torsdagen den 23 maj. Strandskata.

Torsdagen den 23 maj. Strandskata. Skåne Torsdag 23 söndag 26 maj 2013 Reseledare: Hans-Georg Wallentinus Deltagare: Monica Ahlberg, Gunilla, Lundborg, Monika Svensson och Sonia Wallentinus Fotografer: Monica Ahlberg och Gunilla Lundborg

Läs mer

Text och foto: Hans Falklind/N

Text och foto: Hans Falklind/N Text och foto: Hans Falklind/N Boet byggdes ständigt på under häckningen. GRUS Fåglar i Västergötland 1-2014 Livet i en talltopp Fågelfotografen Hans Falklind följer en fiskgjusefamilj under en hel säsong

Läs mer

OMSLAG Framsida och baksida Hornuggla, foto: Jörgen Toivanen

OMSLAG Framsida och baksida Hornuggla, foto: Jörgen Toivanen INNEHÅLLSFÖRTECKNING ORDFÖRANDE HAR ORDET...3 GÄVLE FÅGELKLUBB...4 FÖRSÄLJNING AV KLUBBPRYLAR...4 STYRELSEN...5 HEMSIDA...5 ADRESSÄNDRINGAR...5 MEDLEMSKAP...5 GÄVLE FÅGELKLUBB ÅKER TILL FALSTERBO...6 HOLKPROJEKTET...7

Läs mer

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB december 2008

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB december 2008 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB december 2008 Kallelse till Falbygdens Fågelklubbs årsmöte fredagen den 30 januari 2009 klockan 19.00 i Friggeråkers bygdegård Dagordning 1. Mötet öppnas

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Värdparet in Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Musikintro Sture är hemma, trollampa, hattmajor m.m bemannas av skådespelare

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Nytt från Blekinge spelmansförbund

Nytt från Blekinge spelmansförbund Nytt från Blekinge spelmansförbund Juli 2015 Rapport från SSRs årsmöte Skånes spelmansförbund stod som värdar för årets årsmöte inom SSR. Mötet hölls på Sundsgården i Helsingborg. Det enda som var utöver

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km. Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm. Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god

Läs mer

SVARTHAKEN. Meddelande från Falbygdens Fågelklubb Mars 2012

SVARTHAKEN. Meddelande från Falbygdens Fågelklubb Mars 2012 SVARTHAKEN Meddelande från Falbygdens Fågelklubb Mars 2012 Program och Kalendarium för 2012. Jätteviktigt! Med detta utskick får du två programblad. Dels Svarthaken och dels Smultronprogrammet som vi,

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2015 Mössebergsparken i fager blomningstid torsdagen den 9 april klockan 18.30 Samling på Vandrarhemmets parkering. En fin vårkväll vid denna tid lyser

Läs mer

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Mars 2008

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Mars 2008 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Mars 2008 Program för Våren 2008. Ugglelyssning den 25 mars. Samling klockan 18.00. Som sker tillsammans med SNF. Detta är säsongens andra ugglelyssning.

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret 2018-2019 Att tänka på inför utflykter: Medtag fika om inget annat anges. Ha kläder och skor som passar årstiden och vädret och eventuellt något

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2017 Tranans Helg med utställare och allehanda aktiviteter lördagen 1 april och söndagen den 2 april Trandansen Inte minst vill våra föreningar inom naturområdet

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010

Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010 Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010 Jan Gustafsson Flygande grågäss. Sammanfattning Under år 2010 så har området kring Skåraviken studerats för att utröna vilka fåglar

Läs mer

Falsterboresan 5 8 september 2013

Falsterboresan 5 8 september 2013 Falsterboresan 5 8 september 2013 Deltagare Bertil Malmgren, Björn Bergenholtz, Björn Wallentinus, Brita och Lars Svantesson, Calle Ståhlgren, Eva Petersson, Hannu Koho, Jarl Schuberth, Kerstin Nordenadler,

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI 2016

MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI 2016 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI 2016 Thomas Asp är omslagsfotograf denna gång. Bilden visar en av de två dammsnäpporna vid Hornborgasjön sistlidna majmånad. Även en av få egentliga

Läs mer

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011 Hejsan Alla Glada Ådror! Nu är det vår och försommar i ett slag. Syrener, äppelträd och liljekonvaljer står nu i full blom trots att det är en hel månad kvar till skolavslutningar och Ransäter. Det finns

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

SVARTHAKEN. Meddelanden från Falbygdens Fågelklubb Mars 2011

SVARTHAKEN. Meddelanden från Falbygdens Fågelklubb Mars 2011 SVARTHAKEN Meddelanden från Falbygdens Fågelklubb Mars 2011 Program och Kalendarium för 2011. Jätteviktigt! Med detta utskick får du två programblad. Dels Svarthaken och dels Smultronprogrammet som vi,

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI 2014

SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI 2014 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB JULI 2014 Foto Lennart Ljuhs Storspov på Falbygden! På annan plats i denna upplaga av Svarthaken hittar du en lista som visar vad som är känt om bygdens

Läs mer

ISSN 1654-157X LINSLUSEN. Medlemstidning för Karlskrona Fotoklubb. Nr 4 Årgång 21 Vintern 2010

ISSN 1654-157X LINSLUSEN. Medlemstidning för Karlskrona Fotoklubb. Nr 4 Årgång 21 Vintern 2010 ISSN 1654-157X LINSLUSEN Medlemstidning för Karlskrona Fotoklubb Nr 4 Årgång 21 Vintern 2010 Karlskrona Oktober 2010 Foto: Håkan Nilsson Innehållsförteckning Ordföranden har ordet 3 Månadsmöten våren 2011

Läs mer

SVARTHAKEN. MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2009

SVARTHAKEN. MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2009 SVARTHAKEN MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB December 2009 Kallelse till Falbygdens Fågelklubbs årsmöte fredagen den 29 januari 2010 klockan 19.00 i Friggeråkers bygdegård Dagordning 1. Mötet öppnas

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Kungsörnsymposium 2007

Kungsörnsymposium 2007 MAGNUS MARTINSSON Kungsörnsymposium 2007 Kungsörnsymposiet är det 9:e i ordningen och vänder sig till dig som jobbar ideellt eller yrkesmässigt med inventering av och forskning om kungsörn. Gotland har

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Skoterutflykt Ekonomiska föreningens skoterutflykt blir i år lördagen den 20 mars. Färden

Läs mer

SVARTHAKEN. MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2012

SVARTHAKEN. MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2012 SVARTHAKEN MEDDELANDE FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2012 Mekelsmäss Konstnatten 2012 Nu har den kommit, skriften vi har väntat på - Skördefestmagasinet 2012. Som vanligt så har vi en häftig annons med

Läs mer

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Hej! Nu, när vi har mött barnen igen och allt börjar få form och fason i arbetsrutinerna, är det dags att planera framåt. En mötesplats för inspiration:

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO Lund 2009-12-17 Leif Nilsson Ekologihuset 223 62 Lund Leif.nilsson@zooekol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra en mindre vindkraftspark

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars

barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars Det har gått två och en halv vecka sedan sist. Och vi har massor att berätta. Hur barnen ska gå i skolan just nu vet bara våra thailändska kollegor.

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Habo. Vårprogram 2017

Naturskyddsföreningen i Habo. Vårprogram 2017 Naturskyddsföreningen i Habo Vårprogram 2017 Foto Thomas Gunnarsson Årets växt är röd trolldruva och svart trolldruva (Actaea erythrocarpa och Actaea spicata) Ovan bilder är hämtade från Svenska Botaniska

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

www.visitestonia.com

www.visitestonia.com www.visitestonia.com RESAN BÖRJAR Gadgetville är en liten by vid en stillsam plats nära havet. Nästan alla invånarna i byn älskar uppfinningar och att uppfinna saker. Lektionerna i naturvetenskap på skolan

Läs mer

http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se

http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 1(7) (2005-12-31 2006-12-31) http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se Brattvalls jaktskytteklubb c/o Roland Johansson Gullsjöäng 10 911 91 Vännäs Postgiro: 403047-4 2(7) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006 Styrelsen

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Få F F gel å å F gel gel o F F t o o t oto

Få F F gel å å F gel gel o F F t o o t oto ATT se men Inte STöra Text och bilder: HANS FALKLIND/N WWW.FALKNATUR.SE Det är ofta lockande att försöka komma lite, lite närmare när man fotograferar. Och sen lite, lite närmare till. Och bara lite, lite

Läs mer

SVARTHAKEN MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2010

SVARTHAKEN MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2010 SVARTHAKEN MEDDELANDEN FRÅN FALBYGDENS FÅGELKLUBB Juli 2010 Från Ordföranden Så är det dags för ett nytt medlemsblad, något lite senare än utlovat. Sedan sist har mycket hänt som förtjänar att kommenteras.

Läs mer

Medlemsblad höst/vinter 2011

Medlemsblad höst/vinter 2011 Medlemsblad höst/vinter 2011 Välkommen till en höst och vinter med spännande aktiviteter och tävlingar! Ordföranden har ordet Hej! Jag heter Katharina Dahl och är ordförande i Gota Western Riders sedan

Läs mer

MEDLEMSINFORMATION

MEDLEMSINFORMATION MEDLEMSINFORMATION 3 2014 April har varit mer besvärlig än vanligt för alla allergiker, men aprilvädret nu i maj med regn nästan varje dag hoppas jag minskar mängden pollen i luften. Trots mycket pollen

Läs mer