Tapasya loggbok 2005.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tapasya loggbok 2005."

Transkript

1 Tapasya loggbok Måndag Sjösättning Slagsta Marina. Soligt och torrt. Skada av stötta i samband med sjösättning (plast och canvas). Misshandlad universalantenn vid upptagningen hösten Vatten tankas. Genomgång av vitala system, en hel del mindre vitala saker måste åtgärdas innan säsongen kan börja. Hans Borin och Erik Lundqvist ställer upp med hjälp. Seglade från Slagsta ankom Hägerstens båtklubb (HBK) på nocken av andra bryggan från Erik räknat. 220V kopplat och vatten finns på bryggan. Majvor shoppar det nödvändigaste i Axelsberg och jag sätter bl.a. upp popdäckstaket. Till kojs trötta Tisdag Purrning 06.10, solen skiner men det har varit en mycket kall natt. Hans B och Erik L fortsätter att hjälpa till så snart blir det förhoppningsvis ordning på det mesta. Bl.a. ordentlig shopping med Eriks hjälp. Nu finns det mesta ombord igen. Lunch hos Anders A. Till kojs trötta men glada över gjorda jobb Onsdag Purrning 06.30, solen skiner men ännu en kall natt har förflutit. Lunch hos Anders A igen. Joakim med Emelie och Rasmus kommer på besök och vi går och äter tillsammans i Axelsbergs centrum. Trevligt avbrott från allt arbete och kul att få träffa nära och kära. Till kojs rätt nöjda Torsdag Purrning 06.30, något mer moln idag men natten har varit någon grad varmare. Fortfarande uppehållsväder. Lunch hos Anders A, han har bra mat, enkelt och till rätt pris. Kojning strax efter 21. Fredag Något sovmorgon, purrning 07.15, vädret är i stort lika fint som tidigare. Vi tar taxi in till Skärholmens köpcentrum för lite shopping men är tillbaka innan lunch som traditionsenligt intas hos Anders A.

2 Till kojs lika tidigt som alla kvällar. Lördag Valborgsmäss. Idag fick vi sova till 07.45, det tar sig vädret är tyvärr inte lika fint men det är uppehåll. Vi lämnar HBK mitt på dagen för att segla till Jungfruholmarna för att fira Valborg, tillsammans med bl.a. Inger och Leif. Växelvajrar från F/B fungerar åter tillfredsställande och det mesta ser ut att vara funktionsdugligt, Tapasya är seglingsklar för säsongen. Köttsoppalunch ombord innan vi blir bjudna på kaffe hos Inger och Leif Selberg och Valborgsfirandet börjar. Majvor fixar en jättegod skinkpaj till middag som intas gemensamt med övriga på holmen i klubbhuset, därefter tänds brasan. Vi träffar en långseglare, Gunnar Wennergren. Han låg i Las Palmas samma vinter som vi, Världen är liten! Hamnavgift inkl. ström, toa och dusch 120:-/natt. Söndag Efter att ha hälsat ut oss lämnar vi Jungfruholmarna för att åter ta oss till HBK och den traditionsenliga klubblunchen som Anders fixar. Uppehållsväder men inte mycket till sol. Vi kojar tidigt igen för att ta emot Hans B i morgon bittida. för en sista checkup Måndag Purrning Förberedelser för slutfasen vid HBK. Hans B gör en sista koll och justerar (förhoppningsvis) till det bättre. Både Erik och vi har lika problem med GPRS och Blue Tooth, vi kan ibland inte sända e- post. I övrigt fungerar det att surfa och ta emot e-post. Anmälan gjord till Telia Lunch igen hos Anders och Majvor shoppar något lite på ICA i Axelsberg innan vi lägger loss Hammarbyslussen kostar 120 SEK och vi ankommer Wasahamnen efter 6,2 nm (62,9 nm; nm; 2 x 118,2 lit. diesel). Tyvärr upptäcker vi att om bow thrustern bara är påslagen så blir det ändå ett så kraftigt spänningsfall när Onan-generatorn skall startas att den inte vill starta, Hans B underrättas men felet får åtgärdas till hösten. Vi lägger till långskepps med fören mot N och kopplar 16A ström i hamnkuren, tyvärr har det börjat småregna men vi har varmt ombord och mår bara bra. Sätter upp akter popdäckscanvas och får torrt och lä på popdäck. Jag ringer Telia igen därför att de lovat mig ett SMS med uppdateringar som inte kommer (där finns inte heller problemet vilket också denna nya help desk -kvinna upplyser om).

3 Då kommer jag också underfund med att ingen felanmälan blev registrerad idag mitt på dagen, men nu blev det gjort! (Eriks felanmälan sedan i torsdags finns registrerad men är ännu inte svarad på). Hon tar dessutom min e-post adress så att jag kan få instruktioner den vägen. Båda våra felanmälan är nu sammanförda eftersom vi har lika problem få se vad som händer. Middag på lilla Parkkaféet strax bortom Gröna Lund (granne med lilla Hasselbacken). Vi har ännu tur, inget större regn och vinden har ännu inte kommit som de varnat för. Kufiska Norrlänningar, sitter i vårkylan lösande korsord på popdäck men seglingssäsongen har börjat! Tisdag Wasahamnen i ett grådisigt och regnigt tillstånd men vi rullar ur kojen vid 08 i alla fall. Två dygn med ström kostar 160 SEK. Jag har problem med e-post, Blue Tooth 1 och IR, skall köpa en kabel till Ericsson 610 idag. Birgit och Erik kommer och hälsar på i kväll och vi skall äta middag tillsammans och då får förhoppningsvis Erik ordning på grejorna. Men jag borde ha en jobbdator och en "båtdator", det får bli nästa investering. Shopping och lunch inne i centrum och Gamla Stan, vi tar turbåt mellan Grönan Slussen. Vi har tur och det är i stort sett uppehållsväder. Efter nästan 2 timmars strul fungerar det kanske! Men bara med IR och Nokian samt Ericsson och kabel, GPRS via Blue Tooth är än så länge inte att tänka på. Vad det beror på kan vi inte komma underfund med, men om det i övrigt fungerar så får det bli på det viset denna sommar. Sedan söker vi ett bra matställe men många har hunnit stänga men så småningom stannar vi på Cafe Blå Porten och får en bra middag tillsammans. Onsdag Vi kryper ur kojen efter att ha hört väderrapporten Med nervösa händer försöker jag få kontakt med Internet och lyckas inte det första gångerna, datorn stängs och startas gång på gång. Så småningom får jag kontakt, men endast med vanlig GSM fart, men si då fungerar inte SeaClear!! Nu är måttet rågat, jag ringer Erik och vi kommer överens om att jag slussar in igen och kommer tillbaka till HBK. Vi lämnar Wasahamnen och ankommer HBK efter 6, nm (69,1 nm; nm; 2 x 128,6 lit. diesel). Erik och jag åker sedan ock införskaffar en ny dator!! Sedan bär det till att installera Vi får Ericsson kabel (27 kb/sek) och Ericsson GPRS (115 kb/sek) att fungera och sedan laddar vi in/ner en del hemma hos Erik med hjälp av riktigt bredband. Innan kvällen får jag också ordning på Nordea Axess. Nu har vi den saken på det torra, kvar är osäkerheten med SeaClear (som f.n. fungerar! ). 1 enl. Telia måste jag använda smtprelay1.telia.com som utgående server för att GPRS skall fungera tillfredsställande.

4 Till kvällen får vi besök av Odd Fellow brodern Sven Hedman och vi tar en drink tillsammans. Skön avslutning på en jobbig och trist dag. Sven Hedman på besök Torsdag Kristi Himmelsfärdsdag. Vi ligger och drar oss men efter väderrapporten är det dags att stiga upp till ett gråtrist Hägersten. Pratar med Erik i telefonen och vi beslutar att göra ett försök med SeaClear som det nu är utan åtgärd. Jag är inte orolig, vi har navigerat utan dylika hjälpmedel nästan hela livet och vi hittade även till och från Kanarieöarna utan SeaClear Redan vid tiden lyser solen och det ser ut att bli en fin dag så vi lägger lös och seglar till Tallholmen Ankommer Tallis efter 16,2 nm (85,3 nm; nm; 2 x 156,8 lit. diesel). Blir välkomna av flera båtar, känns fint att vara på G, och nu verkar det mesta fungera ombord (ta i trä). Sommarväder! Vi njuter av sommarens första pilsner i solgasset innan vi äter en superb lunch ombord. Allt väl. Efter maten slår jag igång min nya dator och vips så upptäcker den ett trådlöst närverk som jag surfar in på (gratis) och med bredbandshastighet! Nätverket är inte tillgängligt hela tiden, men ofta. Blir tipsad hur jag skall ställa om min Ericsson T610 så att den syns bättre i solljus, displaykontrasten skall ställas på max. Grillkväll all together och en trevlig avslutning med liten drink innan vi dyker ner i båtarna strax efter 21. Tyvärr har det mulnat på något, men kvällen har varit fin. Fredag Vaknar till ett riktigt skapligt väder trots alla dåliga rapporter, efter rapporten är det dags att stiga upp. Vi planerar att segla till Sandhamn under dagen för att drykta bort en dag eller två p.g.a. sydliga vindar kring 8-10 m/sek över Ålands hav vilket skulle ge en hel del sidovind. Lämnar Tallholmen efter att ha betalt 30 SEK för ett dygns ström 10 A (som medlemmar i Nautiska klubben betalar vi ingen övrig hamnavgift) och hälsat ut oss ordentligt. Ankommer Sandhamn efter 20,5 nm (105,8 nm; nm; 2 x 192,5 lit. diesel). Vädret är fortfarande uppehåll och faktiskt rätt skapligt (+11 C), nu hoppas vi bara på ett bra väder i morgon för överseglingen till Mariehamn där hamnkaptenen Rafael Karlsson väntar oss.

5 Sandhamn är troligen den dyraste hamnen att ligga i, 280 SEK per natt trots detta är Sandhamn plus Lökholmen i stort sett knökfullt, vi är stort förvånade så många båtar som är igång denna tidiga vårhelg. Vi shoppar lite bananer och pantar diverse flaskor och är nu förberedda på att segla i finska vatten den närmaste tiden. Vid middagen på Värdshusets bar (undre våningen) träffar vi ett par på väg till Medelhavet, Birgitta & Kurt Andersson, men s/y Elana 2. Kvällen avslutas tyvärr med lite regn, men vi kojar vid Lördag Vaknar till ett gråtrist Sandhamn men förbereder överseglingen trots förutsättningarna. Lämnar Sandhamn (sv tid) och ankommer Mariehamn (fi tid) efter 62,2 nm (168,0 nm; nm; 2 x 292,9 lit diesel) Tyvärr hade vi i slutet av seglatsen tät dimma, vilket inte stör på rumt vatten men det var inget trevligt att möta två stora färjor i det trånga inloppet till hamnen. Nåja det gick bara bra och som vanligt efter tilläggning lättar dimman och solen kommer fram Vi får vår standardplats vid paviljongen anvisad av Rafael och hälsas välkommen av ÅSS. Känns faktiskt nästan som hemma Vår plan var att äta på ÅSS restaurangen men tyvärr var den fullbokad, vilket gjorde att vi beställde maten att serveras ombord service, va? 3 Kvällen blir kall på popdäck och vi måste söka oss in för lite korsordslösning och en nattfösare. Det blir tidigt till kojs, vi har ju missat en timme i tidsförskjutning. Söndag Känns bra att vakna på Åland, nu är vi definitivt på G för denna säsong. Vädret är visserligen under all kritik gråtrist, kallt och dimmigt men oss går det ingen nöd på. Majvor byter sängkläder och jag sorterar upp i instruktionslådan samt går igenom e-post m.m. Vi tar en promenad in till centrum och äter lunch och när vi kommer tillbaka har det mesta ur dimman lättat. Efter en eftermiddagslur gör vi ytterligare en promenad för införskaffande av de svenska kvällstidningarna, sedan blir det en stund i kylan på popdäck. Lite Bullens pilsnerkorv och en smörgås innan vi tappra Norrlänningar återtar popdäck för att lösa färdigt korsorden. Men uj vad vi längtar till sommarens värme 2 Vi träffar också en långseglare vid namn Ola Sandborgh på Värdshuset och sammanför honom med Birgitta och Knut (Ola har övervintrat i Sandhamn med sin båt). Elana får en CD med Tapasyas loggbok från , den kan kanske ge dem en del tips. 3 kanske inget att undra över för i år har kocken Michael Björklund, -97 årets finska kock och -00 årets svenska kock fina titlar lockar mycket folk och här är speciellt god mat numera det kan intygas.

6 Måndag Lika, om inte värre, gråtrist morgon med kraftig dimma. Jag har problem med min telefon och svårigheter att ibland komma ut men det går bra att ringa till mig. Jag hade ett liknande problem ifjol som vi erinrar oss, men hoppas att det blir bättre. Att slå av telefonen och sedan slå på den igen kan hjälpa, vilket det också gör denna gång. Majvor tvättar tre maskiner tvätt (3 x 2 per maskin inkl. torktumlare) och det fungerar bra. Nu klarar vi oss några veckor igen. Mitt på dagen lagom till lunch på ÅSS kommer solen och vi kan äta ute i solväggen för första gången, hoppas det håller i sig. Majvors humör förbättras betydligt. Ett besök på Alko under förmiddagen sedan kommer Clas-Åke Branér på besök för att titta på skarvningen av radarkabeln samt vårt fog horn. Han återkommer efter att ha sökt material. Förhoppningsvis blir det åtgärdat. Tro det eller ej, men linslusen Tor-Björn hamnar i Ålandstidningen och inte nog med bild och uttalande om EU så på motstående omslag hamnar fören av Tapasya i ett annat reportage om en segelskuta som också ligger vid ÅSS. Vi går och shoppar efter eftermiddagsluren, bl.a. hittar vi nya västar, vatten och kåldolmar (en underlig blandning m.a.o. ). Kvällen blir fin och vi njuter i solen på popdäck. Tisdag Att vakna i soligt väder är vi inte bortskämda med men natten har varit kall. Clas-Åke har hittat en ny högtalare som blir fastsatt och kopplad. Vi ämnade ordna radarkabelskarven men lagade fog horn, alltid något. Clas-Åke skall ordna en bra skarvkontakt till radarkabeln tills nästa gång vi kommer till Mariehamn. Efter lunch på ÅSS och eftermiddagsluren gör vi än en gång en shoppingtur. Jag hittar varma skor för utesittarkvällar på popdäck och kvällstidningarna och lite mat införskaffas. Vi kommer inte att starta allt för tidigt i morgon p.g.a. rätt kraftig nordlig vind, men den skall avta så vi kommer kanske iväg under eftermiddagen. Vi sätter upp vindskyddet för popdäck och tar korsorden som vanligt innan vi kojar. Ett kycklinglår har införskaffats för kvällsmålet. Innan vi kojar tas vindskyddet ner. Onsdag Solen orkar nästan fram efter en kall natt, men den nordliga vinden gör att vi har inte bråttom ur kojen, det är lovat avtagande vind till eftermiddagen. Vi tankar vatten och förbereder samt städar upp innan vi gör en promenad till centrum för lunch och en sista shopping. Tillbaka från shoppingen betalar vi hamnavgiften som blir 60 (Rafael prutar ett dygn ). Vi hälsar ut oss med alla övriga vi känner i hamnen och hoppas att vi ses igen i augusti

7 Efter en stunds vila lägger vi så loss och ankommer Degerby, Föglö, efter 20,0 nm (188,4 nm; nm; 2 x 328,1 lit diesel). Vi ligger helt ensamma i hamnen långskepps vid stora bryggan. Ingenting är ännu öppet men ström finns på bryggan vilket kopplas. Solen skiner och den nordliga vinden har mojnat. Vi mår riktigt bra (det enda som kan störa något är färjan som går lite då och då). En riktigt fin korsords -kväll på popdäck och ytterligare en kvällsmacka innan vi kojar vid 23-tiden. Degerby restaurang Torsdag Natten har varit lugn och vinden lyste helt med sig frånvaro, vi vaknar dessutom till strålande solsken kanske blir det sommar i år också Vi äter en superb lunch för 10 per person inkl. mineralvatten. En restaurang som kan reom på färjetrafiken. Vi bjuds på hamnav- kommenderas, hamnen är också skaplig så när giften trots att vi nyttjat ström. Efter lunchen lämnar vi Degerby och ankommer Lappo efter 30,4 nm (218,8 nm; nm; 2 x 384,9 lit diesel). Enda gästande båten igen och allt är stängt i Lappo men strömskåpen på kajen är öppna så vi kopplar ström. Solen skiner och vinden är rätt svag så vi får en fin kväll på popdäck. Lappo blev tyvärr en besvikelse i förhållande till för 11 år sedan. lika ensamma i Lappo Vi kojar strax innan 22 med lite läsning, det blir kanske en sen kväll i morgon Fredag , obs fredag den 13: e Vaknar till solsken med tilltagande nordlig vind upp till 14 m/sek. Nåja vi skall bara segla ca. 8,5 nm idag med tyvärr korsa Skiftet och då får vi fullt ös på os nästan i sidan hoppas att fredagen den trettonde inte skall ställa till det för oss. Någon hamnavgift upptas ännu inte i Lappo vilket vi tackar för. Vi drar upp en hel del bottenslam med propellrarna men djupet räcker till, på bryggan närmare passbåtslänningen finns ingen ström att koppla.

8 Vi lämnar ett öde Lappo och ankommer passbåtskajen på Kvarnholmen efter 8,4 nm (227,2 nm; nm; 2 x 396,7 lit diesel). Där står Ursula och Lennart Hagelstam 4 och väntar. Vi får en bra plats och kan koppla ström från kommunens stolpe, vilket också meddelas de fast boende på holmen. Jättetrevligt att lära känna ett nytt och mer privat tillhåll i denna vackra skärgård. Hagelstams verkar dessutom fantastiskt trevliga, en bekantskap som vi hoppas kommer att hålla ännu många år. Efter en välkomstspilsner ombord på Tapasya blir vi bjudna på en lättare lunch i Hagelstams fina stuga, en kort promenad från båten, och åter inbjudna till fiskmiddag m.m. En middag som slutar fram på morgontimmarna, vi är tillbaka i båten vilka fina nya bekanta! Skepparen fick något mer än brukligt av Bacaus goda droppar men efter något vila blev det bättre ;-) Lördag Vi vaknar till ett strålande fint väder med sol och nästan vindstilla. Hagelstams bjuder på en båttur T/R Iniö där passar Lennart på att tanka vid Björklunds Båtslip och vi bjuder på en lätt lunch strax intill. Jag får en klubbflagga Iniö båtklubb. Efter lite vila på eftermiddagen så tar vi kotletter med tillbehör med oss till Hagelstams stuga för att grilla. Efter maten följer Ursula och Lennart oss till båten för en lite nattfösare. Lennart utanför stugan på Kvarnholmen Två fantastiska dagar med lika fantastiskt väder tillsammans med fantastiska människor. Vår nya bekantskap hoppas vi skall vara ännu många år. En tacksam tanke går till Jerk. Lennart, Majvor och Ursula vid kyrkan på Iniö Söndag Vi vaknar tidigt men försöker sova ännu en stund med tyvärr gnekar en lina och det stör. Ursula och Lennart kommer för att vinka av oss när vi lämnar Kvarnholmen och vi ankommer Nystad efter 28,5 nm (255,7 nm; nm; 2 x 8,0 lit diesel). SeaClears sjökort är tyvärr inte up to date men vi ser förändringarna för farleden, det hade inte varit trevligt att gå sträckan i dimma nu är i alla fall den korrekta sträckningen 4 goda vänner till Jerk Oldenburg.

9 inlagd i vår rutt så förhoppningsvis nästa gång så blir vi inte lika förvånade, men vi kan ju alltid hoppas att det tillkommer nya kort till SeaClear. Vi ringer till Maire och Leif Hautala och de kommer förbi senare under kvällen. Passar oss utmärkt för då får vi vår traditionsenlig siesta. Hamnavgiften i Nystad är för ström och vi ligger i samma hörn som för två år sedan. Leif och Maire En middag och promenerat tillsammans med Maire och Leif innan vi tidigt går till kojs. Enligt rapporten skall det regna i natt men vindvarning slutar med Skärgårdshavet så vi kan förhoppningsvis segla till Räfsö i morgon. Måndag Efter att ha sovit riktigt gott rullar vi ur kojen till strålande solsken och nästan ingen vind. Nu kan man lura sig stort därför att hamnen är så väl skyddad och dimman kan ligga ute till havs vi får hoppas på det bästa. Lämnade Nystad och ankom Räfsö efter 60,9 nm (316,6 nm; nm; 2 x 552,1 lit diesel). Svag NE vind men rätt kraftig sydlig dyning vilket gjorde att Tapasya skruvat sig fram längs vår rutt. Något lite regn mest hela dagen och det varnas för SW kuling till natten Nåja Timo Wallin ringde sin bror Joni som sköter hamnen i Räfsö och vi får koppla ström 5 trots att hamnen inte öppnar för sommaren förrän på fredag denna vecka. Bättre plats än så kunde vi inte få. Vi tar på regnkläder för att gå upp i byn för att handla lite färsk mat men då kommer Timo och han tar oss till affären i den by där han bor 6 och han visar oss en fantastisk herrgård som han håller på att renovera upp (inkl. alla byggnader). Timo hinner med detta trots att han skall åka till Sverige och Stockholm i kväll för att sedan åka till Helsingborg och sin ryska ubåt som skall igång för sommarens visningar. Men vi tänkte även göra en promenad upp till Räfsö by för motionens skull men si det ville inte regnet. Det blir Majvors goda löksoppa ombord i stället innan vi kojar. Dessutom har det nu (18.30) blivit tät dimma därför att vinden helt stannat av lugnet före stormen brukar vi ju säga 5 10 som räcker även om vi stannar två nätter säger Jouni Wallin. 6 Ahlainen

10 Vi gör en promenad in till byn och shoppar lite extra för att göra lunch ombord och likaså kvällsmål. Dessutom kan det vara bra med lite enkla saker att värma under färden i mor- Återigen, linslusen Tor-Björn slår till det görs ett reportage om hamnen här på Räfsö och skeppare och båt hamnar i tidningen (igen ) 7. Väderrapporten omtalar ett väder och en vind som vi inte kommer att gilla varför vi troligen blir kvar här på Räfsö så promenaden kan kanske tas under morgondagen. Trist om vi måste stanna för vi är helt ensamma och hamnen är som sagt ännu inte öppen. Tisdag Vaknar spända på väderutvecklingen vid 07-tiden. Usch, usch det ser inte bra ut och rapporten vittnar om värre. Det regnar och är dimma och det skall bli 16 m/sek SW vind innan lunch, men sedan skall det avta och innan kvällen skall det vara riktigt skapligt (lovar de, men de brukar inte alltid hålla sig till sanningen ) vart sedan dimman har sin gång vet man aldrig och syd sydvästlig vind lägger sig inte på direkten. Skulle också misstänka att dimman kommer åter till kvällen om den nu alls lättar under dagen. Nåja till lunch beslutar vi att bli kvar tills i morgon och då försöka segla hela vägen till Vasa. En arbetsdag på ca. 12 timmar, men med förhoppningsvis bättre väder. 7 Finland håller på att veta vilken båt Tapasya är, Nystads tidning hade ett större reportage om oss och båten 2003 när vi besökte den hamnen förra gången.

11 gon. Fy vad kallt det blåser under promenaden men vi hade tur och slapp regn, alltid något att glädjas åt. Dimman verkar också dra bort, vilket bådar gott. Under eftermiddagen klarnar det upp och vinden mojnar något. Vi gör då en långpromenad till Räfsö kyrka och vidare ut mot öppet vatten. Huj vilka vågor, vi konstaterar snabbt att vårt beslut att stanna var klart riktigt. Nu ser vi bara fram emot att morgondagen blir bättre. Vi ringer till Stina och Lars Lindeman i Vasa för att förbereda en plats när vi förhoppningsvis ankommer (trötta). De kommer säkert ner så att vi hinner träffa dem en kort stund. Restaurangen i Paviljongen 8 har öppnat och det ser vi fram emot. Dagen slutar på popdäck med ett korsord, solen skiner och vinden mojnar, klockan är nu Vi kryper tidigare än vanligt till kojs, klockan är bara strax efter vi struket flagg. Onsdag Vi, läs jag, vaknar redan och vi är ur kojen innan klockan ringer Solen är på väg upp och vinden verkar ha lagt sig rätt bra. Vi hoppas på en bra seglats. Lämnar Räfsö och ankommer Vasa efter 108,7 nm ( 425,3 nm; nm; 2 x 724,4 lit diesel). Vädret och havet har varit förvånansvärt fint idag så vårt beslut att stanna igår var helt rätt. Stina och Lars Lindeman kommer ner till hamnen och vi får sällskap en stund. Trevligt att träffa gamla bekanta, vi sågs första gången 1986 på Höga Kusten 9. Vi försöker att komma till kojs så tidigt det bara går men klockan närmar sig tyvärr 23 innan lampan släcks. Stina och Lars Lindeman Torsdag Vi sover ut en aning innan vi förbereder att segla till Jakobstad. Jag kollar dieselmängden och ser ingen nivå i nivårören på tankarna, vilket gör mig brydd. Vi beslutar att tanka 300 lit diesel (brännolja) strax intill i motorbåtsklubben innan vi börjar seglatsen norrut. Eddie Hagen har organiserat en tankbil i Jakobstad så vi tankar resten där. Lämnar segelsällskapet för tankningen och lämnar Vasa efter tankning Vi ankom Jakobstad efter 62,5 nm (487,8 nm; nm; 2 x 834,2 lit diesel). 8 Svenska segelföreningen som fyllde 125 år 2003 när vi sist var där. 9 då hade Lindemans en blå s/y Blue Lady men numera en röd Albin Ballad s/y Babette. Sonen Jonas tävlar i Finlands elit med segling

12 Under seglatsen ser vi flera ställen med strandad havsis, det märks att vi seglar norrut Vår bekant Svante Lindvall på s/y Mira kommer och möter oss när vi lägger till vid Pavis. Man känner sig nästan som hemma. Vädret har varit toppen hela dagen, men framför allt när vi närmade oss Jakobstad. Solen sken och havet var helt spegelblankt. Men på kvällskvisten vid Pavis kommer lite regn och dimman vältrar in Efter en god abborrmiddag på Pavis kryper vi till kojs rätt tidigt efter ett par arbetsamma seglatser. Vi känner oss nöjda och allt väl ombord. Fredag Vi vaknar redan strax efter 06 men ligger och drar oss men innan 07 är vi i full gång. Majvor dammsuger hela båten och jag skriver logg bl.a. samt betalar en del räkningar via cyberrymden. Vi flyttar in till kajen för att tanka liter diesel ryms, snacka om nästan torrt i tankarna om jag inte skulle ha haft tankat i Vasa vi är tillbaka på plats vid bryggnocken Det skulle innebära att hon tagit 4,37 liter per sjömil, vilket måste vara åt pipan för mycket. Över 4 liter per sjömil har aldrig hänt och till Madeira och Kanarieöarna var det under 3 liter per sjömil Direkt efter att vi åter är förtöjda kommer Eddie och tittar till oss samt skjutsar oss till Pris- ombord 14.15, nu smakar en pilsner ma för shopping av mat och dryck. Allt åter gott! Solen skiner men det blåser liten kuling S-SW vind så det känns skönt att ligga fast förtöjd och dessutom fullbunkrad, nu kan vi bara njuta resten av helgen Stöter ihop med Håkan Beck på bryggan, han var på väg till sin stuga över helgen. Sjösättning vid SSJ och bl.a. s/y Mira med Svante L går i vattnet. Solen värmer men fy vad kallt det är i blåsten. Svante svajar i en annorlunda båtmansstol hängande i kranen. Ytterligare en superbt god middag på Pavis innan vid kojar vid 22-tiden. Enligt utsago har Pavis Jakobstads godaste mat för närvarande. Jag blir tvungen till en kalsongomläggning mitt i natten p.g.a. att vinden vrider och en av akterlinorna börjar kneka helt förfärligt men sedan somnar vi om och sover gott igen. Svante i "flygande fläng"

13 Lördag Vaknar utvilade men tyvärr lyser solen med sin frånvaro och vinden blåser kallt. Vi tar en promenad in till centrum för att söka Fisherman s friend och med många försök lyckas vi. Vi köper också lite blommor till Sandells 10, som kommer 14-tiden och hämtar oss till Pörkenäs för lite mat. Ett kort besök av Kuni och Eddie innan vi blir hämtade, de kommer i morgon och hämtar för lite mat, vi har matglada vänner här i Jakobstad Tyvärr blåser det kulingvindar från syd ( sydväst) och det blåser kallt (13.30), men vi har uppehåll och solen tittar t.o.m. fram ibland. Vi får 2 kg fruset kebabkött (i 100 grams påsar) och två flaskor dressing av båtgrannen Janne Sundqvist. Trevligt med fina båtgrannar. Tyvärr verkar det inte bli någon träff med Maj-Britt och Gunnar Öst, för Gunnar har till- talkoarbete på Tor-Eriks stuga. Men vi sammans med Bruno N åkt till Mariehamn för lite har förhoppningsvis bättre lycka nästa gång. Just när Björn kommer och hämtar oss dyker Kaj Beck upp och kommer ombord för att hälsa. Det har blivit många bekanta genom åren. Efter en fin eftermiddagssupé på Pörkenäs är vi åter ombord strax före 18. Under eftermiddagen ringer Svante Öhlund och meddelar att han anlitats för utprickningen längst den Norrländska kusten med början redan till veckan och m.a.o. är han inte hemma på Storön när vi tänkt vara där. Majvor samt Marianne och Björn Sandell på deras terrass underbart vackert belägen vid Bottenvikens strand Synd men naturligtvis skönt att vi får utprickningen gjord, kanske redan innan vi kommer seglande i de vattnen. Det innebär att vi kortar av våra planer 11 och skippar Kemi och Storön och seglar direkt från Karlö till Klubbviken utanför Luleå. Det kan bli Kemi till Klubbviken, vi får väl se. Vi kommer lite tidigare till Kattisholmen än planerat men det är inget vi sörjer över, synd bara att missa Ann-Margret och Svante, men det får bli en annan gång. Kvällen avslutas med lite korsord och en nattfösare på popdäck med två SSJ:are 12, men vi är till kojs innan och vinden har mojnat så vi får förhoppningsvis en ostörd nattsömn. Majvor slag av funktionsknappen innan hon hittade kojen men det var mest bara gulligt, inga kantigheter alls. Vi skulle ju slappa och ha roligt så det var planerat kan man säga. 10 Marianne och Björn har bott många år i Skellefteå där vi lärde känna dem, Björn och jag har bl.a. jobbat i styrelsen för Jacobstads Wapens vänner 11 vi har ännu inte sett hur många dygn vi kommer att vara inblåsta ;-) 12 Janne Sundqvist och Harry Helantie

14 Söndag Vi vaknar till solsken men med dryga kulingvindar från S SW. Vi kan faktiskt inte säga att vi är inblåsta i Jakobstad för vi har frivilligt valt att stanna till här några dagar. Efter att da legat och dragit oss och dusch blir det en efterlängtad frukost. Vi fördriver tiden med småsaker som bör göras men inte prioriterats tidigare. Vid 14-tiden kommer Eddie efter oss för mat hemma hos dem. Det skall regna en hel del i morgon varför vi kommer att bli kvar här tills på tisdag och då blir det ytterligare shopping under måndagen. Förmiddagen fram till att Eddie kommer och hämtar oss tillbringas i huvudsak på popdäck med ett korsord. Riktigt skönt i solen men fy vad det blåser kallt. Vi äter god mat på Alholmsgatan och åker sedan till deras stuga för kaffe, åter ombord vid tiden. Solen skiner fortfarande och vinden har vridit mot W och mojnat något. Kvällen avslutas som brukligt med korsord på popdäck och vi dra oss in i båten vad för att avsluta en fin dag i Jakobstad. Måndag Vi vaknar faktiskt till solsken och rätt svag vind, men nog ser det regnigt ut så det kanske kommer något senare under dagen. Strax före 10 kommer Dage Ohlin 13 på ett kort besök. Vi blir erbjudna att få bilskjuts t/r centrum om vi vill shoppa något men vi avstår eftersom Eddie kommer på eftermiddagen med samma erbjudande. Det mulnar på så regnat kommer säkert under dagen och dessutom har de varnat för åska men vinden håller sig på m/sek S vilket känna rätt bra efter några dagar med kuling- vindar. Jag torrnavigerar och kommer underfund om att jag blandat ihop namn på en hamn på Karlö och en invid Uleåborg på fastlandet. Vi har önskemålet att besöka Karlö och hoppas idag få fram den information som behövs att navigera mellan sanddynerna i norra Finlands skärgård. Vi äter lunch på Pavis och därefter kommer Kuni och Eddie och hämtar oss för en tripp till centrum. Regnet har ännu (12.30) inte kommit men det hänger i luften så vi tar med regnjackor till centrum. Vid 14-tiden är vi åter ombord, tyvärr utan nyare sjökort men Eddie skall ringa till Karlö och kolla infartens djup så det skall nog ordna sig. Eddie och Kuni Hagen i deras fina stuga 13 Mona fyller 65 år i morgon 24/5, vi sänder våra gratulationer

15 Vi kommer farm till att det måste vara ett tryckfel i sjökortet, lotsarna på Karlö meddelar att det är minst 3 m och vi hälsas välkommen dit. Skall bli intressant att se. Maj-Britt Öst och Sirkka N kommer förbi för ett kort besök och kvällen avslutas med att Jan Backlund från Jakobstads gamla båtvarv kommer förbi med sin nya sambo Karin för en kvällspilsner. Kul med så många gamla bekanta och kul att knyta nya bekantskaper. Karin och Jan, Jan har jag känt sedan han tog över Jakobstads gamla båtvarv efter Nisse Under kvällen får jag också en del finska skannade sjökort (m.m. intressant) av Janne Sundqvist som jag så småningom kommer att knyta till SeaClear. Tisdag Vi vaknar faktiskt i god tid trots att det blev lite senare än vanligt. Jag avslutar lite datajobb och skriver en del e-post innan vi kastar loss (ringer till Kuni och Eddie och tackar ut oss). Vi ankommer Mustakari 14 i Gamla Karleby efter någon mindre felnavigering för att till slut i åskregnet hitta in till segelpaviljongen, till sist ligger vi på paradplats nedan- allt är väl ombord. Vi blir mottagna av en av för den vackra paviljongen. Ström kopplas och kamraterna 15 som vi 1997 firade Midsommar med ute på Grillskär. De lovar SW 14 m/sek och åskbyar under morgondagen vilket gör att vi får förbereda oss på en extra dag på Mustakari. Majvor, Jouko och Merja Jouko och Merja Savela 16 kommer på besök och vi får en pilsner tillsammans. Än en gång trevligt att träffa gamla vänner, det var 1979 vi träffades första gången i Jakobstad Vi får en vacker segelbåt tillverkad i blyinfattat glas som Merja själv tillverkad, ett vackert minne att hänga på Kattisholmen. Hamnavgiften på Mustakari är 9 per natt inkl. ström (man kan få dra rätt lång kabel om man förtöjer på felaktigt ställe). 14 observera att man skall segla noggrant på enslinjen in till Mustakari, det finns massor med grunda sandbankar som man kan fastna på 15 Micka (med den vackra träsegelbåten, som -97 fick tvillingar i familjen 16 Vi fick en fantastisk prydnad att hänga i fönstret tillverkad av glas och av Merja själv, ett konstverk som kommer att pryda sin plats på Kattisholmen

16 Onsdag En ny dag med strålande väder, sol och spegelblankt hav. Vad mer kan man önska sig. Vi lämnar Mustakari och styr mot Keskuskari (Kalajoki). Strax före 12 hovrar en militärhelikopter bredvid Tapasya och strax därpå ropar skjutledningen upp på VHF och jag får lite på pälsen för att utan tillstånd vara inom skjutområde men beviljas tillstånd att fortsätta. En upplevelse rikare Efter 33,8 nm ankommer vi Keskuskari (Maakalla vessibussis kaj 17 ) kl (67,9 nm; nm; 2 x 103,4 lit diesel). Kajen är rätt skamfilad med en hel del spikar och bultar som sticker ut men det ordnade sig utan punktering av fendrar (ännu ). Infarten var ännu inte utprickad för sommaren men ens på land hjälpte oss. Infarten var också rätt hårt igensandad men vi flöt in i hamnbassängen. Solen skiner och havet har varit helt fantastiskt hela vägen. Men det ser ut att bli regn(-skurar) till kvällen. Det finns fler stora hotell här utefter den fina sandstranden, inte bara gamla Rantakalla, men tyvärr finns ingen promenadväg utan det blir en hemsk omväg att promenera till något av hotellen för en matbit. Det får bli kåldolmar ombord Efter den underbara middagen ombord blir det en kvällsdrink på popdäck innan vi kojar. Lena och Mats Granström ringde och meddelade att söndagskväll i Luleå skulle sitta bra att mönstra ombord. Vi har planer på att tillsammans spendera en kväll/natt på Kallaxön innan vi seglar till Trundön och deras stuga. Alla planer är preliminära, som alltid på havet. Lagom när fingrarna kallnat så att korsordslösningen blir svår börjar det regna och vinden tilltar från SW så vi drar oss in i den varma båten för att strax gå till kojs och klockan är bara lite över 21 Torsdag Nattsömnen har varit god och klockan ställd på 06 men vi rullade ur kojen redan 05. Solen verkar komma även idag men det blåser något S vind, hoppas att det inte blir besvärligt. Marjaniemi ftr invid hamnen Tjosan väderrapporten på VHF lovar 18 m/s SW vind jag ropar upp Turko Radio för att närmare höra rapporten. Det är ökande hela dagen och vi vill inte bli kvar så vi snabbar oss och lägger loss från Keskuskari. 17 vi har tillstånd från skepparen Pekka Rahja att ligga här och även få ström.

17 Radio Vega väderrapport lovar SW 4-8 m/s på förmiddagen, 9-13 m/s på eftermiddagen och m/s till kvällen. VHF rapporten har lite högre siffror och strax när vi ankommit Marjaniemi på Karlö så varnas det för 19 m/s SW vind till natten. Vi har haft tur och ankom Marjaniemi efter 54,0 nm (121,9 nm; nm; 2 x 201,3 lit diesel). Solen har också lyst hela dagen och sikten har varit god men uhj vad det gungar i kroppen, det har surfat rätt betydligt hela vägen. Klockan hade vi +5,2 C men sol och ca 4-5 m/s men vinden tilltar allt eftersom och vi har 7-8 m/s SW när vi kommer i hamn. Jag rekognoserar i hamnen lite efter att vi förtöjt enligt boken och får reda på att 0,8 km utefter stranden på en plankväg finns en campingplats där det finns ett matställe. Vi gör genast en promenad och får oss lite i magen, trevlig värd och ett rätt skapligt ställe. Blir vi kvar (vilket är mest troligt) så finns det i alla fall något att göra. Men det kan gå att ta en taxi in till centrum av Karlö där själva byn finns. Nåja vi tar en stund i taget nu blir det eftermiddagsvila. Det här med busväder är en skojig situation, först blir det lugnet före stormen sedan kommer det. Men vi hinner iväg till restaurangen för en mindre middag innan det brakar lös ordentligt. I morgon erbjuds vi bl.a. skjuts in till centralbyn efter att vi ätit lunch och har vi tur kan vi också tanka ca 400 lit diesel. Därefter är vi redo för Sverige. Kvällen avslutas med en liten nattfösare efter dagens seglats innan vi kryper till kojs redan strax efter 21. Fredag Natten har varit besvärlig minst sagt! Det har blåst m/s och linorna har levt rövare och skeppsklockan på backen har klingat gång på gång. Majvor gav upp och intog salongssoffan samt satte öronmusslor i öronen med talboken hon läser bara för att slippa (minska) ljudet utifrån. Själv försökte jag sova så gott det gick i min koj. Utsövda idag är det minsta vi kan säga. Det regnade dessutom kraftigt i natt och det droppade i huvudet på mig samt att det läkt på vår toa plus i förpiken som vanligt. I övrigt är allt som det skall vara Väderrapporten i radion varnar idag för SW 17 m/s på Bottenviken. SW m/s som vrider mot W och avtar något (kanske blir det NW tills i morgon och lämplig vindstyrka för att segla till Luleå). Efter frukost går jag en inspektionsrunda i blåsten (det gäller att vara kvar på bryggan ) för att kontrollera våra förtöjningar. De ser ut att vara OK och verkar inte ha nött speciellt mycket så det torde inte vara någon oro. Men nog attans ha de fått arbeta i natt och även nu på morgonen, tack och lov ligger vi ifrån bryggan vilket är bra för båten men anlitar förtöjningarna än mer. Solen skiner i alla fall och värmer på läsidan. Vi packar ihop popdäckscanvasen och förtöjer ytterligare lite (syr fast båten ). Majvor dammsuger båten för att slippa eller åtminstone minska oljudet av vinden och gneket i linorna. Vi går sedan bort till campingen och restaurangen för lunch varefter vi åker in till byn i centrum av Karlö. Får även se om jag lyckas få fatt på ca 400 liter diesel eller om de kan öppna korttanken innan vi seglar iväg.

18 Campingföreståndaren 18 skjutsar oss till affären i byn Hailuoto och sedan tillbaka till båten, helt utan kostnad vilken service. Han skall ordna middag till oss också ikväll, kanske t.o.m. pizza vi måste ju ha något att drykta bort tiden med. Under eftermiddagen går vi till lilla fiket i hamnen för en kaffe och en go bit. Förutom en kort regnskur har vi i stort sett haft sol hela dagen. Vi äter hemlagad tunn och god pizza oc h tackar för oss (om vinden nu vill att vi kommer iväg i morgon ). Vi kojar vid 22-tiden och håller tummarna för bättre väder i morgon bittida. Lördag Pyttsan, 19 m/s W vind rakt i sidan och Tapasya saknar tätningslist er Vi vaknar för 06 men sänghalmens värme känns skön. Vi blir alltså kvar i Marjaniemi även idag och med W vind så kommer mycket vågor in genom hamninloppet vilket gör att det går riktigt stora vågor i hamn, inte bara kraftig vind Efter en god frukost redan före 07 förbereder vi oss för ännu en dag i drykta bort tidens tecken med talböcker och korsord mellan alla väderrapporter i radio och VHF. Tur att vi kan gå till campingrestaurangen och äta, det blir ett avbrott i tristessen. Tapasya ligger i alla fall tryggt förtöjd om än rätt guppig. Att betala räkningar är aldrig roligt men ack så enkelt via cyberrymden. Förhoppningsvis kan vi sköta dylika ting trots att vi inte är hemmavid. Strax före 09 dyker Jorma upp och undrar om vi vill följa med in till byn. Hjälpsam, omtänksam och trevlig man, en camping som vi gärna rekommenderar. Han ville även bjuda på kaffe på vägen hem men vi tackade nej men beställde lunch vid 12- tiden. Det är soligt väder men kallt och BLÅSIGT, sommaren lyser ännu med sin frånvaro. Campingrestaurangen med Jorma bakom disken Vid lunch ser vi en svag avtagning av vinden när vi promenerar t/r campingrestaurangen. Det bådar gott inför morgondagen Vi får också adressen 19 till en Nokia övervakningskamera (som jag hoppades ha köpt på Stjärna Fyrkant men som gått i KK ) över själva hamnen, bild var 10:e minut. 18 Jorma och Leila, GSM /Jorma, /Leila;

19 Förbereder sedan Tapasya för överseglingen som strax före 22. En (vad vi hoppas) avslutningsmiddag där vi blir bjudna på körsbärslikör efter maten sker på numera vårt stamställe, campingrestaurangen. Vi hälsar ut oss och hoppas på ett åter- seende inom kort. planeras till ca 08 i morgon. Till kojs Någon hamnavgift tas ännu inte ut trots att vi fått koden till toa och dusch samt kök och tvättmaskin (något som vi inte nyttjat), det öppnar till helgen här. Söndag Vaknar till sol och 6-7 m/s NW vind, precis vad vi har beställt ibland har man tur, men två dygn var vi helt! inblåsta tyvärr. Sätter inte upp den finska gästflaggen och skiftar över klubbflaggorna till styrbord. Vi lämnar Marjaniemi SE tid och ankommer Luleå Ettans hamn efter 69,9 nm (191,8 nm; nm; 2 x 328,4 lit diesel). Vi tittade in i Klubbviken som såg rätt öde ut och avstod därför från att lägga till (Liggskär såg lika öde ut). Det är också rätt svårt att hitta en lämplig plats p.g.a. att det sitter fingrar i hela hamnen. Här i Ettans hamn är det också mest fingrar men en plats finns vid restaurangen, det gäller det bara att hitta minst 10A ström, de vanliga gästhamnsuttagen är bara 6A (enligt oss helt bortkastad elinstallation). Kollar med restaurangen om jag får hyra ström av dem och det löste sig den vägen. har aldrig sett Ettans hamn så tom Mitt på Botten viken hade vi idag +3,7 C och < 4 m/s NW vind, precis som vi beställt (nåja vi kunde ha haft det lite varmare ). Det guppade ordentligt från morgonen men blev under dagen riktigt fint. Strax innan vi ankom Luleå började den utlovade sydvinden dra på lite men det mojnar till kvällen. Majvor spolar bort lite salt och vi börjar förbereda för att ha gäster ombord. Tyvärr kommer det nog inte att bli Trundön för att de har ännu inte fått ut bryggorna där. Men om Lena och Mats Granström kommer till Luleå i morgon så tar vi först Kallaxön och sedan Svinöra och så lämnar vi dem i Piteå. Det ordnar sig på något sätt. Det är morsdag och rätt mycket folk på restaurangen här i hamnen men vi får ett fint hörnbord och riktigt god mat, kaffe med avec tar vi i båten innan vi kojar strax efter att flaggen tagits ner. Vi är trots en fin översegling 20 rätt mosade (åtminstone jag) och vi vill vara pigga i morgon när vi får gäster ombord. Vi har en hel del att förbereda också. 20 talböcker fördriver tiden vid långseglingar på ett bra sätt

20 Vi har ett troll ombord djuplodet ställde om sig själv tidigare i vår till feet och det fanns ingen mänsklig möjlighet att ändra detta trots många försök. Instrumentet på f/b visade meter. Idag har djuplodet ställt om sig igen utan mänsklig hand och nu visar instrumentet meter igen?? Måndag Natten har varit lugn och vi har fått vila ut. Vaknar till sol och lugnt väder. Nu förbereder vi båten för gäster. Majvor bäddar och snyggar till och jag byter alla vimplar och flaggan och vi sätter upp popdäckstaket igen. Det kan bli regnskurar idag men vi hoppas hinna shoppa lite innan dess. Vi handlar next door på Willys och äter paltlunch på hamnkrogen. Nu väntar vi gäster vid tiden och ännu lyser regnet med sin frånvaro men det ser lurt ut. Lena och Mats Granström mönstrar ombord strax efter 14 och vi lämnar Luleå för att efter 9,5 nm (201,3 nm; nm; 2 x 3,8 lit diesel) ankomma Neptuns klubbstuga på Kallaxön Efter lite mankemang lyckas vi ordna (utan lov) ström och iordningställer för en grillkväll. Inget regn men ibland lite molnigt. Mats, Lena och Majvor njuter av värmen från grillelden En fantastisk grillkväll i den lilla grillhyddan 21. Kvällen avslutas ombord och vi kommer i kojen nöjda och belåtna. Tiden går fort med goda vänner runt om. Tisdag Vaknar till sol och svag N vind vid tiden. Efter en god och riklig frukost lägger vi loss och styr mot Svinöra och ankommer Stora Svinören (som ön heter) efter 19,3 nm (220,6 nm; nm; 2 x 375,4 lit diesel). Efter lite koll hur bryggorna ligger (ännu inte klart för sommaren) så väljer vi en fin plats i vindriktningen i hamnbassängen innanför yttre bryggan. Lagom vid förtöjningen kommer Ingvar Sundström ut med en optimistjolle och han hjälper oss att hitta ström. Strömavgift 30 SEK för ett dygn betalas. Fortfarande helt ensamma i hamnen (men kemtoaletterna har startats och vissa vårarbeten är avslutade). Några klubbmedlemmar kommer ut efter arbetsdagens slut och jobbar med vårrustningen av bryggor och bastu, hamnfogden skall visst börja sitt värv under morgondagen. 21 som vi delar med en sädesärla som har sitt bo där 22 Piteå Båtklubbs klubbhamn

21 Vi lyckas köpa några Carlsberg pilsner till rätt pris så både Mats och jag känner oss nöjda. Solen skiner och det är nästan vindstilla på land, trots 6-7 m/s S vind. Ytterligare en superb grillkväll på en vacker ö i Norrbottens skärgård. Kvällen avslutas som vanligt ombord och vi kommer till ro strax innan 01. Onsdag Ny dag med sol och svaga vindar, nu från N-NW. Det är nästan så att man tror att sommaren är på väg Båttrollet som måste finnas ombord och som mixtrat med djuplodet tidigare har i natt stängt av DSC instrumentet Strax efter 06 när den nordliga vinden börjar dra så smått lägger Majvor om förtöjningsligneka och störde norna något eftersom det började morgonsömnen. Vi tankar vatten och donar och våra gäster våndas över texten i gästboken. Majvor fixar till en strålande pytt i panna innan vi lägger loss från Svinöra Vi ankommer Haraholmen efter 17,0 nm (237,6 nm; nm; 2 x 403,0 lit diesel) och tankar 906 liter diesel 23. Det skulle innebära observera att det inte tankades 100% fullt i Jakobstad att Tapasya tagit 3,83 liter per sjömil inkl. Onangenerator (som vi låter gå mest hela tiden vi seglar) och värmare (som går 24 tim/dygn) alltså inga 4,37 liter per sjömil (se anteckningar från 20/5)!! Lena och Mats mönstrar av (de har sin bil parkerad här i hamnen). Trevligt med gäster ombord och vi känner att de också haft trevligt tillsammans med oss. Vi lämnar Haraholmen igen och ankommer Pite Rönnskär efter 13,3 nm (13,3 nm; nm; 2 x 22,3 lit diesel). Solen skiner och vinden är försumbar men det är mörka moln i närheten. Vi ligger helt ensamma i hamnen här på Pite Rönnskär och har kopplat 10A ström, synd bara att kusinen Bengt- Ingvar med hustru Annki inte finns på plats. Hamn- och strömavgift har lagts i ett kuvert ( SEK). Pite Rönnskär har muddrats och hamnen 24 är en pärla, en plats som måste rekommenderas! Efter en pilsner och varm korv (laxmacka) på popdäck blir det lite loggskrivande och så till kojs strax efter 21 (något trötta efter två fina dagar). 23 ca 0,78 per liter (7,18 SEK per liter) 24 djup minst 1,8 m, säkert ännu djupare

22 Torsdag Vi har sovit gott, inget gnek och skvalp, vaknar också till sol och svag vind. Efter frukost och lite cyberrymdarbete gör vi en promenad för att se på omgivningarna inmed fyrens fundament tillsam- nan vi lägger loss. Vi träffar bl.a. Bertil Bons som jobbar mans med en kollega. Får också vetskap om skjutövningar 25 i Tåme och försöker att få kontakt med skjutfältet men förgäves. Varken via telefon 26 eller VHF, t.o.m. Stockholm Radio försöker få kontakt med Tåme men misslyckas vilket gör att vi lägger loss från Pite Rönnskär och ankommer Furugrund (utan att ha blivit beskjutna) efter 13,1 nm (20,4 nm; nm; 2 x,9 lit diesel). Vi lägger till vid magasinet som vanligt och kopplar ström från 380V uttaget på baksidan. Att sedan Björn Söderberg (s/y Anna-Ma 27 ) lämnar att vårrusta sin båt på land som skall sjösättas i helgen och rusar för att ta emot oss gör inte saken sämre. Man tackar för att bli igenkänd Skeppar n, Annika och Kjell Majvor, Siv och Jan-Olov Marianne och Harry vi njuter alla av samvaron, den goda maten och goda drycken trots att vårvädret är kallt värmen mellan vänner räcker långt. Under eftermiddagen gör vi en promenad bort till Anna-Ma på stora asfaltplattan och på vår väg tillbaka möter vi Marianne och Harry. Vi är alla bjudna till Siv och Kjells husbil i morgon kväll på middag, även J-O:s kommer på middagen. Vi alla åtta har lagt in en ansökan för uppehållsväder. Det blir m.a.o. en husbilcrew, en husvagns crew, en båtcrew och en sommarstugecrew på fredagmiddag. Strax innan 17 kommer Marianne och Harry förbi på en pilsner. Efter detta äter vi av Majvors goda paj men sätter oss därefter ute i lä och löser lite korsord. Får ett kort besök av Marianne och Harry innan vi kojar tidigt som vanligt. Träffar också Byske båtklubbs ordförande, Gunnar Winroth 28 med hustru Karin. Fredag Efter en god natts sömn utan störningar vaknar vi utsövda till en ny dag. 25 vi märkte redan igår att det dundrade ganska hårt vid Tåme så vi var beredda på att ta kontakt innan vi skulle segla genom skjutområdet eller VHF kanal vi träffades med våra båtar i Alicante 2001 (Monsun 31 med Inger & Björn Söderberg från Skellefteå) 28 de huserar sommartid på Hamnskär strax utanför Furugrund

23 Det är halvmulet men rapporten på webbsidan Båtväder Plus lovar att vi i stort sett skall slippa nederbörd vilket man tackar för, vi är ju bjudna på middag utanför Siv och Kjells husbil i kväll Efter vår stekta plättar -lunch och att Siv och Kjell kommit så åker vi tillsammans med Marianne och Harry in till Byske för lite shopping. Skönt att toppa bunkringen och att få fatt på kvällstidningarna. Klockan 18 är vi bjudna till campingen för middag, en mängd vinterkläder måste tas på så att det inte blir blås i gitarren med tur kan vi klara uppehåll. Efter en trevlig kväll på campingen avslutas trevligheterna ombord på Tapasya, Siv och Kjell stannar på campingen. Siv är trots sitt handikapp tapper och försöker ha så trevligt det bara går. Lördag Vaknar strax före 08 till sol och moln men uppehåll. Idag blir här sjösättning, bl.a. skall P- O:s båt i vattnet. Dusch och rakning innan vi startar dagen. Efter en alltid lika god frukost går jag bort till sjösättningsplatsen för att se om jag kan vara till någon nytta, jag tillhör ju sedan många år även Byske Båtklubb. Majvor kommer något senare sedan hon fixat till i båten. Kjell, Harry och jag hjälper till så gott vi kan med bl.a. sjösättningen av J-O:s Uttern och precis när detta skett så kommer Catharina och Johan med barnbarnen Maja och Frida. Det blir ett glatt återseende, lite promenader och så lunch ombord innan de återvänder hem och vi gör en välbehövlig siesta. Vädret har hållit sig ganska fint så det går ingen nöd på oss. Vi tar en promenad efter siestan men sedan blir det korsord och en smörgås. Det mulnar på men vi tappra sitter ute Innan vi kvällar gör vi en promenad upp till Siv och Kjell för en lördagsdrink men är tillbaka för att krypa till kojs redan vid 21-tiden. Det skall tyvärr bli regn och dimma men förhoppningsvis skall vi hitta sista biten ändå. Vi räknar med att segla till Kattisholmen under morgondagen. Skall bli trevligt att lägga till i hemmahamn. Söndag Efter en lång natts sömn vaknar vi till ett dimmigt, regning och gråtrist Furugrund. Men vi har sovit gott och känner oss utvilade. Dimman inte bara håller i sig utan den tjocknar så det blir kycklinglunch ombord medan vi inväntar bättre sikt som enligt rapporten skall komma efter 16 i eftermiddag. Men kommer vi inte iväg idag så får det bli i morgon vi vill ju inte ställa till problem så här nära hemmahamnen (inte någon annan stans för den delen heller). Läste idag ut talboken Tjuvarnas marknad av Jan Guillou, ett bra tidsfördriv ombord. Ännu vid 15-tiden ligger dimman tät så det ser tyvärr inte ljust ut att vi kommer iväg idag. Harry skjutsade Kjell och jag in till Byske för införskaffande av diverse tidningar och godis för att förgylla tiden. Ännu vid 21-tiden ligger dimman tät men det är i stort sett uppehåll

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi.

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. En överraskning väntade oss när vi låg i Nidri på ön Lefkas, och det var att Sofie Wolff SMS:ade o

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Sommar i Träslövsläge o tillbaks i Turkiet, besök av Malin o Germos!.

Sommar i Träslövsläge o tillbaks i Turkiet, besök av Malin o Germos!. Resebrev nr 5, 2013 Sommar i Träslövsläge o tillbaks i Turkiet, besök av Malin o Germos!. Nu var det länge sedan vi skrev ett resebrev o detta kan ju bero på att vi varit hemma i Sverige en hel del i sommar.

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Myrf j ord BestKust Feskarna 2010

Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Myrf j ord BestKust Feskarna 2010 Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Myrf j ord 2010 BestKust Feskarna 2010 Innehåll Årets havsfiskeresor till Norge började med Carlundarna åkte till Rörvik, vidare åkte vi några till Sognefjord

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb. Eskader till Hjälmaren i Kristihimmelfärds helgen 2018. Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Läs mer

Limhamns Segelsällskap Året 2017

Limhamns Segelsällskap Året 2017 L S S Tjugohundra sjutton! Då var det 45:e LSS året snart över och jul & nyårshelgerna står runt knuten. Året har varit fullt av aktiviter och engagemang. Började direkt med Tretton aftons fest och har

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer

Tobago 2009-12-16 2010-01-05

Tobago 2009-12-16 2010-01-05 Tobago 2009-12-16 2010-01-05 Den 16 December glider vi sakta in i paradiset! Givetvis enligt skolboken, i gryningen med solen i ryggen om det oväntat skulle dyka upp ett rev! (Man o war bay är otroligt

Läs mer

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013 MAJ 2013 Mallorca den 22 maj 2013 Så har vi anlänt till Mallorca och den lilla byn Soller här på ön, sist jag var här var för 2 år sedan med laget. Denna gång är det bara jag A-K och Bettan men vi har

Läs mer

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II Jag har seglat ett antal Gotland Runt men nu var det första gången med egen båt. Så det var extra spännande, men också en massa jobb som jag tidigare sluppit.

Läs mer

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr Nr 2 2009 Information, funderingar och planer hösten 2009 Hösten får väl anses ha kommit och passerat, för de flesta innebär väl det avrustning och landtagning av båten. Vi kan minnas den sommar som gick,

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa MC resa med HIMCC till Tyskland 2017 Det var vi som var på Tysklandsresa 2017-05-24 2017-05-30 Resan startar 09:30 från Biltema i Karlstad onsdagen den 24 maj 2017. 24 Maj. Idag leder turen genom Dalsland

Läs mer

s/y Tapasya Drömseglatsen med startade på Kattisholmen 1989

s/y Tapasya Drömseglatsen med startade på Kattisholmen 1989 Drömseglatsen med s/y Tapasya startade på Kattisholmen 1989 Efter att en tysk helikopter på danskt vatten beordrat den svenska segelbåten Tapasya att bistå en nödställd segelbåt strax intill den östtyska

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen.

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen. VBS-upptagning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. Upptagningen är något mer avancerad än sjösättningen, men fortfarande ganska lätt och riskfri. Det som i huvudsak skiljer från

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Vänern Runt 1 eskadern 2012

Vänern Runt 1 eskadern 2012 Vänern Runt 1 eskadern 2012 8/7 Söndag Eskadern startar i Vänersborg, eftermiddags träff med lite att dricka och genomgång av vår förändrade färdplan, en del hamnar togs bort och nya lades till i strålande

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret.

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Så var det då dags för vår första (och sista?) Vätternrunda. Vi hade ängsligt följt väderrapporterna i veckan och till sist var det bara att inse att

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014 Januari 2014 page 1 / 39 Table Of Contents Stugor i månsken...... 3 Några fler snöklädda typer...... 8 Snöklädda gubbs och gumms på höjderna...... 12 Månadens bilder för 2009... 16 På väg till Dyverdalen......

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia

Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia Arklow har vi glömt vid detta läge, där blev vi inblåsta i en massa dagar. Agneta mådde inte bra, så vi blev tvungna att besöka DOKTORN, SOM ORDINERADE NÅGOT

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015

HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015 HEMAVAN/TÄRNABY VÅREN 2015 Så var det då dags att flyga till nordligare delar av Sverige. Åtta gubbar från Veterangänget hade bokat genom Magnus och Janne en resa till skid och skoterparadiset Hemavan.

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 Väderprognosen var verkligen illavarslande, med prognos om 50 mm regn en dag, 8-11 m/s en annan dag och allmänt blåsigt. Verkligheten blev en annan med

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

Rally SM.. Rally SM... Rally SM.. så var det åter dags.. för denna underbart trevliga form av rally.. denna gång på "hemmaplan", vilket som vanligt ställer till en hel del extra problem som man inte behöver

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Deltagare: Stockholmare: Göteborgare Gunnar Landborg Jan Lemos Håkan Karlsson Jukka Hämäläinen Klas Eliasson Bo Hörnquist Birger Vilhjalmsson Magnus Juthage Ingemar

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land

Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land Under denna period började med att PEGASUS skulle upp på land (den

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting!

Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting! Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting! 20/7 2014 Vi åkte från Kuben kl. 01:00 söndag morgon. Busschauffören stannade i Västerås för att ta en bensträckare men

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Afasiverksamheten i Stockholm

Afasiverksamheten i Stockholm Text och siffror Talstöd Afasiverksamheten i Stockholm Materialet Talstöd Text och siffror finns att ladda ner på www.afasicirklar.se och får användas fritt. Mer information: SV Stockholm tfn: 08-679 03

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Vi släpper förtöjningarna i Calheta, Madeira den 27 september och sätter sikte mot Graciosa, en lite sandig ö som ligger strax norr om Lanzarote. En segling

Läs mer

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND.

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND. RESEBERÄTTELSE 2010 TYSKLAND-HOLLAND. Vi åkte från Gullspång 14 april 2010 mot Varberg för att den 15 april färja Varberg-Grenå. Av ovanstående bild framgår att vi som åkte var Ove-Karin, Margareta-Rolf,

Läs mer

Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark

Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark Nu är det äntligen dags. Förra sommarens resa gick mer eller mindre förlorad på grund av diverse anledningar men nu är vi alla laddade för avfärd.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Resebrev 1 2015. från Prima Donna

Resebrev 1 2015. från Prima Donna Resebrev 1 2015 från Prima Donna Marmaris den 28 maj Hej på Er Alla En ny segelsäsong i Medelhavet ligger framför oss. Vi kom hit den 21 april. Denna gång med flyg från Stockholm. Vi landade i Dalaman

Läs mer

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi MOTOGP 2015 Tänkte berätta om en till resa på 11 dagar som jag och 3 vänner gjorde sommaren 2015. Syftet med resan var at åka till Assen, Holland och kolla på Moto gp. Jag började min resa tisdag morgon

Läs mer

Stockholm, vårt mål.

Stockholm, vårt mål. 2013-07-13 Stockholm, vårt mål. Vi har varit för första gången med egen båt i vår huvudstad, en fin upplevelse att komma via södertörn och Dalarö in genom det vackra Stäket och Skurusundet ända in till

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien

Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien Från Sardinien till Malta är det drygt 3 dygn, så därför gjorde vi några stopp på Sicilien, ett kort stopp på en av de många öarna I Marettimo

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Glitterälvorna och den magiska ön

Glitterälvorna och den magiska ön Glitterälvorna och den magiska ön 1 Med glittrande kläder flög dom tvärs över ön. Det här är livet! ropade Rebecca med fladdrande hår. Dom två älvorna, Rebecca och Tristan bodde på Glitterön med deras

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer