VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE blev ett väldigt tungt styrelseår. Det var det året då RFSL Ungdom Malmö gick från att vara ett distrikt utan ekonomi till ett distrikt med budget på kr, anställda, praktikanter, egna fester och egna lokaler. Detta plötsliga steg var befriande och betungande samtidigt som distriktet fick anpassa sig efter helt nya rutiner och inhämta en stor mängd kunskap. Detta gjorde att arbetet inte alltid var lätt och roligt, så som ideellt arbete borde vara. Styrelsearbetet Ett antal personer har under året hoppat av eller tagit längre pauser till följd av den stress och de höga krav som ställdes. Distriktsordförande Sara Winoy, distriktskassör Marcus Åberg, ledamöterna Carolina Ranta och Charlie Sevcuk samt suppleant Jennie Lidström avgick under året varför ett extra årsmöte hölls den 20 november. På detta möte valdes Chris Jonasson till distriktsordförande och Kajsa Bergman till vice distriktsordförande. Fyllnadsvaldes gjorde även Leo Borg, Anton Frisell, Anna Almqvist som ledamöter i styrelsen samt Frida Gedda som suppleant. Styrelse vald vid det ordinarie årsmötet den 13 februari 2005 Ordförande: Sara Winoy Vice Ordförande: Chris Jonasson Ledamöter: Marcus Åberg (kassör) Annie Segerlind Carolina Ranta Charlie Sevcuk Mats Hansson Suppleanter: Linn Malv Jennie Lidström Revisorer: Steve Larsson Tom Swenson (revisorsuppleant) avgick 23/11-05 Valberedningen: Isabella Bogadottir Jennie Persson avgick vid extra årsmötet 1 (15)

2 Personal Distriktet har under verksamhetsåret haft praktikanter vid 3 tillfällen. Annie Segerlind från styrelsen, under perioden precis innan vårt kontor blev färdigt. Annies arbetsuppgifter var främst arbetsledning inför renoveringen och kontorsinredningen samt sommarlägret (se Social verksamhet). Daniel Wendin, vars arbetsuppgifter huvudsakligen ansvar under Malmöfestivalen och medlemsvärvning på sthlm PRIDE. Linus Christiansson, praktikant under en kort period på några veckor innan jul. Distriktet har även haft en del timarvoderade och vid behovsanställda inom projektet Ung till Ung (se Projekt Ung till Ung). Medlemmar Vid räkenskapsårets början hade RFSL Ungdom Malmö 83 medlemmar, vid räkenskapsårets slut hade vi 89 medlemmar. Medlemskapet erhölls gratis genom medlemskap i en RFSL avdelning. Renoveringen I juni fick vi hyra in oss i RFSL Malmös lokaler på Monbijougatan 15. Det nedgångna rum vi fick hyra behövde renoveras så under en vecka var vi några stycken som spacklade, rev bort fula gamla bårder, målade och gjorde om det hemska styrelserummet till ett fint kontor för oss. Vi fick bland annat bygga igen en gammal dörr mellan logen och kontoret, med hjälp av Thomas i RFSL Malmö. Sen kunde vi flytta in med nya möblemang, datorer och allt som hör till och hade även en liten invigning den 9 juli. För första gången hade vi nu ett eget kontor vi kunde bedriva vår verksamhet ifrån. Malmöfestivalen Sommaren 2005 var första, och förhoppningsvis inte sista, gången RFSL Ungdom Malmö medverkade på Malmöfestivalen. Vi hade ett eget tält där vi var ungefär 20 ungdomar som jobbade. Vi svarade på frågor, synliggjorde HBTQ, problematiken i skolan, ifrågasatte könsnormer och delade ut kondomer. Temat för vår medverkan var Kör ditt kön i mixern vilket syntes i bl.a. Genderbenderworkshop med lösskägg, raggarsträng och smink. Dessutom hade vi Flirta på Teckenspråk, Pyssel i form av textiltryck och knappverkstad och det stora kysskrysset var några av de saker som hände i vårt tält på Mölleplatsen där vi slogs om uppmärksamheten med tre av de största musikscenerna. Regnbågsfestivalen För första gången hade ungdomarna en helt egen dag, Ung och Sne, på Regnbågsfestivalen Det var ett blandat schema med en Fuckshop och 2 (15)

3 föreläsningar om skolan, emotionalitet vs sexualitet, transfeminism och teatergruppen KUNQ. Det var segt om folk i början men mot slutet var det fler än 20 deltagare på föreläsningarna totalt var det ca 100 personer som deltog under dagen. I debatten Hur gör vi Malmö mer HBT-vänligt deltog politiker från flera av Malmös partier. Flera ur RFSL Ungdom Malmös styrelse närvarade och ställde frågor och krav på Malmös politiker. Vi hade även en speciell Wildebar under veckan. På lördagen var det dags för Regnbågsparad, där vi bidrog med den största sektionen. Sedan på kvällen höll vi ett alternativ till Regnbågsferstivalens Regnbågsfest. Denna ungdomsfest var på Club Indigo med Disco Error på scen. Press I slutet av 2005 märktes det att RFSL Ungdom Malmö tagit plats på den politiska arenan under året. Långa inslag på TV4 Öresund i samband med ett öppet brev till HBTQ-ungdomars föräldrar samt ett antal artiklar kring allt från hur det är att vara ung HBTQ till artiklar om hetslagstiftning, hatbrott och lesbisk insemination. Exempel på artiklar: Mats gillar killar Mats Hansson intervjuad av Caroline Engvall ICA Kuriren nr 37 /05 Var ärlig men ta det lugnt Mats Hansson intervjuad av Kim Persson Skånska dagbladets Frekvens bilaga (DATUM??) Alla ungdomar behöver en frizon Chris Jonasson intervjuad av Kim Persson Skånska dagbladets Frekvens bilaga (DATUM???) Föräldrar måste bejaka ungdomars sexuella tillhörighet Kort text om och publicering av Öppet brev till alla föräldrar Stockholms Fria Tidning Lördag Hets mot folkgrupp anmäls allt mer sällan Chris Jonasson intervjuad av Jakob Hydén Skånskan Tors Dessutom har Anton Frisell blivit intervjuad för en artikel om transsexualism och Chris intervjuats till ett projektarbete för några lärare på Lärarutbildningen i Malmö. 3 (15)

4 Sexualpolitisk verksamhet Året som gick inleddes med ett mord på en femtonåring, det fortsatte med att bli ett år med minst 4 homofobiska mord och en ökning av hatbrottfrekvensen. Skolor kritiserades för sin homofobiska kurslitteratur och kampanjer genomfördes. För RFSL Ungdom Malmö fokuserades året på skolan, föräldrar och homofobi. Den första internationella dagen mot homofobi (IDAHO) firades den 17:e maj (15 årsdagen för friskförklaringen av homosexuella hos WHO) flygblad delades ut av skadesminkade ungdomar på skolor och gator i Malmö, en manifestation hölls och därefter en demonstration med över 300 deltagare. Demonstrationen avslutades i en torgfest på Möllevångstorget, som även utropades till homofobfri zon. I samband med IDAHO skickade RFSL Ungdom Malmö ut ett öppet brev med krav på att Malmö Stad skulle se över och sanera sin kurslitteratur. Samtliga ungdomsförbund i Malmö utom SDU och KDU ställde sig bakom brevet. Malmö stad svarade genom kommunalrådet Agneta Eriksson som menade att Malmö stad inte hade några befogenheter att på ett sådant sätt detaljstyra skolorna. Under hösten 2005 satte även Region Skåne sin Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa som RFSL Ungdom Malmö var remissinstans till. Tyvärr gick inte många av de synpunkter som distriktet haft på förslaget igenom och regionen kunde inte heller motivera till varför en inte tagit dessa i beaktning. En kampanj vid namn Jag kräver startades under Malmöfestivalen och närmare 500 bildunderskrifter samlades in. Dessa skall under 2006 skickas till undertecknarnas skolor, kommuner och till skolverket samt läggas upp på en för ändamålet skapad hemsida. Under hösten uppmärksammade RFSL Ungdom Malmö att föräldrar fortfarande ofta är okunniga och intoleranta mot sina egna barn när dessa kommer ut. Detta manifesterades i ett öppet brev till alla föräldrar som publicerades i Stockholms fria, på Skånes frias hemsida och RFSL Ungdom Malmös hemsida. Detta brev fick stor uppmärksamhet i TV4 Öresund som gjorde ett längre inslag kring ämnet. Social verksamhet Ungdomsfester Vi har under verksamhetsåret haft 10 ungdomsfester, varav 3 med tema (en den 17 e maj under IDAHO med hatbrottstema och en vid halloween med samma tema samt nyårsfesten med temat It s the end of the world Let s take over med fokus på homofobi), med för kvällen designade drinklistor. Det har varit blandat antal besökare, från 100 till 150. Vi har haft ungefär 5 uppträdanden på ungdomsfesterna under verksamhetsåret. 4 (15)

5 På en av festerna har vi haft båda dansgolven öppna, det ena Absolute GAY med partygaymusik och det andra Queerotronic med queer electronica och alternativ musik. Festerna har marknadsförts främst genom hemsidan (www.rfslungdom.se/malmo) och vår användare på nätforumet Vi har även gjort affischer och flyers som vi spridit på olika ställen i stan samt skolor. Till nyårsfesten gjorde vi en rejäl satsning och investerade i en banner på Café Q Vi har på söndagar haft ungdomscafé på Indigo. Vi har haft runt 20 träffar. Det lades ner under sommaren på grund av bristande intresse från både besökare och arrangörer. Ibland kom det inte en enda besökare medan det ibland kom det ett fåtal, mellan två till fem personer. På caféet fanns det läsk och kaffe till försäljning och ibland bjöds det på aktiviteter såsom pyssel, sällskapspel och teater. Wildebar Varannan torsdag, jämna veckor har vi arrangerat studentpub på Club Indigo, i samarbete med Gaystudenterna. Vi har haft Wildebar runt 20 gånger, med blandat deltagande, från 3-50 gäster. Under Regnbågsfestivalen hade vi en spelning i samband med puben, Norda Hem spelade skön akustisk musik. Detta var även den mest besökta pubkvällen. Jafnadhr - Nordic queer youth festival Under en vecka juli månad, juli, åkte fyra personer från RFSL Ungdom Malmö till Norge för att delta i ett läger/festival för HBTQ-ungdomar från hela Norden. Lägret arrangerades av Skeiv Ungdom (norska motsvarigheten till RFSL Ungdom) och innehöll en vecka med workshops, filmvisning, uppträdande m.m. De runt 100 deltagarna fick delta workshops med tema nycirkus, genderbender, ljudtekniker, styling och en hel del annat. Genderbenderworkshopen arrangerades av deltagarna från RFSL Ungdom Malmö. Under veckan hölls även ett planeringsmöte för att eventuellt starta upp ett nordiskt HBTQungdomsnätverk. Sommarläger Den juli planerade vi att ha ett ungdomsläger på Bosarp. Vi hade en praktikant som jobbade med lägret som tyvärr fick ställas in på grund av för få deltagare. Förbundsaktiviteter Kongress 2005 Den 5-6 mars var RFSL Ungdoms kongress i Borås. 17 delegater från oss deltog på den kongress som enhällig beslutade att ungdomsförbundet ska arbeta med frågor som rör polyemotionalitet/polyamourositet och personer som lever i 5 (15)

6 flersamma relationer. Andra beslut som togs var att ge förbundsstyrelsen i uppdrag att tillsätta en stadgekommitté som under året skulle arbeta med att genomföra en grundlig stadgeöversyn och om så är nödvändigt lämna förslag till förändringar. Förbundets alkoholpolicy antogs efter stor debatt där många ur Malmödelegationen märktes i debatten, tyvärr gick inte RFSL Ungdom Malmös ändringsförslag igenom men det märktes tydligt i debatten att RFSL Ungdom Malmö hade den största och mest förberedda delegationen. sthlm PRIDE Under PRIDE-paraden illustrerade vi i RFSL Ungdom hatbrotten mot HBTpersoner. Vi var ett av de första ekipagen i paraden och hade två sektioner, en för alla som ville festa, dansa och bara ha kul och sedan den politiska med cirka 30 deltagare som gick framför flaket med musik och dansande ungdomar. Vi började med en stor svart banner med texten "Heteronormen drabbar alla" i vitt. Sen hade vi tröjor med framsidetexten "Jag kunde varit ditt barn" och på ryggen stod det "Slå tillbaka!". Vi var även sminkade som att vi var misshandlade, mördade, självmördade. Vi skrek slagord såsom "Vi vägrar leva på knä" "Vi slår tillbaks, vi slår tillbaks, vi slår tillbaks när dom slår oss" "Queers bash back, queers bash back, you better bash back when they attack". För detta vann vi priset Most out and loud. Det var två från RFSL Ungdom Malmös styrelse som ansvarade för RFSL Ungdoms del i paraden. Följ med till Europa Sju medlemmar från RFSL Ungdom Malmö åkte på den tilltänkta Följ med till Europa -utbildningen i Jönköping. Dock var huvudföreläsaren sjuk varpå utbildningen omformades till diskussioner om lobbying, personliga kontaktnät, framtida mål och hur en uppnår dem. Vinterkonferensen RFSL Ungdoms vinterkonferens i december 2005 var återigen detta år på gamla F-13 i Norrköping. Årets tema var Identitet och Sexuell hälsa och även i år anordnades en ungdomsfest på RFSL Norrköpings klubb Seaside. Nästan hela styrelsen och några till från Malmö åkte med och hade en rolig och lärorik helg. Ett möte för att stärka samarbetet mellan de nordiska HB(T) ungdomsförbunden genomfördes under sista helgen av Jafnadhr. På detta möte deltog Chris Jonasson för RFSL Ungdom Malmös räkning Mediegruppen Hemsida Vår hemsida har uppdaterats med artiklar, bildgalleri och andra saker som hör där till. Vi har även lagt upp information på nätforumet både på vår användare där och i vår klubb. 6 (15)

7 Informationsmaterial Vi har spritt information över hemsidan och genom nyhetsbrevet, som är tänkt att komma ut en gång i månaden men kommit ut lite mer oregelbundet. Vid några tillfällen har information även skickats med H.B.T. (RFSL-Malmös tidning). Affischer har gjorts till Ungdomsfester, vår medverkan på Malmöfestivalen och Nyårsfesten med temat It s the end of the world, let s take over. Dessutom har flyers gjorts till Ungdomsfesterna och program till Malmöfestivalen Kör ditt kön i mixern och Regnbågsfestivalen Ung och Sne. Banners till andra hemsidor för våra aktiveter har även gjorts, en allmän banner till RFSL-Malmös sida om Ungdom och banners för Malmöfestivalen, Regnbågsfestivalen och Nyårsfesten. Nyårsfestens banner fanns med på Qruiser. Radio Under hösten har en medlem i mediegruppen utbildats som radiotekniker med hjälp av tekniker för Malmö Gay Radio (RFSL-Malmös radioprogram). Egen radioverksamhet är tänkt framöver. Infogruppen Infogruppen har haft ett lugnt år och verksamheten har prioriterats ner till förmån för andra aktiviteter. Infogruppen har dock jobbat med IDAHO och tjejmässan samt samarbetat med RFSL Helsingborg kring informationsinsatserna på teaterföreställningen Bent (27/1 2/4). Infogruppen blev även inbjudna till Peers on Petris temadag där vi hade bokbord och ledde värderingsövningar, dagen hölls den 14/2. Infogruppen har blivit inbjudna att besöka och informera om aktuell HBT-politik hos LUF två gånger (en gång på våren och en gång på hösten) och hos Grön Ungdom. Transgruppen Transgruppen har inte hunnit med så mycket mer än att bildas, den består idag av 2 personer. Den är tänkt att jobba politiskt och socialt för att skapa mötesplatser för unga transpersoner i Malmö med omnejd. Transgruppen har granskat RFSL s nyproducerade transbroschyr och skickat ut granskningen på remiss. Vi inväntar svar från RFSL s förbundsstyrelse. Hiv-prevention Specifika HIV-preventiva åtgärder har under året varit deltagande i planering av aktiviteter och projekt för att nå ut till unga HIV-positiva och tillhandahållande av kondomer, glidmedel och säkrare sexmaterial. Under Regnbågsfestivalen hölls en workshop med Andreas Nilsson som är en vidareutveckling på den etablerade FuckShop-metodiken. 7 (15)

8 Projekt Ung till Ung Projektet Ung till Ung startade upp under sommaren 2005 och har fram till författandet av verksamhetsberättelsen genomfört 2 utbildningar och 7 informationer. Dessutom har vi bokat in och/eller befinner oss i nuläget i förhandling om ca 20 informationer i början av Medlemsvärvning RFSL Ungdom Malmö var ett av de få distrikt som åkte på RFSL:s medlemsvärvarhelg på Blidö utanför Stockholm. Intäkter och investeringar Vi har under räkenskapsåret sedan förra årsmötet erhållit tre olika bidrag vid lika många tillfällen. Förutom dessa har vi även sedan bokslutet den 31/12 erhållit ett organisationsstöd från Malmö Stad. Bidrag : kr från Region Skåne (Projekt 1) - För egen verksamhet, förskott på nedanstående pengar. Pengarna är använda och skall slutredovisas tillsammans med det andra bidraget från Region Skåne : kr från Region Skåne (Projekt 3) - För egen verksamhet, hyra och skolinformatörsprojektet Ung till Ung. Återstående pengar överfört på 2006 och skall slutredovisas senast 31 mars : kr från RFSL Ungdom (Projekt 2) - För ungdomsverksamheter vid Regnbågsfestivalen Återstående pengar har återbetalts till förbundet. Därav det samlade bidraget på 7017kr : kr - Organisationsbidrag (inte specificerat) Ung till Ung I projektet Ung till Ung har vi fått inkomster från skolorna på 6300kr. Löner och sociala avgifter har betalts ut för skolinformatörerna som varit ute på skolorna på 5 394kr. Övriga intäkter Övriga intäkter under året har varit provisionsintäkter från Ungdomsfester på Indigo, där vi fått hälften av entréintäkterna till ett sammanlagt värde av kr, varav 2 140kr redovisats på projekt 3 och kr i den allmänna verksamheten. Dessutom har vi under olika tillfällen (bl.a. Malmöfestivalen) sålt klistermärken, pins, regnbågsband och liknande för 2 736kr på projekt 3 och 3 620kr i den allmänna verksamheten. Anledningen till att dessa två intäkter, intäkter från Ungdomsfester och försäljning av profilmaterial, bokförts både på projekt 3 och i den allmänna verksamheten är 8 (15)

9 för att när den nya kassören tillträdde inte fanns ordentliga riktlinjer för hur vi skulle bokföra dessa intäkter, på projekten eller i den allmänna verksamheten. I slutändan kom revisor och kassör fram till att lägga intäkter i den allmänna verksamheten, men inte utelämna de resultaten i redovisningen till bidragsgivarna. Dock så har en del ändå bokförts i projekten. Investeringar Under året har vi även investerat i en del saker för verksamheten. Dessa är följande: Redovisade som inventarier i balansräkningen: Kontorsinventarier (möbler): kr 1 st Brother Multifunktion Laser MF (skrivare): 3 054kr 1 st Digitalkamera Canon Powershot: 4 455kr 2 st Datorskärmar HP Pavilion V72: 3 505kr 2 st Datorer Bussig Celeron: kr Avräknas till ett visst värde varje år, under tiden vi haft dem i år för ett samlat värde av: 3 215,48 kr vilket ger ett samlat återstående värde av ,52kr Förutom dessa har vi även köpt in: Spritband till Ungdomsfesterna: 3000 st á 4kr/st till en total kostnad av kr Knappmaskin (inklusive knappmaterial): 3 150kr Regnbågsflaggor: 33 st för en total kostnad av 9551,20 kr -10 st köpta av RFSL-Malmö för 350kr/st (3500kr) -5 st sparade för användning vid våra olika aktiviteter (betalt av resterande försäljningskostnader) -18 st till försäljning (350kr/st) till en total kostnad av 9551,20kr 9 (15)

10 Resultaträkning Föreningens intäkter Bidragsintäkter Not Nettoomsättning Summa föreningens intäkter Not Föreningens kostnader Föreningsaktiviteter och ungdomsfester Övriga externa kostnader Not Personalkostnader Not Avskrivningar av materiella anläggningstillgångar Not Summa föreningens kostnader Not Årets resultat (15)

11 Balansräkning Tillgångar Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Inventarier Not Finansiella anläggningstillgångar Andra långfristiga fordringar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Kundfordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Not Kassa och bank Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar Eget kapital och skulder Eget kapital Eget kapital vid räkenskapsårets början Årets resultat Eget kapital vid räkenskapsårets slut Kortfristiga skulder Leverantörsskulder Övriga skulder Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Not Summa kortfristiga skulder Summa eget kapital och skulder Ställda säkerheter Inga Inga Ansvarsförbindelser Inga Inga 11 (15)

12 Tilläggsupplysningar och noter Redovisnings- och värderingsprinciper De redovisningsprinciper som tillämpas överensstämmer med bokföringslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd. Tillämpade redovisningsprinciper är oförändrade jämfört med föregående år. Samtliga belopp anges i svenska kronor. Not 1 Bidragsgivare Erhållna bidrag Förutbetald del Årets intäkter Region Skåne RFSL Ungdom (riksförbundet) Summa Not 2 Intäkts- och kostnadsfördelning Intäkter Kostnader Resultat Allmän verksamhet Projektverksamhet Summa Intäkter i den allmänna verksamheten Detta år Föregående år Bidrag Del av entréintäkter vid fester i RFSL Malmös lokal Försäljning av profilmaterial Summa Intäkter i projektverksamheten Detta år Föregående år Bidrag Arvoden för skolinformationer Kostnadsersättningar vid skolinformationer (15)

13 Del av entréintäkter vid fester i RFSL Malmös lokal Försäljning av profilmaterial Summa Not 3 Övriga externa kostnader Detta år Föregående år Lokalkostnader Förbrukningsinventarier, datorprogram Profilmaterial Kongress- och konferensavgifter Övriga kostnader Summa Not 4 Personal Detta år Föregående år Löner och andra ersättningar har utgått till styrelseledamöter med till övriga anställda med Summa löner och ersättningar Sociala kostnader enligt lag och avtal Pensionskostnader avseende styrelseledamöter 0 0 Pensionskostnader avseende övriga anställda 0 0 Summa sociala kostnader och pensionskostnader Uppgifterna avser löner till informatörer och administratörer i projektet Ung till ung (skolinformationer). Arvode till styrelsens ledamöter för styrelsearbete har ej utgått. Not 5 Anläggningstillgångar har skrivits av enligt plan över den förväntade ekonomiska livslängden. Avskrivning har skett från den månad då resp anläggning tagits i bruk. Följande procentsatser tillämpas. Detta år Föregående år Inventarier 20 % - 13 (15)

14 Not 6 Inventarier Detta år Föregående år Ingående anskaffningsvärden 0 0 Inköp Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ingående avskrivningar 0 0 Årets avskrivningar Utgående ackumulerade avskrivningar Utgående planenligt restvärde Not 7 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Detta år Föregående år Förutbetalda närradiokostnader Upplupna provisionsintäkter Övriga förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 56 0 Summa Not 8 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Detta år Föregående år Förutbetalda projektbidragsintäkter Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Summa (15)

15 Underskrifter Malmö 25 och 26 januari 2006 Chris Jonasson Distriktsordförande Leo Borg Distriktskassör Kajsa Bergman Vice Distriktsordförande Mats Widebäck Distriktssekreterare Anton Frisell Ledamot Annie Segerlind Ledamot Anna Almqvist Ledamot Frida Gedda Suppleant Linn Malv Suppleant Revisorspåteckning Min revisionsberättelse har lämnats den 2 februari 2006 Steve Larsson 15 (15)

Stiftelsen Ransbergs Herrgård. Årsredovisning 2008

Stiftelsen Ransbergs Herrgård. Årsredovisning 2008 Stiftelsen Ransbergs Herrgård Årsredovisning 2008 Stiftelsen Ransbergs Herrgård Årsredovisning 2007 Stiftelsen Ransbergs Herrgård Årsredovisning 2007 Stiftelsen Ransbergs Herrgård Innehåll Ordförande har

Läs mer

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON FÖRENINGAR - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON Får kopieras om källan anges. Marita Isaksson 2009 INNEHÅLL FÖRENING VAD ÄR EN FÖRENING? s. 1 Ideell förening Ekonomisk förening

Läs mer

En omvärldsanalysframtidsplan. Verksamhetsberättelse. Besöksadress Fittjavägen 23, Norsborg, Stockholm Tel: 08-6415701

En omvärldsanalysframtidsplan. Verksamhetsberättelse. Besöksadress Fittjavägen 23, Norsborg, Stockholm Tel: 08-6415701 Verksamhetsberättelse En omvärldsanalysframtidsplan 2012 IKIR Box 8031 14108 Kungens Kurva Besöksadress Fittjavägen 23, Norsborg, Stockholm Tel: 08-6415701 Ordförandet har ordet...3 DEL 1 Vi har blivit

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning sid 1. NTF Västs möten och sammanträden sid 2. Årsmötet 2005 Höstmötet Volvo / NTF Västs trafiksäkerhetsstipendium Styrelsen sid 3. Ordföranden har ordet Sid 4. Förbundets

Läs mer

Årsredovisning 2013 MIN STORA DAG

Årsredovisning 2013 MIN STORA DAG Årsredovisning 2013 MIN STORA DAG 1 Innehåll 03 Generalsekreteraren har ordet 04 Vår vision 05 Historik 06 Förvaltningsberättelse 12 Resultaträkning 13 Balansräkning 15 Noter 20 Revisionsberättelse Tack

Läs mer

Ordning och reda i ekonomin

Ordning och reda i ekonomin Ordning och reda i ekonomin handledning för styrelser, kassörer och revisorer i den lokala hyresgästföreningen i region stockholm 1 juni 2010 Innehållsförteckning Hyresgästföreningens organisation 4 Lokala

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

HBV ÅRSREDOVISNING 2012

HBV ÅRSREDOVISNING 2012 HBV ÅRSREDOVISNING 2012 INNEHÅLL 3 6 9 10 11 12 12 14 16 17 22 Verksamhetsberättelse VD har ordet Förvaltningsberättelse Snabba fakta om HBVs verksamhet Förslag till vinstdisposition Resultat och ställning

Läs mer

KFUK-KFUMs scoutförbund

KFUK-KFUMs scoutförbund Protokoll Sammanträde Antal sidor Scoutstyrelsen, 26-27 oktober 2013 9 Sammanträdesplats Antal bilagor Veberöd 11 Närvarande med rösträtt Hanna Nilsson Henric Axeheim Carin Stegen Sandra Dauksz Ulf Klingnäs

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Verksamhetsberättelse 03/04

Verksamhetsberättelse 03/04 Verksamhetsberättelse 03/04 Pg 90 07 43-6 www.abcsweden.org 1 Rättvis eller orättvis handel? Valet är ditt och mitt! Kära läsare! Det finns olika vägar att gå för att utjämna orättvisor mellan människor

Läs mer

Styrelsens ansvar och arbetsuppgifter.

Styrelsens ansvar och arbetsuppgifter. Styrelsens ansvar och arbetsuppgifter. Tillsammans är vi starka och kan göra förändringar STYRELSENS ANSVAR OCH UPPGIFTER: Styrelsen i en förening är mycket viktig. Den är motorn och den drivande kraften

Läs mer

Verksam hetsber ättelse

Verksam hetsber ättelse Verksam hetsber ättelse 2011 Verksamhetsberättelse för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Innehållsförteckning Inledning 4 Ordföranden har ordet 4 Detta är STIL 7 Styrelsen 7 Intressepolitik

Läs mer

Att vara föreningsrevisor

Att vara föreningsrevisor Att vara föreningsrevisor av Sven Knutson SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker 1 Innehåll Förord 3 Uppdraget som revisor 4 Vem kan utses till revisor? 4 Detta styr revisorernas arbete 5 Att planera

Läs mer

MYCKET SNACK OCH EN MASSA VERKSTAD FOUNTAIN HOUSE STOCKHOLMS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

MYCKET SNACK OCH EN MASSA VERKSTAD FOUNTAIN HOUSE STOCKHOLMS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 MYCKET SNACK OCH EN MASSA VERKSTAD FOUNTAIN HOUSE STOCKHOLMS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 INNEHÅLL KLUBBHUSCHEFEN HAR ORDET 1 KLUBBHUSÅRET 2013 VERKSAMHETSMÅL 2 STINA BERÄTTAR 3 VI PÅ GÖTGATAN 38 4 DEN ARBETSINRIKTADE

Läs mer

TRAFIKFÖRSÄKRINGSFÖRENINGEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007

TRAFIKFÖRSÄKRINGSFÖRENINGEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 TRAFIKFÖRSÄKRINGSFÖRENINGEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE INNEHÅLL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 Viktiga händelser 2 Vd har ordet: Tydliga mål ger resultat 4 En dynamisk serviceorganisation 7 Kund- och medlemsnytta

Läs mer

SKANDINAVISKA BARNMISSIONEN

SKANDINAVISKA BARNMISSIONEN SKANDINAVISKA BARNMISSIONEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE MED ÅRSREDOVISNING 2009 Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen 2/13 INLEDNING Skandinaviska Barnmissionen Uppdraget är att på kristen grund bedriva hjälpverksamhet

Läs mer

Brf Tranan Årsredovisning 2013

Brf Tranan Årsredovisning 2013 Brf Tranan Årsredovisning 2013 Att bo i en Bostadsrättsförening - vad innebär det? I HSB bor du till självkostnadspris. Det är ingen annan som tjänar pengar på ditt boende. Årsavgiften (= månadsavgiften,

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Årsredovisning 2014 2014

Årsredovisning 2014 2014 2014 Årsredovisning 2014 KVILLEBÄCKEN, GÖTEBORG Innehållsförteckning Året i korthet 3 VD har ordet 4 Hur är det att vara ny på Tuve Bygg? 6 Våra arbetschefer 8 Projekt i Tuve Bygg under året 9 Årets Betongentreprenör

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2008 - 3 - - 9 -

ÅRSREDOVISNING 2008 - 3 - - 9 - ÅRSREDOVISNING 2008-3 - - 9 - Innehållsförteckning Året i korthet 2 GodEl Ett annorlunda elbolag 3 Ordförande har ordet 4 Marknad 5 Välgörenhet 5 GodEls erbjudande 6 Sveriges mest lojala kunder 6 Hur du

Läs mer

Hjälp jag dör vem la upp bilden?! UNGDOMSSTYRELSENS SLUTRAPPORT OM SEXUELL EXPLOATERING PÅ NÄTET

Hjälp jag dör vem la upp bilden?! UNGDOMSSTYRELSENS SLUTRAPPORT OM SEXUELL EXPLOATERING PÅ NÄTET Hjälp jag dör vem la upp bilden?! UNGDOMSSTYRELSENS SLUTRAPPORT OM SEXUELL EXPLOATERING PÅ NÄTET Hjälp jag dör vem la upp bilden?! Slutrapport om sexuell exploatering av unga på internet Förord Internet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 1 juni 2014 31 maj 2015

Verksamhetsberättelse 1 juni 2014 31 maj 2015 Verksamhetsberättelse 1 juni 2014 31 maj 2015 Scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng av Scouterna Grundad 1924 ombildad 1969 Organisationsnummer 802008-5133 Plusgiro 15 19 84-2 http://www.gvb.nu Antal medlemmar

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Innehåll ÅRET I KORTHET VD HAR ORDET OMRÅDESCHEFER FRAMTID 8 VISION OCH MÅL ORGANISATION ÅRLIG ENERGIFÖRBRUKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Innehåll ÅRET I KORTHET VD HAR ORDET OMRÅDESCHEFER FRAMTID 8 VISION OCH MÅL ORGANISATION ÅRLIG ENERGIFÖRBRUKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 1 Innehåll ÅRET I KORTHET 3 VD HAR ORDET 4-5 OMRÅDESCHEFER 6-7 FRAMTID 8 VISION OCH MÅL ORGANISATION 10 ÅRLIG ENERGIFÖRBRUKNING 11 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE FINANSIELL INFORMATION Resultaträkning Balansräkning

Läs mer

Diarienummer Ärendemening. 1 KS.2014.4 Fastställande av dagordning. 2 KS.2014.1 Valärenden

Diarienummer Ärendemening. 1 KS.2014.4 Fastställande av dagordning. 2 KS.2014.1 Valärenden K O M M U N F U L L M Ä K T I G E i Gislaveds kommun kallas härmed till sammanträde som börjar torsdagen den 27 mars 2014, klockan 18:30 i Samlingssalen, Gislaveds gymnasium för att behandla följande ärenden:

Läs mer

finansnyheterna Följ med på en resa genom Sveriges längsta tvättgata Servicehjälpen

finansnyheterna Följ med på en resa genom Sveriges längsta tvättgata Servicehjälpen Ny reklamfilm med Starrin. Läs mer om filmen och arbetet kring den. SIDAN 9 finansnyheterna OK Värmland ägs av 72 269 värmlänningar OK VÄRMLANDS ÅRSREDOVISNING 2011 Servicehjälpen Nu får du hjälp med att

Läs mer

- Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för ordförandemöte på Almåsa

- Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för ordförandemöte på Almåsa Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 37 Februari 2014 Nr 1 FSDB:s förbundsordförande Pontus Degsell i Torsdagsaktionen - Framgång för Torsdagsaktionen - Äntligen är Facebook mer tillgängligt - Dags för

Läs mer

Engagemang. som gör skillnad

Engagemang. som gör skillnad Engagemang som gör skillnad Verksamheter med engagemangsguider 2012 Engagemang som gör skillnad Verksamheter med engagemangsguider 2012 Förord Engagemang som gör skillnad är Ungdomsstyrelsens tredje

Läs mer

Medborgardialog för unga

Medborgardialog för unga Medborgardialog för unga Unga vill inte delta, eller? Vi vet vad unga vill, eller? 9 Medborgardialog med unga NR 9 Upplysningar om innehållet: Lena Langlet, lena.langlet@skl.se Kjell-Åke Eriksson, kjell-ake.eriksson@skl.se

Läs mer