BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014"

Transkript

1 BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014

2 SAMTLIGA RELEASER PRESENTERAS AV: NJUTAFILMS Njutafilms är distributör av film på Bio, TV, DVD, Blu-ray och VoD för den svenska marknaden. Vi distribuerar film från hela världen. De senaste åren har de svenska biograferna bland annat visat två Oscarsnomineringar; Dogtooth (Grekland) och Bullhead (Belgien), dramakomedier som Mysteriet i Mouthe (Frankrike) och Den siste mammuten (Frankrike) samt internationella barnfilmer som Panik i byn (Belgien) och Tavlan (Frankrike). Under 2013 släpptes ett större antal titlar, bl.a. Stockholms filmfestivals stora vinnare 2012 Lore (Tyskland), den svenska thrillern Den som söker med en hyllad Josephine Bornebusch (Solsidan, Små citroner gula) i huvudrollen, flamländska The Broken Circle Breakdown (Belgien) som vunnit många internationella priser och bland annat tävlar om prestigefyllda LUX PRIZE, Europeiska parlamentets eget pris, och så klart senhöstens mysiga Cykla med Moliére (Frankrike) där Fabrice Luchini och Lambert Wilson möts i en härlig fransk komedi om teater, relationer och cyklar. Och inför 2014 väntar ett antal Cannesvinnare, Oscarsbidrag och festivalsuccéer på att ta över de svenska biograferna, med Njutafilms som avsändare. Väl mött! CEO: Nicolas Debot, nicolas.debot@njutafilms.com STUDIO S ENTERTAINMENT Studio S Entertainment distribuerar filmer från hela världen och alla epoker så väl hyllade klassiker som breda publiksuccéer. På biograf har man bland annat kunnat se Oscarsbelönade Avsked (Japan), den hyllade filmatiseringen av Igelkottens elegans (Frankrike) och den norska storfilmen Ligg med mig, som bland annat varit med i tävlingssektionen på Stockholms filmfestival och vunnit pris vid Tribeca film festival för bästa manus, och under 2013 visades bland andra den Oscarsnominerade Krigets barn (Kanada), den finstämda dokumentären Liv & Ingmar (Storbritannien/Norge) om Ingmar Bergman och Liv Ullmans relation under en hel livstid, den svenska skräckfilmen Vittra och sist men inte minst Cannes-hyllade Smärtgränsen (Mexiko) som fick stående ovationer från i stort sett hela Sverige filmkritikerkår. År 2014 kommer Studio S Entertainment att följa upp med minst lika fina filmer, där tyska boksuccén Våtmarker är först ut på fältet. CEO: Sven-Erik Olsson, seo@studiosentertainment.se CEO: Nicolas Debot, nicolas@studiosentertainment.se Sedan januari 2012 hanterar Njutafilms och Studio S själva biobokningar, filmsändningar och fakturering av samtliga filmer hos de båda bolagen, direkt på bolagens kontor i Stockholm. BOKNING: Pernilla Louhelainen, pernilla@njutafilms.com, bio@njutafilms.com PRESS: Ebba Rydqvist, ebba@njutafilms.com MARKNAD: Johanna Holmin, johanna@njutafilms.com David Bagares gata 24 S Stockholm Sweden Telefon: (0) Fax: (0)

3 FRÄMLING VID VATTEN (Frankrike, 2013) Orig: L inconnu du lac Regi: Alain Guiraudie I rollerna: Pierre Deladonchamps, Christophe Paou m.fl. Speltid: 97 min På bio: VINNARE AV UN CERTAIN REGARD & QUEER PALM i CANNES 2013 Sommar. Ett cruisingställe för män, undangömt på stranden till en sjö. Franck blir förälskad i Michel. En attraktiv, stark och livsfarlig man. Franck är medveten om Michels lynne men väljer att leva ut sin passion ändå. Med samma förtrollning och spänning som Hitchcocks välkända thrillers fast med tydliga queerkulturella referenser vann filmen regipriset för Un Certain Regard och Queer Palm i Cannes 2013, och var med säkerhet festivalens mest omtalade vinnare! I slutet av 2013 valde världens ledande filmmagasin, Cahiers du Cinéma, ut Främling vid vatten till årets bästa film. HBTQ Ungefär 5 % av befolkningen säger sig själva stå utanför heteronormativet vad gäller sexuell läggning. Främling vid vatten handlar om kärleken och attraktionen mellan två män i en omgivning där manlig kärlek är norm. Filmer med HBTQ-tema är inte vardagsmat på biograferna, men har de senaste åren börjat få utrymme även där. I Cannes 2013 vann bl.a. både Främling vid vatten och Blå är den varmaste färgen, vilket är ett tydligt tecken på att det är på väg att vända. Främling vid vatten bjuder in till en lockande och fridfull värld, för att bit för bit avslöja mörkret som döljer sig där bakom The Hollywood Reporter Guiraudie skapar en kuslig atmosfär som är skarp men ändå drömlik, eller snarare mardrömslik The Playlist FARLIG OCH FÖRBJUDEN KÄRLEK Filmer som handlar om kärlek som är förbjuden och farlig är ständigt ett attraktivt tema för biobesökare. Främling vid vatten är något så ovanligt som en thriller om förbjuden kärlek mellan män, utan att det förbjudna i första hand handlar om den sexuella läggningen utan om att förälska sig i någon som är spännande och farlig, och där man måste välja mellan kärlek och förnuft. Kulturkonsumenter, queer- och filmälskare i alla åldrar. Filmen kommer att ha 15-årsgräns. Bullhead, Weekend och Laurence Anyways.

4 METALHEAD (Island, 2013) Orig: Málmhaus Regi: Ragnar Bragason I rollerna: Thora Bjorg Helga, Ingvar Eggert Sigurðsson, Halldóra Geirharðsdóttir m.fl. Speltid: 97 min På bio: IN COMPETITION GÖTEBORGS FILMFESTIVAL 2014 Året är 1970, Black Sabbath har precis spelat in sin första skiva och markerar därmed födelsen av Heavy Metal. Samtidigt går livet stilla fram på Islands karga men stillsamma landsbygd, men när Helgas bror plötsligt omkommer i en traktorolycka förändras allt. För att lindra sin sorg, sin längtan och sitt samvete mantlar Helga sin brors roll, bokstavligen. Med den tuffaste skinnjackan och sitt nya stenhårda persona förvandlas hon till den mest hänsynslösa hårdrockare Island skådat. Filmen hade premiär på Toronto International Film Festival i september I Sverige har Metalhead svensk premiär på Göteborgs filmfestival MUSIK/HÅRDROCK Även om filmen inte uteslutande handlar om musik bör vi inte glömma att filmen riktar sig till en viss grupp människor. Hårdrock är inte bara musik utan en livsstil för många, och en film som Metalhead har därför stort värde hos denna målgrupp. Samarbeten med t ex Close-Up Magazine, hårdrocksklubbar och kanske till och med specifika artister kan göra visningen mer levande och öka intresset markant. ISLAND Island har ett mycket levande filmliv, sina knappa invånare till trots. Inte minst bland sina nordiska grannar finns en speciell kärlek till isländsk kultur och film. Bland de mest kända namnen finns Ragnar Bragaso. Med både spelfilm (Children, Parents) och TV-serier (The Night Shift) i regi-bagaget har han vunnit inte mindre än femton priser vid isländska Edda Awards. Kulturkonsumenter, film- och musikälskare i alla åldrar. ens ålder beräknas vara ca år. Dogtooth, Våtmarker, Ligg med mig, Winter s Bone, Djupet och kanske även Donnie Darko. Kraftfull och minnesväckande Spindle Mag I motsats till sin titel är Metalhead en mild och berörande film om djup sorg, förlagd till det mest imponerande och karga isländska landskapet. Screen Daily

5 THE CONGRESS (Israel/USA/Tyskland, 2013) Regi: Ari Folman I rollerna: Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti m.fl. Speltid: 122 min På bio: VINNARE AV KRITIKERPRISET vid SITGES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2013 Robin Wright får ett erbjudande att låta en filmstudio digitalisera henne och skapa en avatar av sitt skådespelarjag. Några decennier senare är hela världen del av digitaliseringen och Robins alter ego en central del av den nya dystopiska tillvaron, medan den riktiga Robin tvingas ställas inför ett val som är avgörande för mänskligheten. Ari Folman (Waltz with Bashir) har med The Congress hittat en unik berättarform och ett säreget bildspråk, där blandningen av verklighet och fantasi, levande bilder och animationer och det konstnärliga och kommersiella ger en filmupplevelse utöver det vanliga. KÄNDA NAMN The Congress har många kända och aktuella skådespelare, bekanta för i stort sett alla film- och kulturkonsumenter. Mest utmärkande är så klart Robin Wright (House of Cards, Forrest Gump). I övriga roller ser vi även Harvey Keitel (The Piano, Reservoir Dogs), Jon Hamm (Mad Men) samt Kodi Smit-McPhee (Vägen, Let Me In). FRAMTIDEN I The Congress ställer Folman istället frågor kring digitalisering och vårt samhälle i en närstående framtid. Frågor kring vår framtid känns oerhört aktuella i dagens digitaliserade och framåtsträvande samhälle och skapar både intresse och nyfikenhet hos potentiella besökare. Filmen är baserad på en novell av Stanislaw Lem. Underbar, vågad och egensinnig Film.com Otroligt sevärd film som tar upp frågan kring verklighet och sinne Kritiken (DE) En magnifik manifestation av en artificiell framtid Vancouver International Kulturkonsumenter, filmälskare och personer intresserade av framtid, science-fiction och animation. Holy Motors, Inception, Children of Men, Enter the Void och Brazil.

6 MINA PÄRON (Frankrike, 2012) Orig: Mes héros Regi: Èric Besnard I rollerna: Josiane Balasko, Gérard Jugnot, Clovis Cornillac m.fl. Speltid: 96 min På bio: Mars/april 2014 FRANSK FEELGOOD NÄR DEN ÄR SOM BÄST! Maxime har ett litet ambulansföretag som är på väg att gå i konkurs. Problemen på jobbet smittar av sig i hans privata liv vilket resulterar i att hans barn inte längre pratar med honom och hans fru är konstant otrogen. En dag får han ett samtal från polisen om att modern har råkat i trubbel igen. Han bestämmer sig då för att flytta in hos föräldrarna under en period för att stötta dem lite, men framförallt för att hitta ny kraft och motivation att ta tag i sina egna problem. Mina päron är en mysig dramakomedi om generationsgränser, kärlek, familj och vänskap, med bl.a. Josiane Balasko (tidigare känd från t.ex. Igelkotten) i en av huvudrollerna. FRANSK FILM Svenska kultur- och filmkonsumenter älskar Frankrike och de franska filmerna. Nästintill samtliga franska filmer som kommer upp på duk får fint mottagande och en trogen publik i Sverige. Och Mina päron är själva essensen av den franska filmen; stora ord, mycket känslor, familjen och de vackra omgivningarna. En blivande biokärlek. FAMILJEN Familjen har en central roll i filmen. Hur vi i vått och torrt håller ihop och skapar samband i våra liv. Familjen är något som går utanför generationer och skapar nya samband mellan klyftorna. De hjälper oss att hitta mönster mellan våra egna liv och våra förfäders, vilket skapar igenkänning och trygghet. Något som alla filmens kommande besökare kan känna igen sig i. Vana kulturkonsumenter, och filmälskare med betoning på fransk film, i åldern 50 år och därikring. Igelkotten, Avsked, En bohem i Paris, En oväntad vänskap, Cykla med Molière och Amour. Riktigt glöder av mänsklig värme Variety En ljuvligt engagerande och mänsklig komedi Abus de Ciné

7 SKRIVBOKEN (Ungern, 2013) Orig: A nagy füzet Regi: János Szász I rollerna: András Gyémánt, László Gyémánt, Gyöngyvér Bognár m.fl. Speltid: 109 min På bio: Kvartal UNGERNS BIDRAG TILL OSCAR 2014 Två trettonåriga tvillingbröder erfar en kortvarig lycka när fadern återvänder hem efter militärtjänsten. Men året är 1944 och föräldrarna är oroliga för deras barns säkerhet. De skickar iväg dem till landsbygden där barnens mormor bor. Av byns invånare kallas hon häxan och lever sannerligen upp till sin titel när hon tar över vårdnaden av tvillingparet. Med hjälp av en anteckningsbok lär de sig dag för dag att anpassa sig till den hårda tillvaron, och lära sig leva under nya villkor: visa ingen rädsla! Szász filmatisering av Agota Kristofs prisbelönta novell utspelar sig i ett krigshärjat Ungern under andra världskriget. Filmen vann pris vid Karlovy Vary International Film Festival 2013 där den också förärades med Europa Cinemas Label, och tävlade även om FIPRESCI-priset vid Stockholms filmfestival ANDRA VÄRLDSKRIGET Det finns ett aldrig sinande intresse för andra världskriget och de drabbade. Vi har ett naturligt behov av att försäkra oss om att det aldrig får hända igen. I det här fallet får vi följa kriget, misären och misstänksamheten i Ungern, och ur barnens synvinkel. Le Grand Cahier is a powerful film about life and death during war times. This fascinating European story deeply moved the Jury. It conveys a strong impression about childhood in harder times - full of metaphors, realistic violence but also filled with hope for a better future. Europa Cinemas Jury RELATIONER OCH ÖVERLEVNAD Det enda sättet att överleva traumatiska upplevelser är att kunna dela upplevelserna med någon, tillsammans. Tvillingbröderna i filmen lämnar aldrig varandras sida, deras vänskap är djupare än något annat. I filmen får vi också följa deras andra relationer: hatkärleken till mormodern, vänskapen med grannflickan och andra vänner som visar sig inte ha riktigt lika goda intentioner. Men målet är detsamma: tillsammans är vi starka. Kulturkonsumenter, filmälskare och personer intresserade av historia (i synnerhet andra världskriget) och Ungern. Lore, Det vita bandet, Krigets barn och Schindler s List.

8 HELI (Mexiko, 2013) Regi: Amat Escalante I rollerna: Armando Espitia, Andrea Vergara, Linda González m.fl. Speltid: 105 min På bio: Kvartal VINNARE CANNES REGIPRIS 2013 VINNARE BÄST FOTO STOCKHOLMS FILMFESTIVAL 2013 Heli är en otursförföljd 20-åring som bor tillsammans med sin far, unga fru, son och 12-åriga syster Estella. Beto, 17 år och i militärtjänsten, blir förälskad i Estella och planerar att rymma med henne till ett bättre liv. Hans plan är att stjäla ett konfiskerat kokainbyte från polisstationen och sälja det för att få pengar till resa och giftermål. Problemet är bara att poliserna är korrupta, och att hamna på deras fiendelista leder bara till ondska, våld och hämnd. Något Heli inte vet om när han råkar hitta och hälla ut kokainet. Heli är Mexikos bidrag till Oscarsgalan MEXIKO IDAG Mexiko är ett filmland på frammarsch med många nya och spännande filmer i olika genrer. Helis regissör Amat Escalante är en ung, mer explicit och politisk landsbroder till Mexikos okrönte kung av neorealistiska besynnerligheter Carlos Reygadas (Post Tenebras Lux), som med Heli har skapat en brutal och fördömande anklagelse mot nutida Mexiko genom att fånga dess institutionaliserade korruption och växande grymhet. DROGER OCH VÅLD Nyheter om knarkgäng, korruption och barbariskt våld är en deprimerad vardag i Mexiko och har legat till bakgrund för många kända filmer de senaste åren, bland dessa exempelvis Oliver Stones Savages (2012) och Miss Bala (2011). Kulturkonsumenter, och filmälskare i alla åldrar. Filmen kommer att ha 15-årsgräns. Guds stad, Smärtgränsen, Savages, Miss Bala och Post Tenebras Lux. Heli kräver din uppmärksamhet! The Guardian Ett väldigt starkt drama Hollywood Reporter

9 MISS VIOLENCE (Grekland, 2013) Regi: Alexandros Avranas I rollerna: Kostas Antalopoulos, Constantinos Athanasiades, Chloe Bolota m.fl. Speltid: 98 min På bio: Kvartal VINNARE BÄST MANUS STOCKHOLMS FILMFESTIVAL 2013 På Angelikis 11-årsdag hoppar hon plötsligt ut från balkongen och landar på asfalten, död men med ett leende på läpparna. Flickans mor och morfar kallas direkt till utredningen hos polisen för att ta reda på orsaken till flickans självmord, men familjen hävdar bestämt att det var en olycka. Inte ett självmord. Ännu ett intensivt och känsloladdat drama från Grekland, som i likhet med hyllade Dogtooth låter oss följa med en hemlighetsfull familj bakom låsta dörrar och få en glimt av vad som egentligen händer i hemmets trygga vrå. FESTIVALVINNARE Miss Violence tog redan på premiärvisningen, i Venedig 2013, hem pris för både bäst regi och bästa skådespelare. Bara någon vecka senare var filmen utvald att tävla i Toronto Internation Film Festival och succén har sedan dess fortsatt bl.a. i Vancouver, Reykjavik och Busan i Sydkorea. I november 2013 vann filmen även pris för bästa manus vid Stockholm International Film Festival. Riktigt stark Moviezine Miss Violence är en obehagligt logisk slutstation på den filmvåg som påbörjades med Dogtooth Hynek Pallas, Svenska Dagbladet Avranas regi är enastående! Quiet Earth MYSTIK OCH HEMLIGHETER Ingenting är väl mer attraktivt än att få ta del av en hemlighet. Filmens tema cirkulerar kring familjehemligheter och orsaken till varför Angeliki begick självmord mitt under sin egen födelsedagsfest. Spänningen utvecklas under hela filmen, där pulbiken uppmanas att försöka lista ut konstellationer och hierarkiska regler utan att riktigt få grepp om vem som är god och vem som är ond, om det nu finns något gott och ont. Sakta men säkert lyfts locket till familjens hemligheter som visar sig vara en verklig Pandoras ask. Kulturkonsumenter, och filmälskare i alla åldrar. Filmen kommer att ha 15-årsgräns. Dogtooth, Smärtgränsen, Festen och Stoker.

10 BORGMAN (Nederländerna, 2013) Regi: Alex Van Warmerdam I rollerna: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval m.fl. Speltid: 113 min På bio: Kvartal NEDERLÄNDERNAS BIDRAG TILL OSCAR 2014 Holländska Alex van Warmerdam har både skrivit manus och regisserat detta nästintill kultistiska verk där onda inkräktare ger sig på en övre medelklassfamilj och får deras stilla liv att knaka i fogarna. Och vilka är egentligen inkräktarna? Precis som hyllade Dogtooth och Funny Games följer detta drama, med sin nattsvarta komik, temat kring ondskans natur och hur den interagerar med de saker som för oss kan te sig självklara och trygga. FESTIVALVINNARE Borgman har redan vunnit TIO internationella festivalpriser sedan premiären på Cannes Film Festival 2013, bland annat för bästa film, bästa skådespelare, bästa manus och bästa regi. Festivalerna fortsätter och vi tror inte prisregnet är över än. VI OCH DEM En film om mänsklighetens bästa och värsta, om trygghet och invasion och om vi och dem. Ett gäng organiserade luffare invaderar en välbärgad familjs personliga rymd, både individuellt och i deras faktiska hem. Filmen belyser hur vi ser på oss själva, på andra och vad som utger trygghet och hur denna lätt kan brisera. Kulturkonsumenter och filmälskare i alla åldrar. Filmen kommer att ha 15-årsgräns. Dogtooth, Funny Games och Holy Motors. FESTIVALVINSTER (i urval) Bästa regi Athens International Film Festival 2013 Bästa skådespelerska, bästa manus och bästa film Nederlands Film Festival 2013 Bästa film Palic Film Festival 2013 Bästa film Sitges International Fantastic Film Festival 2013 Bästa film Lund International Fantastic Film Festival 2013 Årets Holy Motors The Los Angeles Times Borgman upphör aldrig att vända på, förvrida och överraska The Playlist

11 FILMEN SLÄPPS AV STUDIO S VÅTMARKER (Tyskland, 2013) Orig: Feuchtgebiete Regi: David Wnendt I rollerna: Carla Juri, Christoph Letkowski, Marlen Kruse m.fl. Speltid: 109 min På bio: Kvartal OFFICIAL SELECTION SUNDANCE 2014 Helen vägrar anpassa sig till samhällets normer. Hon lever ut sin sexuella frihet till max, tycker att kroppshygien är oerhört överskattad och chockerar alla omkring sig med sitt språk och sina manér, som inte direkt tillhör en duktig flicka. Men det enda hon verkligen vill är att få sina skilda föräldrar att bli tillsammans igen. Och en dag får hon en lysande idé om hur hon ska gå tillväga... När Charlotte Roches debutroman Våtmarker gavs ut 2008 blev den en snackis utan dess like. Något liknande alster hade den litterära världen aldrig utsatts för tidigare. De arga rösterna vara många, men fanskaran ännu större. Enbart i Tyskland slukade 1,5 miljoner köpare boken, som nu är utgiven i 25 länder och våren 2008 toppade listan över världens mest sålda romaner. NORMER OCH SEXUALITET Här raseras tabun så det bara dånar! Eller för att citera copytexten på den svenska bokutgåvan: Helen gör allt man inte får om man är ung kvinna i dag. Våtmarker är ett avgrundsvrål riktat mot de vaxade, rakade, fixade och på alla sätt sanitetsbehandlade kvinnobilder och skeva föreställningar om sexualitet och kvinnlighet vi möter i dag. En välbehövd och kontroversiell spark mot konventionerna. Upprorisk och kaxig som en virvelvind av känslor över duken Film und Kunst (DE) [Våtmarker] är en ovanligt fängslande, rolig och underhållande upplevelse CineVue (UK) FÄRGSPRAKANDE, FARTFYLLD OCH ACTION Tyska ungdomsfilmer med starka kvinnoroller känner vi igen, och likheterna är faktiskt slående mellan Våtmarker och Spring Lola (på svensk bio 1999, utgiven på DVD av Njutafilms). Mycket färg, snabba klipp och ett kvickt händelseförlopp. En film som verkligen följer med i tidens anda, och känns som en uppfräschad och mer provokativ version av tidigare nämnd titel. Uppfriskande och actionfylld! Kulturkonsumenter, film- och musikälskare. Huvudsaklig ålder mellan år. Vi tror att målgruppen även gillar filmer som exempelvis: Spring Lola, Fish Tank, Klipp!, Ligg med mig och Turkisk konfekt.

12 TIDIGARE BIORELEASER 2013

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms.

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms. Releaser Kvartal 3 2016 Releasedatum: Hyrtitlar Njutafilms Q3 2016: 1 augusti Pojken och världen (Biovisad) 8 augusti Två nätter till morgon (Biovisad) 15 augusti Det helt nya testamentet (Biovisad) 12

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

spel är bara spel. spel är bara spel. Spel är bara spel

spel är bara spel. spel är bara spel. Spel är bara spel spel är bara spel. spel är bara spel. Spel är bara spel spel är bara spel. spel är bara spel. Böcker är bara böcker spel är bara spel. spel är bara spel. Musik är bara musik Och på sätt och vis är det

Läs mer

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014.

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Hanna Maria Heidrich Palladium Film Den flerfaldigt prisbelönta regissören Hanna Maria Heidrich leker gärna med okonventionella bildspråk.

Läs mer

Kärlekstema. vecka 11-13. inlämning: torsdag 1 april (v.13)

Kärlekstema. vecka 11-13. inlämning: torsdag 1 april (v.13) Kärlekstema vecka 11-13 inlämning: torsdag 1 april (v.13) Under några veckor kommer vi att arbeta övergripande med temat kärlek, där momenten läsa, skriva, tala, lyssna finns med. arbetsgång: Välj minst

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B

SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B Program nr 1 hösten 2009 SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B TEATER OPERA Teaterhösten 2009 startar med kritikerrosade komedier och med nya uppsättningar av Ingmar Bergmans pjäser. Ni som är medlemmar

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.! ! men till vilket pris?

! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.! ! men till vilket pris? I en förort där utanförskapet skapat egna regler, föds drömmen om ett samhälle där varken polis eller politiker vågar sig in.!! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.!! men till vilket pris?

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Alexandra vill ha utrymme att tänka

Alexandra vill ha utrymme att tänka Alexandra vill ha utrymme att tänka 06:00 09-11-24 Från ung lovande skådespelerska till nytt regissörshopp. Alexandra Dahlström, 25, har inga planer på att sätta begränsningar på sitt konstnärskap. Nu

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE Om jag kunde skulle jag skriva om kärleken: om hur den har påverkat mig, satt igång mig, utmanat mig. Jag skulle skriva om det kroppsliga också: om utbytandet

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

FRANSKA TISDAGAR. Zita Folkets Bio, Stockholm 9 februari - 22 mars 2016. www.franskafilmfestivalen.se

FRANSKA TISDAGAR. Zita Folkets Bio, Stockholm 9 februari - 22 mars 2016. www.franskafilmfestivalen.se Franska Filmfestivalen PRESSINFORMATION FRANSKA AR Zita Folkets Bio, Stockholm 9 februari - 22 mars 2016 Ett evenemang som anordnats av Franska Filmfestivalen www.franskafilmfestivalen.se Med stöd av CHRISTOPHE

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Elevmaterial. Ljudbok. Beskriv en plats

Elevmaterial. Ljudbok. Beskriv en plats SIDAN 1 Ljudbok Skådespelare läser ibland in noveller eller böcker som ljudbok. En ljudbok kan man lyssna på i bilen eller när man städar sitt rum. Idag ska du göra en ljudbok. Förbered dig: Läs igenom

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

Based on a True Story 1

Based on a True Story 1 Based on a True Story 1 8 - Trip, säger jag till min före detta pojkvän. Vi måste prata. Vi befinner oss på inspelningen av hans nya film. Du vet, den där med hans filmstjärnefru, som handlar om en tjej

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Romeo och Julia av Matteo Bandello

Romeo och Julia av Matteo Bandello en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Romeo och Julia av Matteo Bandello funderingsfrågor, diskussionsfrågor, högläsning och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs:

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig.

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig. Remissyttrande över Ds 2015:31 Framtidens filmpolitik Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2015-06-10 Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra

Läs mer

God död jul. Bakgrund. Kort om boken: Arbetsmaterial till. Skriven av: Inger Frimansson

God död jul. Bakgrund. Kort om boken: Arbetsmaterial till. Skriven av: Inger Frimansson Arbetsmaterial till God död jul Skriven av: Inger Frimansson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken God död jul. Det ska vara ett stöd för er som läser tillsammans i en grupp, studiecirkel eller

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

Lapp på luckan? En liten analys av vad som lockade publik på Reflexen år 2013 och 2014

Lapp på luckan? En liten analys av vad som lockade publik på Reflexen år 2013 och 2014 Lapp på luckan? En liten analys av vad som lockade publik på Reflexen år 2013 och 2014 Skrivet av: Mats Åberg matsemilaberg@gmail.com 073-738 67 85 Varmfrontsgatan 6 128 34 Skarpnäck Innehåll Bakgrund...

Läs mer

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING Premiär måndagen den 14 oktober klockan 16.00 - Höstens nya must- see serie VIOLETTA Violetta är en smart och levnadsglad tjej. Hon har en fantastisk sångröst som hon ärvt

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Personlig framgång och frihet. Om skaparen

Personlig framgång och frihet. Om skaparen Personlig framgång och frihet Om skaparen När Tomas var liten skilde sig hans föräldrar. Han blev mobbad i skolan och blev allt mer innesluten och aggressiv, och började själv att mobba, stjäla, dricka

Läs mer

Relaterat. Artikelbilder. 1 av 3 2010-07-29 09:52 STÖDE (ST)

Relaterat. Artikelbilder. 1 av 3 2010-07-29 09:52 STÖDE (ST) 1 av 3 2010-07-29 09:52 Publicerad 28 juli 2010 STÖDE (ST) Isländsk musik är ett starkt tema i årets kammarmusikvecka i Stöde. Huvudrollen spelas av sopranen Gudrun Ingimars, som sjunger i Stöde för första

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Jag är jävligt nöjd nu

Jag är jävligt nöjd nu Jag är jävligt nöjd nu Alexandra Dahlström om att vara kaxig, jättekär och vuxen: Jag har längtat Alexandra Dahlström har blivit 25 år gammal. Och bestämt sig. Nu satsar hon allt på skådespelandet och

Läs mer

EDDIE MARSAN JOANNE FROGGATT STILL LIFE EN FILM AV UBERTO PASOLINI John May är en mycket speciell man VINNARE BÄSTA REGI BETA CINEMA PRESENTERAR EN RED WAVE/EMBARGO FILMS PRODUKTION I SAMARBETE MED CINECITTÀ

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok Åldrandets glädje om äldres åldrande ur ett positivt betraktande tillägnad alla jag möter med denna bok Sophia Ivarsson Åldrandets glädje Bild, text och layout: Sophia Ivarsson Utgivare: Gloria Förlag

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9 träning Träning Lärarinstruktion Svenska åk 9 1 Träningshäftet är framtaget för att träna elevernas läsförståelse, utveckla den skriftliga förmågan och öva inför muntliga uppgiften på nationella provet.

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick.

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick. Coco utspelar sig under den mexikanska högtiden Día de los Muertos/Día de Muertos. De dödas dag finns med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Ta gärna reda på mer om denna högtid och varför den

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

LÅNAREN ARRIETTY 2010 - Hiromasa Yonebayashi

LÅNAREN ARRIETTY 2010 - Hiromasa Yonebayashi 12.34 94 min Animerad familjefilm Alla talar svenska Under golvplankorna i ett stort hus i utkanten av Tokyo bor den pyttelilla 14-åriga Arrietty med sin familj. Husets ägare har ingen aning om att deras

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

LÄSVECKAN TIPS FÖR UNDERVISNINGEN 2013 SIRI KOLU / BARBRO ENCKELL-GRIMM

LÄSVECKAN TIPS FÖR UNDERVISNINGEN 2013 SIRI KOLU / BARBRO ENCKELL-GRIMM Åk 1-2 1) Läs Astrid Lindgrens bok Lillebror och Karlsson på taket, kapitel 1 och 2, ett kapitel i taget. Rita en bild av Karlsson på taket och skriv ner ord som beskriver hurdan Karlsson är. 2) Gå tillsammans

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

Program KULTURMAGASINET 17, 18 & 19 NOVEMBER

Program KULTURMAGASINET 17, 18 & 19 NOVEMBER Program KULTURMAGASINET 17, 18 & 19 NOVEMBER Sundsvall november 2017 För andra året i Sundsvall! Sundsvalls museum arrangarar Skolbiovisningar sedan många år och inledde 2016 ett samarbete med BUFF, Barn

Läs mer

VI SES PÅ BUFF! YSTAD

VI SES PÅ BUFF! YSTAD VI SES PÅ BUFF! YSTAD 21-23/10 2016 BUFF FILMFESTIVALEN FÖR BARN OCH UNGA BUFF barn- och ungdomsfilmfestival arrangeras för andra gången i Ystad 2016. Här får publiken möta olika kulturer, höra främmande

Läs mer

Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West. Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013.

Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West. Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013. Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West Resa till USA, Los Angeles Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013. Dagarna innan festivalen startade

Läs mer

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING >>Fångad av nätet

Läs mer

ANTIRASISTISKA FILMDAGAR Landskrona

ANTIRASISTISKA FILMDAGAR Landskrona ANTIRASISTISKA FILMDAGAR Landskrona 21 22 november 2012 BIO MAXIM ANTIRASISTISKA FILMDAGAR Landskrona 21 22 november 2012 Antirasistiska filmdagar är en tematisk festival med film och samtal kring mänskliga

Läs mer

1 av 5 2011-06-16 12.29

1 av 5 2011-06-16 12.29 PROGRAM A-Ö / SVT PLAY / NYHETER HEM //7:00//STOCKHOLM////////////////////////////////////////////////////////////// / Man vill ju lära känna dom, säger Oscar Poulsen som ikväll ställer ut Ett porträtt

Läs mer

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr« 98 jämställdhet »På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«de flesta associerar ordet skivbolag till fräscha kontor, guldskivor och stora studios genom vilka namnkunniga artister gör entré och

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER Vid järnvägens slut, eller nästan i alla fall, har kreativiteten flödat i höst. I den lilla byn Vassijaure har samiska och svenska artister mötts för att göra ljuv musik tillsammans. Resultatet kommer

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Rollista ur Mord på Slottet

Rollista ur Mord på Slottet Rollista ur Mord på Slottet Rollista: Harald Gyllenstierna: Greve och kvällens nyckelperson. Veronica Gyllenstierna: Harald Gyllenstiernas ex-fru och numer affärspartner. Inez Gyllenstierna: Haralds nuvarande

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket Filmen startar med hur vi får se en flicka uppe i ett klocktorn, på taket av en stor stenbyggnad. Nedanför står barn uppradade och en arg man frågar gormande var Felicia är någonstans. En pojke blir ivägskickad

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv.

Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv. Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv. Lär dig älska dig själv. Börja stormtrivas i ditt eget skin. Spräng bort dina osäkerheter Gå emot dina rädslor Stå för din sak

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Bibliografen på Lomma bibliotek

Bibliografen på Lomma bibliotek Bibliografen på Lomma bibliotek Kommande program på Bibliografen: LIVESÄNDNING FRÅN METROPOLITAN I NEW YORK - TRUBADUREN AV VERDI Lördag 3 oktober kl. 19.00, Anna Netrebko gör den mycket emotsedda Met-rolldebuten

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

Ulrike och kriget LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial VIBEKE OLSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Ulrike och kriget LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial VIBEKE OLSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vad hände i Tyskland den 3 september 1939? 2. Vad hände i Ulrikes familj samma dag? 3. Ulrike är säker på att Tyskland kommer att vinna kriget. Varför

Läs mer