Remissyttrande till länsstyrelsen angående ansökan om tillstånd för Ragn-Sells AB:s avfallsanläggning vid Ägovägen i Borlänge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissyttrande till länsstyrelsen angående ansökan om tillstånd för Ragn-Sells AB:s avfallsanläggning vid Ägovägen i Borlänge"

Transkript

1 MILJÖNÄMNDENS BESLUT Datum Vårt diarienummer (6) Er beteckning Vår adress Miljökontoret Länsstyrelsen Dalarna Borlänge kommun Miljöprövningsdelegationen Borlänge Att. Erik Sundqvist Besöksadress Falun Sveagatan 21 Handläggare, telefon, e-post Anette Stångmyr Adress Remissyttrande till länsstyrelsen angående ansökan om tillstånd för Ragn-Sells AB:s avfallsanläggning vid Ägovägen i Borlänge Ragn-Sells AB ansöker om nytt tillstånd för befintlig och utökad verksamhet vid anläggningen på Ägovägen i Borlänge, fastigheten Fagersta 4:8. Miljönämnden har tagit del av ansökningshandlingar och bedömer att tillståndsansökan med kompletterande uppgifter är utförlig och väl beskriver den planerade verksamheten. De miljöproblem som verksamheten kan orsaka är främst risk för föroreningar av mark och vatten samt nedskräpning av den närmaste omgivningen. Detta under förutsättning att verksamheten har ett väl utformat egenkontrollprogram där belastningen på miljön och eventuella risker för människors hälsa fortlöpande kontrolleras. Miljönämnden bedömer att Ragn-Sells AB:s tillstånd kan tillstyrkas enligt de uppgifter som anges i ansökan med hänsyn till nedan framförda synpunker. Företagets förslag till villkor för verksamheten Miljönämnden anför följande synpunkter avseende företagets förslag till villkor som ska gälla för den sökta verksamheten: 1. Formulerat villkor kan behållas. 2. Det bör förtydligas att det är icke-farligt avfall samt obehandlat trä som avses. 3. Hanteringen av farligt avfall bör preciseras. Hantering av kemiska produkter ska också beskrivas. 4. Riktvärdena som anges gäller för utsläpp till spillvatten och bör följa Dala VA:s riktvärden. Föreslagna riktvärden överstiger Dala VA:s riktvärden för t.ex. kadmium och kvicksilver. Förslag på åtgärder för rening av utgående vatten till spillvattennätet bör ingå i företagets utredning av alternativt omhändertagande av dagvatten. Efter utredning av alternativt omhändertagande av dagvatten kan dagvatten komma att ledas från uppsamlingsdammen direkt till recipient. De riktvärden som ska gälla för verksamheten ska utformas i samråd med tillsynsmyndigheten.

2 2 (6) 5. Villkoret behöver kompletteras med ytterligare beskrivning av utrustning och rutiner vid spill och oavsiktliga utsläpp. 6. Villkor för buller bör kompletteras med bullerdämpande åtgärder. 7. och 8. Villkoren bör kompletteras med fler rutiner och åtgärder för att minska störningar till närboende. Utförligare beskrivning av bakgrunden till miljökontorets synpunkter redovisas nedan. Beskrivningen innehåller även underlag för förslag till ytterligare villkor. Lagring av kemikalier och farligt avfall förebyggande åtgärder för att minska påverkan på vatten, mark och luft Kemiska produkter och farligt avfall ska lagras och hanteras så att omgivningen inte förorenas. Flytande kemikalier och farligt avfall ska hanteras och förvaras på tät, hårdgjord yta under tak utan anslutning till dag- eller spillvatten. Alla ytor där farligt avfall lagras inomhus ska vara utförda i material beständigt mot den typ av farligt avfall som mellanlagras på platsen. Lokal där flytande avfall lagras och omemballeras ska sakna golvbrunn samt vara försedd med 0,20 m höga socklar av beständigt material och förhöjda trösklar vid öppning i fasad. Lagring av flytande avfall ska dessutom ske inom invallning. Invallning ska rymma minst den största tankens volym plus 10 % av övriga behållares volym. Förvaringsplatser för olika typer av avfall för både inkommande och utgående avfall ska tydligt märkas ut. Alla emballage och förvaringskärl ska vara märkta med innehåll. Tomemballage som innehållit farligt avfall ska i första hand återanvändas. Förvaring ska ske så att obehöriga förhindras tillträde. Kemiska produkter och farligt avfall ska förvaras på separata platser. Brandfarliga varor, färg, lack, lim, giftiga varor, baser, syror, frätande varor, riskavfall och övrigt avfall ska förvaras separat och för ändamålet godkända emballage och utrymmen så att eventuella läckage inte kan förorena omgivningen. Avfall som innehåller reaktiva ämnen ska förvaras och hanteras åtskilt. Elektronikavfall, lysrör och impregnerat trä ska förvaras på hårdgjord yta, skyddade från nederbörd. Bilbatterier ska förvaras nederbördsskyddade i täta, rostfria och syrafasta behållare. Vitvaror behöver inte skyddas från nederbörd. Avfall som kan orsaka frostsprängning ska förvaras frostfritt. Vid hantering av avfall innehållande flyktiga organiska ämnen ska vara försedda med konsekvent tätning/lock så att avdunstning ej kan ske. Särskild aktsamhet ska iakttas vid hantering av avfall innehållande miljögifterna PCB, PFAS och kvicksilver samt kemiska bekämpningsmedel då utsläpp kan bidra till allvarliga föroreningar av mark och grundvatten/dricksvatten. Avfall innehållande miljögifter ska lagras på särskild plats.

3 3 (6) Förebyggande åtgärder för att minska utsläppen av förorenat dagvatten Miljönämnden bedömer att hantering av farligt avfall medför en risk att utsläpp av föroreningar till mark och vatten kan öka. Det är viktigt att samtliga kemikalier, drivmedel, avfall och annat som kan förorena grundvatten och dagvatten hanteras och förvaras på ett säkert sätt. Öppen hantering av farligt avfall och kemiska produkter ska minimeras. I första hand ska spridningen av förorenat dagvatten förhindras genom att hantering av avfall och kemiska produkter sker på täta, invallade ytor eller att föroreningarna stoppas innan de når sedimentationsdammen. Sedimentationsdammen ska även grävas ur när sedimentets mäktighet överstiger 10 % av det högsta vattendjupet i dammen. Dagvatten från parkering, uppställnings- och körytor respektive ytor där avfall hanteras, där befintliga brunnar finns, ska samlas upp och avledas till separata slam- och oljeavskiljare med funktion för rening av metaller. Avskiljarna ska vara anpassade för dagvatten och dimensionerade för respektive ytas storlek. Möjlighet till avstängning och provtagning ska finnas vid kontrollbrunn. Dagvattenbrunnar i närheten där farligt avfall och kemikalier hanteras eller förvaras ska märkas ut och vara försedda med brunnsinsats med filter/absorbent som avskiljer olja och tungmetaller. Absorberingsmaterial samt anordningar för att täta dagvattenbrunnarna ska finnas lättillgängliga och användas vid spill. Vatten som förorenats av spill, läckage eller liknande ska tas omhand och behandlas som farligt avfall. Snö från området ska hanteras genom uppläggning på lämplig plats där avrinningsvattnet omhändertas som förorenat dagvatten. Energi Ett villkor för energi bör finnas med i tillståndet då ett av miljönämndens fokusområden är energi och miljökontoret aktivt jobbar med att implementera energifrågan i tillsynen. Miljönämnden identifierade följande brister i den genomförda energikartläggningen: Energikartläggningens redovisar inte energianvändningen fördelat på verksamhetens processer, övriga processer inom företagets byggnader/ lokaler eller väl definierade delar av byggnader. Men även status på teknikiska utrustningar som avser stödprocesser bl.a. ventilationssystem, uppvärmningssystem inkl. undercentral, med mera behöver beskrivas. Åtgärdförslagen behöver utvecklas, exempelvis med driftoptimering och investeringsåtgärder. Åtgärdsförslagen bör sammanfattas med åtgärd, kostnad för genomförande, energibesparing samt ekonomisk kalkyl genom LCC-och/ eller återbetalningstid (payback-metod) för åtgärden. Det saknas en sammanställning av de åtgärder som verksamheten planerar att genomföra. Planerade åtgärder bör redovisas i en kortsiktig genomförandeplan på 3 år och en långsiktig (10 år) genomförandeplan.

4 Buller Aktuell bullerutredning som visar att riktvärden för buller för närboende överskrids om inga bullerdämpande åtgärder vidtas. Bullerdämpande åtgärder behöver därför vidtas. Krossning av trä eller bränsle och hantering av skrot ska ej ske vid samma tillfälle. Vid krossning ska krossen placeras så att ett högt materialager fungerar ljuddämpande. Placering och höjd av materiallagret ska utföras enligt anvisningar i bullerutredning daterad Buller från anläggningen inklusive transporter inom verksamhetsområdet ska begränsas så att den ekvivalenta ljudnivån utomhus vid bostäder inte överskrider följande begränsningsvärden: 50 db(a) helgfri måndag-fredag (kl ) 40 db(a) nattetid (kl ) 45 db (A) övrig tid Momentana ljud nattetid får uppgå till högst 55 db(a) 4 (6) Nedskräpning och skadedjur Under de senaste åren har miljökontoret mottagit flera klagomål på nedskräpning från närboende. Detta har tagits upp i tillsynen. Företaget har rutin att städa närområdet, men miljönämnden anser att den åtgärden inte är tillräcklig. Ytterligare åtgärder som rent fysiskt stoppar skräp från att hamna utanför anläggningen behövs. Området ska vara inhägnat. Lagerutrymmen för kemiska produkter och farligt avfall ska hållas låsta när anläggningen är obemannad. Transport och hantering av avfall ska ske på ett sådant sätt att minsta möjliga spill uppstår på tillfartsväg och i omgivningen. Verksamheten ska bedrivas så att störningar i form av nedskräpning, lukt, damning, skadedjur eller andra olägenheter förhindras. Om problem uppstår ska åtgärder omedelbart vidtas för att avhjälpa dessa. Städning på området ska ske dagligen där sorteringsverksamhet bedrivits. Rutiner för att undvika dammande verksamhet på gårdsplanen ska finnas. Dagvatten utredning av alternativt omhändertagande Miljönämnden instämmer i länsstyrelsens och AB Borlänge Energis bedömning att dagvatten i första hand ska omhändertas och renas lokalt och inte omhändertas i det kommunala reningsverket. För att dagvattnet ska kunna avledas direkt till recipient föreslår Ragn-Sells AB en åtgärdsplan i fyra steg. Åtgärd 1 och 2 innebär att avloppsvatten från fordonstvätt, efter oljeavskiljare, avleds direkt till reningsverket och att och att uppsamlingsdammen töms, slamsugs och rengörs. Miljönämnden bedömer att den föreslagna tiden för åtgärderna, inom ett år efter tillståndet vunnit laga kraft, är skälig.

5 5 (6) Åtgärd 3 innefattar en prövotidsutredning som genomförs och redovisas inom tre år från att åtgärd 1 och 2 genomförts. Under prövotiden undersöks vattnets sammansättning i dammen och om ytterligare rening behövs inför direkt utsläpp till recipient. Miljönämnden bedömer att utredningen kan genomföras under kortare tid, förslagsvis två år. Vissa undersökningar kan genomföras parallellt med åtgärd 1 och 2. Miljönämnden ska vara delaktig vid framtagande av parametrar som ska undersökas i dammens utgående vatten samt utformande av riktvärden för utsläppsvärden. Åtgärd 4 avser ytor som kan avledas direkt till recipient om utredningen enligt åtgärd visar detta. Miljönämnden ska vara delaktig i planeringen av åtgärden för att eventuellt framställa krav på skyddsåtgärder. Miljönämnden bedömer att det är mycket viktigt som tillsynsmyndighet att fortlöpande informeras om planerade och genomförda åtgärder. Även om Dalälven inte är utpekad som en särskilt känslig recipient så får inte dagvattenutsläpp medföra att älvens vattenkvalitet försämras. De beslutade miljökvalitetsnormerna för vatten får inte heller överskridas vilket betyder att utsläppen inte får sänka statusen eller om normen redan är passerad måste åtgärder för att minska påverkan genomföras. Övriga synpunkter på utredningen av alternativt omhändertagande av dagvatten Företaget ska redovisa en egen bedömning av föroreningssituationen, behovet av åtgärder samt förslag på vilka åtgärder som bör vidtas. Av redovisningen bör bl.a. följande framgå: Möjlighet att ytterligare separera takvatten från förorenat dagvatten Uppsamlingsdammens täthet Vattnets väg vid eventuell bräddning Halt av förorenade ämnen i dagvattnet Mängd föroreningar som lämnar fastigheten på årsbasis Bedömd påverkan på recipienten Bedömt behov av rening och eventuell flödesutjämning Verksamhetsutövaren ska utveckla dagvattenutredningen med inriktning mot att ta fram förslag på utsläppsbegränsande åtgärder, inklusive förväntade utsläppsminskningar och kostnader för åtgärderna. Under de år som utredningen pågår ska även egenkontrollen utökas med att provtagning och analys från utgående vatten från dammen ska utföras sex gånger per år, och inte som idag endast två gånger per år. Provtagningen ska utföras som ett samlingsprov av ackrediterad provtagare och analyseras på ackrediterat laboratorium. Val av parametrar som ska analyseras ska ske i samråd med tillsynsmyndigheten. Kunskap Samtlig personal vid anläggningen ska ha erforderlig kunskap om risker vid transport och hantering av farligt avfall och kemiska produkter samt åtgärder vid olyckshändelser för att minimera påverkan på omgivningen.

6 Kontrollprogram Ett aktuellt kontrollprogram för verksamheten ska upprättas och följas. Programmet ska bland annat ange hur verksamhetens påverkan på omgivningen kontrolleras med avseende på utsläpp till miljön och hänsyn till närboende. För utsläpp till vatten ska det i kontrollprogrammet anges mätmetoder, mätfrekvens och utvärderingsmetoder. Förslag till kontrollprogram ska lämnas till tillsynsmyndigheten senast tre månader efter att tillståndet tagits i anspråk. 6 (6) Beslutande Beslutet på miljönämndens arbetsutskott fattas genom delegation av miljönämndens ledamöter enligt kommunallagen 6 kap 33. Beslutet skickas till Remissvaret skickas digitalt i ett exemplar till Miljöprövningsdelegationen, Länsstyrelsen Dalarna, Falun via e-post till dalarna@lansstyrelsen.se Länsstyrelsens diarienummer anges i ärenderubrik.

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett egenkontrollprogram

BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett egenkontrollprogram Datum Dnr 2016-02-23 MIL.2015.5498 Nina Hertzberg nina.hertzberg@varmdo.se 08-570 481 24 Miljöinspektör Delegationsbeslut BMH 538 BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del av fastigheten Ängegärde 5:1 i Kungälvs kommun

Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del av fastigheten Ängegärde 5:1 i Kungälvs kommun 2018-03-01 551-37842-2017 Dossienummer 1482-1137 1(8) Miljöskyddsavdelningen Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2015 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen var organiserad under

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Miljö- och byggnadsförvaltningen. för omgivningspåverkan under byggtiden

Miljö- och byggnadsförvaltningen. för omgivningspåverkan under byggtiden Kontrollprogram för omgivningspåverkan under byggtiden Innan byggnationerna påbörjas i ett exploateringsområde ska ett kontrollprogram för omgivningspåverkan under byggtiden tas fram. Syftet med ett kontrollprogram

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Information för fordonsverkstäder

Information för fordonsverkstäder Information för fordonsverkstäder Denna skrift är tänkt som en hjälp för att informera om de grundläggande miljökrav som finns i Miljöbalken (1998:808) och andra bestämmelser för dig som bedriver fordonsverkstad.

Läs mer

Miljö- och byggnadsförvaltningen. för omgivningspåverkan under byggtiden

Miljö- och byggnadsförvaltningen. för omgivningspåverkan under byggtiden Kontrollprogram för omgivningspåverkan under byggtiden Innan byggnationerna påbörjas i ett exploateringsområde ska ett kontrollprogram för omgivningspåverkan under byggtiden tas fram. Syftet med ett kontrollprogram

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun

Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun Information om miljötillsyn I det här materialet har vi försökt sammanfatta hur er verksamhet berörs av miljöbalken

Läs mer

Tips för företagets miljöarbete

Tips för företagets miljöarbete Tips för företagets miljöarbete Företagets ansvar Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan. Som företagare är man skyldig att känna till vilka lagar som gäller

Läs mer

Yttrande över tillståndsansökan för ny återvinningscentral och kretsloppspark i Brillinge

Yttrande över tillståndsansökan för ny återvinningscentral och kretsloppspark i Brillinge MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrich Wimmer 2019-01-24 MHN-2016-000289 018-727 43 07 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Yttrande över tillståndsansökan

Läs mer

LISTA 2. FÖRVARING. Se också punkt 5 i lista 3 om utrustning för att samla upp spill, stoppa utflödande vätskor m.m.

LISTA 2. FÖRVARING. Se också punkt 5 i lista 3 om utrustning för att samla upp spill, stoppa utflödande vätskor m.m. LISTA 2. FÖRVARING Se också punkt 5 i lista 3 om utrustning för att samla upp spill, stoppa utflödande vätskor m.m. i sammandrag. För preciseringar och undantag, se sid 7 f. 1 Invallning av kemikalier

Läs mer

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsbeskrivning... 2 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 2 1.2 Beskrivning av verksamheten... 2 1.3

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2016 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen är organiserad under AO Biogas inom Tekniska

Läs mer

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Möta är ett samverkansprojekt mellan länets 13 kommuner företrädda av miljökontoren samt Länsstyrelsen Östergötland. Maj 2009 Förvara kemiska produkter

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Bilaga K:1 Förslag till villkor

Bilaga K:1 Förslag till villkor Bilaga K:1 Förslag till villkor 1. Villkorsdiskussion 1.1 Inledning SKB har i avsnitt 8 i ansökan lämnat förslag till villkor och därutöver redogjort för sin uppfattning om behovet av villkor. Flera remissinstanser

Läs mer

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor Inspektionsrapport Dnr: 2015 4075 Sida 1 (5) 2015-06-26 Handläggare Charlotte Larsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 288 71 E-post: charlotte.larsson@stockholm.se Örnsbergs båtklubb Inspektionsrapport,

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen vill med denna broschyr informera er om vilken lagstiftning ni berörs av i enlighet med miljöbalken, livsmedelslagen

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet 1(9) Miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Anläggning, namn Organisations- eller personnummer KundId för kommunal

Läs mer

Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast AB, Länsstyrelsens diarie nummer:

Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast AB, Länsstyrelsens diarie nummer: Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (7) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Katja Nesterinen 016-710 22 22 Miljö- och räddningstjänstnämnden Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast

Läs mer

Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor.

Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor. VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen DELDOM 2007-01-11 Mål nr M 3340-05 4 Villkor Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor. 1. Verksamheten - inbegripet

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun

Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun Diarienummer: 2015/0096 Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun Gäller från: 2015-02-04 Gäller för: Miljö- och byggförvaltningen Fastställd av: Miljö- och byggnämnden Utarbetad av: Miljöavdelningen

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 11/2007 Inledning Miljönämnden utövar tillsyn vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs kommun. Som tillsynsmyndighet

Läs mer

Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare

Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare Denna policy gäller för samtliga fordonstvättar i Tranemo kommun. För fordonstvättar som tvättar mer än 1000 personbilstvättar eller mer än 200 lastbilar, bussar

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Skickas till: Lidingö stad Miljö- och stadsbyggnadskontoret 181 82 Lidingö Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 10 miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251) Anmälan ska skickas in senast 6

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251)

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251) Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) För behandling av ärendet kommer uppgifterna registreras i

Läs mer

Yttrande i mål M

Yttrande i mål M Yttrande i mål M1431-17 2018-09-24 Bilaga 1 Konsoliderade yrkanden och villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana från Kungsträdgården till Nacka och Söderort Konsoliderad version av yrkanden och villkorsförslag,

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Riktlinjer Diarienummer Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Ledningsgruppen 2017-09-28 Käppalaförbundet Reviderad 2017-10-17 Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (5) 1. Inledning Sprängning,

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679)

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Uppgifterna som du lämnar på denna blankett kommer att användas av den personuppgiftsansvarige som är Plan- och miljönämnden, Motala kommun, 591 86

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till hantering av avfall och farligt avfall vid Stena Miljö AB i Eskilstuna kommun

Tillstånd enligt miljöbalken till hantering av avfall och farligt avfall vid Stena Miljö AB i Eskilstuna kommun BESLUT 1(9) Miljöprövningsdelegationen 551-1112-2005 Stena Miljö AB Box 4054 400 40 GÖTEBORG Tillstånd enligt miljöbalken till hantering av avfall och farligt avfall vid Stena Miljö AB i Eskilstuna kommun

Läs mer

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Antagna av Nämnden för Myndighetsutövning 2009-01-19, 3 Oljeavskiljare Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Bakgrund Verksamhetsutövare med processer

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Allt svenskt använt kärnbränsle förvaras i Clab i Oskarshamns kommun

Allt svenskt använt kärnbränsle förvaras i Clab i Oskarshamns kommun NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Oskarshamn: Land: 1 200 km 2 Vatten: 1 200 km 2 Öar: 5 400 Invånare: 27 500 INKOM: 2017-10-03 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 711 1 Allt svenskt använt kärnbränsle förvaras i Clab

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Inledning. Anmälningsplikt. Bakgrund

Inledning. Anmälningsplikt. Bakgrund Sida: 1 (5) Inledning Spillvatten från fordonstvättar innehåller olika metaller, oljor och andra organiska och oorganiska ämnen som är skadliga för växter och djur. Vattnet behöver därför renas innan det

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Miljöförvaltningen Lunds kommun

Miljöförvaltningen Lunds kommun Här har jag lagt till 5 st gluggar och gjort dem svarta Miljöförvaltningen Lunds kommun Miljöförvaltningen vill med denna broschyr informera om vilken lagstiftning ni berörs av i enlighet med miljöbalken,

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

1 (5) Miljö- och räddningstjänstförvaltningen MMM-MRN MRN/2017:39 Miljökontoret

1 (5) Miljö- och räddningstjänstförvaltningen MMM-MRN MRN/2017:39 Miljökontoret Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) MRN/2017:39 FÖRSLAG TILL YTTRANDE Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Öja-Hult 2:1, Segesta 1:3,Segersta 1:5, Frasta

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar Riktlinjer Diarienummer 114-14/013 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar Antagen av Ledningsgruppen 2014-08-13 Käppalaförbundet Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (8) Sammanfattning För att minska

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

1. 150 000 ton papper 2. 4 000 ton plast 3. 30 000 ton järn- och metallavfall 4. 30 000 ton övrigt icke-farligt avfall*

1. 150 000 ton papper 2. 4 000 ton plast 3. 30 000 ton järn- och metallavfall 4. 30 000 ton övrigt icke-farligt avfall* 1(17) Miljöprövningsdelegationen IL Recycling Service AB Returgatan 3 702 36 ÖREBRO Tillstånd till avfallshantering vid IL Recycling Service AB:s anläggning i Törsjö, Örebro kommun. Koder enligt miljöprövningsförordningen

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall Aktbilaga 15 BESLUT 1 (11) 80-1131 Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Johan Larsson 026-17 12 66 johan.e.larsson@lansstyrelsen.se Kuusakoski Sverige AB Gävle hamn, Fredriksskans 805 95 Gävle

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Yttrande Datum: Diarienummer:

Yttrande Datum: Diarienummer: Yttrande Datum:2017-10-09 Diarienummer: 2016-02641 Vänersborg Tingsrätt Mark- och miljödomstolen mmd.vanersborg@dom.se VÄNERSBORGS TINGSRÄTT R4 INKOM: 2017-10-09 MÅLNR: M 638-16 AKTBIL: 675 Yttrande till

Läs mer

Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde. Sökande. Fastighetsägare (om annan än den sökande)

Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde. Sökande. Fastighetsägare (om annan än den sökande) Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde Blanketten skickas till: Ulricehamns kommun Miljö och byggenheten 523 86 Ulricehamn Tillstånd krävs om ni hanterar

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Riskbedömning för att förebygga olägenhet för människors hälsa eller miljön

Riskbedömning för att förebygga olägenhet för människors hälsa eller miljön Riskbedömning för att förebygga olägenhet för människors hälsa eller miljön De flesta verksamheter påverkar miljön. Hur och i vilken omfattning varierar däremot. Genom att skaffa sig kunskap om hur verksamheten

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden.

PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden. PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden. Mottagare: Stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun Datum: 2017-10-02 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 7 Utsläpp av vatten TMALL 0141 Presentation v 1.0 Avledning av vatten, disposition

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR

FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR Riktlinjer för FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR RIKTLINJER FÖR FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR Inledning Vatten från tvätt av fordon innehåller föroreningar i form av metaller, organiska ämnen (t.ex. olja)

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd Administrativa uppgifter 1(8) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET - Enligt 9 kap. 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Anläggning, namn Organisations- eller personnummer Kund-ID

Läs mer

DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand

DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DELDOM 2013-05-29 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 7081-11 och M 1435-07 SÖKANDE 1. Vafab Miljö AB, 556191-4200 Returvägen 20 721 87 Västerås 2. Svensk Växtkraft

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot Beslut Aktbilaga 14 Diarienr/Dossnr 1(15) Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Stena Återvinning AB Box 4088 40040 Göteborg Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer