Workshop Dricksvatten 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Workshop Dricksvatten 2014"

Transkript

1 PROJEKTRAPPORT Workshop Dricksvatten 2014 Skriven av Anna Johansson

2 Sammanfattning Under 2014 har ett projekt om dricksvatten genomförts i Kalmar län och Region Gotland med syftet att öka kunskapen, kompetensen och samsynen mellan inspektörerna i regionen. Projektet samordnades av Miljösamverkan Sydost på uppdrag av länens tillsynsmyndigheter. Projektet har genomförts genom workshop-tillfällen för inspektörerna samt ett studiebesök på ett dricksvattenverk. Utvärderingar som gjorts efter workshop-tillfällena visar på att inspektörerna varit nöjda, att de känner att de fått mer insyn i hur kollegorna arbetar, ökat sin egen kompetens och känner sig inspirerade att fortsätta arbetet med att utveckla dricksvattenkontrollen. Inspektörerna tycker att det är värdefullt att få tillfälle att diskutera kontrollrelaterade frågor med sina kollegor. Projektets syfte Workshop är ett arbetssätt där deltagarna delar med sig av sina kunskaper och tar tillvara på varandras kompetens. Målet med workshop-tillfällena var att förbättra dricksvattenkontrollen i länet. Genom att dela med sig av kunskaper och erfarenheter ska kompetensen höjas bland inspektörerna. Samtidigt ska samsynen mellan kommunerna öka och möjligheten till att stötta varandra i tillsynsbedömningar bli större. Arbetsgrupp Arbetsgruppen som har planerat och genomfört workshop-tillfällena och studiebesök är: Anna Hagberg, Mörbylånga kommun Anna Johansson, Miljösamverkan Sydost Mattias Pettersson, Västerviks kommun Oscar Ekberg, Emmaboda kommun Bakgrund Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel. Ett bra dricksvatten är viktigt för ett fungerande samhälle och är en viktig hörnsten i många delar av samhället. Det är därför också viktigt att det utförs en bra kontroll på dricksvattenanläggningarna. Ofta sitter de olika kommunerna med samma frågor och problematik kring ämnet. Därför har det under 2014 anordnads tillfälle för inspektörerna att diskutera sina frågor och förhoppningsvis lösa problemen. Projektets omfattning och utformning Två workshop-tillfällen anordnades för inspektörerna med ledning av arbetsgruppens deltagare. Det anordnades även ett studiebesök på ett dricksvattenverk.

3 Första tillfället var en heldag med workshop som behandlade områdena egenkontroll, haccp och provtagning. 14 deltagare från 12 kommuner deltog, inklusive arbetsgruppen. Andra tillfället var även det en heldag. Första halvan var en workshop som behandlade områdena larm och barriärer. Andra halvan var ett studiebesök på Gårdsryds vattenverk i Nybro. 15 deltagare från 12 kommuner deltog, inklusive arbetsgruppen. Resultat Efter respektive workshop-tillfälle sammanställdes anteckningar från diskussionerna. Dessa anteckningar lades ut på Livsteck, Livsmedelsverkets interna sida för livsmedelsinspektörer. Anteckningarna återfinns i bilaga 1 och 2. Frågor som dök upp under workshoptillfällena och som inte kunde besvaras skickades vidare till Livsmedelsverket. Svaret på frågorna återfinns i bilaga 3. Efter de två tillfällena genomfördes en utvärdering av respektive dag. Påståendena som besvarades i utvärderingarna var: Sammanfattningsvis var workshopen bra Workshop som arbetssätt för att hantera dessa typer av frågor är bra Jag har fått insikt i hur andra kommuner arbetar med dricksvattenkontrollen Min kunskap om dricksvattenkontroll har ökat efter workshopen Workshopen har gett mig inspiration och motivation Vid det andra tillfället besvarades även dessa påståenden: Sammanfattningsvis var studiebesöket bra Studiebesök är ett bra sätt att inhämta kunskap på Förslag till hur vi inspektörer gemensamt ska arbeta vidare med dricksvattenkontrollen Nedan visas resultaten från utvärderingen. Utvärdering från workshop 1 Egenkontroll, HACCP och Provtagning, av 10 deltagare besvarade utvärderingen (arbetsgruppen ej inräknad).

4 Utvärdering från workshop 2 Barriärer och larm samt studiebesök, av 11 deltagare besvarade utvärderingen (arbetsgruppen ej inräknad). Slutsatser Tiden under workshop-tillfällena gick snabbt och deltagarna hade mycket att diskutera. Enligt utvärderingens resultat tyckte deltagarna att workshopstillfällena var bra och att det är ett bra arbetssätt. Övriga kommentarer som inkommit i efterhand är att det är mycket värdefullt att få sitta och diskutera så som man gjorde under workshop-tillfällena. Det fanns tillfälle att ställa sina frågor, få reda på hur andra gör och kunna diskutera hur man ska hantera vissa frågor. Utvärderingen visar också på att deltagarna fått insikt i hur andra kommuner arbetar och vilka frågeställningar de ställs inför. Det visade sig att det i mycket var samma frågor som fanns runt om i kommunerna. Att få insikt i hur andra kommuner arbetar ger en grund till att inspektörerna i regionen utför dricksvattenkontrollen på ett liknande sätt, vilket våra verksamhetsutövare uppskattar. Det ger också mer stöd åt inspektörerna om de vet att alla i regionen gör likadant. Att göra ett gemensamt studiebesök var också uppskattat. Detta för att det är något som man gemensamt kan diskutera efteråt. Anledningen till att resultatet i utvärderingen var lite sämre på studiebesöket beror troligen dels på att det bitvis under studiebesöket var svårt att höra personen som pratade, det var trångt och lite svårt att komma fram och se överallt. Det är något som vi i framtiden får tänka på inför ett studiebesök. Inspektörerna tycker att deras kunskap kring dricksvattenkontrollen har ökat genom dessa tillfällen då de fått diskutera med sina kollegor, enligt utvärderingen. Den här satsningen på dricksvattenkontrollen där kunskapen om dricksvatten och vetskapen om hur andra kommuner arbetar har ökat har också lett till att deltagarna känner inspiration och motivation till att arbeta med dricksvattenkontrollen. Det är en viktig del för att kunna utveckla och förbättra den befintliga kontrollen. Det har under det här projektet framkommit att det finns ett stort värde i att få träffa sina kollegor och diskutera frågor som är kontrollrelaterade. Det verkar finnas en vilja bland

5 inspektörerna att öka sammarbetet för att förbättra samsynen mellan kommunerna varför det är viktigt att ta tillvara på den strävan. Fortsatt arbete I samband med workshop-tillfällena har frågor framkommit som legat utanför dagarnas agenda, exempelvis Kemiska risker i dricksvatten vilka är dem och hur ska vi hantera dem?. Det är frågor som kräver mer tid för att ta i tu med. Det har också uppvisats ett intresse för att fortsätta att diskutera dricksvattenfrågor med varandra, anordna gemensamma inspektioner och ta fram en gemensam checklista. Det finns redan idag forum för inspektörerna som kan användas även för dricksvattendiskussioner. Bland annat så finns ett arbetsrum på Livsteck som heter Kalmar län där alla kan bli medlemmar, lägga ut dokument och diskutera frågor. Det har också kommit upp önskemål att få mer tid till diskussion på länsmötena som äger rum två gånger om året i Länsstyrelsens regi. Även där kan inspektören ta med sig frågor om dricksvattenkontrollen för att få diskutera med sina kollegor. Under 2015 kommer Livsmedelsverket att göra en satsning på dricksvattenkontrollen för att öka kompetensen bland inspektörerna i form av seminarier, kontrollprojekt och framtagandet av en ny kontrollhandbok för inspektörerna. Detta öppnar dörren för en fortsatt utveckling av dricksvattenkontrollen ute i regionen. Det här projektet med workshop-tillfällena har också öppnat dörrarna för ett fortsatt sammarbete och ökad samsyn mellan kommunerna i regionen.

6 Bilaga Minnesanteckningar från workshopsdagen om dricksvatten 6 maj 2014 Egenkontroll, HACCP och provtagning Registrering av vattenverk De kommunala verken är registrerade (alternativt godkända enligt det gamla). De flesta kommuner har inte registrerat alla sina OKV (offentliga och kommersiella vattenverk). Däremot är de flesta igång med denna process. En del har skickat ut information till de aktuella verksamheterna. Diskussion fördes om att det vore bra om det fanns central information som man kunde skicka ut. Onödigt att varje kommun ska sitta och skriva ihop informationsblad själva när det är samma regler som gäller för alla. De flesta kommunerna har att registrera vattenverksamheten hos företagen som en separat del inför kommande myndighetsrapportering. Vid registreringen bör inte registreringsavgift tas enligt SLV, men brunnen ska ha kontrolltid och avgift. Egenkontroll (EKP) och HACCP Det är främst på de kommunala vattenverken som vi ställt krav på EKP och HACCP. På OKV ställs i nuläget få krav på EKP/HACCP. Det bör inte vara någon skillnad. Även på OKV bör man utgå från riskbedömningen och ställa krav utifrån det. Stor variation på hur omfattande EKP är ute på vattenverken i kommunerna. Det är också variation på hur uppdaterade de är. Hur EKP används i praktiken är många gånger oklart. En pappersprodukt eller ett dagligt arbetsredskap? Olika delar av EKP är olika användbara. Rutiner och arbetsbeskrivningar används förmodligen mest. Mycket annat är ren formalia och finns i en pärm någonstans på kommunen, kanske inte ute på verket. Revision av EKP görs sällan. Ofta kan EKP vara många år gamla. Men kan vara svårmotiverat att EKP ska revideras när driften i sig fungerar utan anmärkning.

7 Skriftliga driftinstruktioner bör finnas för då ordinarie personal är borta. Driften fungerar oftast mycket bra på verken. Det finns mycket tyst kunskap ute på verken. D.v.s. det finns kunskap som man har lärt sig genom erfarenhet. Däremot kan man inte alltid sätta ord på det. Man har svårt att förklara varför men vet hur man ska göra och hur resultatet blir. En generationsväxling på gång i flera kommuner med nytt folk med mer utbildning är på väg in. Oftast är en eller ett fåtal personer som kan ett eller flera verk väldigt bra och driften går på rutin. Men vad händer när den personen/-erna är borta? 2012 kom lagkrav på att HACCP-basterat förfaranden ska finnas när så krävs (SLVFS 2001:30 2b ). Frågan är då när det är nödvändigt. Grundförutsättningarna ska vara uppfyllda och rutiner för det ska finnas (SLVFS 2001:30 2a ). En faroanalys ska alltid göras, men man behöver nödvändigtvis inte utvidga HACCP-arbetet mer om verksamheten inte visar på kritiska styrpunkter. Sannolikt endast mycket stora verk som skulle behöva ett fullt utvecklat HACCP-program. Det måste hänga samman med risken och konsekvensen om det händer något. Ju större verk ju större blir konsekvensen. Vilken kvalitet råvattnet har också betydelse för vilka krav man bör ställa. Vi ska ställa krav på provtagningsfrekvens och punkt samt säkerhetsbarriärer (SLVFS 2001:30 11 ) annars inga klara lagkrav på att ekp utan bedömningsfråga och få dem själva att de förstår att de behöver ekp genom kluriga frågor. Om inte vattenverken självmant upprättar grundförutsättningar, driftsrutiner och ekp samt haccp vid behov är vårt verktyg att förelägga verksamheten att göra det om vi gör bedömningen att det krävs för säker hantering. Rekommendation: Titta i Svenskt vattens handbok för exempel på rutiner. Kommunerna Västervik har ställt krav på ekp och haccp på de kommunala verken men det är inte färdigställt än. Driftsrutiner finns men inte samlade på ett och samma ställe. Borgholm har ej tittat på om det finns ekp Högsby har noterat avvikelser på ekp/haccp historiskt men vet inte hur det är i dagsläget, ny inspektör Nybro har en helt fullständigt ekp. Har ej ställt krav på haccp. Men har rutiner som fungerar bra men allt är kanske inte skriftligt. Har justerat upp tid i riskklassningen. OKV har ej varit registrerade och inte haft kraven på sig. Hultsfred har fastställt provtagningsprogram. Det finns ekp men har inte granskats.

8 Kalmars kommunala verk har ekp och haccp och har haft sen Kontrollerar främst att barriärer finns och fungerar samt kontrolleras av verksamhetsutövaren. Emmaboda har nyreviderat ekp och faroanalys är på gång. Torsås har haft sitt ekp ett tag och det fungerar fortfarande Mörbylånga har ekp och haccp. Ekp är under uppdatering. Provtagning De flesta kommunerna har inte fastställt något provtagningsprogram men har oftast tillgång till gällande provtagningsscheman. De kommuner som har fastställt gjorde det för länge sen. Provtagningsprogram ska fastställas av kontrollmyndigheten (SLVFS 2001:30 11 ). Myndigheten har inte ställt krav utöver föreskriftens parametrar. Det är svårt att motivera och svårt att veta vilka parametrar som kan vara aktuella på varje enskilt verk. Trendanalyser på parametrar görs på vissa vattenverk. Ska göras på verk som producerar >1000 m3/dygn (SLVFS 2001:30 14a ). Provtagning görs på råvatten hos alla kommuner men med varierande frekvens. Verksamheterna kan använda vatten på dunk, då behövs inget utökat prov. Dock bör ställas krav på bra rutiner för rengöring av dunkar och att normal mikrobiologisk undersökning görs. Utökad provtagning Det finns en osäkerhet hos alla kommunerna när det gäller den utökade provtagningen och vilka parametrar man kan undanta. Detta gäller främst bekämpningsmedel. Ett tips kan vara att höra med kommunens lantbrukstillsyn som bör ha lite koll på vem som använder vad. Vad ingår (bekämpningsmedel och andra parametrar) i labbens analyspaket för utökade prov? Skiljer det sig mellan Eurofins och Alcontrol? Går det att påverka? Vad gäller för att undersöka läkemedelsrester/hormoner? Dessa ingår vanligtvis inte i analyspaketen. Vilka krav finns, när och hur kan man ställa dessa? Offentliga och kommersiella vattenverken I nuläget uppmanar de flesta kommunerna att OKV ska ta ett normalt prov per år (mikrobiologiskt och kemiskt) mot lagstiftningens 2 prov/år. I vissa kommuner har OKV gjort provtagning enligt rekommendationerna för enskilda brunnar med motiveringen att fler parametrar provtas. Utvidgade prov har endast gjorts i enstaka fall på vissa verksamheter i vissa kommuner.

9 Diskussion fördes om vilka krav vi ville ställ på OKV. Skulle vara bra om man även här hade en riskbedömning. Det är skillnad på att koka korv och servera under sommaren än att bedriva förskola. Önskemål att man riskbedömde även vattenverksamheten och utifrån detta ställde olika krav på provtagning. Känns svårt att motivera samma krav på ett sommarkafé där gästerna fikar en gång och ev. dricker vatten och en förskola där barnen dagligen vistas och dricker vatten. När det gäller utökad provtagning för små verksamheter finns en del funderingar om hur hårda krav vi ska ställa för att det inte ska bli orimligt. Problemet är dock egentligen att föreskrifterna är tydliga och det finns inte några möjligheter till undantag. I nuläget är det få små verksamheter som faktiskt tar utökade prover. Kalmar har vissa verksamheter som har gjort det. Ska små verksamheter skicka in kopia på analysresultat till miljökontoren? De flesta kommunerna har inte krav på det idag. Västervik har krav på det. Analys/Bedömningar För bedömning, utifrån olika parametrar, när det kommer till anmärkning eller otjänligt vatten så finns ingen direkt flexibilitet i förskrifterna. För otjänligt värde, oavsett parameter, så får inte vattnet användas. Analyser som visar tjänligt med anmärkning på en teknisk parameter kan vara svåra att motivera att åtgärda på en OKV. Borgholm har vissa problem med att man får in för många analyssvar från kommunens provtagning d.v.s. kommunen tar fler prover än vad som är föreskrivet. Problemet verkar dock finnas i kommunikationen med labbet, som skickar allt. Kommunerna Högsby kommun har en provtagningsplan och skickar analysresultaten till miljökontoret. Nybro har fastställt nytt provtagningsprogram för de kommunala verken där 2 bekämpningsmedel lagts till, Glyfosat och Ampa. Hultsfred har fastställt provtagningsprogram. Kommunen tar även fler prov än vad som är föreskrivet. För mindre verksamheter har man inte koll på riktigt hur många som finns. Två verksamheter har fått förelägganden p.g.a. dåligt vatten. Kalmar kommun kör på med sin provtagning och det fungerar. Det finns inte så många små verksamheter som är registrerade.

10 Västerviks kommun tar prover enligt föreskrifterna, men det finns inget i detalj fastställt kontrollprogam. Emmaboda har ingen fastställd provtagningsplan men får ta del av provtagningsschemat som följer föreskrifterna. Vimmerby har fastställd provtagningsplan men det var längesen beslut togs. Mörbylånga har provtagningsplan som följer föreskrifterna men den är inte fastställd. En del kommuner ser till att verksamheterna som ska ta prov får kommunens taxa, andra gör det inte. Vid otjänligt vatten Exempel på lösning för en verksamhet med otjänligt vatten är att sätta filter på EN kran i verksamheten, om det är tillräckligt för verksamheten. Mindre kostnad för företagaren. Dunkvatten är ett annat alternativ men kan vara lurigt i avseendet rengöring. Det bör då finnas krav på provtagning av rengöringen eller vattenkvaliten i dunken. Frågor att besvara Möjligheten att Svenskt vatten kommer och håller kurs i vår region? (Frågan har inte ställts till Svenskt vatten än men kommer att göras) När ska en mindre verksamhet (idrottsföreningen etc.) klassas som offentlig/kommersiell så att den omfattas av föreskrifterna? Vid utvärderingen var en kommentar att vi missat att sammanställa frågor som ska skickas vidare till SLV. Om ni ute i kommunerna sitter med frågor som ni vill att vi gemensamt skickar till SLV är det bra om de formuleras och skickas till Anna Johansson så kan arbetsgruppen samordna det.

11 Bilaga Minnesanteckningar från workshopsdagen om dricksvatten 1 oktober 2014 Barriärer Larm och barriärer Olika barriärer har olika verkningsgrad beroende på exempelvis vilka mikroorganismer det gäller. Även vattnets egenskaper (ph, temp, turbiditet m.m.) påverkar barriärens effektivitet. Ingen barriär har 100 % avskiljningseffekt hela tiden. Råvattnets kvalitet är av stor vikt för att kunna bedöma vilka barriärer som krävs och vilka nivåer som ska användas. Det är därför en viktig del för oss att kontrollera och ställa frågor kring och kontrollera att verksamheten har kontroll på sitt råvatten genom trendanalyser. Antalet barriärer beror på råvattnets mikrobiologiska kvalitet. Rekommenderat antal barriärer beroende av råvattentyp hittas i vägledningen på s 27. Även om anläggningen inte har några barriärer bör barriär i beredskap finnas, vanligtvis i form av desinfektionsutrustning, som kan kopplas in med kort varsel. Principer för barriärverkan kan vara av två slag: Avskiljning (föroreningen avlägsnas från den fortsatta beredningen) Inaktivering (innebär att föroreningen inte längre är aktiv) Har man fler barriärer så bör dessa vara av olika typ för att komplettera varandra då ingen enskild barriär eller princip kan garantera 100 % effektivitet. Vad är en mikrobiologisk barriär? Inte så tydligt definierat i lagstiftningen. 3 (SLVFS 2001:30) säger att det ska finnas tillräckligt antal säkerhetsbarriärer mot mikrobiologisk förorening. En anordning eller åtgärd i vattenverket som motverkar förekomst av sjukdomsframkallande virus, bakterier och parasitära protozoer i dricksvatten (Vägledningen till föreskrifter om dricksvatten, s24) Vad räknas som barriär? (s 25 i vägledningen) Kort konstgjord infiltration av ytvatten (kortare tid än 14 dagar) Kemisk fällning med efterföljande filtrering Långsamfiltrering Primär desinfektion (UV-ljus, ozon och klor, utom kloramin och för parasiter)

12 Membranfiltrering med en absolut porvidd mindre eller lika med 0,1 µm Vad räknas inte som barriär? (s 26 i vägledningen) Mikrosilning Jonbytesfiltrering Snabbfiltrering genom sand eller kol utan fällning Biologisk förbehandling (filtrering) Desinfektion med kloramin Skillnaden mellan långsam och snabb filtrering (Svenskt Vatten Dricksvattenteknik, introduktionskurs, s 63): Snabbfilter: belastning 5-10 m 3 /m 2 *h Långsamfilter: belastning 0,1-0,2 m 3 /m 2 *h, maximalt 0,3 Vissa barriärer används som säkerhetsbarriärer men som inte klassas som det eftersom de inte har tillräckligt stor verkan. De fyller fortfarande en funktion i systemet. Genomgång av olika barriärer i kommunerna: UV-ljus Stor variation på hur ofta de behöver rengöras och hur ofta de behöver bytas. Beror helt på vattenkvaliten. Fungerar mot parasiter (även ozon). Klor Används främst som en mobil barriär som kopplas in vid behov. Klorering används stadigvarande på endast ett fåtal vattenverk. Hur mycket klor doseras? Hur har verksamheten kommit fram till den doseringen? Fungerar inte mot parasiter. Fällning med efterliggande filtrering Membranfilter Långsamfilter Dynasandfilter Stora variationer mellan olika vattenverk vilka barriärer som används, UV-ljus är det vanligaste. Vissa mindre verk har endast en barriär i beredskap medan större verk har flera barriärer. Mer information Det finns mycket information och artiklar på Svenskt vattens hemsida:

13 Larm Vad är larm? Enligt vägledningen ( 4 föreskrifterna) ska det finnas larm eller utrustning som varnar när fel uppkommer i vattenverk. Det ska finnas utrustning som detekterar och registrerar mätdata vid den punkt där fel kan uppkomma och utlösa en varning i någon form av larm. Larmfunktionerna bör kontrolleras regelbundet Syftet med larm är att varna med sådan marginal att det är möjligt att vidta åtgärder innan det uppstår oönskade konsekvenser, t.ex. överskridande av ett gränsvärde. Krav på larm Vid ph-justering Desinfektion Vid förhöjd turbiditet, om vattenverket använder ytvatten som råvatten och är utrustat med filter för att avskilja tubiditet Olika typer av larm ph Tubiditet, viktigt att ha bra värden för att få ut en bra vattenkvalitet. Därför viktigt med ett fungerande larm och kontinuerliga mätningar. Dosering av kemikalier för beredning av vattnet Vattennivåer och flöden för bland annat för justering av beredningen och att tillräckligt tryck finns på nätet. De flesta vattenverken har larm på många olika steg i beredningen. Bland annat ph, turbiditet, UV-ljusintensitet samt på doseringen av olika beredningskemikalier t ex lut och klor. Möjliga problem Larmgränsen är satt på gränsen för otjänligt vatten vilket innebär att det redan är för sent när larmet går. Kan vara lämpligt att larmgränsen sätts en bit under otjänlighetsgränsen för att undvika att otjänligt vatten kommer ut på ledningsnätet. Det bör finnas tid för att reagera. Larmgränser finns endast åt ena hållet, t ex att en dosering endast larmar vid underdosering men inte vid överdosering. När ett larm går/vid strömavbrott så fortsätter vattenflödet utan beredning tills tekniker kan komma på plats och åtgärda (Svårt att komma ifrån dock).

14 Larmgränser är något som bör finnas med i HACCP-planen och något som vi ska kontrollera. Offentliga och kommersiella vattenverk På mindre verksamheter (t ex sommarcaféer med eget vatten) har oftast ingen eller en väldigt enkel beredning av vattnet t ex ett filter eller en UV-lampa. En barriär finns inte alltid. Enligt vägledningen ska det finnas en barriär i beredskap. Mindre verksamheter kan som alternativ tillfälligt upphöra med att använda sitt brunnsvatten och istället använda sig av dunkvatten. Enligt vägledningen är det i så fall mindre viktigt med en barriär i beredskap. Larm finns oftast inte även att föreskriften ställer krav på larm för ph-justering och desinfektion ( 4). Rimligt att kräva barriärer och larm på dessa verksamheter? Exempel på lösning för små verksamheter som inte har bra vattenkvalitet - ett bageri som har hög floridhalt har installerat ett filter i en av kranarna i verksamheten som de använder till beredningen. Det andra vattnet används till disk och städning. (Nybro) Camping med hög floridhalt informerar gästerna att det kan vara risk för barn och erbjuder en kran där man kan hämta dricksvatten. Det är konstigt att det saknas riskvärdering i dessa fallen. Det är inte någon diskussion om hur hög floridhalten är i det färdigbakade brödet eller hur stor halt den känsliga konsumenten får i sig, i det här fallet barn. Ligger inte heller någon värdering i hur länge man befinner sig på campingen och om det då hinner bli en fara. Man går efter satt gränsvärde som gäller för dricksvatten och det är dessa rekommendationer man fått från Livsmedelsverket. Vad krävs av en distributionsanläggning gällande barriärer och larm? Föreskrifterna ställer krav på att beredningen ska vara försedd med säkerhetsbarriärer. Sker ingen beredning utan enbart distribution, behövs ingen barriär. Sker någon form av beredning så kan, åtminstone den delen av, anläggningen räknas som vattenverk (se definition av vattenverk 1 2 pkt. i föreskrifterna). Beroende på typ av beredning så kan ju det vara en barriär. Sker ph-justering eller desinfektion så krävs rimligtvis larm även här. Kontrollen Vad kan vi titta på vid kontroll? Hur vet vi om det är rätt barriärer, rätt antal och bra gränser för larmen?

15 Be verksamheten förklara varför de har det dem har och varför Varför har dem de här barriärerna? Varför är det de här larmgränserna? Vad görs om larmet går? Åtgärder? Har de koll på råvattnet över året? Vad står siffrorna för som de säger är gränsvärde, vad betyder det när värdet nås? Hur verifierar verksamheten att barriärer och larm fungerar och är tillräckliga? Brunnskvaliteten - viktigt att ha koll på för att kunna producera bra vatten. Den kunskapen ute hos verksamheterna är väl inte alltid så bra. Det är därför en viktig del i kontrollen att prata om; hur ligger brunnen, är den tät, eventuella föroreningskällor i närheten, bereds vattnet från brunnen? Hur sköts beredningen? Frågor att diskutera vidare Kemiska risker i dricksvattnet vilka är dem och hur ska vi kontrollera dem? När ska föreningar och liknande registrera sig? Står en del i Branschriktlinjen för säker mat i samlingslokaler men är en bedömnings sak många gånger. Vill vi ha någon form av dricksvattennätverk? Ta fram en checklista för kontroll av vattenverk. Gjordes av bla Lise-lotte, kan den uppdateras? Invänta nya vägledningen. Ett forum där vi skriver in vanliga avvikelser och andra frågor kring vv. Gör ett på livsteck i vårt arbetsrum. Saminspektioner mellan ett par kommuner Önskemål finns om att livsmedelsverket eller svenskt vatten kan anordna webbkurser Att vi på länsmöten kan diskutera uppkomna frågor/problemställningar som skickats ut i förväg Vad är rimliga krav att ställa på offentliga och kommersiella vattenverk vad gäller larm och barriärer?

16 Bilaga Svar på frågor kring Dricksvattenkontrollen November 2014 Frågor som uppkommit under de 2 workshop-tillfällen som hölls via MSO under 2014 sammanställdes och skickades till Livsmedelsverket för att få svar. Nedan följer de svar som ficks av Christer Johansson på Livsmedelsverket Fråga 1 Vad är rimliga krav att ställa gällande barriärer och larm för kommersiella och offentliga mindre vattenverk? 3 2 stycket säger att beredningen ska vara försedd med tillräckligt antal säkerhetsbarriärer. 4 beskriver kraven på larm. Vad kan det röra sig om när det gäller verksamheterna nämnda ovan? Svar 1 Det spelar ingen roll om det är en liten eller stor kommunal eller privat (s.k. övrig) dricksvattenanläggning. Om dricksvattenanläggningen omfattas av dricksvattenföreskrifterna (SLVFS 2001:30) gäller både 3 och 4. För att få en uppfattning om tillräckligt antal mikrobiologiska säkerhetsbarriärer brukar vi hänvisa till tabellen om rekommenderat antal barriärer kopplat till råvattnets innehåll av indikatororganismer (E.coli/enterokocker och koliforma bakterier). Tabellen återfinner man ungefär på sidan 27 (sidnumret kan av någon anledning variera beroende på utskrift) i dricksvattenvägledningen. Man bör alltså ha analysrapporter som visar råvattnets innehåll av mikroorganismer gärna i kombination med analysrapporter på utgående dricksvatten från vattenverket. De senare kan ses som ett kvitto på att beredningen fungerar som den ska. Finner man indikatorer i utgående dricksvatten är det absolut ett tecken på att eventuell barriär måste effektiviseras alternativt att ytterligare barriär/er kan krävas. Med effektiviseras menar vi exempelvis att klordosen kanske är för låg, att klorkontakttiden kanske är för kort, att vattnet före UV innehåller för mycket turbiditet där mikroorganismerna kan gömma sig bakom partiklarna och undgå bestrålning, att flödet genom UV-aggregatet kanske är för stort (stråldosen blir för låg), etc. Angående larmkravet gäller detta endast om man har beredning som kräver larm, dvs beredning bestående av; ph-justering, turbiditetsavskiljning (om vattenverket använder ytvatten som råvatten och är utrustat med filter för att avskilja turbiditet), klorering, ozonering eller UV-aggregat. Vi anser även att ett larm verkligen ska larma för att uppfylla paragrafens krav. Med detta menar vi t.ex. att ett stort kommunalt vattenverk bör ha larmet kopplat till jourhavande drifttekniker, till SOS-alarm, etc. För en mindre anläggning kan det räcka med ett ljus eller ljudlarm, huvudsaken det når och förstås av samtliga användare. Vid ett restaurangkök med egen dricksvattenanläggning kan det räcka med ett ljud- eller ljuslarm inne i köket. Syftet med larmet är att det snabbt ska upptäckas och förstås av de som berörs av larmet.

17 Fråga 2 När ska en mindre verksamhet klassas som offentlig/kommersiell så att den omfattas av föreskrifterna och registrera sig? I diskussionerna kom det bl.a. upp idrottsplatser där vattenkranar finns och som troligen används som dricksvatten. Svar 2 Det här är en lurig och svår fråga, som kräver bedömning från fall till fall. Om man bedömt att dricksvattenanläggningen omfattas av dricksvattenföreskrifterna ska den i alla fall registreras enligt 7 (LIVSFS 2005:20). Lämnar några exempel på hur vi resonerar. Hoppas dessa exempel ger ledtrådar till hur ni kan agera inom kontrollen; I dricksvattenvägledningen anger vi att man bör tänka i banorna kommersiell verksamhet om användarna förväntar sig dricksvatten och om användarna inte har någon möjlighet att påverka kvaliteten. Om man t.ex. har en vattenförening eller en samfällighet (förutsatt att de är under storleksgränserna 10 kubikmeter/50 personer) bör medlemmarna själva ha möjlighet att påverka kvaliteten en sådan anläggning bör alltså ses som enskild dricksvattenanläggning. Om samfälligheten (fortfarande under 10/50-gränserna) däremot säljer eller tillhandahåller dricksvatten till en restaurang eller annan verksamhet där det krävs dricksvatten bör samfällighetens anläggning ses som kommersiell och omfattas av dricksvattenföreskrifterna. Har samfälligheten däremot ett tydligt avtal (skriftligt) med restaurangen där det framgår att restaurangen får vattnet till självkostnadspris (restaurangen betalar motsvarande del av vad samfällighetens övriga medlemmar betalar) samt att avtalet kanske anger att restaurangen själva måste bereda vattnet för att uppfylla eventuella kvalitetskrav bör endast restaurangens dricksvatten ses som dricksvatten/dricksvattenanläggning enligt SLVFS 2001:30. Samfällighetens vattenanläggning (förutom restaurangen) betraktas då som enskild anläggning. Nackdelen med dessa avtal är att vi kontrollmyndigheter tappar kontrollen över själva brunnen där det troligen är vettigast att sätta in åtgärder. Vi har dock fört resonemang med våra jurister om detta, men de anser att avtal enligt mitt exempel är okey. För att få ledtrådar till om en dricksvattenanläggning är kommersiell eller inte kan man även behöva snegla på formuleringarna om livsmedelsföretag, dvs för att betraktas som livsmedelsföretag krävs viss kontinuitet och viss organisation. Bedömer man att en verksamhet, t.ex. en idrottplats eller bygdegård har viss kontinuitet och viss organisation kanske deras dricksvattenanläggning även närmar sig begreppet kommersiell, dvs att dricksvattenanläggningen omfattas av dricksvattenföreskrifterna. En bygdegård med eget dricksvatten som hyrs ut en till 12 gånger per år kanske inte omfattas av SLVFS 2001:30 (för låg kontinuitet kan ge bedömningen att den inte är kommersiell). Om bygdegården däremot aktivt skulle gå ut med reklam, annonser, på webben, etc. om att bygdegården kan hyras samt att den dessutom hyrs ut t.ex. en eller flera gånger per vecka/månad kan man nog börja fundera om inte verksamheten börjar närma sig kommersiell karaktär (kontinuitet). I så fall omfattas bygdegårdens vatten av dricksvattenföreskrifterna. Det är dock viktigt att myndigheten anger orsaken till sitt beslut om myndigheten

18 anser/beslutar att verksamheten skall omfattas av dricksvattenföreskrifterna. Dels för att verksamheten eventuellt ska kunna överklaga beslutet, men även för arkivet hos myndigheten (det kan ju vara som så att verksamheten väsentligt ändrats ett par år efter beslutet och då är det bra att se på vilka grunder det första beslutet fattades). Man kan även ha i minne att även om dricksvattenanläggningen inte har registrerats (det kan ju ha varit för svårt för oss inom kontrollen att avgöra om anläggningen är kommersiell eller inte) omfattas anläggningens dricksvatten ändå av artikel 14 i 178/2002 (livsmedel ska inte släppas ut på marknaden om de inte är säkra) vid exempelvis uthyrning. Skulle något hända p.g.a. dricksvattnet kan vi inom kontrollen i efterhand gå in med pekfinger och säga ajabaja mot verksamhetsutövaren. Nackdelen är dock att vi kommer in i efterhand då folk kanske redan blivit sjuka av dricksvattnet. Idrottsplatser, ridklubbar, etc. med eget vatten låter spontant som att de borde omfattas av dricksvattenföreskrifterna eftersom de tillhandahåller andra dricksvatten. De behöver dock nödvändigtvis inte omfattas av föreskrifterna under förutsättning att de underskrider storleksgränserna 10 kubikmeter eller 50 personer samt att vattnet kanske endast tillhandahålls till medlemmarna. Medlemmarna kan antas ha viss möjlighet att påverka vattenkvaliteten. Om de däremot ordnar evenemang där andra idrottsklubbar, fotbollslag och liknande besöker anläggningen kan dricksvattnet omfattas av dricksvattenföreskrifterna. Det beror alltså på vilken förväntan besökarna har på vattnet, hur ofta man tar in andra än medlemmar, hur många andra än medlemmar som dricker vattnet, o.s.v. Golfbanor med medlemmar samt restaurang och egen dricksvattenanläggning: Rimligt att dricksvattenanläggningen omfattas av dricksvattenföreskrifterna (SLVFS 2001:30) då dricksvattnet även tillhandahålls en restaurang. Golfbanor endast med medlemmar: Spontant förefaller en golfklubb kunna vara en kommersiell verksamhet, men när dricksvattnet endast tillhandahålls medlemmarna måste man göra en bedömning om verksamheten kan betraktas som kommersiell eller inte, d.v.s. om vattenverket omfattas av SLVFS 2001:30 eller inte, se följande resonemang; Eftersom dricksvattnet endast tillhandahålls till golfbanans medlemmar skulle vattenverket kunna ses som en enskild vattentäkt, d.v.s. inte omfattas av SLVFS 2001:30. Med detta resonemang skulle vattenverket inte behöva registreras heller. Vid tidigare liknande frågor och svar har vi ansett att exempelvis ridklubbar med eget vatten inte nödvändigtvis omfattas av föreskrifterna. Detta förutsatt att man underskrider storleksgränserna 10 kubikmeter eller 50 personer samt att vattnet endast tillhandahålls till medlemmarna (som kan antas ha viss möjlighet att påverka vattenkvaliteten). Man kan även ta i beaktande att de vattenvolymer som uppenbart används till andra ändamål än dricksvatten (exempelvis bevattning) kan man bortse ifrån då man använder 10 kubikmetersgränsen. Man kan dock även resonera som så att tillhandahållandet av dricksvattnet har ett nära samband med kommersiell verksamhet. I så fall skulle dricksvattenanläggningen omfattas av SLVFS 2001:30 samt ska registreras. Medlemmarna kanske använder vattnet som dricksvatten och ser dricksvatten som en självklar del i medlemsavgiften eller medlemsavtalet, etc. Med andra ord - man vill ha dricksvatten då man betalar för den övriga tjänsten. För att knäcka nöten om verksamheten kan ses som kommersiell eller inte, d.v.s. att anläggningen omfattas av dricksvattenföreskrifterna eller inte kan man behöva göra viss utredning. Här kan medlemmarnas förväntan och användande av vattnet ge ledtrådar. Har andra än medlemmar möjlighet att utnyttja golfbanan och dricksvattnet exempelvis via "Greenfee" eller "pay and play", som vissa golfklubbar erbjuder? I ett sådant fall (greenfee, etc) tillhandahålls

19 dricksvatten till andra mot indirekt kostnad (avgiften för golfandet) och då är man definitivt i närheten av begreppet kommersiell verksamhet. Även golfbanans organisationsform (är det t.ex. ett AB, HB, KB, andelsägande, etc) skulle kunna ge ledtrådar till avgörandet om verksamheten är kommersiell eller inte. Vägrastplatser: För att avgöra om verksamheten är kommersiell eller offentlig kan man utgå från kriterierna att den som tillhandahålls dricksvatten har en befogad anledning att anta att vattnet uppfyller kraven i föreskrifterna och den som tillhandahålls dricksvatten har ingen rimlig möjlighet att påverka dricksvattnets kvalitet. Om båda dessa kriterier är uppfyllda bör verksamheten normalt omfattas av föreskrifterna. Ett exempel då man inte har befogad anledning att förvänta sig att vatten uppfyller kraven i föreskrifterna är om konsumenten hänvisas till att själv hämta sitt vatten i en brunn, en bäck eller likande. Ett exempel när vägrastplatsen kan omfattas av föreskrifterna (dvs. båda kriterierna är uppfyllda): Rastplatsen är välhållen, med bord, toaletter i en permanent byggnad, fungerande sophantering och kanske övernattningsmöjligheter för långtradare o dyl. Det finns en utkastare för vatten i anslutning till byggnaden och/eller det finns muggar i anslutning till rinnande vatten i handfat på toaletten. Ett exempel när vägrastplatsen inte bör omfattas av föreskrifterna: Rastplatsen har rinnande vatten i handfat på toalett utan muggar, ingen utkastare, eller olika former av lägre service. Det första kriteriet är inte uppfyllt här. Fråga 3 Finns det något datum för när den nya vägledningen/kontrollhandboken kommer vara färdig? Svar 3 Den nya vägledningen ska vara klar före julen Angående kontrollhandbok vet vi att detta önskemål finns. Vi har dock i dagsläget ingen tid avsatt för att skapa den (dvs ännu ej påbörjad och vi vet inte när vi kan påbörja en sådan). Önskemål Och så tillslut en vidarebefodran av ett önskemål om att webbaserade kurser hålls om dricksvatten. Svar önskemål Vi känner till detta önskemål (vi har bl.a. hört det från dricksvatteninspektörer i kommuner i Norrlands inland). Vi har, åtminstone för våra regionala kollegor, hållit en dricksvattenkurs som blev filmad och utlagd på vårt intranät. Självklart tänker vi i liknande banor vad gäller all dricksvattenkontroll där f.f.a. grundkursen om dricksvattenföreskrifterna initialt skulle passa som en webbaserad kurs.

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Dricksvatten från små vattenverk

Dricksvatten från små vattenverk Miljö- och byggavdelningen informerar Dricksvatten från små vattenverk För att säkerställa dricksvattenkvaliteten gäller Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten (SLVFS 2001:30), i fortsättningen kallad

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

små dricksvattenanläggningar

små dricksvattenanläggningar Information gällande små dricksvattenanläggningar Från 1 januari 2015 ska alla dricksvattenanläggningar registreras som en egen anläggning. Detta häfte ger information om vad som krävs och vilka handlingar

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan om registrering av

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan avser Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Ny dricksvattenanläggning. Anläggningen beräknas vara färdigälld (år,

Läs mer

Anmälan om registrering dricksvattenanläggning

Anmälan om registrering dricksvattenanläggning 1(6) Anmälan om registrering dricksvattenanläggning Anmälan Tillsvidare Verksamheten beräknas starta (datum):.. Tidsbegränsad verksamhet Från och med- till och med(datum):... Verksamhetsutövare Företaget,

Läs mer

Anmälanom registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälanom registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser: Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad): Befintlig anläggning Anmälanom registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ansökan om

Läs mer

Information om krav på dricksvatten från små dricksvattenanläggningar

Information om krav på dricksvatten från små dricksvattenanläggningar Information om krav på dricksvatten från små dricksvattenanläggningar Vad är dricksvatten? Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för mycket av den övriga livsmedelsproduktionen.

Läs mer

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) 1 (6) Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen

Läs mer

Operativa mål Säkert dricksvatten. Sandra Strandh Avdelning Support 18 maj 2017

Operativa mål Säkert dricksvatten. Sandra Strandh Avdelning Support 18 maj 2017 Operativa mål Säkert dricksvatten Sandra Strandh Avdelning Support 18 maj 2017 Agenda Genomgång av operativa mål för säkert dricksvatten Presentation och exempel från kommuner Gruppdiskussioner och redovisningar

Läs mer

Små vattenanläggningar. Vattenkvalité och provtagning

Små vattenanläggningar. Vattenkvalité och provtagning Små vattenanläggningar Vattenkvalité och provtagning Varför är det viktigt? Vatten - vårt viktigaste livsmedel Dryck och matlagning/beredning (även rengöring och hygien) en förutsättning för att kunna

Läs mer

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad): Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet i befintlig anläggning, till exempel ändrad beredning,

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar. Verksamhetens namn:

Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar. Verksamhetens namn: Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar Verksamhetens namn:.. 1 Allmänna uppgifter om dricksvattenanläggningen och vattentäkten Namn på verksamheten (företaget, föreningen) Ev. organisationsnummer

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Sid 1 (4) Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning * = Obligatorisk uppgift 571 80 Nässjö 0380-51 80 00, samhallsplaneringskontoret@nassjo.se Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30. Anläggning

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ny dricksvattenanläggning Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet i befintlig anläggning, till exempel ändrad beredning,

Läs mer

ANMÄLAN. Befintlig dricksvattenanläggning. Ansökan/anmälan avser. Sökande. Anläggningens namn. Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS

ANMÄLAN. Befintlig dricksvattenanläggning. Ansökan/anmälan avser. Sökande. Anläggningens namn. Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANMÄLAN om Dricksvattenanläggning (enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30) Ansökan/anmälan avser Ny dricksvattenanläggning Befintlig dricksvattenanläggning

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sprintrapport 2013 1 (5) Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sammanfattning Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter ska tillämpas på vattenverk som tillhandahåller 10

Läs mer

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, 21 januari 2010 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress

Läs mer

ANMÄLAN 1(5) Dricksvatten

ANMÄLAN 1(5) Dricksvatten ANMÄLAN 1(5) Dricksvatten Samhällsbyggnadskontoret ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Till anmälan skall bifogas Samtliga skall skicka in följande:

Läs mer

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Vision för livsmedelskontrollen Professionell livsmedelskontroll för konsumenternas och företagens bästa Gemensamma nationella mål Exempel Mer omfattande kontroll

Läs mer

Fritidsboende räknas som 1/12-dels person per månad. Dygnsmängden kan beräknas t ex genom att dela den årligen producerade mängden med 365.

Fritidsboende räknas som 1/12-dels person per månad. Dygnsmängden kan beräknas t ex genom att dela den årligen producerade mängden med 365. ANSÖKAN/ANMÄLAN DRICKSVATTENANLÄGGNING 1 (4) Ansökan/anmälan avser Ansökan om godkännande Anmälan om registrering Betydande ändring av anläggning/verksamhet (t ex antal anslutna, ändrad beredning) Beräknat

Läs mer

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Miljöavdelningen Kundtjänst: 0910-73 50 00 www.skelleftea.se Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Följande undersökningar ska göras vid dricksvattenanläggningar:

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 1 (5) Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Till anmälan ska bifogas Samtliga ska skicka in följande: Situationsplan som visar vattentäkt (brunn), vattenverk,

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Telefon Mobiltelefon E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress

Telefon Fax E-postadress. Telefon Mobiltelefon E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress Information Sida 1 av 3 Gällande regler: LIVSFS 2005:20 (föreskrifter om hygien) och 2001:30 (föreskrifter om dricksvatten) Mer information om tillämpningen av reglerna återfinns i bilaga till blanketten.

Läs mer

ANMÄLAN. Befintlig dricksvattenanläggning. Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöförvaltningen TRANÅS. bygg livsmedel miljö

ANMÄLAN. Befintlig dricksvattenanläggning. Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöförvaltningen TRANÅS. bygg livsmedel miljö bygg livsmedel miljö ANMÄLAN om dricksvattenanläggning (enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30) Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöförvaltningen 573 82 TRANÅS Ansökan/anmälan avser Ny dricksvattenanläggning

Läs mer

Små dricksvattenanläggningar. dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet. Information om små dricksvattenanläggningar

Små dricksvattenanläggningar. dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet. Information om små dricksvattenanläggningar Information om små dricksvattenanläggningar Information om regler för dig som producerar och tillhandahåller dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet Små dricksvattenanläggningar Information

Läs mer

Sökande Livsmedelsföretagarens och/eller företaget/firmans namn

Sökande Livsmedelsföretagarens och/eller företaget/firmans namn 1(5) Anmälan/ansökan avser Anmälan om registrering Ansökan om godkännande Ny drickvattenanläggning Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet i befintlig anläggning, t ex ändrad beredning, ändrad

Läs mer

Råvatten, beredning, HACCP, larm

Råvatten, beredning, HACCP, larm Råvatten, beredning, HACCP, larm Verksamhetsutövarens egen kontroll generellt Kontroll i efter- Hand (7-14 ) Förebyggande åtgärder, inklusive HACCP (2b-6 ) Allmänna hygienregler (2a ) Allmänna hygienregler

Läs mer

Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014

Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014 Svenskt Vatten Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014 Definitiv Uppsala 2014-12-10 Mikrobiologiska barriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014

Läs mer

Miljökontoret ANMÄLAN OM REGISTRERING DRICKSVATTENANLÄGGNING. Anmälan avser (ett eller flera alternativ) Livsmedelsföretagaren Företagets namn

Miljökontoret ANMÄLAN OM REGISTRERING DRICKSVATTENANLÄGGNING. Anmälan avser (ett eller flera alternativ) Livsmedelsföretagaren Företagets namn Version 2018-05-24 1(5) Miljökontoret ANMÄLAN OM REGISTRERING DRICKSVATTENANLÄGGNING Anmälan avser (ett eller flera alternativ) Ny dricksvattenanläggning Befintlig dricksvattenanläggning Betydande ändring

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Verksamhetens namn:.. Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna uppgifter om vattenverket och vattentäkten 2 Vattenprovtagning 2.1

Läs mer

Anmälan om registrering avser: Anläggningen kommer att bedrivas: Anläggningens namn

Anmälan om registrering avser: Anläggningen kommer att bedrivas: Anläggningens namn Anmälan om registrering avser: Ny dricksvattenanläggning (beräknas starta åååå-mm-dd): Befintlig anläggning (sedan åååå-mm-dd): Betydande ändring av verksamhet i befintlig anläggning (till exempel ändrad

Läs mer

Livsmedelsföretagare. Anläggning. Faktureringsadress. (uppgifter för registrering) Härryda kommun. Miljö- och hälsoskydd.

Livsmedelsföretagare. Anläggning. Faktureringsadress. (uppgifter för registrering) Härryda kommun. Miljö- och hälsoskydd. Miljö- och hälsoskydd ANMÄLAN DRICKSVATTENANLÄGGNING (uppgifter för registrering) Ny anläggning eller ägarbyte Härryda kommun Miljö- och hälsoskydd 435 80 Mölnlycke Annat (ex. ändring av verksamhet) Livsmedelsföretagare

Läs mer

Projekt 2010 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd

Projekt 2010 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd Projekt 2010 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, januari 2011 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas

Läs mer

Telefon/mobil kontaktperson (inkl. riktnummer) Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Telefon/mobil kontaktperson (inkl. riktnummer) Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) Samhällsutvecklingsförvaltningen Miljöenheten ANMÄLAN / ANSÖKAN OM 1 (2) Dricksvattenanläggning enligt LIVFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Ljusdals kommun Miljöenheten 827 80 Ljusdal Anmälan/ansökan avser

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Skriv namnet på verksamheten. Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten fyller i datum när

Läs mer

Datum. Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad):

Datum. Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad): Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning Datum Åre Kommun Miljöavdelningen Box 201 837 22 Järpen Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering

Läs mer

Information om krav på dricksvatten från både små och stora dricksvattenanläggningar

Information om krav på dricksvatten från både små och stora dricksvattenanläggningar 1(6) Information om krav på dricksvatten från både små och stora dricksvattenanläggningar Vad är dricksvatten? Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för mycket av den övriga livsmedelsproduktionen.

Läs mer

ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING

ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING ver 150824 Avgift för handläggningen tas ut enligt livsmedelslagstiftningen samt av kommunfullmäktige fastställd taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas

Läs mer

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016-12-06 Gemensamt fokus - operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016. Operativa mål - säkert dricksvatten

Läs mer

Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent.

Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent. Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent. En vattenanläggning som förser ett livsmedelsföretag eller ett visst antal privata bostäder med dricksvatten ska registreras hos samhällsbyggnadsnämnden. Den

Läs mer

Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar

Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar MILJÖ & HÄLSOSKYDD Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar Alla livsmedelsföretag ska arbeta med egenkontroll. Till livsmedelsföretag räknas även dricksvattenproducenter. De flesta får

Läs mer

Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning

Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning Verksamhetens namn Enligt Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten SLVFS 2001:30 Detta häfte har tagits fram som hjälp till framtagning

Läs mer

Små vattenverk i Nyköping

Små vattenverk i Nyköping Små vattenverk i Nyköping Små vattenverk Under 10 kubikmeter per dygn/ 50 personer Behöver inte vara registrerade om de inte Försörjer offentliga lokaler eller kommersiell verksamhet Vad är det? Offentlig

Läs mer

Schysst vatten i kranen?

Schysst vatten i kranen? Schysst vatten i kranen? Kontroll av icke kommunala dricksvattentäkter som omfattas av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter Miljöskyddskontoret 2013 Sammanfattning Under sommarhalvåret 2013 har

Läs mer

Egenkontroll med HACCP. Systemet kommer från Nasa. Säker mat till astronauterna. Bygger på 7 grundprinciper

Egenkontroll med HACCP. Systemet kommer från Nasa. Säker mat till astronauterna. Bygger på 7 grundprinciper HACCP 2010-09-14 1 Egenkontroll med HACCP Systemet kommer från Nasa. Säker mat till astronauterna. Bygger på 7 grundprinciper De 7 grundprinciperna 1. Identifiera de faror som måste förebyggas, undanröjas

Läs mer

EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING

EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING Allmänna uppgifter Företagarens/företagets/organisationens namn Organisations- eller personnummer Fastighetsbeteckning för vattenverk och vattentäkt Verksamhets-/distributionsområde

Läs mer

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk 1 (9) Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk Uppgifter om anläggning, drift- och provtagningsansvarig Anläggningens namn Fastighetsbeteckning

Läs mer

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning Sida 1 (3) Anmälan avser Ny dricksvattenanläggning. Lokalen beräknas vara klar den.. Befintlig dricksvattenanläggning, ny ägare, från och med den Sökande/Verksamhetsutövare

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning ANSÖKAN/ANMÄLAN enligt

Läs mer

Dricksvatteninformation. Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund

Dricksvatteninformation. Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund Dricksvatteninformation Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund ALLMÄN INFORMATION Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och det är viktigt att vattnet är rent och hälsosamt att dricka. Har du kommunalt

Läs mer

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) ANSÖKAN/ANMÄLAN enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ansökan om godkännande Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroanalys. Vattenverk

Egenkontrollprogram med faroanalys. Vattenverk Egenkontrollprogram med faroanalys Vattenverk Datum Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent. En vattenanläggning som förser livsmedelsföretag eller ett visst antal privata bostäder med dricksvatten

Läs mer

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2010:2 Provtagning av is och dricksvatten i livsmedelsanläggningar 2009 Ismaskin Tappställe vid kunddisk Sirupanläggning Projektansvarig: Vesna Karanovic, Bygg och miljökontoret.

Läs mer

Kontrollprojekt 2015

Kontrollprojekt 2015 Sida 1 (8) Kontroll av dricksvatten faroanalys Livsmedelsverket anser att alla producenter och tillhandahållare av dricksvatten ska utföra faroanalys. Innehållet i faroanalysen varierar däremot beroende

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Helena Hamvall Malin Liss-Lundeberg Lis Ryberg Samhällsbyggnad - Tillsynsavdelningen Informationsträffens innehåll 0 Resultat från livsmedelskontrollen

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

Dricksvatten kontroll av beredning, kritiska styrpunkter och larm

Dricksvatten kontroll av beredning, kritiska styrpunkter och larm Dricksvatten kontroll av beredning, kritiska styrpunkter och larm Livsmedelsverkets samordnade kontrollprojekt 2016 Tollin Agneta Uppsala Hamnesplanaden 5, SE-751 26 www.livsmedelsverket.se Denna titel

Läs mer

Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen

Läs mer

Förslag på egenkontrollprogram för små dricksvattenanläggningar

Förslag på egenkontrollprogram för små dricksvattenanläggningar Förslag på egenkontrollprogram för små dricksvattenanläggningar Verksamhetens namn Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 med ändringar införda t o m LIVSFS 2011:3 Innehållsförteckning

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (5) Uppgifter dricksvattenanläggning Anläggningens namn: ANMÄLAN. Adress: E-postadress: Organisations-/personnummer.

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (5) Uppgifter dricksvattenanläggning Anläggningens namn: ANMÄLAN. Adress: E-postadress: Organisations-/personnummer. ANMÄLAN Sida 1 (5) Anmälan om registrering/avregistrering av dricksvattenanläggning enligt artikel 6.2 i förordning (EG) nr 852/2004, LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Registrering av ny anläggning Avsevärd

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Ange namnet på verksamheten (Ange dagens datum) Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten

Läs mer

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt Livsmedelsverkets föreskrifter LIVFS 2005:20

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt Livsmedelsverkets föreskrifter LIVFS 2005:20 ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt Livsmedelsverkets föreskrifter LIVFS 2005:20 Sida 1 (3) Anmälan avser Ny dricksvattenanläggning. Lokalen beräknas vara klar den.. Befintlig dricksvattenanläggning,

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Verksamhetens namn Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna

Läs mer

Exempel på egenkontroll för dricksvatten

Exempel på egenkontroll för dricksvatten Exempel på egenkontroll för dricksvatten Egenkontroll för dricksvatten på restaurang Egna brunnen. 2010-02-16 Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten; SLVFS 2001:30 Fastställt den: 2010-02-20

Läs mer

Tillsyn och prövning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde 2013 En kort rapport om projektet

Tillsyn och prövning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde 2013 En kort rapport om projektet Tillsyn och prövning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde 2013 En kort rapport om projektet - Är en samverkan mellan tillsynsmyndigheterna (livsmedel och miljö) på kommunerna och länsstyrelserna

Läs mer

Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111

Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111 1 Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111 Enligt EU s hygienförordning ska livsmedelsbranschen utarbeta och sprida riktlinjer för god praxis (branschriktlinjer). Handboken

Läs mer

Egenkontrollprogram. för dricksvattentäkt 2009-07-27

Egenkontrollprogram. för dricksvattentäkt 2009-07-27 Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt 2009-07-27 Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av vattentäkten

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt 2 Innehåll 1. Verksamhetens uppgifter... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING HACCP-principerna

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING HACCP-principerna Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll FÖRDJUPNING HACCP-principerna De sju HACCP-principerna Här följer en genomgång av de sju HACCP-principerna som finns angivna i lagstiftningen 1. Alla

Läs mer

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon.

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. 21 november 2016 Lena Maxe SGU Sveriges geologiska undersökning Förvaltningsmyndigheten för landets

Läs mer

Egenkontrollprogram för vattenverk

Egenkontrollprogram för vattenverk 1 Egenkontrollprogram för vattenverk Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30) ska det för varje vattenverk finnas ett egenkontrollprogram som fastställs av tillsynsmyndigheten.

Läs mer

Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning

Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Namnet på verksamheten Datum

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Anmälan dricksvattenanläggning (uppgifter för registrering)

Anmälan dricksvattenanläggning (uppgifter för registrering) 1(6) Anmälan dricksvattenanläggning (uppgifter för registrering) Ny anläggning eller ägarbyte Annat (till exempel ändring av verksamhet) Livsmedelsföretagare Företagets namn/föreningens namn/personnamn

Läs mer

RSA Risk- och sårbarhetsanalys. Robert Jönsson Vatten & Miljöbyrån

RSA Risk- och sårbarhetsanalys. Robert Jönsson Vatten & Miljöbyrån RSA Risk- och sårbarhetsanalys Robert Jönsson Vatten & Miljöbyrån robert.jonsson@vmbyran.se www.vmbyran.se Tre huvudpunkter idag Risk och sårbarhetsanalysen som grund Förebyggande arbete Förberedelse och

Läs mer

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan PIK PROJEKT 2013 Västra Götalands län Provtagning av is i livsmedelanläggningar Projektplan Bakgrund Vid länsmöten har det framförts att det vore dags att genomföra ett projekt om is från ismaskiner inom

Läs mer

Parametrar normal råvattenundersökning. Parameter Enhet Kommentar

Parametrar normal råvattenundersökning. Parameter Enhet Kommentar Parametrar normal råvattenundersökning Parameter Enhet Kommentar E. coli /ml Visar på färsk avföringspåverkan. Halter över 10/ml indikerar behov av minst två barriärer för bakterier, virus och parasiter.

Läs mer

Vattenverk i Askersund kommun

Vattenverk i Askersund kommun Vattenverk i Askersund kommun I Askersund finns 5 vattenverk där vattnet produceras. Det finns 11 tryckstegringsstationer på ledningsnätet där vattentrycket höjs med pumpar för att kompensera för höjd-

Läs mer

Brunnar inom MHS. Senast rev

Brunnar inom MHS. Senast rev Brunnar inom MHS Senast rev. 2018-05-01 1 Nytt i denna version Gäller fortfarande: På grund av att sommaren och hösten 2016 var regnfattig medan vintern var snöfattig så rapporteras grundvattenvinån var

Läs mer

Lagstöd till kontrollrapport

Lagstöd till kontrollrapport Lagstöd till kontrollrapport 1. Infrastruktur, lokaler och utrustning Planlösning och produkt-/personalflöden Materialval/ konstruktion Vatten, avlopp, handtvätt Belysning Luftkvalitet och ventilation

Läs mer

Brunnar inom MHS Senast rev

Brunnar inom MHS Senast rev Brunnar inom MHS Senast rev.2017-04-21 Nytt i denna version Uppdaterad där ny information inkommit. På grund av att sommaren och hösten 2016 var regnfattig medan vintern var snöfattig så rapporteras grundvattenvinån

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Miljönämnden i mellersta Bohuslän Avgifter OBS! För handläggningen av detta ärende tas en avgift ut enligt fastslagen taxa för Miljönämndes verksamhet.

Läs mer

Provtagning av dricksvatten 2011

Provtagning av dricksvatten 2011 Provtagning av dricksvatten 2011 Vattenprover på vårt sommarvatten ska tas med jämna mellanrum. Nedan framgår när och var vi tagit proverna samt vilka resultat som uppnåtts. Förkortningar: VV = vattenverk

Läs mer

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt artikel 6.2 och 6.3 förordning (EG) nr 852/2004 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt artikel 6.2 och 6.3 förordning (EG) nr 852/2004 och SLVFS 2001:30 Samhällsbyggnadskontoret Miljöenheten Storgatan 8B 314 80 Hyltebruk Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning Enligt artikel 6.2 och 6.3 förordning (EG) nr 852/2004 och SLVFS 2001:30 Ny dricksvattenanläggning

Läs mer

Dricksvattenanläggningar. Guide till kontroll av dricksvattenanläggningar. -Projektrapport Miljösamverkan Skåne

Dricksvattenanläggningar. Guide till kontroll av dricksvattenanläggningar. -Projektrapport Miljösamverkan Skåne Dricksvattenanläggningar Guide till kontroll av dricksvattenanläggningar -Projektrapport Miljösamverkan Skåne 2014-2015 Fastställd 2016-02-29 Version februari 2016 Dricksvattenanläggningar Guide till kontroll

Läs mer

Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2017

Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2017 Datum 2018-01-15 Vår beteckning HVAB2017/763 Sid 1(6) Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2017 Hässleholms Vatten AB Adress: 281 80 Hässleholm Telefon: 0451-26 88 00 Org.

Läs mer

sabotage och annan skadegörelse riktad mot dricksvattenanläggningar Förslagen LIVSMEDELSVERKET PM 1 (5) Regelutvecklingsavdelningen H Eintrei

sabotage och annan skadegörelse riktad mot dricksvattenanläggningar Förslagen LIVSMEDELSVERKET PM 1 (5) Regelutvecklingsavdelningen H Eintrei LIVSMEDELSVERKET PM 1 (5) Förslag till förtydligande i 1 och 2 Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten samt i 3 verkets föreskrifter (LIVSFS 2008:13) om åtgärder mot sabotage och

Läs mer