Särskild utbildning för vuxna. Lärvux Träningsskola Grundläggande kurser Gymnasiekurser Yrkesinriktade kurser. goteborg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Särskild utbildning för vuxna. Lärvux Träningsskola Grundläggande kurser Gymnasiekurser Yrkesinriktade kurser. goteborg."

Transkript

1 Särskild utbildning för vuxna Lärvux Träningsskola Grundläggande kurser Gymnasiekurser Yrkesinriktade kurser goteborg.se/larvux

2 2 Särskild utbildning för vuxna Foto: Scandinav bildbytå Innehåll Kurser på träningsnivå Grundläggande kurser på träningsnivå är för dig som tidigare har läst inom träningsskolan. Kurser på grundläggande nivå Grundläggande nivå är för dig som tidigare har läst inom gymnasiesärskolans individuella program. Kurser på gymnasial nivå Gymnasial nivå är för dig som tidigare har läst inom gymnasiesärskolans nationella program. Yrkesinriktad utbildning Inom särskild utbildning för vuxna kan du söka kurser inom flera olika yrkesområden. Kompetensutveckling Kompetensutveckling kan du söka om du har ett arbete och vill utvecklas på din arbetsplats.

3 Särskild utbildning för vuxna Vem kan studera inom särskild utbildning för vuxna Lärvux? Du kan söka till skolformen särskild utbildning för vuxna om du har fyllt 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. I Göteborg kallas skolformen för Lärvux. Varför ska du söka till Lärvux? På Lärvux får du utveckla dina kunskaper för att klara dig bättre i samhället och i arbetslivet. Du kan söka en kurs inom ett ämne som intresserar dig. Du kan också söka en yrkesinriktad utbildning för att lättare få ett arbete eller en sysselsättning som passar dig. Foto: Lo Birgersson Vad erbjuds inom Lärvux? På Lärvux får du utbildning med hög kvalitét utifrån dina förutsättningar. Tillsammans med kurator, vägledare och lärare gör du en studieplanering som utgår från dina behov och tidigare kunskaper. För dig som har annat modersmål än svenska finns kurser i svenska som andraspråk. Du kan även få språkstöd av en modersmålslärare. På Lärvux studerar du i små grupper och i lugn takt. Du får betyg eller intyg när du är klar med kursen. Utbildningen kostar ingenting men ibland får du betala för böcker, kopior eller arbetskläder. Hur påverkas din ekonomi när du studerar? Om du har ersättning från Försäkringskassan är det viktigt att du kontaktar din handläggare och planerar din ekonomi innan du börjar studera inom Lärvux. Om du inte har bidrag eller någon annan inkomst, kan du söka ersättning under din studietid. n hjälper dig då att göra en ansökan till Specialpedagogiska skolmyndigheten. Även du som tar ledigt från ditt arbete och får ett löneavdrag, kan söka denna ersättning.

4 4 Särskild utbildning för vuxna Vilka skolor kan du studera på? Adress: Styrmansgatan 21 B Hållplats: Kaptensgatan Telefon: Webb: Adress: Örngatan 6, ingång B Hållplats: Redbergsplatsen Telefon: Webb: Foto: Lo Birgersson

5 Särskild utbildning för vuxna Hur gör du en ansökan till Lärvux? Du kan ansöka till Lärvux genom att göra ett besök på Studievägledningen på Rosenlundsplatsen 2, plan 4. Där kan du få hjälp med att fylla i en ansökan. Tillsammans med din ansökan ska du bifoga betyg eller intyg från tidigare studier. Om du inte har studerat inom Lärvux tidigare, blir du kallad till ett samtal. Vid det samtalet får du veta mer om skolformen särskild utbildning för vuxna och du får berätta lite om dig själv. Du kan också själv fylla i och skicka in ansökningsblanketten som finns i katalogen eller på webbsidan Vilka tider har studievägledningen öppet? Måndag kl Tisdag kl Onsdag kl Torsdag kl Fredag kl För att få bäst hjälp ska du besöka oss på onsdagar kl Vart skickar du din ansökan? Arbetsmarknad och vuxenutbildning Lärvux Box Göteborg Sista ansökningsdag är: 9 maj om du vill börja studera 7 augusti september om du vill börja studera 16 oktober oktober om du vill börja studera 8 januari januari om du vill börja studera 19 mars På bild: Annika, Ann-Christine, Lena, Jennie och Anita i Lärvuxteamet på Arbetsmarknad och Vuxenutbildningen. Foto: Lo Birgersson Om du har någon fråga kan du ringa telefon

6 6 Särskild utbildning för vuxna Intervju Jonathan Sjöblom Tidigare utbildning: Lantbruksgymnasiet i Dalsland Intressen: Lyssnar på musik och är intresserad av maskiner, lastbilar och djur Framtidsdröm: Jobba som bonde eller maskinförare Jag träffar lite nytt folk och får nya kontakter. Jonathan Sjöblom om att söka utbildning på Lärvux Innan Jonathan började läsa på Lärvux sommarjobbade han på en bondgård. Han har också jobbat med att sköta om olika sorters maskiner. På frågan varför han ville börja studera på Lärvux svarar han: Jag tyckte det vara dags att ta moppekort eller körkort. Jag var nära att ta ett traktorkort på gymnasiet men det blev inte så. Det var hans mamma och pappa som hade läst om Lärvux på hemsidan. De berättade att det fanns någonting som hette Lärvux och att han kunde söka kurser där. Sen gick han med sina föräldrar till Vuxenutbildningen på Rosenlundsgatan. Där fick han träffa Ann-Christine i Lärvuxteamet som berättade om kurserna och då bestämde han sig för att söka till Lärvux och kursen trafikkunskap. Nu läser Jonathan kursen trafikkunskap en halv dag i veckan och trivs väldigt bra med skolan och sin kurs: Det är jättebra att läsa en kurs här. Jag träffar lite nytt folk och får nya kontakter. Trafikkunskap är helt rätt kurs för mig. När Jonathan inte är i skolan jobbar han på en bondgård två dagar i veckan. Övriga dagar är han på en daglig verksamhet som heter AME. En gång i veckan har han även teater.

7 Särskild utbildning för vuxna Intervju Jenny Persson Tidigare studier: Barn- och fritidsprogrammet Intressen: Spelar gitarr och gillar fotboll och hockey Framtidsdröm: Att få jobba med barn Det är det bästa jag har gjort och man lär sig så mycket. Foto: Lo Birgersson Jenny Persson om att söka utbildning på Lärvux Jenny visste tidigt att hon ville jobba med barn och gick inriktningen Barn och Fritid på gymnasiesärskolan i Lerum. Sen läste hon ett år på en Växa vidare kurs på Högalids folkhögskola i Kalmar. Jenny sökte till Lärvux yrkesinriktade kurs Barn och fritid i april Hon säger att hon fick tipset av en kompis som redan gick på utbildningen. Jenny tittade i kurskatalogen på Lärvux hemsida och hennes pappa hjälpte henne att skriva ut en ansökningsblankett, som hon fyllde i och skickade in. Sen blev hon kallad till ett samtal på Rosenlundsgatan där hon fick veta mera om skolan och utbildningen. Hon fick också berätta lite om sig själv och svara på några frågor. Vid midsommar fick Jenny ett brev från skolan där det stod att hon hade fått en plats. Jag blev jätteglad. Det är det bästa jag har gjort och man lär sig så mycket, säger Jenny. I augusti 2016 började Jenny på Vuxenskolan Lärvux. Hon är i skolan två dagar i veckan och har praktik två dagar i veckan på Lönnens förskola. Där hjälper hon till med frukosten, läser för och pysslar med barnen och är med dem ute. Här får man idéer hur man ska göra. Jag har en jättebra handledare som heter Lisbet som ger mig bra tips. Man är verkligen med i verksamheten och får hjälpa till, säger Jenny. Hon tycker att det är väldigt bra att läsa på Lärvux. Jag växer som person och det är roligt, säger hon. Jennys mål är att gå klart utbildningen och sen hoppas hon att hon ska få fortsätta att jobba med barn.

8 8 Kurser på grundläggande nivå motsvarande träningsskolan Foto: Marit Lissdaniels Kurser på grundläggande nivå motsvarande träningsskolan Särskild utbildning för vuxna på träningsnivå är för dig som saknar kunskaper som motsvarar grundsärskolans träningsskola. Du kanske tidigare har läst inom gymnasiesärskolans individuella program och vill fortsätta att lära dig inom olika kunskapsområden. Kurserna riktar sig även till dig som inte har någon tidigare skolbakgrund. Du kan välja mellan kurserna: Språk och kommunikation Individ och samhälle Natur och miljö Utbildningstiden kan variera beroende på dina förkunskaper och dina mål med studierna.

9 Kurser på grundläggande nivå motsvarande träningsskolan 9 Intervju Foto: Scandinav Bildbyrå, Marie Linnér Martin Engberg om att läsa på grundläggande nivå Martin har läst på Lärvux i många år och nu läser han kursen Natur och miljö. På frågan om varför han vill gå på Lärvux svarar han: Det är roligt. Han vill lära sig om pengar och träna på att räkna pengar så att han kan handla själv. Annars tycker han att det bästa med skolan är att kolla på datorn och internet. När han får frågan om vad han tycker är sämst svarar han: När det inte går att tända lamporna i klassrummet. Ibland är det svårt att få igång belysningen i klassrummet som Martin är i. Det kan ta ganska många tryck på knappen innan lamporna tänds. När Martin inte är i skolan jobbar han på Kulturlabbet. Där skriver han dikter och spelar teater. På fritiden tar han det lugnt när han inte åker på utflykter, fikar på stan eller träffar kompisar. Ibland går han på Liseberg.

10 10 Kurser på grundläggande nivå motsvarande träningsskolan Språk och kommunikation I kursen språk och kommunikation får du träna på hur du samspelar och samtalar med andra människor. Du får träna på att uttrycka tankar och känslor med kroppsspråk, tecken eller tal. I kursen får du också träna på att skriva för hand eller på dator, och på att känna igen ordbilder. Du kan söka hela kursen Språk och kommunikation, eller en delkurs som är mer inriktad på att läsa och skriva. Språk- och kommunikation SGRSPR7 Läsa och skriva SGRSPRV Individ och samhälle I kursen individ och samhälle får du träna på att laga mat, sköta ditt hem och hantera dina pengar. Du får också lära dig om samband mellan mat och hälsa, och hur återvinning fungerar. I kursen får du även veta mera om regler och lagar i samhället och om demokrati. Du kan söka hela kursen Individ och samhälle eller en delkurs som är mer inriktad på mat, måltid och hälsa. Individ och samhälle SGRIND7 Mat, måltid och hälsa SGRINDU Natur och miljö I kursen natur och miljö får du lära dig om djur och natur och om återkommande mönster i naturen, till exempel årstider och vädertyper. Du får lära dig olika tidsbegrepp och träna på att förstå klockan. Du får lära dig hur vardagliga tekniska föremål fungerar och matematik i praktiska situationer. I kursen får du också veta mer om kroppen, kärlek, relationer och sexualitet. Du kan söka hela kursen Natur och miljö, eller en delkurs som är mer inriktad på tid och pengar. Natur och miljö SGRNAT7 Tid och pengar SGRNATV

11 Kurser på grundläggande nivå 11 Foto: Lo Birgersson Kurser på grundläggande nivå Särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå är för dig som saknar kunskaper som motsvarar grundsärskolan. Du kanske tidigare har läst inom något av gymnasiesärskolans program och vill fortsätta att lära dig inom olika kunskapsområden. Kurserna riktar sig även till dig som inte har någon tidigare skolbakgrund. Du kan söka till en eller flera kurser och välja till exempel svenska, matematik, engelska eller hemkunskap. Om du har ett annat modersmål än svenska finns det möjlighet att läsa svenska som andraspråk. Det finns också möjlighet att studera med stöd av Bliss för dig som behöver det. Utbildningstiden kan variera beroende på dina förutsättningar, dina förkunskaper i ämnet och dina mål med studierna.

12 12 Kurser på grundläggande nivå Intervju Desanka Prangasevic Tidigare utbildning: Landalagymnasiet Intressen: Sociala medier Framtidsdröm: Lära sig engelska Det här är en fin skola med bra lärare och bra elever. Desanka Prangasevic om att läsa kurser på grundläggande nivå Det är måndag morgon och en liten grupp elever har startat veckans första undervisningspass i kursen Natur och miljö med inriktning Tid och pengar. Desanka har tidigare gått på ett individuellt program på Landalagymnasiet. Hon fick idén om att söka till vuxenutbildning när gymnasiet gjorde ett studiebesök på Lärvux. Vid besöket fick Desanka kurskatalogen för Lärvux och i den valde hon bland annat kursen Tid och pengar för att bli bättre på att hantera sina pengar. Just nu tränar gruppen mycket på att växla de nya sedlarna och mynten i olika övningar och spel. Jag tycker om att gå i skolan och det är roligt att lära sig om pengar och tid. Det är svårt med de nya pengarna. Det går bra med sedlarna men det är svårare med de nya mynten, säger Desanka. Varje onsdag eftermiddag läser Desanka även kursen Språk och kommunikation med inriktning Läsa och skriva. Desanka menar att kurserna är som en trappa med olika trappsteg och att det går bättre och bättre ju mer man övar. När Desanka inte studerar arbetar hon på en daglig verksamhet på socialkontoret i Bergsjön. Där lagar hon mat och bakar tillsammans med sina kollegor och en handledare. På fritiden tycker hon om att umgås med sina kusiner och med vänner på Facebook och Instagram. Desanka tycker att hon har valt rätt kurser och vill så småningom även läsa engelska. Det är roligt med språk, och språk kan användas överallt. Det här är en fin skola med bra lärare och bra elever, säger Desanka.

13 Kurser på grundläggande nivå 13 Intervju Lisa Nilsson Tidigare utbildning: Katrinelundsgymnasiet Intressen: Träna på Friskis och Svettis Framtidsdröm: Resa till Cypern Det är bra att det finns många olika kurser att välja på. Lisa Nilsson om att läsa på grundläggande nivå Lisa har studerat på sedan hösten Just nu läser hon kursen Tid och pengar för att hon tycker det är bra att lära sig vad saker kostar och vad pengarna ska räcka till. Före det läste Lisa svenska med fokus på att läsa och skriva. Hon tycker att det var bra att läsa svenska eftersom hon upplever att hon lärt sig många ord och att använda dator lite grann. I skolan brukade vi läsa faktaböcker om djur och om hur barn levde för hundra år sedan. Jag läser böcker på fritiden för jag tycker att det är avkopplande att läsa, säger Lisa. Lisa gick tidigare gymnasiesärskolans individuella program med estetisk inriktning på Katrinelundsgymnasiet. Senare gick hon även en praktiskteoretisk utbildning på Katrinebergs folkhögskola i Falkenberg. När Lisa inte går i skolan arbetar hon på två olika dagliga verksamheter. Tre dagar i veckan är hon i kaféet på Eldorado, som även har olika upplevelserum. En dag i veckan är hon på Målarskolan och arbetar med färg och form. På fritiden tränar hon på Friskis och Svettis som är något hon har gjort i många år. På frågan om hur det kom sig att hon sökte till Lärvux svarar Lisa: Kurskatalogen fanns på mitt boende och jag fick komma till studievägledningen innan jag började min kurs. Det är bra att det finns många olika kurser att välja på. Lärarna tipsar om vilka kurser man kan söka. Lisa säger att hon trivs bra på skolan och att hon gärna vill söka en kurs i hemkunskap för att bli bättre på att laga mat. Något annat hon gärna skulle vilja göra är att resa till Cypern. Helst någon gång på våren då det inte är så varmt ännu.

14 14 Kurser på grundläggande nivå Svenska eller Svenska som andraspråk Inom ämnet svenska får du träna på att tala, lyssna, läsa och skriva. Du får läsa olika texter och diskutera innehållet för att förstå vad andra uttrycker. Du får träna på att uttrycka egna tankar och idéer. Du får skriva både för hand och med hjälp av dator. Du kan söka hela kursen eller en delkurs som är mer inriktad på att bara läsa och skriva. Du som har ett annat modersmål än svenska ska välja kurserna inom svenska som andraspråk. Svenska SGRSVE7 Svenska läs och skriv SGRSVEV Svenska som andraspråk SGRSVA7 Svenska som andraspråk läs och skriv SGRSVAV Matematik Inom ämnet matematik får du träna på de fyra räknesätten och på att lösa matematiska problem. Du får träna på att förstå klockan och olika tidsbegrepp. Du får också träna på att förstå pengars värde och hur pengar kan växlas. Kursen tar även upp geometri, procenträkning, tabeller och diagram. Du kan söka hela kursen i matematik eller en delkurs som är mer inriktad på att förstå tid och pengar. Matematik SGRMAT7 Matematik tid och pengar SGRMATV Engelska I ämnet engelska får du träna på att tala, läsa, skriva och förstå engelska i vardagliga situationer. Du får träna på att ställa frågor på engelska och på att svara när någon frågar dig. Kursen tar också upp hur människor lever i länder där man talar engelska. Du kan söka hela kursen i engelska eller en delkurs som är mer inriktad på att tala engelska. Engelska SGRENG7 Engelska tala engelska SGRENGU

15 Kurser på grundläggande nivå 15 Hem- och konsumentkunskap I ämnet hem- och konsumentkunskap får du träna på att planera måltider och laga mat för olika situationer. Du får lära dig att jämföra varor utifrån kvalitet och miljömärkning och att förstå sambanden mellan mat och hälsa. På kursen får du också lära dig att sköta ditt hem och beräkna kostnader för boende, mat och fritid. Du kan söka hela kursen i hem- och konsumentkunskap eller en delkurs som är mer inriktad på mat, måltider och hälsa. Hem- och konsumentkunskap SGRHEM7 Hem- och konsumentkunskap mat, måltid och hälsa SGRHEMU Samhällskunskap I ämnet samhällskunskap får du lära dig om demokrati, politik och om grundläggande mänskliga rättigheter, till exempel alla människors lika värde. Du får lära dig hur det svenska samhället fungerar, om lagar och regler och om dina rättigheter och skyldigeter i samhället. Du får också lära dig hur människor lever och arbetar i andra länder. Du kan söka hela kursen i samhällskunskap eller en delkurs som är mer inriktad på hur det är att leva i Sverige. Samhällskunskap SGRSAM7 Samhällskunskap Att leva i Sverige SGRSAMV Biologi I ämnet biologi får du lära dig om kroppens organ och hur hälsan påverkas av kost, motion, sömn och droger. Du får lära dig om sexualitet, kärlek och relationer. Du får lära dig om djur och växter och om samspelen i naturen. Kursen tar också upp människans beroende av naturen och hur vi påverkar naturen och miljön genom hur vi väljer att leva. Det finns två delkurser inom biologi som du kan söka. Biologi kropp och hälsa SGRBIOV Biologi djur och natur SGRBIOU

16 16 Kurser på grundläggande nivå Geografi I ämnet geografi får du lära dig att förstå och använda världskartan och jordgloben. Du får lära dig om hur jordens olika klimat och växtzoner påverkar människan. Kursen tar också upp miljöfrågor och om hur dina val i vardagen kan påverka miljön. Geografi SGRGEO7 Religion I ämnet religion får du lära dig om olika religioner och andra livsåskådningar och hur det påverkar samhället. Kursen tar också upp viktiga livsfrågor, till exempel identitet, könsroller, kärlek, etik, jämlikhet och solidaritet. Religion SGRREL7 Historia I ämnet historia får du lära dig om historiska personer, händelser och tidsperioder i Sverige från forntid till nutid. Du får lära dig om hur krig, förtryck och folkmord påverkar människor och stater. Kursen tar också upp människors levnadsförhållanden under olika tider i olika delar av världen. Historia SGRHIS7 Foto: Scandinav Bildbyrå

17 Kurser på grundläggande nivå 17 Teknik I ämnet teknik för du lära dig om tekniska lösningar och teknisk utrustning som används i vardagen. Kursen tar också upp säkerhet vid teknikanvändning, till exempel elektricitet, mobiltelefoni och internetanvändning. Teknik SGRTEK7 Fysik I ämnet fysik för du lära dig om solsystemet och om hur dag, natt, månader och år kan förklaras. Du får lära dig om ljud och ljus, elektricitet och kärnkraft. Du får också göra enkla undersökningar i fysik. Fysik SGRFYS7 Kemi I ämnet kemi för du lära dig om kemi i vardagen, till exempel olika kretslopp, sopsortering och hur vanliga hushållskemikalier är märkta och hur de används på ett säkert sätt. Du får också göra enkla undersökningar i kemi. Kemi SGRKEM7 Foto: Lo Birgersson

18 18 Kurser på gymnasial nivå Foto: Lo Birgersson Kurser på gymnasial nivå Gymnasial särskild utbildning för vuxna är för dig som saknar kunskaper på gymnasial nivå. Du kanske tidigare har läst inom något av gymnasiesärskolans nationella program och vill fortsätta att lära dig inom olika kunskapsområden. Du kan söka en eller flera kurser och välja till exempel svenska, matematik, engelska eller samhällskunskap. Det finns även estetiska kurser i dans, bild eller musik. Det finns också möjlighet att studera med stöd av Bliss för dig som behöver det. Utbildningstiden kan variera beroende på dina förutsättningar, dina förkunskaper i ämnet och dina mål med studierna.

19 Kurser på gymnasial nivå 19 Intervju Carl Hagman Tidigare utbildning: Naturbrukslinjen, inriktning växter och djur Intressen: Film och TV-spel Framtidsdröm: Ta körkort Jag tror jag kommer ha jättemycket nytta av det jag läst här. Carl Hagman om att studera på gymnasial nivå Carl läser engelska och trafikkunskap på Vuxenskolan Lärvux. När han inte är i skolan jobbar han på Café Tornet som är en daglig verksamhet i en idrottsförenings lokaler i Kviberg. På frågan varför han ville börja studera på Lärvux svarar han: Jag ville lära mig mer för att kunna ta mig vidare i livet. Det är bra att kunna engelska och att ha ett körkort om man ska söka olika jobb. Carl började först på en trafikskola, men fick sen höra talas om och att man kunde läsa trafikkunskap och få hjälp med körkortsteorin där. Då gick han in och tittade på skolans webbsida och hans pappa hjälpte honom sen att söka till skolan. Carl säger: Jag kände inte till Lärvux innan jag sökte hit, men jag hade sett katalogen ute på Stora Holm när jag gick naturbrukslinjen där. På trafikkunskapen får han hjälp att förstå det som står i trafikboken och att tolka vad som menas med de olika trafikfrågorna. Han vill försöka ta körkort och tror att han kommer att vara mer förberedd när han har gått kursen. Carl säger också: Jag tror jag kommer ha jättemycket nytta av det jag läst här. Jag kommer ha nytta av att kunna bättre engelska när jag är ute och reser. Han tycker att han har valt rätt kurser och han är väldigt nöjd med utbildningen. När han är klar med de kurser han läser nu, vill han fortsätta vidareutbilda sig och kanske läsa matematik eftersom han tycker det är lite svårt.

20 20 Kurser på gymnasial nivå Svenska eller Svenska som andraspråk I ämnet svenska får du träna på att tala, lyssna, läsa och skriva. Du får läsa olika texter och diskutera innehållet för att förstå vad andra uttrycker. Du får träna på att uttrycka egna tankar och idéer och på att söka information på olika sätt. Du får skriva texter och lära dig att använda olika hjälpmedel för stavning och ordförståelse. I kursen ingår att läsa skönlitteratur och att kunna berätta om det du har läst. Du som har ett annat modersmål än svenska ska välja kursen svenska som andraspråk. Svenska 1 SVBSVE51 Svenska som andraspråk 2 SVOSVE51 Matematik I ämnet matematik får du träna på de fyra räknesätten och på att lösa matematiska problem med huvudräkning och miniräknare. Du får träna på att förstå klockan och olika tidsbegrepp. Du får också träna på att förstå pengars värde och att mäta och jämföra längd, vikt, volym och temperatur. Kursen tar också upp ekvationer, geometri, procenträkning, tabeller och diagram. Matematik 2 är en fortsättningskurs för dig som har kunskaper motsvarande Matematik 1. Matematik 1 MAMMAT51 Matematik 2 MAMMAT52 Engelska I ämnet engelska får du träna på att tala, läsa, skriva och förstå engelska i vardagliga situationer. Du får träna på att läsa, förstå och skriva engelska texter. Du får även träna på att berätta för andra på engelska om det du har läst eller upplevt. Kursen tar också upp stavning, grammatik och hur du kan söka information på engelska genom internet. Engelska 2 är en fortsättningskurs för dig som har kunskaper motsvarande Engelska 1. Engelska 1 ENSENG51 Engelska 2 ENSENG52

21 Kurser på gymnasial nivå 21 Samhällskunskap I ämnet samhällskunskap får du lära dig om demokrati, politik och om grundläggande mänskliga rättigheter, till exempel alla människors lika värde. Du får också lära dig hur det svenska samhället fungerar, om lagar och regler och om dina rättigheter och skyldigeter i samhället. Kursen tar även upp frågor om arbetsmiljö, arbetsrätt och om arbetsmarknadens villkor. Samhällskunskap 1 SALSAM51 Naturkunskap I ämnet naturkunskap får du lära dig om växter och djur och om sambanden i naturen. Du får lära dig om hållbar utveckling, energianvändning och ekosystem. Kursen tar även upp hur människokroppen fungerar och om sexualitet, relationer och sexuell hälsa. Naturkunskap 1 NANNAT51 Geografi I ämnet geografi får du lära dig använda karta för att lära dig om världsdelarnas länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och städer. Du får lära dig om olika naturresurser och deras betydelse för människor och djur. Kursen tar också upp orsaker till fattigdom och ohälsa i olika delar av världen. Du får även lära dig om klimatförändringar och om betydelsen av hållbar utveckling. Geografi 1 GEGGEO51 Människan I kursen om människan får du lära dig om hur olika kulturer påverkar människors livsvillkor och vardag. Du får lära dig om hur du kan bemöta människor i olika sociala sammanhang och om normer, värderingar och regler. Kursen tar även upp mänskliga rättigheter, barnkonventionen, socialtjänstlagen och sociala verksamheter som till exempel kyrkor och föreningar. Människan MNNMAN5

22 22 Kurser på gymnasial nivå Hälsa I kursen får du lära dig om hälsa och ohälsa och om samhällets mål för en god hälsa för hela befolkningen. Du får lära dig om människans livsvillkor och om hur levnadsvanor påverkar hälsan, till exempel kost, fysisk aktivitet och sociala relationer. Hälsa 1 HASHAL51 Hemkunskap I kursen hemkunskap får du lära dig att planera måltider och laga mat efter recept. Du får lära dig att jämföra varor utifrån pris, kvalitet och miljömärkning, och om sambanden mellan mat och hälsa. Du får även lära dig att beräkna kostnader för boende, mat och fritid. Kursen tar också upp hur internethandel, lån och abonnemang fungerar. Hemkunskap 1 HEOHEM51 Data- och digital kompetens I kursen data- och digital kompetens får du lära dig hur du kan göra bankärenden, deklararera och hur du hanterar inloggningsuppgifter. Du får lära dig om sociala medier, till exempel Facebook och hur du kan använda dessa på ett säkert sätt. Du får också lära dig om surfplattor, mobiltelefoner och olika metoder för att söka information på internet. Kursen tar även upp olika program för kommunikation, etiska frågor och lagen om upphovsrätt. Data- och digital kompetens INMDIG5 Fotografisk bild I kursen fotografisk bild får du lära dig om kamerateknik vid fotografering och hur du kan bearbeta dina bilder i olika dataprogram. Du får också lära dig om kopiering, bildredigering och olika sätt att visa bilder. Kursen tar även upp lagar och andra bestämmelser om hur du får använda fotografiska bilder. Fotografisk bild 1 FOAFOT51

23 Kurser på gymnasial nivå 23 Trafikkunskap I kursen trafikkunskap får du lära dig om olika trafiksituationer och om trafikregler för fotgängare, cyklister och förare av motorfordon. Du får lära dig om risker i trafiken i samband med alkohol och andra droger. Kursen tar även upp vad som krävs för att ta körkort. På kursen har du också möjlighet att ta förarbevis för moped och traktorkort, och få hjälp med körkortsteori för bil och EU-moped. Trafikantkunskap SALTRA5 Dans I kursen dans får du lära dig att dansa själv och med andra, och hur du använder dansen som uttrycksmedel. Du får även lära dig om dans i olika delar av världen och göra olika typer av dans- och rörelseövningar. Kursen tar också upp ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet inom dans. Dans 1 DABDAN51 Musik I kursen musik får du lära dig att spela och sjunga tillsammans med andra. Du får träna din röst på olika sätt och prova olika instrument och rytmer. Musik 1 MUKMUS51 Bild I bildkurserna får du lära dig olika tekniker inom bild och form genom teckning, måleri, collage, foto, skulptur, komposition och färglära. Du får även lära dig att tolka och samtala om olika typer av bild och form. Kursen tar också upp hur bilder kan användas på olika sätt och i olika sammanhang. Bild 2 är en fortsättningskurs för dig som har kunskaper motsvarande Bild 1. Bild 1 BIBBIL51 Bild 2 BIBBIL52

24 24 Yrkesinriktad utbildning Intervju Therese Lindström Tidigare utbildning: Hotell och restaurangprogram Intressen: Katten Mimmi Framtidsdröm: Arbeta inom äldrevården Det är roligt att få lära sig nya saker som man inte kan. Foto: Lo Birgersson Therese Lindström om att läsa en yrkesinriktad utbildning Therese läser en yrkesinriktad utbildning mot äldrevård på Lärvux. Hon valde utbildningen eftersom hon alltid har tyckt om att vara med sin mormor. När hon var liten brukade hon hjälpa sin mormor med många saker och därför tänker hon att det är naturligt för henne att arbeta med gamla människor. Therese har gått på gymnasiesärskolans Hotelloch restaurangprogram på Burgårdens gymnasium. Därefter har hon arbetat inom olika dagliga verksamheter. Hon har erfarenhet från flera arbeten inom olika branscher. Hon har arbetat med källsortering i en fixargrupp och med kontorsarbete. Hon har även arbetat med hantverk i en keramikverkstad och där tillverkade hon skålar och ugglor. På frågan om varför det är bra att studera inom Lärvux svarar Therese: Det är roligt att få lära sig nya saker som man inte kan. Just nu fördjupar vi oss i tystnadsplikten i skolan. Det är viktigt att lära sig vad tystnadsplikten innebär. I skolan arbetar Therese både teoretiskt och praktiskt. Arbete med läroböcker varvas med film och diskussioner. I skolan finns också ett metodrum med en sjukhussäng, en rullstol och en rollator. Där kan eleverna träna på olika moment som förkommer på en arbetsplats inom äldrevården. Therese är även engagerad i skolans elevråd. Jag tycker att det är en viktig roll och jag gillar att prata inför grupp, säger Therese. På fritiden sköter Therese sitt hem, umgås med katten Mimmi och träffar sina vänner. Tidigare spelade hon fotboll, men efter en skada tvingades hon säga adjö till fotbollen och satsa på andra aktiviteter. Therese har många framtidsdrömmar och en av dessa är att arbeta med äldre människor på ett boende. Hon har ungefär ett halvår kvar att studera och hon säger: Det bästa med att gå i skolan är att träffa nya vänner och känna gemenskap med andra i gruppen, och med eleverna i de andra grupperna. Det är en varm gemenskap och det känns att det är vi.

25 Yrkesinriktad utbildning 25 Foto: Lo Birgersson Yrkesinriktade kurser Inom särskild utbildning för vuxna kan du söka kurser inom olika yrkesområden. Då varvar du studier i skolan med praktik (APL) på en arbetsplats. På praktiken får du möjlighet att prova på att arbeta med det som du har läst om. Utbildningen kan läsas på heltid eller deltid utifrån dina behov och tidigare erfarenheter. Utbildningstiden kan variera beroende på vilka kurser du ska läsa. Målet är att du ska öka dina möjligheter att hitta ett arbete som intresserar dig och passar dig som person. De kurser som kan ingå i utbildningen finns inom gymnasiesärskolans nationella program. För dig som har förutsättningar och förmåga finns en möjlighet att pröva mot betyg inom gymnasieskolans nationella kurser. Innan du blir antagen till en yrkesinriktad utbildning får du gå en introduktionskurs på skolan under tre veckor för att se om utbildningen passar dig. Tillsammans med vägledare och lärare gör du då en individuell studieplan som beskriver vad du ska studera och hur du ska nå ditt mål.

26 26 Yrkesinriktad utbildning Yrkesinriktad utbildning Barn Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med barn. Det kan till exempel vara på en förskola, en skola eller på ett fritidshem. Kurslängd på heltid är planerad till 2 år. Barn SÄBARN Yrkesinriktad utbildning Äldrevård Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta inom äldrevården. Det kan till exempel vara på ett äldreboende eller ett servicehus. Kurslängd på heltid är planerad till 2 år. Äldrevård SÄOMV Yrkesinriktad utbildning Handel och lager Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta inom området handel. Det kan till exempel vara i en affär eller med hantering av varor på ett lager. Kurslängd på heltid är planerad till 2 år. Handel och lager SÄHANLAG Yrkesinriktad utbildning Restaurang och storkök Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta inom restaurangbranschen. Det kan till exempel vara med servering på en restaurang, försäljning på ett kafé eller matlagning och diskning i ett storkök. Kurslängd på heltid är planerad till 2 år. Restaurang och storkök SÄHOTRE

27 Yrkesinriktad utbildning 27 Yrkesinriktad utbildning Lokalvård Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med städning och service i lokaler och på arbetsplatser. Kurslängd på heltid är planerad till 1år. Lokalvård SÄLOK Yrkesinriktad utbildning Teater, film och media Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med olika former av kultur. Det kan till exempel vara inom film, teater eller med kommuniktion i andra sammanhang. Kurslängd på heltid är planerad till 2 år. Teater, film och media SÄTEA Yrkesinriktad utbildning Fritid och friskvård Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta inom fritids- eller friskvårdsverksamhet. Det kan till exempel vara på en motionsanläggning eller inom en idrottsförening. Kurslängd på heltid är planerad till 2 år. Fritid och friskvård SÄFRISK Lärlingsutbildning inriktning fordonsvård Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med inre och yttre bilvård. Det kan till exempel vara på en däckverkstad, bilverkstad eller rekonditioneringsfirma. En dag i veckan kommer du att vara på skolan och läsa vissa obligatoriska kurser som är viktiga för att du ska kunna lära dig yrket och vara delaktig på en arbetsplats. Den praktiska kunskapen om yrket kommer du att lära dig på din praktikplats. Kurslängd på heltid är planerad till 1 år. Lärlingsutbildning inriktning fordonsvård SÄBIL

28 28 Yrkesinriktad utbildning Godshantering Truck En kurs för dig som behöver utbildningsbevis för truck i ditt arbete eller skulle vilja arbeta med att köra truck. Du får lära dig hur trucken fungerar och används service och underhåll av truck säkerhetskontroll körning, lastning, lossning och hantering av gods med hjälp av truck hur du beräknar laststorlek och viktfördelning för truck säker hantering av gods, till exempel ömtåligt gods eller farligt gods ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet skyddsutrustning, till exempel hjälm, skyddsskor och varselkläder trafikregler för truck. Godshantering Truck GOHGOS5 Kursen är en intensivkurs och består av teorilektioner och mycket truckkörning. Under tre halvdagar per vecka varvar du teori och praktik i MTG:s lokaler i Högsbo industriområde. Kursen avslutas med ett prov i teori och truckkörning. Om du klarar provet får du ett utbildningsbevis för motviktstruck. Kurslängd är cirka 10 veckor. Kursen planeras att starta i augusti 2017 och i mars 2018.

29 Yrkesinriktad utbildning 29 Intervju Emelie Jörg om att ha läst en yrkesinriktad utbildning Regnet öser ner och jag drar en lättnadens suck när jag kommer in i värmen på Hotell Kusten där jag ska träffa Emelie Jörg, tidigare elev på Studium Lärvux. Hon har jobbat sedan i somras och fick jobbet efter att ha läst klart yrkesinriktningen Hotell och restaurang. Välkommen! hälsar Emelie med ett stort leende och ett fast handslag. Hon är klädd i förkläde och har uppsatt hår, ett måste när du jobbar med mat. Emelie Jörg stortrivs med att jobba på hotell, hon har vanan inne efter att ha arbetstränat under ett års tid på det större och mer centralt belägna hotellet, Elite Park Aveny. Jag älskar atmosfären och att vara i en hotellmiljö. Jag får träffa massor av människor och dagarna går fort, man är liksom aldrig sysslolös. Efter året på Elite Park började Emelie studera på, ett tips hon fick från en kompis som tidigare hade studerat där. Under utbildningen fick hon lära sig mer om service och bemötande och hur viktigt det är att alltid vara trevlig och att ha ögonkontakt med gästerna. Sen var det också en hel del branschkunskap med ordförståelse. Det finns ju en del knepiga ord inom restaurang och matlagning. Att tranchera, betyder ju till exempel att skära upp kött, det visste jag inte innan! Emelie har bara gott att säga om utbildningen och hon vill verkligen framhäva hur stöttande personalen var och att de hjälpte henne med att få en handläggare på Arbetsförmedlingen som senare ledde till jobbet hon har idag. En vanlig dag på jobbet startar tidigt för Emelie som ska vara på plats redan klockan sju. Då inleds dagen med att tända alla ljus i hela frukostmatsalen och att förbereda kaffeservering. Lunchen avlöser frukosten och då ska allt vara bortplockat och se fint och snyggt ut och lunchgäster ska hälsas välkomna och tilldelas bord. Efter lunchen är det oftast en konferensgrupp i huset som ska ha fika klockan 14. Det kan vara upp till 100 personer som ska ha kaffe och kaka, då är det lite stressigt om exempelvis kaffet tar slut. En gång glömde jag att sätta på värmen under kaffet så när gästerna kom ut var kaffet kallt! Det var tufft. När jag frågar vad hon tycker är det absolut bästa med jobbet svarar hon: Det roligaste är alla stammisar som man får en mer personlig relation till, det och att det aldrig är tråkigt på jobbet eftersom det alltid finns något at göra! Text och foto: Charlotte Ljungman

30 30 Särskild utbildning för vuxna Foto: Lo Birgersson Kompetensutveckling Planera dina studier tillsammans med din arbetsgivare och läraren på skolan. Kompetensutveckling kan du söka om du har ett arbete och vill utvecklas på din arbetsplats. Tillsammans med dig och din arbetsgivare eller handledare pratar vi om vad du behöver lära dig. Det kan vara sådant som gör att du trivs bättre på ditt arbete eller något du behöver lära dig för att få prova nya arbetsuppgifter. Kursinnehåll och tid kan variera. De dagar som du inte är i skolan arbetar du som vanligt på din arbetsplats. Du gör en ansökan om kurs för kompetensutveckling vid ett personligt besök på Studievägledningen på Rosenlundsplatsen 2. Du kan också ringa och boka ett besök på telefon

31 Särskild utbildning för vuxna Hur hanteras dina personuppgifter? Arbetsmarknad och vuxenutbildning hanterar de uppgifter som du lämnar i din ansökan enligt personuppgiftslagens bestämmelser. Vi registrerar och hanterar dina uppgifter i ett datasystem. Vi lämnar personuppgifterna till den skola som du ska studera på och till myndigheter som vi samverkar med. Uppgifterna används också för statistik. Du har rätt att få information om vilka uppgifter om dig vi behandlar och varifrån vi har hämtat dessa uppgifter. Du har också rätt att få veta varför vi behöver dina personuppgifter och vem vi lämnar uppgifterna till. Det är nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning som är ansvarig för att dina uppgifter behandlas på ett riktigt och lagligt sätt. Om du har frågor om hur vi använder dina uppgifter så kan du kontakta personuppgiftsombudet. Då skriver du ett brev till: Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Personuppgiftsombudet Box Göteborg Mer information om Särskild utbildning för vuxna På vår webbsidan kan du läsa mer om alla kurser som finns att söka inom Särskild utbildning för vuxna: För att se vilka kurser som finns att söka klickar du först på Skolor, utbildningar under rubriken Lärvux och därefter på Kurskatalogen. Under rubriken Skolform väljer du sedan Särvux. Där finns information om skolorna och vilka kurser som erbjuds. Du kan även skriva ut en ansökningsblankett. På webbsidan får du veta hur du kan kontakta Arbetsmarknad och vuxenutbildning genom e-post eller telefon.

32 Studieinformation Måndag onsdag kl Torsdag kl Fredag kl Telefon: Övriga tider, telefon: E-post: Webbplats goteborg.se/larvux Esperanto platsen Folketshus P Pusterviksgatan PUSTERVIK Järntorget Folkteatern Brog. Kungsgatan Hvitfeldsg. Rosenlundsgatan Feskekörka P P Haga Östergata Haga Nygata Arsen g. P S. ALLÉG. HAGA Kasernt Pedagogen P Rosenlundskanalen Sociala Huset VASAGATAN Post Box 5412, Göteborg. Besöksadress Rosenlundsplatsen 2, plan 4 Spårvagn 1, 3, 6, 9 och 11 till Järntorget eller spårvagn 3, 6 och 11 till Hagakyrkan. Buss 60, hållplats Järntorget. Grönsakstorget NYA ALLÉN PARKGATAN Storgatan Univ. VASASTADEN Sch. Gymn ASCHEBERGSG. Göteborgs Stad Intraservice Foto, framsida: Lo Birgersson, Göteborgs Stad Foto, om inget anges: mostphotos.com och Arbetsmarknad Vuxenutbuldning Webboriginal Februari 2017 goteborg.se/larvux

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser Särvux Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser Särvux särskild utbildning för vuxna Särvux (särskild utbildning för vuxna) är en skolform för dig som har fyllt 20 år. har

Läs mer

Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Lärvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Gymnasiekurser. Yrkesinriktade kurser.

Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Lärvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Gymnasiekurser. Yrkesinriktade kurser. Arbetsmarknad och vuxenutbildning Lärvux 2016 2017 Träningsskola Grundläggande kurser Gymnasiekurser Yrkesinriktade kurser www.goteborg.se/larvux Lärvux särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning

Läs mer

SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA. En del av Campus Mölndal Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp!

SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA. En del av Campus Mölndal Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA En del av Campus Mölndal 2018-19 campusmolndal.se VÄLKOMMEN TILL SÄRSKILD UTBILDNING FÖR

Läs mer

Lärvux 2015 2016 Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser

Lärvux 2015 2016 Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser Arbetsmarknad och vuxenutbildning Lärvux 2015 2016 Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser www.goteborg.se/larvux Lärvux särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning

Läs mer

Särvux 2014 2015. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser

Särvux 2014 2015. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser Särvux 2014 2015 Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser Att studera på särvux Vi erbjuder dig utbildning med hög kvalitet och som utgår från dina förutsättningar. Tillsammans

Läs mer

Välkommen till LärVux Falkenberg!

Välkommen till LärVux Falkenberg! 2017/2018 Välkommen till LärVux Falkenberg! LärVux är till för dig som har fyllt 20 år och har en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. LärVux finns för dig som har behov av att;

Läs mer

Särskild Utbildning för Vuxna Kurskatalog 2018/2019

Särskild Utbildning för Vuxna Kurskatalog 2018/2019 Särskild Utbildning för Vuxna Kurskatalog 2018/2019 1 2 3 Innehållsförteckning Sid Information om särskild utbildning för vuxna i Karlstad 4 Kurser på grundläggande nivå träningsskola: Kurser Orienteringskurs

Läs mer

Särskild Utbildning för Vuxna Kurskatalog 2019/2020

Särskild Utbildning för Vuxna Kurskatalog 2019/2020 Särskild Utbildning för Vuxna Kurskatalog 2019/2020 Vuxenutbildningen Karlstad-Hammarö Webbplats karlstad.se/vuxenutbildning E-post vuxenutbildningen@karlstad.se Organisationsnr 212000-1850 Postadress

Läs mer

På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar. Studium Lärvux. Särskild utbildning för vuxna.

På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar. Studium Lärvux. Särskild utbildning för vuxna. På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar Studium Lärvux Särskild utbildning för vuxna www.studiumgbg.se Välkommen till Lärvux Känner du att du vill utvecklas och hitta nya vägar i livet? Du kanske

Läs mer

Lärvux Särskild utbildning för vuxna. goteborg.se/larvux. Läs intervjuer med elever på sidorna:

Lärvux Särskild utbildning för vuxna. goteborg.se/larvux. Läs intervjuer med elever på sidorna: Särskild utbildning för vuxna Lärvux 2018 2019 Träningsskola Grundläggande kurser Gymnasiekurser Yrkesinriktade kurser Läs intervjuer med elever på sidorna: 10 16 19 21 22 26 28 "Jag får all hjälp jag

Läs mer

Välkommen att studera hos oss! Lärvux. -Här ser du vad vi kan erbjuda! Vi finns på Cul Norra kyrkogatan 39, Hudiksvall

Välkommen att studera hos oss! Lärvux. -Här ser du vad vi kan erbjuda! Vi finns på Cul Norra kyrkogatan 39, Hudiksvall Lärvux Välkommen att studera hos oss! -Här ser du vad vi kan erbjuda! Vi finns på Cul Norra kyrkogatan 39, Hudiksvall Vad är Lärvux? Lärvux riktar sig till personer över 20 år inom vuxenutbildningen med

Läs mer

LÄRVUX kurser 2018/2019

LÄRVUX kurser 2018/2019 Lärvux kurser 2018/2019 1 Välkommen till Lärvux Lärvux är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Lärvux är för dig

Läs mer

LÄRVUX kurser 2017/2018

LÄRVUX kurser 2017/2018 Lärvux kurser 2017/2018 1 Välkommen till Lärvux Lärvux är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Lärvux är för dig

Läs mer

Välkommen till Vux i Mölnlycke!

Välkommen till Vux i Mölnlycke! Välkommen till Vux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada.

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog 2018 Särvux är till för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Det finns kurser på tre

Läs mer

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp!

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Särvux Välkommen till en del av Vuxenutbildningen 2016-2017 Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux Sid 1 Välkommen till

Läs mer

Välkommen till Vux i Mölnlycke!

Välkommen till Vux i Mölnlycke! Välkommen till Vux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada.

Läs mer

kurskatalog Uppsala Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser

kurskatalog Uppsala Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser < kurskatalog Uppsala Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser www.linnevux.uppsala.se 2 Välkommen och studera som vuxen! Har du fått lust att börja studera? I katalogen hittar

Läs mer

CAS-vuxenutbildning för dig

CAS-vuxenutbildning för dig SÄRVUX- värmdö CAS-vuxenutbildning för dig Särskild utbildning för vuxna Särvux Värmdö är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg Särskild utbildning för vuxna Särvux Välkommen till Särvux - en plats där du växer Kom ihåg! Sista ansökningsdag 1 maj Trollhättan Y Vänersborg Kort om Särvux i Trollhättan och Vänersborg Särvux är för

Läs mer

Utvecklas hela livet. kurskatalog Uppsala. Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser.

Utvecklas hela livet. kurskatalog Uppsala. Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser. < Utvecklas hela livet kurskatalog Uppsala Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser www.vux.uppsala.se 2 Välkommen och studera som vuxen! Har du lust att studera? Är du osäker

Läs mer

Lärvuxcenter Kurskatalog Särskild utbildning för vuxna

Lärvuxcenter Kurskatalog Särskild utbildning för vuxna Lärvuxcenter Kurskatalog Särskild utbildning för vuxna En skolform för dig som fyllt 20 år med en intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada Lärvuxcenter Ett samarbete mellan kommunerna:

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna. - Att studera som vuxen är roligt och stimulerande!

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna. - Att studera som vuxen är roligt och stimulerande! VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna - Att studera som vuxen är roligt och stimulerande! Vad är Lärvux? Det är roligt att lära, och du växer som människa av kunskap, får nya intryck och

Läs mer

Lärvux. Lärvux. Särskild utbildning för vuxna. Kurser Grundläggande nivå Motsvarande träningsskolan

Lärvux. Lärvux. Särskild utbildning för vuxna. Kurser Grundläggande nivå Motsvarande träningsskolan Särskild utbildning för vuxna Lärvux Kurser Grundläggande nivå Motsvarande träningsskolan Kurser Grundläggande nivå Motsvarande grundsärskola Lärvux Hej och välkommen till Särskild utbildning för vuxna

Läs mer

Utvecklas hela livet LÄRVUX. kurskatalog Uppsala. Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser. www.vux.uppsala.

Utvecklas hela livet LÄRVUX. kurskatalog Uppsala. Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser. www.vux.uppsala. Utvecklas hela livet LÄRVUX kurskatalog Uppsala Kurser på grundläggande nivå Kurser på gymnasial nivå Yrkeskurser www.vux.uppsala.se 2 Välkommen och studera som vuxen! Har du lust att studera? Är du osäker

Läs mer

I komvux. Lärvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog

I komvux. Lärvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog I komvux Lärvux Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog Innehåll Så söker du till Lärvux > 3 Vi som arbetar på Lärvux > 3 Så arbetar vi > 4 Kurser på Grundläggande nivå Natur och miljö > 5 Individ och

Läs mer

Det livslånga lärandet. Mattias Egebrink. Kurskatalog Lärvux

Det livslånga lärandet. Mattias Egebrink. Kurskatalog Lärvux Det livslånga lärandet Mattias Egebrink Kurskatalog Lärvux Är du nyfiken på att studera är du välkommen till oss för att diskutera dina önskemål. Vi finns i Komvux lokaler (hus C) på Korsängsgatan 12 i

Läs mer

Välkommen till Vux i Mölnlycke!

Välkommen till Vux i Mölnlycke! Välkommen till Vux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada.

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Trollhättan Y Vänersborg

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Trollhättan Y Vänersborg Särskild utbildning för vuxna Särvux Välkommen till Särvux - en plats där du växer Trollhättan Y Vänersborg Kort om Särvux i Trollhättan och Vänersborg Särvux är för dig som Har fyllt 20 år Har inlärningssvårigheter

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Särskild utbildning för vuxna en del av Vuxenutbildningen 2017 2018 boras.se/sarvux Välkommen till särskild utbildning

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna 2014-2015. Gnesta Kommun Lärvux 0158-275 686

Särskild utbildning för vuxna 2014-2015. Gnesta Kommun Lärvux 0158-275 686 Särskild utbildning för vuxna 2014-2015 Gnesta Kommun Lärvux 0158-275 686 Särskild utbildning för vuxna är till för dig som har fyllt 20 år har en utvecklingstörning eller har fått en hjärnskada i vuxen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna. - Att studera som vuxen är roligt och stimulerande!

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna. - Att studera som vuxen är roligt och stimulerande! VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna - Att studera som vuxen är roligt och stimulerande! Vad är Lärvux? Det är roligt att lära, och du växer som människa av kunskap, får nya intryck och

Läs mer

Välkommen Till. särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå

Välkommen Till. särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå Välkommen Till särskild utbildning för vuxna Kurskatalog 2016-17 Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå Du är välkommen att söka kurser hos oss, om du behöver extra stöd i din inlärning, på

Läs mer

LÄRVUX kurser 2015/2016

LÄRVUX kurser 2015/2016 Lärvux kurser 2015/2016 1 Välkommen till Lärvux Lärvux är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Lärvux är för dig

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog läsåret 2015/2016 Särvux är till för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Det finns

Läs mer

I komvux. Lärvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog

I komvux. Lärvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog I komvux Lärvux Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog Innehåll Så söker du till Lärvux > 3 Vi som arbetar på Lärvux > 3 Så arbetar vi > 4 Kurser på Grundläggande nivå Natur och miljö > 5 Individ och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna Vad är Lärvux? Lärvux är en egen skolform som består av en grundläggande och en gymnasial nivå. Du är välkommen att söka kurser hos oss om du behöver

Läs mer

SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA. Särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog

SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA. Särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog Aktuell fr o m hösten 2019 Hitta HIT Du hittar oss i samma byggnad som Komvux mellan Brandstationen och Nygatan. Huvudingången är från Södra promenaden Till oss

Läs mer

Kurser inom Lärvux. En skolform för dig som fyllt 20 år och som har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada.

Kurser inom Lärvux. En skolform för dig som fyllt 20 år och som har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Kurser inom Lärvux En skolform för dig som fyllt 20 år och som har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Lärvux Botkyrka kommun På Lärvux kan du läsa kurser på: Grundläggande nivå som motsvarar

Läs mer

Välkommen till Särskild utbildning för vuxna

Välkommen till Särskild utbildning för vuxna Välkommen till Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog för läsåret 2015 2016 HITTA TILL OSS Vår expedition finns på Brogårdsskolan Gamla Kyrkogatan 2, Kristinehamn Studie- och yrkesvägledare 0550-874

Läs mer

Kurskatalog Lärvux. Särskild utbildning för vuxna i Skellefteå 2018/2019

Kurskatalog Lärvux. Särskild utbildning för vuxna i Skellefteå 2018/2019 Kurskatalog Lärvux Särskild utbildning för vuxna i Skellefteå 2018/2019 1 Innehållsförteckning Välkommen.1 Datakunskap..2 Engelska.3 Geografi.4 Historia..5 Hälsa 6 Hem och konsumentkunskap.7 Matematik..8

Läs mer

CVL SÄRVUX KURSKATALOG

CVL SÄRVUX KURSKATALOG CVL SÄRVUX KURSKATALOG 2016-2017 1 Välkommen till Särvux Särvux (Särskild utbildning för vuxna) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Särvux. katalogen. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser. Lärlingsutbildning

Särvux. katalogen. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser. Lärlingsutbildning Särvux katalogen 2012 2013 Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser Lärlingsutbildning Innehåll Grundläggande särvux som motsvarar träningsskolan Språk och kommunikation....................................7

Läs mer

CVL LÄRVUX KURSKATALOG

CVL LÄRVUX KURSKATALOG CVL LÄRVUX KURSKATALOG 2017-2018 1 Välkommen till Lärvux Lärvux (särskild utbildning för vuxna) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Utbildningen vänder sig till vuxna personer med en kognitiv funktionsnedsättning. Du kan söka utbildningen tidigast om du skall fylla 20 år under höstterminen. Ansökning till

Läs mer

Hösten Våren 2018

Hösten Våren 2018 Hösten 2017 - Våren 2018 ~ 1 ~ Vem kan gå på lärvux? Särskild utbildning för vuxna är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning

Läs mer

Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna

Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna Välkommen att studera på Särskild undervisning för vuxna 2013-2014 Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lidingö. Du som fyllt 20 år och har en utvecklingsstörning eller en hjärnskada kan läsa

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna 2018 2019 en del av Vuxenutbildningen Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! boras.se/sarvux Välkommen till särskild utbildning

Läs mer

Kurskatalog för Lärvux

Kurskatalog för Lärvux Kurskatalog för Lärvux Torsås 2016-2017 Välkommen till Lärvux! Lärvux är skolan som vill ge dig kunskaper som leder till personlig utveckling, bättre livskvalitet och större kunskaper om samhället vi lever

Läs mer

Hösten 2015 - Våren 2016

Hösten 2015 - Våren 2016 Hösten 2015 - Våren 2016 Masugnen ~ 1 ~ Vem kan gå på särvux? Särskild utbildning för vuxna (särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och som har inlärningssvårigheter som beror på

Läs mer

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016. Sid 1

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016. Sid 1 Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016 Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux Sid 1 Välkommen

Läs mer

SÄRVUX särskild utbildning för vuxna

SÄRVUX särskild utbildning för vuxna Komvux i Lund SÄRVUX särskild utbildning för vuxna 2014 Glimmervägen 12 www.lund.se/komvux Bli en del av kunskapens stad Komvux i Lund SÄRVUX - särskild utbildning för vuxna har en utvecklingsstörning

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna en del av Vuxenutbildningen

Särskild utbildning för vuxna en del av Vuxenutbildningen Särskild utbildning för vuxna 2019 2020 en del av Vuxenutbildningen Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! boras.se/sarvux Välkommen till särskild utbildning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÄRVUX. - För dig som har gått särskolan

VÄLKOMMEN TILL SÄRVUX. - För dig som har gått särskolan VÄLKOMMEN TILL SÄRVUX - För dig som har gått särskolan Vad är särvux? Särvux är en egen skolform som består av grundläggande särvux och gymnasial särvux. Särvux vänder sig till vuxna med utvecklingsstörning

Läs mer

Läsåret 2015-2016. Vuxnas Lärande Barn och utbildning. Särskild utbildning för vuxna LÄRVUX. Kurskatalog 2015/16. Sala kommun. Tel.

Läsåret 2015-2016. Vuxnas Lärande Barn och utbildning. Särskild utbildning för vuxna LÄRVUX. Kurskatalog 2015/16. Sala kommun. Tel. Vuxnas Lärande Barn och utbildning Läsåret 2015-2016 Särskild utbildning för vuxna LÄRVUX Kurskatalog 2015/16 Sala kommun Särskild utbildning för vuxna Vuxnas Lärande Barn och utbildning Lärvux Fredsgatan

Läs mer

Särvux. Välkommen till... Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp!

Särvux. Välkommen till... Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Välkommen till... Särvux (Särskild utbildning för vuxna) 2013-2014 Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux Sid 1 Välkommen

Läs mer

Integrations- och Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildningen. skolan som ger dig extra stöd

Integrations- och Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildningen. skolan som ger dig extra stöd Integrations- och Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildningen skolan som ger dig extra stöd Hösten 2015 och våren 2016 1 Välkommen till SärVux SärVux (Särskild utbildning för vuxna) Det är en frivillig

Läs mer

Vi utgår alltid efter dina enskilda behov och förutsättningar.

Vi utgår alltid efter dina enskilda behov och förutsättningar. Vem får studera på särskild utbildning för vuxna? Det är du som bor i Sverige och har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada som får studera inom särskild utbildning för vuxna från och med det

Läs mer

Kurskatalog 2015 / 2016 LÄRVUX

Kurskatalog 2015 / 2016 LÄRVUX Kurskatalog 2015 / 2016 LÄRVUX Innehållsförteckning: Information sidan 1-2 Kurser på grundläggande nivå: Biologi sidan 3 Engelska sidan 4 Fysik sidan 5 Geografi sidan 6 Hem- och konsumentkunskap sidan

Läs mer

Särskild undervisning för vuxna. Välkommen att studera på. Särvux. Särvux

Särskild undervisning för vuxna. Välkommen att studera på. Särvux. Särvux Särskild undervisning för vuxna 2015 2016 Välkommen att studera på Särvux Särvux 1 Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lidingö Du som fyllt 20 år och har en utvecklingsstörning eller en hjärnskada

Läs mer

e p r t er Lä a n st ud e r a i l å ng sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015

e p r t er Lä a n st ud e r a i l å ng sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015 dig mer, repe r t er Lä a di na ku n sk ap e ro p! p ch u r g st ud liten e r a i l å ng n e i t sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015 Sista ansökningsdag 9S i dmaj

Läs mer

SVENSKA. För dig som vill bli bättre på att läsa, skriva och uttrycka dig. Grundläggande nivå. Delkurser 1-5. Kurskod: SGRSVE7

SVENSKA. För dig som vill bli bättre på att läsa, skriva och uttrycka dig. Grundläggande nivå. Delkurser 1-5. Kurskod: SGRSVE7 SVENSKA För dig som vill bli bättre på att läsa, skriva och uttrycka dig. Delkurser 1-5 Kurskod: SGRSVE7 Samtala och lyssna Läsa och förstå Skriva ord och texter Träna stavning och ordkunskap Kurs 1-4

Läs mer

Innehåll. Grundläggande kurser nivå träningsskola 6 SPRÅK OCH KOMMUNIKATION. Gymnasiala kurser nivå gymnasiesärskola

Innehåll. Grundläggande kurser nivå träningsskola 6 SPRÅK OCH KOMMUNIKATION. Gymnasiala kurser nivå gymnasiesärskola Innehåll 3 Om utbildningen 4 Kontakta oss 5 Ansökan Grundläggande kurser nivå träningsskola 6 SPRÅK OCH KOMMUNIKATION 6 Prata lyssna 6 Läsa skriva 6 Drama högläsning 7 Söka information 7 Engelska bas 8

Läs mer

Kurskatalog för Komvux. Särskild utbildning för vuxna

Kurskatalog för Komvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog för Komvux Särskild utbildning för vuxna Läsåret 2019-2020 Innehållsförteckning Information sidan 4 Kurser på grundläggande nivå motsvarande träningsskolan Individ och samhälle sidan 5 Natur

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Komvux/Särskild utbildning för vuxna Nygatan 38 602 34 Norrköping Särskild utbildning för vuxna 2018 2019 Telefon: 011-15 33 66 HITTA HIT LÄRARE Runa Lindqvist Marcus Listenius Du hittar oss i Komvux lokaler

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Sala kommun

Särskild utbildning för vuxna. Sala kommun Särskild utbildning för vuxna LÄRVUX Kurskatalog Sala kommun Särskild utbildning för vuxna Lärvux Fredsgatan 8A 73330 Sala Tel.0224-748113 Innehåll Innehåll 2 Allmän information 3 Biologi 4 Engelska 4

Läs mer

Vem kan gå på Lärvux? Syftet med Lärvux

Vem kan gå på Lärvux? Syftet med Lärvux Kurskatalog Lärvux Läsåret 2015-2016 Innehåll Innehåll... 3 Vem kan gå på Lärvux?... 1 Syftet med Lärvux... 1 Studierna... 2 Betyg... 2 Vilka ämnesområden finns på träningsskolenivå?... 3 1. Språk och

Läs mer

SÄRVUX kursprogram 2014-2015

SÄRVUX kursprogram 2014-2015 SÄRVUX kursprogram 2014-2015 Välkommen till Vux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

LärVux. skolan som ger dig extra stöd

LärVux. skolan som ger dig extra stöd LärVux skolan som ger dig extra stöd LÄSÅRET 2015/2016 Välkommen till LärVux LärVux (Särskild utbildning för vuxna) Det är en frivillig skolform för Dig över 20 år som tidigare haft svårigheter i skolan,

Läs mer

Vuxenutbildningen i Falkenberg LärVux utbildningar 2019/2020

Vuxenutbildningen i Falkenberg LärVux utbildningar 2019/2020 Vuxenutbildningen i Falkenberg LärVux utbildningar 2019/2020 Välkommen till LärVux! LärVux är till för dig som har fyllt 20 år och har en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.

Läs mer

Kurskatalog. Särskild utbildning för vuxna

Kurskatalog. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog Särskild utbildning för vuxna Hösten 2015 Välkommen till SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA VID ARVIKA KOMMUN Vem får studera på särskild utbildning för vuxna? Det får du som bor i Sverige och har

Läs mer

Välkommen till Särvux i Mölnlycke!

Välkommen till Särvux i Mölnlycke! Sär vux kursprogram 2013 Välkommen till Särvux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX. Kurskatalog, 2014/2015. Hagfors kommun

Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX. Kurskatalog, 2014/2015. Hagfors kommun Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX Kurskatalog, 2014/2015 Hagfors kommun Särskild utbildning för vuxna Särvux Särvux är en del av den kommunala vuxenutbildningen och är till för dig som har fyllt 20

Läs mer

Kursbeskrivningar Särskild utbildning för vuxna

Kursbeskrivningar Särskild utbildning för vuxna Kursbeskrivningar Särskild utbildning för vuxna Svenska pratar om vad vi gjort och varit med om pratar om nyheter och innehåll i böcker vi läst lär oss nya ord pratar om vad vi ser på bilder gör berättelser

Läs mer

LÄRVUX - SKOLAN SOM GER DIG EXTRA STÖD. Kurskatalog larcenter.se

LÄRVUX - SKOLAN SOM GER DIG EXTRA STÖD. Kurskatalog larcenter.se LÄRVUX - SKOLAN SOM GER DIG EXTRA STÖD. Kurskatalog 2018 larcenter.se VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX På LärVux kan du utveckla dina kunskaper och kompetens för att klara dig bättre i arbets- och samhällslivet.

Läs mer

Kontakta oss. Arbetsmarknadskonsulen t Fredrik Berg

Kontakta oss. Arbetsmarknadskonsulen t Fredrik Berg Kontakta oss Arbetsmarknadskonsulen t Fredrik Berg 013-20 58 87 fredrik.berg@linkoping.se Biträdande rektor Helena Djerf 013-20 75 71 helena.djerf@linkoping.se Rektor Lilian Johansson 013-20 75 86 lilian.johansson@linkoping.se

Läs mer

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog för Särvux Särskild utbildning för vuxna Läsåret 2015-2016 Särvux Särskild utbildning för vuxna Särvux är en frivillig kommunal vuxenutbildning för dig över 20 år och som har en utvecklingsstörning

Läs mer

Lärvux - Skolan som ger dig extra stöd LÄRVUX KURSKATALOG

Lärvux - Skolan som ger dig extra stöd LÄRVUX KURSKATALOG Lärvux - Skolan som ger dig extra stöd LÄRVUX KURSKATALOG VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX På LärVux kan du utveckla dina kunskaper och kompetens för att klara dig bättre i arbets- och samhällslivet. Undervisningen

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund ASKERSUND HALLSBERG LAXÅ Kurskatalog 2010 Särvux en alternativ utbildning Särvux är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år

Läs mer

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna TILL ELEVEN Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-82-0

Läs mer

Kurskatalog. Särskild utbildning för vuxna

Kurskatalog. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna Orienteringskurser Lär dig om digitala hjälpmedel Använda dator Använda Ipad Lära om mobiltelefoner Få kunskaper om sociala medier Prova på Lärvux Lära

Läs mer

I katalogen hittar du de kurser som vi idag kan erbjuda i Härnösand. Lärvux Härnösand

I katalogen hittar du de kurser som vi idag kan erbjuda i Härnösand. Lärvux Härnösand I katalogen hittar du de kurser som vi idag kan erbjuda i Härnösand. Lärvux Härnösand Kurskatalog 2019 Information Sidan Specialpedagogerna... 4 Studie- och yrkesvägledarna & Rektorn.... 5 Om Lärvux och

Läs mer

täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015

täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015 täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015 Undervisningens mål Undervisningen har som mål att ge kunskaper och färdigheter för att bättre klara vardagsliv och arbetsliv. Lärvux undervisning i Täby vänder

Läs mer

Komvux i Lund. LÄRVUX särskild utbildning för vuxna. Glimmervägen 12

Komvux i Lund. LÄRVUX särskild utbildning för vuxna. Glimmervägen 12 Komvux i Lund LÄRVUX särskild utbildning för vuxna 2016 Glimmervägen 12 www.lund.se/komvux LÄRVUX - särskild utbildning för vuxna har en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada har lust att gå

Läs mer

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna REVIDERAD 2014-03-15 Till Eleven Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

Välkommen att studera på Särvux i Avesta!

Välkommen att studera på Särvux i Avesta! Välkommen att studera på Särvux i Avesta! Särvux är en frivillig vuxenutbildning för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada samt

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Vuxenutbildningen Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX/LÄRVUX: GRUNDLÄGGANDE NIVÅ FÖR TRÄNINGSSKOLENIVÅ SE SEPARAT BROSCHYR KURSKATALOG 2016 Du kan söka följande grundläggande kurser: n SVENSKA 1. Tala,

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna LUST ATT LÄRA MER Särskild utbildning för vuxna SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA - SÄRVUX Våra kurser vänder sig till dig som - har fyllt 20 år - har en kognitiv funktionsnedsättning, eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Utbildning på vuxnas villkor SÄRVUX. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Särskild utbildning för vuxna. Utbildning på vuxnas villkor SÄRVUX. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Särskild utbildning för vuxna Utbildning på vuxnas villkor 2012 SÄRVUX Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /SÄRVUX Katalog 2012 Välkommen till Vuxenutbildningen i Strängnäs! Vårt mål är att

Läs mer

- utbildning för dig som är över 20 år med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada

- utbildning för dig som är över 20 år med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada - utbildning för dig som är över 20 år med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada Grundläggande kurser som motsvarar träningsskola Grundläggande kurser som motsvarar grundsärskola

Läs mer

Lärvux. Botkyrka Vuxenutbildning Kursprogram

Lärvux. Botkyrka Vuxenutbildning Kursprogram 1 Lärvux Botkyrka Vuxenutbildning Kursprogram Välkommen till Lärvux! Särskild utbildning för vuxna Lärvux finns för dig som - har fyllt 20 år och har en intellektuell funktionsnedsättning, förvärvad hjärnskada

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna på grundläggande- och gymnasiell nivå. -för dig som är över 20 år med funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.

Särskild utbildning för vuxna på grundläggande- och gymnasiell nivå. -för dig som är över 20 år med funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. Särskild utbildning för vuxna på grundläggande- och gymnasiell nivå -för dig som är över 20 år med funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lärcenter

Läs mer

Lärvux. Särskild utbildning för vuxna Grundläggande kurser Läsåret 2015-2016

Lärvux. Särskild utbildning för vuxna Grundläggande kurser Läsåret 2015-2016 Lärvux Särskild utbildning för vuxna Grundläggande kurser Läsåret 2015-2016 Lärvux finns på grundläggande- och gymnasial nivå och är till för dig som: Vill lära dig nya ämnen Vill fördjupa och utveckla

Läs mer

VÄLKOMMEN. Kursutbud Särskild utbildning för vuxna. Ansök på:

VÄLKOMMEN. Kursutbud Särskild utbildning för vuxna. Ansök på: Särskild utbildning för vuxna Kursutbud 2019 Här finns utbildningar för dig som: Har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada Är 20 år eller äldre Vill lära dig

Läs mer

Välkommen till. Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg

Välkommen till. Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg Välkommen till Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg Särskild utbildning för vuxna - Särvux Våra kurser vänder sig till dig som har fyllt 20 år har en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

Särskild undervisning för vuxna - vuxna med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Lärvux i Flen

Särskild undervisning för vuxna - vuxna med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Lärvux i Flen Särskild undervisning för vuxna - vuxna med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada Lärvux i Flen Vi erbjuder kurser för dig som vill lära dig mer och utveckla dina förmågor. Du är med och planerar

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund

Särskild utbildning för vuxna. Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund Särskild utbildning för vuxna Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund Kurskatalog 2014/2015 Särvux Särskild utbildning för vuxna Särvux är till för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror

Läs mer

Studierna vill ge dig möjlighet att bättre klara ARBETE. Du studerar I LUGN MILJÖ I LITEN GRUPP VID ETT ELLER FLERA TILLFÄLLEN PER VECKA

Studierna vill ge dig möjlighet att bättre klara ARBETE. Du studerar I LUGN MILJÖ I LITEN GRUPP VID ETT ELLER FLERA TILLFÄLLEN PER VECKA VIVA KOMVUX För dig som är över 20 år och behöver mera tid för att lära dig saker på grund av utvecklingsstörning, eller att du som vuxen fått en hjärnskada. Särvux bygger vidare på dina tidigare kunskaper

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Lärvux. Kurser Gymnasial nivå Motsvarande gymnaisesärskolans nationella program

Särskild utbildning för vuxna. Lärvux. Kurser Gymnasial nivå Motsvarande gymnaisesärskolans nationella program Särskild utbildning för vuxna Lärvux Kurser Gymnasial nivå Motsvarande gymnaisesärskolans nationella program Hej och välkommen till Särskild utbildning för vuxna Nyfiken på våra kurser? Här hittar du:

Läs mer