KOMMUNALT HANDLINGSPROGRAM förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNALT HANDLINGSPROGRAM förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamn"

Transkript

1 Socialdemokraterna bättre för Ulricehamn KOMMUNALT HANDLINGSPROGRAM förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamn Handlingsprogrammet redovisar vår plattform och vad vi socialdemokrater vill förbättra och utveckla i Ulricehamns kommun under åren Handlingsprogrammet har arbetats fram av medlemmarna i de socialdemokratiska föreningarna och i samtal med kommuninvånare och intresseorganisationer. Handlingsprogrammet är det politiska uppdrag som Ulricehamns arbetarekommuns möte överlämnar till valda företrädare i nämnder, styrelser och bolag i Ulricehamns kommun som vi ska verka för att genomföra under perioden Socialdemokraterna i Ulricehamn Handlingsprogrammet är fastställt av Ulricehamns arbetarkommuns möte

2 Innehåll HANDLINGSPROGRAM FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ULRICEHAMN Politiken som demokratiskt verktyg - till förbättring och positiv utveckling av hela Ulricehamns kommun 4 Vi tar ansvar för att människors behov och önskemål ska vara styrande för verksamheternas innehåll 5 De gemensamma resurserna ska användas på ett rättvist, klokt och ansvarsfullt sätt, som ger grundtrygghet för alla 5 Alla behöver kunskap och möjligheter till ett livslångt lärande 5 En skola för alla - på lika villkor 7 Alla har rätt till en trygg ålderdom det är vi själva som ska bestämma hur vi vill att den ska vara! 7 Vi socialdemokrater anser att alla människor behövs och har rätt till ett värdigt liv 8 Vi arbetar för ökad tolerans mellan människor och alla människors delaktighet 8 Vi socialdemokrater arbetar aktivt för ökad jämställdhet 9 Arbetet ger försörjning, personlig utveckling och välbefinnande - med goda trygghetsvillkor 9 Vi socialdemokrater i Ulricehamn satsar på en del riktade åtgärder specifikt för ungdomar 10 Att bo i Ulricehamn - är att bo nära naturen, i en god livsmiljö 10 Vi socialdemokrater vill skapa förutsättningar för fler att bo och leva i Ulricehamns kommun 11 För att kommuninnevånarna ska få det stöd och den service som behövs - krävs en aktiv och framåtsyftande arbetsgivarpolitik 12 Vi socialdemokrater tror på samarbete och samverkan 13 2 (18)

3 ULRICEHAMNS KOMMUN KAN BÄTTRE FÖRSLAG SOM FÖRBÄTTRAR OCH UTVECKLAR 14 Skola och utbildning 14 Kultur och fritid 14 Miljö 15 Boende 15 Vägar, kollektivtrafik och IT 16 Omsorg om barn, ungdom, äldre och funktionshindrade 16 Jobb och företag 17 Ulricehamns kommun som arbetsgivare 17 Långsiktiga visioner när ekonomin så tillåter 18 3 (18)

4 Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Ulricehamn Vi vill ha ett samhälle som bygger på samarbete, solidaritet, alla människors lika rätt och värde. Välfärden och gemensamma resurser ska vara tillgängliga för alla inte bara några få. För oss är det viktigt att alla får chansen att utvecklas och må bra oavsett plånbokens storlek. Vi tror på gemensamma lösningar på gemensamma problem. Alla ska med så enkelt är det! Politiken som demokratiskt verktyg till förbättring och positiv utveckling av hela Ulricehamns kommun. Vi socialdemokrater tror på demokrati och på politikens möjligheter till förbättring och positiv utveckling för hela Ulricehamns kommun. Demokrati ger människor möjlighet till inflytande och delaktighet. Som politiskt parti värnar vi rättvisa, jämlikhet och solidaritet och demokrati är vår enda väg. Därför är det viktigt att demokrati som styrelsesätt och dess värden upprätthålls. Som förtroendevalda ska vi socialdemokrater i Ulricehamn vara synliga för kommuninvånarna. Vi socialdemokrater ska driva en trovärdig och ansvarsfull politik som vinner respekt. I Ulricehamns kommun lever ca människor. Alla är vi olika, men vi har tillsammans många intressen och behov som är gemensamma. Vi hjälps åt och har alla ansvar för att Ulricehamns kommun ska utvecklas positivt! I det handlingsprogram som du nu läser redovisar vi socialdemokrater i Ulricehamn hur vi vill att Ulricehamns kommuns gemensamma intressen och behov ska tas till vara och utvecklas. Vår demokratisyn säger att alla kommuninvånare har rätt till, men också ett ansvar för, att Ulricehamns kommun är en bra kommun, som med vår politik, kan bli ännu bättre att bo och verka i. 4 (18)

5 Vi tar ansvar för att människors behov och önskemål ska vara styrande för verksamheternas innehåll. Vi socialdemokrater har en lång tradition av att ta ansvar. Socialdemokraterna är en politisk kraft med inflytande över det svenska samhället. Tidigt bestämde sig socialdemokratin för en reformistisk väg till förändring. Det innebär att socialdemokratin bygger sin politik på att göra förändringar mot ett mer jämlikt samhälle, där alla är med, genom att ta ett steg i taget. Ibland har kritiken varit hård över att förändringar tar för lång tid. Vår övertygelse är att förändringar är mer hållbara och långsiktiga, om de är genomtänkta och utgår ifrån människors behov och önskemål och tillkommer på ett rättvist, öppet och demokratiskt sätt. Vi socialdemokrater tar ansvar för att människors behov och önskemål ska vara styrande för de kommunala verksamheternas innehåll. De gemensamma resurserna ska användas på ett rättvist, klokt och ansvarfullt sätt, som ger grundtrygghet för alla. Socialdemokratins ideologi är praktisk. Vi för en politik som ska fungera för människor i deras liv och vardag. För att skapa ett bra samhälle för alla krävs en ansvarsfull politik. För att kunna ge en god omsorg om våra medmänniskor behövs en välskött ekonomi. De gemensamma resurserna ska användas på ett rättvist, klokt och ansvarfullt sätt, som ger grundtrygghet för alla. Vi socialdemokrater strävar efter att de gemensamma resurserna ska bli större och användas mer effektivt. Då kan vi förbättra och utveckla det som vi gemensamt vill lösa. Ulricehamns kommun ska vara en trygg och säker plats att bo och verka i. Grunden för ett tryggt samhälle är dock ett rättvist och solidariskt samhälle som präglas av medmänsklighet. Där alla är med så enkelt är det! Alla behöver kunskap och möjligheter till ett livslångt lärande. Den socialdemokratiska synen på bildning och utbildning är att den påbörjas från den dag man föds och pågår hela livet. Viktigt för oss socialdemokrater är att skolan ger samma chans för alla. Skolan ska vara en plats där alla utvecklas i sin kunskap men också som människa. För att våra barn ska utvecklas och kunna tillägna sig kunskaper och färdigheter behöver de en trygg miljö. Vi socialdemokrater kräver nolltolerans mot mobbing, droger och utanförskap. Förskolan: Barnomsorgen i Ulricehamns kommun är uppskattad av kommuninvånarna. Det beror främst på duktig och kunnig personal. Föräldrar är trygga när de lämnar sina barn i förskolan. Syftet med förskolan är att ge en god pedagogisk verksamhet som 5 (18)

6 ger barnen lärande, lek och trygghet. För oss socialdemokrater är det viktigt att varje barn blir sett och får chans att utvecklas i sin takt. Barngrupperna är ofta för stora. Det vill vi förändra. Vi vill ha rättvisa uppväxtvillkor för alla barn. För oss socialdemokrater är det självklart att förskolan skall vara öppen för alla barn, oavsett deras föräldrars plånbokstjocklek. Med maxtaxan har vi gjort det möjligt för alla barn att få komma till förskolan. På sikt vill vi att förskolan skall bli avgiftsfri på samma sätt som grundskolan. Grundskolan: Även i Ulricehamns kommun finns det barn som lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper. Så får det inte vara. Alla elever ska kunna lämna grundskolan med godkända betyg. Skolan skall vara tydlig med kraven och förväntningarna och ge det stöd och den hjälp som varje elev behöver för att nå målen. Varje barn är unikt. Vi kan aldrig acceptera att elever går igenom skolan utan att ha fått möjlighet att tillgodogöra sig tillräckliga kunskaper. Kunskapssamhället skall vara för alla, inte bara några. Därför är det viktigt med hög personaltäthet i skolan. De senaste åren har vi socialdemokrater genomfört en stor satsning på fler vuxna i skolan. Både i grund- och gymnasieskolan har pedagogtätheten ökat. Det är viktigt att vi i Ulricehamn bevarar en god lärartäthet för fortfarande väntar stora arbetsinsatser för att höja kvalité och måluppfyllelse i vår kommun. Gymnasiet: Gymnasieskolan i Ulricehamn håller en hög kvalité. Andelen elever som påbörjar det individuella programmet ökar. För oss socialdemokrater är det viktigt att fler elever fullföljer sin gymnasieutbildning och att fler ska gå på något av de nationella programmen. Gymnasieskolan behöver utvecklas. En modern gymnasieskola måste betona fördjupning och sammanhang. Kvalitén inom framförallt yrkesutbildningarna och det individuella programmet måste förstärkas så att alla elever fullföljer sina gymnasieutbildningar. Vi vill att yrkesutbildningen bättre skall svara mot Ulricehamns näringslivs behov både när det gäller innehåll och dimensionering. Vuxenutbildningen: Vi vill att alla människor ska ges möjlighet till återkommande kompetensutveckling och fortsatt lärande, genom hela livet. Att skapa goda förutsättningar för till ett livslångt lärande har betydelse såväl för den enskilde som för samhället i stort. Vuxenutbildningen är viktig för att den öppnar nya vägar för grupper som tidigare fått en mindre del av samhällets satsningar på utbildning. Distansutbildning och lokala lärcentra är viktiga verktyg i vårt behov av livslångt lärande. Vi socialdemokrater i Ulricehamn vill slå vakt om och ytterligare utveckla vuxenutbildningen efter individens och samhällets behov. I det samhälle vi lever i idag behövs kunskap och möjligheter till ett livslångt lärande. Det är bra att vi i Ulricehamns kommun tillsammans har skapat en utbildning som kommer att ge bra verktyg för alla människor att framgångsrikt möta framtidens utmaningar. 6 (18)

7 En skola för alla på lika villkor Vi socialdemokrater tror på en behovsstyrd skola. Det är viktigt att alla elever har en likvärdig grundutbildning oberoende av vilka sociala förhållanden man kommer ifrån. Skolan i Ulricehamns kommun ska vara en mötesplats för alla barn på lika villkor. Friskolor och konkurrens mellan skolor leder till att resurser till vissa skolor urholkas. Vi socialdemokrater anser att det måste finnas en balans mellan offentliga och fristående skolor så att kommunen ges faktiska möjligheter att ta sitt övergripande ansvar. Kommunen har alltid det yttersta ansvaret för att ordna undervisning för alla barn, även de barn som kommer från en friskola som tvingats stänga. Därför ska kommunen ta hänsyn till den merkostnaden en sådan beredskap innebär när man fördelar bidragen till fristående skolor. Socialdemokraterna i Ulricehamn har en restriktiv hållning till friskolor som drivs med vinstintresse och/eller religiös inriktning. Utgångspunkten för oss socialdemokrater är att hela skolväsendet ska präglas av rättvisa villkor, demokratisk insyn och likvärdig kvalité. Det ska också gälla de fristående skolorna. Vi vill att det skall finnas skolor så att elevernas restider är rimliga. Närhetsprincipen måste avvägas mot resurser och måluppfyllelse, där vill vi att måluppfyllelsen ska ha en överordnad betydelse. Alla har rätt till en trygg ålderdom det är vi själva som ska bestämma hur vi vill att den ska vara! Därför vill vi socialdemokrater satsa på att ytterligare utveckla äldreomsorgen i Ulricehamn. Vi tror på att det är kommuninvånarna själva som bäst kan bedöma sina behov och vilket boende man vill ha, bo hemma eller tillsammans med andra i seniorboende, särskilt boende eller annat boende med tillgång till omsorg och trygghet. Vi vill öka kvalitén bland annat genom att anställa fler personal. Att garantera alla en god äldreomsorg är en av vår tids stora politiska utmaningar. Det är ett arbete som omfattar såväl de äldre själva, personalen som de anhöriga. De äldre ska ha rätt till en värdig vård och omsorg. Personalen ska känna att det finns utvecklingsmöjligheter och att man har goda arbetsförhållanden. De anhöriga ska också känna sig trygga i vetskapen om att de nära och kära har det bra. Anhöriga vårdar sina närstående för att de själva vill. Men då ska de också få hjälp och stöd av en kontaktperson,. Någon att ringa till för råd, få möjlighet till avlastning, dagverksamhet och kunskapsinhämtning. Vi vill säkerställa att de som levt tillsammans under ett helt liv, makar, inte ska skiljas åt på ålderns höst när den ena parten har behov av ett särskilt boende. Omsorg handlar om så mycket mer än basbehov. Det handlar om gemenskap, glädje och medmänsklighet. Några områden som vi ser är i behov av utveckling är för de mest sjuka, boendet för äldre, personalen och det förebyggande arbetet. För de som är mest sjuka behövs en utbyggd hemsjukvård och möjlighet till en gemensam organisation för vård, omsorg och möjlighet till vård i korttidsboende. Det ska finnas läkare som ska kunna ge insatser i hemsjukvården och komma hem till de äldre när det behövs. 7 (18)

8 Många kommuninvånare anser att vården om de äldre är otillräcklig. För oss socialdemokrater är omsorgen om de äldre en hederssak. De äldre har varit med och byggt upp den välfärd vi har i Sverige och här i Ulricehamn, självklart ska alla få ta del av den på äldre dar, utifrån var och ens behov. Äldreomsorgen ska svara för en bra omsorg och en respektfull och kvalificerad vård. Under mandatperioden kommer därför vi socialdemokrater att arbeta än mer med äldreomsorg och vård än tidigare. För att äldreomsorgen ska fungera bättre i framtiden kommer ytterligare resurser att krävas samtidigt som nuvarande resurser används mer effektivt. Det krävs ändamålsenliga lokaler, tillräcklig personalbemanning, medmänsklig och medicinsk kompetens inom äldreomsorgen. Det är viktigt att kommunens resurser används på ett klokt och långsiktigt sätt. Äldreomsorgen ska vara behovsstyrd. Socialdemokraterna i Ulricehamn är restriktiva mot privata vinstintressen inom äldreomsorgen. Vi socialdemokrater i Ulricehamn vill att alla ska ha rätt till en trygg och värdig ålderdom, genom att vi förstärker vården och omsorgen samt skapar fler boendeformer för framtidens behov, med ett stimulerande verksamhetsinnehåll. Vi vill att Ulricehamn skall vara en av landets bästa kommuner att bo i oavsett var i livet du befinner dig. Vi socialdemokrater anser att alla människor behövs och har rätt till ett värdigt liv. Frihet, jämlikhet och solidaritet är begrepp som har en vid innebörd. Det finns också olika tolkningar av innebörden. För oss socialdemokrater innebär det att vi vill ha ett samhälle som är öppet och tillgängligt för alla. Många människor idag diskrimineras på grund av kön, sexuell läggning, social tillhörighet, etnisk bakgrund och funktionshinder. Vi socialdemokrater anser att alla har rätt till ett värdigt liv. Lika viktigt är att alla människor behövs. För funktionshindrade är det många gånger svårt att få arbete. Det uppdrivna tempo som idag finns inom företag, med ökade krav på kortsiktiga vinster, gör att funktionshindrade inte kommer in på arbetsmarknaden trots möjligheter till hjälp från samhället. Istället för att se begränsningar i funktionshinder så ska vi se till varje människas möjligheter. Att inte använda dessa människors resurser är slöseri, både för den enskilda människan men också för samhället i stort. Alla ska med så enkelt är det! Vi arbetar för ökad tolerans mellan människor och alla människors delaktighet. Vi socialdemokrater ser människor med utländsk bakgrund som en resurs. Vi arbetar för ökad tolerans mellan människor. Det viktigaste är att alla upplever delaktighet i samhället och främst ser vi arbete och språkkunskaper som vägen mot delaktighet och gemenskap. 8 (18)

9 Många människor med utländsk bakgrund upplever utanförskap. En stor andel står utanför arbetsmarknaden. Inte för att de arbetar sämre eller har fel kompetens utan många gånger på grund av omgivningens rädsla för det som är annorlunda och det man har liten kunskap om. Arbete är en mycket viktig del i att människor ska känna sig delaktiga i samhället. Upplever inte människor delaktighet känner de inte heller ansvar. Då uppstår konflikter mellan olika grupper i samhället. I stället för solidaritet odlas hat. Ska Sverige, men också Ulricehamns kommun, utvecklas och vara ett mänskligt samhälle att leva i kan inte vissa grupper diskrimineras. Vi socialdemokrater arbetar aktivt för ökad jämställdhet. Vi socialdemokrater vill bekämpa de orättvisor som finns mellan kvinnor och män. För oss socialdemokrater är det självklart att den politiska makten delas lika. Rättvisa ger ökad delaktighet! När vi talar om jämställdhet talar vi om rättvisa mellan män och kvinnor. Kvinnor tjänar generellt mindre än män. Kvinnor har svårare att göra yrkeskarriär, makten i större företag finns främst hos män. Kvinnor är i större utsträckning utlämnade åt en arbetsmarknad som erbjuder deltid. Kvinnor tar, generellt sett, ett större ansvar i hemmet än män. Listan på orättvisor som finns mellan kvinnor och män kan göras lång. För oss socialdemokrater ska inte kön göra skillnad på vilka möjligheter som erbjuds i livet. Arbetet ger försörjning, personlig utveckling och välbefinnande med goda trygghetsvillkor. Människor är olika, har olika kvalitéer och olika drömmar. Makten över sitt liv har människan när hon är trygg, känner framtidstro och är delaktig. För att uppnå detta behöver människor kunna försörja sig. Arbetet ger människor försörjning men är för många också ett sätt till personlig utveckling och välbefinnande. För att Ulricehamns kommun ska vara en bra kommun att bo och verka i behöver människor arbete. Arbete ska finnas för alla. Socialdemokraterna har tillsammans med fackliga organisationer utvecklat goda arbetsplatser och förbättrat lönearbetarnas villkor. Den facklig/politiska samverkans syfte är att skapa goda villkor på arbetsplatser men också utveckla reformer som ger ökad trygghet för människor. Vi socialdemokrater vill ha ett bra lokalt företagsklimat. Det ska vara lätt att etablera och utveckla verksamheter i Ulricehamns kommun. Vi vill ha ett näringsliv som är brett, det ska finnas många olika verksamheter. Likväl som Ulricehamns kommun ska vara känt för ett bra företagsklimat ska arbetsplatserna vara kända för en god arbetsmiljö. Ett bra företagsklimat med många arbetstillfällen ger Ulricehamns 9 (18)

10 kommun en bättre och starkare ekonomi. En stark ekonomi krävs för att förbättra och utveckla våra gemensamma intressen i kommunen. Vi socialdemokrater i Ulricehamn satsar på en del riktade åtgärder specifikt för ungdomar Alla har rätt till ett arbete. Vi behöver underlätta ungas inträde på arbetsmarknaden. Efter avslutade gymnasiestudier ska alla som vill, ha rätt till ett jobb. Därför vill vi socialdemokrater ha en stark arbetsmarknadspolitik som stödjer insatser för jobb, utbildning och praktik, med goda trygghetsvillkor. Ungdomar skall inte bli andra klassens arbetstagare! Därför vill vi socialdemokrater i Ulricehamn satsa på en del riktade åtgärder specifikt för ungdomar: Kommunalt ungdomsprogram och ungdomsgaranti, praktik eller utbildning Öka antalet lärlingsplatser för ungdomar, praktik och studier i kombination Feriearbeten för alla ungdomar Den socialdemokratiska ungdomspolitikens syfte är att hela tiden beakta ungdomsperspektivet i alla frågor som påverkar ungdomar. De övergripande målen är dels att ungdomar ska ha inflytande i samhället och dels att välfärden ska omfatta ungas behov. Vi vill satsa mer på förebyggande insatser riktade för barn och ungdomar såsom fältassistenter, nattvandrare och förbättrad dialog mellan skolan och hemmen. Detta utgör en viktig grund för ett kommunalt ungdomsprogram i ett socialdemokratiskt styrt Ulricehamn Att bo i Ulricehamn - är att bo nära naturen, i en god livsmiljö. I Ulricehamns kommun har vi naturen in på knuten i stort sett var vi bor i kommunen. En vacker natur, med sjöar och skogar, åkrar och ängar, öppna landskap och mycket mer. Att bo i Ulricehamn är att bo nära naturen och det är något vi socialdemokrater i Ulricehamn värnar om. Det är ingen tillfällighet att Ulricehamns kommun är framåt i sitt miljöarbete. Ständigt blir vi påminda om allt det vackra vi har omkring oss. Det ska och vill vi vara rädda om. Vi socialdemokrater i Ulricehamn vill att alla ska ha rätt till en god tillgänglighet till vår vackra natur, våra vackra sjöar, Lassalyckans friluftsområde, Järnvägsområdet som ett park och rekreationsområde med ett allmänt friluftsbad vid Sturebadet och med möjligheter till allaktiviteter för alla inte bara några få. Vi socialdemokrater är också medvetna om att miljön inte bara påverkas av vad vi själva gör. Vi socialdemokrater engagerar oss för ett miljöarbete som tar ansvar i ett större sammanhang. Många miljöproblem behöver lösas över nationsgränser och 10 (18)

11 med ansvar för framtida generationer. Vi arbetar för ett samhälle som är långsiktigt hållbart både lokalt och globalt. Det Gröna folkhemmet! Vi socialdemokrater vill skapa förutsättningar för fler att bo och leva i Ulricehamns kommun. I Ulricehamns kommun är det många saker som gör att det är trivsamt att bo, vacker natur, bra föreningsliv, god utbildning och mycket mer. Vi socialdemokrater vill att fler människor ska få möjlighet att bo och leva i Ulricehamns kommun, med meningsfulla och hälsobefrämjande fritidsaktiviteter samt en kraftigt ökad satsning på kulturupplevelser. Föreningsliv: Det rika föreningsliv Ulricehamns kommun har är något som gör kommunen attraktiv att leva och bo i. Till stor del beror det på ett aktivt föreningsliv med många föreningsanläggningar men också på att kommunen byggt anläggningar och satsat på aktivitetsstöd m.m. samt på andra sätt prioriterat föreningslivet. Idrotten är det som främst kännetecknar föreningslivet i Ulricehamn. Det är viktigt att även övrigt föreningsliv får sitt utrymme speciellt att tjejernas möjligheter till aktivt deltagande ökar. I Ulricehamn har vi under senare år sett hur byalag och utvecklingsgrupper växt fram. Dessa bidrar starkt till att våra lokala orter utvecklas och lever vidare. Vi socialdemokrater vill stödja och utveckla lokala initiativ. Deras engagemang bidrar till en positiv samhällsutveckling och viktig debatt kring landsbygdens möjligheter. Framtidens boende: Idag och i framtiden kommer vi att ha brist på bostäder, de som finns passar inte alltid de behov som finns. Vi socialdemokrater vill satsa mer på bostäder, bostäder som är anpassade för människor i olika åldrar och med olika behov. Invånare i Ulricehamns kommun ska ha möjlighet till ett bra boende till rimlig kostnad. Vi socialdemokrater vill använda vårt kommunala bostadsbolag Stubo AB för att utveckla ett bra boende för alla, för ungdomar, förstaboende för unga barnfamiljer, medelålders samt ett bra och attraktivt boende på äldre dagar. Vi vill skapa fler attraktiva lägen, vi vill förtäta i centralorten, fler bostäder med hissar och sist men inte minst lägen med goda kommunikationsmöjligheter. Infrastruktur: vägar, järnväg, kollektivtrafik, el, tele och bredband m.m. För att kunna bo och leva i Ulricehamn som både är centralt belägen i förhållande till omvärlden men samtidigt en landsbygdskommun behövs en bra infrastruktur. Man ska kunna ta sig med kollektivtrafik på ett bra sätt både till och från kommunen men också inom kommunen. Vägarna ska vara säkra och innebära effektiva förflyttningar mellan olika orter. 11 (18)

12 Vi arbetar aktivt för att R 40 ska byggas ut till motorväg genom hela kommunen, väg R 46/157 behöver förbättras genom hela kommunen, väg 1700 sträckan Gällstad Borås, där verkar vi för att en helt eller delvis ny sträckning görs. Det mindre vägnätet förbättras enligt en prioriterad kommunal vägnätsplan. Götalandsbanan, ny järnväg mellan Stockholm och Göteborg, via Jönköping som trafikeras med höghastighetståg, det är ett prioriterat projekt för oss socialdemokrater. Det ger Ulricehamnarna goda möjligheter till ökad arbetspendlig, studier på annan ort m m. I Ulricehamns kommun har bredbandtillgängligheten kommit långt. Det som kallas informationsteknik har idag kommit att bli allmänt. För många är den nya tekniken lika nödvändig som telefonen för att kommunicera. Informationstekniken har skapat många nya möjligheter. Bankärenden, information, frågor till myndigheter kan göras genom Internet. De som inte har tillgång till Internet och e-post riskerar idag att uppleva ett utanförskap. Vi kan inte säga nej till den här utvecklingen. Men alla ska ha möjligheten till Internet och vi kommer att aktivt stödja de människor som behöver kunskap för att hantera den nya tekniken. Genom Internet kan Ulricehamns kommun ge en ökad service även efter kontorstid. Vi vill att Ulricehamns kommun utvecklar sin information och service på Internet som ett steg i att bli en 24-timmars kommun. Genom en ökad användning av Internet blir det möjligt att än mer utveckla en god och effektiv service, som ett komplement till det personliga mötet. Kulturupplevelser. För att kulturen ska komma alla till del måste man bygga på det som redan finns. Det är inte minst i processen då man samarbetar kring något, t ex bygger upp ett kulturcentrum tillsammans, litet som stort, som nya idéer uppstår, möten inträffar och folk lär känna varandra. Det är en viktig del av demokratin som bör beaktas och tas tillvara både när man vidareutvecklar befintlig verksamhet och när man startar ett nytt projekt. Satsa på det vi har, då tänker vi på kulturföreningar, Folkets Hus, hembygdsgårdar, skolverksamhet, bibliotek, musikskolan mm. Det är genom dessa som staden och hela kommunen kan utvecklas och blomma! Det är här som människorna är aktiva och alla kulturaktiviteter måste ju byggas på människors intresse och engagemang. Vi vill stärka centrumkärnan med vardagsnära kultur för alla. Tillsammans bygger vi framtidens kulturupplevelser i Ulricehamn för alla! För att kommuninvånarna ska få det stöd och den service som behövs krävs en aktiv och framåtsyftande arbetsgivarpolitik. Sedan demokrati blev det svenska styrelsesättet under 1900-talets början har kommunernas ansvarsområden utökats kraftigt. De uppgifter som vi idag löser gemensamt har blivit många fler än tidigare. Det har inneburit att kommunen som arbetsgivare många gånger är den största i sin kommun. Ulricehamns kommun har c:a anställda som har till uppgift att ge kommuninvånarna stöd och service som vi tillsammans kommit överens om. 12 (18)

13 Personalens arbete och uppgifter är mycket viktiga för att vår kommun ska fungera och hålla en god kvalité. Ulricehamns kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare. En arbetsgivare som lyckas i sin rekrytering, behåller sina anställda, ger sin personal utveckling och har en god lönepolitik. Ulricehamns kommun ska sträva efter mångfald och jämställdhet i sitt personalarbete. Vi vill utveckla goda arbetsplatser mönsterarbetsplatser - som utmärks av delaktighet och möjlighet för anställda att påverka sin arbetssituation i trygga anställningsformer. Ulricehamns kommun ska vara en föregångare för andra i sin arbetsgivarpolitik. Det är en garanti för att kommuninvånarna ska få det stöd och den service som behövs. Vi socialdemokrater tror på samarbete och samverkan. Ulricehamns kommun är på många sätt en härlig plats att leva i. Ulricehamns kommun är en plats på jorden, i Europa, i Sverige, i Västra Götaland. På olika sätt påverkas vi av vår omgivning. Det är viktigt att vi deltar och engagerar oss även i det som finns utanför vår kommun. Vi behöver påverka och samverka med andra kommuner, regionen, stat och EU. De påverkar oss och vi behöver vara med och påverka dem. Vi socialdemokrater tror på samarbete och samverkan och kommer att vara aktiva i det arbetet. Vi bygger framtidens Ulricehamn tillsammans, i dialog där alla är med! Ulricehamn behöver en stabil och handlingskraftig politisk ledning! Socialdemokraterna, kan och vill ta det ansvaret! 13 (18)

14 Ulricehamns kommun kan bättre 123 förslag som förbättrar och utvecklar Socialdemokraterna i Ulricehamn arbetar för att Ulricehamns kommun ska vara en bra kommun att bo och verka i. Här följer förslag till förbättring och utveckling i Ulricehamns kommun under mandatperioden Förskola, skola och utbildning Vi socialdemokrater vill ge alla barn förutsättningar att lämna grundskolan med godkända betyg minska barngruppernas storlek i förskolan förstärka resurserna till barn som behöver mer stöd att all pedagogisk personal i förskola och skola ska vara behörig i de ämnen där personen undervisar att alla elever ska ha en individuell utvecklingsplan ge alla elever rätt till daglig fysisk aktivitet bygga ny förskola i Ulricehamns tätort stödja lärare, utan behörighet, att utbilda sig att gymnasieelever ska få sitt förstahandsval tillgodosett ha lärlingsplatser med utbildning i kärnämnen och med yrkesanpassade ämnen förlagda till en eller flera arbetsplatser arbeta aktivt med demokrati och solidaritetsfrågor inom all skola och utbildning lägga särskild vikt vid att förbättra elevernas kunskaper i svenska språket som en nyckel till framtida lärande fortsätta att utveckla möjligheterna till universitets- och högskolestudier utveckla möjligheten att validera sin kunskap inom fler yrkesområden utforma vuxenutbildningen så att individen får den utbildning han eller hon vill ha när han eller hon behöver det särskilt inom vuxenutbildningen prioritera utbildning som leder till 3-årig gymnasieutbildning eller längre satsa på musikskolans utveckling och förverkliga en gestaltningsskola Kultur och fritid Vi socialdemokrater vill prioritera barn och ungdomar i all kultur- och fritidsverksamhet tillsammans med särskilda insatser för att tillgodose funktionshindrade och enskilda med annat modersmål än svenska satsa på att ytterligare utveckla folk- och skolbiblioteken prioritera anläggningar och föreningsbidrag som har särskild betydelse för barnoch ungdomsverksamhet utveckla muséeverksamheten värna om föreningars- och organisationers samlingslokaler i kommunens orter 14 (18)

15 rusta upp samtliga kommunala badplatser bygga en skate-bord hall i centralorten snarast bygga ett allmänhetens friluftsbad med hög standard vid Sturebadet att det ska finnas minst en idrottshall, i Hökerum, Redväg, Åsunden, med godkända mått för handboll och placerad nära skolan att flera idrottshallar tillskapas i centralorten, i kommunal regi bygga en fritidsgård i centralorten omgående, med verksamhet för alla åldrar bygga en idrottsplats vid Tingsholmsgymnasiet Miljö Vi socialdemokrater vill säkerställa det naturnära livet för invånarna i Ulricehamn enbart ha miljövänliga tjänstebilar i kommunens verksamhet stimulera återvinning och minskad användning av naturresurser att elanvändningen minskas i kommunens verksamheter och lokaler ha ett fortsatt bra naturvårdsarbete bevara det öppna landskapet att kommunen ska vara en av landets 10-bästa miljökommuner ha god djurhållning rensa upp i Ätran så att kanot och paddling möjliggörs i hela kommunen på ett skonsamt sätt Få till stånd en avsevärt minskad reglering av sjön Åsunden Boende Vi socialdemokrater vill genomföra särskilda insatser som lockar människor att bosätta sig i Ulricehamns kommun frigöra bostäder för ungdomar i centrala lägen ge äldre möjlighet till kvarboende genom bostadsanpassning att äldre ska ha förtur till lägenheter i markplan inom bostadsbolaget där det saknas hiss bygga fler bostäder med tillgång till hiss att bostadsbolaget skall kunna erbjuda bostäder i alla större kommundelar underlätta omvandlingen från fritidsbebyggelse till permanentbebyggelse ha en bättre marknadsföring av tomter i Ulricehamn fortlöpande göra enkäter om boendebehov och önskemål, även i de mindre orterna ge möjlighet för alla boende att vistas i park- och grönområden i sin närmiljö utveckla och förbättra centrummiljöer ha större beredskap för tomtmark till boende och allmänna lokaler förtäta bebyggelsen i centralorten (centrumkärnan) för fler bostäder skapa attraktiva boendemiljöer med lägen som möjliggör goda och näraliggande kommunikationsmöjligheter 15 (18)

16 Vägar, kollektivtrafik och IT Vi socialdemokrater vill pröva alla initiativ och förslag som påskyndar förbättringar och utbyggnad av R 40, vägarna 46/157, väg 1700 samt det lokala vägnätet i hela kommunen förbättra trafiksäkerhetsarbetet och trafikmiljöer, särskilt för barn- och ungdomar. Det innebär bl. a. en kraftfull satsning på gång- och cykelvägar, trafikutbildning, säkra skolskjutsar och hållplatser förbättra underhållet på gator och vägar förbättra snöröjningen i centralorten och övriga tätorter förbättra gatubelysningen inom sammanhållen bebyggelse i hela kommunen förbättra tillgänglighet och framkomlighet för funktionshindrade i den fysiska miljön särskilt förbättra trafikmiljön och minska trafiken genom tätorterna förbättra kollektivtrafiken, särskilt när det gäller arbetspendling, till Göteborg, Borås, Jönköping, Falköping samt Tranemo och trafiken inom kommunen bygga ett nytt resecentra i centralorten bygga fler pendelparkeringar att Götalandsbanan förverkligas snarast möjligt ha fullgod mobiltäckning i hela kommunen stödja åtgärder och förslag som innebär att kommuninvånarna via dator och Internet erbjuds alltmer service oavsett tid på dygnet, den sk 24timmarskommunen erbjuda alla kunskap om hur man hanterar den nya tekniken erbjuda bredband till 100% av kommuninvånarna. Omsorg om barn, ungdomar, äldre och funktionshindrade Vi socialdemokrater vill skapa helhetssyn på arbetet med barn och ungdomar ge barn och ungdomar goda uppväxtvillkor att särskilda insatser ska göras för att år 2010 ha nått samhällets tillgänglighetsmål. att kommunens äldreomsorg ska förbättras utveckla fler äldreboendeformer samt ge möjlighet till kvarboende genom bostadsanpassning öka antalet platser för korttidsboende att par som vill bo tillsammans i äldreboende ska kunna göra det garantera ett korrekt bemötande för att den som söker hjälp och service ska behandlas med respekt och värdighet utveckla samarbetet och samverkan, b l a med regionen i primärvården förbättra kommunens verksamhet för psykiskt funktionshindrade när det gäller boende och boendestöd, hemtjänst, daglig sysselsättning och anhörigstöd garantera anhörig- och brukarinflytande att uppfattningen av standard och kvalité regelbundet ska mätas i brukar- och medborgarenkäter 16 (18)

17 skapa dagverksamheter med stimulerande innehåll att FN:s barnkonvention skall efterlevas i all verksamhet Jobb och företag Vi socialdemokrater vill stödja entreprenörskap särskilt i arbetsintensiva branscher förstärka företagens samverkans möjligheter genom vårt näringslivskontor fortsätta utveckla positiva attityder till företagsamhet ge fler möjligheter för funktionshindrade på arbetsmarknaden underlätta för kooperativ verksamhet prioritera landsbygdsutveckling med tyngdpunkt på fler jobb etablera nya industriområden med närhet till de större genomfartsvägarna samt utveckla de områden som redan finns underlätta för etablering av nya företag och stärka redan etablerade företag ta initiativ till samarbete i och utom kommunen som innebär att företagsamhet, produkter och nya idéer utvecklas se till att fackliga organisationers kunskap bättre tas tillvara för att säkra jobben garantera en korrekt och snabb service till företag och företagare i kontakter med kommunen kommunen ska vara i framkant när det gäller lokalt företagsklimat tillsammans med näringslivet möjliggöra fler arbetstillfällen för ungdomar Ulricehamns kommun som arbetsgivare Vi socialdemokrater vill driva en arbetsgivarpolitik som säkerställer stöd och service till våra kommuninvånare ha trygga anställningsformer med rätt till heltid och möjlighet till deltid ha minst fem dagar kompetensutveckling per anställd och år att alla anställda ska ha minst en timme friskvård per vecka på betald arbetstid utveckla mönsterarbetsplatser som präglas av delaktighet och påverkansmöjligheter att alla anställda ska ha en individuell utvecklingsplan att en långsiktig lönebildningspolicy arbetas fram tillsammans med de fackliga organisationerna möjliggöra en ökad rörlighet inom kommunen och dess bolag, med anställningstrygghet bättre ta tillvara anställdas idéer och kompetens för att utveckla och förbättra stöd och service till kommuninvånarna att varje anställd ska ha en egen e-postadress för intern och extern kommunikation med sina kollegor, sin chef och invånarna i kommunen att kommunens anställda som är beredda att rekommendera Ulricehamns kommun som arbetsgivare kontinuerligt ska öka 17 (18)

18 ta initiativ till en generationsväxlingsstrategi aktivt arbeta för mångfald och jämställdhet i kommunens personalarbete särskilt uppmärksamma lågavlönade gruppers situation. införa fria arbetskläder för alla inom vård- och barnomsorg omgående ställa krav vid upphandling innebärande att entreprenörer och underentreprenörer som utför arbeten för Ulricehamns kommun skall ha tecknat svenska kollektivavtal för sin arbetskraft. Långsiktiga visioner när ekonomin så tillåter Vi socialdemokrater vill Flytta reningsverket till annan lämplig plats bygga ett höghus nära framtida resecentrum, som har formen av ett U Bygga en ny aula med serveringsdel vid Tingsholmsgymnasiet Att Nämndhuset görs om till bostäder Bygga ut cykelvägen på f.d. banvallen fram till kommungränsen mot Jönköping kommun Få till en avsevärd resursförstärkning för alla Landsbygdsutvecklingsgrupperna Utveckla landsbygden i dialog med utvecklingsgrupperna på respektive ort Att turistbyrån får en ny lokalisering och fördubblade resurser Förverkliga Sjöstaden Bogesund (på platsen där reningsverket finns idag) Flytta huvudbiblioteket till en mera central plats Bygga en ny fritidsbåtshamn Rensa upp i hela Ätrans vattensystem, göra en del bryggor och därmed möjliggöra ett ökat båt- och friluftsliv i Ätran 18 (18)

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Socialdemokraterna 123 förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Vår kommun behöver nya tag, ett nytt ledarskap och en handlingskraftig ledning, som sätter kommunens intressen före

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Politiskt program 2007-2010

Politiskt program 2007-2010 Politiskt program 2007-2010 Socialdemokraterna i Skövde Politiskt program för Socialdemokraterna i Skövde 2007 2010 Vi socialdemokrater i Skövde förbinder oss med detta program att arbeta för ett bättre

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd FINSPÅNGARE INTE TILL SALU VALET 2014 En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd För att kunna må bra, trivas och känna sig trygg, måste man veta att samhället finns för omtanke och stöd till behövande.

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen ständigt utvecklas,

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun. Handlingsprogram

Socialdemokraterna i Klippans kommun. Handlingsprogram Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2019-2022 Ett jämlikt Klippans kommun Människans frihet socialdemokraternas viktigaste mål. Alla människor ska vara fria att utvecklas som individer.

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige Utvecklingsplan för Bodens kommun 2015-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-04-07 39 Innehållsförteckning Boden en växande kommun med många fördelar!... 3 Vision för Boden 2025:... 4 Utveckling...

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Vaxholm och vägen framåt Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Demokrati Moderaterna har tagit initiativ till att se över vår politiska organisation i Vaxholm för att se hur vi på bästa

Läs mer

För en levande kommun. Mariestad

För en levande kommun. Mariestad För en levande kommun Mariestad Handlingsprogram 2011-2014 Vår vision Mariestad ska vara en säker och trygg kommun för alla. Mariestad ska vara en kommun där människor vill leva och bo. Den service kommunen

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version Gnesta Arbetarekommun Slutlig version 2010-04-20 Vi socialdemokrater har en idé om vår kommun. Vi har kallat det för Möjligheternas Gnesta. Det är en kommun som bygger på insikten att vi är starkare tillsammans.

Läs mer

ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA.

ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA. ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA. Vår politik-valprogram för Socialdemokraterna i Munkedal FRAMTIDSPARTIET I MUNKEDAL VÅR POLITIK. Socialdemokratisk politik bygger på gemensamt ansvar och solidaritet.

Läs mer

Forshaga en framtidskommun! Valprogram Tillsammans bygger vi framtiden!

Forshaga en framtidskommun! Valprogram Tillsammans bygger vi framtiden! Forshaga en framtidskommun! Valprogram 2010-2014 Tillsammans bygger vi framtiden! Låt barnen ta plats! De flesta barn växer upp i familjer där det finns resurser och sociala nätverk. Familjer är olika

Läs mer

Västerviks kommun är fantastiskt, men kan med din hjälp bli mycket bättre. Rösta på Socialdemokraterna den 14 september.

Västerviks kommun är fantastiskt, men kan med din hjälp bli mycket bättre. Rösta på Socialdemokraterna den 14 september. Västerviks kommun är fantastiskt, men kan med din hjälp bli mycket bättre. Rösta på Socialdemokraterna den 14 september. FRAMTIDSPARTIET I VÄSTERVIKS KOMMUN FRAMTIDSP A R TIET I VÄSTERVIKS KOMMUN EN BÄTTRE

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T I S T E N U N G S U N D HANDLINGSPROGRAM Socialdemokraterna

Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T I S T E N U N G S U N D HANDLINGSPROGRAM Socialdemokraterna HANDLINGSPROGRAM - 2014-2018 För oss Socialdemokrater är FRIHET, JÄMLIKHET och SOLIDARITET grundpelare. FRIHET handlar om att kunna leva i ett öppet, solidariskt och demokratiskt samhälle. SOLIDARITETs-

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ ALLA BEHÖVS I MALMÖ Socialdemokraterna i Malmö vill arbeta för att:» Grundskolan och förskolan ska fungera så att ingen förälder ska behöva välja bort förskolan eller skolan i sin närhet av kvalitetsskäl.»

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Lärandet och inflytandet ska med

Lärandet och inflytandet ska med Lärandet och inflytandet ska med - En förskola och skola för alla Socialdemokratins uppgift är att skapa ett verkligt kunskapssamhälle, byggt på både bildning och utbildning, öppet och tillgängligt för

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Östra Göteborg ska

Läs mer

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Framtidskontraktet Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Sverige är ett bra land och Lysekil är en bra kommun. Det är aldrig fel att ha höga ambitioner. Felet ligger i förankringen i den verklighet

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun

Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun Inledning I följande dokument beskrivs inriktningen på den politik som den Rödgröna Oppositionen har enats om att arbeta för under mandatperioden.

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunens uppdrag. Det kommunpolitiska uppdraget kommer i ökad utsträckning bestå av att våga förändra, utveckla och prioritera. Att fokusera på välfärdens kärna i det kommunala

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI KIRUNA KIRUNA Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 Här vill vi leva våra liv! Ett ovanligt parti för vanliga människor 1 KIRUNA NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI Vårt partis

Läs mer

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ida Gabrielsson Eurekaprojektet Kungshamn/Åsenskolan Hunnebostrands förskola, grupparbete FN:s Barnkonvention Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt!

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! BORLÄNGE Att lyssna är en förutsättning för att leda I Centerpartiets Borlänge lyssnar politikerna på invånarna och medborgardialogen är väl utvecklad. Varje kommuninvånare

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Vision och Mål Laholms kommun

Vision och Mål Laholms kommun Vision och Mål Laholms kommun I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar utveckling www.laholm.se Från vision till verksamhet - mål

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer