Utveckling av tjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling av tjänster"

Transkript

1 Utveckling av tjänster Stockholms stad SOA-plattform 1 (22)

2 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Utvecklingsstandard Namngivningskonventioner Namespaces Exempel Kontrakt Assemblies Utvecklingsstrategi Contracts first Rekommendationer för datakontrakt Dataregler Regler för undantagshantering Restriktioner Utveckling av en SOA-tjänst Utvecklingsmiljö Visual Studio solution Referenser till plattformen Projekt Som skall finnas i en solution Skapa en SOA-tjänst Anpassning av SOAServiceTemplate Deployment under utveckling Säkerhet Bindningar Exempel på en SOA-tjänst Castle Tour BookingService Demoprojektet Kravspecifikationen Design på implementerade WCF-tjänster HotelManagement TourService Design av bokningshanteringen (22)

3 1 INLEDNING Detta dokument är en handbok för utveckling av SOA-tjänster för Stockholm Stads SOA-plattform. Plattformen är byggd på Microsofts.Net4-plattform för Windows Communication Framework och BizTalk (22)

4 2 UTVECKLINGSSTANDARD Här beskrivs de anvisningar som gäller för utvecklingsprocessen och som ska följas av alla utvecklare eller leverantörer som skapar SOA-tjänster på Stockholm stads SOAplattform. Utöver de anvisningar som beskrivs i detta dokument bör leverantörer även följa de generella anvisningar som fastställts av Microsoft i MSDN-biblioteket: Design Guidelines for Developing Class Libraries NAMNGIVNINGSKONVENTIONER Utöver de generella anvisningarna för design som fastställts av Microsoft, gäller även nedanstående regler för namespaces och assemblies. Leverantörsnamn får inte vara synligt i en applikations användargränssnitt eller i den URL-adress där applikationen kan nås NAMESPACES Namespaces måste följas enligt nedanstående schema Stockholm.SOA.[Applikation].WCF.[Tjänst][.[Sub-namespace]] Applikation Obligatorisk. Namn eller vedertagen förkortning på applikationen. Teknologi Obligatorisk. Anger typen av tjänst (WCF eller BizTalk) i namespaces. Tjänst Obligatorisk. Namnet på tjänst eller funktionaliteten som implementerats i namespaces, till exempel: UserManagement. Sub-namespace Obligatiorisk. Anger sub-namespace som lämpar sig för gruppering av typer EXEMPEL Stockholm.SOA.FileTransfer.WCF.Service.DataContracts Exemplet ovan visar i namespace att det är Filetransfertjänstens datakontrakt, och att det är en WCF-tjänst. För fler anvisningar angående namespaces, se anvisningarna på MSDN: Names of Namespaces 2. I detta dokument avänds Stockholm.SOA.MyService som exempel på flera ställen. MyService är endast ett exempel och avser det namn man kommer att ge sin SOA-tjänst (22)

5 2.1.3 KONTRAKT Kontraktens namespaces ska var enligt följande schema: Namespace= Applikation obligatorisk namn eller vedertagen förkortning av applikationen. Tjänst obligatoriskt, anger namnet på den tjänst kontraktet tillhandahåller Version obligatoriskt, anger versionen för kontraktet, detta används vid versionshantering av tjänsten. Ex Namespace= Detta anger att applikationen är CastleTour, tjänsten är TourService och versionen är 2012/ ASSEMBLIES Namnet på ett assembly måste vara detsamma som filnamnet, men utan tillägget (DLL eller EXE). Namnet på assemblies måste även vara detsamma som rot-namespaces som definieras i assemblyn. Exempel - filnamnet på en assembly som heter Stockholm.SOA.CastleTours.WCF.DataContracts bör vara Stockholm.SOA.CastleTours.WCF.DataContracts.dll (eller.exe), och får inte definiera typer utanför namespacet Stockholm.SOA.CastleTours.WCF.DataContracts. 5 (22)

6 3 UTVECKLINGSSTRATEGI 3.1 CONTRACTS FIRST Alla SOA-projekt skall utföras enligt Contracts first principen. Det innebär att Data Contracts, Message Contracts och Service Contracts skapas först för att spegla hur scheman och gränssnitt skall se ut. Därefter kodas genomförandet. 3.2 REKOMMENDATIONER FÖR DATAKONTRAKT Dessa rekommendationer hjälper till att göra SOA-plattformen så löst kopplad och resistent mot förändringar som möjligt. Dessa regler har inte bara skapats för att upprätthålla någon slags estetik utan är till för att säkerställa en lägre TCO för alla ingående tjänster. De tjänster som inte implementerar dessa rekommendationer kommer inte heller att bli godkända i de tester som genomförs i produktionssättningen, och därför inte kunna driftsättas i SOA-plattformen. Alla datakontrakt ska vara document/literal. All tjänsteutveckling ska utföras enligt contract first. Alla operationer ska se ut enligt följande: ResponseMessageType MyOperation(RequestMessageType request). Inga parametrar eller returtyper får vara bastyper. Inga säkerhetsuppgifter får finnas med i datakontraktet. Detta gäller både för autentisering och behörigheter. Inga spårningsuppgifter får finnas med i datakontraktet. Inga uppgifter vad gäller fel får finnas med i kontraktet. Verksamhetsfel kan returneras till klienten som använder felkontrakt. Inga uppgifter som tillhör en klients GUI får finnas med i data- eller operationskontraktet. Datakontrakt som beskriver hierarkiska datastrukturer ska normaliseras. Inga insamlingar får användas på grund av det extra arbete det kommer innebära att lägga till.net-scheman till Mex-endpoints. En array kan användas istället. Inga ADO-objekt får används i datakontrakt. Inga.NET-typer får returneras eller användas. Affärsregler får inte tillämpas i datakontrakt. Det vill säga, restriktioner får inte ställas in på enkla typer i schemat. Alla datakontrakt ska implementera ordning av element. 6 (22)

7 3.3 DATAREGLER Det finns flera problem som man bör uppmärksamma: 1) Tjänsteanvändarna kan ibland behöva en lista på data som representerar ett val i ett frågemeddelande till en SOA-tjänst. 2) Meddelanden som innehåller referensdata, dvs. databasnycklar, blir hårdkodade mot databasstrukturen. Detta kallas tät koppling och bör undvikas. 3) Konstant behörighetshantering från SOA:s datatjänster kan mycket väl generera en belastning som den ursprungliga databasen helt enkelt inte är byggd för och inte heller kommer att klara av. 4) Om SOA-datatjänster används för en särskild typ av referensdata kan medföra att en mängd tjänster uppstår som i stort sett är lika. Detta kommer att skapa förvirring och slöseri av resurser. 5) Utvecklare är vana vid att skicka databasnycklar för att kunna förbättra prestandan. Detta skapar mindre databastabeller men otydliga meddelanden som är tätt kopplade till ursprungssystemet. I en federerad miljö kan typ och struktur på nycklarna vara många och ofta väldigt svåra att integrera tillsammans och samtidigt behålla originalstrukturen på nycklarna. Argument: textdata är unik, är mer betydelsefull och löst kopplad. Mappning kan göras på den adaptiva nivån. 1) Till exempel; en lista som kallas Kundtyp finns i tre databaser. Flera av SOAtjänsterna använder persontyp för att utföra en operation som återfinns i de tre olika systemen. En stund senare ska statistik tas fram baserat på Kundtyp och informationen från de tre operationerna grupperas. Hur ska då datat länkas? 2) I ett av ovanstående system har transaktionerna lång körtid och kan ta upp till flera månader att bli färdiga. Om referensdata finns i meddelandet och ändras medan transaktionen pågår, så blir data i meddelandet betydelselöst. 3) En ny kundtyp har lagts till i systemen. Om detta inte utförs på exakt samma tidpunkt i alla tre systemen kan data cirkulera runt och till slut hamna hos ett system där data inte har någon betydelse. 7 (22)

8 3.4 REGLER FÖR UNDANTAGSHANTERING WCF-tjänster ska returnera verksamhetsfel i felkontrakt. Verksamhetsfel ska som regel inte returneras som undantag. Alla undantag i BizTalk ska hanteras internt av ESB Exception Management Framework, ESB ramverk för undantagshantering. Alla undantag i tjänster utanför plattformen måste rapporteras genom webbtjänsten ESB Exception Management Framework. Om ett fel skulle uppstå i webbtjänsten måste undantaget loggas och rapporteras när tjänsten är tillgänglig igen. 3.5 RESTRIKTIONER SOA plattformen är uppbyggd på Microsoft.Net teknik, med stöd av Biztalk för transaktionskritiska och sammansatta tjänster. 8 (22)

9 4 UTVECKLING AV EN SOA-TJÄNST 4.1 UTVECKLINGSMILJÖ Se dokumentet Installation av utvecklingsmiljö VISUAL STUDIO SOLUTION Den Visual Studio-solution som används för utveckling består av flera projekt och referenser. Nedan följer en beskrivning av dessa referenser samt av varje projekt som ingår i solutionen REFERENSER TILL PLATTFORMEN SOA-tjänster behöver ha referenser till ESB.ExceptionHandling.WCF Dessa referenser ligger med i projektets mapp Stockholm.SOA.Template.WCF.TemplateService.WCFResources. Användningen av ESB Exception Handling finns beskriven i ServiceImplementation PROJEKT SOM SKALL FINNAS I EN SOLUTION STOCKHOLM.SOA.[MYSERVICE].WCF.SERVICECONTRACTS Detta projekt skall innehålla de.net klasser som krävs för att kunna skapa ett servicekontrakt för en tjänst. Tjänstekontraktet definierar de funktioner och processer som publiceras. Namngivning av metoderna måste ske med ett prefix som hänvisar till den applikationen tjänsten byggs för. Annars kan det uppstå namnkonflikter vid virtualisering av tjänster. Om detta inte följs kommer tjänsten inte att godkännas för driftsättning i plattformen. [ServiceOperation(Namespace= /[Tjänst]/[Version],Name= Tjänst )] Alla operationer skall följa konventionen [OperationContract(Action= Version]/TemplateMyOperation,ReplyAction= on,name= TemplateMyOperation )] [FaultContractAttribute(typeof(FaultContracts.[FaultContractName]),Action= e] )] ResponseMessageType TemplateMyOperation(RequestMessageType request) 9 (22)

10 STOCKHOLM.SOA.[MYSERVICE].WCF.SERVICEIMPLEMENTATION ServiceImplementationen måste ange ServiceBehavior(Namespace= rsion,name= TemplatedService )] STOCKHOLM.SOA.[MYSERVICE].WCF.DATACONTRACTS Detta projekt skall innehålla de datakontrakt som används i lösningen. Alla attribut skall vara ordnade. [DataContract(Namespace= [Tjänst]/[Version] name= MyDataContract )] Public class MyDataContract { [DataMember(Order=0,IsRequired=true,Name= MyDataMember1 )] public string MyDataMember1{get;set;} [DataMember(Order=1,IsReqired=false,Name= MyDataMember2 )] public string MyDataMember2{get;set;} } STOCKHOLM.SOA.[MYSERVICE].WCF.MESSAGECONTRACTS Meddelande kontrakt skall också inta ett ordnat förhållande. [MessageContrac] public class MyMessageContract { [MessageHeader] Public string MessageIdentifier{get;set;} [MessageHeader] public string MyMessageHeader{get;set;} [MessageBodyMember(Order=0)] public string MyMessageBodyMember1{get;set;} [MessageBodyMember(Order=1)] public MyDataContract MyMessageBodyMember2{get;set;} För spårbarhetens skull kan det vara bra att ange ett meddelande-id i headern. 10 (22)

11 STOCKHOLM.SOA.[MYSERVICE].WCF.FAULTCONTRACTS Felkontrakt [DataContract(Namespace= /[Tjänst]/[Version],Name= MyFault )] public class MyFault { [DataMember(Order=0)] public string Fault{get;set;} [DataMember(Order=1)] public string FaultMessage{get;set;} } STOCKHOLM.SOA.[MYSERVICE].WCF.SERVICEIMPLEMENTATION Er implementationen skall läggas in i detta projekt. 11 (22)

12 4.3 SKAPA EN SOA-TJÄNST I SDK medföljer ett mallprojekt som är ett tomt skal för hur en solution för en SOA-tjänst ska se ut. För att skapa en e-tjänste-lösning, utgå från mallprojektet Stockholm.SOA.Template.WCF.Template ANPASSNING AV SOASERVICETEMPLATE 1. Kopiera hela mappen Template SOA Service 2. Öppna Stockholm.SOA.Template.WCF.Template.sln 3. Ändra namespaces i alla projekt enligt kapitel 2, exempelvis från Stockholm.SOA.Template.WCF.TemplateService.DataContracts till Stockholm.SOA.MyApplication.WCF.MyService, genom att högerklicka på projekten och välja Properties > Application. OBS: Se till att inte använda ett för långt namn på servicen, då det kan göra att sökvägarna i projektet blir för långa. Detta kanske inte upptäcks förrän vid kompilering. En max längd på 60 tecken rekommenderas för Stockholm.SOA.MyApplication.WCF.MyService. Detta kan variera något beroende på strukturen för den katalog där projektet placeras. 12 (22)

13 4. Ändra namn på samtliga projekt så att de följer alla namespaces, genom att högerklicka på projektet och välja Rename 5. Ta bort samtliga projekt från lösningen, genom att högerklicka på projekten och välja Remove 13 (22)

14 6. Ändra namn på samtliga projektmappar i katalogen 7. När man ändrat alla mappnamn, lägg tillbaks samtliga projekt i lösningen, genom att högerklicka på Solution och välj Add > Existing Project. Lägg till samtliga projekt i katalogen. 14 (22)

15 8. När alla projekt/namespaces och kataloger har döpts om, gör en global sökning och ersätt Stockholm.SOA.Template.WCF.TemplateService med namnet på din etjänst, exempelvis Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService] 9. Ändra tjänstens namespace genom att göra en global sökning och ersätt med 15 (22)

16 10. Säkerställ att nedanstående referenser ser rätt ut i följande projekt Project Reference Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[ MyService].MessageContracts Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService].D atacontracts Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[ MyService].ServiceContracts Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[ MyService].ServiceImplementation Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[ MyService].ConsoleHost Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[ MyService].svc Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService]. MessageContracts Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService].F aultcontracts Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService]. MessageContracts Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService].F aultcontracts Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService].S ervicecontracts Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService]. WCFResources Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService].s erviceimplementation Stockholm.SOA.[MyApplication].WCF.[MyService].s erviceimplementation DEPLOYMENT UNDER UTVECKLING ANVÄND EN CONSOLEHOST Under utvecklingsprojektet använder du ett consolehost-projekt för att kunna felsöka koden. I template-projektet finns kod både för att skapa en körbar consolehost samt en IIS-tjänst som kan användas för att bygga ett deploymentpaket KLIENT Under utvecklingsarbetet kan det vara bra att skapa en testklient som kan hämta och leverera data på korrekt sätt. För att ställa enkla frågor så finns det en wcftestclient.exe installerad tillsammans med Visual Studio, se %program files%\microsoft Visual Studio 2010\Common7\IDE\WCFTestClient.exe. 16 (22)

17 4.3.3 SÄKERHET Skall sättas upp i enlighet med dokumentation avseende informationsklassning från Stockholm Stad. I övrigt används WCF security guidelines vid granskning av SOA-projekten BINDNINGAR Se till att rätt bindingar används mellan klient och service. Använd inte endast default, utan testa den bindning som verkligen kommer att användas vid ett produktionsläge. 17 (22)

18 5 EXEMPEL PÅ EN SOA-TJÄNST CASTLE TOUR BOOKINGSERVICE Projektet Stockholm.SOA.CastleTour.WCF.Booking är exempel på en SOA-tjänst som är utvecklad på plattformen. Den innehåller exempel på mycket av det som beskrivs i nästa kapitel och kan med fördel användas som hjälpmedel vid utveckling av e-tjänster. Öppna solutionfilen i Visual Studio för att titta på koden och bygga en consolehost för att stega igenom den. 18 (22)

19 5.1 DEMOPROJEKTET CastleTour har två befintliga Web-tjänster för att hantera dels bokning av turer, dels för bokning av hotellrum. Dessa används ifrån varsin användarimplementation. Dessa tjänster är utvecklade innan framtageandet av denna, och har därför litet olika namnrymder(namespace) och namn. Uppdraget är att utforma en SOA-lösning för att generellt hantera bokningar för CastleTours. Lösningen kräver att det är löst kopplade tjänster som kan utföra ett sammankopplat arbetsflöde. De befintliga verksamhetssystemen är byggda som webtjänster och kan var för sig sköta en bokning. Men hanteringen kräver en manuell kontroll av betalning i en betalningslista som kommer ifrån fakturaavdelningen. När kontrollen är gjord skickas manuellt en bokningsbekräftelse via e-post till den person som har initierat bokningen. För bokning av turer med lunch finns en E-tjänst uppsatt där gäster kan boka in sig till guidade turer på de olika slotten. Bokningen skickas i nuläget med e-post till personal som manuellt lägger till en bokning i verksamhetssystemet. Tjänsten lägger upp ett signerat dokument som innehåller information om gästerna i sällskapet i E-tjänstens mapp FormDataAttachmentTransfer med de metadata som används för filetransfertjänsten. Denna plockar upp filen och lämnar den på en filarea där personalen kan hämta upp den. 5.2 KRAVSPECIFIKATIONEN Efter en förstudie kommer ni gemensamt fram till att de befintliga tjänsterna CastleTours.TourService och CastleTours.HotelMgmt går att använda för bokningar. Dock innehåller bägge varsin lista med gäster och med slott/hotell, men detta är inget som ni kommer att ta hänsyn till i det första genomförandet. E-tjänsteutvecklarna vill kunna få upp en lista på slott med bilder på slotten för att gäster skall kunna välja slott i en lista. Den informationen finns tillgänglig i CastleTours.TourService och kommer att användas därifrån. Eftersom listorna på slott och gäster har olika id för respektive slott kommer ni bara att använda text när ni letar upp slotten/gästen. För att hantera bokningarnas relationer, skapas en ny databas, där relationerna läggs till med pekare mot det bokningsnummer som fås från vardera tjänst. Den tjänsten kommer att ha två metoder. En för att spara bokningsrelationen, och en för att hämta upp relationen. Dessutom skall en ny tjänst utvecklas, som kontrollerar om reservationen är betald i fakturasystemet. Denna funktion läggs in som en BizTalk orkestrering, vilken bevakar en 19 (22)

20 folder efter en fil som levereras dagligen. För enkelhetens skull använder vi Bokningsnummer => Fakturanummer i demoexemplet. När en fil som innehåller ett aktuellt bokningsnummer kommer in, startar BizTalk en ny orkestrering som skickar ett betalningsmeddelande till respektive bokningtjänst. När betalningen är slutförd kommer användaren att få ett notifierings-mail med bokningsbekräftelsen, dessutom skall bekräftelsen läggas upp på användarens sida i E- tjänsten. 5.3 DESIGN PÅ IMPLEMENTERADE WCF-TJÄNSTER HOTELMANAGEMENT 20 (22)

21 5.3.2 TOURSERVICE 21 (22)

22 5.4 DESIGN AV BOKNINGSHANTERINGEN 22 (22)

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer.

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Informationsinfrastruktur 7.5 hp Mattias Nordlindh Inledning Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Dokumentet består av

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Läs mig först. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (5)

STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Läs mig först. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (5) Läs mig först Stockholms stad SOA-plattform 1 (5) Innehållsförteckning 1 Beskrivning av SDK 3 1.1 Software Developer Kit för Utvecklare... 3 1.2 Support för... 3 1.3 Omfattning... 4 1.4 Versionshantering...

Läs mer

Webbtjänster med API er

Webbtjänster med API er Webbtjänster med API er Mål med lektionen! Titta på hur service:ar fungerar och hur vi programmerar dem. Vad lektionen omfattar WCF Service WCF Services Vad är en WCF service? En WCF Service är ett program

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0)

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) MÄLARDALENS HÖGSKOLA Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) Med Visual C++ 7.0 COM-komponent EI0230 Komponentbaserad applikationsutveckling oktober 2003 Om denna sammanfattning Denna sammanfattning innehåller

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB

Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB Komma igång med Compact API Hur APIet fungerar Visma Compacts API läser och skriver direkt till databasen via ett antal färdiga metoder som

Läs mer

Webbtjänster med API er

Webbtjänster med API er Webbtjänster med API er Mål med lektionen! Veta kursmålen. Lite grunder om WCF Vem är jag? Mitt namn är Björn Jönsson och jobbar på Tahoe Solutions, ni når mig via mail: bjorn.jonsson@tahoesolutions.se

Läs mer

ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera

ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera TMALL 0141 Presentation v 1.0 ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera 2017-02-08 Ver. 1.9 Utbildningens syfte och mål Underlätta användningen av PDB Investera i projekteringsarbetet Visa

Läs mer

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP.

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP. Laboration 1 Översikt 1. Att komma igång med laborationsmiljön a. installera Aptana Studio 3 b. Installera EasyPHP 2. Testa lite programmering a. Testa enkla uppgifter b. Testa automatiskt 3. Skapa inloggningsformulär

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITET 12/8/09 informatik & datavetenskap Johan Öfverberg, Kerstin Andersson Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09

KARLSTADS UNIVERSITET 12/8/09 informatik & datavetenskap Johan Öfverberg, Kerstin Andersson Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09 Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09 Laborationen går ut på att skapa en enkel bankbok. Ni skall i bankboken kunna registrera upp till 30 transaktioner som kan bestå av insättning, uttag eller checkuttag.

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Kravhantering / Testprocess - Agenda AGENDA Grundläggande kravhanteringsprocess. Insamling, dokumentation, prioritering, Test och förvaltning

Läs mer

Installationsanvisning Boss delad databas

Installationsanvisning Boss delad databas Installationsanvisning Boss delad databas sid 2 (25) Innehåll 1 Inledning 3 2 Systemkrav klient 3 3 Serverinstallation 3 3.1 Systemkrav 3 3.2 SQL Server 3 3.3 Behörighet vid installation 4 3.4 Behörighetskontroll

Läs mer

LUPP API. ett API för 3:e-partsleverantörer från LUPP 6.0. Insamling av önskemål

LUPP API. ett API för 3:e-partsleverantörer från LUPP 6.0. Insamling av önskemål LUPP API ett API för 3:e-partsleverantörer från LUPP 6.0 Insamling av önskemål 2010-07-01 MSB:s kontaktpersoner: Stefan Jönsson, 010-240 52 97 Patrik Tengström (konsult), 070-218 62 61 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Tekniskt ramverk för Svensk e- legitimation

Tekniskt ramverk för Svensk e- legitimation Tekniskt ramverk för Svensk e- legitimation ELN-0600-v1.4 Version: 1.4 2015-08-14 1 (10) 1 INTRODUKTION 3 1.1 IDENTITETSFEDERATIONER FÖR SVENSK E- LEGITIMATION 3 1.2 TILLITSRAMVERK OCH SÄKERHETSNIVÅER

Läs mer

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Sida: 1(5) Installationsanvisningar VisiMIX Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar Visi Mix på en server.

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Övning: Arbeta med Azure Explorer

Övning: Arbeta med Azure Explorer 1 Övning: Arbeta med Azure Explorer Azure Explorer är ett tredjpartsverktyg för att hantera lagring i Azure. Arbetsuppgift 1: Ladda ner och installera Azure Explorer på din utvecklingsmaskin i Azure. Steg

Läs mer

Installation av RIB Huvudprogram 1.3

Installation av RIB Huvudprogram 1.3 RIB Huvudprogram, version 1.3.0 Sidan 1 av 8 Installation av RIB Huvudprogram 1.3 Bakgrund RIB Huvudprogram är en informationskälla för alla som arbetar inom området samhällsskydd och beredskap, till exempel

Läs mer

NetBeans 5.5. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 5.5. Avsikt. Projektfönster NetBeans 5.5 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Laboration 10 - Eclipse

Laboration 10 - Eclipse Laboration 10 - Eclipse Avsikten med laborationen är att du ska träna på att använda paket, att du ska packa några klassfiler i en jar-fil och slutligen använda innehållet i en jar-fil från en annan klass

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista, Windows 7 och Windows 8. Om du vill installera en MSI-installation finns

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Innehåll 1 Introduktion... 2 2 Lägg xsl-fil i Dokumentbiblioteket... 3 3 Web service-koppling mot BOOK-IT:s resurser... 7 1 Axiell Bibliotek AB 1 Introduktion I Axiell

Läs mer

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01 Handbok Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01 Sida 2/10 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Gallring...4 2.1 Kontroller inför skapande av undantag...4 2.1.1 Beskrivning

Läs mer

Beställning av certifikat för anslutning till BankID (RP certificate) Version

Beställning av certifikat för anslutning till BankID (RP certificate) Version BankID Sida 1(12) Beställning av certifikat för anslutning till BankID (RP certificate) Version 3.2 2018-10-26 BankID Sida 2(12) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Versioner... 3 2 FP-certifikat

Läs mer

Beställning av Förlitandepart-certifikat Version

Beställning av Förlitandepart-certifikat Version BankID Sida 1(13) Beställning av Förlitandepart-certifikat Version 3.0 2016-11-16 BankID Sida 2(13) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Versioner... 3 2 FP-certifikat för test... 3 3 Systemkrav för

Läs mer

TrustedDialog 3.3 installation

TrustedDialog 3.3 installation TrustedDialog 3.3 installation 1 Inledning Dokumentet beskriver installationen av TrustedDialog. Installationen och beroendena gör att beskrivningen med nödvändighet blir på en ganska övergripande nivå.

Läs mer

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01 Handbok Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01 Sida 2/10 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Gallring...4 2.1 Kontroller inför skapande av undantag...4 2.1.1 Beskrivning

Läs mer

FileMaker Server 13. Guiden Installation av nätverksinställningar

FileMaker Server 13. Guiden Installation av nätverksinställningar FileMaker Server 13 Guiden Installation av nätverksinställningar 2007-2013 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento

Läs mer

Arbeta med databas. Översikt. Lektion 1: Arbeta med Entity Data Models. Arbeta med Entity Data Models. LINQ (Language Integrated Query).

Arbeta med databas. Översikt. Lektion 1: Arbeta med Entity Data Models. Arbeta med Entity Data Models. LINQ (Language Integrated Query). Arbeta med databas Översikt Arbeta med Entity Data Models. LINQ (Language Integrated Query). Lektion 1: Arbeta med Entity Data Models Introduktion till ADO.NET Entity Framework. Stöd i ADO.NET Entity Framework.

Läs mer

Mål med lektionen! Repetera och befästa kunskaperna.

Mål med lektionen! Repetera och befästa kunskaperna. Entity Framework Mål med lektionen! Repetera och befästa kunskaperna. Vad lektionen omfattar Repetera och gå igenom kursen lite snabbt. Vilka problem vill vi lösa? Vi arbetar med Webbapplikationer Vi kommer

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Programmering A C# VT 2010. Ett kompendie över Programmering A (50p) i c# Stefan Fredriksson 2010 02 08

Programmering A C# VT 2010. Ett kompendie över Programmering A (50p) i c# Stefan Fredriksson 2010 02 08 Programmering A C# VT 2010 Ett kompendie över Programmering A (50p) i c# Stefan Fredriksson 2010 02 08 Innehåll Hjälp och referenser... 3 Kap 1 Introduktion... 3 Steg för steg... 3 Kapitel 2 Variabler...

Läs mer

Laboration 1: Design av applikation för uthyrning av maskeradkläder

Laboration 1: Design av applikation för uthyrning av maskeradkläder Laboration 1: Design av applikation för uthyrning av maskeradkläder Syfte Uppgift Inledning Syftet med laborationen är att visa förmåga att kunna tillämpa en iterativ process för objektorienterad analys

Läs mer

På servern För att registrera och köra en Topocad 17 nätverkslicens krävs att man installerar den senaste Licensservern

På servern För att registrera och köra en Topocad 17 nätverkslicens krävs att man installerar den senaste Licensservern Installationsanvisning Topocad nätverkslicens Denna installationsanvisning gäller för Topocad nätverkslicenser från version 17 och senare och beskriver hur man registrerar en Topocad licens på en server

Läs mer

Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008.

Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008. Systemkrav Operativsystem Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008. Webbläsare Microsoft Internet Explorer 6.x. Dock rekommenderas Microsoft Internet Explorer

Läs mer

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1 EDP Future 2.23 Uppdateringsanvisningar från 1.7x Sida 1 Innehåll... 1 Uppdateringsanvisningar EDP Future version 2.23... 3 Tekniska förutsättningar (IT)... 3 EDP Future 2.23... 3 Viktig information om

Läs mer

Installation/uppgradering av Agfa IMPAX program för remittenter

Installation/uppgradering av Agfa IMPAX program för remittenter Installation/uppgradering av Agfa IMPAX program för remittenter För kliniskt bruk testat på Windows 7 och Windows XP. Följ även denna länk angående Windows XP. http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/end-support-help

Läs mer

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Det är viktigt att du följer dessa anvisningar noga. Tänk på att starta tidigt då det kan ta lång tid. Allt mellan 30 minuter till 8 timmar beroende

Läs mer

Webbtjänster med API er

Webbtjänster med API er Webbtjänster med API er Mål med lektionen! En lite djupare inblick i RESTfulla tjänster Vad lektionen omfattar RESTful Services Överblick SOAP kan vara lite overkill för vissa specifika web service scenarion.

Läs mer

Mål med lektionen! Veta kursmålen. Ha kännedom om några av de grundläggande begreppen.

Mål med lektionen! Veta kursmålen. Ha kännedom om några av de grundläggande begreppen. Entity Framework Mål med lektionen! Veta kursmålen. Ha kännedom om några av de grundläggande begreppen. Vem är jag? Mitt namn är Björn Jönsson och jobbar på Tahoe Solutions, ni når mig via mail: bjorn.jonsson@tahoesolutions.se

Läs mer

Uppdatera Easy Planning till SQL

Uppdatera Easy Planning till SQL Easy Planning SQL 8.x är vår senaste version av planeringsprogram. Vi rekommenderar alla kunder att uppdatera till den senaste versionen då många nya funktioner har tillkommit. Alla användare som har den

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Eclipse. Avsikt. Nu ska ett fönster liknande figuren till höger synas.

Eclipse. Avsikt. Nu ska ett fönster liknande figuren till höger synas. Eclipse Avsikt Att bekanta dig med Eclipse programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av Eclipse 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till byte-kod

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.0 samt anvisningar till IT-ansvarig eller IT-tekniker Installation på Terminal Server: En korrekt installation i Terminal

Läs mer

Konfigurering och driftsättning

Konfigurering och driftsättning 1 (40) Ladok Nouveau Ändringshistorik Av Kommentar Granskare/Godk ännare 2010-03-15 sbm Utkast 2010-04-27 sbm Uppdaterat inför majleveransen 2010-06-10 2010-09-02 sbm sbm Visual C++ Runtime kräver Windows

Läs mer

Webbtjänster med API er

Webbtjänster med API er Webbtjänster med API er Repetera kunskaperna Mål med lektionen! Vad lektionen omfattar Repetition av kursen. Webbtjänster? En webbtjänst är en tjänst som erbjuds av en elektronisk anordning till en annan

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Ditt första C#-program med Visual Studio

Inledande programmering med C# (1DV402) Ditt första C#-program med Visual Studio Ditt första C#-program med Visual Studio Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda detta verk så

Läs mer

Detta dokument skall ge en kortfattad introduktion till Jasmine installationen vid DSV.

Detta dokument skall ge en kortfattad introduktion till Jasmine installationen vid DSV. Detta dokument skall ge en kortfattad introduktion till Jasmine installationen vid DSV. Kortfattat skall ni lära er följande. - Ni skall lära er att koppla upp er mot den lokala Jasmine databasen - Köra

Läs mer

Oövervakade, tysta och administrativa installationer av RIB Huvudprogram

Oövervakade, tysta och administrativa installationer av RIB Huvudprogram 2015-06-15 Oövervakade, tysta och administrativa installationer av RIB Huvudprogram 1. Bakgrund... 3 2. Avser följande... 3 3. Installera med exekverbar Setup-fil eller.msi-fil?... 4 4. Installera med

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Installation/Flytt av Rebus

Installation/Flytt av Rebus Installation/Flytt av Rebus 2015-05-11, Åbergs DataSystem AB En Microsoft SQL Server måste installeras på den nya servern. SQL Server bör installeras i mixed mode så att man kan förutom Windows auktorisation

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Systemgränssnitt

LEDNINGSÄGARMODUL. Systemgränssnitt Manualer Peter Thorin Öppen 2015 02 04 B1 1(8) LEDNINGSÄGARMODUL Systemgränssnitt 1(8) Manualer Peter Thorin Öppen 2015 02 04 B1 2(8) 1. Distributionslista Dokumentet ska distribueras som leverans till

Läs mer

2014-2015 Alla rättigheter till materialet reserverade Easec

2014-2015 Alla rättigheter till materialet reserverade Easec 1 2 Innehåll Introduktion... 4 Cloud Services... 5 Översikt Cloud Services... 6 Arkitektur för Cloud Services... 7 Arkitektur för Cloud Services (forts.)... 8 Cloud Service Roles... 10 Cloud Service Roles

Läs mer

Godkännande av kundapplikationer

Godkännande av kundapplikationer samhällsskydd och beredskap 1 (9) Godkännande av kundapplikationer MSB-50.2 samhällsskydd och beredskap 2 (9) Innehållsförteckning 1 Alla applikationer måste godkännas... 3 1.1 Hur går ansökan om godkännande

Läs mer

Introduktion Schenker-BTL AB, Stab IT Beskrivning över informationsintegreringmed Schenker, metodbeskrivning version 1.

Introduktion Schenker-BTL AB, Stab IT Beskrivning över informationsintegreringmed Schenker, metodbeskrivning version 1. Schenker har interna system som handhar information som är av intresse för våra kunder/partners. Idag finns ett flertal av dem tillgängliga via Internet, sk Online-tjänster. Dessa erbjuder inte bara hämtning

Läs mer

Small Business Server 2011 SSL certifikat administration

Small Business Server 2011 SSL certifikat administration Small Business Server 2011 SSL certifikat administration Följande guide beskriver hur man installerar ett certifikat på en SBS 2011 server. För support och hjälp till användandet av denna guide kan du

Läs mer

Exempel på verklig kravspecifikation

Exempel på verklig kravspecifikation Exempel på verklig kravspecifikation Detta är ett exempel på en proffessionell kravspecifikation hämtad ur verkliga livet. Den visas inte i sin fullständighet, det mesta är bortklippt, men strukturen och

Läs mer

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort 21 mars 2005 Pyramid E-handel med betalkort via DebiTech fr om 3.39A Betalningssätt I kontaktregistret har val av betalningssätt tillkommit betalkort eller

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

DI Studio 4.3 - nyheter

DI Studio 4.3 - nyheter DI Studio 4.3 - nyheter Sofie Eidensten och Patric Hamilton Copyright 2010 SAS Institute Inc. All rights reserved. 2 Varför DI Studio Snabbare utveckling Enklare underhåll Gör det överskådligt 3 Nyheter

Läs mer

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster NetBeans 7 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall INLEDNING... 2 INSTALLATION... 3 AVANCERAD INSTALLATION... 10 YTTERLIGARE INFORMATION... 11 Proxy... 11 Sida 1 av 12 Inledning Denna beskrivning

Läs mer

Instruktion. Datum. 2013-06-19 1 (12) Coverage Dokument id Rev Status? - 1.0 Godkänd. Tillhör objekt -

Instruktion. Datum. 2013-06-19 1 (12) Coverage Dokument id Rev Status? - 1.0 Godkänd. Tillhör objekt - 20130619 1 (12)? 1.0 Godkänd Secure Manager Guide Hantera användarprofiler i tjänsten Telia Secure Manager Dokumentet beskriver hur du som administratör beställer och hanterar användarprofiler i administrationsportalen

Läs mer

Installationshandbok.

Installationshandbok. Installationshandbok Nintex USA LLC 2012, Alla rättigheter förbehållna. Med förbehåll för eventuella fel och förbiseenden. support@nintex.com www.nintex.com Innehåll 1. Installera Nintex Workflow 2010...

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2011.XX 3 Installation av IIS för Windows Server 2003 5 Installation av IIS för Windows Server 2008 8 Nyinstallation

Läs mer

Examensarbeten hösten 2015

Examensarbeten hösten 2015 Examensarbeten hösten 2015 2/6 Förslag till examensarbeten på SPV Hos oss kan du ansöka om att skriva uppsats inom flera olika ämnesområden. För oss är uppsatsen ett bra sätt att få delar av vår verksamhet

Läs mer

Introduktion till integrering av Schenkers e-tjänster. Version 2.0

Introduktion till integrering av Schenkers e-tjänster. Version 2.0 Introduktion till integrering av Schenkers e- Version 2.0 Datum: 2008-06-18 Sida 2 av 8 Revisionshistorik Lägg senaste ändringen först! Datum Version Revision 2008-06-18 2.0 Stora delar av introduktionen

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun Införande av Erfarenheter i Sundsvalls kommun Innehåll 1. OM DOKUMENTET... 3 2. OM SKOLFEDERATION... 3 3. INFÖRANDE AV SKOLFEDERATION... 3 3.1 FASTSLÅ VERKSAMHETENS MÅLBILD FÖR SKOLFEDERATION... 3 3.1.1

Läs mer

Avisering av förändringar i tjänstekontrakt för Mina Meddelanden

Avisering av förändringar i tjänstekontrakt för Mina Meddelanden Tjänstekontrakt Mina version 3 Status Sida 1 av 10 Versionsdatum: 2017-12-18 Dokumentversion (n,nn): 2.0 Avisering av förändringar i Tjänstekontrakt Mina version 3 Sida 2 av 10 Innehåll... 3 1 Dokumentinformation...

Läs mer

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet Gunnel Frogedal 2014-07-17 6 32753 1 of 5 Quick Start CABAS Generella systemkrav CABAS / CAB Plan Applikationen stöds av följande operativsystem: Windows Vista SP2 Windows 7 SP1 Windows 8 (inte RT) Windows

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 10.april 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Installationsanvisning 3L Pro Version 1.2 [Externt Dokument] VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77

Läs mer

Kravspecifikation. Crowdfunding Halland

Kravspecifikation. Crowdfunding Halland Kravspecifikation Crowdfunding Halland Innehållsförteckning Kravspecifikation... 1 Inledning... 3 Kravsammanställning... 4 Grundläggande funktioner... 4 Intressenter och aktörer... 6 Användningsfall...

Läs mer

Användardokumentation för CuMaP-PC. Fleranvändarsystem och behörigheter

Användardokumentation för CuMaP-PC. Fleranvändarsystem och behörigheter Användardokumentation för CuMaP-PC Cup- och Matchplaneringssystem för PC Fleranvändarsystem och behörigheter Efkon AB 2005-2011 Innehållsförteckning: 1. INLEDNING... 2 2. BEHÖRIGHETSNIVÅER... 2 3. FÖRBEREDELSE

Läs mer

TDDC30 Programmering i Java, datastrukturer och algoritmer

TDDC30 Programmering i Java, datastrukturer och algoritmer LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för datavetenskap Jonas Wallgren Tentamen i TDDC30 Programmering i Java, datastrukturer och algoritmer För I3, Ii3 Datum: 2009-04-17 Klockan: 14-18 Jour: Jonas Wallgren,

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK

INSTALLATIONSHANDBOK , Talsyntes INSTALLATIONSHANDBOK Innehåll Systemkrav 2 Installation med programskivan 3 Installation efter nedladdning från internet 4 Installation tillval/tillägg 7 Installation av MSI-filer (skolor och

Läs mer

Tekniskt ramverk för Svensk e-legitimation

Tekniskt ramverk för Svensk e-legitimation Tekniskt ramverk för Svensk e-legitimation ELN-0600-v1.3 Version: 1.3 2015-04-29 1 (10) 1 INTRODUKTION 3 1.1 IDENTITETSFEDERATIONER FÖR SVENSK E-LEGITIMATION 3 1.2 TILLITSRAMVERK OCH SÄKERHETSNIVÅER 4

Läs mer

JobOffice SQL databas på server

JobOffice SQL databas på server JobOffice SQL databas på server Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar JobOffice kassas SQL databas på en server. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data- och nätverkstekniker.

Läs mer

Obs! Inget ur Javas standardbibliotek får användas i ett svar (om det inte står att man får det).

Obs! Inget ur Javas standardbibliotek får användas i ett svar (om det inte står att man får det). LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Tentamen i Objektorienterad programmering och design Totala antalet uppgifter: 5 Lärare: Håkan Jonsson, Tomas Johansson, 491000 Resultatet anslås senast 08-05-16 i A-huset. Tillåtna

Läs mer

725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API. Johan Falkenjack

725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API. Johan Falkenjack 725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API Johan Falkenjack December 13, 2013 1 Inledning Hittills i kursen har vi tittat på grundläggande programmering och grundläggande objektorientering. I den

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 22.maj 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg

Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg Vad är Meridix Studio? Meridix Studio är ett verktyg som låter er analysera och följa upp er kommunikation via ett enkelt men kraftfullt

Läs mer

DAT043 - föreläsning 8

DAT043 - föreläsning 8 DAT043 - föreläsning 8 Paket, generics, Java collections framework 2017-02-07 Paket och tillgänglighet Ovanför klasser finns en hierarkisk namespace med paket. Filer som inte deklareras i något paket finns

Läs mer

INSTALLATIONS ANVISNING

INSTALLATIONS ANVISNING INSTALLATIONS ANVISNING AMA BESKRIVNINGSVERKTYG V E R S I O N 1. 0 V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N INNEHÅLL Tack för att du valt att använda AMA beskrivningsverktyg. Vi hoppas att AMA beskrivningsverktyg

Läs mer

Nyhet: Stöd för inloggning i SharePoint via ADFS och MultiFA/OTP.

Nyhet: Stöd för inloggning i SharePoint via ADFS och MultiFA/OTP. Version: 5.4.1.0 (releasedatum: 2018-10-02) 2018-10-02 Nyhet: Valda delar av Connectorns innehållsträd kan nu fyllas via en lista i SharePoint. Exempelvis för att lista webbplatskollektioner i trädet.

Läs mer

Manual för externa leverantörer Projektportalen investering

Manual för externa leverantörer Projektportalen investering Manual för externa leverantörer Projektportalen investering Manual för externa leverantörer sida 2 av 14 Innehållsförteckning Introduktion... 3 Välkommen till Projektportalen Investering.... 3 Översikt

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Produktionssättning. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (9)

STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Produktionssättning. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (9) Produktionssättning Stockholms stad SOA-plattform 1 (9) Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Generell information 3 2.1 Förklaringar av objekttyper... 3 2.1.1 TeamPlace... 3 2.1.2 SOA-tjänst... 3 2.1.3 Virtualisering...

Läs mer

Internetbokning administration. Internetbokning administration Denna dokumentation avseende TurboNet s internetbokning behandlar följande.

Internetbokning administration. Internetbokning administration Denna dokumentation avseende TurboNet s internetbokning behandlar följande. Internetbokning administration Denna dokumentation avseende TurboNet s internetbokning behandlar följande. Administration av tabeller. Med vilka parametrar kan jag ställa in internetbokningen så den passar

Läs mer

Examensarbeten hösten 2014

Examensarbeten hösten 2014 Examensarbeten hösten 2014 2/8 Förslag till examensarbeten på SPV Hos oss kan du ansöka om att skriva uppsats inom flera olika ämnesområden. För oss är uppsatsen ett bra sätt att få delar av vår verksamhet

Läs mer

Kursplanering Objektorienterad programmering

Kursplanering Objektorienterad programmering Kursplanering Objektorienterad programmering Fakta Ämne Programmering Poäng 40 Yh-poäng Kurskod YSYS-OOP Klass Systemutvecklare.NET 2 Syfte och koppling till yrkesrollen Syftet är att få en stabil grund

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer