Först av allt: Anvisningar är inte bindande, föreskrifter är det. Så här säger miljöministeriet:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Först av allt: Anvisningar är inte bindande, föreskrifter är det. Så här säger miljöministeriet:"

Transkript

1 Murade rökkanaler lagstiftning Först av allt: Anvisningar är inte bindande, föreskrifter är det. Så här säger miljöministeriet: Föreskrifterna i byggbestämmelsesamlingen är förpliktande. Anvisningarna är däremot inte förpliktande, utan även andra lösningar än de som föreslås i dem kan användas, om de uppfyller de krav som ställs på byggande. Ifråga om reparationer tillämpning: inskränks också bestämmelsernas I fråga om ändringar och reparationer i byggnader skall föreskrifterna, om inte något annat uttryckligen bestäms i dem, tillämpas endast i den mån som åtgärdens art och omfattning samt en eventuell ändring i användningen av byggnaden eller en del av den kräver det. I vårt fall (murad liten rökkanal) gäller främst E3 som finns i flera varianter: E3 (1988) Små rökkanaler, anvisningar E3 (2007) Små skorsternas konstruktion och brandsäkerhet Om vi först ser på E3(2007) ifråga om vertikal riktning, dvs. hur rakt pipan måste muras så heter det: 2.4 Vertikal riktning Skorstens avvikelse från vertikal riktning får inte äventyra brandsäkerheten eller skorstenens funktion. Märk väl att det utmärkt väl går att avvika från vertikal riktning (rakt upp) om man bara ser till att brandsäkerhet och funktion är OK. I samma punkt ges en anvisning:

2 Anvisning Skorstenar byggs så vertikala som möjligt. Skorstenens genomföringar i andra konstruktioner konstrueras och realiseras så att värmerörelserna i skorstenen och dess olika delar kan ske fritt. När särskilda skäl så kräver kan skorstenen avvika från vertikal riktning. Om avvikelsen överstiger 30 grader utreds de byggtekniska lösningarna för skorstenen, dess funktion och sotning. Motsvarande ställe i E3 (1988) Små rökkanaler, anvisningar säjer: Med undantag av den del som bildas av förbindelsekanalen görs rökkanalen så vertikal som möjligt. När särskilda skäl så kräver får avvikelsen från vertikalriktningen vara högst 30 grader, om det garanteras att risk inte föreligger för att kanalen spricker eller till kanalen gränsande byggnadsdelar går sönder till följd av värmeutvidgning eller excentrisk belastning eller av annan orsak. Krökningarna i kanalen avrundas för att rökvirvlar skall kunna undvikas och rensningen underlättas. Det här betyder alltså att man riktigt bra kan mura snett! Bara om avvikelsen är mera än 30 grader så måste lösningen utredas tekniskt. Det tycks finnas en massa felaktiga föreställningar om den här frågan. Ifråga om höjden så säjer anvisningen (som inte är bindande) att rökkanalen skall sluta minst 80 cm över taket. Samtidigt säjer anvisningen att det är ändamålsenligt att placera rökkanalen så nära takåsen som möjligt (så den inte behöver göras så hög). Och det kan man ju hålla med om. Man kan använda en mängd olika murbruk men i de delar där

3 rökgastemperaturen kan överstiga +350 grader bör man använda ett elastiskt bruk såsom lerbruk. Och så till frågan om skilda rökkanaler för varje eldstad. Det är absolut inte något krav! Anvisningarna säjer bara att: Eldstaden rökkanal. ansluts i allmänhet till en egen, separat Men också att: Två eldstäder som befinner sig i samma bostadslägenhet eller ekonomibyggnad och som förbränner samma bränsle kan anslutas till samma rökkanal. Rökkanalen dimensioneras då för samtidig användning av båda eldstäderna och båda eldstäderna utrustas med ett separat spjäll. Det är alltså klart och tydligt utsagt i E3 (2007) att man kan ansluta flera eldstäder till samma rökkanal. Skyddsavstånd till byggnadsdelar är viktiga att beakta vid planeringen i ett tidigt skede och så här säjer anvisningarna: Byggnadsdelar tillverkade i andra material än av klass A1 placeras på minst 100 mm avstånd från skorstenens ytteryta. På mellanbjälklagets eller vindsbjälklagets genomgångsställen samt på anslutningsstället i väggen läggs ett värmeisolerande lager som är minst 100 mm tjockt i ett lämpligt byggmaterial i klass A1. För en murad skorsten i tegel kan skyddsavståndet från de andra byggnadsdelarna betraktas som tillräckligt då skorstensväggen har en tjocklek på minst 230 mm. Så träkonstruktioner måste finnas på minst 10 cm avstånd. Vid genomgången i mellantaket läggs minst 10 cm bergull eller liknande. Eller så murar man skorstenen med 23 cm tjocka väggar vid genomgången (full tegellängd).

4 Framför sotluckorna lämnas enligt anvisningarna minst 60 cm fritt utrymme. Ett utrymme på minst 0,6 m lämnas framför rensluckorna. Rensluckan placeras cirka 0,1 m högre än botten av kanalen. Rensluckorna har vanligtvis en storlek på 0,13 X 0,13 m 2, dock med hänsyn till hur sotningen av skorstenen görs. Enligt min personliga mening så är det bäst att använda fyrkantiga sotluckor som är lika breda som rökkanalen. Det är lättare att ta ut sotet då. Och så kan man gärna planera sotluckarna så att man lätt kommer åt dem och helst i utrymmen som inte är så känsliga för sot. E3 (1988) Små rökkanaler, anvisningar anger ungefär samma saker men mycket mer detaljerat. Nu är ju inte dessa bindande men det kan vara bra att följa dem för annars så måste man slåss med myndigheterna och bevisa att de egna funderingarna faktiskt uppfyller de bindande föreskrifterna (som är väldigt allmänna). Men det är helt möjligt att ha egna konstruktioner som uppfyller föreskrifternas krav. Så långt den första läsningen av anvisningarna. I morgon diskuterar vi rent praktiskt hur vi skall mura.

5 Murandet börjar (4.8) kl. 9 på måndag Nu är det klart att murandet av den nya gammaldags piipån i gamla folkskolan börjar på måndag. Tegel och murbruk finns på plats. Grunden är klar och hål till kakelugnen är klart. Öppning i mellantaket finns och väg upp till genomgången i vinden finns. Muraren meddelade att han kommer på måndag mellan 8 och 9 så nu börjar det hända nånting. Litet rådd blir det väl så där i början men det hör till. Som sagt så blir det här tillika en mycket praktisk kurs i hur man murar gammaldags tegelpipa. Vi går igenom bestämmelser och planering också. Man lär sej INTE att mura själv utan att planera och göra hjälparbetet (bygga ställningar och fixa murbruk). En riktig murare sätter tegelstenarna på plats. Inga lovade fixa kaffe och tilltugg så det är bra att anmäla sej till styrelsen även om kursen är gratis (tack, Kulturfonden). Men behöver inte vara med precis hela tiden. Muraren murar på arbetstid. Talko på torsdag 31.7 kl.17 För att ställa i ordning till murandet och annars städa upp speciellt slöjdsalen så börjar vi föra ut en mängd saker till uthuset. I all synnerhet gamla möbler som blivit liggande från möbelkursen och inte tagits bort trots fler uppmaningar. Nu åker de ut i uthuset och sedan så bränner vi upp dem om de inte avhämtas.

6 En mängd annat skall också ut ur slöjdsalen och speciellt virkesförrådet. Vi beslöt att pipan skall muras inne i virkesförrådet för annars hade den kommit ganska långt ut i slöjdsalen. Det betyder att allt skall ut ur förrådet. Tillfället är utmärkt också att städa upp slöjdsalen och föra bort allt onödigt. Men virke till ställningar skall blir kvar. Verktygsskåpen skall flyttas bort från sin plats eftersom där kommer en kakelugn så småningom. Ena skåpet är redan tömt. Uppe på vinden skall gångar till pipan byggas och lösa plankor som vippar hit och dit fästas ordentligt. Lite uppstädning skadar inte heller där. Utomhus finns en hel del att göra. Vi måste förbereda utplacering av murbruksblandare och senare skall stegar och ställningar byggas för murandet av tut. Gräset är slaget men kunde gärna krattas ihop. En mängd kvistar borde köras bort. Alla intresserade är hjärtligt välkomna. Inga lovade fixa kaffe och något att tugga på. Nu kom tegel och murbruk Idag kom tegel och murbruk så nästa vecka skall det muras. Vi murar traditionellt med hela tegel i de varma utrymmena så att värme kan magasineras maximalt i teglet men med håltegel uppe i vinden som hjälper till att hålla pipan varm.

7 På torsdag blir det talko för att städa upp i slöjdsalen och bära bort allting från virkesförrådet där den nya pipan skall stå. Ifall det inte börjar regna så finns det också en hel del städande utomhus. Byggnadsvårdskurs praktiken: Mura i I går kom vi överens med murarna att tegelstenarna kommer i slutet på veckan eller nästa vecka. Sedan skall arbetet börja ungefär den 4 augusti. Tanken är att den som är intresserad får komma med och lära sej hur det går till att mura en pipa (skorsten) riktigt i praktiken. Med alla problem som det uppstår i ett gammalt hus. I går hade vi redan första problemt: Att få pipan att rymmas. Nu måste vi antagligen kapa

8 kroppåsen och det betyder att vi måste bulta fast stora stockar på bägge sidorna. Byggbyråkraterna har nämligen kommit med en massa bestämmelser en del bra, andra löjliga. Förr var pipan murad snett men det går inte mer. Genom att vara med får man lära sej en hel del och kan fråga och prata med yrkesmän. Också blanda murbruk och bygga ställningar. Det finns en hel del små problem som måste lösas. Själva murandet sköts av en yrkesmurare. Och så får man lära sej att bära tegelstenar :-). Kursen är avgiftsfri (tacka Kulturfonden) och tar omkring en vecka men man behöver inte vara med varje dag. Det här blir inledningen till vår kommande kurs om hur man murar äkta gammaldags kakelugnar klädda med plåt som vi har långa traditioner av. Smeden Alvar Amberg gjorde plåthöljen och maskinerna finns ännu kvar i gamla smedjan i brukbart skick. De i hela Finland vanliga plåtskalsugnarna är egentligen en uppfinning av VVS-ingenjören E.A. Wiman från De slog aldrig igenom i Sverige men desto mer i Finland. Se min artikel Kakelugn utan kakel. En ugn är milt sagt beroende av pipan så vi kommer att diskutera kakelugnar också under den här kursen. Man behöver redan nu veta var och hur ugnen ansluts till pipan och hur sotningsluckorna samt spjällen placeras. Så det kan vara en bra idé för den vedeldningsintresserade att hänga med redan i den här kursen. Man kan börja redan nu genom att gå till Valter Isanders nätsidor 4. Skorstenen där han murar en skorsten som är likadan som vår blivande. Läs också Skorstenen husets hjärta.

9 Den får då alltså två rökgångar så vi kan koppla två ugnar till den. I Sverige kallas murade och rappade vedugnar för rörspis av nån anledning. Man kan anmäla sej till styrelsen eller helt enkelt komma till Gamla folkskolan vid Hindersbyvägen 565 (Tomtoms navigator kan inte adresser på svenska så använd Google Maps eller navigator med Nokias kartor). Enklast är att från Rikssexan svänga av mot Hindersby och följa asfaltvägen tills man kommer till skolan. Sväng inte av in på någon grusväg. Anmälan vill vi gärna ha i alla fall ifall vi skulle börja koka kaffe :-). Närmare uppgifter om exakta klockslag meddelas senare. Vi försöker också få in korta notiser i Östra Nyland så följ med Passa på! Hyresgäst Vi har fått en hyresgäst vid gamla folkskolan:

10 Var försiktiga då ni går i dörren till bostaden! Sneisand För yngre generationer som inte sett ein sneiså kan det var nyttigt att ta en tur till gamla folkskolan och se våra sneisår. Bilden är inte den bästa men i bakgrunden mot åkern till höger syns den andra sneisån. Det blev inte något torrhö på grund av

11 det myckna regnandet. Gräset slogs för ett par veckor sedan men så kom regn mest varenda dag. I går var det första dagen med solsken. Ein sneiså skall vara stadig men inte för tjock och helt slät. Spetsen skall hyvlas och får inte vara för tvär för då fastnar höet. Vi cirklade först spetsen från fyra sidor och hyvlade sedan den riktigt slät. Ungefär en halv meter ovanför marken skall det finnas en tvärslå som hindrar höet från att ligga direkt på marken. Vi använde ein pulick som var fäst med en spik så den kunde vridas (tog mindre rum i sneislassi). Ein pulick är alltid av trä men ibland användes en stor spik som på de sneisår som föreningen fått av Göran Wallén. Den syns litet dåligt på bilden men finns vid ett litet större blad i nedre ändan.

12

13

14 Ungefär på mittet måste det finnas en annan tvärslå som hindrar att höet packas ihop för mycket. På bilden ovan finns ein klinkå som kan vridas ut då man fyllt på hör till höften. Klinkån syns litet ovanför den vita listen på huset.

15 Klinkån är helt enkelt en bit flatjärn som kapats snett och försetts med ett hål i mitten. Vi hade en del klinksneisår men senare orkade vi inte tillverka sådana eftersom det var mycket arbete att fälla in klinkan ordentligt annars fastnade höet på den fastän den inte var utfälld. Så farsan borrade hål i sneisåna och så satte vi i sex tums spikar. Vi hade många hundra sneisår i ett speciellt lager. I höjtiinn (hötiden) så skulle man slå höet och låta det ligga nån dag. Det blev lättare men fick inte ligga för länge för då blev kvaliteten sämre. Därefter gick man man ur huse (allt kvinnfolk inberäknat) och sneisade höet. Min mamma var fenomenal på att sneisa. Hon hade så bra teknik att vid den obligatoriska tävlingen om vem som kom först till slutet på tegen så vann hon till och med en stor stark karl. Han fick gå och lägga sej efter pärsen. Senare kom det mekaniska metoder och man torkade höet på marken. Vi hann aldrig bala det utan körde ihop det med räfsa och körde in det med en hösvans. Det var en stor gaffel med långa tinnar bak på traktorn och två tinnar ovanför som öppnades då man lade ned svansen på marken och fälldes ned för att hålla höet då man lyfte upp den. Men sneisån var säkrare då det var regniga somrar. Känner någon M H D

16 ? På lokaln vind hittades en fin kista med texten M H D 25/ Utanpå kistan finns bokstäverna E C Möjligen anger årtalet inne i kistan datum för en vigsel (brudkista) men det är inte säkert. Vi har en kista med A A B 1822 och det är helt klart Anders Andersson Bosas men han gifte sej först Problemet är att det inte finns något gårdsnamn i Hindersby som börjar på D. Möjligen är det någon Drockila från Pyttis som gift sej till Hindersby?

17 Snygg kista som undgått det vanliga ödet att bli övermålad. Meddela gärna om ni vet nånting om kistan. Och kom ihåg att aldrig kasta bort gamla papper! Vi tar gärna emot dem och arkiverar på gamla folkskolan. Nu skall det muras Vi godkände offerten om att mura upp den gamla pipan i slöjdsalen. Arbetet börjar troligen i mitten på juli och möjligen kommer vi att ordna en praktisk kurs i murning tillika (vilket betyder att ni är välkomna att bära tegel och murbruk :-). Före det skall slöjdsalen städas och allt bäras ut. Golvet skall öppnas vid den gamla kakelugnens grund och likaså skall öppningen i mellantaket och yttertaket tas upp på nytt. Vi

18 kommer att blåsull i byggandet kroppåsen torrt. kasta ut glasullen från vinden och sätta träbaserad stället (efter murandet). Samtidigt förbereds av golv i vinden. Den är fyra meter hög vid så där finns en mängd lagerutrymme kallt men Det börjar hända något igen Det blev en dålig start i år mest på grund av att ordförandens kök brann. Nu är det mesta rivet och byggs upp på nytt igen och det blev till och med litet tid att slå gräset kring skolan. Vi har också fått offert på murandet av ny pipa i slöjdsalen och styrelsen skall på söndag fundera på om vi har råd. Men jag tror vi besluter att vi skrapar ihop pengarna på något

19 sätt. Det är det största (dyraste) projektet hittills efter bytet av värmesystem. Vi började förstås fundera på hur det såg ut förr. Brandmuren och grunden finns kvar men vi har inget foto av själva kakelugnen. Om nån har ett sådant så vore vi evigt tacksamma för att få kopiera det. Men det finns foton av pipan ovanför taket. Och så hade Walléns Gerda bilder från lilla salens kakelugn. Jag frågade Verner idag och han bekräftade att bilderna var från gamla folkskolan. Vi funderade en hel del var de stora dörrarna hade varit men han sade att de fanns mellan lilla och stora salen. Den ena är nu igensatt. Det finns en nyare mellanvägg som skiljer åt lilla salen från virkesförrådet.

20 Troligen fanns inte den nuvarande trappan till vinden på den tiden. Man kan ännu se taklisten och en bit tapet i vindstrappan vilket tyder på att den var del av lilla salen förr. Verner berättade att lilla salen var slöjdsal med svarv. På ett klassfoto från 1925 ser man litet av den ena kakelugnen i stora salen men det lär ha funnits två.

21 Sedan då murandet börjar så behövs en mängd frivilliga för att bära tegelstenar och murbruk troligen i juli-augusti.

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket.

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket. Höskörd I dagens städning vid gamla folkskolan tog vi bland annat bort höet som minsann stått där tillräckligt länge. Men lustigt nog var det inte vått annat än på ytan så det brann utmärkt. Takstegen

Läs mer

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket.

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket. Höskörd I dagens städning vid gamla folkskolan tog vi bland annat bort höet som minsann stått där tillräckligt länge. Men lustigt nog var det inte vått annat än på ytan så det brann utmärkt. Takstegen

Läs mer

Nu börjar skedet med ställningar. Tillsvidare går det med bänkar och bord men snart skall det byggas en ordentlig ställning.

Nu börjar skedet med ställningar. Tillsvidare går det med bänkar och bord men snart skall det byggas en ordentlig ställning. Muren stiger Nu börjar skedet med ställningar. Tillsvidare går det med bänkar och bord men snart skall det byggas en ordentlig ställning. Spjäll skall muras in och för det måste tegelstenarna runtomkring

Läs mer

Fixa en kamin (Husqvarna)

Fixa en kamin (Husqvarna) Fixa en kamin (Husqvarna) Kaminer har aldrig varit så vanliga i Finland som i Sverige kanske därför att en stor del av Sverige ligger söder om Finlands sydkust. Men i vårt hus i Medåker, Arboga finns det

Läs mer

Ståtligaste huset i Hindersby

Ståtligaste huset i Hindersby Ståtligaste huset i Hindersby Ungdomsföreningen har rustat upp Lokaaln (Hemborg) riktigt fint och då träden bakom är fällda så ser man hur ståtlig den är från alla håll. Lägg märke till de stora fönstren

Läs mer

Stort intresse för beprövat byggande

Stort intresse för beprövat byggande Stort intresse för beprövat byggande Utan någon större reklam så fick vi lilla salen full då Rolf Ringbom från Byggnadsapoteket i Billnäs berättade om material av god kvalitet en bristvara i dag. Det verkar

Läs mer

God Jul! Strömavbrotten och nätet

God Jul! Strömavbrotten och nätet God Jul! Gamla folkskolan har fått sin traditionella julbelysning. Den kommer inte tidigt och där finns inga blinkande blå lampor över hela huset. Bara enkla ljus i fönstren (lysdioder) och två stjärnor.

Läs mer

Kalenderns alla sidor finns nedan men med sämre kvalitet än den tryckta versionen.

Kalenderns alla sidor finns nedan men med sämre kvalitet än den tryckta versionen. Gamla 2019 folkskolans kalender Nu har Hindersbykalendern för Gamla folkskolans vänner rf. blivit tryckt och kommer till försäljning i slutet på oktober. Priset är som förut 15 euro. Den kan beställas

Läs mer

Byggnadsvård intresserar

Byggnadsvård intresserar Byggnadsvård intresserar Det var fullt i slöjdsalen på gamla folkskolan då Silmu hade byggnadsvårdsdag. Närmare fyrtio personer deltog och mycket mera ryms där inte utan att det blir trångt. Det var inte

Läs mer

Det är en så kallad Strindbergslampa och de finns att köpa på Blocket. Då vi åker till Medåker i april så skall jag försöka få tag i en sådan.

Det är en så kallad Strindbergslampa och de finns att köpa på Blocket. Då vi åker till Medåker i april så skall jag försöka få tag i en sådan. Varde ljus! Arbetsrummet på gamla folkskolan har varit utan belysning sedan jag plockade bort lysröret för att måla taket. Nu finns där belysning igen men inte lysrör. Lysrören är dåliga, miljöfarliga

Läs mer

Vattnet klart - först skedet avslutat

Vattnet klart - först skedet avslutat Vattnet klart - först skedet avslutat Idag kopplade vi på vattnet till köket och bostadens WC och därmed är första skedet i ombyggnaden av gamla folkskolan klar: värmen och vattnet. Men det finns ännu

Läs mer

Vattnet inne i huset. Lopptorget

Vattnet inne i huset. Lopptorget Vattnet inne i huset Nä, det är inte översvämning men nu har vi det nya kommunala vattnet inne i huset. Det är inte tillkopplat än men så snart rören är tilldragna och kontrollerade så kan det kopplas

Läs mer

Hindersby teater - snart ny premiär

Hindersby teater - snart ny premiär Hindersby teater - snart ny premiär Ett helt år skrev Isa på den nya pjäsen och hela hösten har byn repeterat. Men snart blir det premiär (16 januari 2015). Då skall inte bara närhistorien utan allt från

Läs mer

dessa. Viktigt är att inte bygga fickor som håller fukt. Trä utomhus håller länge om det kan torka upp emellanåt. Så luftspalter överallt!

dessa. Viktigt är att inte bygga fickor som håller fukt. Trä utomhus håller länge om det kan torka upp emellanåt. Så luftspalter överallt! Staketbygge Vi har länge haft på listan att bygga ett staket men det har blivit uppskjutet flera gånger. Nu kom vi i alla fall igång och Göran testade om det går med hans jordborr. Visst gick det utom

Läs mer

Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin

Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin En kamin som eldas med ved eller annat biobränsle är ett klimatsmart komplement till din befintliga värmekälla. Den kan också vara ett mysigt inslag i innemiljön.

Läs mer

Små skorstenars konstruktion och brandsäkerhet

Små skorstenars konstruktion och brandsäkerhet E3 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING MILJÖMINISTERIET, Bostads- och byggnadsavdelningen Små skorstenars konstruktion och brandsäkerhet FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR 2007 Innehåll DEFINITIONER 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Läs mer

Skorstensslang information och installationsanvisningar

Skorstensslang information och installationsanvisningar Skorstensslang information och installationsanvisningar Innehåll När använder man insatsslang?... 2 Typer av slang... 2 Stålkvalitet... 3 Isolering av insatsslang... 3 Hur sker installationen av insatsslang?...

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Fönsterlagande på gamla skolan

Fönsterlagande på gamla skolan Fönsterlagande på gamla skolan Sent omsider har fönsterlagandet kommit igång. Det var en sen vår, en krånglig sommar och en mycket sen skörd som satte käppar i hjulet för våra planer. Men nu är det första

Läs mer

SAFEBLOCK E Monteringsvägledning för Ø150 / Ø180 / Ø200 T450-N1-D-3-G(0)

SAFEBLOCK E Monteringsvägledning för Ø150 / Ø180 / Ø200 T450-N1-D-3-G(0) SAFEBLOCK E Monteringsvägledning för Ø150 / Ø180 / Ø200 T450-N1-D-3-G(0) Tack för att Ni valde Safeblock E Denna monteringsinstruktion är sk "tillhörande handling" för besiktningsmannen och skall finnas

Läs mer

Vedeldningspolicy. Policy. Dokumentansvarig: Miljöchef Beredande politiskt organ: Miljö och byggnadsnämnden

Vedeldningspolicy. Policy. Dokumentansvarig: Miljöchef Beredande politiskt organ: Miljö och byggnadsnämnden Vedeldningspolicy Policy Diarienummer: KS2016/0270 Dokumentansvarig: Miljöchef Beredande politiskt organ: Miljö och byggnadsnämnden Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2016-06-16 Giltighetstid:

Läs mer

SCHEMA KBM 468 Eldstäder och rökkanaler, 15 hp

SCHEMA KBM 468 Eldstäder och rökkanaler, 15 hp INSTITUTIONEN FÖR KULTURVÅRD SCHEMA KBM 468 Eldstäder och rökkanaler, 15 hp Fireplaces and Chimneys, 15 hec Grundnivå/ First Cycle Reviderat: 2016-11-07 Tider Nedanstående tider avser undervisning och

Läs mer

Tjörkveein premiär må 8 april 2019

Tjörkveein premiär må 8 april 2019 Tjörkveein premiär må 8 april 2019 Hindersby biografteater har premiär för Tjörkveein som visas på gamla folkskolan videofilmen måndagen den 8 april 2019 kl.19:00 på gamla folkskolan i Hindersby Videon

Läs mer

Beprövat byggande: Fönsterlänkar

Beprövat byggande: Fönsterlänkar Fönsterkursen Fönsterkursen som Gamla folkskolans vänner ordnade den 13 april blev riktigt lyckad. I den deltog 18 personer vilket var vad som rymdes med. Redan nu fick en del titta övar axeln på andra

Läs mer

Beprövat byggande: Vårda de fina gamla fönstren!

Beprövat byggande: Vårda de fina gamla fönstren! Beprövat byggande: Vårda de fina gamla fönstren! Vi fortsätter med kurser i vår serie Beprövat byggande och Ewa-Maria Wiik från Stengårdens fönsterhantverk i Andersby kommer måndagen den 13 april 2015

Läs mer

Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan:

Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan: Gott Nytt År! Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan: 3 april 2011 bildades föreningen Gamla folkskolans vänner i all hast 4 april lämnade föreningen in ett anbud att köpa Hindersby-Bäckby

Läs mer

AVL.UJ10.3.U2. Installations- och användaranvisning. Svendsen 1. NSP Brasvärme -funktion och design

AVL.UJ10.3.U2. Installations- och användaranvisning. Svendsen 1. NSP Brasvärme -funktion och design Installations- och användaranvisning Svendsen 1 NSP Brasvärme -funktion och design Bra att veta före installation Egen härd guld värd! Tack för att Du valde en Svendsen kamin. Den kommer att värma Er och

Läs mer

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Från panel till list En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Dimensionering och släthyvling av virke En nysågad bräda är plan men har måttavvikelser. Efter torkning till byggtorrt dvs. 15-20% fukthalt

Läs mer

Tak Ventilerat, dvs med vind

Tak Ventilerat, dvs med vind Ventilerat, dvs med vind Missfärgning, mögel, på yttertakspanelen 1 (av 2!) Igensatt vindsventilation, ofta i kombination med otillräcklig bostadsventilation Skadan syns relativt jämnt spridd över utrymmet.

Läs mer

Norr Hårsbäcks missionshus

Norr Hårsbäcks missionshus Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:57 Norr Hårsbäcks missionshus Renovering av murstock och kakelugn Antikvarisk kontroll Norr Hårsbäck 1:10 Västerlövsta socken Uppland Helén Sjökvist Innehållsförteckning

Läs mer

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet Ewa Christina Johansson Spindelns hemlighet Det finns fler spännande böcker om Ella: Tavlans hemlighet Kortets hemlighet Spegelns hemlighet Korpens hemlighet Nyckelns hemlighet Sländans hemlighet Spindelns

Läs mer

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén Långvinds herrgård Detalj av fasaden. Utsidan är i komplett snickarglädje: hyvlad fasadpanel lagd i olika riktningar, lövsågade fönsteröverstycken, en stor veranda i två våningar, med svarvade stolpar

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI

MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI 1. TEKNISKA DATA Kota Luosto Kota Luosto VS Kota Inari 1.1 Mått höjd (mm) 750 +/- 15 750 +/- 15 765 +/- 15

Läs mer

DETALJERAD MONTERINGSANVISNING

DETALJERAD MONTERINGSANVISNING DETALJERAD MONTERINGSANVISNING Utplacering av grundstenarna Placera ut de grundstenar som friggeboden skall vila på. Se till så att Du har stadigt under grundstenarna. Var noga med att alla grundstenar

Läs mer

NARVI BASTUUGNAR NC 16, NC 20, NC 24 och NC 20 VS. MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING

NARVI BASTUUGNAR NC 16, NC 20, NC 24 och NC 20 VS. MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING SE NARVI BASTUUGNAR NC 16, NC 20, NC 24 och NC 20 VS. MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING Narvi Oy Yrittäjäntie 14 FI-27230 LAPPLAND, FINLAND Tel 0207 416 740 www.narvi.fi narvi@narvi.fi SE MONTERINGS-,

Läs mer

Monteringsanvisning.

Monteringsanvisning. Hustyp SMEAN Monteringsanvisning. De första bladen i denna monteringsanvisning innehåller råd som ni kan ha mycket glädje av när ni ska montera er stuga. Har ni några frågor när ni läst igenom denna text

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Brand i fritidsstuga,vaggeryd, Vaggeryds kommun 2012-10-30, larmnummer 16.1860228.2 Räddningstjänsten Postadress: 551 89 Jönköping Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 56 71

Läs mer

Universal Max. Information & Installationsanvisning

Universal Max. Information & Installationsanvisning Universal Max Information & Installationsanvisning INFORMATION OM INSTALLATION OCH ANVÄNDANDE 1. Skorstenens diameter samt höjd skall överensstämma med kraven som eldstaden den anslutits till kräver. 2.

Läs mer

2. Fristad 2013 Köket

2. Fristad 2013 Köket 2. Fristad 2013 Köket Mitten av januari och framåt. Elen är planerad av Carl -Fredrik, Agneta Skarp o Gunnar + lite fler tyckare. Martin Backgården och Fredrik Williams(aliasWille) sköter elektriciteten.

Läs mer

HUR DU BYGGER VEDELDAD BASTU. Version 001

HUR DU BYGGER VEDELDAD BASTU. Version 001 100108 HUR DU BYGGER VEDELDAD BASTU Version 001 OBS! Denna lathunden är endast ett komplement till Monteringsanvisningen. Du måste därför också läsa och förstå den monteringsanvisning som medföljer din

Läs mer

NSP 54 Gjutjärnskamin

NSP 54 Gjutjärnskamin Installations- och användaranvisning NSP 54 Gjutjärnskamin NSP Brasvärme -funktion och design Bra att veta före installation Egen härd guld värd! Tack för att Du valde en produkt från oss. Den kommer att

Läs mer

Lilla salen blev datasal

Lilla salen blev datasal Lilla salen blev datasal Nu då väggarna är målade i lilla salen i gamla folkskolan så kan man installera datanätet där. I dag satte jag in en ny trådlös router av litet bättre sort (AC1750). Det är en

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Umgås och trivs framför brasan

Umgås och trivs framför brasan Umgås och trivs framför brasan Några tips och råd om hur du eldar säkert hemma Sedan urminnes tider har brasan varit en samlingspunkt i våra bostäder. Där lagades maten och det var runt spisen man samlades

Läs mer

5 enkla steg. - så här tänder du upp

5 enkla steg. - så här tänder du upp 5 enkla steg - så här tänder du upp Otillräckligt skorstensdrag leder vanligtvis till problem Problem att tända brasan Röknedslag i rummet Sotade glas i braskaminen Elden slocknar Sot och röklukt från

Läs mer

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Olika regler för olika byggår Om det uppstår tvist om en lägenhets yta ska lägenheten mätas efter särskilda regler. Det finns olika regler

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis Monterings- och bruksanvisning Sverigekassetten Avser installation i befintlig öppen spis Utgåva 01.2004 En investering i värme Vi gratulerar dig till en bra produkt och en god investering. En investering

Läs mer

5 enkla steg - så här tänder du upp

5 enkla steg - så här tänder du upp www.exodraft.se 5 enkla steg - så här tänder du upp Den enkla lösningen mot dårligt drag i skorstenen Genom att installera en exodraft rökgasfläkt skapar du optimalt drag i skorstenen oavsett väder och

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

12. Fristad Dec 2013 del ett

12. Fristad Dec 2013 del ett 12. Fristad Dec 2013 del ett Nu är det redan julmånad. På Fristad gamla Gästgiveri är det full aktivitet. Man vet ju inte om tomten kommer. Eller om de gamla Gästgivarna kommer på besök. Då vill vi att

Läs mer

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care Plant in Pod växtskydd Instruktioner garden care Läs denna instruktion grundligt före produkten används Inledning Produkten som du har i din hand är ett växtskydd, speciellt konstruerad för att förbättra

Läs mer

Kineserna läser Hindersbysidan

Kineserna läser Hindersbysidan Dagens ord: Ti vrikel Man kan använda uttrycket: Han vrikla footn för Han vrickade foten men det kan också användas i ett mera allmänt sammanhang. Till exempel: Taa å vrikel te stååltråånn tills han gaar

Läs mer

Illaren och det skånska köket genom historien

Illaren och det skånska köket genom historien Illaren och det skånska köket genom historien Utvecklingen av människans matlagning har varit en långvarig process. Sederna och sätten har spridit sig från plats till plats samtidigt som lösningarna har

Läs mer

Mötet mellan de två olika byggnaderna.

Mötet mellan de två olika byggnaderna. Hantverkarens dokumenation Årås Stall och vagnsförråd, Gullspång. 2013 Byggnaden är byggd av 6½tums timmer och är 31.5 m lång och 8,5 m bred och ca 9 m hög i nock och har tjänat som stall och vagnsförråd

Läs mer

utmärkt luft kvalité ... och en känsla av levande trä

utmärkt luft kvalité ... och en känsla av levande trä möjlighet att bygga Massivtimmerhus: utmärkt luft kvalité... och en känsla av levande trä - huset som lever. Och i vilket det är bra att leva. Traditionell byggnadsteknik: genom att utnyttja vackert och

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Umgås och trivs framför brasan. Några tips och råd om hur du eldar säkert hemma

Umgås och trivs framför brasan. Några tips och råd om hur du eldar säkert hemma Umgås och trivs framför brasan Några tips och råd om hur du eldar säkert hemma Umgås och trivs framför brasan Sedan urminnes tider har brasan varit en samlingspunkt i våra bostäder. Där lagades maten och

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Min dag med Ove Karlsson den jagande snickaren som älskar Skellefteå AIK

Min dag med Ove Karlsson den jagande snickaren som älskar Skellefteå AIK Min dag med Ove Karlsson den jagande snickaren som älskar Skellefteå AIK Ove är född 1946 och kommer ursprungligen från Lubboträsk utanför Burträsk. Nu bor han med familj i ett hus i Norsjö. Han är utbildad

Läs mer

SOTNINGSBRANSCHENS CENTRALFÖRBUND R.F.: S ARBETSANVISNINGAR FÖR SOTNINGTJÄNSTER

SOTNINGSBRANSCHENS CENTRALFÖRBUND R.F.: S ARBETSANVISNINGAR FÖR SOTNINGTJÄNSTER Bilaga till avtal mellan Österbottens räddningsverk och sotningsfirma gällande sotningstjänster för ett sotardistrikt. SOTNINGSBRANSCHENS CENTRALFÖRBUND R.F.: S ARBETSANVISNINGAR FÖR SOTNINGTJÄNSTER Dessa

Läs mer

Reparation av tak Valla tingshus 2014

Reparation av tak Valla tingshus 2014 Reparation av tak Valla tingshus 2014 Text och foto av: Björn Frodin, Timmerbjörn Datum: 2014-11-05 Husets bakgrund: Tingshuset ägs av Töreboda kommun och förvaltas av MTG tekniska förvaltningen. Byggnaden

Läs mer

CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING

CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING www.heta.dk SE 1 Grattis till din nya Classic kassett insats! Vi är övertygade om att du kommer att få stor nytta och glädje av din investering, särskilt om du följer

Läs mer

Svenstorp 112. Län Halland Gatuadress Svenstorp 112 Kommun Falkenberg Storlek 4 rum (3 sovrum) / 135 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Svenstorp 112. Län Halland Gatuadress Svenstorp 112 Kommun Falkenberg Storlek 4 rum (3 sovrum) / 135 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Halland Gatuadress Kommun Falkenberg Storlek 4 rum (3 sovrum) / 135 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 19 Fastigheten är en jordbruksfastighet och kommer delas

Läs mer

KÖPA OCH INSTALLERA ELDSTAD

KÖPA OCH INSTALLERA ELDSTAD KÖPA OCH INSTALLERA ELDSTAD Viktig information till dig som funderar på att köpa och installera en eldstad. WWW.KIL.SE/ELDSTAD INSTALLATION AV ELDSTAD Boverkets byggregler kapitel 5 handlar om brandskydd.

Läs mer

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNA HANSSON ORDLISTA kängor (sida 5, rad 1) tjocka, stora skor skilt sig (sida 5, rad 7) separerat, inte längre gift myren (sida 7, rad 2) blöt mark där man kan sjunka ner tall

Läs mer

NOVIPro TELESKOPSTEGE

NOVIPro TELESKOPSTEGE NOVIPro TELESKOPSTEGE TELESKOPSTEGE AV ALUMINIUM, 3,20 M SP typkontrollsnr SC2299-12 Godkänd enligt: SS 2091 Tillverkad enligt: EN 131-1:2007 Tack för att du bestämde dig för att köpa vår produkt! Vi gör

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:18 Anette Lund 2 Innehåll Sida INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

Miljöministeriets förordning. om brandsäkerheten i pannrum och bränsleförråd

Miljöministeriets förordning. om brandsäkerheten i pannrum och bränsleförråd E9 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Brandsäkerheten i pannrum och bränsleförråd Anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om brandsäkerheten i pannrum och bränsleförråd Given i Helsingfors den 22 mars

Läs mer

GARAGE BRUKSANVISNING

GARAGE BRUKSANVISNING GARAGE BRUKSANVISNING INNAN DU BÖRJAR Innan du börjar installationen, kontrollera med de lokala myndigheterna om det behövs en bygglov. Följ alla monteringsinstruktioner i denna manual; om instruktionerna

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

Julmarknad på Oaxen

Julmarknad på Oaxen Oaxen bygdegårdsförenings årliga Julmarknad på Oaxen 2017-12-02 Välkommen som utställare! www.oaxenbygdegard.se Innehåll Inför din bordsbokning... 3 Våra olika platser att boka placering på... 3 Gillet...

Läs mer

KASTOR CHIMNEY MONTERINGSANVISNING

KASTOR CHIMNEY MONTERINGSANVISNING Regnskydd Isolerad del (1500 eller 2000 mm) Tätning av vattentak Genomföringscylinder (tilläggsutrustning) Genomföringsstöd Rökspjäll (tilläggsutrustning) Oisolerat anslutningsrör KASTOR CHIMNEY MONTERINGSANVISNING

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer.

Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer. Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer. Året är 1916 Min mormor Gunhild Persson (1885-1975) och min morfar Karl Persson (1880-1940), bild enligt nedan, kommer för

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

Information till dig som ska ansöka om att få sota själv

Information till dig som ska ansöka om att få sota själv Information till dig som ska ansöka om att få sota själv Innehåll Därför sotar man... 2 Möjlighet för fastighetsägare att sota själv... 2 Krav på fastighetsägare som vill sota själv... 2 Ansökan... 2 Skyldigheter

Läs mer

NYHET! Magnifika kaminer

NYHET! Magnifika kaminer NYHET! Handöl 26 NYHET! Magnifika kaminer Handöl 26T och Handöl 26K är de första riktigt stora kaminerna i Handöl 20-serien. En svensktillverkad, magnifik eldstad för dig som vill ha något extra. Du kan

Läs mer

9. September 2014 Fristad

9. September 2014 Fristad 9. September 2014 Fristad Nu är September månad slut. Det har hänt massor på Fristad. Östgötadagarna, salen är stänkmålad. Skåpet så gott som klart och framförallt har vi börjat med kuskrummet. Kuskrummet

Läs mer

Omklädningsrum. Onsdag den 14 april 2010 Nu anser vi att det är färdigt!!!!!

Omklädningsrum. Onsdag den 14 april 2010 Nu anser vi att det är färdigt!!!!! Omklädningsrum Onsdag den 14 april 2010 Nu anser vi att det är färdigt!!!!! Som ni alla vet som har hus och liknande finns det alltid en list eller skruv som fattas så även här. Är det någon som inte ser

Läs mer

VÄLKOMMEN till vårt hus!

VÄLKOMMEN till vårt hus! VÄLKOMMEN till vårt hus! Vi är alla glada för vårt fina hus och vi hoppas att Du också ska finna dig väl till rätta här och känna att du faktiskt är delägare i huset. Detta gör nämligen att man är rädd

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

Checklista över pooldelar:

Checklista över pooldelar: Vi gratulerar till din nya linerpool Malmö. Läs igenom den här bruksanvisningen noga före installationen. Använd arbetshandskar vid installationen. Poolväggen och skenorna är av plåt vars kanter kan vara

Läs mer

BESIKTNINGSRUNDA BRF HOVS BACKE 15 oktober 2011

BESIKTNINGSRUNDA BRF HOVS BACKE 15 oktober 2011 BESIKTNINGSRUNDA BRF HOVS BACKE 15 oktober 2011 Närvarande från styrelsen: Jaakko Pulkkinen, Carina Machholm, Andréas Magnusson, Henrik Johansson och Birgitta Johansson. Genomgång av yttre miljö och kontroll

Läs mer

vara fullständigt säker så är det bara att koppla bort datamaskinen från nätet helt och hållet.

vara fullständigt säker så är det bara att koppla bort datamaskinen från nätet helt och hållet. Säkerheten på nätet För en gångs skull har Kommunikationsverket gjort nånting nyttigt (vanligen sysslar de bara med att sabotera fibernätsbyggandet). Jag fick nyss ett meddelande därifrån där de bad operatörerna

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Välj ett träd Välj ett friskt träd med lämplig form det är avgörande för att trädkokan ska bli solid och stabil. Lämpliga träd för en trädkoja är bokar, ekar,

Läs mer

Energieffektiv värme och trivsam hemkänsla

Energieffektiv värme och trivsam hemkänsla Värmebevarande kakelugn från Tiilirakenne Energieffektiv värme och trivsam hemkänsla Pohjanmaan Tiilirakenne 20 år Ekonomisk och naturlig värmekälla Tiilirakennes kakelugn med metallhölje är CEmärkt. Det

Läs mer

Placera din kamin där du vill!

Placera din kamin där du vill! SKORSTENSSYSTEM 1 Placera din kamin där du vill! Premodul är en modern stålskorsten som gör det möjligt att placera din kamin där du vill utan en murstock. Premodul tillverkas av NIBE Brasvärme i Sverige

Läs mer

GARAGEPORT BRUKSANVISNING. Varning! Läs igenom alla anvisningar och varningar före användning.

GARAGEPORT BRUKSANVISNING. Varning! Läs igenom alla anvisningar och varningar före användning. BRUKSANVISNING Varning! Läs igenom alla anvisningar och varningar före användning. Om inte alla anvisningar följs, kan allvarliga personskador eller sakskador uppstå. Spara anvisningen för ev. framtida

Läs mer

Hekla monteringsinstruktion

Hekla monteringsinstruktion Hekla monteringsinstruktion 135259 Följande detaljer ingår Antal Art nr Pimpstensprodukter 2 900007774 Brännkammarelement 2 900007775 Element helt 2 900007777 Bottenplatta 1 900007781 Element sågat 13cm

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 40 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl omedelbart

Läs mer

ELDNINGSINSTRUKTION Version 1.2 KAMINEXPERTEN SVERIGE AB 2005-01-01

ELDNINGSINSTRUKTION Version 1.2 KAMINEXPERTEN SVERIGE AB 2005-01-01 VAL AV BRÄNSLE Alla sorters ved, såsom ved av björk, bok, ek, alm, ask, barrträd och fruktträd kan användas som bränsle i kaminen. Olika träslag har olika densitet, ju högre densitet veden har desto högre

Läs mer