Remissvar avseende betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar avseende betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91)"

Transkript

1 Justitiedepartementet Dnr Ju2016/09057/EMA Stockholm Handelskammarens diarienummer Stockholm, den 20 februari 2017 Remissvar avseende betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91) Stockholms Handelskammare har givits tillfälle att lämna synpunkter i rubricerat ärende. Sammanfattning Stockholms Handelskammare befarar att utredningens förslag för att motverka missbruk av regelverket kan komma att förvärra situationen ytterligare för seriösa arbetsgivare och arbetskraftsinvandrare. Nedan listas några av de viktigaste punkterna i Handelskammarens remissvar. Kartläggningen Handelskammaren anser att: Redovisningen av uppgifterna ger sken av att hälften av arbetskraftsinvandringen är förknippad med problem. Uppgiften om avslagsbeslut borde i stället ha jämförts med det totala antalet ansökningar om arbetstillstånd. Utredningens förslag Handelskammaren anser att: Förslaget om en uttrycklig bestämmelse om skenanställning bör kompletteras med tydliga kriterier kring vad som utgör en skenanställning. Förslaget om fängelsestraff för arbetsgivare som inte uppfyllt villkoren enligt 6 kap. 2 UtlL kommer att få en hämmande effekt för seriösa arbetsgivares vilja att rekrytera utomeuropeisk arbetskraft. Förslaget om självrättelse är otillräckligt och att omedvetna avvikelser som upptäcks av Migrationsverket i efterkontroller eller vid förlängningsansökningar ska kunna korrigeras av arbetsgivaren utan att arbetskraftsinvandraren riskerar utvisning. Förslaget om efterkontroller bör balanseras med åtgärder för att stödja arbetsgivare i processen. Förslaget om förkortade tidsfrister försvagar arbetskraftsinvandrares situation, i strid med utredningens övergripande uppdrag. Box 16050, Stockholm Telefon: Telefax: E-post: diariet@chamber.se Webb: Momsreg. SE

2 2(12) Förslaget om ett system för effektivare prövning kommer att gynna arbetsgivare och arbetskraftsinvandrare som omfattas av systemet om de får en snabbare och ett mer förutsägbart ansökningsförfarande. Stockholms Handelskammares förslag Migrationsverket bör göra sin ärendeläggning mer transparent, offentliggöra praxisbindande domar och visa hur de tillämpar 6 kap. 2 UtlL. Migrationsverkets och arbetsgivares olika tolkningar leder till allvarliga konsekvenser för arbetskraftsinvandrare och arbetsgivare. Handelskammaren föreslår att återkallelsebestämmelsen som återfinns i 7 kap. 7 UtlL omformuleras för att tillåta Migrationsverket att göra helhetsbedömningar i de enskilda fallen. Det krävs särskilda åtgärder för att underlätta för seriösa arbetsgivare som vill rekrytera tredjelandsmedborgare, i linje med socialförsäkringsutskottets utskottsinitiativ (2016/17:SfU11). Regeringen bör ge Migrationsverket i uppdrag att arbeta förebyggande med information, stöd och råd för arbetsgivare så att omedvetna avvikelser i ansökan om arbetstillstånd undviks. Ge arbetsgivare och arbetskraftsinvandrare utrymme för flexibilitet och branschpraxis avseende villkoren. Ge arbetskraftsinvandraren möjlighet att byta arbetsgivare och yrke i syfte att stärka arbetskraftsinvandrarens ställning på arbetsmarknaden. Inför ett centrum för information och rådgivning för arbetsgivare och för utländska arbetstagare. Bakgrund Arbetskraftsinvandring är ett viktigt inslag i kompetensförsörjningen för Sveriges företag. Kompetensbristen är akut inom en rad områden som exempelvis IT, teknik och vård. Det finns till exempel för närvarande ca vakanser och lediga jobb inom tjänstesektorn. Ett problem som dessutom riskerar förvärras på sikt eftersom den inrikes födda befolkningen i arbetsför ålder minskar och pensionsavgångarna ökar. Studier visar att rekrytering av arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES påverkar företags förmåga att skapa samhällsekonomiska värden och arbetstillfällen i positiv riktning. 1 Positiv utveckling återfinns för företag inom ett brett spektrum av branscher och inte enbart inom exempelvis högteknologiska sektorer. Sammantaget uppgår arbetskraftsinvandrarnas årliga bidrag till svensk produktion till ungefär 10 miljarder kronor och de ger upphov till ca 4 miljarder kronor i skatteintäkter. 2 Då arbetskraftsinvandrare tillför betydande samhällsekonomiska värden till den svenska ekonomin innebär även relativt små förändringar i 1 Rekrytering av internationell kompetens arbetskraftsinvandringens betydelse för svenska företag, Damvad Analytics, Värdet av internationell kompetens arbetskraftsinvandringens bidrag till produktion och välfärd, Damvad Analytics, 2016.

3 3(12) rekryteringsmönster för arbetskraftsinvandrare stora konsekvenser för produktionsnivåer och skatteintäkter. Om arbetskraftsinvandringen minskar med tio procent sjunker bidraget till den svenska produktionsnivån med motsvarande en miljard kronor medan bidraget till skatteintäkter minskar med nästan en halv miljard kronor. Det är viktigt att värna arbetskraftsinvandringen. Utredningen har haft till uppdrag lägga fram förslag som stärker ställningen för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden. Tyvärr saknas det enligt Handelskammarens mening verkningsfulla förslag som skulle bidra till detta. Det finns i stället snarare risk för att situationen kan komma att försämras. En enig riksdag tog i november 2016 ställning för att ge utredningen i tilläggsuppdrag att undersöka om det nuvarande regelverket har fungerat som det var tänkt. Vidare föreslog riksdagen att utredningen skulle undersöka i vilken omfattning arbetskraftsinvandrare nekas arbetstillstånd eller förlängning av arbets- och uppehållstillstånd på grund av omedvetna avvikelser av seriösa arbetsgivare. Riksdagens mening var också att utredningen borde se över om nuvarande regler har fått alltför långtgående konsekvenser. Några tilläggsdirektiv gavs inte från regeringen. Utredningsarbetet avslutades i stället enligt den ursprungliga planen. Stockholms Handelskammare beklagar att den särskilda utredaren inte fick möjlighet att fortsätta arbetet enligt de nya perspektiv som efterfrågades av ett enigt socialförsäkringsutskott och en enig riksdag. De sammantagna regelverken för utländsk arbetskraft är så komplicerade att ingen myndighet ansett sig ha möjlighet att tillhandahålla heltäckande och uppdaterad information om vad som gäller för utländsk arbetskraft i Sverige. Trots detta ställs sådana krav på alla arbetsgivare som rekryterar utomeuropeiska medarbetare. För arbetsgivarna är det omöjligt att veta huruvida villkoren är uppfyllda eftersom Migrationsverkets praxis ändras utan att vare sig arbetsgivare eller arbetskraftsinvandrare informeras. Förslagen i utredningen utgår från nuvarande regler samtidigt som en enig riksdag befarar att de på ett oönskat sätt gör att omedvetna avvikelser beträffande anställda hos seriösa arbetsgivare får alltför långtgående konsekvenser. Stockholms Handelskammares synpunkter Nedan återfinns mer detaljerade synpunkter på utredningsförslagen samt också förslag till åtgärder som enligt Stockholms Handelskammares mening skulle bidra till att stärka arbetskraftsinvandrarnas ställning och göra det lättare att göra rätt för arbetsgivare i ansökningsförfarandet. Synpunkterna följer i huvudsak ordningen i den löpande texten i betänkandet.

4 4(12) Kartläggningen Kartläggningen ger intrycket av att utredaren haft som avsikt att få problemet med missbruk att framstå som större än det är. Utredaren skriver att det av kartläggningen framgår att det återkommande förekommit felaktigheter i anställningsvillkoren för arbetskraftsinvandrare och lyfter fram att 375 av 753 beslut om avslag beror på brister i anställningsvillkoren. Uppgiften borde i stället ha jämförts med det totala antalet ansökningar om arbetstillstånd, första gången och förlängningar. Under motsvarande period, det första halvåret 2015 beviljades ca förstagångstillstånd och ca 4000 förlängningsansökningar. Det totala antalet ansökningar och avslag kan därmed summeras till ca under denna period. De 375 besluten om avslag på grund av brister i anställningsvillkoren måste sättas i relation till denna större siffra, vilket leder till slutsatsen att problemen med brister i anställningsvillkoren endast omfattade ca 3 procent av alla ansökningar. Att utredaren valt att redovisa uppgifterna på detta sätt som förstorar upp problemen med bristande anställningsvillkor är beklagligt, eftersom det ökar risken för att det missbrukas i debatten. Framställningen hade tjänat på att redovisa uppgifterna på ett mer rättvist sätt. En uttrycklig bestämmelse om skenanställning Handelskammaren ställer sig tveksam till en lagstadgad bestämmelse om skenanställning. Som framgår av utredningen är det redan med dagens regler möjligt att avslå en ansökan om arbetstillstånd avseende skenanställning, och att så har skett i ett antal ärenden (116 ärenden under första halvåret 2015). Det huvudsakliga skälet för förslaget att införa en särskild bestämmelse avseende skenanställning anges vara bristen på riktlinjer för Migrationsverket. En sådan brist kan dock rimligen åtgärdas på andra sätt och kräver i sig inte någon ny bestämmelse i utlänningslagen. Ett ytterligare skäl var att hjälpa Migrationsverket i arbetet att upptäcka missbruk (avsnitt ). Handelskammaren ställer sig tveksam till att dessa skäl motiverar en lagstadgad bestämmelse. Handelskammaren delar utredarens uppfattning att oseriösa arbetsgivare som uppsåtligen erbjuder skenanställningar ska kunna sanktioneras men ställer oss tveksamma till om det behövs en regel som den föreslagna för att göra detta möjligt. Förslag: Om regeringen väljer att gå vidare med detta förslag bör det finnas tydliga kriterier kring vad som avser en skenanställning.

5 5(12) Straffansvar för arbetsgivare Handelskammaren motsätter sig utredningens förslag av nedanstående skäl. a) Första stycket Allmänt gäller att straffbestämmelser bör reserveras för allvarliga fall där andra repressiva åtgärder bedöms otillräckliga. Att sätta någon i fängelse är naturligen en mycket ingripande åtgärd och hör dessutom inte hemma på arbetsmarknaden; särskilt inte om den brottsliga gärningen gäller nivån på anställningsförmåner. Innebörden av förslaget (första stycket) är i själva verket att den arbetsgivare som misstar sig i fråga om vilka villkor som enligt 6 kap. 2 följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen eller Migrationsverkets tolkning av denna regel riskerar fängelse i upp till ett år eller böter. Bestämmelsen i 6 kap. 2 är enligt Handelskammarens mening alltför oprecis och otydlig för att ligga till grund för straff. Dels kan finnas en oklarhet i hur kollektivavtal ska tolkas mellan parterna och dels finns ytterligare en osäkerhet i hur kollektivavtalen tolkas av Migrationsverket. Det finns inte heller någon entydig definition på vad som avses med uttrycket praxis i branschen eller yrket. I dagsläget är det omöjligt för arbetsgivare att veta hur Migrationsverket kommer att tolka villkoren. En godkänd förstagångsansökan ger arbetsgivaren en tydlig signal om att samtliga villkor är uppfyllda, men vid en förlängningsansökan kan Migrationsverkets tolkning se helt annorlunda ut. Det skapar både osäkerhet och förvirring hos arbetsgivarna och den utländska arbetskraften kring vilka villkor som enligt Migrationsverket ska vara uppfyllda. Förslag: I det fall man ändå skulle välja att gå vidare med förslaget om straffansvar för arbetsgivare är vår uppfattning att påföljden fängelse i upp till ett år ska reserveras för grova förseelser och att normalpåföljden ska vara böter. Vad som avser mildrande omständigheter bör också förtydligas och kommuniceras. b) Andra stycket Den brottsliga handlingen anges vara att arbetsgivaren uteslutande i syfte att kringgå reglerna om arbetstillstånd erbjuder en anställning (och att arbetstillstånd har vägrats). Enligt den föreslagna bestämmelsen om skenanställning (6 kap. 3a ) räcker det för avslag att Migrationsverket bedömer att en skenanställning föreligger, det vill säga att ett anställningserbjudande har upprättats enbart för att en utlänning ska få ett arbetstillstånd. Detta betyder att det, för att en straffrättslig process ska inledas, räcker att Migrationsverket bedömer att

6 6(12) anställningserbjudandet avsett en skenanställning och på den grunden avslagit begäran om arbetstillstånd. Även om Migrationsverket har bevisbördan för att påvisa att det rör sig om en skenanställning är det synnerligen vagt beskrivet vad som ska ingå i bedömningen för att myndigheten ska inleda en straffrättslig process mot en arbetsgivare. Å andra sidan uppställs i bestämmelsen kriteriet uteslutande i syfte att, men vad detta kriterium närmare betyder framgår inte. Gemensamt för den föreslagna bestämmelsen i 20 kap 5a är att fängelse ska vara den normala påföljden och att böter endast ska utdömas om det finns mildrande omständigheter. Även om arbetsgivare som fuskar på olika sätt när det gäller arbetstillstånd ska vidkännas påföljder är det att tillmäta brottet alltför högt straffvärde att ange fängelse som normalpåföljd. Förslag: Om regeringen väljer att gå vidare med förslaget vore en rimligare avvägning att ange böter som normalpåföljd och fängelse för de allvarligare fallen. Möjlighet att underlåta återkallelse när arbetsgivaren på eget initiativ har vidtagit rättelse Handelskammaren anser att förslaget om självrättelse är en förbättring i förhållande till nuvarande praxis, men dessvärre ingen lösning på problemet av följande skäl: Med utredningens förslag kommer arbetskraftsinvandrare med nyckelkompetens fortsättningsvis riskera utvisning för omedvetna avvikelser om ärendet prövas av Migrationsverket innan arbetsgivaren eller någon annan uppmärksammat avvikelsen. Det kommer även fortsättningsvis få långtgående konsekvenser för arbetsgivare som mister kompetent personal samt förorsaka personliga tragedier för arbetskraftsinvandrare och deras medföljande. De sammantagna regelverken för utländsk arbetskraft är så komplicerade att ingen myndighet ansett sig ha möjlighet att tillhandahålla heltäckande och uppdaterad information om vad som gäller för utländsk arbetskraft i Sverige. Trots detta ställs sådana krav på arbetskraftsinvandrare samt alla arbetsgivare stora som små som rekryterar utomeuropeiska medarbetare. Socialförsäkringsutskottet tog även upp frågan i det initiativ som riksdagen ställde sig bakom i november Förslag 1: Även i fall när arbetsgivare på grund av omedvetna avvikelser utifrån Migrationsverkets tolkning av 6 kap. 2 inte vidtagit självrättelse utan detta i stället påtalats av Migrationsverket i samband med efterkontroll eller förlängningsansökan ska det enligt Handelskammarens mening vara möjligt att göra rättelse av omedvetna avvikelser utan att arbetstillståndet återkallas. Följderna blir annars helt oproportionerliga för såväl arbetstagare som arbetsgivare. Detta har tydliggjorts av den praxis beträffande tolkningen av 6 kap. 2 som Migrationsöverdomstolens dom 2015:11 förde med sig.

7 7(12) Den tillämpning som i dag är regel försvagar i själva verket snarare de utländska arbetstagarnas ställning på arbetsmarknaden jämfört med de inhemskas. Mindre och vanligt förekommande avvikelser, som om det gällde en annan anställd bara skulle korrigeras eller på sin höjd leda till en lokal förhandling, leder enligt Migrationsverkets nya praxis till att arbetskraftsinvandrare, som har investerat tid och pengar för att arbeta i Sverige, blir utvisade och tvingas lämna landet. Samtidigt förlorar arbetsgivaren viktig kompetens. Vidare vore det rimligt att utgångspunkten för bedömning av villkoren i respektive fall utgår från att arbetskraftsinvandrare får likvärdiga villkor som sina svenska medarbetare inom samma företag och yrkesroll. Förslag 2: Mot bakgrund av den praxisbildande domen behövs därför en lagändring också i 7 kap. 7e första stycket där ordet ska byts ut mot får så att Migrationsverket får tillbaka möjligheten att göra en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet. Vidare föreslår Handelskammaren att det i 7 kap. 7e förs in en bestämmelse om att skälen till varför förutsättningarna enligt 6 kap. 2 inte längre är uppfyllda alternativt att utlänningen inte påbörjat arbetet inom tre månader, uteslutande har varit i syfte har varit att kringgå reglerna om uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Genom att lägga till det ovan nämnda kravet riskerar inte arbetskraftsinvandrare utvisning på grund av enskilda avvikelser eller i fall där branschpraxis är oklart eller svårt att definiera. Se avsnittet Ytterligare förslag för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Direktåtkomst Handelskammaren välkomnar förslaget om direktåtkomst. Handelskammaren uppfattar utifrån utredningens motivering att Migrationsverket behöver tillgång till andra myndigheters information för att bland annat kontrollera tillförlitligheten i de uppgifter som lämnats i ansökan, att anställningsvillkoren är uppfyllda och för att motverka utnyttjande och missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring. Om Migrationsverket på så sätt kan få en uppfattning om det rör sig om seriösa verksamheter och arbetsgivare och underlättar och effektiviserar handläggning av tillståndsärenden så anser Handelskammaren att det är positivt. Om det dessutom kan bidra till att handläggningen blir mer effektiv och rättssäker så ställer vi oss positivt till förslagen. Det är dock viktigt att databaserna är konstruerade på så sätt att enbart de särskilt angivna uppgifterna är tillgängliga genom direktåtkomsten, att sekretessen bibehålls oförändrad och att direktåtkomsten enbart kan nyttjas om uppgifterna är nödvändiga för Migrationsverkets ärendehandläggning i

8 8(12) särskilt uppräknade fall. Proportionalitetsprincipen måste beaktas och bör framhållas. Efterkontroller Handelskammaren anser att utredningens förslag om efterkontroller bör balanseras med åtgärder för att stödja arbetsgivare i processen. Handelskammaren sympatiserar med utredningens syn att det ska finnas ett flexibelt och effektivt system för att upptäcka missbruk av regelverket. Däremot bör en balans mellan efterkontroller samt regler som underlättar för arbetsgivare i processen eftersträvas. Ytterligare efterkontroller kommer att leda till att fler misstag från arbetsgivare upptäcks och fler fall där arbetsgivare gjort små misstag kommer att ske. Det kommer i sin tur leda till att fler arbetskraftsinvandrare får utvisningsbeslut och att seriösa arbetsgivare med goda intentioner drabbas. Tyngdpunkten bör även ligga vid den prövning som görs inför första tillståndsgivningen. Förslag: En tidig och stödjande efterkontroll med syfte att få arbetsgivarna att få insikt i om de behöver korrigera anställningsvillkoren. Tillåts arbetsgivare att uppmärksammas på eventuella brister stärks även arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Se avsnittet Ytterligare förslag för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Förkortade tidsfrister för återkallelse av tillstånd och för omställning Handelskammaren motsätter sig utredningens förslag om förkortade tidsfrister. Skälen till detta: Handelskammaren anser inte att utredningens förslag om förkortade tidsfrister kommer att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden eftersom förslaget innebär att arbetskraftsinvandraren får förkortad tid att söka nytt arbete när en anställning har upphört eller när ett ärende om återkallelse har inletts. Utredningen föreslår även att ett arbetstillstånd ska återkallas om anställningen inte påbörjats inom tre månader från tillståndets första giltighetsdag. Att sätta samma tidsgräns för att påbörja anställning som att skaffa ny anställning är en förenkling. En förkortning av tiden för att skaffa en ny anställning till tre månader är något som uteslutande försvagar den arbetskraftsinvandrares situation, i strid med utredningens övergripande uppdrag. Förslag: Regeringen bör ta i beaktande att yttre omständigheter kan påverka när en person kan börja arbetet. Vi anser att nuvarande tidsfrist om fyra månader är en rimlig tid för att en arbetskraftsinvandrare ska ha möjlighet att påbörja arbetet i tid utan att få arbetstillståndet återkallat. Ett system för effektivare prövning av uppehållstillstånd och arbetstillstånd

9 9(12) Handelskammaren välkomnar fortsatt arbete med att underlätta rekrytering av arbetskraft från tredjeland. Ett system för effektivare prövning kommer att gynna arbetsgivare och arbetskraftsinvandrare som omfattas av systemet om de får en snabbare och ett mer förutsägbart ansökningsförfarande. Ytterligare förslag för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden Omformulera återkallelsebestämmelsen År 2014 beslutades om en ny återkallelsebestämmelse för arbetstillstånd, se lagrådsremissen Åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring. Återkallelsebestämmelsen återfinns i utlänningslagen 7 kap. 7e och lyder Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete för en utlänning som har beviljats arbetstillstånd enligt 6 kap. 2 första stycket ska återkallas om 1. förutsättningarna för arbetstillståndet enligt 6 kap. 2 första stycket av något annat skäl än att anställningen har upphört inte längre är uppfyllda, eller Bestämmelsen innehåller formuleringen att arbetstillstånd ska återkallas om förutsättningarna inte längre är uppfyllda. Att ordet ska används har fått långtgående konsekvenser, eftersom det innebär att ingen hänsyn får tas till avvikelsens storlek eller art, om uppsåt finns, om de yttre omständigheterna, och om rättelse gjorts. Bestämmelsens formulering har därmed undandragit en viktig möjlighet från Migrationsverket att göra helhetsbedömningar för varje enskilt ärende och möjligheten ta hänsyn till omständigheterna eller erbjuda utrymme för självrättelse. Ett antal fall har rapporterats om i media och av Centrum för Rättvisa som visar på de orimliga konsekvenserna av ordet ska i återkallelsebestämmelsen. Ett stort antal återkallelser av arbetstillstånd har gjorts utan hänsyn till omständigheterna eller till beslutets konsekvenser för individ och arbetsgivare. Förslag: Återkallelsebestämmelsen bör omformuleras till att ett arbetstillstånd får alternativt kan återkallas om förutsättningarna för arbetstillståndet inte längre är uppfyllda. Med denna förändring tillåts Migrationsverket och domstolar att göra helhetsbedömningar och ta proportionalitetshänsyn. Ge Migrationsverket i uppdrag att ge stöd, råd och information till arbetsgivare Handelskammaren anser att det behövs insatser och förslag som underlättar för arbetsgivare att lyckas med arbetskraftsinvandringen.

10 10(12) Stöd, råd och information från Migrationsverket kan bidra till att färre arbetsgivare gör onödiga misstag i förhållande till de krav som ställs för att få arbetstillstånd och på så sätt skulle arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden stärkas. Om antalet mindre fel minskar så kan också Migrationsverket fokusera sina efterkontroller på att hitta och åtgärda de större avvikelserna, ett effektivare uppföljningsarbete helt enkelt. Ett exempel på information som Migrationsverket bör tillhandahålla är vilka krav som faktiskt gäller, eftersom arbetsgivare utan kollektivavtal kan ha svårt att hålla sig uppdaterade med villkoren i kollektivavtalen. Ge arbetsgivare utrymme för flexibilitet och branschpraxis Både arbetsgivare och arbetstagare har behov av flexibilitet. Situationer kan uppstå som kräver att arbetstagaren tillfälligt reser hem, så då bör det exempelvis vara möjligt att ta tjänstledigt utan att det leder till indraget arbetstillstånd. Det bör också finnas utrymme för anpassning av villkoren genom att balansera om mellan lön och försäkringar. Unga arbetskraftsinvandrare som inte planerar att etablera sig i Sverige skulle ha fördel av att kunna få högre lön i utbyte mot borttagen omställnings-, liv-, eller pensionsförsäkring, till exempel. Det måste också finnas verkligt utrymme för branschpraxis. I lagstiftningen står att villkoren för arbetstillstånd är uppfyllda om lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Men i praktiken ger Migrationsverket bara tillstånd om villkoren följer kollektivavtalen. Företag i IT-branschen har vittnat om att inga av deras anställda i övrigt har exempelvis livförsäkring, men de har tvingats teckna det för arbetskraftsinvandraren. Det torde strida mot lagstiftarens intentioner. Det är uppenbart att arbetsgivare och Migrationsverket tolkar 6 kap. 2 UtlL på olika sätt. Det råder ingen samstämmighet kring vilka villkor som krävs. Dessutom är det för arbetsgivare svårt att teckna försäkringar innan arbetstagaren fått ett personnummer från Skatteverket. Avsaknaden av en viss försäkring för en arbetskraftsinvandrare under exempelvis den första månaden ligger enligt Migrationsverket till grund för återkallelse av tillstånd. Handelskammaren anser att det är orimligt. Se över möjligheten att öppna upp för flexibilitet och branschpraxis. Gör det möjligt att ta tjänstledigt. Vid förlängningsansökningar och efterkontroller bör Migrationsverket titta på årsinkomsten inte månadsinkomsten, det skulle ge arbetsgivaren och arbetstagaren större flexibilitet och utrymme för tillfälliga fluktuationer utan att villkoren försämrats. Ge arbetskraftsinvandraren möjlighet att byta arbetsgivare och yrke I dag är arbetstagaren bunden till den första arbetsgivaren och yrket under de första två åren respektive yrket för de nästa två åren. Handelskammaren föreslår att den bestämmelsen tas bort helt eller alternativt, om man inte vill

11 11(12) gå hela vägen, att den ersätts med en bestämmelse om bundenhet till yrkesområde under de första två åren. Att på samma sätt som andra arbetstagare kunna avancera yrkesmässigt eller rösta med fötterna om man inte är nöjd med sina villkor eller med sin arbetssituation skulle de facto stärka arbetskraftsinvandrarens ställning på arbetsmarknaden. Det finns visserligen en öppning för arbetskraftsinvandrare att söka nytt arbete under tre månader om man lämnat det gamla jobbet och också att börja på det nya jobbet och söka nytt arbetstillstånd utan att behöva lämna landet. Men kombinationen av regler är ägnade att skapa oklarhet för arbetskraftsinvandraren. Inför ett centrum för information och rådgivning Det behövs en central för information och rådgivning. Utgångspunkten måste vara att göra det lätt att göra rätt både för arbetsgivare och för utländska arbetstagare. Utredaren lyfter i avsnitt betydelsen att arbetsgivare och arbetskraftsinvandrare får tydlig information om straffansvar för att motverka missbruk av reglerna, men har inte tillräckligt beaktat att många av problemen skapas av att arbetsgivare kämpar med snåriga regler, långa handläggningstider hos Migrationsverket och oförutsägbara beslut. Till detta kommer att tillämpningen av reglerna till följd av praxisbildande domslut kan förändras över tid (ibland t.o.m. på ett sätt som ger retroaktiv verkan t.ex. 2015:11) utan att arbetsgivare informeras om detta. Det är då inte tillräckligt med informationsmaterial med grundläggande upplysningar. Regeringen har tidigare tagit ett lovvärt initiativ att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram ett förslag till hur ett antal myndigheter däribland Migrationsverket ska kunna samverka om en om lättillgänglig webbaserad information om gällande bestämmelser för utländsk arbetskraft. Enligt Handelskammarens mening finns det även behov av att en myndighet ges helhetsansvaret för ett informations- och rådgivningscentrum dit arbetsgivare både i Sverige och utlandet och utländska medborgare kan vända sig. FÖR STOCKHOLMS HANDELSKAMMARE

12 12(12) Maria Rankka Verkställande direktör Charlotte Olsson Näringspolitisk expert

Remissvar. Betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91) SVENSKT NÄRINGSLIV. Justitiedepartementet

Remissvar. Betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91) SVENSKT NÄRINGSLIV. Justitiedepartementet /4 SVENSKT NÄRINGSLIV Justitiedepartementet Vår referens/dnr: Enheten för migrations- och asylpolitik Karin Ekenger 266/2016 Departementssekreterare Oscar Berger Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Ju2016/09057/EMA

Läs mer

Betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91)

Betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91) Justitiedepartementet Enheten för migrations- och asylpolitik Departementssekreterare Oscar Berger 103 33 Stockholm Remissvar Betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden

Läs mer

Rättslig kommentar. angående

Rättslig kommentar. angående 1 Rättsavdelningen 2018-03-06 SR 07/2018 Rättslig kommentar angående bedömning av anställningsvillkor enligt 6:2 utlänningslagen för ansökan om förlängning av uppehålls- och arbetstillstånd på grund av

Läs mer

Saco kommenterar nedan utredningens kartläggning och förslag.

Saco kommenterar nedan utredningens kartläggning och förslag. 2017-02-20 Rnr 117.16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (Ju2016/09057/EMA) Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91) Övergripande synpunkter Saco anser

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-10-31 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Erik Nymansson och Dag Mattsson. Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Dir. 2015:75

Kommittédirektiv. Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Dir. 2015:75 Kommittédirektiv Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden Dir. 2015:75 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka

Läs mer

Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet

Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet 1(7) 2017-09-12 Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet Ju2017/05569/L7

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd (Ds 2017:64) Ju2017/09870/EMA

Remissyttrande över promemorian Mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd (Ds 2017:64) Ju2017/09870/EMA Stockholm den 20 februari 2018 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd (Ds 2017:64) Ju2017/09870/EMA Centrum

Läs mer

Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete när arbetsgivaren självmant avhjälpt brister i arbetsvillkoren

Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete när arbetsgivaren självmant avhjälpt brister i arbetsvillkoren Lagrådsremiss Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete när arbetsgivaren självmant avhjälpt brister i arbetsvillkoren Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm

Läs mer

Tidsbegränsat arbetstillstånd på grund av brist på arbetskraft m.m.

Tidsbegränsat arbetstillstånd på grund av brist på arbetskraft m.m. KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen 2007-11-20 AdmD 359-2007 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkandet Arbetskraftsinvandring till Sverige förslag och konsekvenser (SOU 2006:87)

Läs mer

Yttrande gällande SOU 2016:91 Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden

Yttrande gällande SOU 2016:91 Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden 1(10) 2017-02-20 Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande SOU 2016:91 Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden

Läs mer

2007-11-15. Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27

2007-11-15. Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27 Immigrant-institutet 2007-11-15 Justitiedepartementet Migrationsenheten Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27 Immigrant-institutets yttrande om utredningen

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

Sara Karlsson Mars 2015

Sara Karlsson Mars 2015 Sara Karlsson Mars 2015 Regler för arbetstillstånd Vem får arbeta i Sverige? Svenska medborgare. Medborgare från Danmark, Norge, Finland, Island. EES-medborgare och medborgare i Schweiz samt deras familjemedlemmar.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2017-12-13 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 10747-16 1 KLAGANDE Danyar Qadir Mohammed Mohammed, 890501 Ombud: Jur.kand. Clarence Crafoord och jur.kand. Fredrik Bergman MOTPART Migrationsverket

Läs mer

Yttrande gällande Ds 2018:7 Konsekvenser för arbetsgivare vid återkallelse av uppehållstillstånd för arbete

Yttrande gällande Ds 2018:7 Konsekvenser för arbetsgivare vid återkallelse av uppehållstillstånd för arbete 1(8) 2018-05-04 Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande Ds 2018:7 Konsekvenser för arbetsgivare vid återkallelse av uppehållstillstånd

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-08-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 4516-16 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-06-02 i mål nr UM 1077-16 SAKEN

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:646 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

Yttrande gällande Ds 2017:3 Genomförande av ICT-direktivet

Yttrande gällande Ds 2017:3 Genomförande av ICT-direktivet 1(9) 2017-05-02 Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande Ds 2017:3 Genomförande av ICT-direktivet Refnr: Ju2017/02026/L7 Sammanfattning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2017-01-31 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1963-16 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-03-07 i mål nr UM

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande BFD12 080926 1 (6) Rättslig styrning 2014-07-16 RCI 14/2014 Rättsligt ställningstagande angående bedömning av om den lön, inklusive eventuella förmåner, som erbjuds för en anställning är tillräcklig för

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd när arbetsgivaren självmant har avhjälpt brister

Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd när arbetsgivaren självmant har avhjälpt brister Socialförsäkringsutskottets betänkande 2017/18:SfU7 Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd när arbetsgivaren självmant har avhjälpt brister Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 Målnummer: UM4516-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-10 Rubrik: Vid prövningen av om ett återreseförbud ska upphävas bör en helhetsbedömning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2017:352 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Klicka här för att ange namnundersktift1.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

REMISSVAR (Ju/2013/6287/L7) Åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring (Ds 2013:57) De viktigaste åtgärderna saknas

REMISSVAR (Ju/2013/6287/L7) Åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring (Ds 2013:57) De viktigaste åtgärderna saknas 2013-11-18 Rnr 68.13 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (Ju/2013/6287/L7) Åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring (Ds 2013:57) De viktigaste åtgärderna saknas Att arbetskraftsinvandrare

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN Migrationsöverdomstolen Avdelning 05 BESLUT 2014-01-27 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 8537-13 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (1989:529); SFS 2005:762 Utkom från trycket den 14 november 2005 utfärdad den 10 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81)

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2009-02-06 Stockholm Dnr 658-08 Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) 1. Ny lag om kontaktförbud Behov av en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 26 april 2018 Publicerad den 3 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

DOM 2010-02-11 Meddelad i Stockholm

DOM 2010-02-11 Meddelad i Stockholm 2010-02-11 Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 28 april 2009 i mål nr UM 3807-09, se bilaga (Migrationsverkets

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:133

Regeringens proposition 2016/17:133 Regeringens proposition 2016/17:133 Kompletteringar av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd rörande studier på gymnasienivå Prop. 2016/17:133 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2018:67 Utkom från trycket den 20 februari 2018 utfärdad den 8 februari 2018. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Bestämmelsen i 17 den tillfälliga lagen är tvingande. Om den sökande uppfyller villkoren ska uppehållstillstånd beviljas.

Bestämmelsen i 17 den tillfälliga lagen är tvingande. Om den sökande uppfyller villkoren ska uppehållstillstånd beviljas. 2 (16) 1. Sammanfattning Frågan om tillstånd enligt den tillfälliga lagen prövas normalt före frågan om tillstånd enligt utlänningslagen. Först om tillstånd inte kan beviljas enligt bestämmelserna i den

Läs mer

Mål nr UM , Danyar Mohammed./. Migrationsverket, angående uppehålls- och arbetstillstånd

Mål nr UM , Danyar Mohammed./. Migrationsverket, angående uppehålls- och arbetstillstånd Stockholm den 5 augusti 2016 Förvaltningsrätten i Malmö Migrationsdomstolen Box 4522 203 20 Malmö Översänds endast per e-post Mål nr UM 2255-16, Danyar Mohammed./. Migrationsverket, angående uppehålls-

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till den ordinarie migrationsprocessen m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till den ordinarie migrationsprocessen m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Publicerad den 13 juni 2018 Utfärdad den 8 juni 2018 Enligt

Läs mer

Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716)

Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Lagrådsremiss Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 september 2008 Beatrice Ask Ingela Fridström (Justitiedepartementet)

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:18 Målnummer: UM9168-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-09-06 Rubrik: Lagrum: Fråga om särskilda skäl för att kunna bevilja en utlänning förlängt

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 08:88 Diarienr: 08/4853 Arbetsgivarpolitik: 08-2:37 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetskraftsinvandring, arbetstillstånd, Migrationsverket, arbetstillstånd för asylsökande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare

Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden Betänkande av Utredningen om åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden Stockholm 2016 SOU 2016:91 SOU och

Läs mer

REMISSVAR (Ju2017/02026/L7) Genomförande av ICT-direktivet (Ds 2017:3)

REMISSVAR (Ju2017/02026/L7) Genomförande av ICT-direktivet (Ds 2017:3) 2017-04-28 Rnr 14.17 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (Ju2017/02026/L7) Genomförande av ICT-direktivet (Ds 2017:3) Saco har inbjudits att lämna synpunkter på remitterat förslag till implementering

Läs mer

Mål nr UM , Tayyab Shabab m.fl../. Migrationsverket, angående uppehållstillstånd m.m.

Mål nr UM , Tayyab Shabab m.fl../. Migrationsverket, angående uppehållstillstånd m.m. Stockholm den 13 december 2016 Förvaltningsrätten i Stockholm Migrationsdomstolen Avdelning 13 115 76 Stockholm Mål nr UM 10380-16, Tayyab Shabab m.fl../. Migrationsverket, angående uppehållstillstånd

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2017-12-13 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1350-17 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolens dom den 17 januari 2017 i mål

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2015-08-27 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9246-14 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud för 1 och 2: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss: Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Utkast till lagrådsremiss: Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2016-03-10 Erik Ageberg Ju2016/01307/L7 Utkast till lagrådsremiss: Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Företagarna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:1243 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2010-10-21 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1346-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: Advokaten ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1(7) Datum Dnr 2009-10-20 AdmD-293-2009 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande av Förvarsutredningen Återvändandedirektivet och svensk rätt (SOU 2009:60) (dnr Ju2009/5250/EMA)

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2018-05-15 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2239-17 1 KLAGANDE 1. Andrei Myslivets, 791228 2. Iryna Myslivets, 800424 Ombud: Jur.kand. Fredrik Bergman och jur.kand. Clarence Crafoord MOTPART

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. 2006:78 Beslut vid regeringssammanträde den 6 juli 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART statslös ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 1 augusti 2007 i mål nr

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 Målnummer: UM8434-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-09-01 Rubrik: Möjligheten att på grund av synnerliga skäl enligt 5 kap. 18 andra stycket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-01-19 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Enligt en lagrådsremiss den 8 december

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-06-25 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2065-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 13 mars 2013

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

BESLUT Meddelad i Stockholm

BESLUT Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-02-23 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 6947-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborg; migrationsdomstolens dom den 19 augusti 2015

Läs mer

Bakgrund. Stockholm Ju2016/09295/L7. Justitiedepartementet Stockholm.

Bakgrund. Stockholm Ju2016/09295/L7. Justitiedepartementet Stockholm. 1 Stockholm 2017-02-01 Ju2016/09295/L7 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.l7@regeringskansliet.se. Svenska Röda Korsets yttrande över utkast till lagrådsremiss Tydligare befogenheter för Polismyndigheten

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 2 BESLUT 2013-03-07 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9085-12 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg,

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP)

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) YTTRANDE 2009-11-26 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) Den Nya Välfärden bedriver verksamhet i bland annat näringspolitiska

Läs mer

Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet

Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet 1(5) Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm asa.odinekman@tco.se Sverige +46725292448 Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet Ju2018/04280/L7 TCO har getts möjlighet att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:606 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 2 maj 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 2 maj 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 19 Förutsättningarna för att bevilja expertskatt är inte uppfyllda när ersättningen för arbetet i Sverige överstiger två prisbasbelopp per månad de två första åren av anställningsperioden

Läs mer

Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd

Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd Denna vägledning med checklista ska underlätta hur en arbetsgivare ska kunna genomföra sin skyldighet att, innan en anställning påbörjas och under

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-04-16 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8345-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, beslut den 28 augusti 2012 i mål

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (2006:97); SFS 2018:72 Utkom från trycket den 20 februari 2018 utfärdad den 8 februari 2018. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

DOM. medborgare i Georgien. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM. medborgare i Georgien. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE medborgare i Georgien Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den

Läs mer

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71)

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) R2A YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) Frågan om tvång eller samtycke som grund för

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-05 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Genomförande av återvändandedirektivet

Läs mer

Sammanfattning. Återkallelse av svenskt medborgarskap

Sammanfattning. Återkallelse av svenskt medborgarskap REMISSYTTRANDE Sid 1 (5) 2006-09-28 AdmD 158-2006 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Omprövning av medborgarskap (SOU 2006:2), ärendenummer Ju 2006/643/IM Sammanfattning Kammarrätten instämmer

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

förutsättningar för arbetstillstånd för personer som erbjudits anställning som personlig assistent

förutsättningar för arbetstillstånd för personer som erbjudits anställning som personlig assistent 1 (11) Rättsavdelningen 2018-12-03 SR 42/2018 Rättsligt ställningstagande angående förutsättningar för arbetstillstånd för personer som erbjudits anställning som personlig assistent Sammanfattning En tredjelandsmedborgare

Läs mer