Kenya. Nationalparker i Kenya. under 47 dagar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kenya. Nationalparker i Kenya. under 47 dagar"

Transkript

1 Kenya Nationalparker i Kenya De nationalparker som de flesta turister kommer till är Masai Mara och Amboseli. De är de mest lättillgängliga och har den bästa möjligheten till olika alternativ av logi. Tsavo West och Tsavo East når man bäst från Mombasa och dessa båda tillsammans omfattar hela 30 % av de skyddande parker som finns i Kenya. Meru och Marsabits nationalparker ligger 55 resp 35 mil från Nairobi och det tar lite tid att komma dit. Abedareparken ligger högt (2100 meter och uppåt) och innehåller ställen som The Treetop och The Ark som båda är hotel där man studerar djuren från hotellen. Shimba Hills når man från Mombasa och ligger bara på m ö h varför det kan vara mycket varmt och fuktigt där. Lake Nakurus National park ligger bara 15 mil från Nairobi och är intressant för sina 450 arter av fåglar med bl a stora mängder av Flamingos. På vägen ut till Masai Mara kan man också besöka någon av lodgerna på södra sidan av Lake Naivasha. Det är ingen officiell nationalpark där men fågellivet med ca 400 olika arter är väl värt ett besök. under 47 dagar november april nov - 9 dec oktober april november juni 1985 Mount Kenyas nationalpark omsluter berget och ligger på rn höjd av 3200 m och uppåt. Den är mest känd för att innehålla en varierande mängd av olika växter, några av dem endemiska. Utöver de uppräknade parkerna så finns det en del mindre och mer avlägsna parker som inte är så välkända.

2 Treetops Hotel På östsidan av Aberdarebergen strax norr om Nyeri ligger det världsberömda hotellet Treetops. Det byggdes ursprungligen år 1932 av Eric Sherbrooke Walker som redan ägde Outspan Hotel i Nyeri. Vi bokade en resa dit den 12 november 1983 men fick reda på att hotellet denna natt var bokat av kungliga gäster från Storbritannien, drottning Elisabeth och hennes make. Drottningen hade bott på samma hotell 21år tidigare och hade denna natt blivit drottning av England. Natten därpå fick vi vanliga gäster dock möjligheten att få komma dit. Från parkeringsplatsen fram till hotellet var det en promenad på ca 1 km genom ett område där vilda djur kunde korsa stigen. En viltvårdare gick före vår grupp och hade bössan bekvämt lutat på axeln, snett uppåt bakåt. Jag frågade honom varför han inte hade bössan mer skjutberedd. - Nja, svarade han, - detta är en lärdom från gårdagskvällen då jag inte ville riskera att skjuta av några kungliga tår! Komforten var inte den bästa men vildmarkskänslan insmög sig direkt. Vid middagen på kvällen satt alla gäster kring ett stort gemensamt bord och stämningen var hög. När mörkret började sänka sig efter den sista drinken eller kaffekoppen så spanades det ut mot vattenhålet för att se de nattliga gästerna komma från omgivningarna. Ljusförhållandena var inte de bästa men det gick att förmedla stämningen med kamerans hjälp.

3 Outspan Hotel Detta legendariska hotell som en gång skaparen av scoutrörelsen, lord Baden-Powell, lät bygga ligger i utkanten av Nyeri. Hotellet har stora gröna gräsmattor och en bevarad växtlighet som anpassar sig till den omgivande naturen på östsidan av Aberdareskogen. Det var en robust lyxighet på hotellet och man kände sig nära naturen med med denna replipunkt. Hotellet var trivsamt och betjäningen mycket personlig så vi kände oss hemmastadda. Genom sovrumsfönstret hade vi en vidunderlig utsikt bort emot Kenyas näst högsta berg, Mount Kenya med sin topp Batian på 5199 m ö h. Tidigt på morgonen i det rosa morgonljuset, som bara tropikerna kan ha, så såg vi hur dimmorna låg utefter bergets kant från den välkända siluetten ner till den täta växtligheten 2000 meter lägre än toppen. Vi skulle bege oss upp till Abedareskogen med dess nationalpark och vår fyrhjulsdrivna Susuki Zafari skulle föra oss upp på slingriga vägar trodde vi. Det hade varit fuktigt en tid uppe i bergen och när vi började körningen på grusvägen upp mot bergen så mötte vi en taxibil som kom farande som en slalomåkare. Vi märkte att det var ett ca 5 cm tjockt lertäcke på vägen och beslöt genast att avbryta färden. Det nya resmålet blev istället ekvatorn.

4 Ekvatorn Två punkter och sex linjer är de viktigaste på vår jord när det gäller att definiera orters position. Nord- och sydpolen är ouppnåeliga för de flesta människor. Södra polcirkeln som ligger inom Antarktis hemområde når heller inte många människor. Norra polcirkeln är tack vare golfströmmen inom räckhåll för alla och många svenskar bor norr om denna cirkel. Norra vändkretsen eller Kräftans vändkrets passeras på väg till Bangkok i Thailand och södra vändkretsen eller Stenbockens vändkrets är lättast att passera i Australien. Ekvatorn ligger lite sämre till i turisthänseende och den lättaste platsen att passera den är nog ändå i Kenya. The flame trees of Thika Författarinnan Elspeth Huxley skrev denna bok om sin barndom när hon som 5-åring kom till Thika tillsammans med sina föräldrar som banbrytande bosättare. Dom byggde sig ett hus av gräs och åt sin mat över packlådor. Det var många hårda år i vildmarken men familjen överlevde och Elspeth skrev 1959 boken om denna pionjärtid på en kaffefarm i Kenya gjordes det en engelsk TV-serie om boken. Vi tog vår safaribil och for de 50 kilometrarna norrut från Nyeri och passerade ekvatorn den 27 november Ingen champange fanns till hands så vi fick dricka vin vid middagen på Outspan Hotel. En detaljgranskning av en karta i skala 1: ger vid handen att ekvatorn här ligger på en höjd av 6400 feet vilket är 1946 meter över havet. 36 km österut går ekvatorn över den nordligaste delen av Mount Kenya på 3452 m höjd och 37 o E. Detta är det näst högsta område som ekvatorn passerar på vår jord. Bara i Equador är det högre. På berget Cayambes sydsluttning når ekvatorn en höjd av 4688 m. Ett vackert vattenfall finns intill huvudvägen förbi Thika. Det bruna vattnet består av upplösta jord- och sandmassor som floden har passerat. Detta fall är ett av hela fjorton stycken som finns i omgivningarna.

5 Att köpa kartor Hur såg då dessa kartor ut som var så farliga att sälja. I skala 1: var det en vacker karta där högre höjdnivåer fick rödare och rödare färg. Att köpa kartor är bland det lättaste som finns och dessutom ett måste innan man ger sig ut i okända länder med bil. Van vid Zambias mycket liberala kartpolitik så ville jag även i Kenya skaffa några storskaliga kartor över vissa attraktiva delar. Men se, det gick inte. Trots att vi var inbjudna gäster till det Kenyanska lantmäteriet och var på studiebesök bl a på kartmyndigheten så gick det inte för sig att köpa några kartor i skala 1:50000 som kan betraktas som storskaligt i Kenya. Det var restriktioner för försäljning till utländska medborgare. Jag brukar inte ge mig utan fick prata med högste chefen för kartförsäljningen och med Richard Lundgrens hjälp så fick jag till sist lov av få köpa några och jag valde då ut det som var vackrast i naturen nämligen kartor över Mount Kenya. Karin och jag hade året dessförinnan varit uppe vid nedersta foten vid Nyeri och Outspan Hotel och därifrån beundrat utsikten mot detta mäktiga berg. Två år tidigare hade jag också sett berget från mitt fönster på Treetop Hotel. Det åtråvärda kvittot från kartköpet såg ut så här. I skala 1:50000 fick man en mycket noggrann uppfattning om svårigheterna att nå bergets topp om man hade sådana funderingar! Den högsta toppen Batian är på feet och det är 5199 meter. Att bara vistas på denna höjd är mer än jobbigt.

6 På Safarirallyvägar Vår studievecka hos det Kenyanska lantmäteriet innehöll en intressant dag ute i Machakos-distriktet ca 60 km sydost om Nairobi. Vi hade hyrt en landrover och eftersom mitt körkort var det som gällde bäst i Kenya så fick jag vara chaufför hela dagen. Vi besökte först huvudkontoret för The adjucation process och for sedan ut till ett förevisningsområde. Vid ett område som hette Kilome for vi upp i bergen på smala krokiga vägar och stannade till vid en liten by där vi åt vår lunch på ett litet pang, fick rikligt med mat och fick betala för 8 personer. Vi såg sedan på några sluttningar där man med hjälp av flygbilder klarade av fastighetsbildningen genom att studera häckar, jordvallar, trädridåer och andra naturliga gränser. Nerfarten på andra sidan berget gick på en ännu sämre väg där stora klipputsprång befann sig mitt i vägen. Jag såg att jag bara kunde hålla ca 20 km/tim för att säkert kunna ta mig fram. Efter att ha kämpat i denna låga hastighet i nästan en halvtimma så säger en av medpassagerarna att just denna sträcka ingick i årets Safarirally. Medelhastigheten var dock 70 km/tim. Om detta var ett underkännande eller en eloge för min säkra körning kunde jag inte utröna. Lunch i bystugan där aptiten var god. Bördig kulle i Kilomeområdet.

7 Karen Blixen Karen Dinesen var född i Danmark och blev mycket känd för sina skildringar av ett nybyggarliv i Kenya mellan 1914 och Detta liv har hon skildrat i 4 böcker, Breven från Afrika, Den Afrikanska farmen, Skuggor på gräset och Ödets lekar. Hennes liv skildrades i filmen Out of Africa (Mitt Afrika) med bl a Meryl Streep, Robert Redford och Erich Maria Brandauer. Denna film är en vacker hyllning till det natursköna landet, Kenya. Den Afrikanska farmen låg på den tiden en bra bit från Nairobi men idag har bebyggelsen krupit inpå österifrån, men västerut kan man ännu se den milsvida utsikten mot Ngong Hills. Farmens huvudbyggnad används idag som ett museum som drivs med danska intressen. Man har bevarat mycket av den miljö som var hemvisten för tidiga kolonisatörer av Kenyas naturtillgångar och när man går omkring i huset kan man fortfarande känna en fläkt av kolonisationens dagar. Farmen I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills If I know a song of Africa, - I thought, - of the Giraffe, and the African new moon lying on her back, of the ploughs in the fields, and the sweaty faces of the coffeepickers, does Africa know a song of me? Would the air over the plain quiver with a colour that I had on, or the children invent a game in which my name was, or the full moon throw a shadow over the gravel of the drive that was like me, or would the eagles of Ngong look out for me? Under de sista åren av 1920-talet gick kaffefarmen sämre och sämre och finansiärerna fick sälja farmen. I augusti 1931 lämnade Karen farmen, Kenya och Afrika. Hon återvände aldrig. Ngong Hills

8 Amboseli Jag klev in i den lilla bussen som skulle transportera mig till övernattningslodgen. Väl framme så fick jag ingenstans att bo, jag skulle ha klivit av vid nästa flygplats! Nu var goda råd dyra. Det var ont om tid och jag fick löfte om en marktransport till min lodge tillsammans med en grupp fransyskor. Den 392 km 2 stora parken ligger nära den Tanzaniska gränsen och vid foten av Kilimanjaro. Parken är mest känd för sina vida utsikter mot horisonter långt bort och den mest kända horisonten är just riktad mot Afrikas högsta berg. Trots att det bara är 4 timmars bilväg dit från Nairobi så valde jag att ta flygvägen. Väl framme vid flygplatsen så tog jag en bild av det lilla planet och berget. Framme vid lodgen så fick jag min game safari, ensam med en chafför. Vi körde omkring tills det mörknade och det sker ju som bekant mycket snabbt. Han hittade dock tillbaks och jag hade sedan en mysig kväll i baren där jag hade ett mycket långt givande samtal med lodgeintendenten som hade en ledig kväll sa han. Jag var ute flera gånger på natten och spanade bort mot berget för att se hur vädret skulle vara när morgongryningen kom. Jag ville nämligen ha en av mina mest önskade bilder, en elefant och Kilimanjaro. Trots att vi körde på de mest upptänkliga ställen så fick jag visserligen några elefantbilder men ingen tillräckligt bra. Däremot var jag mer nöjd med bilden -Cheetah och Kilmanjaro- Under tiden fram till landroverns avgång så bjöds jag på lunch och delade bord med en schweizare som hade stor erfarenhet av Afrika och Kenya. Han sa att vi var ute i rätt ögonblick, snart skulle djurlivet avtaga dramatiskt och Kenyas parker förlora i betydelse. Jag trodde på hans ord. Vi återkomsten till Nairobi så gick jag upp till resebyrån som sålt resan. Där klagade jag på att jag hade blivit avsatt på fel flygplats och jag pratade lite löst om kompensation. Jag sa att om jag hade varit hemma hade jag krävt 50 % men här kunde jag tänka mig 1/3-del. Jag fick mina pengar på stubinen och de kom som en helt oväntad vinst. Den stora vinsten var ändå att så mycket mer hade hänt genom misstagen som begåtts och de extra händelser som blev följden därav. Jag packade in mig tillsammans med 8 fransyskor där jag talade engelska och de franska. Jag rabblade upp alla de franska ord jag kunde och de blev mest förtjusta i je taime. Halvvägs så började bussen att glida på underlaget och hamnade vid sidan av vägen. Det visade sig att underlaget var ca 2 dm mycket lös luftig sand och vi fick skjuta på bussen. Det var jag som fick skjuta på. Damerna tyckte mest att det var en rolig episod och hade inga passande skor för påskjut. Amboseli kan mäta sig med Masai Mara men rätt årstid krävs, en årstid då det inte är så torrt och då det är lättare att hitta till de stora hjordarna av elefanter som parken är så välkänd för.

9 Masai Mara Vi besökte 1984 en av de finaste nationalparkerna i Kenya nämligen Masai Mara. Denna park omfattar 1510 kvkm och gränsar intill Serengeti som ligger på Tanzaniasidan. På vägen ut till Masai Mara når man först Rift Valley som är en mycket stor förkastningssänka som går nästan i nord-sydlig riktning på en sträcka av över 100 mil. Den är just här ca 45 km bred och det är en imponerande utsikt när man står på krönet och blickar ut. Vi besökte först en Masaiby där det bjöds på uppvisning i dans och i brukandet av olika kastredskap. Därefter var det försäljning av olika hantverk. Vi övernattade vid en låg slättsjö, Lake Naivasha, vars yta varierar beroende på årstid mellan 115 och 990 kvkm. Sjön härbärgerar ett enormt antal olika fågelarter, över 400. De som är mest berömda är olika storkar och så naturligtvis pelikaner. Det finns ca 500 flodhästar och på stränderna betar olika antiloper. Vi såg också något så ovanligt som ett antal vanliga hästar och det ser man inte särskilt ofta i Kenya. Vid den södra stranden ligger också Elsamere som är det tidigare hemmet för författaren och djurvännen Joy Adamson. Hon uppfostrade tillsamman med sin make George, lejonet Elsa. Vi nådde Masai Mara och blev på lodgen anvisad övernattning i ett tält. Jag var först lite osäker på lämpligheten att ligga nästan ute i det fria men det var en mycket skön plats att ligga på. Det var visserligen ingen A/C på rummet men nätterna var ändå tillräckligt svala så att sömnen blev god. Masaierna är långa och gängliga och har en mycket säregen dansstil med mycket hoppande. Deras hyddor består oftast av torkad kogödsel och det är mycket svalt inomhus.

10 Safarifärden på Masai Maras slätter dagen därpå blev intressant. Vi stannade till ett 10-tal meter ifrån Serengeti och den Tanzanianska gränsen vid ett lite vattenhål och studerade flodhästar och krokodiler. Ute på slätten fanns det ganska många geparder som här hade ett bra underlag i sitt snabbspringande. Under den varma tiden på dygnet låg de mest och slöade. Detta var också fallet med lejonen. De kunde hitta skugga bakom det mest oansenliga lilla träd. Det blev några graders lägre temperatur och större kraft när jagandet började. Lantmäteriet i Kenya Landfrågor i Kenya handhas av Ministry of Land and Settlement. Vi besökte under en veckas tid en av 5 departement under ministeriet nämligen Land Adjucation Department. Detta departement var ansvarigt för den lagliga processen när det gäller delning av land. Det fanns som i Zambia odelat land eller så kallat Trust Land som används eller kontrolleras av olika befolkningsgrupper. Inom Trust Land kan man erhålla lagfart genom den s k adjucation process. Med en lagstiftning från 1959 så gjordes denna process mycket enklare än vid en normal mätningsförfarande. Man tar oftast hela byar vid varje process och använder sig av uppförstorade flygbilder i skala 1:2500 och man plottar in gränserna med hjälp av staket, träd, häckar och andra föremål som är synliga i flygbilden. Man har på detta sätt under 20 års tid klarat av 6 miljoner hektar men det återstår ännu 30 miljoner hektar att kartlägga. Vi besökte Machacos distrikt ca 50 km SO om Nairobi där vi studerade The Land Adjucation Process under fältförhållanden. Vår chaufför och guide körde länge och sökte efter huvudattraktionen, nämligen leoparden. Han hade tydligen sinne för var den kunde finnas så han blev först av alla att hitta den, där den satt uppe i ett träd. Den var nästan osynlig så några fina bilder kunde inte tas. Här kunde vi på avstånd se att flygbilden stämde med verkligheten.

11 Nairobi Nairobi är en kosmopolitiskt stad med ca 3 milj invånare och ligger på en högslätt ca 1700 m ö h. Staden grundades 1899 vid en hållplats på den Ugandiska järnvägen som byggdes mellan Mombasa och Uganda. I närheten av stationen fanns det en kallkälla som kallades Ewasi Nyirobi och från det namnet fick staden sitt namn. Nairobi är också en stor vägknutpunkt i Ö-V och N-S led. Den stora genomfarten heter Uhuru Highway (Frihetsvägen). Nairobis internationella flygplats, Jomo Kenyatta Airport är en stor flygknutpunkt i Östra Afrika och därför blev det mycket mellanlandningar där på resorna till och från Zambia. Fyra gånger var jag där under en veckas tid vardera och lärde mig känna stan och dess begivenheter. Vid två av tillfällena hade jag/vi en bil till förfogande och det är ett måste för att både hinna och kunna se staden ordentligt. Vid det första besöket 1983 så bodde vi på Hotel Stanley som är berömt för sin uteservering och där står det ett stort träd (Thorn tree). Runt detta träd fanns det anslagstavlor, där framför allt alla ungdomar meddelade sig med varandra. Det var ju långt före mobiltelefonens tid. Nairobi idag har blivit en betydligt farligare stad att vistas i. Visst förekom det rån även på 80-talet men Ricard Lundgren och jag vågade ändå springa en lång runda i de centrala parkerna i Nairobi Då kände jag ingen som helst rädsla för vi var ju klädda för att springa ifrån en eventuell rånare. På den tiden fanns det bara 1.3 milj invånare. Det hotell vi mest bodde på var Norfolk Hotel. Detta var ett gammalt kolonialhotel som byggdes 1904 och som än idag har kvar den ursprungliga charmen. Det var på Lord Delameres Terrace som Karin och jag satt och väntade på Sören (Almgren) när han dök upp på hemresa från Zambia. Han hade med sig en nyskriven limerick som svar på alla som han tidigare fått av mig. Det var rumsbrist så Karin och jag fick en bröllopsvit med allehanda lyxigheter. På nedsidan hade hotellet en fin trädgård att vandra omkring i så man kände inte att man vistades i en pulserande storstad. Den kortaste vistelsen gjorde vi på väg hem 1987 och stannade till bara för att åka upp till den Etiopiska Ambassaden för att få ett visum till Etiopien, dit vi skulle påföljande dag. På kvällen åt vi en god middag på Hotell Hilton, där vi bodde. Där var bara ett fåtal gäster, så när dansmusiken spelade upp så fanns knappt någon att dansa med. Sören (Kågedal) och jag beslöt ändå att göra ett försök genom att gå fram till ett bord där det satt 4 medelålders personer. Vi frågade männen om vi fick dansa med deras fruar och det gick mycket väl för sig. Under dansen så pratade jag en del med min dam och berättade om vår mission i Zambia. Jag frågade henne vad hon arbetade med. - Nja, sade hon, - jag har inget riktigt jobb, jag är bara fru till den italienske ambassadören. Vi lämnade senare av våra damer och tackade herrarna (ambassadörerna) för lånet. Kågedal hade fått dansa med den spanske ambassadörens fru. Strax söder om stan ligger Nairobi National Park som har staket åt tre håll mot staden men från söder vandra djuren helt fritt in och ut ur parken. Där finns en liten sanctunary park där skadade vilda djur rehabiliteras. I denna park fick jag en gång uppleva en jakt av en gepard mot ett vildsvin. Jakten pågick ca en halv minut och plötsligt gjorde vildsvinet helt om och började jaga geparden som försvann illa kvickt.

12 Resa i Kenya Att resa till Kenya är mycket lätt därför att Nairobi är en mycket stor internationell flygplats och ett nav för flygtrafiken både för östra och södra delen av Afrika. Jomo Kenyatta International Airport är med sin 4.0 km långa bana väl rustad att ta emot de största planen. Wilson Airport som ligger strax söder om stadskärnan har med sina 2 banor på vardera 1.5 km längd tagit hand om chartertrafiken ut till olika nationalparker och även en del av affärsflyget. Mombasa Airport med sin 3.3 km bana tar emot mycket turisttrafik till sol- och badturisterna längs Mombasas stränder. En 278 mil lång järnväg mellan Mombasa och Kampala i Uganda byggdes färdig år 1901 till Kisumu vid den östra stranden av Victoriasjön och fortsatte år 1931 till Kampala i Uganda. Banan är i bruk fortfarande mellan Mombasa och Kisumu men på den Ugandiska sidan har ingen trafik förkommit sedan 1970-talet. Ett australiensiskt järnvägsföretag övertog hela järnvägen år 2008 och avser att driva den de närmaste 25 åren. Den intressantaste delen för turister är sträckan Nairobi-Mombasa och det är en upplevelse att ha fått åkt denna del. Man åker företrädsvis under natten och det är en härlig känsla att färdas fram i den afrikanska naturen när det är som svalast och har man tur så kan man upptäcka elefanter längs järnvägen. På kvällen så äter man en måltid i den legendariska restaurangvagnen och man måste i förväg bestämma sig för vilken sittning man vill välja. Man somnar sedan gott efter denna måltid medan tåget så sakteliga tuffar fram i den afrikanska natten. Mombasa Många delar upp sin semester i Kenya mellan besök i olika nationalparker och en badvecka i Mombasa. När man kommer från de svala högländerna på meters höjd ner till havsnivån så kan det komma som en chock. Förutom värmen på på omkring 30 grader (året om) så är det en mycket högre luftfuktighet som kan vara besvärande. Det blir oftast bad och att ligga i skuggan därför att allt annat är alltför svettdrivande. Vi försökte en gång med en promenad inne i Mombasa men sökte oss genast till ett café med aircondition. Vi bodde på White Sands hotel strax norr om Mombasa och swimmingpoolen där blev en kär kamrat. Jag prövade också på att segla med en katamaran och den är ju en ganska säker farkost bara man vet hur man skall stagvända. Jag var en gång på väg in till hamnen i Mombasa men vände strax innan. Jag visste ju inte om det låg pirater och lurade. Det är synd att klimatet är så jobbigt därför att staden har en mycket intressant kulturell historia. Med anor från talet så kom Vasco de Gama dit I Mombasa är islam den dominerande religionen men många gamla byggnade från svunna tider. När det inre av Kenya koloniserades på talet så kom amn alltid till Mombasa och tog sedan järnvägen upp mot Nairobi och vidare mot Uganda. Kvällarna kan vara sköna och relativt svala men det är soluppgångarna i Indiska Oceanen som är vackrast.

Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint.

Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint. Anders A Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint. Så kom vi då till Karin Blixens hem, som ju blev världsberömt när den här filmen kom. Detta är verkligen

Läs mer

Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014.

Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014. Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014. Reseprogram: Dag 1-2 Avresa från Kastrup med mellanlandning i Doha. Ankomst till Entebbe. Vi spenderar dagen och natten

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

KENYA. Av Tommy Grandell

KENYA. Av Tommy Grandell KENYA Nu har turisterna börjat hitta tillbaka till Kenya sedan oroligheterna i landet ebbat ut. Främst lockar safariparkerna med sitt enorma djurliv, men allt fler Kenyabesökare dras också till de långa,

Läs mer

Gruppresa till Tanzania med 5 dagars safari och Nungwikusten på Zanzibar

Gruppresa till Tanzania med 5 dagars safari och Nungwikusten på Zanzibar Gruppresa till Tanzania med 5 dagars safari och Nungwikusten på Zanzibar Gruppresa till Tanzania med 5 dagars safari samt besök i massajby och 5 övernattningar på Zanzibar Reskod: G1 Antal resdagar: 14

Läs mer

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania.

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania. Rundresa Tanzania Njut av safari i några av världens bästa nationalparker, bl.a. Ngorongorokratern, Serengeti, (där du har mycket god chans att få se The Big Five ) och elefantparken Tarangire. Fortsätt

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

besegra kilimanjaro Klättring och löpning på Kilimanjaro. Februari 2011.

besegra kilimanjaro Klättring och löpning på Kilimanjaro. Februari 2011. besegra kilimanjaro Klättring och löpning på Kilimanjaro. Februari 2011. Safari & möjlighet att bestiga Kilimanjaro!»Resa 1. Safari, lopp & safari. 24 feb-7 mars.»resa 2. Safari, lopp & vandring Kilimanjaro.

Läs mer

Vattenfall, safari & waterfront

Vattenfall, safari & waterfront Vattenfall, safari & waterfront Upplev tre fantastiska sevärdheter i tre olika länder på denna resa till det södra Afrika. Se de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe, upplev safari i Chobe National Park i

Läs mer

4 dagars safari i norra Tanzania med 6 övernattningar på Zanzibar

4 dagars safari i norra Tanzania med 6 övernattningar på Zanzibar 4 dagars safari i norra Tanzania med 6 övernattningar på Zanzibar 4 dagars safari i norra Tanzania med 6 övernattningar på Zanzibar Reskod: TZ-4 Antal resdagar: 12 (varav 11 dagar i Tanzania) Avresa varje

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Nigel Archer Safaris Kenya

Nigel Archer Safaris Kenya Nigel Archer Safaris Kenya Nigel Archer har under många år varit känd som en ytterst erfaren professionell jägare på såväl storvilt och plains game som fågeljakt. Nigels bakgrund som utbildad akademiker

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

besegra kilimanjaro Klättring och löpning på Kilimanjaro. Februari 2010.

besegra kilimanjaro Klättring och löpning på Kilimanjaro. Februari 2010. besegra kilimanjaro Klättring och löpning på Kilimanjaro. Februari 2010. Safari & möjlighet att bestiga Kilimanjaro!»Resa 1. Safari, lopp & safari. 24 feb-7 mars.»resa 2. Safari, lopp & vandring Kilimanjaro.

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Anki Adventures Tanzania och Zanzibar gruppresa 7 november 2019

Anki Adventures Tanzania och Zanzibar gruppresa 7 november 2019 15/10 2018 Anki Adventures Tanzania och Zanzibar gruppresa 7 november 2019 Flyg med KLM från Stockholm KL1104 ARNAMS HK1 2 0630 0840 73H E 0 S KL 571 AMSJRO HK1 1015 2040 772 E 0 M PW 423 ARKZNZ HK1 1250

Läs mer

Sri Lanka Tour 2016 med helpension

Sri Lanka Tour 2016 med helpension Sri Lanka Tour 2016 med helpension Dag 1 Negombo Efter vår ankomst åker vi till vårt hotell i Negombo som ligger ca 30 min med bil från flygplatsen. Vi bor nära havet så att vi kan koppla av lite efter

Läs mer

Sydafrika stadspuls, safari och historia

Sydafrika stadspuls, safari och historia Sydafrika stadspuls, safari och historia 12 dagar i Sydafrika med svensktalande reseledare Reskod: ZA-2 Antal resdagar: 14 (varav 12 i Sydafrika) Pris Pris per person: 26 500 kr Vad ingår i priset? Flyg

Läs mer

Här följer en myckat kort presentation av resan dag för dag. Resan går månadsskiftet nov /dec. 2012

Här följer en myckat kort presentation av resan dag för dag. Resan går månadsskiftet nov /dec. 2012 I Goodall och Fosseys fotspår.. Uganda är ett resmål som erbjuder upplevelser utöver det vanliga. Detta blir min 3.e resa till detta fantastiska land. Denna gång börjar resan i de norra oexploaterade delarna

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Viktoriafallen, Chobe & Okavango

Viktoriafallen, Chobe & Okavango Viktoriafallen, Chobe & Okavango Denna resa kombinerar Viktoriafallens magiska krafter med safari i Chobe National park samt häftiga djurupplevelser i Okavango-deltat. I resan ingår två nätter vid Viktoriafallen,

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Safari i Karen Blixens Kenya

Safari i Karen Blixens Kenya Club Eriks noga utvalda upplevelser Safari i Karen Blixens Kenya Kenya I regi av Owe Sandström, en av Sveriges mest meriterade zoologer och djurexperter, genomför Club Eriks en oförglömlig resa i Karen

Läs mer

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande Kursresa till Zanzibar Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande 15-22 juni 2016 Privat tillägg: Safari i Masai Mara 21-28 juni Resprogram Håkmark 213 905 91 UMEÅ SWEDEN tel. +46(0)90-383

Läs mer

Fredagen 17 oktober. Kastrup - Nairobi

Fredagen 17 oktober. Kastrup - Nairobi Följ med oss på en resa bland Afrikas vilda djur och fåglar i deras naturliga miljöer. Minibussar med höj och sänkbara tak där vi står raklånga och ser utöver de milsvida savannerna. På nära håll ser vi

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka.

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka. SKOTTLANDSRESAN Året var 1984 och vi var 4 st. killar som för första gången skulle åka på Mc-semester. Hela våren hade gått åt till att planera resan, beställa färjebiljetter med hjälp av resebyrån i Mariestad,

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Välkommen med på Kenyaresan oktober till den 9 november

Välkommen med på Kenyaresan oktober till den 9 november Välkommen med på Kenyaresan 2019 26 oktober till den 9 november 15 dagar med mycket safari och avslappnande sol/bad, men framförallt möten och besök i projekt, byar, slumområden. Med besök på Helping Hands

Läs mer

PROGRAM KENYA 31 jan 15 feb.

PROGRAM KENYA 31 jan 15 feb. Kusafiri na Mimosa utamaduni safari ya Kenya! Karibu! PROGRAM KENYA 31 jan 15 feb. Tisdag 31 januari Avresa eftermiddag från Arlanda. Nattflyg. Onsdag 1 februari Ankomst Nairobi på morgonen. Hämtning på

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Soto Real Exklusiv fågeljakt i Spanien

Soto Real Exklusiv fågeljakt i Spanien Soto Real Exklusiv fågeljakt i Spanien Det är inte utan anledning att Spanien kallas ett av Europas bästa jaktländer. Soto Real herrgård i närheten av staden Sevilla i det otroligt vackra Andalusien, lever

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Fadderresa till Zimbabwe

Fadderresa till Zimbabwe Fadderresa till Zimbabwe 12 25 april 2015 Zimbabwe var vid tiden för självständigheten 1980 Afrikas juvel och kornbod men förvandlades snabbt till ett terrorrike under Robert Mugabes styre. Nu är en möjlig

Läs mer

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY 2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY Resans arrangör är Safari Classic Rally tillsammans med Rallytravels. En upplevelse av Afrika och des kultur och följa The toughest Rally of the world

Läs mer

Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden. Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden

Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden. Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden Bergsvandring Mount Kilimanjaro - Machameleden Bergsvandring Mount Kilimanjaro Machameleden DAG 1 Avresa från Sverige Avresa med Ethiopian Airlines kl 20. Mellanlandning i Addis Ababa vid 7-tiden dag 2.

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

Lördagen 5 september. Kastrup - Nairobi

Lördagen 5 september. Kastrup - Nairobi Följ med oss på en resa bland Afrikas vilda djur och fåglar i deras naturliga miljöer. Minibussar med höj och sänkbara tak där vi står raklånga och ser utöver de milsvida savannerna. På nära håll ser vi

Läs mer

Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från kr

Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från kr Tanzania: Bergsvandring Mount Kilimanjaro, Machame från 25 500 kr Machameleden på Mount Kilimanjaro i Tanzania (paketresa) I priset ingår vandring på Afrikas högsta berg, Mount Kilimanjaro via Machameleden.

Läs mer

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania.

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania. Rundresa Tanzania Njut av safari i några av världens bästa nationalparker, bl.a. Ngorongorokratern, Serengeti, (där du har mycket god chans att få se The Big Five ) och elefantparken Tarangire. Fortsätt

Läs mer

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll.

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Idén att göra en resa till södra Sverige kom upp när det visade sig att Alexandras lag Skuru skulle spela i Kristianstad på fredagkvällen 26/1

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Den ultimata safariresan till det orörda Afrika! Tanzania Pemba Island

Den ultimata safariresan till det orörda Afrika! Tanzania Pemba Island Sida 1 av 8 Den ultimata safariresan till det orörda Afrika! Tanzania Pemba Island Med bakgrund av våra egna reseerfarenheter och upplevelser i Afrika, samt vårt väluppbyggda kontaktnät på den afrikanska

Läs mer

Malaga here we come. Resans första fikapaus, på Gävle Bro.

Malaga here we come. Resans första fikapaus, på Gävle Bro. Malaga here we come Onsdag 18 september Fyra förväntansfulla tjejer (läs damer) samlades redan 8.30 för att hinna med flyget från Arlanda 13.15. Det gäller att vara ute i tid! Redan i Valbo började önskemål

Läs mer

vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE

vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE Guida dig själv! 1 km vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE Kontakta oss telefon: 0435-44 21 20 e-post: naturum.soderasen@lansstyrelsen.se Mer info på vår hemsida: www.soderasensnationalpark.se Bra att veta

Läs mer

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Matematik Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Min resa i Japan Min resa börjar på centralen i Malmö där min avdelning samlades (Turning torso). Där sa vi hej då till ens kära familj och bar oss av till Kastrup med tåg. Efter att vi äntligen hade checkat

Läs mer

Program 14 Dagar i Sri Lanka

Program 14 Dagar i Sri Lanka Program 14 Dagar i Sri Lanka Kultur och Scenisk Natur Dag 1 Flygplats (CMB) Negombo Du blir välkomnad på Flygplatsen Vi åker mt den närliggande staden Negombo för att vila ut efter flygresan Besök stranden

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Vattenfall, safari & waterfront

Vattenfall, safari & waterfront Vattenfall, safari & waterfront Upplev tre fantastiska sevärdheter i tre olika länder på denna resa till det södra Afrika. Se de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe, upplev safari i Chobe National Park i

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kenya Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kenya Huvudstad Invånarantal Språk Nairobi 44 milj. Swahili Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Kenya shilling 582.646 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK VÄLKOMNA! Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det vilda Sarek nationalpark. Det är tillsammans med lokala, certifierade guider

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Kapitel 1 Sam sida 2 2. Kapitel 2 Två böcker är borta sida 3 3. Kapitel 3 ett brott sida 4 4. Kapitel 4 På sjukhuset sida 5 5. Kapitel 5 Söker efter tjuven sida 6 6. Kapitel 6 Tjuven

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Tanzaniaresa - Dagsprogram

Tanzaniaresa - Dagsprogram Tanzaniaresa - Dagsprogram Njut av safari i några av världens bästa nationalparker, bl.a. Ngorongorokratern, Serengeti, där du har mycket god chans att få se The Big Five och elefantparken Tarangire. Fortsätt

Läs mer

Välkommen med på Kenyaresan 2019 Avresa i november november

Välkommen med på Kenyaresan 2019 Avresa i november november Välkommen med på Kenyaresan 2019 Avresa i november november Bästa resenär på Kenyaresan 2019! Du har nu framför dig ett mycket spännande dagsprogram över denna speciella resa som vi har framför oss. Detta

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Preliminärt program fotosafari Tanzania 2012

Preliminärt program fotosafari Tanzania 2012 FOTOSAFARI TANZANIA Preliminärt program fotosafari Tanzania 2012 Januari/Februari möte inför resan i Stockholm och Malmö. Vi går igenom tips på utrustning och packning, kikar på inspirationsbilder och

Läs mer

IRLAND. Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018!

IRLAND. Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018! IRLAND Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018! Vi reser med buss till Köpenhamn och flyg vidare till Dublin. Under rundresan på Irland,

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

THE BIG FIVE KENYA Kenya, 7-14 januari 2017

THE BIG FIVE KENYA Kenya, 7-14 januari 2017 THE BIG FIVE KENYA Kenya, 7-14 januari 2017 På denna Save the Wildlife resa får du både möjlighet att fotografera Kenyas djurliv och även lära dig mer om parkernas bevarandearbete. Ta chansen och följ

Läs mer

St. Lucia The Elephant Coast

St. Lucia The Elephant Coast St. Lucia The Elephant Coast Stranden vid St. Lucia The Elephant Coast på Sydafrikas östkust, sträcker sig från staden St. Lucia i söder till Kosi Bay i norr. En kuststräcka på mer än 200 km, som har varit

Läs mer

FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE

FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN 2019 ZIPLINE Välkommen till Europas längsta zipline med 16 linor och över fyra kilometer linor djupt inne i skogen på rasbranten till det Småländska höglandet. Ett

Läs mer

Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05

Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05 Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05 Med alla 11 Lunkare samlade strax efter kl 12 avtågade vi från Södra och med en ny Lunkare, Kerstin, i vår grupp. Efter Swedenborgsgatan styrdes

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017 Följ med på en konst- och kulturresa till de vackra kustpärlorna i Kroatien Split och Dubrovnik! Kroatien lockar många besökare med sin slående vackra och skiftande natur mäktiga berg, kuperande landskap,

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor.

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontär i Kenya Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontärarbete är ett unikt sätt att upptäcka ett land och dess kultur på ett meningsfullt sätt. Du måste vara minst

Läs mer

Lek och testa med vatten

Lek och testa med vatten NR 2, 2018 KEBNEKAISE Sydtoppen 2097,5 m.ö.h. Nummer 2 Vecka 8 17 2018 Mät med centimenter Lek och testa med vatten Sätt färg på naturen Ytterligare ett äventyr Blipp! Jag längtar verkligen tills vi är

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Eftermiddagens paddling i sol, värme och medvind tog oss till de släta hällarna på Stenskär.

Eftermiddagens paddling i sol, värme och medvind tog oss till de släta hällarna på Stenskär. ÅLAND 26 JUL-2 AUG 2014 Dag 1: Tidig samling vid Märsta station för gemensam avfärd mot Kapellskär och Åland. På båten väntade en god brunch och en första möjlighet att lära känna medresenärerna. Väl framme

Läs mer

På uppdrag i spökhuset

På uppdrag i spökhuset Erik Magntorn På uppdrag i spökhuset ett sommaräventyr Illustrerad av Petter Lawenius Lindskog Förlag Denna bok tillägnas min pappa, Knut. En fantastisk berättare. E M Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se

Läs mer

Indiens pärlor. 12 DAGAR, DELHI-AGRA-FATEHPUR SIKRI-RANTHAMBORE- JAIPUR-MANDAWA Planerade avgångar 2012: 9-20/10, 5-16/11,

Indiens pärlor. 12 DAGAR, DELHI-AGRA-FATEHPUR SIKRI-RANTHAMBORE- JAIPUR-MANDAWA Planerade avgångar 2012: 9-20/10, 5-16/11, Indiens pärlor 12 DAGAR, DELHI-AGRA-FATEHPUR SIKRI-RANTHAMBORE- JAIPUR-MANDAWA Planerade avgångar 2012: 9-20/10, 5-16/11, På denna resa får du uppleva Indiens nästan overkliga blandning av överdådiga palats,

Läs mer

Vattnet i Donau är inte sämre än i Mälaren och folk badar i Donau. Hur det förhåller sig längre nedströms, i de forna öststaterna vet jag inte.

Vattnet i Donau är inte sämre än i Mälaren och folk badar i Donau. Hur det förhåller sig längre nedströms, i de forna öststaterna vet jag inte. Hej alla, Tänk om jag skulle börja detta lilla epos över Donau Radweg med att skriva åk aldrig Donau Radweg med cykel!! Det hade varit katastrofalt. Istället skriver jag till alla cykelfans Åk Donau Radweg

Läs mer

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku!

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku! Kryssning i Amazonas 6 Dagars expedition Munduruku! Det är ett oslagbart äventyr att på en flodkryssning upptäcka det mytomspunna och mystiska Amazonas! Amazonas är världens största regnskog, nära sex

Läs mer