Reserapport från besök i Shanghai

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reserapport från besök i Shanghai 2012-06-03 2012-06-09"

Transkript

1 Reserapport från besök i Shanghai Inom ramen för Logistikregionens internationella samarbete och omvärldsbevakning har vi nu gjort en uppföljning av det besök i Zaragoza, Spanien, som gjordes november Logistikregionens styrgrupp, med Thomas Doxryd som initiativtagare, gav Logistikregionen i början av året i uppdrag att tillsammans med Regionförbundet planera för resan. Besöket i Shanghai har organiserats och planerats av Berndt Arvidsson på Regionförbundet i samarbete med Ingemar Jansson på Logistikregionen samt Rafael Llopis, Chief Representative of AREX China. Samarbetspartner som researrangör har varit Contour Air med Torkel Freed och hans kollegor. Reserapporten har sammanställts av Mats Helgesson och Anders Nyberg. Bakgrund Örebroregionen har ett bra logistiskt läge i Sverige och Skandinavien, som skulle kunna utnyttjas bättre för ekonomisk tillväxt. Ett led i vår strävan att vidareutveckla vår region till landets mest betydelsefulla plats för att lokalisera logistisk verksamhet, är att samla kunskaper från andra regioner som kan vara föredömen för vår egen region. Ett första steg i denna strävan var studiebesöket i Zaragoza, Spanien, november 2011, med logistikparken PLAZA som är Europas största. Politiker, företag och tjänstemän deltog och såg att vi har lika goda förutsättningar som Zaragoza att ta vara på infrastrukturen i regionen och få nya etableringar av logistikintensiva företag. Regionen Aragón, Zaragoza, har också ett kontor i Shanghai, som främst arbetar med att stödja spanska företags etableringar i Kina. Detta kontor arbetar gärna tillsammans med Logistikregionen för att söka upp kinesiska företag som är intresserade av den Svenska Skandinaviska Nordeuropeiska marknaden och som vill etablera sin verksamhet med utgångspunkt i Logistikregionen. Vi tycker att samarbetet är intressant och vill med utgångspunkt från ett utarbetat förslag till samarbetsavtal pröva om detta kan leda till nyetableringar av kinesiska företag i vår region.

2 Aragón Exterior, AREX Besöket i Shanghai är ett nästa steg i vårt nära samarbete med Aragón Exterior. AREX är en regional organisation som ägs av the Government of Aragón. AREX erbjuder sina resurser i Kina för att utveckla ett marknadsföringsprogram riktat till potentiella kinesiska investerare för Örebroregionen. Genom samarbetet kan Logistikregionen genomföra en marknadsföringskampanj med ett erfaret team för en bråkdel av kostnaden för att ha ett eget representationskontor. Rafael Llopis, Chief Representative of AREX China Program Dag 1 och 2, söndagen den 3/6 och måndagen den 4/6 Vi var 18 förväntansfulla Örebroregionare som vid 10-tiden anträdde resan mot Shanghai. Vi hade en lång, lång resa framför oss till Shanghai via Frankfurt. Efter den långa resan checkade vi sent på eftermiddagen lokal tid in på hotellet, the Bund. Där hölls sedan ett informellt möte med genomgång av besöksprogrammet, tillsammans med vår värd för Shanghaibesöket, Rafael Llopis, Chief Representative of AREX China. Dag 3, tisdagen den 5/6 Yangshan Deep Water Port Efter en två timmar lång resa med buss anlände vi till Yangshan Deep Water Port, världens största containerhamn. Hamnen och tillhörande drygt tre mil långa bro och motorväg byggdes på tre år och stod färdig Idag hanterar man 13,5 miljoner TEU (enheten motsvarar en 20-fotscontainer) och volymmässigt passerade man Singapore Shanghai Municipal Transport and Port Authority äger flera

3 hamnar varav Yangshan Port är containerhamn. Den är lokaliserad på en ö ansluten till land genom en 32 km lång bro. För mer information, se Hamnen har 60 st stora s k Panamaxkranar för containerhanteringen, att jämföra med Göteborgs Hamn som har fyra st. Man planerar för nästa utbyggnad av hamnen som blir ännu större än den befintliga. Man kommer också att järnvägsansluta hamnen och bygga en stor kombiterminal. Lingang Industrial Park Administration På eftermiddagen besökte vi Lingang Industrial Park Administration för att få veta mer om hur man bygger upp industriparker för logistikverksamheter mm i Shanghai. Först fick vi möta Administrationen inklusive administrationens vice ordförande och kollegor. De beskrev hur industriparken har etablerats och hur man har fokuserat på fem olika branschområden i en geografisk indelning i det stora området. Utvecklingen av industriparken startade Sedan dess har sex industriella kluster etablerats. Det finns alla kommunikationsmedel; järnväg, båt, väg samt närhet till Shanghais internationella flygplats Pudong. Det är en attraktiv plats för investeringar. Fyra svenska företag finns idag etablerade i Lingang. Man hoppas på att fler svenska företag ska se fördelen med att finnas i Lingang. Det finns plats för fler företag, området sträcker sig över 250 kvadratkilometer. Området är en viktig bas för industriell utveckling. Viktiga branscher är bland annat materialhantering och tillverkning. En stor fördel är att området har en strategisk lokalisering i Shanghaiområdet. CIMC (China International Marine Containers Cop., Ltd) Därefter följde besök i logistikparken och hos CIMC (China International Marine Containers Co., Ltd) med närvaro av deras Secretary of the Party Committee. Vi fick en presentation av företaget och hur de jobbar med sin logistik. Bolaget har byggt, äger och förvaltar sin anläggning. I Kina äger staten all mark och man betalar i det här området ca 1000/kr kvm och man har då marken på tomtarrende i 50 år. Då ska man i teorin omförhandla tomträtten men hur det kommer att gå till vet man inte nu. Mer information finns via följande länkar:

4 Dag 4, onsdagen den 6 juni Transport Logistic China Dagens första programpunkt var ett besök på transport- och logistikmässan Transport Logistic China. Vi fick först en presentation av mässan av MMI Shanghai (mässarrangören) som tog emot oss och berättade om mässan, utställarnas profil och hur utländska besökare kan dra fördel av deras närvaro på mässan. Transport Logistic China är en av de största logistiska mässorna i Kina var det 441 företag från 42 länder som ställde ut på mässan, som besöktes av besökare från 67 länder. Mässan är ett samarrangemang mellan tre tyska mässarrangörer och Shanghai-mässan. För mer info om mässan hänvisas till Han berättade också om hur det är att göra affärer med kinesiska företag. Ofta behöver man träffas flera gånger för att kineserna ska få förtroende för motparten, d.v.s. relationen måste etableras först innan man kan gå vidare och skapa affärsmöjligheter eller samarbeten. Vi hade förbokade möten med bl a följande montrar: 1. Shanghai Yupei Group Co., Ltd (Joint-Venture); 2. Prologis China; 3. Gazeley Investment Consulting (Shanghai) Co., Ltd; 4. China Cargo Airlines Ltd.; 5. China Southern Cargo. De förbokade möten vi hade var givande och intressanta där vi fick möjlighet att berätta om regionen, läget och varför Örebro skulle kunna vara en hub för en etablering i norra Europa. Vi pratade såväl flygplats som kombiterminal. Flera möten är redan inbokade med de besökta företagen i Sverige framöver, som resultat av besöket och samtalen på mässan. Tilltron till Sverige är stor från kinesiskt håll vilket gör det enklare att få kontakt och kunna diskutera framtida affärsmöjligheter. Annica Larsson från Örebro Airport träffade ett mycket intressant flygbolag som ser stora möjligheter att starta en ny fraktlinje från Örebro Airport. Diskussionerna ska fortsätta på hemmaplan. Övriga flygbolag som hon träffade visade intresse men ville gärna veta vad vi hade att komma med, d.v.s. vilka typer av gods och vilka volymer. Enda svenska utställare var Göteborgs Hamn, som vi träffade och pratade med. Redan på plats då diskuterade vi om vi tillsammans skulle initiera en svensk monter till nästa mässa 2014, för att skapa mervärden och ta mer plats på mässan. Diskussioner om detta ska fortsätta på hemmaplan.

5 Shanghai Ericsson Efter lunch följde ett inbokat besök på Ericssons fabrik i Shanghai. Där fick vi träffa vd Mattias Jansson, som har ett förflutet på anläggningen i Kumla. Han berättade om Ericssons verksamhet i världen men framför allt Kina och Shanghai. Han berättade också om hur det är att vara företagsledare i Kina och att svenska företag och dess management har väldigt gott anseende i Asien. De anställda trivs mycket bra och man har en personalomsättning avseende fast anställda på 1 %. Anläggningen producerar komponenter till basstationer, även till Ericssons konkurrenter. Det går mycket bra för anläggningen. Ericsson gjorde debut i Kina redan 1892 och är därför väldigt väl ansett i Kina. Bolaget är en mycket attraktiv arbetsgivare för kinesiska ingenjörer. Ericsson har anställda i Kina och i hela världen. Det är ca 4000 ingenjörer som jobbar med forskning och utveckling i Kina, på 7 ställen bl a Shanghai och Beijing. Det finns 39 supportcenter runt om i Kina, jämt fördelade över landet. Marknaden på mobiltelefonimarknaden är mycket stor. Prognoserna visar på ca 9 miljarder mobilabonnemang i världen I Nanjing finns Ericssons globala supply center med 3000 anställda. De levererar 50 % till Kina och resten till andra länder. Anläggningen leds av en annan känd Kumlabo, Anders Bergstrand. Ericssons Distribution Center (EDC) i Shanghai servar hela Asien. Anläggningen är kvm som på sikt ska utökas till kvm. Utvecklingen går väldigt fort i branschen och man räknar med att utveckla en ny modell av basstation varje år. Anläggningen är en komponentfabrik, d.v.s. underleverantör till slutmonteringen och producerar bara mot order. Fabriken ligger i nordvästra Shanghai, närmare bestämt Jiading. Verksamheten går mycket bra och man har en tillväxt på 20 %/år. Jiading city är en stad som byggts upp i anslutning till industriparksområdet. Den byggdes upp på 1 år och rymmer bostäder för 1,1 miljoner människor. När det gäller löner har som jämförelse en ekonomiassistent ca kr/mån i lön. Anläggningen har idag 295 anställda och man har minskat från 330 förra året. Fakta 2011 Leveranssäkerhet 95 %. 40 % ökad produktionskapacitet. 37 nya komponenter kvalificerats. Ny organisation Motivationsindex 85 %, 70 medel i branschen. Låg personalomsättning. 7 % inkl temporära konsulter. Mål 2012 Att bli en Formel 1 site. Man ska förknippas med alla de epitet som kan sättas på en Formel 1-bana för bilar (i Jiading ligger den bana som ingår i Formel 1-cirkusen) som snabbhet, lagarbete, säkerhet, precision, utveckling mm. Att bli nr 1 i board mounted modules (kretskortskomponenter). Vi fick som avslutning en intressant och engagerad visning av anläggningen där arbetet var i full gång.

6 Dag 5, torsdagen den 7/6 Shanghai Foreign Investment Development Board (Invest Shanghai) Direkt på morgonen genomförde vi det inbokade besöket på Shanghai Foreign Investment Development Board (Invest Shanghai). Det är en statlig organisation som hjälper företag och projekt att etablera sig i Shanghaiområdet. Örebrodelegationen med Jonas Karlsson i spetsen fick möjlighet att berätta om vår regions styrkor med fokus på logistik och att vi var intresserade av att starta samarbete med företag och organisationer i Shanghaiområdet. Invest Shanghai berättade om sin verksamhet och var mycket glada över vårt besök och var intresserade av att inleda ett samarbete. Vi inbjöds på stående fot att närvara vid business forum som äger rum i Göteborg den 15/6, då Invest Shanghai ska hålla ett anförande. Vi kommer att delta med 1-4 personer för att visa vårt intresse och att följa upp vårt möte i Shanghai. Shanghai är s.k. sister city med Göteborg och Invest Shanghai har nyligen öppnat ett kontor där. Vi bjöd också Invest Shanghai till Örebroregionen, och de var mycket intresserade av det. Gruppen delades sedan och ungefär halva delegationen genomförde det förbokade mötet med DSV Asien med säte i Shanghai. Styrgruppen för Logistikregionen 2.0 tillsammans med några av tjänstemännen hade under tiden internt möte om utvecklingsarbetet med nästa steg för samarbetet i Logistikregionen. DSV Asien DSV arbetar med globala transporter och logistik. De har anställda och kontor i mer än 60 länder. De har bland annat ett kontor i Pilängen, Örebro. Se mer på DSV har funnits länge i Shanghai och är intresserade av att samarbeta med Sverige när det gäller både flyg och väg. DSV ser att bolagets hub i Örebro har en stor potential att utvecklas till något större. De har ett stort intresse att samarbeta med oss och framför allt på flygsidan. Annica Larsson ska träffa DSV i Stockholm inom kort och diskutera samarbetsmöjligheter. DSV har sedan länge bra samarbete med Örebro Airport och ser fler affärsmöjligheter. DSV jobbar redan idag med kända varumärken i Örebro.

7 Shanghai Small Enterprises Trade Development Service Center samt Honkou District Government Eftermiddagens första möte var med en kinesisk organisation, SME Shanghai Small Enterprises Trade Development Service Center. Mötet hölls i Honkou District Government Building, VIP Room, och var ett mycket formellt möte. Den kinesiska delegationen uppgick till ett 20-tal delegater. Mötet tolkades hela tiden på engelska och kinesiska. Örebrodelegationen berättade om vår region och våra syften med att vara i Shanghai och vi fick höra vad den kinesiska verksamheten omfattade. Den svenska konsuln i Shanghai, Bengt Johansson närvarade den första timmen. Han höll ett anförande om Sveriges och svenska företags relationer till Shanghai och välkomnade Örebro i kretsen av andra regioner som etablerar svensk-kinesiska samarbetsprojekt. Jonas Karlsson presenterade vår region och beskrev våra förutsättningar, fördelar och möjligheter till samarbete med Shanghairegionens organisationer och företag. Annica Larsson, Örebro Airport, och Tommy Jonsson, Örebro Terminal, höll anföranden och berättade om sina verksamheter och möjligheter att etablera samarbete med Shanghairegionen. Katarina Hansson framförde den svenska delegationens varma tack för de kinesiska värdarnas vänliga och uppskattande mottagande. Som avslutning på mötet undertecknades två dokument, ett Memorandum of understanding (MoU) angående framtida samarbeten mellan Regionförbundet Örebro län och Shanghai Small Enterprises och ett MoU om samarbete mellan Hongkou distriktet och Logistikregionen om utbyte av idéer om affärsmöjligheter.

8 Närvarande var vice ordförande från Shanghai Municipal Commission of Economy and Informatization och Hongkous distriktsledare, och även ledare från Shanghai Small Enterprises Trade Development Service Center, Shanghai Shipping Center, Shanghai Association of Logistics och privata logistikföretag. Ceremonin var mycket högtidlig och avsiktsförklaringarna undertecknades av parterna till musik. Avsiktsförklaringen med Shanghai SMEs Development Service center undertecknades för Regionförbundet av Jonas Karlsson och Bo Rudolfsson. MoU med Chamber of Shipping, Hongkou Federation of Industry and Commerce, China undertecknades för Logistikregionen av Katarina Hansson, Thomas Doxryd och Lennart Bondeson. Efter mötet vidtog sedvanlig gruppfotografering med glada svenskar och kineser. Analys av investeringsmöjligheter Väl tillbaka på hotellet presenterade Rafael Llopis sin analys. Investing in Örebro: Programme of Attraction of Chinese Investment to the Region Analysis Situation Report -. Analysen är inte helt klar. Rafael kommer att färdigställa den under sommaren och besöker Örebroregionen under hösten för att presentera den fullständiga analysen. Dag 6, fredagen den 8/6 Den sista dagen i Shanghai var avsatt för att närmare bese stadens attraktioner. Programmet innehöll bland annat besök i de finansiella kvarteren med framförallt Shanghai World Financial Center Observatory (491 m högt) Bazzar Market, ett stort område med småföretagsverksamhet inriktat mot handel studiebesök vid den statliga silketillverkningen vid The Silk Museum Yu Garden, den äldsta delen av Shanghai Dag 7, lördagen den 9/6 Hemresan påbörjades redan vid Inrikesflyg till Beijing och sedan vidare till Stockholm. På flygplatserna passade vi på att stärka den lokala handeln.

9 Deltagare Jonas Karlsson Bo Rudolfsson Regionförbundet Örebro Regionförbundet Örebro Magnus Persson Berndt Arvidsson Regionförbundet Örebro Regionförbundet Örebro Thomas Doxryd Hallsberg kommun Torbjörn Dybeck Hallsbergs kommun Katarina Hansson Kumla kommun Ola Sjölin Hallsbergs kommun Lennart Bondesson Örebro kommun Kirsi Aronsson Hallsbergs kommun Björn Sundin Örebro kommun Ingemar Jansson Logistikregionen Annica Larsson Örebro flygplats Mats Helgesson Örebro kommun Tommy Jonsson Örebro Terminal AB Anders Nyberg Örebro kommun Lars Hallbergsson Kumlabostäder Michael Malmquist Vectura

BENCH. - Beneficial Business Relations between. the Central Baltic region and China

BENCH. - Beneficial Business Relations between. the Central Baltic region and China BENCH - Beneficial Business Relations between the Central Baltic region and China BENCH Project partner: Länsstyrelsen Östergötland, Annika Holmström (sv, kort) Projektets syfte Att bättre ta vara på etablerade

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

The Empires Strike Back

The Empires Strike Back The Empires Strike Back Handelshögskolan Alumni, 14 mars 2012 Per-Olof Larsson, VD, School of Executive Education Från väst till öst Kinas ekonomi i ett historiskt perspektiv Andel av världens BNP 35 30

Läs mer

Kina möjligheternas marknad. Nätverksbyggande i affärerna med Kina. Elisabet Söderström, vd Sweden-China Trade Council

Kina möjligheternas marknad. Nätverksbyggande i affärerna med Kina. Elisabet Söderström, vd Sweden-China Trade Council Kina möjligheternas marknad. Nätverksbyggande i affärerna med Kina Elisabet Söderström, vd Sweden-China Trade Council Trafikbild i Peking februari -04 - det har blivit värre.. Utvecklingen går västerut

Läs mer

Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3358

Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3358 Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3358 Resans syfte Näringsutskottet beslutade den 26 mars 2015 att med en delegation besöka Seoul, Sydkorea den 5 12 september 2015. Med resan ville utskottet närmare studera

Läs mer

Jan Lillieborg. Badhusvägen 11 165 72 Hässelby. Mob 0768 123441

Jan Lillieborg. Badhusvägen 11 165 72 Hässelby. Mob 0768 123441 Jan Lillieborg Badhusvägen 11 165 72 Hässelby Mob 0768 123441 @ adress jan.lillieborg@origoab.se (Origo Företagsutveckling AB) @ adress jan.lillieborg@telia.com PROFIL Jan Lillieborg, en senior ledare

Läs mer

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se CONOSCO Magnus Sjölin 2012-10-02 Östasien. Varför politiska konflikter just nu? Kina,

Läs mer

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning för att marknadsföra regionen och dess näringsliv på en internationell arena. 2010 deltar man i världsutställningen i Shanghai, Expo 2010.

Läs mer

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se CONOSCO Magnus Sjölin 2012-10-02 Östasien. Jag fokuserar på Kina, Japan, Sydkorea och

Läs mer

I samarbete med

I samarbete med Kinas GP 2015 Shanghai 9 14 april Upplev Kinas största stad, Shanghai. Här byggs det nya skyskrapor i rasande fart och det moderna i kombination med det europeiska koloniala arvet gör Shanghai till en

Läs mer

Kombinera konferens med semester!

Kombinera konferens med semester! Vi ger dig den perfekta möjligheten att lära dig om Hur man gör affärer i Thailand samtidigt som vi erbjuder dig optimalt nöje i en av världens mest spännande städer, BANGKOK. Kombinera konferens med semester!

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA ÖREBRO MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV JENNY ANDERSSON

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA ÖREBRO MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV JENNY ANDERSSON KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA Du är inbjuden till... 2016 ÖREBRO MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV JENNY ANDERSSON CITY KONFERENSCENTER FREDAG 30 SEPTEMBER NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-07 LS 1409-1048 Handläggare: Hans Brattström Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef NYEMISSIONEN VISAR TYDLIGA RESULTAT VI SKAPAR STORT INTRESSE OCH FÖRTROENDE Nyemissionen tillförde cirka MSEK 1 996 Starkt stöd från aktieägare

Läs mer

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i Kina med Kultur, teknik och shopping 28 oktober - 4 november 2007 Inbjudan Tema Resa Kina Kultur, teknik och shopping Alla pratar om Kina

Läs mer

Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D

Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D INNEHÅLLSFÖRTECKNING Platsfakta 3 Program för Kinaresan 2014 4 Vårt hotell i Beijing 6 Förslag på packlista Kinaresa 7 Övrig information 8 Allmänna villkor

Läs mer

ETT SKANDINAVISKT LOGISTIKSAMHÄLLE

ETT SKANDINAVISKT LOGISTIKSAMHÄLLE WELCOME! ETT SKANDINAVISKT LOGISTIKSAMHÄLLE Parken ska erbjuda konkurrensfrämjande förutsättningar för alla företag som är engagerade i logistikintensiva verksamheter - Nässjö Näringsliv AB:s vision 2020

Läs mer

Följ med EG Retail m.fl. till NRF. Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e)

Följ med EG Retail m.fl. till NRF. Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e) Följ med EG Retail m.fl. till NRF Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e) Om NRF + 400 utställare 126 seminarier, föreläsningar och gruppdiskussioner Drygt 25 500 besökare från

Läs mer

Studieresa till New York med fokus på trygghet och säkerhet

Studieresa till New York med fokus på trygghet och säkerhet Studieresa till New York med fokus på trygghet och säkerhet I början av 1990-talet var brottsligheten hög och otryggheten påtaglig i New York. Dagligen rapporterade media om grova våldsbrott, det ena värre

Läs mer

Smartster accelerar och inbjuder till investerarträffar

Smartster accelerar och inbjuder till investerarträffar Smartster accelerar och inbjuder till investerarträffar Smartster Smartster Group AB (publ), - inbjuder till investerarträffar, genomför en företrädesemission om 4,1 mkr och välkomnar nya investerare att

Läs mer

Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3359

Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3359 Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3359 Resans syfte Näringsutskottet beslutade den 26 mars 2015 att med en delegation besöka New York och Washington, D.C., USA den 6 13 september 2015. Det övergripande

Läs mer

På vägarna sedan 1929 Familjeföretaget inne på fjärde generationen

På vägarna sedan 1929 Familjeföretaget inne på fjärde generationen E t t m o d e r n t t r a n s p o r t - o c h l o g i s t i k f ö r e ta g OLSSONS åkeri Under alla år har Volvo varit, och är alltjämt, den största uppdragsgivaren. Vår huvudsysselsättning är fjärrtrafik

Läs mer

ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2

ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2 ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2 BAKGRUND Vi som ska åka är 12 elever och 2 handledare från samhällsprogrammet åk 2, men inriktning ekonomi. Vi vill göra en

Läs mer

ETT AXPLOCK AV AFFÄRSMÖJLIGHETER OCH INFORMATION I MELLANÖSTERN OCH NORDAFRIKA (MENA) nr

ETT AXPLOCK AV AFFÄRSMÖJLIGHETER OCH INFORMATION I MELLANÖSTERN OCH NORDAFRIKA (MENA) nr ETT AXPLOCK AV AFFÄRSMÖJLIGHETER OCH INFORMATION I MELLANÖSTERN OCH NORDAFRIKA (MENA) nr. 2017-04 FÖRENADE ARAB EMIRATEN DUBAI THE TOWER @ DUBAI CREEK HARBOUR Konstruktionen av The Tower har börjat i Dubai

Läs mer

瑞 典 斯 莫 兰 地 区 驻 华 办 事 处

瑞 典 斯 莫 兰 地 区 驻 华 办 事 处 SMÅLAND China Support Office 瑞 典 斯 莫 兰 地 区 驻 华 办 事 处 Wang Zhi 2014-01-21, Reglab 1 2 3 Projektet i korthet Regionförbunden i Kalmar län och södra Småland, Linnéuniversitetet Arbete på hemmaplan Kontor

Läs mer

28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE

28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE 28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE #ekonomiftg Huvudpartner Guldsponsor Mässan får högt betyg av utställarna 4,67 av 6 möjliga. BYGG NÄTVERK, TRÄFFA

Läs mer

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan Invest in Skåne AB 2015 Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan 2015 för Invest in Skåne AB, 1. Verksamhetsidé Våra aktiviteter skall göra skillnad för att utveckla internationaliseringen av

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Stockholm Dnr /16

Stockholm Dnr /16 Stockholm 2016-04-05 Dnr 1127-2015/16 Resans syfte Civilutskottet beslutade den 22 oktober 2015 att med en delegation besöka Seoul, Sydkorea den 13 20 februari 2016. Syfte med resan fastställdes enligt

Läs mer

Välkommen till oss i monter U:550!

Välkommen till oss i monter U:550! Nummer 1 2012 Tidningen du just nu läser är så aktuell som den kan bli. Vi producerade tidningen på plats på mässan under onsdagen. Den skickades till tryckeriet för tryck samma dag och började delas

Läs mer

En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan.

En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan. En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan. LOGISTIKPOSITION K ARLSHAMN Öst är det nya Väst! Effektiv logistik handlar till stor del om att minimera förflyttning av gods både

Läs mer

Rese- och turistnäringen i Världen, Sverige och Norrbotten. Björn Arvidsson, Razormind Toppmötet, Gällivare 24 Nov 2011

Rese- och turistnäringen i Världen, Sverige och Norrbotten. Björn Arvidsson, Razormind Toppmötet, Gällivare 24 Nov 2011 Rese- och turistnäringen i Världen, Sverige och Norrbotten Björn Arvidsson, Razormind Toppmötet, Gällivare 24 Nov 2011 Global infrastruktur Global infrastruktur 2,5 miljarder passagerare 920 flygbolag

Läs mer

Frågor och svar Mipim mars 2017

Frågor och svar Mipim mars 2017 Frågor och svar Mipim 14-17 mars 2017 FYRA AVSNITT: 1) Därför finns vi på Mipim 2) Pengarna och antalet deltagare 3) Vad har det gett Göteborg tidigare 4) Boende, representation och etik DÄRFÖR FINNS VI

Läs mer

FAST TRACK GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY

FAST TRACK GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY INBJUDAN PROGRAMSTART DEN 9 MAJ 2017 Ser du Tyskland som nästa steg i den internationella satsningen? Eller känner du att befintliga affärer behöver utvecklas ytterligare?

Läs mer

ETABLERA I ESKILSTUNA

ETABLERA I ESKILSTUNA ESKILSTUNA GÖR NÄRINGSLIVSEVOLUTION* ETABLERA I ESKILSTUNA Hållbar etablering Fler än 4500 företag drivs i Eskilstuna och vår företags- och innovationskultur har lagt grunden till en tillverkningsindustri

Läs mer

ETT MODERNT TRANSPORT- OCH LOGISTIKFÖRETAG

ETT MODERNT TRANSPORT- OCH LOGISTIKFÖRETAG ETT MODERNT TRANSPORT- OCH LOGISTIKFÖRETAG OLSSONS ÅKERI Under alla år har Volvo varit och är alltjämt den största uppdragsgivaren. På senare tid har även SCA kommit in som en stor kund. Vår huvudsysselsättning

Läs mer

Förändringarnas marknad

Förändringarnas marknad Konferens, 19 oktober 2012, Stockholm Förändringarnas marknad Bekräftade talare: Olof Persson, koncernchef, AB Volvo Laurent Leksell, grundare, Elekta Jan Carlson, koncernchef, Autoliv Hans Timmer, Världsbanken

Läs mer

Scanacons erfarenheter av Kinaetablering. SET seminarie; Industriell vattenrening en Svensk paradgren. Rosenbad, 100526

Scanacons erfarenheter av Kinaetablering. SET seminarie; Industriell vattenrening en Svensk paradgren. Rosenbad, 100526 Scanacons erfarenheter av Kinaetablering SET seminarie; Industriell vattenrening en Svensk paradgren Rosenbad, 100526 Innehåll Om Scanacon Vår etablering i Kina Varför? Hur? Erfarenheter! Våra tips till

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. för rollen som

Uppdragsbeskrivning. för rollen som Uppdragsbeskrivning för rollen som VD Välkommen till FDT 04/09 2015 EEL-koncernen, i vilken bland annat kedjorna ELON, Elkedjan samt Euronics Norge verkar, satsar stort i Luleå. Under det senaste året

Läs mer

Fjärrvärmedagarna. 9-10 april 2014. Utsikten Meetings, Stockholm

Fjärrvärmedagarna. 9-10 april 2014. Utsikten Meetings, Stockholm Fjärrvärmedagarna 9-10 april 2014 Utsikten Meetings, Stockholm PROGRAM Tisdagen den 8 april Från kl. 19.00 Mingelkväll med mat och dryck Lokal: Cocktailbaren PROGRAM Onsdagen den 9 april Morgonaktivitet

Läs mer

HISINGEN LOGISTIKPARK

HISINGEN LOGISTIKPARK HISINGEN LOGISTIKPARK Mikael Svensson/Johnér Bildbyrå/Naturbild/Etsabild år 2005 publicerade tidningen intelligent logistik den första listan över sveriges bästa logistiklägen. det året korades stor-göteborg

Läs mer

Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal

Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal KursSKinaLakare12 1(6) Hjärnan beteende kultur och hälsa 27 augusti - 5 september Kursgivare:

Läs mer

DSV-presentation 2018

DSV-presentation 2018 DSV-presentation 2018 DSV Group - Översikt Global leverantör av transport- & logistiktjänster Börsnoterat och listat på NASDAQ OMX Copenhagen 2017 74,9 miljarder DKK Egna kontor i mer än 80 länder +45

Läs mer

Matupphandling 80/20. Rapport 1(7) Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE Kristianstad Sweden

Matupphandling 80/20. Rapport 1(7) Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE Kristianstad Sweden 1(7) Rapport Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE-291 39 Kristianstad Sweden +46 73 853 25 15 info@krinova.se www.krinova.se 2(7) Projekt utveckling och spridning av innovativ upphandling

Läs mer

Bokslut 2011 Ny koncernstrategi

Bokslut 2011 Ny koncernstrategi Ny färdriktning för PostNord Bokslut 211 Ny koncernstrategi 212-2-23 Web Ett tillfredställande de resultat för 211 Nettoomsättning och rörelsemarginal 5 4 3 1 8 6 Nettoomsättningen minskade med 5% till

Läs mer

Prologis Örebro DC 1. Bistagatan 8

Prologis Örebro DC 1. Bistagatan 8 Prologis DC 1 Bistagatan 8 Lager- och Fördelar logistikfastighet Fastighet Teknisk specifikation Stora utvändiga ytor Hyra & villkor Utbyggnadsmöjligheter (5 000 m²) Växa in i lokalen (flexibilitet) Fastighetsägare

Läs mer

Miljölogistik. Hållbara Transporter Stockholm, 2013-11-14. Monica Jadsén Holm

Miljölogistik. Hållbara Transporter Stockholm, 2013-11-14. Monica Jadsén Holm Miljölogistik Hållbara Transporter Stockholm, 2013-11-14 Monica Jadsén Holm Integrerade logistikkedjor sparar miljön Värdeskapand e tjänster Värdeskapande Temperaturförändringar (år 1860 2000) tjänster

Läs mer

IRLAND. Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018!

IRLAND. Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018! IRLAND Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018! Vi reser med buss till Köpenhamn och flyg vidare till Dublin. Under rundresan på Irland,

Läs mer

ett företag i Wäst-Bygg Gruppen

ett företag i Wäst-Bygg Gruppen ett företag i Wäst-Bygg Gruppen ProLogis Park DC1 och DC2 i Jönköping. Beställare ProLogis, total byggyta: 85 000 m 2 Vi utvecklar, bygger och tillhandahåller moderna, effektiva logistikanläggningar i

Läs mer

Studieresa till New York med fokus på stadsutveckling & säkerhet

Studieresa till New York med fokus på stadsutveckling & säkerhet Studieresa till New York med fokus på stadsutveckling & säkerhet I början av 1990-talet var brottsligheten hög och otryggheten påtaglig i New York. Dagligen rapporterade media om grova våldsbrott, det

Läs mer

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY ÅRETS ARTÈGOEVENT! Inspireras av en unik Artègoshow med internationella topstylister. Ta chansen att vidareutbilda dig i olika workshops Upplev fantastiska Rom med Artègokollegor från hela världen. Vi

Läs mer

Där hav möter land i Göteborg

Där hav möter land i Göteborg Där hav möter land i Göteborg Hans Gutsch APM Terminals Stig-Göran Thorén Göteborgs Hamn Headline Port of Gothenburg 3 APM Terminals: The world s only geographically balanced Global Terminal Network Port

Läs mer

Förhandlingsverksamheten

Förhandlingsverksamheten Förhandlingsverksamheten Avtalsförhandlingarna sköter Ledarna centralt. Det så kallade Ledaravtalet har fortfarande diskuterats och ifrågasatts om det fungerar som det var tänkt ute bland våra medlemmar.

Läs mer

Visste du att New Wave

Visste du att New Wave Presentation av Visste du att New Wave är det enda svenska börsbolag som har ökat i både omsättning och resultat 16 år i rad? är det svenska bolag som har ökat snabbast i Europa då det gäller arbetstillfällen?

Läs mer

Vägverket, Samhälle Region Sydöst. Vägverket, Utvecklingsenheten. Riksförbundet Enskilda Vägar. Stockholms stad, Trafikkontoret

Vägverket, Samhälle Region Sydöst. Vägverket, Utvecklingsenheten. Riksförbundet Enskilda Vägar. Stockholms stad, Trafikkontoret Organisering och marknad, Sverige PROTOKOLL 1 (5) Utskottsmöte, Skanska, Solna Närvarande: Gunnar Tunkrans, ordf Stefan Rydberg Göran Svensson Rolf Johansson Magnus Lundberg Ingemar Wiborgh Lars Jacobsson

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse. för. Sweden - Bangladesh Business Council

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse. för. Sweden - Bangladesh Business Council Årsredovisning och Verksamhetsberättelse för Sweden - Bangladesh Business Council Org.nr. 802463-6683 Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2012-01-01 2012-12-31 SBBC Sweden- Bangladesh Business Council

Läs mer

+ = VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN. The Swedish Trade and Invest Council

+ = VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN. The Swedish Trade and Invest Council BUSINESS SWEDEN VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN The Swedish Trade and Invest Council Business Sweden bildades den 1 januari 2013, sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden Vi verkar för att stärka

Läs mer

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Flexibla transporter för framtiden När marknaden för många branscher blir allt mer global, måste transporterna effektiviseras för att du som

Läs mer

Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet

Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet Bilaga till Program för detaljplan för Airport City Härryda Kommun 2011-05-05 WSP Analys & Strategi Box 13033 402

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA GÄVLE MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA GÄVLE MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA Du är inbjuden till... 2016 GÄVLE MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY GÄVLE KONSERTHUS FREDAG 23 SEPTEMBER NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den 23 september

Läs mer

NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan

NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan adept: Nihad Subasic subasic@kth.se KTH, ITM, TMT Campus Södertälje mentor: Joakim Gimholt joakim.gimholt@scania.com Scania Tekniskt Center Södertälje

Läs mer

Affärsmöjligheter inom avfallshantering, vattenrening och sanering i Tjeckien 24-25 januari 2005 i Prag

Affärsmöjligheter inom avfallshantering, vattenrening och sanering i Tjeckien 24-25 januari 2005 i Prag Inbjudan till miljöteknikseminarium med workshop Lena Sommestad leder delegation till Tjeckien Affärsmöjligheter inom avfallshantering, vattenrening och sanering i Tjeckien 24-25 januari 2005 i Prag Sveriges

Läs mer

Miljöteknikexport till Kina 2010-05-26

Miljöteknikexport till Kina 2010-05-26 Miljöteknikexport till Kina 2010-05-26 Mats Denninger Tina Karlberg Sino-Swedish Environmental Technology Cooperation SINO-SWEDISH AGREEMENTS Environment and energy technology Memorandum of understanding

Läs mer

prometheus Clustering to increase Green Energy SMEs

prometheus Clustering to increase Green Energy SMEs Ökad konkurrenskraft Clustering to increase med av gröna thekluster competiveness of Green Energy SMEs energitjänsteföretag Att samla leverantörer av gröna energitjänster och produkter till kluster för

Läs mer

Möjliga kommande samarbeten:

Möjliga kommande samarbeten: Bästa SCGA-medlem! Sweden China Greentech Alliance har nu inlett sitt 4:e verksamhetsår efter starten i september 2012. Vi är för tillfället 38 medlemsföretag. Hela vår verksamhet går ut på att vi genom

Läs mer

Välkommen till konferens den 27 november

Välkommen till konferens den 27 november Välkommen till konferens den 27 november Är kommunala och regionala vänortssamarbeten dörröppnare för svenska företag och deras exportaffärer? Kina är idag Sveriges viktigaste marknad i Asien och får en

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR HELSINGBORG MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV JENNY ANDERSSON

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR HELSINGBORG MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV JENNY ANDERSSON KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR Du är inbjuden till... 2016 HELSINGBORG MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV JENNY ANDERSSON ELITE HOTEL MARINA PLAZA FREDAG 25 NOVEMBER NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA SUNDSVALL MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA SUNDSVALL MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH EN KOLLEGA Du är inbjuden till... 2016 SUNDSVALL MÄSSA FÖRELÄSNINGAR INSPIRERAS AV GERHARD BLEY QUALITY HOTEL SUNDSVALL FREDAG 2 SEPTEMBER NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den

Läs mer

BUSINESS SWEDEN TANUMSTRAND. 25 januari 2018

BUSINESS SWEDEN TANUMSTRAND. 25 januari 2018 BUSINESS SWEDEN TANUMSTRAND 25 januari 2018 VÅR MISSION: FÅ SVERIGE ATT VÄXA GENOM INTERNATIONALISERING PHOTO CREDIT: Alexander Cher / istockphoto BUSINESS SWEDEN BIDRAR TILL ÖKAD HANDEL OCH ATTRAHERAR

Läs mer

Grundtanken. Ledarskap - Kompetens Delaktighet

Grundtanken. Ledarskap - Kompetens Delaktighet KOMPETENSUTVECKLING Grundtanken Synliga chefer Tydligt, stödjande ledarskap Engagerade och drivande medarbetare Gott samarbetsklimat Vi känsla och en stolthet för sitt arbete Ledarskap - Kompetens Delaktighet

Läs mer

TILLFÄLLIG TIDTABELL VID TRAFIKAVBROTT:

TILLFÄLLIG TIDTABELL VID TRAFIKAVBROTT: Tåg Buss Tåg Tåg Tåg Tåg Tåg Tåg Tåg Tåg Tågnummer 50183 50183 794 756 796 760 764 768 772 776 Kalenderdag To To To To To To To To To To Torsdag 160324 fr. Stockholm C 17:25 17:55 18:25 18:55 19:25 20:25

Läs mer

UFC 120 London UFC 120

UFC 120 London UFC 120 London UFC 120 London Åk till London för UFC 120 med Ciceron och FIghtplay och upplev MMA-världens största organisation live i en av världens mest dynamiska storstäder! London är staden som har allt, mat,

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se Kalmar 2009-05-27 Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell www.isa.se UTLÄNDSKA DIREKTINVESTERINGAR Därför är utländska investeringar viktiga Utländska investeringar har en ökande betydelse för tillväxt

Läs mer

Bjuder dig på en seminariedag under temat: NÖJD PERSONAL = NÖJDA KUNDER = NÖJDA ÄGARE

Bjuder dig på en seminariedag under temat: NÖJD PERSONAL = NÖJDA KUNDER = NÖJDA ÄGARE Bjuder dig på en seminariedag under temat: NÖJD PERSONAL = NÖJDA KUNDER = NÖJDA ÄGARE Seminariedagen äger rum på restaurang Grappa, Sankt Eriksgatan 86, Stockholm den 15:e november 2017 kl 09:00-15:00.

Läs mer

Välkommen till SWEBiH Wood Horizons i Sarajevo, 5-7 november 2012

Välkommen till SWEBiH Wood Horizons i Sarajevo, 5-7 november 2012 2012-08-23 Avsändare: -Sveriges Ambassad i Bosnien-Hercegovina -SEEBA Välkommen till SWEBiH Wood Horizons i Sarajevo, 5-7 november 2012 Bosnien-Hercegovinas dynamiska trä- och möbelindustri står i fokus

Läs mer

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY ÅRETS ARTÈGOEVENT! Inspireras av en unik Artègoshow med internationella topstylister. Ta chansen att vidareutbilda dig i olika workshops Upplev fantastiska Rom med Artègokollegor från hela världen. Vi

Läs mer

Seminarieprogram EXPOdagen 2014-12 - 11 Stockholmsmässan

Seminarieprogram EXPOdagen 2014-12 - 11 Stockholmsmässan Seminarieprogram EXPOdagen 2014-12 - 11 Stockholmsmässan Dubblerade antalet möten, men bibehöll kvaliteten Hör Kristina Havik från Statoil Fuel and Retail berätta om erfarenheterna från Underhåll 2014.

Läs mer

Botniska korridoren. Trafikverkets branschråd för kommunikationer Luleå 18 november 2011. Maria Öberg Forskningsingenjör Luleå Tekniska Universitet

Botniska korridoren. Trafikverkets branschråd för kommunikationer Luleå 18 november 2011. Maria Öberg Forskningsingenjör Luleå Tekniska Universitet Botniska korridoren Trafikverkets branschråd för kommunikationer Luleå 18 november 2011 Maria Öberg Forskningsingenjör Luleå Tekniska Universitet Projektet.. Har en stark bakgrund (Mål2-projekt 2008-2011,

Läs mer

» Industriell ekonomi

» Industriell ekonomi » Industriell ekonomi Repetitionsföreläsning/frågestund Linköping 2012-02-22 Magnus Moberg Repetition/frågestund» Välkommen» Syfte och tidsplan» Frågor? Resan industriell ekonomi» Grundfrågorna Var är

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

Pork Study trip i Kina 28 november-2 december 2016

Pork Study trip i Kina 28 november-2 december 2016 Pork Study trip i Kina 28 november-2 december 2016 LRF reste tillsammans med en delegation från Scan och Kött och Charkföretagen till Kina för att besöka två stora företag New Hope Group och Shuangui Factory

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

FRÅN SUNDSVALL TILL VÄRLDEN. Snabbt, säkert och klimatsmart med Göteborgs Hamn och Railport

FRÅN SUNDSVALL TILL VÄRLDEN. Snabbt, säkert och klimatsmart med Göteborgs Hamn och Railport FRÅN SUNDSVALL TILL VÄRLDEN Snabbt, säkert och klimatsmart med Göteborgs Hamn och Railport LEDARE Världen nästa! Sundsvallsregionen är utan tvekan på gång. Med jämna mellanrum kan vi läsa om hur näringslivet

Läs mer

Företag ser nya möjligheter och hot. Arbetstillfällen och skatteintäkter skapas, någonstans

Företag ser nya möjligheter och hot. Arbetstillfällen och skatteintäkter skapas, någonstans Företag ser nya möjligheter och hot Ständiga förändringar i omvärlden Beslut om investeringar och etableringar Arbetstillfällen och skatteintäkter skapas, någonstans Ständiga förändringar i omvärlden Företag

Läs mer

Logistik som utvecklingsstrategi

Logistik som utvecklingsstrategi Logistik som utvecklingsstrategi Umeå, Västerbotten och regionen i en ny situation: transportinfrastruktur som verktyg! Botniabanan Terminalutbyggnader Umeå hamn omstruktureras och kapacitetförstärks Tvärbanans

Läs mer

Vänortsutbyte mellan Växjö och Kaunas under Kaunas City Days 2006

Vänortsutbyte mellan Växjö och Kaunas under Kaunas City Days 2006 Vänortsutbyte mellan Växjö och Kaunas under Kaunas City Days 2006 Deltagare i delegationen från Växjö: Åke Eriksson, Kjell Jönsson, Nils Posse, Bo Frank, Yngve Rehnström, Per-Olof Löfberg, Inleli Gräns,

Läs mer

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Arbetsrapport Godstransporter på järnväg Malmö 2015-09-25 Godstransporter på järnväg Arbetsrapport Datum Uppdragsnummer 1320006999 Utgåva/Status 1 2015-09-25Fel! Hittar inte referenskälla. Erik Hedman

Läs mer

SWECARE FOUNDATION. Förenar svensk hälsooch sjukvårdssektor för stärkt internationell export och konkurrenskraft

SWECARE FOUNDATION. Förenar svensk hälsooch sjukvårdssektor för stärkt internationell export och konkurrenskraft SWECARE FOUNDATION Förenar svensk hälsooch sjukvårdssektor för stärkt internationell export och konkurrenskraft 1 SWECARE Stiftelsen Swecare skall genom samverkan främja tillväxt, ökad internationell konkurrenskraft

Läs mer

Nordic Transport Convention

Nordic Transport Convention Nordic Transport Convention den 5 oktober 2006 Nordic Transport Convention genomförs parallellt med Tekniska Mässan, Nordens största industrimässa Östersjöfrågorna hetare och hetare - transportflödena

Läs mer

Reserapport Hongkong 9-12e maj 2014

Reserapport Hongkong 9-12e maj 2014 Resan till Hong Kong arrangerades tillsammans med Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) och Swedish Medtech. Initiativet till resan togs av HKTDC som i höstas kontaktade Swedish Medtech med förslaget

Läs mer

LOGISTIK ÄR SOM ELEKTRICITET VI KONSUMENTER

LOGISTIK ÄR SOM ELEKTRICITET VI KONSUMENTER PLATS 02 TILLVÄXTPROCENT 103 % Logent med lappen i bakfickan Logistikbranschen växer så det knakar. Men ingenstans knakar det mer än det gör i Logent AB. Hemligheten är mycket enkel: En lapp i bakfickan.

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

ca 40 företag i nätverket The Railway Town ca 20 företag

ca 40 företag i nätverket The Railway Town ca 20 företag ca 40 företag i nätverket The Railway Town ca 20 företag Logistic Park Nässjö - ett starkt växande industri och logistik-kluster Idag ca 140 företag och ca 2 500 anställda med behov av goda möjligheter

Läs mer

MATRIX WORLD TOUR 2012 27/10 1/11 2012 TURKIET

MATRIX WORLD TOUR 2012 27/10 1/11 2012 TURKIET MATRIX WORLD TOUR 2012 27/10 1/11 2012 TURKIET MATRIX WORLD TOUR 2012 TURKIET 27 OKTOBER 1 NOVEMBER 2012 Följ med Matrix på ett fantastiskt frisörarrangemang på gränsen mellan den österländska och västerländska

Läs mer

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer.

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer. TAIPEI Staden Taipei ligger på Taiwans nordligaste spets nära havet och omgärdat av berg och skog. Det är en riktig storstad med China Town känsla med mycket människor, mopeder och bilar (det lever 7 miljoner

Läs mer

Frågor och svar om MIPIM

Frågor och svar om MIPIM Frågor och svar om MIPIM För 21:a året i rad kommer Göteborg att finnas på plats på fastighetsmässan MIPIM i Cannes den 13-16 mars 2018. Business Region Göteborg ansvarar för projektledningen av Göteborgs

Läs mer

Stockholm Årsta Kombiterminal

Stockholm Årsta Kombiterminal Stockholm Årsta Kombiterminal Jernhusen Stockholm Årsta Kombiterminal Sveriges modernaste logistikcenter Strategiskt läge. Centralt i Stockholm Jernhusen Stockholm Årsta Kombiterminal Gods vill helst åka

Läs mer

2008 års. Verksamhetsberättelse för. Volvo IF:S Friluftssektion

2008 års. Verksamhetsberättelse för. Volvo IF:S Friluftssektion 2008 års Verksamhetsberättelse för Volvo IF:S Friluftssektion Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2008. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 08 konstituerat på följande

Läs mer