Försvarsmaktens underlag för regeringens försvarspolitiska proposition 2009 (2 bilagor och 9 underbilagor varav en H/TS)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försvarsmaktens underlag för regeringens försvarspolitiska proposition 2009 (2 bilagor och 9 underbilagor varav en H/TS)"

Transkript

1 Regeringen (Försvarsdepartementet) och sändlista Sida 1 (13) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning FÖ/MIL Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning LEDS Försvarsmaktens underlag för regeringens försvarspolitiska proposition 2009 (2 bilagor och 9 underbilagor varav en H/TS) Inledning Regeringen har den 6 november 2008 beslutat att Försvarsmakten senast den 30 januari 2009 ska lämna Försvarsmaktens underlag för regeringens försvarspolitiska proposition 2009 (regeringsbeslut 5, Fö2008/3305/MIL, ). Underlaget för regeringens försvarspolitiska proposition 2009 överlämnas härmed. Underlaget har framtagits i en fortlöpande dialog med regeringskansliet. Arbetet har utgått från de i planeringsanvisningarna ställda frågorna och givna förutsättningarna. Försvarsmaktens förslag bygger på ett antal kritiska antaganden. Målet är en insatsorganisation som 2014 (målbild) har hög tillgänglighet och användbarhet här och nu för både nationella och internationella insatser. Hög tillgänglighet har tolkats som att hela insatsorganisationen skall kunna utnyttjas för insatser inom en tid som väsentligt understiger ett år. Hög användbarhet har tolkats som att insatsförbanden med grund i förmågan till väpnad strid skall ha hög förmåga att lösa ett brett spektrum av uppgifter. Här och nu har tolkats som att förbanden över tiden skall ha sagda förmåga omedelbart gripbar. Det betyder att här och nu har permanent giltighet idag likväl som över tiden vilket i sin tur innebär att kravet på förmåga här och nu även innefattar ett krav på fortsatt utveckling. Regeringens anvisningar föreskriver i linje med ovanstående att krav på operativ förmåga I och II ska ses som ett sammanhållet dimensionerande krav. Anvisningarnas skrivning om operativ förmåga III har tolkats som att Försvarsmakten ska ha en inneboende förmåga att under överskådlig tid och efter successiva beslut om ökade anslag uthålligt kunna vidmakthålla den grundläggande förmågan här och nu medan dimensioneringen däremot inte längre () Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post, Internet STOCKHOLM Lidingövägen exp-hkv@mil.se

2 Sida 2 (13) ska styras av krav på potential för framtida styrketillväxt. Det handlar alltså egentligen snarast om en utvidgning av krav på operativ förmåga II. Förslag till målbild 2014 innebär en volymmässigt reducerad insatsorganisation med ökad tillgänglighet och ökad användbarhet. Full kapacitet till uthålliga insatser med stående och kontrakterade förband uppnås dock först då det nya personalförsörjningssystemet är fullt implementerat i insatsorganisationen år Insatsorganisationen i målbilden har begränsningar mot mål, uppgifter och ställda krav på operativ förmåga. År 2014 kommer insatsorganisationen att ha kapacitet motsvarande personer för insatser, 300 personer i beredskap för snabbinsats samt möjlighet att vara Framework Nation för EU Battle Group koncept vart tredje år. Omvärldsanalys Det militära hotet mot Sverige bedöms fortsatt lågt. Mellanstatliga konflikter som kan uppstå i vårt närområde och som ställer krav på militär förmåga, är främst sådana där Sverige berörs indirekt. Sverige uppfattas i första hand kunna bli utsatt för politiska, diplomatiska och ekonomiska påtryckningar. Bruket av militära maktmedel kan inte uteslutas som ett inslag i sådana påtryckningar. Det nordeuropeiska områdets strategiska betydelse fortsätter att öka. Detta sammanhänger med områdets betydelse i Europas framtida energiförsörjning med sjötransportvägar och med pånyttfödda ryska stormaktsambitioner. Det ökade internationella intresset i Östersjöregionen bedöms fortsätta över tiden vilket kan öka antalet incidenter och kränkningar utanför eller i direkt anslutning till svenskt territorium. Våra grannländer har i vissa avseenden gjort andra säkerhets- och försvarspolitiska prioriteringar än Sverige. Finland fortsätter att öka sitt försvarsanslag. Mot bakgrund av utvecklingen i Arktis och Barentsområdena förstärks den militära förmågan i norra Norge och även det norska försvarsanslaget ökas. Utvecklingen ställer ökade krav på Försvarsmaktens förmåga till bearbetning och analys av underrättelser och på utvecklat samarbete och samordning. Förband för att hävda territoriell integritet måste finnas tillgängliga, främst i form av sjöstridskrafter och stridsflyg. För internationella insatser bör förbandens expeditionära förmåga utvecklas. Ett ökat innehåll av lättare enheter inom markstridsförbanden är en del i denna utveckling. Deltagandet i internationella insatser medför bland annat ökade krav på skyddade fordon, personlig soldatutrustning, materiel för att möta hotet från IED 1, helikopterförband, transportflyg, stridsstödsfartyg m.m. 1 Improvised Explosive Device.

3 Sida 3 (13) Sammantagna slutsatser av analysen innebär att bibehållande av den operativa förmågebredden och grundläggande behov för att hävda Sveriges territoriella integritet samt genomförande av internationella insatser prioriteras före utveckling av nya förmågor. Övergripande mål Insatsförbanden ska kunna genomföra strid i samtliga konfliktnivåer inom ramen för gemensamma operationer. Strategisk rörlighet ska i första hand lösas genom internationellt samarbete och civila resurser. Operativ och taktisk rörlighet ska flexibelt kunna anpassas till den aktuella hotbilden. Användbarhet i aktuella uppgifter ska prioriteras före högsta modernitet och spetsprestanda. Förbandens tillgänglighet ska öka och cirka personer ska kontinuerligt över tid kunna vara insatta i insatser samtidigt som 300 personer utgör resurs för evakuerings- och förstärkningsinsatser. Periodvis, vart tredje år, ska en planerad snabbinsatsberedskap som Framework Nation för EU Battle Group koncept med svenskt deltagande om högst personer upprätthållas. Den fortsatta utvecklingen av EU krishanteringsförmåga utgör en viktig grund för utvecklingen av Försvarsmakten. Försvarsmakten ska både kunna ge och ta emot stöd från andra länder, även vid insatser i Sverige. De nationella insatserna i fred ska i första hand inriktas mot att hävda territoriell integritet. Beredskap upprätthålls av insatsförband som genomför, återhämtning, utbildning och övning. Nationella skyddsstyrkor ska ha hög beredskap att skydda och bevaka viktiga samhällsfunktioner och områden av militärstrategisk betydelse. Militära förband, främst ur de nationella skyddsstyrkorna, ska över tiden kunna vara närvarande i Stockholm, Göteborg, Malmö och på Gotland. Inom ramen för de nationella insatserna ska, för att uppnå ökad effektivitet, förmågan att samverka med andra nationer, myndigheter och organisationer utvecklas. De internationella insatserna ska av kostnads- och effektivitetsskäl begränsas vad gäller antal och i stället öka i storlek. Därigenom medges även ett anpassat nyttjande av resurserna, särskilt inom områdena ledning, underrättelse- och säkerhetstjänst samt logistik. Försvarsmaktens bidrag till styrkeregister inom EU, FN, Nato och OSSE ram ska utgå från de förmågor och förband som återfinns i insatsorganisationen. Även i insatserna utanför Sverige ska, för att uppnå ökad effekt, förmågan att samverka med andra nationer, myndigheter och organisationer utvecklas. Balans mellan uppgifter, verksamhet och resurser, med ökade krav på tillgänglighet, flexibilitet och insatser ska i perioden 2010 till 2014 åstadkommas genom en ökad rationalitet, effektivitet och i vissa fall ambitionssänkning inom i första hand produktion, ledning och logistik (inklusive materielförsörjning) samt inom forskning och teknikutveckling.

4 Sida 4 (13) Insatsorganisation Insatsorganisationen föreslås bestå av stående förband, kontraktsförband och nationella skyddsstyrkor. Samtliga har en beredskapstid som väsentligt understiger ett år. Tillgänglighet, användbarhet och flexibilitet ökas väsentligt. Detta möjliggörs genom införande av ett nytt personalförsörjningssystem samt skapandet av modulära förband som kan genomföra insatser i behovssammansatta stridsgrupper. Markstridskrafterna inklusive de nationella skyddsstyrkorna utvecklas till i huvudsak kontrakterade förband med en mindre del heltidsanställda soldater. Flyg- och sjöstridskrafterna utvecklas till i huvudsak stående förband. Förmågan att stödja och genomföra insatser med markoperativ tyngdpunkt ökar bland annat genom att organisera likformiga manöverbataljoner som kan kompletteras med tilläggsförmågor. De kan därmed utgöra grunden i behovssammansatta och mot operativa behov fördefinierade bataljonsstridsgrupper. Detta reducerar antalet typförband i insatsorganisationen och ger större operativ flexibilitet, bland annat genom möjlighet att använda alternativa tilläggsförmågor och fordonstyper. Funktionsförbanden inom markstridskrafterna, bland annat luftvärns-, ingenjörs- och artilleriförband, samövas kontinuerligt med manöverbataljoner, men hålls samman i större enheter med hänsyn till ledning, utveckling, vidmakthållande av kompetens och av produktionsskäl såsom tillgänglig infrastruktur samt rationellt underhåll. Föreslagen insatsorganisation medger inte att samtliga manöverbataljoner kan tillföras alla funktioner samtidigt. Utvecklingen inom markstridskrafterna mot, enligt operativa behov, fördefinierade men flexibla, modulära och behovssammansatta bataljonsstridsgrupper vars kärna utgörs av manöverbataljoner bedöms skapa goda möjligheter till utveckling av det nordiska samarbetet (NORDSUP). Försvarsmakten föreslår mot bakgrund av omvärldsutvecklingen, ställda mål och uppgifter med åtföljande krav på operativ förmåga att nuvarande förmågebredd i insatsorganisationen i det längsta bibehålls. Förutsättningarna att på sikt vidmakthålla tillräcklig förmågebredd är inom vissa områden kritiska och förmåga kan helt utgå om den reduceras ytterligare. Försvarsmakten bedömer att möjligheterna att utveckla helt nya förmågor är mycket begränsade. Kapaciteten i insatsorganisationen att samtidigt genomföra insatser med ambitionsnivå om personer, öka beredskapen för den territoriella integriteten och utbilda nya förband är mycket begränsad. Försvarsmakten föreslår för att nå en planering i ekonomisk- och verksamhetsmässig balans reduceringar inom materielområdet. Dessa har i huvudsak åstadkommits genom ambitionssänkningar eller genom att materiel utgått. Inom vissa områden innebär ytterligare reduceringar att förmågan helt utgår. Materiell uppfyllnad av insatsförbanden har under planeringsperioden prioriterats mot insatsförbandens grundläggande behov för fredsfrämjande insatser, territoriell integritet och regional stabilitet, det vill säga mot ökad tillgänglighet och användbarhet på kort sikt. Prioriteringen innebär en markant ambitionssänkning avseende uthållighet samt insatsorganisationens långsiktiga utveckling. Anslaget för anskaffning av

5 Sida 5 (13) materiel till insatsförbanden föreslås, med hänsyn till gjorda prioriteringar, utgöra cirka 20 % av det totala försvarsanslaget, vilket i internationella jämförelser är lågt. Vissa förutsättningar för en materielplan i balans redovisas i underbilaga 1.1 (H/TS). Personalförsörjning Tillgång till motiverad och välutbildad personal är avgörande för insatsorganisationens förmåga att bidra till den säkerhetspolitiska handlingsfrihet som regeringen eftersträvar. Den föreslagna insatsorganisationen medför ett i grunden förändrat personalbehov jämfört med dagens. Enligt regeringens anvisningar har Försvarsmakten i förslaget till insatsorganisationens utveckling haft som utgångspunkt att personalförsörjningen för alla personalkategorier i stående förband, kontraktsförband och nationella skyddsstyrkor vilar på rekrytering av frivilliga. Ingen pliktpersonal finns kvar i målbildens insatsorganisation. Införandet av och takten i implementeringen av det nya personalförsörjningssystemet och eventuella övergångsbestämmelser är beroende av stöd från och beslut av regeringen. Med frivillighet förändras den grundläggande förutsättningen för personalförsörjning av militär personal. Förändringen innebär ett omfattande systemskifte. Förändringens innebörd och konsekvenser kommer att påverka även andra samhällssektorer. Samhällsförankringen och förståelsen för svensk försvarspolitik och dess krav på rekrytering är avgörande för hur Försvarsmakten skall lyckas. Ansvar för en så omfattande reform blir därmed en samhällsangelägenhet som berör regeringskansliet, flera myndigheter, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Behovet av utbildning och anställning av militär personal utgår ifrån de kvantitativa och kvalitativa kraven på befattningar i insatsorganisationen. Personalförsörjningsplanen är baserad på ett antal väsentliga antaganden. Som grund för antagandena har internationella erfarenhetsvärden används. Detta gör sammantaget att den planerade uppbyggnaden av systemet är behäftad med osäkerheter. Osäkerheterna kan sammanfattas i följande områden: Utformning av lagar och förordningar inklusive individens rättigheter och skyldigheter vid tjänstgöring i Försvarsmakten vilka påverkar rekryteringskraft och personalkostnader. Försvarsmaktens möjligheter att omstrukturera och avveckla viss verksamhet är beroende av beslut av Riksdag och regering. Planen förutsätter att viss avveckling av personal kan göras tidigt i perioden för att säkerställa en effektiv kompetensstruktur balanserat mot personalkostnaderna. Utan en sådan avveckling ökar personalkostnaderna väsentligt över tiden. Uppbyggnad, nyttjande av och personalekonomi för kontrakterade förband. Systemet är oprövat. Det finns få eller inga internationella erfarenhetsvärden från jämförbara länder.

6 Sida 6 (13) Slutligen bör det uppmärksammas att ett frivilligt system sätter gränser för vilka volymer som kan uppnås. En konsekvens av frivillig grundutbildning är att totalvolymen för insatsförband och nationella skyddsstyrkor under planeringsperioden inte enkelt kan påverkas att bli högre än vad föreslagen plan anger. Detta kan balanseras förutsatt att pliktlagarna kvarstår men inte tillämpas. Bibehållen, men inte tillämpad, plikt ger möjlighet att relativt snabbt påbörja utbildning för att öka insatsorganisationens numerär. Det nya personalsystemet kommer efter ett antal år att ha byggt upp en personalreserv med välutbildade och dugliga soldater och sjömän som, vid behov med stöd av plikt, kan förstärka insatsorganisationen. Beräknade volymer i föreslaget system bedöms säkerställa bemanning och produktion av föreslagen insatsorganisation. Med det nya personalförsörjningssystemet bedöms insatsorganisationen år 2019 vara fullt ut bemannad med samtliga personalkategorier, vilket innebär cirka militär personal tillgängliga vid stående- och kontraktsförband, ytterligare cirka militär personal i Hemvärnet inklusive de nationella skyddsstyrkorna samt cirka civila tjänstemän. Försvarsmaktens totala organisations volym, inklusive deltidstjänstgörande, blir därmed cirka personer. Införandet av ny personalförsörjningsmodell planeras att starta under Grundutbildning baserat på plikt förutsätts kunna vidmakthållas till och med år 2011 och helt baseras på frivillighet från år Sammanhållen logistikprocess En samordnad logistikprocess på övergripande nivå har utarbetats av Försvarsmakten. Regeringens särskilda utredare är informerad om arbetet och erhåller underlag under hand. Processen omspänner det som traditionellt benämns logistik samt materiel-, teknik- och infrastrukturförsörjning, försvarsmedicin och även det som går under benämningen övrigt stöd. Den samordnade processöversikten har åstadkommits genom att analysera, utveckla och sammanföra processer till ett minsta antal för att bilda ett heltäckande sammanhang. Arbetet har resulterat i en organisationsoberoende och samordnad processöversikt som delvis har skapats med underlag från, och i samverkan med, berörda myndigheter. Försvarsmakten bedömer att kostnadssänkningar inom Försvarsmakten omfattande 600 miljoner kronor per år kan uppnås från 2013 tillsammans med kostnadssänkningar inom försvarsområdet om ytterligare 350 miljoner kronor per år. Detta förutsätter omfattande strukturella förändringar inom hela stödverksamheten såväl inom Förvarsmakten som i övriga myndigheter inom försvarsområdet. Kostnadsreduceringen utgör ett väsentligt antagande för myndighetens planering i detta underlag. När kostnadssänkningar kan realiseras beror på i vilken takt erforderliga beslut fattas.

7 Sida 7 (13) Utveckling Försvarsmakten föreslår en fortsatt effektivisering och rationalisering inom utvecklingsverksamheten med prioritering till att kunna genomföra väpnad strid, i en multinationell ram, mot olika typer av motståndare. Med denna prioritering kan anslaget 1.5 Forskning och teknikutveckling reduceras med 30 miljoner kronor år 2010 och från år 2011 reduceras till att omfatta 779 miljoner kronor. Därutöver har den utvecklingsverksamhet som kan hänföras till organisations-, materiel- och metodförsök med mera inom övriga anslag reducerats från år Det nordiska samarbetet ska, även inom utveckling, stärkas och samtidigt utgöra ett komplement till andra bi- och multilaterala samarbeten, inte minst inom EU och Nato/PfP. Ledning Med utgångspunkt i förbättrad rationalitet, nytt personalförsörjningssystem samt en tydligare styrning och kontroll påbörjas under 2009 utredning av central ledning där en reducering ska vara genomförd senast I ett första steg, med start innevarande år, ska Högkvarterets befattningar reduceras från cirka till cirka 950 stycken. Även den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten kommer att påverkas av reduceringen. Med hänsyn till den nyss införda organisationen och sammanslagning av den militärstrategiska och operativa ledningsnivån anser Försvarsmakten att det är olämpligt att även sammanslå de taktiska staberna. En gemensam lägescentral med NOC 2 utvecklas för operativ- och teknisk styrning av Försvarsmaktens ledningssystem samt sammanställning av lägesbild. Lägescentralen ska även innehålla integrerad flygstridsledning. Utvecklingen samordnas med koncentreringen och avvecklingen av sjöinformationsbataljonen och stridslednings och luftbevakningsbataljonen. Försvarsmaktens drift, underhåll och förvaltning omstruktureras varvid en rationell systemförvaltningsorganisation och en driftorganisation inrättas. Grundorganisation Försvarsmakten avser genomföra de grundorganisatoriska förändringar vilka myndigheten själv kan besluta. I senare delen av perioden fram till år 2014 förutsätts förändringar som kräver beslut av Riksdag och regering. Försvarsmakten återkommer med förslag till utveckling av grundorganisationens infrastruktur i myndighetens budgetunderlag för år Network Operations Center.

8 Sida 8 (13) Myndighetsstruktur Försvarsmakten förordar ett utökat samarbete och samordning mellan Försvarsmakten och Kustbevakningen som berör flera områden inom vilka det bedöms finnas möjligheter till effektiviseringar och rationaliseringar som innebär kostnadsreduceringar. Försvarsmakten föreslår att Fortifikationsverkets öppna fastighetsbestånd överförs till annan statlig fastighetsförvaltare och det slutna beståndet till Försvarsmakten i enlighet med Försvarsmaktens tidigare förslag till Försvarsförvaltningsutredningen. Vidare föreslås att Pliktverkets kunskap och kompetens inom test- och urvalsområdet vidmakthålls antingen inom Försvarsmakten eller att Försvarsmakten fortsatt ges möjlighet att upphandla test och urval. Nordiskt och övrigt internationellt samarbete Det nordiska försvarsrelaterade samarbetet förväntas få en alltmer central roll i svensk säkerhets- och försvarspolitik under perioden. Målsättningen med det fördjupade nordiska samarbetet är att så långt det är möjligt integrera styrkeproduktion och skapa förutsättningar för vidmakthållen eller ökad operativ effekt. Syftet är att genom rationalitet vidmakthålla och utveckla förmågor och kompetenser till en kvantitet, över kritisk massa, som svarar mot framtidens operativa krav. Målsättningen är också att tillsammans vara en stark säkerhetspolitisk partner med gemensamma styrkebidrag som verkar med större styrkor och under längre tid än varje land kan göra var för sig. Det innebär även att tillsammans kunna ta ett större regionalt ansvar. Storleken på de möjliga kostnadsreduceringarna i NORDSUP är beroende av rationaliseringar och integreringen av de nordiska ländernas produktionslösningar. I perioden bedöms endast smärre kostnadsreduceringar realiseras för att i perioden efter 2014 öka och bli mer substantiella. Antaganden Försvarsmaktens förslag till målbild för insatsorganisationen år 2014 inkluderande utveckling och införande av ett nytt personalförsörjningssystem, utvecklad och sammanhållen logistik, utvecklad lednings- och grundorganisation samt stöd från andra myndigheter bygger på ett antal väsentliga och för slutresultatet mycket betydelsefulla antaganden. Dessa antagande är helt avgörande för att det i myndighetens förslag ska råda balans mellan verksamhet och resurser samt att målbilden och verksamheten inryms i angiven ekonomisk ram. De antagande som ligger till grund för förslaget har ekonomisk, organisatorisk eller juridisk karaktär. Flera antaganden innehåller två eller alla dessa dimensioner. Försvarsmakten har vare sig möjligheter och/eller mandat att självt skapa förutsättningar för att förhållandena i dessa antaganden realiseras utan det krävs stöd av regeringen för att så ska bli fallet.

9 Sida 9 (13) Ekonomi Försvarsmaktens förslag till anslagsfördelning år 2014 utgår från i tidigare avsnitt redovisade antaganden. Föreslagen anslagsfördelning är en förutsättning för en god kvalitet i förbandsutbildningen syftande till att uppnå kraven på användbara förband med tillgänglighet väsentligt understigande ett år. Försörjningen av insatsförbanden, som utgår från en sammanhållen logistikprocess inkluderande materielförsörjning, fokuserar initialt på vidmakthållande befintlig dimensionerande materiel samt kompletterande anskaffning för att tillgodose de materiella brister som identifierats avseende operationer med markoperativ tyngdpunkt. Utrymmet i anslagen för anskaffning och vidmakthållande av materiel samt forskning och teknikutveckling medger därefter en långsiktig utveckling med en lägre förnyelsetakt än tidigare planerat. Förnyelse av dimensionerande system för övriga stridskrafter, främst marinstridskrafter, ligger sent i planeringsperioden eller helt utanför nuvarande materielplan. Försvarsmaktens förslag till målbild 2014 är utformat så att insatsorganisationens operativa förmåga, med i underlaget redovisade begränsningar, samt de bärande principerna för myndighetens organisation och struktur i allt väsentligt kan vidmakthållas även om Försvarsmaktens totala anslag enstaka år justeras nedåt med några procent. En reducering av myndighetens anslag med några procent under pågående budgetår eller med en förvarning på mindre än ett till två år kommer främst att påverka Försvarsmaktens rörliga kostnader, det vill säga den verksamhet som bedrivs inom anslag 1.1 Förbandsverksamhet och beredskap och i den mån det är möjligt verksamheten inom anslag 1.3 Anskaffning av materiel och anläggningar och anslag 1.4 Vidmakthållande, avveckling m.m. av materiel och anläggningar. Detta kommer att påverka insatsförbanden tillgänglighet och användbarhet negativt under aktuellt verksamhetsår och minst ett till två år därefter. I planeringen för åren 2010 till 2014 har Försvarsmakten utgått från att den årliga omräkningen av anslag görs enligt nuvarande principer. För att möta det rationaliseringskrav som löpande ställs på myndigheten har Försvarsmakten planerat in en successivt ökande kil om 1,7 % av lönesumman under åren 2010 till Därutöver föreslår Försvarsmakten en justering av fördelningen mellan anslag 1.1 Förbandsverksamhet och beredskap och anslag 1.2 Fredsfrämjande förbandsinsatser med beaktande av särutgiftsmodellen och det utvecklade personalförsörjningssystemet med heltidsoch deltidsanställda soldater och sjömän där grundlön och vissa övningskostnader direkt relaterade till internationella insatser i sin helhet belastar anslag 1.1. Försvarsmakten utgår därutöver från att prognostiserat anslagssparande från åren 2008 och 2009 kan utnyttjas under åren 2010 och Behov av förändringar i lagar och förordningar Försvarsmakten utgår från och planerar för att förändringar i lagar och förordningar genomförs under 2010, främst avseende förändringar vilka utgör förutsättningar för det nya personalförsörjningssystemet som utgör grund för föreliggande underlag. Försvarsmakten före-

10 Sida 10 (13) slår att regeringen snarast överser och fattar beslut om alternativt föreslår Riksdagen nödvändiga förändringar i de författningar och lagar som reglerar grundförutsättningarna för Försvarsmakten. -o 0 o- Försvarsmaktens underlag för regeringens försvarspolitiska proposition 2009 är samverkad med arbetstagarorganisationerna enligt avtal för samverkan och utveckling. Arbetstagarorganisationernas yttranden bifogas i bilaga 2. - o 0 o - Försvarsmakten har inhämtat yttranden från Försvarets materielverk, Pliktverket, Fortifikationsverket samt Kustbevakningen avseende Försvarsmaktens behov av stöd från dessa (Myndighetsstruktur, kap 9 i bilaga 1). Myndigheternas yttranden bifogas i bilaga 2. - o 0 o - Underlaget har varit föremål för överläggning i Försvarsmaktsledningen. Generaldirektören, chefsjuristen, personaldirektören, ekonomidirektören, informationsdirektören samt chefen för insats, chefen för produktion, chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och chefen för ledningsstaben i Högkvarteret har enligt 22 förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten beretts tillfälle att yttra sig i ärendet. Därutöver har också chefen för ledningsstabens strategiavdelning, marininspektören, flygvapeninspektören, arméinspektören, logistikchefen samt rikshemvärnschefen beretts möjlighet att yttra sig i ärendet. - o 0 o - Beslut i detta ärende har fattats av general Håkan Syrén. I den slutliga handläggningen har dessutom deltagit generaldirektör Ulf Bengtsson, konteramiral Jörgen Ericsson, överste Michael Sjölund, överstelöjtnant Dan Hagman och som föredragande generallöjtnant Sverker Göranson. Håkan Syrén Sverker Göranson

11 Sida 11 (13) Bilagor Bilaga 1. Försvarsmaktens underlag för regeringens försvarspolitiska proposition 2009 Underbilaga 1.1. Materielplan (H/TS), utsänds med HKV skrivelse :601, Underbilaga 1.2. Författningar. Bilaga 2. Yttranden. Underbilaga 2.1. Yttrande från Kustbevakningen. Underbilaga 2.2. Yttrande från Pliktverket. Underbilaga 2.3. Yttrande från Fortifikationsverket. Underbilaga 2.4. Yttrande från OFR/O FM. Underbilaga 2.5. Yttrande från SACO Försvar. Underbilaga 2.6. Yttrande från SEKO Försvar. Underbilaga 2.7. Yttrande från Försvarets materielverk.

12 Sida 12 (13) Sändlista Sändlista Antal ex 3 Bilaga 1 (Ö) U-bilaga 1.1 (H/TS) ex.nr: U-bilaga 1.2 (Ö) Bilaga 2, ubil (Ö) Regeringen 1 (tryck) 1 (tryck) Ex.nr: 1 1 (tryck) 1 (tryck) Som orientering Försvarsdepartementet 25 (tryck) 25 (tryck) Ex.nr: 2 25 (tryck) 25 (tryck) Försvarets materielverk Försvarets radioanstalt Försvarshögskolan Totalförsvarets forskningsinstitut Totalförsvarets pliktverk Ekonomistyrningsverket Fortifikationsverket Arbetsgivarverket OFR SACO-S SEKO OFR/O FM OFR/S Försvarsförbundet SACO Försvar SEKO Försvar SROF Värnpliktsrådet Inom Försvarsmakten ÖB 1 (tryck) 1 (tryck) Ex.nr: 3 1 (tryck) 1 (tryck) GD 1 (tryck) 1 (tryck) Ex.nr: 4 1 (tryck) 1 (tryck) Förbands-, skol- och centrumchefer 1 var 1 var 1 var 1 var Inom Högkvarteret REV SÄKINSP GL LEDS C LEDS 1 1 Ex.nr: LEDS LED LEDS STRA 1 1 Ex.nr: LEDS UTV LEDS INT LEDS VHU LEDS CIO INS C INSATS 1 1 Ex.nr: STF C INSATS INSS J INSS J INSS OHQ AI/C ATS Exemplar distribueras elektroniskt till respektive myndighet (motsvarande), förband, skola och centrum samt inom Högkvarteret utom där (tryck) anges. Vid sådan anmärkning översänds tryckta pappersexemplar.

13 Sida 13 (13) Sändlista Antal ex 3 Bilaga 1 (Ö) U-bilaga 1.1 (H/TS) ex.nr: U-bilaga 1.2 (Ö) Bilaga 2, ubil (Ö) STF C ATS ATS MI/C MTS STF C MTS MTS FVI/C FTS STF C FTS FTS PROD C PROD 1 1 Ex.nr: C FÖRBPROD C MTRLPROD 1 1 Ex.nr: PROD PLAN PROD FÖRB PROD MTRL PROD MTRLLED PROJ ITÖ PROJ OPS MUST C MUST STF C MUST PERSS PERSDIR PERSS PLAN/UTV EKS EKDIR SC EKS EKS ANA EKS BUD EKS RED EKS Isk JURS C JUR INFOS INFODIR STF C HKV PRIO OFR/O HKV OFR/S HKV SACO HKV SEKO Försvar HKV Arkiv 1 (tryck) 1 (tryck) Ex.nr (tryck) 1 (tryck)

Försvarsmaktens fördjupade underlag avseende ledning, logistik och grundorganisation m.m. (1 öppen bilaga, 1 hemlig bilaga)

Försvarsmaktens fördjupade underlag avseende ledning, logistik och grundorganisation m.m. (1 öppen bilaga, 1 hemlig bilaga) Regeringen (försvarsdepartementet) och sändlista Sida 1 (8) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Fö/MIL Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning

Läs mer

Försvarsmaktens redovisning med anledning av regeringens beslut avseende Försvarsstrukturutredningen

Försvarsmaktens redovisning med anledning av regeringens beslut avseende Försvarsstrukturutredningen 2012-03-01 23 250:52238 Sida 1 (5) Försvarsdepartementet och sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning

Läs mer

Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning LEDS :53071

Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning LEDS :53071 2013-02-28 23 383:53446 Sida 1 (7) Regeringen och sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Försvarsdepartementet Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående

Läs mer

Försvarsmaktens budgetunderlag för 2011 med särskilda redovisningar

Försvarsmaktens budgetunderlag för 2011 med särskilda redovisningar Sida 1 (11) Regeringen och sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Fö/MIL Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning LEDS PLANEK 2009-02-26

Läs mer

Ett hållbart försvar för framtida säkerhet (12 bilagor, varav 7 hemliga)

Ett hållbart försvar för framtida säkerhet (12 bilagor, varav 7 hemliga) Regeringen (Försvarsdepartementet) och sändlista Sida 1 (7) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning LEDS STRA

Läs mer

Försvarsberedningen lämnade sin säkerhetspolitiska rapport den 4 december 2007 och sin försvarspolitiska rapport den 13 juni 2008.

Försvarsberedningen lämnade sin säkerhetspolitiska rapport den 4 december 2007 och sin försvarspolitiska rapport den 13 juni 2008. Regeringsbeslut 5 2008-11-06 Fö2008/3305/MIL Försvarsdepartementet Försvarsmakten 107 85 STOCKHOLM Planeringsanvisningar för Försvarsmaktens underlag för inriktningspropositionen 2009 Ärendet Försvarsmakten

Läs mer

HÖGKVARTERET Datum Beteckning :53071 Sida 1 (7)

HÖGKVARTERET Datum Beteckning :53071 Sida 1 (7) 2012-02-29 23 383:53071 Sida 1 (7) Regeringen och sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Försvarsdepartementet Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående

Läs mer

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Kommittédirektiv Personalförsörjning för det reformerade försvaret Dir. 2009:58 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över och föreslå

Läs mer

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Kommittédirektiv Försvarsmaktens personalförsörjning Dir. 2013:94 Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Försvarsmaktens personalförsörjning

Läs mer

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Forskning och utveckling på försvarsområdet Dir. 2015:103 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till inriktningen, omfattningen

Läs mer

BU 10/SR. HÖGKVARTERET Datum HKV beteckning : Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Fö/MIL

BU 10/SR. HÖGKVARTERET Datum HKV beteckning : Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Fö/MIL Sida 1 (64) Regeringen och sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Fö/MIL Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning EKS Försvarsmaktens budgetunderlag

Läs mer

Sammanställning av redovisningar enligt uppdrag i regleringsbrev och andra regeringsbeslut

Sammanställning av redovisningar enligt uppdrag i regleringsbrev och andra regeringsbeslut Sida 1 (5) Sammanställning av redovisningar enligt uppdrag i regleringsbrev och andra regeringsbeslut 0 Sammanfattande beskrivning av skillnader mellan grundalternativet oförändrad ekonomi, planeringsalternativen

Läs mer

Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev

Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 5 Mål och krav på förmåga i

Läs mer

HÖGKVARTERET Datum Beteckning :56200 Sida 1 (5)

HÖGKVARTERET Datum Beteckning :56200 Sida 1 (5) 2013-04-12 19 111:56200 Sida 1 (5) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Anders Eriksson, 08-788 93 52,

Läs mer

Uppdrag till Försvarsmakten och Försvarshögskolan att ge förslag till hur kostnaderna för officersutbildning kan reduceras

Uppdrag till Försvarsmakten och Försvarshögskolan att ge förslag till hur kostnaderna för officersutbildning kan reduceras Regeringsbeslut 10 Försvarsdepartementet 2009 10 29 Fö2008/3334/MIL (delvis) Fö2009/2163/MIL Försvarshögskolan Box 27805 115 93 STOCKHOLM Uppdrag till Försvarsmakten och Försvarshögskolan att ge förslag

Läs mer

Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning

Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning 2013-08-26 23 321:55190 Sida 1 (5) Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning Inledning Den 1 januari 2013 intog Försvarsmakten den organisation (FMORG13) som var

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:555) med instruktion för Försvarsmakten; SFS 2002:1097 Utkom från trycket den 20 december 2002 utfärdad den 12 december 2002. Regeringen

Läs mer

Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och med 2020 (l bilaga)

Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och med 2020 (l bilaga) Regeringsbeslut 8 -l_o -- REGERINGEN 2015-06-25 Fö2015/00954/MFU Försvarsdepartementet Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och

Läs mer

Genlt Sverker Göranson

Genlt Sverker Göranson HEADQUARTERS HEADQUARTERS Genlt Sverker Göranson C LEDS och C HKV = FM Stabschef 1 Modularitet - en förutsättning för behovssammansatta expeditionära insatser Förmåge perspektivet Krigföringsförmåga Fysiska

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98 Kommittédirektiv En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret Dir. 2015:98 Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2008:3 Utkom från trycket 2008-09-04 Försvarsmaktens interna bestämmelser om signalskyddstjänsten; beslutade den 29 augusti 2008. Försvarsmakten föreskriver följande.

Läs mer

Inriktningsbeslut för Försvarsmakten 2010-2014

Inriktningsbeslut för Försvarsmakten 2010-2014 Regeringsbeslut 3 2010-01-14 Fö2009/1354 /MIL (Slutligt) Försvarsdepartementet Försvarsmakten 107 85 STOCKHOLM Inriktningsbeslut för Försvarsmakten 2010-2014 Regeringens beslut Regeringen beslutar att

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2013:4) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO);

FÖRFATTNINGSSAMLING. Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2013:4) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO); FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2014:3 Utkom från Trycket 2014-07-03 Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter

Läs mer

Handbok. Sekretessbedömning. Del B

Handbok. Sekretessbedömning. Del B Handbok Sekretessbedömning Del B 2011 HKV beteckning Sändlista sida 3 Sida 1 (3) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående

Läs mer

Logistik för högre försvarsberedskap (SOU 2016:88)

Logistik för högre försvarsberedskap (SOU 2016:88) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-12-16 Fö2016/01624/MFU Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm Logistik för högre försvarsberedskap (SOU 2016:88) Statskontorets sammanfattande bedömning

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS ÅRSREDOVISNING Komplettering

FÖRSVARSMAKTENS ÅRSREDOVISNING Komplettering Regeringen och sändlista Sida 1 (9) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Fö Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning C LEDS PLANEK BUD, J Borling,

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av materiel- och logistikförsörjningen till Försvarsmakten. Dir. 2015:71. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Översyn av materiel- och logistikförsörjningen till Försvarsmakten. Dir. 2015:71. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Översyn av materiel- och logistikförsörjningen till Försvarsmakten Dir. 2015:71 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska se över materiel-

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63)

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-09-29 Fö2016/01252/MFI Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) Statskontoret

Läs mer

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 4 Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Läs mer

Regeringens proposition 2018/19:18

Regeringens proposition 2018/19:18 Regeringens proposition 2018/19:18 Inrättande av försvarsgrensstaber Prop. 2018/19:18 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 november 2018 Stefan Löfven Peter Hultqvist

Läs mer

Kommittédirektiv. Investeringsplanering för försvarsmateriel. Dir. 2013:52. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013

Kommittédirektiv. Investeringsplanering för försvarsmateriel. Dir. 2013:52. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013 Kommittédirektiv Investeringsplanering för försvarsmateriel Dir. 2013:52 Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en ändrad process för hur regeringen

Läs mer

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B)

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B) 1/5 Remissvar Datum Ert datum 2018-04-25 2018-03-29 Försvarsdepartementet ESV dnr Er beteckning Enheten för materiel, forskning och utveckling 2018-00322 Fö2018/00471/MFU 103 33 Stockholm Handläggare Carina

Läs mer

Redovisning rörande materiel, anläggningar samt forskning och teknikutveckling

Redovisning rörande materiel, anläggningar samt forskning och teknikutveckling Sida 1 (5) Redovisning rörande materiel, anläggningar samt forskning och teknikutveckling (SR 37, 38, 39 och 81 regeringsbeslut 9, regleringsbrev för 2006, 2005-12- 15, Fö2004/1370/MIL, m fl) (Sju hemliga

Läs mer

Försvarsmaktsplaneringen

Försvarsmaktsplaneringen Försvarsmaktsplaneringen Modularitet och strategiprocessen Anders Persson Ledningsstabens Strategiavdelning Processansvarig för Prioritering och Avvägning 1 Planeringsperspektivet 2 Högkvarterets organisation

Läs mer

Komplettering till särskilda förmåner vid grundläggande officersutbildning inom Försvarsmakten (1 bilaga)

Komplettering till särskilda förmåner vid grundläggande officersutbildning inom Försvarsmakten (1 bilaga) 2017-02-20 FM2016-10631:6 Sida 1 (5) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning PROD UTB, Martin Kjell,

Läs mer

Identifiering och implementering av systemhus

Identifiering och implementering av systemhus Sida 1 (5) Identifiering och implementering av systemhus Innehållsförteckning 1. Regeringsbeslut 10, 2005-10-20, Fö2005/2483/MIL, Planeringsanvisningar för Försvarsmaktens budgetunderlag för 2007, Särskild

Läs mer

BU 07/SR. HÖGKVARTERET Datum HKV beteckning 2006-04-25 23 383:66586. Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning

BU 07/SR. HÖGKVARTERET Datum HKV beteckning 2006-04-25 23 383:66586. Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Sida 1 (67) Regeringen och sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning U/I, Dp Inriktningsplanering

Läs mer

Åtgärder som vidtagits eller planeras att vidtas för att effektivisera Försvarsmaktens logistik

Åtgärder som vidtagits eller planeras att vidtas för att effektivisera Försvarsmaktens logistik Sida 1 (7) Åtgärder som vidtagits eller planeras att vidtas för att effektivisera Försvarsmaktens logistik Innehållsförteckning 1. Regeringsbeslut 2007-04-03, Fö2006/2992/MIL, Försvarsmaktens åtgärder

Läs mer

Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen

Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen Nordisk konferens i Helsingfors den 12-14 juni 2017 Försvarsdepartementet 1 Agenda Utmaningar En robust personalförsörjning

Läs mer

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Ds 2001:44 Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Rapport från Försvarsberedningen inför 2001 års försvarsbeslut REGERINGSKANSLIET Försvarsdepartementet Innehåll Missiv.^ 9 Sammanfattning

Läs mer

Inriktning för FMG - del av CIO inriktningar för tjänster i Försvarsmaktens gemensamma informationsinfrastruktur

Inriktning för FMG - del av CIO inriktningar för tjänster i Försvarsmaktens gemensamma informationsinfrastruktur Sändlista Sida 1 (5) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Inriktning för FMG - del av CIO inriktningar

Läs mer

Styrning och struktur FMV Systemledning

Styrning och struktur FMV Systemledning Styrning och struktur FMV Systemledning C SML Genmj Per Lodin 081106 Dag #2 - Ledarskap & Beslut 27:e maj Behov Ledarskap 6:e nov Genomförande 12:e feb Agenda Kravbilden Expeditionära insatser Ökat fokus

Läs mer

Försvarsmaktens redovisning öppna delar

Försvarsmaktens redovisning öppna delar 2015-01-23 FM2014-5882:36 Sida 1 (6) Öppen bilaga Försvarsmaktens redovisning öppna delar Redovisning avseende punkt 1 Vilken resultatindikator kan enligt myndigheten användas för att beskriva utvecklingen

Läs mer

Regional ledning HÖGKVARTERET

Regional ledning HÖGKVARTERET Regional ledning Ledningsprinciper - regional ledning (FMUP, BU 11) Fyra regionala staber organiseras från bl.a. insatsledning Stockholm samt säkerhets- och samverkansektioner för ledning av territoriell

Läs mer

2010 BILAGA 5 SÖKREGISTER ÅTERRAPPORTERINGSKRAV FÖRSVARSMAKTEN ÅRSREDOVISNING

2010 BILAGA 5 SÖKREGISTER ÅTERRAPPORTERINGSKRAV FÖRSVARSMAKTEN ÅRSREDOVISNING Försvarsmakten och våra krigsförband verkar, syns och respekteras i Sverige och utomlands FÖRSVARSMAKTEN ÅRSREDOVISNING 2010 BILAGA 5 SÖKREGISTER ÅTERRAPPORTERINGSKRAV FÖRSVARSMAKTENS ÅRSREDOVISNING 2010

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Förslag om utökade ekonomiska anslagsnivåer

Förslag om utökade ekonomiska anslagsnivåer 2018-02-28 FM2017-11490:26 Sida 1 (8) Förslag om utökade ekonomiska anslagsnivåer 1. FÖRSLAG OM UTÖKADE EKONOMISKA ANSLAGSNIVÅER 2019-2021... 2 2. GRUND FÖR BEHOV AV EKONOMI... 2 2.1. OPERATIV FÖRMÅGEUTVECKLING...

Läs mer

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Frivillig försvarsverksamhet Dir. 2008:2 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag om den frivilliga försvarsverksamhetens

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater. Dir. 2011:103

Kommittédirektiv. Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater. Dir. 2011:103 Kommittédirektiv Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater Dir. 2011:103 Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2008:1 Utkom från trycket 2008-05-29 Försvarsmaktens interna bestämmelser om förslagsverksamhet; beslutade den 23 maj 2008. Försvarsmakten föreskriver följande.

Läs mer

Redovisning rörande ekonomi Delfaktorer i försvarsprisindex. Prognos 2005-2008. Osäkerheter och omstrukturerings- /avvecklingskostnader

Redovisning rörande ekonomi Delfaktorer i försvarsprisindex. Prognos 2005-2008. Osäkerheter och omstrukturerings- /avvecklingskostnader Sida 1 (13) Redovisning rörande ekonomi Delfaktorer i försvarsprisindex. Prognos 2005-2008. Osäkerheter och omstrukturerings- /avvecklingskostnader (SR 57 Regeringsbeslut 8, Regleringsbrev för 2005, 2004-12-22,

Läs mer

Resursbehov för internationellt materiel- och FoT-samarbete samt för exportstödjande verksamhet

Resursbehov för internationellt materiel- och FoT-samarbete samt för exportstödjande verksamhet Sida 1 (7) Resursbehov för internationellt materiel- och FoT-samarbete samt för exportstödjande verksamhet Innehållsförteckning 1. Regeringsbeslut 7, 2007-12-19, Fö2006/702/EPS (slutlig), Fö2007/166/EPS

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 3 Försvarsdepartementet 2015-12-18 Fö2015/00120/ESL (delvis) Fö2015/00212/SUND Fö2015/00283/SUND (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 Bromma Regleringsbrev

Läs mer

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 1 (13) Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 2018-2020 2 (13) Innehållsförteckning 1. Överenskommelse... 3 1.1 Målbild för perioden 2018 till 2020... 4 1.2 Ersättning... 4 1.3 Myndigheternas

Läs mer

FMV. Marinens utveckling

FMV. Marinens utveckling FMV Marinens utveckling Marina förutsättningar Niklas Gustafsson/Försvarsmakten Marinens utveckling Med anledning av den aktuella försvarsdebatten känns det angeläget att beskriva marinens uppgifter och

Läs mer

Regeringens proposition 1996/97:89

Regeringens proposition 1996/97:89 Regeringens proposition 1996/97:89 Ändring i lagen om civilt försvar m.m Prop. 1996/97:89 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 23 januari 1997 Göran Persson Thage G Peterson

Läs mer

Bilaga 6. Försvarsmaktens tolkning av sitt uppdrag

Bilaga 6. Försvarsmaktens tolkning av sitt uppdrag bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 6. Försvarsmaktens tolkning av sitt uppdrag Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 6 Försvarsmaktens tolkning av sitt uppdrag

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter Dir. 2012:6 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och lämna förslag

Läs mer

Ett användbart försvar

Ett användbart försvar Ett användbart försvar Ett användbart försvar Regeringens proposition 2008/09:140 Regeringens proposition 2008/09:140 Försvarsdepartementet www.regeringen.se Beställningar: Riksdagens tryckeriexpedition,

Läs mer

Militärteoretiska grunder, förmågan till väpnad strid

Militärteoretiska grunder, förmågan till väpnad strid Sida 1 (7) Militärteoretiska grunder, förmågan till väpnad strid INNEHÅLL 1. Krigföringsförmåga... 2 1.1 Grundläggande förmågor en dynamisk tankemodell effekttänkande... 2 2. De grundläggande förmågorna...

Läs mer

Modularitet inom FM Hur vi bygger förband FHS

Modularitet inom FM Hur vi bygger förband FHS Modularitet inom FM Hur vi bygger förband FHS 2009-05-19 1 Övlt Carl Berglund HKV ATS G5 Org Huvudman och Krigsförbandsansvarig för Mekaniserade Förband (Manöverförband) 2 AGENDA Övergång till Organisation

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND NÄR SITUATIONEN KRÄVER MER

FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND NÄR SITUATIONEN KRÄVER MER FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND NÄR SITUATIONEN KRÄVER MER FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND Försvarsmaktens specialförband är primärt en militärstrategisk resurs som ska öka mängden handlingsalternativ genom

Läs mer

Bilaga 8. Regeringens bedömning av operativ förmåga

Bilaga 8. Regeringens bedömning av operativ förmåga bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 8. Regeringens bedömning av operativ förmåga Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 8 Regeringens bedömning av operativ förmåga

Läs mer

Redovisning av arbetsläget avseende utarbetandet av ny organisation i Försvarsmakten

Redovisning av arbetsläget avseende utarbetandet av ny organisation i Försvarsmakten 2014-02-28 FM2013-546:9 Sida 1 (7) Redovisning av arbetsläget avseende utarbetandet av ny organisation i Försvarsmakten 1. BAKGRUND... 2 2. VERKSAMHET EFTER 26 AUGUSTI 2013... 2 3. LÄGESREDOVISNING AV

Läs mer

Finansiell styrning av försvaret (ESV 2013:57)

Finansiell styrning av försvaret (ESV 2013:57) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-11-20 Fö2013/1949/ESL Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm Finansiell styrning av försvaret (ESV 2013:57) Statskontoret lämnar i det följande

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 3 Försvarsdepartementet 2011-12-22 Fö2011/90/ESL (slutligt) Fö2011/1883/ESL m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut 1 Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut Ers Kungliga Höghet, ärade konferensdeltagare, mina damer och herrar! Jag vill

Läs mer

Reformeringen av försvaret måste gå vidare!

Reformeringen av försvaret måste gå vidare! Sida 1 (5) Reformeringen av försvaret måste gå vidare! Såväl Riksdag och Regering som Försvarsmakten står inför mycket svåra vägval i det kommande försvarsbeslutet. Utvecklingen av Försvarsmakten är till

Läs mer

Bilaga SÖKREGISTER ÅTERRAPPORTERINGSKRAV. Försvarsmakten. Årsredovisning 2008

Bilaga SÖKREGISTER ÅTERRAPPORTERINGSKRAV. Försvarsmakten. Årsredovisning 2008 Bilaga 6 SÖKREGISTER ÅTERRAPPORTERINGSKRAV Försvarsmakten Årsredovisning 2008 Försvarsmaktens ÅRSREDOVISNING 2008 Bilaga 6 Sökregister återrapporteringskrav Sida 1 (4) Sökregister återrapporteringskrav

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar för en fortsatt omställning av försvaret

Ekonomiska förutsättningar för en fortsatt omställning av försvaret riksrevisionen granskar: försvarets förmåga Ekonomiska förutsättningar för en fortsatt omställning av försvaret rir 2014:7 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet

Läs mer

Parternas riktlinjer avseende lokala omställningsmedel (2 bilagor och 2 underbilagor)

Parternas riktlinjer avseende lokala omställningsmedel (2 bilagor och 2 underbilagor) 2015-03-26 FM2015-4311:1 Sida 1 (8) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Anders Häggberg, anders.haggberg@mil.se

Läs mer

Blev det som vi tänkt oss?

Blev det som vi tänkt oss? Blev det som vi tänkt oss? En uppföljning av vissa frågor i det försvarspolitiska inriktningsbeslutet 2009 ISSN 1653-0942 ISBN 978-91-86673-54-3 Riksdagstryckeriet, Stockholm, 2015 Förord År 2009 beslutade

Läs mer

Bemanningen av FM Org 13 kallelse och arbetsformer m.m. (två bilagor)

Bemanningen av FM Org 13 kallelse och arbetsformer m.m. (två bilagor) 2012-06-29 02 300:59803 Sida 1 (14) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Försvarsmaktens omstruktureringsledare

Läs mer

BESLUT. Vår föregående

BESLUT. Vår föregående FM2016-14202:1 Sida 1 (5) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare PROD UTB, förvaltare Patrik Laestadius patriklaestadius@mil.se Vårt föregående

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Robusthet och beredskap i elektroniska kommunikationsnät SUNET-dagarna Ove Landberg Det säkerhetspolitiska

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 12 förordningen (1980:123) med reglemente för militärpolisen följande.

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 12 förordningen (1980:123) med reglemente för militärpolisen följande. FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2011:1 Utkom från trycket 2011-01-17 Försvarsmaktens föreskrifter om militärpolisen;

Läs mer

HÖGKVARTERET Datum HKV beteckning 2004-02-27 23 383:62995

HÖGKVARTERET Datum HKV beteckning 2004-02-27 23 383:62995 Sida 1 (7) Särskilda redovisningar rörande Försvarsmaktens förslag till en utvecklad försvarsattachéorganisation och Försvarsmaktens öppna redovisning över tänkt verksamhet för år 2005 för den militära

Läs mer

Försvarsmaktens Forskning och Utveckling Rickard Stridh

Försvarsmaktens Forskning och Utveckling Rickard Stridh Försvarsmaktens Forskning och Utveckling Rickard Stridh Försvarsmaktens perspektiv - PerP Stärker den operativa förmågan enligt av regeringen beslutad inriktning här och nu! Analyserar omvärldsutveckling

Läs mer

Försvarsmaktens budgetunderlag för år 2006 med särskilda redovisningar (16 bilagor varav 4 hemliga, 16 underbilagor varav 10 hemliga)

Försvarsmaktens budgetunderlag för år 2006 med särskilda redovisningar (16 bilagor varav 4 hemliga, 16 underbilagor varav 10 hemliga) Sida 1 (66) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning PLANS PLAN Försvarsmaktens budgetunderlag för

Läs mer

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018 Civilt försvar grunder och aktuell information Version juni 2018 Vad är civilt försvar? 1(2) Civilt försvar är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att

Läs mer

Resursbehov för internationellt materielsamarbete och exportstöd under 2008

Resursbehov för internationellt materielsamarbete och exportstöd under 2008 Sida 1 (5) Resursbehov för internationellt materielsamarbete och exportstöd under 2008 (Ur regeringsbeslut 38, Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Försvarsmakten, 2006-12-21, Fö2004/3263/EPS,Fö2005/1065/EPS,

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:160

Regeringens proposition 2004/05:160 Regeringens proposition 2004/05:160 Avveckling av militärdistriktsorganisationen Prop. 2004/05:160 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 2 juni 2005 Göran Persson Leni Björklund

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 4 Försvarsdepartementet 2009-12-17 Fö2009/2385/EPS (delvis) Fö2009/113/EPS m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Kommittédirektiv. En förändrad totalförsvarsplikt. Dir. 2007:147. Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007

Kommittédirektiv. En förändrad totalförsvarsplikt. Dir. 2007:147. Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007 Kommittédirektiv En förändrad totalförsvarsplikt Dir. 2007:147 Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007 Sammanfattning av uppdraget En parlamentarisk kommitté ska överväga vilka författningsändringar

Läs mer

HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT

HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT FÖR ETT TRYGGARE SVERIGE HÖGRE REGIONAL GRUNDSYN FÖR MILITÄR- REGION MITT 2018 2020 Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Södermanlands och Gotlands län samt Militärregion Mitt. 1 Regeringen

Läs mer

Försvarsreform i en föränderlig värld- anförande av ÖB, general Sverker Göransons, ryska Generalstabsakademin, Moskva den 18 oktober 2013

Försvarsreform i en föränderlig värld- anförande av ÖB, general Sverker Göransons, ryska Generalstabsakademin, Moskva den 18 oktober 2013 FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Det talade ordet gäller Försvarsreform i en föränderlig värld- anförande av ÖB, general Sverker Göransons, ryska Generalstabsakademin, Moskva den 18 oktober 2013 Generaler,

Läs mer

Norrbottens regemente 2016/2017

Norrbottens regemente 2016/2017 Norrbottens regemente 2016/2017 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer

Redovisning rörande ekonomi Delfaktorer i försvarsprisindex. Prognos 2006-2009. Osäkerheter och omstrukturerings- /avvecklingskostnader

Redovisning rörande ekonomi Delfaktorer i försvarsprisindex. Prognos 2006-2009. Osäkerheter och omstrukturerings- /avvecklingskostnader Sida 1 (12) Redovisning rörande ekonomi Delfaktorer i försvarsprisindex. Prognos 2006-2009. Osäkerheter och omstrukturerings- /avvecklingskostnader (SR 53 FPI och SR 52 Prognos i BU 07 och prognosdatum

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2018:7 Utkom från trycket 2018-12-21 Försvarsmaktens interna bestämmelser om Försvarsmaktens personalansvarsnämnd; beslutade den 19 december 2018. Försvarsmakten

Läs mer

Bemanningen av marinens och flygvapnets stående insatsförband

Bemanningen av marinens och flygvapnets stående insatsförband riksrevisionen granskar: försvarets förmåga Bemanningen av marinens och flygvapnets stående insatsförband rir 2012:18 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet

Läs mer

Norrbottens regemente

Norrbottens regemente Norrbottens regemente 2018-2020 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer

Redovisning rörande ekonomi prognos

Redovisning rörande ekonomi prognos Sida 1 (8) Redovisning rörande ekonomi prognos 2009-2012 INNEHÅLL 1. Prognos för år 2009 samt för perioden 2010 till 2012...2 1.1 År 2009 prognos...2 1.1.1 Alla anslag 2009...3 1.1.2 Anslag 1.2 Fredsfrämjande

Läs mer

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens helikopterresurser. Dir. 2008:118. Beslut vid regeringssammanträde den 9 oktober 2008

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens helikopterresurser. Dir. 2008:118. Beslut vid regeringssammanträde den 9 oktober 2008 Kommittédirektiv Försvarsmaktens helikopterresurser Dir. 2008:118 Beslut vid regeringssammanträde den 9 oktober 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda hur förmågan att understödja

Läs mer

Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas. Magnus Lommerdal

Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas. Magnus Lommerdal Civilt försvar Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas Magnus Lommerdal Elförsörjningens beredskapsplanering påbörjas > Svenska kraftnäts uppdrag > Tillbakablick och förändrade förutsättningar >

Läs mer

Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse. 1. Bakgrund och syfte

Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse. 1. Bakgrund och syfte 2018-04-24 Sida 1 (5) Åtgärder för att dämpa utflödet av yrkesofficerare till pension med stöd av enskild överenskommelse 1. Bakgrund och syfte Försvarsmakten (FM) har behov av att säkerställa en ändamålsenlig

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA

Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA 2017-04-21 Det här är försvarsmakten Försvarsmakten ska i första hand värna

Läs mer

Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter

Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter Sida 1 (5) Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter Innehållsförteckning 1. Regeringsbeslut 12, 2008-12-17, Fö2006/2663/EPS, Fö2006/2782/EPS, Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Försvarsmakten

Läs mer