Synpunkter på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas"

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas""

Transkript

1 [Fakultet/Institution/centrumbildning] REMISSVAR på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas" Enskilda lärare, studenter, administratörer och ämnesföreträdare samt utbildningsorganisationen har möjlighet att lämna synpunkter t.o.m. den 6/9 per e-post till utbildningsutbud@slu.se. Avsändare Institutionen för mark och miljö genom Magnus Simonsson och Gerd Johansson Övergripande synpunkter En förfrågan om synpunkter till ett gemensamt svar från institutionen har gått ut via mail till alla på institutionen. Ett par synpunkter har inkommit. Vi har också uppmanat alla att lämna individuella synpunkter via e-post till utbildningsutbud@slu.se senast 6 september Flertalet förslag är i enlighet med vår uppfattning. På några punkter efterlyser vi mera av omvärldsanalys, och argumentation utifrån den, innan man går till beslut. Något vi ställer oss frågande inför är lättnader i kraven på uppfyllda förkunskaper. Mot bakgrund av Universitetskanslerämbetets ifrågasättande av några av SLU:s examensrätter ser vi som angeläget att ha ett genomtänkt system för att i tid fånga upp studenter som inte förväntas uppfylla utbildningarnas mål. Med tanke på UKÄ:s utvärderingsmetod är det dessutom viktigt att examinationskriterierna för de självständiga arbetena harmoniseras med målen för hela utbildningen. Vinsterna med samläsning och gemensamma moment för olika program, inriktningar eller inriktningars motsvarighet i ett reformerat system, är sannolikt stora. De måste placeras i tiden på så sätt, att de inte breder ut sig på bekostnad av ämnesfördjupande kurser på respektive program eller inriktning. Vägar in i utbildningen 1) Behörighetskraven till utbildningsprogrammen på grundnivå ska 1

2 granskas och kunna motiveras av utbildningarnas verkliga behov. 2) Nuvarande undantag från områdesbehörigheter ska analyseras och omprövas. 3) Förkunskapskrav för enskilda kurser ska vara välmotiverade och så generellt skrivna som möjligt (formulerade på ämnesnivå). Typexempel på formulering av förkunskaper ska tas fram med utgångspunkt i SUHF:s rekommendation om nivå och fördjupning. 4) SLU ska i möjligaste mån undvika generella krav utöver högskoleförordningen och SUHF:s rekommendation om nivå och fördjupning, men riktade förkunskapskrav ska användas där de behövs. 5) Minst 120 hp på grundnivå (utan särskilt krav på huvudområde) är ett rimligt generellt krav för att antas till kurser på avancerad nivå. Därefter formuleras förkunskapskrav för enskilda kurser. Dessa ska vara välmotiverade och så generellt skrivna som möjligt (formulerade på ämnesnivå). 6) SLU bör, för kurser på avancerad nivå, i ökad utsträckning använda rekommenderade förkunskaper som studenten själv får ta ansvar för. Man får intrycket att SLU skulle vara strängare än alla andra universitet, och strängare än vad myndigheterna kräver. Hur ligger vi till i förhållande till flertalet lärosäten som finns i Sverige? Utomlands? En precisare innebörd i mer långtgående än på många lärosäten vore bra för att motivera denna och nästa punkt. Se punkt 11. 7) För antagning till program på avancerad nivå ska SLU kräva att studenten har uppnått kraven för kandidatexamen eller yrkesexamen omfattande minst 180 hp, varav 15 hp är självständigt arbete, eller motsvarande utländsk examen. 8) Efter särskild prövning kan även studenter utan självständigt arbete 2(9)

3 antas, men SLU har ett tydligt krav på att självständigt arbete på grundnivå (motsvarande) ska vara gjort innan självständigt arbete på avancerad nivå genomförs. 9) Utländsk examen på grundnivå ska dock accepteras som tillräcklig, oavsett omfattningen på självständigt arbete. 10) Behörighetskraven till utbildningsprogrammen på grundnivå ska granskas och kunna motiveras av utbildningarnas verkliga behov. 11) SLU ska, för program på avancerad nivå, i ökad utsträckning använda rekommenderade förkunskaper som studenten själv får ta ansvar för. Med anledning av UKÄ:s nyliga yttrande över våra utbildningar, där examinationsrätten har ifrågasatts, till stor del p.g.a. enskilda studenters bristande prestationer i de självständiga arbetena: Vem ska det åligga att i tid stoppa studenter som inte kan förväntas uppfylla utbildningarnas mål, om vi överlåter åt studenten själv att ta ansvar för att förkunskaperna finns? Ett friare system behöver inte nödvändigtvis bli mera humant. Yrkesexamina och generella examina 12) SLU ska fortsätta utfärda yrkesexamina. 13) SLU ska anpassa sina yrkesutbildningar fullt ut till Bologna, d.v.s. SLU ska ge tre- respektive femåriga utbildningar (veterinär 5,5 år) som leder till generella examina och samtidigt till en yrkesexamen. 14) SLU ska fortsatt verka för att yrkesexamina förlängs enligt detta system. Vi välkomnar detta. Utökningen av t.ex. agronomutbildningen skapar dessutom ökat utrymme för programgemensamma kurser. Bra! Se vidare under punkt ) Alla utbildningsprogram som kan leda till yrkesexamen ska benämnas yrkesexamensprogram (tillämpning 3(9)

4 enligt UKÄ). I information om utbildningen ska kombinationen av yrkes- och generella examina lyftas fram, t.ex. Jägmästare masterprogram, Lantmästare kandidatprogram 16) Yrkesexamina ska ges utan inriktningar. Den ämnesmässiga inriktningen kan definieras av en generell examen inom ett huvudområde i de fall studenten har uppnått tillräcklig fördjupning för att även ta ut en sådan examen. 17) Yrkesexamensprogrammen ska planeras för en stor andel samläsning i början av respektive utbildning. Tillämpning på agronomexamen: Förblir det alltså tills vidare möjligt att ta ut agronomexamen efter 4,5 år? Om det inte är obligatoriskt att ta masterexamen inom ett inriktningsämne, vad blir man då, om man inte har uppnått tillräcklig fördjupning för en generell examen? Agronom utan specialisering? Det kan alltså blir nödvändigt att fundera över hur man marknadsför examina gentemot näringslivet, eller (kanske bättre) att driva igenom Bologna-systemet fullt ut. Ökad samläsning inom yrkesprogrammen innebär större flexibilitet vid val av inriktning det är bra. Effekterna är dock svåra att överblicka innan man sett förslag på ramscheman. Planeringen måste se till att ökad samläsning mellan olika agronominriktningar inte motverkar samläsning med parallella kandidatprogram, t.ex. mark/växtagronom biologi och miljövetenskap. Gemensamt genomförande av utbildning 18) Alla SLU:s program som börjar på grundnivå ska ha en egen stark profil och vara så yrkesinriktade att de leder till god anställningsbarhet samtidigt som de ska ge möjlighet till fortsatta studier på avancerad nivå. 19) Verksamhetsidén ska vara tydlig även i de generella utbildningarna på grundnivå, vilket innebär att de ska ta upp frågor kring naturresurser, biobaserad produktion, miljö- 4(9)

5 och klimateffekter, bioetik etc. 20) För att ytterligare förstärka SLUprofilen ska alla utbildningsprogram som börjar på grundnivå innehålla minst 15 hp (10 veckor) som utgörs av praktik, studieresor eller på annat sätt genomförs utanför campus och i samverkan med den sektor eller bransch som utbildningen är fokuserad mot. Detta krav anses redan uppfyllt om praktik ingår i antagningskraven till utbildningen. Varje program ska ha ett genomtänkt koncept för hur samverkan ger ett mervärde till i första hand utbildningen och studenterna. 21) De generella kompetenserna ska i huvudsak tränas i sina ämnesmässiga sammanhang. I den fortsatta planeringen ska dock målsättningen vara att öka mängden gemensamma inslag inom dessa områden. Sektorsanknytningen kräver eftertanke. För de generella programmen torde den behöva ha större bredd än för yrkesprogrammen. Samtidigt har vi kravet på samläsning och rationalisering. Bra! 22) SLU ska, under hösten 2013, utreda vilka gemensamma moment och resurser som kan utvecklas med syfte att kunna erbjuda ett intressant och resurseffektivt stöd för undervisning inom generella kompetenser. 23) För att garantera bredd och viss likformighet, ska alla utbildningar som syftar till ovanstående yrkesexamina planeras så att de innehåller minst: 15 hp ekonomi, politik och andra relevanta samhällsvet. ämnen, 15 hp biologi med fokus på produktion och miljökonsekvenser, 15 hp teknik i vid mening med fokus på produktionssystem. 24) Då många av framtidens stora utmaningar inom naturresurssektorn är gemensamma för alla gröna näringar bör innehållet delvis vara Det är viktigt att inte ett ökat inslag av översiktskurser och samläsning blir på bekostnad av ämnesinriktade kurser. Detta är ett argument för att samla samläsningskurserna till avgränsade perioder i början av utbildningen. Hur hanteras frågan om bredd/likformighet respektive fördjupning på andra lärosäten? Vilka trender finns i omvärlden just nu? Bra om detta går att genomföra Omfattningen på gemensamma moment/gemensamt material kanske inte kan bli så stor, dock. Studenter 5(9)

6 detsamma för de olika examina, vilket ska utnyttjas genom gemensamma moment i undervisningen, gemensamt material etc. efterfrågar ofta att även övergripande frågeställningar som t ex framtida naturresursanvändning, behandlas programspecifikt. 25) SLU ska, under hösten 2013, utreda vilka gemensamma moment och resurser som kan utvecklas med syfte att kunna erbjuda ett intressant och resurseffektivt stöd för undervisning rörande framtidens utmaningar inom naturresurssektorn. 26) Minst 30 hp gemensamt innehåll ska finnas med i utbildningsprogram som syftar till kandidatexamen i biologi respektive företagsekonomi. 27) Program på avancerad nivå ska även fortsättningsvis kunna utformas som specifika ämnes- eller tematiska fördjupningar. 28) Verksamhetsidén ska vara tydlig även för de generella utbildningarna på avancerad nivå. 29) SLU ska, under hösten 2013, göra en gemensam översyn och samordning av masterutbildningen med syfte att kunna erbjuda ett tydligt, intressant och resurseffektivt utbud av masterprogram. 30) Kursplaner för självständiga arbeten (examensarbeten) ska vara SLUgemensamma för respektive huvudområde, både på grund- och avancerad nivå. Detta välkomnar vi. Mot bakgrund av UKÄ:s metod för utvärdering av utbildningarna är det dessutom viktigt att formulera de självständiga arbetenas mål i stark samklang med målen för hela utbildningen. Annars blir det svårt för handledare och examinatorer att se till att vi inte får underkänt för våra utbildningar framöver. Huvudområden 31) För vissa program (se PM) föreslås 6(9)

7 oförändrade huvudområden. 32) För övriga utbildningsprogram föreslås vissa förändringar i huvudområden enligt tabell (se PM). Agronomutbildning med teknologimaster kunde vara intressant för civilingenjörskandidater som vill inrikta sig mot agronomi. Kandidatexamen i miljövetenskap nämns inte i klartext vare sig bland de examina som ska finnas kvar, eller bland dem som ska bort. Miljövetenskap finns också, precis som biologi, som ämne vid många universitet. Dessutom är en stor del av SLUs verksamhet inom miljöområdet. Internationalisering 33) Minst en öppen/valbar termin ska finnas inom samtliga program på både kandidat- och masternivå för att ge alla SLU:s studenter möjlighet till utbytesstudier inom sina program. 34) Studenterna ska kunna komma hem igen efter utbytesstudier, utan problem med förkunskaper till efterföljande kurser etc. 35) Minst en öppen termin med kurser på engelska ska finnas inom samtliga verksamhetsområden på kandidat- och masternivå för att ge studenter från SLU:s partneruniversitet ökad möjlighet att hitta kurser de kan läsa. 36) Internationella aspekter ska ingå i undervisningen i alla utbildningsprogram. Bra! Bra! Detta har varit svårt att uppnå på kandidatnivå, särskilt efter neddragningarna då fristående kurser drogs in. Det är viktigt att definiera vad man menar med internationella aspekter. 37) Kursplaner ska användas som ett redskap för att inkludera internationella perspektiv/internationella/ interkulturella lärandemål i alla 7(9)

8 utbildningar. 38) Genomförandet av det internationella kurspaketet ska fortsatt stödjas. Bra! Större möjligheter att detta kan inkluderas i t ex agronomprogrammen om dessa förlängs till 5 år. Gemensam ramschemastruktur 39) SLU ska fortsatt följa SUHF:s rekommenderade terminstider. 40) Kurser ska omfatta 15 hp och ges på heltid i en period. Flexibilitet kan uppnås inom ramen för respektive kurs där olika moduler kan kombineras fritt enligt överenskommelse mellan berörda parter (se exempel nedan). Om det är motiverat kan även två kurser om vardera 7,5 hp erbjudas i en period. 41) Självständiga arbeten (examensarbeten) på avancerad nivå kan omfatta 30 eller 60 hp. Med tanke på de civilingenjörsutbildningar som ges i samarbete med Uppsala universitet vore det önskvärt att samordna periods- och terminsgränser med detta universitet. Vi är många som gillar sammanhållna kurser, som motverkar snuttifikation". Historiskt har vi sett en pendling från korta till långa kurser, och åter till korta. Bägge systemen har sina för- och nackdelar. Att tänka på här är om besväret med att genomföra ändringarna uppvägs av de fördelar det nya systemet ger. Det är inte självklart att större kurser leder till mindre administration per högskolepoäng. 42) Sommarterminen kan innehålla kurser av varierande omfattning. Specifika frågor rörande vissa ämnen/huvudområden Är det nödvändigt att fortsätta med både skogsvetenskap och skogshushållning som huvudområden vid SLU? svis samlas kunskap om skogsbrukandet inom begreppet skogshushållning. Ämnesbeskrivningarna för lantbruksvetenskap, skogshushållning och trädgårdsvetenskap behöver revideras i ett samlat perspektiv. 8(9)

9 Behöver SLU ett nytt huvudområde för växtvetenskap? Detta skulle ge bättre likformighet med områden som husdjursvetenskap, livsmedelsvetenskap. Borde bioteknik utgöra en del av teknologi istället för biologi inom SLU? Övriga synpunkter 9(9)

Synpunkter på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas"

Synpunkter på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas [Fakultet/Institution/centrumbildning] REMISSVAR på förslagen i PM Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas" Enskilda lärare, studenter, administratörer och ämnesföreträdare samt utbildningsorganisationen

Läs mer

Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas

Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas Vicerektor för utbildning Lena Andersson-Eklund REMISSFÖRSLAG 2013-06-27 Så kan SLU:s framtida utbildningsutbud byggas Detta är ett förslag som enskilda lärare, studenter, administratörer och ämnesföreträdare

Läs mer

Övergripande riktlinjer för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU

Övergripande riktlinjer för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU 1(19) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 Exp. 2013-10-14/J.Torén Rektor BESLUT 2013-10-14 Sändlista Övergripande riktlinjer för utbildning på grund- och avancerad nivå vid SLU Beslut Rektor beslutar att fastställa

Läs mer

Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk Johan Torén

Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk Johan Torén Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk 2019-04-12 Johan Torén SLU löser riktiga problem Från våra gröna naturresurser, från sjöar och hav, ska vi klara att hållbart producera

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

Interna föreskrifter om examina på grundnivå och avancerad nivå vid SLU

Interna föreskrifter om examina på grundnivå och avancerad nivå vid SLU Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua 30-1404/10 Rektor Beslut 2010-05-10 Interna föreskrifter om examina på grundnivå och avancerad nivå vid SLU I Allmänt Nya eller äldre föreskrifter I enlighet med

Läs mer

Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21

Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21 Programnämnd skog Bilaga till beslut 112/18 2018-11-15 Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21 Redogörelse för ärendet Fler utbildade inom SLU:s

Läs mer

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng Utbildningsnämnden Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng BESLUT Programkod: NM028 Utbildningsplanen fastställd: 2017-10-11 Beslutad av: Utbildningsnämnden SLU ID:

Läs mer

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA Utbildningsnämnden BESLUT Sändlista Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning

Läs mer

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2007-05-03 Dnr SLU ua 30-1543/07 Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Food Control - Master s Programme,

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Spår C självständiga arbeten

Spår C självständiga arbeten Spår C självständiga arbeten Dokumentation sammanställt av Kristine Kilså (LTV-kansliet) Johan Gaddefors (UN) var moderator, Anna Rudebeck (NJ-kansliet) & Johan Torén (planeringsavdelningen) var inledare.

Läs mer

Förlängd omfattning och reviderade examensmål för vissa yrkesexamina vid Sveriges lantbruksuniversitet

Förlängd omfattning och reviderade examensmål för vissa yrkesexamina vid Sveriges lantbruksuniversitet Näringsdepartementet Enheten för skog och klimat N2016/05317/SK Förlängd omfattning och reviderade examensmål för vissa yrkesexamina vid Sveriges lantbruksuniversitet 1 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Europa - din nya studieort

Europa - din nya studieort Europa - din nya studieort Högskolereformen 2007 12 Innehåll En ny högskola 3 I korthet händer det här 4 Tre utbildningsnivåer 5 Grundnivå 6 Avancerad nivå 6 Forskarnivå 6 Förväntade studieresultat 7 Du

Läs mer

Verksamhetsidé. SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa.

Verksamhetsidé. SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, forskning och fortlöpande miljöanalys i

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för biologi och miljövetenskap kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Biology and Environmental Science Bachelor's programme, 180 credits BESLUT Programkod:

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 LiTH efter Bologna utbildningarna förändras Helen Dannetun Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 Aldrig har så många genomfört en så stor högskolereform på så kort tid med så lite extra resurser

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning på grund- och avancerad nivå, samt Utbildning på forskarnivå Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Gemensamma självständiga arbeten vid SLU

Gemensamma självständiga arbeten vid SLU Administrativa noden GU 2016-05-02 Gemensamma självständiga arbeten vid SLU Bakgrund: Utbildningsnämnden beslutade vid sitt sammanträde 4 december 2015 att SLU ska ha gemensamma kursplaner för självständiga

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden 2016-11-16 Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng Syllabus for Sustainable Urban Management Master

Läs mer

Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar

Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU ua 2019.1.1.1-2349 2019-05-16 Sändlista Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar Beslut Utbildningsnämnden (UN) beslutar Angående

Läs mer

Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013

Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013 Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013 Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för utbildningsplaner för program på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng Utbildningsplan 2011-10-13 Dnr SLU.ua.Fe. 2011.3.0-2815 Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng Food Innovation and Market - Master s Programme, 120 credits

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola UTB 3.2.2.2016/500 1 (av 9) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Anvisningar 2017-02-20 Rektor Tillsvidare

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR. Betygskrav: I ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd.

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR. Betygskrav: I ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd. Utbildningsnämnden Utbildningsplan för trädgårdsingenjör: odling kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Horticultural Management: Gardening and Horticultural Production Bachelor s programme,

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden 2015-12-04 Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng Syllabus for Sustainable Urban Management Master

Läs mer

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling Samhällsvetenskapliga fakulteten A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling (Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning) Omfattning: 180

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) Agricultural and Rural Management, 180 credits 1 Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 16-17 juni 2009 att inrätta Lantmästare - kandidatprogram.

Läs mer

Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska

Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska 1 2017-04-05 Dnr U 2017/91 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil Programmets namn på engelska Bachelor of Arts Programme in European

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007)

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) 2017-02-28 ANVISNINGAR FÖR KURSPLAN PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) Generella anvisningar

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/512 HANDELSHÖGSKOLAN Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Business and Economics, Programkod: S1EKA 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S

Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-3798 2017-10-11 Sändlista Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S Beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa

Läs mer

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Examensordningen är fastställd av rektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och ersätter examensordning

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet Göteborgs universitet Handelshögskolan Box 601 405 30 GÖTEBORG Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-25 Reg. Nr. 411-02497-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Förvaltningshögskolan Utbildningsplan för Masterprogrammet i Offentlig förvaltning 120 högskolepoäng, avancerad nivå Master s Programme in

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dnr: L 2019/22 Fastställda av forsknings- och utbildningsnämnden 2019-06-13 Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Innehåll... 2 1. Allmänt... 2 1.1 Styrdokument... 2 2. Utbildningsplanens innehåll

Läs mer

Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) Sustainable Urban Management Master s Programme, 120 credits 1 Beslut Rektor för SLU beslutade den

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) Agricultural and Rural Management, 180 credits 1 Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 16-17 juni 2009 att inrätta Lantmästare - kandidatprogram.

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

Mål för generella examina

Mål för generella examina för generella examina Kandidatexamen Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

Lägesrapport och förslag angående REB : uppdrag om utbildningar inom trädgård

Lägesrapport och förslag angående REB : uppdrag om utbildningar inom trädgård Underlag 07vi SM 140519 Lägesrapport och förslag angående REB 140224: uppdrag om utbildningar inom trädgård Uppdrag: att inför läsåret 2015/16 föreslå åtgärder på kurs- och programnivå som stärker studentantalet

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Möjlighet till fortsatta studier

Möjlighet till fortsatta studier Bilaga 1 till utbildningsplan för agronomprogrammet livsmedel Möjlighet till fortsatta studier Den student som fullgjort tre år av utbildningen på agronomprogrammet - livsmedel med avlagd kandidatexamen

Läs mer

Utbildningsplanen gäller från: HT 2019 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård (PN-LT)

Utbildningsplanen gäller från: HT 2019 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård (PN-LT) Bilaga 2b till protokoll i PN-LT 2018-09-26 Utbildningsnämnden Utbildningsplan för masterprogrammet Utemiljö för hälsa och välbefinnande 120 högskolepoäng Syllabus for the Outdoor Environments for Health

Läs mer

Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng

Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng 1(5) Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjur (PNVH) Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng Syllabus for Agriculture Programme Animal Science, 300 credits

Läs mer

Utbildningsplan för Miljökommunikation och företagsledning masterprogram, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Miljökommunikation och företagsledning masterprogram, 120 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2010-10-20 Dnr SLU ua 2010.3.0-3372 Utbildningsplan för Miljökommunikation och företagsledning masterprogram, 120 högskolepoäng Environmental

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan Dnr FAK1 2010/159 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i redovisning och finansiering Masterprogramme in Accounting and Finance Programkod: SAMRE/SAAAF Programmets

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen BILAGA 2 för om prövning av tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell och konstnärlig masterexamen.

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för kandidatprogrammet ekonomi hållbar utveckling, 180 högskolepoäng Syllabus for the Bachelor's programme in Business and Economics Sustainable Development, 180 credits

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate Level,

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen Bilaga 2 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN30, Socialt arbete: Socialt arbete med fattigdom och försörjningsproblem, 15 högskolepoäng Social Work: Social Work with Poverty and Maintenance Problems, 15 credits

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN, FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

HANDELSHÖGSKOLAN, FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN HANDELSHÖGSKOLAN, FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN S1LOG Handelshögskolans logistikprogram, 180 högskolepoäng Bachelor Programme in Logistic Management, Grundnivå/First cycle Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1(6) Utbildningsplan Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1. Basdata Nivå: Avancerad Programkod: XAMIV Fastställande: Utbildningsplanen

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN30, Socialt arbete: Socialt arbete med fattigdom och försörjningsproblem, 15 högskolepoäng Social Work: Social Work with Poverty and Maintenance Problems, 15 credits

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NANEV, Masterprogram i naturgeografi och ekosystemvetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Physical Geography and Ecosystem Science, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig som läser fristående kurser. Europa din nya studieort!

Läs mer

Beslut om enhetligt ramverk för nya konstnärliga kandidatprogram inom huvudområdet musik vid KMH

Beslut om enhetligt ramverk för nya konstnärliga kandidatprogram inom huvudområdet musik vid KMH BESLUT UF-nämnden 2017-12-14 UFN 2017:9 Peder Hofmann Avdelningschef Beslut om enhetligt ramverk för nya konstnärliga kandidatprogram inom huvudområdet musik vid KMH Beslut UF-nämnden beslutar att fastställa

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBEVG Grundnivå MIUN Högskolepoäng

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NANEV, Masterprogram i naturgeografi och ekosystemvetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Physical Geography and Ecosystem Science, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 1 av 12 (Ersätter dnr 2014-114-71) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 12 1 Kurser, program och utbildning... 3 1.1 Kurs och kursplan...

Läs mer

Efter Bologna Högskoleförordningen

Efter Bologna Högskoleförordningen Efter Bologna Högskoleförordningen: Utbildningen delas in i 3 nivåer; grund-, avancerad och forskarnivå 1 poäng blir 1 juli 2007 1,5 högskolepoäng, 1 läsår = 60hp Alla kursplaner, utbildningsplaner och

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Beslut fattade i samband med Bolognaprocessen. (Beslut före

Läs mer

Diabetessjuksköterskans utvecklingsmöjligheter Karin Wikblad Uppsala universitet

Diabetessjuksköterskans utvecklingsmöjligheter Karin Wikblad Uppsala universitet Diabetessjuksköterskans utvecklingsmöjligheter Karin Wikblad Uppsala universitet 1 Leg sjuksköterska med specialisering inom diabetesvård Nivå Avancerad Nivå (magister) Avancerad Nivå (magister) Avancerad

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NAASK, Masterprogram i atmosfärvetenskap och biokemiska kretslopp, 120 högskolepoäng Master Programme in Atmospheric Sciences and Biogeochemical Cycles, 120 credits Program

Läs mer

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Dnr: HL/2009 0110 Utbildningsplan Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i energiteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i energiteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i energiteknik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1655-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om färdigheter i det tyska språket,

Läs mer