DELRAPPORT. Förslag till handlingsplan för "Nacka stad 2030" Andreas Totschnig, Mikael Ranhagen, Ulf Crichton

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DELRAPPORT. Förslag till handlingsplan för "Nacka stad 2030" Andreas Totschnig, Mikael Ranhagen, Ulf Crichton"

Transkript

1 DELRAPPORT Förslag till handlingsplan för "Nacka stad Andreas Totschnig, Mikael Ranhagen, Ulf Crichton

2 Innehållsförteckning 1 Uppdraget Hållbar framtid i Nacka Avrapportering viktiga aktiviteter Definitionen av Nacka stad Milstolpar och aktiviteter Vad behöver hända och när? Vilka aktiviteter är viktiga och i vilken ordning ska de ske? Vilka stadsbyggnadsprojekt skulle kunna inledas snarast? Vilka är de viktigaste förutsättningarna som måste uppfyllas och vilka resurser krävs? Framgångsfaktorer och fallgropar från liknande projekt Hur kan arbetet organiserar på bästa sätt? Hur bör rollfördelningen mellan politik och tjänstemannaorganisation se ut? Alternativa förslag till organisation för- och nackdelar Arbetssätt Hattens uppdrag (12)

3 1 Uppdraget Genom att översiktsplanen Hållbar framtid i Nacka antogs av kommunfullmäktige sommaren 2012 kan arbetet med att förverkliga dess strategier intensifieras. En strategisk handlingsplan för utvecklingen av västra Sicklaön till en tät och blandad stad behöver tas fram. Som ett första steg i det arbetet har stadsdirektören tillsammans med stadsbyggnadsdirektören givit planchefen, exploateringschefen samt chefen för trafikenheten i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur arbetet med Nacka stad bör bedrivas. Tidigare arbeten, däribland fördjupningen av översiktsplanen för centrala Nacka (bytte namn till Nacka stad), Entré Sickla, olika studier av Värmdövägen samt pågående programarbeten behöver synkroniseras med planering och utbyggnad av tunnelbanan till Nacka. En översiktlig analys av den långsiktiga exploateringspotentialen för ett Nacka med tunnelbana har också genomförts. Att förse de centrala delarna av regionen med bostäder är ett viktigt åtagande av Nacka kommun. 2 Hållbar framtid i Nacka Nacka kommun i allmänhet och västra Sicklaön i synnerhet kommer att utvecklas kraftigt under de närmaste åren. Det finns stora möjligheter att skapa en tät och blandad bebyggelse i direkt anslutning till kapacitetsstark kollektivtrafik. Den varierade närmiljön kan utvecklas och förstärkas. Det finns flera exempel på stora stadsutvecklingsprojekt i landet där kommuner och byggherrar aktivt arbetar med hållbar stadsutveckling på bred front t.ex. i Växjö, Malmö, Göteborg, Linköping och Stockholm. Genom att hålla fokus på hållbarhetsfrågorna i arbetet med Nacka stad 2030 ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv finns goda förutsättningar att skapa en hållbar framtid i Nacka. 3 Avrapportering viktiga aktiviteter Arbetet med handlingsplanen för Nacka stad har i första hand bedrivits genom följande delmoment: Samtal, diskussioner och erfarenhetsutbyte mellan planchefen (Andreas Totschnig), exploateringschefen (Ulf Crichton) och chefen för trafikenheten (Mikael Ranhagen) Framtagandet av en karta som visualiserar vad som är är på gång och vad som behöver göras (Josef Bjerlin, planenheten) Omvärldsspaning i London och Helsingborg (Andreas, Mikael och Ulf) Erfarenheter från andra större projekt i Sverige (rapport från Tyréns) Avstämning med bl.a. projektchef på SLK (Yussuf Hassen), markchef (David Högberg) och översiktsplanerare (Sven Andersson, planenheten) Delredovisningar för stadsdirektören (Lena Dahlstedt) och stadsbyggnadsdirektören (Anders Ekengren) Avstämning med stadsdirektörens ledningsgrupp samt alliansen 3 (12)

4 4 Definitionen av Nacka stad I den här handlingsplanen definieras Nacka stad som området väster om Saltsjöbadsleden (se bild). Inom Nacka stad ligger området som i översiktsplanen Hållbar framtid i Nacka ska bli tät och blandad stad på västra Sicklaön. Denna begreppsdefinition är viktig, då vi i vårt tidigare arbete med fördjupningen av översiktsplanen för centrala Nacka också använt begreppet Nacka stad. Nu är området större än så. 5 Milstolpar och aktiviteter Sett över den långa period som arbetet med Nacka stad sträcker sig finns naturligtvis en mängd milstolpar och aktiviteter som ska bockas av och klaras av under tiden. Det är upp till den kommande organisationen att mer i detalj beskriva vad som ska göras och i vilken ordning aktiviteterna ska ligga och hur de ska samordnas. Detsamma gäller milstolparna vars exakta läge i tiden idag inte går att fastställa. Vi har valt att exemplifiera viktiga milstolpar och beskriva de kommande aktiviteterna på ett mer övergripande sätt. Exempel på milstolpar: Beslut om handlingsplanen Beslut om stadsbyggnadsvisionen Bestämda stationslägen för tunnelbanan Avtal om finansiering av tunnelbanan Beslut om Saltsjöbanans framtid Överdäckning av väg 222 Invigning av tunnelbanan 4 (12)

5 5.1 Vad behöver hända och när? Nedan visas en översiktlig bild av aktiviteterna under de närmaste åren. Under avsnittet Vilka aktiviteter är viktiga och i vilken ordning ska de ske? ges en lite noggrannare bild av innehållet i de olika aktiviteterna. Det första steget i hela processen är att kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott (KSSU) ställer sig bakom handlingsplanen samt fattar beslut om att arbetet med stadsbyggnadsvisionen ska inledas. Nästföljande steg är att en organisation upprättas för arbetet med Nacka stad Samtidigt bör ett förankringsarbete av handlingsplanen inledas. 5.2 Vilka aktiviteter är viktiga och i vilken ordning ska de ske? Vi har definierat det framtida arbetet som ett övergripande samordningsprojekt för allt som behöver hanteras inom Nacka stad. Projektet skulle kunna beskrivas som en slags hatt över allt det arbete som ingår och som kommer att ingå i Nacka stad Därför använder vi oss för närvarande av begreppet Hatten. När vi beskriver projektet. Hattens uppdrag består kort sammanfattat av två stora block: ett inledande strategi- och utredningsarbete följt av ett omfattande samordningsarbete av genomförandefrågorna av alla ingående projekt på västra Sicklaön under de närmaste 50 åren. I dagsläget är det inte särskilt realistiskt att överblicka de övergripande aktiviteterna längre än ca 3-5 år fram i tiden. Vår utgångspunkt är att arbetet behöver bedrivas i den ordning som framgår av bilden 5 (12)

6 ovan. Varje aktivitet innehåller ett antal viktiga delaktiviteter vilka noteras i punktform nedan: Stadsbyggnadsvision för Nacka stad 2030 Vilken typ av stad vi ser framför oss funktion och struktur Vad är en hållbar stadsdel och hur ser vi till att Nacka stad blir det ur alla aspekter? Hur utnyttjar vi marken mellan våra bebyggelseområden, de s.k. mellanrummen? Vem bygger vi staden för? Kartläggning av stadens flöden Övergripande strukturplan, inklusive infrastruktur (se nedan) Klimatstrategi hur möter Nacka klimatförändringarna? Ekosystemtjänstutredning Infrastrukturutredning trafikstrategiarbete Viktiga gator och förbindelser Nya stråk och kopplingar, inklusive gång- och cykelstråk Kollektivtrafik, inklusive Tunnelbanan, Saltsjöbanan och Tvärbanan Gaturum hur prioriterar vi mellan trafikslagen? Tillgänglighet Mobility management Tekniska utredningar planeringsunderlag VA-nätet, kapacitet och stråk Avfall Dagvatten Energi Drift- och underhåll (relaterat till en mer stadslik miljö) Fiber Program för centrala Nacka (fd FÖP) Se över och aktualisera hittills framtaget material Framtagande av programhandling fokus på stadshusområdet Etappindelning vilka projekt kan inledas relativt snabbt utan att den långsiktiga strukturen påverkas negativt? Se även längre ner under rubriken Vilka stadsbyggnadsprojekt skulle kunna inledas snarast (inom 1,5 år)? Överdäckning av Värmdöleden Kostnader Konstruktion och ekonomi Alternativ Samarbete med trafikverket Vad kan byggas på överdäckningen? Flytt av IP? 6 (12)

7 Park? Kommunikations- och varumärkesstrategi Intern förankring av handlingsplanen Intern förankring av stadsbyggnadsvisionen Extern kommunikation av stadsbyggnadsvisionen Extern kommunikation av det löpande arbetet med Nacka stad 2030 Utveckla varumärke för Nacka stad Ekonomisk strategi Samhällsekonomiska analyser Hur kan vi motverka för stora kostnader i ett inledande skede motverka framtunghet Definiera en aktiv markpolitik Ta fram markanvisningspolicy Kommunal service, analys av framtida behov Förskola Skola Eftergymnasial utbildning Fritidsaktiviteter Idrottsanläggningar Äldreboende LSS-boende 5.3 Vilka stadsbyggnadsprojekt skulle kunna inledas snarast? Övergripande o Program för Centrala Nacka (stadshusområdet) Kommunal mark o Ungdoms-/studentbostäder vid Alphyddan o Blomstervägen-Birkavägen o Söder/Sydost om stadshuset Privat mark o Elverkshuset o Skvaltan, Folksam och HSB, Barnens Hus (här finns även kommunal mark) o ALABS tomt vid Atlasvägen-Gillevägen (även kommunal mark) o Infillprojekt i Finntorp, t.ex. student- och ungdomsbostäder på och kring torget i Finntorp o Värmdövägen 121, mindre s.k. instegslägenheter o Söder om Lokomobilvägen, AURIGA-huset, marken norr därom Utöver ovanstående pågår programarbeten för Nacka Strand, Kyrkviken och Henriksdal. Detta är prioriterade arbeten, vilket innebär att påföljande 7 (12)

8 detaljplaner också ska prioriteras. Att övriga pågående stadsbyggnadsprojekt och andra pågående och planerade investeringar i området ska slutföras är en självklarhet. 5.4 Vilka är de viktigaste förutsättningarna som måste uppfyllas och vilka resurser krävs? Det finns naturligtvis flera viktiga förutsättningar, men följande två är väsentliga: En effektiv organisation med bred förankring Bred samsyn kring arbetets bedrivande gemensam agenda Resurser: För arbetet med samordningsprojektet Hatten Nacka stad krävs projektledare, strategisk planerare samt teknisk och trafikstrategisk kompetens Ett internt tjänstemannanätverk med fokus på Nacka stad Nätverket ska representera alla relevanta sakområden i kommunen, från kommunal service över kommunalteknik till hållbar utveckling (samma nätverk/projektgrupp som för ÖP kan nyttjas) Ytterligare resurser i linjeorganisationen kommer att krävas utöver alla de kompetenser som redan idag är engagerade i projekt och övriga arbeten inom Nacka stad. Resursförstärkningar blir sannolikt aktuella inom flera processer i kommunen, men utifrån de två processer vi representerar kan vi konstatera att det kommer att krävas exempelvis ytterligare kompetenser inom strategisk planering, projektering samt strategisk ekonomi. 5.5 Framgångsfaktorer och fallgropar från liknande projekt Utifrån våra egna diskussioner och erfarenheter samt de inspel vi fått genom omvärldsspaningarna tycker vi att följande är viktiga framgångsfaktorer: Förankrad stadsbyggnadsvision och heltäckande/aktuellt planeringsunderlag Placemaking vi ska ha en bild vem vi bygger staden för Grundligt arbete men inte fastna i detaljer Vissa delar/projekt ska genomföras tidigt Ta vara på linjeorganisationens kompetens Alla nivåer ska samarbeta överenskommelse om gemensam agenda Medvetenhet om att "land kostar pengar" Aktiv markpolitik Respekt för framtida generationer att göra egna val Organisation och beslutsvägar anpassas till projektet 5.6 Hur kan arbetet organiserar på bästa sätt? Organisationen kan variera över tiden, men arbetsgruppens grundförslag är att organisationen ska ha sin plattform i linjen och den modell vi har för bedrivandet 8 (12)

9 av stadsbyggnadsprojekt i kommunen. KSSU utgör politisk styrgrupp och SLG (eller delar av) kan utgöra tjänstemannastyrgrupp. 5.7 Hur bör rollfördelningen mellan politik och tjänstemannaorganisation se ut? I dagsläget finns ett antal formella och informella fora där förtroendevalda och tjänstemän möts för att diskutera stadsbyggnadsprojekt och strategiska stadsutvecklingsfrågor: Formella: MSN (inklusive politisk beredning) KSAU, KS (inklusive beredningar) ersätts förmodligen helt av KSSU KSSU (inklusive beredning) TN (i vissa fall) Informella: Borgerlig plangrupp Planinformation för oppositionen Måndagsmöten med alliansen Övriga informella sammankomster, t.ex. MSN-seminarier, stadsbyggnadsdagarna och stadsbyggnadsforum För att få ett sammanhållet och effektivt arbete med Nacka stad föreslår vi att KSSU utgör styrgrupp för arbetet. Det utesluter självklart inte att Nacka stad diskuteras i andra sammanhang tvärtom är det nödvändigt ur ett förankringsperspektiv men en tydlig politisk styrning är avgörande för det framtida skapandet av ett hållbart Nacka. 5.8 Alternativa förslag till organisation för- och nackdelar Vid denna avrapportering är det inte fastlagt hur organisationen bör se ut för arbetet med Nacka stad. Diskussionen kring bemanning och organisation kommer att fortsätta föras inom de närmaste månaderna efter att kssu har tagit ställning till denna handlingsplan. Kortfatta kan ändå nämnas att vi valt att titta på två alternativa sätt att organisera det framtida arbetet med Nacka stad: Alt 1, Fristående organisation eller bolag o Fördelar: stark projektkultur, friare och mindre OH, nära kommunledning o Nackdelar: egen kultur ( vi och dom ), otydligt ekonomiskt ansvar (gäller fristående organisation inom kommunen), dubbelorganisation och sämre samordning med linjen Alt 2, Linjeorganisationen, utvidgad projektmodell (föreslaget alternativ, se ovan) o Fördelar: hållbar över tid tål förändringar, kort startsträcka, stärker linjen 9 (12)

10 o Nackdelar: risk för tung OH, risk för underbemanning, brist på tid att engagera sig (vissa kompetenser är med i för många projekt) 5.9 Arbetssätt Hattens uppdrag De utredningar som behöver tas fram först och samlat är stadsbyggnadsvisionen, infrastrukturutredning, tekniska utredningar och planprogram. Att tidigt ta fram ett brett och heltäckande planeringsunderlag är viktigt. Det ger förutsättningarna för byggandet av Nacka Stad. Under tiden de tas fram kan vissa utvalda stadsbyggnadsprojekt inom området starta upp. Nya detaljplaner bör dock inte antas innan nämnda utredningar är klara. I nästa steg påbörjas projektet överdäckningen och strategier tas fram för bl.a. buller, ekonomi, markanvisning och varumärke/kommunikation (arbetet med internkommunikation bör dock startas omgående, då själva handlingsplanen kan behöva förankras ytterligare). Relativt snabbt behöver strategier utarbetas för kommunal service såsom förskolor, skolor, särskilda boenden, idrott och fritid. Strategiarbetet tar inte slut efter fem år. Behov av övergripande planeringsarbete och strategiskt tänkande finns under hela projektets levnad, kanske upp till 50 år. Planering och genomförande kommer att pågå parallellt under många år. Det kommer att dyka upp övergripande planeringsfrågor hela tiden även efter den första inledande fasen. Vi föreslår också att Hatten har ansvar för en referensgrupp av externa experter som kommunen kan ta hjälp av. Denna referensgrupp träffas efter behov. Gruppen skulle kunna bestå av personer från högskolan, näringslivet och regionala planeringsorgan. Hatten bör också spana återkommande, vilket är en del av den lärande organisationen. Det stora arbetet för hatten efter den inledande fasen består i att samordna genomförandet rent praktiskt mellan projekten. Gator, offentliga platser, parker, torg, VA, fjärrvärme, fiber, el, och annan infrastuktur ska projekteras, handlas upp, fördelas ekonomiskt mellan projekten och byggas ut. För att detta ska bli av krävs mycket stora investeringar som behöver samordnas av Hatten. Samordningen kan inte överlämnas till varje enskilt stadsbyggnadsprojekt. För att hantera genomförandet på ett professionellt och ekonomiskt hållbart sätt måste Hatten bli ett stadsbyggnadsprojekt av samordningskaraktär. Liknande projekt finns idag i Norra Boo, SÖ Boo och Älta Samordningsprojektet ska också hantera informationen till Stockholm och Värmdö ansvara för kommunikationen av Nacka Stad projektet internt och externt ansvara för en byggherregrupp (ev stadsbyggnadsforum) samordna och kommunicera med huvudmännen 10 (12)

11 Samordna och kommunicera med SL och Trafikverket (t.ex. i samband med överdäckningen av väg 222 Leda grupp med externa ledningsägare (Nacka energi, Fortum, VA, Telia) Hatten måste samordna genomförandefrågor som inte kan hänföras till enskilda stadsbyggnadsprojekt under hela utbyggnadstiden, 0-50 år. Fastighetsrättsliga frågor kommer att uppkomma under genomförandet. Sådana berör ofta fler en ett stadsbyggnadsprojekt eftersom de kommer att ligga intill varandra. Avtalsfrågor måste samordnas. Vissa avtal rör enskilda projekt, andra avtalsfrågor är mer övergripande och behöver samordnas. T ex måste uttag av exploateringsbidrag och gatukostnader samordnas. Många intilliggande projekt bidrar till samma infrastruktur. Samordningsprojektet måste hålla i detta så att kommunen får in de medel som krävs och så att det blir rättssäkert för byggherrarna. Samordning krävs med tunnelbaneprojekt, ny bussterminal, nya uppgångar, Saltsjöbanan, cykelbanor. Denna typ av teknisk och infrastruktursamordning kan inte åligga de enskilda stadsbyggnadsprojekten. Markanvisningar kan ske i enskilda stadsbyggnadsprojekt, men vi ser ett behov av samordning ändå. Villkor och förutsättningar bör vara lika. Som nämnts ovan behöver en markanvisningspolicy tas fram för kommunens marktilldelning. Detta bör dock göras på en övergripande nivå. Hatten/samordningsprojektet kommer att ha en egen budget inom exploateringsbudgeten som vilket annat stadsbyggnadsprojekt som helst. Detta för att berörda resurser ska kunna föra tid på projektet och för att Hatten har behov av att kunna genomföra kommunikation om projektet och att samordna och ta fram övergripande utredningar. Vid start av nya stadsbyggnadsprojekt ska planchef och exploateringschef stämma av med PL för Hatten. Andreas Totschnig Mikael Ranhagen Ulf Crichton Planchef Chef trafikenheten Exploateringschef 11 (12)

12 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Samordning Sickla-Plania Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön.

Samordning Sickla-Plania Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön. 2016-07-05 1 (6) STARTPROMEMORIA Dnr KFKS 2016/539 Projekt 9243 Nacka stad ingår i tunnelbaneavtalet. Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön. Kartan visar områdets

Läs mer

Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län

Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län 2014-01-07 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1-201 1 (6) Kommunstyrelsen Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön

Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön 2016-09-01 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2002/269-212 Projekt 9215 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön

Läs mer

PROJEKTPLAN. Gångstrategi för Nacka Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/

PROJEKTPLAN. Gångstrategi för Nacka Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/ PROJEKTPLAN 2015-03-30 Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/256-510 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar... 3 1.1 Bakgrund... 3 2 Syfte och mål... 4 2.1 Förväntat resultat... 4 3 Avgränsningar...

Läs mer

Detaljplaneprogram för centrala Nacka

Detaljplaneprogram för centrala Nacka 2015-03-26 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2002/269-214 Projekt 9215 Kommunstyrelsen Detaljplaneprogram för centrala Nacka Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar detaljplaneprogrammet. Kommunstyrelsen delegerar

Läs mer

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610

Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser , UBN 2011/86-610 2013-09-03 1 (5) FÖRSLAG TILL YTTRANDE MSN 2013/88-219 Utbildningsnämnden Yttrande över Handlingsplan för förskole- och skolplatser 2014-2022, UBN 2011/86-610 Sammanfattning Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun 2013-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/161-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande

Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande 2017-11-22 REV 2018-01-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/294-214 Projekt 9219 Kommunstyrelsen Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar detaljplaneprogrammet.

Läs mer

Detaljplan för tunnelbana till Nacka och Ändring av gällande detaljplaner för tunnelbana till Nacka, på västra Sicklaön

Detaljplan för tunnelbana till Nacka och Ändring av gällande detaljplaner för tunnelbana till Nacka, på västra Sicklaön 1 (8) 2018-01-12, rev 2018-01-23 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1027-214 Projekt 9222 Samordnat förfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för tunnelbana till Nacka och Ändring av gällande detaljplaner

Läs mer

Justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur i detaljplaneprogrammet för centrala Nacka, västra Sicklaön Informationsärende

Justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur i detaljplaneprogrammet för centrala Nacka, västra Sicklaön Informationsärende 2016-09-26 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2002/269-212 Projekt 9215 Kommunstyrelsen Justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur i detaljplaneprogrammet för centrala Nacka, västra Sicklaön Informationsärende

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-10-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet, som är beläget i centrala delen av Boo, syftade till att efter en om- och nybyggnad av

Läs mer

Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön, Nacka kommun

Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön, Nacka kommun 2014-05-16 Rev. 2014-06-02 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/640-214 Projekt 9223 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut

Läs mer

Detaljplan för tunnelbana till Nacka och Ändring av gällande detaljplaner för tunnelbana till Nacka, på västra Sicklaön

Detaljplan för tunnelbana till Nacka och Ändring av gällande detaljplaner för tunnelbana till Nacka, på västra Sicklaön 2018-05-25, rev 2018-06-13 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1027-214 Projekt 9222 Samordnat förfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för tunnelbana till Nacka och Ändring av gällande detaljplaner

Läs mer

Exploatörernas medfinansiering av utbyggnad av tunnelbana

Exploatörernas medfinansiering av utbyggnad av tunnelbana 2014-04-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1-201 Kommunstyrelsen Exploatörernas medfinansiering av utbyggnad av tunnelbana Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att samtliga exploatörer inom västra

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11 i Järla stationsområde

Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11 i Järla stationsområde 2017-03-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/129-251 Stadsbyggnadsprojekt 9244 Kommunstyrelsen Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630 Delplan 1, Älta C, etapp A och B Endast lokalgatan vid förskola Oxelvägen

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630 Delplan 1, Älta C, etapp A och B Endast lokalgatan vid förskola Oxelvägen 2017-11-30 1 (6) PM Martin Håkansson KFKS 2015/689-251 NTN 2017/528 Projekt 9630 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630

Läs mer

Östra Nacka strand Stadsbyggnadsprojekt för Östra Nacka strand, detaljplan 6, på Sicklaön, Nacka kommun

Östra Nacka strand Stadsbyggnadsprojekt för Östra Nacka strand, detaljplan 6, på Sicklaön, Nacka kommun 2017-09-28 DELEGATIONSBESLUT STARTPROMEMORIA Östra Nacka strand Dnr KFKS 2017/460 Projekt 93100791 1 (7) Detta delegationsbeslut fattas med stöd av Kommunstyrelsens beslut 2014-06-02, 138. Östra Nacka

Läs mer

Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort

Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort 2016-11-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2015/31-219 Kommunstyrelsen Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort Yttrande till Stockholms läns landsting under samråd Förslag till beslut

Läs mer

Tunnelbana till Nacka; tilläggsavtal till huvud- och delprojektavtal och genomförandeavtal

Tunnelbana till Nacka; tilläggsavtal till huvud- och delprojektavtal och genomförandeavtal 2016-11-29 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1027-214 Projekt 9222 Kommunstyrelsen Tunnelbana till Nacka; tilläggsavtal till huvud- och delprojektavtal och genomförandeavtal Förslag till beslut A 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

Projektavslut för projekt 9230 Nacka stad

Projektavslut för projekt 9230 Nacka stad BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för projekt 9230 Nacka stad 2016-08-12 Sven Andersson KFKS 2013/231-219 Sammanfattning Syftet med projektet Nacka stad har varit att samordna planeringen på västra Sicklaön,

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för studentbostäder i stadsbyggnadsprojekt nr 9228 Studentbostäder Alphyddan

Utbyggnadspromemoria för studentbostäder i stadsbyggnadsprojekt nr 9228 Studentbostäder Alphyddan 2017-01-03 1 (5) PM Gunilla Lundström KFKS 2014/41-251 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för studentbostäder i stadsbyggnadsprojekt nr 9228 Studentbostäder

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun IDÉBESKRIVNING Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun 2013-03-26 Eva Scharin POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG. NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande under granskning

Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande under granskning 2014-03-06 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/660-214 Projekt nr 9227 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2013-11-08 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet omfattar del av Insjöns villaområde och är beläget i den nordöstra delen av Boo, vid gränsen

Läs mer

Detaljplan för Södra Nacka strand, detaljplan 4, på västra Sicklaön

Detaljplan för Södra Nacka strand, detaljplan 4, på västra Sicklaön 2017-09-22 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1016 214 Projekt 9239 Utökat förfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Södra Nacka strand, detaljplan 4, på västra Sicklaön Förslag till beslut

Läs mer

3. Aktuellt kommungemensamt (KF, KS, KSAU, KSSU, KSVU, upphandlingar etc.)

3. Aktuellt kommungemensamt (KF, KS, KSAU, KSSU, KSVU, upphandlingar etc.) 1 (5) Minnesanteckningar Typ av möte: KS-SAMK Mötesdatum: 2018-02-01 Plats: Närvarande från arbetsgivaren: Närvarande från personalorganisationerna: Jelgava ÖF0 Stadsdirektör Lena Dahlstedt, personaldirektör

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön

Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön 2014-09-19 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/640-214 Projekt 9223 Kommunstyrelsen Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar detaljplaneprogrammet.

Läs mer

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt för Västra Nacka strand, kajen, detaljplan 5, på Sicklaön, Nacka kommun

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt för Västra Nacka strand, kajen, detaljplan 5, på Sicklaön, Nacka kommun 1 (6) DELEGATIONSBESLUT 2015-12-16 Dnr KFKS 2015/870-214 Projekt 9259 Detta beslut fattas med stöd av Kommunstyrelsens beslut 2014-06-02, 138. Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt för Västra Nacka

Läs mer

Norra centrum, Fisksätravägen, Fisksätra Detaljplan för Norra centrum, Fisksätra, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden

Norra centrum, Fisksätravägen, Fisksätra Detaljplan för Norra centrum, Fisksätra, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden 2014-04-14 1 (6) STARTPROMEMORIA Norra centrum Fisksätra Dnr KFKS 2014/261-214 Projekt 9544 vägen, Fisksätra Detaljplan för, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden Kartan visar områdets

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Detaljplan för nytt flerbostadshus vid Ektorpsrondellen på Sicklaön, Nacka kommun

Detaljplan för nytt flerbostadshus vid Ektorpsrondellen på Sicklaön, Nacka kommun 2014-10-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr: KFKS 2012/491-214 Projekt 9221 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för nytt flerbostadshus vid Ektorpsrondellen på Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut

Läs mer

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER 2016-10-12 KFKS 2016/879 Ylva Bråsjö, Erik Wiberg Innehållsförteckning 1 Inledning och syfte... 3 2 Nuläge hyresrätter... 3 3 Metod... 6 4 Planeringsinriktning... 7 4.1

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Till: Berörda fastighetsägare samt Länsstyrelsens planenhet Lantmäterimyndigheten

Till: Berörda fastighetsägare samt Länsstyrelsens planenhet Lantmäterimyndigheten 1 (2) SAMRÅD 2015-03-24 Dnr MSN 2014/106-214 Till: Berörda fastighetsägare samt Länsstyrelsens planenhet Lantmäterimyndigheten För kännedom till: Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Natur- och trafiknämnden

Läs mer

Detaljplan för Lännbohöjden, Erstavik 26:19, Fidravägen 21 i Fisksätra, Saltsjöbaden Yttrande under utställning

Detaljplan för Lännbohöjden, Erstavik 26:19, Fidravägen 21 i Fisksätra, Saltsjöbaden Yttrande under utställning 2013-06-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2007/72-214 Projekt 9531 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Lännbohöjden, Erstavik 26:19, Fidravägen 21 i Fisksätra, Saltsjöbaden Yttrande under

Läs mer

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo 2011-09-01 1 (7) Startpromemoria KFKS 2011/374-214 Kommunstyrelsen Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo Sammanfattning Fastigheten Orminge 42:1 är centralt belägen i Orminge. Byggnaden

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

Norra Nacka strand Stadsbyggnadsprojekt för Norra Nacka strand, detaljplan 3, på Sicklaön, Nacka kommun

Norra Nacka strand Stadsbyggnadsprojekt för Norra Nacka strand, detaljplan 3, på Sicklaön, Nacka kommun 2015-0519 DELEGATIONSBESLUT 1 (6) STARTPROMEMORIA Norra Nacka strand Dnr KFKS 2014/1015-214 Projekt 9240 Detta delegationsbeslut fattas med stöd av Kommunstyrelsens beslut 2014-06-02, 138. Norra Nacka

Läs mer

Kommunens information till remissinstanser och information på webben under detaljplaneprocessen Bemötande av specifika planärenden på webben

Kommunens information till remissinstanser och information på webben under detaljplaneprocessen Bemötande av specifika planärenden på webben 2013-04-23 1 (5) BILAGA TILL SVARSBREV KFKS 2013/185-214 Kommunens information till remissinstanser och information på webben under detaljplaneprocessen Bemötande av specifika planärenden på webben Denna

Läs mer

Kartan visar områdets preliminära avgränsning. Den lilla kartan visar var i Nacka kommun området ligger.

Kartan visar områdets preliminära avgränsning. Den lilla kartan visar var i Nacka kommun området ligger. 2013-11-05 1 (8) STARTPROMEMORIA Dnr KFKS 2013/543-214 Projekt 9429 Stadsbyggnadsprojekt för nytt verksamhetsområde vid Orminge trafikplats, Del av fastigheterna Lännersta 10:1 och Tollare 1:3, i kommundelen

Läs mer

Detaljplan för studentbostäder i Ektorp, fastigheten Sicklaön 40:14 m.fl Yttrande under granskning

Detaljplan för studentbostäder i Ektorp, fastigheten Sicklaön 40:14 m.fl Yttrande under granskning 2014-05-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/685-214 Projekt nr. 9625 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för studentbostäder i Ektorp, fastigheten Sicklaön 40:14 m.fl Yttrande under

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452

PROJEKTDIREKTIV. Stadshuset Mats Bohman KFKS 2017/452 PROJEKTDIREKTIV 2017-05-03 Mats Bohman KFKS 2017/452 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 4 3 Projektets mål kopplade till övergripande mål... 4 4 Prioriteringar... 5 5 Risker...

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-09-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektområdet, som utgörs av ett 40-tal fastigheter, är beläget utefter Djurgårdsvägen i sydöstra

Läs mer

Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön

Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön 2014-09-16, rev 2014-10-15 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/640-214 Projekt 9223 Kommunstyrelsen Detaljplaneprogram för Planiaområdet på västra Sicklaön Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar detaljplaneprogrammet.

Läs mer

Markanvisning genom anbudstävling i stadsbyggnadsprojektet Nybackakvarteret, Orminge

Markanvisning genom anbudstävling i stadsbyggnadsprojektet Nybackakvarteret, Orminge 2016-02-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/713-251 Kommunstyrelsen Markanvisning genom anbudstävling i stadsbyggnadsprojektet Nybackakvarteret, Orminge Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för flytt av huvudvattenledning, del i stadsbyggnadsprojektet (9630) Delplan 1, Älta C, etapp A och B

Utbyggnadspromemoria för flytt av huvudvattenledning, del i stadsbyggnadsprojektet (9630) Delplan 1, Älta C, etapp A och B 2018-04-06 1 (6) PM Martin Håkansson KFKS 2015/689-251 NTN 2018/94 Projekt 9630 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott/ Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för flytt av huvudvattenledning, del

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 Rev 2013-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr Sickla industriväg

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr Sickla industriväg 2018-05-18 1 (7) PM Petra Carlenarsson Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 93101469 Sickla industriväg Innehåll Innehåll...

Läs mer

Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg

Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg 2019-05-03 Daniel Jakobsson Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 4 3 Anbudsprocessen...

Läs mer

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet

Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577-001 Kommunstyrelsen Processtyrning av Nacka kommuns verksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen definierar processer enligt stadsledningskontorets tjänsteskrivelse

Läs mer

Detaljplan för kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1m.fl. på västra Sicklaön Yttrande under granskning

Detaljplan för kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1m.fl. på västra Sicklaön Yttrande under granskning 2014-07-04 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr. 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1m.fl. på västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald

Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet och mångfald Plan för utvecklingsarbete kring ledning och styrning för öppenhet 2013-01-21 Lena Dahlstedt Malin Annergård Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppdrag och målbild... 3 2.1 Styrande dokument... 4 2.2

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning 2014-02-13 1 (5) Bilaga 1 Dnr KFKS 2014/115-260 Riktlinjer för markanvisning Hållbar framtid i Nacka Nacka är attraktivt som bostadsort och många exploatörer är intresserade av att bygga i kommunen. Stockholmsregionen

Läs mer

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Anna-Bie Agerberg, sakkunnig planering och byggande SKL Olof Moberg, förbundsjurist SKL Planering och genomförande

Läs mer

Utbyggnadspromemoria nr 1 för stadsbyggnadsprojekt 9240 Norra Nacka strand detaljplan 3 Delentreprenad

Utbyggnadspromemoria nr 1 för stadsbyggnadsprojekt 9240 Norra Nacka strand detaljplan 3 Delentreprenad 2018-08-13 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2017/901 Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria nr 1 för stadsbyggnadsprojekt 9240 Norra Nacka strand detaljplan 3 Delentreprenad 301-303 Förslag till beslut

Läs mer

Allmäntillgängliga anläggningar på kvartersmark Projektdirektiv

Allmäntillgängliga anläggningar på kvartersmark Projektdirektiv Allmäntillgängliga anläggningar på Projektdirektiv Pia Ström Sjöberg 2010-05-11 KFKS 2010/245-311 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Tvärbanans förlängning till Sickla station Christina Gerremo, Nacka kommun och Ulf Westlund, Trafikförvaltningen

Tvärbanans förlängning till Sickla station Christina Gerremo, Nacka kommun och Ulf Westlund, Trafikförvaltningen Tvärbanans förlängning till Sickla station Christina Gerremo, Nacka kommun och Ulf Westlund, Trafikförvaltningen 2 STOCK- HOLMS STAD NACKA KOMMUN 3 Stockholms stad Nacka kommun 4 Varför förlängs Tvärbanan

Läs mer

Utgångspunkter för planarbete avseende detaljplan för fastigheten Sicklaön 134:26 m.fl., Elverkshuset, på Sicklaön, Nacka kommun

Utgångspunkter för planarbete avseende detaljplan för fastigheten Sicklaön 134:26 m.fl., Elverkshuset, på Sicklaön, Nacka kommun 2016-05-09 1 (10) Utgångspunkter för planarbete avseende detaljplan för fastigheten Sicklaön 134:26 m.fl., Elverkshuset, på Sicklaön, Nacka kommun Planområdets preliminära avgränsning. 1 Sammanfattning

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

VÄLKOMMEN PÅ INFORMATIONSMÖTE Om stadsutvecklingen på Järlahöjden och vad det innebär för idrottsverksamheterna.

VÄLKOMMEN PÅ INFORMATIONSMÖTE Om stadsutvecklingen på Järlahöjden och vad det innebär för idrottsverksamheterna. VÄLKOMMEN PÅ INFORMATIONSMÖTE Om stadsutvecklingen på Järlahöjden och vad det innebär för idrottsverksamheterna. 20xx-xx-xx Sidfot om man väljer att infoga en sådan i sin presentation 1 SYFTE MED MÖTET

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2015-03-18 Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshanteringen... 3 2 Generella förutsättningar... 3 3 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 3 4 Förpackningar och tidningar

Läs mer

Planprogram för Orminge centrum i Boo, Nacka kommun

Planprogram för Orminge centrum i Boo, Nacka kommun 2014-03-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2005/193-214 Projekt 9387 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Planprogram för Orminge centrum i Boo, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Projektbeskrivningar - ingående delprojekt i samordningsprojektet centrala Nacka, 9258

Projektbeskrivningar - ingående delprojekt i samordningsprojektet centrala Nacka, 9258 2017-05-10 1 (2) PM William Bluum Exploateringsenheten Projektbeskrivningar - ingående delprojekt i samordningsprojektet centrala Nacka, 9258 1. Nya Gatan Stadshusområdet Lokalgatunätet uppskattas till

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9211 Detaljplan för del av Sicklaön 83:32 och 9212 Uddvägens upprustning

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9211 Detaljplan för del av Sicklaön 83:32 och 9212 Uddvägens upprustning BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9211 Detaljplan för del av Sicklaön 83:32 och 9212 2014-10-19 Björn Bandmann Sammanfattning Projekten är belägna i utkanten av Nacka och angränsar

Läs mer

Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun

Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun 2013-11-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/601-250 Kommunstyrelsen Medborgarförslag gällande kommunalt huvudmannaskap för allmänna platser inom Nacka kommun Förslag till beslut Förslagen i medborgarförslaget

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen 2011-11-16 David Arvidsson KFKS 2007/79-251 Sammanfattning Syfte med projektet var att reglera byggrätter med tillfartsvägar och

Läs mer

Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge 60:1

Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge 60:1 2018-09-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/828-251 Projekt 9436 Kommunstyrelsen Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad 2014-10-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/540-201 Kommunstyrelsen Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo 2016-12-02 TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/124 1 (5) ) Arbets- och företagsnämnden Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden antar yttrande enligt

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-07-01 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-22 rev 2009-05-05 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Färsna 1:2, Etapp 2 (Baldersbrå, Balders Hage, del av Norra Brå och del av Österbrå) i Norrtälje-

Läs mer

Detaljplan för Södra Nacka strand, detaljplan 4, på Sicklaön

Detaljplan för Södra Nacka strand, detaljplan 4, på Sicklaön 2016-06-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1016-214 Projekt 9239 Utökat förfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Södra Nacka strand, detaljplan 4, på Sicklaön Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9387 Orminge Centrum

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9387 Orminge Centrum BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9387 Orminge Centrum 2015-10-12 Jan Eriksson KFKS 2005/193-214 Sammanfattning Orminge Centrum är beläget i kommundelen Boo, i nära anslutning

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik ansvara för samhällsplaneringen

Läs mer

Nya simhallar i Nacka

Nya simhallar i Nacka 2015-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/310-299 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Nya simhallar i Nacka Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall 2014-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2013/163-044 Tekniska nämnden Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar att

Läs mer

Hållbar framtid i Nacka

Hållbar framtid i Nacka Hållbar framtid i Nacka Förslag till ny översiktsplan Kortversion Ny översiktsplan för ett hållbart Nacka Nacka ska vara en attraktiv och långsiktigt hållbar kommun. Översiktsplanen ska stödja utvecklingen

Läs mer

Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession

Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession 2015-04-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/319-291 Kommunstyrelsen Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession Förslag

Läs mer

EKOSYSTEMTJÄNSTER I PRAKTIKEN. 23 januari 2019 Helena Jeppsson, Strategiska landskapsarkitekten i Nacka kommun

EKOSYSTEMTJÄNSTER I PRAKTIKEN. 23 januari 2019 Helena Jeppsson, Strategiska landskapsarkitekten i Nacka kommun EKOSYSTEMTJÄNSTER I PRAKTIKEN 23 januari 2019 Helena Jeppsson, Strategiska landskapsarkitekten i Nacka kommun HELENA JEPPSSON Nacka kommuns Strategiska landskapsarkitekt sedan vår 2018 Projektledare GYF

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Ändring av detaljplan, dp 526, för del av Tollare 1:16 m.fl., Tollare trappa och del av Tollare strand inom delplan 2 i Boo, Nacka kommun

Ändring av detaljplan, dp 526, för del av Tollare 1:16 m.fl., Tollare trappa och del av Tollare strand inom delplan 2 i Boo, Nacka kommun 1 (8) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2016/4-214 Förenklat standardförfarande PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan, dp 526, för del av Tollare 1:16 m.fl., Tollare trappa och del av Tollare strand inom delplan

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II 2017-12-22 1 (6) PM Marie Ekberg Projekt 9107 Danvikshem II Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II Innehåll Innehåll...

Läs mer

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning

Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning 2013-08-29, rev 2013-09-17 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Strategi för minskad energianvändning i kommunala verksamheter 2012 samt förslag till reviderade mål Uppföljning Förslag

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheterna Sicklaön 105:1och Sicklaön 103:5, Finntorpsvägen/Gamla Värmdövägen, Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheterna Sicklaön 105:1och Sicklaön 103:5, Finntorpsvägen/Gamla Värmdövägen, Sicklaön, Nacka kommun 2013-09-02 Rev. 2013-09-10 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/97-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheterna Sicklaön 105:1och Sicklaön 103:5, Finntorpsvägen/Gamla Värmdövägen,

Läs mer

Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun

Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun 2013-01-25 1 (9) STARTPROMEMORIA Dnr KFKS 2012/685-214 Projektnummer 9229 Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun Sammanfattning Kommunstyrelsen gav i maj

Läs mer

Detaljplaneprogram för Nacka strand på Västra Sicklaön Yttrande under samråd

Detaljplaneprogram för Nacka strand på Västra Sicklaön Yttrande under samråd 2014-01-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Yttrande samråd Dnr KFKS 2012/495-214 Projekt 9220 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplaneprogram för Nacka strand på Västra Sicklaön Yttrande under samråd

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter Fastställd av Kommunfullmäktige 96.2017 Dokumentansvarig Mark och Exploateringsansvarig Diarienummer KS

Läs mer