Kurs- och läsplan PEAB 06 HT 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kurs- och läsplan PEAB 06 HT 2014"

Transkript

1 Kurs- och läsplan PEAB 06 HT 2014 Den 3 november Kursintroduktion, genomgång av litteratur och examinationsformer etc. OBS!!! Vid samtliga träffar konferensrum 3 Den 10 november Fokus: Vetenskapsteori och metod positivism och tolkande ansatser A) I detta seminarium arbetar vi med det traditionella perspektivet på vetenskapsteori och metodlära, nämligen positivism och hypotetisk- deduktiva ansatser. I samband med detta fördjupar vi oss i Emile Durkheims vetenskapssyn och hur den kommer till uttryck i studierna om självmordet. Vi diskuterar även de statistiska metodernas förbindelse med det positivistiska vetenskapsindealet. Inför seminariet: Läs Gilje & Grimen särskilt kapitel 2 och 3, kapitel 5 i Andersen & Kaspersen, Denscombe särskilt kapitel 1-2 och Kvale särskilt kapitel 4. Vad kännetecknar den positivistiska ansatsen i vetenskapsteorin? Vilka förbindelser finns det mellan statistiska metoder och det positivistiska vetenskapsidealet? Varför är Durkheims studie om självmordet ett exempel på detta ideal? Vilka begrepp anser du vara viktigast för att förklara Durkheims vetenskapsideal? Utgå från litteraturen. B) I detta seminarium arbetar vi med vetenskapsteorier och metoder som bygger på ett annorlunda vetenskapsideal än det traditionella perspektivet (positivismen). Vi fokuserar huvudsakligen på tolkande ansatser som har sina rötter i hermeneutiken. I samband med detta fördjupar vi oss i Max Webers sociologi som i flera avseenden skiljer sig från Durkheims uppfattning om sociologi och samhällsvetenskap. Vi diskuterar och fördjupar oss även sociala interaktionsteorier. Inför seminariet: Gilje & Grimen särskilt kapitel 7, kapitel 6 och 12 i Andersen & Kaspersen, Denscombe särskilt kapitel 4-6 och Kvale särskilt kapitel 1-3. På vilket sätt skiljer sig hermeneutiken från positivismen i synen på vetenskap?

2 Vilka konsekvenser får skillnaderna för valet av metod och vilka frågor som ställs i en sociologisk undersökning? Vad kännetecknar Webers syn på vetenskap och vilka nyckelbegrepp kan vi använda för att förstå Webers uppfattning om vetenskap? Vilka likheter/skillnader finns mellan Webers sociologi och de social interaktionsteorier som beskrivs i litteraturen? Den 17 november Fokus: Abstraktionsnivå och metod I detta seminarium ligger fokus på begreppsparet struktur och aktör och dess implikationer i metodsammanhang. Innehållet bygger på det vi studerat tidigare under kursen. Vi introducerar också två nya begrepp, nämligen metodologisk individualism och metodologisk kollektivism vilket ger en djupare insikt i de frågor vi arbetat med förut. Därutöver diskuterar vi möjligheterna att blanda metoder, s.k. mixed methods inquiry. Inför seminariet: Läs Gilje & Grimen särskilt kapitel 6 och 8, Denscombe särskilt kapitel 7, 13 och 14 samt artikeln av Pearce Vilka konsekvenser får metodologisk individualism respektive metodologisk kollektivism för valet av metod i en sociologisk undersökning? Vilken förbindelse finns det mellan förklaringstyperna som Gilje & Grimen diskuterar i kapitel 6 och begreppen metodologisk kollektivism och metodologisk individualism? Jämför Durkheim och Webers sociologi utifrån begreppen metodologisk kollektivism och metodologisk individualism. Vilka konsekvenser och problem kan en tillämpning av mixed methods inquiry få vid en strikt tillämpning av metodologisk kollektivism och metodologisk individualism i synen på vetenskap? Den 24 november 9-12 Fokus: metod och organisation/arbete I detta seminarium skiftar vi fokus till organisations och arbetslivssociologi. Inledningsvis diskuterar vi arbetets förändringstendenser under de senaste decennierna och tittar sedan närmare på en undersökning som belyser arbetets funktion i termer av identitetsskapande och hur det kan påverka

3 människors villkor på arbetsmarknaden. Det huvudsakliga syftet med seminariet är att diskutera olika metoder som kan användas i studiet av samtida arbetslivssociologiska problem. Inför seminariet: Läs Castells kapitel 4 samt artikeln av Arvidsson et al. Hur har arbetet förändrats sedan 1980-talet? Hänvisa till texterna av Castells och Arvidsson Vilka implikationer har detta i termer av metodologi (fundera över begrepp och teorier som vi diskuterat tidigare under kursen, t.ex. struktur/aktör)? Hur anpassar sig Arvidsson et al. till de metodologiska utmaningar som uppkommit i förändringsprocessen? Reflektionspaper I Vid seminariet den 20 november ska det första reflektionspapret lämnas in. Tanken med papret är att ni skriftligt ska reflektera över seminarium 2-4 och diskutera hur kunskaperna som inhämtats kan komma till användning i ett framtida uppsatsarbete. Reflektionspapret ska omfatta c:a 1000 ord. Om vi får tid över på seminariet diskuterar vi även era reflektionspaper. Den 3 december 9-12 Fokus: metod och organisation/arbete I detta seminarium vidareutvecklar vi perspektivet på arbetsliv och metod. Särskild tonvikt läggs vid deltagarorienterade metoder som är vanliga i samband med förändringsarbete inom organisationer och olika samhällssektorer. Inför seminariet: Läs Denscombe särskilt kapitel 8 samt Holmen & Starrin särskilt kapitel 1, 2, 6 och 8. Vad skiljer den deltagarorienterade forskningen från andra samhällsvetenskapliga metoder? Hur kan forskarens roll beskrivas i deltagarorienterad forskning? Jämför med andra perspektiv som vi berört under kursen Vilken nytta har en dialogkonferens? Ge exempel på i vilka situationer den kan tillämpas. Vilken kritik kan riktas mot deltagarorienterade forskningsmodeller?

4 Den 8 december Fokus: Projektarbete inledning Seminariet utgör det första steget i arbetet med kursens projektarbete. Projektarbetet ska utformas som en projektplan där ni, baserat på de kunskaper som inhämtats under kursen, definierar en frågeställning, föreslår en lämplig metod samt presenterar förväntade resultat av projektet. Projektplanen baseras på en idé som är relaterad till något ämnesområde ni finner intressant, t.ex. organisationsutveckling/förändring, ansökan om finansiering till ett forskningsprojekt inom ert intresseområde eller en uppsatsidé. Bakgrunden till frågeställningen ska diskuteras utförligt och ni ska, utifrån den empiri ni ämnar samla in, motivera hur ni ska gå till väga ur metodologisk synvinkel. Metoddiskussionen ska vara relaterad till de frågor och ämnen som har diskuterats under kursen och innehålla referenser till kurslitteraturen. Det förväntade resultatet ska också reflektera kursinnehållet, särskilt med avseende på den kunskap som produceras i projektet. Frågor som bör belysas är t.ex. på vilken nivå projektet befinner sig i termer av struktur/aktör och vilken vetenskapsteoretisk förankring det har. Det är viktigt att komma ihåg att det inte rör sig om en riktig undersökning utan om en planerad forskningsuppgift. Projektplanen ska omfatta c:a 4000 ord inklusive referensförteckning. Inför seminariet: Läs Kvale särskilt del III samt Denscombe särskilt del II. Var även beredd att referera till den övriga kurslitteraturen. Fundera över projektplanen, d.v.s. vad ska den behandla och vad måste finnas med? Vid seminariet den 28 november ska det andra reflektionspapret lämnas in. Tanken med papret är att ni skriftligt ska reflektera över seminarium 5-6 och diskutera hur kunskaperna kan komma till användning i ett framtida uppsatsarbete. Reflektionspapret ska denna gång omfatta c:a 800 ord. Om vi får tid över på seminariet diskuterar vi era reflektionspaper. Den 12 december Fokus: projektarbete fastställande av ämne och upplägg I detta seminarium diskuterar vi innehållet i era projektplaner. Ni förväntas kunna ge en kort presentation av det preliminära innehållet och hur ni ska gå till väga metodologiskt. Övriga deltagare förväntas ge konstruktiva kommentarer på innehållet samt tips och råd. Inför seminariet: Förbered, så långt det är möjligt, era projektplaner. Lägg särskild vikt vid det tentativa innehållet och vad ni ämnar inkludera i den slutgiltiga versionen. Relatera till kurslitteraturen och de begrepp och perspektiv som vi jobbat med.

5 Den xx december Fokus: projektarbete handledning Vi fortsätter att diskutera projektplanerna i form av grupphandledning. Inför seminariet: Förebered en presentation av hur arbetet med projektplanen fortskridit. Lägg särskild vikt vid hur ni använder de vetenskapsteoretiska begrepp som diskuterats under kursen. Relatera till kurslitteraturen. Den xx december Fokus: projektarbete handledning Vi fortsätter att diskutera projektplanerna i form av grupphandledning. Inför seminariet: Förebered en presentation av var ni står i arbetet. Försök att beskriva projektplanen i sin helhet och vad ni har kvar innan den är klar. Den 17 januari Inlämning och presentation av projektplanerna Inför seminariet: Förebered en längre presentation, c:a 20 min, där ni går igenom projektplanens olika delar i sin slutgiltiga form. Beskriv hur ni har gått till väga och motivera era argument och förväntade resultat. Lyft fram de metodologiska aspekterna.

PM för kurs i Vetenskapsteori

PM för kurs i Vetenskapsteori PM för kurs i Vetenskapsteori Doktorandkurs, 5 poäng, HT-07 Allmän information Varje läsår ges en kurs i vetenskapsteori för LTU:s doktorander. Kursen är tänkt att motsvara 5 poäng i forskarutbildningen.

Läs mer

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Institutionen för socialt arbete Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Vårterminen 2011 Kursansvarig: Jörgen Lundälv December 2010 JL 1 Välkommen! Du hälsas

Läs mer

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion Vetenskapsmetod och teori Kursintroduktion Creswell Exempel Vetenskapsideal Worldview Positivism Konstruktivism/Tolkningslära Kritiskt (Samhällskritiskt/ Deltagande) Pragmatism (problemorienterat) Ansats

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.) Sociologi I, VT09 Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en översikt av och förståelse

Läs mer

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Grundnivå, 180 högskolepoäng Programme for Analysis and Evaluation of Work and labour Markets,

Läs mer

Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN. Del II: Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN. Del II: Kvalitativ del (3 hp) 1(1) Sociologiska institutionen Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN (Sociological Analysis, Sociology III, 7,5 hp) Del II: Kvalitativ del (3 hp) Höstterminen 2010 BESKRIVNING AV KURSEN Detta delmoment

Läs mer

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 7,5 poäng (HT 2007)

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 7,5 poäng (HT 2007) LINKÖPINGS UNIVERSITET 2007-09-03 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Marie Jansson marie.jansson@ihs.liu.se Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga

Läs mer

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Stockholms universitet, Sociologiska institutionen Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Utbildningsnivå Delkursen ges som en del av kursen Sociologi II. Poäng Delkursen

Läs mer

PM för kurs i Vetenskapsteori

PM för kurs i Vetenskapsteori PM för kurs i Vetenskapsteori Forskarutbildningskurs, 7,5 hp, HT-08 Allmän information Varje läsår ges en kurs i vetenskapsteori för LTU:s doktorander. Kursen är tänkt att motsvara 7,5 hp i forskarutbildningen.

Läs mer

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet 1(5) Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling VT 2014 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina kunskaper

Läs mer

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Stockholms Universitet, Sociologiska institutionen Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Utbildningsnivå Delkursen ges som en del av kursen Sociologi II. Poäng Delkursen

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp Anvisningar och schema till kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Vårterminen 2011 Kursansvariga

Läs mer

PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013

PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013 PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013 Kursens upplägg Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i samhällsvetenskapligt

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, (7,5 poäng) VT 2008

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, (7,5 poäng) VT 2008 LINKÖPINGS UNIVERSITET 20080116 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Marie Jansson marie.jansson@ihs.liu.se Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga

Läs mer

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 5 poäng (VT 2007)

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 5 poäng (VT 2007) LINKÖPINGS UNIVERSITET 2007-01-19 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Marie Jansson marie.jansson@ihs.liu.se Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR12, Kurs 12: Vetenskapsteori, forskningsmetod och statistik, 15 högskolepoäng Course 12: Scientific Theory, Research Methods and Statistics, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Examensarbete inom

Samlad bedömning för: Kurs: Examensarbete inom Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Examensarbete inom Kurskod: 2KN016 dietistprogrammet Antal registrerade på kursen: 18 Datum för möte (programsamordnare, lärarrepresentanter

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-06-10 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2013. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017. Medicinska fakulteten VMFN28, Grundläggande forskningsmetodik för allmänmedicin, 30 högskolepoäng Basic Research Methodology in General Practice, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Integrering av forskning i utbildningen. Logopedprogrammet i Göteborg

Integrering av forskning i utbildningen. Logopedprogrammet i Göteborg Integrering av forskning i utbildningen Logopedprogrammet i Göteborg Examensmål 1 Visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2012 Kursens uppläggning Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt

Läs mer

Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h

Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h Cecilia Gärdén 2015-11-27 Jenny Lindberg Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h Om kursen Kursen har pågått på masternivå, distans, period 1 och 2 ht 2015, mellan 31

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

On 30/ D26 Positivism och kritisk rationalism (Läst GG 3, 4 och 5) Inlämning uppgift 1.

On 30/ D26 Positivism och kritisk rationalism (Läst GG 3, 4 och 5) Inlämning uppgift 1. PM från Jan Willner Statsvetenskap D momentet vetenskapsteori VT 2008 I planeringen syftar GG till Gilje, Grimen Samhällsvetenskapernas förutsättningar, i vilken skall läsas samtliga kapitel utom det sista.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Samhällsvetarprogrammet 180 högskolepoäng Social Science Programme 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2010-11-24 Gäller fr.o.m. 2011-07-01 Reviderad

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter kursen skall studenten: Delkurs 1, 2 och 3: kunna redogöra för huvuddragen i dominerande vetenskapsteoretiska perspektiv kunna redogöra för olika former av etiska problem som

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Kvalitativa metoder I

Kvalitativa metoder I Kvalitativa metoder I PeD Gunilla Eklund Rum F 625, tel. 3247354 E-post: geklund@abo.fi http://www.vasa.abo.fi/users/geklund/default.htm Forskningsmetodik - kandidatnivå Forskningsmetodik I Informationssökning

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination 1-2 Vetenskapsteori och vetenskaplig metod: 1-forskningsprocessen och informationssökning 2-deskriptiv statistik 3-epidemiologisk forskning 4 -mätmetoder

Läs mer

Bra utbildning blev ännu bättre examensarbete och utbildningskvalitet. Annica Nylander & Cecilia Olsson Kostvetenskap

Bra utbildning blev ännu bättre examensarbete och utbildningskvalitet. Annica Nylander & Cecilia Olsson Kostvetenskap Bra utbildning blev ännu bättre examensarbete och utbildningskvalitet Annica Nylander & Cecilia Olsson Kostvetenskap UKÄ - bristande kvalitet på två mål att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant

Läs mer

Identifikationsnummer:... Tentamen: Vetenskapsteori (2PS010), Psykologprogrammet, Termin 5 Datum:

Identifikationsnummer:... Tentamen: Vetenskapsteori (2PS010), Psykologprogrammet, Termin 5 Datum: Identifikationsnummer:... Tentamen: Vetenskapsteori (2PS010), Psykologprogrammet, Termin 5 Datum: 111027 Ovanstående nummer är ditt identifikationsnummer! Skriv in detta nummer på varje blad i tentan vid

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, VT 2013 Kursens uppläggning Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt

Läs mer

Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge fördjupad förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri. Momentet är inriktat

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad Uppdaterad 2015-07-17 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursplan för Kandidatuppsats i sociologi HT 2015, 15hp (Syllabus for Bachelor thesis course in sociology, 15 ECTS) 1. Personal

Läs mer

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Programme syllabus Programme for Analysis and Evaluation

Läs mer

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson KURSHÄFTE SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson michell.zethson@konstfack.se innehåll: lärandemål & betygskriterier s. 2 3. kursinnehåll och schema: s. 4. innehåll forskningsskiss,

Läs mer

Kognitionsvetenskaplig avslutningskurs 729 G41 www.ida.liu.se/~729g41

Kognitionsvetenskaplig avslutningskurs 729 G41 www.ida.liu.se/~729g41 Disposition Kognitionsvetenskaplig avslutningskurs 729 G41 www.ida.liu.se/~729g41 Annika Silvervarg IDA (Baserat på Nils Dahlbäck) Varför en avslutningskurs? Kursens struktur och uppläggning Förslag på

Läs mer

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Sociologiska institutionen, Umeå universitet.

Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sammanställning av Förväntade studieresultat för kurserna Sociologi A, Socialpsykologi A, Sociologi B, Socialpsykologi B. I vänstra kolumnen återfinns FSR

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Studieplan och gemensam struktur för Master E.G.A.L.E.S. Études Genre et Actions Liées à l Egalité dans la Société (magisterstudier)

Studieplan och gemensam struktur för Master E.G.A.L.E.S. Études Genre et Actions Liées à l Egalité dans la Société (magisterstudier) Studieplan och gemensam struktur för Master E.G.A.L.E.S. Études Genre et Actions Liées à l Egalité dans la Société (magisterstudier) 2013-2014 Uppdaterad per den.6.2013 Termin 1: Grunder i kön och jämställdhet:

Läs mer

Ledarskap distans 7,5hp

Ledarskap distans 7,5hp HT 2018 Ledarskap distans 7,5hp Studieanvisningar Kursansvarig Judit L. Sári Universitets adjunkt judit.sari@hh.se Mobil 072 977 35 78 Mobil 070 896 67 90 Välkommen till kursen Ledarskap 7,5 hp. För att

Läs mer

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Institutionen för beteendevetenskap och lärande Vuxenpedagogik, grundkurs, 15hp HT-2016 Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Ansvarig lärare: Karolina Muhrman karolina.muhrman@liu.se

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, VT 2014 Kursens upplägg Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i samhällsvetenskapligt

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206)

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIONSVETENSKAP MEDIER OCH KOMMUNIKATION VETENSKAPSKOMMUNIKATION II, VT07 KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) 2007-01-19 Syfte Delkursen syftar till

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Fysiskt funktionshinder och långtidssjukdom - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011

STUDIEHANDLEDNING Fysiskt funktionshinder och långtidssjukdom - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011 GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete Socionomprogrammet STUDIEHANDLEDNING Fysiskt - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011 Upprättad i januari 2011

Läs mer

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: visa vetenskapsteoretiska kunskaper och fördjupade färdigheter i kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder välja och tillämpa forskningsmetoder

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2013-06-07 Inom ämnet ges

Läs mer

Allmän teologi inom öppna universitetet

Allmän teologi inom öppna universitetet Uppsatsskrivning och seminarier via nätet: instruktioner och handledning i Blackboard och Moodle Maria Söderbacka Fortbildningscentralen/Teologiska fakulteten 4.5.2007 Allmän teologi inom öppna universitetet

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBEVG Grundnivå MIUN Högskolepoäng

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/821 Allmän studieplan för licentiatexamen i grekiska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Sociologi B med kultursociologisk inriktning Sociology B with a Cultural Focus, 20 credits

Sociologi B med kultursociologisk inriktning Sociology B with a Cultural Focus, 20 credits KURSPLAN Sociologi B med kultursociologisk inriktning Sociology B with a Cultural Focus, 20 credits Fastställd av institutionsstyrelsen för vårdvetenskap 2002-03-20. Gäller läsåret 2002/2003. Poäng 20

Läs mer

Kursinformation. Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016

Kursinformation. Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016 Kursinformation Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016 Kursansvarig lärare: Mathias Martinsson, e-post: mathias.martinsson@liu.se På kandidatprogrammet Samhälls- och kulturanalys

Läs mer

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning: Dnr HS 2016/638 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Programkod: Programmets benämning: SGKPR Study Programme in Public Relations Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700

Läs mer

Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp

Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp Public Health Science MA, Qualitative Methods in Health Sciences, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING för kursen

STUDIEHANDLEDNING för kursen Institutionen för Beteendevetenskap och lärande STUDIEHANDLEDNING för kursen 15 högskolepoäng (LATVB7) Halvfart/distans Vårterminen 2015 Leif Mideklint - 1 - INLEDNING Denna studiehandledning är avsedd

Läs mer

Sociologi GR (C), 30 hp

Sociologi GR (C), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Sociologi GR (C), 30 hp Sociology Ba (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SO048G Sociologi Grundnivå (C) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Kulturgeografi GR (C), Litteraturfördjupning, 7,5 hp

Kulturgeografi GR (C), Litteraturfördjupning, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Kulturgeografi GR (C), Litteraturfördjupning, 7,5 hp Human Geography Ba (C), Litterature review, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Sociologi GR (A), 30 hp

Sociologi GR (A), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Sociologi GR (A), 30 hp Sociology Ba (A), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SO001G Sociologi Grundnivå (A) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Kursutvärdering/Kursrapport

Kursutvärdering/Kursrapport Kursutvärdering/Kursrapport Datum: 2016-03-07 Kursfakta Kursens namn Inom program/fristående Kursansvarig Kurstid (vecka vecka, termin) Antal kursdeltagare från start Forskningsmetoder inom klinisk vårdforskning,

Läs mer

Schema SP5111, Socialpsykologi, 1-30 poäng

Schema SP5111, Socialpsykologi, 1-30 poäng VÄXJÖ UNIVERSITET Preliminärt schema, vt 2008 Institutionen för samhällsvetenskap Schema SP5111, Socialpsykologi, 1-30 poäng Delkurs 1: Socialpsykologins grunder, 7,5 poäng, vecka 4-8 4 Må 21/1 09-13 M1081

Läs mer

GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Vecka Dag Tid Sal Innehåll Lärare 4 Må 19/ K3079 Introduktion och genomgång av kursens upplägg mm + ev föreläsning kring tankarna i Schütz

Vecka Dag Tid Sal Innehåll Lärare 4 Må 19/ K3079 Introduktion och genomgång av kursens upplägg mm + ev föreläsning kring tankarna i Schütz Preliminärt schema för kursen: Vårterminen 2008 SP5313, Socialpsykologi, 61-90 poäng 1 4 Må 19/1 09-12 K3079 Introduktion och genomgång av kursens upplägg mm + ev föreläsning kring tankarna i Schütz Ti

Läs mer

EKHK30, Ekonomisk historia: Teori och metod, 15 högskolepoäng Economic History: Theories and Methods, 15 credits Grundnivå / First Cycle

EKHK30, Ekonomisk historia: Teori och metod, 15 högskolepoäng Economic History: Theories and Methods, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan EKHK30, Ekonomisk historia: Teori och metod, 15 högskolepoäng Economic History: Theories and Methods, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004

Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004 LINKÖPINGS UNIVERSITET 2004-02-04 Ekonomiska institutionen Avdelningen för statsvetenskap Bo Persson Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004 Schema Vecka Datum Tid

Läs mer

Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii

Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii Examinationsformer genom programmet Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii Termin 7 C viii Termin 8 ix Individuell salstentamen Skriftlig individuell

Läs mer

Datum Kursens benämning: Fortsättningskurs i ledarskap under påfrestande fo rhållanden

Datum Kursens benämning: Fortsättningskurs i ledarskap under påfrestande fo rhållanden 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Fortsättningskurs i ledarskap under påfrestande fo rhållanden Engelsk benämning: Basic course II in Leadership under demanding conditions Kurskod: 1LL051 Gäller från:

Läs mer

Statsvetenskap GR (C), 30 hp

Statsvetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Statsvetenskap GR (C), 30 hp Political Science Ba (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SK026G Statsvetenskap Grundnivå (C) Inriktning (namn)

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Kursplan. Inst. för pedagogik 166/98 167/ Kurskod PEC263 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad. Pedagogik, poäng

Kursplan. Inst. för pedagogik 166/98 167/ Kurskod PEC263 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad. Pedagogik, poäng Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod PEC263 166/98 167/00-51 Beslutsdatum 1998-06-02 2000-08-15 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Pedagogik, 41-60 poäng Education Pedagogik 20 poäng

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB21, Kurs 1: Introduktion till psykologin och psykologyrket, 22,5 högskolepoäng Course 1: Introduction to Psychology and the Profession, 22.5 credits Grundnivå / First

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Studiehandledning VFU Barns språkliga utveckling 1: Språk som form, interaktivt medel och medierande redskap, VFU, 3 hp Termin: HT 2016 Kurskod: 970G14 Under veckorna 38 och 39 kommer

Läs mer

Kursplan. Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå

Kursplan. Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate

Läs mer

Pedagogik C, Arbetslivspedagogik, 30 högskolepoäng Education, Working Life Education, Advanced Course, 30 Credits

Pedagogik C, Arbetslivspedagogik, 30 högskolepoäng Education, Working Life Education, Advanced Course, 30 Credits 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik C, Arbetslivspedagogik, 30 högskolepoäng Education, Working

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Turismvetenskap GR (C), Litteraturfördjupning, 7,5 hp

Turismvetenskap GR (C), Litteraturfördjupning, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Turismvetenskap GR (C), Litteraturfördjupning, 7,5 hp Tourism Studies Ba (C), Litterature review, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Projektarbete: bakgrund och idéer Etymologi Proicio: kasta fram, sträcka fram (latin) Projektarbetets historia Historiskt sätt har projektarbetet som arbetsform

Läs mer

Pedagogik C, Specialpedagogik, 30 högskolepoäng Education, Special Education, Advanced Course, 30 Credits

Pedagogik C, Specialpedagogik, 30 högskolepoäng Education, Special Education, Advanced Course, 30 Credits 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik C, Specialpedagogik, 30 högskolepoäng Education, Special Education,

Läs mer

Delkursplan för PAO Grundläggande metod, 4,5 + 3 högskolepoäng.

Delkursplan för PAO Grundläggande metod, 4,5 + 3 högskolepoäng. STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Delkursplan för PAO Grundläggande metod, 4,5 + 3 högskolepoäng. Delkursens innehåll Delkursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och

Läs mer

Offentlig politik och styrning i ett marknadsanpassat samhälle

Offentlig politik och styrning i ett marknadsanpassat samhälle LINKÖPINGS UNIVERSITET Uppdaterad: 2014-09-08 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Statsvetenskap 3 Lisa Hansson (lisa.hansson@liu.se) Offentlig politik

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Mål Masterprogrammet i policyanalys fokuserar hur offentlig politik formas, implementeras

Läs mer

S3Galt Sida 1 av 1. 1 Arbetsinsats. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen? 2 Samverkan inom kursen

S3Galt Sida 1 av 1. 1 Arbetsinsats. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen? 2 Samverkan inom kursen S3Galt Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Arbetsinsats Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen? 1 40 timmar eller mer 0 0.0 2 30-40 timmar 7 46.7 3 20-30 timmar 6 40.0

Läs mer

LPASU4 Våren Kursplan och måluppfyllelse. Kursens mål har uppfyllts. Kursens innehåll har motsvarat mina förväntningar.

LPASU4 Våren Kursplan och måluppfyllelse. Kursens mål har uppfyllts. Kursens innehåll har motsvarat mina förväntningar. LPASU4 Våren 05 : Kursplan och måluppfyllelse Kursens mål har uppfyllts Kursens mål har uppfyllts Instämmer helt 4 (50,0%) 4 (50,0%) Instämmer delvis 0 (0,0%) 8 Kursens innehåll har motat mina förväntningar

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMM41, Samhällsvetenskap: Samhällsvetenskaplig forskningsmetod, 15 högskolepoäng Social Science: Methods for Research in the Social Sciences, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer