Beslut för vuxenutbildningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut för vuxenutbildningen"

Transkript

1 Beslut Tierps kommun Rektorn vid vuxenutbildningen Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Tierps kommun Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

2 2 (15) Tillsyn i vuxenutbildningen Skolinspektionen genomför tillsyn i Tierps kommun under våren Vuxenutbildningen i Tierps kommun besöktes av Skolinspektionen mellan den 5 mars 2014 och den 6 mars Centrala företrädare, det vill säga produktionschef och ansvariga politiker intervjuades den 18 mars Även vissa telefonintervjuer med personal på vuxenutbildningen genomfördes under mars och april månad. Fakta om vuxenutbildningen Det övergripande ansvaret för vuxenutbildningens verksamhet i Tierps kommun har Utskottet för barn och unga med dess tillhörande förvaltning, kallad Produktion. Vuxenutbildningen i Tierps kommun omfattar skolformerna kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna samt utbildning i svenska för invandrare (sfi). Merparten av den kommunala vuxenutbildningen, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare är organiserad i kommunens egen regi. Utöver den egna regin har vuxenutbildningen ramavtal med företag för distansundervisning och yrkesutbildning på entreprenad. Vuxenutbildningen köper även utbildningsplatser via interkommunal ersättning från bland annat Uppsala kommun. Vuxenutbildningen leds av en rektor som till sin hjälp har en biträdande rektor. Rektorn vid vuxenutbildningen är tillika rektor på Tierps kommunala gymnasieskola, Högbergskolan. Tillsammans ingår dessa verksamheter i det av kommunen benämnda Rektorsområde 6. Vuxenutbildningen kommer inför höstterminen 2014 att flytta till nya lokaler i närheten av Högbergsskolan. År 2012 uppgick enligt Skolverkets nationella statistik antalet kursdeltagare i den kommunala vuxenutbildningen i Tierps kommun till 301. Antalet heltidsstuderande (årsstudieplatser) uppgick till 193. Av eleverna inom kommunal vuxenutbildning studerade 84 procent på gymnasial nivå, vilket är något högre andel än i jämförbara kommuner (kommungruppen varuproducerande kommuner) och i riket som helhet. År 2012 hade kommunens utbildning i svenska för invandrare 312 kursdeltagare. Av eleverna inom denna utbildning var det 14 procent som någon gång under året deltog i läs- och skrivinlärning. Samma år deltog 10 elever i särskild utbildning för vuxna. Den nationella statistiken visar att eleverna inom kommunens särskilda utbildning för vuxna i medeltal fick 2,0 undervisningstimmar per vecka år 2012, vilket är lägre än i riket som helhet där genomsnittet uppgick till 3,1 timmar.

3 3 (15) Studie- och yrkesvägledning för kommunens medborgare erbjuds via studievägledningen där det finns studie- och yrkesvägledare som vägleder vuxna kommuninnevånare till studier och/eller arbete. Vuxenutbildningen har även ett Centrum för läs-, matematik- och skrivutveckling som är tillgängligt för alla som studerar inom kommunens vuxenutbildning och där elever kan få extra stöd i studierna av bland annat ämneslärare och handledare vid gymnasieskolan. Måluppfyllelse i den kommunala vuxenutbildningen Av Skolverkets nationella statistik framgår att 50 procent av de studerande inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå i Tierps kommun slutförde sin kurs under år Motsvarande andel för gymnasial nivå var 63 procent. Andelen kursdeltagare som slutförde sina kurser var detta år i Tierps kommun lägre än genomsnittet i riket och lägre jämfört med gruppen varuproducerande kommuner som Tierps kommun tillhör enligt den nationella statistiken. Enligt samma statistik var måluppfyllelsen i de gymnasiala kurserna Engelska A, Matematik A och Svenska A i Tierps kommun år 2012 lägre än både genomsnittet i riket och för gruppen varuproducerande kommuner. Av kursdeltagarna i Engelska A fick 24 (22) procent betyget Icke godkänt och motsvarande resultat för Matematik A var 33 (27) procent. I kursen Svenska A fick 33 (23) procent av kursdeltagarna betyget Icke godkänt år Genomsnittliga siffror för riket anges inom parentes. Måluppfyllelsen i utbildningen svenska för invandrare Av de kursdeltagare som år 2012 studerade kurser inom utbildning i svenska för invandrare i Tierps kommun fick 0 procent godkänt i kurs 1A. Motsvarande resultat för kurs 1B saknas. Av kursdeltagarna i kurs 2B fick 49 procent godkänt och 31 procent av kursdeltagarna i kurs 3C fick godkänt i sin kurs under året. Motsvarande resultat för år 2012 i kurs 2C och 3D saknas. I kurserna 1A och 3C var andelen kursdeltagare år 2012 som fick godkänt lägre i jämförelse med riket som helhet. Antalet elevtimmar som eleverna i respektive kurs behövde för att nå ett godkänt betyg var i samtliga fall lägre än snittet i riket. För vidare information se Skolverkets statistikdatabas Jämförelsetal, Måluppfyllelsen i särskild utbildning för vuxna Inom särskild utbildning för vuxna finns inga dokumenterade uppgifter över måluppfyllelsen. Enligt Skolverkets nationella statistik hade eleverna i särskild utbildning för vuxna i genomsnitt 2 timmar undervisning per vecka jämfört med rikets 3,1 timmar år 2012.

4 4 (15) Helhetsbedömning Tillsynen visar att Tierps kommun behöver förbättra arbetet med ledning och utveckling av vuxenutbildningen. Det som framför allt behöver utvecklas är verksamhetens systematiska kvalitetsarbete så att det finns en tydlig planering, uppföljning och utvärdering för samtliga verksamhetsformer och nivåer. Denna kritik framkom även vid Skolinspektionens inspektion år 2009 och det är därför väsentligt att åtgärder vidtas för att säkerställa att de identifierade bristerna åtgärdas. Kritiken i detta beslut gäller både på huvudmannanivå och på rektorsnivå. Skolinspektionen noterar att i såväl kommunal vuxenutbildning som inom sfi har Tierps kommun i vissa kurser lägre kunskapsresultat än i riket eller jämförbara kommuner år Detta är ett exempel på ett område som rektorn och Tierps kommun behöver systematiskt analysera och följa upp i syfte att ta fram tydliga förbättringsåtgärder. Inom särskild utbildning för vuxna finns ingen dokumenterad planering, uppföljning och utvärdering av verksamheten och detta måste åtgärdas. Tierps kommun behöver ta ansvar för att verksamhetens ledningsstruktur och organisation följer författningarna. Tierps kommun behöver vidare skapa organisatoriska förutsättningar så att vuxenutbildningens rektor leder och samordnar det pedagogiska arbetet såväl i utbildning i egen regi som i utbildning på entreprenad i enlighet med författningarnas krav. Positivt är dock att rektorsområdet där även vuxenutbildningen ingår ger lärare från den kommunala gymnasieskolan och vuxenutbildningen förutsättningar att samarbeta med varandra i gemensamma frågor, exempelvis när det gäller betygssättning och bedömning. Organisationens utformning medför dock att rektorn inte ges förutsättningar att fullfölja sina ledningsuppgifter som vuxenutbildningens pedagogiska ledare samt att huvudmannen och rektorn inte bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete i enlighet med författningskraven. Vidare visar Skolinspektionens tillsyn att huvudmannen behöver upprätta en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav. Skolinspektionen konstaterar att samma kritik framkom även vid Skolinspektionens inspektion år Mot bakgrund av detta är det angeläget att Tierps kommun åtgärdar denna brist och ser till att planen innehåller konkreta åtgärder för att förebygga och förhindra kränkande behandling för varje skolform. Vidare måste huvudmannen se till att rektorn ordnar tydliga rutiner för att säkerställa att alla signaler om kränkande behandling rapporteras vidare till huvudmannen. I övrigt konstaterar Skolinspektionen att eleverna och lärarna upplever vuxenutbildningen som en trygg plats där studiero råder. Beträffande området undervisning och lärande måste huvudmannen se till att det för varje elev inom skolformerna särskild utbildning för vuxna och sfi utarbetas en individuell studieplan med det innehåll som författningarna kräver.

5 5 (15) Tillsynen visar också att Tierps kommun måste se till att eleverna ges ett aktivt inflytande över utbildningen vad beträffar möjligheten för eleverna att kunna samråda om frågor som är viktiga för verksamheten och som kan ha betydelse för dem. Den aktuella tillsynen visar att kommunen måste informera om möjligheterna till utbildning på grundläggande nivå inom särskild utbildning för vuxna och aktivt verka för att de vuxna i kommunen som är behöriga deltar i sådan utbildning. Skolinspektionens ingripande Föreläggande Skolinspektionen förelägger enligt 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Tierps kommun att vidta nedanstående åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast den 5 september 2014 redovisas för Skolinspektionen. Undervisning och lärande Bedömning Tierps kommun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Undervisning och lärande. - Se till att den individuella studieplanen upprättas för varje elev inom sfi i nära anslutning till antagningen och rektorn ser till att den revideras vid behov och att varje elev inom sfi erbjuds studie- och yrkesvägledning i samband med utarbetandet av studieplanen. - Se till att den individuella studieplanen revideras för varje elev inom särskild utbildning för vuxna. Motivering I skollagen anges att det för varje elev ska upprättas en individuell studieplan och att studieplanen ska innehålla uppgifter om den enskildes utbildningsmål och planerad omfattning av studierna. Av förordningen om vuxenutbildning framgår att rektorn ansvarar för att en individuell studieplan upprättas för varje elev. Vidare anges i förordningen om vuxenutbildningen att den individuella studieplanen ska utarbetas i samverkan med eleven. Eleven ska i samband med utarbetandet erbjudas studie- och yrkesvägledning. I vägledningen ska det ingå information om möjligheter till fortsatta studier, arbetslivets kompetens- och rekryteringsbehov samt studieekonomiska förutsättningar. Planen ska upprättas i nära anslutning till antagningen och ska vid behov revideras.

6 6 (15) Av intervjuer med studie- och yrkesvägledarna, lärare och elever inom sfi framgår att inte alla elever inom sfi har fått en individuell studieplan upprättad i nära anslutning till antagningen och att det fortfarande finns inskrivna elever inom sfi som inte har en individuell studieplan. Vidare framkommer vid intervjuer med skolledningen att arbetet med studieplaner sköts av vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare med ansvar för sfi. På grund av brist på studie- och yrkesvägledare har inte arbetet med studie- och yrkesvägledning i samband med utarbetandet av studieplanen genomförts på ett tillräckligt tillfredsställande sätt det senaste halvåret, detta enligt rektorn. Skolledningen och studie- och yrkesvägledarna uppger vid intervjuer att detta är på väg att lösas då systemet med att föra in uppgifter i de individuella studieplanerna ska digitaliseras vilket kommer att underlätta den administrativa bördan. I intervjuer med elever och lärare inom särskild utbildning för vuxna samt i intervjun med rektorn framkommer att inte alla elever har en individuell studieplan som motsvarar författningarnas krav. Bland annat revideras inte de individuella studieplanerna när eleverna inom särskild utbildning för vuxna är i behov av det. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och Tierps kommun föreläggs därför att åtgärda bristen. Författning 22 kap. 10 skollagen och 2 kap. 16 förordning för vuxenutbildning Grundläggande värden och inflytande Bedömning Tierps kommun måste vidta följande åtgärd för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Grundläggande värden och inflytande. - Se till att det finns ett forum för samråd med eleverna om frågor som är viktiga för verksamheten och kan ha betydelse för eleverna. Motivering Enligt skollagen ska det finnas ett forum för samråd med eleverna kring frågor som är viktiga för verksamheten och som kan vara av betydelse för eleverna. Av intervjuerna med lärarna och eleverna inom såväl vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå som inom sfi framgår en samstämmig bild att det inte finns ett aktivt forum för samråd för eleverna för att diskutera frågor som är viktiga för verksamheten, och som kan vara av betydelse för eleverna. Samtidigt berättar de intervjuade eleverna inom vuxenutbildningen och sfi att det finns pedagogiska frågor som de gärna vill diskutera som exempelvis kvaliteten i undervisningen och behovet av flera gemensamma aktiviteter. Rek-

7 7 (15) torn bekräftar vid intervjun att det inte finns något forum där eleverna kan diskutera sin utbildning. Mot denna bakgrund behöver verksamhetens arbetsformer utvecklas så att det inrättas ett forum för samråd med eleverna om frågor som är viktiga för verksamheten och kan ha betydelse för eleverna. Tierps kommun uppfyller därmed inte författningarnas krav och föreläggs därför att åtgärda bristen. Författning 4 kap. 13 skollagen Trygghet och studiero Bedömning Tierps kommun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Trygghet och studiero. - Se till att rektorn anmäler till huvudmannen om en elev utsätts för kränkande behandling. - Se till att det för varje verksamhet finns en plan mot kränkande behandling som anger vilka konkreta åtgärder som ska vidtas och hur de ska följas upp. Motivering Skollagen anger att en lärare eller annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till rektorn. En rektor som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Enligt skollagen ska huvudmannen se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever. I detta ingår att se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av elever. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Av Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2012:10) med kommentarer om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling framgår bland annat att huvudmannen bör ha system och upprätta rutiner för hur en anmälan om trakas-

8 8 (15) serier eller kränkande behandling ska göras så att den kommer såväl rektorn som huvudmannen till del. Vid intervjun med rektorn framkommer att skolan saknar tydliga rutiner för att säkerställa att alla signaler om kränkande behandling rapporteras vidare till huvudmannen, vilket medför att rektorn inte alltid anmäler signaler om kränkningar till huvudmannen. Detta gäller dels signaler om kränkningar inom den egna verksamheten och dels signaler från verksamheten som genomförs på entreprenad. Vidare uppger rektorn att hon inte vet om det finns rutiner för anmälan till rektor vad beträffar utbildningen som ges på entreprenad. Skolinspektionen har inför tillsynen tagit del av verksamhetens plan mot kränkande behandling. I dokumentation som Skolinspektionen har tagit del av framkommer att utarbetandet av planen har föregåtts av en kartläggning av varje verksamhets behov. De åtgärder som anges i planen är dock allmänt hållna och saknar förankring i de specifika verksamheterna. Skolinspektionen noterar att skolformerna särskild utbildning för vuxna samt sfi inte tas upp i de åtgärder som nämns i planen. Samma kritik riktade Skolinspektionen mot Tierps kommun vid förra tillsynsbesöket år Huvudmannen och rektorn saknar en samlad bild av det värdegrundsarbete som bedrivs inom den del av den kommunala vuxenutbildning som lagts ut på entreprenad. Vidare framkommer i tillsynen att huvudmannen och rektorn inte följt upp de anlitade utförarnas egna planer mot kränkande behandling. Sammantaget bedömer Skolinspektionen att det finns brister inom området trygghet och studiero. Kommunen uppfyller därmed inte författningarnas krav och Tierps kommun föreläggs därför att åtgärda bristerna. Författning 6 kap. 6 8 och 10 skollagen Pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbildningen Bedömning Tierps kommun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbildningen. - Se till att vuxenutbildningen planeras, följs upp och utvecklas på huvudmannanivå samt att detta dokumenteras. - Rektorn ska ta ansvar för att det inom respektive verksamhetsform och nivå bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete där utbildningarna planeras, följs upp och utvecklas.

9 9 (15) Motivering Enligt skollagen har huvudmannen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Rektorn ansvarar för att motsvarande kvalitetsarbete bedrivs på skolenhetsnivå. Kvalitetsarbetet ska omfatta såväl utbildning i egen regi som utbildning på entreprenad. Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet ska vara att de mål som finns för utbildningen i skollagen och i andra föreskrifter uppfylls. Det systematiska kvalitetsarbetet ska dokumenteras. Av skollagen framgår att kommuner, landsting och enskilda huvudmän får med bibehållet huvudmannaskap sluta avtal med en enskild fysisk eller juridisk person om att utföra uppgifter inom utbildning eller annan verksamhet enligt skollagen (entreprenad). Vidare framgår att de bestämmelser som finns för utbildningen enligt skollagen med undantag av det som anges i 23 kap. skollagen ska gälla även vid entreprenad. Enligt Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2012:98) med kommentarer om systematiskt kvalitetsarbete för skolväsendet är det systematiska kvalitetsarbetet lika viktigt oavsett om utbildningen genomförs av den egna organisationen eller av en extern utförare. Kommunen har som huvudman ett viktigt ansvar att kvalitetssäkra upphandling, styrning och ledning av den vuxenutbildning som bedrivs på entreprenad, liksom att kontinuerligt och systematiskt planera för hur uppföljning och utvärdering ska genomföras. Kvalitetsarbetet är en viktig förutsättning för likvärdighet och rättssäkerhet för eleverna. Av Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2012:98) med kommentarer om systematiskt kvalitetsarbete framgår bland annat att huvudmannen bör se till att det finns dokumentation för alla skolformer som är tillräcklig för att ligga till grund för analys och beslut på huvudmannanivå och prioriteringar av utvecklingsinsatser. Rektorn har motsvarande ansvar för kvalitetsarbetet på enhetsnivå. Vidare framgår att huvudmannen och rektorn bör skapa rutiner och former för dokumentation som är effektiva och ändamålsenliga för huvudmannens respektive enhetens kvalitetsarbete samt sträva efter att dokumentationen ger en samlad bild av utbildningens kvalitet. Av intervjuer med skolledningen och representanter för huvudmannen framgår att vuxenutbildningen ska följa ett så kallat kvalitetshjul där hela verksamheten, vid två tillfällen per år, ska redovisa och analysera vuxenutbildningens samlade resultat framför allt i förhållande till kunskapskraven. Vidare framgår av samma intervjuer att skolans senaste redovisning över det systematiska kvalitetsarbetet utgår från dokumentet kvalitetsplan vuxenutbildning läsår 13/14. Dokumentet innehåller bland annat information om huvudmannens övergripande mål för verksamheten och även mål och delmål för vuxenutbildningens verksamhet. Skolinspektionens bedömning är att dessa mål är för ge-

10 10 (15) nerella och svårbegripliga för att kunna användas för att mäta kunskapsutvecklingen på ett systematiskt sätt. Exempelvis är ett av de övergripande målen att alla elever ska ges möjlighet att utvecklas så mycket som möjligt utifrån sin nivå. Vidare framgår av dokumentet att ett av verksamhetens delmål är att öka måluppfyllelsen på fristående kurser på gymnasial nivå. Såväl vuxenutbildningens rektor som huvudmannens representant konstaterar att tydligare mål behövs för att kunna på ett mer tillfredställande sätt planera, följa upp och utveckla vuxenutbildningen i Tierps kommun. Vidare konstaterar produktionschefen att det är svårt att använda resultaten som utgångspunkt för olika förbättringsåtgärder och att det behövs en tydligare struktur i rapporteringen. I intervjuer med lärarna vid vuxenutbildningen och sfi framkommer att kommunens kvalitetsplan för vuxenutbildningen endast till en begränsad del kan kopplas till utvecklingen av den egna undervisningen. Exempelvis berättar de intervjuade lärarna i vuxenutbildningen att en av de två kommungemensamma utvecklingsinsatserna, Språkresan, inte är anpassade efter vuxenutbildningens behov och saknar betydelse för hur den egna undervisningen kan förbättras. Den andra satsningen, det så kallade IKT-satsningen har fungerat bra menar de intervjuade lärarna. Skolinspektionen konstaterar efter samtal med skolledningen samt studie av skolans dokumenterade kvalitetsarbete att enbart vissa och oftast selektiva delar av vuxenutbildningens verksamheter analyseras. Av dokumentet kvalitetsplan vuxenutbildning läsår 13/14 framgår att analysen i stora delar är begränsad till en utvärdering av en förberedande matematikkurs inom sfi samt en summarisk analys över betygsstatistiken där grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt utbildning inom gymnasial yrkesutbildning ingår. Även en översiktlig utvärdering om hur vuxenutbildningens arbete med stödundervisning fungerar utgör en del av dokumentet. Dokumentet innehåller dock ingen tydlig planering, uppföljning eller utveckling av utbildningen som omfattar skolformer och nivåer i utbildningen var för sig vilket gör att analyserna blir missvisande. Exempelvis anges i dokumentet att andel elever år 2012 som slutfört kurser med betyget E eller högre var högre än för riket i sin helhet. Skolinspektionen konstaterar att detta resultat är en sammanslagning av samtliga kurser inom gymnasial vuxenutbildning samt yrkesgymnasial vuxenutbildning. Skolinspektionens bedömning är att slutsatsen som dras ger en felaktig bild av hur resultaten återspeglar varje nivå inom den kommunala vuxenutbildningen. Som det tidigare har konstaterats var måluppfyllelsen i de gymnasiala kurserna Engelska A, Matematik A och Svenska A i Tierps kommun år 2012 lägre än både genomsnittet i riket och för gruppen varuproducerande kommuner som Tierps kommun tillhör. Av intervjuer med skolledningen och lärarna inom den kommunala vuxenutbildningen samt av vuxenutbildningens dokumenterade kvalitetsarbete framgår inga analyser av vad dessa resultat

11 11 (15) inom de gymnasiala kurserna Engelska A, Matematik A och Svenska A i Tierps kommun år 2012 beror på. Skolinspektionen noterar också att det inte finns någon dokumenterad sammanställning eller analys över skolformen särskild utbildning för vuxna. Rektorn bekräftar vid intervju att detta är ett utvecklingsområde. Skolinspektionen kan vid tillsynen inte se att huvudmannen och rektorn har ett kvalitetsarbete med tydliga strukturer för hur utbildningarnas resultat, framför allt kunskapsresultaten, systematiskt ska följas upp och utvecklas i förhållande till de nationella målen. Skolinspektionen bedömer att huvudmannen inte planerar, följer upp och utvecklar utbildningen på huvudmannanivå enligt skollagens krav. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och Tierps kommun föreläggs att avhjälpa bristerna. Författning 4 kap. 3-6 och 23 kap. 1 skollagen Ledningsstruktur och organisering av utbildningen Bedömning Tierps kommun måste vidta följande åtgärd för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Ledningsstruktur och organisering av utbildningen. - Det ska finnas en rektor som leder och samordnar det pedagogiska arbetet såväl i utbildning i egen regi som i utbildning på entreprenad. Motivering Enligt skollagen ska det pedagogiska arbetet vid en skolenhet ledas och samordnas av en rektor. Rektorn beslutar om sin enhets inre organisation och fattar i övrigt de beslut och har det ansvar som framgår av särskilda föreskrifter i skollagen eller andra författningar. Rektorn får uppdra åt en anställd vid skolenheten som har tillräcklig kompetens och erfarenhet att fullgöra enskilda ledningsuppgifter och besluta i frågor som åligger rektor enligt författningarna, om inte annat anges. Enligt läroplanen för vuxenutbildningen har rektor ansvar för att planera, följa upp, utvärdera och utveckla utbildningen i förhållande till de nationella målen. Som pedagogisk ledare för vuxenutbildningen och som chef för lärarna och övrig personal i verksamheten har rektorn ansvar för verksamhetens resultat. Av förarbetena till skollagen framgår att det ska vara tydligt för skolans personal och elever och elevernas föräldrar vem som har ansvaret för ledningen och samordningen av det pedagogiska arbetet, liksom för verksamhetens inre organisation och vad detta ansvar innebär. Det får inte råda någon oklarhet om

12 12 (15) vem som har det övergripande ansvar som regleras i författningarna. I ansvaret för den inre organisationen innefattas t.ex. ansvar för och beslut om övergripande organisation av det pedagogiska arbetet och kompetensutveckling av personalen. Rektorn ska fatta de beslut som framgår av författningarna t.ex. arbete för att förebygga, upptäcka och åtgärda alla typer av kränkande behandling i skolan. Hit hör också det systematiska kvalitetsarbetet på skolenhetsnivå. Rektorn har ansvar för personalens olika ansvarsområden, övergripande tidsplanering etc. (prop. 2009/10:165 s. 250 ff och s. 647 ff). I intervjuer med lärarna och eleverna inom vuxenutbildningen, sfi och särskild utbildning för vuxna framkommer att de uppfattar att det är den biträdande rektorn vid vuxenutbildningen och inte rektorn som leder och samordnar det pedagogiska arbetet. Av samma intervjuer framgår att rektorn mycket sällan gör lektionsbesök eller är närvarande på skolövergripande möten. Vid intervjuer med lärarna framkommer även att lärarna inte uppfattar att rektorn driver några pedagogiska frågor för att utveckla verksamheten. Rektorn bekräftar att lektionsbesök förekommer mycket sällan samt att de pedagogiska frågor som hon hitintills har drivit handlar enbart om att skapa förutsättningar för samarbete mellan gymnasieskolan och vuxenutbildningens lärare. Rektorn uppger också i intervju att i och med att hennes uppdrag/tjänst omfattar hela rektorsområdet och att merparten av tiden går åt till det pedagogiska ledarskapet på gymnasieskolan är hennes tid för pedagogisk ledning på vuxenutbildningens samtliga verksamheter begränsad till cirka en dag per vecka. Av den anledningen uppger rektorn att hon har delegerat flera ledningsuppgifter inklusive mycket av det löpande pedagogiska ledningsarbetet till den biträdande rektorn. Vidare uppger rektorn att när det gäller vuxenutbildningen brukar hon fokusera på administrativa uppgifter som hon inte kan delegera. Detta gäller exempelvis utfärdandet av betyg och intyg samt budget- och personalfrågor. I samtal och intervjuer med skolledningen och representanter för huvudmannen framkommer att tanken med att organisera gymnasieskolan och vuxenutbildningen i ett och samma rektorsområde är god då det ger utrymme för pedagogiska samordningsvinster. Detta gäller exempelvis undervisningens utformning samt betygssättning och bedömning i gemensamma kurser inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Av samma intervjuer framgår dock också att rektorsområdets gemensamma skolledningsmöten hittills inte gett den effekt som det har varit tänkt. Vidare framgår av samma intervjuer att arbetet med att diskutera pedagogiska frågor i syfte att planera, genomföra och följa upp det systematiska kvalitetsarbetet inte fungerat på ett tillfredsställande sätt när det gäller vuxenutbildningen. En försvårande faktor berättar skolledningen är att inom samma rektorsområde ingår det flera verksamhetsformer som, till vissa delar, har helt olika behov. Som tidigare konstaterat finns det

13 13 (15) brister i detta beslut som ingår i rektors ansvarsområde och kan därför kopplas till den pedagogiska ledningen. Exempelvis finns det brister vad avser rektors ansvar att planera, följa upp och utveckla vuxenutbildningen. Vidare efter intervjuer och samtal med skolledningen konstaterar Skolinspektionen att rektorn också saknar tillräcklig insyn i arbetet med att leda det pedagogiska arbetet i utbildningen som bedrivs på entreprenad. Utredningen visar att det finns brister i rektorns ledarskap och samordning av det pedagogiska arbetet såväl i utbildning i egen regi som i utbildning på entreprenad. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och Tierps kommun föreläggs att åtgärda bristen. Författning 2 kap. 9 skollagen, 23 kap. 1 skollagen och Lvux12 avsnitt 2.4 Erbjudande av utbildning Bedömning Tierps kommun måste vidta följande åtgärd för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Erbjudande av utbildning. - Verka aktivt för att nå de vuxna i kommunen som har rätt att delta i utbildning på grundläggande nivå inom särskild utbildning för vuxna och motivera dem att delta i sådan utbildning. Motivering Av skollagen framgår att hemkommunen ansvarar för att de som enligt skollagens bestämmelser har rätt att delta i utbildning på grundläggande nivå inom särskild utbildning för vuxna och önskar det, också får delta i sådan utbildning. Varje kommun ska aktivt verka för att nå de vuxna i kommunen som har rätt att delta i utbildning på grundläggande nivå och för att motivera dem att delta i sådan utbildning. Tillsynen av vuxenutbildningen i Tierps kommun visar att arbetet med att nå de vuxna som är behöriga till utbildning på grundläggande nivå inom särskild utbildning för vuxna samt motivera dem att delta enbart sker i begränsad utsträckning. Enligt skolledningen beror detta på ett tidigare kommunbeslut om att minska tjänstgöringsgraden för personal med anställning för att samordna det administrativa arbetet inom särskild utbildning på vuxna. Som en konsekvens av det tidigare beslutet är det ingen vid vuxenutbildningen idag som har uppdraget att ansvara för detta arbete dvs. att genomföra aktiva insatser för att nå ut till de vuxna i kommunen som har rätt tillutbildning inom särskild utbildning för vuxna. Vidare framkommer i intervjuer med skolledningen att informationen om dessa utbildningar endast ges i begränsad omfattning i dag-

14 14 (15) lig verksamhet och via kommunens hemsida, men att ingen ansträngning görs för att nå ut via exempelvis Arbetsförmedlingen. Mot denna bakgrund behöver huvudmannen vidta åtgärder så att kommunen kan säkerställa att de informerar om möjligheter till utbildning på grundläggande nivå inom särskild utbildning för vuxna och aktivt verkar för att de vuxna som är behöriga deltar i sådan utbildning. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och Tierps kommun föreläggs att åtgärda bristen. Författning 21 kap. 10 skollagen På Skolinspektionens vägnar Anna Rydin Beslutsfattare Partow Khademi Föredragande Bilaga: Bilaga 1 Allmänt om tillsynen

15 Skolinspektionen Bilaga (15) Allmänt om tillsynen Skolinspektionen genomför regelbundet tillsyn i alla verksamheter och hos alla huvudmän. Tillsynen fokuserar på faktorer som har betydelse för en god lärandemiljö och för elevers möjligheter att nå målen för verksamheten. Tillsynen inriktas mot tre huvudområden: Elevernas utveckling mot målen, ledning och utveckling av utbildningen samt enskild elevs rätt. För enskilda huvudmän granskas även huvudmannaskap och godkännande. Tillsynen av förskola, fritidshem och vuxenutbildning i en kommun är inriktad på hur kommunen tar sitt ansvar för verksamheten. I de fall fritidshem finns vid fristående skolor ingår de i tillsynen av skolenheten. Förskolor som drivs av enskilda huvudmän har fått sitt tillstånd av kommunen och det är därmed kommunen som har ansvaret för tillsyn av dessa. Alla skolenheter besöks vid tillsynen. Vid den tredjedel av skolorna där Skolinspektionen bedömer att det är lägre risk för problem och brister granskas färre delområden och besöken görs under en halv dag. Övriga skolenheter granskas inom samtliga bedömningspunkter och under flera dagar. Tillsynen grundar sig på dokument som exempelvis plan mot kränkande behandling, kunskapsresultat och annan information från Skolverkets nationella uppföljningssystem, besök i skolenheter och intervjuer. Oavsett tillsynsform ger Skolinspektionens granskning inte någon heltäckande bild av verksamheten utan ska ses som en bild vid det aktuella granskningstillfället inom de områden som ingår i tillsynen. Efter tillsynen redovisas Skolinspektionens bedömningar i ett beslut. Redovisningen görs i form av avvikelserapportering vilket innebär att det endast är de bedömningspunkter där det förekommer brister som beskrivs i beslutet. För kommuner bedöms även ansvarstagandet som helhet för den utbildning kommunen bedriver. Innan ett beslut fastställs ges alltid huvudmännen möjlighet att ta del av och lämna synpunkter på sakuppgifter i besluten. I de fall Skolinspektionen funnit brister har huvudmannen ansvar för att komma tillrätta med bristerna. Huvudmannen ska också redovisa de åtgärder som har vidtagits i för att åtgärda bristerna. För att följa upp huvudmännens arbete kan flera besök eller andra kontakter bli aktuella då Skolinspektionen också vill se effekter av de åtgärder som vidtas. Mera information om den regelbundna tillsynen finns på Skolinspektionens webbplats under fliken Inspektion.

efter tillsyn av C3L i Tyresö kommun

efter tillsyn av C3L i Tyresö kommun Beslut Skolinspektionen 2014-04-04 Tyresö kommun utvecklmgsforvaltningen@tyreso.se Britt-Marie.Lundberg-Bjork@tvreso.se Rektorn för vuxenutbildningen Erik.Hamiier@tyreso.se Beslut vuxenutbild efter tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-10-24 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid vuxenutbildningen lasse.sporrong@sigtuna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2013-09-27 Smedjebackens kommun kommun@smedjebacken.se Rektorn vid Hagge skol a marie.strand@edu.smedjebacken.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Hagge skola

Läs mer

Beslut för Grundskola

Beslut för Grundskola Beslut 2014-05-23 Funktionsanalys i skolan AB Rektorn vid Funktionsanalys i skolan AB Beslut för Grundskola efter tillsyn i Funkis skola i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10373 Tierps kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Tierps kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2014-03-07 Hedemora kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Hedemora kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-11-12 Estniska Skolan i Stockholm Rektorn vid Estniska Skolan i Stockholm Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Estniska Skolan i Stockholm Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-05-27 Lidköpings kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lidköpings kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-29 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Fredrika Bremerskolan ulrika.axelsson@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad

Läs mer

Beslut för Centrum Vux

Beslut för Centrum Vux Beslut 2014-07-03 Haninge kommun Rektorn vid Centrum Vux Beslut för Centrum Vux efter tillsyn i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen 2015-09-15 Ingridskolan AB Rektorn vid Ingridskolans grundskola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ingridskolans grundskola i Solna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen SkolinspejcfciöM L 2014-09-11 Solna kommun kommunstyrelsen@solna. se vuxenutbildningen@solna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Solna kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem v Beslut Skolinspektionen 2014-11-12 Stiftelsen Islamiska skolan in fo@islamiskaskolan.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Islamiska skolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2014-01-29 Uppsala kommun Rektorn vid Nya Stordammen gabriella.ekstrom@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Nya Stordammen i Uppsala kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut 2014-04-11 Ljusdals kommun Rektorn vid Gärdeåsskolan grundsärskola bodil.grahn@ljusdal.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Gärdeåsskolan grundsärskola i Ljusdals kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-09-11 Lunds kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-18 Yggdrasil resursskola Rektorn vid Yggdrasil resursskola malin.ahlkvist@skolgrunden.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Yggdrasil resursskola i Tyresö kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning r a j Ne. Skolinspektionen Dnr 43-2016:4439 Lidingö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-09-03 Stiftelsen Imanskolan info@imanskolan.se Rektorn vid den fristående skolan Imanskolan Khodr Ali khodr.ali@imanskolan.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-24 Magelungen Utveckling AB Rektorn vid MBC skolan Älvsjö Beslut för grundskola efter tillsyn i MBC skolan Älvsjö Stockholms kommun, Magelungen Utveckling AB Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2013-12-17 Aspdammskolan Rektorn vid Aspdammskolan Beslut för grundskola efter tillsyn i Aspdammskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2013-11-20 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid Ekillaskolan per.junelind@sigtuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Ekillaskolan i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Bes ut för vuxenutbildning

Bes ut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8533 Södertälje kommun Bes ut för vuxenutbildning efter tillsyn i Södertälje kommun 2(10) Tillsyn i Södertälje kommun har genomfört tillsyn av Södertälje kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen Beslut 2013-11-12 Västerbergslagens utbildningscentrum info@vbu.ludvika.se Rektorn vid Malmenskolan mats.berglund@vbu.ludvika.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter bastillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Beslut 2014-05-26 Västerås kommun info@vastaras.se Rektorn vid Carlforsska gymnasiet estet/hantverk johanna.kamph@vasteras.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter bastillsyn av Carlforsska

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ljusdals kommun lena.tonners@ljusdal.se för fritidshem i Ljusdals kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-16 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Hällby skola hakan.forselius@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällby skola i Eskilstuna

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Apalbyskolan F-5 peter.langberg@vasteras.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Apalbyskolan F-5 i Västerås kommun Skoiinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Zmiut 2013-12-06 Stockholms kommun registrator.utbildnirig@stockholm.se Rektorn vid Mariaskolan Karin.Brostrom@stockholm.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Mariaskolan

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-11-06 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Växthuset berit.edward@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Växthuset

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-29 Dnr:43-2013:4722 Västerås kommun info@vasteras.se, buf@vasteras.se Rektorn vid Lövängsskolan F-6 lena.hising@vasteras.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola (f - : \ Skolinspektionen 2013-12 ~ 19 Ludvika kommun social.utbudning@ludvika.se Rektorn vid Vasaskolan sara.lindell@ludvika.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vasaskolan i Ludvika

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola kolinspekt 2013-12-11 Uppsala kornmun uppsala.koinmun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Nannaskolan henrik.ljungblom@uppsala.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Nannaskolan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Växjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Leksands kornmurt för fritidshem i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2014-12-18 Pysslingen Förskolor och Skolor AB info@pysslingen.se Rektorn vid Kista Montessoriskola sophie.eklund@pysslingen.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Kista Montessoriskola

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8255 Norrtälje kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Norrtälje kommun 2 (9) Tillsyn i Norrtälje kommun har genomfört tillsyn av Norrtälje kommun under våren 2015. Tillsynen har

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skoiinspektionen Beslut 2014-06-26 Utbildningsservice i Västerås AB info@vins.se Rektorn vid Västerås Internationella Skola ulrika.norling@hotmail.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5782 Motala kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Årbyskolan F-6 per-axel.sundberg@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Årbyskolan F-6 i Eskilstuna

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-10 Ideella föreningen Kvarsebo skola med firma Kvarsebo skola Rektorn vid Kvarsebo skola anna.kvarsebo@gmail.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Kvarsebo skola i Norrköpings

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-10-08 Kungsholmens friskola Rektorn vid Kungsholmens friskola Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter bastillsyn i Kungsholmens friskola Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-21 Kungsbacka kommun Rektorn vid Särö skola F-3 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Särö skola F-3 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Sorsele kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Sorsele kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-20 Söderhamns kommun bam-utbilcmmgsnarrmden@soder^ Rektorerna vid Norrtullskolan liselotte.rrelin@soderharnn.se gunilla.nauwerckstefansson@soderharnn.se Beslut för förskoleklass

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2014-03-11 Ängelholms kommun Rektorn vid Söndrebalgs skola 20 i4 i Cg Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Söndrebalgs skola i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Nordmalings kommun Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun 2(14) Uppföljning av tillsyn i Nordmalings kommun genomförde tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn j %10 Skolinspektionen Ängelholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2014-06-25 Jensen Education College AB asa.blom@jenseneducation.se Rektorn vid Jensen Gymnasium Uppsala lisa.lindgren@jenseneducation.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i den fristående gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Nora kommun nora.kommun@nora.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Nora kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(10) Tillsyn i Nora kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Vittraskoloma AB Rektorn vid Vittra Luma Park Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Vittra Luma Park i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5976 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2018:6691 Markaryds kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Markaryds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-24 Österåkers kommun Rektorn vid Rydbo skola eva.naumburg@osteraker.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rydbo skola i Österåkers kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-11 Västerås kommun info@vasteras. se Rektorn vid Emausskolan F-5 eva.kullgren@vasteras.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Emausskolan F-5 i Västerås

Läs mer

Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola

Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola Beslut 2013-02-25 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Kungsholmens grundskola ulf.berg@stockholm.se Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola efter tillsyn av Kungsholmens

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Vikens Montessori Aktiebolag Org.nr. 556497-7121 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vikens Montessori Aktiebolag Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-23 Arvika kommun arvika.kommun@aevika.se Rektor vid Centralskolan anders.karlsson@arvika.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centralskolan i Arvika kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola v Skoiinspektionen Beslut 2014-06-17 Lunds kommun Rektorn vid Palettskolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Palettskolan i Lunds kommun Skoiinspektionen, Postadress: Box 156, 221

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Les Skolinspektionen 2016-01-28 Integrationsföreningen för invandrare och flyktingar (org. nr 817603-1253) Rektorn vid Manar Al-Houda Svensk-Arabiska skolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2014-11-13 Hofors kommun bun@hofors.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Hofors kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Fridhemsskolan amvchristine.bengtsson@vasteras.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Fridhemsskolan i Västerås kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2014-03-25 Söderhamns kornmun barn-utbildnmgsnmnnden@soderhamn.se Rektorn vid Stugsunds skola mattias.ahlund@soderhamn.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stugsunds

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skoiinspektionen Lo : ( i iif: 2014-06-18 Västerås kommun info@vasteras.se buf@vasteras.se Rektorn vid Traneilska gymnasiet margareta.skoglund@vasteras.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola 1(6) Dnr 43- Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Edströmska gymnasiet anita.kettunen@vasteras.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter tillsyn av Edströmska gymnasiet i Västerås

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Dnr 43-2017:4621 Västerdalarnas utbildningsförbund Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Västerdalarnas utbildningsförbund Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2014-04-24 Krokoms kommun Rektorn vid Valsjöbyns skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Valsjöbyns skola Krokoms kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8221 Nordmalings kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun Tillsyn i Nordmalings kommun Beslut 2(15) Dnr 43-2014:8221 har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-20 Stiftelsen Liten Lär bec.strombom@telia.se Rektor vid Uppsala Enskilda Skola Anna-Lena Lundström rektor@uppsalaenskildaskola.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i den

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ,y x \ Beslut Skolinspektionen 2014-02-17 Kristianstads kommun Rektorn vid Söderportgymnasiet enhet 3 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Söderportgymnasiet enhet 3 i Kristianstads kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Leksands kommun. Beslut Dnr :4716. Leksands kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Leksands kommun. Beslut Dnr :4716. Leksands kommun Beslut Leksands kommun Beslut för förskola i Leksands kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se r S P of 2(9) Tillsyn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Enskilda gymnasiet info@enskildagymnasiet.se Rektorn vid Enskilda gymnasiet lebi@enskildagymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Enskilda gymnasiet i Stockholm

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut Skolinspektionen 2015-01-26 Pysslingen Förskolor och Skolor AB Rektorn vid Alfaskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Alfaskolan i Solna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut ein Skolinspektionen 2014-12-15 Leksands kommun Rektorn vid Siljansnäs skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Siljansnäs skola i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Waldorfskolan i Norrort AB Org.nr. 556892-1984 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB 2 (10) Tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB har genomfört tillsyn av Waldorfskolan i Norrort

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Orsa kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Upplands-Bro kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ekhammarskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (9) Tillsyn i Ekhammarskolan har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under höstterminen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:5390 Grantomta Montessoristiftelse Org.nr. 814000-9518 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Grantomta Montessoristiftelse 2 (9) Tillsyn av Grantomta Montessoristiftelse har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Stiftelsen Waldorfpedagogik i Vreta Kloster per.g.jonsson@saabgroup.com för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Björkö Fria Gymnasium i Linköpings kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2013-05-24 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se Rektom vid Katedralskolan helene.lagerquist@katedral.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Katedralskolan i Uppsala kommun

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-09-19 Dnr 43-2011:5456 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Globala gymnasiet pernilla.ericols@stockholm.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Globala gymnasiet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2014-11-03 Västerås kommun Rektorn vid Rudbeckianska gymnasiet NV NVSP Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn av Rudbeckianska gymnasiet NV NVSP Västerås kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104

Läs mer