Beslut för Centrum Vux

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut för Centrum Vux"

Transkript

1 Beslut Haninge kommun Rektorn vid Centrum Vux Beslut för Centrum Vux efter tillsyn i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

2 2 (15) Tillsyn i vuxenutbildningen Skolinspektionen genomför tillsyn i Haninge kommun under våren Centrum Vux besöktes av Skolinspektionen mellan den 4 juni 2014 och den 5 juni Representanter inom utbildningsförvaltning och ansvariga politiker i Haninge kommun intervjuades den 17 juni 2014 och den 18 juni Fakta om vuxenutbildningen Det övergripande ansvaret för vuxenutbildningens verksamhet i Haninge kommun - Centrum Vux - har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden med dess tillhörande utbildningsförvaltning. Utbildningsförvaltningen leds av en förvaltningschef som till sin hjälp har linjechefer med ansvar över olika verksamhetsformer inom skolväsendet. Inom Haninge kommuns utbildningsförvaltning är det gymnasiechefen som har ett delegerat huvudansvar med beslutanderätt för Centrum Vux. Centrum Vux omfattar skolformerna kommunal vuxenutbildning (både grundläggande och gymnasial nivå), särskild utbildning för vuxna samt utbildning i svenska för invandrare (sfi). Inom den kommunala vuxenutbildningen erbjuds även yrkesutbildningar i bland annat vård, restaurang och ekonomi (ekonomiassistenter). Inom ramen för yrkesutbildningarna erbjuds även lärlingsutbildningar (florist och bagare/konditorutbildning). Merparten av den kommunala vuxenutbildningen, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare är organiserad i kommunens egen regi. Utöver detta har vuxenutbildningen ramavtal med företag som bedriver distansundervisningar och yrkesutbildningar på entreprenad. Det finns också ett ramavtal med en folkhögskola när det gäller utbildning i svenska för invandrare. Vuxenutbildningen köper även utbildningsplatser via interkommunal ersättning från bland annat Stockholms kommun. Vuxenutbildningen leds av en rektor som till sin hjälp har två biträdande rektor. Lärarna inom den kommunala vuxenutbildningen är i huvudsak organiserade i ämneslag. År 2012 uppgick enligt Skolverkets nationella statistik antalet kursdeltagare i den kommunala vuxenutbildningen i Haninge kommun till 7004 som i genomsnitt läste 3,9 kurser var. Antalet heltidsstuderande (årsstudieplatser) uppgick

3 3 (15) till 834. Av eleverna inom kommunal vuxenutbildning studerade 76 procent på gymnasial nivå, vilket är något lägre än andel i jämförbara kommuner (kommungruppen förortskommuner till storstäderna) och i riket som helhet. År 2012 hade kommunens utbildning i svenska för invandrare kursdeltagare. Av eleverna inom denna utbildning var det fem procent som någon gång under året deltog i läs- och skrivinlärning. Samma år deltog 20 elever i särskild utbildning för vuxna. Den nationella statistiken visar att eleverna inom kommunens särskilda utbildning för vuxna i medeltal fick 2,5 undervisningstimmar per vecka år 2012, vilket är lägre än i riket som helhet där genomsnittet uppgick till 3,1 timmar. Studie- och yrkesvägledning för kommunens medborgare erbjuds via studievägledningen i egen regi där det finns studie- och yrkesvägledare som vägleder vuxna kommuninvånare till studier och/eller arbete. Centrum Vux har nyligen upprättat ett Studerandeteam som har som målsättning att utveckla en organisation kring elever som behöver extra stöd i sitt lärande för att nå sina uppsatta mål. Teamet består av biträdande rektor, specialpedagog, studie- och yrkesvägledare samt en förstelärare som ansvarar för kartläggningar inom dyslexi. Under Kommunförbundet Stockholm Läns (KSL) ledning ingår Haninge kommun tillsammans med andra kommuner i Stockholms län i ett treårigt regionalt samarbetsprojekt med att gemensamt utvärdera kvaliteten i undervisningen hos utbildningsanordnarna inom vuxenutbildningen. Detta gäller grund- och gymnasial utbildning såväl i egen regi som i upphandlad verksamhet. Syftet med samarbetet är bland annat att bidra till ökad kvalitet hos utbildningsanordnarna så att lärandet för de studerande stärks, stödja huvudmannens avtalsuppföljning samt att utbildningsanordnarna blir utvärderade av någon utifrån som komplement till det systematiska kvalitetsarbetet som görs av de enskilda utbildningsanordnarna själva. Måluppfyllelse i den kommunala vuxenutbildningen Av Skolverkets nationella statistik framgår att 69 procent av de studerande inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå i Haninge kommun slutförde sin kurs under år Motsvarande andel för gymnasial nivå var 82 procent. Andelen kursdeltagare som slutförde sina kurser var samma år i Haninge kommun högre än genomsnittet i riket och högre jämfört med kommungruppen förortskommuner till storstäderna som Haninge kommun tillhör enligt den nationella statistiken.

4 4 (15) Enligt samma statistik var måluppfyllelsen i de gymnasiala kurserna Engelska A, Matematik A och Svenska A i Haninge kommun år 2012 högre än både genomsnittet i riket och för kommungruppen förortskommuner till storstäderna. Av kursdeltagarna i Engelska A fick 11 (22) procent betyget Icke godkänt och motsvarande resultat för Matematik A var 6 (27) procent. I kursen Svenska A fick 0 (23) procent av kursdeltagarna betyget Icke godkänt år Genomsnittliga siffror för riket anges inom parentes. Måluppfyllelsen i utbildningen svenska för invandrare Av de kursdeltagare som år 2012 studerade kurser inom utbildning i svenska för invandrare i Haninge kommun fick 38 procent godkänt i kurs 1A. Motsvarande resultat för kurs 1B var 22 procent. Av kursdeltagarna i kurs 2B fick 32 procent godkänt och 39 procent av kursdeltagarna i kurs 3C fick godkänt i sin kurs under året. Motsvarande resultat för år 2012 i kurs 2C och 3D var 44 respektive 46 procent. I kurserna 1A och 3C var andelen kursdeltagare år 2012 som fick godkänt högre i jämförelse med riket som helhet. Med undantag av kurs 3C var antalet elevtimmar som eleverna i respektive kurs behövde för att nå ett godkänt betyg i samtliga fall högre än snittet i riket. För vidare information se Skolverkets statistikdatabas Jämförelsetal, Måluppfyllelsen i särskild utbildning för vuxna Enligt undervisande lärarens uppgifter är måluppfyllelsen god. Måluppfyllelsen följs upp på individnivå.

5 5 (15) Helhetsbedömning Tillsynen visar att Haninge kommun och rektorn på Centrum Vux behöver utveckla det systematiska kvalitetsarbetet. Detta gäller såväl sammanställning av resultaten som analys av dessa i syfte att ta fram förbättringsåtgärder för att utveckla verksamheterna. Även dokumentationen av samtliga steg inom det systematiska kvalitetsarbetet behöver förbättras. Detta för att huvudmannen, rektorn och lärarna ska få tillräckliga underlag för att kunna genomföra grundade analyser. Detta gäller såväl utbildningar som kommunen bedriver i egen regi och utbildningar som bedrivs av externa anordnare. Målet för den kommunala vuxenutbildningen är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande och där utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar. Utbildningen vid vuxenutbildningen i Haninge präglas i hög grad av flexibla lösningar för att tillmötesgå elevers önskemål utifrån deras olika behov och livssituation. Vuxenutbildningen i Haninge kommun har även en lärmiljö som är anpassad för vuxenstuderande. Exempelvis ges möjlighet att kombinera studier med förvärvsarbete, möjlighet till studier på olika nivåer och omfattning, studier på distans och ett flertal yrkesutbildningar. När det gäller kunskapsresultat uppvisar verksamheterna inom den gymnasiala vuxenutbildningen och sfi högre måluppfyllelse än motsvarande resultat i riket. Detta gäller kurserna Engelska A, Matematik A och Svenska A i gymnasial vuxenutbildning samt kurserna 1A och 3C inom sfi. Vidare arbetar Centrum Vux med att vidareutveckla och utöka verksamheten inom kommunal vuxenutbildning och sfi i syfte att ge stöd till elever med låga förkunskaper eller inlärningssvårigheter. Tillsynen visar att huvudmannen behöver se till att tydliga rutiner utarbetas i vuxenutbildningen som säkerställer att personal som får kännedom om att en elev anser sig kränkt anmäler detta till rektorn. Vidare behöver huvudmannen upprätta en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav. Beträffande området undervisning och lärande måste huvudmannen se till att det för varje elev inom den kommunala vuxenutbildningen och utbildningen i svenska för invandrare utarbetas en individuell studieplan innehållande uppgifter om den enskildes utbildningsmål och planerad omfattning av studierna. Tillsynen visar också att Haninge kommun måste se till att det etableras ett eller flera forum för samråd där det ges möjlighet för eleverna att samråda om frågor som är viktiga för verksamheten och som kan ha betydelse för dem.

6 6 (15) Skolinspektionens ingripande Föreläggande Skolinspektionen förelägger enligt 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Haninge kommun att vidta nedanstående åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast den 7 oktober 2014 redovisas för Skolinspektionen. Undervisning och lärande Bedömning Haninge kommun måste vidta följande åtgärd för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Undervisning och lärande. - Se till att det för varje elev inom kommunal vuxenutbildning och utbildning i svenska för invandrare utarbetas en individuell studieplan med det innehåll som författningarna kräver. Motivering I skollagen anges att det för varje elev ska upprättas en individuell studieplan och att studieplanen ska innehålla uppgifter om den enskildes utbildningsmål och planerad omfattning av studierna. Av förordningen om vuxenutbildning framgår att rektorn ansvarar för att en individuell studieplan upprättas för varje elev. Vidare anges i förordningen om vuxenutbildningen att den individuella studieplanen ska utarbetas i samverkan med eleven. Eleven ska i samband med utarbetandet erbjudas studie- och yrkesvägledning. I vägledningen ska det ingå information om möjligheter till fortsatta studier, arbetslivets kompetens- och rekryteringsbehov samt studieekonomiska förutsättningar. Planen ska upprättas i nära anslutning till antagningen och ska vid behov revideras. Av intervjuer med skolledningen, lärare och elever inom kommunal vuxenutbildning samt sfi framgår att inte alla elever får en individuell studieplan upprättad i nära anslutning till antagningen och att det fortfarande finns inskrivna elever som inte har en individuell studieplan. Vidare framkommer vid intervjuer med skolledningen, lärarna och studie- och yrkesvägledarna att det saknas tydliga rutiner för utarbetande av individuella studieplaner för samtliga elever inom kommunal vuxenutbildning och sfi. På grund av bland annat personalbrist har inte utarbetandet av studieplanen genomförts på ett tillräckligt tillfredsställande sätt det senaste året, detta enligt skolledningen. Av enkätresultaten som KSL har tagit fram under våren 2014 svarar 30 procent av eleverna inom kommunal vuxenutbildning och sfi att de inte haft en individuell studieplan.

7 7 (15) Tillsynen visar att den kommunala vuxenutbildningen brister i att utarbeta individuella studieplaner i enlighet med författningarna. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och Haninge kommun föreläggs därför att åtgärda bristen. Författning 20 kap. 8 och 22 kap. 10 skollagen och 2 kap. 16 förordning för vuxenutbildning Grundläggande värden och inflytande Bedömning Haninge kommun måste vidta följande åtgärd för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Grundläggande värden och inflytande. - Se till att det finns ett eller flera forum för samråd med eleverna om frågor som är viktiga för verksamheten och kan ha betydelse för eleverna. Motivering Enligt skollagen ska det finnas ett eller flera forum för samråd med eleverna kring frågor som är viktiga för verksamheten och som kan vara av betydelse för eleverna. Av intervjuer med lärarna inom vårdutbildningen framgår att det finns ett fungerande forum för samråd där ärenden av pedagogisk karaktär diskuteras. Vidare framgår av intervjuerna med lärare och elever inom kommunal vuxenutbildning och sfi att det inte finns något aktivt forum för samråd för eleverna för att diskutera frågor som är viktiga för verksamheten och som kan vara av betydelse för eleverna. Samtidigt berättar de intervjuade eleverna inom vuxenutbildningen och sfi att det finns frågor som de gärna vill diskutera som exempelvis behovet av flera gemensamma trivselaktiviteter inom och mellan verksamhetsformerna. Skolledningen bekräftar vid intervjun att det inte finns - trots flera försök - något aktivt forum där eleverna kan diskutera sin utbildning och att detta är ett utvecklingsområde. Tillsynen visar att det i den kommunala vuxenutbildningen saknas forum för samråd med eleverna. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och Haninge kommun föreläggs att åtgärda bristen. Författning 4 kap. 13 skollagen

8 8 (15) Trygghet och studiero Bedömning Haninge kommun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Trygghet och studiero. - Se till att lärare och annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling anmäler detta till rektorn. - Utarbeta en plan mot kränkande behandling som för varje verksamhet anger de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling långsiktigt och det aktuella året samt innehåller en redogörelse för hur föregående års åtgärder har genomförts. Motivering Anmälan till rektor Skollagen anger att en lärare eller annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till rektorn. En rektor som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Av Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2012:10) med kommentarer om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling framgår bland annat att huvudmannen bör ha system och upprätta rutiner för hur en anmälan om trakasserier eller kränkande behandling ska göras så att den kommer såväl rektorn som huvudmannen till del. Vid tillsynen framkommer i intervjuer med personal och elever att elever känner sig trygga och trivs i de olika verksamheterna. Personal och elever upplever att det är god stämning och lugnt inom vuxenutbildningen. Dock framkommer i intervjuer med lärare att det exempelvis förekommer konflikter där elever anser sig kränkta och att lärarna och/eller de biträdande rektorerna agerar och utreder dessa fall själva utan att rapportera det vidare till rektorn. Dessa konflikter kan exempelvis uppstå när elever med samma språkliga bakgrund pratar det egna språket i undervisningen vilket kan kännas exkluderande för övriga elever. Vid återkopplingen med skolledningen uppger rektorn att han inte

9 9 (15) alltid får kännedom om dessa fall, vilket medför att rektorn inte alltid anmäler signaler om kränkningar till huvudmannen. Vidare uppger rektorn att han inte känner till om det finns rutiner för anmälan till rektor vad beträffar utbildningen som ges på entreprenad. Plan mot kränkande behandling Enligt skollagen ska huvudmannen se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av elever. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Skolinspektionen har inför tillsynen tagit del av verksamhetens plan mot kränkande behandling som på Centrum Vux kallas för Likabehandlingsplan. Planen gäller dock för läsåret 2012/2013. Vid intervju med rektorn framkommer att planen för läsåret 2013/2014 håller på att utarbetas och snart ska fastställas. Av Centrum Vux Likabehandlingsplan och intervjuer med elever, lärare och skolledningen framgår att planen för läsåret 2012/2013 inte omfattar alla verksamheter. Planen utgår inte från en kartläggning av de olika förhållandena i varje särskild verksamhet inom den kommunala vuxenutbildningen. Vidare framgår inte vilka konkreta åtgärder under läsåret 2012/2013 som vuxenutbildningens verksamheter ska vidta utifrån genomförda kartläggningar. Varje verksamhets specifika behov synliggörs inte i planen. De intervjuade eleverna i samtliga verksamhetsformer uppger att de inte har varit delaktiga att avgöra vilka åtgärder som ska sättas in. Samtidigt efterlyser eleverna behovet av konkreta åtgärder som skulle kunna underlätta en högre nivå av studiero och trygghet i verksamheten. Exempelvis frågar de intervjuade eleverna efter aktiviteter som kan främja samhörighet mellan elever med olika etniska och kulturella bakgrunder. Sammantaget visar tillsynen att det finns brister inom området trygghet och studiero i den kommunala vuxenutbildningen. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och Haninge kommun föreläggs därför att åtgärda bristerna. Författning 6 kap. 8 och 10 skollagen

10 10 (15) Pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbildningen Bedömning Haninge kommun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbildningen. - Se till att kommunal vuxenutbildning och utbildning i svenska för invandrare, både i egen regi och på entreprenad, planeras, följs upp och utvecklas på både enhetsnivå och huvudmannanivå. - Se till att särskild utbildning för vuxna planeras, följs upp och utvecklas på både enhetsnivå och huvudmannanivå. - Säkerställa att kvalitetsarbetet inom kommunal vuxenutbildning och utbildning i svenska för invandrare är inriktat på att de nationella målen uppfylls och att kvalitetsarbetet för vuxenutbildningens samtliga tre verksamhetsformer dokumenteras. Motivering Systematiskt kvalitetsarbete Enligt skollagen har huvudmannen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Rektorn ansvarar för att motsvarande kvalitetsarbete bedrivs på skolenhetsnivå. Kvalitetsarbetet ska omfatta såväl utbildning i egen regi som utbildning på entreprenad. Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet ska vara att de mål som finns för utbildningen i skollagen och i andra föreskrifter uppfylls. Det systematiska kvalitetsarbetet ska dokumenteras. Av skollagen framgår att kommuner, landsting och enskilda huvudmän får, med bibehållet huvudmannaskap, sluta avtal med en enskild fysisk eller juridisk person om att utföra uppgifter inom utbildning eller annan verksamhet enligt skollagen (entreprenad). Av Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2012:98) framgår bland annat att huvudmannen bör se till att det finns dokumentation för alla skolformer som är tillräcklig för att ligga till grund för analys och beslut på huvudmannanivå och prioriteringar av utvecklingsinsatser. Rektorn har motsvarande ansvar för kvalitetsarbetet på enhetsnivå. Vidare framgår att huvudmannen och rektorn bör skapa rutiner och former för dokumentation som är effektiva och ändamålsenliga för huvudmannens respektive enhetens kvalitetsarbete samt sträva efter att dokumentationen ger en samlad bild av utbildningens kvalitet. Skolinspektionens tillsyn visar att det finns brister i det systematiska kvalitetsarbetet på såväl enhetsnivå som på huvudmannanivå.

11 11 (15) Kommunal vuxenutbildning och utbildning i svenska för invandrare I Centrum Vux bedrivs ett visst dokumenterat kvalitetsarbete på såväl enhetsnivå som på huvudmannanivå. På huvudmannanivå finns en Skolresultatprofil där bland annat kunskapsresultat sammanställs inom gymnasial vuxenutbildning och sfi. Detta gäller exempelvis betygsstatistik och andel elever med studieavbrott. Vidare finns på huvudmannanivå en årsredovisning för år 2013 samt en strategi och budgetplan för år som är kopplade till Haninge kommuns övergripande Skolplan kunskap till 100 procent och Plan för Trygghet och Studiero I dessa dokument lyfts allmänna mål fram såsom ökad måluppfyllelse samt större elevinflytande och trygghet. På enhetsnivå arbetar Centrum Vux med en Förbättringsplan och en handlingsplan över prioriterade åtgärder för läsåret Vidare ingår Centrum Vux i det tidigare nämnda samarbetet med KSL vad avser utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen. Inom ramen för detta samarbete har det genomförts en granskning med en efterföljande rapport på Centrum Vux under hösten Tillsynen visar dock att uppföljningen av verksamheten inom ramen för det systematiska kvalitetsarbetet behöver förbättras. Detta gäller på enhetsnivå och huvudmannanivå. Enligt Centrum Vux förbättringsplan mäts måluppfyllelsen i ett fåtal ämnen i den grundläggande och den gymnasiala vuxenutbildningen. Det saknas också egna sammanställningar över kunskapsresultaten i de utbildningar som finns på entreprenad i den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen och som under 2013 inte ingått i KSL:s utvärderingar. På huvudmannanivå saknas också en separat sammanställning över kunskapsresultaten inom sfi som bedrivs av externa anordnare. Rektorn för Centrum Vux uppger att kommunens skolresultatprofil inte används i någon större omfattning för att kunna ta fram nya förbättringsåtgärder. Vidare uppger rektorn och gymnasiechefen att de vill se över vilka mätinstrument som bäst lämpar sig för att mäta kunskapsresultat i samtliga verksamhetsformer på Centrum Vux. Skolinspektionen konstaterar att bristen på adekvata sammanställningar i vissa områden gör att huvudmannen, rektorn och lärarna inte har tillräckligt underlag för att analysera kunskapsresultaten och verksamheten i övrigt. En analys av kunskapsresultaten behöver göras för att identifiera eventuella brister i den egna verksamheten och för att kunna sätta in adekvata åtgärder för att planera och utveckla utbildningen. Vidare noterar Skolinspektionen att den analys som finns beskriven i förbättringsplanen med dess anknytande handlingsplan inte är verksamhetsspecifik och en tydlig koppling till de olika skolformerna och nivåerna i utbildningen saknas. I intervjuer med lärarna inom kommunal vuxenutbildning framkommer att forumet för att analysera pedagogiska frågor på Centrum Vux- den så kallade pedalgruppen hitintills inte har resulterat i några framsteg för verksamheten. Vidare framkommer i intervjuer med lärare

12 12 (15) inom exempelvis vårdutbildningen att de saknar återkopplingar från rektorn när det gäller deras egna sammanställningar och analyser. Rent generellt efterlyser de intervjuade lärarna inom kommunal vuxenutbildning en större styrning från skolledningen med fokus på planering, uppföljning och utveckling av verksamheten. Rektorn vid Centrum Vux uppger att pedalgruppens arbete har resulterat i bland annat ett stort antal kursutvärderingar som tillsammans med läsårets betygssamanställningar kommer att utgöra grunden för Centrum Vux förbättringsplan för läsåret 2014/2015. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens årsredovisning saknar sammanställningar eller analyser med fokus på kunskapsresultat eller andra pedagogiska frågor i verksamheten. Det saknas även analyser på huvudmannanivå när det gäller de utbildningar som genomförs via externa anordnare. Detta gäller exempelvis de externa anordnarna i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning som inte ingår i de utvärderingar som KSL har genomfört under Av Skolverkets allmänna råd om det systematiska kvalitetsarbetet framgår att det är viktigt att ett kvalitetsarbete finns oavsett om utbildningen genomförs av den egna organisationen eller av en extern utförare. Kommunen har som huvudman ett viktigt ansvar att kvalitetssäkra upphandling, styrning och ledning av den vuxenutbildning som bedrivs på entreprenad, liksom att kontinuerligt och systematiskt planera för hur uppföljning och utvärdering ska genomföras. Skolinspektionens bedömning är att rektorn och huvudmannen måste se till att detta kvalitetsarbete görs såväl på enhetsnivå som på huvudmannanivå. Avseende Haninge kommuns ansvar att följa upp, analysera och utveckla utbildningen på huvudmannanivå uppger förvaltningschefen att det är en stor svårighet att få grepp om och följa upp vuxenutbildningens kunskapsresultat på kommunövergripande nivå. Enligt förvaltningschefen har kommunen för närvarande inte löst frågan om hur uppföljningen av kommunens vuxenutbildning ska genomföras. Såväl rektorn på Centrum Vux som gymnasiechefen bekräftar det som förvaltningschefen ger uttryck för. Vidare berättar förvaltningschefen att kompetensutvecklande åtgärder vidtagits och kommer att vidtas för att få förvaltningen att bli bättre på att följa upp, analysera och utveckla utbildningen på huvudmannanivå. I intervju med politiker i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden framkommer att nämnden förlitar sig på de mätinstrument och de analyser som utbildningsförvaltningen och rektorn på Centrum Vux tar fram. Vidare uppger politiker i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att de inte reflekterat över behovet av en tydlig röd tråd mellan nämndens mål och de prioriterade områden som Centrum Vux identifierar i sin förbättringsplan för läsåret 2013/2014.

13 13 (15) Särskild utbildning för vuxna När det gäller särskild utbildning för vuxna gör Skolinspektionen bedömningen att det saknas ett kontinuerligt systematiskt dokumenterat kvalitetsarbete såväl på enhetsnivå som på förvaltnings- och nämndnivå. Detta gäller dels uppföljningen av kunskapsresultaten över tid, dels analys av dessa resultat. Huvudansvarig lärare för särskild utbildning för vuxna uppger i intervju att skolledningen fram till för två år sedan begärde in verksamhetsövergripande sammanställningar och analyser av verksamheten, men att några uppföljningar eller analyser i dagsläget inte efterfrågas. Skolledningen uppger i intervju att uppföljningar av måluppfyllelsen enbart görs på individnivå. I intervjuer med personalen vid Centrum Vux och utbildningsförvaltningen samt i intervjuer med ansvariga politiker i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden framgår att behovet av att dokumentera det systematiska kvalitetsarbetet inom särskild utbildning för vuxna på både enhetsnivå och huvudmannanivå är ett utvecklingsområde. Sammanfattningsvis visar tillsynen att det finns brister inom vuxenutbildningen vad gäller utvecklingen av utbildningen. Verksamheterna uppfyller därmed inte författningarnas krav och Haninge kommun föreläggs att avhjälpa bristerna. Författning 4 kap. 3-6 och 23 kap. 1 skollagen Anmärkning Skolinspektionen tilldelar enligt 26 kap. 11 skollagen (2010:800) Haninge kommun en anmärkning. Haninge kommun ska vidta åtgärder för att rätta till bristerna och redovisa de vidtagna åtgärderna till Skolinspektionen senast den 7 oktober Bedömning och betygssättning Bedömning Skolinspektionen har uppmärksammat följande brist/brister inom bedömningsområdet Bedömning och betygssättning. - Beslut om betyg inom den kommunala vuxenutbildningen saknar datering.

14 14 (15) Motivering Av skollagen framgår att rektorn ska se till att betyg sätts i enlighet med författningarna. Enligt förordningen för vuxenutbildning ska beslut om betyg dokumenteras i en betygskatalog. Av Skolverkets föreskrifter om betygskatalog för vuxenutbildning framgår att den eller de som beslutar om ett betyg ska datera uppgiften i betygskatalogen och förse uppgiften med egenhändig signatur. Skolinspektionens granskning av betygskatalogen för Centrum Vux visar att de finns lärare inom kommunal vuxenutbildning som inte daterar beslut om betyg i betygskatalogen. Sammanfattningsvis konstaterar Skolinspektionen att det finns brister i den kommunala vuxenutbildningens betygskatalog. Mot bakgrund av att verksamheten i arbetet med betygssättning och bedömning i övrigt uppfyller författningarnas krav bedöms bristen som mindre allvarlig och Haninge kommun tilldelas en anmärkning. Författning 3 kap. 14 skollagen, 4 kap. 11 förordningen för vuxenutbildning, 7 Skolverkets föreskrifter om betygskatalog för vuxenutbildning (SKOLFS 2012:8) På Skolinspektionens vägnar Tommy Lagergren Beslutsfattare Partow Khademi Föredragande Bilaga: Bilaga 1 Allmänt om tillsynen

15 Skolinspektionen Bilaga (15) Allmänt om tillsynen Skolinspektionen genomför regelbundet tillsyn i alla verksamheter och hos alla huvudmän. Tillsynen fokuserar på faktorer som har betydelse för en god lärandemiljö och för elevers möjligheter att nå målen för verksamheten. Tillsynen inriktas mot tre huvudområden: Elevernas utveckling mot målen, ledning och utveckling av utbildningen samt enskild elevs rätt. För enskilda huvudmän granskas även huvudmannaskap och godkännande. Tillsynen av förskola, fritidshem och vuxenutbildning i en kommun är inriktad på hur kommunen tar sitt ansvar för verksamheten. I de fall fritidshem finns vid fristående skolor ingår de i tillsynen av skolenheten. Förskolor som drivs av enskilda huvudmän har fått sitt tillstånd av kommunen och det är därmed kommunen som har ansvaret för tillsyn av dessa. Alla skolenheter besöks vid tillsynen. Vid den tredjedel av skolorna där Skolinspektionen bedömer att det är lägre risk för problem och brister granskas färre delområden och besöken görs under en halv dag. Övriga skolenheter granskas inom samtliga bedömningspunkter och under flera dagar. Tillsynen grundar sig på dokument som exempelvis plan mot kränkande behandling, kunskapsresultat och annan information från Skolverkets nationella uppföljningssystem, besök i skolenheter och intervjuer. Oavsett tillsynsform ger Skolinspektionens granskning inte någon heltäckande bild av verksamheten utan ska ses som en bild vid det aktuella granskningstillfället inom de områden som ingår i tillsynen. Efter tillsynen redovisas Skolinspektionens bedömningar i ett beslut. Redovisningen görs i form av avvikelserapportering vilket innebär att det endast är de bedömningspunkter där det förekommer brister som beskrivs i beslutet. För kommuner bedöms även ansvarstagandet som helhet för den utbildning kommunen bedriver. Innan ett beslut fastställs ges alltid huvudmännen möjlighet att ta del av och lämna synpunkter på sakuppgifter i besluten. I de fall Skolinspektionen funnit brister har huvudmannen ansvar för att komma tillrätta med bristerna. Huvudmannen ska också redovisa de åtgärder som har vidtagits i för att åtgärda bristerna. För att följa upp huvudmännens arbete kan flera besök eller andra kontakter bli aktuella då Skolinspektionen också vill se effekter av de åtgärder som vidtas. Mera information om den regelbundna tillsynen finns på Skolinspektionens webbplats under fliken Inspektion.

efter tillsyn av C3L i Tyresö kommun

efter tillsyn av C3L i Tyresö kommun Beslut Skolinspektionen 2014-04-04 Tyresö kommun utvecklmgsforvaltningen@tyreso.se Britt-Marie.Lundberg-Bjork@tvreso.se Rektorn för vuxenutbildningen Erik.Hamiier@tyreso.se Beslut vuxenutbild efter tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-10-24 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid vuxenutbildningen lasse.sporrong@sigtuna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för Grundskola

Beslut för Grundskola Beslut 2014-05-23 Funktionsanalys i skolan AB Rektorn vid Funktionsanalys i skolan AB Beslut för Grundskola efter tillsyn i Funkis skola i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2014-05-05 Tierps kommun Rektorn vid vuxenutbildningen Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Tierps kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon:

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-29 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Fredrika Bremerskolan ulrika.axelsson@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2013-09-27 Smedjebackens kommun kommun@smedjebacken.se Rektorn vid Hagge skol a marie.strand@edu.smedjebacken.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Hagge skola

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen SkolinspejcfciöM L 2014-09-11 Solna kommun kommunstyrelsen@solna. se vuxenutbildningen@solna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Solna kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen 2015-09-15 Ingridskolan AB Rektorn vid Ingridskolans grundskola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ingridskolans grundskola i Solna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-09-03 Stiftelsen Imanskolan info@imanskolan.se Rektorn vid den fristående skolan Imanskolan Khodr Ali khodr.ali@imanskolan.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2014-03-07 Hedemora kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Hedemora kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-09-11 Lunds kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ljusdals kommun lena.tonners@ljusdal.se för fritidshem i Ljusdals kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-11-12 Estniska Skolan i Stockholm Rektorn vid Estniska Skolan i Stockholm Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Estniska Skolan i Stockholm Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2013-11-20 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid Ekillaskolan per.junelind@sigtuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Ekillaskolan i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-18 Yggdrasil resursskola Rektorn vid Yggdrasil resursskola malin.ahlkvist@skolgrunden.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Yggdrasil resursskola i Tyresö kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Apalbyskolan F-5 peter.langberg@vasteras.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Apalbyskolan F-5 i Västerås kommun Skoiinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem v Beslut Skolinspektionen 2014-11-12 Stiftelsen Islamiska skolan in fo@islamiskaskolan.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Islamiska skolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-05-27 Lidköpings kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lidköpings kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-16 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Hällby skola hakan.forselius@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällby skola i Eskilstuna

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut 2014-04-11 Ljusdals kommun Rektorn vid Gärdeåsskolan grundsärskola bodil.grahn@ljusdal.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Gärdeåsskolan grundsärskola i Ljusdals kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2014-01-29 Uppsala kommun Rektorn vid Nya Stordammen gabriella.ekstrom@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Nya Stordammen i Uppsala kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-24 Magelungen Utveckling AB Rektorn vid MBC skolan Älvsjö Beslut för grundskola efter tillsyn i MBC skolan Älvsjö Stockholms kommun, Magelungen Utveckling AB Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-29 Dnr:43-2013:4722 Västerås kommun info@vasteras.se, buf@vasteras.se Rektorn vid Lövängsskolan F-6 lena.hising@vasteras.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2013-12-17 Aspdammskolan Rektorn vid Aspdammskolan Beslut för grundskola efter tillsyn i Aspdammskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning r a j Ne. Skolinspektionen Dnr 43-2016:4439 Lidingö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-23 Arvika kommun arvika.kommun@aevika.se Rektor vid Centralskolan anders.karlsson@arvika.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centralskolan i Arvika kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Beslut 2014-05-26 Västerås kommun info@vastaras.se Rektorn vid Carlforsska gymnasiet estet/hantverk johanna.kamph@vasteras.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter bastillsyn av Carlforsska

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Zmiut 2013-12-06 Stockholms kommun registrator.utbildnirig@stockholm.se Rektorn vid Mariaskolan Karin.Brostrom@stockholm.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Mariaskolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-11-06 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Växthuset berit.edward@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Växthuset

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola (f - : \ Skolinspektionen 2013-12 ~ 19 Ludvika kommun social.utbudning@ludvika.se Rektorn vid Vasaskolan sara.lindell@ludvika.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vasaskolan i Ludvika

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Sorsele kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Sorsele kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Leksands kornmurt för fritidshem i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen Beslut 2013-11-12 Västerbergslagens utbildningscentrum info@vbu.ludvika.se Rektorn vid Malmenskolan mats.berglund@vbu.ludvika.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter bastillsyn

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Fridhemsskolan amvchristine.bengtsson@vasteras.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Fridhemsskolan i Västerås kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-11 Västerås kommun info@vasteras. se Rektorn vid Emausskolan F-5 eva.kullgren@vasteras.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Emausskolan F-5 i Västerås

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-10-08 Kungsholmens friskola Rektorn vid Kungsholmens friskola Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter bastillsyn i Kungsholmens friskola Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola kolinspekt 2013-12-11 Uppsala kornmun uppsala.koinmun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Nannaskolan henrik.ljungblom@uppsala.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Nannaskolan

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Leksands kommun. Beslut Dnr :4716. Leksands kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Leksands kommun. Beslut Dnr :4716. Leksands kommun Beslut Leksands kommun Beslut för förskola i Leksands kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se r S P of 2(9) Tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-20 Söderhamns kommun bam-utbilcmmgsnarrmden@soder^ Rektorerna vid Norrtullskolan liselotte.rrelin@soderharnn.se gunilla.nauwerckstefansson@soderharnn.se Beslut för förskoleklass

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8255 Norrtälje kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Norrtälje kommun 2 (9) Tillsyn i Norrtälje kommun har genomfört tillsyn av Norrtälje kommun under våren 2015. Tillsynen har

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skoiinspektionen Beslut 2014-06-26 Utbildningsservice i Västerås AB info@vins.se Rektorn vid Västerås Internationella Skola ulrika.norling@hotmail.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2014-03-11 Ängelholms kommun Rektorn vid Söndrebalgs skola 20 i4 i Cg Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Söndrebalgs skola i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Les Skolinspektionen 2016-01-28 Integrationsföreningen för invandrare och flyktingar (org. nr 817603-1253) Rektorn vid Manar Al-Houda Svensk-Arabiska skolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter

Läs mer

Bes ut för vuxenutbildning

Bes ut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8533 Södertälje kommun Bes ut för vuxenutbildning efter tillsyn i Södertälje kommun 2(10) Tillsyn i Södertälje kommun har genomfört tillsyn av Södertälje kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10373 Tierps kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Tierps kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Årbyskolan F-6 per-axel.sundberg@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Årbyskolan F-6 i Eskilstuna

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Örnsköldsviks kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i vuxenutbildningen i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommuns vuxenutbildning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut ein Skolinspektionen 2014-12-15 Leksands kommun Rektorn vid Siljansnäs skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Siljansnäs skola i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Vittraskoloma AB Rektorn vid Vittra Luma Park Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Vittra Luma Park i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för förskola. i Ludvika kommun

Beslut för förskola. i Ludvika kommun Beslöt f - ' Skolinspektionen Dnr 43-2013:276 Ludvika kommun social.utbildning@ludvika.se Beslut för förskola i Ludvika kommun Skolinspektionen, Box 23069,104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2014-04-24 Krokoms kommun Rektorn vid Valsjöbyns skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Valsjöbyns skola Krokoms kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-24 Österåkers kommun Rektorn vid Rydbo skola eva.naumburg@osteraker.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rydbo skola i Österåkers kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-21 Kungsbacka kommun Rektorn vid Särö skola F-3 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Särö skola F-3 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun Beslut Uddevalla kornmun Beslut för förskola i Uddevalla kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut Skolinspektionen 2015-01-26 Pysslingen Förskolor och Skolor AB Rektorn vid Alfaskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Alfaskolan i Solna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-20 Stiftelsen Liten Lär bec.strombom@telia.se Rektor vid Uppsala Enskilda Skola Anna-Lena Lundström rektor@uppsalaenskildaskola.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i den

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola

Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola Beslut 2013-02-25 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Kungsholmens grundskola ulf.berg@stockholm.se Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola efter tillsyn av Kungsholmens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem * Skolinspektionen Beslut 2014-02-10 Lära i Österåker AB Fredsborgskolan Rektorn vid Fredsborgskolan jenny.arnstrom@fredsborgskolan.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-09-19 Dnr 43-2011:5456 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Globala gymnasiet pernilla.ericols@stockholm.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Globala gymnasiet

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2014-12-18 Pysslingen Förskolor och Skolor AB info@pysslingen.se Rektorn vid Kista Montessoriskola sophie.eklund@pysslingen.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Kista Montessoriskola

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skoiinspektionen Lo : ( i iif: 2014-06-18 Västerås kommun info@vasteras.se buf@vasteras.se Rektorn vid Traneilska gymnasiet margareta.skoglund@vasteras.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola v Skoiinspektionen Beslut 2014-06-17 Lunds kommun Rektorn vid Palettskolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Palettskolan i Lunds kommun Skoiinspektionen, Postadress: Box 156, 221

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2014-11-03 Västerås kommun Rektorn vid Rudbeckianska gymnasiet NV NVSP Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn av Rudbeckianska gymnasiet NV NVSP Västerås kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9516 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Montessoriskolan Trilobiten belägen i Linköpings kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9516 Tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Växjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-11-18 Stockholms kommun Rektorn vid Kvarnbackaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter bastillsyn i Kvarnbackaskolan Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-10 Ideella föreningen Kvarsebo skola med firma Kvarsebo skola Rektorn vid Kvarsebo skola anna.kvarsebo@gmail.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Kvarsebo skola i Norrköpings

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2014-03-25 Söderhamns kornmun barn-utbildnmgsnmnnden@soderhamn.se Rektorn vid Stugsunds skola mattias.ahlund@soderhamn.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stugsunds

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för förskola. i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :4701. Vallentuna kommun.

Beslut för förskola. i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :4701. Vallentuna kommun. Beslut Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Beslut för förskola i Vallentuna kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-03-20 Huvudmannen info@engelska.se Rektorn vid IES i Borås robin.kirk-johansson.boras@engelska.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i IES i Borås Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ,y x \ Beslut Skolinspektionen 2014-02-17 Kristianstads kommun Rektorn vid Söderportgymnasiet enhet 3 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Söderportgymnasiet enhet 3 i Kristianstads kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-05-15 Friskolan Brovalvet Rektorn vid Friskolan Brovalvet Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Brovalvet i Svenljunga kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun Beslut Jönköpings kommun Beslut för förskola i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080 07

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Korallens Friskola Rektorn vid Korallens Friskola eva.ljungstrom@korallensfriskola.se solveig.karlsson@korallensfriskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Korallens Friskola i Österåkers

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-11 Karlstads kommun karlstadskonvmun@karlstad.se Rektorn vid Färjestadsskolan Mikael.nilsson@karlstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Färjestadsskolan

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid Järnboås skola anders.forsberg@nora.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Järnboås skola i Nora kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2014-11-13 Hofors kommun bun@hofors.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Hofors kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Kungsbacka kommun Rektorer vid Fjärås Bräckaskolan Gul Beslut för grundskola efter tillsyn i Fjärås Bräckaskolan Gul i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2014-02-12 Österåkers kommun ann.bisenius@osteraker.se Rektorn vid Hackstaskolan cbristina.wulff@osteraker.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Hackstaskolan i Österåkers

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut s# Skolinspektionen Haninge kommun haningekommun@haninge.se Beslut för fritidshem i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-01-16 Klippans kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Klippans kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Beslut för grundskola och grundsärskola

Beslut för grundskola och grundsärskola Beslut 2014-10-03 Ekerö kommun Rektorn vid Ekebyhovskolan Beslut för grundskola och grundsärskola efter tillsyn i Ekebyhovskolan i Ekerö kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-04-23 Älghults Friskola Rektorn vid Älghults Friskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Älghults Friskola i Uppvidinge kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola rs Skolinspektionen 2014-03-26 Hermods AB magnus.wahlberg@hermods.se Rektorn vid Design & Construction College daniel.maimstrom@hermods.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Design & Construction

Läs mer