Vanliga frågor & svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vanliga frågor & svar"

Transkript

1 Vanliga frågor & svar Vad är skillnaden mellan Slanka och Nutrilett? Båda produkterna är VLCD produkter men med Nutrilett måste du äta 5 måltider per dag för att komma upp i 100% näring. Nutrilett är gjort på sojaprotein, det är billigare att tillverka, men smaken blir därefter. SLANKA s produkter är helt utan aspartam, gluten och sojamjöl. Men ovanstående får ändå ses som petitesser - med SLANKA får du hjälp före, under och efter din viktminskning av en erfaren och kunnig rådgivare. Det är oslagbart! Går jag upp i vikt när jag slutar med Slanka? Om du äter som du gjorde innan du började med viktprogrammet så väger du snart lika mycket igen. Du måste alltså ändra din livsstil för att lyckas hålla din nya vikt. Vill du äta lite extra under helgen så kan du ersätta 5-7 måltider under veckan för att hålla vikten. Kan man hoppa mellan Kombi och Maxi? Ingenting farligt händer i kroppen men vill du snabbt ner i vikt så är det maxi kur som gäller. Det tar 3 dagar att tömma glykogenlagret och bilda ketonkroppar, du töms då på 2 liter vätska. När du äter igen fyller du på glykogenet och går upp 2 kg. Hoppar du mellan Kombi & Maxi måste du göra processen om och om igen, det känns tufft både psykiskt och fysiskt. Tar kroppens organ skada av kuren? Slanka är sammansatt så att organ och muskler skyddas samtidigt som kroppen tar ditt lagrade fett och gör om det till energi. Ketonkropparna ger ett extra skydd under ren kur. Kan man krympa magsäcken? Nej, det kan man bara göra genom operation. Normalt bör magsäcken vara som en knytnäve stor, TÄNK PÅ DET NÄR DU ÄTER!!! Magsäcken är som en ballong, den kan bli riktigt stor och när den är tom så krampar den och ger hungerkänslor. Jag äter Maxi. Behöver jag vitamintillskott? Nej, alla vitaminer, mineraler och spårämnen finns i de tre påsar du äter varje dag. Krymper fettcellerna när man går ner i vikt? Fettcellerna är fyllda och utspända (vindruvor) vid maximal lagring. Vi kan lagra 15 kg övervikt innan det bildas fler fettceller. Fettceller försvinner aldrig om vi inte fettsuger oss, däremot kan dom krympa (russin). Minskar ämnesomsättningen efter en tid på Maxi? Oavsett vilken diet du går på så anpassar sig ämnesomsättningen efter ditt energiintag och din förbrukning. Äter du få kalorier minskar den som en överlevnadsmekanism och äter du mycket så eldar du åt kråkorna i form av värme. Kroppen är fantastisk på att anpassa sig åt båda håll. Jag går på GI kan jag använda Slanka? Ja, det går fint. Du får i dig bra näring! En portion Slanka innehåller 1/3 av dagintaget av all den näring din kropp behöver men få kalorier, ca 170 kcal/måltid.

2 Jag går på LCHF kan jag använda Slanka? Ja, det går fint. Du får i dig bra näring! En portion Slanka innehåller 1/3 av dagsintaget av all den näring din kropp behöver men få kalorier, ca 170 kcal/måltid. Kan glutenintoleranta äta Slanka? Det går utmärkt att använda både våra soppor och milkshakes, dvs VLCD-produkterna. Slanka Måltidsbitar, smak ChokladMint och ChokladToffee är glutenfria, inget gluten är tillsatt i produkten. De innehåller havrefiber som är specialhavre. Specialhavre får/kan användas i glutenfria produkter och det är detta som Slankas produkter innehåller. Kan laktosintoleranta äta Slanka? Slanka erbjuder ett laktosfritt sortiment: shakes, soppor och gröt. Blanda med rekommenderad mängd vatten. < 0.01% laktos = laktosfritt, i konsumtionsfärdig beredning. Torr vara inte helt laktosfri, utspädd med rekommenderad mängd vatten = laktosfritt. Flera av våra kunder som är laktosintoleranta kan använda Slankas bassortiment. Pröva själv hur just du mår. Om överkänsligheten inte är så uttalad kan du testa några måltider innan du börjar en längre period på Slanka Maxi. En annan möjlighet kan vara att dela upp måltiden till två tillfällen och dricka/äta den med ½ timme emellan samt dricka extra mycket vatten. Kan jag som diabetiker använda Slanka? Personer med diabetes typ 2 kan använda Slanka Maxi, Slanka Kombi och Slanka Balans. Personer som har diabetes typ 1 ska kontakta sin läkare. Läs mer om Slankas medverkan i diabetesprojektet Projekt 600 som startade våren Vilka bör INTE använda Slanka Maxi? Man ska vara fullt frisk för att välja Slanka Maxi. Personer med diabetes typ 1, med ätstörningar, hjärt- och kärlsjukdomar, nedsatt njur- eller leverfunktion, gikt, som medicinerar samt gravida och ammande kvinnor och personer under 18 år eller över 70 år bör inte använda Slanka Maxi utan att samråda med sin läkare. Mer information ger din Slanka-rådgivare. Hur länge kan jag gå på Maxi? Så länge du har kroppsfett att ta som energi. Efter 1-3 veckor bör du rådfråga din konsulent eller läkare ifall du äter mediciner annars kan du fortsätta max 6 månader. Hur mycket är normalt att minska i vikt med SLANKA? Maxi: cirka 2 kilo fett per vecka Komb: 0,5-1,0 kilo fett per vecka MEN det är väldigt olika. En del förbränner mer än andra och män förbränner vanligtvis mer än kvinnor och det beror också på hur mycket du rör på dig! Jag står still i vikt, varför? Det är normalt, håll ut så kommer snart ett nytt vikttapp. Du har med all säkerhet förlorat flera centimetrar i omfång. Du kanske också dricker för lite? Lägg till mer vätska. Kvinnor påverkas också av hormoner under månaden, vilket kan inverka. Kan jag hälla min färdiga Slankamåltid i en termos? Din Slankamåltid är en färskvara och bör ätas inom ca 10 minuter. Får jag byta några påsar mot annan smak? Javisst får du det. Bara påsarna är hela och rena och dom är köpta hos mig så får du självklart byta mot annan smak.

3 Kan barn äta Slankas shakes/måltidsbitar? Javisst det är ett jättebra mellanmål för barn. De flesta barn gillar de kalla shakerna väldigt mycket också smakar som en vanlig milkshake om man mixar med lite is och så vet man att de få något bra och näringsrikt i sig. Perfekt att stoppa ner en måltidsbit i barnens ryggsäck så har de alltid ett bra mellanmål innan/efter träning! Dock skall det endast användas som komplement till vanlig kost. Kan jag bara komma och handla utan att få rådgivning/fylla i hälsoformulär etc? Javisst det går jättebra du väljer själv om och vilken omfattning av stöd du önskar. Hör av dig med en beställning via mail eller formulär på hemsidan. Vad är ketos och vad händer i kroppen vid ketos? Ett milt blodsocker som kroppen själv producerar och som gör att bl.a. hungerkänslorna försvinner. Ketoner bildas när kroppen förbränner fett och de hjälper till att förbränna fettet skonsamt. Man ska inte jämföra denna milda ketos med det sjukliga tillstånd som kan uppträda vid diabetes. Ketonerna sparar muskelcellerna vid viktminskning och gör att du känner dig pigg och dämpar även hungerkänslorna. Detta upplever du efter ca 3 dygn. Ketosfas uppnås vid intag av max kcal och 50 g kolhydrater. Varför kan jag inte äta frukt och grönt? Äter du kolhydrater vill kroppen i första hand använda dessa som energi och struntar då att ta energi från fettlagret. Även en mycket liten mängd kolhydrater förhindrar att fettsyror förbränns till ketonkroppar. Undvik t o m sockerfria tuggummi, eftersom allt räknas! Dessutom lurar du hungerkänslorna när du äter tuggummi. Varför får jag inte ha mjölk i kaffe och te? Mjölken innehåller laktos (mjölksocker) och du kan då komma ur ketosfasen pga. förhöjt kolhydratintag. (varje glas mjölk innehåller ca 4 sockerbitar!) Inte heller laktosfri mjölk fungerar, den innehåller också socker, om än i annan struktur och kan också ta dig ur ketos. Drick kaffet svart eller byt ut mot te finns så många goda smaker att prova. Får jag tugga tuggummi? Nja, sockerfritt och mycket sparsamt, men helst inte. De innehåller både kalorier och kolhydrater. Du riskerar att inte komma in i ketonfas. Xylitol utvinns från björksocker, som är en kolhydrat. Borsta tänderna ofta. Ta våra minttabletter i stället som ger dig en fräsch andedräkt. Dem kan du använda under Slanka Maxi utan att bryta ketosen. Vad kan jag äta på Maxi? Inget förutom dina Slankamåltider! Inte ens en gurkbit! Vatten & lite smaksatt mineralvatten är det enda utöver måltiderna. Varför är Maxi så bra? Du bryter dina vanor, du får en snabb viktminskning och du mår väldigt bra och får energi om du dricker nog med vatten jämnt fördelat över dagen. Det är värt några futtiga veckor av ditt liv för att bryta gamla vanor och få ett nytt, lättare sätt att leva. Varför får jag så dålig andedräkt? Ett av ämnena i ketonkropparna är aceton och kan ge den dåliga andedräkten. Borsta tänderna ofta och använd munvatten. Använd våra mintpastiller som du kan äta obegränsat av.

4 Jag skall på fest hur skall jag göra då nu när jag går på Maxi? Det är bara du själv som kan avgöra om du vill fortsätta med Maxi. Vill du vara med på festen och äta och dricka föreslår jag att du äter mer av fisk, kött och skaldjur än något annat och är mycket försiktig med alkohol. Ingenting farligt händer. Du går ur ketonfasen och kan känna dig mer hungrig. Låt bli att väga dig (vattnet kommer tillbaka och du kan gå upp ca 2 kg). Njut av maten och festen och bestäm dig för att gå tillbaka till Maxi så snart du kan. Byt spår helt enkelt. Jag var på fest i torsdags och åt bara lite och drack ett glas vin. Har jag förstört allt nu? Inte alls. Du förstör ingenting. Du går bara ur ketonfasen och kan känna dig mer hungrig. Du kan märka på vågen att den sticker iväg upp eftersom vattnet kommer tillbaka i kroppen så fort du äter något utöver dina 3 Slankamåltider. Ingenting farligt händer - det är bara takten på viktminskningen som ändras. Vill du gå tillbaka till Slanka Maxi fortsätter du som du gjorde tidigare. Det kommer att ta 2-3 dagar innan du kommer in i ketonfasen igen och vattnet åter försvinner från reservlagren. Ett råd: väg dig inte oftare än en gång i veckan, samma dag och samma tidpunkt - helst direkt på morgonen när du kissat. Hur trappar jag upp? Det är viktigt att trappa upp efter Maxi enligt våra anvisningar. Vi rekommenderar att du första dagen lägger till 100 g fisk/skaldjur/fågel/kött och andra dagen ökar du på med lite grönsaker. Därefter går du över till att fortsätta äta tre Slankamåltider och lägger till en måltid samt eventuellt ett litet mellanmål, dagsintag totalt ca kcal. Du äter dina tre Slankamåltider för att vara säker på att det är fettet som förbränns och inte muskelmassan och att du får i dig all näring kroppen behöver. Du gör det enkelt för dig och du kan välja enbart proteiner (kött, fågel, fisk eller skaldjur) på ditt tillägg för att nå maximal effekt för din viktminskning. Trappar du inte upp så här är risken stor att du går upp flera kilon på en gång. Det är bl a vattnet som kommer tillbaka och det är inte roligt att ställa sig på vågen och ha gått upp flera kilon. Så här kan du göra tills du nått din trivselvikt. Därefter ersätter du valfritt antal måltider med Slanka och kombinerar med tallriksmodellen under en tid. För att säkra näringsbalansen bör du äta totalt ca 1200 kcal/dag. För att hålla vikten och förebygga övervikt rekommenderar jag att du låter Slankamåltiderna bli ett naturligt inslag i din mathållning och byter ut 5-10 måltider/mellanmål per vecka med Slanka. Ät enligt tallriksmodellen. Du får ett komplett upptrappningsschema av mig som jag baserar på din viktnedgång, ditt mål och hur många veckor du gått på Maxi. Kan jag ta mina Slankamåltider när jag vill under dagen? Man bör ta måltiderna jämt under dagen. Försök dricka vatten/te/kaffe så länge du klarar på morgonen, ät en sen frukost, sen lunch och sen middag - så inte kvällen blir för lång utan soppintag men du hittar din metod som passar bäst för dig. Tänk även på att fördela vattnet jämt under dagen. Är det inte farligt att dricka så mycket vatten? Maten vi äter består till stor del av vatten och på Maxi måste vi ersätta vattnet i maten. Gör du det så undgår du problem som yrsel, huvudvärk, matthet, dåligt humör, torr hud och slappa muskler. Vattnets huvudsakliga uppgift förutom att syresätta blodet är att forsla bort slaggprodukter som uppstår i samband med fettförbränning. Ett glas i timmen är en bra måttstock.

5 Är det normalt att må illa av Slanka? Vissa människor tål inte koncentrationen av vitaminer och mineraler. Du kan dricka lite extra vatten innan och efter din måltid för att späda koncentrationen eller dela upp portionerna till totalt sex måltider över dagen. Upptaget av näring blir enklare för kroppen. Jag får svårt att sova på Maxi, vad beror det på? Ketonkropparna bidrar till att du känner dig pigg och behöver mindre sömn. Vad händer om jag äter färre än 3 Slanka om dagen? Om du följer Slankas viktprogram för snabb och effektiv viktnedgång ska du inte äta färre än 3 Slankamåltider om dagen. Det är då du får maximal fettförbräning. Äter du mindre än 3 Slanka/dag riskerar du att starta nedbrytning av muskelmassa istället för fett och det är inte bra. Vad gör jag vid förstoppning? Drick mer vatten och rör på dig mer. Köp frukt & fibertärningar i hälsokostbutiken. Ta en tärning 3:e kvällen och svälj tillsammans med rikligt med vatten. Eller använd Vi-siblin, Husk Lindroos, Psylliumfrön eller linfrön enl ordination på förpackningen. Ett bra tips är annars att ta några matskedar oliv eller rapsolja eller Omega3. Tänk på att du inte har så mycket i tarmarna efter en tid på Maxi. Det är inte alltid nödvändigt med dagliga toalettbesök. Varför kissar jag så mycket? När du äter vanlig mat får du bl a i dig mer salter som binder vattnet i kroppen. Du dricker också mer nu eftersom Slankamåltiden är i en så koncentrerad form. Gör verkligen vardagsmotion någon skillnad? Det gör STOR skillnad!! Motion ökar ämnesomsättningen, reglerar hungerkänslorna och jämnar ut blodsockret. Motion sänker också blodtrycket och kolesterolhalten. Det är nödvändigt att motionera för att i framtiden lyckas hålla vikten. Kan motion påverka fettförbränningen i positiv riktning? Ja, muskelmassan är kaloriförbrännaren i kroppen. Lågintensiv motionering ökar kolhydrat och fettförbränningen. Hur viktigt är det att räkna kalorier? Räknar du kalorier har du bättre koll på intag och utgifter. Ju mer du stoppar i dig desto mer måste du göra av med i form av motion. Här några tips på appar som hjälper/peppar dig i kaloriräkningen och motionsintaget: SLANKA, Myfitnesspal, Shapeup, Lifesum, Fatsecret Är det viktigt att äta fettsnålt på Kombi? Vi bör minska fettintaget och äta nyttigare, det är extra viktigt om du vill lyckas hålla din nya vikt och det vill du väl? Mitt tips är att du äter nyttigt och sunt sex dagar i veckan och att du unnar dig något extra en dag i veckan. Tänk vardag och helg! Vi ska inte underskatta Lördagsgodis! Kan viktminskning hjälpa mot högt blodtryck? Ja, överviktiga har dubbelt så stor risk att få högt blodtryck. Detta är den viktigaste riskfaktorn för utveckling av allvarliga hjärtsjukdomar. Att minska i vikt är det första steget i behandlingen av patienter med för högt blodtryck och övervikt. Det kan räcka att reducera nuvarande vikt med endast 10-20%. Det räcker för många patienter som då t om kan sluta med sina blodtrycksmediciner, eller ta lägre doser. Har du gått ner i vikt, berätta det för din läkare.

6 Varför mäta andelen vatten? Det är viktigt att ha andelen vatten i kroppen under kontroll och se till att ersätta förlorad vätska. I stort sätt alla kroppens funktioner är beroende av vatten. Att du är törstig betyder att din kropp inte har tillräckligt med vatten. En vuxen persons kropp består till procent av vatten. Vad händer om jag har för lite vatten i kroppen? För det första blir fettförbränningen nedsatt, eftersom blodet blir mer trögflytande vid uttorkning och det blir svårare att transportera fettet från fettdepåerna till musklerna där det kan förbrännas. Du har inte full förbränning, du riskerar din hälsa och kastar dessutom pengar i sjön! Jag har för stor andel vatten i kroppen, vad ska jag göra? Om du har problem med vätskeansamlingar finns det ett bra sätt att bekämpa dem - DRICK VATTEN jämnt fördelat över dagen! När du dricker minskar nämligen produktionen av ett hormon som heter ADH, som är ett hormon som håller kvar vätska i kroppen. Vad har vattnet för betydelse för fettförbränningen? För att kunna bränna fett krävs det att fettsyrorna (när kroppsfettet bryts ner bildas fettsyror) frigörs och transporteras via blodet till musklerna där de kan förbrännas. Därför är det viktigt att vi dricker mycket, minst 3 liter jämt fördelat under dagen så att blodet hålls lättflytande och kan transportera fettsyrorna till musklerna för förbränning. Slanka i kombination med värktabletter och andra mediciner Om du vid tillfällig mensvärk, huvudvärk eller liknande behöver ta någon värktablett så är det helt okej, likaså om du äter olika tillskott av vitaminer och mineraler när du går på Kombi eller Balans. Mediciner kan ha olika styrka och vid Maxi förstärks den, du kanske bara behöver ta en halv värktablett istället för en hel. Om du äter medicin mot till exempel högt blodtryck bör du kontrollera detta lite oftare, du kanske behöver justera ner din medicinering. Rådfråga alltid din läkare vid tveksamheter. Resetips Har du svårt att blanda till Slankas måltider någon gång, ta med kallt/varmt vatten i termos och shakern. Man kan få magknip pga hunger. Ha alltid vattenflaskan med dig. Ha även som nödproviant en bar med i reserv (för oförutsedda händelser) som måltidsersättning. Den är bra att ha som reseproviant vid långa shoppingturer, semesterresor, om tåget blir försenat eller när du är godissugen osv. Bars bör dock inte ätas under Maxi då de innehåller mer kalorier än soppor och shakes. Att tugga något startar och ökar saliv- och magsaftavsöndringen. Magsäcken förbereder sig för att ta emot fast föda och hungerkänslorna kan komma igång.

Om Slanka. Krymper fettcellerna när jag äter Slanka? När du går ner i vikt krymper fettcellerna. De försvinner inte utan blir mindre.

Om Slanka. Krymper fettcellerna när jag äter Slanka? När du går ner i vikt krymper fettcellerna. De försvinner inte utan blir mindre. Om Slanka Kan man skifta mellan Slanka Maxi och Slanka Kombi under min viktminskning? När du väljer Maxi får du hjälp av ketonkropparna som dämpar din hunger. Så fort du stoppar något annat i munnen kan

Läs mer

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt jan 2008

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt jan 2008 Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Livslångt projekt. Inget kortsiktig lösning. När jag lyckats gå ner i vikt också

Läs mer

NY VIKT NY HÄLSA NYTT LIV

NY VIKT NY HÄLSA NYTT LIV Slanka trycksak A5_mod 11-03-04 07.49 Sida 2 NY VIKT NY HÄLSA NYTT LIV DEN NYA GODA SMAKEN Slanka trycksak A5_mod 11-03-04 07.49 Sida 3 NY SVENSK VLCD-PRODUKT FÖR EFFEKTIV OCH SÄKER VIKTMINSKNING UTAN

Läs mer

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vad är very low calorie diet/low calorie diet? Krymper magsäcken under pulverdieten? Vad är skillnaden mellan måltidsersättningar och VLCD/LCD? Spelar det någon

Läs mer

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Överviktsenheten-MM5 / Dietisterna i ÖLL Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vad är low calorie diet/ very low calorie diet? Vad är skillnaden mellan måltidsersättningar och LCD/VLCD? Spelar det

Läs mer

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Cilla Torbjörn Svensk tillverkning Utan aspartam, gluten och sojamjöl laktosfritt sortiment finns Emma Tomas Jeanette -22kg -25kg -40kg -20kg -15kg God svensk

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Cilla Torbjörn Svensk tillverkning Utan aspartam, gluten och sojamjöl laktosfritt sortiment finns Emma Tomas Taste matters! Jeanette -22kg -25kg -40kg -20kg

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Cilla Torbjörn -22kg -25kg Svensk tillverkning Utan aspartam, gluten och sojamjöl laktosfritt sortiment finns Emma -40kg Tomas -20kg www.slanka.se Jeanette

Läs mer

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Cilla Torbjörn Svensk tillverkning Utan aspartam, gluten och sojamjöl laktosfritt sortiment finns Emma Tomas www.slanka.se Jeanette -22kg -25kg -40kg -20kg

Läs mer

Nutrilett kostplan. Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt)

Nutrilett kostplan. Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt) Nutrilett kostplan Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt) Dag 1 Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Dag 2 Nutrilett shake

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka

Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka Snabbt och enkelt ner i vikt med goda Slanka -7,5kg Maria -9kg Mattias Svensk tillverkning Utan aspartam, gluten och sojamjöl laktosfritt sortiment finns Emma Tomas Taste matters! på en månad på en månad

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Maria Svensson Kost för prestation

Maria Svensson Kost för prestation Maria Svensson 2016 Kost för prestation Idrott och kost Prestation Mat och dryck Träna Äta - Vila Träna För lite --------------------------------------------------------------------För mycket Äta För lite

Läs mer

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works Nu lanseras ShapeWorks Dagordning Fetma Övervikt Fetma Övervikt ShapeWorks filosofi ShapeWorks system ShapeWorks process Affärstips Övervikt Fetma Övervikt Fetma Fetman ökar I de flesta EU-länder är mer

Läs mer

Mat och dryck för dig som har diabetes

Mat och dryck för dig som har diabetes Mat och dryck för dig som har diabetes Den här skriften handlar om sjukdomen diabetes. Du får veta vad diabetes är och på vilka sätt du kan må dåligt av diabetes. Här är det viktigaste du ska tänka på

Läs mer

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans VILL DU ORKA MER BLI SNABBARE FÖREBYGGA SKADOR VARA SMART HELA MATCHEN Bra mat för pigg kropp stark hjärna hållbar hälsa?! Helhet Vikt Ork Attityd Kajsa Asp Jonson författare dietist och journalist Svart

Läs mer

Modifast på god väg mot ett lättare liv

Modifast på god väg mot ett lättare liv Modifast på god väg mot ett lättare liv Modifast måltider för alla tillfällen Tillhör du dem som behöver gå ner i vikt och känner att du vill ha lite hjälp på vägen? Eller är du ofta på språng och har

Läs mer

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1. 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1. 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Sommaren 2007 Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Snabbt Mitt i mellan Långsamt Ca 0,5 3,5 kg / vecka Livslångt projekt.

Läs mer

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar Kunskap om mat, måltider och hälsa Skriv in rätt svar Mat, måltider och hälsa Mat och hälsa är det mest grundläggande för att människan ska fungera. Dina matvanor och livsstilsvanor påverkar hur du mår

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule)

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule) Instuderingsfrågor inför provet åk 8 ht -16 Kost och hälsa S 15-20 1. Vad behöver din kropp energi till? För att alla funktioner i kroppen ska fungera, t ex andas, hjärtslag, tänka, hormonproduktion, matspjälkning,

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Nervsystemet Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Få ut det mesta

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Nyttjande av energikälla

Läs mer

Mat på äldre dar. - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång

Mat på äldre dar. - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång Mat på äldre dar - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång Det naturliga åldrandet När vi blir äldre sker många förändringar i vår kropp. Många av förändringarna är en del av det naturliga åldrandet.

Läs mer

Modedieter & Matglädje. Anna Vrede Dietistprogrammet Umeå Universitet

Modedieter & Matglädje. Anna Vrede Dietistprogrammet Umeå Universitet Modedieter & Matglädje Anna Vrede Dietistprogrammet Umeå Universitet Matglad http://blogg.vk.se/matglad Bra Mat Hälsa 2020 http://blogg.halsa2020.se/bra_mat Idag ska vi prata om: Kroppsideal och övervikt

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

WHO = World Health Organization

WHO = World Health Organization Mat och hälsa åk 8 WHO = World Health Organization Enligt WHO innebär hälsa att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Dåliga matvanor och mycket stillasittande bidrar till att vi blir sjuka på

Läs mer

Diabetesutbildning del 2 Maten

Diabetesutbildning del 2 Maten Diabetesutbildning del 2 Maten Måste man följa en diet? Fettbalanserad, fiberrik mat till alla ett enhetligt matbudskap till den som: är frisk har diabetes har höga blodfetter har högt blodtryck är överviktig

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Mat, fasta och Addison.

Mat, fasta och Addison. Mat, fasta och Addison. 5:2 dieten? Jag intervjuade professor Kerstin Brismar, endokrinolog, om fasta och 5:2 dieten. Hon är ansvarig för en studie på KS i Solna. Längre livslängd?...en diet baserad på

Läs mer

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN Lågstadiet INLEDNING Materialet Hälsa på skolan är framtaget av Aktiv Skola och har som syfte att främja den goda hälsan. Men vad är hälsa? De flesta skulle nog säga att må bra och att vara frisk är att

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION Innehåll Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

Golf och mat FAKTA. 64 Att hålla sig frisk

Golf och mat FAKTA. 64 Att hålla sig frisk FAKTA Förbränningen är lägre om man går långsamt. Om totala sträckan man går på golfbanan är så mycket som 8 km skulle det innebära att en man på 80 kilo och en kvinna på 60 kilo skulle göra av med ca

Läs mer

Complete Balance Frågor&Svar

Complete Balance Frågor&Svar Complete Balance Frågor&Svar F1: Vad skiljer Complete Balance från andra måltidsersättningar? S: Vår filosofi är enkel; ingredienser av bästa möjliga kvalitet = resultat av bästa möjliga kvalitet. Vår

Läs mer

Viktminskning och Modifast LCD

Viktminskning och Modifast LCD Viktminskning och Modifast LCD Utbildnings- & presentationsbilder OBS! Ej för kommersiellt bruk. Får ej redigeras, beskäras eller på annat sätt ändras eller användas på otillbörligt sätt. Kontakta Impolin

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Det här händer i kroppen då du tränar Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA FYSISK AKTIVITET Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:

Läs mer

Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES

Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES Det är viktigt att ha bra blodsockerkontroll vid typ 2-diabetes VID TYP 2-DIABETES ökar blodsockernivåerna i blodet. Om blodsockernivåerna

Läs mer

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Min Hälsorapport Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Grupp: Kroppsfett Andel kroppsfett: 19,8 % Din kroppsfettprocent är 19,8 % och faller inom intervallet Acceptabelt. En hälsosam nivå för en 39-årig

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

OsoLeanTM. Planen. www.mannatechosolean.eu. Mannatech. Live for RealSM in Europe

OsoLeanTM. Planen. www.mannatechosolean.eu. Mannatech. Live for RealSM in Europe SM OsoLeanTM Planen www.mannatechosolean.eu Mannatech Live for RealSM in Europe Innehåll 2 OsoLean TM -planen En introduktion och översikt 4 Det är viktigt att tappa fett, inte bara vikt 5 OsoLean-planen

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes?

Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes? Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes? Föreläsning vid öppet hus på KI den 30 augusti 2014 Kerstin Brismar Professor, överläkare Karolinska Universitetssjukhuset-Sophiahemmet Inst för Medicin och

Läs mer

Kostråd energirik kost

Kostråd energirik kost Kostråd energirik kost Att genomgå en operation innebär att du utsätter kroppen för fysisk påfrestning och därför behöver kroppen extra näring och energi, det vill säga mat och dryck, för att orka. Mat

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna Äta Vila Om du inte äter och vilar så ökar risken för Skador Sjukdomar Trötthet Maten blir till energi. Mat Mycket träning = mycket mat! Bensin

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Som medlem i Hälsoklubben får du:

Som medlem i Hälsoklubben får du: Visst vill vi vara friska och må bra, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsoklubben får du den inspiration och motivation du behöver för att steg för

Läs mer

Mat, måltider & hälsa. Årskurs 7

Mat, måltider & hälsa. Årskurs 7 Mat, måltider & hälsa Årskurs 7 Med alla näringsämnen Det finns 6 stycken näringsämnen: - Kolhydrater - Protein Engerigivande. Vi behöver - Fett ganska mycket av dessa. - Vitaminer - Mineraler Ej engerigivande.

Läs mer

På god väg mot ett lättare liv!

På god väg mot ett lättare liv! På god väg mot ett lättare liv! Förändra dina vanor! Hälsosamma matvanor, en hälsosam vikt och fysisk aktivitet är några av faktorerna som ger en god hälsa och minskar risken för olika sjukdomar. Det bästa

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer

Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer Jimmy Pettersson Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer Viktkorrigerings problem Idrottare och Nutritions

Läs mer

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Fysisk hälsa Den fysiska hälsan är hur våra kroppar mår Den fysiska hälsan är till exempel sjukdom Fysisk hälsa kan även vara kosten vi får i oss. Kosten har en stor inverkan

Läs mer

Enkla tips för att ditt barn ska må bra.

Enkla tips för att ditt barn ska må bra. Enkla tips för att ditt barn ska må bra. 1177.se/Vastmanland Fr u k t & bär Gr ön s ak Po t a t Köt t, fisk &ä gg er &o r st i s & ro t fruk te, fl Mj ölk Brö d in g,g or ry n, pa sta & ri s M at fe tt

Läs mer

10 misstag kvinnor gör

10 misstag kvinnor gör 10 misstag kvinnor gör Misstag vad gäller kost och träning Vill du ha större framgång i din träning? Sluta då göra dessa 10 misstag. Även om dessa missuppfattningar även finns bland män, verkar de vanligare

Läs mer

Kost & idrott. Andreas B Fysakademin.se

Kost & idrott. Andreas B Fysakademin.se Kost & idrott Andreas B Fysakademin.se 1. Hälsa Viktkontroll Varför är kost viktigt? Hjärt och kärl sjukdomar Osteoporos osv 2. Livskvalitet 3. Prestation Kost & prestation P= förutsättningar x (timmar

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

SKOLINFO Mat vid diabetes typ 1. Dietisterna, Huddinge och Solna

SKOLINFO Mat vid diabetes typ 1. Dietisterna, Huddinge och Solna SKOLINFO Dietisterna, Huddinge och Solna Diabetiker kan äta som de önskar, men men de saknar förmåga att göra insulin! Mål med kostbehandling Individualisering Tillräckligt energi- och näringsintag Blodsocker

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin)

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Denna broschyr har du fått av din läkare eller sjuksköterska INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Patientinformation för dig som behandlas med JARDIANCE mot typ 2-diabetes Ett steg i

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE

BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE TRÄNING MAT SÖMN För att bli bra som fotbollsspelare krävs det så klart träning. Ju mer du tränar, desto viktigare blir det med bra och tillräcklig vila och sömn samt mat.

Läs mer

Äta för att prestera. Jeanette Forslund, dietist

Äta för att prestera. Jeanette Forslund, dietist Äta för att prestera Jeanette Forslund, dietist Kroppen behöver bra mat för att: Prestera och orka, fysiskt och mentalt Återhämta sig Bygga muskler Förebygga skador Läka skador Hålla ett intakt immunförsvar

Läs mer

ATT LEVA MED DIABETES

ATT LEVA MED DIABETES ATT LEVA MED DIABETES ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA Ett pressmaterial från Eli Lilly Sweden AB HA 090126-01 INLEDNING Ungefär 350 000 svenskar har diabetes en sjukdom som blir allt vanligare. Att leva med

Läs mer

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr Leg dietist Evelina Dahl Dietistkonsult Norr Medellivslängden i Sverige har ökat med cirka 25 år de senaste 100 åren Andelen äldre är högre + bättre hälsa Unga 18-30 år äter betydligt sämre än äldre mindre

Läs mer

Kost vid diabetes. Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset

Kost vid diabetes. Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset Kost vid diabetes Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset Mat vid diabetes Vägledningen Kost vid diabetes en vägledning till hälso- och sjukvården 2011. Innebär en komplettering av Nationella

Läs mer

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Dina levnadsvanor Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och hur du upplever din hälsa påverkas av många faktorer. Framför allt är dina levnadsvanor viktiga, det gäller bland annat mat,

Läs mer

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Mat ger oss liv men kan också ge men för livet En genomsnittssvensk förbrukar 650 kg

Läs mer

Verktyg för effektiv och långsiktig viktkontroll

Verktyg för effektiv och långsiktig viktkontroll Verktyg för effektiv och långsiktig viktkontroll Svensk VLCD av högsta kvalitet Information till läkare, sjuksköterskor, dietister, terapeuter, coacher m fl. Slankas produkter tillverkas i Sverige med

Läs mer

Maten under graviditeten

Maten under graviditeten Maten under graviditeten Graviditet och mat I Sverige har vi goda möjligheter till bra mat och att äta väl under graviditeten behöver inte vara svårt. Den gravida bör liksom alla äta vanlig, varierad och

Läs mer

Kostråd för en god hälsa samt vid övervikt/fetma

Kostråd för en god hälsa samt vid övervikt/fetma Kostråd för en god hälsa samt vid övervikt/fetma Utbildnings- & presentationsbilder vårdpersonal OBS! Ej för kommersiellt bruk. Får ej redigeras, beskäras eller på annat sätt ändras eller användas på otillbörligt

Läs mer

Kost vid diabetes. Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset

Kost vid diabetes. Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset Kost vid diabetes Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset Mat vid diabetes Vägledningen Kost vid diabetes en vägledning till hälso- och sjukvården 2011. Innebär en komplettering av Nationella riktlinjer

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra:

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra: Slimming Step by Step 4 weeks slimming & firming program Slimming Step by step Slimming Step by Step är en 30-dagarskur med tre olika preparat som tillsammans hjälper till att rena kroppen och forma figuren.

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

Äta för att prestera!

Äta för att prestera! Äta för att prestera! Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1985 (*BMI 30, or ~ 30 lbs overweight for 5 4 woman) No Data

Läs mer