Gång- och cykelväg längs med väg 168. Gång- och cykelväg. Oscar Ortman. Kulturhistorisk förstudie Marstrands socken, Kungälvs kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gång- och cykelväg längs med väg 168. Gång- och cykelväg. Oscar Ortman. Kulturhistorisk förstudie Marstrands socken, Kungälvs kommun."

Transkript

1 Gång- och cykelväg längs med väg 168 Oscar Ortman Rapport 2007:49 Gång- och cykelväg längs med väg 168 sträckan Mittsund Arvidsvik Kulturhistorisk förstudie Marstrands socken, Kungälvs kommun Oscar Ortman Rapport 2007:49

2

3 G ång- och c ykelväg längs med väg 168 Sträck an Mittsund Ar vidsvik Kulturhistorisk förstudie Marstrands socken, Kungälvs kommun Bohusläns museum Rappor t 2007:49

4 ISSN Författare Oscar Ortman Layout, grafisk form och teknisk redigering Gabriella Kalmar Omslagsbild Foto Bohusläns museums arkiv. Bilden är ett utsnitt ur ett vykort som visar Marstrandsvägen med Instöfärjan Tryck TH tryck, Uddevalla 2007 Kartor ur allmänt kartmaterial, Lantmäteriverket medgivande Kartor godkända från sekretessynpunkt för spridning Lantmäteriverket Dnr /1448 BOHUSLÄNS MUSEUM Museigatan 1, Box 403, Uddevalla tel , fax

5 I nnehåll Sammanfattning... 5 Bakgrund... 5 M etod... 5 Redovisning av kulturhistorisk a värden... 7 Landsk apsbild... 7 Naturlandskap... 7 Kulturlandskap... 8 Fornlämningsmiljö... 9 Konsekvensbeskrivning... 9 Referenser Litteratur Otryckta källor Tek nisk a och administrativa uppgif ter Figur för teck ning... 13

6 4 Bohusläns museum 2007:49 Figur 1. Utsnitt ur GSD-Röda kartan/fastighetskartan med platsen för undersökningen markerad. Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket Dnr /1448.

7 Gång- och cykelväg längs med väg 168 Sammanfattning Som ett led i projekteringen av nya gång- och cykelvägar i Kungälvs kommun har FB engenering givit Bohusläns museum i uppdrag att utföra en kulturhistorisk förstudie. Förstudien utfördes i juni Förstudien omfattar en byråmässig värdering av kultur och naturmiljöerna längs med väg 168 på sträckan Mittsund Arvidsvik, på Koön, Marstrands socken, Kungälvs kommun. Avsikten med förstudien är att redovisa de kultur- och naturvärden som berörs av det tänkta projektet, samt att påpeka när hänsyn bör tas till dessa värden för att minska de planerade vägsträckningarnas inverkan på kulturmiljön. Avsikten med förstudien var också att klarlägga hur kulturmiljön påverkades vid en placering norr, respektive söder om, befintlig väg 168. Efter den utförda förstudien bedömer Bohusläns museum att det inte föreligger några direkta hinder för anläggande av en gång- och cykelväg, men att en placering norr om den befintliga vägen är att föredra. Läggs gång- och cykelvägen längs med vägens norra sida berörs inga kända fornlämningar. Läggs gång och cykelvägen längs med vägens södra sida berörs Marstrand 56, en äldre kajanläggning, som ligger där vägen angör Koön på Mittsunds västra strand. Bohusläns museum förordar det norra alternativet. Oavsett vilket alternativ som väljs bör en arkeologisk utredning utföras. Bakgrund Som ett led i projekteringen av nya gång- och cykelvägar i Kungälvs kommun har FB Engineering gett Bohusläns museum i uppdrag att utföra en kulturhistorisk förstudie. Förstudien utfördes under juni månad 2007 av Oscar Ortman, antikvarie på Bohusläns museum. Av väg 168 berördes en 1,8 km lång sträcka av den planerade gång- och cykelvägen. M etod Förstudien är upplagd på följande sätt. Först presenteras en översiktlig historik om den aktuella vägsträckningen. Därefter redovisas de enskilda fornlämningar som dels kan knytas till vägen, dels berörs av den planerade gång- och cykelvägen. I en tredje del beskrivs de miljöer som är uttagna som värdefulla med hänsyn till odlingslandskap, fornlämningmiljöer och de områden som är uttagna i Kungälvs kulturmiljövårdsprogram samt riksintresseområden för kulturmiljövården.

8 6 Bohusläns museum 2007:49 Figur 2. Utsnitt ur GSD-Fastighetskartan med platsen för undersökningen markerad. Skala 1: Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket Dnr /1448.

9 Gång- och cykelväg längs med väg Figur 3. Utsnitt ur GSD-Fastighetskartan, blad 7150, med platsen för undersökningen markerad. Skala 1: Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket Dnr /1448. R edovisning av k ultur histor isk a värden Sträckningen av väg 168 över Nordön, Instön och Koön är anlagd i slutet av 1930-talet (Nilson 1978:296). Eftersom vägsträckan är relativt ung saknar den äldre väghållningsstenar och milstenar. Spår av äldre färjelägen finns förstås kvar: på Koöns ostsida mot Mittsund, på Instöns ostsida vid Brattholmen och på Vrångsholmen vid Instö-rännans östra sida. Här ingår även kajlämningarna på Koöns östra sida, Marstrand 56. Hedvigsholmen och Arvidsvik ingår i Marstrands riksintresseområde (KO14) och den kommunala kulturmiljön som är uttagen runt Marstrand (Kungälv nr 26). Den del av riksintresseområdet som ligger vid Arvidsvik på Koön har dock förändrats kraftigt sedan början på 1990-talet. Landsk apsbild Naturlandsk ap Koön är relativt kuperade och väg 168 löper genom trånga uppodlade lerdalgångar och flackare strandängar.

10 8 Bohusläns museum 2007:49 Figur 4. Översikt över undersökningsområdet med närliggande fornlämningar markerade. Skala 1: Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket Dnr /1448. Kulturlandsk ap Koön präglas av ett småskaligt kustjordbruk. Koön har också varit starkt präglad av närheten till Marstrand. Instön och Nordön har som jämförelse i större utsträckning påverkats av modern fritidshusbebyggelse. Kommunikationernas betydelse är påfallande. Av tradition har Marstrand och kustsocknarna haft relativt goda sjöförbindelser med Göteborg och inför 1971 års kommunsammanslagning tyckte företrädare för Hermanby kommun och Marstrands stad att en sammanslagning med Göteborg vore att föredra (Axelsson 1999:31). På Koön var det länge ointressant med förbindelser tvärs över ön. På generalstabskartan finns dock två sådana vägar markerade, nämligen den från Arvidsvik över Långedalen via gården Mittsund till Mittsund och från Arvidsvik över bergen rakt österut mot Mittsund. Det historiska kartmaterialet från Koön är begränsat. Det äldre kartmaterialet inskränker sig till generalstabskartan från 1899 och 1935 års ekonomiska karta.

11 Gång- och cykelväg längs med väg Fornlämningsmiljö Koön är med sina 30 registrerade förhistoriska boplatser en förhållandevis fornlämningstät ö. Redan 1928 publicerade August Atterström en studie över stenåldersboplatserna på Marstrandsöarna. Atterström redovisade ett 40-tal boplatsindikationer. Dessa sammanförde han till ett västligt, ett centralt och ett östligt boplatsområde. De äldsta lämningarna gick att finna i det centrala boplatsområdet vid Mittsund (Atterström 1928). De förhistoriska boplatserna ligger liksom den äldre bebyggelsen i öns dalgångar och klåvor, vid Långedalen, Smörsund, Mittsund och mellan Björnängen och Ödegärdet. I dessa dalgångar fanns förutsättningarna för att hitta förhistoriska boplatser; uppodlade åkrar, grustag och äldre körvägar. De förhistoriska boplatser som finns på Koön och intilliggande öar finns huvudsakligen i trånga gipar och dalgångar, som exempel på detta kan följande nämnas: Marstrand 19, 27 samt 34. Förutom de förhistoriska boplatserna finns även rösen, stensättningar och trankokerilämningar representerade i fornlämningsmiljön undersökte Riksantikvarieämbetet UV Väst en av boplatserna i det västra boplatsområdet. Det rörde sig om en senmesolitisk boplats vid Myren, Marstrand 13 (Hernek 1994:10 ff). Inom den sträcka som berördes vid denna kulturhistoriska förstudien av väg 168, finns ett objekt upptaget i fornminnesregistret, Marstrand 56, en kajanläggning på Mittsunds västra sida. Konsek vensbesk rivning Koön saknade länge genomfartsväg. Det var först på 1930-talet som en allmänväg mellan Mittsund och Arvidsvik byggdes. Följden av detta blir att vägens placering bryter med det äldre kulturlandskapet. Som framgått av kulturlandskapsbeskrivningen är förändringen av kulturlandskapet redan genomförd i och med etableringen av väg 168. Kompletteringen med en gång- och cykelväg är ett begränsat ingrepp som inte påverkar kulturlandskapet i någon större omfattning. Vad beträffar den berörda delen av riksintresseområdet vid Arvidsvik bedömer Bohusläns museum att en gång- och cykelväg inte påverkar miljön nämnvärt. Den kulturhistoriska lämning som finns längs sträckan är kajanläggningen på Koön vid Mittsund, Marstrand 56. För att undvika en konflikt med den registrerade fornlämningen bör gång- och cykelvägen löpa på den norra sidan av väg 168. Anläggs gång- och cykelvägen längs med vägens norra sida berörs inga kända fornlämningar. Placeras den längs med vägens södra sida berörs Marstrand 56.

12 10 Bohusläns museum 2007:49 Bohusläns museum förordar det norra alternativet. En arkeologisk utredning för att bedöma om okända fornlämningar berörs av exploateringen bör dock genomföras oavsett vilket alternativ som väljs.

13 Gång- och cykelväg längs med väg Referenser Litteratur Atterström, August Stenåldersboplatser å Marstrandsöarna Bidrag till kännedom om öarnas Fornhistoria. Jönköping. Axelsson, Kurt Det fanns en intressegemenskap för kommunen, som ofta kunde stå över partinitet. I: När sex blev en En bok om när de sex kommunerna Hermansby, Kode, Kungälvs stad, Marstrands stad, Romelanda och Ytterby blev Kungälvs kommun på 1970-talet. Kungälv Hernek. Robert Myren en femtusen år gammal stenåldersboplats på Marstrand. Arkeologiska undersökningar av fornlämning 13a på Koön, Marstrands sn, Kungälvs kommun, Bohuslän. Arkeologiska resultat UV Väst 1994:28. Kungsbacka. Kulturminnesvårdsprogram. Kungälvs kommun, 1990, Kungälv. Nilson, Allan Öar och Öbor. I: Mellan älv och fjord. Torsby, Harestad och Lycke hembygdsförening. Göteborg. Otr yckta k ällor Lantmäteriets arkiv. Göteborg J års Generalstabskarta över Göteborg.

14 12 Bohusläns museum 2007:49 Tek nisk a och administrativa uppgif ter BM dnr: NOK BM pnr: B228 Län: Kommun: Socken: Västra Götalands län Kungälv Marstrand Ek. karta: 7150 Läge: X Y Koordinatsystem: RT90 2,5 gon Väst Höjdsystem: RH70 Uppdragsgivare: Ansvarig institution: Projektledare: Johan Pihlgren, Samhällsbyggnad, Nämndhuset, KUNGÄLV Bohusläns museum Oscar Ortman Arbetstid: juni 2007 Arkeologtimmar: 8 timmar Arkiv: Fynd: Bohusläns museums arkiv Inga fynd omhändertogs

15 Gång- och cykelväg längs med väg Figur för teck ning Figur 1. Utsnitt ur GSD-Röda kartan/fastighetskartan med platsen för undersökningen markerad. Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket Dnr /1448. Figur 2. Utsnitt ur GSD-Fastighetskartan med platsen för undersökningen markerad. Skala 1: Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket Dnr /1448. Figur 3. Utsnitt ur GSD-Fastighetskartan, blad 7150, med platsen för undersökningen markerad. Skala 1: Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket Dnr /1448. Figur 4. Översikt över undersökningsområdet med närliggande fornlämningar markerade. Skala 1: Godkänd ur sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket Dnr /1448.

16

17 Gång- och cykelväg längs med väg 168 Oscar Ortman Rapport 2007:49

Råssbyn. red. Bohusläns museum. Arkeologisk utredning Forshälla 7 och 321:2 Råssbyn 1:19 m.fl., Forshälla socken, Uddevalla kommun

Råssbyn. red. Bohusläns museum. Arkeologisk utredning Forshälla 7 och 321:2 Råssbyn 1:19 m.fl., Forshälla socken, Uddevalla kommun XX AU Råssbyn Råssbyn red. Bohusläns museum Rapport 2007:48 Arkeologisk utredning Forshälla 7 och 321:2 Råssbyn 1:19 m.fl., Forshälla socken, Uddevalla kommun red. Bohusläns museum Rapport 2007:48 R å

Läs mer

Bohusläns museum RAPPORT 2018:12

Bohusläns museum RAPPORT 2018:12 Bohusläns museum RAPPORT 2018:12 Arkeologisk förundersökning av del av Ljung 92 Arkeologisk förundersökning RAÄ Ljung 92:1, Korsviken 2:33, 2:34 Ljungs socken, Uddevalla kommun Oscar Ortman Bohusläns

Läs mer

Hålta 1:4 1. Hålta 1:4. Arkeologisk förundersökning Hålta 1:4, Hålta socken, Kungälv kommun. Jan Ottander

Hålta 1:4 1. Hålta 1:4. Arkeologisk förundersökning Hålta 1:4, Hålta socken, Kungälv kommun. Jan Ottander Hålta 1:4 1 Hålta 1:4 Arkeologisk förundersökning Hålta 1:4, Hålta socken, Kungälv kommun Jan Ottander Rapport 2007:36 Bohusläns museum 2007:36 Hålta 1:4 1 Hålta 1:4 Arkeologisk förundersökning Hålta socken,

Läs mer

Avloppsledning vid Dragsmarks klosterruin

Avloppsledning vid Dragsmarks klosterruin XX FU Avloppsledning vid Dragsmarks klosterruin red. Bohusläns museum Rapport 2008:27 Avloppsledning vid Dragsmarks klosterruin Antikvarisk kontroll Dragsmark 2 Klostergård 1:41, Dragsmarks socken, Uddevalla

Läs mer

EN FLATMARKSGRAV PÅ ORUST ORUST EN FLATMARKSGRAV PÅ. red. Bohusläns museum. Efterdokumentation Röra 199 Utegård 1:5, Röra socken, Orust kommun

EN FLATMARKSGRAV PÅ ORUST ORUST EN FLATMARKSGRAV PÅ. red. Bohusläns museum. Efterdokumentation Röra 199 Utegård 1:5, Röra socken, Orust kommun XX UN EN FLATMARKSGRAV PÅ ORUST red. Bohusläns museum Rapport 2007:59 EN FLATMARKSGRAV PÅ ORUST Efterdokumentation Röra 199 Utegård 1:5, Röra socken, Orust kommun red. Bohusläns museum Rapport 2007:59

Läs mer

Råvattenledning mellan Hällungen och Stenungsund

Råvattenledning mellan Hällungen och Stenungsund Råvattenledning mellan Hällungen och Stenungsund 1 Råvattenledning mellan Hällungen och Stenungsund Arkeologisk utredning Ödsmål socken, Kläpp 1:1 m. fl. Mikael Eboskog Rapport 2006:27 2 Bohusläns museum

Läs mer

Råvattenledning Hällungen-Stenungsund

Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Kulturhistorisk förstudie Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Ödsmåls socken Stenungsunds kommun Rapport 2005:10 Oscar Ortman Kulturhistorisk förstudie Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Ödsmåls socken

Läs mer

Marstrand 6:39 Raä 19

Marstrand 6:39 Raä 19 Arkeologisk förundersökning Marstrand 6:39 Raä 19 Marstrands socken Kungälvs kommun Rapport 2002:8 Robert Hernek Arkeologisk förundersökning Marstrand 6:39 Raä 19 Marstrands socken Kungälvs kommun Ur al/msnt

Läs mer

SKÖLLUNGA GRUSTÄKT. Per Falkenström. Arkeologisk utredning. Sköllunga 3:2, Ucklums socken, Stenungsunds kommun. Per Falkenström.

SKÖLLUNGA GRUSTÄKT. Per Falkenström. Arkeologisk utredning. Sköllunga 3:2, Ucklums socken, Stenungsunds kommun. Per Falkenström. XX AU SKÖLLUNGA GRUSTÄKT SKÖLLUNGA GRUSTÄKT Per Falkenström Rapport 2007:24 Arkeologisk utredning Sköllunga 3:2, Ucklums socken, Stenungsunds kommun Per Falkenström Rapport 2007:24 SKÖLLUNGA GRUSTÄKT

Läs mer

FLATMARKSGRAVAR. red. Bohusläns museum TVÅ SKADADE GRAVAR INVID EN GRUSTÄKT. Efterdokumentation Bottna 168 Bottna 4:8 IV, Bottna socken, Tanums kommun

FLATMARKSGRAVAR. red. Bohusläns museum TVÅ SKADADE GRAVAR INVID EN GRUSTÄKT. Efterdokumentation Bottna 168 Bottna 4:8 IV, Bottna socken, Tanums kommun XX UN FLATMARKSGRAVAR TVÅ SKADADE GRAVAR INVID EN GRUSTÄKT FLATMARKSGRAVAR red. Bohusläns museum Rapport 2007:60 Efterdokumentation Bottna 168 Bottna 4:8 IV, Bottna socken, Tanums kommun red. Bohusläns

Läs mer

G ÅNG - OCH CYKELVÄGAR

G ÅNG - OCH CYKELVÄGAR Rapport 2007:23 Kulturhistorisk förstudie Hålta, Karbey, Ytterby, Solberga och Lycke socknar Kungälvs kommun Oscar Ortman G ÅNG - OCH CYKELVÄGAR LÄNGS MEDVÄG 168 OCH 574 G ÅNG - OCH CYKELVÄGAR LÄNGS MED

Läs mer

Berget vid Kyrkeby. Rapport 2007:21. Arkeologisk utredning etapp 1 Kyrkeby 4:1 m.fl., Jörlanda socken socken, Stenungsunds kommun.

Berget vid Kyrkeby. Rapport 2007:21. Arkeologisk utredning etapp 1 Kyrkeby 4:1 m.fl., Jörlanda socken socken, Stenungsunds kommun. Berget vid Kyrkeby 1 Berget vid Kyrkeby Arkeologisk utredning etapp 1 Kyrkeby 4:1 m.fl., Jörlanda socken socken, Stenungsunds kommun Mikael Eboskog Rapport 2007:21 2 Bohusläns museum 2007:21 Berget vid

Läs mer

Två boplatser i Gullbringa. Gullbringa. Två boplatser i. Judith Crawford och Per Falkenström

Två boplatser i Gullbringa. Gullbringa. Två boplatser i. Judith Crawford och Per Falkenström XX FU Två boplatser i Gullbringa Judith Crawford och Per Falkenström Rapport 2007:81 Två boplatser i Gullbringa Arkeologisk förundersökning Hålta 132, 133 och 134 Gullbringa 1:4, Hålta socken, Kungälvs

Läs mer

Avgränsning i Åh. Arkeologisk förundersökning RAÄ Forshälla NY2, Åh 1:20 Forshälla socken, Uddevalla kommun. Bohusläns museum Rapport 2014 :38

Avgränsning i Åh. Arkeologisk förundersökning RAÄ Forshälla NY2, Åh 1:20 Forshälla socken, Uddevalla kommun. Bohusläns museum Rapport 2014 :38 Arkeologisk förundersökning RAÄ Forshälla NY2, Åh 1:20 Forshälla socken, Uddevalla kommun Oscar Ortman Bohusläns museum Rapport 2014:38 Avgränsning i Åh Avgränsning i Åh Arkeologisk förundersökning RAÄ

Läs mer

Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd

Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd Arkeologisk utredning Bollebygd prästgård 1 :2 Bollebygd socken och kommun Elinor Gustavsson Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport 2016 :8 Västarvet

Läs mer

Valla 257:2 en boplats på Hakenäset

Valla 257:2 en boplats på Hakenäset Valla 257:2 en boplats på Hakenäset Arkeologisk förundersökning Valla 257:2, Hövik 3:11, Valla socken, Tjörns kommun Oscar Ortman Bohusläns museum Rapport 2010:38 Valla 257:2 en boplats på Hakenäset Arkeologisk

Läs mer

Bohusläns museum RAPPORT 2018:27

Bohusläns museum RAPPORT 2018:27 Bohusläns museum RAPPORT 2018:27 Kappelle, Gula Villan Arkeologisk schaktningsövervakning RAÄ Uddevalla 199:1, Kapelle 1:38 Uddevalla socken, Uddevalla kommun Arwo Pajusi Bohusläns museum RAPPORT 2018:27

Läs mer

Arkeologisk utredning inom Hövik 5:1

Arkeologisk utredning inom Hövik 5:1 Arkeologisk utredning inom Hövik 5:1 Arkeologisk utredning Hövik 5:1, Valla socken, Tjörns kommun Pia Claesson Bohusläns museum Rapport 2010:45 Arkeologisk utredning inom Hövik 5:1 Arkeologisk utredning

Läs mer

Varmt på Carlstens fästning. Carlstens fästning. Mikael Eboskog

Varmt på Carlstens fästning. Carlstens fästning. Mikael Eboskog XX AU Varmt på Varmt på Carlstens fästning Mikael Eboskog Rapport 2008:34 Carlstens fästning Installation av bergvärme Arkeologisk schaktkontroll Marstrand 32 Carlstens fästning, Marstrand socken, Kungälv

Läs mer

Förhistoriska boplatslämningar vid gården Bosens

Förhistoriska boplatslämningar vid gården Bosens UV VÄST RAPPORT 2005:4 ARKEOLOGISK UTREDNING Förhistoriska boplatslämningar vid gården Bosens Halland, Tvååkers socken, Tvååker-Ås 2:8 Jörgen Streiffert UV VÄST RAPPORT 2005:4 ARKEOLOGISK UTREDNING Förhistoriska

Läs mer

Arkeologisk utredning inför detaljplan i Östra Viared

Arkeologisk utredning inför detaljplan i Östra Viared Arkeologisk utredning inför detaljplan i Östra Viared Arkeologisk utredning Viared 8:1 m.fl. Viared socken, Borås kommun Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport 2015:19 Arkeologisk utredning inför

Läs mer

Antikvarisk kontroll. Bäckevik 1 :34 och 1 :37. Raä86. Rönnängs socken Tjörns kommun. Rapport 1999:52 Oscar Ortman

Antikvarisk kontroll. Bäckevik 1 :34 och 1 :37. Raä86. Rönnängs socken Tjörns kommun. Rapport 1999:52 Oscar Ortman Antikvarisk kontroll Bäckevik 1 :34 och 1 :37 Raä86 Rönnängs socken Tjörns kommun Rapport 1999:52 Oscar Ortman Antikvarisk kontroll Bäckevik 1:34 och 1 :37 Raä8S Rönnängs socken Tjärns kommun Ur allmant

Läs mer

Gullbringa golfbana 1. Gullbringa golfbana. Arkeologisk utredning Hålta socken, Gullbringa 1:4, RAÄ 132 och 133. Per Falkenström.

Gullbringa golfbana 1. Gullbringa golfbana. Arkeologisk utredning Hålta socken, Gullbringa 1:4, RAÄ 132 och 133. Per Falkenström. Gullbringa golfbana 1 Gullbringa golfbana Arkeologisk utredning Hålta socken, Gullbringa 1:4, RAÄ 132 och 133 Per Falkenström Rapport 2006:35 2 Bohusläns museum 2006:35 Gullbringa golfbana 3 Gullbringa

Läs mer

Schaktningsövervakning i Gräskärr

Schaktningsövervakning i Gräskärr Schaktningsövervakning i Gräskärr Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Uddevalla 276:1 Gräskärr 1:1, Uddevalla socken och kommun Magnus Rolöf Bohusläns museum Rapport 2012: 32 Schaktningsövervakning

Läs mer

Kvarteret Wägge. Red. Bohusläns museum

Kvarteret Wägge. Red. Bohusläns museum XX FU Kvarteret Wägge Kvarteret Wägge Red. Bohusläns museum Rapport 2008:31 Antikvarisk kontroll i form av schaktövervakning Uddevalla 191:1 Kvarteret Wägge 11, Uddevalla socken, Uddevalla kommun Red.

Läs mer

Utkanten av en mesolitisk boplats

Utkanten av en mesolitisk boplats UV VÄST RAPPORT 2007:15 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Utkanten av en mesolitisk boplats Halland, Torpa socken, Torpa-Kärra 7:28, 8:2, RAÄ 74 Ewa Ryberg UV VÄST RAPPORT 2007:15 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING

Läs mer

Arkeologisk utredning etapp 1. Marmorbrottet 1:21. Krokeks socken Norrköpings kommun Östergötlands län. Clas Ternström 2003

Arkeologisk utredning etapp 1. Marmorbrottet 1:21. Krokeks socken Norrköpings kommun Östergötlands län. Clas Ternström 2003 Arkeologisk utredning etapp 1 Marmorbrottet 1:21 Krokeks socken Norrköpings kommun Östergötlands län Clas Ternström 2003 Rapport 90:2003 Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M Tekniska uppgifter

Läs mer

del av raä 297 Hammar 1:5

del av raä 297 Hammar 1:5 Arkeologisk förundersökning del av raä 297 Hammar 1:5 Valla socken Tjörns kommun Rapport 2000:38 Oscar Ortman Arkeologisk förundersökning del av fornlämning raä nr 297 Hammar 1:5 Valla socken Tjörns kommun

Läs mer

Matskärsområdet i Tjuvkil. Matskärsområdet i. Per Falkenström. Arkeologisk utredning Tjuvkil 1:7 m fl, Lycke socken, Kungälvs kommun.

Matskärsområdet i Tjuvkil. Matskärsområdet i. Per Falkenström. Arkeologisk utredning Tjuvkil 1:7 m fl, Lycke socken, Kungälvs kommun. AU Matskärsområdet i Tjuvkil Per Falkenström Rapport 2007:67 Matskärsområdet i Tjuvkil Arkeologisk utredning Tjuvkil 1:7 m fl, Lycke socken, Kungälvs kommun Per Falkenström Bohusläns museum Rapport 2007:67

Läs mer

En före detta boplatsrest

En före detta boplatsrest En före detta boplatsrest Arkeologisk slutundersökning Tanum 541, Arendal 3:2, Tanums socken och kommun Per Falkenström Bohusläns museum Rapport 2009:28 En före detta boplatsrest Arkeologisk slutundersökning

Läs mer

OMBYGGNAD AV VÄG Roger Nyqvist/red. Bohusläns Museum

OMBYGGNAD AV VÄG Roger Nyqvist/red. Bohusläns Museum XX FU OMBYGGNAD AV VÄG 1054 Roger Nyqvist/red. Bohusläns Museum Rapport 2007:62 OMBYGGNAD AV VÄG 1054 DELEN ROGSTAD NÄSINGE Arkeologisk förundersökning Näsinge 114 Bräcke 1:10, Näsinge socken, Strömstad

Läs mer

Intill Eksunds gård A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2009:62. Arkeologisk utredning, etapp 1

Intill Eksunds gård A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2009:62. Arkeologisk utredning, etapp 1 Rapport 2009:62 Arkeologisk utredning, etapp 1 Intill Eksunds gård Borg 11:3 Borgs socken Norrköpings kommun Östergötlands län Kjell Svarvar Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L N I

Läs mer

Arkeologisk utredning etapp 2 och förundersökning. Brokind. RAÄ 28 m fl Vårdnäs socken Linköpings kommun Östergötlands län. Clas Ternström 2003

Arkeologisk utredning etapp 2 och förundersökning. Brokind. RAÄ 28 m fl Vårdnäs socken Linköpings kommun Östergötlands län. Clas Ternström 2003 Arkeologisk utredning etapp 2 och förundersökning Brokind RAÄ 28 m fl Vårdnäs socken Linköpings kommun Östergötlands län Clas Ternström 2003 Rapport 43:2003 Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U

Läs mer

Sprängning vid Skee 1574:1

Sprängning vid Skee 1574:1 Sprängning vid Skee 1574:1 Arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll Skee 1574:1, Hämmen 2:10 Skee socken, Strömstads kommun Magnus Rolöf Bohusläns museum Rapport 2012: 21 Sprängning

Läs mer

Gång- och cykelväg i Simris

Gång- och cykelväg i Simris UV SYD RAPPORT 2002:23 ARKEOLOGISK UTREDNING Gång- och cykelväg i Simris Skåne, Simris socken, Simris 35:6 Annika Jeppsson Gång- och cykelväg i Simris 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska

Läs mer

Marstrand 6:110 Raä 18

Marstrand 6:110 Raä 18 Arkeologisk förundersökning Marstrand 6:110 Raä 18 Marstrands socken Kungälvs kommun Rapport 2002:7 Robert Hernek Arkeologisk förundersökning Marstrand 6:110 Raä 18 Marstrands socken Kungälvs kommun Ur

Läs mer

Rapport 2004:38. Frivillig utredning. Snällebo 1:1. Tryserums socken Valdemarsviks kommun Östergötlands län. Clas Ternström

Rapport 2004:38. Frivillig utredning. Snällebo 1:1. Tryserums socken Valdemarsviks kommun Östergötlands län. Clas Ternström Rapport 2004:38 Frivillig utredning Snällebo 1:1 Tryserums socken Valdemarsviks kommun Östergötlands län Clas Ternström Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M K U L T U R M I L J Ö A V D E L N I

Läs mer

Grinneröds prästgård 1:1 Del av raä 1

Grinneröds prästgård 1:1 Del av raä 1 Arkeologisk förundersökning Grinneröds prästgård : Del av raä Grinneröds socken Uddevalla kommun Rapport 2005:2 Pia Claesson l,, ) },/ I I ( { t.,... --., vo '. '> UDDEVALlA( / ~ ( l...'/ / I...,. - Il

Läs mer

Humla. kompletterande arkeologisk utredning inför utbyggnad av RV 46 Västergötland, Humla socken, Humla 12:2. Gisela Ängeby UV VÄST RAPPORT 2002:6

Humla. kompletterande arkeologisk utredning inför utbyggnad av RV 46 Västergötland, Humla socken, Humla 12:2. Gisela Ängeby UV VÄST RAPPORT 2002:6 UV VÄST RAPPORT 2002:6 ARKEOLOGISK UTREDNING Humla kompletterande arkeologisk utredning inför utbyggnad av RV 46 Västergötland, Humla socken, Humla 12:2 Gisela Ängeby UV VÄST RAPPORT 2002:6 ARKEOLOGISK

Läs mer

Arkeologisk utredning inför detaljplan i Västra Tunhem

Arkeologisk utredning inför detaljplan i Västra Tunhem Arkeologisk utredning inför detaljplan i Västra Tunhem Arkeologisk utredning Nordkroken 1:30 m.fl. Västra Tunhem socken, Vänersborg kommun Sofie Hultqvist Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport 2015:7

Läs mer

Norum 195 En boplats

Norum 195 En boplats Norum 195 En boplats Arkeologisk förundersökning Norum socken, Stenungsunds kommun, Stenung 4:177, RAÄ 195 Författare Mikael Eboskog Rapport 2005:59 Norum 195 En boplats Arkeologisk förundersökning Norum

Läs mer

Höör väster, Område A och del av B

Höör väster, Område A och del av B UV SYD RAPPORT 2004:19 ARKEOLOGISK UTREDNING STEG 2 Höör väster, Område A och del av B Skåne, Höörs socken, Höör 19:7 m. fl. Håkan Aspeborg Höör väster, Område A och del av B 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen

Läs mer

Väg 533 Mölndal-Pixbo

Väg 533 Mölndal-Pixbo Arkeologisk utredning Väg 533 Mölndal-Pixbo Mölndals Stad och Råda socken Mölndals och Härrydas komn1un ÖLN)AlS STADS GRÄNS t 1 :i l!. " " :~ Rapport 2001 : 19 Oscar Ortman Arkeologisk utredning Väg 533

Läs mer

Nordviks Äng i. Robert Hernek. Nybyggnation etapp A - Nordviks gärde Arkeologisk utredning Nordvik 1:54 m fl, Stenkyrka socken, Tjörns kommun

Nordviks Äng i. Robert Hernek. Nybyggnation etapp A - Nordviks gärde Arkeologisk utredning Nordvik 1:54 m fl, Stenkyrka socken, Tjörns kommun XX AU Nordviks Äng i Skärhamn Robert Hernek Rapport 2007:78 Nordviks Äng i Skärhamn Nybyggnation etapp A - Nordviks gärde Arkeologisk utredning Nordvik 1:54 m fl, Stenkyrka socken, Tjörns kommun Robert

Läs mer

Kullbäckstorp i Härryda

Kullbäckstorp i Härryda UV RAPPORT 2013:73 ARKEOLOGISK UTREDNING Kullbäckstorp i Härryda Västra Götalands län, Västergötland, Härryda kommun, Råda socken, Kullbäckstorp 2:2 med flera Glenn Johansson UV RAPPORT 2013:73 ARKEOLOGISK

Läs mer

arkeologi Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Särskild utredning Ingeborg Svensson

arkeologi Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Särskild utredning Ingeborg Svensson arkeologi Särskild utredning Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Ingeborg Svensson Arkeologiska meddelanden 2002:22 Särskild utredning Stenbro Stenbro 1:8, Helgona

Läs mer

Optisk telekabel. Svenneby Skistad. Rapport 2006:55. Antikvarisk kontroll Svenneby och Kville socknar,tanums kommun. Red: Bohusläns museum

Optisk telekabel. Svenneby Skistad. Rapport 2006:55. Antikvarisk kontroll Svenneby och Kville socknar,tanums kommun. Red: Bohusläns museum Optisk telekabel Svenneby Skistad 1 Optisk telekabel Svenneby Skistad Antikvarisk kontroll Svenneby och Kville socknar,tanums kommun Red: Bohusläns museum Rapport 2006:55 2 Bohusläns museum 2006:55 Optisk

Läs mer

Östra Rom. Arkeologisk förundersökning Östra Rom 2:12, Svarteborgs socken, Munkedals kommun Agneta Gustafsson Bohusläns museum Rapport 2010:11

Östra Rom. Arkeologisk förundersökning Östra Rom 2:12, Svarteborgs socken, Munkedals kommun Agneta Gustafsson Bohusläns museum Rapport 2010:11 Östra Rom Arkeologisk förundersökning Östra Rom 2:12, Svarteborgs socken, Munkedals kommun Agneta Gustafsson Bohusläns museum Rapport 2010:11 Östra Rom Enskild väg invid ny E6 Arkeologisk förundersökning

Läs mer

Ny optisk telekabel mellan Uddevalla och Lysekil

Ny optisk telekabel mellan Uddevalla och Lysekil XX AU Ny optisk telekabel mellan Uddevalla och Lysekil red. Bohusläns museum Rapport 2007:47 Ny optisk telekabel mellan Uddevalla och Lysekil Delsträckan från Kamperöd till Backa Arkeologisk utredning

Läs mer

Elkabel vid Rogslösa bytomt

Elkabel vid Rogslösa bytomt Rapport 2013:89 Arkeologisk förundersökning Elkabel vid Rogslösa bytomt Intill RAÄ 99 Rogslösa 2:4 Rogslösa socken Vadstena kommun Östergötlands län Rickard Lindberg Anders Lundberg Ö S T E R G Ö T L A

Läs mer

Svälte. Frivillig arkeologisk utredning Svälte 1:4, Högås socken, Uddevalla kommun Oscar Ortman Bohusläns museum Rapport 2009:15

Svälte. Frivillig arkeologisk utredning Svälte 1:4, Högås socken, Uddevalla kommun Oscar Ortman Bohusläns museum Rapport 2009:15 Svälte Frivillig arkeologisk utredning Svälte 1:4, Högås socken, Uddevalla kommun Oscar Ortman Bohusläns museum Rapport 2009:15 Svälte Frivillig arkeologisk utredning Svälte 1:4, Högås socken, Uddevalla

Läs mer

Arkeologisk förundersökning. Solbräcke 1:7. Kareby socken Kungälv kommun. Rapport 2001 :20 Oscar Ortman

Arkeologisk förundersökning. Solbräcke 1:7. Kareby socken Kungälv kommun. Rapport 2001 :20 Oscar Ortman Arkeologisk förundersökning Solbräcke 1:7 Kareby socken Kungälv kommun Rapport 2001 :20 Oscar Ortman Arkeologisk förundersökning Solbräcke 1:7 Kareby socken Kungälvs kommun Vr allmänt kartmaterial från

Läs mer

Kv Krankroken, Erikslund, Västerås

Kv Krankroken, Erikslund, Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:62 Kv Krankroken, Erikslund, Västerås Särskild utredning Kv Krankroken m fl Dingtuna socken Västmanland Jan Ählström Innehållsförteckning Inledning... 1 Målsättning

Läs mer

Ovan Ljungs kile. Per Falkenström. Arkeologisk utredning och förundersökning Ljung 139 Ljungs-Berg 1:25, Ljungs socken, Uddevalla kommun

Ovan Ljungs kile. Per Falkenström. Arkeologisk utredning och förundersökning Ljung 139 Ljungs-Berg 1:25, Ljungs socken, Uddevalla kommun XX AU/FU Ovan Ljungs kile Ovan Ljungs kile Per Falkenström Rapport 2007:69 Arkeologisk utredning och förundersökning Ljung 139 Ljungs-Berg 1:25, Ljungs socken, Uddevalla kommun Per Falkenström Bohusläns

Läs mer

Boplats och åker intill Toketorp

Boplats och åker intill Toketorp uv öst rapport 2008:54 arkeologisk förundersökning Boplats och åker intill Toketorp RAÄ 238, Norrberga 1:294 Vists socken, Linköpings kommun Östergötland Dnr 422-4623-2007 Katarina Sköld uv öst rapport

Läs mer

Kabeldragning vid Väversunda

Kabeldragning vid Väversunda Rapport 2013:61 Arkeologisk förundersökning Kabeldragning vid Väversunda Intill RAÄ 23, 31 och 32 Väversunda 5:12 och 21:2 Väversunda socken Vadstena kommun Östergötlands län Petter Nyberg Roger Lundgren

Läs mer

Kabelförläggning inom två boplatser i Jörlanda

Kabelförläggning inom två boplatser i Jörlanda Kabelförläggning inom två boplatser i Jörlanda Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Jörlanda 9:1 och 32:1 Tortorp 1:23, Lilla Skår 2:1, Jörlanda socken, Stenungsunds kommun Joakim

Läs mer

Multisportarena vid Himmelstalund

Multisportarena vid Himmelstalund UV ÖST RAPPORT 2007:79 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Multisportarena vid Himmelstalund Himmelstalunds sportfält, Borg 11:1 Borgs socken, Norrköpings kommun Östergötland Dnr 421-523-2007 Per Nilsson UV

Läs mer

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2010:46 En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Antikvarisk kontroll Fornlämning Västerås 636:1 6 Västerås 4:86 Västerås (f.d. Skerike) socken Västerås kommun

Läs mer

Vindkraft i norra Vänern

Vindkraft i norra Vänern Vindkraft i norra Vänern Skoghall, Gässlingegrund & Sten Kallesgrund Arkeologisk utredning, Etapp 1 Hammarö och Segerstads socknar Hammarö, Karlstad och Säffle kommuner Matthew Gainsford & Thomas Bergstrand

Läs mer

Förundersökning i Torsred

Förundersökning i Torsred Förundersökning i Torsred Arkeologisk förundersökning Torsred 2:1 Trollhättan socken och kommun Sofie Hultqvist Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport 2015:10 Förundersökning i Torsred Arkeologisk

Läs mer

Tägneby i Rystads socken

Tägneby i Rystads socken UV ÖST RAPPORT 2007:95 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Tägneby i Rystads socken Inför nyplanerade villatomter på gammal åkermark Inom och intill den medeltida bytomten i Tägneby Tägneby 3:4 och 4:6, Rystads

Läs mer

Torshälla. Gång- och cykelväg längs Ringvägen. Arkeologisk utredning. Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland.

Torshälla. Gång- och cykelväg längs Ringvägen. Arkeologisk utredning. Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:30 Torshälla Gång- och cykelväg längs Ringvägen Arkeologisk utredning Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland Jenny Holm Innehåll Inledning 3

Läs mer

UV RAPPORT 2011:32 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV ANTIKVARISK KONTROLL. Södra Freberga 6:1

UV RAPPORT 2011:32 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV ANTIKVARISK KONTROLL. Södra Freberga 6:1 UV RAPPORT 2011:32 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV ANTIKVARISK KONTROLL Södra Freberga 6:1 Inför omläggning av spillvattenledning RAÄ 262 stenåldersboplats och RAÄ 89 plats med tradition Södra Freberga

Läs mer

Nybebyggelse i Blomvalla inom fastigheten Vadstena 3:2

Nybebyggelse i Blomvalla inom fastigheten Vadstena 3:2 Rapport 2007:85 Arkeologisk utredning, etapp 1 och etapp 2 Nybebyggelse i Blomvalla inom fastigheten Vadstena 3:2 Vadstena 3:2 Vadstena stad och kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T

Läs mer

Resandebosättningen Snarsmon. Resandebosättningen. Kristina Lindholm

Resandebosättningen Snarsmon. Resandebosättningen. Kristina Lindholm XX Resandebosättningen Snarsmon Kristina Lindholm Rapport 2008:41 Resandebosättningen Snarsmon Återuppbyggnad av kallmurad vägg och arkeologisk undersökning del 4, 2007 Naverstad 373 Ejgde 1:14, Ejgde

Läs mer

FJÄRRVÄRME I UVEDALSGATAN

FJÄRRVÄRME I UVEDALSGATAN RAPPORT 2015:2 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING FJÄRRVÄRME I UVEDALSGATAN RAÄ 156 M FL UVEDALSGATAN M FL LANDERYDS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ERIKA RÄF Fjärrvärme i Uvedalsgatan Innehåll Sammanfattning.........................................................

Läs mer

Susanne Selling. Arkeologisk förundersökning av boplats inför planerad grustäkt. Skredsvik 39. Anneröd 1:4, Skredsvik socken, Uddevalla kommun

Susanne Selling. Arkeologisk förundersökning av boplats inför planerad grustäkt. Skredsvik 39. Anneröd 1:4, Skredsvik socken, Uddevalla kommun XX FU Skredsvik 39 Susanne Selling Rapport 2008:9 Skredsvik 39 Arkeologisk förundersökning av boplats inför planerad grustäkt Skredsvik 39 Anneröd 1:4, Skredsvik socken, Uddevalla kommun Susanne Selling

Läs mer

Rapport 2006:66. Arkeologisk förundersökning. Konungsund 7:1. RAÄ 4 och 7 Konungsund socken Norrköpings kommun Östergötlands län.

Rapport 2006:66. Arkeologisk förundersökning. Konungsund 7:1. RAÄ 4 och 7 Konungsund socken Norrköpings kommun Östergötlands län. Rapport 2006:66 Arkeologisk förundersökning Konungsund 7:1 RAÄ 4 och 7 Konungsund socken Norrköpings kommun Östergötlands län Mattias Schönbeck Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M K U L T U R

Läs mer

Holländaregatan i Marstrand

Holländaregatan i Marstrand UV VÄST RAPPORT 2000:13 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Holländaregatan i Marstrand en arkeologisk förundersökning i delar av Holländaregatan Kyrkogatan Bohuslän, Marstrand socken, RAÄ 32 Carina Bramstång

Läs mer

Fjärrvärme i Järnvägsgatan

Fjärrvärme i Järnvägsgatan Rapport 2011:48 Arkeologisk förundersökning Fjärrvärme i Järnvägsgatan RAÄ 5 Kv Rektorn 8/Järnvägsgatan 4 Skänninge stad Mjälby kommun Östergötlands län Olle Hörfors Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U

Läs mer

UV VÄST RAPPORT 2004:24 ARKEOLOGISK UTREDNING. I Sätila församling. Utredning i stenåldersbygd Västergötland, Sätila socken, Sätila 5:15.

UV VÄST RAPPORT 2004:24 ARKEOLOGISK UTREDNING. I Sätila församling. Utredning i stenåldersbygd Västergötland, Sätila socken, Sätila 5:15. UV VÄST RAPPORT 2004:24 ARKEOLOGISK UTREDNING I Sätila församling Utredning i stenåldersbygd Västergötland, Sätila socken, Sätila 5:15 Ewa Ryberg UV VÄST RAPPORT 2004:24 ARKEOLOGISK UTREDNING I Sätila

Läs mer

Alvastra 5:3 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2007:117. Arkeologisk förundersökning

Alvastra 5:3 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2007:117. Arkeologisk förundersökning Rapport 2007:117 Arkeologisk förundersökning Alvastra 5:3 Invid RAÄ 1 Alvastra 5:3 Västra Tollstad socken Ödeshögs kommun Östergötlands län Fredrik Samuelsson & Viktoria Björkhager Ö S T E R G Ö T L A

Läs mer

Ensbo. Sökschakt inom Tannefors 1:8 inför byggnation Linköpings stad och kommun Östergötlands län. Dnr Christina Helander

Ensbo. Sökschakt inom Tannefors 1:8 inför byggnation Linköpings stad och kommun Östergötlands län. Dnr Christina Helander UV RAPPORT 2011:90 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Ensbo Sökschakt inom Tannefors 1:8 inför byggnation Linköpings stad och kommun Östergötlands län Dnr 421-2268-2010 Christina Helander Ensbo 1 2 Ensbo UV

Läs mer

Arkeologisk efterundersökning vid Svenljunga naturbruksgymnasium

Arkeologisk efterundersökning vid Svenljunga naturbruksgymnasium Arkeologisk efterundersökning vid Svenljunga naturbruksgymnasium Arkeologisk efterundersökning Platsangivelse och liknandesvenljunga 5 :481 Svenljunga socken och kommun Anton Lazarides och Mats Hellgren

Läs mer

Gasledning genom Kallerstad

Gasledning genom Kallerstad Arkeologisk utredning, etapp 1 Gasledning genom Kallerstad Linköpings stad och kommun Östergötlands län Clas Ternström 2001 Rapport 69:2001 Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M Tekniska uppgifter

Läs mer

Vindkraft i Lårstad och Fågelstad

Vindkraft i Lårstad och Fågelstad uv öst rapport 2009:22 arkeologisk förundersökning Vindkraft i Lårstad och Fågelstad RAÄ 236, äldre färdväg Lårstad 1:5, Fågelsta 2:2 Västra Stenby socken, Motala kommun Östergötland Dnr 422-3600-2008

Läs mer

Dike längs Snipvägen i Berg

Dike längs Snipvägen i Berg Rapport 2008:76 Arkeologisk förundersökning Dike längs Snipvägen i Berg Intill RAÄ 43, 96 m fl Snipvägen Vreta Kloster socken Linköpings kommun Östergötlands län Marie Ohlsén Ö S T E R G Ö T L A N D S

Läs mer

Svallade avslag från Buastrand

Svallade avslag från Buastrand UV VÄST RAPPORT 2003:23 ARKEOLOGISK UTREDNING Svallade avslag från Buastrand Halland, Värö socken, Bua 10:248 Ewa Ryberg UV VÄST RAPPORT 2003:23 ARKEOLOGISK UTREDNING Svallade avslag från Buastrand Halland,

Läs mer

Marinarkeologisk granskning av sonardata Strömstads och Tanums kommuner Thomas Bergstrand Bohusläns museum Rapport 2012: 48.

Marinarkeologisk granskning av sonardata Strömstads och Tanums kommuner Thomas Bergstrand Bohusläns museum Rapport 2012: 48. Marinarkeologisk granskning av sonardata Strömstads och Tanums kommuner Thomas Bergstrand Bohusläns museum Rapport 2012: 48 Sydvästlänken Sydvästlänken Marinarkeologisk granskning av sonardata Strömstads

Läs mer

P 4061 ANTIKVARISK KONTROLL

P 4061 ANTIKVARISK KONTROLL P 4061 ANTIKVARISK KONTROLL Schaktningsarbete: nedläggning av bredbandskabel vid Stiftelsen Ultuna studentbostäder Ultuna 1:17 och 2:3 Bondkyrko socken, Uppsala Lst dnr: 220-5596-02 Av Helena Hulth & Jens

Läs mer

Rapport 2005:72. Arkeologisk utredning etapp 2. Kvickstorp 1:1. Åtvids socken Åtvidabergs kommun Östergötlands län.

Rapport 2005:72. Arkeologisk utredning etapp 2. Kvickstorp 1:1. Åtvids socken Åtvidabergs kommun Östergötlands län. Rapport 2005:72 Arkeologisk utredning etapp 2 Kvickstorp 1:1 Åtvids socken Åtvidabergs kommun Östergötlands län Rickard Lindberg Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M K U L T U R M I L J Ö A V

Läs mer

Arkeologisk förundersökning. Fjärrvärme i Mantorp. Viby socken Mjölby kommun Östergötlands län. Clas Ternström

Arkeologisk förundersökning. Fjärrvärme i Mantorp. Viby socken Mjölby kommun Östergötlands län. Clas Ternström Arkeologisk förundersökning Fjärrvärme i Mantorp Viby socken Mjölby kommun Östergötlands län Clas Ternström K U L T U R M I L J Ö A V D E L N I N G E N Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M Arkeologisk

Läs mer

Planerad cykelväg mellan Greby och Kimstad station

Planerad cykelväg mellan Greby och Kimstad station UV RAPPORT 2011:40 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV ANTIKVARISK KONTROLL Planerad cykelväg mellan Greby och Kimstad station Inom Ask 5:1 Kimstads socken, Norrköpings kommun Östergötlands län Dnr 422-2047-2010

Läs mer

Rävlanda golfbana. Rävlanda golfbana. Arkeologisk förundersökning Rävlanda 1:9 m.fl., Stenkyrka socken, Tjörns kommun. Rune Bark

Rävlanda golfbana. Rävlanda golfbana. Arkeologisk förundersökning Rävlanda 1:9 m.fl., Stenkyrka socken, Tjörns kommun. Rune Bark Rävlanda golfbana Rävlanda golfbana Arkeologisk förundersökning Rävlanda 1:9 m.fl., Stenkyrka socken, Tjörns kommun Rune Bark Rapport 2007:25 Bohusläns museum 2007:25 Rävlanda golfbana Rävlanda golfbana

Läs mer

Ett stolphål inom Ljung 71 :1

Ett stolphål inom Ljung 71 :1 Ett stolphål inom Ljung 71 :1 Arkeologisk förundersökning i form av schaktingsövervakning Ljung 71 :1, Anfasteröd 5 :1 och 5 :2 Ljungs socken, Uddevalla kommun Oscar Ortman Bohusläns museum Rapport 2013

Läs mer

Nybyggnation vid Orlunda skola

Nybyggnation vid Orlunda skola Rapport 2011:101 Arkeologisk utredning, etapp 2 Nybyggnation vid Orlunda skola Invid RAÄ 36 och 66 Orlunda 1:9 Skeda socken Linköpings kommun Östergötlands län Olle Hörfors Ö S T E R G Ö T L A N D S M

Läs mer

Norra Vi Ombyggnad av elnätet

Norra Vi Ombyggnad av elnätet UV ÖST RAPPORT 2007:84 ARKEOLOGISK UTREDNING OCH FÖRUNDERSÖKNING Norra Vi Ombyggnad av elnätet RAÄ 54, RAÄ 203 Norra Vi socken, Ydre kommun Östergötland Dnr 421-3088-2006 Sofia Lindberg UV ÖST RAPPORT

Läs mer

Tre gc-vägar i Stockholms län

Tre gc-vägar i Stockholms län Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:83 Tre gc-vägar i Stockholms län Väg 646, sträckan Gustavsberg Ingarö Arkeologisk utredning, etapp 1 Väg 646 Ingarö socken Värmdö kommun Uppland Jan Ählström Tre

Läs mer

Ombyggnad av väg 209 i Konungsund

Ombyggnad av väg 209 i Konungsund Rapport 2007:57 Arkeologisk förundersökning/antikvarisk kontroll Ombyggnad av väg 209 i Konungsund Invid RAÄ 3 Konungsund 10:1 och 11:1 Konungsund socken Norrköpings kommun Östergötlands län Mats Magnusson

Läs mer

VID ETT GAMMALT FISKE- LÄGE PÅ HÄRADSSKÄR

VID ETT GAMMALT FISKE- LÄGE PÅ HÄRADSSKÄR RAPPORT 2015:50 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING VID ETT GAMMALT FISKE- LÄGE PÅ HÄRADSSKÄR RAÄ 204:1 HÄRADSSKÄR 1:1 GRYTS SOCKEN VALDEMARSVIKS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ROGER LUNDGREN Vid ett gammalt fiskeläge

Läs mer

Arkeologisk förundersökning inför detaljplan Herrestad-Torp 1:41, 1:45 med flera

Arkeologisk förundersökning inför detaljplan Herrestad-Torp 1:41, 1:45 med flera uv väst rapport 2010:23 arkeologisk förundersökning Arkeologisk förundersökning inför detaljplan Herrestad-Torp 1:41, 1:45 med flera Bohuslän, Herrestad socken, Herrestad-Torp 1:26, fornlämning 168 samt

Läs mer

Historiska lämningar i Kråkegård

Historiska lämningar i Kråkegård Arkeologisk utredning etapp 1 Historiska lämningar i Kråkegård utredning inför bostadsbyggande Bäckseda socken i Vetlanda kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2005:13 Fredrik

Läs mer

Bohusläns museum RAPPORT 2018:23

Bohusläns museum RAPPORT 2018:23 Bohusläns museum RAPPORT 2018:23 Arkeologisk förundersökning Resteröd 91 Arkeologisk förundersökning RAÄ 91 :1, Resteröds-Strand 2 :6 Resteröds socken, Uddevalla kommun Oscar Ortman Bohusläns museum RAPPORT

Läs mer

Kämpersviks hamn. Rapport 2007:12. Arkeologisk utredning Tanum-Kämperöd 1:3 och Kämpersvik 1:2, Tanum socken, Tanum kommun.

Kämpersviks hamn. Rapport 2007:12. Arkeologisk utredning Tanum-Kämperöd 1:3 och Kämpersvik 1:2, Tanum socken, Tanum kommun. Kämpersviks hamn 1 Kämpersviks hamn Arkeologisk utredning Tanum-Kämperöd 1:3 och Kämpersvik 1:2, Tanum socken, Tanum kommun Per Falkenström Rapport 2007:12 2 Bohusläns museum 2007:12 Kämpersviks hamn 1

Läs mer

ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 RAPPORT 2015:28 BERGTÄKT I LJUNGEBO LJUNGEBO 2:2 GÄRDSERUMS SOCKEN ÅTVIDABERGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN KJELL SVARVAR

ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 RAPPORT 2015:28 BERGTÄKT I LJUNGEBO LJUNGEBO 2:2 GÄRDSERUMS SOCKEN ÅTVIDABERGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN KJELL SVARVAR RAPPORT 2015:28 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 BERGTÄKT I LJUNGEBO LJUNGEBO 2:2 GÄRDSERUMS SOCKEN ÅTVIDABERGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN KJELL SVARVAR Bergtäkt i Ljungebo Innehåll Sammanfattning.........................................................

Läs mer

Gäddvik 1:10, Sankt Anna socken

Gäddvik 1:10, Sankt Anna socken Rapport 2010:58 Arkeologisk utredning etapp 1 Gäddvik 1:10, Sankt Anna socken Del av Gäddvik 1:10 Sankt Anna socken Söderköpings kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N

Läs mer

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson Nr 2013:08 KN-SLM12-150 arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping från. Sörmlands museum, Ingeborg Svensson datum. 2013-10-10 ang. förenklad rapport över arkeologisk

Läs mer

Ridhus vid Vrinnevi gård

Ridhus vid Vrinnevi gård Rapport 2011:67 Arkeologisk förundersökning Ridhus vid Vrinnevi gård RAÄ 41 kv Fritiden 3 (Vrinnevi gård) S:t Johannes socken Norrköpings kommun Östergötlands län Viktoria Björkhager Ö S T E R G Ö T L

Läs mer

Tornbyområdet Ny elledning

Tornbyområdet Ny elledning Rapport 2005:29 Arkeologisk utredning etapp 1 och 2 Tornbyområdet Ny elledning Skäggetorp 1:1 Linköpings stad och kommun Östergötlands län Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M K U L T U R M I

Läs mer