Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig"

Transkript

1 Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig

2 Givande och självklart Men oj, så slitsamt ibland De allra flesta ställer upp när någon behöver hjälp. Ofta är det helt självklart att hjälpa en kär vän, ett sjukt barn eller en gammal mamma eller pappa. Att vårda känns meningsfullt vi människor är snälla och vill så innerligt gärna ta hand om varandra. Men, det finns alltid två sidor av saken. Den du vårdar är kanske inte alltid så lätt att vara till lags. Själva sjukdomen kan väcka oro och sorg. Kraven växer, tiden kan kännas knapp, det är lätt att bli trött och sliten. Allra värst är om du står där mol allena och känner dig väldigt, väldigt ensam med allt ansvar. Det är då (och gärna tidigare) som vi på Anhörigcentrum finns till hands.

3 Hos Anhörigcentrum är du nummer ett Anhörigcentrum är till för dig som vårdar. Vi kan vara din fristad i livet, klippan att luta dig emot. Här finns alltid någon som har tid att lyssna. Hos oss är du välkommen att bara titta in, sitta ner och vila en stund. Men, vi kan också erbjuda dig samvaro med andra i samma situation (jodå, de finns), goda råd som underlättar vardagen, ren och skär avkoppling eller den avlösning du så väl kan behöva emellanåt. Anhörigcentrum är en del av Örebro kommuns service till medborgarna. Vi samarbetar med Röda Korset och andra frivilliga och har på så vis många hjälpande händer att tillgå. Det kostar inget att besöka oss och det kostar inget att få hjälp, stöd och råd. Vi har tystnadsplikt och behandlar alla med respekt och värme. Här kan du känna dig väl omhändertagen. Och trygg.

4 Vad vi erbjuder konkret Vi är till för att ge dig råd, stöd, hjälp och tröst. Men, vi tar också hand om din sjuke vän (barn, mamma, pappa, granne, sambo, särbo eller vem han eller hon nu är) medan du får tid för dig själv. Här är en del av vad vi erbjuder: Kom till någon av våra informationsträffar. Vi ses första onsdagen varje månad kl och kl och berättar vad vi kan hjälpa dig med. Då är du och alla andra välkomna hit. Boka tid för ett enskilt samtal. Då träffar du en av våra medarbetare i lugn och ro. Vi har tystnadsplikt här möter du helt enkelt en medmänniska som lyssnar och ger råd. Gå med i en anhöriggrupp. Här träffar du människor i samma situation som du och får möjlighet att utbyta erfarenheter och hitta nya vänner. Du får lära dig mer om sjukdomen och får också bra tips och råd som underlättar vardagen. Många hittar livets nya trygghet i sin grupp och en plats där allt är tillåtet sorg, bekymmer, oro, men också tröst, nytt mod och glada befriande skratt. Titta gärna in spontant när du har vägarna förbi. Ta en kopp kaffe, sitt ner och småprata en stund. Det är bara att stiga på...

5 Besök vårt onsdagscafé på egen hand eller tillsammans med den du vårdar. Här kan du i lugn och ro lyssna till en gästföreläsning, någon mysig underhållning eller bara umgås. Varje onsdag kl Få tid att göra egna saker några timmar. Vi tar hand om den sjuke medan du uträttar ärenden, deltar i någon av Anhörigcentrums aktiviteter, motionerar, besöker läkare, träffar vänner eller tar en tupplur. Vi går hem till er eller också kan den du vårdar komma till oss, beroende på vad som passar bäst Få hjälp några dagar, till exempel om du vill resa bort eller bara vara för dig själv. Boka något av våra bekväma och ombonade gästrum där den du vårdar blir väl omhändertagen av sjukvårdskunnig omvårdnadspersonal. Boka in dig på Må Bra. Vi erbjuder subventionerad massage och/eller avslappningsövningar i vårt särskilda Må Bra-rum. Du är också välkommen till Må Bra-träffar med aktiviteter som bastu, lättgympa och yoga.

6 Du behöver inte bära allt ansvar själv Vi människor har för det mesta rätt så bra ordning på vart vi ska vända oss i livets olika skeden. När vi väntar barn är det självklart att kontakta mödravården. När barnen blir svårt förkylda, ja då ringer vi vårdcentralen. Bryter någon benet, åker vi till sjukhuset. Men, när sjukdomar eller olika funktionsnedsättningar drabbar någon, ja då står vi där ensamma och kämpar med alla bekymmer. Cirka människor (mest kvinnor) i varierande åldrar går ner i arbetstid för att vårda en förälder, en sjuk hustru eller man, ett sjukt barn eller en kär vän. Många befinner sig mitt i livet och ska pussla ihop familj, barn, karriär, friskvård och den egna hälsan med ett ansvar som för det mesta inte varit möjligt att förutsäga. Plötsligt, eller smygande beroende på hur den sjukes tillstånd utvecklar sig, befinner man sig i en tuff situation. Man mår dåligt, inkomsten påverkas, man tappar pensionspoäng och, många gånger, hela sitt sociala skydds- och nätverk.

7 Ett gott och mycket välment råd: Vänd dig till oss innan tillvaron hotar att gå överstyr Ju tidigare du kommer, desto bättre, tycker vi. Även om du av hela ditt hjärta vill ta hand om din sjukling, så kommer du förr eller senare att behöva stöd. Kom och bekanta dig med oss, se vad vi har att erbjuda och våga prova på i ett tidigt skede. Du bestämmer. Men ett ska du veta: Vi finns här och kan hjälpa till. När kommer du?

8 Anhörigcentrum för vem? För dig som tar hand om en sjuk, gammal eller funktionshindrad medmänniska. Den du vårdar kan vara en släkting, en god vän, en granne gammal eller ung. Det är vår uppgift att ta hand om dig och hjälpa dig med råd och stöd. Oavsett vem du tar hand om. Titta in när du har vägarna förbi! Känn dig alltid varmt välkommen till oss på Anhörigcentrum. Vi finns på Tulegatan 8 i Örebro och är på plats varje vardag mellan kl Titta in eller ring! Telefon Anhörigcentrum, Örebro kommun, Box 34542, Örebro Besöksadress: Tulegatan 8, Örebro. E-post: Hemsida: Produktion: Tammerman/Koubek. Foto: Magnus Wahman. Tryckning; Tetab Tryckeri AB. 2008