Kinnarps Miljöguide

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "070402 Kinnarps Miljöguide"

Transkript

1 Kinnarps Miljöguide

2 2 Innehåll Inledning Råvaror och basmaterial 1. Träråvara 1.1. Metalldetaljer 1.2. Plaster 1.3. Lim 1.4. Materialspecifikationer i produkt 1.5. Ytbehandling av trä 1.6. Stoppningsmaterial och klädsel 1.7. Kemiska ämnen 1.8. Kinnarps Fabriker 2. Energianvändning och klimatpåverkan 2.1. Produktionsspill (avfall) 2.2. Återvinning 2.3. Miljöledningssystem och miljömärkning 2.4. Transporter 3. Samarbeten 4.

3 3 Inledning Välkommen till Kinnarps Miljöguide! Kinnarps vision är att med helhetssyn skapa inspirerande och effektiva arbetsmiljöer som bidrar till framgång. Helhetssyn är också något som ska prägla vårt miljöarbete. Därför försöker vi alltid att erbjuda produkter och tjänster som ger minsta möjliga miljöpåverkan under hela livscykeln. Vårt långsiktiga mål inom miljöområdet är att nå en långsiktig hållbarhet. Vår syn på hållbarhet grundar sig på de fyra systemvillkoren som arbetats fram av Det Naturliga Steget som säger att i det hållbara samhället utsätts inte naturen för systematisk: 1. koncentrationsökning av ämnen från berggrunden. 2. koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion. 3. undanträngning med fysiska metoder. Och i det samhället. 4. hindras inte människor att systematiskt tillgodose sina behov. Visioner och långsiktiga mål i all ära, men det är det praktiska arbetet som avgör om miljöarbetet blir framgångsrikt eller inte. I den här foldern vill vi ge dig en uppfattning om vad Kinnarps gör för att minska belastningen på miljön i praktiken. Kinnarps Miljöguide ger en sammanfattande bild över de material, processer, arbeten och arbetssätt som vi använder oss av och därmed innehållet i de Kinnarps-produkter vi erbjuder till kund. Om du är intresserad av att veta mer om Kinnarps miljöarbete, vänligen besök vår webbplats eller kontakta oss via telefon på nummer; +46 (0)

4 4 Råvaror och basmaterial Av såväl miljö- som kvalitetsmässiga skäl är det viktigt för oss att veta var råvarorna vi använder i vår produktion kommer från. Nedan presenteras de råmaterial, komponenter och arbetsprocesser som används vid produktion i Kinnarps tre fabriker. Vad som gör Kinnarps unikt är att vi ansvarar för allt från råvaror och produktion till leverans och installation av färdig inredningslösning. Det är inte bara bekvämt och kostnadseffektivt, det är miljösäkert också. 1.1 Träråvara Kinnarps sortiment innehåller inte regnskogsträd utan endast trädslag ek, bok och björk. Inköpskrav är skriftlig garanti och egen eller tredjepartsverifiering att skogen inte är; Illegalt avverkad Genetiskt modifierad Från skyddsvärd skog (s.k. High Conservation Value Forest) Från områden med sociala konflikter Av tropiskt ursprung Från skogsområden som konverteras till plantage eller annat syfte som inte inbegriper skogsvård. Kinnarps strävar efter att köpa in 100% FSC-certifierad träråvara. Kinnarps är certifierade enligt FSC med ett s.k. Chain of Custody (spårbarhetscertifikat), Nummer: EUR-COC För att se certifikat, vänligen besök; i enlighet med FSCs regelverk. Mängden FSC i produkt baseras på total mängd inköpt material. Kontakta Kinnarps Miljöavdelning om du är intresserad av information om hur stor FSC-andelen är för närvarande Ekfanér och massivträd Ekfanér och massivträd kommer från Nordamerika med containerfartyg till Göteborg och containerbil till Kinnarps Bokfanér Bokfanér kommer från södra Tyskland, norra Frankrike och Slovenien Bok massivträd Bok massivträd är från Skåne och bok i massivt böjträ från Danmark Björkfaner och massivträd Björkfaner och massivträd kommer från Finland. Svensk björk förekommer mycket sparsamt som möbelvirke Jalusifaner Som komponent i träjalusi ingår träslagen Ilomba och Abachi som är ifrån Elfenbenskusten och kommer från odlade områden. Komponenten består av ett stommaterial och utgör mindre än 1 vikt % av total produkt.

5 5 Råvaror och basmaterial Spånplattan Spånplattan är svensk och uppfyller E1-norm om formaldehydinnehåll. Den laminerade spånplattan är av svensk kvalitet och uppfyller E1-norm. Inga klorblekta fibrer förekommer Board Boarden kommer från Polen och Österrike (20% av totalt skivmaterial) och uppfyller E1-norm om formaldehydinnehåll Metalldetaljer De metaller Kinnarps använder är stål, aluminium samt enstaka beslag i zinklegering. Återvunnen vara ingår i varje metall, men mängden kan variera beroende på kvalitetskrav. Stålplåt innehåller i genomsnitt 20 % återvunnen vara, strängsprutad aluminium ca 65 % och pressgjuten aluminium ca 95 %. Tillverkningen av metallkomponenter sker dels hos underleverantörer och dels hos Kinnarps egna metallindustri i Jönköping. Detaljerna levereras sedan färdiga för montering till Kinnarps. Kinnarps transportoptimering bestämmer om egna eller externa transportörer används Rengöring av metallytor Rengöring av metallytor innan lackering sker i slutna system med alkalisk- eller neutralisk rengöring Lackering av metall Lackering av metall sker med lösningsmedelsfri pulverlack utan tungmetaller. Krom är helt borttaget sedan 1996, frånsett skruv och mindre beslag, helt i enlighet med Svanens miljömärkningskrav Nickel Nycklar och låscylindrar är nickelfria.

6 6 Råvaror och basmaterial 1.3. Plaster Plastkomponenter består framförallt av polypropen, polystyren och polyamid. PVC är sedan 1996 borttaget ur Kinnarps sortiment. Alla nya plastkomponenter över 25 g är art- och återvinningsmärkta enligt ISO för att kunna återvinnas till nytt material eller energi Lim Lim för sammanfogning och montage är framför allt smältlim eller vattenbaserat lim. Dessa limmer innehåller inga lösningsmedel (s.k. VOC eller flyktiga organiska ämnen). Limmets innehåll kontrolleras genom säkerhetsdatablad. Ingående ämnen får ej framkalla hälsorisk och ej förekomma i begränsningslistan eller PRIO-listan som utfasningsämne E1-norm formaldehyd I den mån formaldehyd förekommer i produkt uppfyller råvaran alltid E1 norm, d.v.s. mindre än 0,13 mg avgivning av formaldehyd per m3 luft.

7 7 Råvaror och basmaterial 1.5. Materialspecifikationer i produkt Batteri Ett laddningsbart syra-blybatteri finns i våra SE-ben i serie[t]. Syran är inte flytande utan är absorberad i gel i batteriet Återvunnen vara i produkt Materialen som används i produkterna väljs utifrån krav på ursprung och kvalitet, som är en avgörande faktor. Kinnarps söker alltid att öka mängden återvunnen i vara i det material som köps in. Detta innebär bl.a.; 9 % återvunnet material i glasdörrar 10 % återvunnen flis i spånskivan 20 % återvunnet material i ståldetaljer 65 % återvunnet material i strängsprutad aluminium 95 % återvunnet material i gjuten aluminium % återvunnen polyamid i rygg, sitts och övriga detaljer på 5000 och 9000 stolarna. Gäller även plastdetaljer på hjulbasen till hurts.

8 8 Råvaror och basmaterial 1.6 Ytbehandling av trä Kinnarps AB håller kontinuerligt på med teknik och processutveckling mot lösningsmedelfattiga system och utbyte till lösningsmedelsfria akrylat- eller vattenbaserade lacker och betssystem. Nedanstående beskrivning kan därför snabbt ändras när framsteg inom området görs. Sedan 1988 har Kinnarps minskat utsläppen av lösningsmedel med 91 % medan produktionen stigit med närmare 100 % Ytbehandling Ytbehandling sker i mindre miljöstörande lacksystem genom valsning, sprutautomat eller robotlackering. Ytor som inte kan lackeras i dessa system handsprutas i boxar med rening. Våra lacksystem är uppbyggda helt utan farliga tungmetaller och aromater Plana ytor Klarlacker på fanerade ytor valsas med UV-härdande akrylatlack helt utan lösningsmedel och aromater. Pigmenterade ytor (LamineTM) valsas med UV-härdande akrylatlacker helt utan lösningsmedel, aromater och tungmetaller. Betsade ytor är vatten- eller alkoholbaserade helt utan aromater och tungmetaller Kanter Kantlackering handsprutas i boxar med rening. Bok och björk har en grundlack och topplack som är vattenbaserad. Ek är grundlackerad med aromatfri lösningsmedellack och en topplack som är vattenbaserad. Pigmenterade lacker (SignaDure och LamineTM) lackeras med vattenbaserade lacker Handtag, lister, trästolar och böjträ Alla handtag och lister sprutlackeras med UV-härdande akrylatlack med aromatfri alkoholbaserad lösningsmedelslack i slutna system. Trädstolar och böjträ robotsprutas med vattenbaserad UV-härdande akrylatlack i slutna system. Skolstolar elstatslackeras med aromatfri lösningsmedellack, baserad på alkohol och butylacetat. Betsade ytor är vatten- eller alkoholbaserade helt utan aromater och tungmetaller Oljor Oljor som ytbehandling förekommer inte eftersom kvalitetskrav ej uppnås Mängder För 2008 lackerades ca; m2 yta varav; 80 % var UV-lackering 15 % var vattenbaserad lackering 5 % var lösningsmedelsbaserad lackering

9 9 Råvaror och basmaterial 1.7 Stoppningsmaterial och klädsel För att kunna ta fullt ansvar för vårt miljöarbete, är det viktigt för oss att veta hur våra leverantörer arbetar, leverantörer som vi gärna hittar så nära oss som möjligt. Därför ställer vi hårda krav på dem. Det får till exempel inte förekomma oönskade kemikalier i stolklädslar Stoppningsmaterial av polyuretanskum Freoner är sedan länge borttaget och har ersatts av vatten som skummar upp polyuretanskummet. På Kinnarps används ett s.k. HR-skum (High Resilient) även kallat kallskum. Detta är ett polyuretanskum (PUR) som inte innehåller några flamskyddsmedel vare sig klor eller brom då dessa är mycket giftiga och svårnedbrytbara i naturen. Trots detta uppfyller alla våra produkter grundläggande brandskyddskrav (cigarett och öppen låga) då alla våra standardtyger är testade och godkända på ett mer brandbenäget, enkelt polyuretanskum med låg densitet Klädsel stolar Kinnarps ställer krav på att bromerade ämnen ej får förekomma. Genom att använda ull erhålls ett naturligt flamskydd. Trevira CS tyg har flamskydd utan miljöstörande ämnen. Flera av tygerna i Kinnarps sortiment är märkta med EU-blomman och/eller Öko-Tex som ställer krav på produktionsprocessen och ingående ämnen i tyget Kinnarps tygsortiment Kinnarps tyger följer Kinnarps kravlista för textilier som ej är miljömärkta. Denna listan är baserad på krav från den Nordiska miljömärkningen Svanen, Bra Miljöval, EU-blomman och Öko-Tex. För mer information om Kinnarps tyger, vänligen se Kinnarps Materiallista som finns på hemsidan.

10 10 Råvaror och basmaterial Tvätt Ull och Trevira CS-tyger skumtvättas, vattentvättas eller kemtvättas, se utförligare på varje separat tvättråd eller kontakta din återförsäljare Läder Från och med september 1997 är allt läder vegetabiliskt garvat och således kromfritt.

11 11 Råvaror och basmaterial 1.8 Kemiska ämnen Kinnarps har ett långtgående arbete och dialog med sina leverantörer av råvaror och kemikalier för att säkerställa att våra produkter har en så liten påverkan på miljön som möjligt. Bland annat ställer vi långtgående krav på våra tyger, trämaterial och plaster för att säkerställa att särskilt farliga och miljöbelastande ämnen inte ingår. Dessa krav är specificerade i kravdokument som våra leverantörer arbetar utifrån. På alla kemiska produkter kräver vi att få säkerhetsdatablad. Alla produkter granskas ur miljö- och hälsosynpunkt på miljöavdelningen innan de används i produktion. Ämnen från Kemikalieinspektionens begränsningslista förekommer ej i våra produkter. Om ämnen finns i PRIO-listan bedöms dessa från fall till fall om de är riskminskningsämne eller utfasningsämne. Detta innebär att vi inte använder oss av kemikalier som klassificeras som; Cancerframkallande Klass I och II Reproduktionshämmande Klass I och II Mutagena Klass I och II

12 12 Kinnarps fabriker Kinnarps produktion sker i tre fabriker på de svenska orterna Kinnarp, Jönköping och Skillingaryd. 2.1 Energianvändning och klimatpåverkan Kinnarps tre fabriker använder sig av direktverkande el och hydralik för drift av maskiner och har separata uppvärmningssystem. I fabrikerna i Kinnarp och Skillingaryd står eldning av briketter för uppvärmningen vilket inte bidrar med ett nettotillskott av fossil koldioxid till atmosfären. Fabriken i Jönköping värms upp med hjälp av gasol. Alla tre fabrikerna har reservpannor som drivs av eldningsolja vid service och underhåll av huvudpannan. Den totala mängden nettotillskott av fossil koldioxid som uppvärmningen och driftselen för de tre fabrikerna står för under ett år är ca; 990 ton CO2/år vilket motsvarar endast 395 m3 eldningsolja (för jämförelse av CO2-utsläpp, se punkt nedan).

13 13 Kinnarps fabriker 2.2 Produktionsspill (avfall) Källsortering Källsortering av avfall görs på våra tre produktionsenheter, för materialåtervinning och energiutvinning Brännbart avfall Brännbart produktionsspill såsom sågspån, hyvelspån, träavfall, pappersavfall och förbrukat emballage flisas och pressas till bränslebriketter. Detta har vi gjort sedan Eldning sker i egna anläggningar i Kinnarp och Skillingaryd som står för uppvärmningen av fabrikerna. I Kinnarp gäller detta även för intilliggande industri, skola, idrottshall, banklokal, ålderdomshem och 30 enfamiljshus då vi bidrar med fjärrvärme. Briketterna ersätter totalt ca 2550 m3 olja vilket motsvara ca; MWh elenergi per år eller ton fossil CO2/år Ej brännbart avfall Ej brännbart avfall eller på annat sätt ej återvinningsbart avfall, går till deponi. Deponiavfall utgör endast 1,5 % av den totala mängden fast avfall Metallavfall Metallavfall som stålband, lim- och lackemballage och övrigt metallavfall går till metallåtervinning. Viss överbliven metall från produktion återsäljs till leverantören för materialåtervinning Plastavfall Mjukplast och plastband sorteras och pressas i balar för omhändertagning Well och pappavfall Wellkartonger och papper samlas in för återvinning Tygspill Tygspill, ca 50 ton, transporteras till ett materialbolag i Tyskland, som bl.a. tillverkar ljudabsorberande inredning för bilar. Idag används istället stor del av tygspillet till att tillverka ljudabsorberande material till vår skärmvägg Rezon.

14 14 Kinnarps fabriker 2.3 Återvinning Vi arbetar med att minimera mängden avfall från produktion genom att ta hänsyn till den s.k. avfallshierarkin där återanvändning alltid bör komma först. Genom detta granskas material noggrant av erfarna snickare som bedömer om materialet ändå inte går att använda till något innan det går till återvinning. Kanske kan en del av den kasserade bordsskivan användas till lådans förstycke? Återvinning av förbrukad möbel Kinnarps tar ett komplett produktansvar vilket innebär att vi tar emot uttjänta möbler för återvinningshantering i samband med affärer. I övrigt följer vi utveckling av kommande producentansvarslag. Hänsyn tas idag vid konstruktion för separerbarhet, materialval och märkning för att möjliggöra en mer energieffektiv och mindre miljöstörande återvinning Förbrukad möbel Förbrukad möbel kan material- eller energiutvinnas till 98 % genom: Metaller till metallåtervinning Plasterna anpassade för materialåtervinning eller energiutvinning Allt trä och tyg till energiutvinning Stoppning till energiutvinning i godkänd förbränningsanläggning De elektriska/elektroniska delarna på borden kan separeras och får inte läggas på deponi. Kontrollera vilka lokala föreskrifter som gäller för kassering av elektriska/elektroniska produkter om du själv väljer att återvinna produkten. Vid frågor, kontakta Kinnarps Miljöavdelning eller ditt lokala miljökontor.

15 15 Kinnarps fabriker 2.4 Miljöledningssystem och miljömärkning Miljöledningssystem ISO 14001/EMAS Kinnarps AB:s produktionsenheter i Kinnarp och Skillingaryd blev 1997 certifierade med miljöledningssystem ISO och registrerade enligt EMAS. Produktionsenheten i Jönköping blev certifierad hösten 2001, även här enligt ISO14001 och EMAS-registrerad. Dessa certifieringar ställer krav på; Miljöpolicy Miljöutredning utvärdering Miljöolyckor riskvärdering Krav på underleverantörer Miljöeffektsregister Miljömål - ständig förbättring Interna och externa revisioner Offentlig redovisning av miljöarbetet enligt EMAS Lagregister Miljömärkning Kinnarps söker i sin tillverkning tillfredsställa kriterierna i Nordisk miljömärkning Svanen vilket delar av sortimentet uppfyller. Dock har Kinnarps valt att inte märka sina produkter med Svanen. Utöver Svanen arbetar Kinnarps med kravbilderna som ställs i kvalitetsstandarden TCO och den australiensiska miljömärkningen GECA (Good Environmental Choice Australia). Den enda miljömärkning som Kinnarps märker sina möbler med är den franska standarden NF Environnement. Anledningen till detta är att NF är det enda system som innefattar miljö-, kvalitetsoch säkerhetsaspekter.

16 16 Transporter Som leverantör av helhetslösningar ser vi självfallet till att våra inredningar kommer på plats. Det innebär att vi står för såväl transport som montering och installation. 3.1 Transporter Transporter sker i egna transportfordon. Lastoptimering och transportplanering sker för varje transport. Hemtagning från underleverantör inplaneras. Fordonen körs på miljödiesel. Däck som köps in är utan aromatiska oljor i slitytan och har mindre än 3 % innehåll i stommen, så kallat PAH-innehåll. Alla våra chaufförer har utbildats i Eco-driving. Hänsyn tas alltid till direktiv 98/69/EG (bensin) samt 1999/96/EG (diesel) om motorfordons avgasrening och motorbränsle. Transporterna sker till största delen i egen regi och regleras i vårt transportoptimeringssystem. Detta har gett en fyllnadsgrad på i snitt 91 %. 3.2 Transportemballage Emballering sker vid lastning i filtar med hård wellskiva som mellanlägg något vi gjort sedan sextiotalet. Emballaget följer bilarna tillbaks och återbrukas i efterföljande transporter. Återanvändningsgraden varierar men filtar klarar i snitt 10 transporter och wellskivorna ca; 5 transporter. Företaget är anslutit till förpackningsregistret, även kallat REPA-registret. 3.3 Klimatpåverkan Transporter ger upphov till en stor påverkan på klimatet genom utsläpp av koldioxid, CO2. Tack vare Kinnarps transportoptimeringssystem med hög fyllnadsgrad har vi lyckats effektivisera transporterna och minimera den potentiella miljöpåverkan de ger upphov till. Under 2008 transporterade Kinnarps produkter en sammanlagd sträcka av km vilket gav upphov till 2970 ton CO2-utsläpp.

17 17 Samarbeten Ett framgångsrikt miljöarbete kan inte enbart ske genom interna satsningar. Miljöarbetet är globalt och för ett företag som Kinnarps är det viktigt att på nära håll ta del av utvecklingen och finnas med i debatten. Därför känns det viktigt att stödja miljöarbetet utanför vår egen verksamhet. Självklart ligger miljöarbete som har anknytning till vår egen bransch oss närmast om hjärtat. 4.1 WWF Världsnaturfonden Världsnaturfonden WWF är med sina närmare fem miljoner supportrar en av världens ledande natur- och miljöorganisationer. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att: bevara världens biologiska mångfald verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt minska föroreningar och ohållbar konsumtion Kinnarps är mycket engagerat i Världsnaturfondens internationella skogsnätverk GFTN (Global Forest and Trade Network) som syftar till att få ett stopp på illegal och ohållbar avverkning av skog. 4.2 SP Trätek SP Trätek, som ingår i SP-koncernen, bedriver forskning och industrinära utveckling i syfte att stärka konkurrenskraften för trä som material. På uppdrag av Kinnarps har SP genomfört en miljöbedömning för Kinnarps produktion av kontorsmöbler. Miljöbedömningen avser utsläpp av växthusgaser, mätt i CO2-ekvivalenter, och omfattar den totala produktionen från Kinnarps produktionsanläggningar i Kinnarp, Skillingaryd och Jönköping. 4.3 FCBA Forêt, Cellulose, Bois-construction, Ameubelment FCBA (f.d. CTBA) är den franska motsvarigheten till svenska Trätek. Kinnarps samarbetar med FCBA för att ta fram gränsvärden för miljömärkning. 4.4 FSC Forest Stewardship Council FSC är en oberoende internationell organisation som verkar för att världens skogar brukas på ett ansvarsfullt sätt. Det unika med FSC globalt och lokalt är att näringsliv, fackförbund och miljöorganisationer tillsammans enas om målen genom en demokratisk process. Kinnarps sitter med i styrelsen för Svenska FSC och har under en tvåårsperiod finansierat en marknadsföringstjänst på svenska FSC-kansliet.

18 18 Samarbeten 4.5 IUCN the International Union for Conservation of Nature IUCN är världens äldsta och största globala miljönätverk ett demokratiskt medlemsnätverk med mer än 1000 statliga och icke-statliga medlemsorganisationer och nästa forskare knutna till sig i mer än 160 länder. IUCN verkar för att hjälpa världen att finna pragmatiska lösningar till våra mest akuta utmaningar inom miljö- och utvecklingsfrågor. Kinnarps har blivit utvald av IUCN som prefered partner vid byggandet av deras nya huvudkontor i Gland, nära Genève i Schweiz. IUCN arbetar för att denna byggnad skall bli en av världens miljövänligaste kontorsbyggnader och Kinnarps har blivit vald att leverera inredning till denna byggnad tack vare vårt långsiktiga arbete för att skapa mindre miljöstörande och hållbara produkter. 4.6 Naturskyddsföreningen Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation vars syfte är att sprida kunskap, kartlägga miljöhot, skapa lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Kinnarps sponsrar varje år Naturskyddsföreningen genom bidrag till deras verksamhet vilket gett oss status som Silver Sponsor ( ). 4.7 Green Standards Green Standards är ett företag baserat i Storbritannien som arbetar med att förändra synen på avfall. De har börjat använda sig av Corporate Social Responsibility (CSR) för att omdefiniera avfall som begrepp och genom detta skapa en ljusare framtid för människor i verkligt behov och som hjälper att skydda din lokala miljö. Kinnarps UK samarbetar med Green Standards genom programmet Waste to Wonder. Detta samarbete innebär att Green Standards åtar sig att samla in uttjänta Kinnarpsprodukter hos kund för återanvändning i bl.a. skolor i Afrika.

19

20 better at work Kinnarps affärsfilosofi är enkel. Vi skapar långsiktiga, effektiva helhetslösningar som gör ditt arbete bättre och din verksamhet mer framgångsrik. Kinnarps Marketing & Sales AB Adress SE Kinnarp Tel +46 (0)

Kinnarps Miljödeklaration

Kinnarps Miljödeklaration 070402 Kinnarps Miljödeklaration 2 Innehåll Inledning Råvaror och basmaterial 1. Träråvara 1.1. Metalldetaljer 1.2. Plaster 1.3. Lim 1.4. Materialspecifikationer i produkt 1.5. Ytbehandling av trä 1.6.

Läs mer

Miljödeklaration för Kinnarps möbler Gäller i tillämpliga delar för hela sortimentet

Miljödeklaration för Kinnarps möbler Gäller i tillämpliga delar för hela sortimentet Miljödeklaration för Kinnarps möbler Gäller i tillämpliga delar för hela sortimentet Miljödeklaration för Kinnarps möbler. Gäller i tillämpliga delar för hela sortimentet Råvaror och basmaterial. 1.0 Träråvara.

Läs mer

INNEHÅLLS DEKLARATION

INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLSDEKLARATION MÖBLER Tillverkningsland Sverige TRÄRÅVARA Virke Vi använder virke från företag som är medvetna om sitt ekologiska ansvar och följer befintliga regler och normer.

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

INNEHÅLLS DEKLARATION

INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLSDEKLARATION MÖBLER Tillverkningsland Sverige TRÄRÅVARA Virke Vi använder virke från företag som är medvetna om sitt ekologiska ansvar och följer befintliga regler och normer.

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Miljödeklaration - Hurts E30E14

Miljödeklaration - Hurts E30E14 Miljödeklaration - Hurts E30E14 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Detta åstadkommer AB Edsbyverken genom att:

Detta åstadkommer AB Edsbyverken genom att: Miljödeklaration 1. Företaget och miljön AB Edsbyverken arbetar aktivt med miljöförbättringar i samtliga processer. Detta gäller i dialogen med leverantörer, vid utveckling av nya produkter, tillverkning,

Läs mer

EFG och miljön 2 EFG och miljön Som en av Europas största utvecklare, tillverkare och marknadsförare av kontorsmöbler erbjuder EFG ett komplett sortiment av möbelsystem och produkter för inredning av kontor

Läs mer

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87

Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87 Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1084656-01-01 Varunamn Wisa - Form Spruce Artikel-nr/ID-begrepp 1103 Varugrupp BK04-01203

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

Canons program för återvinning av tonerkassetter

Canons program för återvinning av tonerkassetter Canons program för återvinning av tonerkassetter Först i världen med att tillverka och dessutom återvinna tonerkassetter År 1982 tillverkade Canon som första företag tonerkassetter med allt-i-ett för personkopiatorer.

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 52642733-01-01 Varunamn Bänkskiva i laminat Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad

Läs mer

kinnarps miljöredovisning 2013

kinnarps miljöredovisning 2013 kinnarps miljöredovisning 2013 2 miljöredovisning 2013 FRAMTIDEN ÄR HÅLLBAR Som Europas största leverantör av inredningslösningar för kontor vill Kinnarps visa vägen i arbetet mot en mer hållbar utveckling.

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Version: 08.5 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Kährs Original 15 mm Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

2001-08-15 614 21 SÖDERKÖPING

2001-08-15 614 21 SÖDERKÖPING Luftvärmare, storlek M-320-0 (2) Produkt Produkt benämning Luftvärmare Produktnummer LTS 320 Produktstorlek Media för uppvärmning Värmevatten Media för kylning - Tillverkarinformation Tillverkare Tillverkningsort

Läs mer

Med Fokus på miljön.

Med Fokus på miljön. Med Fokus på miljön. Vårt miljöarbete Produktsortiment: - Material - Kvalitet - Miljöinformation - Miljömärkning - Transporter - Returhantering Personal: - Kunskap - Delaktighet - Rutiner - Service Vår

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Version: 08.5 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Kährs Original 15 mm Ny deklaration

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION. Produktnamn: 0.2 Användningsområde. 0.3 Företagsinformation. Offentlig miljö. Företagets namn:

BYGGVARUDEKLARATION. Produktnamn: 0.2 Användningsområde. 0.3 Företagsinformation. Offentlig miljö. Företagets namn: BYGGVARUDEKLARATION Denna deklaration är upprättad enligt anvisningar från Byggsektorns Kretsloppsråd, BYKR mars 2000 0.1 Produktnamn Produktnamn: Kort beskrivning av produkten: Polyflor 2000 PUR 2,0 mm

Läs mer

Takgenomföring-BRTF Varmförzinkad stålplåt. BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

Takgenomföring-BRTF Varmförzinkad stålplåt. BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Takgenomföring-BRTF Varmförzinkad stålplåt Branschstandard enligt BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn BRTF Varmförzinkad stålplåt

Läs mer

Rücker Nord AB - Miljöhandbok

Rücker Nord AB - Miljöhandbok Rücker Nord AB - Miljöhandbok BL-305 page 1 of 12 Inledning Syftet med denna handbok är att underlätta och ge tips och idéer om vad man kan göra för att förbättra miljöegenskaper när man arbetar med produktutveckling.

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 20150505-2 Varunamn Gustavsberg Nordic³ Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID Varunamn C6 Artikel-nr/ID-begrepp SBSL040107190598581 Varugrupp 04201 Kökssnickerier

Läs mer

Backspjäll-BRBO Aluzink. BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

Backspjäll-BRBO Aluzink. BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Backspjäll-BRBO Aluzink Branschstandard enligt BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID BRBO-Aluzink Varunamn Backspjäll Ny deklaration

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer för BVD 3 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Trägolv Viva, Viva Line lackat Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval Det är skillnad på värme och värme Välj värme märkt Bra Miljöval Varför du ska välja värme märkt Bra Miljöval Du som väljer värme märkt Bra Miljöval... Genom att miljömärka värmeenergi med Bra Miljöval

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Art Mosaik Ny deklaration Ändrad deklaration BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Artikel-nr/ID-begrepp 3A0000 Vid ändrad deklaration

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Varunamn VRS-SYSTEMET Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2011-06-15 2 Leverantörsuppgifter Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer för BVD 3 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn iq One Artikel-nr/ID-begrepp 21200

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION

BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION Produktnamn Produkt nr. Utfärdad den 15-08-10 Utfärdad av E.Nordenberg Reg. nr. BD--1 Godkänd av B.Wettermark Rev. den Rev. 1(5) 1. Grunddata Produktinformation Varunamn:

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID SI BVD 21 Varunamn Panel av Barrträ vitmålad Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Sockelelement Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2015-02-24 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

Möbler Miljöanpassad offentlig upphandling Produktblad

Möbler Miljöanpassad offentlig upphandling Produktblad Möbler Miljöanpassad offentlig upphandling Produktblad 1 Omfattning Möbler är en bred produktgrupp som omfattar många olika typer av möbler (stolar, bord, garderober, hyllor, skåp etc.) med många olika

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Branschstandard enligt BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID BVD 229 Varunamn TBLA (LUFTVÄRMARE, VARMVATTEN) Ny deklaration

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2012. Peter Danielsen 24.4.2013. Sidan 1 av 6

MILJÖRAPPORT 2012. Peter Danielsen 24.4.2013. Sidan 1 av 6 MILJÖRAPPORT 2012 Peter Danielsen 24.4.2013 Sidan 1 av 6 Uppgifter om företaget, omläggningar av verksamheten Edita Bobergs AB är ett Svanmärkt tryckeri, certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001, ISO 12647-2

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer för BVD 3 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 27 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn iq Toro SC Ny deklaration Ändrad deklaration

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer för BVD 3 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 27 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn iq Granit Acoustic Ny deklaration Ändrad

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 20141222-1 Varunamn Gustavsberg Artikel-nr/ID-begrepp GB41203056 Varugrupp 20107 Nordic³

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 324 Varunamn Bolderaja OSB Contifinish Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1.0 Varunamn Artikel-nr/ID-begrepp Varugrupp SMA Avloppsrör och delar Ny deklaration

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

Byggvarudeklaration BVD 3 Enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

Byggvarudeklaration BVD 3 Enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Sid 1 av (6) Byggvarudeklaration BVD 3 Enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 GRUNDDATA Produktidentifikation Dokument-ID BVD0004 Utgåva 2 Varunamn: Ventronic Fleline (ekl. styr) Artikel-nr/ID-begrepp:

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 SUOMEN KUITULEVY OY FINNISH FIBREBOARD LTD BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID Varunamn Lion hardboard målad Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Branschstandard enligt BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn SLAVE Room Ny deklaration Ändrad deklaration Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 VERANTÖRENS LOGOTYP BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Timbertech 5 Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den

Läs mer

Produktblad - Miljödisk

Produktblad - Miljödisk Produktblad - Miljödisk MILJÖDISK TreCes miljöstationer är designade för att täcka hela kontorets avfallshantering och återvinning. Vi erbjuder allt från en mindre miljöstation med små kärl placerade i

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Flex Woodline Glasparti Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2013-03-22

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn ACO Quatrix typ1 Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2008-05-03 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION Enligt anvisningar från Byggsektorns Kretsloppsråd

BYGGVARUDEKLARATION Enligt anvisningar från Byggsektorns Kretsloppsråd BYGGVARUDEKLARATION Enligt anvisningar från Byggsektorns Kretsloppsråd PRODUKTNAMN: ESSVE TP PLUGG UTFÄRDAD: 2000-12-22 OMARBETAD: VARUGRUPP: Skivinfästningar, plugg ARTIKELNUMMER: 50001, 50003, 50005,

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION. Är varan förändrad? Ändringen avser Produkt tillsatt Nej Ja Ändrad vara identifieras genom 402EL. Produktnr. E-nr.

BYGGVARUDEKLARATION. Är varan förändrad? Ändringen avser Produkt tillsatt Nej Ja Ändrad vara identifieras genom 402EL. Produktnr. E-nr. BYGGVARUDEKLARATION 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID BVD ID 82910 Varunamn Artikel-nr/ID-begrepp Vägguttag, Hörnbox Se nedan Se nedan Ny deklaration Vid ändrad deklaration Ändrad deklaration

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Schüco dörrsystem ADS 65-75 HD Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 111107

Läs mer

MILJÖSORTERING KITE. Formgivning: Annica Doms NYHET. Kite lockinsats i lackerad MDF, NCS S 0500-N, vit.

MILJÖSORTERING KITE. Formgivning: Annica Doms NYHET. Kite lockinsats i lackerad MDF, NCS S 0500-N, vit. Produktblad - Kite MILJÖSORTERING KITE MILJÖSORTERING KITE Kite en genialt designad möbel för källsortering tilldelades 2012 Red Dot Design Award för sin innovativa form. Moduluppbyggnaden och möjligheten

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer för BVD 3 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn iq Natural Ny deklaration Ändrad deklaration

Läs mer

MILJÖVARUDEKLARATION Sidan 1 av 2 FRESH S SAMMANSTÄLLNING TILL KUND

MILJÖVARUDEKLARATION Sidan 1 av 2 FRESH S SAMMANSTÄLLNING TILL KUND Produktbeteckning: Softflo Modul MILJÖVARUDEKLARATION Sidan 1 av 2 FRESH S SAMMANSTÄLLNING TILL KUND 05-11-24 1. Produkten, allmänt Produkttyp: Tilluftsbaffel av galvaniserad stålplåt. Anv.områden: Tilluftsbaffel.

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID ivarcem - BVD 3 Varunamn ivarcem Ny deklaration Ändrad deklaration Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

Varan består vid leverans av följande delar/komponenter och med angivna kemiska sammansättning: DX51D+Z275 Pulverlack 2,29% 0,02%* 0,20% SIS1770+Zn

Varan består vid leverans av följande delar/komponenter och med angivna kemiska sammansättning: DX51D+Z275 Pulverlack 2,29% 0,02%* 0,20% SIS1770+Zn Branschstandard enligt 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn DCPe Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2015-11-20 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Belysning med lysrör: Belysning 55, IP 21 Belysning 55, IP 44 Belysning 60, IP 21 Belysning

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID Varunamn FF4F Ek natur Artikel-nr/ID-begrepp SÖSF3008500398312 Varugrupp 04201 Kökssnickerier

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation DokumentID 1:1 Varunamn Stockholm (LIB Direktlaminerad laserkantad kökslucka och stomme) Ny deklaration

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn PURUS rostfri inredning Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2014-09-25

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1030 Varunamn Konstruktionsplywood Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID BVD 330 Varunamn Hardboard Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2014-05-15

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Timbertech TT Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2103-08-26 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

Byggvarudeklaration BVD 3 Enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

Byggvarudeklaration BVD 3 Enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Sid 1 av (6) Byggvarudeklaration BVD 3 Enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 GRUNDDATA Produktidentifikation Dokument-ID BVD0003 Utgåva 1 Varunamn: Ventronic VFXU, VVU, VVXFU (ekl. styr & regler)

Läs mer

BVD3 Byggvarudeklaration NoCoat UltraFlex

BVD3 Byggvarudeklaration NoCoat UltraFlex BVD3 Byggvarudeklaration NoCoat UltraFlex Gyproc AB Box 153 746 24 Bålsta tel 0171-41 54 60 Order/Kundservice tel 0171-41 54 80 Technical Sales & Support www.gyproc.se BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt

Läs mer

Brand/Brandgasspjäll-BSKC60K Rostfritt syrafast. BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

Brand/Brandgasspjäll-BSKC60K Rostfritt syrafast. BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Brand/Brandgasspjäll-BSKC60K Rostfritt syrafast Branschstandard enligt BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID BSKC60K-Rostfritt

Läs mer

!! Miljöaspekter!!arbetsmiljö!och!markmiljö!!! BILAGOR:! A:!Miljödeklaration! B:!Materialsäkerhetsdatablad! C:!Livscykelanalys!M!Erlandsson!LVI!

!! Miljöaspekter!!arbetsmiljö!och!markmiljö!!! BILAGOR:! A:!Miljödeklaration! B:!Materialsäkerhetsdatablad! C:!Livscykelanalys!M!Erlandsson!LVI! Miljöaspekter arbetsmiljöochmarkmiljö BILAGOR: A:Miljödeklaration B:Materialsäkerhetsdatablad C:LivscykelanalysMErlandssonLVI Version 1.0 Mars 2013 Sida 1 av 2 Jerol kompositstolpar Miljödeklaration Företagsnamn

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID BVD 3 - Macro - 03 Varunamn Skagen rund Glans Skagen rund Natur Skagen rund Vit Skagen

Läs mer

VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART. Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor.

VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART. Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor. VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor. Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingets miljöarbete är banbrytande, stimulerar miljöteknisk utveckling och inspirerar

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn K2 Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2016-12-07 Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöfrågorna är viktiga för oss. För Sundsvall Energi står miljöfrågorna i fokus. Det är en del av vår vardag och vi jobbar aktivt för att ständigt

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Kajen möbelgrupp Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 20130814 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Version: 08.5 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Kährs Avanti 13 mm Ny deklaration

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID Varunamn Armeringsnät Artikel-nr/ID-begrepp AN Varugrupp NK500AB-W Ny deklaration Vid

Läs mer

Brand/Brandgasspjäll-BSKC60 Rostfritt. BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

Brand/Brandgasspjäll-BSKC60 Rostfritt. BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Brand/Brandgasspjäll-BSKC60 Rostfritt Branschstandard enligt BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID BSKC60-Rostfritt Varunamn

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn LK Golvvärme-/ Värme och Universalrör PE-X Ny deklaration Ändrad deklaration Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer för BVD 3 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn SoundLogic 1032 Ny deklaration Ändrad

Läs mer

Produktblad - Arkiv Kontor

Produktblad - Arkiv Kontor Produktblad - Arkiv Kontor ARKIV KONTOR ARKIV KONTOR Arkivet är ett mångsidigt och smart förvaringssystem för den som har mycket att spara och förvara. Med den flexibla utbyggbara lösningen kan företagets

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION. Dokument-ID Artikel-nr/ID-begrepp. Varugrupp Se nedan

BYGGVARUDEKLARATION. Dokument-ID Artikel-nr/ID-begrepp. Varugrupp Se nedan BYGGVARUDEKLARATION 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Se nedan Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den Dokument-ID Artikel-nr/ID-begrepp Varugrupp Se nedan Brytare Vid ändrad deklaration

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 PLATS FÖR LEVERANTÖRENS LOGOTYP BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Dörr/lucka Högskåp Laminerade med faner Ny deklaration Ändrad

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 2 Varunamn PA4200 Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2014-09-19 2

Läs mer