Detta åstadkommer AB Edsbyverken genom att:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detta åstadkommer AB Edsbyverken genom att:"

Transkript

1 Miljödeklaration

2 1. Företaget och miljön AB Edsbyverken arbetar aktivt med miljöförbättringar i samtliga processer. Detta gäller i dialogen med leverantörer, vid utveckling av nya produkter, tillverkning, leverans samt i brukandeledet. Företaget arbetar mot att kontinuerligt söka miljövänligare material och ett bättre utnyttjande av resurser. AB Edsbyverken är certifierade enligt ISO 9001, ISO och har som första producent i Sverige Svanengodkännande på merparten av kontorsmöbelsortimentet. 1.1 Miljöpolicy Genom ständiga förbättringar skall AB Edsbyverken förebygga och minimera negativ miljöpåverkan från tillverkningsprocesser, produkter, transporter och övrig verksamhet. AB Edsbyverken arbetar alltid för att följa lagar och förordningar. Detta åstadkommer AB Edsbyverken genom att: Kontinuerligt och noggrant följa utvecklingen inom miljöområdet och på detta sätt skapa beredskap inom företaget för nya och framtida krav. Stimulera och mobilisera alla medarbetares kreativitet och engagemang för miljöfrågor. Sträva efter att eliminera insatsmaterial och produktionsprocesser som innehåller ämnen vilka är miljö- och hälsofarliga. Söka materialsnåla konstruktionslösningar och tillämpa livscykeltänkande i produkt och processutveckling. Ställa krav på och prioritera leverantörer som levererar produkter och tjänster i samstämmighet med vår miljöpolicy. Kretsloppsanpassa våra produkter vilket innebär att vid konstruktion ta hänsyn till framtida återanvändning, demontering och materialåtervinning. Sträva efter att transporter sker på ett för miljön så gynnsamt sätt som möjligt. 1.2 Miljömärkning AB Edsbyverken har fyra kompletta kontorsmöbelserier Svanen-märkta av SIS. Det gäller våra bordsserier Connect, Centro, Sitt & Stå samt vår förvaring Reflect. Även i övriga produkter återspeglas vårt miljötänkande genom användande av komponenter utifrån ett livscykelperspektiv. Detta omfattar vårt val av trä- och skivmaterial, metall, plast, lim, lacker, emballage och övrigt material

3 1.3 Kemiska ämnen De ämnen, som i vissa fall ingår i produkterna, som finns upptagna på OBS- och begränsningslistan är enligt följande: Formaldehyd Allt träbaserat skivmaterial som AB Edsbyverken använder klarar emissionsgränsen 0,13 mg formaldehyd/m³ luft enligt provmetod EN 120. Våra leverantörer av spånplattor uppfyller kraven för Svanenmärkning. Krom Kromade detaljer i standardsortimentet används enbart i små detaljer som t ex gångjärn. Zink Förzinkade detaljer används i monteringsbeslag. Läder Det läder som ingår i våra produkter är garvade i en process där krom ingår. Processen är godkänd enligt regelverket för miljöskydd inom Westdeutsche Gerberschule i Reutlingen. Detta garanterar att de är tillverkade på ett sådant sätt att miljön ej skadas. 1.4 Medarbetare Samtliga medarbetare i företaget utbildas kontinuerligt i miljöfrågor och dess konsekvenser. 1.5 Lagar och krav De lagar och krav som påverkar verksamheten bevakas kontinuerligt för att säkra att gällande krav uppfylls. Utifrån gällande lagar sker uppdateringar av gällande rutiner och arbetssätt löpande. AB Edsbyverken är rapportskyldiga till tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen i Gävleborgs Län, och lämnar årligen en miljörapport. I denna redovisas förbrukning av råvaror, kemiska ämnen, avfallshantering och utsläpp. 2. Råvaror 2.1 Träbaserade varor De träbaserade råvaror som används i standardsortimentet är spånskiva, MDF-board, HDF-board samt fanér och kantlister i ek, bok och björk Spånskiva, MDF- och HDF-board tillverkas av fabriker som står under ständig tillsyn av tredjepart, ex Svensk Provnings och Forskningsinstitut, Norsk Treteknisk Institut och liknande, beträffande uppfyllande av europanormen EN 120. Denna norm anger testmetoden för formaldehyd-avspaltning, och klassen E1 anger att gränsvärdet 0,13mg/m³luft ej får överskridas. Samtliga skivmaterial vi använder är av E1-kvalitet. Materialet till skivorna tas från långsiktigt skogsbruk i Norden. Fanér används för att belägga de olika skivmaterialen. Ek hämtas från Nordamerika, Bok hämtas i huvudsak från Tyskland, och björk från Finland. Dessa länder för en aktiv skogspolitik, och detta innebär att skogen betraktas som en viktig naturresurs som ständigt skall förnyas. Till vissa produkter används abachifanér som levereras från Ghana och tillverkas av träd från återplanteringsskogsbruk. Vi använder inga tropiska träslag, som ex teak, mahogny eller liknande, utan betsar bok för att uppnå olika kulörer på våra möbler. Formpressat trä tillverkas av fanér från bok, ek och björk och används för att matcha vårt sortiment Vi använder detta material i stommar till stolar och böjda kantlister. Massivt trä används i stolar. De träslag som används är bok och björk. Arbete pågår för att erhålla träråvaror godkända enligt Forest Stewardship Council till våra produkter. FSC arbetar för ett miljöanpassat och livskraftigt bruk av världens skogar.

4 2.2 Metall De metallkomponenter, i stål och aluminium, som används i våra konstruktioner köps in färdiga från underleverantörer. Stålet är enkla handelsstålskvaliteter. Merparten av stålet recirkuleras. 2.3 Plast Det används idag följande typer av plaster i våra produkter: - Polyeten, PE - Polypropylen, PP - Polystyren, PS - Akryl-butadien-styren, ABS - Expanderad polystyren, EPS - Polyamid (glasfiberfylld), PA6 - Plexiglas, PMMA Samtliga plaster är återvinningsbara, antingen genom regranulering, eller förbränning. Märkning av platsdetaljerna för källsortering införs successivt. 2.4 Lim Flera olika sorter av lim används i produktionen. PVAC, polyvinylacetat, är ett flytande enkomponentlim och innehåller ingen formaldehyd eller lösningsmedel. Avfettning före ytbehandling sker dels med biologiskt nedbrytbara kemikalier och dels i anläggningar med samtidig alkalisk avfettning och sprutfosfatering. Metallytorna behandlas av lacker i olika färger, galvaniseras eller behandlas med någon annan metod som skyddar den råa metallytan från rostangrepp och annan missfärgning. Vid lackering av metallkomponenterna använder våra leverantörer lösningsmedelsfria, snabbhärdande pulverfärger, som appliceras i moderna elektrostatanläggningar med återvinning. Galvanisering och eloxering är beprövade metoder som står under övervakning av myndigheter vad gäller utsläpp. Karbamidhartslim är ett vattenbaserat tvåkomponentslim som innehåller en mycket liten mängd formaldehyd och, som med god marginal, klarar gränsvärdena enligt E1-klassen. Ovanstående limmer används vid fanéring och foliering. Smältlim är ett torrlim i form av granulat. Limmet innehåller inga lösningsmedel eller formaldehyder, och används vid montering av kantlister på våra produkter. 2.5 Lack, färg och bets Vid tillverkning av kontorsmöbler används 3 olika typer av lacker och betser: - UV-härdande klarlacker. - Vattenburna lacker. - Vattenburna betser. UV-lacker appliceras i moderna maskiner, och härdas genom bestrålning med ultraviolett ljus. Lackerna är fria från organiska lösningsmedel, akrylater och formaldehyd.

5 Vattenburna klarlacker används vid kantsprutning av komponenter. Lacken innehåller ingen formaldehyd och endast små mängder av lösningsmedel, ph-reglerande tillsatser, anti-korrosionsmedel och konserveringsmedel. Vattenburna betser är i standardutförande helt fria från lösningsmedel. Överlackering sker med transparenta UVlacker. 2.6 Emballage Vid leveransplaneringen utreds alltid tillsammans med mottagaren om leveransen kan ske utan emballage. Vid dessa direktleveranser skyddas möblerna med filtar under transporten. När emballering genomförs används följande material: - tunn foam av polyeten används som skydd för bordsskivor. - ytteremballage består av wellkartonger som till ca 30 % är tillverkade av returmaterial. - bandning av förpackningar sker med plastband av polypropen. - sträckfilmer är tillverkade av polyeten. - förslutningstejper är tillverkade av polypropen. Allt emballagematerial som AB Edsbyverken använder är återvinningsbart. 2.7 Stopp- och klädselmaterial AB Edsbyverken använder endast stopp- och klädselmaterial som är godkända enligt Konsumentverkets riktlinjer gällande brandkrav. Inga produkter får vara behandlade med halogenerade flamskyddsmedel. Produkterna testas hos Svensk Provning och Forskningsinstitut. Samma krav ställs på produkter som färdigställes av underleverantörer. 3. Transporter Vår strävan är att använda ett transportsätt som är effektivt och miljövänligt. Samtliga leveranser från fabriken sker med lastbil, och våra anlitade transportörer arbetar aktivt med miljöfrågor. Vi kräver att samtliga fordon körs på miljödiesel. Rutterna planeras så att minsta möjliga körsträcka erhålles. Om möjligt hämtar bilarna returerna till Edsbyn. En aktiv leveransplanering tar hand om ett antal faktorer såsom godsmängd, kundens önskemål om leverans, kombinationsmöjligheter samt kostnaden för transporten. Bland alla faktorer finns en miljöeffekt som vägs in i beslutet om val av transportväg. 4. Vattenvård AB Edsbyverken släpper inte ut något förorenat industrivatten till mark eller kommunal reningsanläggning.

6 Edsbyverkens fabrik Värmecentral Kontor 5. Uppvärmning I direkt anslutning till AB Edsbyverken finns en panncentral som huvudsakligen eldas med biobränsle. Anläggningen förses med bränsle från fabrikens snickeriavfall och genom inköpt träflis. Anläggningen förser, förutom företaget, även kommunens fjärrvärmenät med överskottsvärme. 6. Testning av produkt Våra möbler testas kontinuerligt hos externa godkända provningsanläggningar, som Svensk Provnings och Forskningsinstitut. Internt sker löpande funktions- och utförandetester i egen testutrustning enligt gällande testnormer. AB Edsbyverken deltar i arbetet för standardiseringen av kontorsmöbler. Detta för att tidigt erhålla information om eventuella ändringar i regelverken. 7. Återanvändning, återvinning AB Edsbyverken arbetar enligt ett kretsloppstänkande. - Samtliga ingående komponenter kan återvinnas. - Avfall, som wellpapp, kontorspapper, mjukplast och metaller, källsorteras i verksamheten. - Avfall i form av färgspill skickas till RECI och SAKAB för destruktion. Företaget är anslutet till REPAREGISTRET vilket befriar kunden från avgifter för emballagets omhändertagande. Avgifter för detta är redan erlagda. För exportleveranser erläggs avgifter för återvinning enligt DUALE-systemet, och förpackningarna är märkta med Der Grüne Punkt. 8. Slutord AB Edsbyverken strävar efter att vara ett företag som är präglat av miljötänkande i all verksamhet. Detta gäller såväl i utbildning av personal i miljöfrågor, i utvecklingsarbete, vid val av råvaror och leverantörer som hos den färdiga produkten. Vårt miljösystem skall vara ett levande system under ständig förbättring. AB Edsbyverken Sören Hammarström Miljö/kvalitetschef

7 Den röda tråden har alltid varit trä Benny Södergren erövrar bronsmedalj vid OS i Innsbruck 1976 på Edsbyskidor att levereras i mer än 5 miljoner exemplar. Idag är fokus och resurser koncentrerade till utveckling, produktion och marknadsföring av kontorsmöbler. En mindre del av tillverkningen är hylloch förvaringsmöbler för hemmiljö som produceras på uppdrag åt ledande branschföretag. Enligt historieböckerna var det år 1899 som hantverkaren Lars Fredrik Pettersson startade det lilla snickeri som skulle bli AB Edsbyverken och historien berättar hur företaget på ett förunderligt sätt lyckats anpassa sig till samhällsförändringarna. Även om möbler varit den dominerande produkten har Edsbyverken under åren haft många olika verksamheter. För många är nog Edsbyn fortfarande något man förknippar med skidor då Edsbyns skidor långt in på 70-talet var en av de större bland världens skidfabrikanter. Pinnstolar som till en början tillverkades av spillvirke från skidtillverkningen kom att bli en viktig produkt för utvecklingen från snickeri till industri. Under 50- och 60-talet blev pinnstolen en stor försäljningsframgång och kom Vår marknad för kontorsmöbler är främst inom Skandinavien men vi ser en växande exportandel med försäljning framförallt inom EU-marknaden och till Japan. Hillevi Rombin, Miss Universum presenterar Edsbyns Fanettstol 1956

8 Vår miljö Foto: Hans Engman Sommarvy från Gamla Landsvägen mot Edsbyverken Mitt emot Edsbyverkens kontor och fabrik följer Gamla Landsvägen älven Voxnans vindlingar österut. Här finns en gammal, vacker jordbruksoch kulturbygd som en gång inspirerade författaren Hans Lidman att skriva boken Den Sjungande Dalen där han skildrar det här områdets unika natur, fauna och djurliv. En miljö som också inspirerar oss i vår vardag där vi med lite tur och uppmärksamhet direkt från vår arbetsplats kan få se bl a fiskgjuse, tranor, älg och rådjur. AB EDSBYVERKEN; Box 300, EDSBYN. Tel , Fax

INNEHÅLLS DEKLARATION

INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLSDEKLARATION MÖBLER Tillverkningsland Sverige TRÄRÅVARA Virke Vi använder virke från företag som är medvetna om sitt ekologiska ansvar och följer befintliga regler och normer.

Läs mer

EFG och miljön 2 EFG och miljön Som en av Europas största utvecklare, tillverkare och marknadsförare av kontorsmöbler erbjuder EFG ett komplett sortiment av möbelsystem och produkter för inredning av kontor

Läs mer

Miljödeklaration Skärmvägg H11F08

Miljödeklaration Skärmvägg H11F08 Miljödeklaration Skärmvägg H11F08 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Rücker Nord AB - Miljöhandbok

Rücker Nord AB - Miljöhandbok Rücker Nord AB - Miljöhandbok BL-305 page 1 of 12 Inledning Syftet med denna handbok är att underlätta och ge tips och idéer om vad man kan göra för att förbättra miljöegenskaper när man arbetar med produktutveckling.

Läs mer

Svensktillverkade och miljömärkta kontorsmöbler

Svensktillverkade och miljömärkta kontorsmöbler X-PRESS Svensktillverkade och miljömärkta kontorsmöbler X-press är för dig som har bråttom med att få din kontorsarbetsplats levererad. I X-press sortimentet ingår ett urval av våra mest frekventa produkter

Läs mer

Byggvarudeklaration Granab Golvregelsystem

Byggvarudeklaration Granab Golvregelsystem 1 Byggvarudeklaration Granab Golvregelsystem Produktnamn: Granab Golvregelsystem. Typ 3000 och 7000. Företagsinformation: Bygg- och Miljöteknik GRANAB AB Box 172 447 24 Vårgårda Tel. 0322-66 76 50 Ingående

Läs mer

HAGS Miljöinformation

HAGS Miljöinformation HAGS Miljöinformation HAGS är i dag ett av Europas ledande företag när det gäller utemiljö. HAGS utvecklar och producerar utelekplatser och har ett av Europas bredaste sortiment för möblering av det övriga

Läs mer

Takbrygga, takstege, snöräcke profildurk, nock- och takfotsräcke, fästögla, taksteg, glidskydd, skorstensband

Takbrygga, takstege, snöräcke profildurk, nock- och takfotsräcke, fästögla, taksteg, glidskydd, skorstensband Reg no: CWL0045 Issue: 2 Page: 1(2) Byggvarudeklaration 1 Grunddata Produktnamn: Takbrygga, takstege, snöräcke profildurk, nock- och takfotsräcke, fästögla, taksteg, glidskydd, skorstensband Upprättad:

Läs mer

Projekt - när det fungerar som bäst!

Projekt - när det fungerar som bäst! PROJEKT HUS Projekt - när det fungerar som bäst! Denna broschyr beskriver hur Ballingslöv tillsammans med oss som återförsäljare vill göra livet enklare för dig som är arkitekt, entreprenör eller fastighetsägare.

Läs mer

Giftfri förskola inköpstips

Giftfri förskola inköpstips Giftfri förskola inköpstips Välj produkter som är tillverkade inom EU, Norden eller Sverige EU:s kemikalielagstiftning reglerar vilka ämnen som får finnas inom unionen. Det medför att produkter tillverkade

Läs mer

PRESTIGE. ett urval. Kvalitetstrappor i trä

PRESTIGE. ett urval. Kvalitetstrappor i trä PRESTIGE ett urval Kvalitetstrappor i trä Med känsla för material och detaljer Snickarlaget är en av Sveriges ledande tillverkare av trappor med fokus på design, nytänkande och flexibilitet. Vi är med

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 PLATS FÖR LEVERANTÖRENS LOGOTYP 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn AquaTeam Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2010-09-03 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Varunamn THERMISOL SOCKELELEMENT Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2011-02-23 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

INNEHÅLLS DEKLARATION

INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLSDEKLARATION MÖBLER Tillverkningsland Sverige TRÄRÅVARA Virke Vi använder virke från företag som är medvetna om sitt ekologiska ansvar och följer befintliga regler och normer.

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Artikel -nr/id-begrepp BEWi SOCKELELEMENT SOCKELELEMENT Dokument-ID Utgåva 1 Varugrupp ISOLERING

Läs mer

SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS

SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS QUALITY IN WOOD SINCE 1857 TRADITION INNOVATION DESIGN 1 2 3 Trä är det mest miljövänliga, vackraste och mest flexibla golvmaterial som finns. Det är därför som vi bara

Läs mer

Miljödeklaration för ventilationsbatterier

Miljödeklaration för ventilationsbatterier Fläkt Woods AB 614 81 Söderköping Besöksadress: Industrigatan 2, Söderköping t 0121 191 00 f 0121 101 01 (adm, prod) 0121 148 50 (försäljn) w www.flaktwoods.com för ventilationsbatterier Inom Fläkt Woods

Läs mer

Utveckla försörjningskedjan för maximal kundnytta. Strategiska val för styrelse och ledning. Praktiskt exempel från Sjöbergs Hyvelbänkar.

Utveckla försörjningskedjan för maximal kundnytta. Strategiska val för styrelse och ledning. Praktiskt exempel från Sjöbergs Hyvelbänkar. Utveckla försörjningskedjan för maximal kundnytta. Strategiska val för styrelse och ledning. Praktiskt exempel från Sjöbergs Hyvelbänkar. Niclas Gemfeldt Strategisk Leverantörsamverkan Temadag 12 maj 2016

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION SILENCE Glaspartier

BYGGVARUDEKLARATION SILENCE Glaspartier BYGGVARUDEKLARATION SILENCE Glaspartier ALLMÄNT OM PRODUKTEN Objektets namn: Vårt referensnummer: Produkt: Produktnamn: Beteckning/märkning: Systemglaspartier Silence Enligt kontraktshandling INNEHÅLLSFÖRTCKNING

Läs mer

Montering & skötsel STÄNKPANEL

Montering & skötsel STÄNKPANEL Montering & skötsel STÄNKPANEL HEJ! Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya stänkpanel från LG Collection. För att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett långt liv för din stänkpanel råder

Läs mer

PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016

PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016 PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016 Kärleken till det massiva träet Stolab har tillverkat möbler sedan 1907. Det har gett företaget en värdefull skatt av kunskap som präglar hela verksamheten. Med

Läs mer

Lös inredning mer brännbar än förr

Lös inredning mer brännbar än förr Lös inredning mer brännbar än förr 1 Brand i inredning - bakgrund Sedan 1960-talet har plaster gjort inredningen brandfarligare än förr då den var gjord av metall och naturmaterial som trä, bomull, ylle,

Läs mer

KOMPLETT ARBETSPLATS PÅ 5 DAGAR X-PRESS

KOMPLETT ARBETSPLATS PÅ 5 DAGAR X-PRESS KOMPLETT ARBETSPLATS PÅ 5 DAGAR X-PRESS 1 X-PRESS KOMPLETT ARBETSPLATS PÅ 5 DAGAR När leveranstiden är högsta prioritet räddar X-PRESS situationen. X-PRESS är ett urval ur Continental familjen som hjälper

Läs mer

De 20 vanligaste frågorna om Svanen

De 20 vanligaste frågorna om Svanen De 20 vanligaste frågorna om Svanen 1. Vilka står bakom Svanen? Hösten 1989 beslöt Nordiska Ministerrådet att införa Svanen, en officiell och gemensam miljömärkning för Norden. I Sverige sköter SIS Miljömärkning

Läs mer

Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris.

Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris. Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris. Tryckt på Cyclus Offset/Print, ett till 100% återvunnet och miljövänligt papper producerat av avsvärtat returpapper från hushåll och

Läs mer

RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL

RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL www.abcsolutions.se Om ABC Solutions HAR DU HÖRT OM OSS? ABC SOLUTIONS Företaget för dig som vill ha en långsiktig produktion- och konstruktionspartner

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Miljödeklaration - Hurts E30E14

Miljödeklaration - Hurts E30E14 Miljödeklaration - Hurts E30E14 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Tyger. Försäljningsvillkor. Betalningsvillkor: Leveransvillkor: Fritt fabrik. Vid order understigande 1000:- debiteras en expeditionsavgift på 100:-.

Tyger. Försäljningsvillkor. Betalningsvillkor: Leveransvillkor: Fritt fabrik. Vid order understigande 1000:- debiteras en expeditionsavgift på 100:-. 1 Försäljningsvillkor Betalningsvillkor: 30 dagar netto. Efter förfallodagen debiteras dröjsmålsränta 1,5% per månad. Vid skriftlig påminelse debiteras påminelse avgift enl. gällande lag. Leveransvillkor:

Läs mer

Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande.

Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande. Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande. Hög kapacitet och nyskapande lösningar. För våra kunders behov Visionen för Martinsons Trä är att med engagerade medarbetare

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Ecophon Access Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2011-10-21 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

Produktionsvolym och energiförbrukning

Produktionsvolym och energiförbrukning Nyckeltal för färgindustrin 2012 130617 De svenska färgtillverkarna har genom frivilliga åtgärder länge arbetat för att minska belastningen på miljön från färgtillverkningen. Under mer än tio års tid har

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM Upprättad av Richard Sundgren

MILJÖLEDNINGSSYSTEM Upprättad av Richard Sundgren MILJÖLEDNINGSSYSTEM Upprättad av Richard Sundgren REV ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN Sida 1 av 6 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM Sid. 3-4 Miljöpolicy sid. 3 Riktlinjer sid. 3 Miljömål sid. 3 Ansvarsfördelning

Läs mer

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB är en svenskägd legotillverkare som är inne i en stark expansionsfas

Läs mer

KOMPLETT ARBETSPLATS PÅ 5 DAGAR X-PRESS

KOMPLETT ARBETSPLATS PÅ 5 DAGAR X-PRESS KOMPLETT ARBETSPLATS PÅ 5 DAGAR X-PRESS 1 X-PRESS KOMPLETT ARBETSPLATS PÅ 5 DAGAR När leveranstiden är högsta prioritet räddar X-PRESS situationen. X-PRESS är ett urval ur Continental familjen som hjälper

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID Varunamn Dow PERIMATE Artikel-nr/ID-begrepp Se bilaga med artikelnummer Varugrupp BK04-01303

Läs mer

Säkerhets- och branddörrar

Säkerhets- och branddörrar Säkerhets- och branddörrar Hela vår verksamhetsidé bygger på att kunna erbjuda dörrar som står emot tuffa påfrestningar. Om Om Robust Den trygga känslan av kvalitet Att lära sig bygga dörrar tar tid. Själva

Läs mer

KULÖR- OCH MATERIALGUIDE LUCKOR - LÅDFÖRSTYCKEN - BÄNKSKIVOR - HYLLPLAN

KULÖR- OCH MATERIALGUIDE LUCKOR - LÅDFÖRSTYCKEN - BÄNKSKIVOR - HYLLPLAN KULÖR- OCH MATERIALGUIDE LUCKOR - LÅDFÖRSTYCKEN - BÄNKSKIVOR - HYLLPLAN CARECO - KULÖR- & MATERIALGUIDE - 3 CARECO KULÖR- & MATERIALGUIDE funktion - kvalitet - kreativitet - flexibilitet VÅR AFFÄRSIDÉ

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Elit Retro Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 140331 Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Innehåll En förskola fri från gifter 3 Att tänka på vid inköp 4 Råd för inköp till förskolan 7 Plast 9 Kemikalier och ämnen i vår vardag

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

Produktöversikt om miljöpåverkan

Produktöversikt om miljöpåverkan Sid 1(9) Produktnummer Produkttyp Flexslang Benämning Nordic Flow Sprinklerslang Daejin korrugerad Tillverkare land Sydkorea Leverantör Tillverkare/Importör Namn Sprinkler Nordic AB Namn Sprinkler Nordic

Läs mer

Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall. avloppsanläggningar

Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall. avloppsanläggningar Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall från i Uppsala enskilda kommun avloppsanläggningar Uppsala kommuns taxa för hämtning av hushållsavfall Denna taxa antogs av kommunalfullmäktige

Läs mer

har vi inom EAB byggt upp en hög kun- vi gärna delar med oss av redan i leverans och montage. Håll-

har vi inom EAB byggt upp en hög kun- vi gärna delar med oss av redan i leverans och montage. Håll- PALLSTÄLL EAB PALLSTÄLL 1 EAB har ett komplett sortiment av pallställ i olika höjder, bredder och längder. skapsnivå och erfarenhet inom logistik har vi inom EAB byggt upp en hög kun- Tillsammans med ett

Läs mer

Hållbarhetsarbete 2013/2014

Hållbarhetsarbete 2013/2014 Hållbarhetsarbete 2013/2014 Vad är hållbarhetsarbete? Det ansvarsfulla företaget: Agerar etiskt i affärsrelationer och i marknadsföring Arbetar aktivt för en sund arbetsmiljö Arbetar för en minskad negativ

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 av 7

Sammanfattning. Sida 1 av 7 Sammanfattning Forskning och utveckling, Global Development, är en del av Höganäs AB, moderbolaget, och dess verksamhet bedrivs i separata laboratorie- och experimenthallar. Verksamheten utgörs huvudsakligen

Läs mer

Vårt engagemang för miljön. www.formica.com

Vårt engagemang för miljön. www.formica.com Vårt engagemang för miljön www.formica.com Inledning Innehåll 1. Inledning och översikt 3. Carbon Reduction Label 4. GGREENGUARD och inomhusluftkvalitet Certifierat trä och FSC COC 5. REACH Green Building

Läs mer

BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc THERMOnomic-systemet

BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc THERMOnomic-systemet BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc THERMOnomic-systemet Gyproc AB Box 153 746 24 Bålsta tel 0171-41 54 60 Order/Kundservice tel 0171-41 54 80 Technical Sales & Support www.gyproc.se BYGGVARUDEKLARATION BVD

Läs mer

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Vår omvärld och de förutsättningar vi verkar inom Kollektivtrafik I dag lever merparten av alla bolag med ständiga effektiviseringsbehov. En förutsättning

Läs mer

PANTONE: 2935 U. Nordens största tillverkare av blästerutrustning

PANTONE: 2935 U. Nordens största tillverkare av blästerutrustning PANTONE: 2935 U Nordens största tillverkare av blästerutrustning Välkommen till Bäckman Bäckman är Nordens största tillverkare av utrustning för blästring. Vår långa erfarenhet och kompetens gör det enkelt

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Version: 08.5 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Kährs Linnea 7 mm Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

VikingShield 64 allrounddörrar

VikingShield 64 allrounddörrar VikingShield 64 allrounddörrar VikingShield 64 allrounddörrar 40 års försäljningssuccé! Preconal har med stor framgång styrt utvecklingen av industridörrar. Vår erfarenhet tillsammans med ständiga förbättringar

Läs mer

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem.

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem. Miljön i fokus. Energi- och klimatfrågan. Berendsen har arbetat med miljö- och kvalitetsfrågor under många år. Det är numera en integrerad del i vårt dagliga arbete. Tillsammans strävar vi efter ständiga

Läs mer

Pärlspont vit. Slät lucka. Stilren och prisvärd lucka i 16mm. Passar till både köket, tvättstugan och garderoberna. Finns i hela NCS-skalan.

Pärlspont vit. Slät lucka. Stilren och prisvärd lucka i 16mm. Passar till både köket, tvättstugan och garderoberna. Finns i hela NCS-skalan. Design vit Pärlspont vit DESIGN Slät lucka. Stilren och prisvärd lucka i 16mm. Passar till både köket, tvättstugan och garderoberna. Finns i hela NCS-skalan. PÄRLSPONT Traditionell lucka. Klassisk, prisvärd

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Branschstandard enligt BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID BVD224 Varunamn Swegon SILVER M Ny deklaration Ändrad deklaration

Läs mer

Material och underhåll

Material och underhåll Material och underhåll Nolas produkter tillverkas i ett stort antal material. Materialvalet görs med tanke på produktens estetiska och praktiska hållbarhet. Vi står för kvalitet och vi anser att livslängden

Läs mer

Kompaktlaminat. skärmväggar och laminatskåp. kompaktlaminat

Kompaktlaminat. skärmväggar och laminatskåp. kompaktlaminat Kompaktlaminat 2 Kompaktlaminat skärmväggar och laminatskåp Kompaktlaminat passar för miljöer med höga krav på vatten- och slagtålighet, kemikalieresistens och värmeokänslighet. Materialet är så hårt att

Läs mer

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean Conclean har den enkla lösningen för ditt enskilda avlopp Entreprenörer som återkommer och nöjda kunder talar sitt

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Vi ska i vår verksamhet eftersträva att i minsta möjliga grad belasta den yttre miljön. Detta ska vi åstadkomma genom att: - så långt det är möjligt

Läs mer

LakeView Åre LÖDINGSVÄGEN 14 OCH 16

LakeView Åre LÖDINGSVÄGEN 14 OCH 16 LakeView Åre LÖDINGSVÄGEN 14 OCH 16 ANDERS Sänggavel B.160 ANDERS Sänggavel B.180 Kim våningssäng 80/80x200 ANDERS Sänggavel B.180 KIM Sänggavel B.180 Alex matbord 220x90 Jedo fåtölj Vintage God design,

Läs mer

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Illustration gjord av Eva Jonsson Kommunfullmäktiges beredning för samhällsutveckling Innehåll Inledning... 3 Framtidsscenario... 4 Ulricehamn 2019...

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID ESSVE 2013 Varunamn ESS Wood D2 Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. 2 s. s. 4 s. 5 S. 6-9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc GK-systemet

BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc GK-systemet BVD3 Byggvarudeklaration Gyproc GK-systemet Gyproc AB Box 153 746 24 Bålsta tel 0171-41 54 60 Order/Kundservice tel 0171-41 54 80 Technical Sales & Support www.gyproc.se BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt

Läs mer

BYGG OCH MILJÖKONTORET INTERN MILJÖPLAN

BYGG OCH MILJÖKONTORET INTERN MILJÖPLAN BYGG OCH MILJÖKONTORET INTERN MILJÖPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÖVERGRIPANDE MÅL 1 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1 KONTORSMATERIEL OCH FÖRBRUKNINGSVAROR 1 PAPPER OCH KUVERT 1 LUNCHRUM 2 RESOR TILL

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Rockfon Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2011-12-05 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

Förmodligen världens bästa hyllsystem

Förmodligen världens bästa hyllsystem lundia trä 2 lundiaträ lundiaträ 3 Förmodligen världens bästa hyllsystem I Lundia Trä hyllsystem möts design och praktiska lösningar. Vi skräddarsyr en lösning som passar ditt förvaringsbehov och dina

Läs mer

marknadsledaren inom effektiv varselskyltning! Välkommen till

marknadsledaren inom effektiv varselskyltning! Välkommen till Välkommen till marknadsledaren inom effektiv varselskyltning! GÖR DET ENKELT Systemtext erbjuder dig ett av Skandinaviens största utbud av skyltar för nöd, brand, säkerhet och information. Allt under ett

Läs mer

Nät till hus och trädgård

Nät till hus och trädgård Nät till hus och trädgård Stängselnät Bärnät Spaljénät Hönsnät/Lathyrusnät Uppbindningsnät Skuggnät Vindskyddsnät Gnagskydd Insektsnät Takrännenät Dagvattenmagasin www.expo-net.se Stängselnät EXPO-NET

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 PLATS FÖR LEVERANTÖRENS LOGOTYP BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID Varunamn Cellbetong Artikel-nr/ID-begrepp 001 Varugrupp

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn RDKR Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2012-02-23 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 3398:2 Varunamn Artikel-nr/ID-begrepp Varugrupp weber.therm 398 MW- skiva 3398 Isoleringsskiva

Läs mer

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén INTERN FÖRESKRIFT Ver 2013-04-10/ON Dnr: 360-2120-00 Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Läs mer

Ett pris tusentals starka möjligheter!

Ett pris tusentals starka möjligheter! INSPIRATION OCH KÖK Det är vad du får hos oss. Vår business är enkel. Vi skräddarsyr ditt kök till ett fast pris och med massor av möjligheter till anpassningar, allt i ett material som håller i längden.

Läs mer

Exklusiva designtrappor i trä, stål och glas. Trappa Balk, formgiven av Stina Sandwall.

Exklusiva designtrappor i trä, stål och glas. Trappa Balk, formgiven av Stina Sandwall. Exklusiva designtrappor i trä, stål och glas Trappa Balk, formgiven av Stina Sandwall. E N N I V Å U P P Innehåll Trappa Balk 6 Trappa Zäta 1 10 Trappa Zäta 2 12 Trappa Gasell 14 Trappa Profil 16 Trappa

Läs mer

BE STRONGER WITH BE.

BE STRONGER WITH BE. BE STRONGER WITH BE. BE GROUP LÖSER DINA BEHOV Världens stål- och metalltillverkare genomgår sedan fl era år en stark förändring. Konsolidering, storskalig produktion och standardisering av produkter medför

Läs mer

Produktöversikt om miljöpåverkan

Produktöversikt om miljöpåverkan Sid 1(8) Produktnummer EPS-10, EPS-40, EPS-120 Produkttyp Pressostat Leverantör Namn Sprinkler Nordic AB Adress Östra Bangatan 8 Postadress 195 60 Arlandastad Telefon/ e-post +46(0)8-59090560 / info@nordicsprinkler.se

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID Q-Door 2013-06 Varunamn TORVERK Q-Door Maskindriven Ny deklaration Ändrad deklaration

Läs mer

Dokument nr.: MVD 215 Datum: 2005-03-18 Utgåva: A Upprättad av: Thord Gustafsson Sida 1 av 5

Dokument nr.: MVD 215 Datum: 2005-03-18 Utgåva: A Upprättad av: Thord Gustafsson Sida 1 av 5 Upprättad av: Thord Gustafsson Sida 1 av 5 Allmänt Produkt/produktgrupp: GOLD, Till- och frånluftsaggregat med roterande värmeåtervinnare. Beteckning: GOLD 04/05, 08, 14/20, 25/30, 35/40, 50/60, 70/80

Läs mer

BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE

BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE EFFEKTIV AVFALLSHANTERING BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL DET FINNS MÅNGA FÖRDELAR MED ATT VARA LOKAL SÅ LÄNGE DU OCKSÅ ÄR GLOBAL SITA Sverige är ett av landets ledande företag

Läs mer

Varianter och specifikation U20-43E/RYGG VÄRTAN B2. 2st stativ. 2st armstöd. 1st sits med rygg. 8st fästvinklar

Varianter och specifikation U20-43E/RYGG VÄRTAN B2. 2st stativ. 2st armstöd. 1st sits med rygg. 8st fästvinklar 1/5 Varianter och specifikation 585 U20-43E/RYGG VÄRTAN B2 2st armstöd med rygg 857 U20-43E/RYGG/PÅBYGG VÄRTAN B2 med rygg U20-43E VÄRTAN B3 U20-43E/PÅBYGG VÄRTAN B3 480 U20-42E VÄRTAN B1 U20-42E/PÅBYGG

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi på Avisera har bestämt oss för att vara en del av lösningen på de miljöutmaningar som världen står inför. Vi arbetar hårt och konsekvent för att minimera vår egen miljöpåverkan

Läs mer

Ordning på sladdarna Thorsmans produktprogram för sladdhantering

Ordning på sladdarna Thorsmans produktprogram för sladdhantering Ordning på sladdarna Thorsmans produktprogram för sladdhantering TEKNISK INFORMATION 1999:05 P3497 Öppningsbar och rymlig sladdgömma Typ CBL-A3 P3499 P3501 P3498 P3500 Klarar allt vid en normal arbetsplats

Läs mer

Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter

Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter Spring Systems Spring Systems är en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer, clips och sammansatta

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. s. 4 s. 5 s. 6 S. 7-0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Form vit Ny deklaration Ändrad deklaration Artikel-nr/ID-begrepp Form Vit - SH05 Vid ändrad

Läs mer

Sitt & Stå bord Art. nr. 08 xxx..

Sitt & Stå bord Art. nr. 08 xxx.. Sitt & Stå bord Art. nr. 08 xxx.. P REGISTRERINGSNUMMER: 0120110812 2011-08-12 2016-08-12 under förutsättning att möbeln och kraven i T R A G Centro bord Art.nr. 03 xxx.. P REGISTRERINGSNUMMER: 0220110812

Läs mer

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering Vi är Lilja Group Lilja Group är specialiserat på att forma plast. Vi arbetar huvudsakligen med extrudering, formsprutning och bearbetning. Med en flexibel produktion och korta beslutsvägar kan vi erbjuda

Läs mer

3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken

3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken Kemikalier 3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i

Läs mer

Modellteknik. pro.form industridesign

Modellteknik. pro.form industridesign Modellteknik pro.form industridesign MODELLER Avsikten med att bygga en modell är för att skapa en illusion av en färdig produkt, för att kommunicera en gestaltning av en produkt, idé eller problemlösning.

Läs mer

Dok. Nr: VE-00172-V Verksamhetsmanual Benning Sweden AB

Dok. Nr: VE-00172-V Verksamhetsmanual Benning Sweden AB 1(12) Inledning... 3 Företagspresentation... 3 Affärsidè... 3 Verksamhetssystemets omfattning... 3 Organisation... 4 Ledningsforum... 4 Ledningsfunktionen, VD... 5 Försäljning... 5 Produktenheten... 5

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

NÄR DU VILL HA ETT bergsäkert RESULTAT.

NÄR DU VILL HA ETT bergsäkert RESULTAT. NÄR DU VILL HA ETT bergsäkert RESULTAT. UTROTNINGSHOTADE ARTER TRIVS I VÅRA TÄKTER OCH VÄG- SLÄNTER. Naturgrus och bergkross finns i hela vårt samhälle och används i första hand vid framställning av betong

Läs mer

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1 Varunamn SAVE VTC200 R/L Artikel-nr/ID-begrepp Bostadsaggregat Varugrupp 21003 Ny deklaration

Läs mer

År 2016 är ett högst händelserikt år för vårt företag, med många fina projekt på gång för att ta ytterligare ett steg i vår miljöprofilering.

År 2016 är ett högst händelserikt år för vårt företag, med många fina projekt på gång för att ta ytterligare ett steg i vår miljöprofilering. 2016-05-18 Om Delsbo Candle I Delsbo i Hälsingland har vi gjort ljus i många år. År 1944 startade Joel Öhrn ljusproduktion under namnet Norrländska Ljusstöperiet. År 1959 köptes företaget av Liljeholmens,

Läs mer