Rundtur det digitala hemmet år 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rundtur det digitala hemmet år 2010"

Transkript

1 DIGITAL ÖVERGÅNG KV Rundtur det digitala hemmet år 2010 Välkommen till framtidens digitala hem! När du kliver över tröskeln finns det en sak som du slipper se, nämligen sladdar och kablar, komplicerade maskiner och prylar överallt. I 2010 års digitala hem lever du bekvämare tack vare teknik som är stabilare, snabbare och mer sofistikerad än dagens. Följ med på en rundtur och se hur din tillvaro kan bli enklare, roligare, säkrare och bättre organiserad tack vare inbyggd teknik i hemmet. I och bortom hemmet Hur kommer framtidens hem att skilja sig från dagens? Det digitala hemmet år 2010 är ett utrymme där du kan slappna av och känna dig trygg. Hemmet genomsyras av teknik som underlättar vardagslivet. Framtidens hem är en samlingsplats för teknik som möjliggör bättre kommunikation och relationer både mellan dem som bor där och med vänner och släktingar utanför hemmet. I 2010 års hem kan du t.ex. enkelt ordna en virtuell familjemiddag eller släktträff i form av en videokonferens på Internet. Video och IP-telefoni fungerar perfekt med en genomsnittlig bandbredd till hemmet på 10 Mbit/s. Familjemedlemmarna kan utan problem samtala, interagera och virtuellt äta middag tillsammans, var de än är. Det blir också enklare att hålla kontakten med familjemedlemmar i hemmets närområde. Föräldrar kan lättare hålla reda på var barnen är i grannskapet. Aktiva RFID-chips i kläderna gör det enkelt att inhämta platsinformation och se var barnen är nere på gården eller längre bort. Hemmet kommer att bli en smartare plats tack vare Internet-anslutna styrsystem för avancerat inbrottsskydd och effektivare energianvändning. Med automatiska timers och Internet-baserade styrsystem kan du få ned elräkningen genom att vrida ned värmen när ingen är hemma, men ändå ha hemmet varmt och upplyst när du kommer hem. Med hjälp av inbyggda sensorer och kameror i det IP-anslutna hemmet kan du se vad som händer i och runt hemmet även när du inte är där. Vid ett eventuellt inbrott kan hemmet automatiskt kontakta polisen och överföra en videoinspelning av det hela. Vänster: ApriAlpha_v3, Apri sharp ear Höger: ApriAttenda Sedan kan det faktiskt bli så att du kan överlåta sysslor som gräsklippning och städning till hushållsrobotar som är under utveckling. Toshiba har redan lanserat två robotar på den japanska marknaden. AppriAttenda fungerar som hjälpreda för människor eller funktioner. ApriAlpha kan sköta flera sysslor i hemmet, t.ex. olika hushållsmaskiner. Enkla samtal är möjliga tack vare röstigenkänning och röstsyntes. Roboten kan läsa nyheter och e-post högt eller lämna en snabb väderrapport. Enligt Toshiba kommer robotar år 2010 att kunna följa med dig till stormarknaden och bära varor åt dig. De kan till och med hjälpa till med att passa barn eller bistå äldre.

2 Uteplatsen avslappning, underhållning och trädgårdsbibliotek Det blir redan allt vanligare med trådlös åtkomst till Internet och e-post från uteplatsen, men föreställ dig hur det blir när allt digitalt material är enkelt åtkomligt från trädgården via en trådlös höghastighetsanslutning. I framtidens hem kan du njuta av musik som direktuppspelas från din personliga musiksamling till ljudanläggningen utomhus via trådlös anslutning. Du kan spela musik med CD-kvalitet vid grilloch trädgårdsfester. Med hjälp av en HDTV-mottagare kan du se på tv på din bärbara dator ute på terrassen. Upplevelsen förhöjs av den bränslecell som förser den bärbara datorn med ström under många timmars användning. Du kan när som helst ringa billiga distanssamtal till vänner och släktingar världen över via trådlös IP-telefoni med hög kvalitet. Att läsa tidningen över frukostkaffet på uteplatsen kan bli en helt ny upplevelse tack vare elektroniskt papper. År 2010 kommer du troligen att kunna köpa en vikbar OLED-skärm med trådlös anslutning. Skärmen ser ut, känns och väger ungefär som en serietidning. Text och bilder på skärmen ser ut som i tryck, med den skillnaden att du väljer vad som ska visas. Via Internet kan du hämta eller direktuppspela t.ex. det senaste numret av Time, en ny roman eller din vanliga morgontidning. Nytt material hämtas trådlöst till skärmen. När du köper en bok från Amazon skickas den direkt till OLED-skärmen eller till din hemserver där du kan läsa den senare. Nu kan du ha ett helt bibliotek med alla tänkbara böcker och tidskrifter du kan vilja läsa. E-böckerna i ditt digitala bibliotek kan läsas överallt där det finns en nätverksanslutning.

3 Köket smarta hushållsmaskiner med webbanslutning Vi använder redan i dag kylskåpet till olika saker utan att riktigt tänka på det. Det är inte bara ett förvaringsställe för mat utan också en plats där vi sätter upp meddelanden, scheman, bilder, inköpslistor, komihåg-listor och annat. Framtidens digitala kylskåp blir en betydligt smartare maskin, både på in- och utsidan. På utsidan är kylen en Internet-enhet som du kan använda för att skicka, ta emot och dela information via en pekskärm eller trådlöst tangentbord/mus. Där kan du läsa e-post, uppdatera komihåg-listor, visa familjebilder, lägga upp familjescheman online och även se på IPTV. Inuti kylen finns sensorer och övervakningssystem som ser till att du aldrig får slut på sådant som alltid ska finnas i kylen, t.ex. mjölk, juice eller ägg. När en sådan vara saknas skrivs den automatiskt upp på inköpslistan online. Med hjälp av en inköps- och leveranstjänst på webben kan du t.o.m. sköta veckoinköpen automatiskt om du vill. Om du själv vill bege dig till stormarknaden kan det vara praktiskt att veta att du kan kontrollera vad som finns i kylen via mobiltelefonen. I Japan har Toshiba redan lanserat hushållsmaskiner som kan fjärrstyras med Bluetooth via Internet eller en mobiltelefon. Inte nog med det. Med hjälp av ett fjärrhanteringsprogram via Internet kan du fjärraktivera spisen eller mikrovågsugnen i det smarta köket. Du sätter enkelt i gång matlagningen via datorn på jobbet eller mobiltelefonen på vägen hem, så är maten klar när du kliver in genom dörren.

4 Vardagsrummet fullt av digital underhållning Tänk dig att du köper en ny trådlös multimediemottagare för digitalt ljud- och videomaterial. Tidigare har du fått lägga mycket tid på att ställa in mottagaren och få den att fungera tillsammans med nätverket i hemmet. Tack vare UPnP (Universal Plug and Play) är det inte så längre. Mottagaren känner omedelbart av befintliga enheter och konfigurerar sig själv. Det blir så mycket enklare att överföra digitalt material mellan olika enheter i hemmet som bärbar dator, tv, stereo, miniljudspelare (MP3-spelarens efterträdare) och digitalkamera. Det är ganska sannolikt att du abonnerar på digital-tv eller t.o.m. HDTV. Med tanke på att bredband med höga hastigheter är tillgängligt i hela hemmet använder du troligen också IPTV. Du kan även spela onlinespel via satellit- och bredbands-tv. Högupplöst visning av filmer blir normen när HD DVD ersätter dvd-standarden, vilket innebär att filmer kan visas med fler bildpunkter och linjer så att bilderna blir otroligt detaljerade och realistiska. Valfriheten ökar när det gäller underhållning räkna med reklamfri tv och digitalt material on-demand. Alltihop kan dessutom visas på mobila enheter, så du kan själv välja var och när du vill ha tillgång till underhållning. Varje familjemedlem kan titta på sitt favoritprogram tack vare möjligheten till flera digitala tv direktuppspelningar samtidigt. Slutligen kan vi också vänta oss att se 3D-teknik på många olika användningsområden, t.ex. tv och 3D-spel. Till höger visas Toshibas platta 3D-skärm som vi kan få se mer av i framtidens hem. Troligen kommer 3D-skärmar att användas för arkadspel, e-utbildning, simulerade byggnader och landskap, och varför inte 3D-menyer på restauranger. Tänk dig att beställa hämtmat från en meny där all mat visas upp tredimensionellt. Innan du beställer kan du se hur maten ser ut!

5 Lärande forskning, shopping, sociala nätverk, skapande... Dagens distanskurser och WiFi-anpassade högskolor bygger redan på teknik som ger mer bredd och kvalitet på utbildningen. Kommande förbättringar av IP-teknik för röst- och videoöverföring kommer att göra det ännu enklare att plugga till en universitetsexamen hemma. Du kan lyssna på föreläsningar i realtid som videokonferenser på webben. Dessutom kommer det nya möjligheter att söka material på Internet. VoIP med översättning i realtid kommer att berika mänskligt samspel och sociala nätverk med nya kommunikationsmöjligheter. Möjligheten att kommunicera via översättning kommer att öppna nya vägar för bekantskap och vänskap över alla nationsgränser. Högkvalitativt, medierikt material kommer i högre grad att användas i bloggar, podradio och chat, eftersom det går enklare och snabbare att överföra och ta emot video, ljud och röstsamtal via Internet i realtid. De nya möjligheterna till video och röstsamtal online kommer att ge upphov till fler interaktiva, kreativa aktiviteter mellan användare i sina respektive hem. Vi kan se en mer interaktiv, självgående värld växa fram där man delar och utbyter information. Redan i dag finns Wikipedia som ett bra exempel på hur man gemensamt kan skapa resurser på Internet. Du kan få se mer i samma stil i framtiden privatpersoner kan skapa egna nyhetsprogram genom att länka in videorapporter med trafiknyheter, lokala händelser och annat. Det blir enklare att träffa och samspela med människor i hela världen som delar dina intressen och hobbyer.

6 Sovrummet mer avslappning, bättre mode Visst är det skönt att slappa i sovrummet och lyssna på sin favoritmusik. Det kan du enkelt göra i dag med en MP3-spelare och hörlurar eller med en stereo i sovrummet, men vore det inte fint att lyssna på direktuppspelad onlineradio eller digital radio med CD-kvalitet i trådlösa hörlurar? Kläderna i garderoben kan du välja ut med hjälp av 3D-teknik. Toshiba har faktiskt redan tillkännagivit ett tredimensionellt system för modesimulering som möjliggör virtuell visning och samordning av kläder, kosmetika och accessoarer i realtid. Du kan läsa in bilder av verkliga personer i systemet där de sedan visas i de kläder du väljer. Bilderna är realistiska och visas i realtid du kan till och med simulera personernas och klädernas rörelser. Du kan lugnt ligga kvar i sängen samtidigt som du shoppar online och låter den virtuella provdockan prova alla kläderna.

7 Teknik för framtiden Se det i 3D. Flera olika bildtekniker används för att skapa en tredimensionell effekt med olika användningsområden. Vi kommer att se 3D-tekniken användas i filmer, i spel och även för shopping online. Högre trådlösa hastigheter med n. Denna blivande standard förväntas klara en genomströmning på upp till 600 Mbit/s när de trådlösa nätverkens användningsavstånd utökas. Tekniken bygger på MIMO (multiple input, multiple output) med flera antenner både vid sändare och mottagare för optimal anslutning. Radio med CD-kvalitet tack vare DAB (Digital Audio Broadcasting). DAB sänds över markbundna nät, och som mottagare behövs bara en liten, ej riktad antenn. Med den får du in radioprogram med CD-liknande kvalitet till och med i bilen, utan störande brus eller förvrängningar. Förutom den brusfria mottagningen och CD-kvaliteten på ljudet finns det andra fördelar med DAB tekniken. Den kan användas för att överföra inte bara ljud, utan även text, bilder, data och video allt via radio! Tjänster och pilotprojekt på det här området är redan i gång i många länder, bl.a. Australien, Belgien, Kanada, Kina, Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Norge, Sverige och Schweiz. Brittiska BBC har ett sändarnät som når 80 procent av befolkningen, och de kommersiella radiokanalerna når för närvarande 85 procent. Överlägsen kvalitet med digital-tv. Digital tv-utsändning med den allra nyaste tekniken är ytterst flexibel. Man kan sända ut bilder av högsta kvalitet i en mängd olika visningsformat. SD och HDTV kan erbjudas i både konventionellt format och widescreen-format. Till det kommer ljud av cd kvalitet med surroundljud i upp till sex kanaler. HD-ljud: så har du aldrig hört det förr. Stöd för högkvalitativt surroundljud med Dolby på en PC 7.1-kanal. Det finns möjlighet att skicka två eller flera olika ljudspår till olika ställen samtidigt. HD DVD möjliggör digital masslagring av filmer med otrolig realism och detaljrikedom. Framtidens standard för fillagring med hög kapacitet och stora volymer kommer redan Den har stöd från bl.a. Intel, Microsoft, DVD Forum och större filmbolag i Hollywood. Filmer kommer att släppas i HD DVD-formatet. HD DVD kommer att finnas i format med ett (15 GB), två (30 GB) och så småningom tre lager (45 GB). Hemmabio med HDTV. HDTV ger bättre visningskvalitet med en lodrät upplösning från 720 progressiva linjer till sammanflätade. Stöd för filmformatet 16:9. OLED för vikbara skärmar. OLED-skärmar (Organic Light-Emitting Diode) har emissionsförmåga och behöver ingen bakgrundsbelysning. Vikbara OLED-skärmar kommer att ha mängder av olika användningsområden i framtiden. De kan t.ex. infogas i kläder eller fungera som vikbara, trådlösa, elektroniska tidningar. Robotar underlättar vardagstillvaron. Robotar kommer att spela en allt viktigare roll i framtidens hem för att sköta hushållssysslor eller kompensera för funktionsnedsättningar. Röstigenkänning och röstsyntes är viktiga tekniker för kommunikation. Det smarta hemmet nås via Internet. I ett smart hem kan invånarna fjärrstyra och programmera alla sorters automatiska, elektroniska hushållsapparater. När du är bortrest kan du t.ex. via telefonen aktivera larmsystemet, styra termostaten, sätta på och stänga av apparater och lampor, programmera hemmabion eller underhållningssystemet och utföra många andra åtgärder.

8 Smarta hushållsapparater som lyssnar. Framtidens hushållsapparater kan fjärrstyras via webben eller trådlöst. Se några exempel här: index.html Direktuppspelande video i hemmet med UWB. Ultra-Wideband ger hastigheter upp till cirka 480 Mbit/s över 2-4 meter, med planer på att gå upp till 2 Gbit/s. Perfekt för digitala hemnätverk och direktuppspelning av video i realtid över korta avstånd. Digitala hemnätverk på ett ögonblick med UPnP (Universal Plug and Play). Med UPnP kan olika enheter konfigurera sig själva och känna av varandra. Med hjälp av UPnP via Internet och webbprotokoll kan du ansluta enheter, t.ex. datorer, kringutrustning, smarta hushållsmaskiner och trådlösa enheter, till ett nätverk och slippa konfigurera de känner av varandra automatiskt. Varje enhet får en IP-adress och ger sig till känna för andra enheter i nätverket via ett avkänningsprotokoll som bygger på Internet-protokollet HTTP. Billiga långdistanssamtal med VoIP. VoIP står för Voice over IP, d.v.s. IP-telefoni via Internet. Det finns redan i dag, men kommer att bli allt mer populärt i takt med att hemmen får snabbare bredband och kvalitetsproblemen vid röstöverföring får bättre lösningar. Trådlös roaming kommer att förbättras avsevärt med WiMax WiMAX förväntas leverera trådlös bredbandsåtkomst den sista kilometern. WiMAX kommer att tillhandahålla fasta, nomadiska, flyttbara och i slutändan mobila bredbandsanslutningar, som inte behöver vara i siktlinje med en basstation. Enligt WiMAX Forum ska WiMAX för bärbara datorer lanseras under Toshiba Europe GmbH. While Toshiba has made every effort at the time of publication to ensure the accuracy of the information provided herein, product specifications, configurations, prices, system/component/options availability are all subject to change without notice. For the most up-to-date product information about your computer, or to stay current with the various computer software or hardware options, visit Toshiba s Web site at

Lagerlösningar för företag & privatpersoner

Lagerlösningar för företag & privatpersoner annons HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET annons Mars 2008 Spar tid i hemmet Intervju: Martin Timell tipsar om hur du inreder enkelt och funktionellt. Läs mer på sid 12 MEDFÖLJER SOM

Läs mer

Köpa dator. Det finns många mellanformer mellan mini och bärbar. De kan mer, men är dyrare.

Köpa dator. Det finns många mellanformer mellan mini och bärbar. De kan mer, men är dyrare. Köpa dator 1 Varför? Jag skall köpa min första dator. Min gamla dator har kraschat eller har fått ett allvarligt fel. Min gamla dator är för klen för nya saker jag vill göra. Jag vill ha en dator till.

Läs mer

IT för vård och service

IT för vård och service TOM SIDA IT för vård och service Maskiner kan inte ersätta mänsklig omvårdnad. Men den nya tekniken i intelligenta hus kan ändå hjälpa till. I många lägenheter med äldreboende finns sedan länge larm kopplade

Läs mer

Telia Trendspaning 2006

Telia Trendspaning 2006 Telia Trendspaning 2006 Både privatpersoner och företag tror att modern kommunikation kommer att förändra deras vardag under 2006. Hur ser det ut för dig? Innehåll Denna trendspaning ger en bild av hur

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Det är några av de frågeställningar som det här dokumentet tar upp.

Det är några av de frågeställningar som det här dokumentet tar upp. Bakgrund och syfte Många samfälligheter och bostadsrättsföreningar har koppar- eller koaxnät som börjar närma sig slutet av dess livslängd. Föreningarna står inför ett antal beslut där det gäller att identifiera

Läs mer

Ubiquitous Computing - en vision som kan bli verklighet

Ubiquitous Computing - en vision som kan bli verklighet Ubiquitous Computing - en vision som kan bli verklighet - osynliga datorer, överallt, i alla ting, alltid i arbete, samverkar på internet Sammanställd av BG Wennersten, april 2007 bg@wennersten.se Innehåll

Läs mer

Den mobile. medarbetaren. Ip-telefoni receptet hos Ica Sidan 8. Mobilitet skapar nya jobb Sidan 10. Med kontoret i handen Sidan 12

Den mobile. medarbetaren. Ip-telefoni receptet hos Ica Sidan 8. Mobilitet skapar nya jobb Sidan 10. Med kontoret i handen Sidan 12 Annons Hela denna bilaga är en annons från Provisa Information Annons Den mobile medarbetaren Mobilitet skapar nya jobb Sidan 10 Med kontoret i handen Sidan 12 Intervjun: Anders Gustafson Ip-telefoni receptet

Läs mer

Den intelligenta fastigheten

Den intelligenta fastigheten 1 De tekniska framstegen under senare år har möjliggjort den intelligenta fastigheten. Det är modern och intressant teknik som attraherar, motiverar och stimulerar de flesta. Tekniken är här för att stanna.

Läs mer

SÅ FUNKAR DET TEXT ERIK MÖRNER ILLUSTRATION SVENSKA GRAFIKBYRÅN. 3 På stan

SÅ FUNKAR DET TEXT ERIK MÖRNER ILLUSTRATION SVENSKA GRAFIKBYRÅN. 3 På stan MEN VAD ÄR W-LAN? W-lan är ett trådlöst nätverk som gör att du kan koppla ihop och utbyta information mellan olika bärbara och stationära apparater. Det kan handla om allt från datorer till telefonen,

Läs mer

Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber

Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber Grävning ingår Hastighetsjämförelser Så lång tid tar det att ladda ner en dvd-film på 4,7 gb eller 1gb filer. Dvd 1gb ADSL 2

Läs mer

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS DIGITAL-TV

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS DIGITAL-TV ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS DIGITAL-TV NYA TIDENS TV-SÄNDNINGAR ÄR HÄR JUNI 2006 NYA TIDENS TV-SÄNDNINGAR En fjärdedel av Sveriges drygt fyra miljoner hushåll har

Läs mer

smartare Full fart med fiber: Spel, surf, tv och telefon samtidigt vardag Med fiber för en Telia Play+ Snygga, smarta, fantastiska PRYLAR!

smartare Full fart med fiber: Spel, surf, tv och telefon samtidigt vardag Med fiber för en Telia Play+ Snygga, smarta, fantastiska PRYLAR! smartare Med fiber för en vardag Full fart med fiber: Spel, surf, tv och telefon samtidigt Tv när, var och hur du vill med Telia Play+ Fastighetsförvaltaren: Fiber är lika viktigt som hiss och balkong

Läs mer

24-timmarssamhället. Av: Jonas Bergström, Felix Fuenzalida, Jon Mårdsjö, Niklas Pettersson, Daniel Resman, Ulf Wirén-Hallqvist i IT1

24-timmarssamhället. Av: Jonas Bergström, Felix Fuenzalida, Jon Mårdsjö, Niklas Pettersson, Daniel Resman, Ulf Wirén-Hallqvist i IT1 24-timmarssamhället Vårt projekt handlar om 24-timarssamhället och teknostress. Vi har koncentrerat oss på den stress som tekniken medför och hur samhället har förändrats. I vår rapport tar vi upp allmänhetens

Läs mer

Tv, bredband och telefoni med fiber.

Tv, bredband och telefoni med fiber. Tv, bredband och telefoni med fiber. Allt blir bättre med fiber Tv, bredband och telefoni är bara några av sakerna som blir bättre med fiber. Nu får du hela hemmets kommunikation ur ett enda uttag. Du

Läs mer

MEG. Bredband utan begränsningar. phone 0:- Välkommen till ViaEuropa!

MEG. Bredband utan begränsningar. phone 0:- Välkommen till ViaEuropa! Bäst på bredband! Bredband utan begränsningar Internet har utvecklats explosionsartat under det senaste decenniet. 80 procent av alla hushåll har någon form av uppkoppling till Internet idag och det blir

Läs mer

Stadsnät för allt och alla. Idén och människorna bakom framtidens kommunikation.

Stadsnät för allt och alla. Idén och människorna bakom framtidens kommunikation. Stadsnät för allt och alla Idén och människorna bakom framtidens kommunikation. 1 Välkommen till världens bästa Stadsnät Mälarenergi började tidigt bygga ett öppet stadsnät i Västerås. Det första som blev

Läs mer

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finnsf

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finnsf Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finnsf Ett snabbt fibernät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Stockholms öppna nät. Ett öppet stadsnät är nästa nivå av bredband. Ett

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

FILM I FICKAN PLATTA TV & HDTV FRAMTIDENS DIGITALA LIVSSTIL

FILM I FICKAN PLATTA TV & HDTV FRAMTIDENS DIGITALA LIVSSTIL NR 1 / 2005 / ÅRGÅNG 51 / PRIS 60 KR EXKL MOMS TIDNING FÖR ELEKTRONIKBRANSCHEN FILM I FICKAN PLATTA TV & HDTV FRAMTIDENS DIGITALA LIVSSTIL Sony och WALKMAN är registrerade varumärken som tillhör Sony Corporation,

Läs mer

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finnsf. Ett snabbt nät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Lindesbergs Stadsnät.

Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finnsf. Ett snabbt nät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Lindesbergs Stadsnät. Valfrihet! Valfrihet är det bästa som finnsf Ett snabbt nät öppet för alla. Fri konkurrens och full valfrihet. Välkommen till Lindesbergs Stadsnät. Ett öppet Stadsnät är nästa nivå av bredband. Ett supersnabbt

Läs mer

Tv, bredband och telefoni med fiber.

Tv, bredband och telefoni med fiber. Tv, bredband och telefoni med fiber. Information och inspiration för dig som ska få, eller redan har fiber. Välkommen till en smartare vardag. Allt blir bättre med fiber Tv, bredband och telefoni är bara

Läs mer

Grattis! Du bor i Sveriges snabbaste lägenhet! Guide till bredband

Grattis! Du bor i Sveriges snabbaste lägenhet! Guide till bredband Grattis! Du bor i Sveriges snabbaste lägenhet! Guide till bredband Din bredbandsguide Du vet väl om att du har tillgång till supersnabbt fibernät i din lägenhet? Via det kan du få TV-upplevelser i världsklass,

Läs mer

framtidens boende Projekt Camelot Rundabordssamtal och seminarier kring Carolina Browall

framtidens boende Projekt Camelot Rundabordssamtal och seminarier kring Carolina Browall & Projekt Camelot Rundabordssamtal och seminarier kring framtidens boende Carolina Browall Konrad Tollmar & Fredrik Petersson Smart studio, Interactive Institute Denna rapport i pro gram - met Telematik

Läs mer

KÖPGUIDE. Toshiba FEATURE

KÖPGUIDE. Toshiba FEATURE Toshiba FEATURE DAGS FÖR SKOLAN DAGS FÖR SKOLAN KÖPGUIDE I Toshibas utbud av bärbara datorer finns mycket att välja bland, antingen du själv studerar eller är lärare, eller kanske letar efter lämplig utrustning

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Comfort Digisystem Microphone DM90 - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Välkommen till den mobila revolutionen Idag är mobiltelefonen en stor del av vår vardag, vi använder den i arbetet, på fritiden

Läs mer

Fiber till alla. Fiber till alla. Kommunledningskontoret informerar

Fiber till alla. Fiber till alla. Kommunledningskontoret informerar Fiber till alla Fiber till alla Kommunledningskontoret informerar Innehåll Kommunikationsplan för fiber i Simrishamns kommun 3 Vad vi kommunicerar 4 Praktiska exempel 5 Några målgrupper 6 Vad är optisk

Läs mer

Snabbstarts- och felsökningsguide

Snabbstarts- och felsökningsguide Snabbstarts- och felsökningsguide I NNEHÅLL Registrera produkten 2 Viktig information 2 Grundläggande datorhantering 4 Säkerhet och komfort... 4 Säkerhetsåtgärder... 4 Hälsofrämjande åtgärder... 5 Lär

Läs mer

Smarta Villor TM. Säkerhet Trygghet Besparing Komfort

Smarta Villor TM. Säkerhet Trygghet Besparing Komfort Smarta Villor TM Säkerhet Trygghet Besparing Komfort Den intelligenta fastigheten 4 Säkerhet, Trygghet, Besparing, Komfort 6 Larm: Inbrott, - Brand, - Läckage 10 Barnsäkerhet, Handikappvänligt, Äldreanpassat,

Läs mer