Anton Sörlin och Sörgården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anton Sörlin och Sörgården"

Transkript

1 Anton Sörlin och Sörgården Sörgården och Folkhögskolan från Nynäsvägen. Villan till vänster byggdes av Anton Sörlin i mitten på 30-talet. Huset med gaveln mot fotografen är rektorsbostaden, den delvis skymda är en byggnad med lektionssalar och bostäder. Byggnaden till höger är den ursprungliga byggnaden från 1904 som uppfördes som bostad och mottagning för provinsialläkaren innan det blev skolbyggnad. De två mittre byggnaderna nyttjas i dag av ortens pensionärsföreningar. Anton Sörlin, f i Östersund, fil.lic. och folkhögskolelärare kommer 1925 till Västerhaninge som hyresgäst på Apoteket med sina föräldrar. År1934 köpte han Ribby 2:91 av Herman Olsson i Ribbylund. Här byggde han och hustrun Elsa en villa som de länge drömt om. Detta är väl och humoristiskt skildrat i hans bok Villa på landet från Makarna hade adoptivdottern Vanja, född 1936.

2 Anton Sörlin Sörlin var botaniker och älskade Gullringskärret där det fanns unika växter, kring vilka han kunde utveckla långa föredrag. Han var välkänd och aktad på bygden och bl.a. i många år ordförande i föreläsningsföreningen och kunde med sin stora kontaktyta engagera intressanta gästföreläsare till folkhögskolans gymnastiksal. Sten Bergman berättade med knarrande röst om sina resor till Nya Guinea och Rolf Blomberg om sitt upptäckarliv i Sydamerika, för att nämna några. Även andra kända och populära profiler, som Lennart Hyland och Nils Erik Bæhrendtz, lockades till Västerhaninge. Anton Sörlin bodde i sin Villa på landet i Västerhaninge tills han avled Denna villa köps på 60-talet av Johan Nordén som tvingas se sin egenhändigt byggda villa på Kyrkvägen rivas inför byggandet av Västerhaninge Centrum.

3 Sörgården 2015, tillhör numera kommunen liksom övriga f.d. Folkhögskolan. Läs gärna här Lars Olof Perssons artikel om Anton Sörlin. Anonym djurvän för 100 år sedan Gillets idoge arkivforskare Anders Numan finner ofta små pärlor i det dammiga Stadsarkivet, se här!

4 Plågad häst vid Fors För nästan exakt 100 år sedan registrerade kronolänsman Wahlroth i Mulsta denna inkommande skrivelse i sitt diarium. En sann men anonym djurvän har sedan länge noterat att en stackars häst i Fors tvingas slita ont trots en svår skada. Man kan nog ana att anmälaren länge slitit med frågan och kommit fram till att en direktkontakt med hästägaren inte skulle vara lämpligt. Kanske är det en granne i byn? Eller en släkting?

5 Knappast den aktuella hästen! När han/hon väl fattade pennan var det följaktligen självklart att anmälan var anonym och underskriven en Hästvän. Walroth ser till att fjärsman Kruth (härligt namn på en fjärsman) i Tungelsta får anmälan på sitt bord för utredning, tyvärr kan vi inte redovisa resultatet. Den utpekade bonden är troligtvis arrendatorn på Fors 3, ungkarlen Karl Magnus Andersson, som i november 1909 kommer från Alvsta och brukar den gård som i folkmun kallades Petter Magnus. Petter Magnus, eller Per Magnusson, hade avlidit året innan och änkan har skött gården med drängar men arrenderar nu ut. Han blir kvar på Fors till sin död 1919 vid 61 års ålder. Denna Forsgård köps 1919 av hovjägmästaren Helge Ax:son-Jonson på Berga kommer senare att användas som scoutgård. Läs gärna om det s.k. mjölkkriget på Fors mellan hovjägmästaren och scoutledaren Ragnar Numan. Tidstypisk 40-talsbild, eller kanske

6 sent 30-tal? Tre Västerhaninge-gentlemän på stationsplanen på 40-talet. De tre herrarna som stolt poserar framför några förkrigsbilar är fr.v. Göte Karlsson, son till Axel Millimeter Kalle Karlsson, bodde tillsammans med fadern och några ogifta systrar på Tungelstavägen. Han arbetade som snickare/timmerman på Berga och sina sista verksamma år på Haninge Bostäder. Hade stort engagemang i idrotten. Förblev ogift och avlider i Västerhaninge Mannen i mitten är Bertil Johansson, kallad Jägarn, son till trädgårdsmästaren Karl Johan Johansson på Kullen i Håga. Arbetade hos fadern, senare vägarbetare och på senare år känd i samhället som lite av en uppfinnar-jocke. Som vi förstår jägare men också fiskare, drog upp mer eller mindre ätbara gäddor i Öran och andra skogssjöar som såldes till ortsborna under krigsåren. Han var född 1904 och avlider ogift på Kullen. Den tredje mannen är John Elof Wester, kallades märkligt nog Harry. Han var bl.a. chaufför åt provinsialläkaren Erik Tretow. I bakgrunden t.v. skymtar ett märkligt fordon, någon form av militär ersättning för buss, en kur på lastbilsflak för transport mellan Berga/Hårsfjärden och stationen?

7 Om det finns historiskt bilvetande bland läsarna, hjälp mej med bilmärken och årsmodeller, står det Cadillac på kylarn på bilen till höger? Livet i Tungelsta by Lantbrukaren Gustaf Jakobsson i Vadet skrev 1970 ned lite minnen för att kommande generationer skall kunna få en inblick i hur förhållandena var hos bönderna i Tungelsta by under de senaste århundradena Han var då 90 år gammal, född på gården och son till häradsdomaren Anders Erik Jakobsson.

8 Storgården i Tungelsta på ett vykort från 1890-talet. Han skriver bl.a.: En del av de yngre innevånarna i Tungelsta hade på grund av sitt vilda uppträdande för bortåt 150 år sedan ett dåligt anseende, och långt utanför socknen kallades de för Tungelsta Vargar! När bönderna från Sorunda, Ösmo, Västerhaninge och Österhaninge skulle till Stockholm för att omsätta sina produkter i penningar var det ett rörligt liv på vägarna. Väster- och Österhaningeborna höll i allmänhet en stund vid Länna gästgivargård, där förtäring fanns att tillgå för dem som så önskade Med ett så stort antal vägfarande blev det oenighet med slagsmål som följd, varvid en man en gång blev dödad. Flera förolyckades vid dikeskörningar, och efter 1901 dödades även några av tåget vid järnvägsövergångarna.

9 Vadet, Karlsrovägen, gåramålning av Olle Olsson, Hed Olof år Tillhör Anna Greta Ljungström, Tungelsta. Vill du läsa mer om gåramålaren Olle Olsson, klicka här! Flygfoto av Thorsten Nilsson ur Gillets arkiv.

10 Här kan du läsa Gustaf Jakobssons berättelse Tragedin i Lännaskogen 1941 Den här minnesstenen över en 17-årig yngling från Bromma står i skogen väster om Länna industriområde. Den numera svårtydda texten lyder: Eleven vid Bromma Läroverk Lennart Wikholm 17 år gammal slöt här den 26 oktober 1941 sin idrottsbana.

11 Foto: Flickr, Kenny Lex En orienteringstävling i markerna väster om Länna hösten 1941 fick en tragisk avslutning. Den 17-årige eleven Lennart Wikholm, elev på Bromma läroverk, saknades efter avslutad tävling på söndagsmiddagen. Funktionärer och tävlande sökte igenom den mycket besvärliga terrängen utan resultat och man kallade på polis som ordnade skallgång men inte heller denna styrka lyckades finna den saknade. På måndagen uppbådades en styrka på 400 personer men inte förrän dagen därpå fann man den saknade liggande död på en klippa. Provinsialläkaren Dagulf i Huddinge kunde konstatera att han avlidit av köld och utmattning och varit död i ett dygn då han hittades. det ser ut som om Wikholm förirrat sig på ett eller annat sätt, tappat karta

12 och kompass, hasat nerför klipphällar och slagit sig, dock ej i huvudet, och slutligen utmattad lagt sig på berget för att vila och somnat av utmattning. Dåligt klädd som han var hade den starka kölden därefter gjort sitt. Enl, uppgift på Flickr från fotografen Kenny Lex ser koordinaterna i RT 90 ut så här: N E Läs här artikel i Svenska Dagbladet 1941 Viktor Pettersson, folklivsskildrare på Södertörn.

13 Viktor Pettersson gav 1934 ut skriften Sägner och Minnen från Södertörnsbygden Författaren till boken Sägner och minnen från Södertörnsbygden, Viktor Pettersson, var född den 30 juni 1874 på Valsjö gård i Ösmo.

14 En raritet, finns den i bokhyllan? Här finns många härliga skrönor! Sin tidiga barndom och ungdomstid tillbringade han på Vansta där fadern var statare. I vuxen ålder brukade han under ett par år Klockargården och bodde åren på Mellanberg under Vansta. Sistnämnda år gifte han sig och flyttade då till Nynäshamn, där han verkade till sin död den 19 mars Viktor Pettersson var en äkta son av Södertörn, den bygd han älskade och vars kultur och befolkning han lärde känna kanske bättre än någon annan av sina samtida. Hans ungdom kom att sammanfalla med en intressant brytningstid mellan gamla folktraditioner och samhällets nydaning. Vad denna tid skulle

15 komma att betyda för den äldre kulturen stod redan tidigt klart för honom. Tanken, att försöka rädda till eftervärlden något av hembygdens gamla kulturskatter, innan dessa för alltid gått förlorade, mognade och blev ledstjärna i hans liv. Redan som barn hörde han de gamla folksägnerna berättas och folkvisorna sjungas. Som vuxen, när han under några år som gårdfarihandlare färdades mellan stugorna i bygden, nedskrev han allt av intresse som han hörde av äldre sockenbor. Så småningom blev han ägare till ett ovärderligt hembygdsarkiv, handskrivet och senare av honom sammanfört till bundna bokband. Bland dessa finner man bl. a. gårdsbeskrivningar, sägner, ordstäv, gåtor, ramsor och ett register över traktens dialektala uttryck. En del av sina uppteckningar har Viktor Pettersson utgivit i boktryck, 1932 Folklivsskildringar från Ösmo och 1934 Sägner och minnen från Södertörnsbygden. Under sina vandringar i bygden samlade han en ansenlig del äldre bruksföremål, vilka han sedermera egenhändigt katalogiserade och skänkte till Sotholms härads hembygdsförening såsom en grundplåt till bygdens eget museum. Han var initiativtagare till bildandet av Sotholms härads hembygdsförening. För sina mångahanda insatser för den gamla kulturens bevarande i sin födelsebygd tilldelades Viktor Pettersson 1939 Södermanlands hembygdsförbunds silverplakett och valdes samtidigt till hedersledamot i Sotholms härads hembygdsförening. Här kan du läsa några kortskrönor från Österhaninge. Mina år på Berga Lantbruksskola Nils Petersson på Skarplöt berättar.

16 Lantmästaren Nils Petersson, född 1922, kom till Västerhaninge 1944 som lantbrukselev på Berga. Han blir kvar i samhället då han 1946 gifter sig med dottern på släktgården Skarplöt, Fors 3, den nordligaste av Forsgårdarna, Anna Britta Lindström. I verket Gods och Gårdar i Södermanland kan man läsa att Skarplöt varit i släktens ägo sedan Efter några år ute i landet, bl.a, på Uddeholms lantbruk i Värmland, köper makarna Petersson gården av Erik Lindström, Anna-Britas far år 1962, och verkade som fritidsbönder fram till Nils arbetade på Svenska Fläktfabriken men man satsar nu helt på jordbruket och bl.a. utökar djurbesättningen för mjölkproduktion.

17 Anna Britta Petterson, född Lindström 1927, är dotter till Erik Lindström, välkänd och aktad bl.a som kommunpolitiker och med stort engagemang i lantbruksrörelsen. Nils, med gedigen lantbruksbruksutbildning till lantmästare, bl.a. på Berga, och Anna Britta brukar framgångsrikt Skarplöt fram till år 2001 då sista skörden bärgas och markerna utarrenderas, redan 1990 har sista mjölkkon lämnat den anrika gården med den vackra mangårdsbyggnaden. Nils och Anna Britta bor kvar på gården 2015.

18 Skarplöt från öster. Läs Nils Peterssons berättelse om Bergatiden här Stock Car i Handen på 50-talet

19 Klart för start, nån gång i mitten på 50-talet Efter speedwayepoken på Södra Motostadion kom en ny gren av motorsport till Handen, Stock Car. År 1954 var det premiär och under några år framöver blev det nya flugan, åskådare i tusentals tog sig till banan för att beskåda denna spektakulära form av biltävling där nästan allt var tillåtet. Man byggde om och förstärkte amerikanska förkrigsbilar för att få en viss form av säkerhet för förarna. Arrangörer var Vendelsö MK, stora i Stockholmstrakten på den tiden inom motorsport, Ett flertal lokala tävlande deltog, familjen Swéden som då hade Gulfmacken i Handen och fd slaktaren från Västerhaninge, Adolf Vidlund blev publikfavoriter spelade man in en Åsa-Nissefilm här, naturligtvis vann den klurige smålänningen det racet. Han hade ju uppfunnit ett raketbränsle för bilar

20 Tävlingssekvenserna spelades in på Södra Motorstadion Gillets Olle Flodby skrev ner lite inhämtade fakta som publicerades i MittiHaninge 2008, se den artikeln här:

21 Lite om Wenner-Gren på Häringe Axel Wenner-Gren ( ) svensk finansman. Skapade en stor förmögenhet bl.a. via Elektrolux men misslyckade investeringar i Kanada och felaktiga satsningar på datorer förde honom mot konkurs. Här med hustrun Marguerite Gautier ( ), amerikansk operasångerska. Lennart Andersson i Fredriksborg berättar

22 Lennart Andersson på verandan på Fredriksborg Lennart Andersson ( ) bodde sitt liv i de södra delarna av kommunen, i Häringetrakterna. Hans sista hem blev den gamla handelsboden i Fredriksborg som han byggde om till en fantastisk bostad med en hobbyverkstad av rang. Halva det stora vardagsrummet lät han inreda med en vacker och väl fungerande modelljärnväg! Han var mycket intresserad av och engagerad i sin hembygd och har bidragit med mycket material till Haningegillet, I en artikel i Glimtar från 2003 berättar han för Inga Offerberg om livet på Häringe på Wenner-Grens tid. Här några utdrag, länk till artikeln i slutet på inlägget. Då det var dags för kalas, anlände Wenner-Gren till Stockholm på sin lustjakt Southern Cross. Besättningen, som var av olika nationaliteter, anlände till slottet i förhyrda bussar. Majstång restes och barn och vuxna lekte ringlekar. Gårdsfolket och besättningen bildade var sitt lag och tävlade mot varandra i dragkamp, säcklöpning och i att bära potatis. På en sådan fest, jag var väl i 7-8 årsåldern, blev jag våldsamt skrämd av slottsfrun Marguerite Wenner-Gren. Hon kom emot mej och ville ta tag i

23 mej med sina blodröda naglar, men jag gallskrek och trodde att häxan ville röva bort mej. Han beskriver Wenner-Gren som mycket stilig, rakryggad, välklädd och korrekt. Hans hustru Marguerite tyckte om att klä sig i starka färger men gick i vardagslag omkring i något slags pyjamas och såg då inte så elegant ut, Många välkända personer gästade Häringe, och en av dem var som bekant Greta Garbo, som hade sitt sovrum i ena gårdsflygeln. En gång trillade Lennart ner i Garbos säng, medan han höll på att koppla in en kristallkrona. Tyvärr låg inte Garbo i sängen. I flygeln fanns också, förutom personalens sovrum, en bowlingbana. Bland gästerna på de årliga kräftskivorna minns jag Richard Burton, Elizabeth Taylor och Jussi Björling. Särskilt intryck gjorde Alfred Krupp von Bohlen und Halbach, därför att han hade en Karman Ghia. Senare köpte jag mig en likadan bil, dock i något sämre skick. Hushållet på slottet förestods av John Carlsson, kallad Hov-Kalle. Enligt Lennart gick han alltid omkring med en tub Karlssons klister, redo att klistra tillbaka flisor och annat som lossnat. Till de stora festerna kom extra personal ut från det Wenner-Grenska hemmet i Stockholm.

24 Hovmästaren Carlsson framför ett porträtt på slottsfrun. Lennart berättar också lite om skolgången i Östnora skola, om förvaltaren Beronius som hade Hitler och Göring på väggen i gårdskontoret och om kapellvaktaren Georg Fredén. Läs hela artikeln här! VIF-juniorer 1963 inför en resa till Ängelholm och Helsingör. Efter ett varv på FB har vi nu komplett namnlista, tack alla som hjälpt till, ffa Jan-

25 Åke Åkerberg: Övre fr vänster: Kjell-Ove Andersson, Gunnar Karlsson, Bengt Börjesson, Arne Wikström, Leif Petttersson, Christer Arvidsson, Per Erlandsson, Åke Erlandsson, Bo Hedström, Göran Bengtsson, och Olle Stjernberg. Nedre fr vänster Gert Österberg, Jan-Åke Åkerberg, Ove Runeborg samt Dan Granzell.

Stock Car i Handen på 50-talet

Stock Car i Handen på 50-talet Stock Car i Handen på 50-talet Klart för start, nån gång i mitten på 50-talet Efter speedwayepoken på Södra Motostadion kom en ny gren av motorsport till Handen, Stock Car. År 1954 var det premiär och

Läs mer

Stugan vid Vargberget

Stugan vid Vargberget Stugan vid Vargberget John Widell fick i slutet av 40-talet ärva en mindre skogslott på Nödestamarker efter sin far. Marken var belägen mitt inne skogen norr om Rosenhill och öster om Lugnet. Platsen kallades

Läs mer

Tidstypisk 40-talsbild, eller kanske sent 30-tal?

Tidstypisk 40-talsbild, eller kanske sent 30-tal? Tidstypisk 40-talsbild, eller kanske sent 30-tal? Tre Västerhaninge-gentlemän på stationsplanen på 40-talet. De tre herrarna som stolt poserar framför några förkrigsbilar är fr.v. Göte Karlsson, son till

Läs mer

Flyghaverier i Hårsfjärden

Flyghaverier i Hårsfjärden Flyghaverier i Hårsfjärden Erland Österberg i unga år. Han var född 1922 i Lossa, Uppland och avled 2011 i Östersund. Västerhaningebo under många år bl.a. som verkmästare på Håga Verkstad men avslutade

Läs mer

Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet.

Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet. Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet. Det lilla lantbruket Håga 57, Nödesta 1:69, låg bakom billadan, Wellgards. Det såldes av Fredrique Upmark på Hammar år 1910 till Reinhold

Läs mer

Västerhaninge Station, lite historia

Västerhaninge Station, lite historia Västerhaninge historia Station, lite Västerhaninge stationshus, februari 1902, den äldsta bild vi har i arkivet. T.h. skymtar kyrkan. Lägg märke till att ingen bebyggelse finns i området. Dessutom till

Läs mer

Katrineberg, torp under Stav

Katrineberg, torp under Stav Katrineberg, torp under Stav Lilla Katrineberg och källarstugan på 60-talet. Foto Göte Ekström. Torpet har i äldre tider kallats Katrinelund. Katrineberg finns som torp i HFL 1826-95 och hette från början

Läs mer

Handenbagarna, Bak-Axel och Bagar-Olle

Handenbagarna, Bak-Axel och Bagar-Olle Handenbagarna, Bak-Axel och Bagar-Olle Axel Ericsson 1895-1965 (Denna artikel finns i förkortat skick publicerad i Haningegillets nu aktuella tidning Glimtar nr 4/2017). När Gillets Olle Flodby bad om

Läs mer

Örentorp på Torö, kopia av vårt Tingshus

Örentorp på Torö, kopia av vårt Tingshus Örentorp på Torö, kopia av vårt Tingshus Nanna Svartz 1890-1986 Detta vackra hus finns på Torö i Nynäshamn och uppfördes i början på 1940talet av Nanna Svartz, Sveriges första kvinnliga medicinprofessor.

Läs mer

Raina Eriksson, född Hägerstrand berättar om Tingshuset

Raina Eriksson, född Hägerstrand berättar om Tingshuset Raina Eriksson, född Hägerstrand berättar om Tingshuset Raina är född i Västerhaninge år 1937 och bor fortfarande kvar i samhället. Hon är dotter till kyrkvaktmästare Viktor Hägerstrand och hustrun Sandra,

Läs mer

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse.

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse. Kyrkvreten, Fors 2:2 Kyrkvreten 1968. Foto Henry Hall. Torpet Kyrkvreten låg knappt hundra meter norr om den stora industribyggnaden på östra sidan av gamla landsvägen genom Fors By. Kyrkvreten tillhörde

Läs mer

Ivar Lo och Tungelstaborna:

Ivar Lo och Tungelstaborna: Ivar Lo och Tungelstaborna: Skogvaktarn som blev kristidshandlare En ung Karl Johansson Ivar Här kommer ytterligare en liten betraktelse över Ivar Lo-Johanssons beskrivning av Tungelsta i början på förra

Läs mer

trädgårdskulla vid Vendelsö.

trädgårdskulla vid Vendelsö. Gagnefkullan som var trädgårdskulla vid Vendelsö. Denna artikel var införd i Haninge Hembygdsgilles tidning Glimtar hösten 2009. Den är skriven av Vendelsökännaren och hembygdsforskaren Henry Hall. Anna

Läs mer

En tur till Högsta och Hammarby

En tur till Högsta och Hammarby En tur till Högsta och Hammarby Tillsammans med två av Gillets tunga namn, Rune Karlsson och Anders Numan (samt fotografen Ulf Nilsson) blev det en färd upp till Högsta och Hammarby. Delvis är detta Runes

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Sommar på Fors på 30-talet

Sommar på Fors på 30-talet Sommar på Fors på 30-talet Olle Numan (1922-2013), engagerad hembygdsforskare, berättare, fotograf och skicklig illustratör kom med sina föräldrar till Fors vid fem års ålder. År 1989 skrev han denna lilla

Läs mer

Sör Åsbo 1. Sonen August Larsson gifte sig med Alfrida f Lundström f Dom fick sönerna Geron f 1897 och Elmert f 1901.

Sör Åsbo 1. Sonen August Larsson gifte sig med Alfrida f Lundström f Dom fick sönerna Geron f 1897 och Elmert f 1901. Sör Åsbo 1 1. Stuga kallad "Oppstun". Här bodde fördelsman Lars Olsson (1818-1904) med hustru Anna f Olsdotter (1823-1912), med fyra barn, Anna f 1850, Brita f 1854, Lars-Olof f 1859, han emigrerade till

Läs mer

Titta själv och tyck till! Ewa

Titta själv och tyck till! Ewa För jämförelsens skull har jag gjort två olika layoutförslag. Här kommer det andra. Det är en bok i liggande A4. (Det andra förslaget, som du kanske redan har sett, är i stående A5). Den här layouten gör

Läs mer

Flickan och vändkorsen

Flickan och vändkorsen Flickan och vändkorsen. låter nästan som titeln på en HC Andersen-saga! Hon heter Gertrud, vid tiden för bilden Åkerberg, numera Ström och bodde då som nu på föräldrahemmet Kvarntäppan i Håga. ( läs här

Läs mer

Björntorp(et) Björntorpet, Skogs Ekebytomten Nr 9, Skogs Ekeby Trädgårdsstad 1:10.

Björntorp(et) Björntorpet, Skogs Ekebytomten Nr 9, Skogs Ekeby Trädgårdsstad 1:10. Björntorp(et) Björntorpet, Skogs Ekebytomten Nr 9, Skogs Ekeby Trädgårdsstad 1:10. Björntorpet på 1930-talet, bilden tillhör Ingvar Hedberg. Tomtbolaget Hem på landet köper 1908 Skogs-Ekeby och två av

Läs mer

Några Västerhaningetvättare

Några Västerhaningetvättare Några Västerhaningetvättare Ur Gillets bok om tvättarna i Haninge saxar vi en beskrivning av några Västerhaningetvättare såsom de beskrevs i bokverket Sveriges städer och samhällen från 1949. En viss textanpassning

Läs mer

Tollesbyn 1:10. Johannes

Tollesbyn 1:10. Johannes Tollesbyn 1:10 Johannes Andreasson 1883-1916 Johannes Andreasson från Vårvik köpte 1881, tillsammans med brodern Nils Fredrik, Tollesbyn 1:2. Johannes flyttade samtidigt från Vårvik till Ånimskog och Tollesbyn.

Läs mer

Gränsjön med Mats Jönsson Lankinen och Lövåsen med Per Nilsson

Gränsjön med Mats Jönsson Lankinen och Lövåsen med Per Nilsson Gränsjön med Mats Jönsson Lankinen och Lövåsen med Per Nilsson Gränsjön... 1 Gränsjöhöjden... 4 Norra Gränsjön... 6 Södra Gränsjön... 8 Gränsjö gård... 9 Anförluster via Mats Jönsson Lankinen... 10 Lövåsen...

Läs mer

Kullhult, Håknaböke och Älmås

Kullhult, Håknaböke och Älmås Kullhult, Håknaböke och Älmås Dessa byar ligger alla i socknens södra del. I området ligger också Knallalt men något kort därifrån har inte identifierats. Knalleberg och Torsaberga tillhörde på Joels tid

Läs mer

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik.

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik. I mitt föräldrahem stod en kista målad av okänd målare (finns en likadan från Berg) som jag visste att mor hade haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla. För några år sedan forskade jag på kistan och

Läs mer

Åke Gösta Fredricsson ( )

Åke Gösta Fredricsson ( ) Åke Gösta Fredricsson (1877-1950) Åke Gösta Fredricsson Åke Gösta Fredricsson föddes 1877 på Grillby gård och dog i Enköping 1950, 73 år gammal. Åkes far hette Gottfrid Fredricssons och var Jan Fredrics

Läs mer

Lillstugan från Erikslund, flyttades hit Foto Stefan Jansson.

Lillstugan från Erikslund, flyttades hit Foto Stefan Jansson. Småbruket Erikslund En av stugorna på Tingshustomten i Västerhaninge kallas Erikslund. Den flyttades hit från den lilla gården uppe i Tyrestaskogen av entusiastiska medlemmar och står nu intill stugan

Läs mer

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där,

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där, MARKLANDA NORRA BYS FASTIGHETER Av Gunnar Fröberg 2014 Solhaga trädgård Marklanda 1:68 Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren

Läs mer

En lång historia om ett kort och tragiskt liv

En lång historia om ett kort och tragiskt liv En lång historia om ett kort och tragiskt liv Vid en förberedande promenad inför en kommande aktivitet på Österhaninge begravningsplats fann vi denna vackra men lite avvikande, liggande gravsten, Den har

Läs mer

Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl

Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl Till minne av min Farmor Jenny Liljedahl Viola Hjalmarsson Jenny Liljedahl. Till minne av min kära Farmor Jenny Liljedahl, som jag minns som en stark, modig, och mycket bestämd kvinna. Som vuxen har jag

Läs mer

Ett herrgårdsbröllop på Hammar 1914

Ett herrgårdsbröllop på Hammar 1914 Ett herrgårdsbröllop på Hammar 1914 Haningegillets Gunnar Redelius skrev 1982 denna artikel om ett dubbelbröllop på storgodset Hammar där den barnlöse John Upmark gifte bort sina systerdöttrar, Elsa, född

Läs mer

Daniel Jönsson Broman och hustru Karin Olofsdotter. År 1679 uppges de vara utfattiga.

Daniel Jönsson Broman och hustru Karin Olofsdotter. År 1679 uppges de vara utfattiga. Ängstugan nr 512 Rotegårdar var Bro, Långudden, Oppeby och Jursta i Ludgo 1678-1705 Daniel Jönsson Broman och hustru Karin Olofsdotter. År 1679 uppges de vara utfattiga. 1700 Mantalslängden uppger soldat

Läs mer

Bilder Tjärtakan. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Tjärtakan. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Tjärtakan Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Tjärtakan, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Mannen i mitten längst fram

Läs mer

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF KORPARYDET Torp under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Korparydet, norra under Moboda Låg 850 meter söder om Björkelund, 1500 meter väster om Fägerhult.

Läs mer

Malltavlor och lite annat smått och gott. Mallresning är en gammal tradition för att ära brudparet

Malltavlor och lite annat smått och gott. Mallresning är en gammal tradition för att ära brudparet Malltavlor och lite annat smått och gott. Mallresning är en gammal tradition för att ära brudparet 1883 Margareta Maggi Lind s farmors föräldrars Bröllopstavla 1914 Adolf Eriksson Lima och Anna Jonsdotter

Läs mer

Nystrand kom arb. Manne Larsson och Hanna Karlsson hit. Efter dom sonen Erik Larsson med hustru Anna-Lisa. Idag fritidsstuga.

Nystrand kom arb. Manne Larsson och Hanna Karlsson hit. Efter dom sonen Erik Larsson med hustru Anna-Lisa. Idag fritidsstuga. Nystrand 2. Stuga bebodd av arb. Lars Petter Berggren f 1861 och Brita Olsdotter f 1853, dom flyttade till Öster Färnebo 1900. Dom hade en son och en dotter. 1901 byggdes stugan om, arb. Johan Larsson

Läs mer

Skolträff den 19 augusti 2014

Skolträff den 19 augusti 2014 Skolträff den 19 augusti 2014 Med elever som började skolan i Borgared i mitten av 1940-talet. Borgareds skola byggdes 1880. Lärare 1938-1945 var Elvira Nelson. Efter år 1945 anställdes ett antal vikarier

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45 Klubbmästare Pojkar 1972 Per Eriksson 1973 Mikael Björin 1974 Mats Fungdal 1975 Mårten Runow 1976 Mats Fungdal 1977 Claes Nilsson 1978 Claes Nilsson 1979 Pontus Carminger 1980 Magnus Berglund 1981 Pontus

Läs mer

Hanna Karlsson, en personlighet från Muskö

Hanna Karlsson, en personlighet från Muskö Hanna Karlsson, en personlighet från Muskö Rune Karlsson, en av författarna till Gillets tvätteribok, hittade i sina gömmor ett skolbetyg från år 1882 från Ösmo norra folkskola för sin farfars syster Sofia

Läs mer

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45 Klubbmästare Pojkar 1972 Per Eriksson 1973 Mikael Björin 1974 Mats Fungdal 1975 Mårten Runow 1976 Mats Fungdal 1977 Claes Nilsson 1978 Claes Nilsson 1979 Pontus Carminger 1980 Magnus Berglund 1981 Pontus

Läs mer

Lötkärr, torp under Vendelsö

Lötkärr, torp under Vendelsö Lötkärr, torp under Vendelsö Haningegillets Henry Hall skrev 1983 denna korta artikel om torpet Lötkärr under Vendelsö Gård. Den ingick som en del i hans bok som utkom detta år, Vendelsö, säteriet som

Läs mer

1848 kom Nils Petter Andersson, född 1818 i Vreta Kloster och hans hustru Carin Jonsdotter, född 1821 i Vånga, hit.

1848 kom Nils Petter Andersson, född 1818 i Vreta Kloster och hans hustru Carin Jonsdotter, född 1821 i Vånga, hit. KILINGE 2:1 Vid storskiftet 1818 ägdes Kilinge 2:1 av Bergsmannen Anders Månsson. Han var född 1785 i Trälsätter och gift med Kjerstin Olofsdotter, född 1778 i Käslinge. De flyttade till Trälsätter 1830.

Läs mer

FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007

FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007 FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007 Text: Arne Vannevik Foto: Elisabeth Thorsell Fredag 1 juni De tre första dagarna i juni månad samlades ungefär 45 FINNSAM:are, flertalet svenskar men hela

Läs mer

Olerums Frälsehemman 1/6 mantal Sammanlagt minst 273 År i släktens ägo

Olerums Frälsehemman 1/6 mantal Sammanlagt minst 273 År i släktens ägo 1 Olerums Frälsehemman 1/6 mantal Sammanlagt minst 273 År i släktens ägo Släktforskningen har inte kommit längre bak i tiden uppgifter saknas. Lars Eriksson Bonde i Olerum 1.sta generationen Bonde 1736-1800

Läs mer

Oktoberträffen - Jubileumstävling

Oktoberträffen - Jubileumstävling Skövde Garnisons Skf 100 år Skaraborgs K-pist skyttar 28 okt-07 Resultat klassvis Oktoberträffen - Jubileumstävling Klass 2 Sören Stange Lesjöfors 7 9 4 9 5 7 7 4 48 Solveig Lundqvist Skövde Garn 4 7 5

Läs mer

Gårdsnamn: Byggnadsår: Fanns före 1823 Liss/Jakobs Nuvarande manbyggnad 1877 ombyggd 1911, 1932

Gårdsnamn: Byggnadsår: Fanns före 1823 Liss/Jakobs Nuvarande manbyggnad 1877 ombyggd 1911, 1932 Gård nummer:154 Tibble nr: 5.24 Bomärke Gårdsnamn: Byggnadsår: Fanns före 1823 Liss/Jakobs Nuvarande manbyggnad 1877 ombyggd 1911, 1932 Ägare och boende: Sune och Inger Hjorth Tidigare: Liss Olof Jönsson

Läs mer

Cadillac 1904 på gården hos Erik Jons/Lars Ers, Lungre den 9 juli 1905.

Cadillac 1904 på gården hos Erik Jons/Lars Ers, Lungre den 9 juli 1905. Cadillac 1904 på gården hos Erik Jons/Lars Ers, Lungre den 9 juli 1905. Fotografen Hans Ericssons bildtext: Lungre, Riksdagsman Johan Olofssons bil (en av de första i Jämtland). På Agnes och Anders Olssons

Läs mer

Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar. I tidig ålder dog Bengt (3 maj maj 1889) Uno ( )

Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar. I tidig ålder dog Bengt (3 maj maj 1889) Uno ( ) Mor Anna född Söderbom 1866 1919 JJB:s första fru Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar I tidig ålder dog Bengt (3 maj 1889-23 maj 1889) Uno (1905 1907) Anna Söderbom

Läs mer

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Ulfsmoen under Ulfsnäs Torpet låg vid Haboarpsviken 200 meter in på Ulfsnäs mark. Torpet benämns

Läs mer

TRÄDRISTNINGAR. TEXT och FOTO: INGE NILSSON

TRÄDRISTNINGAR. TEXT och FOTO: INGE NILSSON TRÄDRISTNINGAR I Dalarnas skogar är det sedan länge känt att det finns gott om trädristningar utförda av vallkullor under 1700- och 1800-talen. Men vilka var de? Ingen Nilsson har forskat vidare och berättar

Läs mer

Karl Gustaf Nilsson, min farfar

Karl Gustaf Nilsson, min farfar Karl Gustaf Nilsson, min farfar I den här lilla stugan på dryga 30 kvm bodde min farfar Karl Gustaf Nilsson i över 30 år tillsammans med sin hustru Amanda och tidvis med tre av sina barn. Han var född

Läs mer

FINNSAM-konferensen i Strömsund hösten 2002

FINNSAM-konferensen i Strömsund hösten 2002 FINNSAM-konferensen i Strömsund hösten 2002 Rapport: Tor Eriksson, Örebro Fredagen den 30 augusti Efter en natts tågresa från Örebro och en dags vandring i Östersund med besök bl.a. på Jämtlands läns museum,

Läs mer

KILINGE 1:3. Kilinge efter nybyggnaden

KILINGE 1:3. Kilinge efter nybyggnaden KILINGE 1:3 Kilinge efter nybyggnaden 1908-1910. Hit kom Anders Olsson, född 1795 i Boberg och hustrun Johanna Nilsdotter, född 1799 i Restad, från Boberg 1824. De fick 2 barn Maja Lena född 1822 och Olof

Läs mer

Doktor Tretow, något reaktionär provinsialläkare

Doktor Tretow, något reaktionär provinsialläkare Doktor Tretow, något reaktionär provinsialläkare Erik Tretow, kontroversiell som person och läkare kom till Västerhaninge 1919. Prästsonen Erik Tretow var född i Landskrona 1875, blev med.lic. 1904. Tjänstgjorde

Läs mer

Strädelängan. 1700-talet

Strädelängan. 1700-talet Strädelängan. 1700-talet 1700-talet. Ur scouternas redogörelse till Scoutförbundet 1952: Kommunen har ställt en gammal 1700-talsstuga till disposition som scoutlokal och detta hus har både praktiskt och

Läs mer

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna.

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna. Olga Linnéa Olsson Yrke: hushållerska Gravplats 2084 140, Landskrona kyrkogård, Gravkvarter 84 Född: 1 augusti 1906 Död: 13 november 1935 Begravning och gravsättning: 17 nov. 1935 som ligger nedsänkt i

Läs mer

Välkommen till vecka 3

Välkommen till vecka 3 Välkommen till vecka 3 I den här lektionen ska vi följa en kvinna bakåt i tiden. Kvinnan avled 1974 och vi ska spåra hennes farfar som var född 1781. Kvinnan har vi valt ut slumpmässigt ur en församling

Läs mer

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 David Rickard Arne Sjöstedt 1916 2006 Eugenia Josefina Liljeberg 1876 1938 Ulrika Josefina Söderström 1850-1889 Per Johan Liljeberg 1844-1921 Margreta Carlsdotter

Läs mer

Den Öhlén-ska släkthistorien i Sättna, Medelpad.

Den Öhlén-ska släkthistorien i Sättna, Medelpad. Den Öhlén-ska släkthistorien i Sättna, Medelpad. Hemmansägare Nils Pehrsson Öhlen (Född 15/8, 1826 i Östanå. Död 21/12, 1887) Brita Christina Andersdotter (Född 3/11, 1833 i Överkovland. Död 1/12, 1912)

Läs mer

med gårdsnamnet "Mårs".(Mårsch)

med gårdsnamnet Mårs.(Mårsch) 1 Bensbyn no 4:9 Bomärke: med gårdsnamnet "Mårs".(Mårsch) Det här är en av gårdarna som finns med i 1645 års Jordabok, ett hus fanns i alla fall på samma tomt som det hus som finns där idag. Ägarna har

Läs mer

Slottet i Sunne är en konsekvens av och faktor av betydelse för den framväxande orten, och tar plats som dess mest betydande märkesbyggnad.

Slottet i Sunne är en konsekvens av och faktor av betydelse för den framväxande orten, och tar plats som dess mest betydande märkesbyggnad. S l o t t e t f r å n n o r d ö s t, t r o l i g t v i s p å 1 8 7 0 e l l e r 1 8 8 0 - t a l e t. L a n t e r n i n e n s ä g s h a t i l l k o m m i t u n d e r J o h n s s o n s t i d p å S l o t t

Läs mer

LEINY SLÄKTUTREDNING (15) Dokument ID Familjenummer Författare Rev / Ver. UTRED911U.DOC Leif Nyström 0/5

LEINY SLÄKTUTREDNING (15) Dokument ID Familjenummer Författare Rev / Ver. UTRED911U.DOC Leif Nyström 0/5 LEINY SLÄKTUTREDNING 000911 2012-03-01 1 (15) ModerNamn: Hanna Persdotter Utred911U.doc 000911 000422 Barn: Anders (Anna, Per, Ola, Jöns, Johanna) FaderNamn: Nils Persson Orsak: Mitt, Leif Nyströms släktskap

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Må nu icke Talmannen och hans Karlar ångra sitt beslut att Eder dubba till Skogskarlar. Bevisa för Karlarna att de fattat rätt beslut genom att under kommande årsrunda

Läs mer

Haningegillet 60-årsjubilerar av Sune Nilsson

Haningegillet 60-årsjubilerar av Sune Nilsson Haningegillet 60-årsjubilerar av Sune Nilsson underlydande och kuvade drängar på gården, dessa två och den egentlige anstiftaren ställdes inför rätta en kall januaridag år 1854 just i denna sal i Sotholms

Läs mer

VÄRMLANDSSERIFINAL KPIST Final Seniorer

VÄRMLANDSSERIFINAL KPIST Final Seniorer VÄRMLANDSSERIFINAL KPIST 2011-09-17 Final Seniorer Plac Namn Klubb Kval Final Totalt 1 Eva Pettersson Ale Skf 277 142 419 2 Lars-Olof Gerhardsson Löftadalen Skf 281 135 416 3 Sixten Backman Stenkumla Skg

Läs mer

Soldattorp nr 59 under Slögestorp

Soldattorp nr 59 under Slögestorp torp nr 59 under Slögestorp torp nummer 59 - Mossestugan under Slögestorp: Kartposition N: 6410130 O: 1412550. torpet tillhörde kompani 1 - Livkompaniet vid Jönköpings Regemente. Gården Slögestorp var

Läs mer

I dödsböckerna står det 1790: 1790 Elin Johansdotter på Dammen, en gift hustru död den 8 maj av bröstfeber, begravdes den 16 ejusdem. 41 år gammal.

I dödsböckerna står det 1790: 1790 Elin Johansdotter på Dammen, en gift hustru död den 8 maj av bröstfeber, begravdes den 16 ejusdem. 41 år gammal. Torpet Dammen Torpskylt finns: Koordinater: N / Ö. Ligger på fastighet: Torpet Dammen ligger under Ramsås. Det finns med redan 1757, det första året som prästerna i Bredaryds församling började att skriva

Läs mer

J A Lundins morfars släkt

J A Lundins morfars släkt 84 RALLATORP J A Lundins morfars släkt Skylten utanför Rallatorps gård i Forshem 84 RALLATORP... 1 Anor till Stina Johansdotter... 2 Olof Göransson... 3 Johannes Olofsson... 3 Lars Olofsson... 4 Rallatorp

Läs mer

Gillets Ribbypromenad 19 april 2015

Gillets Ribbypromenad 19 april 2015 1 Gillets Ribbypromenad 19 april 2015 Karta 2013 Tingshusets och Kaplansgårdens lägen före 1970. 2 Äldsta kända fotot av kyrkbyn, kanske redan från mitten av 1860 talet. Enligt protokoll från sockenstämman

Läs mer

Tidig historia, Dalby 26 Enskiftet 1810

Tidig historia, Dalby 26 Enskiftet 1810 Dalby 26:9 Här kommer historien om gården Dalby 26:9. Gården låg i de södra utkanterna av Dalby församling och hade en storlek av knappt 20 tunnland. Mer om detta nedan. Tidig historia, Dalby 26 Före enskiftet

Läs mer

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 Gustav Petersson Gustav föddes 1864-03-01 som fjärde barnet av åtta på gården Börje Börsgård, Nygård i Träslövs församling. De två äldsta syskonen dog dock inom en vecka

Läs mer

Hedkarlsbo, (Sandvreten)

Hedkarlsbo, (Sandvreten) Hedkarlsbo 1. Torpgrund. Nybyggare Lars Larsson Hedberg f 1830 och Lena f Olsdotter f 1834, dom hade fem barn, Viktor var yngst, blev indelt soldat i Buckarby, med namnet Norgren. Lars mor bodde också

Läs mer

Handelsträdgården på Nösund

Handelsträdgården på Nösund Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap Årsskrift 2017 Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap ger varje år ut en liten skrift om ämnen som på olika sätt är

Läs mer

Generalstabskartan c:a 1880

Generalstabskartan c:a 1880 Vem var Oskar Lod? 1928 2009 I början på min forskning på hembygden hade jag god hjälp av gode vännen Arne Roswall. Vi använde ofta söndags-förmiddagarna till strövtåg i trakterna. Denna artikel är från

Läs mer

Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd

Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd Av Ingolf Berg, Lidingö oktober 2018 Stenvik nämns för första gången i jordeboken 1815 och husförhörslängden 1822-1827. Samuel Persson (f 1781) och hans hustru Anna Jönsdotter

Läs mer

DALGRENS Lilla Tullen FoF

DALGRENS Lilla Tullen FoF DALGRENS Lilla Tullen FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Lilla Dahlgrens (Tullen) backstuga under Moboda 1785 byggde ryttaren Per Brunberg från Skränudden en

Läs mer

Match Västerås GK Örebro GK Resultat Poäng

Match Västerås GK Örebro GK Resultat Poäng Goldboys Cup 1993-08-16 H55.1 Bertil Jansson Åke Eriksson 80-98 1-0 H55.2 Göte Täpp Leif Ejdenberg 81-87 1-0 H55.3 Olle Claesson Erik Eriksson 88-80 0-1 H55.4 Bo Nordström Olle Hedengren 91-82 0-1 H65.1

Läs mer

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss Följande artikel är en direkt avskrift från Kalmar Läns Tidning lördagen den 28 april 1951 Artikeln kommer från Lars Lennartsson, sonson till Ingeborg Petersson. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta

Läs mer

Kurt Larsson VÅR HEMBYGD

Kurt Larsson VÅR HEMBYGD Kurt Larsson VÅR HEMBYGD Kolbäcksberättelse del 20. Fotograf Gustaf Åhman sidan 2 Gustaf Åhman, kort historik Gustaf Åhman föddes den 24 maj 1885 i Kolbäck. Hans far var folkskollärare och kantor. Familjen

Läs mer

Ulla Kall Ödeshög Album Sid 1 av 106

Ulla Kall Ödeshög Album Sid 1 av 106 Ulla Kall Ödeshög Album Sid 1 av 106 1 2 3 4 5 6 1. Åke Johansson Rök 2. Eivor Karlsson Rök 3. Ulla Kall Stora Krokek 4. Gösta Kall Stora Krokek 5. Siv Karlsson Getingaryd 6. Yngve Karlsson Getingaryd

Läs mer

Bilder Trombäljen. Vår Bygd 1891. Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Trombäljen. Vår Bygd 1891. Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Trombäljen Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Trombäljen, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Huset i Hagen f.d. "Rotostugan",

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

Bilder Rösebo. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Rösebo. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Rösebo Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Rösebo, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Medlemmar i logen Dalslands Sköld

Läs mer

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Född 29 maj 1831, Hemmansägare i Ryd, Åsa. Död i Hjälmseryd 19 oktober 1915. Gift med Britta Katrina Andersdotter född 5 oktober 1837 i Hjärtlanda

Läs mer

Maj-Britt och Berndt Angervalls fotoalbum 2. Rune Jakobsson?

Maj-Britt och Berndt Angervalls fotoalbum 2. Rune Jakobsson? Maj-Britt och Berndt Angervalls fotoalbum 2 Rune Jakobsson? 1978 Till vänster Pia och Anders första boende, en lägenhet på Sveagatan 1 i Göteborg. Till höger Therese och Thomas lägenhet i Stampen som de

Läs mer

På klockans dörr finns denna vers eller tänkespråk:

På klockans dörr finns denna vers eller tänkespråk: Gallerydaklockan 2015 fick föreningen som gåva ett golvur, ett sådant som ibland kallas Gallerydaklocka, eftersom åtminstone urverken tillverkades av någon av urmakarna i Galleryda. En sådan klocka har

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

DAL ARÖ AR -Journalen Journale Nr. 2 5 Juni 201 20 4 En webbtidning producerad av www.dalaro.info

DAL ARÖ AR -Journalen Journale Nr. 2 5 Juni 201 20 4 En webbtidning producerad av www.dalaro.info Lite historik om affären Jansson Livs utmed Smådalarövägen. Affären drevs av Nils Jansson mellan 1946-1995 Affären startades och ägdes ursprungligen av Arvid och Anna Törnlöv som tidigare drivit jordbruk

Läs mer

Utflykt till flydda tider

Utflykt till flydda tider Utflykt till flydda tider Söndagen den 25 september gjorde Västernorrlands Regementes Kamratförening en utflykt till flydda tider. Föreningen besökte då bosättningar i området Västra-Spannsjön, Pommacvägskälet

Läs mer

Virestads Hembygdsförening. http://nya.hembygd.se/virestad. Arkiv 2011

Virestads Hembygdsförening. http://nya.hembygd.se/virestad. Arkiv 2011 Arkiv 2011 Verksamhetsberättelse 2011 för Virestads Hembygdsförening Styrelsen: Ordförande Harry Eriksson, Sedingehult Vice Ordförande Magnus Björkman, Kvarnatorp Kassör Ingvar Johansson Virestad Sekreterare/

Läs mer

Pånvallen en bosättning vid Smalpån

Pånvallen en bosättning vid Smalpån Pånvallen en bosättning vid Smalpån Pånvallen är ett torpställe, som under 1800-talet beboddes av sk dagsverkstorpare. År 1823 hörde Pånvallen under Tunvågens by och finns med på avvittringskartan över

Läs mer

Bertil Anderson. Bertil Anderson

Bertil Anderson. Bertil Anderson Vet du mera om den här konstnären eller känner du till konstverk av konstnären? Sänd mail till info@salakonst.se eller ring 076-106 82 20. 1909-1985 1909 Född i Järlåsa den 26 maj. 1936 Gifter sig i Sala

Läs mer

Skvalbäcken. Träskomakare Jonas Gustav Svensson

Skvalbäcken. Träskomakare Jonas Gustav Svensson Skvalbäcken Från början hette stället Sven Håkanstorpet, men genom först delning och sedan sammanslagning blev det Skvalbäcken 1:28. Skvalbäcken ligger inom södra Slätaflys marker. Vägen mellan Skärgöl

Läs mer

Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar

Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar Ragnar Alvfors: Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar Erik Gustaf föddes 1853 i en av gårdarna Baggetorp i Mellösa. Han gifte sig 1876 med Fredrica Wilhelmina Persdotter född 1856 vid Skogstorp

Läs mer

Proband Elsa Maria Karlsson. Född i Ekeby (T). Död i Ekeby (T). (Far I:1, Mor I:2)

Proband Elsa Maria Karlsson. Född i Ekeby (T). Död i Ekeby (T). (Far I:1, Mor I:2) 2013-02-18 Sammanställt av: Gunnar Ekman, nga.ekman@telia.com Sida 1 Proband Elsa Maria Karlsson. Född 1886-04-18 i Ekeby (T). Död 1974-06-19 i Ekeby (T). (Far I:1, Mor I:2) Gift med Carl Leonard Olofsson.

Läs mer

Startlista Björkstubbematchen Sida

Startlista Björkstubbematchen Sida Startlista Björkstubbematchen Sida 1 H85 2500 meter 4 anmälda S1 30489 Bo Tyvik SKK Västergötland 18:00 29011 Torsten Björkeroth SKK Västergötland 18:02 11003 Ture Gunnarsson SKK Göteborg 18:04 37375 Arne

Läs mer

Bilder Bild_220, Auktion i Västra Välje 1953 Auktion i Västra Välje, 1953.

Bilder Bild_220, Auktion i Västra Välje 1953 Auktion i Västra Välje, 1953. Bilder 220-275 // Bild_220, Auktion i Västra Välje 1953 Auktion i Västra Välje, 1953. Bild_221, Auktion i Västra Välje 1953 Auktion i Västra Välje, 1953. 1 / 18 Bild_222, Auktion i Västra Välje 1953 Auktion

Läs mer

NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet.

NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet. 1(6) NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet. LÄGE Koordinater: (RT90) S/N 6462879 V/Ö 1498219 För Whbf 2014-10-17/ HH Utsnitt ur

Läs mer