Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM"

Transkript

1 Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Dagens tema: T70E V80E och R6 Årets D-STAR test på gång IC-T70E IC-V80E IC-R6 Ny produkt antennanlysator RigExpert AA-520 Elsäkerhetsverket på hugget Är facebook livsfarligt? Roys Blogg?????? AM på 29 MHz Bosse SM4BKQ kommenterar förförra nyhetsbrevet Elsäkerhetsverket är i farten Lödkurs Signalspaning NOS?? Världsarv Morokulien HEJ ALLA på Mejlingslistan! Ett par nya handapparater av robust och fältmässigt utförande till bra pris presenteras idag. Vad tror ni om en blogg för dessa skrivelser? Vi presenterar en ny produkt, en antennanalysator att bära med upp i masten. Ersätter bl.a. MFJ 259 och 269 etc. Se beskrivning. Läs om RigExpert AA-520. Rosa gummibitar? Förklaring idag. Varför heter det TOP BAND? Bra fråga. Jag försöker berätta en del om de nya handapparaterna idag. Rapport från SSA årsmöte idag. Ordet tillbud var tyvärr upptaget. Jag har nöjet att informera om loppmarknad i Skellefteå, och hoppas att ni som arrangerar och besöker får trevligt och mycket kul grejer med hem. Läs om ett av våra viktigaste världsarv, idag Falu koppargruva. Se den!!!!! För övrigt får jag dagliga frågor om den kommande IC-9100, jag brinner av iver att skriva ihop en under hufven dokumentation. Ha tålamod, information kommer. Men kolla in lite på Island först: Fantastiska bilder, dramatik och vackert. Men farligt.

2 Nu är det snart sista dagen att elda upp alla gamla skräp, lådor, och julpapper, Valborgsmässoafton, sen blir det eldningsförbud i maj. Ha en fin helg! Kalendern Jag fyller på med evenemang i god tid så att ni kan boka in sommar och höst ordentligt. Det gäller ju att vara uppbokad och inplanerad alla helger framöver, så länge solen lyser. Loppmarknad och amatörradioträff i Skellefteå den 15 maj Lördagen den 15 maj inbjuder Skellefteå Radioamatörer, SK2AU till loppmarknad och amatörradioträff i Skellefteå. Vi startar kl. 10:00 och håller på fram till kl. 15:00. Utställare är välkomna från kl. 8:30. Plats, som tidigare, Logen på Skelleftetravet. Ingen avgift för utställningsbord, men säljare måste anmäla hur många bordsmeter de behöver! Bokning av bord och frågor till: Sören SM2DLA, tel , André SM2RHL, tel , Sedvanlig servering av mackor, kaffe, te, läsk och varm korv Inlotsning på 145,700 (R4) och 434,700 (RU4) Utförligare vägbeskrivning och info kommer att finns på vår webbsida: Varmt välkommen! Skellefteå Radioamatörer SK2AU Styrelsen/André-SM2RHL Dessvärre ligger Karlstad lite väl långt bort och SRS kommer inte med någon utställning, trots att det hade varit väldigt kul att vara med. Det är roligt att ha med informationen här och jag hoppas att det blir en succé!! De Roy Nykvarn loppis (29 Maj) SRS kommer som vanligt. Läs SK0MK:s hemsida: Kommer du? Skall du sälja ditt gamla skrot? Eller släpa hem en massa fynd? Hjälp arrangörerna att göra Nykvarn loppisen till en Succé. Ditt bidrag som besökande kan betyda att loppisen i Nykvarn blir en succé liksom Eskilstuna. En loppmarknad för amatörradioprylar och annat av lite mer teknisk karaktär har varit ett årligen återkommande arrangemang. Tidpunkten har varierat lite genom åren men är nu fastställd till Lördag närmast månadsskiftet Maj, Juni. För år 2010 betyder detta Lördagen den 29:e Maj. Loppisen i Nykvarn fokuseras som vanligt på trivsel. Kafeteria med humana priser på kaffe, te, saft, mackor och kakor. Lite lugnare tempo med gott om tid att prata.

3 Kom, träffas och trivs. För att boka bord kontaktar du vår sekreterare, Anders SM0ORB eller vår ordförande, Martti SM5RWD. D-STAR DV simplex kör vi under evenemanget på 433,450 MHz, och 145,3750 MHz. Nykvarngänget är bra på att skylta i god tid så det brukar vara enkelt att hitta dit. Förra året sammanföll denna loppis med Stockholm maraton, vilket kunde göra det svårt att resa från Stockholm eller genom Sthlm på hemresan. I år är Sthlm maraton den :e SAQ- Mötet i Grimmeton Vid Världsarvet GRIMMETON den 7 Augusti 2010 blir det evenemang Ännu har inte SRS beslutat om vi kommer med utställning. Amatörradioloppis Ölmbrotorp (vid Örebro) Lördagen den 18 september 2010 avhålls loppisen i Ölmbrotorp. SRS kommer förstås. Mer detaljer kommer. Kommer du? Skall du sälja ditt gamla skrot? Hjälp arrangörerna att göra Nykvarn loppisen till en Succé. Ditt bidrag som besökande kan betyda att loppisen i Ölmbrotorp blir en succé liksom Eskilstuna. D-STAR DV simplex kör vi under evenemanget på 433,450 MHz, och 145,3750 MHz. Det talas om att avhålla distrikt 4 höstmöte vid samma tillfälle, vi får se vad som beslutas. Amatörradioloppis i Norrköping I höst, oktober lördagen den 9. Se hemsidan: SRS avser komma med utställnings som vanligt. Mer info kommer efter hand, men notera redan nu in datumet i almanackan. Kommer du? Skall du sälja ditt gamla skrot? Hjälp arrangörerna att göra Norrköpingsloppisen till en Succé. Ditt bidrag som besökande kan betyda att loppisen i Norrköping blir en succé liksom Eskilstuna. D- STAR DV simplex kör vi under evenemanget på 433,450 MHz, och på 145,3750 MHz. Rapport från SSA årsmöte Helgen 16,17,18 April 2010 avhölls SSA årsmöte i Göteborg. Vi på SRS gjorde som vanligt och packade SRS bussen och ställde ut en del av våra grejer. Ett utmärkt arrangemang, allt funkade. Trevliga besökande radioamatörer, intresserade kunder. Våra IC-7000, IC-7600 samt övriga ICOM stationer rönte som vanligt stort intresse. IC-7600 och dokumentet under huven, alla utskrifter försvann snart under årsmötesutställningen. Liksom D-STAR skolan Stort intresse för D-STAR relästation i Göteborg, Stenungsund och Vårgårda. SRS blev ensam utställare att upprätthålla tidschemat och höll öppet till 1400 på söndagen. Beslut om att hålla årsmötet i Växjö nästa år togs. Vad som beslutades under själva SSA årsmöte kan jag inte redogöra för, men det finns väl på SSA:s hemsida. Under lördagen var det mycket folk och jag pratade med folk oavbrutet från 0900 till Skitroligt! Kolla först på SRS reasida klicka sedan på realisation, du får upp flera sidor med fynd till bra priser. Vad sägs om ett par kvalitetshörselskydd med alla finesser, från PELTOR, MT15H68FB-100 TRAPPER Peltor för en bråkdel av priset. Du finner baluner till

4 reapriser, och flera CD servicemanualer, vad sägs om servicemanual IC-718 eller IC-R75 för en femtiolapp? Några kommersiella ICOM handapparater finns för super duper priser. För övrig en massa kul saker som monofoner etc. Handlar du med SRS Webbshopp så blir det enkelt. Stort intresse för en D-STAR repeater på flera platser i SM Under SSA årsmöte talade vi om en sådana i Vårgårda, Tjörn och Göteborg. Intresset för det nya trafiksättet är stort. Alla mina utskrifter av D-STAR skolan tog slut. Vi du läsa D-STAR skolan mejlar du mig bara. Många funderade på aktiviteten på D-STAR. En bra fråga, jag brukar likna D-STAR vid FM introduktionen. Där ju FM tog minst år att bli en betydande sak. Idag säljs kanalstationer med D-STAR i SM och jag räknar med att endast 10 procent av sålda kanalradiostationer för amatörradio har bara FM, alla fabrikat inräknade då. Dvs 90 procent är försedda med D-STAR, av alla kanalradio för amatörradio som nu säljs i SM. Dvs det är tjänstefel att köpa kanalradio med bara FM. Under årsmötet var det dock ganska dött på 433,350 MHz något enstaka QSO och CQ på 145,3375 MHz och 145,3750 MHz förekom QSO. Det skall snart finnas 10 D-STAR repeatrar i SM skall ni se. En av dem är redan på världskartan, SK0QO. Årets D-STAR test planeras just nu Även i år kommer en världsomfattande D-STAR-contest att genomföras. Hittills inkommen information och detaljer är att den kommer att ske i sommar Juni Juli. Jag återkommer så fort jag vet mer. Kanske Sverige kommer bättre till i år då vi ju nu har en uppkopplad D-STAR repeater, nämligen SK0QO. Sverige finns på världskartan för D-STAR numera. Föredrag om D-STAR av SM0TSC Kommer att hållas på ytterligare flera ställen i vår och sommar. Johan Hansson SM0TSC är föredragare. Vill du veta mer om när han har nästa föredrag mejlar du Johan: Nästa föredrag är den 28/4 för FRO i Stockholm. Sen är SK0MT, SK0MG och SK0ZA på gång men preliminära. D-STAR frekvenserna är Anropsfrekvenser för DV Föreslagna av IARU, 50,6300 MHz 145,3750 MHz 433,450 MHz 1297,725 MHz Vad tror ni om en blogg med Roys texter, eller SRS nyhetsbrev HAM? Jag får ibland förslaget att jag skall sätta upp en BLOGG, där jag då kontinuerligt kunde lägga upp texter av den typ som finns i de här breven. Själv är jag inte bra på BLOGGAR. Jag har inget bra exempel på en blogg som skulle likna den som skulle bli ett resultat av Roys texter. Är det någon som kan ge mig ett exempel på en BLOGG som liknar det som jag skulle kunna göra? Eller är ett personligt brev direkt till brevlådan trevligare? Måste man inte aktivt söka bloggen för att få uppdateringar? Kanske de flesta skiter i det?

5 Hjälp mig med framtiden! Blogg eller direktmejl? Något nytt? eller fortsätt som nu? Hur ser ett exempel på en Blogg ut? Carl Bildt lär ha en blogg, skall se om jag hittar den. är detta bra kan det vara nåt? FotPeDahlsbloggen? Roys Blogg? ÄffPeDes Blogg? SRS HAM Bloggen? Kommer ni att söka upp informationen istället för att få den i egen brevlåda? Kan detta vara ett exempel på en blogg: Åsas blogg på tidningen Ljud & Bild:s hemsida. På denna blogg finner du bilder av Fredrik Nordqvist bl.a, honom har många radioamatörer träffat på SRS loppisutställningar, där han har agerat hjälpreda för mig. RigExpert AA-520 Ny produkt visades på SSA årsmöte RigExpert AA-520 RigExpert AA-520 är en kraftfull antennanalysator för provning, kontroll, trimning eller reparation av antenner och matarledningar inom frekvensområdet MHz. Se bilder på SRS hemsida. Enkel användning, med menysystem i displayen. Till och med jag (undertecknad) lyckades mäta med den utan att ha läst manualen. Ytterligare funktioner, t.ex. minne, lagring och anslutning till en dator, gör AA-520 attraktiv för proffs och amatörer. Det nya MultiSWR -läget är unikt för denna analysator. Belyst display med automatisk avstängning, valbar tid. Huvudsakligen ämnad för SWR (ståendevåg) och impedans mätningar. Grafisk visning av SWR och impedans. Minne för lagring av mätningar. Här kan du ex mäta och jämföra data vid regnväder och nedisad antenn mot ordinarie förhållanden. Bra när en storm farit förbi, du kan snabbt kolla allt är OK. Följande uppgifter kan enkelt genomföras med RigExpert AA-520: - Snabb kontroll av en antenn - Avstämma en antenn till dess resonans - Mäta koaxialkabel och dess parametrar - Lokalisera kabelfel - Mäta kapacitans och induktans i reaktiva belastningar - Inbyggt uppladdningsbart batteri - USB-anslutning för PC (programvara ingår) - AA-520 kan även fungera som signalgenerator inom sitt frekvensområde med 5 dbm (några milliwatt) utnivå. - Med 5 dbm utnivå kan den fungera som en BEACON och hörs på någon km avstånd. Tekniska data Storlek 230H100B55D mm Vikt 650 g Anslutning antenn N-chassie Spänning 4,8 V, 1800 mah, Ni-MH battery Yttre spänning 9-14VDC, 500 ma Laddningstid timmar Drifttid max 3 timmar Standby max 2 dygn

6 Levereras med : Väggladdare 230 VAC Väska med axelrem CD-skiva med programvara USB-kabel Engelsk bruksanvisning Adaptrar N-hane till BNC-hona och N-hane till PL-hona Extrapris, tillbud på MFJ-901B De allra sista manuella antennavstämmarna finns nu till reapris 1000 kr, ord pris 1625 kr. Endast fyra kvar just nu. (nu = ) Se hemsidan. Den sista tiden har manuella antennavstämmare blivit helt avglömda. De sista MFJ-901B reas därför ut. Intresset för antennavstämmare är lågt, därför har vi slutat med MFJ:s sortiment. Jag berättade att vi har sålt fler AH-4 från ICOM på några år än antalet manuella antennavstämmare sedan 30 år. Detta är sista chansen att skaffa sig en manuell antennavstämmare. MFJ-901B är en liten avstämmare, den har tre reglage, två vridkondingar och en spole som kopplas om i 12 steg. Uttag för koax eller balanserad antenn. MFJ-901B är perfekt till våren och sommarens portabelövningar. I framtiden kommer det att bli svårare att skaffa någon manuell antennavstämmare. Och troligen helt omöjligt att få fram en som är CE märkt. MFJ-901B kan mata en balanserad stege. En med stege matad sk DubbleZepp är en mycket trevlig antenn som kan köras över hela kortvågen, men som kräver en avstämmare av denna typ. Tål 100 Watt. IC-R6 Ny mottagare från ICOM IC-R6 Nu kommer en liten mottagare vid namn IC-R6 till familjen av kommunikationsmottagare. Många känner till IC-R5, och äger en sådan. R6 är i samma stolek dvs liten, 58 x 86 x 30 mm med vikten 200 g. Men med ett desto större frekvensområde 0, MHz. Trafiksätten är WFM för rundradio, AM för rundradio på HF och flygradio på VHF, FM för komradio VHF till UHF. En sådan här liten fickmottagare har flera mellanfrekvenser 266,7 MHz 19,65 MHz 750 khz och 450 khz. IC-R6 har alla använda steglängder, 5 6,25 8, , och 200 khz. Apparaten drivs av två stycken R6 celler. Laddningsbara eller torra. Uttag för yttre matningsspänning 4,5 Volt. Antennjack av SMA typ. En sådan här liten mottagare har 1300 minnen 50 skangräns minnen, och 200 Auto write minnen. Apparaten kan skanna ett frekvensområde, ett frekvensband, och lagrar sedan vad den hört, exvis under natten eller veckan. Du kan sedan vittja den på hörda och lagrade frekvenser. IC-R6 har VSC VSC Voice Squelch Control. Detta betyder att brusspärren öppnar och skannern stoppar bara om den hittar en modulerad frekvens. Den skippar bärvågor. Signal Seach Machine IC-R6 Så kallar man IC-R6 i broschyren, beställ en broschyr om du är intresserad. Eller kolla på SRS hemsida och ladda hem en.

7 IC-R6 kan hitta trafik på frekvensband automatiskt. Genom att exvis skanna MHz, med 12,5 khz steg, FM, och låta mottagaren jobba en vecka kan du få ihop några aktiva frekvenser, låt den göra detta dygnet runt. Den kan då ha hittat 3 frekvenser där det varit aktivitet. Lägg sedan in dessa i minneskanningen så får du höra den möjliga trafiken. IC-R6 skannar snabbt, svinsnabbt! Med 100 kanaler per sekund missar du inget Men du måste ju veta vad du vill skanna, du måste veta vilket band du skall ha övervakning på. Det finns de som försökt skanna allt med avsikt att hitta en speciell sändning som man föreställer sig. Att försöka hitta något genom att skanna 0, MHz i 12,5 khz steg lär ändå ta dagar ( kanaler ) Några andra finesser och egenskaper hos IC-R6 LF del med deemphasis, +-1 ppm frekvensnoggrannhet, Hörtelefonsladden fungerar som antenn för kortvågsmottagning, Ferritstav inbyggd för mellanvåg, 150 mw LF effekt, Subtonsbrusspärr, för både CTCSS och DTCS samt reverse DTCS. Du kan ställa in subton för att göra mottagaren selektiv till de du vill lyssna på, och slipper brus från tjuvöppningar av brusspärren. Dator programmerbar med CS-R6, Cloning mellan mottagare, Auto power off, 0,5 2 timmar, LCD lyse, VFO acceleration, Inbyggd Attenuator, plus massor av mer. Uppkopplade Svenska D-STAR relästationer Vi har nu den första svenska D-STAR repeatern uppkopplad. Först ut är SK0QO med uppkoppling till nätet. Se: och Efterhand som Svenska stationer börjar trafikera D-STAR nätet Kommer den aktuella relästationen upp på den här hemsidan: Sålunda avvaktar vi för SK0QO att dyka upp. Här kan man se vilka Svenska radioamatörer som trafikerat D-STAR nätet globalt Vi ser idag ( ) att SM0TVW, SM0YIX, SA0BFF och SM0IHZ är först ut att sätta Sverige på världskartan för D-STAR. Grattis!!! Vill du veta mer om D-STAR Mejla mig och beställ D-STAR skolan, ett tiosidigt dokument, uppdateras då och då, du får det som en doc fil och kan själv jobba vidare på kunskapen om vad och hur man kan göra med D-STAR grejer. Har du synpunkter på D-STAR skolan? Säg till så utvecklar vi dokumentet. Vill du att det står mer om ditt eller datt, skriv själv, hjälp mig att sprida kunskapen, tipsa om D-STAR. Senaste D-STAR skolan är uppdaterad D-STAR skolan innehåller ett segment för dimensionering av relästationer, vilket är samma för FM som för DV.

8 Vill du veta mer om IC-7600? Då finns mitt under hufven dokument som är på 13 sidor docfil. Eller nyhetsbrevet där jag gick lite mer på djupet med kretslösningarna. Vill du läsa mer om IC-7600 mejla mig och beställ dessa dokument. Vill du veta mer om IC-7200? Beställ under huven på IC-7200, ett 8 sidigt dokument, här är några klipp från detta dokument. IC-7200 är en topppengrunka nu till vår och sommar, husbilsradio, husvagnsradio, portabelradio, sommarstugeradio, ångbåtsradio eller kanske en helt vanlig huvudradiostation för hemmachacket. Blockschemat IC-7200 Särskilt i mottagaringången är detta intressant. Och för att bedöma mottagarens selektivitet, intermodulationsegenskaper, storsignalegenskaper etc. Mottagaren börjar med antennreläet, och vidare till ett LP filter, detta skall ju dämpa spegeln och mellanfrekvensen från att höras i mottagaren, det ligger därför på dryga 50 MHz och släpper sålunda igenom allt under denna frekvens. Spegeln som ligger mycket högt blir effektivt dämpad. Nästa steg är dämpsatserna, och vidare in på tio (10 st) olika bandpassfilter. Observera att det är många BPF i denna rigg. Vi har filter för exvis 1,6 2 MHz, ett för 2-4 MHz etc. För 0,03 1,6 MHz är filtret kombinerat med en fast dämpare, detta för att få den standardiserade lägre känsligheten på mellanvåg som man brukar ha. På 50 MHz finns ett bandpassfilter med extra förstärkare, och passband för MHz detta för att ge 50 MHz bandet extra goda egenskaper. Denna filterbank är mottagarens yttertak, det jag skulle vilja kalla för roofingfilter. Denna bank med filter jobbar även vid TX. Sen kommer PRE-AMP, dvs första aktiva steget i mottagaren HF steget som går att välja in med PRE AMP knappen. Ett ytterligare LP filter, och så första blandaren. En av en mottagares allra viktigaste steg. Denna är i IC-7200 uppbyggd med fyra FET:ar. En dubbelbalanserad sak lik den i de stora ICOM riggarna, ett steg mot bättre kretsar jämfört med föregångaren IC-718. Ja sen är det dags för kristallfilter, det många kallar för roofingfilter, filtret i första MF, 60, 455 khz, ett riktigt kristallfilter på 6 khz, likt det i IC- 756PROIII, 7700, Ett AGC reglerat MF steg och vidare till andra blandaren, som nu bara behöver jobba med ett litet frekvensområde består av en diodkvartett. Och vi får nu 455 khz, roofingfiltret här består av ett keramsikt filter på c:a 6 khz. Tre MF förstärkare med AGC och sista blandaren ger oss 15,625 khz som matas in i DSP burken. DSP burken ger oss med programvara alla funktioner som filter för alla trafiksätt av sällan skådad branthet och symmetri, notchar, PBT:er, detektorer, AGC generator, och omvänt till sändaren. Sändaren går i princip bakvägen av mottagaren, DSP skapar modulationen och den blandas stegvis upp till inställd frekvens. Sändaren består sedan av ett MOS FET PA. Med 100 watt ut, detta skrapas rent från övertoner med en bank lågpassfilter, 7 st. Slutligen en SWR brygga som ger ALC systemet fakta om uteffekt SWR etc. Antennreläet och ut till antenn. Värme? Blir IC-7200 varm? Många frågar sig, IC-706 och IC-7000 blir ju så förskräckligt varma (Ironisk). Hittills har i alla fall ingen skadat sig på sin varma IC-706:a. jag har heller inte sett någon IC-706 eller 7000 som skadats av hög temperatur. Den är specad för att få köras vid 60 graders rumstemperatur. Det där med att IC-706 och IC-7000 blir varm kan vi glömma, det har jag både sagt och skrivit många ggr. IC-7200 har ungefär lika stor effektförlust, dvs ineffekten vid RX och TX är lika som de andra HF riggfarna. Därför bör vissa kretsar vara ungefär lika

9 varma invändigt. IC-7200 är dock med sin volym på nästan fyra ggr så stor som IC-706 bättre på att leda bort värmen, dvs vi talar om c:a 20 Watt. IC-7200 känns inte alls varm, den är därför säkert flera grader (C) svalare. Filterfabriken i IC-7200 Är lite enklare än i ICOMs större riggar. Men kanske oxo enklare att använda. Det finns en stor tydlig knapp med texten FILTER, med den väljer du ett av tre snabbval på filter, W, M och N. dessa snabbval är fabriksinställda och dessa kallas för default. Trycker du länge på FILTER kommer filterfabriken upp. Nu är det bara att vrida VFO till du får den bandbredd du vill ha, exvis 1700 Hz vid SSB eller 350 Hz vid CW. Detta kan du göra för tre filterval i alla trafiksätt, även de sk DATA filtren som är ytterligare en filteruppsättning vid DATA, vilket betyder att man kör RTTY, PSK, Amtor etc vid SSB. Detta motsvarar kristallfilter för tiotusen kronor om det vore som förr. Dessutom är filtren bättre än forna tiders kristallfilter. Du slipper i all framtid att köpa filter till din IC-7200, den har alla tänkbara filter som standard. Du själv specar dem i filterfabriken. Högtalaren i IC-7200 Den ser ju rätt liten ut på broschyren, och även så i verkligheten, frontriktad dock. Trots detta låter den riktigt bra, den är bakom fronten större än i IC-718, kanske 50 mm i diameter. Några direkta resonanser hör man inte, dvs inga kraftiga burkljud, eller färgning av ljudet. För att vara så liten låter den utmärkt, och det är fullt möjligt att använda den inre frontriktade högtalaren för den mesta trafiken. Dock hemma bör man givetvis experimentera med andra högtalare. Chassit på IC-7200 Är gjutet i aluminiumlegering. Ganska tungt, men stabilt och mycket välgjort. Det lär inte ändra form även om man tappar riggen. Ett sådant här chassi är en mycket viktig del i att bygga en radio med låg chassistrålning, dvs för att kunna få radion typgodkänd överhuvudtaget. Chassit skall vara kallt, dvs inte stråla. Ja många kommer väl ihåg hur jag skrivit om äldre radioapparater där antennen kopplad till höljet ändå gör att det hörs stationer. Här är chassit kallt, man kan kalla det något som börjar likna det vi kallar jord men som knappast finns. En annan mycket viktig sak med ett stabilt chassi är livslängden, det låter kanske konstigt att chassit har med livslängd att göra, men ser man chassit som en enda stor jordpunkt som fungerar för alla frekvenser, inser man att det krävs ett chassi som består i den form och den strömfördelning som krävs. Eller med andra ord den kommer att kunna CE märkas även efter 10 år. Något som många andra konstruktioner inte kan redan efter några månader ute i friska luften. Över chassit finns täckplåtarna. Den svarta kåporna som ser mycket kraftiga ut på bilderna, med former som liknar militära saker, eller plåtstrukturen hos en jeepdunk. Detta är plast, polykarbonatplast, mycket starkt, och ger en makalöst snygg finnisch. Vid första anblicken ser det ut som gjutna aluminiumkåpor. Slagtåligheten med polykarbonatkåpor blir mycket god på det här viset. Men skrämningen då frågar sig någon. Skärmning är något som är mycket svårare än att med ett kallt chassi få bort strålning från ett radiohölje. Dvs plåtkåpor är knappast det som kan göra att en radio klarar CE mätningarna. På själva det gjutna chassit finns täcklock och de har packningar för att göra radion tålig mot stänk av vatten. IC-7200 är inte IP klassad men tål mindre regnstänk. Både utanpå och mot fronten.

10 IC-7200 och kylning Två små tysta fläktar står för kylningen. Chassit som jag berättat om är en viktig del av kylningen. Det fack i det gjutna chassit som finns på slutstegets baksida är utformat som kylflänsar. Här blåser de små fläktarna. Luften sugs in ovanpå riggen genom plastkåpan som jag berättat om ovan. Men om det då regnar in vid fläktluftintaget då? Det enda som finns mellan luftintag och utblåset på baksidan är de två fläktarna, regnet kan inte komma åt något annat än kylflänsarna och de två små fläktarna. Dvs kylningen är utformad som på de kommersiella HF stationerna och vatten i luftvägen kan ej skada några kretskort. Räcker då denna kylning då? Själv är jag helt övertygad om detta, även om hård körning kan höja temperaturen rejält. Men det är ju först när det finns värme att blåsa bort som kylning kan ske. Man tolererar en viss temperatur. Bara att ösa på med full gas utan bekymmer för överhettning. Uppdaterad lista över ICOM modeller Min lista över ICOM amatörradiostationer sedan 1973 har blivit uppdaterad, per den Listan upptar c:a 250 amatörradiostationer, med tid då de kom, och försäljningstid. Samt kortfattad beskrivning. Visst är det förvånande att se sin dyrgrip, sin ögonsten, sitt livs investering är så gammal och kom redan Suck, vad tiden går. Vill du ha listan mejlar du mig, den kommer som doc fil, (Word dokument) och du kan själv redigera i den, formatera, lägga till apparater jag glömt, eller notera information eller om du ägt en. Observera att det finns modeller som aldrig sålts i SM, samt att de flesta modeller funnits i flera versioner. ICOM ny modell ICT70E ICOM ny modell Ännu en ny handapparat, IC-T70E är en handapparat med samma storlek och utseende som IC-80E, men med två band. IC-T70E täcker MHz och MHz i mottagning. Sändaren täcker MHz samt MHz. FM, FMn, med +-2,5 respektive +-5 khz deviation. Ett robust utförande som är IP klassat till IP54. Dvs ej dränkbar men damm och vattentätad. IC-T70E klarar även MIL-STD 810. I stort sett samma spec som IC-V80E. IC-T70E några spec Strömförbrukning: TX 1,7 till 2,1 A Spänning: batteri 6 10 Volt ext spänning Volt Vid mottagning: 90 ma till 450 ma. Med strömbesparare 45 ma. Storlek: 58 x 111 x 30 mm Vikt: 380 gram med Bp-264 och antenn LF effekt: 700 mw som max!!!!! Sändaren kan lämna 0,5 2,5 eller 5 Watt IC-T70E har variabel micgain Nästan som på en basstation, eller en SSB station, kan man på den lilla T70E ställa in mikrofonförstärkningen. I steg 1 till 5. Där steg 1 gör att du kan använda radion i mycket

11 bullrig miljö, du talar mycket högt, eller skriker i radion. Micgain 5 gör att du kan viska på 10 cm avstånd och ändå få full modulation. Variabel mikrofonförstärkning är mycket effektiv föra tt anpassa frekvensmoduleri9ngen till ditt sätt att tala. IC-T70E har alla tonsystem 1750 Hz, DTMF, Subton för både Rx o TX. Ger repeaterton, pilotton, tonsquelch och allt vad det kan heta. IC-T70E har 302 minnen Det bör räcka en del. Minnena kan programmeras från radions tangentbord, eller med hjälp av datorn, med CS-T70. Du kan även clona kompisens radio, kanske han har lagt in ett bra paket av frekvenser. IC-T70E har inbyggd VOX Förutom att alla gamla mikrofoner, monofoner etc kan kopplas till IC-T70E kan man även få VOX. Dessutom finns nya tillbehör i form av headset etc. Mycket prisvärda radiostationer, IC-T70E och IC-V80E Robusta välbyggda och med mycket goda specifikationer, och inte minst riktig FM modulering, är vad du får för en mycket rimlig peng. IC-T70E och ICV80E har extra kraftig LF del Med 700 mwatt LF och en kraftig inbyggd högtalare, 36 mm, låter den STARKT även i bullrig miljö. IC-T70E har ställbar mikrofonförstärkning IC-T70E(ICOM ny modell) En FM station där man kan ställa in mikrofonförstärkningen. I fyra steg där lägsta steget innebär att du talar mycket högt i bullrig miljö, och steg fyra gör att du kan tala svagt eller viska på kanske 10 cm avstånd från radion och ändå sända med rätt deviation. Något som är självklart på SSB sändare, men som är sällsynt på FM sändare. Dock de sista tio åren har på ICOM:s mobilstationer funnits hög och låg micgain. Men nu med fyra stegs variabel förstärkning på en handapparat. Man slipper nu reta sig på att folk sänder med mycket olika deviation. Ställ rätt micgain på FM stationen IC-T70E, för din röst. (ICOM ny modell) Nu är IC-V80E på gång (ICOM ny modell) IC-V80E en robust nykomling. En enbandare med lite färre knappar, liten enklare men med lite mer radioprestanda som kraftig TX, känslig mottagare men framför allt lite kraftigare Ljud från en rejäl högtalare med starkt LF slutsteg. LF steget kan ge 750 mw till den inbyggda högtalaren. Avsedd för MHz, men mottagaren täcker MHz. IC- V80E har en mycket selektiv mottagare, något som krävs då vi ju nu på allvar går in för 12,5 KHz kanalerna. Vad sägs om 0,1 uvolt för öppning av brusspärren, 75 db undertryckning av

12 spurrar och speglar. Sändaren kan ge 0,5 2,5 och 5,5 Watt ut till BNC jacken där an sätter en gummipinne. 207 minnen räcker väl till de c:a 48 frekvenser som är aktuella i bandet 145,2 till 145,8 MHz. IC-V80E specas inom -20 till 60 grader C, detta inom frekvenstoleransen +- 2,5 ppm. Både sändare och mottagare kan köras med smal FM, något vi bör göra nu när vi har 12,5 KHz frekvenser att ta hänsyn till. IC-V80E är IP54 klassad. Slagtålig och rejäl. Storlek 58 x 112 x 30 mm med 140 grams vikt, ex batteri. Vid passning med strömbesparare är strömförbruket 20 ma, vid sändning med hög effekt 1,4 A. IC-V80E är IP klassad, klarar IP54 och MIL-STD-810 (ICOM ny modell) IP54 innebär att radion har en miljöklassning, det innebär enkelt utryckt att radion är skyddad mot inträngande dam och smuts, samt tål regn. Men den är inte dränkbar. MIL klassningen är U.S. Military Specifications & IP Rating. Den innebär en mängd tester, bl.a för låga tryck, höga tryck, dvs du kan klättra upp på Mount Everst med den. Höga och låga temperaturer, temperatur chock, dvs den klarar mycket snabba temperaturförändringar. Vidare prövas tålighet mot solstrålning, regn, fuktighet, saltdimma, damm, vibration, mekanisk chock. IC-V80E Flera strömkällor till IC-V80E och IC-T70E (ICOM ny modell) BP st R6 celler BP-264 7,2 Volt 1400 mah, 13 timmars drift BP-265 7,5 Volt 2000 mah, 19 timmars drift Driftiden är beräknad vid 5, 5, procent sändning, 5 procent mottagning och 90 procent passning. Flera olika laddställ finns för laddning på 2 timmar till 16 timmar, DC sladd till bilen etc. När man mäter batteritid används 5, 5, 90 Givetvis blir batteridriftstiden ändå ungefärlig. 5 betyder 5 procent sändning, nästa 5:a betyder 5 procent mottagning, då drar ju apparaten lite mer ström, dels till LF slutsteget, dels för att batteribespararen inte går, 90 är 90 procents passning, då drar radion minst ström. Det är ju populärt att ange statistik i bråkdelar idag. Inte minst på TV och Radionyheterna. De gamla bråken har kommit igen. Således gäller 1/20 1/20 och 9/10 för driftstiden. Är det lättare att förstå? IC-V80E några utmärkande drag (ICOM ny modell) Kraftig LF och kraftig högtalare Hög effekt med lite större antenn än på de mindre apparaterna. IP54 klassad Inbyggt alla tonsystem, 1750 Hz (EU versionen) ochctcss, DTCS och DTMF. Inbyggd VOX som funkar med headset. VOX med alla parametrar inställbara Väder kanaler finns inte på den EU typade versionen Skanning med program, memory, memory skip, prioritetsskanning, tonskanning, IC-V80E kan skanna efter subtoner. Auto power off för den som brukar somna ifrån sin radio. PC programmerbar med CS-V80 Clonbar mellan apparater.

13 LCD backlight Time out timer Mikrofonförstärkning inställbar i fyra steg IC-V80E och IC-T70E har två bandbredder (ICOM ny modell) Vid 12,5 khz kanaler skall man köra med smalare mottagare och lägre deviation, IC-V80E har två filter i mottagaren och två olika deviationsinställningar. Du lägger in bandbredd tillsammans med frekvens i minnet. IC-V80E har ställbar mikrofonförstärkning IC-V80E(ICOM ny modell) En FM station där man kan ställa in mikrofonförstärkningen. I fyra steg där lägsta steget innebär att du talar mycket högt i bullrig miljö, och steg fyra gör att du kan tala svagt eller viska på kanske 10 cm avstånd från radio och ändå sända med rätt deviation. Något som är självklart på SSB sändare, men som är sällsynt på FM sändare. Dock de sista tio åren har på ICOM:s mobilstationer funnits hög och låg micgain. Men nu med fyra stegs variabel förstärkning på en handapparat. Man slipper nu reta sig på att folk sänder med mycket olika deviation. Ställ rätt micgain på FM stationen IC-V80E, för din röst. IP54 betyder i detalj, dvs så som IC-V80E och IC-T70E är specad (ICOM ny modell) För en IP54 klassad sak blir det så här: Första siffran, dvs 5:an IP 5X I en dammkammare exponeras kapslingen för finkornigt cirkulerande talkpulver under en tidsperiod av 2-8 timmar (förutsättningarna för den specifika kapslingen styr provningstiden). Provningen utförs med maximalt 20 mbar undertryck inuti kapslingen och med maximalt 60 volymer/timme luftgenomströmning. Om specifik produktstandard medger, utförs provningen utan undertryck under 8 timmar. Utöver dammprovningen trycks en ståltråd (Ø 1 mm) mot alla kapslingens öppningar med en tryckkraft av 1 N. Acceptansvillkoren för IP5X uppfylls om inte damm trängt in i sådan mängd eller på ett sådant ställe att materielens tillfredsställande drift påverkas eller att säkerheten äventyras, samt att tillfredsställande avstånd från tråden hålls till farligt spänningsförande respektive rörliga delar. Andra siffran, dvs 4:an, (simulerat regn) IP X4 Kapslingen exponeras för strilande vatten under 10 minuter, med hjälp av strilbåge där varje dysa ger 0,07 l/minut vattenflöde. Alternativt används standardiserat spridarmunstycke med 10 l/minut vattenflöde. Om spridarmunstycke används är exponeringstiden 1 minut/m2, dock minst 5 minuter. Vattenstrilningen utförs från alla riktningar på kapslingens ytor. Acceptansvillkoren för IPX4 uppfylls om inget vatten trängt in i sådan mängd eller på sådant ställe att materielens tillfredsställande drift påverkas eller säkerheten äventyras.

14 Vilken skall man då köpa? IC-V80E eller IC-T70E? Finns det skäl att köpa radio för UHF amatörband? Räcker det inte med 145 MHz? Men hur menar du att jag skall veta vad du behöver för radiostation? Nej här gäller att göra en helt egen bedömning. Du kan ju fråga mamma typ. Klart är dock att VHF och UHF i en handapparat är ganska optimalt. Givetvis väljer du IC- T70E med båda band. Men givetvis skall du fundera rejält och tänka in möjligheten att köra DV med en D-STAR försedd radio. IC-E80D är en sådan. Kanske det har stor betydelse var du bor. I glesbygderna är det nog inte många UHF stationer igång och UHF relästationer är få. Bor du i stan så klart att där finns ofta både VHF och UHF relästation, vidare finns ju crossbandrelästationer och amatörradio på UHF kanaler. Är du ofta på resande fot, ja då kommer du att behöva en handapparat med både VHF och UHF. Bara att dra ur tummen och bestämma sig. Det kan dock vara svårare än att välja Expressen eller Aftonbladet. Särskilt som att du får en D-STAR radio om du lägger på en slant. Köp en IC-E80D. ICOM:s radiostationer fungerar utan uppgradering Du kan utan problem köra en ICOM radio utan att ständigt uppgradera den. Exvis en IC-7800, med samma programvara som när den kom för fem år sedan funkar utmärkt. ICOM:s riggar slutar inte plötsligt att fungera, och kräver inte uppgradering utan föregående varning. ICOM:s radioapparater kräver inte uppgradering för att den blivit gammal, exvis 3 månader. ICOM specificerar vad som förändras med ny mjukvara. ICOM:s radiostationer behöver inte uppgraderas med ny programvara om du ställt om något i en meny. För ICOM är uppgradering av programvara som styr radiostationerna inte ett självändamål. Du behöver aldrig vara rädd för att plötsligt bli fast med en ICOM radio och tvingas uppgradera mjukvara för att kunna forstsätta att använda radion. Uppgradering är hos ICOM inte ett sätt att väcka uppmärksamhet. ICOM väcker uppmärksamhet med sin driftsäkerhet, prestanda och design. Du kan knappa precis hur mycket du vill i menyerna på en ICOM radio utan att den hänger sig och måste uppgraderas. Har du knappat in saker som du inte bemästrar, är det bara att återställa med ett enkelt knapptryck. ICOM:s radiostationer beter sig inte som datorer, och kräver inte ständigt nya programvaror för att fungera. ICOM:s radiostationer fungerar som en radiostation. ICOM:s programvaror som styr radiostationerna åldras inte, och slits inte ut, och behöver inte bytas ut när de är utslitna. ICOM:s programvaror har visat sig fullständigt stabila under alla år sådana använts i radiostationer, närmare 30 år. För ICOM är det inte ett självändamål att programvaror som styr radion måste bytas ut, närhelst man intet ont anande använder sin radio. ICOM:s programvaror bryts inte ner om du använder radion. ICOM radio är bra redan från början, ICOM smygförbättrar dem inte, eller behöver inte smygförbättra med ständiga uppgraderingar, de är bra från början. Varför håller då vissa tillverkare på med ständiga smygförbättringar? Bra fråga, men de har väl så bråttom att få ut produkterna att de är undermåliga och måste smygförbättras. Lanseringspanik? Eller är det så att dagens kunder vill ha uppgraderingar till sin pryttel? LCD display IC-756, tredje parts LCD möjlig att skaffa Dvs den första 756 utan PRO, och med svartvit display. Det hände i några fall att det blev fel på dess LCD, det kunde yttra sig som att vita linjer tvärs över skymde siffror etc. Lite tråkigt och fult att se på. IC-756 är en utmärkt radiostation med mycket goda data. Den är en apparat med filter i två mellanfrekvenser, och en DSP på slutet, dvs jämfört med en IC-756PRO lite primitiv. Det är tyvärr inte möjligt att få fram nya LCD:er till IC-756. Men en tredje part har

15 en ersättare till denna LCD, se hemsidan: Det finns möjlighet att rädda sin gamla 756:a. SRS har inte testat denna tredje parts pryl och vi kan givetvis inte ta något ansvar för den, dess funktion eller företagets beteende. Se detta som ett tips. IC-756 kom till världen som en kraftfull högklassig HF station redan 1996 och såldes fyra år, sen kom PRO serien. Att försöka laga den trasiga LCD som kan finnas i en 756? Ja kanske, jag har själv inte försökt, men misstänker att trycket mellan LCD glaset och kretskortet är för lågt, de senaste LCD:erna hade en kraftigare metallram som pressade ihop LCD med kortet hårdare och med jämnare tryck. Att göra någon mod som ger ett större och jämnare tryck skulle möjlighen hjälpa. Att öppna kräver renlighet av typen renrum, och även den som är noga med damsugning och kalsongbyte riskerar att få in damm, som är förödande. Här duger inte ens städmani. Obs att SRS tar inget ansvar för sådana försök till rep. Varför behövs hundratals minnen? Nya riggar har ofta flera hundra minnen, det kan vara 999, eller fyra banker om vardera 100 minnen. Vi har ju bara 48 FM kanaler på 145 MHz. Jo det finns en del skäl. Ett skäl är att man kan lägga in samma frekvens flera ggr med eller utan subton, och med olika subtoner. Ett annat skäl är att man kan lägga in minnen med smal FMn på samma frekvenser i olika minnen. Man kan behöva exempelvis 1, 2, 3 eller 4 minnen för samma repeaterfrekvens. Ett minne kan behövas om en relästation har annat, eller reverserat duplex. Med D-STAR behövs samma frekvens för både FM, FMn och D-STAR. Men verkligt många minnen kommer att krävas när man kommer igång med D-STAR på allvar. Kanske når man två relästationer för D-STAR lokalt, den ena är uppkopplad och man måste lägga in två repeateranropssignaler. Dessutom ett minne för att nå en kompis i New York, två RPT call, och UR call till din vän. Den som kör aktivt D-STAR och har en D-STAR-repeater i byn, som dessutom är uppkopplad kan använda många minnen för att snabbt komma ut i vida världen. Sen har vi samma sak på UHF, allt upprepar sig där. Så i framtiden kommer vi att ha god nytta av massor av minnen, det kan vara smart att ha tillgång till cloning-programmet eller ha möjlighet att clona från kompisens rigg. Smart är att redan nu börja planera sina minnesplatser för framtiden. Man kan ju skriva en text för ett visst minne, exvis Peter NY detta minne innehåller då en frekvens på UHF, Duplex, RPT1 call, RPT2Call och Peters call som UR call. Krångligt? Ja det kan tyckas, men det är mycket som verkar svårt i början. SSB filtret på IC-706MKIIG Ibland får jag frågan om hur brett SSB filtret är i IC-706all, och om det överhuvudtaget finns ett SSB filter i IC-706all. Klart att alla vill att mottagaren skall ha bästa möjliga selektivitet, dvs ta bort alla QRM effektivt. Och då börjar man fundera på filtret. På broschyren står det 2,4 khz vid 6 db och 4,8 khz vid -60 db, det betyder att IC-706all har ett riktigt SSB filter, dessutom ett kristallfilter. Formfaktorn är då 1 till 2, dvs kvoten av bredden vid -60 och -6 db. Formfaktorn är ett mått på filtrets branthet. Detta är relativt brant. Man kan jämföra IC-706all SSB filter med de SSB filter som funnits de sista 50 åren, eller snarare lite bättre än genomsnittet. Ett problem idag är att det kan bli trångt på amatörbanden, och kunskapen om sin egen bandbredd och hur lång isär man måste vara varandra har drastiskt minskat. Man hör ofta att någon lägger sig 1 eller 2 khz ifrån en annan station och börjar sända. Inget SSB filter i världen kan lösa ett sådant problem, som ju är ett kunskapsproblem.

16 Till IC-706all finns ett extra smalt SSB filter FL-223, det är c:a 1,9 khz, och löser en del problem med plats på banden. Men det kan ju inte lösa kunskapsproblemet med att lägga sig 1 eller 2 khz ifrån. 1,9 khz filtret rekommenderas att ta till om det är trångt, och om man har mycket störningar. Med tanke på att IC-706all inte mer tillverkas kan det vara ide att lägga sig till med ett sådant filter. CW-R och RTTY-R vad betyder detta? R:en efter trafiksätten? På exvis IC-706all kan man få ett R vid CW och RTTY trafiksätten. Det får man fram genom att trycka länge på MODE knappen, när aktuellt trafiksätt är framme. Jag ser ofta detta på apparater som av någon anledning skickas in till mig, det kan vara för montering av tillbehör, eller reparation. Varför har ägaren ställt in CW-R och RTTY-R? Tror han att det betyder att han kopplat in ett CW filter? Jag tror det faktiskt, man trycker länge av någon vana och det blir ett CW-R i displayen, det låter annorlunda och man tror att CW filtret nu är inkopplat. Men ack så fel. R betyder här reverse, dvs baklänges. Man byter sidband på CW och RTTY mottagaren genom att trycka fram R:et. Då uppstår frågan varför man skall byta sidband på CW och RTTY mottagaren? Ja fråga dig själv först, varför byter du sidband i CW och RTTY? Har du verkligen läst manualen och förstått detta. Ja nog är det många som förstår, men jag har en känsla av att det är många som inte riktigt vet vad man gör. Vid CW-R kommer VFO att gå åt andra hållet när du rattar på en CW, eller Morsestation. Det kan vara praktiskt om man är van vid att det går åt det hållet, CW sändaren lägger bärvågen på samma ställe i alla fall, dvs på den frekvens som står i displayen. Att reversera RTTY då? oftast kan man reversera RTTY i datorn. Många tar emot RTTY i USB eller LSB med datorn som modem. Med reverserad RTTY läser man inte en Baudot signal rätt, med RTTY-R i transivern och reverserat i datorn blir det ju rätt till slut. Ja hur skall jag då välja detta? Det bästa är att försöka förstå vad det handlar om, prova lyssna och läs. Det bästa är att köra utan R, och vänja sig vid det, då det är en form av standard på de flesta stationer idag. Vill du ha CW filter måste du köpa ett och sätta in, och för att koppla in CW filtret skall du trycka på FIL knappen i M menyn. Har du blandat bort dig i 706:ans alla inställningar, gör då en reset och börja om från början, sida för sida genom manualen. Svensk manual finns att ladda hem från SRS hemsida. Du får bort R:et genom att trycka länge på trafiksättet en gång till. Elsäkerhetsverket satsar mer på EMC och möjligheter att bekämpa störningar Här står det hur man gör en anmälan om störande elektronik, en blankett helt enkelt: Det här är en broschyr som förklara detta med EMC, elektriska apparaters förmåga att kunna samexistera utan att störa varandra: Broschyren är bra för att själv lära sig vad EMC innebär och att det verkligen finns saker i din radiostation som konstruktören har gjort i ämnet. Och att detta kanske inte finns i apparater avsedda för andra marknader än EU. EU kraven på EMC är ganska väl formulerat, ändå importeras en massa saker som inte uppfyller kraven, och ställer till det med störningar.

17 Vad är de rosa, eller skära gummibitarna till för? Inuti VHF och UHF stationer, mobila som basar IC-2820E, IC-2200H etc kan man finna små rosa eller skära gummibitar, de kan sitta i kläm mellan kretskortet och locket. Det finns risk att man glömmer denna sak, eller att den hamnar fel, var därför försiktig om du öppnar radion. Gummibitarna kan vara som en sockerbit stora. Tar du i dom känns det kallt och lite fuktigt. Dessa gummin är avsedda att leda bort värme från exvis små PIN dioder eller andra små ytmonterade komponenter som sitter direkt ytmonterade på kretskorten. Gummibitarna tål HF och leder värme mycket bra, de formar sig efter små ytmonterade komponenter, man kan se avtryck om man lyfter på en. De sitter lätt fastkladdade och är man försiktig sitter de kvar. Oftast finns ett vitt screentryck på kretskortet som visar vad de skall sitta. Dessa gummin kan avleda värme från millimeterstora ytmonterade PIN dioder som kopplar 65 Watt VHF eller UHF till antennen. Utan att ha inverkan på HF signalen. Slarvar du bort en sådan gummibit kan något bli överhettat i din radiostation. Så tänk dig för innan du öppnar din nya radio. En bra ide kan vara att ta ett foto av innanmätet i radion, så att du vet hur allt skall sitta. Fingra gärna på dessa gummin, de känns kalla fuktiga och stjäl värmen från dina fingrar på ett nästan magiskt sätt. Blir det damm och smuts på gummibiten kan du tvätta den med tvål och vatten. Kul komponenter va? Varför heter det Top Band? Man kallar ibland 1,8 2 MHz bandet för Topband, Top Band eller TB, why? Särkilt på andra sidan av Atlanten verkar det vara vanligt med uttrycket Top Band. Själv vägrar jag använda begrepp, ord eller talesätt innan jag vet vad de kommer sig av, vad det betyder och varför. Risken att göra bort sig eller verka dum, okunnig etc överväger. Att 1,8-2 MHz skulle vara toppen av amatörbanden, verkar ju inte klokt, det finns högre frekvenser. Ibland betyder saker det bakvända, dvs att toppen skulle vara botten, men det stämmer inte heller då både USA och EU sedan länge haft lägre frekvenser, här 73 khz, 136 khz, och i USA 1750 meter, (171,4 khz) och numera 500 khz. Skulle 1,8 MHz vara toppen av de riktiga amatörbanden? Nej knappast, så inskränkta kan väl inte radioamatörer vara att de delar upp vår band i riktiga och mindre riktiga band. Kanske kunde man inte göra och köra på lägre frekvenser en gång i tiden och att då 1,8 MHz skulle utgöra toppen av teknik, nej dåligt, det hela började väl nerifrån i frekvens. Kanske toppen av antenner, de längsta lika med topplängd, nej dåligt.. Nog spekulerat, någon som vet får gärna hjälpa mig här. Eftersom även flera Svenska radioamatörer använder begreppet Top Band, CQ CQ CQ Top Band de SM9ZXY så borde kunskapen om vad det betyder finnas i landet. Eller låter de sig bara duperas och säger som alla andra utan att veta? Ja längre kommer jag inte i försöken att tyda det här begreppet. Köra AM på 29 MHz, 29,000-29,015 MHz Är det kul det? Det finns de som tycker så och aktivitetscentrum för AM är 29,000-29,015 MHz. Många har en IC-706all, 703 eller annan extra station stående, varför inte låta den passa AM på 29 MHz? Som många vet och har hört labbas det med AM på khz på lördag söndag. Varför inte köra DX och AM på 29 MHz. Upp med en egen antenn för 29 MHz och sätt 706:an där, ropa CQ då och då och försök uppleva en öppning. Öppningar på 21,24 28, 29 och 50 MHz blir sakta men säkert vanligare nu när solen blir aktivare. Prova dig fram till bästa AM modulation, riggar med LF klipper som talprocessor, IC-706, IC-735, 726, körs då med processorn på, micgain blir då en modulationskontroll. Du kan då hamna rätt lågt med micgainet, och få en utmärkt AM. Bandet 29 29,015 MHz är ett litet

18 band då AM ju är minst 6 khz brett. Tänk på vilka enorma frekvensområden vi faktiskt har tillgång till som radioamatör. Varför inte använda några frekvenser? AM på 29 MHz är lite udda, du kan bli frälst.. En antenn för 28 29,7 MHz kan vara rätt diskret, en GP, en liten dipol, horisontell, lutande eller vertikal i ett träd. Varför inte en koaxialdipol, hängande utmed en trädstam. 2 x 2,5 meter är en liten dipol. En RF choke, gör man genom att linda koaxen vid matningspunkten på en rörstump. Ex plaströr diameter mm lindad med varav av RG-58 eller RG213. Ett metspö med en tunn tråd kan bli en bra antenn. Två metspön håller en 2 x 2,5 meter lång dipol för 29 MHz. En halvvåg eller en långvajer för 28 29,7 MHz, jo varför inte, men då krävs att du gör någon form av avstämningsenhet där koaxen tar vid. RF choken är viktig. Och visst stämmer du av stora dubbelzeppen (2x20 eller 2 x40 meter) för 29 MHz. Jag använder aldrig längdmåttet meter till frekvensband Endast längd på antenner master storlek på apparater. Avsikten är att hålla isär frekvensband och fysiska mått på exvis antenner. Jag upplever allt för ofta misstag där någon tror att en 5 meters antenn är avsedd för 14 MHz, (kvartsvåg på 14 MHz) eller 60 MHz (helvåg på 60 MHz) men att författaren avser dess tråd eller rörlängd. Dessutom är våglängd vid angivande av frekvens, eller frekvensband mycket onoggrant. Obs att vi har att göra med nyblivna radioamatörer som inte har ägt en radiostation med meter på skalan. Men man kan ju göra en omvandlingstabell: 145,5000 MHz 2, m 145,5125 MHz 2, m 145,5250 MHz 2, m 145,5375 MHz 2, m 145,5500 MHz 2, m 145,5625 MHz 2, m 145,5750 MHz 2, m Eller för HF: 1945 khz 154,24165 m 1950 khz 153,84615 m 1955 khz 153,45269 m Bara att fortsätta tabellerna för den som gillar våglängd bättre. Hur du graderar man om skalan på IC-706 till meter? Ja det är en hemlis. Om du känner för det kan du skapa en minneslista i radion med namn på frekvenserna, namnet skall då vara våglängden, och på så vis har du skapat en skala med våglängd. Signalspaning punkt SE Kolla in på Görans (SM5CKI) hemsida signalspaning. Massor av intressant historik, hemligheter etc. Kolla Mr X artikeln. En radioamatör? För övrigt finns scheman på gammal utrustning, artiklar, system och historik. Att löda snyggt, och kanske ytmonterat Här är en hemsida med bra bilder för den som vill förkovra sig i lödandets ädla konst.

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-02-25 Dagens tema: tema IC-V80E NY handapparat IC-V80E Möjliga misstag med IC-PW1 Jaktradion blir digital med ICOM IDAS DIN-kontakten Radiofyrar Vad tycker

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-04-15 Dagens tema: Frekvenser och våra amatörband IC-7200 lista med plus Frekvenser VHF och UHF amatörband Sverige nu på världskartan för D-STAR När du skall

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2012-03-22 Dagens tema: Tema IC-7000, IC-2820 slutet av Mars IC-E2820 IC-31E IC-7000 IC-7200 Kristallfiltren, nu en saga blott ERP eller EIRP, eller kanske erp

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-11-04 Dagens tema: IC-9100 och historik IC-706 IC-9100 Mer om IC-9100 Ytterligare lite om IC-9100 Försvagare och dämpsatser Spegelfrekvenser på längden Strimlade

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-10-17 Dagens tema: ID-51E, IC-7100 Nytt amatörband på gränsvåg IC-7100 ID-51E IC-7800 60 grader C, varmt? IC-706alla kan INTE sända på 84 MHz Spänningsfall

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-12-22 Dagens tema: IC-7200 Vinnare, D-STAR global world wide QSO party. IC-7200 under huven Vi sparkar på däcken på IC-7200 Mer om IC-7200 Lite om IC-7600

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2012-01-12 Dagens tema: Början av januari 2012, IC-7700, Lågpassfiltret, Lite filosofiskt under HEJ ALLA på. Minnet. IC-7700 Notchfiltret VOX millihertz, decihertz

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-12-16 Dagens tema: Mer om IC-7000 Falska CE-märken Mer om IC-7000 Ännu mer om IC-7000 IC-2200H som relästation Klockan i radiostationerna Penningomräknare

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-10-27 Dagens tema: IC-7600 aktuell nu den mörka årstiden, även LED IC-7600, nu är det höst och HF Accesory-kontakten på ICOM riggarna Att få en lysdiod att

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2012-04-03 Dagens tema: IC-7410 ICOM på facebook SP-33 ny högtalare från ICOM SSA bulletinen på DV (D-STAR) IC-7410 IC-7410 IC-7410 D-STAR ICOM lägger ner D-STAR

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM SRS Företaget som finns kvar 2010-12-02 Dagens tema: IC-7000 julradion Falska CE-märken D-STAR kväll IC-7000 julklappen, under mikroskopet IC-2200H som relästation

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2009-09-10 Dagens tema: Duplexfilter till repeatern Nu funkar webbshoppen IC-78 sommarpris REA IC-E880 IC-703 en omgång ytterligare En begagnad IC-756PROIII?

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-05-03 Dagens tema: IC-7000, Vad händer efter åskan? IC-7000 När kom D-STAR till hobbyn? Amatörradiostationer endast typgodkända för amatörradio Pladdra

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-11-18 Dagens tema: IC-2200H och crossbandrelästationer Falska CE-märken IC-2200H ett krutpaket Gör crossbandrelästation med IC-910 Gör crossbandrelästation

Läs mer

Dagens tema är: IC-2200H och Crossbandrelästationer

Dagens tema är: IC-2200H och Crossbandrelästationer Dagens tema är: IC-2200H och Crossbandrelästationer - Falska CE-märken - IC-2200H ett krutpaket - Gör crossbandrelästation med IC-910 - Gör crossbandrelästation med IC-E2820 - Dito med IC-2725E - D-STAR,

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-02-09 Dagens tema: IC-7410 IC-7410 ny radio Crimptångsväska Ännu en ny HotSpot i SM3 Ännu en ny HotSpot i SM7 IC-7600 hur tänker man? IC-7600 hur funkar

Läs mer

Årgång 55 nummer 3-2008

Årgång 55 nummer 3-2008 Årgång 55 nummer 3-2008 Bilden ovan visa Arne SM5CNQ och Leif SM5VXO när de aktiverar signal SK5AS/Lighthouse på Fyrens dag. Bilden är tagen i Jan-Åke SM5HBL s husbil som var ett bra QTH vid fyren Långa

Läs mer

FÖRSLAG FRÅN SSA VALBEREDNING

FÖRSLAG FRÅN SSA VALBEREDNING AMATÖRRADIO, DET ÄR KULTUR DET! ÖVER 100 000 QSO FRÅN SWAINS RENOVERING AV AMERITRON AL-45 VM I RÄVJAKT 2012 QTC AMATÖRRADIO NUMMER 11 NOVEMBER 2012 FÖRSLAG FRÅN SSA VALBEREDNING ... för dig som tycker

Läs mer

EN YL:S LIV OCH BEKÄNNELSER

EN YL:S LIV OCH BEKÄNNELSER EXPEDITION EASY ELSIE RESULTATEN FRÅN SAC CW 2012 AMATÖRRADIO OCH SPEKTRUMFRÅGOR SCIENCE FICTION > SCIENCE FACT? QTC AMATÖRRADIO NUMMER 12 DECEMBER 2012 EN YL:S LIV OCH BEKÄNNELSER Icom Transceivrar IC-E92D

Läs mer

Tekniksnack.pdf. Version 2.0-68. Sammanhållande för Tekniksnack är SM0RUX Pontus, SM7URN Patrik och SA7CDJ Janne.

Tekniksnack.pdf. Version 2.0-68. Sammanhållande för Tekniksnack är SM0RUX Pontus, SM7URN Patrik och SA7CDJ Janne. Version 2.0-68 Tekniksnack hålls varannan onsdag (udda veckor) kl. 19.00 på DCS010T och handlar om D-STAR i allmänhet, det svenska D-STAR-nätet samt tips om nya så väl som redan etablerade funktioner i

Läs mer

DX-PEDITION TILL SAINT BARTHÉLEMY MITT ÅR MED HF-CUPEN MITT MÖTE MED AMATÖRRADION NASA BEHÖVER HJÄLP YASME EXCELLENCE AWARDS SM2O

DX-PEDITION TILL SAINT BARTHÉLEMY MITT ÅR MED HF-CUPEN MITT MÖTE MED AMATÖRRADION NASA BEHÖVER HJÄLP YASME EXCELLENCE AWARDS SM2O YASME EXCELLENCE AWARDS SM2O DX-PEDITION TILL SAINT BARTHÉLEMY MITT ÅR MED HF-CUPEN MITT MÖTE MED AMATÖRRADION QTC AMATÖRRADIO NUMMER 2 FEBRUARI 2011 NASA BEHÖVER HJÄLP Föreningen Sveriges Sändareamatörer

Läs mer

Nummer 4/2014. Stegmatad antenn i vinterskrud tillverkad av Dejan SA3BOW. ESR Resonans nr 4/2014

Nummer 4/2014. Stegmatad antenn i vinterskrud tillverkad av Dejan SA3BOW. ESR Resonans nr 4/2014 Stegmatad antenn i vinterskrud tillverkad av Dejan SA3BOW Nummer 4/2014 Föreningen Experimenterande Svenska Radioamatörer (ESR) www.esr.se 1 Medlemsbladet ESR Resonans sammanställs av Föreningen Experimenterande

Läs mer

UNGDOMAR, KÖR WPX 2013 5 MHZ BANDET ÖPPNAS SM6PGP PÅ VÄG MOT MÅNEN! QTC AMATÖRRADIO NUMMER 2 FEBRUARI 2013

UNGDOMAR, KÖR WPX 2013 5 MHZ BANDET ÖPPNAS SM6PGP PÅ VÄG MOT MÅNEN! QTC AMATÖRRADIO NUMMER 2 FEBRUARI 2013 UNGDOMAR, KÖR WPX 2013 5 MHZ BANDET ÖPPNAS SM6PGP PÅ VÄG MOT MÅNEN! QTC AMATÖRRADIO NUMMER 2 FEBRUARI 2013 SAE TINGSTÄDE RADIO 100 ÅR KALLELSE TILL SSA ÅRSMÖTE 2013 Nyhet! Vi har nu Yaesu i vårt sortiment

Läs mer

HF-kontaktdon Fyra av! Varför jord? Under luppen: Icom IC-E91 HAM RADIO Friedrichshafen 2006. och Dagbok från Dayton QTC 2006:8 1

HF-kontaktdon Fyra av! Varför jord? Under luppen: Icom IC-E91 HAM RADIO Friedrichshafen 2006. och Dagbok från Dayton QTC 2006:8 1 Augusti 2006 Årgång 79 HF-kontaktdon Fyra av! Varför jord? Under luppen: Icom IC-E91 HAM RADIO Friedrichshafen 2006 och Dagbok från Dayton QTC 2006:8 1 PRIS 17.500 inkl.moms Delningskabel för delat montage

Läs mer

Förslag på ny framtida. omorganisationen av SSA på. innehållet.

Förslag på ny framtida. omorganisationen av SSA på. innehållet. Februari 2006 Årgång 79 En 2-elements yagi för 18 MHz Svenska radioamatörer under 2:a världskriget Kom loss på digitala moder PSK31! Digitalt tal amatörradions framtid? Synat: ICOM IC-7000 En IC-706 mkiii

Läs mer

Ratgb1113 med Ra422, Ra146, Ra135, Ra190, Ra195, Ra200, RT-320 och flera egenbyggda sändare. Nummer 2/2013

Ratgb1113 med Ra422, Ra146, Ra135, Ra190, Ra195, Ra200, RT-320 och flera egenbyggda sändare. Nummer 2/2013 Ratgb1113 med Ra422, Ra146, Ra135, Ra190, Ra195, Ra200, RT-320 och flera egenbyggda sändare. Nummer 2/2013 Föreningen Experimenterande Svenska Radioamatörer (ESR) www.esr.se 1 Medlemsbladet ESR Resonans

Läs mer

KRAS-nytt Kalm ar Radio Am ateur Society Nr 3, 2001

KRAS-nytt Kalm ar Radio Am ateur Society Nr 3, 2001 KRAS-nytt Kalm ar Radio Am ateur Society Nr 3, 2001 Solnedgång på KRAS fieldday i Kleva Foto: SM7SEK Mer att läsa i detta nummer: - Kras Fieldday i Kleva - Lighthouse Weekend - Antennexperiment a la GMD

Läs mer

Radiotidningen QRO nr 5-2011 utgiven av Göteborgs Sändareamatörer. Medlemsblad för Göteborgs Sändareamatörer Årgång 60 nr 5 Maj 2011

Radiotidningen QRO nr 5-2011 utgiven av Göteborgs Sändareamatörer. Medlemsblad för Göteborgs Sändareamatörer Årgång 60 nr 5 Maj 2011 Radiotidningen QRO Medlemsblad för Göteborgs Sändareamatörer Årgång 60 nr 5 Maj 2011 Planera inför sommarens campingturer! Portabelantenn ATAS-25. 7-50 MHz samt 144 & 430 MHz. Kan justeras i längd och

Läs mer

S-MATCHEN BYGGD PÅ KARTONG MEET MICKY MOUSE UNGDOMSVERKSAMHET QTC AMATÖRRADIO NUMMER 3 MARS 2012 SK100MGY TITANIC PIRATERNA I ÖRESUND, DEL 2

S-MATCHEN BYGGD PÅ KARTONG MEET MICKY MOUSE UNGDOMSVERKSAMHET QTC AMATÖRRADIO NUMMER 3 MARS 2012 SK100MGY TITANIC PIRATERNA I ÖRESUND, DEL 2 S-MATCHEN BYGGD PÅ KARTONG MEET MICKY MOUSE UNGDOMSVERKSAMHET QTC AMATÖRRADIO NUMMER 3 MARS 2012 SK100MGY TITANIC PIRATERNA I ÖRESUND, DEL 2 ... för dig som tycker att elektronik är kul! - AVR baserade

Läs mer

ANTENNOMKOPPLARE QROLLE, DEL 3 XXL-BYGGE I VÄSTERÅS MINI-HÄST ANTENN 500 KHZ

ANTENNOMKOPPLARE QROLLE, DEL 3 XXL-BYGGE I VÄSTERÅS MINI-HÄST ANTENN 500 KHZ ANTENNOMKOPPLARE QROLLE, DEL 3 XXL-BYGGE I VÄSTERÅS MINI-HÄST ANTENN 500 KHZ HM-189GPS Mikrofon ICOM E80D D-star färdig 144 & 432MHz heltäckande mottagare FINESSER D-STAR DV trafiksätt (digital röst och

Läs mer