Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM"

Transkript

1 Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Dagens tema: T70E V80E och R6 Årets D-STAR test på gång IC-T70E IC-V80E IC-R6 Ny produkt antennanlysator RigExpert AA-520 Elsäkerhetsverket på hugget Är facebook livsfarligt? Roys Blogg?????? AM på 29 MHz Bosse SM4BKQ kommenterar förförra nyhetsbrevet Elsäkerhetsverket är i farten Lödkurs Signalspaning NOS?? Världsarv Morokulien HEJ ALLA på Mejlingslistan! Ett par nya handapparater av robust och fältmässigt utförande till bra pris presenteras idag. Vad tror ni om en blogg för dessa skrivelser? Vi presenterar en ny produkt, en antennanalysator att bära med upp i masten. Ersätter bl.a. MFJ 259 och 269 etc. Se beskrivning. Läs om RigExpert AA-520. Rosa gummibitar? Förklaring idag. Varför heter det TOP BAND? Bra fråga. Jag försöker berätta en del om de nya handapparaterna idag. Rapport från SSA årsmöte idag. Ordet tillbud var tyvärr upptaget. Jag har nöjet att informera om loppmarknad i Skellefteå, och hoppas att ni som arrangerar och besöker får trevligt och mycket kul grejer med hem. Läs om ett av våra viktigaste världsarv, idag Falu koppargruva. Se den!!!!! För övrigt får jag dagliga frågor om den kommande IC-9100, jag brinner av iver att skriva ihop en under hufven dokumentation. Ha tålamod, information kommer. Men kolla in lite på Island först: Fantastiska bilder, dramatik och vackert. Men farligt.

2 Nu är det snart sista dagen att elda upp alla gamla skräp, lådor, och julpapper, Valborgsmässoafton, sen blir det eldningsförbud i maj. Ha en fin helg! Kalendern Jag fyller på med evenemang i god tid så att ni kan boka in sommar och höst ordentligt. Det gäller ju att vara uppbokad och inplanerad alla helger framöver, så länge solen lyser. Loppmarknad och amatörradioträff i Skellefteå den 15 maj Lördagen den 15 maj inbjuder Skellefteå Radioamatörer, SK2AU till loppmarknad och amatörradioträff i Skellefteå. Vi startar kl. 10:00 och håller på fram till kl. 15:00. Utställare är välkomna från kl. 8:30. Plats, som tidigare, Logen på Skelleftetravet. Ingen avgift för utställningsbord, men säljare måste anmäla hur många bordsmeter de behöver! Bokning av bord och frågor till: Sören SM2DLA, tel , André SM2RHL, tel , Sedvanlig servering av mackor, kaffe, te, läsk och varm korv Inlotsning på 145,700 (R4) och 434,700 (RU4) Utförligare vägbeskrivning och info kommer att finns på vår webbsida: Varmt välkommen! Skellefteå Radioamatörer SK2AU Styrelsen/André-SM2RHL Dessvärre ligger Karlstad lite väl långt bort och SRS kommer inte med någon utställning, trots att det hade varit väldigt kul att vara med. Det är roligt att ha med informationen här och jag hoppas att det blir en succé!! De Roy Nykvarn loppis (29 Maj) SRS kommer som vanligt. Läs SK0MK:s hemsida: Kommer du? Skall du sälja ditt gamla skrot? Eller släpa hem en massa fynd? Hjälp arrangörerna att göra Nykvarn loppisen till en Succé. Ditt bidrag som besökande kan betyda att loppisen i Nykvarn blir en succé liksom Eskilstuna. En loppmarknad för amatörradioprylar och annat av lite mer teknisk karaktär har varit ett årligen återkommande arrangemang. Tidpunkten har varierat lite genom åren men är nu fastställd till Lördag närmast månadsskiftet Maj, Juni. För år 2010 betyder detta Lördagen den 29:e Maj. Loppisen i Nykvarn fokuseras som vanligt på trivsel. Kafeteria med humana priser på kaffe, te, saft, mackor och kakor. Lite lugnare tempo med gott om tid att prata.

3 Kom, träffas och trivs. För att boka bord kontaktar du vår sekreterare, Anders SM0ORB eller vår ordförande, Martti SM5RWD. D-STAR DV simplex kör vi under evenemanget på 433,450 MHz, och 145,3750 MHz. Nykvarngänget är bra på att skylta i god tid så det brukar vara enkelt att hitta dit. Förra året sammanföll denna loppis med Stockholm maraton, vilket kunde göra det svårt att resa från Stockholm eller genom Sthlm på hemresan. I år är Sthlm maraton den :e SAQ- Mötet i Grimmeton Vid Världsarvet GRIMMETON den 7 Augusti 2010 blir det evenemang Ännu har inte SRS beslutat om vi kommer med utställning. Amatörradioloppis Ölmbrotorp (vid Örebro) Lördagen den 18 september 2010 avhålls loppisen i Ölmbrotorp. SRS kommer förstås. Mer detaljer kommer. Kommer du? Skall du sälja ditt gamla skrot? Hjälp arrangörerna att göra Nykvarn loppisen till en Succé. Ditt bidrag som besökande kan betyda att loppisen i Ölmbrotorp blir en succé liksom Eskilstuna. D-STAR DV simplex kör vi under evenemanget på 433,450 MHz, och 145,3750 MHz. Det talas om att avhålla distrikt 4 höstmöte vid samma tillfälle, vi får se vad som beslutas. Amatörradioloppis i Norrköping I höst, oktober lördagen den 9. Se hemsidan: SRS avser komma med utställnings som vanligt. Mer info kommer efter hand, men notera redan nu in datumet i almanackan. Kommer du? Skall du sälja ditt gamla skrot? Hjälp arrangörerna att göra Norrköpingsloppisen till en Succé. Ditt bidrag som besökande kan betyda att loppisen i Norrköping blir en succé liksom Eskilstuna. D- STAR DV simplex kör vi under evenemanget på 433,450 MHz, och på 145,3750 MHz. Rapport från SSA årsmöte Helgen 16,17,18 April 2010 avhölls SSA årsmöte i Göteborg. Vi på SRS gjorde som vanligt och packade SRS bussen och ställde ut en del av våra grejer. Ett utmärkt arrangemang, allt funkade. Trevliga besökande radioamatörer, intresserade kunder. Våra IC-7000, IC-7600 samt övriga ICOM stationer rönte som vanligt stort intresse. IC-7600 och dokumentet under huven, alla utskrifter försvann snart under årsmötesutställningen. Liksom D-STAR skolan Stort intresse för D-STAR relästation i Göteborg, Stenungsund och Vårgårda. SRS blev ensam utställare att upprätthålla tidschemat och höll öppet till 1400 på söndagen. Beslut om att hålla årsmötet i Växjö nästa år togs. Vad som beslutades under själva SSA årsmöte kan jag inte redogöra för, men det finns väl på SSA:s hemsida. Under lördagen var det mycket folk och jag pratade med folk oavbrutet från 0900 till Skitroligt! Kolla först på SRS reasida klicka sedan på realisation, du får upp flera sidor med fynd till bra priser. Vad sägs om ett par kvalitetshörselskydd med alla finesser, från PELTOR, MT15H68FB-100 TRAPPER Peltor för en bråkdel av priset. Du finner baluner till

4 reapriser, och flera CD servicemanualer, vad sägs om servicemanual IC-718 eller IC-R75 för en femtiolapp? Några kommersiella ICOM handapparater finns för super duper priser. För övrig en massa kul saker som monofoner etc. Handlar du med SRS Webbshopp så blir det enkelt. Stort intresse för en D-STAR repeater på flera platser i SM Under SSA årsmöte talade vi om en sådana i Vårgårda, Tjörn och Göteborg. Intresset för det nya trafiksättet är stort. Alla mina utskrifter av D-STAR skolan tog slut. Vi du läsa D-STAR skolan mejlar du mig bara. Många funderade på aktiviteten på D-STAR. En bra fråga, jag brukar likna D-STAR vid FM introduktionen. Där ju FM tog minst år att bli en betydande sak. Idag säljs kanalstationer med D-STAR i SM och jag räknar med att endast 10 procent av sålda kanalradiostationer för amatörradio har bara FM, alla fabrikat inräknade då. Dvs 90 procent är försedda med D-STAR, av alla kanalradio för amatörradio som nu säljs i SM. Dvs det är tjänstefel att köpa kanalradio med bara FM. Under årsmötet var det dock ganska dött på 433,350 MHz något enstaka QSO och CQ på 145,3375 MHz och 145,3750 MHz förekom QSO. Det skall snart finnas 10 D-STAR repeatrar i SM skall ni se. En av dem är redan på världskartan, SK0QO. Årets D-STAR test planeras just nu Även i år kommer en världsomfattande D-STAR-contest att genomföras. Hittills inkommen information och detaljer är att den kommer att ske i sommar Juni Juli. Jag återkommer så fort jag vet mer. Kanske Sverige kommer bättre till i år då vi ju nu har en uppkopplad D-STAR repeater, nämligen SK0QO. Sverige finns på världskartan för D-STAR numera. Föredrag om D-STAR av SM0TSC Kommer att hållas på ytterligare flera ställen i vår och sommar. Johan Hansson SM0TSC är föredragare. Vill du veta mer om när han har nästa föredrag mejlar du Johan: Nästa föredrag är den 28/4 för FRO i Stockholm. Sen är SK0MT, SK0MG och SK0ZA på gång men preliminära. D-STAR frekvenserna är Anropsfrekvenser för DV Föreslagna av IARU, 50,6300 MHz 145,3750 MHz 433,450 MHz 1297,725 MHz Vad tror ni om en blogg med Roys texter, eller SRS nyhetsbrev HAM? Jag får ibland förslaget att jag skall sätta upp en BLOGG, där jag då kontinuerligt kunde lägga upp texter av den typ som finns i de här breven. Själv är jag inte bra på BLOGGAR. Jag har inget bra exempel på en blogg som skulle likna den som skulle bli ett resultat av Roys texter. Är det någon som kan ge mig ett exempel på en BLOGG som liknar det som jag skulle kunna göra? Eller är ett personligt brev direkt till brevlådan trevligare? Måste man inte aktivt söka bloggen för att få uppdateringar? Kanske de flesta skiter i det?

5 Hjälp mig med framtiden! Blogg eller direktmejl? Något nytt? eller fortsätt som nu? Hur ser ett exempel på en Blogg ut? Carl Bildt lär ha en blogg, skall se om jag hittar den. är detta bra kan det vara nåt? FotPeDahlsbloggen? Roys Blogg? ÄffPeDes Blogg? SRS HAM Bloggen? Kommer ni att söka upp informationen istället för att få den i egen brevlåda? Kan detta vara ett exempel på en blogg: Åsas blogg på tidningen Ljud & Bild:s hemsida. På denna blogg finner du bilder av Fredrik Nordqvist bl.a, honom har många radioamatörer träffat på SRS loppisutställningar, där han har agerat hjälpreda för mig. RigExpert AA-520 Ny produkt visades på SSA årsmöte RigExpert AA-520 RigExpert AA-520 är en kraftfull antennanalysator för provning, kontroll, trimning eller reparation av antenner och matarledningar inom frekvensområdet MHz. Se bilder på SRS hemsida. Enkel användning, med menysystem i displayen. Till och med jag (undertecknad) lyckades mäta med den utan att ha läst manualen. Ytterligare funktioner, t.ex. minne, lagring och anslutning till en dator, gör AA-520 attraktiv för proffs och amatörer. Det nya MultiSWR -läget är unikt för denna analysator. Belyst display med automatisk avstängning, valbar tid. Huvudsakligen ämnad för SWR (ståendevåg) och impedans mätningar. Grafisk visning av SWR och impedans. Minne för lagring av mätningar. Här kan du ex mäta och jämföra data vid regnväder och nedisad antenn mot ordinarie förhållanden. Bra när en storm farit förbi, du kan snabbt kolla allt är OK. Följande uppgifter kan enkelt genomföras med RigExpert AA-520: - Snabb kontroll av en antenn - Avstämma en antenn till dess resonans - Mäta koaxialkabel och dess parametrar - Lokalisera kabelfel - Mäta kapacitans och induktans i reaktiva belastningar - Inbyggt uppladdningsbart batteri - USB-anslutning för PC (programvara ingår) - AA-520 kan även fungera som signalgenerator inom sitt frekvensområde med 5 dbm (några milliwatt) utnivå. - Med 5 dbm utnivå kan den fungera som en BEACON och hörs på någon km avstånd. Tekniska data Storlek 230H100B55D mm Vikt 650 g Anslutning antenn N-chassie Spänning 4,8 V, 1800 mah, Ni-MH battery Yttre spänning 9-14VDC, 500 ma Laddningstid timmar Drifttid max 3 timmar Standby max 2 dygn

6 Levereras med : Väggladdare 230 VAC Väska med axelrem CD-skiva med programvara USB-kabel Engelsk bruksanvisning Adaptrar N-hane till BNC-hona och N-hane till PL-hona Extrapris, tillbud på MFJ-901B De allra sista manuella antennavstämmarna finns nu till reapris 1000 kr, ord pris 1625 kr. Endast fyra kvar just nu. (nu = ) Se hemsidan. Den sista tiden har manuella antennavstämmare blivit helt avglömda. De sista MFJ-901B reas därför ut. Intresset för antennavstämmare är lågt, därför har vi slutat med MFJ:s sortiment. Jag berättade att vi har sålt fler AH-4 från ICOM på några år än antalet manuella antennavstämmare sedan 30 år. Detta är sista chansen att skaffa sig en manuell antennavstämmare. MFJ-901B är en liten avstämmare, den har tre reglage, två vridkondingar och en spole som kopplas om i 12 steg. Uttag för koax eller balanserad antenn. MFJ-901B är perfekt till våren och sommarens portabelövningar. I framtiden kommer det att bli svårare att skaffa någon manuell antennavstämmare. Och troligen helt omöjligt att få fram en som är CE märkt. MFJ-901B kan mata en balanserad stege. En med stege matad sk DubbleZepp är en mycket trevlig antenn som kan köras över hela kortvågen, men som kräver en avstämmare av denna typ. Tål 100 Watt. IC-R6 Ny mottagare från ICOM IC-R6 Nu kommer en liten mottagare vid namn IC-R6 till familjen av kommunikationsmottagare. Många känner till IC-R5, och äger en sådan. R6 är i samma stolek dvs liten, 58 x 86 x 30 mm med vikten 200 g. Men med ett desto större frekvensområde 0, MHz. Trafiksätten är WFM för rundradio, AM för rundradio på HF och flygradio på VHF, FM för komradio VHF till UHF. En sådan här liten fickmottagare har flera mellanfrekvenser 266,7 MHz 19,65 MHz 750 khz och 450 khz. IC-R6 har alla använda steglängder, 5 6,25 8, , och 200 khz. Apparaten drivs av två stycken R6 celler. Laddningsbara eller torra. Uttag för yttre matningsspänning 4,5 Volt. Antennjack av SMA typ. En sådan här liten mottagare har 1300 minnen 50 skangräns minnen, och 200 Auto write minnen. Apparaten kan skanna ett frekvensområde, ett frekvensband, och lagrar sedan vad den hört, exvis under natten eller veckan. Du kan sedan vittja den på hörda och lagrade frekvenser. IC-R6 har VSC VSC Voice Squelch Control. Detta betyder att brusspärren öppnar och skannern stoppar bara om den hittar en modulerad frekvens. Den skippar bärvågor. Signal Seach Machine IC-R6 Så kallar man IC-R6 i broschyren, beställ en broschyr om du är intresserad. Eller kolla på SRS hemsida och ladda hem en.

7 IC-R6 kan hitta trafik på frekvensband automatiskt. Genom att exvis skanna MHz, med 12,5 khz steg, FM, och låta mottagaren jobba en vecka kan du få ihop några aktiva frekvenser, låt den göra detta dygnet runt. Den kan då ha hittat 3 frekvenser där det varit aktivitet. Lägg sedan in dessa i minneskanningen så får du höra den möjliga trafiken. IC-R6 skannar snabbt, svinsnabbt! Med 100 kanaler per sekund missar du inget Men du måste ju veta vad du vill skanna, du måste veta vilket band du skall ha övervakning på. Det finns de som försökt skanna allt med avsikt att hitta en speciell sändning som man föreställer sig. Att försöka hitta något genom att skanna 0, MHz i 12,5 khz steg lär ändå ta dagar ( kanaler ) Några andra finesser och egenskaper hos IC-R6 LF del med deemphasis, +-1 ppm frekvensnoggrannhet, Hörtelefonsladden fungerar som antenn för kortvågsmottagning, Ferritstav inbyggd för mellanvåg, 150 mw LF effekt, Subtonsbrusspärr, för både CTCSS och DTCS samt reverse DTCS. Du kan ställa in subton för att göra mottagaren selektiv till de du vill lyssna på, och slipper brus från tjuvöppningar av brusspärren. Dator programmerbar med CS-R6, Cloning mellan mottagare, Auto power off, 0,5 2 timmar, LCD lyse, VFO acceleration, Inbyggd Attenuator, plus massor av mer. Uppkopplade Svenska D-STAR relästationer Vi har nu den första svenska D-STAR repeatern uppkopplad. Först ut är SK0QO med uppkoppling till nätet. Se: och Efterhand som Svenska stationer börjar trafikera D-STAR nätet Kommer den aktuella relästationen upp på den här hemsidan: Sålunda avvaktar vi för SK0QO att dyka upp. Här kan man se vilka Svenska radioamatörer som trafikerat D-STAR nätet globalt Vi ser idag ( ) att SM0TVW, SM0YIX, SA0BFF och SM0IHZ är först ut att sätta Sverige på världskartan för D-STAR. Grattis!!! Vill du veta mer om D-STAR Mejla mig och beställ D-STAR skolan, ett tiosidigt dokument, uppdateras då och då, du får det som en doc fil och kan själv jobba vidare på kunskapen om vad och hur man kan göra med D-STAR grejer. Har du synpunkter på D-STAR skolan? Säg till så utvecklar vi dokumentet. Vill du att det står mer om ditt eller datt, skriv själv, hjälp mig att sprida kunskapen, tipsa om D-STAR. Senaste D-STAR skolan är uppdaterad D-STAR skolan innehåller ett segment för dimensionering av relästationer, vilket är samma för FM som för DV.

8 Vill du veta mer om IC-7600? Då finns mitt under hufven dokument som är på 13 sidor docfil. Eller nyhetsbrevet där jag gick lite mer på djupet med kretslösningarna. Vill du läsa mer om IC-7600 mejla mig och beställ dessa dokument. Vill du veta mer om IC-7200? Beställ under huven på IC-7200, ett 8 sidigt dokument, här är några klipp från detta dokument. IC-7200 är en topppengrunka nu till vår och sommar, husbilsradio, husvagnsradio, portabelradio, sommarstugeradio, ångbåtsradio eller kanske en helt vanlig huvudradiostation för hemmachacket. Blockschemat IC-7200 Särskilt i mottagaringången är detta intressant. Och för att bedöma mottagarens selektivitet, intermodulationsegenskaper, storsignalegenskaper etc. Mottagaren börjar med antennreläet, och vidare till ett LP filter, detta skall ju dämpa spegeln och mellanfrekvensen från att höras i mottagaren, det ligger därför på dryga 50 MHz och släpper sålunda igenom allt under denna frekvens. Spegeln som ligger mycket högt blir effektivt dämpad. Nästa steg är dämpsatserna, och vidare in på tio (10 st) olika bandpassfilter. Observera att det är många BPF i denna rigg. Vi har filter för exvis 1,6 2 MHz, ett för 2-4 MHz etc. För 0,03 1,6 MHz är filtret kombinerat med en fast dämpare, detta för att få den standardiserade lägre känsligheten på mellanvåg som man brukar ha. På 50 MHz finns ett bandpassfilter med extra förstärkare, och passband för MHz detta för att ge 50 MHz bandet extra goda egenskaper. Denna filterbank är mottagarens yttertak, det jag skulle vilja kalla för roofingfilter. Denna bank med filter jobbar även vid TX. Sen kommer PRE-AMP, dvs första aktiva steget i mottagaren HF steget som går att välja in med PRE AMP knappen. Ett ytterligare LP filter, och så första blandaren. En av en mottagares allra viktigaste steg. Denna är i IC-7200 uppbyggd med fyra FET:ar. En dubbelbalanserad sak lik den i de stora ICOM riggarna, ett steg mot bättre kretsar jämfört med föregångaren IC-718. Ja sen är det dags för kristallfilter, det många kallar för roofingfilter, filtret i första MF, 60, 455 khz, ett riktigt kristallfilter på 6 khz, likt det i IC- 756PROIII, 7700, Ett AGC reglerat MF steg och vidare till andra blandaren, som nu bara behöver jobba med ett litet frekvensområde består av en diodkvartett. Och vi får nu 455 khz, roofingfiltret här består av ett keramsikt filter på c:a 6 khz. Tre MF förstärkare med AGC och sista blandaren ger oss 15,625 khz som matas in i DSP burken. DSP burken ger oss med programvara alla funktioner som filter för alla trafiksätt av sällan skådad branthet och symmetri, notchar, PBT:er, detektorer, AGC generator, och omvänt till sändaren. Sändaren går i princip bakvägen av mottagaren, DSP skapar modulationen och den blandas stegvis upp till inställd frekvens. Sändaren består sedan av ett MOS FET PA. Med 100 watt ut, detta skrapas rent från övertoner med en bank lågpassfilter, 7 st. Slutligen en SWR brygga som ger ALC systemet fakta om uteffekt SWR etc. Antennreläet och ut till antenn. Värme? Blir IC-7200 varm? Många frågar sig, IC-706 och IC-7000 blir ju så förskräckligt varma (Ironisk). Hittills har i alla fall ingen skadat sig på sin varma IC-706:a. jag har heller inte sett någon IC-706 eller 7000 som skadats av hög temperatur. Den är specad för att få köras vid 60 graders rumstemperatur. Det där med att IC-706 och IC-7000 blir varm kan vi glömma, det har jag både sagt och skrivit många ggr. IC-7200 har ungefär lika stor effektförlust, dvs ineffekten vid RX och TX är lika som de andra HF riggfarna. Därför bör vissa kretsar vara ungefär lika

9 varma invändigt. IC-7200 är dock med sin volym på nästan fyra ggr så stor som IC-706 bättre på att leda bort värmen, dvs vi talar om c:a 20 Watt. IC-7200 känns inte alls varm, den är därför säkert flera grader (C) svalare. Filterfabriken i IC-7200 Är lite enklare än i ICOMs större riggar. Men kanske oxo enklare att använda. Det finns en stor tydlig knapp med texten FILTER, med den väljer du ett av tre snabbval på filter, W, M och N. dessa snabbval är fabriksinställda och dessa kallas för default. Trycker du länge på FILTER kommer filterfabriken upp. Nu är det bara att vrida VFO till du får den bandbredd du vill ha, exvis 1700 Hz vid SSB eller 350 Hz vid CW. Detta kan du göra för tre filterval i alla trafiksätt, även de sk DATA filtren som är ytterligare en filteruppsättning vid DATA, vilket betyder att man kör RTTY, PSK, Amtor etc vid SSB. Detta motsvarar kristallfilter för tiotusen kronor om det vore som förr. Dessutom är filtren bättre än forna tiders kristallfilter. Du slipper i all framtid att köpa filter till din IC-7200, den har alla tänkbara filter som standard. Du själv specar dem i filterfabriken. Högtalaren i IC-7200 Den ser ju rätt liten ut på broschyren, och även så i verkligheten, frontriktad dock. Trots detta låter den riktigt bra, den är bakom fronten större än i IC-718, kanske 50 mm i diameter. Några direkta resonanser hör man inte, dvs inga kraftiga burkljud, eller färgning av ljudet. För att vara så liten låter den utmärkt, och det är fullt möjligt att använda den inre frontriktade högtalaren för den mesta trafiken. Dock hemma bör man givetvis experimentera med andra högtalare. Chassit på IC-7200 Är gjutet i aluminiumlegering. Ganska tungt, men stabilt och mycket välgjort. Det lär inte ändra form även om man tappar riggen. Ett sådant här chassi är en mycket viktig del i att bygga en radio med låg chassistrålning, dvs för att kunna få radion typgodkänd överhuvudtaget. Chassit skall vara kallt, dvs inte stråla. Ja många kommer väl ihåg hur jag skrivit om äldre radioapparater där antennen kopplad till höljet ändå gör att det hörs stationer. Här är chassit kallt, man kan kalla det något som börjar likna det vi kallar jord men som knappast finns. En annan mycket viktig sak med ett stabilt chassi är livslängden, det låter kanske konstigt att chassit har med livslängd att göra, men ser man chassit som en enda stor jordpunkt som fungerar för alla frekvenser, inser man att det krävs ett chassi som består i den form och den strömfördelning som krävs. Eller med andra ord den kommer att kunna CE märkas även efter 10 år. Något som många andra konstruktioner inte kan redan efter några månader ute i friska luften. Över chassit finns täckplåtarna. Den svarta kåporna som ser mycket kraftiga ut på bilderna, med former som liknar militära saker, eller plåtstrukturen hos en jeepdunk. Detta är plast, polykarbonatplast, mycket starkt, och ger en makalöst snygg finnisch. Vid första anblicken ser det ut som gjutna aluminiumkåpor. Slagtåligheten med polykarbonatkåpor blir mycket god på det här viset. Men skrämningen då frågar sig någon. Skärmning är något som är mycket svårare än att med ett kallt chassi få bort strålning från ett radiohölje. Dvs plåtkåpor är knappast det som kan göra att en radio klarar CE mätningarna. På själva det gjutna chassit finns täcklock och de har packningar för att göra radion tålig mot stänk av vatten. IC-7200 är inte IP klassad men tål mindre regnstänk. Både utanpå och mot fronten.

10 IC-7200 och kylning Två små tysta fläktar står för kylningen. Chassit som jag berättat om är en viktig del av kylningen. Det fack i det gjutna chassit som finns på slutstegets baksida är utformat som kylflänsar. Här blåser de små fläktarna. Luften sugs in ovanpå riggen genom plastkåpan som jag berättat om ovan. Men om det då regnar in vid fläktluftintaget då? Det enda som finns mellan luftintag och utblåset på baksidan är de två fläktarna, regnet kan inte komma åt något annat än kylflänsarna och de två små fläktarna. Dvs kylningen är utformad som på de kommersiella HF stationerna och vatten i luftvägen kan ej skada några kretskort. Räcker då denna kylning då? Själv är jag helt övertygad om detta, även om hård körning kan höja temperaturen rejält. Men det är ju först när det finns värme att blåsa bort som kylning kan ske. Man tolererar en viss temperatur. Bara att ösa på med full gas utan bekymmer för överhettning. Uppdaterad lista över ICOM modeller Min lista över ICOM amatörradiostationer sedan 1973 har blivit uppdaterad, per den Listan upptar c:a 250 amatörradiostationer, med tid då de kom, och försäljningstid. Samt kortfattad beskrivning. Visst är det förvånande att se sin dyrgrip, sin ögonsten, sitt livs investering är så gammal och kom redan Suck, vad tiden går. Vill du ha listan mejlar du mig, den kommer som doc fil, (Word dokument) och du kan själv redigera i den, formatera, lägga till apparater jag glömt, eller notera information eller om du ägt en. Observera att det finns modeller som aldrig sålts i SM, samt att de flesta modeller funnits i flera versioner. ICOM ny modell ICT70E ICOM ny modell Ännu en ny handapparat, IC-T70E är en handapparat med samma storlek och utseende som IC-80E, men med två band. IC-T70E täcker MHz och MHz i mottagning. Sändaren täcker MHz samt MHz. FM, FMn, med +-2,5 respektive +-5 khz deviation. Ett robust utförande som är IP klassat till IP54. Dvs ej dränkbar men damm och vattentätad. IC-T70E klarar även MIL-STD 810. I stort sett samma spec som IC-V80E. IC-T70E några spec Strömförbrukning: TX 1,7 till 2,1 A Spänning: batteri 6 10 Volt ext spänning Volt Vid mottagning: 90 ma till 450 ma. Med strömbesparare 45 ma. Storlek: 58 x 111 x 30 mm Vikt: 380 gram med Bp-264 och antenn LF effekt: 700 mw som max!!!!! Sändaren kan lämna 0,5 2,5 eller 5 Watt IC-T70E har variabel micgain Nästan som på en basstation, eller en SSB station, kan man på den lilla T70E ställa in mikrofonförstärkningen. I steg 1 till 5. Där steg 1 gör att du kan använda radion i mycket

11 bullrig miljö, du talar mycket högt, eller skriker i radion. Micgain 5 gör att du kan viska på 10 cm avstånd och ändå få full modulation. Variabel mikrofonförstärkning är mycket effektiv föra tt anpassa frekvensmoduleri9ngen till ditt sätt att tala. IC-T70E har alla tonsystem 1750 Hz, DTMF, Subton för både Rx o TX. Ger repeaterton, pilotton, tonsquelch och allt vad det kan heta. IC-T70E har 302 minnen Det bör räcka en del. Minnena kan programmeras från radions tangentbord, eller med hjälp av datorn, med CS-T70. Du kan även clona kompisens radio, kanske han har lagt in ett bra paket av frekvenser. IC-T70E har inbyggd VOX Förutom att alla gamla mikrofoner, monofoner etc kan kopplas till IC-T70E kan man även få VOX. Dessutom finns nya tillbehör i form av headset etc. Mycket prisvärda radiostationer, IC-T70E och IC-V80E Robusta välbyggda och med mycket goda specifikationer, och inte minst riktig FM modulering, är vad du får för en mycket rimlig peng. IC-T70E och ICV80E har extra kraftig LF del Med 700 mwatt LF och en kraftig inbyggd högtalare, 36 mm, låter den STARKT även i bullrig miljö. IC-T70E har ställbar mikrofonförstärkning IC-T70E(ICOM ny modell) En FM station där man kan ställa in mikrofonförstärkningen. I fyra steg där lägsta steget innebär att du talar mycket högt i bullrig miljö, och steg fyra gör att du kan tala svagt eller viska på kanske 10 cm avstånd från radion och ändå sända med rätt deviation. Något som är självklart på SSB sändare, men som är sällsynt på FM sändare. Dock de sista tio åren har på ICOM:s mobilstationer funnits hög och låg micgain. Men nu med fyra stegs variabel förstärkning på en handapparat. Man slipper nu reta sig på att folk sänder med mycket olika deviation. Ställ rätt micgain på FM stationen IC-T70E, för din röst. (ICOM ny modell) Nu är IC-V80E på gång (ICOM ny modell) IC-V80E en robust nykomling. En enbandare med lite färre knappar, liten enklare men med lite mer radioprestanda som kraftig TX, känslig mottagare men framför allt lite kraftigare Ljud från en rejäl högtalare med starkt LF slutsteg. LF steget kan ge 750 mw till den inbyggda högtalaren. Avsedd för MHz, men mottagaren täcker MHz. IC- V80E har en mycket selektiv mottagare, något som krävs då vi ju nu på allvar går in för 12,5 KHz kanalerna. Vad sägs om 0,1 uvolt för öppning av brusspärren, 75 db undertryckning av

12 spurrar och speglar. Sändaren kan ge 0,5 2,5 och 5,5 Watt ut till BNC jacken där an sätter en gummipinne. 207 minnen räcker väl till de c:a 48 frekvenser som är aktuella i bandet 145,2 till 145,8 MHz. IC-V80E specas inom -20 till 60 grader C, detta inom frekvenstoleransen +- 2,5 ppm. Både sändare och mottagare kan köras med smal FM, något vi bör göra nu när vi har 12,5 KHz frekvenser att ta hänsyn till. IC-V80E är IP54 klassad. Slagtålig och rejäl. Storlek 58 x 112 x 30 mm med 140 grams vikt, ex batteri. Vid passning med strömbesparare är strömförbruket 20 ma, vid sändning med hög effekt 1,4 A. IC-V80E är IP klassad, klarar IP54 och MIL-STD-810 (ICOM ny modell) IP54 innebär att radion har en miljöklassning, det innebär enkelt utryckt att radion är skyddad mot inträngande dam och smuts, samt tål regn. Men den är inte dränkbar. MIL klassningen är U.S. Military Specifications & IP Rating. Den innebär en mängd tester, bl.a för låga tryck, höga tryck, dvs du kan klättra upp på Mount Everst med den. Höga och låga temperaturer, temperatur chock, dvs den klarar mycket snabba temperaturförändringar. Vidare prövas tålighet mot solstrålning, regn, fuktighet, saltdimma, damm, vibration, mekanisk chock. IC-V80E Flera strömkällor till IC-V80E och IC-T70E (ICOM ny modell) BP st R6 celler BP-264 7,2 Volt 1400 mah, 13 timmars drift BP-265 7,5 Volt 2000 mah, 19 timmars drift Driftiden är beräknad vid 5, 5, procent sändning, 5 procent mottagning och 90 procent passning. Flera olika laddställ finns för laddning på 2 timmar till 16 timmar, DC sladd till bilen etc. När man mäter batteritid används 5, 5, 90 Givetvis blir batteridriftstiden ändå ungefärlig. 5 betyder 5 procent sändning, nästa 5:a betyder 5 procent mottagning, då drar ju apparaten lite mer ström, dels till LF slutsteget, dels för att batteribespararen inte går, 90 är 90 procents passning, då drar radion minst ström. Det är ju populärt att ange statistik i bråkdelar idag. Inte minst på TV och Radionyheterna. De gamla bråken har kommit igen. Således gäller 1/20 1/20 och 9/10 för driftstiden. Är det lättare att förstå? IC-V80E några utmärkande drag (ICOM ny modell) Kraftig LF och kraftig högtalare Hög effekt med lite större antenn än på de mindre apparaterna. IP54 klassad Inbyggt alla tonsystem, 1750 Hz (EU versionen) ochctcss, DTCS och DTMF. Inbyggd VOX som funkar med headset. VOX med alla parametrar inställbara Väder kanaler finns inte på den EU typade versionen Skanning med program, memory, memory skip, prioritetsskanning, tonskanning, IC-V80E kan skanna efter subtoner. Auto power off för den som brukar somna ifrån sin radio. PC programmerbar med CS-V80 Clonbar mellan apparater.

13 LCD backlight Time out timer Mikrofonförstärkning inställbar i fyra steg IC-V80E och IC-T70E har två bandbredder (ICOM ny modell) Vid 12,5 khz kanaler skall man köra med smalare mottagare och lägre deviation, IC-V80E har två filter i mottagaren och två olika deviationsinställningar. Du lägger in bandbredd tillsammans med frekvens i minnet. IC-V80E har ställbar mikrofonförstärkning IC-V80E(ICOM ny modell) En FM station där man kan ställa in mikrofonförstärkningen. I fyra steg där lägsta steget innebär att du talar mycket högt i bullrig miljö, och steg fyra gör att du kan tala svagt eller viska på kanske 10 cm avstånd från radio och ändå sända med rätt deviation. Något som är självklart på SSB sändare, men som är sällsynt på FM sändare. Dock de sista tio åren har på ICOM:s mobilstationer funnits hög och låg micgain. Men nu med fyra stegs variabel förstärkning på en handapparat. Man slipper nu reta sig på att folk sänder med mycket olika deviation. Ställ rätt micgain på FM stationen IC-V80E, för din röst. IP54 betyder i detalj, dvs så som IC-V80E och IC-T70E är specad (ICOM ny modell) För en IP54 klassad sak blir det så här: Första siffran, dvs 5:an IP 5X I en dammkammare exponeras kapslingen för finkornigt cirkulerande talkpulver under en tidsperiod av 2-8 timmar (förutsättningarna för den specifika kapslingen styr provningstiden). Provningen utförs med maximalt 20 mbar undertryck inuti kapslingen och med maximalt 60 volymer/timme luftgenomströmning. Om specifik produktstandard medger, utförs provningen utan undertryck under 8 timmar. Utöver dammprovningen trycks en ståltråd (Ø 1 mm) mot alla kapslingens öppningar med en tryckkraft av 1 N. Acceptansvillkoren för IP5X uppfylls om inte damm trängt in i sådan mängd eller på ett sådant ställe att materielens tillfredsställande drift påverkas eller att säkerheten äventyras, samt att tillfredsställande avstånd från tråden hålls till farligt spänningsförande respektive rörliga delar. Andra siffran, dvs 4:an, (simulerat regn) IP X4 Kapslingen exponeras för strilande vatten under 10 minuter, med hjälp av strilbåge där varje dysa ger 0,07 l/minut vattenflöde. Alternativt används standardiserat spridarmunstycke med 10 l/minut vattenflöde. Om spridarmunstycke används är exponeringstiden 1 minut/m2, dock minst 5 minuter. Vattenstrilningen utförs från alla riktningar på kapslingens ytor. Acceptansvillkoren för IPX4 uppfylls om inget vatten trängt in i sådan mängd eller på sådant ställe att materielens tillfredsställande drift påverkas eller säkerheten äventyras.

14 Vilken skall man då köpa? IC-V80E eller IC-T70E? Finns det skäl att köpa radio för UHF amatörband? Räcker det inte med 145 MHz? Men hur menar du att jag skall veta vad du behöver för radiostation? Nej här gäller att göra en helt egen bedömning. Du kan ju fråga mamma typ. Klart är dock att VHF och UHF i en handapparat är ganska optimalt. Givetvis väljer du IC- T70E med båda band. Men givetvis skall du fundera rejält och tänka in möjligheten att köra DV med en D-STAR försedd radio. IC-E80D är en sådan. Kanske det har stor betydelse var du bor. I glesbygderna är det nog inte många UHF stationer igång och UHF relästationer är få. Bor du i stan så klart att där finns ofta både VHF och UHF relästation, vidare finns ju crossbandrelästationer och amatörradio på UHF kanaler. Är du ofta på resande fot, ja då kommer du att behöva en handapparat med både VHF och UHF. Bara att dra ur tummen och bestämma sig. Det kan dock vara svårare än att välja Expressen eller Aftonbladet. Särskilt som att du får en D-STAR radio om du lägger på en slant. Köp en IC-E80D. ICOM:s radiostationer fungerar utan uppgradering Du kan utan problem köra en ICOM radio utan att ständigt uppgradera den. Exvis en IC-7800, med samma programvara som när den kom för fem år sedan funkar utmärkt. ICOM:s riggar slutar inte plötsligt att fungera, och kräver inte uppgradering utan föregående varning. ICOM:s radioapparater kräver inte uppgradering för att den blivit gammal, exvis 3 månader. ICOM specificerar vad som förändras med ny mjukvara. ICOM:s radiostationer behöver inte uppgraderas med ny programvara om du ställt om något i en meny. För ICOM är uppgradering av programvara som styr radiostationerna inte ett självändamål. Du behöver aldrig vara rädd för att plötsligt bli fast med en ICOM radio och tvingas uppgradera mjukvara för att kunna forstsätta att använda radion. Uppgradering är hos ICOM inte ett sätt att väcka uppmärksamhet. ICOM väcker uppmärksamhet med sin driftsäkerhet, prestanda och design. Du kan knappa precis hur mycket du vill i menyerna på en ICOM radio utan att den hänger sig och måste uppgraderas. Har du knappat in saker som du inte bemästrar, är det bara att återställa med ett enkelt knapptryck. ICOM:s radiostationer beter sig inte som datorer, och kräver inte ständigt nya programvaror för att fungera. ICOM:s radiostationer fungerar som en radiostation. ICOM:s programvaror som styr radiostationerna åldras inte, och slits inte ut, och behöver inte bytas ut när de är utslitna. ICOM:s programvaror har visat sig fullständigt stabila under alla år sådana använts i radiostationer, närmare 30 år. För ICOM är det inte ett självändamål att programvaror som styr radion måste bytas ut, närhelst man intet ont anande använder sin radio. ICOM:s programvaror bryts inte ner om du använder radion. ICOM radio är bra redan från början, ICOM smygförbättrar dem inte, eller behöver inte smygförbättra med ständiga uppgraderingar, de är bra från början. Varför håller då vissa tillverkare på med ständiga smygförbättringar? Bra fråga, men de har väl så bråttom att få ut produkterna att de är undermåliga och måste smygförbättras. Lanseringspanik? Eller är det så att dagens kunder vill ha uppgraderingar till sin pryttel? LCD display IC-756, tredje parts LCD möjlig att skaffa Dvs den första 756 utan PRO, och med svartvit display. Det hände i några fall att det blev fel på dess LCD, det kunde yttra sig som att vita linjer tvärs över skymde siffror etc. Lite tråkigt och fult att se på. IC-756 är en utmärkt radiostation med mycket goda data. Den är en apparat med filter i två mellanfrekvenser, och en DSP på slutet, dvs jämfört med en IC-756PRO lite primitiv. Det är tyvärr inte möjligt att få fram nya LCD:er till IC-756. Men en tredje part har

15 en ersättare till denna LCD, se hemsidan: Det finns möjlighet att rädda sin gamla 756:a. SRS har inte testat denna tredje parts pryl och vi kan givetvis inte ta något ansvar för den, dess funktion eller företagets beteende. Se detta som ett tips. IC-756 kom till världen som en kraftfull högklassig HF station redan 1996 och såldes fyra år, sen kom PRO serien. Att försöka laga den trasiga LCD som kan finnas i en 756? Ja kanske, jag har själv inte försökt, men misstänker att trycket mellan LCD glaset och kretskortet är för lågt, de senaste LCD:erna hade en kraftigare metallram som pressade ihop LCD med kortet hårdare och med jämnare tryck. Att göra någon mod som ger ett större och jämnare tryck skulle möjlighen hjälpa. Att öppna kräver renlighet av typen renrum, och även den som är noga med damsugning och kalsongbyte riskerar att få in damm, som är förödande. Här duger inte ens städmani. Obs att SRS tar inget ansvar för sådana försök till rep. Varför behövs hundratals minnen? Nya riggar har ofta flera hundra minnen, det kan vara 999, eller fyra banker om vardera 100 minnen. Vi har ju bara 48 FM kanaler på 145 MHz. Jo det finns en del skäl. Ett skäl är att man kan lägga in samma frekvens flera ggr med eller utan subton, och med olika subtoner. Ett annat skäl är att man kan lägga in minnen med smal FMn på samma frekvenser i olika minnen. Man kan behöva exempelvis 1, 2, 3 eller 4 minnen för samma repeaterfrekvens. Ett minne kan behövas om en relästation har annat, eller reverserat duplex. Med D-STAR behövs samma frekvens för både FM, FMn och D-STAR. Men verkligt många minnen kommer att krävas när man kommer igång med D-STAR på allvar. Kanske når man två relästationer för D-STAR lokalt, den ena är uppkopplad och man måste lägga in två repeateranropssignaler. Dessutom ett minne för att nå en kompis i New York, två RPT call, och UR call till din vän. Den som kör aktivt D-STAR och har en D-STAR-repeater i byn, som dessutom är uppkopplad kan använda många minnen för att snabbt komma ut i vida världen. Sen har vi samma sak på UHF, allt upprepar sig där. Så i framtiden kommer vi att ha god nytta av massor av minnen, det kan vara smart att ha tillgång till cloning-programmet eller ha möjlighet att clona från kompisens rigg. Smart är att redan nu börja planera sina minnesplatser för framtiden. Man kan ju skriva en text för ett visst minne, exvis Peter NY detta minne innehåller då en frekvens på UHF, Duplex, RPT1 call, RPT2Call och Peters call som UR call. Krångligt? Ja det kan tyckas, men det är mycket som verkar svårt i början. SSB filtret på IC-706MKIIG Ibland får jag frågan om hur brett SSB filtret är i IC-706all, och om det överhuvudtaget finns ett SSB filter i IC-706all. Klart att alla vill att mottagaren skall ha bästa möjliga selektivitet, dvs ta bort alla QRM effektivt. Och då börjar man fundera på filtret. På broschyren står det 2,4 khz vid 6 db och 4,8 khz vid -60 db, det betyder att IC-706all har ett riktigt SSB filter, dessutom ett kristallfilter. Formfaktorn är då 1 till 2, dvs kvoten av bredden vid -60 och -6 db. Formfaktorn är ett mått på filtrets branthet. Detta är relativt brant. Man kan jämföra IC-706all SSB filter med de SSB filter som funnits de sista 50 åren, eller snarare lite bättre än genomsnittet. Ett problem idag är att det kan bli trångt på amatörbanden, och kunskapen om sin egen bandbredd och hur lång isär man måste vara varandra har drastiskt minskat. Man hör ofta att någon lägger sig 1 eller 2 khz ifrån en annan station och börjar sända. Inget SSB filter i världen kan lösa ett sådant problem, som ju är ett kunskapsproblem.

16 Till IC-706all finns ett extra smalt SSB filter FL-223, det är c:a 1,9 khz, och löser en del problem med plats på banden. Men det kan ju inte lösa kunskapsproblemet med att lägga sig 1 eller 2 khz ifrån. 1,9 khz filtret rekommenderas att ta till om det är trångt, och om man har mycket störningar. Med tanke på att IC-706all inte mer tillverkas kan det vara ide att lägga sig till med ett sådant filter. CW-R och RTTY-R vad betyder detta? R:en efter trafiksätten? På exvis IC-706all kan man få ett R vid CW och RTTY trafiksätten. Det får man fram genom att trycka länge på MODE knappen, när aktuellt trafiksätt är framme. Jag ser ofta detta på apparater som av någon anledning skickas in till mig, det kan vara för montering av tillbehör, eller reparation. Varför har ägaren ställt in CW-R och RTTY-R? Tror han att det betyder att han kopplat in ett CW filter? Jag tror det faktiskt, man trycker länge av någon vana och det blir ett CW-R i displayen, det låter annorlunda och man tror att CW filtret nu är inkopplat. Men ack så fel. R betyder här reverse, dvs baklänges. Man byter sidband på CW och RTTY mottagaren genom att trycka fram R:et. Då uppstår frågan varför man skall byta sidband på CW och RTTY mottagaren? Ja fråga dig själv först, varför byter du sidband i CW och RTTY? Har du verkligen läst manualen och förstått detta. Ja nog är det många som förstår, men jag har en känsla av att det är många som inte riktigt vet vad man gör. Vid CW-R kommer VFO att gå åt andra hållet när du rattar på en CW, eller Morsestation. Det kan vara praktiskt om man är van vid att det går åt det hållet, CW sändaren lägger bärvågen på samma ställe i alla fall, dvs på den frekvens som står i displayen. Att reversera RTTY då? oftast kan man reversera RTTY i datorn. Många tar emot RTTY i USB eller LSB med datorn som modem. Med reverserad RTTY läser man inte en Baudot signal rätt, med RTTY-R i transivern och reverserat i datorn blir det ju rätt till slut. Ja hur skall jag då välja detta? Det bästa är att försöka förstå vad det handlar om, prova lyssna och läs. Det bästa är att köra utan R, och vänja sig vid det, då det är en form av standard på de flesta stationer idag. Vill du ha CW filter måste du köpa ett och sätta in, och för att koppla in CW filtret skall du trycka på FIL knappen i M menyn. Har du blandat bort dig i 706:ans alla inställningar, gör då en reset och börja om från början, sida för sida genom manualen. Svensk manual finns att ladda hem från SRS hemsida. Du får bort R:et genom att trycka länge på trafiksättet en gång till. Elsäkerhetsverket satsar mer på EMC och möjligheter att bekämpa störningar Här står det hur man gör en anmälan om störande elektronik, en blankett helt enkelt: Det här är en broschyr som förklara detta med EMC, elektriska apparaters förmåga att kunna samexistera utan att störa varandra: Broschyren är bra för att själv lära sig vad EMC innebär och att det verkligen finns saker i din radiostation som konstruktören har gjort i ämnet. Och att detta kanske inte finns i apparater avsedda för andra marknader än EU. EU kraven på EMC är ganska väl formulerat, ändå importeras en massa saker som inte uppfyller kraven, och ställer till det med störningar.

17 Vad är de rosa, eller skära gummibitarna till för? Inuti VHF och UHF stationer, mobila som basar IC-2820E, IC-2200H etc kan man finna små rosa eller skära gummibitar, de kan sitta i kläm mellan kretskortet och locket. Det finns risk att man glömmer denna sak, eller att den hamnar fel, var därför försiktig om du öppnar radion. Gummibitarna kan vara som en sockerbit stora. Tar du i dom känns det kallt och lite fuktigt. Dessa gummin är avsedda att leda bort värme från exvis små PIN dioder eller andra små ytmonterade komponenter som sitter direkt ytmonterade på kretskorten. Gummibitarna tål HF och leder värme mycket bra, de formar sig efter små ytmonterade komponenter, man kan se avtryck om man lyfter på en. De sitter lätt fastkladdade och är man försiktig sitter de kvar. Oftast finns ett vitt screentryck på kretskortet som visar vad de skall sitta. Dessa gummin kan avleda värme från millimeterstora ytmonterade PIN dioder som kopplar 65 Watt VHF eller UHF till antennen. Utan att ha inverkan på HF signalen. Slarvar du bort en sådan gummibit kan något bli överhettat i din radiostation. Så tänk dig för innan du öppnar din nya radio. En bra ide kan vara att ta ett foto av innanmätet i radion, så att du vet hur allt skall sitta. Fingra gärna på dessa gummin, de känns kalla fuktiga och stjäl värmen från dina fingrar på ett nästan magiskt sätt. Blir det damm och smuts på gummibiten kan du tvätta den med tvål och vatten. Kul komponenter va? Varför heter det Top Band? Man kallar ibland 1,8 2 MHz bandet för Topband, Top Band eller TB, why? Särkilt på andra sidan av Atlanten verkar det vara vanligt med uttrycket Top Band. Själv vägrar jag använda begrepp, ord eller talesätt innan jag vet vad de kommer sig av, vad det betyder och varför. Risken att göra bort sig eller verka dum, okunnig etc överväger. Att 1,8-2 MHz skulle vara toppen av amatörbanden, verkar ju inte klokt, det finns högre frekvenser. Ibland betyder saker det bakvända, dvs att toppen skulle vara botten, men det stämmer inte heller då både USA och EU sedan länge haft lägre frekvenser, här 73 khz, 136 khz, och i USA 1750 meter, (171,4 khz) och numera 500 khz. Skulle 1,8 MHz vara toppen av de riktiga amatörbanden? Nej knappast, så inskränkta kan väl inte radioamatörer vara att de delar upp vår band i riktiga och mindre riktiga band. Kanske kunde man inte göra och köra på lägre frekvenser en gång i tiden och att då 1,8 MHz skulle utgöra toppen av teknik, nej dåligt, det hela började väl nerifrån i frekvens. Kanske toppen av antenner, de längsta lika med topplängd, nej dåligt.. Nog spekulerat, någon som vet får gärna hjälpa mig här. Eftersom även flera Svenska radioamatörer använder begreppet Top Band, CQ CQ CQ Top Band de SM9ZXY så borde kunskapen om vad det betyder finnas i landet. Eller låter de sig bara duperas och säger som alla andra utan att veta? Ja längre kommer jag inte i försöken att tyda det här begreppet. Köra AM på 29 MHz, 29,000-29,015 MHz Är det kul det? Det finns de som tycker så och aktivitetscentrum för AM är 29,000-29,015 MHz. Många har en IC-706all, 703 eller annan extra station stående, varför inte låta den passa AM på 29 MHz? Som många vet och har hört labbas det med AM på khz på lördag söndag. Varför inte köra DX och AM på 29 MHz. Upp med en egen antenn för 29 MHz och sätt 706:an där, ropa CQ då och då och försök uppleva en öppning. Öppningar på 21,24 28, 29 och 50 MHz blir sakta men säkert vanligare nu när solen blir aktivare. Prova dig fram till bästa AM modulation, riggar med LF klipper som talprocessor, IC-706, IC-735, 726, körs då med processorn på, micgain blir då en modulationskontroll. Du kan då hamna rätt lågt med micgainet, och få en utmärkt AM. Bandet 29 29,015 MHz är ett litet

18 band då AM ju är minst 6 khz brett. Tänk på vilka enorma frekvensområden vi faktiskt har tillgång till som radioamatör. Varför inte använda några frekvenser? AM på 29 MHz är lite udda, du kan bli frälst.. En antenn för 28 29,7 MHz kan vara rätt diskret, en GP, en liten dipol, horisontell, lutande eller vertikal i ett träd. Varför inte en koaxialdipol, hängande utmed en trädstam. 2 x 2,5 meter är en liten dipol. En RF choke, gör man genom att linda koaxen vid matningspunkten på en rörstump. Ex plaströr diameter mm lindad med varav av RG-58 eller RG213. Ett metspö med en tunn tråd kan bli en bra antenn. Två metspön håller en 2 x 2,5 meter lång dipol för 29 MHz. En halvvåg eller en långvajer för 28 29,7 MHz, jo varför inte, men då krävs att du gör någon form av avstämningsenhet där koaxen tar vid. RF choken är viktig. Och visst stämmer du av stora dubbelzeppen (2x20 eller 2 x40 meter) för 29 MHz. Jag använder aldrig längdmåttet meter till frekvensband Endast längd på antenner master storlek på apparater. Avsikten är att hålla isär frekvensband och fysiska mått på exvis antenner. Jag upplever allt för ofta misstag där någon tror att en 5 meters antenn är avsedd för 14 MHz, (kvartsvåg på 14 MHz) eller 60 MHz (helvåg på 60 MHz) men att författaren avser dess tråd eller rörlängd. Dessutom är våglängd vid angivande av frekvens, eller frekvensband mycket onoggrant. Obs att vi har att göra med nyblivna radioamatörer som inte har ägt en radiostation med meter på skalan. Men man kan ju göra en omvandlingstabell: 145,5000 MHz 2, m 145,5125 MHz 2, m 145,5250 MHz 2, m 145,5375 MHz 2, m 145,5500 MHz 2, m 145,5625 MHz 2, m 145,5750 MHz 2, m Eller för HF: 1945 khz 154,24165 m 1950 khz 153,84615 m 1955 khz 153,45269 m Bara att fortsätta tabellerna för den som gillar våglängd bättre. Hur du graderar man om skalan på IC-706 till meter? Ja det är en hemlis. Om du känner för det kan du skapa en minneslista i radion med namn på frekvenserna, namnet skall då vara våglängden, och på så vis har du skapat en skala med våglängd. Signalspaning punkt SE Kolla in på Görans (SM5CKI) hemsida signalspaning. Massor av intressant historik, hemligheter etc. Kolla Mr X artikeln. En radioamatör? För övrigt finns scheman på gammal utrustning, artiklar, system och historik. Att löda snyggt, och kanske ytmonterat Här är en hemsida med bra bilder för den som vill förkovra sig i lödandets ädla konst.

19 Tyvärr med konstiga måttenheter och inte med EU godkänt blyfritt lod, men det finns bilder om hur det skall se ut, eller inte se ut. Och måtten går ju att räkna om. Måtten mellan benen på IC kretsar och andra komponenter mäts dock ofta i tum, men man har i alla fall gått in för decimala tum. Vi ser mått som 0,1 dvs 0,1 x 25,4 = 2,54 mm. Är du ovan och vill börja löda, skaffa lite skrot att träna på, det finns en uppsjö av elektronikskrot att träna på. Att träna lödning av kontakter, kan kräva nya kontakter, som i början kommer att bli sönderlödda, men sådana är billiga och köp några grabbnävar kontakter så att du kan träna. Köp lod av hög kvalitet, och sådan finns nog inte på BILTEMA, köp på ELFA och studera specifikationerna. hemsidan visar lämpliga verktyg. Är facebook livsfarligt? Kolla P1 och deras program om saken. Vi kan exvis läsa detta: Citat: Hur hade det sett ut om Albert Einstein levde idag? I en Facebook-Twitter-iPhone- YouTube-späckad värld? Hade han någonsin utvecklat sin relativitetslära om han hela tiden svarat på sms från polarna? Vetandets värld handlar om farorna med "multitasking" alltså det där med att vi ständigt håller på med många saker samtidigt. Dr David Meyer, världsledande forskare i ämnet hissar varningsflagg och menar att vi formar en hel generation som inte klarar av att fokusera. Banbrytande ideér i stil med Einsteins kommer inte att vara möjliga i framtiden. Vi lever mitt i en kris och läget är enormt allvarligt, säger han. Slut citat. Hemsidan: Jag tror att det går att ladda hem programmet och lyssna: Reklambyråkillen de intervjuar, får gå hem och lägga sig då närminnet "kollapsar". Ja, hade Einstein fått ro att tänka ut sina fantastiska saker om han hade gjort allt det vi idag gör? Bra fråga va??? Eller vräng lite på frågan, har vi tid idag att jobba seriöst på någon huvudsak? Kanske bara mängden produktion är det viktiga. Eller BNP. Eller, tänk vad mycket kul man kom på som barn om man hade tråkigt. Dvs inget att göra och man fick själv hitta på något, detta gav verkligen värde i livet. Att ha tråkigt och inget att göra är en stor drivkraft för kreativitet. SM4BKQ, Bosse, har läst nyhetsbrevet daterat Som vanligt är Bosse aktiv den här årstiden, kanske är det vårkänslor som blommar, och han har dessa tillägg och synpunkter: Tack för ett verkligt informativt nyhetsbrev den 1:e april! Som vanligt ser man fram emot att öppna Din information och nu var det mer matnyttigt än vanligt! Några kommentarer bara:

20 Den nya 4-paddlade elbuggen kommer i en än inte presenterad version som blir lika användbar oberoende om Du är vänsterhänt eller högerhänt. Den är därmed även politiskt neutral med tanke på valet i höst, och den förändrade placeringen av stödtummen gör att den även blir särskilt användbar för personer med tummen mitt i näven. (Kan även användas av personer som inte har fått tummen ur och de som röstar C (Centralt)...) Spiralsladdens nackdelar finns förvisso, men istället för att för dyra pengar köpa ICOM:s kompoundsladd, kan man på amatörens vis slakta ett par gamla telefoner, ta lursladdarna och parallellkoppla dem. Se därvid till att man tar en VV-sladd och en HV-sladd (vänstervarv respektive högervarv) så att inte induktiv överhörning sker mellan sladdarna. (Kom ihåg hur 4-skruvstekniken användes av Televerket på blanktrådstiden). Har Du inga lämpliga sladdar hemma så är det bara att gå till Clas Ohlson eller Kjell & Co och köpa en av varje sort. Det har överskottspartier nu. Inälvsmaskens härjningar med det nya lödtennet var väntad. Det var ju just blyet i tennet som utgjorde lodets antibiotiska egenskap. Jämför med hur husfärgernas motstånd mot mögel försvann när bekämpningsmedlet försvann. Att regelbundet behandla sin radio med cyanväte är en effektiv åtgärd men farlig! Som Roy påpekar är det synnerligen giftigt, och minns att det var just så som skalden Dan Andersson hittades död i Stockholm 1920 cyanväteförgiftad på sitt hotellrum. Frågan är om han också hade behandlat sin handapparat eller mobiltelefon redan då han var förvisso före sin tid. Å andra sidan var han nog före både handapparater och mobiltelefoner, men vem vet han hade kanske behandlat sin morsenyckel i förebyggande syfte. Som en bieffekt till detta kan man undra om det inte vore lämpligt att cyanväteröka falukorv och annan korv för att slippa konserveringsmedel? Roy skriver även om sina tester av Heil-element. Han nämner en spiralsladd och en rak sladd, att märka är att sladdar till rak-apparater oftast inte har rak sladd utan just spiralsladd, men det är ett specialfall av det mer hårresande slaget. Vidare har han en utläggning om de olika aggregationstillstånden hos kemiska ämnen. Det finns även ett sjätte tillstånd som brukar kallas aggressionstillstånd och som kan uppnås när man hör allehanda stolligheter på våra amatörband. För att motverka detta kan man med fördel installera det föreslagna fulfiltret som finns att inhandla. Passa på också att beställa frekvensolja till beamen, HF-fett till antennlinorna och mosfett till transistorernas ben. Förr fanns det även duplexläder till mikrofonerna för repeatertrafiken, men det tillverkas inte längre. Kanske Roy har något restparti. När det gäller kompostering av gamla radioapparater och de med inbyggd halveringstid och självdestruktion så är det inget nytt påfund. Det hade ICOM redan i sin IC metersstation. En skön vår tillönskas er och välkommen till oss i Värmland från SM4BKQ, Bosse! Roys kommentarer, att busaloss och hålla sig i skinnet, (duplexlädret) Jättefint tips att med begagnade spiralsladdar själv bygga sin kompoundsladd. Givetvis är det som Bosse skriver lika rätt att seriekoppla spiralsladdar med fasvändning på mitten som att parallellkoppla dem med vänster respektive högervriden sladd. Lite svårt att få tag på högervridna bara.

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning OBSERVERA!! Innan du använder denna apparat rekommenderar vi att du noggrant läser igenom denna bruksanvisning samt alla säkerhetsföreskrifter. Mycket nöje med denna apparat. VARNING:

Läs mer

... Svensk Bruksanvisning

... Svensk Bruksanvisning ... Svensk Bruksanvisning Innehållsförteckning Allmänt... 1 Viktigt... 1 Skötselråd för din radio... 1 I förpackningen skall det finnas... 1 Batterier... 1 Tips vid användning av laddningsbara batterier...

Läs mer

+ LAFAYETTE MICRO 4+ EN NY JAKTRADIO UTBILDAD I DEN HÅRDA SKOLAN. 31 MHz ELLER 155 MHz.

+ LAFAYETTE MICRO 4+ EN NY JAKTRADIO UTBILDAD I DEN HÅRDA SKOLAN. 31 MHz ELLER 155 MHz. MICRO 4 14 SID svensk 2008 08-04-10 11.06 Sida 1 + LAFAYETTE MICRO 4+ EN NY JAKTRADIO UTBILDAD I DEN HÅRDA SKOLAN Nu 6W Helt vattentät V iskningsläge 31 MHz ELLER 155 MHz. MICRO 4 14 SID svensk 2008 08-04-10

Läs mer

DPR-34+ Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning.

DPR-34+ Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. DPR-34+ Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Låt inte denna enhet att utsättas

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-11-29 Dagens tema: IC-7100 ny radio, IC-7000 historik IC-7100 Hur gick det med IC-7000? DV vad betyder det? Ta hem en manual till din ICOM-radio

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-05-12 Dagens tema: IC-7200 Årets D-STAR test på gång IC-7600 IC-7200 IC-7000 Hur många D-STAR radio finns det? Vem sade att radioamatörer inte bygger? Mer

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-08-25 Dagens tema: Slutet augusti, IC-9100 IC-9100 Ny radio från ICOM ID-31E Selektivitet, grannkanaler vid FM och med 12,5 khz Att sätta upp en D-STAR repeater

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2012-02-09 Dagens tema: IC-E2820, IC7200 och relästationer, FM februari 2012 Ännu en ny D-STAR relästation i SM IC-E2820 IC-7200 FM Hur skall en relästation vara

Läs mer

Bruksanvisning ComMaster CM3170 (31MHz)

Bruksanvisning ComMaster CM3170 (31MHz) Bruksanvisning ComMaster CM3170 (31MHz) Innehållsförteckning Inledning... 2 Viktig information angående skötsel och råd... 2 I förpackningen skall det finnas... 2 Radio... 2 Display... 3 Komma igång...

Läs mer

BRUKSANVISNING SVENSKA

BRUKSANVISNING SVENSKA INNEHÅLL Generellt... 2 BRUKSANVISNING SVENSKA I kartongen skall det finnas 3 Batterivård. 3 Installation. 4 Översikt. 5 Funktioner. 6 Övriga funktioner.. 8 Snabbguide för att komma igång.. 9 Skötsel och

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A Bruksanvisning S RCR-22 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Proson RV 2010 Stereo reciever

Proson RV 2010 Stereo reciever Proson RV 2010 Stereo reciever Svensk bruksanvisning SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs före produkten tas i bruk: Placera enheten på stabila underlag. Undvik att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla.

Läs mer

Kortfattad Bruksanvisning

Kortfattad Bruksanvisning Kortfattad Bruksanvisning IC-R5 För att du snabbare skall komma igång och utforska radiofrekvenserna med din IC-R5 mottagare har vi tagit fram denna kortfattade svenska handledning som ett komplement till

Läs mer

Bruksanvisning 27 / 31

Bruksanvisning 27 / 31 Bruksanvisning 27 / 31 INNEHÅLL INTRODUKTION...20 EGENSKAPER...20 SÄKERHETSANVISNINGAR...20 BESKRIVNING AV HANDENHET...21 BESKRIVNING AV DISPLAYEN...22 BESKRIVNING AV KNAPPARNA...22 FÖRBEREDELSER FÖR BRUK...23

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-12-12 Dagens tema: FM och FM D-STAR Nya relästationsfrekvenser 145,5750 och 145,5825 MHz FM på längden FM på tvären Strimlad FM Svenska radioamatörer får

Läs mer

MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5

MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5 MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5 Förslag till nationell frekvensallokering i 70cm bandet till : Repeaterlänkar, Crossbandslänkar, Extra repeater mottagare ( ej att förväxla med repeaters / reläsändare)

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A Bruksanvisning S RCR-3 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7 AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A Bruksanvisning S PR-D7 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk.

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. SANGEAN PR-D4 Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. VIKTIGA SÄKERHETS ANVISNINGAR 1. Läs dessa instruktioner. 2. Spara dessa instruktioner. 3. Beakta alla

Läs mer

+ LAFAYETTE MICRO 4+ EN NY JAKTRADIO UTBILDAD I DEN HÅRDA SKOLAN. 31 MHz ELLER 155 MHz. Nu 6W Micro 4 DC-155

+ LAFAYETTE MICRO 4+ EN NY JAKTRADIO UTBILDAD I DEN HÅRDA SKOLAN. 31 MHz ELLER 155 MHz. Nu 6W Micro 4 DC-155 MICRO 4 14 SID svensk 2006 06-05-12 07.40 Sida 1 + LAFAYETTE MICRO 4+ EN NY JAKTRADIO UTBILDAD I DEN HÅRDA SKOLAN Nu 6W Micro 4 DC-155 31 MHz ELLER 155 MHz. MICRO 4 14 SID svensk 2006 06-05-12 07.40 Sida

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-11-15 Dagens tema: IC-7100, talbehandling, mer om IC-7600 D-STAR i moderna amatörradiostationer för alla trafiksätt och frekvenser SOCWA mera Morse

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-12-13 Dagens tema: Vi jämför IC-E2820 och ID-E880 idag ID-E880 eller IC-E2820 vi jämför Är 50 W mycket? Modulationen i IC-7000 Känslighet, dbm, µv

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-11-10 Dagens tema: IC-9100, ID-31E, FM-teknik IC-9100 IC-E2820 ID-31E en ny handapparat från ICOM D-STAR, JARL hemsida översatt EX-314 D-STAR en betraktelse

Läs mer

DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK. Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 1999 1

DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK. Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 1999 1 DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30 Lafayette Radio AB 1999 1 DETTA BÖR DU VETA ALLMÄNT Lafayette DC-110 är en kommunikationsradio förberedd för 6 kanaler. Radion

Läs mer

FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning

FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning S 381Q413-A Innehåll VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 2 Kontrollernas placering... 3-4 Batteridrift (Alkaliska)... 5 Batteridrift (Laddningsbara)...5-6 Nätdrift...6

Läs mer

Zodiac Me2You Privat Mobil Radio. Användarhandbok

Zodiac Me2You Privat Mobil Radio. Användarhandbok Zodiac Me2You Privat Mobil Radio Användarhandbok Introduktion Privat mobil radio(pmr) låter dig prata med så många människor du vill, så ofta du vill, utan licens eller samtalsavgifter. Den är väldigt

Läs mer

rakom.se omradio Radiokommunikation i Borås Mobilstationer

rakom.se omradio Radiokommunikation i Borås Mobilstationer rakom.se Radiokommunikation i Borås Tvinnargatan 25, SE-507 30 Brämhult Tfn:033-723 22 10, Fax:033-13 88 71 info@rakom.se. www.rakom.se Komradio Vår affärsidé är att genom direktimport kunna erbjuda våra

Läs mer

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER)

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 Viktigt att notera...2 Tecken och symboler i denna bruksanvisning...2 RADION 3 KOMMA IGÅNG 4 Antenn...4 Batteri...4 Bältesclips...4 Gummitätning till tillbehörskontakten...4

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2012-03-22 Dagens tema: Tema IC-7000, IC-2820 slutet av Mars IC-E2820 IC-31E IC-7000 IC-7200 Kristallfiltren, nu en saga blott ERP eller EIRP, eller kanske erp

Läs mer

INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion.

INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion. SNABBGUIDE INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion. Fler tillbehör hittar du på www.zodiac.se. Snabb

Läs mer

Scanning (Kanalpassning)... 7 Smygläge (Whispering)... 8

Scanning (Kanalpassning)... 7 Smygläge (Whispering)... 8 Innehållsförteckning Inledning... 2 Viktig information... 3 Användbara funktioner.... 3 I förpackningen skall följande finnas.... 3 Tillbehörssortiment... 3 Radio.... 4 Display... 4 Drifttagning... 5 Antenn...

Läs mer

DYNA COM 155 MICRO INSTRUKTIONS- BOK

DYNA COM 155 MICRO INSTRUKTIONS- BOK DYNA COM 155 MICRO INSTRUKTIONS- BOK Box 1097 402 52 Göteborg Tel. 01-84 04 0 1 DETTA BÖR DU VETA ALLMÄNT DC-155 Micro är en kommunikationsradio som kan förses med upp till 16 kanaler på 155 MHz bandet.

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-11-04 Dagens tema: IC-9100 och historik IC-706 IC-9100 Mer om IC-9100 Ytterligare lite om IC-9100 Försvagare och dämpsatser Spegelfrekvenser på längden Strimlade

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-04-15 Dagens tema: Frekvenser och våra amatörband IC-7200 lista med plus Frekvenser VHF och UHF amatörband Sverige nu på världskartan för D-STAR När du skall

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-03-23 Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Dagens tema: IC-9100 i slutet av Mars IC-9100 den har kommit IC-9100 ännu mer om den nya radion CI-V kontakten, kan den gå sönder? Underliga fel Dålig

Läs mer

BRUKSANVISNING SVENSKA

BRUKSANVISNING SVENSKA INNEHÅLL Generellt... 2 I kartongen skall det finnas 3 BRUKSANVISNING SVENSKA Batterivård. 3 Installation. 4 Översikt. 5 Funktioner. 6 Övriga funktioner.. 8 Snabbguide för att komma igång.. 9 Skötsel och

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION

TEKNISK SPECIFIKATION Innehållsförteckning INLEDNING 2 Viktig information angående skötsel och råd... 2 I förpackningen skall det finnas... 2 RADION 3 DISPLAY 3 KOMMA IGÅNG 4 Antenn... 4 Batteri... 4 Bältesclips... 4 Laddning...

Läs mer

Argon DAB4+, snabbguide och instruktionsbok

Argon DAB4+, snabbguide och instruktionsbok Argon DAB4+ Strävan efter kvalitet har alltid varit vår drivkraft, och grundandet av Argon Audio är en naturlig förlängning av denna filosofi. Vi har 20 års erfarenhet av att skapa och ta fram produkter

Läs mer

Ett enormt intresse finns för ICOM:s kommande IC-9100. Dagliga frågor.

Ett enormt intresse finns för ICOM:s kommande IC-9100. Dagliga frågor. Dagens tema är: smal FM, kanalradio, och IC-9100 - ICOM Japan, några fakta om företaget - D-STAR - IC-9100 lugn bara, den kommer - IC-7062G - Mer om 1750 Hz - Tuner kontakten på ICOM radion - Stacka antenner

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-08-26 Dagens tema: Subtone ID-E880 IC-7600 IC-7200 bäst i klassen! ICOM SP-23 Subtone vad är det? CTCSS, Pilotetone, Sub Audible Tone Bygg en AM sändtagare

Läs mer

Jaktradio. 10 apparater av modell 155 MHz testade!

Jaktradio. 10 apparater av modell 155 MHz testade! Jaktradio 10 apparater av modell 155 MHz testade! Ett viktigt moment i den jakt som utövas idag runt om i landet är just kommunikationen mellan jaktdeltagare. Intresset och tekniken att förfina denna kommunikation

Läs mer

Bruksanvisning TP329

Bruksanvisning TP329 Bruksanvisning TP329 1 2 BRUKSANVISNING TP-329 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 INTRODUKTION...1 HUVUDFUNKTIONER...1 SÄKERHET OCH UNDERHÅLL...3 Säkerhetsinformation...3 Vård av denna Produkt...3

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-11-04 Dagens tema: IC-9100 och historik IC-706 IC-9100 Mer om IC-9100 Ytterligare lite om IC-9100 Försvagare och dämpsatser Spegelfrekvenser på längden Strimlade

Läs mer

Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15

Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15 Aktive DVB-T Utomhus- Antenn SRT ANT 15 Användarmanual 1.0 Introduktion Tack för att du väljer Strong SRT ANT 15 DVB-T antenn. Denna antenn har speciellt designats till användning för att mottaga jordiska

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-02-11 Dagens tema: ICOM IC-7600 Köra utan ALC Antenntuner och IC-718 IC-2200H slutsteget invändigt The Ground-Image Vertikal Antenna CI-V anslutningen Hur

Läs mer

Snabbmanual IC-PCR100.

Snabbmanual IC-PCR100. SÅ / SRSAB / 011116 Snabbmanual IC-PCR100. Allmänt om denna snabbmanual: Styrprogrammet till IC-PCR100 använder höger och vänster musknapp för att vrida på rattar i multifunktionsskärmen, och för att visa

Läs mer

D-STAR skolan. Roy Nordqvist SM4FPD roy.nordqvist@srsab.se

D-STAR skolan. Roy Nordqvist SM4FPD roy.nordqvist@srsab.se Datum/Date Vår ref./our ref. 2011-11-25 Ert datum/your date Roy Er ref./your ref. D-STAR skolan Roy Nordqvist SM4FPD roy.nordqvist@srsab.se D-STAR har blivit många radioamatörers vardag, såväl nybörjare,

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2013-03-20 Dagens tema: Inför Eskilstuna, IC-7100, IC-7000 Kalendern D-STAR IC-7100 en 28 minuter lång film IC-7000 IC-7100 IC-7100 IC-7000 Vad händer

Läs mer

Bruksanvisning DAB One

Bruksanvisning DAB One Bruksanvisning DAB One Var snäll läs igenom denna bruksanvisning, innan ni börjar använda er DAB One. Grattis till ditt val av DAB/FM mottagare. Vi hoppas att du kommer att ha många trevliga stunder framför

Läs mer

SNABB-MANUAL IC-R5 Swedish Radio Supply AB, 080903

SNABB-MANUAL IC-R5 Swedish Radio Supply AB, 080903 SNABB-MANUAL IC-R5 Swedish Radio Supply AB, 080903 Inköpsdatum... Serienummer... LADDNING 1. stoppa i batterierna, se till att de blir rättvända. (NiCd eller NiMH batterier, dock blanda ej). 2. anslut

Läs mer

Kortfattad Bruksanvisning

Kortfattad Bruksanvisning Kortfattad Bruksanvisning IC-F4SR Apparatens framsida AV/PÅ, volymvred PTT- (sändnings-) tangent UPP/NER tangenter för byte av selektivton (även val av öppen trafik) Tangentbordslås Tangent för Monitor

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-12-16 Dagens tema: Mer om IC-7000 Falska CE-märken Mer om IC-7000 Ännu mer om IC-7000 IC-2200H som relästation Klockan i radiostationerna Penningomräknare

Läs mer

Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW

Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW Svensk bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM. BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning

MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM. BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning Viktig säkerhetsinformation - läs noga och spara för framtida referens. För att minska risken för brand eller el-shock, utsätt

Läs mer

MANUAL V-COM V20 ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG

MANUAL V-COM V20 ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG MANUAL V-COM V20 SE ROBUST LICENSFRI YRKESRADIO BYGG INDUSTRI EVENEMANG Innehållsförteckning Översikt, delar och funktioner 4 Installera och avlägsna batteriet 5 Installera batteriet 5 Avlägsna batteriet

Läs mer

Jaktradio ComMaster 3130 (31 MHz) Artnr: 36-1141

Jaktradio ComMaster 3130 (31 MHz) Artnr: 36-1141 Jaktradio ComMaster 3130 (31 MHz) Artnr: 36-1141 Innehållsförteckning INLEDNING 2 Viktig information angående skötsel och råd... 2 I förpackningen skall det finnas... 2 RADION 3 DISPLAY 3 KOMMA IGÅNG 4

Läs mer

Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT. Svensk Instruktions Manual

Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT. Svensk Instruktions Manual Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT Svensk Instruktions Manual Din enhet har tillverkats och monterats under Roadstars strikta kvalitetskontroll. Innan du använder enheten, läs igenom

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-05-16 Dagens tema: ID-31E, IC-7000, hur mycket ström? ID-31E Varför är det bara 5 band på de gamla grejerna? Transientskydd åska Kristallfilter?

Läs mer

USER MANUAL MODE D EMPLOI BEDIENUNGSANLEITUNG INSTRUCTIEHANDLEIDING BETJENINGSVEJLEDNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE ISTRUZIONI PER L USO MANUAL DEL

USER MANUAL MODE D EMPLOI BEDIENUNGSANLEITUNG INSTRUCTIEHANDLEIDING BETJENINGSVEJLEDNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE ISTRUZIONI PER L USO MANUAL DEL R2 USER MANUAL MODE D EMPLOI BEDIENUNGSANLEITUNG INSTRUCTIEHANDLEIDING BETJENINGSVEJLEDNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE ISTRUZIONI PER L USO MANUAL DEL USUARIO MANUAL DO UTILIZADOR Innehåll 02INNEHÅLL 03INFORMATION

Läs mer

Översatt från tyska av Elisabeth Gustavsson FR-100 Scanner med 5 frekvensband Bruksanvisning Artikelnummer

Översatt från tyska av Elisabeth Gustavsson FR-100 Scanner med 5 frekvensband Bruksanvisning Artikelnummer Översatt från tyska av Elisabeth Gustavsson FR-100 Scanner med 5 frekvensband Bruksanvisning Artikelnummer 930161 1 INNEHÅLL BESKRIVNING AV EGENSKAPERNA 2 - DISPLAYVISNING 2 - ÖVERSIDANS DELAR 3 - BAKSIDANS

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-02-24 Dagens tema: tema IC-V80E NY handapparat IC-V80E Möjliga misstag med IC-PW1 Jaktradion blir digital med ICOM IDAS DIN-kontakten Radiofyrar Vad tycker

Läs mer

T10K. Användarmanual. Svenska

T10K. Användarmanual. Svenska T10K Användarmanual Svenska EGENSKAPER PMR 446 MHz (licensfritt inom de flesta europeiska länder) 8 kanaler 38 CTCSS underkoder VOX Roger Beep On / Off Automatisk avstängning (APO) 10 anropssignaler SCAN

Läs mer

FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL

FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL Vad roligt att du köpt en av våra produkter! Visste du att... grundades 1976, och var dom första att tillverka bilstereo med autoreverse deck funktion

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-04-19 Dagens tema: ID-E880, IC-718 och myter inom hobbyn ID-E880 IC-718 Slutstegsmanöver Myter inom hobbyn Felsökning och handhavande Dumma frågor?

Läs mer

rakom.se omradio Radiokommunikation i Borås Mobilstationer

rakom.se omradio Radiokommunikation i Borås Mobilstationer rakom.se Radiokommunikation i Borås Tvinnargatan 25, SE-507 30 Brämhult Tfn:033-723 22 10, Fax:033-13 88 71 info@rakom.se. www.rakom.se Komradio Vår affärsidé är att genom direktimport kunna erbjuda våra

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-10-07 Dagens tema: IC-7200, och 27 MHz IC-7200 D-STAR IC-9100 lugn bara, den kommer En relästation blir inte till av sig själv Jaktradio, IDAS FM och kanalstegen

Läs mer

WR-11. Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning.

WR-11. Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. WR-11 Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR 1. Läs dessa anvisningar. 2. Spara

Läs mer

DT-220 SVENSK_BRUKSANVISNING

DT-220 SVENSK_BRUKSANVISNING DT-220 SVENSK_BRUKSANVISNING 1 A B C D E F G H I J K L M Display FM/LV band AM band / AM/PM klocka RDS station Klocksymbol Fast: RDS klockvisning Blink: Manuell klockvisning RDS trafik information Minnesradering

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A. Bruksanvisning RCR-5

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A. Bruksanvisning RCR-5 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A Bruksanvisning S RCR-5 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-02-24 Dagens tema: IC-9100 i februari 2011 IC-9100 manualen Följ med på en rundvandring i ICOM fabriken Mer om IC-9100 Fråga om D-STAR här AH-4 tänk på.

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-09-09 Dagens tema: db, cauge, mått, tabeller och SI Handla fraktfritt på SRS D-STAR nyheter IC-9100 IC-7200 bäst i klassen Mer om IC-7200 Ännu mer om IC-7200

Läs mer

Version 2.0. Komradio för JAKT. www.zodiac.se

Version 2.0. Komradio för JAKT. www.zodiac.se Version 2.0 Komradio för JAKT och JORDBRUK ZODIAC SVERIGE AB 1963-2013 50 ÅRS JUBILEUM www.zodiac.se zodiac TEAM PRO WATERPROOF Zodiac Team Pro Waterproof är radion för dig där funktion och prestanda är

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-09-13 Dagens tema: IC-7410 Nytt amatörband Kalendern D-STAR IC-7410 IC-7410 Modifiera inte fläkten i IC-E2820 CeeQjoo åttio Skruv eller bult? Solfakta

Läs mer

DT-F1. Svensk bruksanvisning

DT-F1. Svensk bruksanvisning DT-F1 Svensk bruksanvisning 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Kontroller Av och på knappen (Strömbrytare) Minnesknapp samt val av frekvensområde till Snabbvalsknapparna Snabbvalsknapp stegvis byte av

Läs mer

CMX 118 Digital klockradio

CMX 118 Digital klockradio CMX 118 Digital klockradio Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Läs dessa

Läs mer

Peltor Intercom. Robust och driftsäker teknik Ger total rörelsefrihet Flexibel integrering Säker, trådlös kommunikation

Peltor Intercom. Robust och driftsäker teknik Ger total rörelsefrihet Flexibel integrering Säker, trådlös kommunikation Peltor Intercom Peltor är ett intercom system som ger full rörelsefrihet på båten och i land. Det består av ett antal trådlösa headset med tillhörande central station och bärbara stationer. Två olika system

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-02-25 Dagens tema: tema IC-V80E NY handapparat IC-V80E Möjliga misstag med IC-PW1 Jaktradion blir digital med ICOM IDAS DIN-kontakten Radiofyrar Vad tycker

Läs mer

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER)

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning...2 Viktigt att notera...2 Tecken och symboler i denna bruksanvisning...2 RADION 3 KOMMA IGÅNG 4 Antenn...4 Batteri...4 Bältesclips...4 Gummitätning till tillbehörskontakten...4

Läs mer

Klock Radio KCR-9. Svensk Bruksanvisning

Klock Radio KCR-9. Svensk Bruksanvisning Klock Radio KCR-9 Svensk Bruksanvisning VARNING Innan ni använder er produkt, var god, läs bruksanvisningen noggrant för att kunna använda produkten på ett smidigt och säkert sätt. OBS. För att minska

Läs mer

komradio För TRANSPORT och Åkeri www.zodiac.se

komradio För TRANSPORT och Åkeri www.zodiac.se www.zodiac.se Komradio för TRANSPORT och ÅKERI zodiac proline+ Zodiac Proline+ serien är radion för dig där kvalitet och prestanda är det viktigaste. Knapplås Skruvat tillbehörsuttag Fordonshållare Tydlig

Läs mer

Radio. Odense AR 28. Bruksanvisning. FM-T 1-5 ARI lo-m

Radio. Odense AR 28. Bruksanvisning. FM-T 1-5 ARI lo-m Radio Odense AR 28 CONVENIENCE CONTROL ODENSE AR 28 CONVENIENCE CONTROL Bruksanvisning VOLUME TONE FM-T 1-5 ARI lo-m lo m 1 2 CONVENIENCE CONTROL ODENSE AR 28 CONVENIENCE CONTROL VOLUME TONE FM-T 1-5 ARI

Läs mer

Bruksanvisning. Trådlöst kopplingsuttag FS20ST

Bruksanvisning. Trådlöst kopplingsuttag FS20ST Sidan 1 Bruksanvisning Trådlöst kopplingsuttag FS20ST Artikelnummer: 623004 Denna bruksanvisning avser denna produkt, och innehåller viktig information om driftsättning och handhavande. Spara därför denna

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2010-01-28 Dagens tema: IC-7200 och IC-703 IC-7200 Varför funkar inte ANF på CW? D-STAR skolan Diversity mottagning Svagström inte alls så svag Lyssna på mellanvåg

Läs mer

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk generalagent www.moon.se 2009 11 22 HN Tack för att du just köpt en produkt från Lenco. Lenco har tillverkat och marknadsfört högkvalitativa ljud och

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2012-03-08 Dagens tema: IC-7200 och IC-F3032S IC-7200 Ny ICOM komradio för yrkesbruk, IC-F3032S Bred eller smal FM detektor? Jag en signalspanare Bärvågsundertryckning

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2012-04-03 Dagens tema: IC-7410 ICOM på facebook SP-33 ny högtalare från ICOM SSA bulletinen på DV (D-STAR) IC-7410 IC-7410 IC-7410 D-STAR ICOM lägger ner D-STAR

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev HAM 2011-10-27 Dagens tema: IC-7600 aktuell nu den mörka årstiden, även LED IC-7600, nu är det höst och HF Accesory-kontakten på ICOM riggarna Att få en lysdiod att

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-09-27 Dagens tema: IC-7100 Kalendern Nytt amatörband på gränsvåg IC-7100 IC-7100 Lyssna på mellanvåg CTCSS igen FM, smal FM Bygg förkortad dipol

Läs mer

ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK

ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK www.axxion-electronics.com www.moon.se 1 1. Installera inte denna enhet på en trång yta eller inbyggd utrymme så som en bokhylla eller liknande,

Läs mer

Snabbmanual ICOM IC-R3

Snabbmanual ICOM IC-R3 Snabbmanual ICOM IC-R3 Beskrivning av knappar & kontakter. 1. Antennkontakt 2. Funktionsknapp, med denna intryckt får vissa knappar en annan funktion. 3. Multiknapp. 4. Power-knapp, (på & av knapp). 5.

Läs mer

Uppdaterad 20120214 Få din antenn att stråla ut som det är tänkt, eller lyckas få ner störnivåerna på mottagning eller bli av med RFI problem

Uppdaterad 20120214 Få din antenn att stråla ut som det är tänkt, eller lyckas få ner störnivåerna på mottagning eller bli av med RFI problem Uppdaterad 20120214 Få din antenn att stråla ut som det är tänkt, eller lyckas få ner störnivåerna på mottagning eller bli av med RFI problem Vet du hur dina antenner strålar ut i rymden? Har Du höga störnivåer

Läs mer

www.zodiac.se KOMRADIO PMR

www.zodiac.se KOMRADIO PMR www.zodiac.se KOMRADIO PMR zodiac micro 446 Zodiac Micro 446 marknadens minsta proffsradio! Zodiac Micro 446 är en licensfri PMR-radio som ger dig möjlighet att prata med så många människor du vill så

Läs mer

Svensk bruksanvisning

Svensk bruksanvisning Svensk bruksanvisning 2016 05 Viktig säkerhets information 1. Läs igenom detta noggrant 2. Spara denna instruktionsbok 3. Uppmärksamma alla varningar 4. Följ instruktionerna 5. Använd inte din WR15BT nära

Läs mer

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio

Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio Swedish Radio Supply AB SRS nyhetsbrev amatörradio 2012-05-03 Dagens tema: IC-7000, Vad händer efter åskan? IC-7000 När kom D-STAR till hobbyn? Amatörradiostationer endast typgodkända för amatörradio Pladdra

Läs mer

Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska

Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska There`s a new kid in town. Det kommer mycket mer från Lenco. www.stl.nl hittar du ytterligare produkter. Lenco SCR-81 Radio kassett

Läs mer

DC-446 INSTRUKTIONS- BOK. Artillerigatan 25 415 03 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 2005 1

DC-446 INSTRUKTIONS- BOK. Artillerigatan 25 415 03 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 2005 1 DC-446 INSTRUKTIONS- BOK Artillerigatan 25 415 03 Göteborg Tel. 031-84 04 30 Lafayette Radio AB 2005 1 1 2 9 8 7 3 4 5 6 1 Uttag för miniheadset 2 Av/på omkopplare 3 Omkopplare upp 4 Omkopplare ner 5 Omkopplare

Läs mer

LAFAYETTE MICRO 3+ PRAKTFULL UTVECKLING I DEN SVENSKA REGNSKOGEN.

LAFAYETTE MICRO 3+ PRAKTFULL UTVECKLING I DEN SVENSKA REGNSKOGEN. MICRO 3+14 SID svensk 2006 06-05-12 07.35 Sida 1 LAFAYETTE MICRO 3+ PRAKTFULL UTVECKLING I DEN SVENSKA REGNSKOGEN. Nu 6W DC -155 Micro3+ 31 MHz ELLER 155 MHz. Downloaded from www.cbradio.nl MICRO 3+14

Läs mer

Inledning 2 Viktigt att notera 2 Boxen 2. Tangentton...8 Smygläge (Whispering)...8 Röststyrd sändning (VOX)...9 Talförvrängare (Scrambler)...

Inledning 2 Viktigt att notera 2 Boxen 2. Tangentton...8 Smygläge (Whispering)...8 Röststyrd sändning (VOX)...9 Talförvrängare (Scrambler)... Inledning 2 Viktigt att notera 2 Boxen 2 Radion 3 Display 3 Komma igång 4 Antenn...4 Batteri...4 Bältesclips...4 Laddning...4 använda radion (Grundfunktioner) 5 Till/Från/Volym...5 Kanalval...5 Displaybelysning...5

Läs mer

Så här används fjärrkontrollen

Så här används fjärrkontrollen Så här används fjärrkontrollen Så här används fjärrkontrollen Försiktighetsåtgärder vid användning av fjärrkontroll Var försiktig vid hantering av kontrollen, speciellt eftersom den är liten och lätt.

Läs mer