Myndighetsroll och partnerskap Riktlinjer för relationer med leverantörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myndighetsroll och partnerskap Riktlinjer för relationer med leverantörer"

Transkript

1 1 (5) HSN Myndighetsroll och partnerskap Riktlinjer för relationer med leverantörer Riktlinjerna beslutades av Hälso- och sjukvårdsdirektör Catarina Andersson Forsman 30 september Hälso- och sjukvårdsförvaltningens relationer med leverantörer av vård, andra tjänster eller produkter ska genomsyras av ambitionen att åstadkomma en god hälsa och en vård som kännetecknas av god kvalitet och hög effektivitet. Relationerna till leverantörerna ska präglas av hög integritet, professionellt kunnande och ett gott bemötande. Förvaltningen och all personal ska ha en oberoende ställning till vårdgivarna och andra leverantörer. All hälso- och sjukvård i Stockholms läns landsting styrs genom åtskillnad mellan beställaren och vårdgivarna. Drygt två tredjedelar av den skattefinansierade vården drivs av landstinget och knappt en tredjedel drivs av privata företag och ideella organisationer. Vid sidan av vårdgivarna är verksamheten beroende av många företag och organisationer som levererar andra specialiserade tjänster och produkter på uppdrag av landstinget. Leverantörerna konkurrerar sinsemellan med pris, kvalitet och idéer. En sund konkurrens som baseras på konkurrensneutralitet, transparens och tydliga villkor är förutsättningar för en effektiv hälso- och sjukvårdsmarknad. Därmed är det också en grund för att befolkning och patienter ska få bästa möjliga vård med de resurser i form av skattemedel som anslås till hälso- och sjukvården. Det är Hälso- och sjukvårdsförvaltningen som har ansvaret som beställare för att hålla samman detta omfattande nätverk av aktörer och intressen. Ansvaret omfattar alla enskilda avtal och relationer men inbegriper också den övergripande uppgiften att hälso- och sjukvården som helhet ständigt utvecklas och förbättras. Våra externa relationer är viktiga för att infria förvaltningens Vår vision om effektiv vård och delaktighet i omvärlden. Vården ser oss som en kompetent och positiv samarbetspartner. Vi har effektiva processer och uppdaterar kontinuerligt och snabbt avtal, riktlinjer och beslutsstöd. I vår dialog med politiker och omvärld, vårdgivare och invånare är vi lyhörda och öppna. Utdrag ur Vår vision.

2 2 (5) Välfungerande relationer mellan Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och våra leverantörer är en viktig förutsättning för vår verksamhet och ett led i strävanden att uppfylla våra ambitioner. När vi samverkar med leverantörer av vård och andra tjänster eller produkter gör vi det med våra mål som utgångspunkt. Bland annat är det viktigt att: tillhandahålla en effektiv vård av god kvalitet med befolkningens och patienternas behov i centrum optimera resursanvändningen skapa utveckling och innovation säkra valfrihet och mångfald med styrbarhet och kontroll över avtalad verksamhet förse de förtroendevalda med underlag av hög kvalitet avseende leverantörer och leverantörsförutsättningar sträva efter att göra leverantörernas administrativa börda så liten som möjligt Förvaltningens grundläggande förhållningssätt ska vara hög integritet, professionellt kunnande och ett gott bemötande. Det ska också alltid stå utom all tvivel att vi verkar etiskt inom ramen för lagar och riktlinjer. De relationer som byggs upp mellan förvaltningens medarbetare och våra leverantörer både av vård och annat är viktiga. Att skapa och upprätthålla goda relationer till avtalsmotparter ställer höga krav. Det innebär att från tid till annan växla mellan myndighetsrollen och partnerskapsrollen. I myndighetsrollen ligger den helt centrala uppgiften att kontrollera att ingångna avtal följs, att efterfrågade uppgifter registreras och rätt ersättning betalas ut. I rollen ligger att vidta olika åtgärder om leverantören exempelvis inte lever upp till de måltal som lagts fast. God måluppfyllelse kan rendera bonus, medan brister kan resultera i att leverantören får betala tillbaka delar av ersättningen som vite. I myndighetsrollen ligger också ett stort mått av service t ex löpande information och återkoppling och rådgivning till leverantören vid fullföljande av avtalet, vid hantering av system etc. I partnerskapsrollen ligger vårt intresse att få impulser hur vården för patienterna kan förbättras. Vårdgivarna har ofta stora kunskaper om förbättringspotential, hur nya vårdmetoder fungerar och möjligheten till

3 3 (5) innovationer. Vi har även intresse av ökad kunskap om hur förvaltningens agerande i marknaden kan bli bättre. I grunden för relationen bör ligga ett gemensamt intresse till ständig utveckling och förbättring för att nå uppsatta mål. Båda rollerna bygger därför på att konstruktiva professionella relationer utvecklas mellan förvaltningens och leverantörens medarbetare. Tvister och utsatta situationer ska hanteras sakligt. Handläggare ska få stöd från sin närmaste chef och tillgång till relevant kompetens. Förvaltningens medarbetare riskerar ibland att hamna i utsatta situationer. Exempel kan vara att missnöje från leverantörens sida går ut över den enskilda handläggaren. Avtalsuppföljningen kan också uppdaga brister och fel som när de påpekas leder till spänningar och tvister. En enskild handläggare ska aldrig behöva stå ensam i en sådan situation. Handläggaren har rätt till stöd från närmaste chef och en skyldighet att förankra bedömningar och åtgärder Leverantörerna ska bemötas sakligt även när relationen är ansträngd Eventuell juridisk eller annan speciell problematik ska handläggas med stöd från relevant kompetens Hälso- och sjukvårdsförvaltningen respekterar alltid regelverket om korrekta relationer med leverantörer och avtalsparter. Inom landstinget arbetar vi på medborgarnas uppdrag och i deras intresse. Demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundläggande värden för all offentlig verksamhet. Medborgarnas förtroende fordrar att vi som verkar i denna inte låter oss påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i vårt arbete. En anställd eller en person som arbetar på förvaltningens uppdrag ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i sitt arbete. Tagande av muta och givande av muta är brottsligt enligt brottsbalken Mutbrott begås när en arbetstagare eller uppdragstagare för sin egen eller för någon annans räkning tar emot en muta eller annan otillbörlig förmån för sin tjänsteutövning. Att begära en muta eller att låta sig bli utlovad en muta är också ett brott.

4 4 (5) Givande av muta är att lämna, utlova eller erbjuda en otillbörlig förmån till arbets- eller uppdragstagare. Jävsregler Jävsreglerna, som finns i kommunallagen, gäller vid all ärendehantering och riktar sig till den som på något sätt kan påverka dess utgång. Reglerna gäller både den som beslutar i ett ärende och den som bereder ett ärende. Exempel på jävssituationer om du eller någon närstående kan ha nytta eller lida skada i ett ärende om det finns risk för partiskhet beroende på vänskap, ekonomiska band eller du är engagerad i saken på ett sådant sätt att misstanke kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning. En central del av leverantörsrelationen är att vårda avtalen, men också att ta tillvara utvecklings- och förbättringsmöjligheter. Förvaltningen grundlägger ett gott bemötande gentemot leverantören genom en löpande avtalsuppföljning som utmärks av god struktur. Vi vinnlägger oss också om en god service och att möta våra avtalsparter väl förberedda och med god kunskap. Det bör alltid framgå syftet med kontakten - om det är fråga om en reguljär kontakt eller frågeställningen har en annan karaktär, exempelvis handlar om utveckling eller omvärldsanalys. God struktur En god struktur är viktig för att skapa transparens och förutsägbarhet men är också ett sätt att effektivisera uppföljningsarbetet. samspelet med leverantören har en tydlig agenda som bottnar i avtal och planering för uppföljningen vid möten som har karaktären av förhandling ska vi vara minst två som representerar förvaltningen i varje avtalsrelation bör göras en riskanalys och vid behov tas det fram en åtgärdsplan som ska trygga att avtalet fullföljs på ett effektivt sätt samarbetet dokumenteras genom att alla överenskommelser som görs vid möten tecknas ned och diarieförs God service Våra leverantörer ska ha en väg in till förvaltningen. Normalt är det avtalshandläggaren som är kontaktperson för befintliga avtal och ansvarar för att de frågor som ställs till förvaltningen besvaras.

5 5 (5) Förvaltningens grundprinciper är att samma dag bekräfta mottagandet av frågan och tala om när ett svar kan förväntas lämnas rätt svar är bättre än ett snabbt svar hela förvaltningen har ett ansvar att stötta den enskilda avtalshandläggaren. God kunskap Det är en naturlig del av arbetet att vara väl förberedd när man möter leverantören. Det innebär ibland att skaffa sig uppbackning när svåra frågor ska avhandlas. God kunskap är också grunden för att kunna ta till vara utvecklingsmöjligheterna i avtalsrelationen. förvaltningens mål och behov inom ett vårdområde bör kommuniceras till avtalsparten med regelbundenhet bör ett möte ägnas åt att diskutera och dokumentera vilka förbättringar som är möjliga att åstadkomma inom gällande avtals ram vid LOU-upphandlade avtal bör det minst en gång per avtalsperiod, i god tid före nästa upphandlingsomgång, diskuteras hur vårdområdet och kommande förfrågningsunderlag kan förbättras. Innovationer är viktiga för hälso- och sjukvården. Därför har förvaltningen inrättat ett Idéråd som ska värdera inspel från vårdgivare och andra leverantörer. Det är också ett ansvar för hela förvaltningen att ta tillvara utvecklingsförslag. De kompetenser som finns i förvaltningens olika avdelningar är ett stöd bland annat för avtalshandläggarna i arbetet att synliggöra och värdera förslag som kommer fram i samspelet med leverantörerna. Transparent förhållningssätt Ett transparent förhållningssätt är grundläggande för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. När det gäller relationer till våra leverantörer i synnerhet vårdgivarna innebär det att vi ska vara duktiga på att kommunicera bakgrunden till fattade beslut, till exempel gällande beslutade förfrågningsunderlag och träffade avtal.

Mutor och jäv. Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Mutor och jäv. Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun. Antagen av Kommunfullmäktige Mutor och jäv Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2013-06-18 Innehåll Inledning... 2 Tagande av muta och givande av muta... 3 Tillbörlig

Läs mer

Policy för att motverka mutor och jäv

Policy för att motverka mutor och jäv Policy för att motverka mutor och jäv Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-27, 52 Policy för att motverka mutor och jäv Sida 2(6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Policy mot mutor och andra förmåner...

Läs mer

Affärsetisk policy för Piteå kommun

Affärsetisk policy för Piteå kommun Affärsetisk policy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Affärsetisk policy Policy 2012-09-10, 148 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Etiska riktlinjer. God etik inom Luleå kommun. Tillämpning. Medborgare. Leverantörer

Etiska riktlinjer. God etik inom Luleå kommun. Tillämpning. Medborgare. Leverantörer Riktlinjer Etiska Etiska riktlinjer God etik inom Luleå kommun Begreppet etik står i detta sammanhang för vårt förhållningssätt i relation till våra medborgare. Det finns en tydlig koppling mellan vår

Läs mer

Jäv, mutor och andra intressekonflikter 1. Jäv

Jäv, mutor och andra intressekonflikter 1. Jäv Jäv, mutor och andra intressekonflikter All offentlig förvaltning utförs på medborgarnas uppdrag och innefattar därmed ett särskilt ansvar att upprätthålla kraven på saklighet och opartiskhet. Inom Kulturrådet

Läs mer

Korruption, muta ekonomisk brottslighet

Korruption, muta ekonomisk brottslighet SÅ HÄR SER VÄSTERÅS STAD PÅ Korruption, muta ekonomisk brottslighet kopplat till anställda, uppdragstagare eller förtroendevalda i verksamhet där Västerås stad har ansvaret. Korruption är missbruk av förtroendeställning

Läs mer

Riktlinjer gällande mutor, otillbörliga förmåner och andra oegentligheter

Riktlinjer gällande mutor, otillbörliga förmåner och andra oegentligheter Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, 2018-10-09 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs Kommun Dokumentansvarig: Kommunstyrelseförvaltningen, Administrativa avdelningen Ärendenummer: 18/KS/167

Läs mer

Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda

Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda 0 Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda Diarienr: Ansvarig: HR-direktör

Läs mer

Riktlinje mot mutor, korruption och jäv

Riktlinje mot mutor, korruption och jäv Styrande regeldokument Riktlinje Sida 1 (7) Riktlinje mot mutor, korruption och jäv Inledning och syfte Denna riktlinje omfattar samtliga medarbetare och förtroendevalda i Region Norrbotten. Förtroendevalda

Läs mer

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Innehållsförteckning Policy om tagande och givande av muta... 3 Allmänt...3 Syfte...3 Tagande

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Korruption, muta - ekonomisk brottslighet. Berör det mig?

Korruption, muta - ekonomisk brottslighet. Berör det mig? Korruption, muta - ekonomisk brottslighet Berör det mig? Korruption, muta - ekonomisk brottslighet Berör det mig? Korruption är missbruk av förtroendeställning för egen eller närståendes vinning. Den vanligaste

Läs mer

Policy om korruption, jäv och bisysslor

Policy om korruption, jäv och bisysslor 1 (5) DATUM DNR 2017-10-24 KS/2017:261 Policy om korruption, jäv och bisysslor Antagen av kommunfullmäktige den 18 december 2017 2 (5) Inledning Förtroendet för Lidingö stad liksom för alla andra offentliga

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern

Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern 1 Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2014-05-26, 70 2 3 Inledning Älmhults kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper årligen varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Dokumentbeteckning Riktlinjer mot mutor och andra oegentligheter

Dokumentbeteckning Riktlinjer mot mutor och andra oegentligheter Syfte Tydliggöra gränsdragningen mellan tillbörlig och otillbörlig förmån samt vilka regler som gäller för användande av arbetsgivarens egendom och vid rekrytering. Gäller för Anställda och förtroendevalda

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners. Etisk kod Inledning Inom ONE Nordic koncernen (nedan ONE Nordic ) har vi höga krav på etik och moral. Denna etiska kod befäster ONE Nordics värderingar genom etiska riktlinjer för det dagliga arbetet inom

Läs mer

ID-begrepp L17_8. Dokumentnamn Dokumenttyp Giltig från Kvalitetspolicy Policy 2014-01-31. Verkställande direktör 2015-02-28.

ID-begrepp L17_8. Dokumentnamn Dokumenttyp Giltig från Kvalitetspolicy Policy 2014-01-31. Verkställande direktör 2015-02-28. 1 (5) Kvalitetspolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte den 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Kvalitet 3 2 En god och säker vård 3 2.1 Ledstjärnor för kvalitet och utveckling... 3 3

Läs mer

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-02-26 24 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1...4 1.1 1.2 1.3 2 Allmänt...4 Syfte...

Läs mer

Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun

Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun Fastställt av kommunstyrelsen Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun Allmänt De lagregler om mutor och bestickning som finns omfattar alla anställda och

Läs mer

Riktlinjer mot mutor och annan korruption för Uddevalla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 12 februari 2014, 23

Riktlinjer mot mutor och annan korruption för Uddevalla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 12 februari 2014, 23 Blad 1 Riktlinjer mot mutor och annan korruption för Uddevalla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 12 februari 2014, 23 1. Inledning Riktlinjerna har tagits fram i syfte att förhindra och förebygga

Läs mer

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Beslutad av Kommunstyrelsen den 2013-05-29 78 Innehållsförteckning Allmänt...3 Syfte...3 Muta och bestickning...3

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker.

Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker. Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker. Lena.lindgren@skl.se Två uppdrag för politiker Demokratiaktör 1. Lärande 2. Legitimitet 3. Förståelse för prioriteringar 4. Transparens Serviceaktör

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Etiska riktlinjer 2011:4 beslutade den 26 september 2011 Innehåll Det är viktigt att allmänheten uppfattar Rekryteringsmyndigheten och dess verksamhet som en viktig

Läs mer

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-27 HSN 1308-0918 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Torsten Ibring 2013-09-03, p 20 Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll

Läs mer

Policy och riktlinje mot mutor och jäv för Sotenäs kommun

Policy och riktlinje mot mutor och jäv för Sotenäs kommun Policy och riktlinje mot mutor och jäv för Sotenäs kommun Utgåva I. Upprättad och utfärdad av: KS Kungshamn 2016-03-07 DNR nr: KA 2016/178 Antagen av Fullmäktige: Datum: 2016-04-21 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-02-02 (Formaliareviderad 2015-09-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Policy Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Regeringskansliets. medarbetarpolicy

Regeringskansliets. medarbetarpolicy Regeringskansliets medarbetarpolicy Regeringskansliets medarbetarpolicy Målet för Regeringskansliets verksamhet är att vara ett effektivt och kompetent instrument för regeringen i dess uppgift att styra

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE SPONSRING. Riktlinjer avseende sponsring. Definitioner av sponsring

RIKTLINJER AVSEENDE SPONSRING. Riktlinjer avseende sponsring. Definitioner av sponsring RIKTLINJER AVSEENDE SPONSRING Riktlinjer avseende sponsring Eslövs kommun har kontakter och samarbeten med en rad olika verksamheter, såväl offentliga som privata och ideella. I en del av dessa samarbeten

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER Ragn-Sellskoncernen 2 (5) Detta dokument är en lokal översättning av Ragn-Sells Code of Conduct for Supplier som antogs den 15 oktober 2018. Tänk på att det är den engelska

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Laholms kommuns policy mot korruption

Laholms kommuns policy mot korruption Laholms kommuns policy mot korruption Beslutad av: Kommunfullmäktige den 26 januari 2016, 11 Ansvar för revidering: Kommunstyrelsen, kommunledningskontoret Gäller för: Förtroendevalda och anställda i Laholms

Läs mer

807,,9:/.0/74$/>71.0!8,2!05,,A!()!4.0!7/!8$))$!+7)+4?!Q.+!4.0!9:,>./!>*!/.4$+!$1!"!#$%!&'! #())*+$,,$-.+A!$00!4.+!#(+80.,,$05(+.+!7/!(05,,20.+?!!

807,,9:/.0/74$/>71.0!8,2!05,,A!()!4.0!7/!8$))$!+7)+4?!Q.+!4.0!9:,>./!>*!/.4$+!$1!!#$%!&'! #())*+$,,$-.+A!$00!4.+!#(+80.,,$05(+.+!7/!(05,,20.+?!! "#$%&'(&%) Lagreglerna om jäv för offentliganställda finns bland annat i förvaltningslagen. Reglerna talar om när en anställd eller ledamot ska anses ha ett sådant intresse i ett ärende att dennes opartiskhet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Policy avseende otillbörliga förmåner

Policy avseende otillbörliga förmåner KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-30, 8 Gäller fr o m den 1 februari 2014 Policy avseende otillbörliga förmåner för förtroendevalda och anställda inom Värnamo kommun 1 (6)

Läs mer

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter Uppförandekod Det är viktigt för Sjöräddningssällskapet att alla medarbetare och frivilliga sjöräddare strävar åt samma håll och skapar förtroende. Därför arbetar vi efter en uppförandekod med regler och

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Måltider... 3 4. Rabatter, subventioner och lån... 4 5.

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Dokumenttyp Säkerhetsklass Ansvarig Författare Beslutsfattare Fastställd Policy Intern Compliance Nils Lansing Styrelsen 2013-12-05 POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Aros Kapital AB, 556669-3130 Sid

Läs mer

Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden

Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden Kommunstyrelsen 2016-04-08 1 (6) Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:162 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 Eskilstuna

Läs mer

Generaldirektören har ordet s.4. Stort ansvar som statlig tjänsteman s.5. Vi värnar om förtroendet för Sjöfartsverket s.7

Generaldirektören har ordet s.4. Stort ansvar som statlig tjänsteman s.5. Vi värnar om förtroendet för Sjöfartsverket s.7 2 Generaldirektören har ordet s.4 Stort ansvar som statlig tjänsteman s.5 Vi värnar om förtroendet för Sjöfartsverket s.7 Öppenhet och rätt till insyn s.9 Professionellt bemötande, antidiskriminering och

Läs mer

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Innehåll Personcentrerad hälso- och sjukvård vad och varför? Strategier för att göra vården mer personcentrerad

Läs mer

Yttrande över förslag till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting HR, Service & Kommunikation HR- och kommunikationsdirektör Christina Hallberg 2017-11-23 ÄRENDE 12 Bilaga 1 YTTRANDE 1(2) Diarienummer 2017-10-26 LOC 1710-0978 LS 2016-0567 Informationssäkerhetsklass Öppen

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

RIKTLINJER MOT MUTOR OCH KORRUPTION

RIKTLINJER MOT MUTOR OCH KORRUPTION RIKTLINJER MOT MUTOR OCH KORRUPTION Antagna av kommunstyrelsen 2008-09-18. Reviderade av regionfullmäktige 2015-06-15, 200. Att revideras i början av varje mandatperiod eller på förekommen anledning. Till

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad beroendevård för vuxna i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad beroendevård för vuxna i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-26 1 (5) HSN 1508-0956 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

16 Policy om etiska riktlinjer Ansvar Senast fastställt Version Sid nr. Styrelsen, Redeye AB (5)

16 Policy om etiska riktlinjer Ansvar Senast fastställt Version Sid nr. Styrelsen, Redeye AB (5) 16 Policy om etiska riktlinjer Ansvar Senast fastställt Version Sid nr. Styrelsen, Redeye AB 2014-05-09 1.0 1 (5) REDEYE AB Policy om etiska riktlinjer Innehåll 1. Versionshantering 2. Inledning 3. Syfte

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

VILL DU VETA MER?

VILL DU VETA MER? Vår gemensamma värdegrund är en viktig ledstjärna i det dagliga arbetet. Det är dessa värden som Älmhults kommun ska stå för och som ska genomsyra hela vår verksamhet varje dag. VILL DU VETA MER? www.intranat.almhult.se/vardegrund

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Riktlinjer mot mutor och oegentligheter för Västerviks kommunkoncern

Riktlinjer mot mutor och oegentligheter för Västerviks kommunkoncern Dokumentansvarig befattning: HR chef Revidering: vid inaktualitet Uppföljning: som en del av internkontrollen Riktlinjer mot mutor och oegentligheter för Västerviks kommunkoncern Antagna av kommunstyrelsen

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL AFFÄRSETISK POLICY

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL AFFÄRSETISK POLICY TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL AFFÄRSETISK POLICY Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillämpningsanvisningar till affärsetisk policy Anvisning 2014-06-02 Kommunstyrelse Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Uppförandekod Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2015-06-12 Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Innehåll 1 Övergripande information... 1 2 Personalitet/tonalitet

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Fördjupning värderingar

Fördjupning värderingar PM Till Styrelsen Från Etikrådet Datum 2011-05-03 Angående Värderingar Styrande dokument Fördjupning värderingar Vårdföretagarnas etik är baserad på fyra grundläggande värden: omtanke, tillförlitlighet,

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

Policy mot mutor för anställda och förtroendevalda

Policy mot mutor för anställda och förtroendevalda Policy mot mutor för anställda och Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antagen 2012-11-01, 235 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2012-761

Läs mer

Gemensam värdegrund. Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet

Gemensam värdegrund. Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet Gemensam värdegrund Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet Varför en gemensam värdegrund? Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet har tillsammans gjort denna värdegrund. I den ger vi vår gemensamma

Läs mer

UFV 2014/937. Riktlinjer mot mutor. Fastställt av rektor 2014-08-19

UFV 2014/937. Riktlinjer mot mutor. Fastställt av rektor 2014-08-19 UFV 2014/937 Riktlinjer mot mutor Fastställt av rektor 2014-08-19 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Mutbrott 3 2.1 Lagstiftningen 3 2.2 Chefens eller annans medgivande eller vetskap 3 2.3 Allmänna bedömningsgrunder

Läs mer

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv Revisorerna 2014-11-19 1 (1) Styrelsen i Ånge Fastighets- & Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv KPMG har på uppdrag

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling UPPH2012-0066 Fastställda av Landstingsstyrelsen 2013-05-27 Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Tidigare riktlinjer upphör därmed att gälla. Landstingets ledningskontor Upphandlingsenheten

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 1 (6) HSN 1508-0955 Handläggare: Moa Isacsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 Antagande av leverantör - upphandling av Transkulturell

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

Landstinget Västernorrlands utmaningar

Landstinget Västernorrlands utmaningar Fempunktsprogrammet Landstinget Västernorrlands utmaningar Landstinget i Västernorrland har under senare år genomgått en rad förändringar. Det har bland annat gällt förändringar i organisation, i lednings-

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Dokumentansvarig: Uppförandekod Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2014-06-13 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Innehåll 1 Övergripande information... 1 2 Personalitet/tonalitet våra värdeord... 1 2.1 Engagerande...

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING Antagen av kommunfullmäktige 2011-04-14 32 Senast reviderad av kommunfullmäktige 2016-06-02 61 Dnr: KA 2016/302 Ekonomiavdelningen Jörgen Karlsson, Ekonomichef ALLMÄNT

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-26 ( 255) POLICY Kommunikationspolicy för Haninge kommun Syftet med en kommunikationspolicy för kommunen är att skapa effektivitet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjerstin Greve-Löberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-06-21, P 21 1 (3) HSN 2016-1047 Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJER RUTIN ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen RIKTLINJER Fastställda av: Generalsekreteraren

Läs mer

Mutor och jäv. Vad gäller i kommunal verksamhet?

Mutor och jäv. Vad gäller i kommunal verksamhet? Mutor och jäv Vad gäller i kommunal verksamhet? 1 Hur vill vi ha det i samhället.. och i vår egen kommunala verksamhet? I och med det som hänt i Göteborg har vi vaknat för att detta fenomen finns även

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 26 mars 2018. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för upphandling och inköp Kommunfullmäktige

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Chefens roll i lönebildningen. Resultat av partsgemensamt arbete

Chefens roll i lönebildningen. Resultat av partsgemensamt arbete Chefens roll i lönebildningen Resultat av partsgemensamt arbete Chefens roll i lönebildningen Här presenteras resultatet av ett partsgemensamt arbete mellan SKL/Pacta och AkademikerAlliansen om chefens

Läs mer

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare 2016 2019 Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-26 DOKUMENT 1 (4) DATUM 2016-07-06 Dnr KS/2016/0240 KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

21 Antagande av leverantör upphandling av specialiserad ätstörningsvård i Stockholms län HSN

21 Antagande av leverantör upphandling av specialiserad ätstörningsvård i Stockholms län HSN 21 Antagande av leverantör upphandling av specialiserad ätstörningsvård i Stockholms län HSN 2016-4431 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Rosmarie Cizinsky Sjödahl

Läs mer

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 P 12 1 (6) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kim Nordlander Patrik Hansson Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden Ärendebeskrivning I ärendet föreslås

Läs mer

Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda

Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda Diarienummer: Ks2013/0256.103 Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda Gäller från: 2013-07-01 Gäller för: Medarbetare och förtroendevalda i Ljungby kommun samt Kommunala bolag

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 Insatta politiker fattar kloka beslut Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver samverka för

Läs mer

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162)

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sida 1(2) 95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 (KSKF/2016:162) Beslut

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland

Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/1 Controllerenheten Johanna Woltjer 2016-01-19 Dnr: RS 2016-72 Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland 2016-2018 I enlighet med kommunallagens 3 kap 16 har

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Uppförandekod Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2016-06-10 Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Innehåll 1 Hjärt-Lungfondens uppgift och vision... 1 2 Våra värdeord...

Läs mer