Fotoskolan lektion 1: Ta bättre porträtt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fotoskolan lektion 1: Ta bättre porträtt"

Transkript

1 Fotoskolan lektion 1: Ta bättre porträtt Böj på benen, gläd dig åt molniga dagar och fotografera mer! Stor kamera betyder inte alltid bättre bilder, nyfikenhet, tålamod och kreativitet räcker långt! Här är fem bra tips för att få till bättre porträtt. #1 GÅ NÄRMARE Det vanligaste misstaget när vi tar porträtt är att vi är lite lata, vi står oftast för långt ifrån personen. Resultatet blir en rörig bild där huvudpersonen blir alldeles för liten, och blicken hamnar på allt annat än personen. Rör på dig! Gå närmare så att fokus hamnar på ansiktet. När du är närmare är det också lättare prata med personen. Du undviker stela poser och personen hamnar i blickfånget! Exempel 1: För långt avstånd mellan fotograf och person skapar en rörig bild där fokus hamnar på bakgrunden istället för personen. Exempel 2: Ett tightare porträtt gör att personen hamnar i blickfånget och vi störs inte av bakgrunden.

2 #2 TÄNK PÅ LJUSET Olika tidpunkter på dygnet ger olika typer av ljus. Tidiga mornar och sena eftermiddager ger ett varmare och mjukare ljus och passar därför bra vid porträttfotografering. Starkt solljus mitt på dagen ger skarpa kontraster och fula skuggor under ögonen. Ett tips är då att använda blixten för att lätta upp skuggorna och jämna ut ljuset. En solig dag med slöjmoln ger också ett fint porträttljus. Exempel 1: En solig dag med slöjmoln ger ett fint mjukt ljus. Exempel 2: Är du inomhus, använd hellre dagsljuset som kommer in genom fönstren än blixten. Exempel 3: Strålande sol är underbart fotoväder men tänk på att starkt solljus ger skarpa kontraster och fula skuggor under ögonen. Exempel 4: Använd blixten för att lätta upp skuggorna och jämna till ljuset vid starkt solljus Exempel 5: Kvällssol ger ett fint varmt ljus.

3 #3 KOMPONERA BILDEN Precis som en konstnär skapar sin målning, kan du komponera ditt porträtt. Du väljer vilket utsnitt bilden ska ha, ett nära porträtt, eller längre ifrån? Välj vinkel, rakt framifrån är enklast men inte alltid mest intressant. Böj på benen, eller ställ dig på en stol! Undvik stökiga bakgrunder, det tar fokus från ansiktet. Uppmärksamma även färger och former i bilden. Exempel 1: Välj vilket utsnitt bilden ska ha. Tänk på färger och former i bilden. Exempel 2: Var kreativ, vinkla kameran, böj på knäna eller kliv upp på en stol. Använd dig av horisontella och vågräta linjer för att vägleda betraktaren till huvudpersonen. Exempel 3: Undvik uppstickande föremål bakom huvudet. Det kan ge illusionen av att det "växer" från huvudet och stör balansen i bilden. Exempel 4: Vi läser en bild från vänster till höger. Här leder staketets linje in oss mot personens ansikte.

4 #4 TA MÅNGA BILDER Ett klick räcker oftast inte för att få till ett bra och spännande porträtt. Digitalkameran inbjuder till att slösa på exponeringarna (det är ju gratis!) så ta dig tid och stanna kvar vid en bild. Fota när personen brister ut i skratt, pratar eller rör på sig. Det är oftast de spontana bilderna som berättar något om personens karaktär och ger intressantare och livfullare porträtt. Exempel 1: Dröj kvar vid en bild och slösa på exponeringarna! De spontana porträtten blir oftast bäst. Exempel 2: Testa till och med att ha ögonkontakt med personen du plåtar och "skjut från höften". Du behöver inte alltid se motivet genom kameran. Exempel 3: Rätt vad det är brister personen ut i skratt och du får en naturlig och avslappnad bild. #5 UTFORSKA DIN KAMERA Teknik kan vara tråkigt, men för att få ut bästa resultat är det bra att ha lite koll på sin kamera. De flesta kompaktkameror har olika programfunktioner som t ex landskap, rörelse och porträtt. Använd dessa! Porträttprogrammet hjälper till att förbättra din bild genom en rad olika inställningar, t ex genom att göra ansiktet skarpt och bakgrunden suddig. Exempel 1: Använd porträttprogrammet på din kamera istället för helautomatiken. Det lägger skärpan på ansiktet och ger en suddigare bakgrund. En rörig färgstark bakgrund kan komplettera porträttet när den är oskarp.

5 Fotoskolan lektion 2: Motiv i rörelse Med rörliga motiv kan man göra hur mycket kul som helst, det är bara fantasin som begränsar. Bekanta dig med din kamera och lär dig göra enkla inställningar. Och ta gärna hjälp av ordlistan till höger om du inte hänger med. Lycka till! #1 KOMPONERA RÄTT En bra grundregel är att lämna lite mer luft framför ett motiv som rör på sig, att låta det röra sig in mot centrum av bilden. På så sätt får man en bättre balans och helheten blir lugnare. Tänk också på att en rörelse åt vänster uppfattas som bakåtsträvande medan en rörelse åt höger uppfattas som framåtsträvande. Testa själv några olika kompositioner och se vad som händer med bilden. Exempel 1: Här ser vi ett exempel på en bra bildkomposition där de två flickorna springer åt höger och har gott om rörelseutrymme framför sig. Man får en känsla av de rör sig mot någonting och strävar framåt. Exempel 2: Till skillnad från föregående exempel saknar denna bild lugn och harmoni. Personerna upplevs vara på väg ut ur bild och ges inget utrymme att röra sig i. Man får känslan av att de springer tillbaka till någonting, eftersom de rör sig från höge. Exempel 3: Här ser vi exempel på en annan teknik man kan använda vid rörliga motiv, nämligen panorering. Fotografen gör en rörelse åt höger med kameran och får på så sätt skärpa på motivet medan bakgrunden blir oskarp. Gott om rörelseutrymme till höger.

6 #2 FRYS MOTIVET För att kunna få en skarp bild på ett motiv i rörelse är det viktigt att ha en kort slutartid, vilket innebär att filmen (eller sensorn) exponeras under ett väldigt kort tidsintervall. Detta kräver ett stort ljusinsläpp, vilket man får genom ett lågt bländartal. På många kameramodeller kan man själv bestämma en slutartid och låta kameran reglera övriga inställningar, detta markeras ofta med TV. Exempel 1: Den här bilden är tagen med en 24mm brännvidd, ISO 100, 1/800 sek slutartid, bländare 3.5. För att kunna få en bild skarp i rörelse är det viktigt att ha en snabb slutartid. Jag kunde ha en låg ISO eftersom jag hade mycket dagsljus att jobba med, vilket ger en bättre bildkvalitet. #3 ANVÄND BLIXTEN Vid tillfällen då man inte har så mycket ljus att jobba med eller vid motljus kan man ta hjälp av blixten för att "frysa" motivet i en rörelse. Resultatet blir annars lätt en oskarp bild. På de allra flesta kameror kan man tvinga blixten att gå av, oavsett ljusförhållanden. Alternativt kan man använda det färdiga programmet för motljus som också finns många modeller. Experimentera! Exempel 1: Tagen med 38mm brännvidd, ISO 500, 1/125 sek slutartid, bländare 14. Motljuset kompenserade jag med blixt. Jag valde längre slutartid för att skapa lite oskärpa i håret. Jag använde bländare 14 för att få ett större skärpedjup och för att mörk

7 #4 LEK MED OSKÄRPA Rörelseoskärpa kan vara väldigt effektfullt och snyggt i delar av en bild. Detta får man genom att ställa in en lång slutartid. På en kompaktkamera kan man uppnå samma resultat genom att stänga av blixten. Det är viktigt att hålla kameran helt stilla, så använd gärna stativ eller placera kameran på något fast och stabilt. Det som ska vara skarpt i motivet måste också vara helt stilla. Exempel 1: 17mm brännvidd, ISO 160, 1/1 sek slutartid, bländare 4 och befintligt kvällsljus. Den långa slutartiden fångar himmeln och ger rörelseoskärpa åt tåget. Motivet är tvunget att stå stilla för skärpa. Bilden är tagen med stativ för stabilitet. Testa kvällsbilder från stativ med riktigt långa slutartider det blir ofta häftiga resultat. Exempel 2: Samma inställningar som föregående bild, men här låter vi alla som kommer ut ur tåget röra sig medan vårt motiv står helt stilla. Mycket uppskattat att mötas av en naken kille när man kommer hem på kvällen, den som inte släpper fram ett leende måste ha glömt meningen med livet. #5 PARTY ON Slutligen lite överkurs för snygga festbilder. Genom att kombinera en lång slutartid med blixt kan man få riktigt häftiga resultat i miljöer med starka ljuskällor i bakgrunden. Mät ljuset efter bakgrunden och sätt sedan på blixten. Låt ditt motiv röra sig framför kameran och du upptäcker snart den genomskinliga effekten. En del kompaktkameror har ett färdigt program för detta. Testa dig fram! Exempel 1: Här simulerar vi nattklubbsmiljö med starka ljuskällor och använder en lång slutartid. Mörk himmel bakom ansiktet för att få skärpa där. Bilden är tagen med 17mm brännvidd, ISO 800, 1/3 sek slutartid. Det höga ISO-talet gör att bilden blir lite kornig, men hellre det än oskarp. Jag har använt blixt för att undvika silhuett. Exempel 2: Samma inställningar som på föregående exempel.

8 Fotoskolan lektion 3: Använd ljuset Lär dig trolla när ljuset är svagt, fånga gryningen, testa en reflexskärm och var inte rädd för motljus. SvD:s bildredaktör och fotograf Staffan Löwstedt berättar hur du med ljusets hjälp förbättrar dina bilder. Lycka till! #1 LÄR KÄNNA LJUSET Ta vara på ljuset, experimentera, gå runt ditt motiv och se hur ljuset faller. Vrid och vänd på ditt motiv eller förflytta dig själv i sidled och höjdled. Ljuset har olika karaktär olika tider på dygnet. Återvänd till samma plats tidigt på morgonen, förmiddag, sen eftermiddag och i vackert kvällsljus. Undvik att fotografera då solen står som högst, bilderna blir platta och tråkiga, skuggorna blir korta och hårda. Exempel 1: Här har solen just börjat bryta igenom horisonten och ljuset hunnit bli relativt mjukt. Brödförsäljaren på strandpromenaden i Beirut får en fin ton med matta och lugna färger. Exempel 2: Ibland är snabbhet viktigate än ljuset. Här sitter jag i en vit bil som reflekterar ljuset tillbaka på pojken så att bilden nästan ser ljussatt ut. Bilden är tagen i nordvästra hörnet av Afghanistan. Exempel 3: Ett mjukt fint ljus sipprar in från dörren på ett sjukhus i Balkh provinsen utanför Mazar-e Sharif i Afghanistan. Jag tog spjärn mot dörrposten för att klara den långa slutartiden, det var bara en av tio exponeringar som blev skarpa.

9 #2 VÅGA PLÅTA I MOTLJUS Var inte rädd för motljus! Med lite fantasi och tålamod kan du få helt fantastiska resultat. Dagens kameror klarar nästan vad som helst och ofta finns färdiga program som hjälper dig att hitta de rätta inställningarna. Alternativt kan du ta en testbild, kolla resultatet i displayen och sedan kompensera med kamerans exponeringskontroll som ofta markeras med +/-. Exempel 1: Med glödlampan som enda ljuskälla blev matthögen mitt emot ett tillfälligt stativ. Bilden är tagen på Chicken Road i Kabul, Afghanistan. Exempel 2: Gatufesten i Beirut fotograferade jag utan blixt och försökte panorera ungdomarnas rörelser med lång slutartid för att fånga deras dans. Exempel 3: Sjukgymnastik i norra Afghanistan. Ljuset kommer från fönstret och jag sitter på golvet och tar stöd med mot knäna för att kunna exponera med lång slutartid.

10 #4 LEK MED REFLEXSKÄRM Blixtljus blir sällan riktigt bra. Ett bättre sätt att öka ljusmängden är att använda en reflexskärm. Det funkar bra med t.ex. en frigolitskiva eller något annat vitt som reflekterar ljuset bra. Bilderna känns naturligare, mer spännande och man får ett mjukare ljus än med blixt. Ställ motivet i nästan rakt motljus och spegla med skärmen. Ett annat tips är att utnyttja naturliga solkatter i exempelvis blanka fasader. Exempel 1: Tegelbruk utanför Kabul i Afghanistan. Bilderna är tagna mitt på dagen i ett alldeles förfärligt ljus, men med hjälp av en reflektorskärm blev resultatet härligt. Exempel 2: Tegelbruk utanför Kabul i Afghanistan. Bilderna är tagna mitt på dagen i ett alldeles förfärligt ljus, men med hjälp av en reflektorskärm blev resultatet härligt. Exempel 3: Tegelbruk utanför Kabul i Afghanistan. Bilderna är tagna mitt på dagen i ett alldeles förfärligt ljus, men med hjälp av en reflektorskärm blev resultatet härligt. Exempel 4: Bilden på Petter är tagen en sen eftermiddag i Södertälje. Ljuset reflekteras i ett hus och han hoppar mitt i solkatten. Själv ligger jag platt på magen mitt på gågatan.

11 #5 FÅNGA GRYNINGEN När du är ute och reser med din kamera, ställ väckarklockan på ringning en stund innan soluppgången och möt staden i gryningen. Det är fantastiskt att fotografera när allt vaknar till liv just innan myllret och larmet börjar. Motiven avlöser varandra och allt badar i ett mjukt och vackert ljus, perfekt för fotografen. Jag lovar att du kommer att ta några av dina bästa bilder någonsin! Exempel 1: Ibland är känslan viktigare än att man ser hur personen ser ut. Bilden är tagen på Västerbron i Stockholm en tidig morgon i soluppgång. Exempel 2: Att fånga känslan i ett Stockholm som vaknar gjorde jag med familjen från cykelsadeln. Här fotograferade jag i farten och från höften. Exempel 3: Soptipp i Phnom Penh. Jag åkte dit på en moppe i gryningen och följde några barn som samlade plast för att tjäna några få dollar i månaden. Bilden är tagen precis innan soluppgång.

12 Fotoskolan lektion 4: Närbilder Våga gå ännu närmare, testa makrofunktionen, uppnå nya effekter med motljus och öppna ditt sinne för detaljerna! Svenska Dagbladets fotograf Yvonne Åsell ger sina bästa tips för att fånga det lilla. Trevlig läsning! #1 VÅGA GÅ NÄRA Nöj dig inte med ett steg närmare ta två! Våga gå riktigt nära människor, människor bits inte. Hitta en detalj hos ditt motiv som du tycker är extra intressant och lägg ditt fokus just precis där. Det kan exempelvis vara ett fint halsband, någon snygg detalj på jackan eller kanske ett par ovanliga skor. Testa att ställa in skärpan på ögonen och använd ett lågt bländartal för att få djup i bilden. Exempel 1: Här fastnade jag för knippet med nyfångad fisk och valde att lägga fokus här, snarare än att försöka få med hela personen. Resultatet blir en mer levande bild. Exempel 2: Som sagt, våga gå riktigt nära människor och jobba med en stor bländare för att få lite djup i bilderna. Här får vi oskärpa på den utsträckta armen och bakgrunden, medan ansiktet är skarpt.

13 #2 TESTA MAKROFUNKTIONEN Nästa alla mina exempelbilder är tagna med ett 60 mm objektiv med makrofunktion. Enkelt uttryckt innebär makrofotografering att man kan gå riktigt nära sitt motiv och avbilda det i skala 1:1 eller större. De flesta digitalkameror har ett färdigt program för detta som ofta markeras med en blomikon. Testa och experimentera dig fram du kommer få häftiga resultat! Exempel 1: Svart bakgrund är ett säkert kort och i detta fall passar det bra mot de färgstarka blombladen. Exempel 2: Samma motiv, men denna gång mot en ljus bakgrund. Bilden får en helt annan känsla. Experimentera med olika bakgrunder och hitta en som passar just ditt motiv! #5 UTFORSKA DETALJERNA Utgå från en helbild och gå närmare steg för steg. Hitta en speciell detalj som du fokuserar på ur olika vinklar. Gå på känsla, lek med kameran och upptäck fler detaljer genom sökaren. Var kreativ, hitta nya motiv i vana miljöer. Dra ut bestickslådan, plåta fredagsmiddagen eller ta en promenad med fokus på det lilla. Välj objekt som har betydelse för dig och som du gillar. Lycka till! Exempel 1: Välj ett motiv du gillar jag valde min mc. Exempel 2: Gå lite närmare...

14 Exempel 3:...och ännu närmare! Helt plötsligt hittar vi detaljer och ser saker i ett nytt perspektiv i detta fall en snygg hastighetsmätare. Exempel 4: Hitta linjer i bilden och lek med kompositionen. Exempel 5: När man kommer riktigt nära kan till och med en fjäder bli snygg på bild...

15 Fotoskolan lektion 5: Landskap & natur Ha tålamod, använd förgrunden och lär dig tänka i tredjedelar! Lars Pehrson, till vardags fotograf på Svenska Dagbladet, ger här sina bästa tips för bättre natur- och landskapsbilder. Trevlig läsning! #1 VÄLJ RÄTT TIDPUNKT Ljuset betyder mycket vid fotografering och speciellt vid landskaps- och naturbilder. Tidiga morgnar eller sena eftermiddagar är det som gäller. Då är ljuset varmare och färgerna blir mustigare. Mitt på dagen är ljuset för platt för att det skall bli fina färger. Våga ta fram kameran även om inte solen skiner. Ett regnoväder som passerar och när solen tittar fram med mörka moln vid horisonten ger dramatiska effekter. Exempel 1: Soluppgång och motljus i Amboseli nationalpark, Kenya. 400mm teleobjektiv. Kameran ligger på en kudde på biltaket. Bättre än stativ i detta fallet. Exempel 2: Sen kväll och solen går ner bakom molnen. Dimman i oktober kommer smygande.

16 Exempel 3: Här ser vi bevis på att man kan få spännande bilder även på molniga dagar. Exempel 4: Ett exempel på att det alltid är bra att ha med sig kameran. #2 HA TÅLAMOD OCH NÄRVARO Att ha med kameran i vardagen och spendera mycket tid i naturen ökar dina chanser att få bra bilder. Ha gott om tålamod, rätt vad det är dyker det perfekta fototillfället upp! Att hoppas på att få en bra bild på fem minuter är att hoppas på för mycket. Och när väl tillfället visar sig, se till att ta många bilder och testa dig fram med olika inställningar och kompositioner. Exempel 1: Ett fågelbord är inte att förakta. Sitt gömd eller plåta genom fönstret. Den här hackspetten kom varje dag. Exempel 2: Ringvägen i Stockholm. Satt i bilkö och såg plötsligt ett vardagsdrama utspela sig på trottoaren. Sparvhöken brydde sig inte om fotografen utan hade fullt upp med sitt.

17 Exempel 3: En vanlig dag på Skansen. Exempel 4: Fågelsjön Tysslingen. Ett känt stopp på vägen framför allt av sångsvanar på väg norrut. Exempel 5: Ett jobb om kycklingindustrin för SvD. Det är aldrig fel med lite tur. Exempel 6: Jag låg i ett gömsle tio timmar i Stockholms skärgård i väntan på det perfekta tillfället. Man fick inte visa sig vid gömslet medan det var ljust ute. Men visst var det värt det!?

18 #3 LEK MED FÖRGRUNDEN Landskapsbilder blir ofta platta och intetsägande, men om man har en detalj eller människa i förgrunden ökar djupkänslan i bilden. Att återskapa en utsikt eller vacker vy är svårt men med någonting i förgrunden samt skönt ljus ökar chanserna betydligt att få en bra bild. Pröva att vrida kameran. Ibland passar det bättre att ta landskapsbilder på höjden. Exempel 1: Extremt långa teleobjektiv ger annorlunda perpektiv. Den här bilden är tagen med 600 mm objektiv samt en 1,4 konverter vilket ger 840 mm. Exempel 2: Förgrunden är upplättad med blixt. Exempel 3: Bildtext saknas.

19 #4 TÄNK I TREDJEDELAR Bildytan kan delas upp med två vertikala och två horisontella streck som bildar ett rutnät om nio lika stora rutor (se exempel). Testa först att komponera bilden med en tredjedel himmel och tilta sedan kameran och fyll två tredjedelar med himmel. Du märker snart att bilden ändrar karaktär och med detta tänk kan du uppnå spännande effekter. Mer om tredjedelsregeln Exempel 1: Här ser vi att bilden är komponerad med en tredjedel himmel och två tredjedelar förgrund. I nästa exempel däremot... Exempel 2:...har vi tiltat kameran och två tredjedelar utgörs av himmel, vilket ger en annan känsla i bilden. Ofta är någon av dessa kompositioner bättre än att ha horisonten mitt i bilden. Exempel 3: Ytterligare ett exempel på tredjedelsregeln. Horisonten följer den tänkta övre linjen. Exempel 4: Två tredjedelar förgrund, en tredjedel bakgrund. Ju mer du plåtar, desto bättre kommer du bli på att komponera och dessa regler kommer infinna sig instinktivt, utan att du tänker på dem.

20 #5 ANVÄND RÄTT INSTÄLLNINGAR På många kameror finns ett program för landskapsfoto, symboliseras ofta med en bergstopp. Testa detta eller försök hitta passande inställningar själv. En tumregel för landskapsbilder är att använda ett högt bländartal för att få långt skärpedjup, samt ett lågt ISO-tal för att undvika brus. Om resultatet blir oskarpt, använd ett stativ eller ett naturligt stöd för kameran. Exempel 1: Här ser vi detaljer i både för-, mellan- och bakgrund, vilket ger en djupkänsla i bilden. Exempel 2: Kinesiska muren igen med samma inställningar. Exempel 4: Ytterligare ett exempel på långt skärpedjup.

21 Fotoskolan lektion 6: Plåta inomhus Lär dig måla med ljus, var på hugget, hitta rätta känslan och våga gå sådär obehagligt nära. Här ger Magnus Neideman, fotograf på SvD, sina bästa tips när det gäller att fotografera inomhus. #1 HITTA RÄTT ÖGONBLICK Att hitta rätt ögonblick är enormt viktigt, så var vaken och alert. Detta gäller särskilt inomhus där ljuset ofta är svagt. Se till att bländaren är på största möjliga öppning, alltså lägsta siffran. Använd vidvinkel, darr på handen märks inte lika mycket då. Vrid upp ISO-talet ordentligt, men var beredd på lite kornigare bilder. Var heller inte rädd för långa exponeringstider, ända ner till 1/4 sek kan man få hyfsat skarpa bilder. Exempel 1: Programledaren Belinda Olsson är ute och äter med sina kompisar Ann Söderlund, Doreen Månsson, Anna Udovic. Så berättar någon nåt roligt om någon som kommer in, och så satt den. Här var det mörkt. Jag hade väldigt högt ISO, 3200, det är tyvärr inte många kameror som kan det, men jag fick sitta still och ta stöd av bordet.

22 Exempel 2: Precis innan gig i Helsingfors. Backyard Babies ska upp på scen om fem minuter. Stämningen är koncentrerad men livlig. Här gällde det att vara med när det hände, för det hände fort. Exempel 3: Paret Alexandra och Alexander Andhoril sitter i sitt skrivarrum och skriver på sin nästa bok. Plötsligt visar Alexander något på sin dator och då händer det. Det uppstår ett slags varmt fnitter. Exempel 4: Lenart Nilsson i en källarlokal på Karolinska Institutet där han fortfarande sitter och tar bilder på fantastiska baciller och virus. Han är en otroligt livlig och inspirerande person och när han berättar gör han det med yvig gester så det var bara att följa med.

23 #2 PANORERA MERA Som sagt, var inte rädd för långa exponeringstider när du plåtar inomhus. Det kan bli spännande bilder med mycket rörelse i även om man inte ser någonting skarpt. Se på oskärpan som en effekt, snarare än en brist. Försök att röra dig med en person som rör sig, panorera som det heter, så blir personen, i bästa fall, skarp och bakgrunden suddig. Ta fler bilder så blir alltid någon bra. Exempel 1: Nicke borg, sångare i Backyard Babies på en rockklubb i Berlin, Jag tog flera bilder på honom här men den här blev bäst. Det kändes stelt och tråkigt när den var skarp. Nu blev det fart och rörelse i bilden. Exempel 2: Precis efter ett gigg, är Dregen helt utpumpad. Han har gett allt och lite till. Jag höjde kameran, det var mörkt och det var svårt att ställa skärpan. Här följde jag med honom, så att bakgrunden som var stökig, blev suddig. Och fortfarande kan man riktigt känna hur slut Dregen är. Exempel 3: På väg ner i tunnelbanan möter jag en man som åker uppåt. Han har en fin hatt. Men tiden är lång och vi rör oss båda i motsatt riktning så den blir oskarp. Men nu blev uttrycken starka och och den känns nästan som en målning. Exempel 4: I tunnelbanan är det väldigt mörkt. Jag hade bara långa exponeringstider här. Men hon som körde reflekterades i vindrutan, upplyst av det lilla ljus som var i tunneln. Och här får man en stark känsla av farten.

24 #3 HITTA EN ROLIG VINKEL Med vidvinkel på ska ni passa på att gå nära och leta roliga vinklar. Man får en viss komisk effekt av att stå väldigt nära en person. Det känns lite obehagligt att få en kamera upptryckt i näsan, och samtidigt blir det roliga perspektiv. Försök rensa i bakgrunden, inomhus är det oftast väldigt mycket som stör i bilden. Det kan också vara fint om det händer något litet, t.ex. en solkatt på väggen bakom. Exempel 1: Sveriges Radios dåvarande VD skulle porträtteras, gärna med någon form av radiokänsla. Inne i studion är det väldigt tråkig miljö, vita väggar, teknik prylar, sladdar etc. Det gällde att rensa bort. Här blev lampan ett tefat som svävade konstig ovanför hennes huvud. Exempel 2: Den hårt pressade statsministern tvingas avsätta sin nyutnämnda kulturminister bara veckor efter att hon hade börjat. Det var trångt i radiohusets hall men de roliga takfönstren kunde plötsligt utnyttjas som en gloria. Och när jag böjde mig ner blev bakgrunden renare och alla andra som trängdes runt omkring, försvann. Exempel 3: Styrelseproffset och affärsmannen vart både generad och glättigt fnittrig av att jag stod med kameran 10 cm framför hans näsa. Det blev liksom roligt då. Vi möttes liksom då.

25 #4 LETA LJUS OCH KÄNSLA Men till slut handlar fotografi om ljus. Och känsla. Ett fönster kan ge ett väldigt vackert och mjukt ljus som smeker in över en kind, eller en lampa som reflekteras mot en vägg och ger det där lilla extra glittret i håret. Att fånga starka känslor på bild är fantastiskt. När man känner att det sitter blir man alldeles varm i magen. Plötsligt mitt i ett samtal blottas något, som blir oerhört fint. Då måste man vara med. Exempel 1: Soulartisten Asha Ali satt framför en platt vägg, visserligen röd men jag letade efter ljuset och i en viss vinkel blänkte strålkastarna ner på väggen och gav ett fantastiskt djup. Jag väntade och så böjde hon sig fram, tog ett djupt andetag, och där, liksom öppnade sig något. Exempel 2: Det mjuka men riktade ljuset från fönstret gav ett vackert ljus. Samtidigt blundade manen, och mitt i det blev bilden stark, en känsla kom till i mitt i mötet. Tänk på att fönster ofta ger väldigt fina ljus, gärna när solen är i moln. Exempel 3: Den gamla mannen låg i sin sjuksäng, det var nära nu. Hans fru satt bredvid och så klappade hon honom på kinden, och där, fanns all den ömhet som bilden behövde. Ljuset kommer uppifrån men var ganska mjukt, och när jag böjde mig ner vart skuggorna i lakanen precis lagom djupa så att det liksom målades fram.

26 #5 MÅLA MED LJUS Det är kul att leka med extremt långa exponeringstider - upp till sek. Ta stöd mot någonting, t.ex. en bordsskiva, och räkna till hälften av tiden, sen rör man på kameran mot något annat, en ljuskälla eller en form eller dyl. Det blir som att måla med ljus. Man kan också under tiden slutaren är öppen ta en ficklampa och lysa runt med. Eller ställ kameran på stativ och gå runt med lampan i handen. Exempel 1: Den här bilden är exponerad på 10 sekunder. Jag höll still och räknade till 6 ungefär, sen rörde jag kameran mot en lampa som gav ett blått ljus, rörde kameran lite och sen fram och tillbaka framför en strålkastare snabbt. Detta var på ett museum så belysningen var enormt svag. Men hjälmen kom till liv igen. Exempel 2: Vikingabåten var mörk, i ett mörkt rum. Men tiden på 6 sek blev perfekt när jag först höll still, med kameran stödd mot knät i ungefär 3 sek. Ljuset var rött lampljus och jag vill få någon annan färg till så jag vred mig runt och mitt emot fanns en monter med lite grönaktigt ljus. Att blanda olika färger är alltid fint. Exempel 3: Dessa små statyetter stod i en monter som var alldeles vit inuti, men om jag först höll stilla där och sedan vred runt på andra sidan, där det fans många fina färger att blanda in. Statyetterna kändes också som de levde och kom springandes mot betraktaren.

27 Fotoskolan lektion 8: Nattfotografering Följ med ut i natten! Nu är det dags att ta kontroll över kamerans manuella läge och en gång för alla förstå samspelet mellan slutartider och bländaröppningar. Vi ger dig fem tips som hjälper dig att lyckas med dina nattbilder - häng med! #1 BEMÄSTRA MANUELLA LÄGET Nyckeln till bra nattbilder är att lära sig använda kamerans manuella läge. Allt handlar om rätt samspel mellan ljusinsläpp, slutartid och ljuskänslighet (ISO). Ett grundtips att börja med är att använda den största bländaren (lågt bländartal) och sedan experimentera med olika slutartider tills du blir nöjd med resultatet. Känns detta för avancerat? Kolla om din kamera har ett färdigt program för nattfoto. Exempel 1: Kontrollera att din kamera har ett manuellt läge, markeras ofta med bokstaven M. Om du inte känner dig redo att börja med manuella inställningar kan du använda det färdiga nattprogrammet om sådant finns. Då hjälper kameran till att hitta rätt inställningar till dig. Exempel 2: Här visas bländartalet (nr 19), alltså hur stor öppningen på bländaren är. Ju lägre tal, desto större öppning på bländaren (mer ljusinsläpp). Kan ibland markeras med bokstaven F framför bländartalet (här F4.0 som är en stor bländaröppning). Börja med ett lågt bländartal vid nattfotografering.

28 Exempel 3: Detta visar slutartiden (nr 18) och markeras med bråkdelar av en sekund. I vårt exempel är slutaren öppen i 1/30 sekund. Vid nattfotografering behöver man ofta längre slutartider, upp till flera sekunder i vissa fall för att släppa in tillräckligt med ljus. Testa dig fram med olika värden och jämför resultaten. Exempel 4: ISO (nr 16) indikerar ljuskänsligheten på bildsensorn. Ju högre värde, desto mer ljuskänslig är sensorn. Vanliga värden är 100, 200, 400, 800, För att underlätta fotografering vid dåliga ljusförhållanden kan man använda ett högt ISO-tal. Tänk dock på att höga ISOtal leder till brusigare bilder.

29 #2 INVESTERA I ETT STATIV Om du verkligen vill lyckas med dina nattbilder krävs ett stativ. Vid nattfotografering behöver man ofta långa slutartider, vilket kräver att kameran är stabil under hela exponeringen. Det finns stativ i olika prisklasser och varianter, men ett klassiskt trebensstativ är alltid ett säkert kort. Saknar man stativ på nattpromenaden får man i stället placera kameran på något stadigt föremål längs vägen. Exempel 1: Utan stativ: Denna bild är tagen utan stativ med två sekunders slutartid, bländare 3.5 och ISO 400. Resultatet blir oskarpt och man ser tydligt att kameran inte har varit stilla under exponeringen. Exempel 2: Med stativ: Här har vi använt exakt samma inställningar, men denna gång tagit hjälp av ett trebensstativ. Vi får en helt annan skärpa i bilden, eftersom kameran är stilla under hela exponeringen. Exempel 3: Ett alternativ till vanliga trebensstativ är ett så kallat "Gorilla Pod". Smidigt att ta med på resan och användningsområdena är stora. En bra guide i stativdjungeln bjuder fotosidan.se på här: Bild Coolstuff.se

30 #3 ANVÄND DET SISTA LJUSET Nattfotografering behöver faktiskt inte ske mitt i natten. Precis efter solnedgången när himlen ofta har ett effektfullt skimmer kan man ta väldigt stämningsfulla bilder. Fortsätt sedan att ta bilder även när himlen ser mörk ut för ögat - kameran kan plocka upp det sista ljuset och göra underverk med dina bilder. Detta kan självklart även praktiseras tidigt på morgonen precis innan solen går upp. Exempel 1: Tagen i november på östra Öland, strax efter klockan fyra på eftermiddagen. Solen har gått ner och ett stämningsfullt ljus målar himlen. Bilden är tagen med bländare 10.0 och en slutartid på 1/80 sekund, ISO 400. Bild Martin Karlgren Exempel 2: Denna bild är tagen några minuter efter solnedgången på norra Öland. Himlen färgades vackert av de sista solstrålarna. Här användes bländare 5.6 och slutartid på 1/160 sekund. #4 BORT MED TASSARNA Har din kamera en självutlösare (timer), utnyttja gärna denna tillsammans med stativ vid långa slutartider. Denna teknik låter dig ta bilden utan att vara i kontakt med kameran under exponering, vilket minimerar risken för skakiga bilder. På vissa kameror finns möjlighet att använda en fjärrutlösare. Med den kan du själv styra exponeringarna, utan att behöva vänta på en timer. Exempel 1: Placera kameran på stativet, testa inställningarna tills du är nöjd med hur bilden exponeras. Använd sedan självutlösaren för att undvika skakningar och oskarpa bilder.

31 #5 UPPTÄCK NATTEN Det finns massor av spännande möjligheter med nattfotografering. Snygga stadssilhuetter, bilar längs en motorväg, en vacker natthimmel, fyrverkerier, mm. Ett gemensamt tips är att inte snåla med exponeringarna - testa dig fram! I början kan det vara lite knepigt, men övning ger färdighet. I exempelbilderna hittar du inspiration som hjälper dig på vägen - lycka till! Exempel 1: Det är alltid effektfullt med ljus och rörelser i natten. Ett klassiskt motiv är bilar längs en motorväg som i detta exempel. Testa olika slutartider för att få önskad effekt. Exempel 2: Riddarfjärden och stadshuset i Stockholm. Se till att mäta ljuset efter befintliga ljuskällor, så att du behåller nattkänslan i bilden. Många gör misstaget att överexponera sina nattbilder och ljuset känns istället onaturligt.

32 Exempel 3: Testa att föreviga en vacker stjärnklar natthimmel. I detta exempel får vi en extra effekt tack vare det häftiga norrskenet. Exempel 4: Fyrverkerier kan vara knepiga att plåta. Även här är ett stativ att rekommendera. Vatten i förgrunden, som på exemplet ovan, är också effektfullt.

KAMERANS TEKNISKA DETALJER

KAMERANS TEKNISKA DETALJER KAMERANS TEKNISKA DETALJER Ljus & exponering Blinkningen Reglerar tiden slutaren är öppen. Styrs av ljustillgången & kontrolleras med hjälp av ljusmätaren. Pupillen Slutartid Bländare Reglerar mängden

Läs mer

Fotovandring i Ho ga-kusten

Fotovandring i Ho ga-kusten Fotovandring i Ho ga-kusten Välkommen till en grundläggande kurs i naturfotografering. Lär dig mer om komposition och ljussättning av dina naturbilder i Höga Kustens fantastisk miljö. Fotovandring 2 Midnattsvadring,

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

Fotografering med digital systemkamera

Fotografering med digital systemkamera Fotografering med digital systemkamera Vad är en systemkamera? Som namnet antyder är det en kamera som ingår i ett system med t.ex. objektiv, filter, blixtar och mellanringar. Till skillnad från kompaktkameror,

Läs mer

Fotografera mera! Carita Holmberg

Fotografera mera! Carita Holmberg Fotografera mera! Carita Holmberg Gyllene snittet - harmoni Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Gyllene snittet: fi= φ = a/b = 1,618... En sträcka

Läs mer

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier!

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Inledningsbilden är naturligtvis hämtad från förra årets sammanslagning av Envikens- & Svärdsjöförsamlingar till ett gemensamt

Läs mer

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9.

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. Av Gabriel Remäng Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. ISO & Vitbalans - 10. Att måla med ljus Ordet fotografi

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Fotovandring i Skuleskogen

Fotovandring i Skuleskogen Fotovandring i Skuleskogen 1 - En komprimerad kurs i komposition och ljussättning. Välkomna! Ljusmätaren och histogram Ljusmätare och histogram är våra två viktigaste hjälpmedel när vi vill kontrollera

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS 2012 12 FOTOPROJEKT UTOMHUS Gunnar Markinhuta ITlyftet 2012-08-07 V älkommen till kursen Fotoprojekt utomhus! Vi kommer att gå ut i terrängen/staden för att utföra fotoprojekten. Det är 11 klassiska fotografiska

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

Fotoklubbens månadsträff 22 maj

Fotoklubbens månadsträff 22 maj Fotoklubbens månadsträff 22 maj Dagens tema: Hus & bus Trix & tips: Arkitektur, hur kan man få bra bilder på byggnader När vi åkte med Robin till Frankrike Aktivitetsgruppen Jonas berättar vad som är på

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

Kom igång med din systemkamera

Kom igång med din systemkamera Kom igång med din systemkamera Extra stödmaterial Här har du extra stödmaterial och tips till två avsnitt ur kursen. Du får också lite idéer till hur du kan gå vidare och testa tricket på andra sätt. Kapitel

Läs mer

D E C E M B E R. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G

D E C E M B E R. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G 2 0 0 6 D E C E M B E R H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G DECEMBER 06 Jag har ingen aning vem som har fotograferat vilka bilder. Allt för att det inte ska finnas möjlighet för omedveten favorisering.

Läs mer

Modellfoto utanför studion

Modellfoto utanför studion Modellfoto utanför studion Tre grunder för rätt exponering I det här dokumentet går jag igenom de tre byggstenarna för rätt exponering - bländare, slutartid och ISO. Glöm inte att prova med din kamera

Läs mer

Härlig ögonblicksbild pga att alla 3 blundar och njuter. Bilden får ett djup pga linjerna (räcket och landtungan).

Härlig ögonblicksbild pga att alla 3 blundar och njuter. Bilden får ett djup pga linjerna (räcket och landtungan). Jag heter Sara Wennerqvist och bor i Gästrikland, Sandvikens kommun. Ända sedan barnsben har naturen varit en stor del av mitt liv. Fiske, svampplockning och älgspaning lade grunden. Som 15-åring bestämde

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

Digitalfotografering för alla

Digitalfotografering för alla HARRY PERONIUS D Digitalfotografering för alla! Lär dig fotografera digitalt!! Bearbeta bilderna i datorn! Visa dina bilder som bildspel eller som papperskopior 2 Ett grundläggande tips är att i alla fotograferingssituationer

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

Få F F gel å å F gel gel o F F t o o t oto

Få F F gel å å F gel gel o F F t o o t oto ATT se men Inte STöra Text och bilder: HANS FALKLIND/N WWW.FALKNATUR.SE Det är ofta lockande att försöka komma lite, lite närmare när man fotograferar. Och sen lite, lite närmare till. Och bara lite, lite

Läs mer

KM Focus påsiktsbilder Februari Motto: MUSIK

KM Focus påsiktsbilder Februari Motto: MUSIK KM Focus påsiktsbilder Februari - 2018 Motto: MUSIK Inför detta motto beslöt vi att använda oss av musiker, konstnärer, fotografer och andra kreativa människor. De träffades i Vretstorp under ca 4 timmar.

Läs mer

En samling exempelfoton SB-910

En samling exempelfoton SB-910 En samling exempelfoton SB-910 Den här broschyren introducerar flera olika blixttekniker för SB-910 och exempelfoton. 1 Sv Ta ett steg framåt in i kreativ ljussättning Avslöja dina motivs struktur och

Läs mer

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition Bildgruppen PRISMA Reflektioner från hemuppgiften Spara som Datorn Titta på bilderna från hemuppgiften Repetition Rent

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle you can 2 Vår resa börjar Surfs up! Dags för surflektioner Fördelen med digitala systemkameror Byt objektiv, se allt på ett annat sätt Med utbytbara objektiv

Läs mer

Naturliga reflektorer

Naturliga reflektorer Kapitel 6 Naturliga reflektorer V ad är egentligen en naturlig reflektor? Det är någon slags yta som reflekterar ljus. Det kan vara en husvägg, sanden på en strand, ett bilfönster eller den boksida du

Läs mer

Anvisningar för fotografering av semesterbostäder

Anvisningar för fotografering av semesterbostäder Anvisningar för fotografering av semesterbostäder Digitalkameran Bildkvalitet: Ställ in på högsta kvalitet Bildhöjd/-bredd måste vara minst 1 000 pixlar, men gärna större. Se avsnittet Fastställa bildstorlek

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING 175 LJUSSÄTTNING 176 Kapitel elva Ljussätt. Plåta. Retuscha. UTRUSTNING Övre blixt: 500-wattsblixt med en softbox på 100 x 100 cm. Inställning för övre blixt:

Läs mer

VIDEOPRODUKTIONSTEKNIK

VIDEOPRODUKTIONSTEKNIK LJUS- SÄTTNING VARFÖR SÄTTER MAN LJUS FÖR ATT FILMA? 1. För att kameran ska få tillräckligt med ljus att bilden fastnar 2. För att få rätt kontrast i bilden 3. För att skapa stämning Oftast krävs det betydligt

Läs mer

Naturpaparazzo. galleri serkan gûnes. säger Serkan Gûnes. Finns ljuset på plats är det upp till fotografen att göra en bra komposition.

Naturpaparazzo. galleri serkan gûnes. säger Serkan Gûnes. Finns ljuset på plats är det upp till fotografen att göra en bra komposition. Tänker landskap Vissa fotograferar helst landskap, andra blom- Naturpaparazzo galleri serkan gûnes Med rätt känsla för ljus, komposition och när ögonblicket är inne gör Serkan Gûnes sina personliga betraktelser

Läs mer

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018 Välkomna till Westerqwarn den 17 augusti 2018 Kameror De vanligaste kamerorna i dag Mobil, 1 objektiv Kompaktkamera, 1 objektiv Systemkamera många olika objektiv Polaroidkamera, 1 objektiv Ett av världens

Läs mer

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge Hästbilder med personlighet De är vackra eller otäcka beroende på vem du frågar. Men sedda genom linsen är hästar det perfekta motivet när du vill testa djurfoto. De kan förmedla både skönhet och styrka.

Läs mer

Enkel produktfotografering Setup

Enkel produktfotografering Setup Enkel produktfotografering Setup Ibland tryter tiden och då gäller det att det går fort, utan att resultatet påverkas alltför mycket. I går behövde e-butiken elsaleonie.se nya produktfoto av en kollektion

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (6) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Fotoklubbens studioblixtar. Och lite till

Fotoklubbens studioblixtar. Och lite till Fotoklubbens studioblixtar Och lite till Elinchrom BRX500 Vad ingår i paketet? Två blixtaggregat, max 500WS (wattsekunder) Två softboxar 60x60cm, silverinsida och en diffusionsduk Två stativ till blixtarna

Läs mer

En överblick över tekniken bakom fotografering...

En överblick över tekniken bakom fotografering... En överblick över tekniken bakom fotografering... Av: Anders Oleander AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar 1 Innehåll: Sidnummer: Bilduppbyggnad svart/vit film 3 Kamerafunktion

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier

Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier Praktisk övning/workshop 1 laboration á 2h, grupper om 4-8 studenter Idéen med denna laboration/workshop är att ni ska få testa teorin från föreläsningarna, jobba praktiskt

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (5) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

J A N U A R I. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G

J A N U A R I. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G 2 0 0 7 J A N U A R I H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G JANUARI 07 Jag har ingen aning vem som har fotograferat vilka bilder. Allt för att det inte ska finnas möjlighet för omedveten favorisering.

Läs mer

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts).

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts). Digital Fotokurs Kameran (allm., forts.), fotografering. Innehåll Kameran (forts). Copyright UmU/TFE. Exempel på tillämpning med landskapsfoto. Planering/komposition av ett Först: Digitalfoto Fackuttryck

Läs mer

Fredag kväll: Måla med ljus

Fredag kväll: Måla med ljus Fredag kväll: Måla med ljus Förberedelser Kolla inställningar på din kamera, kanske kan du lagra dina inställningar som en användarinställning, som enkelt nås med knapp eller vred. Exempel på inställningar:

Läs mer

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

Workshop 00:Almestrand Nina Söderström Malin Sörman Maria Hager Under åren 1999 2000 genomförde jag min andra fotografiska workshop på ett behandlingshem för mammor och deras barn. Hemmets uppgift är att

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild galleri benjamin goss Andas gammalt och nytt Benjamin Goss är fotografen som tjänar sitt uppehälle med digitalkameran, men som älskar det bristfälliga som en trasig storformatskamera

Läs mer

1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden.

1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden. Bildkomposition Precis som man kan komponera musik kan man också komponera bilder. Det är något man kan göra både omedvetet och medvetet. Att ha kompositionen i bakhuvet när man skapar bilder gör att man

Läs mer

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Systemkamerorna i Nikon 1-serien ger dig ett helt nytt sätt att fånga livet i farten. De erbjuder en perfekt balans mellan kraft och precision i en nätt design så

Läs mer

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Smart automatiskt läge Det smarta automatiska läget är det perfekta läget för automatisk fotografering. I det används ett flertal olika tekniker som Canon

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012 Lär känna din kamera Karl Mikaelsson derfian@hamsterkollektivet.se Oscar Carlsson oscar.carlsson@gmail.com October 27, 2012 Vad är en exponering? Slutartid + Bländartal + ISO Slutartid 1 500s = 0.002s,

Läs mer

Kreativa porträtt. Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem.

Kreativa porträtt. Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem. 16 DIGITALFOTO 16 Kreativa porträtt Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem. När vi tänker på motiv som vi skulle vilja fotografera så handlar

Läs mer

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran Den snabba, ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran PowerShot G15 bemästrar svagt ljus och har ett Canon-objektiv av toppkvalitet med bländare f/1,8 till f/2,8 vid full zoom. 32 Den kompakta PowerShot G15

Läs mer

Fotoskola Fotografera där du är

Fotoskola Fotografera där du är Fotoskola Fotografera där du är De flesta har någon gång känt sig oinspirerade och trötta på att fotografera. Kanske har man dragit iväg på en inspirationsresa för att komma igång igen, eller anmält sig

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

Ljusmätning 1 "Mäta i handen i skugga". Med handhållen ljusmätare för befintligt ljus så finns en metod som är mycket enkel, snabb och fungerar till de flesta genomsnittliga motiv: att "mäta i handen i

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Digital bild & sportfiske Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Från exponering

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera bilden och den blev väldigt

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Inspelning Kamerateknik Bildlösningar, utsnitt, kameravinklar, 180 regeln, känning, oskärpa (tele) närbilder Ljussättning Exponering,

Läs mer

Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY

Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY Kapitel sju Makro Hur du kan ta riktigt närgånga bilder Om du brukar säga att det är de små detaljerna som gör det, då

Läs mer

5. GRUPPBILDER GRUPPBILDER 47

5. GRUPPBILDER GRUPPBILDER 47 5. GRUPPBILDER När man poserar flera personer måste varje person i bilden se bra ut. Här har vi fångat ett roligt tillfälle med vår posering. A tt sammanföra en grupp personer i en bild innebär att posera

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57 AV EVA ANSELL Innehåll 1 Digitalkameran.... 7 Välja kamera...7 Vad för foton tar du?...7 Vad gör du med fotot?....8 Vill du filma?...8 Vad för kamera behöver du?...8 Kameratyper....9 Kompaktkamera...9

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Genom elevernas ögon

Genom elevernas ögon Genom elevernas ögon Burlövs kommun Sju övningar för att introducera ipad i förskoleklass med hjälp av kameran Med inspiration från Kamerans ABC - Akademi Valand 1. Porträttet Att eleverna kan ta portätt

Läs mer

Uppgift 4 Människor i miljö

Uppgift 4 Människor i miljö Uppgift 4 Människor i miljö Motiv Den miljö jag valt är Jogestorps handelsträdgård. Trädgården ligger i Vånga socken, Östergötland...långt in i skogen, minst 2 mil till närmaste tätort. Trädgården lever

Läs mer

Fotoskola - föreviga dina alster!

Fotoskola - föreviga dina alster! Fotoskola - föreviga dina alster! Visst är det härligt med det kreativa idéutbyte som numer sker på nätet! Via bloggar och sociala medier kan vi ta del av varandras handarbete som aldrig förr! Lite som

Läs mer

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Björkskog Fotograf: Josefin Ånger, Hörnefors FK. Björkstammar är något som alltid har fångat mig som betraktare, stammarna med sina svarta ojämna inslag, inget träd

Läs mer

DEL 3. Könsnormer i bildspråket

DEL 3. Könsnormer i bildspråket DEL 3 Könsnormer i bildspråket Text: Elisabet Jonsved, Elin Jönsson och Statens medieråd Form: Intellecta Omslagsfoto: Johan Bävman Statens medieråd 2017 2 DEL 3 Praktisk bildanalys byt plats! I del 3

Läs mer

Nallemajas månadsbrev oktober 2015

Nallemajas månadsbrev oktober 2015 Nallemajas månadsbrev oktober 2015 Månaden startades upp med ett välbesökt föräldramöte, tack för det! Första timmen hade vi besök av Familjecentrum som berättade om sin verksamhet och utbildningar som

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1 Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera

Läs mer

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder 1 Rätt exponering Välkommen till kompromissernas värld Vad är rätt exponering? En korrekt exponering kan i allmänhet ses på histogrammet på displayen baktill på kameran. Om histogrammet symmetriskt täcker

Läs mer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer Ljussätt med studioljus Tobias Fischer Kapitel ett - Kamerans inställningar Värt att minnas om kamerans inställningar Slutaren Slutaren har mindre betydelse vid fotografering med blixtar än när man fotograferar

Läs mer

Magiska dörren. Av Vilgot Eriksson

Magiska dörren. Av Vilgot Eriksson Magiska dörren Av Vilgot Eriksson Kapitel 1 Hej Hej jag heter Valter och min skola heter Nyland. Jag är 9 år och min bästa vän heter Olle han är jättesnäll sa Valter. Jag är också rädd för mattanten hon

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS UNDER EMBARGO TILL 22 AUGUSTI 2013 KL 06 Världens minsta kamera* med f/1.8, 24 mm vidvinkel, 5x optisk zoom (PowerShot

Läs mer

Disktrasan. Ett filmmanus av Agnieszka Jaff. Geijersgatan 12 3 november Västerås Version 3

Disktrasan. Ett filmmanus av Agnieszka Jaff. Geijersgatan 12 3 november Västerås Version 3 Disktrasan Ett filmmanus av Agnieszka Jaff Agnieszka Jaff Skapelsedatum Geijersgatan 12 3 november 2015 723 35 Västerås Version 3 Tel: 707-709-975 Slutmanus DISKTRASAN 1. EXT. EN VÄG TILL ETT HÖGHUS DAG

Läs mer

8. TRE- OCH FYRDUBBEL HUVUDBELYSNING

8. TRE- OCH FYRDUBBEL HUVUDBELYSNING 8. TRE- OCH FYRDUBBEL HUVUDBELYSNING TREDUBBEL HUVUDBELYSNING Letar du efter ett mjukt ljus med en del sting i? Du har kommit till rätt kapitel. Den här tekniken liknar på sätt och vis den med två ljuskällor

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Tar du många suddiga bilder? Canons IS*-objektiv är lösningen! Snygg bild! Eller? När du förstorar bilden

Läs mer

Fotograferingar 2014

Fotograferingar 2014 Fotograferingar 2014 Barnfotografering Vi skapar vackra bilder på ditt eller dina barn. Fokus ligger på att skapa livfulla bilder där barnet står i centrum - i denna typ av fotografering är möjligheterna

Läs mer

Fotograferingar 2014

Fotograferingar 2014 Fotograferingar 2014 Barnfotografering Vi skapar vackra bilder på ditt eller dina barn. Fokus ligger på att skapa livfulla bilder där barnet står i centrum - i denna typ av fotografering är möjligheterna

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer