Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Beroende av Gud Nehemja kap.5-6 Av: Johannes Djerf I onsdags så började min dag med en olidlig huvudverk. Jag brukar ha det då och då av någon anledning. Jag kanske snarkar för hårt jag vet inte, Det är i alla fall fruktansvärt jobbigt när det kommer, för det vill oftast inte släppa fören kvällen hur mycket alvedon och kaffe jag än stoppar i mig, och denna morgon var inget undantag. Då det är svårt att få någonting gjort. Man vill så gärna, men det är helt låst, man har ingen kraft till någonting. Dessutom så började telefonen ringa ifrån människor som berättade om oroliga, trötta och trasiga hjärtan, slitna relationer och trasiga församlingar, allt på en enda gång kom emot mig, Berget av problem som berörde mig personligen och där människor behövde min hjälp, växte samtidigt som huvudverken. I allt detta så skulle jag leda en halvrörig kaplanträff, och jag skulle även hålla ihop vår konfagrupp som inte är en grupp som bara inger lugn, om man säger så, även om de är väldigt goa. Och när jag åkte hem därifrån så hade jag bara en enda mening snurrande som en bön i mitt huvud inför allt som låg bakom och allt som låg framför Jag är beroende av dig Gud. Jag är ingenting i mig själv, ingenting, Jag kände att jag är fullständigt beroende av Guds vishet, av Guds kraft, ledning & nåd! Jag kände med orden ifrån kung David som skriver i psalm 63: Min själ törstar efter dig Gud, min kropp längtar efter dig i ett torrt land som försmäktar utan vatten. Och även om inte du kan förlika dig helt med min berättelse, så tror jag att du haft liknande dagar och att denna sanning även är din. Det som sker i våra liv består många gånger av oförberedda överraskningar som kastar omkull den trygga och säkra vardagen, till att istället bli tung och oförklarlig. Och i allt det som sker i din vardag av motgång men även framgång så tror jag att vi inte klarar det med egna händer. Ibland så får vi för oss att vi är tillräckligt starka i oss själva. men ingen klarar hela vägen själv, jag tror inte det. Någongång i livet så kommer vi alla att upptäcka detta. Men för ditt livs bygge idag och för vår församlings bygge den här dagen så behöver vi inse det nu, oberoende av hur du mår idag, om allt är fest och härligt eller om du är trött och full av bekymmer så behöver vi börja med att be om denna insikt. Att vi var och en är beroende av Gud.

2 Att vi är beroende av att allt som sker under vår dag får vila i Guds händer. Vi är beroende av Gud för att möta frestelser och motgångar som vill försöka få oss som Guds barn splittrade. Och precis som vi har gjort de senaste tre söndagarna då jag predikat så ska vi idag ta Nehemja som föredöme i att vara beroende av Gud. Förra söndagen när vi stod tillsammans med Nehemja och folket vid Jerusalems mur så mötte vi många trötta människor då motståndet mot deras arbete kom ifrån alla håll. Den samariska landshövningen Sanballat och hans ihopsamlade krigshär ifrån olika folkgrupper gaddade sig samman och skapade förvirring vid muren, men även judarnas egna släktningar och vänner som inte var med vid bygget av muren kom och skapade oordning genom bekvämlighetens frestelse, att be dem dra sig tillbaka och ge upp allting. Men genom den gemensamma bönen till den Gud som är större än den som är i världen, så fogades muren samman. De började strida för varandra då de inte behövde vara rädda utan det enda de skulle göra var att tänka på Herren. Det gav dem tröst och kraft till att fortsätta arbeta helhjärtat på det som Gud hade lagt ner i dem, då de under Nehemjas ledning koncentrerade sig på de svaga punkterna på muren. Vilket fick berätta för oss då och idag att i motståndet, i den andliga striden så behöver vi be om extra skydd vid de svaga punkterna inom oss själva och hos andra som jobbar bredvid oss vid muren, utbredandet av Guds rike här i Törestorp. I kap.5 som vi nu kommit till så får vi läsa om en av dessa svaga punkter som folket behövde extra skydd vid och där jag tror att även du och jag behöver hjälp. Arbetet vid muren hade varit så tungt för folket att man inte hann jobba så mycket med sitt eget hem och tänka så mycket på sitt egna liv. Arbetet vid muren hade tagit all kraft och tid. Därför så pantsatte många sina hem och sina ägodelar för att få pengar och köpa mat. Och man började låna pengar av de rika judarna för att kunna leva vidare och för att arbetet skulle fullbordas. Som villigt lånade ut pengar men var lika snabba att ta över den skuldsattes mark och egendom när han inte kunde betala tillbaka och utan mark gick det inte att försörja sig alls. Därför så började man till och med sälja sina egna döttrar och söner som slavar. Fienden hade inte lyckats utifrån muren, men nu försöker han att börja inifrån istället och skapa splittring ibland arbetarna. Kanske att han kunde få församlingen osams.

3 De hade varit beroende av Gud! Det var därför som bygget på muren hade fortsatt, men nu så kom fienden med störningar och försökte få dem beroende av något annat. Och jag tror att vi kan känna igen den attacken och även denna svaga punkt hos oss. Det är ofta som allt runtomkring plötsligt kan bli så mycket viktigare än ens tro på Gud, och splittringen ifrån det som man en gång hade är inte speciellt långt borta. Beroendet av pengar är något som kan leda både oss som församling och oss som enskilda personer bort ifrån det som vi behöver. Makt & inflytande, alkohol, TV, sex, mat, motion, facebook, att ha ett fungerande och vackert hem, fungerande familj, fungerande jobb, fungerande karriär är alla faktorer som kan ersätta det som vi egentligen mår bäst av och som vi verkligen har behov av. Vår fiende Djävulen försöker använda alla medel han bara kan för att vi ska sluta vara helt beroende av Gud. Han lurar oss att söka oss till saker och ting som kan stilla våra inre behov för en stund, men som bara har skadliga effekter i slutändan. Han vill försöka lura oss in på genvägar till att må bra. Då djävulen försöker göra alla dessa genvägar så fina och ofarliga som möjligt, så att vi inte ser den skadliga effekten, då vårt försvar är ofta ganska så svagt. Man kan ta alkoholen för att ta ett exempel. Som hör till i de flesta sammanhangen idag och för de flesta människor runt omkring oss och därför så har många inte reflekterat så mycket över det och även tagit till sig det som något naturligt, kanske fint eller festligt, som kanske till och med kan skapa olika sinnesstämningar som man tycker man behöver. Men sanningen är att alkoholen släcker ner hjärnan istället bit för bit, den dödar nervceller, och det redan av små mängder. Det har visat sig att det inte finns någon del i vår kropp som faktiskt klarar av att bryta ner alkohol, den är inte skapad för det helt enkelt, så därför så förstör alkoholen kroppen istället och förstör även på så många sätt för människor runt omkring oss, ja statistiken säger faktiskt att det tar sönder hela det här landet. Ser ni fiendens taktik? Vi tror att något är ok, med det skadar oss och andra och skapar ett beroende bort ifrån Gud. Och man behöver inte bara ta alkohol som exempel. Mår jag lite halvtaskigt en dag så är det lätt för mig att fundera på att äta en massa fet slaskmat, som är vansinnigt gott men som kanske inte alltid är så jättenyttig för mig, eller så blir man bara sugen på att åka och handla något, som kan vara roligt, men som jag egentligen inte behöver. Och eftersom de flesta av oss har de möjligheterna, så gör vi oss beroende av dessa genvägar istället än Gud som är den som kan ge oss trösten, som kan ge oss frid i vårt sinne, som kan ge kraften vi behöver en tung dag.

4 Nehemja blev heligt vred när han hörde om hur de rika behandlade de fattiga judarna, ungefär som jag faktiskt kan bli heligt vred över den liberala synen på alkohol som ondskan lurar så många kristna med. Nehemja blev arg på dessa judar som gjort sig beroende av pengar, beroende av räntorna och drog nytta av sina landsmäns olycka för att gynna sina egna syften, ett handlande som heller inte är främmande i dessa bygder tror jag. Nehemja utlyste ett stort folkmöte då han förklarade att han och hans närmaste män var beredda att efterskänka de lån de givit, och uppmanade de rika att göra likadant, att efterskänka skulden. Ingen skulle kunna tjäna pengar på någon annans fattigdom, det hade han Guds ord i ryggen på ifrån Mose lag. För Gud är det viktigare att vi visar omsorg om människor än att vi bevakar våra egna ekonomiska intressen, och Nehemja får folket med sig. Kanske inte minst för att han själv var ett föredöme. Han levde efter bibelordet och var ett exempel i att vara beroende av Gud som skapade längtan efter att ge istället än att bara få och ta, för att själv må bra. Nehemja var nu landshövning i Juda. Han hade rätt att ta ut mycket skatt, det hade tidigare ståthållare gjort och lagt bördor på folket, men så gjorde inte jag säger Nehemja i vers 15. För jag fruktade Gud. Han utnyttjade inte sin ställning. Nehemja hade vid sitt bord 150 man av judarna, deras föreståndare men också ifrån alla folk runt omkring. Alla fick plats och de åt mycket på Nehemjas egen bekostnad. Han var generös. Och girighets attacken försvann, genom att Nehemja själv använde det han hade för andras bästa. Ett exempel som knyter ihop till den som du är kallad till, en Jesu lärjunge, att älska Gud och att älska andra så som Gud älskat dig. Guds kärlek skapar ett beroende att älska andra. Aposteln Paulus förklarar det så i 2 kor.5. Ty Kristi kärlek driver oss, eftersom vi är övertygade om att en har dött i allas ställe, och därför har alla dött. Och han dog för alla, för att de som lever inte längre skall leva för sig själva utan för honom som har dött och uppstått för dem Ett beroende som har bara gott med sig, det har inga skadliga effekter, som beroendet av pengar eller beroendet av alkohol. Det ger bara godhet och endast godhet till ditt liv. Det fortsätter vi och ser när vi läser nehemja.kap.6. Vi kan läsa vers 1-14, samtidigt som vi får fortsätta att titta på David sveders teater föreställning utifrån texten. Fienden ger sig inte. Det goda som Gud gör med Nehemja och folket och med dig och mig, och genom oss får inte vara ifred. Mörkret kan inte tåla ljuset och kan inte tåla att vi fortsätter att göra oss beroende ljuset. Och som den lögnare som fienden är så fortsätter han att sprida lögner för att få bygget att stanna.

5 Triumfen kommer aldrig gratis, det är jobbigt att höra, men det är sanningen. Muren var nästan helt klar, det var bara dörrarna kvar, då Sanballat nu försöker locka Nehemja, ledaren, till Onos dal som låg ca.35 km nordväst ifrån Jerusalem. Om han kom dit så skulle vara lättare att överfalla honom eller att anfalla Jerusalem när han var borta. Men när man läser hans inbjudan så verkar det ändå vara ganska så fredliga avsikter. Du, Nehemja kom över till oss, så ska vi nog försöka lösa allt det som varit i mellan oss. Bara vi kommer tillsammans, släpp dörrarna som du ska sätta upp, släpp dina vapen och kom hit. Och samma budskap får vi många gånger av djävulen som snällt vill locka oss med beroendet av andra saker än Gud. Tillsammans är ett väldigt bra och fint ord. Bara ni kommer tillsammans, förlika er med alla andras beteenden och beroenden så ska era problem ordna sig ska ni se. Det är inte så farligt som alla säger. Släpp verktyget och era vapen, alltså släpp på er bekännelse till Jesus för en stund, vi kan väl diskutera saken utan att någon behöver ha rätt, släpp bönen och ta del av det som vi har, så kan vi tillsammans lösa dina bekymmer, är djävulens lockelse genom denna värld. En oerhörd farlig frestelse som vi får möta dagligen. Det här budet skickade Sanballat och araben Gesem 4 gånger till Nehemja, men Nehemja anade att de hade onda avsikter och skickar svaret tillbaka. Tack men nej tack. Jag har inte tid. Jag måste göra klart muren. Och här har vi hemligheten till att bryta denna svåra attack och vara kvar i ett beroende av Gud. Nehemja var upptagen av sin tjänst vid muren. Han hade villighetens skor på sig som vi läser om i Guds vapenrustning i ef.6. Han var inte beredd att släppa på allting, han ville göra det färdigt! Samma skor behöver du och jag, att fortsätta tjäna Gud med det som vi har i vår församling. Steget att du gått till Gudstjänst idag för att lyssna på Guds vilja och tankar för ditt liv, är en väldigt bra början, och att fortsätta vara kvar vid din funktion vid muren, alltså din uppgift i församlingen, som vi har var och en. Det hindrar djävulens inbjudningar. Vi behöver vara kvar vid tron på att vårt arbete gör skillnad och att Gud vill använda dig personligen för att människor omkring dig ska komma till tro och lära känna Jesus! och kom ihåg att Jesus står framför dig när anklagelserna kommer. När Sanballat och Gesem fått Nehemjas svar så skrev de ett offentligt brev, den nionde attacken i boken. Då hela folket får höra anklagelserna emot Nehemja. Att han inte var trovärdig och skulle ha dolda motiv i hans arbete. Att hela syftet egentligen var att han skulle bli kung, att det är för egen vinning som han är med i bygget. Och sådana här anklagelser älskar fienden, för de tar så hårt på oss. När vi får höra att vi skulle ha egoistiska motiv och att vi bara är med i kyrkan för vår egen skull.

6 Anklagaren, djävulen säger vad gör du Johannes, så kan man väl inte göra om man är kristen, så kan man väl inte vara? Och vi kanske till och med hör skitsnacket om oss bakom ryggen, vilket får oss att vilja lämna församlingen, lämna muren, samma skrämseltaktik som fördes mot Nehemja. Men vi har inte bara en anklagare emot oss utan en fruktansvärt bra försvarsadvokat som har vunnit varje mål han haft! Som berättar för oss att anklagelserna har ingen grund, för det finns ingen dom, det finns ingen fördömelse för den som är Kristus Jesus! En sanning som vi måste påminna oss om och komma till när lögnerna och anklagelser kommer emot oss. Du är fri! Du är svag, jag är svag, och vi misslyckas hela tiden, men vi är fria i Jesus! Så låt oss be med Nehemjas bön i vers 9. Styrk du mina händer! I oss själva är vi ingenting! Men Guds händer kan ge oss ny styrka! Vi får sträcka våra händer, små och unga babylena händer eller gamla och fulla av skrynklor, så är du beroende av hans händer som gjort dig och format dig, som ger dig förstånd så att du kan lära dig hans bud, i hans händer, i hans verk så finns sanning och rätt som lär dina händer att strida, de lyfter bördan från dina skuldror, och hans händer gör dig fri från korgen full av laster. Vår tid står i hans händer, och de skall rädda oss från våra fienders hand, från dem som förföljer oss, sjunger psalmisten ut. Att fly ifrån verkligheten är aldrig lösningen. Nehemja får erbjudandet ifrån Semaja att fly till templet och stänga in sig. Nehemja tyckte nog i första skeendet att det låter bra, men vänta nu, varför skall jag fly? Det lät som en trygg och skön lösning, precis som vi ibland i vår uppgivenhet kan känna lockelsen att bara stänga in oss, isolera oss ifrån allt och tro att det är lösningen under svåra tider. Men Nehemja var inte en levit och lagen förbjöd någon annan att gå till templet. Och han tänkte att Gud kan inte säga en sak här och en annan sak i hans ord. Och Nehemja förstod att detta inte kan vara ifrån Gud. Och denna insikt är en grund som vi också alltid behöver ha med och som vi får i att vara beroende av hans ord. Olika saker lockar oss hela tiden och det är lätt att hitta tryggheten i att gömma sig ifrån problemet genom en annan trygghet än Gud, ett annat slags beroende. Men vad säger Bibeln, vad säger Guds ord, vi måste hela tiden jämföra med det. Utifrån det så kan du veta vad som är rätt och fel. Vårt mänskliga förnuft klarar inte av att förstå alla Guds tankar, och därför behöver vi Bibeln. Ja, men det känns riktigt för mig säger många, man ger känslan auktoriteten att avgöra och inte Guds ord, men det kommer leda oss fel, det kommer skada och det kommer såra.

7 Men att vara beroende av ordet gör oss till andliga detektiver och kan verkligen veta vilken väg som vi behöver gå i de olika problemen som uppstår. Du bestämmer vem som skall vinna. Jag tror att du innerst inne vet vem som du mår bäst av. Din verklighet är vad du gör den till. Du kan drömma dig bort, men den finns ändå kvar. Så ta itu med den och ge den innehåll som Roland Utbult sjunger. Gud är verkligheten själv och han vill möta dig. I vers så avslutar vi idag, som får vara en enda stor uppmuntran till dig. Muren är färdig!! Efter 52 dagar stod muren återuppbyggd, i alla fall för denna gång. Och det står att fienden stod där helt maktlösa och de förstod att det var Guds verk eller de sjönk i deras egna ögon som grundtexten säger. Svaga människor hade jobbat. Svårigheter och motstånd hade kommit. Trötthet och suckar, men det var så Guds verk hade gått framåt!! Och så kommer det vara för murbygget också i Törestorps Missionsförsamling. Det går inte framåt genom att vi alla är starka utan i att vi vågar vara svaga, men jobbar med allt vi kan. Genom att vi håller ut och fortsätter vara beroende, varje dag och varje natt av Guds ande, så kommer även vårt bygge att bli klart! Jag är övertygad om att vi kommer se hur motstånd vänder till triumf! "Om dagen sänder Herren sin nåd och om natten är Hans sång hos mig, en lovsång till mitt livs Gud". (Ps 42:9). Amen.

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 15 söndagen efter Trefaldighet Psalmer: 67, L63, 243, 249, 400, 207:1-3 Texter: 5 Mos 6:4-7, Gal 5:25-6:10, Matt 6:24-34 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Läs mer

Renovera med Guds ord

Renovera med Guds ord Renovera med Guds ord Nehemja kap.7-8 Av: Johannes Djerf Efter några söndagars paus så har vi åter igen kommit tillbaka till Nehemja bok. Där nu alla stenar sitter på sin plats runt muren, den sista dörren

Läs mer

Helhjärtad armé. Nehemja kap.4. Av: Johannes Djerf

Helhjärtad armé. Nehemja kap.4. Av: Johannes Djerf Helhjärtad armé Nehemja kap.4 Av: Johannes Djerf Under de senaste två söndagarna då jag predikat så har vi följt Nehemja bok, och det ska vi även göra idag då vi har kommit till kapitel 4. Nehemja befinner

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu 1 Mark 1:14 När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet. Tunadalskyrkan 131208 Att leva

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves.

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 1 Tessalonikerbrevet 2 (2:1 16) Apostelns tjänst i Tessalonika 1 Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 2 Tidigare hade vi, som ni vet, plågats och misshandlats i Filippi, men

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Rustad för vandringen

Rustad för vandringen Rustad för vandringen Av: Johannes Djerf Månadstema vårt lejon, lejonet av Juda, Jesus Kristus är den rätta kungen i vårt liv och i vårt land Bön. Syskonen Pevensi har kommit till landet Narnia. Ett land

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Det finns ny styrka. Av: Johannes Djerf

Det finns ny styrka. Av: Johannes Djerf Det finns ny styrka Av: Johannes Djerf Det är en ny morgon, en ny dag. Och vi kommer till den här Gudstjänsten den här söndagen med olika känslor, tankar och upplevelser efter veckan som ligger bakom oss.

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop.

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. 1407 32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. Inledning Långsamt närmar vi oss kyrkoårets slut. Och allt oftare

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

Tunadalskyrkan söndagen i påsktiden Ps 23

Tunadalskyrkan söndagen i påsktiden Ps 23 1 Tunadalskyrkan 13 04 14 3 söndagen i påsktiden Ps 23 Vi använder många symboler och bilder för att beskriva det som är svårt att beskriva. Det kan handla om egenskaper, det kan handla om uttryckssätt,

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! Tänk att Du orkat med att vandra ända hit! Förra vandringen var lite jobbig, eller hur? Vi talade om att Gud är ALLSMÄKTIG eller som det heter i den nya översättningen

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Under de senaste söndagarna i vinter så har jag pratat om Anden. Vi har talat om längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga på vår kristna

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Be Lyssna Handla Konstverk av Birgitta Kärnbo Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan 5 september 2016 1 januari 2017 1 Be Lyssna Handla De tre orden är ledord för gudstjänster och bibelläsningsplanen

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet

Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Sångpostillan - Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Bidrag från Bengt Pleijel 2009-10-21 Senast uppdaterad 2010-04-20 Bibelskolan.com Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet FRÄLSNINGEN Låt oss be om

Läs mer

församling växa Efter en längre tids bön i församlingen börjar det hända under, Gud börjar svara på bön, tack o lov, vi ger Gud all ära.

församling växa Efter en längre tids bön i församlingen börjar det hända under, Gud börjar svara på bön, tack o lov, vi ger Gud all ära. DECEMBER 2001 Göran o Mai-Brith Holm Kära vänner, Gåvogivare, förebedjare, Tack för eran kärlek och villighet att stödja oss i arbetet för Guds rikes utbredande, tack vare er kan vi fortsätta arbetet i

Läs mer

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG Text o foto: Tomas Wettermark, Pilgrimscentrum Vadstena. Du, Gud, ger mig liv och jag kan bara ta emot det. Hjärtat slår och jag andas, ibland tungt, ibland fort och ibland långsamt.

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Vid kvällsgudstjänsten på alla helgons dag minns man under förbönen dem som dött i tron på Kristus och särskilt de församlingsmedlemmar som har avlidit under året.

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

BöneLIV! Av: Johannes Djerf

BöneLIV! Av: Johannes Djerf BöneLIV! Av: Johannes Djerf Det finns ingenting som är så fantastiskt, som ger ett sådant pirr i hjärteroten och som är så spännande som gemenskapen mellan skaparen och det skapade. Det finns ingenting

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Sanningens Ande. öppnar trons dörrar. Av: Johannes Djerf

Sanningens Ande. öppnar trons dörrar. Av: Johannes Djerf Sanningens Ande öppnar trons dörrar Av: Johannes Djerf Grattis på födelsedagen!.. men jag fyller inte år idag, tänker du, Men denna sång är inte till bara någon speciell person utan är till oss alla här

Läs mer

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf För ett antal år sedan så hade jag ett par badbyxor, som jag hade varit ägare till under en längre tid, och därför så var också resåren i byxorna något slitna.

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Söndagen efter nyår årg

Söndagen efter nyår årg Söndagen efter nyår 2014-01-05 3 årg Och Herren lät sitt ord gå i fullbordan: jag efterträdde min far David på Israels tron, så som Herren hade lovat, och jag byggde huset åt Herrens, Israels Guds, namn.

Läs mer

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf Tankar & Ord Av: Johannes Djerf Min dator har under de senaste veckorna börjat gå lite saktare. Det märks helt enkelt att jag har haft den i 1,5 år nu. Därför så har jag de senaste dagarna ägnat tid till

Läs mer

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf Lidandets befriare Av: Johannes Djerf Under vår kvällsgudsjänst som vi hade här i Törestorp sist så predikade jag utifrån ett bibelstudium som jag senare skulle ha på vårt UV-läger. Och jag tänkte även

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

2 sön efter Trettondedagen Joh 4:5-26. Jesus vid Sykars brunn.

2 sön efter Trettondedagen Joh 4:5-26. Jesus vid Sykars brunn. 2 sön efter Trettondedagen 2016. Joh 4:5-26. Jesus vid Sykars brunn. I den här texten har Jesus ett längre samtal med en person. Vi vet inte om Johannes återger hela samtalet eller endast delar där av.

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

Guds ljus. Av: Johannes Djerf

Guds ljus. Av: Johannes Djerf Guds ljus Av: Johannes Djerf Förra helgen så hade jag ledigt och jag började denna fantastiska helg med en helkväll på Boda Borg i Sävsjö med några vänner. Där timmarna går väldigt fort, i alla rum och

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Innehåll: Utjämningens betydelse De tio utjämningsbuden Tro Utjämningens betydelse Det liv som Jesus utmanar till innehåller mycket mera än materiella

Läs mer

Bibelläsning och bön under pingstnovenan

Bibelläsning och bön under pingstnovenan Bibelläsning och bön under pingstnovenan N är Jesus hade uppstått från de döda talade han med sina lärjungar om att han snart skulle lämna dem. Inför sin himmelsfärd uppmanade Jesus dem att vänta på det

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MAJ 2015 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. Joh. 14:27 Tappa inte modet

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon Jfr Jer 29:11,12,14

33 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon Jfr Jer 29:11,12,14 1441 33 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Jfr Jer 29:11,12,14 Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på er.

Läs mer