Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Beroende av Gud Nehemja kap.5-6 Av: Johannes Djerf I onsdags så började min dag med en olidlig huvudverk. Jag brukar ha det då och då av någon anledning. Jag kanske snarkar för hårt jag vet inte, Det är i alla fall fruktansvärt jobbigt när det kommer, för det vill oftast inte släppa fören kvällen hur mycket alvedon och kaffe jag än stoppar i mig, och denna morgon var inget undantag. Då det är svårt att få någonting gjort. Man vill så gärna, men det är helt låst, man har ingen kraft till någonting. Dessutom så började telefonen ringa ifrån människor som berättade om oroliga, trötta och trasiga hjärtan, slitna relationer och trasiga församlingar, allt på en enda gång kom emot mig, Berget av problem som berörde mig personligen och där människor behövde min hjälp, växte samtidigt som huvudverken. I allt detta så skulle jag leda en halvrörig kaplanträff, och jag skulle även hålla ihop vår konfagrupp som inte är en grupp som bara inger lugn, om man säger så, även om de är väldigt goa. Och när jag åkte hem därifrån så hade jag bara en enda mening snurrande som en bön i mitt huvud inför allt som låg bakom och allt som låg framför Jag är beroende av dig Gud. Jag är ingenting i mig själv, ingenting, Jag kände att jag är fullständigt beroende av Guds vishet, av Guds kraft, ledning & nåd! Jag kände med orden ifrån kung David som skriver i psalm 63: Min själ törstar efter dig Gud, min kropp längtar efter dig i ett torrt land som försmäktar utan vatten. Och även om inte du kan förlika dig helt med min berättelse, så tror jag att du haft liknande dagar och att denna sanning även är din. Det som sker i våra liv består många gånger av oförberedda överraskningar som kastar omkull den trygga och säkra vardagen, till att istället bli tung och oförklarlig. Och i allt det som sker i din vardag av motgång men även framgång så tror jag att vi inte klarar det med egna händer. Ibland så får vi för oss att vi är tillräckligt starka i oss själva. men ingen klarar hela vägen själv, jag tror inte det. Någongång i livet så kommer vi alla att upptäcka detta. Men för ditt livs bygge idag och för vår församlings bygge den här dagen så behöver vi inse det nu, oberoende av hur du mår idag, om allt är fest och härligt eller om du är trött och full av bekymmer så behöver vi börja med att be om denna insikt. Att vi var och en är beroende av Gud.

2 Att vi är beroende av att allt som sker under vår dag får vila i Guds händer. Vi är beroende av Gud för att möta frestelser och motgångar som vill försöka få oss som Guds barn splittrade. Och precis som vi har gjort de senaste tre söndagarna då jag predikat så ska vi idag ta Nehemja som föredöme i att vara beroende av Gud. Förra söndagen när vi stod tillsammans med Nehemja och folket vid Jerusalems mur så mötte vi många trötta människor då motståndet mot deras arbete kom ifrån alla håll. Den samariska landshövningen Sanballat och hans ihopsamlade krigshär ifrån olika folkgrupper gaddade sig samman och skapade förvirring vid muren, men även judarnas egna släktningar och vänner som inte var med vid bygget av muren kom och skapade oordning genom bekvämlighetens frestelse, att be dem dra sig tillbaka och ge upp allting. Men genom den gemensamma bönen till den Gud som är större än den som är i världen, så fogades muren samman. De började strida för varandra då de inte behövde vara rädda utan det enda de skulle göra var att tänka på Herren. Det gav dem tröst och kraft till att fortsätta arbeta helhjärtat på det som Gud hade lagt ner i dem, då de under Nehemjas ledning koncentrerade sig på de svaga punkterna på muren. Vilket fick berätta för oss då och idag att i motståndet, i den andliga striden så behöver vi be om extra skydd vid de svaga punkterna inom oss själva och hos andra som jobbar bredvid oss vid muren, utbredandet av Guds rike här i Törestorp. I kap.5 som vi nu kommit till så får vi läsa om en av dessa svaga punkter som folket behövde extra skydd vid och där jag tror att även du och jag behöver hjälp. Arbetet vid muren hade varit så tungt för folket att man inte hann jobba så mycket med sitt eget hem och tänka så mycket på sitt egna liv. Arbetet vid muren hade tagit all kraft och tid. Därför så pantsatte många sina hem och sina ägodelar för att få pengar och köpa mat. Och man började låna pengar av de rika judarna för att kunna leva vidare och för att arbetet skulle fullbordas. Som villigt lånade ut pengar men var lika snabba att ta över den skuldsattes mark och egendom när han inte kunde betala tillbaka och utan mark gick det inte att försörja sig alls. Därför så började man till och med sälja sina egna döttrar och söner som slavar. Fienden hade inte lyckats utifrån muren, men nu försöker han att börja inifrån istället och skapa splittring ibland arbetarna. Kanske att han kunde få församlingen osams.

3 De hade varit beroende av Gud! Det var därför som bygget på muren hade fortsatt, men nu så kom fienden med störningar och försökte få dem beroende av något annat. Och jag tror att vi kan känna igen den attacken och även denna svaga punkt hos oss. Det är ofta som allt runtomkring plötsligt kan bli så mycket viktigare än ens tro på Gud, och splittringen ifrån det som man en gång hade är inte speciellt långt borta. Beroendet av pengar är något som kan leda både oss som församling och oss som enskilda personer bort ifrån det som vi behöver. Makt & inflytande, alkohol, TV, sex, mat, motion, facebook, att ha ett fungerande och vackert hem, fungerande familj, fungerande jobb, fungerande karriär är alla faktorer som kan ersätta det som vi egentligen mår bäst av och som vi verkligen har behov av. Vår fiende Djävulen försöker använda alla medel han bara kan för att vi ska sluta vara helt beroende av Gud. Han lurar oss att söka oss till saker och ting som kan stilla våra inre behov för en stund, men som bara har skadliga effekter i slutändan. Han vill försöka lura oss in på genvägar till att må bra. Då djävulen försöker göra alla dessa genvägar så fina och ofarliga som möjligt, så att vi inte ser den skadliga effekten, då vårt försvar är ofta ganska så svagt. Man kan ta alkoholen för att ta ett exempel. Som hör till i de flesta sammanhangen idag och för de flesta människor runt omkring oss och därför så har många inte reflekterat så mycket över det och även tagit till sig det som något naturligt, kanske fint eller festligt, som kanske till och med kan skapa olika sinnesstämningar som man tycker man behöver. Men sanningen är att alkoholen släcker ner hjärnan istället bit för bit, den dödar nervceller, och det redan av små mängder. Det har visat sig att det inte finns någon del i vår kropp som faktiskt klarar av att bryta ner alkohol, den är inte skapad för det helt enkelt, så därför så förstör alkoholen kroppen istället och förstör även på så många sätt för människor runt omkring oss, ja statistiken säger faktiskt att det tar sönder hela det här landet. Ser ni fiendens taktik? Vi tror att något är ok, med det skadar oss och andra och skapar ett beroende bort ifrån Gud. Och man behöver inte bara ta alkohol som exempel. Mår jag lite halvtaskigt en dag så är det lätt för mig att fundera på att äta en massa fet slaskmat, som är vansinnigt gott men som kanske inte alltid är så jättenyttig för mig, eller så blir man bara sugen på att åka och handla något, som kan vara roligt, men som jag egentligen inte behöver. Och eftersom de flesta av oss har de möjligheterna, så gör vi oss beroende av dessa genvägar istället än Gud som är den som kan ge oss trösten, som kan ge oss frid i vårt sinne, som kan ge kraften vi behöver en tung dag.

4 Nehemja blev heligt vred när han hörde om hur de rika behandlade de fattiga judarna, ungefär som jag faktiskt kan bli heligt vred över den liberala synen på alkohol som ondskan lurar så många kristna med. Nehemja blev arg på dessa judar som gjort sig beroende av pengar, beroende av räntorna och drog nytta av sina landsmäns olycka för att gynna sina egna syften, ett handlande som heller inte är främmande i dessa bygder tror jag. Nehemja utlyste ett stort folkmöte då han förklarade att han och hans närmaste män var beredda att efterskänka de lån de givit, och uppmanade de rika att göra likadant, att efterskänka skulden. Ingen skulle kunna tjäna pengar på någon annans fattigdom, det hade han Guds ord i ryggen på ifrån Mose lag. För Gud är det viktigare att vi visar omsorg om människor än att vi bevakar våra egna ekonomiska intressen, och Nehemja får folket med sig. Kanske inte minst för att han själv var ett föredöme. Han levde efter bibelordet och var ett exempel i att vara beroende av Gud som skapade längtan efter att ge istället än att bara få och ta, för att själv må bra. Nehemja var nu landshövning i Juda. Han hade rätt att ta ut mycket skatt, det hade tidigare ståthållare gjort och lagt bördor på folket, men så gjorde inte jag säger Nehemja i vers 15. För jag fruktade Gud. Han utnyttjade inte sin ställning. Nehemja hade vid sitt bord 150 man av judarna, deras föreståndare men också ifrån alla folk runt omkring. Alla fick plats och de åt mycket på Nehemjas egen bekostnad. Han var generös. Och girighets attacken försvann, genom att Nehemja själv använde det han hade för andras bästa. Ett exempel som knyter ihop till den som du är kallad till, en Jesu lärjunge, att älska Gud och att älska andra så som Gud älskat dig. Guds kärlek skapar ett beroende att älska andra. Aposteln Paulus förklarar det så i 2 kor.5. Ty Kristi kärlek driver oss, eftersom vi är övertygade om att en har dött i allas ställe, och därför har alla dött. Och han dog för alla, för att de som lever inte längre skall leva för sig själva utan för honom som har dött och uppstått för dem Ett beroende som har bara gott med sig, det har inga skadliga effekter, som beroendet av pengar eller beroendet av alkohol. Det ger bara godhet och endast godhet till ditt liv. Det fortsätter vi och ser när vi läser nehemja.kap.6. Vi kan läsa vers 1-14, samtidigt som vi får fortsätta att titta på David sveders teater föreställning utifrån texten. Fienden ger sig inte. Det goda som Gud gör med Nehemja och folket och med dig och mig, och genom oss får inte vara ifred. Mörkret kan inte tåla ljuset och kan inte tåla att vi fortsätter att göra oss beroende ljuset. Och som den lögnare som fienden är så fortsätter han att sprida lögner för att få bygget att stanna.

5 Triumfen kommer aldrig gratis, det är jobbigt att höra, men det är sanningen. Muren var nästan helt klar, det var bara dörrarna kvar, då Sanballat nu försöker locka Nehemja, ledaren, till Onos dal som låg ca.35 km nordväst ifrån Jerusalem. Om han kom dit så skulle vara lättare att överfalla honom eller att anfalla Jerusalem när han var borta. Men när man läser hans inbjudan så verkar det ändå vara ganska så fredliga avsikter. Du, Nehemja kom över till oss, så ska vi nog försöka lösa allt det som varit i mellan oss. Bara vi kommer tillsammans, släpp dörrarna som du ska sätta upp, släpp dina vapen och kom hit. Och samma budskap får vi många gånger av djävulen som snällt vill locka oss med beroendet av andra saker än Gud. Tillsammans är ett väldigt bra och fint ord. Bara ni kommer tillsammans, förlika er med alla andras beteenden och beroenden så ska era problem ordna sig ska ni se. Det är inte så farligt som alla säger. Släpp verktyget och era vapen, alltså släpp på er bekännelse till Jesus för en stund, vi kan väl diskutera saken utan att någon behöver ha rätt, släpp bönen och ta del av det som vi har, så kan vi tillsammans lösa dina bekymmer, är djävulens lockelse genom denna värld. En oerhörd farlig frestelse som vi får möta dagligen. Det här budet skickade Sanballat och araben Gesem 4 gånger till Nehemja, men Nehemja anade att de hade onda avsikter och skickar svaret tillbaka. Tack men nej tack. Jag har inte tid. Jag måste göra klart muren. Och här har vi hemligheten till att bryta denna svåra attack och vara kvar i ett beroende av Gud. Nehemja var upptagen av sin tjänst vid muren. Han hade villighetens skor på sig som vi läser om i Guds vapenrustning i ef.6. Han var inte beredd att släppa på allting, han ville göra det färdigt! Samma skor behöver du och jag, att fortsätta tjäna Gud med det som vi har i vår församling. Steget att du gått till Gudstjänst idag för att lyssna på Guds vilja och tankar för ditt liv, är en väldigt bra början, och att fortsätta vara kvar vid din funktion vid muren, alltså din uppgift i församlingen, som vi har var och en. Det hindrar djävulens inbjudningar. Vi behöver vara kvar vid tron på att vårt arbete gör skillnad och att Gud vill använda dig personligen för att människor omkring dig ska komma till tro och lära känna Jesus! och kom ihåg att Jesus står framför dig när anklagelserna kommer. När Sanballat och Gesem fått Nehemjas svar så skrev de ett offentligt brev, den nionde attacken i boken. Då hela folket får höra anklagelserna emot Nehemja. Att han inte var trovärdig och skulle ha dolda motiv i hans arbete. Att hela syftet egentligen var att han skulle bli kung, att det är för egen vinning som han är med i bygget. Och sådana här anklagelser älskar fienden, för de tar så hårt på oss. När vi får höra att vi skulle ha egoistiska motiv och att vi bara är med i kyrkan för vår egen skull.

6 Anklagaren, djävulen säger vad gör du Johannes, så kan man väl inte göra om man är kristen, så kan man väl inte vara? Och vi kanske till och med hör skitsnacket om oss bakom ryggen, vilket får oss att vilja lämna församlingen, lämna muren, samma skrämseltaktik som fördes mot Nehemja. Men vi har inte bara en anklagare emot oss utan en fruktansvärt bra försvarsadvokat som har vunnit varje mål han haft! Som berättar för oss att anklagelserna har ingen grund, för det finns ingen dom, det finns ingen fördömelse för den som är Kristus Jesus! En sanning som vi måste påminna oss om och komma till när lögnerna och anklagelser kommer emot oss. Du är fri! Du är svag, jag är svag, och vi misslyckas hela tiden, men vi är fria i Jesus! Så låt oss be med Nehemjas bön i vers 9. Styrk du mina händer! I oss själva är vi ingenting! Men Guds händer kan ge oss ny styrka! Vi får sträcka våra händer, små och unga babylena händer eller gamla och fulla av skrynklor, så är du beroende av hans händer som gjort dig och format dig, som ger dig förstånd så att du kan lära dig hans bud, i hans händer, i hans verk så finns sanning och rätt som lär dina händer att strida, de lyfter bördan från dina skuldror, och hans händer gör dig fri från korgen full av laster. Vår tid står i hans händer, och de skall rädda oss från våra fienders hand, från dem som förföljer oss, sjunger psalmisten ut. Att fly ifrån verkligheten är aldrig lösningen. Nehemja får erbjudandet ifrån Semaja att fly till templet och stänga in sig. Nehemja tyckte nog i första skeendet att det låter bra, men vänta nu, varför skall jag fly? Det lät som en trygg och skön lösning, precis som vi ibland i vår uppgivenhet kan känna lockelsen att bara stänga in oss, isolera oss ifrån allt och tro att det är lösningen under svåra tider. Men Nehemja var inte en levit och lagen förbjöd någon annan att gå till templet. Och han tänkte att Gud kan inte säga en sak här och en annan sak i hans ord. Och Nehemja förstod att detta inte kan vara ifrån Gud. Och denna insikt är en grund som vi också alltid behöver ha med och som vi får i att vara beroende av hans ord. Olika saker lockar oss hela tiden och det är lätt att hitta tryggheten i att gömma sig ifrån problemet genom en annan trygghet än Gud, ett annat slags beroende. Men vad säger Bibeln, vad säger Guds ord, vi måste hela tiden jämföra med det. Utifrån det så kan du veta vad som är rätt och fel. Vårt mänskliga förnuft klarar inte av att förstå alla Guds tankar, och därför behöver vi Bibeln. Ja, men det känns riktigt för mig säger många, man ger känslan auktoriteten att avgöra och inte Guds ord, men det kommer leda oss fel, det kommer skada och det kommer såra.

7 Men att vara beroende av ordet gör oss till andliga detektiver och kan verkligen veta vilken väg som vi behöver gå i de olika problemen som uppstår. Du bestämmer vem som skall vinna. Jag tror att du innerst inne vet vem som du mår bäst av. Din verklighet är vad du gör den till. Du kan drömma dig bort, men den finns ändå kvar. Så ta itu med den och ge den innehåll som Roland Utbult sjunger. Gud är verkligheten själv och han vill möta dig. I vers så avslutar vi idag, som får vara en enda stor uppmuntran till dig. Muren är färdig!! Efter 52 dagar stod muren återuppbyggd, i alla fall för denna gång. Och det står att fienden stod där helt maktlösa och de förstod att det var Guds verk eller de sjönk i deras egna ögon som grundtexten säger. Svaga människor hade jobbat. Svårigheter och motstånd hade kommit. Trötthet och suckar, men det var så Guds verk hade gått framåt!! Och så kommer det vara för murbygget också i Törestorps Missionsförsamling. Det går inte framåt genom att vi alla är starka utan i att vi vågar vara svaga, men jobbar med allt vi kan. Genom att vi håller ut och fortsätter vara beroende, varje dag och varje natt av Guds ande, så kommer även vårt bygge att bli klart! Jag är övertygad om att vi kommer se hur motstånd vänder till triumf! "Om dagen sänder Herren sin nåd och om natten är Hans sång hos mig, en lovsång till mitt livs Gud". (Ps 42:9). Amen.

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Hur du maximerar ditt liv/brian Houston En 31 dagars andakt

Hur du maximerar ditt liv/brian Houston En 31 dagars andakt Hur du maximerar ditt liv/brian Houston DAG 1: Ett välsignat liv Det är Guds önskan och plan att alla ska få leva ett välsignat liv. I Bibeln, har välsignad olika betydelser. Att leva ett välsignat liv

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Inte bara för mig utan för de flesta människor så är det inte alltid enkelt att imorgon minnas allt vad som hände idag, söndagen för två veckor sedan eller söndagen

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan Helt i Guds hand Reflektioner kring Bibeln och människan Här följer några tankar kring Bibelns sätt att beskriva detta att vara en människa. Något om glädjen, kampen och det unika värde som människan bär

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Gud är vår trygghet Om att lita på Gud och ge vidare av det vi fått

Gud är vår trygghet Om att lita på Gud och ge vidare av det vi fått Gud är vår trygghet Om att lita på Gud och ge vidare av det vi fått Carl-Henrik Karlsson Ge ditt guld till Herren Templet i Jerusalem på Jesus tid var stort, vackert och härligt. Men ännu skönare - och

Läs mer

Vad är synd? I första hand är det ju olydnad mot Gud.

Vad är synd? I första hand är det ju olydnad mot Gud. Vad är synd? I första hand är det ju olydnad mot Gud. Man kan dela upp det i två avdelningar Den första är syndens och dödens lag. Den andra är att varje människa har syndat. Rom. 8:2 Ty den andliga lag

Läs mer

Smaka hur God Gud är

Smaka hur God Gud är Smaka hur God Gud är Av: Johannes Djerf Jag var 14 år. Jag var på Prao på en förskola i Kisa en vecka. Barnen lekte för en stund väldigt bra själva då en av lärarna kom med förslaget att brygga en kanna

Läs mer

Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf

Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf I tisdags så var det dags för mig att för första gången klippa gräset vid Håkanstorp där familjen bor sedan 2 veckor tillbaks. Vilket jag hade sett fram emot,

Läs mer

En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4)

En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4) Om medlemskap i Frälsningsarmén En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4) I varje armé finns två sorters människor: Den ena sorten är de som övertalats att ställa upp. De kämpar bara därför att de måste.

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång Jag läste en liten berättelse i en bok jag har där hemma. Boken handlar om tider

Läs mer

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se)

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Innehållsförteckning Inledning I. Det största äventyret Andliga kristnas inflytande

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron Tankar om Foto: Bengt Nilsson Döden Sorgen Den kristna tron Sorgen - en process att ta fasta på. Något av det mest smärtsamma och svåra en människa går igenom är förlusten av en nära anhörig. Speciellt

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

Och jag önskade att jag hade fått möjlighet att lära känna den här människan, innan det var försent.

Och jag önskade att jag hade fått möjlighet att lära känna den här människan, innan det var försent. JESUS För drygt ett år sedan var jag på begravning. En församlingsmedlem, en äldre man, hade gått hem till Gud och den eviga vilan. Han hade varit pastor i många år, och hans familj och hem hade fungerat

Läs mer

Vecka 1 Gruppreflektion (Inledning vi samlas)

Vecka 1 Gruppreflektion (Inledning vi samlas) Vecka 1 Gruppreflektion (Inledning vi samlas) Inledande bön: L: Jag blev glad när man sade till mig: Kom, vi skall gå till Herrens tempel. A: Nu står vi i dina portar, Jerusalem. Jerusalem, du välbyggda

Läs mer

Lag och evangelium med Jesus som läromästare

Lag och evangelium med Jesus som läromästare Lag och evangelium med Jesus som läromästare Hållet vid kyrkodagar Sala 2011 av pastor Jakob Fjellander, Lutherska Konkordiekyrkan Bröder och systrar i Herren! Jag ska nu hålla ett föredrag som bär titeln

Läs mer

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen.

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Följ mig - i kraften För precis 30 år sedan, 3:e söndagen i augusti 1983, blev jag här på Storstrand presenterad

Läs mer

J E S U O R D INNEHÅLL. Del Ett VEM SÄGER NI ATT JAG ÄR?

J E S U O R D INNEHÅLL. Del Ett VEM SÄGER NI ATT JAG ÄR? J E S U O R D INNEHÅLL Del Ett VEM SÄGER NI ATT JAG ÄR? Problemet med religionen Världens ljus Uppenbarelsen Det levande ordet Fadern Den gode herden Mat för själen Del Två DET NYA RIKET Himmelriket Det

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer