Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Beroende av Gud Nehemja kap.5-6 Av: Johannes Djerf I onsdags så började min dag med en olidlig huvudverk. Jag brukar ha det då och då av någon anledning. Jag kanske snarkar för hårt jag vet inte, Det är i alla fall fruktansvärt jobbigt när det kommer, för det vill oftast inte släppa fören kvällen hur mycket alvedon och kaffe jag än stoppar i mig, och denna morgon var inget undantag. Då det är svårt att få någonting gjort. Man vill så gärna, men det är helt låst, man har ingen kraft till någonting. Dessutom så började telefonen ringa ifrån människor som berättade om oroliga, trötta och trasiga hjärtan, slitna relationer och trasiga församlingar, allt på en enda gång kom emot mig, Berget av problem som berörde mig personligen och där människor behövde min hjälp, växte samtidigt som huvudverken. I allt detta så skulle jag leda en halvrörig kaplanträff, och jag skulle även hålla ihop vår konfagrupp som inte är en grupp som bara inger lugn, om man säger så, även om de är väldigt goa. Och när jag åkte hem därifrån så hade jag bara en enda mening snurrande som en bön i mitt huvud inför allt som låg bakom och allt som låg framför Jag är beroende av dig Gud. Jag är ingenting i mig själv, ingenting, Jag kände att jag är fullständigt beroende av Guds vishet, av Guds kraft, ledning & nåd! Jag kände med orden ifrån kung David som skriver i psalm 63: Min själ törstar efter dig Gud, min kropp längtar efter dig i ett torrt land som försmäktar utan vatten. Och även om inte du kan förlika dig helt med min berättelse, så tror jag att du haft liknande dagar och att denna sanning även är din. Det som sker i våra liv består många gånger av oförberedda överraskningar som kastar omkull den trygga och säkra vardagen, till att istället bli tung och oförklarlig. Och i allt det som sker i din vardag av motgång men även framgång så tror jag att vi inte klarar det med egna händer. Ibland så får vi för oss att vi är tillräckligt starka i oss själva. men ingen klarar hela vägen själv, jag tror inte det. Någongång i livet så kommer vi alla att upptäcka detta. Men för ditt livs bygge idag och för vår församlings bygge den här dagen så behöver vi inse det nu, oberoende av hur du mår idag, om allt är fest och härligt eller om du är trött och full av bekymmer så behöver vi börja med att be om denna insikt. Att vi var och en är beroende av Gud.

2 Att vi är beroende av att allt som sker under vår dag får vila i Guds händer. Vi är beroende av Gud för att möta frestelser och motgångar som vill försöka få oss som Guds barn splittrade. Och precis som vi har gjort de senaste tre söndagarna då jag predikat så ska vi idag ta Nehemja som föredöme i att vara beroende av Gud. Förra söndagen när vi stod tillsammans med Nehemja och folket vid Jerusalems mur så mötte vi många trötta människor då motståndet mot deras arbete kom ifrån alla håll. Den samariska landshövningen Sanballat och hans ihopsamlade krigshär ifrån olika folkgrupper gaddade sig samman och skapade förvirring vid muren, men även judarnas egna släktningar och vänner som inte var med vid bygget av muren kom och skapade oordning genom bekvämlighetens frestelse, att be dem dra sig tillbaka och ge upp allting. Men genom den gemensamma bönen till den Gud som är större än den som är i världen, så fogades muren samman. De började strida för varandra då de inte behövde vara rädda utan det enda de skulle göra var att tänka på Herren. Det gav dem tröst och kraft till att fortsätta arbeta helhjärtat på det som Gud hade lagt ner i dem, då de under Nehemjas ledning koncentrerade sig på de svaga punkterna på muren. Vilket fick berätta för oss då och idag att i motståndet, i den andliga striden så behöver vi be om extra skydd vid de svaga punkterna inom oss själva och hos andra som jobbar bredvid oss vid muren, utbredandet av Guds rike här i Törestorp. I kap.5 som vi nu kommit till så får vi läsa om en av dessa svaga punkter som folket behövde extra skydd vid och där jag tror att även du och jag behöver hjälp. Arbetet vid muren hade varit så tungt för folket att man inte hann jobba så mycket med sitt eget hem och tänka så mycket på sitt egna liv. Arbetet vid muren hade tagit all kraft och tid. Därför så pantsatte många sina hem och sina ägodelar för att få pengar och köpa mat. Och man började låna pengar av de rika judarna för att kunna leva vidare och för att arbetet skulle fullbordas. Som villigt lånade ut pengar men var lika snabba att ta över den skuldsattes mark och egendom när han inte kunde betala tillbaka och utan mark gick det inte att försörja sig alls. Därför så började man till och med sälja sina egna döttrar och söner som slavar. Fienden hade inte lyckats utifrån muren, men nu försöker han att börja inifrån istället och skapa splittring ibland arbetarna. Kanske att han kunde få församlingen osams.

3 De hade varit beroende av Gud! Det var därför som bygget på muren hade fortsatt, men nu så kom fienden med störningar och försökte få dem beroende av något annat. Och jag tror att vi kan känna igen den attacken och även denna svaga punkt hos oss. Det är ofta som allt runtomkring plötsligt kan bli så mycket viktigare än ens tro på Gud, och splittringen ifrån det som man en gång hade är inte speciellt långt borta. Beroendet av pengar är något som kan leda både oss som församling och oss som enskilda personer bort ifrån det som vi behöver. Makt & inflytande, alkohol, TV, sex, mat, motion, facebook, att ha ett fungerande och vackert hem, fungerande familj, fungerande jobb, fungerande karriär är alla faktorer som kan ersätta det som vi egentligen mår bäst av och som vi verkligen har behov av. Vår fiende Djävulen försöker använda alla medel han bara kan för att vi ska sluta vara helt beroende av Gud. Han lurar oss att söka oss till saker och ting som kan stilla våra inre behov för en stund, men som bara har skadliga effekter i slutändan. Han vill försöka lura oss in på genvägar till att må bra. Då djävulen försöker göra alla dessa genvägar så fina och ofarliga som möjligt, så att vi inte ser den skadliga effekten, då vårt försvar är ofta ganska så svagt. Man kan ta alkoholen för att ta ett exempel. Som hör till i de flesta sammanhangen idag och för de flesta människor runt omkring oss och därför så har många inte reflekterat så mycket över det och även tagit till sig det som något naturligt, kanske fint eller festligt, som kanske till och med kan skapa olika sinnesstämningar som man tycker man behöver. Men sanningen är att alkoholen släcker ner hjärnan istället bit för bit, den dödar nervceller, och det redan av små mängder. Det har visat sig att det inte finns någon del i vår kropp som faktiskt klarar av att bryta ner alkohol, den är inte skapad för det helt enkelt, så därför så förstör alkoholen kroppen istället och förstör även på så många sätt för människor runt omkring oss, ja statistiken säger faktiskt att det tar sönder hela det här landet. Ser ni fiendens taktik? Vi tror att något är ok, med det skadar oss och andra och skapar ett beroende bort ifrån Gud. Och man behöver inte bara ta alkohol som exempel. Mår jag lite halvtaskigt en dag så är det lätt för mig att fundera på att äta en massa fet slaskmat, som är vansinnigt gott men som kanske inte alltid är så jättenyttig för mig, eller så blir man bara sugen på att åka och handla något, som kan vara roligt, men som jag egentligen inte behöver. Och eftersom de flesta av oss har de möjligheterna, så gör vi oss beroende av dessa genvägar istället än Gud som är den som kan ge oss trösten, som kan ge oss frid i vårt sinne, som kan ge kraften vi behöver en tung dag.

4 Nehemja blev heligt vred när han hörde om hur de rika behandlade de fattiga judarna, ungefär som jag faktiskt kan bli heligt vred över den liberala synen på alkohol som ondskan lurar så många kristna med. Nehemja blev arg på dessa judar som gjort sig beroende av pengar, beroende av räntorna och drog nytta av sina landsmäns olycka för att gynna sina egna syften, ett handlande som heller inte är främmande i dessa bygder tror jag. Nehemja utlyste ett stort folkmöte då han förklarade att han och hans närmaste män var beredda att efterskänka de lån de givit, och uppmanade de rika att göra likadant, att efterskänka skulden. Ingen skulle kunna tjäna pengar på någon annans fattigdom, det hade han Guds ord i ryggen på ifrån Mose lag. För Gud är det viktigare att vi visar omsorg om människor än att vi bevakar våra egna ekonomiska intressen, och Nehemja får folket med sig. Kanske inte minst för att han själv var ett föredöme. Han levde efter bibelordet och var ett exempel i att vara beroende av Gud som skapade längtan efter att ge istället än att bara få och ta, för att själv må bra. Nehemja var nu landshövning i Juda. Han hade rätt att ta ut mycket skatt, det hade tidigare ståthållare gjort och lagt bördor på folket, men så gjorde inte jag säger Nehemja i vers 15. För jag fruktade Gud. Han utnyttjade inte sin ställning. Nehemja hade vid sitt bord 150 man av judarna, deras föreståndare men också ifrån alla folk runt omkring. Alla fick plats och de åt mycket på Nehemjas egen bekostnad. Han var generös. Och girighets attacken försvann, genom att Nehemja själv använde det han hade för andras bästa. Ett exempel som knyter ihop till den som du är kallad till, en Jesu lärjunge, att älska Gud och att älska andra så som Gud älskat dig. Guds kärlek skapar ett beroende att älska andra. Aposteln Paulus förklarar det så i 2 kor.5. Ty Kristi kärlek driver oss, eftersom vi är övertygade om att en har dött i allas ställe, och därför har alla dött. Och han dog för alla, för att de som lever inte längre skall leva för sig själva utan för honom som har dött och uppstått för dem Ett beroende som har bara gott med sig, det har inga skadliga effekter, som beroendet av pengar eller beroendet av alkohol. Det ger bara godhet och endast godhet till ditt liv. Det fortsätter vi och ser när vi läser nehemja.kap.6. Vi kan läsa vers 1-14, samtidigt som vi får fortsätta att titta på David sveders teater föreställning utifrån texten. Fienden ger sig inte. Det goda som Gud gör med Nehemja och folket och med dig och mig, och genom oss får inte vara ifred. Mörkret kan inte tåla ljuset och kan inte tåla att vi fortsätter att göra oss beroende ljuset. Och som den lögnare som fienden är så fortsätter han att sprida lögner för att få bygget att stanna.

5 Triumfen kommer aldrig gratis, det är jobbigt att höra, men det är sanningen. Muren var nästan helt klar, det var bara dörrarna kvar, då Sanballat nu försöker locka Nehemja, ledaren, till Onos dal som låg ca.35 km nordväst ifrån Jerusalem. Om han kom dit så skulle vara lättare att överfalla honom eller att anfalla Jerusalem när han var borta. Men när man läser hans inbjudan så verkar det ändå vara ganska så fredliga avsikter. Du, Nehemja kom över till oss, så ska vi nog försöka lösa allt det som varit i mellan oss. Bara vi kommer tillsammans, släpp dörrarna som du ska sätta upp, släpp dina vapen och kom hit. Och samma budskap får vi många gånger av djävulen som snällt vill locka oss med beroendet av andra saker än Gud. Tillsammans är ett väldigt bra och fint ord. Bara ni kommer tillsammans, förlika er med alla andras beteenden och beroenden så ska era problem ordna sig ska ni se. Det är inte så farligt som alla säger. Släpp verktyget och era vapen, alltså släpp på er bekännelse till Jesus för en stund, vi kan väl diskutera saken utan att någon behöver ha rätt, släpp bönen och ta del av det som vi har, så kan vi tillsammans lösa dina bekymmer, är djävulens lockelse genom denna värld. En oerhörd farlig frestelse som vi får möta dagligen. Det här budet skickade Sanballat och araben Gesem 4 gånger till Nehemja, men Nehemja anade att de hade onda avsikter och skickar svaret tillbaka. Tack men nej tack. Jag har inte tid. Jag måste göra klart muren. Och här har vi hemligheten till att bryta denna svåra attack och vara kvar i ett beroende av Gud. Nehemja var upptagen av sin tjänst vid muren. Han hade villighetens skor på sig som vi läser om i Guds vapenrustning i ef.6. Han var inte beredd att släppa på allting, han ville göra det färdigt! Samma skor behöver du och jag, att fortsätta tjäna Gud med det som vi har i vår församling. Steget att du gått till Gudstjänst idag för att lyssna på Guds vilja och tankar för ditt liv, är en väldigt bra början, och att fortsätta vara kvar vid din funktion vid muren, alltså din uppgift i församlingen, som vi har var och en. Det hindrar djävulens inbjudningar. Vi behöver vara kvar vid tron på att vårt arbete gör skillnad och att Gud vill använda dig personligen för att människor omkring dig ska komma till tro och lära känna Jesus! och kom ihåg att Jesus står framför dig när anklagelserna kommer. När Sanballat och Gesem fått Nehemjas svar så skrev de ett offentligt brev, den nionde attacken i boken. Då hela folket får höra anklagelserna emot Nehemja. Att han inte var trovärdig och skulle ha dolda motiv i hans arbete. Att hela syftet egentligen var att han skulle bli kung, att det är för egen vinning som han är med i bygget. Och sådana här anklagelser älskar fienden, för de tar så hårt på oss. När vi får höra att vi skulle ha egoistiska motiv och att vi bara är med i kyrkan för vår egen skull.

6 Anklagaren, djävulen säger vad gör du Johannes, så kan man väl inte göra om man är kristen, så kan man väl inte vara? Och vi kanske till och med hör skitsnacket om oss bakom ryggen, vilket får oss att vilja lämna församlingen, lämna muren, samma skrämseltaktik som fördes mot Nehemja. Men vi har inte bara en anklagare emot oss utan en fruktansvärt bra försvarsadvokat som har vunnit varje mål han haft! Som berättar för oss att anklagelserna har ingen grund, för det finns ingen dom, det finns ingen fördömelse för den som är Kristus Jesus! En sanning som vi måste påminna oss om och komma till när lögnerna och anklagelser kommer emot oss. Du är fri! Du är svag, jag är svag, och vi misslyckas hela tiden, men vi är fria i Jesus! Så låt oss be med Nehemjas bön i vers 9. Styrk du mina händer! I oss själva är vi ingenting! Men Guds händer kan ge oss ny styrka! Vi får sträcka våra händer, små och unga babylena händer eller gamla och fulla av skrynklor, så är du beroende av hans händer som gjort dig och format dig, som ger dig förstånd så att du kan lära dig hans bud, i hans händer, i hans verk så finns sanning och rätt som lär dina händer att strida, de lyfter bördan från dina skuldror, och hans händer gör dig fri från korgen full av laster. Vår tid står i hans händer, och de skall rädda oss från våra fienders hand, från dem som förföljer oss, sjunger psalmisten ut. Att fly ifrån verkligheten är aldrig lösningen. Nehemja får erbjudandet ifrån Semaja att fly till templet och stänga in sig. Nehemja tyckte nog i första skeendet att det låter bra, men vänta nu, varför skall jag fly? Det lät som en trygg och skön lösning, precis som vi ibland i vår uppgivenhet kan känna lockelsen att bara stänga in oss, isolera oss ifrån allt och tro att det är lösningen under svåra tider. Men Nehemja var inte en levit och lagen förbjöd någon annan att gå till templet. Och han tänkte att Gud kan inte säga en sak här och en annan sak i hans ord. Och Nehemja förstod att detta inte kan vara ifrån Gud. Och denna insikt är en grund som vi också alltid behöver ha med och som vi får i att vara beroende av hans ord. Olika saker lockar oss hela tiden och det är lätt att hitta tryggheten i att gömma sig ifrån problemet genom en annan trygghet än Gud, ett annat slags beroende. Men vad säger Bibeln, vad säger Guds ord, vi måste hela tiden jämföra med det. Utifrån det så kan du veta vad som är rätt och fel. Vårt mänskliga förnuft klarar inte av att förstå alla Guds tankar, och därför behöver vi Bibeln. Ja, men det känns riktigt för mig säger många, man ger känslan auktoriteten att avgöra och inte Guds ord, men det kommer leda oss fel, det kommer skada och det kommer såra.

7 Men att vara beroende av ordet gör oss till andliga detektiver och kan verkligen veta vilken väg som vi behöver gå i de olika problemen som uppstår. Du bestämmer vem som skall vinna. Jag tror att du innerst inne vet vem som du mår bäst av. Din verklighet är vad du gör den till. Du kan drömma dig bort, men den finns ändå kvar. Så ta itu med den och ge den innehåll som Roland Utbult sjunger. Gud är verkligheten själv och han vill möta dig. I vers så avslutar vi idag, som får vara en enda stor uppmuntran till dig. Muren är färdig!! Efter 52 dagar stod muren återuppbyggd, i alla fall för denna gång. Och det står att fienden stod där helt maktlösa och de förstod att det var Guds verk eller de sjönk i deras egna ögon som grundtexten säger. Svaga människor hade jobbat. Svårigheter och motstånd hade kommit. Trötthet och suckar, men det var så Guds verk hade gått framåt!! Och så kommer det vara för murbygget också i Törestorps Missionsförsamling. Det går inte framåt genom att vi alla är starka utan i att vi vågar vara svaga, men jobbar med allt vi kan. Genom att vi håller ut och fortsätter vara beroende, varje dag och varje natt av Guds ande, så kommer även vårt bygge att bli klart! Jag är övertygad om att vi kommer se hur motstånd vänder till triumf! "Om dagen sänder Herren sin nåd och om natten är Hans sång hos mig, en lovsång till mitt livs Gud". (Ps 42:9). Amen.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves.

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 1 Tessalonikerbrevet 2 (2:1 16) Apostelns tjänst i Tessalonika 1 Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 2 Tidigare hade vi, som ni vet, plågats och misshandlats i Filippi, men

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Lyssna till herden. Av: Johannes Djerf

Lyssna till herden. Av: Johannes Djerf Lyssna till herden Av: Johannes Djerf När vi skulle avsluta vår första alphakurs här i kyrkan så skulle vi avsluta vår termin med att be tillsammans, så som vi alltid brukade avsluta en kväll. Efter vår

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 03 03 Mark 5:24-34 3 sönd i fastan II Ev

Tunadalskyrkan 13 03 03 Mark 5:24-34 3 sönd i fastan II Ev 1 Tunadalskyrkan 13 03 03 Mark 5:24-34 3 sönd i fastan II Ev Kan du se scenen framför dig? En stor människoskara som är nyfikna och uppspelta. Ryktena hade gått före Jesus, och nu undrar man vad som ska

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Hur får jag uppleva Guds kraft?

Hur får jag uppleva Guds kraft? Hur får jag uppleva Guds kraft? I det här rummet finns massor av olika signaler. Radiovågor, tevesignaler och datasignaler. Men just nu så påverkar de inte oss. Inget ljud, ingen bild. Men skulle vi ställa

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MAJ 2015 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. Joh. 14:27 Tappa inte modet

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35 1 Tunadalskyrkan 14 02 09 Bilder av livet Dan 3, PS 126, Ps 35 Ibland kan vi behöva bilder eller berättelser för att få hjälp att förstå livet och tillvaron, för de kan spegla vår situation, utan att vara

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf Helande En Gåva Av: Johannes Djerf Ibland kan vår tro kännas som en sådan här torr svamp (håller upp en tvättsvamp). Det finns där, tron finns där, men det finns inte så mycket av livet, det som du innerst

Läs mer

FÖRSTA TESSALONIKERBREVET

FÖRSTA TESSALONIKERBREVET FÖRSTA TESSALONIKERBREVET HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2014 Första Tessalonikerbrevet (Lars Mörling 2014) Bakgrund Filippi Berea Tessalonika Korint Aten Författare: Paulus (1Tess 1:1) Vi ser att brevet var

Läs mer

Predikan av: Johannes Magnusson Smyrnakyrkan, 7 oktober 2012

Predikan av: Johannes Magnusson Smyrnakyrkan, 7 oktober 2012 BIBELLÄSNING Predikan av: Johannes Magnusson Smyrnakyrkan, 7 oktober 2012 1 Heliga vanor för vanliga människor - Bibelläsning Män blir lättare förkylda än kvinnor Den meningen har åtminstone tre olika

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

D. Vid läsårets början

D. Vid läsårets början D. Vid läsårets början Andakten kan förrättas av en präst, en församlingsanställd eller någon från skolan. Psalmer Man kan sjunga någon eller några av följande psalmer: 153, 289, 322, 471, 492 eller 496.

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet Ny Gästfrihet 1 En del tycker att det är bra när alla i församlingen känner alla. Vi har en så bra gemeskap. Alla känner alla. Men egentligen är ju det en brist. Församlingens uppdrag handlar ju om att

Läs mer

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Lektion 12 Dopets sakrament Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Ordet sakrament har förståtts på många olika sätt av olika religiösa grupper. Kanske vore det vara bra om vi sade klart, här och nu, vad

Läs mer

Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf

Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf Förra söndagen så fick vi följa Jesus nedför olivbergets kant på en liten åsna. Fast beslutsam att gå in genom stadens portar och genomlida döden för din och min skull.

Läs mer

Inget annat än Jesus Kristus som korsfäst Installationspredikan Pingstkyrkan i Lindesberg 1 sept 2013

Inget annat än Jesus Kristus som korsfäst Installationspredikan Pingstkyrkan i Lindesberg 1 sept 2013 Inget annat än Jesus Kristus som korsfäst Installationspredikan Pingstkyrkan i Lindesberg 1 sept 2013 Jag hade nämligen bestämt mig för, när jag var hos er, att inte veta av något annat än Jesus Kristus

Läs mer

Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf

Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf Var är Gud någonstans? Jag tror att Maria många gånger hade funderat på om inte Gud hade gått förbi henne. Hon försökte så gott hon kunde leva nära det som

Läs mer

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats F. Välsignelse av industrianläggning, kontorslokal eller annan arbetsplats En präst kan på begäran förrätta välsignelse av en industrianläggning, en kontorslokal eller en annan arbetsplats. Psalmer Följande

Läs mer

c. Paulus skriver att han egentligen inte behöver skriva till korinthierna om detta med kristet givande, så varför gör han det då?

c. Paulus skriver att han egentligen inte behöver skriva till korinthierna om detta med kristet givande, så varför gör han det då? 2 Korintierbrevet 9 (Vers 1-15) Var och en må ge vad han har beslutat sig för 1 Egentligen behöver jag inte skriva till er om hjälpen till de heliga. 2 Jag vet hur villiga ni är, och inför makedonierna

Läs mer

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10 Älska Gud och din nästa som dig Själv 30:e söndagen under året (årgång A) (26 oktober 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 22: 34-40 Frågan om det största budet i lagen När fariseerna fick höra hur han hade

Läs mer

Att hitta Pärlan. Av: Johannes Djerf

Att hitta Pärlan. Av: Johannes Djerf Att hitta Pärlan Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att visa ett litet filmklipp idag ifrån ett kärt tvprogram. Inte mitt favoritprogram direkt, men det kan vara en bra inledning för dagens predikan

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Välsignelse över registrerat partnerskap. Försöksordning

Välsignelse över registrerat partnerskap. Försöksordning Välsignelse över registrerat partnerskap Försöksordning Fastställd av Kyrkostyrelsen den 6 december 2006 Allmänna anvisningar Välsignelse över registrerat partnerskap är ett erbjudande till dem som önskar

Läs mer

gjort dem överflödande rika på uppriktig hängivenhet.

gjort dem överflödande rika på uppriktig hängivenhet. 2 Korintierbrevet 8 (Vers 1-9) Exempel på kristet givande 1 Vi vill tala om för er, bröder, vilken nåd Gud har gett församlingarna i Makedonien. 2 Fastän de varit hårt prövade, har deras översvallande

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter.

Tidsram: 20-25 minuter. 3. Söndagen under året (år C) (27 januari 2013) Vi är lemmar i Kristi kropp Denna gång föreslås att samtalet med barnen får handla om den andra läsningen, Vi är lemmar i Kristi kropp ur Första Korintierbrevet.

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet.

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. BIBELGUIDEN Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Utgiven med bidrag från Samfundet Pro Fide et Christianismo (Kyrkoherde Nils Henrikssons Stiftelse)

Läs mer

Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor, gifta och ogifta.

Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor, gifta och ogifta. 1.Alla får sjunga den Låt er uppfyllas av Anden Underordna er varandra i Kristi fruktan. Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor,

Läs mer

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Inte bara för mig utan för de flesta människor så är det inte alltid enkelt att imorgon minnas allt vad som hände idag, söndagen för två veckor sedan eller söndagen

Läs mer

Han hade fört dom till tro och sett hur dom vuxit som kristna och det ger honom mycket glädje och en väldigt go känsla.

Han hade fört dom till tro och sett hur dom vuxit som kristna och det ger honom mycket glädje och en väldigt go känsla. Filipperbrevet 4:1-9 Nya resurser 1 1 Kära kristna bröder, jag älskar er och längtar efter att få träffa er, för ni är min glädje och belöningen för allt mitt arbete. Mina älskade vänner, fortsätt att

Läs mer

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron Tankar om Foto: Bengt Nilsson Döden Sorgen Den kristna tron Sorgen - en process att ta fasta på. Något av det mest smärtsamma och svåra en människa går igenom är förlusten av en nära anhörig. Speciellt

Läs mer

Ge sitt liv för sina vänner

Ge sitt liv för sina vänner Ge sitt liv för sina vänner Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 15:12-17; Himmel och helvete, nr 272, 278:2, 282. Se sista sidan!) Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Vad betyder det att vara Kristen?

Vad betyder det att vara Kristen? Vad betyder det att vara Kristen? Tim Conway illbehonest.com/svenska Bruden och brudgummen har en börda. De har en kärlek till folket som kommer till deras bröllop. Och de vet att många av människorna

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

En levande församling

En levande församling PINGST VÄSTERÅS En levande församling Och Herren skall alltid leda dig; han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång,

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

Smaka hur God Gud är

Smaka hur God Gud är Smaka hur God Gud är Av: Johannes Djerf Jag var 14 år. Jag var på Prao på en förskola i Kisa en vecka. Barnen lekte för en stund väldigt bra själva då en av lärarna kom med förslaget att brygga en kanna

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång Jag läste en liten berättelse i en bok jag har där hemma. Boken handlar om tider

Läs mer

Christian Mölks Bibelkommentarer. 1 Samuelsboken 3. (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel

Christian Mölks Bibelkommentarer. 1 Samuelsboken 3. (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel 1 Samuelsboken 3 (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel 1 Pojken Samuel gjorde tjänst inför HERREN hos Eli. HERRENS ord var sällsynt på den tiden och profetsyner var inte vanliga. 2 Då hände en gång

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge. Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17

Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge. Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17 23 söndagen under året (år C) (8 september 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 14:25-33 Att vara Jesu vän Att vara Jesu lärjunge Stora skaror gick tillsammans med honom, och han vände sig om och sade till

Läs mer

Ditt livs viktigaste investering

Ditt livs viktigaste investering Ditt livs viktigaste investering En handledning Du investerar i dig själv dagligen: utbildning, relationer, karriär. Men har du någon gång reflekterat över värdet av att investera i den andliga aspekten

Läs mer

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet Avskrift från ljudinspelning 2011-07-24. Barbro Erling predikar i Agape församling. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet Älskade Jesus, att vi skall få uppleva och känna att Du är här, att vi verkligen

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Varför måste Jesus dö?

Varför måste Jesus dö? Varför måste Jesus dö? "Jag gör så gott jag kan. Mer kan inte Gud begära" Så säger många människor när man för frågan om rättfärdighet på tal. Gud vill gripa in i ditt och mitt liv. Vi tvekar inte att

Läs mer

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid.

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid. Bo ner fo r fred Herre, tag hand om vår fruktan och ängslan över vad som händer i vår värld, du som kom till oss vapenlös men starkare än all världens makt. Visa oss och världens makthavare på vägar att

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf

Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf När jag närmade mig 18 år så blev jag kallad till mönstring i Karlstad för att se om jag var lämplig för fortsatt militärtjänst. Man testade bl.a. min intelligens,

Läs mer

Gudstjänst den 6 juni 2010 i Luleå, S:t Petri ev-luth församling #99 Första söndagen efter Trefladighet

Gudstjänst den 6 juni 2010 i Luleå, S:t Petri ev-luth församling #99 Första söndagen efter Trefladighet Gudstjänst den 6 juni 2010 i Luleå, S:t Petri ev-luth församling #99 Första söndagen efter Trefladighet ÄR DU RIK INFÖR GUD? Predikotext: Luk. 12:13-21 13 Någon i folkhopen sade till honom: "Mästare, säg

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

FÖRSTA KORINTIERBREVET. INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande Kommentar 4

FÖRSTA KORINTIERBREVET. INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande Kommentar 4 FÖRSTA KORINTIERBREVET INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande Kommentar 4 Husbykyrkan Lars Mörling 2015 FÖRSTA KORINTIERBREVET BAKGRUND (Lars Mörling 2015) Författare: Aposteln Paulus (1:1). Brevet är skrivet

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

De tio budorden - riktlinjer för kristna

De tio budorden - riktlinjer för kristna Lektion 17 De tio budorden - riktlinjer för kristna Helgelse i praktik Vi har i en tidigare lektion lärt oss att Adam och Eva skapades till Guds avbild, det är, perfekta i ord och gärning och med välsignad

Läs mer

a. Ramatajim-Sofim låg på en höjd cirka 4 mil norr om Jerusalem och kan vara Arimatea som Josef från Arimatea kom ifrån (Mark 15:43).

a. Ramatajim-Sofim låg på en höjd cirka 4 mil norr om Jerusalem och kan vara Arimatea som Josef från Arimatea kom ifrån (Mark 15:43). 1 Samuelsboken 1 (Vers 1-7) Elkanas familj 1 I Ramatajim-Sofim i Efraims bergsbygd bodde en man som hette Elkana. Han var son till Jeroham, son till Elihu, son till Tohu, son till Suf, en efraimit. 2 Elkana

Läs mer

"När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem...

När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem... Predikan vid sändningsmässan Daniel Brattgård "När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem..." Så var det vid

Läs mer

LEDARMATERIAL- LÅT MIN TRO VÄXA!

LEDARMATERIAL- LÅT MIN TRO VÄXA! LEDARMATERIAL- LÅT MIN TRO VÄXA! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA 16:E SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET 20 SEPTEMBER 2015 1 LEDARMATERIAL RIKSKOLLEKT SEXTONDE SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET 20 SEPTEMBER 2015 Låt

Läs mer

DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET

DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET "GENOM EN UPPENBARELSE AVSLÖJADES HEMLIGHETEN FÖR MIG." (Ef. 3:3) Har du någonsin frågat dig varför du lever i denna världen, och vad meningen är med ditt liv? Vem du än

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

Nya Heliga vanor! Av: Johannes Djerf

Nya Heliga vanor! Av: Johannes Djerf Nya Heliga vanor! Av: Johannes Djerf Mina föräldrar är hyffsat nyblivna glada pensionärer. Helt nya vanor har formats utifrån detta faktum, som att dricka te istället än kaffe på morgonen, eller som att

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Jag satt i ett rum i församlingens källare, och bad. Det här var dagen jag sett fram emot, fasat för, och försökt komma undan.

Jag satt i ett rum i församlingens källare, och bad. Det här var dagen jag sett fram emot, fasat för, och försökt komma undan. Predikan 18 maj 2014 i Rönnekyrkan En av de starkaste andliga upplevelser jag har varit med om, var när jag blev döpt. Det var i januari 1997, och mindre än 2 månader efter att jag kommit till tro. Jag

Läs mer

FIKONTRÄDET TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9

FIKONTRÄDET TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 FIKONTRÄDET Liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt Och han gav dem denna liknelse: En man hade ett fikonträd i sin

Läs mer

Tillsammans. Studiehäfte av Henrik Steen

Tillsammans. Studiehäfte av Henrik Steen Tillsammans Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 Samling 1 Varför tillsammans? 6 1. Att ha gudstjänst tillsammans Samling 2 Varför samlas till gudstjänst? 8 Samling 3 Varför lovsjunga Gud

Läs mer

Och jag önskade att jag hade fått möjlighet att lära känna den här människan, innan det var försent.

Och jag önskade att jag hade fått möjlighet att lära känna den här människan, innan det var försent. JESUS För drygt ett år sedan var jag på begravning. En församlingsmedlem, en äldre man, hade gått hem till Gud och den eviga vilan. Han hade varit pastor i många år, och hans familj och hem hade fungerat

Läs mer

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen.

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Följ mig - i kraften För precis 30 år sedan, 3:e söndagen i augusti 1983, blev jag här på Storstrand presenterad

Läs mer

Medlidande medmänniska

Medlidande medmänniska Medlidande medmänniska 1 Inledning I den japanske författarens Endos roman Tystnad om 1500-talets förföljelse av de kristna kritiserar fader Rodrigues Guds tystnad. Men Jesus svarar: "Jag var inte tyst.

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

Agenda för gudstjänstens ledare

Agenda för gudstjänstens ledare genda för gudstjänstens ledare = Präst/ledare/liturg = lla Sång 15. Du som söker Du som söker efter fäste, du som famlar efter fred. Vet att räddningen är nära, den som älskar dig är här! Sök ditt inres

Läs mer