Rustad för vandringen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rustad för vandringen"

Transkript

1 Rustad för vandringen Av: Johannes Djerf Månadstema vårt lejon, lejonet av Juda, Jesus Kristus är den rätta kungen i vårt liv och i vårt land Bön. Syskonen Pevensi har kommit till landet Narnia. Ett land där djuren talar, där tiden är en helt annan än deras egen och där den vita häxan styr över allting. Hon har sett till så att Narnia alltid är täckt av is och snö och att varelserna i Narnia lever i strid mellan varandra. Men det finns Hopp, något betydligt mer än hopp som herr bäver uttrycker det. Han har berättat för syskonen om profetian och om Aslan, Lejonet, som är Narnias rätte Konung. Herr bäver har berättat att Aslan väntar på dem, att deras närvaro i Narnia inte är en slump, en tillfällighet som de själva tror, utan att de har ett uppdrag som de är menade för, att med Aslans hjälp skapa fred i landet. Efter många invändningar så ger de sig till slut ut. Med herr bävers ord om att Aslan redan förberett armén, så siktar de mot att få möta honom och med hans hjälp även rädda deras försvunne bror som är fånge hos den vita häxan. Nu har de börjat sin vandring till lägret nära stenbordet. - Filmklipp. (Till och med kom upp, det är någon här som vill träffa er) När Peter hörde om platsen där Aslan befann sig och samtidigt såg det väldiga landskapet framför sig av berg och fick höra om de andra hindren som den stora floden, så kändes det för en stund helt omöjligt. Det är så långt bort, det är så stort. Jag tror att även du och jag stått där på bergskanten någon gång och haft samma tankar när Jesus, vårt lejon, känts långt borta. Vi har lyssnat till de varma orden om att få leva nära hans hjärta i gemenskap med honom. Men ibland känns det så stort bara. För vem är jag? Vem är jag till att komma förbi alla dessa berg som jag ser framför mig. Berg i form av tid, olika måsten, min egen svaghet och misslyckanden. Och kanske det största berget av alla som jag tänkte stanna till vid för en stund och prata om. Berget i form av människofruktan. För vad ska andra människor säga, hur ska de reagera om jag tar ett oväntat kliv framåt i mitt liv. Om jag gör något som jag aldrig gjort förut. Om jag flyttar mig ifrån där jag nu står till en annan plats för att jag vill komma närmre Gud?

2 Jag är säker på att de flesta av oss känner igen tankarna. Rädslan för att misslyckas inför andra. Det är inte det att vi inte vill komma nära lejonet. Vi vill gärna ta ett steg över bergen, vi vill förändras. Vi längtar efter att få komma vidare på livets vandring, ta tag i nya uppgifter i vardagen, i församlingen. Vi vill utvecklas och självklart vill vi möta Gud, men vi är rädda för vad andra ska säga. Vi vill inte vara annorlunda. Och detta blir jag oerhört ledsen över. Inte minst när jag ser människor som har så tydliga och fantastiska gåvor, som har oerhörda talanger och en så enorm styrka i sin personlighet, som tittar ner och svarar sitt lejon till kung vad ska andra människor säga, tänk om det blir fel. Denna nedlagda fruktan för andra människor är något som trängt sig in överallt som ett ont virus i en dator som verkar vara omöjligt att få bort och till slut så vågar vi inte göra något, vi vågar inte ens starta upp datorn, alltså oss själva igen. Jag tror det är en förbannelse, som vi behöver bryta i Jesu namn! Jag vet att det kan kännas väldigt långt borta just nu. Vi kanske som Peter tror att världen skulle vara mindre, att allt skulle vara enklare än vad det visat sig vara. Men detta är verkligheten! Och det är inte fören vi har tagit itu med vår människofruktan som vi ser vad Gud vill och att han kan använda oss. Sanningen om oss själva och sanningen om Gud. Vi behöver inte bara se allt på avstånd. Guds gärningar och kraft behöver inte bara vara några ord som låter bra men känns för stora utan du och jag kan leva i dem. Så här står det i ords 29:25: Människofruktan har med sig snaror, men den som förtröstar på HERREN blir beskyddad. Peter såg den stora verkligheten, det enorma landskapet framför sig men han bands inte av fruktan för bergen och floden, utan förtröstade på orden han hört om Aslan och gav sig ut på äventyret med hans syskon. Men som vi såg i filmklippet så var det ingen garanti för att det skulle bli enklare. Den vita häxan, ondskan själv kom nära dem. Hon var ute efter att släcka hoppet för dem, men det slutar inte så. Bävrarna och syskonen hittar till klippan, där de kan gömma sig och vara trygga. Samma klippa som du och jag kan gömma oss i, när vi känner oss jagade av ondskan runt omkring oss som försöker släcka vårt hopp. Kung David skriver i Psalm 27:1-5. HERREN är mitt ljus och min frälsning, för vem skulle jag frukta? HERREN är mitt försvar, för vem skulle jag vara rädd? När de onda kommer emot mig och vill uppsluka mig, mina motståndare och mina fiender, då skall de själva stappla och falla. Om en här belägrar mig fruktar ej mitt hjärta.

3 Om krig bryter ut mot mig är jag ändå trygg. Ett har jag begärt av HERREN, det längtar jag efter: Att få bo i HERRENS hus i alla mitt livs dagar för att se HERRENS ljuvlighet och betrakta hans tempel. Ty han håller mig gömd i sin hydda på olyckans dag. Han beskyddar mig i sin boning, han för mig upp på klippan. Vilka fantastiska ord. Herren Gud är ljuset i denna mörka värld, som du och jag alltid kan vända oss till. Han kommer beskydda oss ifrån allt ont, omsluta oss inne i klippan på varje sida. Jag vet inte om ni tänkte på det, eller så är det bara jag som bara vill hitta bilder i precis allt, men det var ju faktiskt så att barnen var omslutna på alla sidor inne i klippan. Bakom sig, under sig och på sidorna, men de hade inte någon bergvägg framför sina ögon. För mig så blev det en bild på att Gud inte vill att vi ska blunda för verkligheten, utan se och alltid fortsätta våga gå i förtröstan på att vi är rustade för vandringen. Vi går tillbaka en stund till Narnias förtrollande värld. - Filmklipp (till och med isen smälter ) Även om man tror på tomten eller inte, så vet vi alla att tomten förknippas med hopp och glädje, vilket han även får göra här. Efter en omskakad upplevelse ute på isen så får nu de fyra syskonen ett nytt hopp. Julen är god nu när du är här, sade mannen med skägg till Lucy, och jag gillar de orden. Världen i sig är kanske inte så god när vi ser på den, men den är god när du är här, när du och jag tagit vår uppgift på allvar och börjat vår vandring närmare Gud. Hoppet hade försvagat häxans makt i Narnia. På samma sätt är du ett hopp för Törestorp, för den här världen, ett hopp som försvagar djävulens makt! Det kommer aldrig sluta med att Djävulen släcker hoppet helt för vårt land, så länge du finns kvar och vandrar med Gud! Vintern är snart slut. Ondskans tid är snart över, isen har redan börjat smälta. Och tills isen har smält helt så har du blivit rustad ifrån Himlen. Vi läser om denna rustning vår bibel, Ef.6:10-17, ord som inte är någon saga utan hör till vår verklighet som kristna. I fångenskap skriver Paulus de här orden till församlingen i Efesos. Ord som är minst lika viktiga för oss idag som det var då. Paulus ser det kristna livet som en konflikt, då motståndet är på en andlig nivå. Motståndet vi har på vår vandring är alltså inte människor av kött och blod.

4 Utan mot furstar och väldigheter, världshärskare i mörkret och ondskans andemakter. Syskonen Pevensi stred inte bara mot den vita häxan som en person utan mot en makt som hade förstört ett helt land. Och detta är så viktigt för oss att bli påminda om, vi som lätt kan döma ut människor. Du och jag strider inte mot människor som handlar fel, utan mot makten som har drivit dem till att gå ondskans vägar. Något som också är viktigt att ha med när vi läser om Guds vapenrustning är att vi inte bara ska ta på oss den här själva. Paulus uppmaning är till hela församlingen. Vi skall som kristen ta på oss hela hans rustning. Men vi får inte glömma att vi som gemenskap gör detsamma. Alla måste vi vara rustade till strid. Till och med lilla Lucy fick redskap kommer ni ihåg. Detta är Guds omsorg. Man sänder inte ut soldaterna i striden utan att först utrusta dem. Gud vill rusta dig, Gud vill rusta oss, för livet. Paulus börjar med att uppmana oss till att ha sanningen som bälte. När soldaterna skulle göra sig redo för strid skulle de först ta på sig bältet, så att de lösa kläderna inte skulle fladdra runt dem och hindra dem för uppgiften. Det var många i Efesos som behövde förmanas att stå fasta och inte låta sig dra med av vindkast i läran. Och det behöver du och jag även ta till oss, att stå fasta. Vi behöver sanningens bälte som kan hålla uppe oss och vår tro. För Djävulen anfaller oss hela tiden med lögner. Med halvsanningar och smålögner om oss själva och om Gud, vill han lura oss bort från Jesus. Men med sanningen omkring dig innebär att du inte behöver gå på vad som helt. Sanningens Bälte hjälper helt enkelt till med magkänslorna. Alltså, bältet tillsammans med samvetet hjälper dig och oss som församling att avgöra vad som verkligen är sant. Och även att dela med oss av sanningen, även om den känns jobbig. Sanningen som vi tar på oss är Jesus själv. Han är sanningen. Nästa del i rustningen är rättfärdighetens pansar. Pansaret var det viktigaste man hade att försvara kroppen med eftersom det skyddade de mest viktigaste organen som t.ex. Hjärtat. Guds pansar skyddar alltså vårt hjärta som är platsen för våra känslor och vår trygghet. Ett skydd som vi verkligen behöver när man tänker på hur vi ofta låter hjärtat vara en enda stor svängdörr som får gå fram och tillbaka hela tiden, då vi tar in allt möjligt som inte är bra för vårt hjärta. Så vi behöver skydd, och vi behöver rättfärdighetens skydd.

5 Som hjälper till att påminna dig och mig om att det inte är vad vi gör eller inte som gör att vi är älskade av Gud. Att du är välkommen till Gud beror inte på dig, det beror bara på det Jesus har gjort på korset. För Jesu skull får vi syndernas förlåtelse och får det rätt ställt med Gud. Vi får göra som Paulus, varje dag kasta vår egen rättfärdighet på sophögen som det står i fil.3:8 och ta emot att han fullgjorde vad vi borde och blev vår rättfärdighet. Skorna som Paulus skriver om har även de ett fantastiskt skydd. Jag kan tänka mig att du någon gång gått barfota på en mark full av sten då det inte är skönt att gå utan skor. Vår gång blir nervös och försiktig. Blicken riktas neråt och man går sakta framåt och tänker att nu får jag akta mig. På samma sätt blir vår kristna vandring utan skor på våra fötter. Vi blir rädda för allt vi kan stöta på och stöta mot. Men med villighetens skor så blir vår vandring skyddad mot oro och lathet. De gör oss villiga att berätta för andra om Jesus. De gör att vi i trygghet kan gå över människofruktans berg och berätta om honom. Peter, i vår berättelse om Narnia fick en sköld, något som du och jag också får i Guds rustning. Och denna sköld, trons sköld hjälper oss att stå emot frestelser och tvivel. Trons sköld är Jesus själv och att hålla trons sköld framför sig är att hålla fram Guds löften i Skriften. Det kan ibland kännas som pilarna viner omkring dig och alla siktar mot den lilla tro som du har samlat ihop i hjärtat. du tror väl inte på det där står det på en pil. Skulle Gud ha sagt det, till dig!? står det på en annan. På trons sköld står det: jag vet inte allt, jag förstår inte allt - men jag vill tro. De romerska sköldarna gick att haka fast vid varandra och gav på så sätt dubbelt skydd. Församlingen, dina syskon omkring dig behöver din tro och du behöver deras... Peter fick också tillsammans med skölden ett svärd. Som för oss får vara Andens svärd. Det enda vapen som en kristen får använda. Det används inte för att döda andra människor utan för att befria andra och även dina egna tankar, när de är ute på villovägar, så kan bibelordet ge oss ny kraft, och leda oss vidare. Guds ord som är skarpare än något tveeggat svärd. Djävulen måste vika undan när vi använder oss utav det.

6 Tänk bara på när Jesus frestas i öknen då Jesus använder sig utav det skrivna ordet, och satan är tvungen att fly. Men kom ihåg orden ifrån vår kära tomte i filmen. Det är inga leksaker, utan redskap. Den som är ute och jagar älg i skogen vet att det är viktigt med vapenkännedom och vapenvård, så därför behöver du och jag också gång på gång komma nära Guds ord i vår bibel, så vi kan använda det väl, som ett redskap när det behövs. Till sist i vår vapenrustning så har vi frälsningens hjälm, som skyddar vårt huvud. Vårt tankeliv. Våra ögon, öron och mun. Vi har blivit räddade ifrån syndens straff, makt och närvaro i våra liv. Och det är viktigt att komma ihåg och hela tiden komma tillbaka till. Frälsningen är inte något som händer någon gång o så kan vi lämna det. Frälsningen behöver vi bära med oss. Som en hjälp på vårt huvud så att vi kan möta fiendens anklagelser, när missmod, orenhet, fruktan, avund och jämförelse börjar forma tankar och ord inom oss. När alla dessa mörka tankar vill komma in, möts de då istället av lovsången om Jesus frälsning. Frälsningens hjälm hjälper mig att ha mina tankar tillsammans med Jesus. Denna rustning tillsammans med kärlekens ylletröja som vi kan dra över den så vi inte blir så hårda och kantiga, är Guds sätt att rusta oss för livets vandring. Och när vi tar på oss denna utrustning så ska vi ständigt åkalla och be i anden. Vaka och hålla ut i bön för de heliga, skriver Paulus i vers 18. Det finns en god anledning till att Bönen inte finns med i vapenrustningen. För bönen hör ihop med allt. Den ska genomsyra varje steg vi tar närmare Jesus, lejonet av Juda. Målet för barnen Pevensi var Aslan. Att komma nära den rätta konungen. Och jag är helt övertygad om att de under hela deras vandring tänkte på honom som de snart skulle få möta. Och vår tanke till Gud, vår bön till vårt lejon tycker jag den här morgonen får bli de orden som lilla Lucy sade när hon fick sin utrustning Jag tror jag kan vara modig nog. Låt det få vara vår längtan, att vi kan vara modiga nog att ta på oss Guds rustning och gå över berget människofruktan och alla de andra bergen, närmare Jesus. Amen.

Eva Andreas Tunadalskyrkan Ef 6:10-18 Guds vapenrustning

Eva Andreas Tunadalskyrkan Ef 6:10-18 Guds vapenrustning 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 190210 Ef 6:10-18 Guds vapenrustning Förra helgen hade vi glädjen att vara med på ett bröllop. Det var lite kallt och kulet i det gamla slottet där allt hölls, men värmen från

Läs mer

Tunadalskyrkan Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp

Tunadalskyrkan Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp 1 Tunadalskyrkan 15 09 06 Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp Så ligger en sommar bakom igen med många olika upplevelser och händelser både i det personliga och i världen omkring oss. Det

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Bibeltexter

Bibeltexter Bibeltexter 2016 03 06 Rom 4:5 Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Gal 3:26 Alla är ni Guds barn genom tron på

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Oktober - November 2015

Oktober - November 2015 Oktober - November 2015 Pingstkyrkan Ed Till sist, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft. Ta på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. Vi kämpar inte mot kött

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf För ett antal år sedan så hade jag ett par badbyxor, som jag hade varit ägare till under en längre tid, och därför så var också resåren i byxorna något slitna.

Läs mer

Psalm 23 betyder och har betytt väldigt mycket för många, och det handlar inte bara om en fas i livet, utan kan gälla många olika livssituationer.

Psalm 23 betyder och har betytt väldigt mycket för många, och det handlar inte bara om en fas i livet, utan kan gälla många olika livssituationer. 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190505 3 sönd i påsktiden Den gode herden Ps 23 23 1En psalm av David. Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. 2Han för mig i vall på gröna ängar, han låter

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181007 Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er Ett brev ska ju egentligen läsas i sin helhet, inte hackas sönder som det blir när man tar upp det i olika delar. För det är ju

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp Avsnitt 6: Vårt framtidshopp 02:16 02:48 03:15 03:45 05:31 06:12 07:52 07:55 1 Kor 15:19-22 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp.

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp. Soldater Skrift - Soldiers Scriptures Efesierbrevet 6:10-18 10 För övrigt, bliven allt starkare i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 170305 1 i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 Det var en mörk kväll. Lägerelden var tänd och Jesus och lärjungarna satt och pratade förtroligt med varandra. Någon

Läs mer

Predikan 3 sön i Fastan, 1 årg. Luk 11:14-26, Ef 5:1-9, Kampen mot ondskan Psalm 20, P&S 841 och 369, 75, Oange ps 826, C.ka.

Predikan 3 sön i Fastan, 1 årg. Luk 11:14-26, Ef 5:1-9, Kampen mot ondskan Psalm 20, P&S 841 och 369, 75, Oange ps 826, C.ka. 1 Predikan 3 sön i Fastan, 1 årg. Luk 11:14-26, Ef 5:1-9, Kampen mot ondskan Psalm 20, P&S 841 och 369, 75, Oange ps 826, C.ka. Kampen mot ondskan är en kamp för livet! Hos Lukas möter vi Jesus, och vi

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet.

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Allt ljus på nåden 140907 Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kändes det som att mitt hjärta nästan stannade. Jag blev rädd. Jag

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf

Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf Beroende av Gud Nehemja kap.5-6 Av: Johannes Djerf I onsdags så började min dag med en olidlig huvudverk. Jag brukar ha det då och då av någon anledning. Jag kanske snarkar för hårt jag vet inte, Det är

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA 1:a Johannesbrevet skrevs till / av: 1. till den kristna församlingen (en eller flera). Mycket personlig ton: Kära barn 2. Jesus lärjunge Johannes

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! Tänk att Du orkat med att vandra ända hit! Förra vandringen var lite jobbig, eller hur? Vi talade om att Gud är ALLSMÄKTIG eller som det heter i den nya översättningen

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Tryggheten i Kristus.

Tryggheten i Kristus. Tryggheten i Kristus Ditt porträtt i Kristus hur ser det ut? Med hjälp av följande sanningar kan du göra dig en bild av dig själv, så som du är i Kristus Jesus. Och kom ihåg att detta är hur Gud ser på

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

Sön 28/2 2016, Hovsta Frikyrkoförsamling - Lundhagskyrkan

Sön 28/2 2016, Hovsta Frikyrkoförsamling - Lundhagskyrkan Sön 28/2 2016, Hovsta Frikyrkoförsamling - Lundhagskyrkan Hej på er! Roligt att se er här. Jag hoppas att NI är glada för att vara här. Under alla omständigheter ÄR ni här och det tycker JAG är glädjande.

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats 1 1 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 1 Tunadalskyrkan 160612 3 e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 Ett brev kan se ut på många sätt, skrivet i ett automatiskt dataprogram med tryckt adress; i ett brunt eller orange kuvert från

Läs mer

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3)

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) År 2010 Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) Temat för 2010 års kalender är hämtat från Psalm 1. Det är speciellt en mening som jag vill lyfta fram: Allt vad han gör lyckas väl (Ps 1:3). Att lyckas

Läs mer

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen.

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Tanken på en dom är inte bekväm av två anledningar. Dels så tvivlar vi på att vi själva ska hålla inför domens krav och dels blir vi

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

vad som händer sedan och som Paulus försöker beskriva i dagens text.

vad som händer sedan och som Paulus försöker beskriva i dagens text. 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping 170212 Septuagesima ep III Fil 3:7-14 Vi brukar ibland slänga oss med uppmaningar av olika slag. Carpe Diem, fånga dagen. Idag är första dagen av resten av ditt liv:

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk 1 Tunadalskyrkan 170903 Friheten i Kristus Luk 4 16-21 Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Umgås med rätt tankar

Umgås med rätt tankar Umgås med rätt tankar Av: Johannes Djerf Om jag eller någon annan som står mig nära skulle beskriva mig så tror jag att det skulle sägas att jag är mycket av en tänkare, på det viset att jag kan gå in

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling Var läraktig! Ords 3:1 Min son, glöm inte min undervisning, bevara mina bud i ditt hjärta. 2 Ty långt liv och många levnadsår och frid skall de ge dig. 3 Låt ej godhet och sanning vika ifrån dig. Bind

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer