MANUS. Bara lite (till) om att bryta anorexins onda cirkel. av Matilda Hemnell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MANUS. Bara lite (till) om att bryta anorexins onda cirkel. av Matilda Hemnell"

Transkript

1 MANUS Bara lite (till) om att bryta anorexins onda cirkel av Matilda Hemnell En 50 minuter lång monolog som bygger på Matilda Hemnells dagboksanteckningar och egna erfarenheter. På den inrutade scenen i vita färger finns en säng i mitten. På sängen finns en kudde. Längst fram till vänster finns ett litet bord och en stol. På bordet finns en tallrik med mat, bestick, en servett, ett knäckebröd och ett glas med vatten. Längst fram till höger finns en våg. Längst bak till vänster finns ett kylskåp. Ovanom kylskåpet en tv. PROLOG Julia sitter i mörkret på sängen i jumpa-bh med ryggen mot publiken. På tv-skärm visas video med sjuka Matilda. Julia gör samma rörelser som matilda. Musik. Sätter slutligen på t-shirten, stiger upp och stå. Scenlamporna på och musiken slutar. Tar kapsäcken, går mot scenkanten: Du har gett mig mening och struktur i livet. Du är min mening med livet. Tack vare dig har jag blivit synlig. Försöker lyfta kapsäcken i famnen, tappar den nästan Kämpar för att få ett bättre tag om den, samtidigt: Men fan. Det finns ju inget kvar av mig! Du har smugit in i mitt liv och ätit upp mig inifrån. Du har fjärmat mig från allt socialt liv. Gjort mig lögnaktig, kraftlös och svag. Jag orkar knappt öppna en dörr. Varje steg är en ansträngning. Och jag är virrig och minns ingenting. Allt är bara kaos och dimma. Du har gjort mitt liv futtigt så förbannat jävla futtigt. Meningslöst. Du tog all plats och gjorde mig osynlig. Lämna mig ifred. Tappar kappsäcken.

2 SCEN 1 JULIA KOMMER TILL SJUKHUSET Musik. Tar kapsäcken, sätter den på sängen. Packar upp (nalle, mobiltelefon, tidningar, fotoalbum, två par yllesockor)och byter till sjukhuskläderna, titta ibland på maten. Musiken slut. Sätter sig vid bordet, det gör ont att sitta, tar kudden, sätter den under sig på stolen. SCEN 2 JULIA FÖRSÖKER ÄTA OCH TÄNKER PÅ MAT Julia kollar på maten, tar sen knäckebrödet och bryter det i mindre och mindre bitar som placeras ut på bordet: En hellre än två, en halv hellre än en hel, grönsaker hellre än kött, mindre hellre än mer, inget hellre än allt. Kvar i handen blir en lite knäckebrödsbit. Den stoppar Julia i munnen. Men spottar sen ut den i sin hand. Gömmer den i servetten och servetten i fickan. Jag kan inte äta allt det här! Jag vill nog... Men jag kan inte. Det har blivit ett mönster som jag inte kan bryta. För vad händer om jag bryter det? Genom att äta långsamt, lite åt gången och helst lämna en del, lurar jag dig att jag inte har ätit så mycket. Och då blir det inte så jobbigt efteråt. Skjuter matbrickan ifrån sig När skall jag börja tänka på annat än mat? Stiger upp, går bakåt Alltid spökar den i mina tankar, smyger sig in i varje situation. Mat, mat, mat.. Törnar mot kylskåpet. I fälla mellan bord och kylskåp: Jag har ett vagt minne från en tid då jag inte tänkte på mat, då jag helt enkelt inte var intresserad av att (öppnar kylskåpet, kollar in vad som finns där) titta på mat, laga mat, äta mat, prata mat. Läsa recept och menyer. Jämföra fettprocenter och näringsinnehåll. Och studera vad som finns i kökets alla skåp. Stänger kylskåpet.

3 Fy fan sån kropp jag hade då! Mage. Lår. Rumpa. Dubbelhaka. Fet och uppsvullen i ansikte. Vädjande till publiken Hela mitt liv har jag ätit för mycket. Dukar undan. Sätter kärlen i kylskåpet. Samtidigt: Och ändå velat ha mer en ständig hunger och ett ätbeteende som har gett mig dåligt samvete. Ständigt dåligt samvete. Musik. SCEN 3 JULIA JUMPPAR OCH ÄTER I SMYG Julia lägger sig på mage på sängen, börjar leka med fötterna, säger rätt nöjt: Idag ska jag inte jumpa. Fötterna börjar röra sig stelt i takt med musiken. Julia svänger sig om och börjar göra sit ups. Länge, långt, ofta. Och raskt. Längre, oftare, raskare. Men nu orkar jag inte mer Julia lägger sig utmattad. Från band: Julia, du kan ju äta hur mycket som helst! Du är bottenlös, Julia. Julia, ska du faktiskt ta till? Var sätter du all mat, Julia? Du borde kanske vara försiktig så du inte blir fet, Julia? Julia sätter sig upp. Går mot publiken. Jag vet, jag vet! Jag äter för mycket. Men jag försöker faktiskt kontrollera det. Vara behärskad. Snälla, döm inte mitt ätande, döm inte mig. Stannar upp, lyssnar. Ser nån? Går till kylskåpet, öppnar kylskåpet, börjar äta. Stänger kylskåpet. För hälsosamt. För ohälsosamt

4 Öppnar kylskåpet, äter igen, stänger kylskåpet. För mycket. För lite. Öppnar kylskåpet, frossar, stänger kylskåpet, Ingen ser att jag tillåter mig mat, groteska lustars tillfredsställelse. Ingen ser hur jag mättar min hunger, mitt behov av mat vänder sig mot kylskåpet, kramar om det Och omsorg. Sakta släpper taget om kylskåpet, svänger om och sätter sig på sängen. Varför kan jag inte gråta? Lägger sig ner Jag orkar inte. Jag vill inte se någon. Försvinn! Sätter sig upp efter en stund: Hur lever man livet? Jag vet bara, hur man avundsjukt står utanför, och ser livet flyta förbi. SCEN 4 VIKTEN OCH SJÄLVFÖRAKTEN ÖKAR Julias stiger upp stiger sakta upp och klär av sig morgonrock, tröja, och två yllesockor, fryser, går på vågen, backar ner, klär på si, samtidigt: Från 41,3 kg, till 41,7 kg. På tre dagar. Nästan ett halft paket socker. Eller ett helt paket smör. Jag äter för att jag inte har ett val och för varje gång blir jag bara mer äcklad över mig själv och min kropp. Fine jag äter! Går efter tallriken från kylskåpet, sätter sig vid bordet, börjar äta.

5 Jag äter, jag äter, jag äter. Livet går åt fanders ändå. Jag är äcklig ändå. Slutar äta. Det enda jag känner är min mage och dubbelhaka. Stiger upp. Jag vill skita och spy ut allt fan! Jag är så skamsen... Lägger händerna för ansiktet Hela jag luktar avföring. Går bakom tv:n. WC- och duch-ljud från band, musik. SCEN 5 VILSET BARN Julia kommer fram med vitansiktsmask. Går till sängen. Sätter sig på knä, böjer sig framåt. Kommer fram utan masken. Jag vet inte Jag vet inte vem jag är. Jag vet ingenting. Sätter sig på sängen. Har i handen gastroskopi -slang (som fanns under sängen): Tänk om jag var kring sju år, och fick återuppleva de där barndomssomrarna på stugan. Soligt, glatt, lätt. Lekarna på grynnorna, de stora vågorna, klipporna, solen, nakna små kroppar som skuttar lätt från sten till sten, blomkransar. Och vi alla barn sover i syskonbädd, pappa bäddar ner oss, gör koldolmar av oss och vi gnuggar näsa innan vi säger godnatt. Bekymmerslöst. Enkelt. Slangen vid munnen. Gör en gastroskopi med ryggen mot publiken. Film i tv-rutan. Släpper taget om slangen då filmen slut. SCEN 6 JULIA IDKAR SJÄLVREFLEKTION A-N-O-R-E-X-I. Julia ställer sig och stå på sängen, högra kanten.

6 Dom säger att jag har anorexi. Till och med de andra patienterna säger sig veta det. Jag förstår inte. Min kropp är ju inte anorektisk. Egentligen tycker jag folk borde beundra den; slank och graciös, sund och muskulös. Enligt min definition handlar anorexi om livshotande självsvält, matvägran. Min ätstörning(!) är mycket lindrigare än så. Jag har bara ett osunt förhållande till maten. Mat ger mig dåligt samvete. Och så tröstäter jag. Balanserar till andra sidan av sängen. Det stora problemet är min oförmåga att kontrollera mitt ätande. Och nu har jag bara i misstag gått ner i vikt då jag har förberett mig för kommande tröstätningsperioder och fester. Som i regel är något av mat och vin orgier. Anorexi syns, min ätstörning (!) finns på det mentala planet och är därför varken uppenbar, livshotande eller allvarlig. Sätter mig utan att titta ner. Jag hatar alla smala människor. Stiger upp och stå, börjar gå av och an: Alla som är på diet. Jag hatar alla som är jättemåna om vad de äter. Alla som kommenterar sitt ätande. Tal om kaloribomber och oj, nu föråt jag mig -kommentarer hör till det värsta. Jag hatar dem. Hatar! Varför får de vara smala och må bra, men inte jag?? Allt som tyder på att man skall vara fixerad kring mat att det är normalt hatar jag. Hatar, hatar, hatar SCEN 7 HUR HAMNADE JAG HÄR? Ser vågen. Hur hamnade jag här? Går mot bordet Jag har ju bara gjort som man skall. Börjar gå runt i rummet.

7 Det var ju så fantastiskt i början. Mitt nya liv! Mitt nya jag! Då jag fick kontroll över mitt liv, då jag började äta hälsosamt och motionera regelbundet. Och alla de uppmuntrande kommentarerna: Stannar upp. Från band: Du har blivit så slank, Julia! Julia, din bak har blivit mindre snyggt! Du har så vackra ansiktsdrag det klär dig! Du är så duktig, Julia! Det var som att sväva på moln. Så blev det bara helvete. Varför sa ingen att jag gör fel? Julia börjar gå av och an. För att göra något tar hon tidningarna. SCEN 8 SAMHÄLLSANOREXI Börjar placera ut tidningar på golvet: Man borde lära sig att ta det lugnare. Man borde vara snäll mot sig själv. Leva sunt, hitta balans, sluta stressa. Undvik burn out! Tittar uppgivet på tidningarna. En massa jävla borden. En massa jävla klichéer. Varför följer ingen dem Trampar på tidningarna: Hela samhället är falskt. Självdestruktivt. Ett enda stort självbedrägeri. Samhällsanorexi. Jag behöver sunda modeller. Inte bara tomma ord. SCEN 9 VARJE FRAMSTEG ÄR OCKSÅ ETT BAKSLAG Sätter sig vid bordet och tar fram en kortlek, börjar lägga en patiens. Igår åt jag nästan allt. Jag gör ju ingenting. Jag bara ligger, sitter, vilar. Förtvinar. Och mina lår sväller. Men jag klarar det nog. Jag klarar det nog.

8 Då vikten går ner eller upp är det både en förlust och en seger. Varje bakslag är också ett framsteg, varje framsteg är också ett bakslag. Jag är övertygad om att viktökningen inte kommer att stanna. Den kommer bara att fortsätta öka okontrollerat. öka, öka, öka. Och byxorna börjar spänna. Jag blir en sexig kvinna med kurvor som framhävs av de allt mer spända byxorna. Kan jag bära dem? Kan jag bära en vuxen kvinnas ansvar? Lämnar patiensen. Sätter mig på sängen, kramar om nallen. Ätstörningen är min identitet, det är jag. Om jag ger ifrån mig den, om den rycks ifrån mig vem är jag? Mamma är rädd. För att jag skall dö? SCEN 10 JULIAS MISSTRO MOT ANDRA/FÖRSTA PERMISSIONEN Musik. Julia går runt i rummet. Jag måste våga. Jag måste våga trotsa dig. Trotsa min misstänksamhet mot alla och allt. Jag kan inte lita på mina egna sinnen - för de ljuger. Musik slut. Börjar packa. Jag skall hem. På min första permission. Vad skall jag äta? Jag vill äta hela världen. Jag kan redan se framför mig hur jag totalt förlorar kontrollen och på natten sitter på golvet vid skafferiet och äter upp hela kexförrådet. Jag kommer att äta allt eller inget. Jag vill äta hela världen. Jag kommer att föräta mig. Tvekar, men far hem, genom att svänga ryggen mot publiken och lägga ned kapsäcken. Musik. Tar upp kapsäcken och svänger om igen. Musik slut. Jag litar inte på dem. Isynnerhet litar jag inte på deras mat. Den är ohälsosam och fet. Det som om det skulle finnas en konspiration mot mig att de försöker få mig att äta för mycket, fet mat. Dolda fetter. Börjar klä av mig och byta till sjukhuskläderna De hade inte köpt margarin. Bara voimariini. Varför måste de sätta grädde, smör eller olja på eller i allt!? Till och med de kokta grönsakerna är de tydligen tvungna att göra äckliga! Opålitliga. Även om jag såg dem andra frossa i fast vad kunde jag inte ens äta ett extra äpple i åsynen av dem.

9 Julia sätter sig vi bordet, börjar äta. Jag litar bara på sjukhusmaten, som per se är hälsosam, eller det som jag själv har tillrätt. Då jag vet vad det innehåller. Familjen kommer ändå att svika mig. De kommer i slutändan att stå där och hånskratta åt mig: Stiger upp och börjar gå av och an. Musik. Haha, vi lyckades lura dig! Deras stöd är vare sig villkorslös eller bestående. Familjens glädje över att jag tillfrisknar är bara skadeglädje. Dom vill förbjuda mig att vara liten. De vill att jag igen skall bli det jag varit, möta deras förväntningar och återställa ordningen! Lägger sig på sängen. I TV-rutan video med ögat. SCEN 11 JULIA MINNS SIN SISTA LÄNK Stiger upp och börjar jumpa/marschera i takt med musiken. Musiken upphör plötsligt, Julia stannar: Jag orkade inte. Jag ville vända om halvvägs. Men kunde inte tillåta mig en kortare länk. Så jag sprang. Jag vågade inte stanna. Jag vågade inte sakta farten. För jag var rädd att jag skulle bli där på vägen. Så jag sprang. SCEN 12 DET GÅR UPP ETT LJUS FÖR JULIA Julia börjar ta av sig sin tröja. Känner sina revben. Granskar sin händer: Jag är undernärd. Kraftigt undernärd. Inte bara underviktig. Jag kan inte bortförklara min undervikt med genetik, anlag, natur eller nånting sånt. Undervikt är inte mitt normala tillstånd. Jag är undernärd och det är sjukt. Sjukdomen sitter också i kroppen. Julia klär av sig och väger sig: 45 kilo.

10 Plockar upp de utspridda tidningarna. Men det är ok. Det är bra. Det är framsteg. Inte bakslag, framsteg. Och det är okej att göra framsteg. Jag får göra framsteg. Om något är på riktigt är det här på riktigt ett framsteg. I mitt fall här och nu är viktökning framsteg! Lägger undan tidningarna och är på väg att sätta på sockorna igen. Jag fryser inte längre. Telefon ringer. Aijo, jag skulle ju ringa till pappa. Julia tar fram telefonen. Stannar upp plötsligt upp. Jag minns. Jag minns hans nummer. Utantill. Det är Jag har fått mitt minne tillbaka! När jag blickar tillbaka är allt bara suddigt, jag minns ingenting. Börjar gå runt i rummet. Du åt upp mitt intellekt. Du åt upp mitt minne. Min koncentration. Mitt sociala jag. Mitt engagemang. Min livsglädje. Allt! Nu äter jag allt det tillbaka. Tar en banan från kylskåpet. Gömmer den bakom ryggen: Jag kan äta frukt på avdelningen så att andra ser. Stolt gick jag igår till tv-rummet och åt en banan inför ögonen på alla andra. Fram till scenkanten: Prat om mat gör inte heller lika ont längre. Jag minns hur det kändes i början av vårdtiden att läsa ordet lunch i en bok. Det var som ett personligt hån mot mig. Öppnar bananen. Jag är jätte bra på att tala om mat. Mat, mat, mat. Att äta eller inte äta. Börjar äta bananen: Men nuförtiden försöker jag låta bli. Nämligen verbalt frosseri mättar inte på riktigt. Äter upp bananen. Hoppar till av glädje för att ha ätit hela bananen. Jag har glömt att göra mitt träningsprogram. Jag har glömt att göra mitt träningsprogram!

11 SCEN 13 BAKSLAG Julia väger sig. 43,7 kg. 45 kg var för mycket. Jag ville bevisa att jag fortfarande kan om jag vill. Men inte var det meningen att vikten skulle gå ner! Den skulle bara inte öka så mycket. Så fort. Fan! Jag måste ha kontroll över det. Om jag inte har det, så Bara lite till för att sen återgå. Förbannade självbedrägeri. Jag vet vad det var som fick mig att låta anorexin tala igen. Kommentaren: du har ju blivit riktigt rund om kinderna. Han menade ju bara väl, men ändå kunde jag inte ignorera den. Fortfarande får jag kicks av att känna mig smal, smalare, smalast. Lätt. Att vara smal gör mig stark. SCEN 14 JULIA HAR FÅTT BERÖM Från band: "Julia, kom, kom!" Julia tar fram ett stort ark vitt papper och finger färger, lägger det över sängen, börjar måla på pappret. Du är så duktig Julia. Du är så motiverad. Du är en verklig tillgång i konstterapigruppen. Du är så duktig. Stannar upp: Så förbannat typiskt! Till och med som ätstörningspatient är jag bäst i klassen! Börjar ivrigt kleta färg runtom i rummet, på kylskåpet, tvn (ett a som blir ett anarkistmärke) vågen, sängen. Hups!

12 SCEN 15 JULIAS LYCKADE PERMISSION Julia tar en handuk (som hänger vid kylskåpet) ställer sig vid bordet, börjar skölja sin hand med vattnet som finns i vattenglaset. Jag var på permission. Ett seminarium. Det blev dags för eftermiddagskaffe. Jag visste att mellanmål hörde till mitt måltidsprogram, men det var smör-i-öga-bulle Skulle jag äta? Inte äta? Äta bara halva? Äta bara lite? Skippa det helt och hållet? Men så såg jag att alla andra hade ju tagit en bulle. Och åt den gladeligen, med god min och aptit dessutom. Då insåg jag att om det var någon där som borde äta en bulle så var det ju jag. Så jag åt den. Julia sätter bort handduken. Och den var gudomligt god. Från band, textmeddelande ljud. Julia tar telefonen, läser: Hej Julia! Det var så roligt att se dig igen. Att höra dig skratta. Ur mängden skratt, kunde jag urskilja ditt, som överröstade alla de andras. Julia tar väskan och börjar packa. Jag hade en flirt igår. Mycket oskyldigt, men ändå. Det kändes bra. Genast då jag anlände såg jag att han lade märke vid mig, att han såg mig stå där som en kvinna. Och jag stannade upp, log och tänkte: titta bara! SCEN 16 UTSKRIVNING Julia fortsätter packa, tar upp fotoalbumet, börjar bläddra i det. Jag ser så glad ut på de äldre bilderna. Visst ser jag min dubbelhaka obehagligt väl på dem, men jag ser och känner den ju nu också. Det har jag alltid gjort. Oberoende av hur smal jag har varit. Det finns inte en undre gräns, en vikt och kropp liten nog, som skulle göra mig tillfreds. Bottnen skulle aldrig komma emot.

13 Slår ihop albumet. Kanske är det så att jag inte är anorektiker? Istället bor det en anorektiker i mig. Det känns bättre att uttrycka det så. Då är jag inte lika med anorexin. Jag är mycket mera än bara så. Julia fortsätter att packa. Det är så jävligt mycket vi tänker att vi måste lära oss leva med, acceptera, för vi tror att det är omöjligt att förändra. Med den attityden undergräver vi vår möjlighet att förändra våra liv, att må bra. Men det går att förändra, det går att bli av med ovanor. Men det krävs vilja och mod. Och tålamod. Stänger kappsäcken. Börjar gå. Jag är livrädd. Men nu är det dags. Musik. Lämnar scenen.

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 3)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 3) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

RELATIONER Människovärde

RELATIONER Människovärde LILLA SÖNDAGSSKOLAN HÖSTEN ÅR 2 RELATIONER Människovärde (Jag är värdefull) MÅL: MINNESVERS: Barnen ska påminnas om att Gud har skapat oss unika och värdefulla. Jag tackar dig för att jag är så underbart

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 Roller: Pojken, Flickan, Fröken, Mamman, Polarn Barndomsprojektet 05 Dramatiska Institutet ENTRÉ Vi anar det redan: en kvinnas nynnande sång, ett skratt, och underjorden

Läs mer

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Bakklubben Bakom Hanna och Matilda satt i Hannas kök och tuggade på varsin snustorr scones. Kan vi inte sluta med vår bakklubb, försökte Matilda

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Så stärker du barnets självkänsla

Så stärker du barnets självkänsla Så stärker du barnets självkänsla Ett barn med god självkänsla har större chans att lyckas i livet. Vi berättar hur du stärker ditt barns självkänsla. Missa inte den här artikeln! Självkänsla är det värde

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Skribahjälpisens tänka på!

Skribahjälpisens tänka på! Skribahjälpisens tänka på! Hjälpledare är ovärderlig personer på ett skribaläger. För att uttrycka det enklare: Vi skulle aldrig klara oss utan dig! En hjälpledare är en person som hjälper till med de

Läs mer

Golf och mat FAKTA. 64 Att hålla sig frisk

Golf och mat FAKTA. 64 Att hålla sig frisk FAKTA Förbränningen är lägre om man går långsamt. Om totala sträckan man går på golfbanan är så mycket som 8 km skulle det innebära att en man på 80 kilo och en kvinna på 60 kilo skulle göra av med ca

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett Nere på stranden vid havet var Sandvargen och Zackarina mycket upptagna, var och en med sitt. Sandvargen var upptagen med att plaska runt i vattenkanten. Det sa plosch och det sa pläsch, och han stänkte

Läs mer

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Uppfinning av skor Rabindra Nath Tagore Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Utgivare Internationella Kojan, Göteborg i.kojan@hotmail.com Uppfinning av skor ROLLER

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar.

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar. ÖN Kapitel 1, klassen Sandra är en tjej på 12 år, hon har ljust långt hår, hon är ganska kort, hon har fräknar i hela ansiktet. Ganska söt faktiskt. Sandra sitter i det lilla klassrummet med gråa väggar.

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar Lika barn leka häst 33 dagar kvar Det ligger i kontaktboken. Brevet. Det vibrerar som ett flygplan gör, precis innan det ska sticka iväg på startbanan för att kunna lyfta. Brevet från fröken till mammis

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Förskolorna Framtidsfolket AB

Förskolorna Framtidsfolket AB Vi önskar dig varmt välkommen till Förskolorna Framtidsfolket! Under inskolningen kommer vi att ha gott om tid till att lära känna varandra. Vi ser fram emot att få veta vad ditt barn tycker om och är

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Det stora kaoset. Simon Petersson

Det stora kaoset. Simon Petersson Det stora kaoset Simon Petersson Marcus har kort blont hår, mycket muskler, är modig och är 32 år. Steve har brunt hår, blå ögon och är 31 år gammal. Cage har kort brunt hår, blåa ögon och är 24 år gamma

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

barn och matematik 0 3 år

barn och matematik 0 3 år barn och matematik 0 3 0 3 år Till alla småbarnsföräldrar! Denna broschyr har tagits fram i förhoppning om att den ska inspirera dig att tänka på vilken matematik ditt barn kommer att möta under sina första

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer