MANUS. Bara lite (till) om att bryta anorexins onda cirkel. av Matilda Hemnell

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MANUS. Bara lite (till) om att bryta anorexins onda cirkel. av Matilda Hemnell"

Transkript

1 MANUS Bara lite (till) om att bryta anorexins onda cirkel av Matilda Hemnell En 50 minuter lång monolog som bygger på Matilda Hemnells dagboksanteckningar och egna erfarenheter. På den inrutade scenen i vita färger finns en säng i mitten. På sängen finns en kudde. Längst fram till vänster finns ett litet bord och en stol. På bordet finns en tallrik med mat, bestick, en servett, ett knäckebröd och ett glas med vatten. Längst fram till höger finns en våg. Längst bak till vänster finns ett kylskåp. Ovanom kylskåpet en tv. PROLOG Julia sitter i mörkret på sängen i jumpa-bh med ryggen mot publiken. På tv-skärm visas video med sjuka Matilda. Julia gör samma rörelser som matilda. Musik. Sätter slutligen på t-shirten, stiger upp och stå. Scenlamporna på och musiken slutar. Tar kapsäcken, går mot scenkanten: Du har gett mig mening och struktur i livet. Du är min mening med livet. Tack vare dig har jag blivit synlig. Försöker lyfta kapsäcken i famnen, tappar den nästan Kämpar för att få ett bättre tag om den, samtidigt: Men fan. Det finns ju inget kvar av mig! Du har smugit in i mitt liv och ätit upp mig inifrån. Du har fjärmat mig från allt socialt liv. Gjort mig lögnaktig, kraftlös och svag. Jag orkar knappt öppna en dörr. Varje steg är en ansträngning. Och jag är virrig och minns ingenting. Allt är bara kaos och dimma. Du har gjort mitt liv futtigt så förbannat jävla futtigt. Meningslöst. Du tog all plats och gjorde mig osynlig. Lämna mig ifred. Tappar kappsäcken.

2 SCEN 1 JULIA KOMMER TILL SJUKHUSET Musik. Tar kapsäcken, sätter den på sängen. Packar upp (nalle, mobiltelefon, tidningar, fotoalbum, två par yllesockor)och byter till sjukhuskläderna, titta ibland på maten. Musiken slut. Sätter sig vid bordet, det gör ont att sitta, tar kudden, sätter den under sig på stolen. SCEN 2 JULIA FÖRSÖKER ÄTA OCH TÄNKER PÅ MAT Julia kollar på maten, tar sen knäckebrödet och bryter det i mindre och mindre bitar som placeras ut på bordet: En hellre än två, en halv hellre än en hel, grönsaker hellre än kött, mindre hellre än mer, inget hellre än allt. Kvar i handen blir en lite knäckebrödsbit. Den stoppar Julia i munnen. Men spottar sen ut den i sin hand. Gömmer den i servetten och servetten i fickan. Jag kan inte äta allt det här! Jag vill nog... Men jag kan inte. Det har blivit ett mönster som jag inte kan bryta. För vad händer om jag bryter det? Genom att äta långsamt, lite åt gången och helst lämna en del, lurar jag dig att jag inte har ätit så mycket. Och då blir det inte så jobbigt efteråt. Skjuter matbrickan ifrån sig När skall jag börja tänka på annat än mat? Stiger upp, går bakåt Alltid spökar den i mina tankar, smyger sig in i varje situation. Mat, mat, mat.. Törnar mot kylskåpet. I fälla mellan bord och kylskåp: Jag har ett vagt minne från en tid då jag inte tänkte på mat, då jag helt enkelt inte var intresserad av att (öppnar kylskåpet, kollar in vad som finns där) titta på mat, laga mat, äta mat, prata mat. Läsa recept och menyer. Jämföra fettprocenter och näringsinnehåll. Och studera vad som finns i kökets alla skåp. Stänger kylskåpet.

3 Fy fan sån kropp jag hade då! Mage. Lår. Rumpa. Dubbelhaka. Fet och uppsvullen i ansikte. Vädjande till publiken Hela mitt liv har jag ätit för mycket. Dukar undan. Sätter kärlen i kylskåpet. Samtidigt: Och ändå velat ha mer en ständig hunger och ett ätbeteende som har gett mig dåligt samvete. Ständigt dåligt samvete. Musik. SCEN 3 JULIA JUMPPAR OCH ÄTER I SMYG Julia lägger sig på mage på sängen, börjar leka med fötterna, säger rätt nöjt: Idag ska jag inte jumpa. Fötterna börjar röra sig stelt i takt med musiken. Julia svänger sig om och börjar göra sit ups. Länge, långt, ofta. Och raskt. Längre, oftare, raskare. Men nu orkar jag inte mer Julia lägger sig utmattad. Från band: Julia, du kan ju äta hur mycket som helst! Du är bottenlös, Julia. Julia, ska du faktiskt ta till? Var sätter du all mat, Julia? Du borde kanske vara försiktig så du inte blir fet, Julia? Julia sätter sig upp. Går mot publiken. Jag vet, jag vet! Jag äter för mycket. Men jag försöker faktiskt kontrollera det. Vara behärskad. Snälla, döm inte mitt ätande, döm inte mig. Stannar upp, lyssnar. Ser nån? Går till kylskåpet, öppnar kylskåpet, börjar äta. Stänger kylskåpet. För hälsosamt. För ohälsosamt

4 Öppnar kylskåpet, äter igen, stänger kylskåpet. För mycket. För lite. Öppnar kylskåpet, frossar, stänger kylskåpet, Ingen ser att jag tillåter mig mat, groteska lustars tillfredsställelse. Ingen ser hur jag mättar min hunger, mitt behov av mat vänder sig mot kylskåpet, kramar om det Och omsorg. Sakta släpper taget om kylskåpet, svänger om och sätter sig på sängen. Varför kan jag inte gråta? Lägger sig ner Jag orkar inte. Jag vill inte se någon. Försvinn! Sätter sig upp efter en stund: Hur lever man livet? Jag vet bara, hur man avundsjukt står utanför, och ser livet flyta förbi. SCEN 4 VIKTEN OCH SJÄLVFÖRAKTEN ÖKAR Julias stiger upp stiger sakta upp och klär av sig morgonrock, tröja, och två yllesockor, fryser, går på vågen, backar ner, klär på si, samtidigt: Från 41,3 kg, till 41,7 kg. På tre dagar. Nästan ett halft paket socker. Eller ett helt paket smör. Jag äter för att jag inte har ett val och för varje gång blir jag bara mer äcklad över mig själv och min kropp. Fine jag äter! Går efter tallriken från kylskåpet, sätter sig vid bordet, börjar äta.

5 Jag äter, jag äter, jag äter. Livet går åt fanders ändå. Jag är äcklig ändå. Slutar äta. Det enda jag känner är min mage och dubbelhaka. Stiger upp. Jag vill skita och spy ut allt fan! Jag är så skamsen... Lägger händerna för ansiktet Hela jag luktar avföring. Går bakom tv:n. WC- och duch-ljud från band, musik. SCEN 5 VILSET BARN Julia kommer fram med vitansiktsmask. Går till sängen. Sätter sig på knä, böjer sig framåt. Kommer fram utan masken. Jag vet inte Jag vet inte vem jag är. Jag vet ingenting. Sätter sig på sängen. Har i handen gastroskopi -slang (som fanns under sängen): Tänk om jag var kring sju år, och fick återuppleva de där barndomssomrarna på stugan. Soligt, glatt, lätt. Lekarna på grynnorna, de stora vågorna, klipporna, solen, nakna små kroppar som skuttar lätt från sten till sten, blomkransar. Och vi alla barn sover i syskonbädd, pappa bäddar ner oss, gör koldolmar av oss och vi gnuggar näsa innan vi säger godnatt. Bekymmerslöst. Enkelt. Slangen vid munnen. Gör en gastroskopi med ryggen mot publiken. Film i tv-rutan. Släpper taget om slangen då filmen slut. SCEN 6 JULIA IDKAR SJÄLVREFLEKTION A-N-O-R-E-X-I. Julia ställer sig och stå på sängen, högra kanten.

6 Dom säger att jag har anorexi. Till och med de andra patienterna säger sig veta det. Jag förstår inte. Min kropp är ju inte anorektisk. Egentligen tycker jag folk borde beundra den; slank och graciös, sund och muskulös. Enligt min definition handlar anorexi om livshotande självsvält, matvägran. Min ätstörning(!) är mycket lindrigare än så. Jag har bara ett osunt förhållande till maten. Mat ger mig dåligt samvete. Och så tröstäter jag. Balanserar till andra sidan av sängen. Det stora problemet är min oförmåga att kontrollera mitt ätande. Och nu har jag bara i misstag gått ner i vikt då jag har förberett mig för kommande tröstätningsperioder och fester. Som i regel är något av mat och vin orgier. Anorexi syns, min ätstörning (!) finns på det mentala planet och är därför varken uppenbar, livshotande eller allvarlig. Sätter mig utan att titta ner. Jag hatar alla smala människor. Stiger upp och stå, börjar gå av och an: Alla som är på diet. Jag hatar alla som är jättemåna om vad de äter. Alla som kommenterar sitt ätande. Tal om kaloribomber och oj, nu föråt jag mig -kommentarer hör till det värsta. Jag hatar dem. Hatar! Varför får de vara smala och må bra, men inte jag?? Allt som tyder på att man skall vara fixerad kring mat att det är normalt hatar jag. Hatar, hatar, hatar SCEN 7 HUR HAMNADE JAG HÄR? Ser vågen. Hur hamnade jag här? Går mot bordet Jag har ju bara gjort som man skall. Börjar gå runt i rummet.

7 Det var ju så fantastiskt i början. Mitt nya liv! Mitt nya jag! Då jag fick kontroll över mitt liv, då jag började äta hälsosamt och motionera regelbundet. Och alla de uppmuntrande kommentarerna: Stannar upp. Från band: Du har blivit så slank, Julia! Julia, din bak har blivit mindre snyggt! Du har så vackra ansiktsdrag det klär dig! Du är så duktig, Julia! Det var som att sväva på moln. Så blev det bara helvete. Varför sa ingen att jag gör fel? Julia börjar gå av och an. För att göra något tar hon tidningarna. SCEN 8 SAMHÄLLSANOREXI Börjar placera ut tidningar på golvet: Man borde lära sig att ta det lugnare. Man borde vara snäll mot sig själv. Leva sunt, hitta balans, sluta stressa. Undvik burn out! Tittar uppgivet på tidningarna. En massa jävla borden. En massa jävla klichéer. Varför följer ingen dem Trampar på tidningarna: Hela samhället är falskt. Självdestruktivt. Ett enda stort självbedrägeri. Samhällsanorexi. Jag behöver sunda modeller. Inte bara tomma ord. SCEN 9 VARJE FRAMSTEG ÄR OCKSÅ ETT BAKSLAG Sätter sig vid bordet och tar fram en kortlek, börjar lägga en patiens. Igår åt jag nästan allt. Jag gör ju ingenting. Jag bara ligger, sitter, vilar. Förtvinar. Och mina lår sväller. Men jag klarar det nog. Jag klarar det nog.

8 Då vikten går ner eller upp är det både en förlust och en seger. Varje bakslag är också ett framsteg, varje framsteg är också ett bakslag. Jag är övertygad om att viktökningen inte kommer att stanna. Den kommer bara att fortsätta öka okontrollerat. öka, öka, öka. Och byxorna börjar spänna. Jag blir en sexig kvinna med kurvor som framhävs av de allt mer spända byxorna. Kan jag bära dem? Kan jag bära en vuxen kvinnas ansvar? Lämnar patiensen. Sätter mig på sängen, kramar om nallen. Ätstörningen är min identitet, det är jag. Om jag ger ifrån mig den, om den rycks ifrån mig vem är jag? Mamma är rädd. För att jag skall dö? SCEN 10 JULIAS MISSTRO MOT ANDRA/FÖRSTA PERMISSIONEN Musik. Julia går runt i rummet. Jag måste våga. Jag måste våga trotsa dig. Trotsa min misstänksamhet mot alla och allt. Jag kan inte lita på mina egna sinnen - för de ljuger. Musik slut. Börjar packa. Jag skall hem. På min första permission. Vad skall jag äta? Jag vill äta hela världen. Jag kan redan se framför mig hur jag totalt förlorar kontrollen och på natten sitter på golvet vid skafferiet och äter upp hela kexförrådet. Jag kommer att äta allt eller inget. Jag vill äta hela världen. Jag kommer att föräta mig. Tvekar, men far hem, genom att svänga ryggen mot publiken och lägga ned kapsäcken. Musik. Tar upp kapsäcken och svänger om igen. Musik slut. Jag litar inte på dem. Isynnerhet litar jag inte på deras mat. Den är ohälsosam och fet. Det som om det skulle finnas en konspiration mot mig att de försöker få mig att äta för mycket, fet mat. Dolda fetter. Börjar klä av mig och byta till sjukhuskläderna De hade inte köpt margarin. Bara voimariini. Varför måste de sätta grädde, smör eller olja på eller i allt!? Till och med de kokta grönsakerna är de tydligen tvungna att göra äckliga! Opålitliga. Även om jag såg dem andra frossa i fast vad kunde jag inte ens äta ett extra äpple i åsynen av dem.

9 Julia sätter sig vi bordet, börjar äta. Jag litar bara på sjukhusmaten, som per se är hälsosam, eller det som jag själv har tillrätt. Då jag vet vad det innehåller. Familjen kommer ändå att svika mig. De kommer i slutändan att stå där och hånskratta åt mig: Stiger upp och börjar gå av och an. Musik. Haha, vi lyckades lura dig! Deras stöd är vare sig villkorslös eller bestående. Familjens glädje över att jag tillfrisknar är bara skadeglädje. Dom vill förbjuda mig att vara liten. De vill att jag igen skall bli det jag varit, möta deras förväntningar och återställa ordningen! Lägger sig på sängen. I TV-rutan video med ögat. SCEN 11 JULIA MINNS SIN SISTA LÄNK Stiger upp och börjar jumpa/marschera i takt med musiken. Musiken upphör plötsligt, Julia stannar: Jag orkade inte. Jag ville vända om halvvägs. Men kunde inte tillåta mig en kortare länk. Så jag sprang. Jag vågade inte stanna. Jag vågade inte sakta farten. För jag var rädd att jag skulle bli där på vägen. Så jag sprang. SCEN 12 DET GÅR UPP ETT LJUS FÖR JULIA Julia börjar ta av sig sin tröja. Känner sina revben. Granskar sin händer: Jag är undernärd. Kraftigt undernärd. Inte bara underviktig. Jag kan inte bortförklara min undervikt med genetik, anlag, natur eller nånting sånt. Undervikt är inte mitt normala tillstånd. Jag är undernärd och det är sjukt. Sjukdomen sitter också i kroppen. Julia klär av sig och väger sig: 45 kilo.

10 Plockar upp de utspridda tidningarna. Men det är ok. Det är bra. Det är framsteg. Inte bakslag, framsteg. Och det är okej att göra framsteg. Jag får göra framsteg. Om något är på riktigt är det här på riktigt ett framsteg. I mitt fall här och nu är viktökning framsteg! Lägger undan tidningarna och är på väg att sätta på sockorna igen. Jag fryser inte längre. Telefon ringer. Aijo, jag skulle ju ringa till pappa. Julia tar fram telefonen. Stannar upp plötsligt upp. Jag minns. Jag minns hans nummer. Utantill. Det är Jag har fått mitt minne tillbaka! När jag blickar tillbaka är allt bara suddigt, jag minns ingenting. Börjar gå runt i rummet. Du åt upp mitt intellekt. Du åt upp mitt minne. Min koncentration. Mitt sociala jag. Mitt engagemang. Min livsglädje. Allt! Nu äter jag allt det tillbaka. Tar en banan från kylskåpet. Gömmer den bakom ryggen: Jag kan äta frukt på avdelningen så att andra ser. Stolt gick jag igår till tv-rummet och åt en banan inför ögonen på alla andra. Fram till scenkanten: Prat om mat gör inte heller lika ont längre. Jag minns hur det kändes i början av vårdtiden att läsa ordet lunch i en bok. Det var som ett personligt hån mot mig. Öppnar bananen. Jag är jätte bra på att tala om mat. Mat, mat, mat. Att äta eller inte äta. Börjar äta bananen: Men nuförtiden försöker jag låta bli. Nämligen verbalt frosseri mättar inte på riktigt. Äter upp bananen. Hoppar till av glädje för att ha ätit hela bananen. Jag har glömt att göra mitt träningsprogram. Jag har glömt att göra mitt träningsprogram!

11 SCEN 13 BAKSLAG Julia väger sig. 43,7 kg. 45 kg var för mycket. Jag ville bevisa att jag fortfarande kan om jag vill. Men inte var det meningen att vikten skulle gå ner! Den skulle bara inte öka så mycket. Så fort. Fan! Jag måste ha kontroll över det. Om jag inte har det, så Bara lite till för att sen återgå. Förbannade självbedrägeri. Jag vet vad det var som fick mig att låta anorexin tala igen. Kommentaren: du har ju blivit riktigt rund om kinderna. Han menade ju bara väl, men ändå kunde jag inte ignorera den. Fortfarande får jag kicks av att känna mig smal, smalare, smalast. Lätt. Att vara smal gör mig stark. SCEN 14 JULIA HAR FÅTT BERÖM Från band: "Julia, kom, kom!" Julia tar fram ett stort ark vitt papper och finger färger, lägger det över sängen, börjar måla på pappret. Du är så duktig Julia. Du är så motiverad. Du är en verklig tillgång i konstterapigruppen. Du är så duktig. Stannar upp: Så förbannat typiskt! Till och med som ätstörningspatient är jag bäst i klassen! Börjar ivrigt kleta färg runtom i rummet, på kylskåpet, tvn (ett a som blir ett anarkistmärke) vågen, sängen. Hups!

12 SCEN 15 JULIAS LYCKADE PERMISSION Julia tar en handuk (som hänger vid kylskåpet) ställer sig vid bordet, börjar skölja sin hand med vattnet som finns i vattenglaset. Jag var på permission. Ett seminarium. Det blev dags för eftermiddagskaffe. Jag visste att mellanmål hörde till mitt måltidsprogram, men det var smör-i-öga-bulle Skulle jag äta? Inte äta? Äta bara halva? Äta bara lite? Skippa det helt och hållet? Men så såg jag att alla andra hade ju tagit en bulle. Och åt den gladeligen, med god min och aptit dessutom. Då insåg jag att om det var någon där som borde äta en bulle så var det ju jag. Så jag åt den. Julia sätter bort handduken. Och den var gudomligt god. Från band, textmeddelande ljud. Julia tar telefonen, läser: Hej Julia! Det var så roligt att se dig igen. Att höra dig skratta. Ur mängden skratt, kunde jag urskilja ditt, som överröstade alla de andras. Julia tar väskan och börjar packa. Jag hade en flirt igår. Mycket oskyldigt, men ändå. Det kändes bra. Genast då jag anlände såg jag att han lade märke vid mig, att han såg mig stå där som en kvinna. Och jag stannade upp, log och tänkte: titta bara! SCEN 16 UTSKRIVNING Julia fortsätter packa, tar upp fotoalbumet, börjar bläddra i det. Jag ser så glad ut på de äldre bilderna. Visst ser jag min dubbelhaka obehagligt väl på dem, men jag ser och känner den ju nu också. Det har jag alltid gjort. Oberoende av hur smal jag har varit. Det finns inte en undre gräns, en vikt och kropp liten nog, som skulle göra mig tillfreds. Bottnen skulle aldrig komma emot.

13 Slår ihop albumet. Kanske är det så att jag inte är anorektiker? Istället bor det en anorektiker i mig. Det känns bättre att uttrycka det så. Då är jag inte lika med anorexin. Jag är mycket mera än bara så. Julia fortsätter att packa. Det är så jävligt mycket vi tänker att vi måste lära oss leva med, acceptera, för vi tror att det är omöjligt att förändra. Med den attityden undergräver vi vår möjlighet att förändra våra liv, att må bra. Men det går att förändra, det går att bli av med ovanor. Men det krävs vilja och mod. Och tålamod. Stänger kappsäcken. Börjar gå. Jag är livrädd. Men nu är det dags. Musik. Lämnar scenen.

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas IBRAHIMS EID Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas Bokens rättigheter tillhör: Sonya Umm Ilyas I samarbete med

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag

sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag 1 medealand 5 dissekering av ett snöfall 139 valerie jean solanas ska bli president i amerika 307 efterord av steve

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Bakklubben Bakom Hanna och Matilda satt i Hannas kök och tuggade på varsin snustorr scones. Kan vi inte sluta med vår bakklubb, försökte Matilda

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Hälsa, mat och rörelse för våra små. Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan.

Hälsa, mat och rörelse för våra små. Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan. 2009 06 29 Hälsa, mat och rörelse för våra små Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan. 1 En hälsofrämjande förskola Det friska är i fokus. Arbetet utgår från att

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Rita och Krokodil ZOO

Rita och Krokodil ZOO Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post. lennart.strom@autoimages.se

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

LENNARTS LISTOR. En listig akrobatisk musikal med Lennart och Maja

LENNARTS LISTOR. En listig akrobatisk musikal med Lennart och Maja LENNARTS LISTOR En listig akrobatisk musikal med och Baserad på Wallces lists Ellenor Lindgren 2009 1 Om pjäsen/scenen En fartfylld musikal med akrobatik och dans på ca 35-40 minuter. Musiken är lite funkinfluerad

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Leo och Tigi på äventyr. En berättelse författad av 3B i december 2014

Leo och Tigi på äventyr. En berättelse författad av 3B i december 2014 Leo och Tigi på äventyr En berättelse författad av 3B i december 2014 1. Grottan Det var en gång en Tiger och en Leopard. Tigern heter Tigi. Tigi är brun. Leoparden heter Leo. Leo är fläckig. - Oj vad

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Superundersökarna. Åsa Kronkvist. Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande

Superundersökarna. Åsa Kronkvist. Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande Superundersökarna Åsa Kronkvist Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande Åsa Kronkvist Superundersökarna Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande Åsa Kronkvist är förskollärare

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD Ref. 66010 Ref. 66010 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "BONDGÅRDEN" INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 3: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA IN AFRIKA

Läs mer

Greven av Monte Cristo. Av Alexandre Dumas

Greven av Monte Cristo. Av Alexandre Dumas Ur Greven av Monte Cristo Av Alexandre Dumas 1 2 1 Slottet If En smal strimma dagsljus silade in genom den lilla gluggen till en av de underjordiska fängelsehålorna på slottet If, den dystra gamla fästningen

Läs mer

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Drakens mysterier Av Jonatan Wiman Hej detta är en bok som kommer att handla om medeltiden. Där jag kommer att hitta nya vänner och hitta på mysterier. Men det kommer också hända hemska saker. 1 Kapitel

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Glöm mig. Alex Schulman. Roman

Glöm mig. Alex Schulman. Roman GLÖM MIG Glöm mig Alex Schulman Roman www.bookmarkforlag.se Glöm mig Copyright Alex Schulman 2016 Publicerad enligt avtal med Lennart Sane Agency Utgiven av: Bookmark Förlag, Stockholm 2016 Omslag: Sigge

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer