SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND"

Transkript

1 SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND Utbildningsdepartementet Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2016/03062/S Yttrande över betänkandet Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) Skolväsendets överklagandenämnd lämnar följande synpunkter på de områden som särskilt berör nämndens arbete. Sammanfattning SAK-miljöer Överklagandenämnden ser positivt på möjligheten att inrätta särskilda undervisningsmiljöer (i det följande SAK-miljöer) som sådan. Nämnden har dock flera synpunkter på förslagets utformning och vill särskilt påtala risken att vissa elever inte får tillgång till en utbildning anpassad efter deras behov. Definitionen för grav språkstörning Överklagandenämnden ser fördelar med att åstadkomma en definition av vad som avses med grav språkstörning i skollagens mening. Överklagandenämnden har dock synpunkter på den definition utredningen kommit fram till. Specialskolan Överklagandenämnden anser att den föreslagna utformningen av specialskolans målgrupp är mer ändamålsenlig. Nämnden vill dock peka på vilka konsekvenser detta kan innebära för elevgrupper som enligt utredningens förslag inte längre kommer att tillhöra målgruppen. Riksgymnasiet i Örebro Överklagandenämnden har inget att erinra mot den föreslagna ändringen av målgruppen för riksgymnasiet. Överklagandenämnden vill dock peka på vissa delar av utredningens förslag som bör ses över. Redaktionellt Överklagandenämnden anser att delar av förslaget bör ses över ur en redaktionell synvinkel. 1. SAK-miljöer Överklagandenämnden ser positivt på att skolhuvudmännen ges en möjlighet att inrätta SAK-miljöer för elever som tillhör målgruppen. Det går att se fördelar i att fler elever kan få en möjlighet att bo hemma i stället för att gå i någon av de statliga specialskolorna. Överklagandenämnden ser dock ett antal möjliga problem med förslaget. Detta utifrån såväl principiella ståndpunkter som utifrån Postadress Box STOCKHOLM Besöksadress Sveavägen 159, 5 tr Telefon Telefax +46 (0) vx +46 (0)

2 2 mer tekniska synpunkter på tillämpningen av de föreslagna författningsändringarna. 1.1 Elevens rätt eller huvudmannens möjlighet? Överklagandenämnden föreslår att det i det fortsatta lagstiftningsarbetet övervägs hur förslaget kan justeras så att elever med ett stort konstaterat stödbehov och behov av en anpassad undervisningsmiljö också garanteras tillgång till sådana insatser som eleven har behov av. En bärande princip i skollagstiftningen är alla elevers rätt till en likvärdig utbildning. Detta innebär att elever har rätt till stöd för att uppnå de kunskapskrav och mål som uppställs för de olika skolformerna. Utredningens förslag om SAKmilj öer innebär inte någon rätt för elever med behov av en anpassad undervisningsmiljö att få tillträde till en sådan. I stället är förslaget utformat som en möjlighet för huvudmännen att inrätta miljöerna. Överklagandenämnden menar att den förslagna regleringen innebär ett olyckligt avsteg från ovan nämnda princip. Nämnden ser vidare risker med vad detta kommer att medföra för de berörda elevernas tillgång till en behovsanpassad utbildning. För elever med grav språkstörning, som enligt utredningens förslag inte längre ska tillhöra specialskolans målgrupp blir denna lösning än mer problematisk. Detsamma gäller för de hörselskadade elever som inte heller kommer att tillhöra specialskolans målgrupp. Utredningen (bl.a. s. 244 i betänkandet) konstaterar att stödet till målgruppen för SAK-miljöerna inte är likvärdigt idag samt att olika huvudmän har skiftande ambitionsnivå, kompetensmässiga eller personella förutsättningar för att anpassa utbildningen utifrån elevernas behov. Detta innebär att de elever som idag har specialskolan som det enda reella alternativet eftersom hemkommunen tillhandahåller lite eller inget stöd utifrån elevens behov med utredningens förslag riskerar att bli fråntagna också det sista alternativet (jfr s. 404 i betänkandet). 1.2 Varför inte SAK-miljöer för elever med grav språkstörning i särskolan? Överklagandenämnden föreslår att möjligheten att inrätta SAK-miljöer även ska omfatta grundsärskolan och att det ankommer på huvudmännen att bedöma om det finns ett behov av att inrätta sådana miljöer för denna elevgrupp. Det är för Överklagandenämnden svårt att förstå varför SAK-miljöer inte ska kunna vara aktuella i särskolan för elever som utöver en utvecklingsstörning också har en språkstörning. Detta särskilt mot bakgrund av att utredningen konstaterar att språkstöming vanligen förekommertillsammans med en intellektuell funktionsnedsättning (s. 207). I författningskommentaren i betänkandet anges som skäl att elever som tillhör grundsärskolans målgrupp inte kan anses ha en grav språkstörning i skollagens mening. Överklagandenämnden återkommer till utredningens förslag på målgruppsdefinitionen av elever med grav språkstörning nedan (avsnitt 2).

3 3 Överklagandenämnden konstaterar att ett hinder som utredningen själv satt upp, genom definitionen av grav språkstörning, utgör det enda skälet för varför SAKmiljöer för elever med grav språkstörning inte kan komma i fråga i särskolan. Överklagandenämnden kan tvärt emot vad utredningen anfört se flera fördelar med att kunna anordna SAK-miljöer för elever i grundsärskolan som också har omfattande språkliga svårigheter som inte kan förklaras av den intellektuella funktionsnedsättningen. Slutligen kan konstateras att det i författningskommentaren anges att "elever med intellektuell funktionsnedsättning har rätt till särskolans pedagogik och rätt att läsa enligt särskolans kursplaner". Överklagandenämnden vill påpeka att bestämmelserna om särskolans målgrupp innehåller ytterligare rekvisit och att utredningens beskrivning av denna målgrupp är förenklande och riskerar att leda till felaktiga slutsatser. 1.3 Bestämmelser om den utredning som ska genomföras? I betänkandet anges att en utredning ska genomföras inför beslut om målgruppstillhörigheten till SAK-miljöerna. Överklagandenämnden anser att det i lagtexten bör tydliggöras vad en sådan utredning ska innehålla. Sådana bestämmelser finns för övriga målgruppsbestämmelser i skollagen. 1.4 Urvalsregler behövs (grundskolan och grundsärskolan) Överklagandenämnden föreslår att det i det fortsatta lagstiftningsarbetet övervägs hur regelverket kan tydliggöras i situationer då huvudmännen behöver göra ett urval mellan elever som tillhör målgruppen för inrättade SAK-miljöer i grundskolan och grundsärskolan. Den föreslagna regleringen innebär att huvudmannen kan undanta elever tillhörande SAK-miljöns målgrupp från det ordinarie skolvalet. Detta innebär att en annan elev kan nekas plats eftersom eleverna i SAK-miljön genom att de har ett berättigat krav "gått före" det ordinarie urvalet. Överklagandenämnden noterar dock att den föreslagna regleringen inte ger någon vägledning kring hur huvudmännen ska göra urvalet mellan elever som är behöriga att tas emot till en SAK-miljö och hur ett överklagande från en elev som tillhör målgruppen ska hanteras. Då utredningens förslag inte innebär någon rättighet för alla elever som tillhör målgruppen att studera i en SAK-miljö kan det befaras att de kommunala organisationerna inte alltid anpassas så att det finns plats för alla elever med behov av sådan undervisning. Huvudmannerrkommer i errsådan situation-att behöva-göra-ett-urval mellan elever som alla har ett behov av undervisning i en sådan miljö och som tillhör målgruppen. Det bör tydliggöras hur ett sådant urval ska gå till både för antagning till SAK-miljöer som är egna skolenheter och för skolplacering på skolenheter med SAK-miljöer. Det bör också tydliggöras om det är avsikten att ett negativt beslut för en elev som söker till en SAK-miljö ska kunna överklagas också i fråga om urvalet och inte bara i fråga om målgruppstillhörighet.

4 4 1.5 Frågetecken kring urvalet i gymnasieskolan Överklagandenämnden föreslår att det i det fortsatta lagstiftningsarbetet övervägs hur regelverket kan tydliggöras i situationer då huvudmännen behöver göra ett urval mellan elever som tillhör målgruppen för inrättade SAK-miljöer i gymnasieskolan. Precis som för grund- och grundsärskolan är det oklart hur urvalet till SAKmiljöerna i gymnasieskolan ska gå till. I utredningen anges att urvalsgrunderna i skollagen ska tillämpas. Överklagandenämnden vill påtala att detta inte svarar på vad som gäller då en elev kommer in på det sökta programmet men inte till SAKmiljön. Vidare finns risken för tomma platser vid en SAK-miljö på ett visst program om programmets platser fylls av elever som inte tillhör målgruppen men som har högre betyg än sökande elever som tillhör målgruppen. 1.6 Frågetecken kring uttalanden om mottagande i gymnasiesärskolan I betänkandet anges att man bedömer att organisationen av grundsärskolan minimerar tillfällena då en elev behöver söka sig utanför samverkansområdet för att få sin utbildning och att eleverna därför "i princip alltid" är att betrakta som förstahandssökande (s. 413 f.). Överklagandenämnden ifrågasätter riktigheten i detta uttalande. Av betänkandet framgår att det inte är avsikten att huvudmän ska ha någon skyldighet att inrätta SAK-miljöer. Då SAK-miljöer inte utgör nationella program vare sig i gymnasieskolan eller i gymnasiesärskolan kommer frågan om en elevs tillhörighet till SAK-målgruppen inte att ha någon betydelse för frågan om förstahandsmottagande i någon av skolformerna. 1.7 Användandet av begreppet samverkansområde Överklagandenämnden föreslår att användningen av begreppet samverkansområde ses över i det fortsatta lagstiftningsarbetet. Begreppet finns redan i skollagen och avser kommunala huvudmäns möjlighet att erbjuda utbildning i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Om syftet är att SAK-miljöernas samverkansområden och samverkansområdena för gymnasieoch gymnasiesärskolan ska ha samma innebörd bör lagtexten i 3 kap. 5 d skollagen utformas på ett liknande sätt. Om detta inte är syftet bör ett annat begrepp användas. Avseende gymnasieskolan och gymnasiesärskolan innebär den föreslagna bestämmelsen en dubbelreglering. Att tillhandahålla utbildning i SAK-miljö bör kunna inrymmas i nuvarande möjlighet att erbjuda utbildning (jfr 15 kap. 30 och-18 kap. 27 smlagen). 1.8 Frågan om alternativa lösningar Överklagandenämnden vill lyfta frågan huruvida nya särlösningar alltid utgör det mest ändamålsenliga sättet att lösa identifierade problem på skolområdet. Nämnden frågar sig därför om inte de föreslagna undervisningsmiljöerna i allt

5 5 väsentligt skulle kunna införas inom ramen för befintliga bestämmelser, med vissa justeringar. De alternativ som anges nedan är inte tänkta som motförslag till utredningens lösning utan är exempel på alternativ som Överklagandenämnden anser borde ha belysts i betänkandet. L8.1 Särskilt stöd? Syftet med införandet av SAK-miljöerna borde exempelvis kunna tillgodoses genom införandet av ett särskilt slag av särskild undervisningsgrupp. Detta skulle ge de enskilda eleverna i grund- och grundsärskolan större rättigheter än utredningens förslag då reglerna om särskilt stöd tydligt anger att eleverna i dessa skolformer har rätt till det stöd som krävs för att uppnå kunskapskraven Egen skolform? Överklagandenämnden anser vidare att utredningens förslag påminner om målgruppsbestämmelser m.m. gällande skolformer. Nämnden frågar sig om det inte i stället för den föreslagna lösningen skulle gå att införa en "kommunal" variant av specialskolan. 1.9 Konsekvenser för Överklagandenämnden Överklagandenämnden delar utredningens uppfattning att de nya bestämmelserna kommer att innebära en ökad tillströmning av ärenden till nämnden. Överklagandenämnden vill också särskilt påpeka inverkan av att bestämmelserna ska prövas av huvudmän som inte tidigare hanterat liknande frågor. Vidare kan underlaget förväntas vara större än motsvarande underlag av elever med grav språkstörning i specialskolan (jfr utredningens resonemang s. 211 f.). Dessa förhållanden kan antas påverka Överklagandenämndens ärendetillströmning. 2. Definitionen av grav språkstörning i skollagens mening Överklagandenämnden ser positivt på utredningens arbete med att belysa och arbeta fram en definition på vad som avses med grav språkstörning i skollagens mening. Överklagandenämnden har dock vissa synpunkter på den lösning som valts. Överklagandenämnden vill vidare understryka att någon legaldefinition av begreppet inte föreslås i betänkandet. 2.1 "Glapp" mellan definitionens avgränsning och särskolans målgrupp. Överklagandenämnden föreslår att utredningens förslag till målgruppsdefinition avseende grav språkstörning ses över i det fortsatta lagstiftningsarbetet. I betänkandet anges att elevens icke-verbala begåvning måste ligga inom normalvariationen för att eleven ska kunna tillhöra målgruppen för SAK-miljöerna. Överklagandenämnden vill påtala att det angivna rekvisitet om den icke-verbala begåvningen medför att det finns ett glapp mellan den föreslagna definitionen på grav språkstörning och grundsärskolans målgrupp. Grundsärskolans målgrupp definieras, som angetts ovan, av ytterligare rekvisit. Överklagandenämnden vill åter påtala att utredningens beskrivning av särskolans målgrupp är förenklad och riskerar att leda till felaktiga slutsatser.

6 Om en gränsdragning mot grundsärskolans målgrupp ska göras är det mer ändamålsenligt att hänvisa till 7 kap. 5 skollagen eller att i vart fall använda samma definition. 6 Överklagandenämnden vill lyfta frågan om bisatsen med skrivningen om den icke-verbala begåvningen alls är nödvändig. Som Överklagandenämnden angett ovan (avsnitt 1.2) anser nämnden att SAK-miljöer bör tillåtas även i grundsärskolan. Det angivna rekvisitet skulle då inte behövas. Överklagandenämndens mening är att syftet kan uppnås även utan denna bisats. Överklagandenämnden förstår detta syfte som att eleverna som går i SAKmilj öerna ska ha en språklig problematik som är ensamt urskiljbar. Överklagandenämnden kan ha förståelse för att det inte anses lämpligt att sammanblanda elever i SAK-miljöernas målgrupp med elever som har språkliga svårigheter som enbart utgör en biproblematik till andra funktionsnedsättningar. Det är dock Överklagandenämndens uppfattning att detta syfte bör kunna tillgodoses i det att "språkstörningen utgör den primära problematiken, och kan inte bättre förklaras av andra funktionsnedsättningar". Det finns inte enligt Överklagandenämndens mening något att vinna på att här skilja ut just elever med diagnosen intellektuell funktionsnedsättning genom en skarp gränsdragning. Prövningen bör i stället, som för elever med andra funktionsnedsättningar exempelvis inom autismspektrat, innebära en avvägning i det enskilda fallet. 3. Specialskolan Överklagandenämnden ser positivt på utredningens förslag till den nya utformningen av 7 kap. 6 skollagen. Nämnden delar utredningens uppfattning i att förslaget utgör en mer ändamålsenlig konstruktion där fokus ligger på elevens behov och inte på dennes oförmåga att gå i grundskolan. Överklagandenämnden vill dock lyfta vissa aspekter av förslaget. 3.1 Att ta bort bl. a. elever med grav språkstörning ur målgruppen är problematisk då ersättningen (SAK-miljöer) inte blir en rättighet Överklagandenämnden föreslår att det i det fortsatta lagstiftningsarbetet övervägs om inte elever med en grav språkstörning bör tillhöra specialskolans målgrupp även fortsättningsvis. Överklagandenämnden vill härvid åter belysa frågan om vad utredningens förslag innebär för rätten till en likvärdig utbildning. Viljan att öka utbudet av stödmiljöer nära hemmet bör, givet att detta inte görs till en rättighet, kombineras med tillgång till den statliga specialskolan, även för elevgruppen med grav språkstörning. Givet de slutsatser som dras i betänkandet kring-derskiftande ambitionsnivån/ möjligheten för olika huvudmän att tillhandahålla sådan utbildning som elevgruppen är i behov av bör elever med grav språkstörning inte tas bort ur specialskolans målgrupp utan att de samtidigt får rätt till ett alternativ som tillgodoser deras behov.

7 7 När elever med grav språkstörning (åter-)infördes i specialskolans målgrupp anfördes som skäl för ändringen bl.a. att staten har ett särskilt ansvar för dessa elever då kommunerna, trots att dessa skulle göra sitt yttersta, bedömdes ha svårt att tillhandahålla den kompetens och de resurser som krävs för att bl.a. elever med grav språkstörning ska få en god utbildning anpassad till hennes eller hans förutsättningar (prop. 2007/08:112 s. 10). Överklagandenämnden är tveksam till om förslaget i övrigt kan tillgodose elevernas behov. Överklagandenämnden saknar i utredningen en analys av vilka följderna blir för elever som har behov av att läsa i en SAK-miljö men som inte bereds plats och som inte heller har tillgång till den statliga specialskolan. 3.2 Konsekvenser för Överklagandenämnden Utredningen har bedömt att Överklagandenämnden kommer att pröva ett minskat antal ärenden gällande specialskolans målgrupp med anledning av att elever med grav språkstörning tas bort ur målgruppen. Överklagandenämnden delar denna bedömning då frågan om målgruppstillhörighet för elever med grav språkstörning är den största delen av ärendekategorin. Överklagandenämnden vill dock påpeka att den nya utformningen av bestämmelsen, som innebär en prövning av sökande elevers behov, kan komma att innebära en ökad ärendetillströmning avseende denna del av målgruppen. Detta då behovskriteriet innebär mer av en lämplighetsbedömning än tidigare då fokus ofta legat på frågan om huruvida en hörselskada förelegat. Vidare kan grupper som tidigare tillhört målgruppen ha en förväntan på att komma in, vilket också det kan leda till ökande andel överklaganden. 3.3 Frågan om det är lämpligt att låta reglerna om SAK-miljöer träda i kraft innan specialskolans målgrupp ändras Överklagandenämnden frågar sig om det inte finns skäl för att se över tidpunkten för införande av förändringarna i specialskolans målgrupp. Det kan vara lämpligt att först kunna utvärdera hur elevernas rätt till en likvärdig utbildning tas tillvara när SAK-miljöerna införs. 4. Riksgymnasiet i Örebro 4.1 Målgruppen ändras för att omfatta elever med grav språkstörning Överklagandenämnden har inget att erinra mot att elever med grav språkstörning ska tillhöra målgruppen för de elever som ska ges utbildning vid riksgymnasiet. Överklagandenämnden, som uppfattar utbildningen vid riksgymnasiet som något av en gymnasial variant av specialskolan, har dock svårt att förstå varför det finns skäl att ifikltera elevgruppen 1 riksgymnasiets målgrupp men inte i specialskolans målgrupp. 4.2 Frågetecken kring uttalanden om undantag från riksrekryteringen Utbildningen på riksgymnasiet i Örebro är enligt 10 kap. 8 gymnasieförordningen (2011:185) riksrekryterande. 1 betänkandet anges att detta bara ska gälla,

8 8 avseende elever med grav språkstörning, de elever vars hemkommun inte tillhandahåller SAK-miljö på programmet (s. 583). Överklagandenämnden anser att en sådan ordning är problematisk. De föreslagna bestämmelserna om SAKmiljöer reglerar inte vilken typ av anpassningar som görs vid de enskilda miljöerna. Detta innebär att förekomsten av en SAK-miljö på programmet i hemkommunen inte behöver innebära att eleven har tillgång till sådana anpassningar som just den eleven är i behov av. Om avsikten ändå är att avsteg från riksrekryteringen ska göras för elevgruppen med grav språkstörning bör 10 kap. 8 gymnasieförordningen ändras. Bestämmelsen ger enligt Överklagandenämndens tolkning inte utrymme för en sådan tillämpning som framförs i betänkandet. 4.3 Utredningens uttalande om överklagande Överklagandenämnden delar utredningens uppfattning om att det är önskvärt med ett förtydligande från lagstiftaren i fråga om rätten att överklaga målgruppstillhörigheten för riksgymnasiet. 5. Redaktionellt kap. 1 skollagen behöver justeras I 3 kap. 1 skollagen räknas kapitlets innehåll upp. Paragrafen behöver justeras då nya bestämmelser införs. 5.2 Bestämmelserna om SAK-miljöer bör flyttas Bestämmelserna om å ena sidan extra anpassningar och å andra sidan särskilt stöd är nära sammankopplade. Vidare är bestämmelserna om extra anpassningar och särskilt stöd generella bestämmelser som gäller samtliga elever i de olika skolformerna. Att lägga bestämmelserna om SAK- miljöer mellan dessa bestämmelser i skollagens tredje kapitel ger vid handen att SAK-miljöerna har med detta att göra. Överklagandenämnden anser att det är mindre lämpligt att foga in regler som bara träffar en viss snävt avgränsad målgrupp mellan dessa bestämmelser. Överklagandenämnden föreslår att dessa bestämmelser i stället placeras efter bestämmelserna om nyanlända elever (3 kap. 12 a f skollagen), i 7 kap. skollagen eller i vartdera skolformskapitel kap. 29 skollagen bör ses över I utredningen föreslås att skolplaceringsbestämmelserna i 10 kap 30 skollagen ska ändras. Motsvarande ändring föreslås inte i 11 kap. 29 skollagen. Om syftet är att bestämmelserna ska vara lika för de båda skolformerna behöver 11 kap. 29 skollagen justeras. Om avsikten är att bestämmelsen ska skilja sig åt bör orsaken till detta tydliggöras kap. 12 skollagen behöver justeras I och med att en ny punkt införs i 28 kap. 12 skollagen behöver paragrafens andra stycke justeras utifrån den nya numreringen.

9 9 På Överklagandenämndens vägnar Niklas Schtillerqvist Nisse Rosenlund Hedman Beslutet har fattats av Niklas Schtillerqvist, ordförande i nämnden, samt Magnus Åhammar, Birgit Blomqvist, Görel Bråkenhielm, Einar Jakobsson och Gunilla Thole efter föredragning av juristen Nisse Rosenlund Hedman. Kanslichefen Anna-Karin Lundgren har även varit med vid den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet.

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å 2017-04-12 Sida 1 (5) Dnr 01-2017:53 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/00057/S Yttrande över betänkandet Saknad!

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Yttrande över slutbetänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE 2017-09-28 1 (6) Dnr 01-2017:471 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/02532/GV Yttrande över slutbetänkandet Entreprenad,

Läs mer

Plats för nyanlända i fler skolor (SOU 2016:9)

Plats för nyanlända i fler skolor (SOU 2016:9) SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Sida 1 (5) 2016-02-12 Dnr: 2016:24 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Plats för nyanlända i fler skolor (SOU 2016:9) Skolväsendets överklagandenämnd (ÖKN)

Läs mer

SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND

SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND 2017-02-09 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2016/04660/GV Yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81)

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Ä 2016-02-29 Sida 1 (6) Dnr 2015:513 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap -

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50)

Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50) Sida 1 (6) Utbildniiigsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50) Skolväsendets överklagandenämnd (ÖKN) vill

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. 2016:6 Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Utvidgning

Läs mer

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Kommittédirektiv Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Dir. 2010:47 Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, med utgångspunkt

Läs mer

SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (8) ÖVERKLAGANDENÄMND

SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (8) ÖVERKLAGANDENÄMND SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (8) ÖVERKLAGANDENÄMND 2017-08-17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/01967/S Yttrande över slutbetänkandet Samling för skolan Nationell

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800) 2 dels att 3

Läs mer

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande 2013-05-02 1 (5) Dnr:02-2013:1030 Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) U2012/6322/S

Läs mer

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6)

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-06 GSN-2013/93.619 1 (6) HANDLÄGGARE Ann-Britt Steen Hodin Tel. 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss - Utbildning för nyanlända

Läs mer

Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning

Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning 2012-09-28 Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning Institutet för språk och folkminnen, via avdelningen

Läs mer

Behov av en helhetslösning

Behov av en helhetslösning Sammanfattning Utredningens utgångspunkt är att måluppfyllelsen för elever med dövhet, hörselnedsättning och grav språkstörning ska öka, liksom deras möjlighet att välja skola. Av den anledningen behöver

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap. förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap. förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81 Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (9) Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81 Sammanfattning Skolinspektionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 13 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800) 2 dels att 17

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning. för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) hänvisas

Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning. för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) hänvisas PM 2012: RIV (Dnr 001-924/2012) Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22)

Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22) 1 D nr 2016 YTTRANDE Stockholm 2016-02-26 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22) Riksförbundet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (12) meddelad i Stockholm den 28 juni 2017 KLAGANDE Linköpings kommun Ombud: Chefsjurist Jenny Björkholm Linköpings kommun 581 81 Linköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir. 2010:137 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2010 Utvidgning

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning

Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning u.remissvar@utbildningsdepartementet.se Stockholm 2017-09-26 U2017/02532/GV Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Utredaren har haft i uppgift att komma med förslag

Läs mer

Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16

Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16 Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16 Vissa skolfrågor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2010/11:94 Vissa skolfrågor. I propositionen föreslår regeringen

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 1999:886 Utkom från trycket den 23 november 1999 utfärdad den 4 november 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Svenska för invandrare

Yttrande över betänkandet Svenska för invandrare Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) över betänkandet "Svenska för invandrare - valfrihet, flexibilitet och individanpassning" (SOU 2013:76) (Dnr2013/6517/GV) Inledande synpunkter Skolinspektionen

Läs mer

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program ?kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 201 7-1 2-06 1 (5) Dnr 2017:7553 Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

Vissa frågor om fristående skolor

Vissa frågor om fristående skolor Utbildningsutskottets betänkande Vissa frågor om fristående skolor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:49 Vissa frågor om fristående skolor och en följdmotion.

Läs mer

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Utbildningsdepartementet 2010-08-26 U2010/4818/S Remisspromemoria Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Författningsförslag...

Läs mer

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV 2018-12-10 1 STY-2018/330 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) 'kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttranen, 1 (5) u.remissvar@regeringskansliet.se över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) (Dnr U2017/00057/S)

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Ändring av en bestämmelse i skollagen om sammansättningen av Skolväsendets överklagandenämnd

Ändring av en bestämmelse i skollagen om sammansättningen av Skolväsendets överklagandenämnd Promemoria 2018-11-19 U2018/04402/GV Utbildningsdepartementet Ändring av en bestämmelse i skollagen om sammansättningen av Skolväsendets överklagandenämnd Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag...

Läs mer

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87)

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-04-01 Handläggare: Agneta Palmqvist Telefon: 08-508 33 006 Till Utbildningsnämnden 2008 04 17 Ökad likvärdighet för elever

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2010:699 Utkom från trycket den 28 juni 2010 utfärdad den 10 juni 2010. Enligt riksdagens 1 beslut föreskrivs att 2 a kap. 17 a och

Läs mer

Kommittédirektiv. Den framtida gymnasiesärskolan. Dir. 2009:84. Beslut vid regeringssammanträde den 10 september 2009

Kommittédirektiv. Den framtida gymnasiesärskolan. Dir. 2009:84. Beslut vid regeringssammanträde den 10 september 2009 Kommittédirektiv Den framtida gymnasiesärskolan Dir. 2009:84 Beslut vid regeringssammanträde den 10 september 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en framtida utformning av gymnasiesärskolan.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Specialpedagogiska skolmyndigheten; SFS 2011:130 Utkom från trycket den 8 mars 2011 utfärdad den 24 februari 2011. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m. Regeringsbeslut I:1 2015-01-15 U2015/191/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Läs mer

Yttrande över remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över remiss Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Kamstad 2013-03-06 BUN 2013/0133 Maria-Therese Petersson Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och

Läs mer

Yttrande över Skolverkets allmänna råd med kommentarer om arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärds prog ram, dnr 2014:00371

Yttrande över Skolverkets allmänna råd med kommentarer om arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärds prog ram, dnr 2014:00371 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE 2014-05-09 1(5) Dnr 2014:203 Skolverket Förskole- och grundskoleenheten 106 20 Stockholm Yttrande över Skolverkets allmänna råd med kommentarer om arbete med extra

Läs mer

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik 1 (6) 2014-12-22 Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Kommentar till regeringens proposition 2014/15:45 Utbildning för nyanlända elever mottagande och skolgång Definition och målgrupper Begreppet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2008:220 Utkom från trycket den 7 maj 2008 utfärdad den 24 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 a kap. 20, 2 b

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) Dnr :5219. Yttrande över Utbildningsdepartementets promemoria "Vissa skollagsfrågor

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) Dnr :5219. Yttrande över Utbildningsdepartementets promemoria Vissa skollagsfrågor Utbildningsdepartementet 2014-12-02 103 33 Stockholm 1 (5) över Utbildningsdepartementets promemoria "Vissa skollagsfrågor del 2 2014/5176/S) Sammanfattning Skolinspektionen instämmer i att det finns ett

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2014:530 Utkom från trycket den 23 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola v Beslut Skolinspektionen 2014-04-25 Internationella Engelska Skolan i Sverige AB info@engelska.se Rektorn vid IES i Skärholmen s te ven.b a tty e. skar holmen@en gel ska. se Beslut för grundskola efter

Läs mer

Datum 2014-10-10. Remiss: Yttrande av Utbildningsdepartementets promemoria Internationella skolor (Dnr U2014/5177/S)

Datum 2014-10-10. Remiss: Yttrande av Utbildningsdepartementets promemoria Internationella skolor (Dnr U2014/5177/S) SUN 2i>(4. ((> ~ Uppsala " KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Märit Gunneriusson Karlström Datum 2014-10-10 Diarienummer BUN-2014-1407 Barn- och ungdomsnämnden Remiss: Yttrande

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371)

Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (7) Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371) Sammanfattning

Läs mer

Några av de mer omfattande förändringarna jämfört med dagens lagstiftning är:

Några av de mer omfattande förändringarna jämfört med dagens lagstiftning är: 2009-12-14 Utbildningsdepartementet Lagrådsremissen Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet (U2009/7188/S). Bakgrund Den gällande skollagen (1985:1100) trädde i kraft den 1 juli 1986. Den

Läs mer

Gymnasiesärskoleutredningen U 2009:04

Gymnasiesärskoleutredningen U 2009:04 U 2009:04 Utredningens uppdrag Övergripande Framtida utformning av gymnasiesärskolan Utreda konsekvenser för och föreslå förändringar av gymnasial särvux Ökad samverkan med arbetslivet Ökad samverkan med

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 2014-12-01 103 33 Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen

Läs mer

MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK. Magnus Jonasson, jurist

MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK. Magnus Jonasson, jurist MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK Magnus Jonasson, jurist Magnus Jonasson Jurist med inriktning mot offentlig rätt: Social- och sjukförsäkringsrätt, medicinsk rätt Skoljuridik: - Samtliga skolformer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); utfärdad den 19 mars 2015. SFS 2015:176 Utkom från trycket den 31 mars 2015 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Sundbyberg 2017-10-03 Dnr.nr: U2017/02532/GV Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2002:159 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 27 mars 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-10-15. Utbildning för nyanlända elever mottagande och skolgång

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-10-15. Utbildning för nyanlända elever mottagande och skolgång 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-10-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. Utbildning för nyanlända elever mottagande

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (6) Datum 2017-02-27 Ert datum 2016-11-29 Vårt diarienummer 2016-110-8902 Er beteckning U2016/04660/GV Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM En gymnasieutbildning för alla åtgärder för

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer

Vissa skollagsfrågor - del 4

Vissa skollagsfrågor - del 4 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-03 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Vissa skollagsfrågor

Läs mer

Överklaganden enligt skollagen

Överklaganden enligt skollagen UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Överklaganden enligt skollagen Nyheter Fler beslut än tidigare kan överklagas. Från 16 års ålder får man föra sin egen talan. Stärkt rättssäkerhet En

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredning om specialskolan Svenska staten har specialskolor för barn med dövhet eller hörselnedsättning. Men ny teknik gör att allt fler barn med grav hörselnedsättning

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun

Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun 1 (7) Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun Utredning och uppföljning har gjorts på uppdrag av förvaltningschefen om nuvarande hantering av tilläggsbelopp. Utredningen har presenterats för förvaltningens

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera SOU 2016:94 Saknad! Utredningens uppdrag: Kartlägga långvarig och ofta förekommande frånvaro, ogiltig+giltig Analysera orsakerna Föreslå förbättrat arbete

Läs mer

www.overklagandenamnden.se 08 729 77 60

www.overklagandenamnden.se 08 729 77 60 www.overklagandenamnden.se 08 729 77 60 Skolväsendets överklagandenämnd Skolväsendets överklagandenämnd är en domstolsliknande myndighet som prövar vissa beslut inom skolväsendet. Myndigheten leds av en

Läs mer

Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever

Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever Sida 1 (3) Utbildningsförvaltningen Datum: Diarienummer: 2019-01-08 UBN-2018-8660 Handläggare: Johan Westerling Tomas Anderson Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever Förslag till beslut

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag?

Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag? Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag? Genomgång av enkät Västra Götaland Det svenska skolsystemet Kort diskussion i smågrupper Rättigheter i skolan Avslutande frågestund Vad händer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om införande av skollagen (2010:800); SFS 2010:801 Utkom från trycket den 6 juli 2010 utfärdad den 23 juni 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:10802 Leksands kommun för gymnasiesärskola efter tillsyn i Leksands kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Sektorn för Utbildning och Kultur Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola 2017.02.06 Sammanfattande beskrivning av rutiner vid övergång från grundskola till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2012:109 Utkom från trycket den 13 mars 2012 utfärdad den 1 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Två nya specialskolor utvidgning av specialskolans målgrupp

Två nya specialskolor utvidgning av specialskolans målgrupp Utbildningsutskottets betänkande 2007/08:UbU16 Två nya specialskolor utvidgning av specialskolans målgrupp Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2007/08:112 Två nya specialskolor

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning REMISSVAR 1(5) 155/18 Skolverket registrator@skolverket.se Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning Lärarnas Riksförbund har givits möjlighet att

Läs mer

Överklaganden enligt skollagen

Överklaganden enligt skollagen Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Överklaganden enligt skollagen I skollagen kan fler beslut än tidigare överklagas. Från 16 års ålder får man föra sin egen talan. Stärkt rättssäkerhet

Läs mer

Principer för placering i förskola och skola

Principer för placering i förskola och skola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Datum 2016-09-20 Diarienummer UBN-2016-3347 Utbildningsnämnden Principer för placering i förskola och skola Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta att efter syskonförtur

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-11-29 U2016/04660/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

PM 2016:193 RIV (Dnr /2016)

PM 2016:193 RIV (Dnr /2016) PM 2016:193 RIV (Dnr 110-1296/2016) Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1

Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Utbildningsutskottets betänkande 2015/16:UbU4 Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Sammanfattning I betänkandet behandlar utbildningsutskottet regeringens förslag i proposition 2014/15:137 Obligatoriska

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6)

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Skolinspekti lönen Utbildningsdepartementet 2013-05-20 103 33 Stockholm 1(6) Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Sammanfattning Skolinspektionen anser sammanfattningsvis

Läs mer

RUTINER AVSEENDE MOTTAGANDE I GRUNDSÄRSKOLAN OCH GYMNASIESÄRSKOLAN

RUTINER AVSEENDE MOTTAGANDE I GRUNDSÄRSKOLAN OCH GYMNASIESÄRSKOLAN Barn- och utbildningsförvaltningen RUTINER AVSEENDE MOTTAGANDE I GRUNDSÄRSKOLAN OCH GYMNASIESÄRSKOLAN - PROCESSBESKRIVNING Följande text är Ekerö kommuns tillämpning av Skolverkets allmänna råd om mottagande

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:50

Regeringens proposition 2007/08:50 Regeringens proposition 2007/08:50 Nya skolmyndigheter Prop. 2007/08:50 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 februari 2008 Fredrik Reinfeldt Jan Björklund (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S)

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S) 2013-05-06 Dnr 10.1-7685/2013 1(8) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet (Ds 2009:25)

Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet (Ds 2009:25) REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Dnr 2009-09-28 AdmD 268-2009 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet (Ds 2009:25) Kammarrätten har anmodats att yttra sig

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Myndigheten för specialpedagogik Skolmyndighetsutredningen (U 2007:03) har haft i uppdrag att föreslå en ny statlig myndighetsstruktur för skolväsendet m.m. Utredningen ska enligt sina direktiv

Läs mer

Revidering av delegationsordning för gymnasiesärskolan

Revidering av delegationsordning för gymnasiesärskolan BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-08 GN-2013/294.111 1 (2) HANDLÄGGARE Steen Hodin, Ann-Britt 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Gymnasienämnden

Läs mer

Remissvar angående delbetänkandet Med rätt att välja (SOU 2011:30).

Remissvar angående delbetänkandet Med rätt att välja (SOU 2011:30). Göteborg den 8 juli 2011 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar angående delbetänkandet Med rätt att välja (SOU 2011:30). Sammanfattning Utredningen Med rätt att välja flexibel utbildning

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola n Beslut Halmstads kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Halmstads kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Halmstads kommun genomförde tillsyn av Halmstads kommun

Läs mer

U2009/312/S. Statens skolverk Stockholm. (1 bilaga)

U2009/312/S. Statens skolverk Stockholm. (1 bilaga) Regeringsbeslut I:1 2009-01-22 U2009/312/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m.

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter för elever i de obligatoriska skolformerna att nå de kunskapskrav som minst ska nås. Dir.

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter för elever i de obligatoriska skolformerna att nå de kunskapskrav som minst ska nås. Dir. Kommittédirektiv Bättre möjligheter för elever i de obligatoriska skolformerna att nå de kunskapskrav som minst ska nås Dir. 2017:88 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juli 2017 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan Juridisk vägledning Reviderad december 2013 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Fem introduktionsprogram finns för elever som är obehöriga till de nationella programmen i gymnasieskolan. Introduktionsprogrammen

Läs mer

Yttrande över betänkandet SOU 2017:54 Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Yttrande över betänkandet SOU 2017:54 Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Skolinspektionen Remissyttrande 2017-10-25 1(10) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskanslite.se Yttrande över betänkandet SOU 2017:54 Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se Reg.nr Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer