Militärmusikens framtid?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Militärmusikens framtid?"

Transkript

1 Militärmusikens framtid? Uppvaktning 1 september 2008

2 Militärmusikens framtid? Uppvaktning 1 september 2008 Militärmusiken har en betydande roll i svenskt musikliv, både för utvecklingen av blåsmusiken och som traditionsbärare. Vi vill med denna uppvaktning peka på följderna av Överbefälhavarens förslag att reducera militärmusiken i Sverige. Vi vill också föreslå en lösning som innebär att svensk militärmusik kan bibehållas och utvecklas som en del av kulturlivet för hela landet. Genomför Försvarsmakten förslagen till reduktioner och förändringar av nuvarande organisation av militärmusiken kommer det att få stora negativa konsekvenser för blåsmusiken i landet. Den svenska militärmusikaliska traditionen kommer i stort sett att upphöra. Vi föreslår därför att militärmusikens roll och uppgifter i svenskt kulturliv samt frågan om huvudmannaskapet utreds särskilt innan beslut fattas om organisatoriska förändringar. Ingegerd Wärnersson Landshövding Blekinge län Karl-Gösta Svenson Kommunalråd Karlskrona kommun Helena Nyhus Kommunalråd Göteborgs stad

3 1. Försvarsmaktens förslag I samband med de planerade stora nedskärningarna i Försvarsmakten finns en avsikt från ledningen att reducera försvarsmusiken avsevärt. Försvarsmusikcentrum har utan närmare analys föreslagit att Marinens Musikkår ska avvecklas. Kontraktet med Göteborg Wind Orchestra (Flygvapnets Musikkår) har sagts upp. Det kan noteras att så sent som i februari i år skrev Försvarsmakten i verksamhetsuppdraget att Marinens Musikkår skall vidmakthållas och utvecklas. I maj i år angav Försvarsmakten i riktlinjerna för budgetarbetet inför år 2009: Förändringar av myndighetsstrukturen inom försvarsområdet kräver riksdagens eller regeringens beslut. När det gäller mindre organisatoriska förändringar, som för Marinens Musikkår, torde Försvarsmakten själv kunna besluta om avveckling efter delegation. I samband med att Försvarsmusikcentrum sagt upp avtalet med Göteborg Wind Orchestra bryter man en uppgörelse som inneburit ansvar för långsiktig finansiering även för den civila verksamheten. Konsekvensen blir att den civila verksamheten som orkestern genomför i Göteborg och Västra Götaland måste läggas ned. För närvarande finns inga alternativa lösningar inom räckhåll. Försvarsmaktens avsikt är att begränsa förbandsmusiken ute i landet och koncentrera musiken till statsceremoniella sammanhang och högvakt i Stockholm. Uppdraget ska klaras av musikkårerna i Stockholm.

4 2. Försvarsmaktens musik militärmusik i Sverige Sverige har fyra musikkårer som sorterar under Försvarsmusikcentrum, nämligen Arméns Musikkår, Arméns Trumkår, Livgardets Dragonmusikkår och Marinens Musikkår. Dessutom tjänstgör Göteborg Wind Orchestra som Flygvapnets Musikkår under en tredjedel av sin tid. Hemvärnets och frivilligrörelsens musikkårer spelar också i olika militära sammanhang. Dessa musikkårer lyder under Rikshemvärnschefen. Som jämförelse kan nämnas att Danmark har 2, Norge 5 och Finland 12 professionella heltidsmusikkårer. Marinens Musikkår Marinens Musikkår har anor sedan Den är efter Kungliga Hovkapellet Sveriges äldsta kulturinstitution. Det är idag Sveriges enda fast anställda militärmusikkår med 30 yrkesmusiker. Förutom förbandsmusik och konserter i hela Sverige spelar Marinens Musikkår vid örlogsbesök, sjösättningar, högvakt och statsceremoniella sammanhang. Den har en bred repertoar i olika blåsmusikgenrer, allt för att möta en ny publik och för att skapa förutsättningar för nytänkande. Musikkåren samarbetar med kända artister från olika genrer. Nya verk uruppförs varje år. Därmed tar musikkåren ett nationellt ansvar för bevarande och utveckling av den symfoniska blåsorkesterns repertoar. I sin egenskap av Sveriges enda heltidsanställda militärmusikkår har Marinens Musikkår en nyckelroll som företrädare för inte bara militärmusik utan för svensk blåsorkestermusik i allmänhet. Detta innefattar då kontakter med och stöd till den civila amatörblåsmusiken, bland annat genom samkonserter, symposier och kurser. Marinens Musikkår samarbetar sedan flera år med Kungl. Musikhögskolans dirigentklass. Varje år genomförs Blekinge International Brass Academy, en sommarkurs med namnkunniga pedagoger och solister från hela världen. Marinens Musikkår är den enda svenska musikkår som får göra och har erfarenhet av insatser i krigsdrabbade områden i samband med svenska fredsbevarande insatser som till exempel i Kosovo och Bosnien. Musikkåren medverkar också i ett EU-projekt som syftar till att öka samarbetet med sina motsvarigheter i länderna kring södra Östersjön. Målsättningen för Marinens Musikkår är att ligga på högsta tänkbara musikaliska nivå med militärmusikalisk profil och paradmässigt uppträdande på högsta internationella nivå. Musikkåren har fått internationella erkännanden, bland annat i samband med spelningar i St. Petersburg, Berlin, Quebec, Nice och Oslo. Musikkåren betraktas av det internationella militärmusikskrået som en av de mest kompetenta och skickligaste i världen. Marinens Musikkår har hög yrkesmässig nivå och kompetens för alla typer av uppdrag. Musikkåren kan med mycket kort varsel sändas på uppdrag inom eller utom landet. Allt från minnesceremonin efter helikopterolyckan i Småland till önskekonsert på franska basen i Kosovo. Marinens Musikkår är stationerad i Karlskrona.

5 Göteborg Wind Orchestra Göteborg Wind Orchestra uppträder under namnet Flygvapnets Musikkår då man är i försvarets tjänst. Göteborg Wind Orchestra är en av landets professionella blåsorkestrar med 27 heltidsanställda musiker. I och med att musikkåren delvis är i försvarets tjänst, breddas dess publik samtidigt som den verkar för att vidareutveckla svensk blåsmusik och den fina svenska militärmusiktraditionen. Liksom de flesta musikkårer har även denna en lång och växlande historia. Musikkåren har sina rötter i Göteborgs Spårvägars Musikkår från Från och med 1992 är musikkåren en helt professionell blåsorkester som verkar aktivt som kulturspridare med blåsmusiken som medel. Göteborg Wind Orchestra har turnéverksamhet i Västra Götalandsregionen samt även internationellt. Orkesterns hemvist är Kronhuset i Göteborg där ett 50-tal konserter ges varje år. Den klassiska repertoaren blandas med underhållningskonserter, jazzkonserter, barn- och ungdomsproduktioner, familjekonserter och traditionell militärmusik. Ett stort antal av landets främsta solister och artister inom respektive genrer gästar årligen Göteborg Wind Orchestra i olika konsertproduktioner. Orkestern bedriver också ett långsiktigt samarbete med några av Sveriges främsta körer. Göteborg Wind Orchestra finansieras i huvudsak av Göteborgs Stad och Statens Kulturråd samt med hjälp av egen finansiering. Egenfinansieringen består av bland annat biljettförsäljning, sponsring och ett avtal med Försvarsmakten i egenskap av Flygvapnets Musikkår. När uppdraget som Flygvapnets Musikkår tilldelades dåvarande GöteborgsMusiken gjordes en trepartsuppgörelse mellan Göteborgs Stad, Statens Kulturråd och Försvarsmusiken. Principen byggde på en grundfinansiering med tre lika delar. Uppdraget till GöteborgsMusiken innebar att Försvarsmusiken tog på sig ett långsiktigt finansieringsuppdrag och där GöteborgsMusiken skulle verka som Flygvapnets Musikkår.

6 3. Motiv för att behålla och utveckla försvarsmusiken i landet Konsekvenserna för militärmusiken, enligt Försvarsmaktens inriktning, blir förödande inte bara för försvaret utan också för blåsmusiken i landet. Trots en krympande försvarsmakt finns ett regionalt och nationellt behov som sträcker sig över hela riket och inte bara i Stockholm för statsceremoniel och högvakt. Förbanden, även om de kommer att bli färre, har ett behov av musik i såväl ceremoniella som i andra sammanhang. Ett behov som inte kan negligeras och överges. Dessutom är en för allmänheten alltmer osynlig försvarsmakt i behov av att representeras och presenteras för medborgarna. Musikkårerna har en viktig roll att medverka i att skapa kännedom och goodwill för försvarsmakten. Försvarsmusiken ska finnas och vara tillgänglig där behoven finns, det vill säga i hela landet. Den måste vara anpassbar och beredd för att med kvalitet kunna lösa den musikaliska och paradmässiga uppgiften. Geografiskt sett är huvudstaden, förbandsorterna och platser med enskilda förband naturliga spelplatser. Information om försvaret, PR och representation kan däremot också behövas på andra platser i landet; platser där såväl försvarsvilja, kunskap och kännedom om försvaret samt kopplingen till tradition och samhörighet måste bibehållas och utvecklas. Dagens försvarsmusik måste ha en stor bredd och mångsidighet i sitt framförande. Stil, marscherande, exercis och uniformer är en viktig del av traditionsbevarandet. Men militärmusiken utgör också en viktig del av utvecklingen av dagens musik genom den symfoniska blåsmusiken, medverkan i storband och konserter med olika solister. Militärmusiken ställs automatiskt mot övrig musik i samhället. Den måste således ha högsta möjliga professionella kvalitet för att fånga och beröra lyssnare av skilda målgrupper. De professionella musikkårerna ska vara ett föredöme och inspirationskälla för blåsmusiken, inte minst för hemvärnets musikkårer, stadsmusikkårer, ungdomsmusikkårer och annan frivillig blåsmusik ute i landet. Militärmusiken består i nästan alla länder av professionella musiker. I Sverige består Marinens Musikkår och Flygvapnets musikkår av yrkesmusiker. Arméns musikkår har för närvarande 15 fast anställda musiker. Hemvärnsmusikkårerna består av frivilliga, oftast, amatörmusiker. De professionella musikkårerna är deras förebilder när det gäller såväl den militära som den musikaliska kvaliteten. En viktig aspekt för att bibehålla den professionella försvarsmusiken också utanför Stockholm är dess roll som rekryteringsbas för nyutbildade musiker. Redan idag är arbetslösheten bland färdiga högskoleutbildade musiker anmärkningsvärt hög. Av landets cirka 150 fasta tjänster för musiker i blåsensembler kommer, om Försvarsmaktens förslag går igenom, i stort sett samtliga kvarvarande finnas i Stockholmsområdet. En sådan situation kommer också att leda till stora problem för musikhögskolorna i Malmö och Göteborg, på sikt också för landets musikskolor och för blåsmusiken i övrigt. Att dessutom avveckla Marinens Musikkår och inte längre ge uppdrag åt Flygvapnets Musikkår är att slå sönder erkänt duktiga musikkårer av mycket hög kvalitet, även ur ett internationellt perspektiv. Det kommer att ta flera år att åter bygga upp verksamheten till den nivå som idag finns och som kommer att behövas också i framtiden. En försvarsmusikorganisation utan professionella musikkårer innebär en kvalitetsrisk, som kommer att äventyra hela begreppet svensk militärmusik med dess arv och tradition.

7 4. Våra slutsatser Försvarsmusiken måste i framtiden inordnas under de nationella kulturpolitiska målen på samma sätt som den genomförda förändringen för de försvarshistoriska museerna. Svensk orkestermusik är idag starkt beroende av utvecklingen i de militära musikkårerna där viktig utbildning och kompetensförsörjning sker för blås- och slagverksmusiker. I den statliga utredningen (SOU 2006:34) om den professionella orkestermusiken i Sverige berördes endast ytligt försvarsmusiken. Dock konstaterades att såväl Marinens Musikkår som Göteborgsmusikens (numera Göteborg Wind Orchestra) beroende av Försvarsmaktens anslag utgör en risk för svensk blåsmusik. Då Försvarsmakten tydligt proklamerar en ny inriktning med utlandstjänst som ett av de mest uttalade målen är det märkligt att inte militärmusiken snabbt följer med i den nya inriktningen utan snarare endast ska ägna sig åt ceremoniel i huvudstaden. För att garantera att försvarsmusiken även i framtiden ska vara en angelägenhet för hela landet föreslår vi att tre professionella musikkårer säkerställs i Stockolm respektive Göteborg och Karlskrona. En sådan lösning skulle inte bara ge god tillgänglighet av militärmusik för hela landet utan också kunna bibehålla en hög musikalisk kvalitet. Med en anpassad och flexiblare organisation och med en fortsatt samverkan med det civila kulturlivet skulle försvarsmusiken kunna göra en besparing motsvarande miljoner kronor årligen. Besparingen bygger på minskade overhead och lokalkostnader samt musikkårer med enbart yrkesmusiker som är tillgängliga året om. Förslaget skulle också kunna öka förutsättningarna för att kunna medverka i internationella uppdrag. En koncentration av all professionell militärmusik till Stockholm innebär att högvakts- och statsceremoniell musik prioriteras med stor risk att förlora kontakten med de militära förbanden runt om i landet och med den breda publik som traditionsmusiken har. Genom att säkerställa tre musikkårer på tre olika platser skulle såväl de statsceremoniella uppdragen som förbandsspelningar och konsertverksamhet kunna upprätthållas i hela landet. Vi önskar att följande beaktas inför den fortsatta diskussionen om försvarsmusikens framtid i Sverige: - Kulturpolitiskt måste såväl försvarsmusiken som blåsorkestermusiken i stort, ges en större uppmärksamhet. Inte minst måste förhållandet till övrig orkesterbunden konstmusik tydliggöras. - Framtiden för den militära blåsorkestermusiken är inte en intern angelägenhet för Försvarsmakten utan en fråga som måste behandlas i demokratisk ordning och där det kulturpolitiska perspektivet måste beaktas. - Den professionella blåsorkestermusiken måste ges rimliga möjligheter att kunna verka i hela landet och att vara det kompetenscentrum och den förebild som musikformen kräver för att överleva.

8 Bilaga Utdrag ur Verksamhetsuppdrag ( ) för 2008 och (prel) 2009 samt inriktning av verksamhet för 2010: - Marinens musikkår skall vidmakthållas och utvecklas för att lösa uppgifter inom Ordinarium och Kultur o Kommunikation med högsta möjliga kvalitet. - Vidmakthålla/skapa en positiv bild av svensk militärmusik, FM och Sverige. Förstärka FM intressen internationellt i samverkan med HKV INFO. Utveckla den enskilda musikkåren genom deltagande i högkvalitativa internationella musikevenemang i samråd med HKV. Utöka kontaken med den internationella militärmusiken. - Vidmakthålla kompetensen vid MMK mot högsta professionella klass. Tillgodose FM behov av förbandsmusik med egna eller köpta resurser. Vidmakthålla stödet till svenskt blåsmusikliv, samt bevara den militärmusikaliska traditionen. Utdrag ur FM kompletteringar ( ) till budgetunderlaget för 2009 bil 1 sid. 38: Förändringar av myndighetsstrukturen inom försvarsområdet kräver riksdagens eller regeringens beslut. Föreslagna förändringar av insatsorganisationen kräver regeringens beslut. De grundorganisationsförändringar (lokalisering) som föreslås är av olika dignitet. Huvuddelen av förändringarna är sådana som kräver regeringsbeslut, alternativt riksdagsbeslut efter proposition till riksdagen. Andra är av karaktär där Försvarsmakten torde kunna besluta efter delegering. - Avveckling av sjöinformationskompanier i Härnösand, Malmö, Visby, Karlskrona, Muskö och Göteborg. - Avveckling av Hästveda. - Avveckling av Marinens Musikkår i Karlskrona.

Redovisning av uppdrag gällande extern utredning om Göteborg Wind Orchestra

Redovisning av uppdrag gällande extern utredning om Göteborg Wind Orchestra Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-04-20 Diarienummer 0673/16 Fri konst och kultur Chinaski Nymark Telefon: 031 368 32 67 E-post: chinaski.nymark@kultur.goteborg.se HR och Nämndservice Eva Magnusson Telefon:

Läs mer

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och Den vackra kullerstensgården mellan Kronhuset och Kronhus bodarna är en stillsam oas mitt i Göteborgsvimlet. I kan du handla nytillverkade unika produkter och höra suset av historiens vingslag. www.kronhus

Läs mer

Musikkårens framtid utreds

Musikkårens framtid utreds Nr: 37 Oktober 2014 Musikkårens framtid utreds Det är ett år sedan Marinens Musikkår nåddes av beskedet om en förestående nedläggning. Sedan dess har febril verksamhet ägt rum, för att med opinionens hjälp

Läs mer

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Kommittédirektiv Personalförsörjning för det reformerade försvaret Dir. 2009:58 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över och föreslå

Läs mer

Regeringens proposition 2018/19:18

Regeringens proposition 2018/19:18 Regeringens proposition 2018/19:18 Inrättande av försvarsgrensstaber Prop. 2018/19:18 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 november 2018 Stefan Löfven Peter Hultqvist

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:160

Regeringens proposition 2004/05:160 Regeringens proposition 2004/05:160 Avveckling av militärdistriktsorganisationen Prop. 2004/05:160 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 2 juni 2005 Göran Persson Leni Björklund

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Kommittédirektiv En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan Dir. 2015:46 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska ta fram förslag till

Läs mer

SFHM/Försvarets traditionsnämnd Sid 1 (5)

SFHM/Försvarets traditionsnämnd Sid 1 (5) SFHM/Försvarets traditionsnämnd 2018-02-07 Sid 1 (5) Arbetsordning och uppgifter för och sammansättning av Försvarets traditionsnämnd http://www.sfhm.se/verksamhet/forsvarets-traditionsnamnd/om-forsvarets-traditionsnamnd/

Läs mer

Mängder av brev och mejl

Mängder av brev och mejl Nr: 36 Februari 2014 Mängder av brev och mejl Försvarsministern, Överbefälhavaren och Kulturministern har fått motta ett stort antal brev och mejl om Marinens Musikkår. Det är uppropet Du kan påverka som

Läs mer

Gemensamt område GO40 Statsceremoniell verksamhet och traditionsvård mål och riktlinjer

Gemensamt område GO40 Statsceremoniell verksamhet och traditionsvård mål och riktlinjer Bilaga 1 till RSMF u16023 2016-02-26 FM2014-5469:4 Sida 1 (5) Gemensamt område GO40 Statsceremoniell verksamhet och traditionsvård mål och riktlinjer Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Attachéverksamhet...2

Läs mer

Medverkande i 2015 års festival

Medverkande i 2015 års festival Medverkande i 2015 års festival Halmstad Symphonic Band Halmstad Symphonic Band är Halmstads Kulturskolas blåsorkester för de äldre eleverna. Orkestern grundades 1977 och är alltså nu 36 år. I dag har

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 2

Sammanfattning. Bilaga 2 Bilaga 2 Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen

Läs mer

SAMMANFATTNING. Göteborg Wind Orchestra. Mikael Fellenius Verkställande Direktör. Projektansökan VGR_GWO sidan 2

SAMMANFATTNING. Göteborg Wind Orchestra. Mikael Fellenius Verkställande Direktör. Projektansökan VGR_GWO sidan 2 THE H EAST A SIDE ESTO ORY PROJEEKTSKOLK KONSERTERFÖRU UNGAUNGDOMAR R GÖTTEBORG GOCHVÄSTRA AGÖTA ALAND ProjektansökkanVGR_GWO O sidan1 SAMMANFATTNING Barn och Ungdom integration skola Barn och ungdomsproduktioner

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

Gävle Symfoniorkester

Gävle Symfoniorkester Uppdragsöverenskommelse 2016 Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävle borg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen

Läs mer

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet Spela samman - En ny modell for statens stöd till regional kulturverksamhet Sida 1 av 2 dh 1'1 ---::R-=E~G~E R~I-:-:N GS KA:--:-":N"=-S~LI"'::':ET=- 0204 Spela samman - En ny modell för statens stöd till

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. BBrass

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. BBrass MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN BBrass MUSIKERUTBILDNINGEN MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ Musikerutbildningen brass Musikerutbildningen erbjuder specialiserade utbildningsprogram som förbereder dig

Läs mer

Militär ledningsresurs i Stockholm Skrivelse av Kristina Axén Olin, Sten Nordin och Mikael Söderlund (alla m)

Militär ledningsresurs i Stockholm Skrivelse av Kristina Axén Olin, Sten Nordin och Mikael Söderlund (alla m) PM 2006 RI (Dnr 307-3649/2005) Militär ledningsresurs i Stockholm Skrivelse av Kristina Axén Olin, Sten Nordin och Mikael Söderlund (alla m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

BILAGA JÄMFÖRELSE MELLAN OPERAHUSEN - GRUNDUPPGIFTER & NYCKELTAL 2009

BILAGA JÄMFÖRELSE MELLAN OPERAHUSEN - GRUNDUPPGIFTER & NYCKELTAL 2009 Bilaga 1 BILAGA JÄMFÖRELSE MELLAN OPERAHUSEN - GRUNDUPPGIFTER & NYCKELTAL 2009 FÖRUTSÄTTNINGAR VID JÄMFÖRELSER MELLAN OPERAHUS På grund av skillnader i redovisningarna av verksamheterna är en jämförelse

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869 SIGNERAD Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-09 Vår referens Anna Lyrevik kulturstrateg anna.lyrevik@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Läs mer

Medverkande orkestrar

Medverkande orkestrar Medverkande orkestrar Halmstad Symphonic Band Halmstad Symphonic Band är Halmstads Kulturskolas blåsorkester för de äldre eleverna. Orkestern grundades 1977 och är alltså nu 36 år. I dag har orkestern

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning Regeringen beslutade den 2 juli 2015 att ge en kommitté

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008-2011

Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008-2011 Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008- - Utbildningar, kurser, workshops, handledning - 11-07 Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008- - Utbildningar, kurser, workshops, handledning RUS och RUD

Läs mer

STOCKHOLM 2008-09-12. Officersförbundets remissvar Utveckling av tvåbefälssystem. Allmänt. Svar på remissfrågor. Försvarsmakten.

STOCKHOLM 2008-09-12. Officersförbundets remissvar Utveckling av tvåbefälssystem. Allmänt. Svar på remissfrågor. Försvarsmakten. Sida 1/8 Diarienr: Försvarsmakten ProdS STOCKHOLM 2008-09-12 Officersförbundets remissvar Utveckling av tvåbefälssystem (HKV 16300:67260) Allmänt Officersförbundet delar i allt väsentligt grunderna i förslaget.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:555) med instruktion för Försvarsmakten; SFS 2002:1097 Utkom från trycket den 20 december 2002 utfärdad den 12 december 2002. Regeringen

Läs mer

Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017

Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017 SIGNERAD Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-12-14 Vår referens Tjänsteskrivelse Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017 STK-2015-1456 Sammanfattning Malmö

Läs mer

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Forskning och utveckling på försvarsområdet Dir. 2015:103 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till inriktningen, omfattningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Investeringsplanering för försvarsmateriel. Dir. 2013:52. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013

Kommittédirektiv. Investeringsplanering för försvarsmateriel. Dir. 2013:52. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013 Kommittédirektiv Investeringsplanering för försvarsmateriel Dir. 2013:52 Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en ändrad process för hur regeringen

Läs mer

MARINENS MUSIKKÅR. Måndag 17 december Konserthusteatern, Karlskrona. Petter Sundkvist - Dirigent Lisette Pagler - Sång Marinens Musikkår

MARINENS MUSIKKÅR. Måndag 17 december Konserthusteatern, Karlskrona. Petter Sundkvist - Dirigent Lisette Pagler - Sång Marinens Musikkår MARINENS MUSIKKÅR Ju t r e s n o lk Måndag 17 december 19.00 Konserthusteatern, Karlskrona Petter Sundkvist - Dirigent Lisette Pagler - Sång Marinens Musikkår P rogram Guido Rennert We Wish You a Merry

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten; SFS 2012:899 Utkom från trycket den 21 december 2012 utfärdad den 13 december 2012. Regeringen

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Frivillig försvarsverksamhet Dir. 2008:2 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag om den frivilliga försvarsverksamhetens

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till

Läs mer

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet.

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet. 1 Riksorganisationen Folkets Hus och Parkers remissyttrande över betänkandet Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11). Folkets Hus och Parker (FHP) är positiva

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Styrning och struktur FMV Systemledning

Styrning och struktur FMV Systemledning Styrning och struktur FMV Systemledning C SML Genmj Per Lodin 081106 Dag #2 - Ledarskap & Beslut 27:e maj Behov Ledarskap 6:e nov Genomförande 12:e feb Agenda Kravbilden Expeditionära insatser Ökat fokus

Läs mer

Genlt Sverker Göranson

Genlt Sverker Göranson HEADQUARTERS HEADQUARTERS Genlt Sverker Göranson C LEDS och C HKV = FM Stabschef 1 Modularitet - en förutsättning för behovssammansatta expeditionära insatser Förmåge perspektivet Krigföringsförmåga Fysiska

Läs mer

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen 0 KULTURRADET BESLUT GD 2010:352 2010-10-04 Dnr KUR 2010/4183 Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen Sökande Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Nybrokajen 13, 111 48 Stockholm,

Läs mer

På väg mot en ny roll överväganden och förslag om Riksutställningar (SOU 2010:34)

På väg mot en ny roll överväganden och förslag om Riksutställningar (SOU 2010:34) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2010-10-01 Dnr 14-13/2010 Ku2010/882/KV YTTRANDE På väg mot en ny roll överväganden och förslag om Riksutställningar (SOU 2010:34) Konstnärsnämnden har till

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av anställningsvillkoren för myndighetschefer. Dir. 2010:103. Beslut vid regeringssammanträde den 30 september 2010

Kommittédirektiv. Översyn av anställningsvillkoren för myndighetschefer. Dir. 2010:103. Beslut vid regeringssammanträde den 30 september 2010 Kommittédirektiv Översyn av anställningsvillkoren för myndighetschefer Dir. 2010:103 Beslut vid regeringssammanträde den 30 september 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska se över anställningsvillkoren

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter Dir. 2012:6 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och lämna förslag

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016 Kulturnämnden Annelien van der Tang Eliasson Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 40 Annelien.vanderTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-14 Dnr 1502892 1 (5) Kulturnämnden Regionalt

Läs mer

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014.

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014. 110218_KMH_strategi_2011_2014.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Strategi 2011-2014 Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18 Dnr 11/75 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Besöksadress: Valhallavägen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2013:4) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO);

FÖRFATTNINGSSAMLING. Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2013:4) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO); FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2014:3 Utkom från Trycket 2014-07-03 Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter

Läs mer

Regeringens proposition 1993/94:244

Regeringens proposition 1993/94:244 Regeringens proposition 1993/94:244 Utbildning för fredsbevarande verksamhet ~ ~ Prop. 1993/94:244 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 14 april 1994 Carl Bildt Anders

Läs mer

e e Atta Gripen-divisioner

e e Atta Gripen-divisioner e e er o Atta Gripen-divisioner Framtidens flygvapen kommer att bestå av fem flygflottiljer, sedan F 10 i Ängelholm lagts ner 2003. Det fårslås i en regeringsproposition som lämnades till Riksdagen den

Läs mer

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 4 Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Regional ledning HÖGKVARTERET

Regional ledning HÖGKVARTERET Regional ledning Ledningsprinciper - regional ledning (FMUP, BU 11) Fyra regionala staber organiseras från bl.a. insatsledning Stockholm samt säkerhets- och samverkansektioner för ledning av territoriell

Läs mer

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Kommittédirektiv Framtidens stöd till konsumenter Dir. 2011:38 Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över det befintliga stödet till konsumenter i form

Läs mer

1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson

1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson 1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson Remissvar SOU 2012:59 (Nya villkor för public service) Föreningen svenska tonsättare (FST) organiserar sedan

Läs mer

Kyrkan mitt i musiklivet, remiss från Kyrkostyrelsen (SKU 2003:3) Remiss från Svenska kyrkan Remisstid 31 mars 2004

Kyrkan mitt i musiklivet, remiss från Kyrkostyrelsen (SKU 2003:3) Remiss från Svenska kyrkan Remisstid 31 mars 2004 PM 2004 RIV (Dnr 329-3859/2003) Kyrkan mitt i musiklivet, remiss från Kyrkostyrelsen (SKU 2003:3) Remiss från Svenska kyrkan Remisstid 31 mars 2004 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

om förslag till kulturstöd

om förslag till kulturstöd KLYS - Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd KLYS bidrag till Stockholms stads samråd om förslag till kulturstöd Diarienummer 1.1/3248/2011 KLYS 2011-10-03 Innehåll KLYS bidrag till Stockholms

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Yttrande över systemet PLIS

Yttrande över systemet PLIS samhällsskydd och beredskap Yttrande 1 (5) Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ert datum 2011-08-23 Er referens Fö2011/330/MFU Carl-Axel Hermansson 010-240 51 05 carl-axel.hermansson@msb.se

Läs mer

Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige

Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige 2017-04-05 S2017/02154/FST Bilaga till protokoll 2017-04-05 206 Socialdepartementet Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige Behov av utredning

Läs mer

Kulturpolitik för hela landet

Kulturpolitik för hela landet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2950 av Per Lodenius m.fl. (C) Kulturpolitik för hela landet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten

Läs mer

Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Ert dnr Ku2016/02380/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Piteå kommun har tagit del av ovan rubricerade

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

El Sistemaverksamhet som en del av Uppsala kulturskola

El Sistemaverksamhet som en del av Uppsala kulturskola KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Bo Frick 2017-05-03 2017-0135 Kulturnämnden El Sistemaverksamhet som en del av Uppsala kulturskola Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Program Våren Livgardets dragonmusikkår

Program Våren Livgardets dragonmusikkår Program Våren 2018 Livgardets dragonmusikkår Januari Fredag 12 januari 19.00 Kungliga musikhögskolan, Stockholm Lördag 13 januari 15.00 Uppsala Konsert & Kongress Lunchkonsert Tubakvartett Onsdag 24 januari

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater. Dir. 2011:103

Kommittédirektiv. Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater. Dir. 2011:103 Kommittédirektiv Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater Dir. 2011:103 Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2004-12-03 12-05. Nr: 2004:4

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2004-12-03 12-05. Nr: 2004:4 107 87 STOCKHOLM Tel. +46 8 788 97 67 Telefax +46 8 664 57 90 Besöksadress: Lidingövägen 28 Stockholm Sid 1(5) PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2004-12-03 12-05 Nr: 2004:4 3/12 kl. 19.00 samling och uppstart

Läs mer

YTTRANDE Fi2016/02568/K Regeringskansliet Finansdepartementet Stockholm

YTTRANDE Fi2016/02568/K Regeringskansliet Finansdepartementet Stockholm 2016-10-05 YTTRANDE Fi2016/02568/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Regional indelning tre nya län Delbetänkande av Indelningskommittén (SOU 2016:48) Svensk Scenkonst

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:555) med instruktion för Försvarsmakten; SFS 2000:906 Utkom från trycket den 1 december 2000 utfärdad den 16 november 2000. Regeringen

Läs mer

Tillsvidareanställda. Tillsvidareanställda

Tillsvidareanställda. Tillsvidareanställda Hallands konstmuseum 214 Ekonomi Intäkter (kr) Kostnader (kr) Personal Verksamhetsbidrag från landsting/region Statligt bidrag enligt Kultursamverkans-förordningen Statligt bidrag (ej enligt Kultur-samverkans-förordningen)

Läs mer

Regionstyrelsen 9 maj 2006 kompletterande handlingar. Ärende. 14 Yttrande över Försvar i förvar Tjänsteutlåtande Förslag till yttrande

Regionstyrelsen 9 maj 2006 kompletterande handlingar. Ärende. 14 Yttrande över Försvar i förvar Tjänsteutlåtande Förslag till yttrande Regionstyrelsen 9 maj 2006 kompletterande handlingar Ärende 14 Yttrande över Försvar i förvar Tjänsteutlåtande Förslag till yttrande 1(1) TU/Tjänsteutlåtande Regionkansliet Referens Datum Diarienummer

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Kommittédirektiv. Viss översyn av ansvarsfördelning och organisation när det gäller samhällets informationssäkerhet. Dir. 2009:110

Kommittédirektiv. Viss översyn av ansvarsfördelning och organisation när det gäller samhällets informationssäkerhet. Dir. 2009:110 Kommittédirektiv Viss översyn av ansvarsfördelning och organisation när det gäller samhällets informationssäkerhet Dir. 2009:110 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2009 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63)

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-09-29 Fö2016/01252/MFI Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) Statskontoret

Läs mer

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 1/5 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ku.remissvar@regeringskansliet.se Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 Remiss till betänkandet av Gestaltad livsmiljö- Ny politik för arkitektur, form

Läs mer

Projektbeskrivning Folkmusik i de kommunala kultur-/musikskolorna

Projektbeskrivning Folkmusik i de kommunala kultur-/musikskolorna Projektbeskrivning Folkmusik i de kommunala kultur-/musikskolorna Bakgrund Skånes Spelmansförbund har med stöd av Musik i Syd utropat 2007 till Folkmusikår i Skåne. Extrasatsningar skall genomföras på

Läs mer

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta Försvarsmaktshund Försvarsmaktshundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i ett bevakningsområde.

Läs mer

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016 LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016 FILM Mervi Junkkonen Mervi Junkkonen har skapat film i över femton år. Hon har en omfattande filmografi och har regisserat flera internationellt uppmärksammade dokumentärer.

Läs mer

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Inledning Ideell kulturallians är inte utpekad som remissinstans

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:31

Regeringens proposition 2013/14:31 Regeringens proposition 2013/14:31 Ändrat huvudmannaskap för tillhandahållande av vissa kurser i läkares vidareutbildning Prop. 2013/14:31 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Vara Konserthus AB

Långsiktigt uppdrag till Vara Konserthus AB 1 (11) Långsiktigt uppdrag till Vara Konserthus AB 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post:

Läs mer

SVENSK JÖNKÖPING 25 27 MAJ 2012 BLÅSMUSIKFESTIVAL. festivalparaden - vi sätter rekord i blåsorkester!

SVENSK JÖNKÖPING 25 27 MAJ 2012 BLÅSMUSIKFESTIVAL. festivalparaden - vi sätter rekord i blåsorkester! SVENSK JÖNKÖPING 25 27 MAJ 2012 BLÅSMUSIKFESTIVAL festivalparaden - vi sätter rekord i blåsorkester! Marinens Musikkår Matilda Hansson & Peter Johansson John Alexander Bauer Hanson Brass Mer information

Läs mer

Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam

Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam 1 Vad bör den regionala kulturpolitiken göra? Ingrid Elam, dekan vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, ser en fara i att majoritetskulturen

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om införandet av en yrkeshögskola. Dir. 2007:50. Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007

Kommittédirektiv. Utredning om införandet av en yrkeshögskola. Dir. 2007:50. Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007 Kommittédirektiv Utredning om införandet av en yrkeshögskola Dir. 2007:50 Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en analys av och lämna

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

Yttrande över En inkluderande kulturskola på egen grund Betänkande av Kulturskoleutredning (SOU 2016:69)

Yttrande över En inkluderande kulturskola på egen grund Betänkande av Kulturskoleutredning (SOU 2016:69) 2017-03-13 YTTRANDE Ku2016/02380/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över En inkluderande kulturskola på egen grund Betänkande av Kulturskoleutredning (SOU 2016:69) Inledning

Läs mer

SMM. SMM inleder samarbete med Kulturens. Sommarmusikskola Hjortsberga. Nyheter och information från konsulent och ordförande

SMM. SMM inleder samarbete med Kulturens. Sommarmusikskola Hjortsberga. Nyheter och information från konsulent och ordförande Dec 2018 Svenska Missionskyrkans Musikkårer SMM Nyheter och information från konsulent och ordförande Sommarmusikskola Hjortsberga 24 juni - 30 juni Brassband ålder 10-16 år. hjortsberga@smm.nu Detta är

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 12 förordningen (1980:123) med reglemente för militärpolisen följande.

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 12 förordningen (1980:123) med reglemente för militärpolisen följande. FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2011:1 Utkom från trycket 2011-01-17 Försvarsmaktens föreskrifter om militärpolisen;

Läs mer

Uppgifter och ansvar Major Peter Widen Militärregion Syd (MRS)

Uppgifter och ansvar Major Peter Widen Militärregion Syd (MRS) FÖRSVARSMAKTEN Uppgifter och ansvar Major Peter Widen Militärregion Syd (MRS) Försvarsmaktens ledningsorganisation förändrad från 130115 FÖRSVARSMAKTENS ORGANISATION 2012 ÖVERBEFÄLHAVAREN GENERALDIREKTÖREN

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Yttrande över promemorian Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning YTTRANDE Datum 2019-06-07 Dnr R 17-2019 Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande över promemorian Förslag till en nationell

Läs mer

#$!%&!'!& %(! %$%& )* ((+,-./

#$!%&!'!& %(! %$%& )* ((+,-./ !" #$!%&!'!& %(! %$%& (0 ((1( 0 (2 ( $#34 1 ( 5 /(0 60 #3(.70 5"/83 4 1( (#3 ((.1( # 4(( 1(0(0/8#8( (((0(14 00/((89 (.) ((1 ((1 (1( /81$ (( $ (#3(. ("0 ((8. (0 ((8. (:0 ((( #(88((( (. (0 ;( ( # ( /8 (

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75)

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) REMISSVAR 2008-02-12 Dnr 2007/01896 Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) Sammanfattning Riksgälden är positiv till utredarens förslag att renodla, förenkla och förtydliga

Läs mer