SÖDRA RÅDA GAMLA KYRKPLATS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÖDRA RÅDA GAMLA KYRKPLATS"

Transkript

1 SÖDRA RÅDA GAMLA KYRKPLATS Samrådsmöte MEDVERKANDE: Jan-Gunnar Lindgren RAÄ Lars Jacobsson Länsstyrelsen Ann-Katrin Larsson Länsstyrelsen Bosse Lagerqvist GU Christina Persson Hantverkslab GU Birgitta Adler VG Carina Gullberg Gsp kommun Björn Thodenius Gsp kommun Anders Persson VG Roger Sjöberg Vadsbo gymn. Jane Rosenlind Gsp kommun Conny Brändberg VG Bengt Bygden Momentansvarig Börje Samuelsson Momentansvarig Kalle Melin Momentansvarig Mattias Helje Gästforskare Daniel Eriksson Momentansvarig Anna Johansson Momentansvarig Anna Lagerståhl Besöksmålsansvarig Maria Guadalupe Alvaarez Diaz HIS Annica Gustavsson Gsp kommun Ulf Eriksson VG Nils Björling Chalmers BAKGRUND Carina Gullberg hälsar alla välkomna till Södra Råda gamla kyrkplats, en fin majdag. Alla som bjudits in och samlats här denna dag har ett gemensamt intresse, att på kyrkplatsen ta del av det pågående forskningsarbetet, genom rekonstruktion av den medeltida träkyrkan. Det nationella, regionala och lokala besöksmålsintresset. Externa aktörers intresse i medverkan av framtida utveckling av platsen. REKONSTRUKTIONEN Bengt Bygdén, momentansvarig för timringen, berättar kort om historiken. Kyrkan som uppfördes på 1300-talet, känd bl.a. för sina målningar. Främst mäster Amunds målningar som täckte hela långhuset invändigt.2001 brann kyrkan ner till grunden. Den ägdes då av Riksantikvarieämbetet. Konstverk och hantverk en oersättlig kulturskatt är för evigt förlorad på grund av en enda tragisk natt. Men händelsen gav också plats åt någonting nytt. En möjlighet att undersöka platsen och avslöja markens hemligheter. Riksantikvarieämbetet startade under våren 2002 ett projekt som ska lära oss mer om livet i det medeltida Södra Råda och rekonstruera kyrkan. Efter 6 år påbörjades rekonstruktion av kyrkan på ett medeltida autentiskt förfaringssätt. Här finns en hel en arme av kulturbyggnadsbevarare citat av Bengt Bygdén Källmaterial i rekonstruktionsarbetet har varit allt från den dokumentation som fanns om kyrkan, t.ex äldre ritningar, brandresterna, foton mm. Man har också undersökt andra medeltida träkyrkor och gjort jämförelser. I arbetet har även tillvägagångssättet, medeltida redskap och allt arbete har dokumenterats minutiöst genom hela processen. Arbetet i Södra Råda har bidragit till andra parallella projekt, bl.a. en kartläggning av klockstaplar i Skara stift.

2 TIMRINGEN Fram till dags dato har kyrkan timrats i stort sett upp till den höjd där takkonstruktionen skall ta vid. Tre stockvarv skall till, men dessa kommer att sättas på plats först i samband med takresningen. Taket på sakristian lades Återstående arbete är den omfattande takkonstruktionen. MATERIALET Anna Johansson, momentansvarig för timmer och material föreläser om den omfattande processen att återskapa kyrkan med material som så nära man kan komma det ursprungliga. Timret har i huvudsak tagits från Kyrkskogen på Hökensås, där man har hittat furor som motsvarat det timmer kyrkan var uppbyggd av. Detta har man kommit fram till bl.a. genom analyser av de brandrester som fanns kvar efter branden, referenskyrkor mm. Snittålder på de träd som använts har varit 130 år, och allt material har protokollförts noga. I arbetet med materialet har även avverkningen och utkörningen skett på medeltida sätt. Medeltida redskap, som har återskapats, t.ex kälkar, yxor, rep, mm. Timret har forslats ut ur skogen med häst även om det troliga på medeltiden var oxar eller manfolk. SMEDENS ARBETE Mattias Helje, gästforskare och smed, har under några månader sorterat och kategoriserat alla metallföremål som fanns kvar i brandresterna efter kyrkan. Mattias har genom referensmaterial kunnat tidsbestämma från vilka olika hundratal de olika spikarna kommer, vad som är ursprungligt och vad som förts dit genom århundranden. Bara till takets 5000 spån kommer det att gå åt ett antal handsmidda spikar, som skall vara tillverkade så likt de ursprungliga spikarna som möjligt. Mattias visar även en teckning från 1400-talet där man kan se en smeds arbete och vilka verktyg som användes på medeltiden.

3 SPÅNARBETET Börje Samuelsson, momentansvarig för spåntillverkningen beskriver hela processen från skog till spån. Här är materialet otroligt viktigt, vilket Anna Johansson tidigare bekräftat. Sakristians spån sitter på plats. Till taket kommer ca 5000 spån behövas. Därtill ytterligare många tusen spån om kor och långhus skall beklädas. TAKKONSTRUKTIONEN Kalle Melin, momentansvarig för takrekonstruktionen tog med oss in i kyrkan och föreläste om det pågående arbetet med att förbereda det största momentet i rekonstruktionen. Förarbetet för takkonstruktionen är omfattande, man har tagit del av gamla ritningar, referenskyrkor, bilder och annat källmaterial. Under kommer inte mycket av arbetet som görs märkas på kyrkplatsen. Det handlar om virkesförberedelser, konstruktionslösningar mm. (se Hantverkslaboratoriets plan) Kalle berättar också om den stora kunskapsbank som för framtiden är oerhört värdefull, inte minst för att på ett autentiskt sätt kunna dra nytta av Södra Rådas rekonstruktion vid bevarandet och renovering av andra medeltida träbyggnader i Sverige. Södra Råda kyrka kan beskrivas hantverksvetenskap i sin hela process och görandets inre logik. Byggnaden och forskningsdokumentationen skall tjäna som en tvärvetenskaplig kunskapskälla. Förväntade resultat av rekonstruktionen är ett besöksmål och ett värdefullt besöksmål samt; Fysisk avhandling, digital interaktiv modell, boken Så byggdes timmerkyrkan, filmen Södra Råda och en fungerande kunskapsförmedlande plats. På (sök Hantverkslaboratoriet) finns ett 15-tal dokumentärfilmer från rekonstruktionsarbetet, allt från fällning av träden till rekonstruktionsarbetet på kyrkplatsen.

4 ÅTERSTÅENDE REKONSTRUKTIONSKOSTNAD OCH LÅNGSIKTIG PLAN Efter några timmar på kyrkplatsen förflyttade gruppen sig till bygdegården och fortsatte dialogen med inriktning på återstående rekonstruktionsarbete, framtida möjligheter och övriga intressenters arbete med Södra Råda kyrkplats i fokus. Christina Persson, Hanverkslaboratoriet, redogjorde för den plan som är framtagen för åren , då allt arbete med kyrkbyggnaden beräknas vara klar. Den planen bygger på att förberedelser av taket , takresning och spånbeklädnad 2018 och slutförande med golv, fönster och övriga detaljer Kostnaden för denna plan ligger på drygt 6 miljoner kronor, som det idag inte finns några beslut tagna på från finansiärerna. Först när kyrkan rekonstruerats i sin helhet kan den fullt ut tjäna till det besöksmål som ligger inom alla intressenters gemensamma plan. SÖDRA RÅDA AKADEMIEN IDEELL FÖRENING Akademien är en ideell förening. Föreningen har uppdrag av insamlingsstiftelsen att hålla kyrkplatsen tillgänglig för besökare. Man har guidade visningar och arrangerar föreläsningar, evenemang och aktiviteter för besökande från när och fjärran. Hantverkarna som arbetar med rekonstruktionen är också en del av akademien. Anna Lagerståhl, besöksmålsansvarig, talar också om kyrkplatsens möjligheter i framtiden, bl.a. om en mötesplats för medeltida hantverk som sträcker sig utanför de hantverksområde som idag är aktuella. HÖGSKOLAN I SKÖVDE Maria Guadalupe Alvaarez Diaz, lärare på högskolans intuition för Informationsteknologi visar upp ett antal prototyper av vad teknologi tillsammans med kulturella och historiska platser kan åstadkomma. Det är elevarbete, där eleverna på väldigt begränsad tid och med väldigt begränsat källmaterial har gjort bla.a en virituell kyrka som kan utvecklas som en tidsresa, se detaljer ur olika perspektiv både invändigt och utomhus. Exempel på digiatiserad utställning, spelapplikationer som kan fungera både som nöje men också som utbildning inom historia, hantverk och konst. Möjligheterna är oändliga och HIS vill gärna medverka i den framtida utvecklingen av besöksmålsplatsen. VADSBOGYMNASIET ESTETISKA PROGRAMMET Roger Sjöberg, programansvarig på estetiska programmet berättar om deras involvering och arbete med ett antal historiska och kulturella platser i norra Skaraborg. Eleverna har gjort teateruppsättningar, vilket har gett besökare möjlighet att uppleva besöksmål på ett helt nytt sätt. Arbetssättet har även skapat verkliga UF-företag. Tillvägagångssättet har gett eleverna möjlighet att studera historia inom ett visst område, regisserat-, framfört och gestaltat i föreställningar. Arbetssättet har haft publik i alla åldersspann. Estetiska programmet vill gärna, och har redan planer på, att utveckla föreställningar i Södra Råda.

5 FUNKTIONSPROGRAM Sist på dagordningen kom Nils Björling, doktorand, arkitekt och arbetar på uppdrag av insamlingsstiftelsen med att ta fram ett funktionsprogram för kyrkplatsen Södra Råda. Programmet har vägt in och tagit hänsyn till nationellt perspektiv likväl som regionalt och lokalt perspektiv. Likväl har det kommunala/offentliga/privata perspektivet tagits med. Funktionsprogrammet beskriver hur besökmålsplatsen kan utformas i den lokala miljön både utifrån gestaltning, funktion och tillgänglighet. Nils visar ritningar och kartor på kyrkans placering i jordbrukslandskapet, väglandskapet och på ett funktionellt sätt använda kyrkplatsen till en mötesplats för framtida forskningsarbete, besöksmålsplats och möjlighet att skapa detta genom att ta tillvara befintliga byggnader med viss tillbyggnation. SAMMANFATTNING Carina Gullberg sammanfattar dagen med att det är hög tid att formulera en framtidsplan som i första hand möjliggör färdigställandet av forskningsrekonstruktionen men även involverar en mer långsiktig plan för utvecklingsarbetet i Södra Råda. En arbetsgrupp utses och ett material som innefattar dagens diskussioner tillsammans med ytterligare framtidsmaterial skall vara klart under aug/sept månad, ett underlag för nuvarande och ev nytillkomna finansiärer att ta del av. Carina tackar alla medverkande och ser med spänning och entusiasm fram mot den utvecklingsresa som Södra Råda har kommit en bit på väg, men som egentligen inte har något slut. Vid pennan och kameran/ Annica Gustavsson

Medeltida träbyggnader

Medeltida träbyggnader Dalarnas museum, Dalarnas Fornminnes & Hembygdsförbund, Länsstyrelsen Dalarna samt Hantverkslaboratoriet bjuder in till seminarium; Medeltida träbyggnader Fredag 20 maj lördag 21 maj 2016 Plats; Hotell

Läs mer

KYRKSPÅN. Kompetenshöjande kurs med hantverksinriktning VÄLKOMNA

KYRKSPÅN. Kompetenshöjande kurs med hantverksinriktning VÄLKOMNA KYRKSPÅN Kompetenshöjande kurs med hantverksinriktning VÄLKOMNA SPÅN ETT HISTORISKT BYGGNADSMATERIAL Christina Persson Börje Samuelsson SPÅN ETT HISTORISKT BYGGNADSMATERIAL Projekt kvalitetssäkring av

Läs mer

Hässleby kyrka och begravningskapell

Hässleby kyrka och begravningskapell Hässleby kyrka och begravningskapell Antikvarisk medverkan i samband med utvändig målning. Hässleby socken i Eksjö kommun, Jönköpings län, Linköpings stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:48

Läs mer

Mjällby kyrka. Mjällby socken, Sölvesborgs kommun. Antikvarisk kontroll vid renovering av torn och spåntak

Mjällby kyrka. Mjällby socken, Sölvesborgs kommun. Antikvarisk kontroll vid renovering av torn och spåntak Mjällby kyrka Mjällby socken, Sölvesborgs kommun Antikvarisk kontroll vid renovering av torn och spåntak Blekinge museum rapport 2009:6 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Inledning... 2 Byggnadshistoria...

Läs mer

Seminarium för praktiska utövare verksamma inom kalk-bränning och utveckling av historiska kalkputser

Seminarium för praktiska utövare verksamma inom kalk-bränning och utveckling av historiska kalkputser Seminarium för praktiska utövare verksamma inom kalk-bränning och utveckling av historiska kalkputser Onsdag-fredag 14-16 mars 2012, Hantverkslaboratoriet, Mariestad Hantverkslaboratoriet välkomnar er

Läs mer

NATIONELLT CENTRUM FÖR KULTURMILJÖNS HANTVERK. HANTVERKSLABORATORIET MATTMARS KYRKAS SPÅNTAK

NATIONELLT CENTRUM FÖR KULTURMILJÖNS HANTVERK. HANTVERKSLABORATORIET   MATTMARS KYRKAS SPÅNTAK NATIONELLT CENTRUM FÖR KULTURMILJÖNS HANTVERK HANTVERKSLABORATORIET www.craftlab.gu.se SEMINARIUM MATTMARS KYRKAS SPÅNTAK 16 SEPTEMBER 2015 1. Säkra hantverkskunskaper Dokumentation, nätverk, tradering,

Läs mer

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland.

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:65 Sura nya kyrka Renovering av sakristians fasad Antikvarisk rapport Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland Tobias Mårud Sura nya kyrka Renovering

Läs mer

Standarder för ett bevarat kulturarv

Standarder för ett bevarat kulturarv Standarder för ett bevarat kulturarv Ett europeiskt och nationellt samarbete CEN/TC 346 och SIS/TK 479 Inom kulturmiljövården uppstår möten mellan olika branscher och kompetenser, mellan myndigheter, offentlig

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Föreningen Förläggargårdar i Sjuhärad Verksamhetsår 2013 www.forlaggargardar.se Styrelsen 2013 Thomas Andreén, Ordförande Leif-Åke Åkesson, Kassör Carin Nyhage, Sekreterare Birgitta

Läs mer

KVISTBRO KYRKA Kvistbro socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift

KVISTBRO KYRKA Kvistbro socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift KVISTBRO KYRKA Kvistbro socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift TJÄRSTRYKNING 2014 Antikvarisk rapport Kvistbro kyrka under tjärstrykning 2014. Estrid Esbjörnson, Antikvarisk konsult 2 3 2014-11-18

Läs mer

SKÖLLERSTA KYRKAS SAKRISTIA SKÖLLERSTA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift

SKÖLLERSTA KYRKAS SAKRISTIA SKÖLLERSTA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift SKÖLLERSTA KYRKAS SAKRISTIA SKÖLLERSTA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift TJÄRSTRYKNING samt BYTE AV SPÅN 2015 Antikvarisk rapport Kyrkans sakristia efter tjärstrykning

Läs mer

Gustav Adolfs kyrka. Antikvarisk kontroll i samband med installation av brandlarm. Gustav Adolfs socken i Habo kommun, Jönköpings län, Skara stift

Gustav Adolfs kyrka. Antikvarisk kontroll i samband med installation av brandlarm. Gustav Adolfs socken i Habo kommun, Jönköpings län, Skara stift Gustav Adolfs kyrka Antikvarisk kontroll i samband med installation av brandlarm Gustav Adolfs socken i Habo kommun, Jönköpings län, Skara stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2016:20 Britt-Marie

Läs mer

Hogstad. Besiktning av kalkmåleri Gunnar Nordanskog & Eva Ringborg. Bild 1: planritning, ur Odenbring 1993.

Hogstad. Besiktning av kalkmåleri Gunnar Nordanskog & Eva Ringborg. Bild 1: planritning, ur Odenbring 1993. Hogstad Besiktning av kalkmåleri 2014-07-15 Gunnar Nordanskog & Eva Ringborg Bild 1: planritning, ur Odenbring 1993. Sammanfattning Hogstad kyrka har varit försedd med kalkmålningar från tiden omkring

Läs mer

Ryggning av stråtak samt återskapande av mellanvägg ANTIKVARISK MEDVERKAN VID BIDRAGSBERÄTTIGADE ARBETEN SAMT ÄNDRING AV BYGGNADSMINNE

Ryggning av stråtak samt återskapande av mellanvägg ANTIKVARISK MEDVERKAN VID BIDRAGSBERÄTTIGADE ARBETEN SAMT ÄNDRING AV BYGGNADSMINNE Långanskogen Ryggning av stråtak samt återskapande av mellanvägg Britt-Marie Lennartsson ANTIKVARISK MEDVERKAN VID BIDRAGSBERÄTTIGADE ARBETEN SAMT ÄNDRING AV BYGGNADSMINNE Långanskogen, Ästad 1:17, Sibbarps

Läs mer

Tångeråsa kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Nordankyrka 1:5 Tångeråsa socken Närke.

Tångeråsa kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Nordankyrka 1:5 Tångeråsa socken Närke. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:4 Tångeråsa kyrka Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Nordankyrka 1:5 Tångeråsa socken Närke Ulf Alström Tångeråsa kyrka Särskild

Läs mer

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK RAPPORT 2015:212 ANTIKVARISK MEDVERKAN SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och

Läs mer

Smedja och jordkällare i Österbo

Smedja och jordkällare i Österbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B12 Smedja och jordkällare i Österbo Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Utvald miljö Antikvarisk medverkan Möklinta-Österbo

Läs mer

Mörlunda kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan

Mörlunda kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan Mörlunda kyrka Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan Mörlunda kyrka, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland, Mörlunda-Tveta församling, Linköpings stift Ellen

Läs mer

Arby kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel. Kalmar läns museum

Arby kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel. Kalmar läns museum Arby kyrka Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel Arby kyrka, Arby socken, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland, Södermöre pastorat, Växjö stift Ellen Olsson Kalmar läns museum

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

Frinnaryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med utvändiga underhållsarbeten. Frinnaryds socken i Aneby kommun, Jönköpings län, Linköpings stift

Frinnaryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med utvändiga underhållsarbeten. Frinnaryds socken i Aneby kommun, Jönköpings län, Linköpings stift Frinnaryds kyrka Antikvarisk medverkan i samband med utvändiga underhållsarbeten Frinnaryds socken i Aneby kommun, Jönköpings län, Linköpings stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:31 Robin

Läs mer

Hantverksdokument N Fågelås kyrka Hjo pastorat, Skara stift. Arbete med norra gravkoret 2013-14

Hantverksdokument N Fågelås kyrka Hjo pastorat, Skara stift. Arbete med norra gravkoret 2013-14 Hantverksdokument N Fågelås kyrka Hjo pastorat, Skara stift. Arbete med norra gravkoret 2013-14 Entreprenör: Hallgren Hantverk Forsvik, bbb Hantverk Hova, Traditionsbärarna Beställare: Hjo pastorat Skadorna

Läs mer

Dendrokronologisk analys av sakristian på Karlskoga kyrka

Dendrokronologisk analys av sakristian på Karlskoga kyrka Dendrokronologisk analys av sakristian på Karlskoga kyrka Karlskoga, Karlskoga socken, Karlskoga kommun, Värmland 2015 Charlott Torgén Rapport 2015:10 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602

Läs mer

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP Världsarvet Södra Öland VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP HANDLINGSPLAN 2015-2016 Foto: Mårten Svensson SÖDRA ÖLAND ODLINGLANDSKAP - ETT VÄRLDSARV! Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne

Läs mer

Bredaryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ommålningsarbeten. Bredaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Bredaryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ommålningsarbeten. Bredaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift Bredaryds kyrka Antikvarisk medverkan i samband med ommålningsarbeten. Bredaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:43 Anders Franzén

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Arkeologisk schaktövervakning Ny energibrunn och rörledning Njutångers kyrka Hälsingland 2014 Katarina Eriksson Bild 1. Schaktets sträckning inom kyrkogården i Njutånger.

Läs mer

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm Britt-Marie Lennartsson RAPPORT ÖVER RENOVERING Olofsbo hembygdsgård, Olofsbo 4:34, Stafsinge socken, Falkenbergs kommun 2016:15

Läs mer

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Kultur- och föreningsutskottet 26 augusti 2010 1 (7)

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Kultur- och föreningsutskottet 26 augusti 2010 1 (7) Kultur- och föreningsutskottet 26 augusti 2010 1 (7) Plats och tid: Nämndhuset 9.00-11.00 Beslutande: Torbjörn Parling, ordförande Bengt-Olov Persson Harry Johansson Ersättare: Övriga deltagande: Inger

Läs mer

Klockstaplar, kyrkspån och trätjära 10-11 februari 2015

Klockstaplar, kyrkspån och trätjära 10-11 februari 2015 Redovisning av genomfört seminarium i Alfta, Svenska kyrkans dnr 2443/001/14 Klockstaplar, kyrkspån och trätjära 10-11 februari 2015 Alfta-Ovanåkers församling Ovanåkers kommun 2015 Foto: Urban Guvelius,

Läs mer

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM JÖNKÖPINGS JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM LÄNS MUSEUM BYGGNADSVÅRD Jönköpings läns museum har i över hundra år arbetat med kulturmiljövård i vid bemärkelse. Ett av museets samhällsuppdrag är att föra det byggda

Läs mer

ARKITEKTUR. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ARKITEKTUR. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ARKITEKTUR Ämnet arkitektur behandlar den byggda miljön, såväl den yttre som den inre. Det är till sin karaktär tvärvetenskapligt, och det är främst kunskaper i teknik och estetik som samverkar. Arkitektur

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Jönköpings stads historia 1284-1700 Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Bild 1 Jönköping från södra änden av Munksjön omkring 1690. Kopparstick av Erik Dahlbergh. Bild 2 Medeltida vägnät. Bild

Läs mer

NERTAGNING AV STRUKTURPAPP PÅ INNERTAK

NERTAGNING AV STRUKTURPAPP PÅ INNERTAK Antikvarisk kontroll Ottarps kyrka NERTAGNING AV STRUKTURPAPP PÅ INNERTAK Landskrona församling, Ottarps socken i Helsingborgs kommun Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2009:007 Malmö Museer

Läs mer

Skå kyrka. Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund

Skå kyrka. Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund Skå kyrka Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund Skå kyrka Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport

Läs mer

Under golvet i Värö kyrka

Under golvet i Värö kyrka UV RAPPORT 2012:44 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Under golvet i Värö kyrka Halland, Värö socken, Värö kyrka Dnr 422-1035-2011 Christina Rosén UV RAPPORT 2012:44 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Under golvet

Läs mer

Askeryds kyrkogård. Antikvarisk medverkan i samband med yttre renovering av gravkapell

Askeryds kyrkogård. Antikvarisk medverkan i samband med yttre renovering av gravkapell Askeryds kyrkogård Antikvarisk medverkan i samband med yttre renovering av gravkapell Askeryds socken i Aneby kommun, Jönköpings län, Linköpings stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:36

Läs mer

FALSTERBO KYRKA FALSTERBO 2:25

FALSTERBO KYRKA FALSTERBO 2:25 FALSTERBO KYRKA FALSTERBO 2:25 VELLINGE KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK RAPPORT 2013 RENOVERING AV TEGELTAK RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande...5 Bakgrund och omfattning...5 Historik...6 Beskrivning

Läs mer

Sala sockenkyrka. Omläggning av spåntak. Antikvarisk rapport. Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland.

Sala sockenkyrka. Omläggning av spåntak. Antikvarisk rapport. Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2011:15 Sala sockenkyrka Omläggning av spåntak Antikvarisk rapport Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland Helén Sjökvist Sala sockenkyrka Omläggning av

Läs mer

Karlslunda klockstapel

Karlslunda klockstapel Karlslunda klockstapel Antikvarisk medverkan vid reparation av Karlslunda klockstapel Karlslunda kyrka, Karlslunda socken, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland, Karlslunda församling, Växjö stift Ulrika

Läs mer

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke. Omläggning av vasstak 2014 Anneli Borg Rapport 2014:13 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 Inledning

Läs mer

Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Fasadrenovering och lokal inre renovering 2008 Anneli Borg Örebro läns museum Rapport 2008:12 Inledning Under sommaren 2008 utfördes utvändiga,

Läs mer

Rudskoga kyrka, Karlstad stift. Undersökning av tornet Daniel Eriksson 2015-09-22

Rudskoga kyrka, Karlstad stift. Undersökning av tornet Daniel Eriksson 2015-09-22 Rudskoga kyrka, Karlstad stift. Undersökning av tornet Daniel Eriksson 2015-09-22 Bakgrund Vid ett besök i tornet tidigare under året av undertecknad, upptäcktes ett antal återanvända delar som starkt

Läs mer

Fryele kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med nytt styr- och reglersystem för värmen. Fryele socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Fryele kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med nytt styr- och reglersystem för värmen. Fryele socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift Fryele kyrka Antikvarisk medverkan i samband med nytt styr- och reglersystem för värmen Fryele socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:55 Britt-Marie

Läs mer

Skogens industriella kulturarv. Berättelse, bevarande, identitet och prioritet sammanfattning av ett seminarium

Skogens industriella kulturarv. Berättelse, bevarande, identitet och prioritet sammanfattning av ett seminarium Skogens industriella kulturarv. Berättelse, bevarande, identitet och prioritet sammanfattning av ett seminarium Inledning Arbete med fornlämningar i skog som utförts av Riksantikvarieämbetet i t ex regeringsuppdraget

Läs mer

Traditionella takmaterial

Traditionella takmaterial Traditionella takmaterial med fokus på kyrkspån, skiffer och tegel Traditionella takmaterial Projekt vid Hantverkslaboratoriet 2015-2017 Finansierat framförallt genom det statliga kulturmiljöanslaget och

Läs mer

Takomläggning på Hällestad kyrka

Takomläggning på Hällestad kyrka Rapport 2012:212 Antikvarisk medverkan Takomläggning på Hällestad kyrka Hällestad kyrka Hällestad socken Finspångs kommun Östergötlands län Anita Löfgren Ek Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

Välkommen att fylla i vår enkät och påverka användningen av Häglinge kyrka

Välkommen att fylla i vår enkät och påverka användningen av Häglinge kyrka Välkommen att fylla i vår enkät och påverka användningen av Häglinge kyrka Häglinge kyrka vad har hänt? För fyra år sedan drabbades Häglinge kyrka av omfattande problem med fuktskador. Nu har detta åtgärdats

Läs mer

Kallmurade naturstenskonstruktioner Regionala timringstraditioner

Kallmurade naturstenskonstruktioner Regionala timringstraditioner Hantverkslaboratoriet & Byggnadsvård Nerike och Byggnadsvård Värmland bjuder in till kvälls-seminarium om aktuella kunskapsprojekt; Kallmurade naturstenskonstruktioner Regionala timringstraditioner Torsdag

Läs mer

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift Kristine kyrka Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:23 Anders Franzén

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 6 november 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 6 november 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 3/2013 2013-11- 06 26-37 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 6 november 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Närvarande:

Läs mer

Gamla residenset. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:17 Bo E Karlson

Gamla residenset. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:17 Bo E Karlson Gamla residenset Antikvarisk medverkan i samband med ommålning och takarbeten på Gamla residenset, Blixten 7. Jönköping stad och kommun, Jönköping län. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:17

Läs mer

Södra kyrkogården Antikvarisk medverkan vid avverkning av träd Södra kyrkogården, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland Kalmar pastorat, Växjö stift

Södra kyrkogården Antikvarisk medverkan vid avverkning av träd Södra kyrkogården, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland Kalmar pastorat, Växjö stift Södra kyrkogården Antikvarisk medverkan vid avverkning av träd Södra kyrkogården, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland Kalmar pastorat, Växjö stift Magdalena Jonsson Kalmar läns museum Kyrkoantikvarisk rapport

Läs mer

Stiftelsen Kulturmiljövård. Ramnäs kyrka. Ny textilförvaring. Antikvarisk rapport. Ramnäs prästgård 2:1 Ramnäs socken Västmanland.

Stiftelsen Kulturmiljövård. Ramnäs kyrka. Ny textilförvaring. Antikvarisk rapport. Ramnäs prästgård 2:1 Ramnäs socken Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:xx 2013:39 Ramnäs kyrka Ny textilförvaring Antikvarisk rapport Ramnäs prästgård 2:1 Ramnäs socken Västmanland Lisa Skanser Ramnäs kyrka Ny textilförvaring Antikvarisk

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Bredaryds kyrka. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:19 Britt-Marie Börjesgård

Bredaryds kyrka. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:19 Britt-Marie Börjesgård Bredaryds kyrka Antikvarisk kontroll i samband med installation av kompletterande belysning Bredaryds socken i Värnamo kommun Jönköpings län, Vä xjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:19

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Skala 1:2 000 KLASATORPET Förslag Klass 1 Skogslandets jordbruk: Torpmiljö med koppling till prästgården, idag med ålderdomliga byggnader och bevarad linugn (stensatt grop) Berättelserna: Kopplingen till

Läs mer

Rogberga kyrkogård Ny askgravlund

Rogberga kyrkogård Ny askgravlund Antikvarisk medverkan Rogberga kyrkogård Ny askgravlund Rogberga socken i Jönköpings kommun Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2012:25 Anders Franzén Rogberga kyrkogård

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 24 maj Omfattning Beslutande. Ersättare.

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 24 maj Omfattning Beslutande. Ersättare. Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 24 maj 2018 14.00-17.00 Plats KS-salen Omfattning 13-26 Beslutande Dzenita Abaza (S) Michael Ländin (S) Lasse Johansson Roger Holmberg (S) Johanna Petersson (C) Fredrik

Läs mer

Bidrag till kulturmiljövård

Bidrag till kulturmiljövård Bidrag till kulturmiljövård Information om kulturmiljöbidrag i Skåne län Titel: Utgiven av: Copyright: Författare: Grafisk form: Upplaga: Beställningsadress: Bidrag till kulturmiljövård Länsstyrelsen Skåne

Läs mer

Minneslund vid Himmeta kyrka

Minneslund vid Himmeta kyrka Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:56 Minneslund vid Himmeta kyrka Ändring av minnesplats Antikvarisk rapport Sticklinge 11:1 Himmeta socken Västmanland Helén Sjökvist Innehåll Inledning... 1 Bakgrund...

Läs mer

Branden. Kjell-Håkan Arnell, Sahn Gnista, Örjan Molander, Harry Karlsson, Magdalena Tafvelin Heldner

Branden. Kjell-Håkan Arnell, Sahn Gnista, Örjan Molander, Harry Karlsson, Magdalena Tafvelin Heldner Kjell-Håkan Arnell, Sahn Gnista, Örjan Molander, Harry Karlsson, Magdalena Tafvelin Heldner Branden NATTEN MOT DEN 27 AUGUSTI 2005 klockan 02.45 fick brandstationen i Rumskulla larm om att det brann i

Läs mer

skapande skola bild årskurs 7-9

skapande skola bild årskurs 7-9 skapande skola bild årskurs 7-9 Om utställningen Renässansmänniskan Leonardo Da Vinci (1452-1519) var vetenskapsmannen och konstnären som utforskade människans livsvillkor utifrån de flesta kunskapsområden

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast fornlämning

Läs mer

Protokoll från. Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening. 4 mars 2018 kl i Orkesta bygdegård

Protokoll från. Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening. 4 mars 2018 kl i Orkesta bygdegård Protokoll från Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening 4 mars 2018 kl. 18.00 i Orkesta bygdegård 1. Årsmötet öppnas. Mötet öppnades och ordförande Marie-Louise Jansson hälsade mötesdeltagarna välkomna till

Läs mer

Båraryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsförbättrande åtgärder

Båraryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsförbättrande åtgärder Båraryds kyrka Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsförbättrande åtgärder Båraryds socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:31

Läs mer

Ansökan om bidrag till restaurering av överloppsbyggnader.

Ansökan om bidrag till restaurering av överloppsbyggnader. 1 (6) Ansökan om bidrag till restaurering av överloppsbyggnader. Administrativa uppgifter Sökande Namn (inkl. ev. attention eller c/o) Adress Personnr/organisationsnr Postnummer Postort Telefon dagtid

Läs mer

Sagt & gjort. House of Alvik

Sagt & gjort. House of Alvik House of Alvik För drygt två år sedan fick eleverna i årskurs 5 och 6 på Alviksskolan i Luleå egna datorer. I samband med det började jag, som undervisar i matematik, no och bild, och min kollega, som

Läs mer

Almesåkra kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med åtgärder för förbättrad tillgänglighet

Almesåkra kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med åtgärder för förbättrad tillgänglighet Almesåkra kyrka Antikvarisk medverkan i samband med åtgärder för förbättrad tillgänglighet Almesåkra socken i Nässjö kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2016:33

Läs mer

Österängs ångsåg. Forshems socken, Götene kommun. Reparation av bärande delar i takkonstruktionen

Österängs ångsåg. Forshems socken, Götene kommun. Reparation av bärande delar i takkonstruktionen Österängs ångsåg Forshems socken, Götene kommun Reparation av bärande delar i takkonstruktionen Antikvarisk slutbesiktningsrapport och fotodokumentation Uppdragsverksamheten 2006:10 Handläggare: Hans Hellman

Läs mer

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn 2010:38 Antikvarisk kontrollrapport Kalmar kyrka Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Kalmar kyrka 2010-10-19 Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2010 Upplandsmuseets

Läs mer

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 Himlatrappan Kivik Art Centre har bjudit in Gert Wingårdh, vår internationellt mest uppmärksammade arkitekt, att rita något för landskapet kring

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (11)

Kultur- och fritidsnämnden (11) Kultur- och fritidsnämnden 2011-10-18 1 (11) Plats och tid Stadshuset kl 08.00-11.00 Paragrafer 77-84 BESLUTANDE Ledamöter Namn Anna-Karin Skatt (S) Bengt Karlsson (S) Monica Staadig (S) Ulla Brissman

Läs mer

Varför behöver fysisk planering, regional utveckling och attraktionskraft sammankopplas?

Varför behöver fysisk planering, regional utveckling och attraktionskraft sammankopplas? Varför behöver fysisk planering, regional utveckling och attraktionskraft sammankopplas? Christina Nylén, Enheten för regional tillväxt, Presentation RKG 19/9-12 Sveriges hållbara tillväxt är inte enbart

Läs mer

Gillberga kyrka. Reparation av stegtak. Antikvarisk rapport. Gillberga kyrka 1:1 Gillberga socken Eskilstuna kommun Södermanland.

Gillberga kyrka. Reparation av stegtak. Antikvarisk rapport. Gillberga kyrka 1:1 Gillberga socken Eskilstuna kommun Södermanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:55 Gillberga kyrka Reparation av stegtak Antikvarisk rapport Gillberga kyrka 1:1 Gillberga socken Eskilstuna kommun Södermanland Tobias Mårud Gillberga kyrka Reparation

Läs mer

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk kontroll Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Schaktarbeten för el-ledningar på Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

Lerbäcks kyrka. Tjärstykning av tak och tornhuv samt målning av lanternin på Lerbäcks kyrka Lerbäcks socken, Askersunds kommun, Örebro län

Lerbäcks kyrka. Tjärstykning av tak och tornhuv samt målning av lanternin på Lerbäcks kyrka Lerbäcks socken, Askersunds kommun, Örebro län Lerbäcks kyrka Lerbäcks socken, Askersunds kommun, Örebro län Tjärstykning av tak och tornhuv samt målning av lanternin på Lerbäcks kyrka 2015 Anneli Borg Rapport 2015:06 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO

Läs mer

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5 Lärarhandledning Tidningsskaparna åk 3 5 Tidningsskaparna I Berättarministeriets program Tidningsskaparna får eleverna inblick i hur en journalistisk process kan se ut och blir medskapare till en tidskrift.

Läs mer

Da Capo Hantverksskola Mariestad. Södra Råda Kultur- och Kunskapscentrum Programutredning 2006

Da Capo Hantverksskola Mariestad. Södra Råda Kultur- och Kunskapscentrum Programutredning 2006 Da Capo Hantverksskola Mariestad Södra Råda Kultur- och Kunskapscentrum Programutredning 2006 På den gamla kyrkplatsen i Södra Råda uppförs en rekonstruktion av en kyrka och en besöksanläggning. Tillsammans

Läs mer

Slutrapport för Leader-checken

Slutrapport för Leader-checken 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Projektnamn: Vedeldad stengodsugn Datum: 2015-10-25.. Diarienummer: 2014-149 AN.. Projekttid: 20150414-20151030. Kontaktpersoner i projektet: (uppgifter på personer

Läs mer

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning KURSPLAN 1 år Umeå Konstskola 1 Utbildningen är ettårig med syfte att utveckla den studerandes förmåga att utarbeta, fördjupa och genomföra en konstnärlig idé. Den ger kompetens att söka till högre studier

Läs mer

Omvänd timring & Regionala timringstraditioner

Omvänd timring & Regionala timringstraditioner Hantverkslaboratoriet & Nätverket för byggnadsvård i norr bjuder in till kvälls-seminarium om aktuella kunskapsprojekt; Omvänd timring & Regionala timringstraditioner Måndag 14 mars 2016 kl 18.00-21.00

Läs mer

Västerhaninge kyrkas bogårdsmur

Västerhaninge kyrkas bogårdsmur ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2017:59 ARKEOLOGISK SCHAKTÖVERVAKNING Omläggning av Västerhaninge kyrkas bogårdsmur Västerhaninge kyrka, Åby 1:51, Västerhaninge socken, Haninge, Södermanland Karin Sundberg

Läs mer

KURSER I GRÄNSFORS 2013

KURSER I GRÄNSFORS 2013 KURSER I GRÄNSFORS 2013 Denna information finns också på www.gransfors.com Kurser i Gränsfors 2013 Gränsfors Bruk Gränsfors Bruk har under mer än 100 år byggt upp en verksamhet kring tillverkning av handsmidda

Läs mer

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Örebro län Keep my earth clean Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande,

Läs mer

Voxtorps kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med förbättrad textilförvaring Voxtorps socken, Värnamo kommun Jönköpings län, Växjö stift

Voxtorps kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med förbättrad textilförvaring Voxtorps socken, Värnamo kommun Jönköpings län, Växjö stift Voxtorps kyrka Antikvarisk medverkan i samband med förbättrad textilförvaring Voxtorps socken, Värnamo kommun Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:51 Margareta Olsson

Läs mer

Örnsköldsviks Mangaförening (ÖMF) Styrelsemötesprotokoll

Örnsköldsviks Mangaförening (ÖMF) Styrelsemötesprotokoll Örnsköldsviks Mangaförening (ÖMF) Styrelsemötesprotokoll Dagordningen för mötet 1. Mötets öppnande 2. Föregående protokoll 3. Val av protokolljusterare och sekreterare för mötet 4. Dagordning 5. Mötets

Läs mer

Alsike Nord Etapp 2 Medborgardialog

Alsike Nord Etapp 2 Medborgardialog Alsike Nord Etapp 2 Medborgardialog 2018 Innehållsförteckning Bakgrund...3 4 Dialogtillfälle 1...5 Dialogtillfälle 2...6 Arbetet framåt...7 Metod...8 10 Bilagor...11 12 Medborgardialog, bakgrund När medborgare

Läs mer

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn 2010:38 Antikvarisk kontrollrapport Kalmar kyrka Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Kalmar kyrka 2010-10-19 Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2010 Upplandsmuseets

Läs mer

Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund

Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2011:B12 Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund Antikvarisk rapport Fläckebo klockarbol 1:2 Fläckebo socken Västmanlands län Anna Ahlberg Fläckebo

Läs mer

KASTiS. Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg. Falköping Gullspång Hjo Mariestad Skara Skövde Tibro

KASTiS. Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg. Falköping Gullspång Hjo Mariestad Skara Skövde Tibro KASTiS Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg Falköping Gullspång Hjo Mariestad Skara Skövde Tibro KASTiS syftar till att utveckla en delregional samverkans- och kunskapsplattform för innovativ och hållbar

Läs mer

OM LERBYGGNAD, JORDHUS OCH

OM LERBYGGNAD, JORDHUS OCH SEMINARIUM 4 OM REKONSTRUKTIONEN AV GUNNEBO ORANGERI OM LERBYGGNAD, JORDHUS OCH KONSTRUKTIONER MED TRÄ OCH LERA FREDAGEN 9 OKTOBER 2015 1 GUNNEBO SLOTT OCH TRÄDGÅRDAR EN RESURS FÖR UTBILDNING, FORSKNING

Läs mer

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta Jordens klimat påverkas av vår användning av fossila bränslen. Den pågående klimatförändringen är ett av de allvarligaste hoten mot globalt hållbar utveckling, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

Mötet mellan de två olika byggnaderna.

Mötet mellan de två olika byggnaderna. Hantverkarens dokumenation Årås Stall och vagnsförråd, Gullspång. 2013 Byggnaden är byggd av 6½tums timmer och är 31.5 m lång och 8,5 m bred och ca 9 m hög i nock och har tjänat som stall och vagnsförråd

Läs mer

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret ÅR 6-7 BILD 1 (2) Lärande Elevens namn: Klass: År 6-7 Bild Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Eleven skall: - ha förmåga att se och framställa bilder och former med hjälp av

Läs mer

Verksamhetsplan för Montessoriförskolan Asplyckan

Verksamhetsplan för Montessoriförskolan Asplyckan Verksamhetsplan för Montessoriförskolan Asplyckan Praktiska vardagsövningar De praktiska vardagsövningarna hjälper barnet i hela hans utveckling fysiskt, mentalt och moraliskt. Övningarna är en hjälp till

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppens extra sammanträde kring gymnasiesamverkansavtalet

Anteckningar från Utbildningschefsgruppens extra sammanträde kring gymnasiesamverkansavtalet Anteckningar från Utbildningschefsgruppens extra sammanträde kring gymnasiesamverkansavtalet Tid: Måndagen 13 mars, kl 08.30-12.00 Plats: GR-Huset, Gårdavägen 2, Rum 469 Deltagare: Lars-Eric Persson, Kungsbacka,

Läs mer

Ljusnarsbergs kyrka. Installation av ljudanläggning i. Ljusnarsbergs socken och kommun, Närke. Louise Anshelm Rapport 2014:08. Bild 1.

Ljusnarsbergs kyrka. Installation av ljudanläggning i. Ljusnarsbergs socken och kommun, Närke. Louise Anshelm Rapport 2014:08. Bild 1. Ljusnarsbergs kyrka Ljusnarsbergs socken och kommun, Närke. Installation av ljudanläggning i Ljusnarsbergs kyrka Bild 1. Louise Anshelm Rapport 2014:08 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87

Läs mer

Hilleshögs kyrka. Eva Wallström Rapport 2002:12. Invändig rengöring och konservering av putsytor mm i

Hilleshögs kyrka. Eva Wallström Rapport 2002:12. Invändig rengöring och konservering av putsytor mm i Invändig rengöring och konservering av putsytor mm i Hilleshögs kyrka Byggnadsantikvarisk kontroll, Hilleshögs kyrka, Hilleshögs socken, Ekerö kommun, Uppland Eva Wallström Rapport 2002:12 Invändig rengöring

Läs mer